1. OSZTÁLY Időkeret : heti 1 óra

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. OSZTÁLY Időkeret : heti 1 óra"

Átírás

1 1. OSZTÁLY Időkeret : heti 1 óra 1.ANYAGOK ÉS ALAKÍTÁSUK A tanulók környezetében megfigyelhető természeti anyagok, feldolgozott anyagok tapasztalati megismertetése, egyszerű állapotváltoztatási módok (alakítás, formálás) elsajátítása. Manipulációs koordinációk (két kéz összerendezettsége) fejlesztése. Elemi munkaszokások alakítása (helyes testtartás, rend, pontosság, balesetvédelem). Esztétikus munka örömének, értékének kialakítása. Képlékeny anyagok fajtái, tulajdonságaik (lágy, puha, nyújtható stb.), alakításuk, felhasználásuk. A papír tulajdonságai (vékony, vastag, négyzet, téglalap, kör, sima, érdes, rostos, lapszerű, lágy, kemény, hajlítható, téphető), fajtái, darabolása (tépéssel, nyírással), hajtogatás (felező és átlóhajtogatás), alakítás (tépés, sodrás stb.), szerelés ragasztással. A hurkapálca tulajdonságai (hajlítható, törhető, rugalmas, rugalmatlan) felhasználása, darabolása (tördeléssel, késsel), szerelése. A zsineg, fonal tulajdonságainak érzékelése tapasztalással, kötözésük, csomózásuk, felhasználhatóságuk. Kézműves szakmák azonosítása. Különböztesse meg környezetük természetes és mesterséges anyagait, azok alapvető tulajdonságait. Tudja párosítani környezetének tárgyait és azok anyagait. Alakuljanak ki az elemi munkavégzéshez szükséges alapvető ideg-izom koordinációk. Ismerjék meg a képlékeny anyagok lényeges tulajdonságait, felhasználásuk gazdaságos módjait. Ismerjen meg a környezetében található lapszerű anyagokat. Tapasztaljon a papírból készült tárgyak alakjáról, méretéről, felületéről érzékelhető tulajdonságokat. Tudja, hogy milyen célra és miért lehet a papírt felhasználni. Fejlődjenek jártasságaik a lágy papír darabolásában, hajtogatásában, alakításában, ragasztásban, az olló balesetmentes használatában. Értékelje, hogy a fa a természet kincse. Ismerje a hurkapálca megmunkálási tulajdonságait. Tudjon hurkapálcát darabolni tördeléssel és/vagy késsel, hurkapálcát csiszolni, szerelni. Ismerje fel a természetben és a környezetében található vonalszerű anyagokat. Szerezzen tapasztalatokat ezek felhasználásáról, jellemző tulajdonságok szerinti szétválogatásukról, összehasonlítási módjukról. Tudjon csomót és csokrot kötni. 2.JELES NAPOK A családi és a közösségi együttélés érzelmi és tartalmi erősítése. Kulturális örökségeink jellemző sajátosságainak ápolása. A tanult ismeretek és tevékenységek szintetizálása egy ünnepi funkcióra.

2 Mikulás agyag, sógyurma, papír felhasználása. Karácsony természetes anyagok, papír (láncfigurák, ablakdíszek, fenyődíszek). Farsang papír, textil, agyag (jelmezkészítés). Nemzeti ünnep fonal, szalag (masni, zászló). Húsvét fonal, textil (tojástartó). Anyák napja fonal, textil, papír, természeti anyag (ajándék). Ismerje meg az ünnepekhez fűződő népi hagyományokat, az ünnepnapok jelképeit, az ünnepnapokhoz kapcsolódó tárgyalakítás szokásait. Tudja a már megismert anyagokat felhasználni az ünnepi készülődésben. Értékelés A leírt követelmények teljesítésének szintje alapján történik a tanulók értékelése azt alábbi minősítések közül választva: Jól megfelelt Megfelelt Nem felelt meg. ANYAGOK ÉS MEGMUKÁLÁSUK 1.évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam 1.Képlékeny anyagok: gyurma, agyag, gipsz, viasz. Tevékenységek:puhítás, gömbölyítés, lapítás, formálás, díszítés. 2.Fa és egyéb természetes anyagok: termések, magvak. Tevékenységek: képalakítás, 3.Papírok: lágy-, kemény- és egyéb egyedi speciális papírfajták. Tevékenysége: darabolás tépéssel, nyírással, hajtogatás, képalakítás, 4.Fonal, textil, zsineg. Tevékenységek: csomózás, kötözés, fonás, varrás, kötés. A tananyag évfolyamonkénti különbsége a kézműves technikák kivitelezésének nehézségi fokában tér el. A munkadarab kiválasztását az adott évfolyamban leírt célok és követelmények határozzák meg, illetve a pedagógus igényessége és szabadsága is befolyásolja az elkészítendő alkotások megnevezését.

3 2. OSZTÁLY Időkeret heti 1 óra 1.ANYAGOK ÉS ALAKÍTÁSUK Fejleszteni a tanulók technikai szemléletét, problémamegoldó gondolkodását, kritikai érzékét, a modell és valóság viszonyának elemzését, a technika iránti érdeklődését. Lehetőséget adni a tanulóknak játék, használati tárgy, ajándék tervezésére, készítésére, egyéni kezdeményezésekre, az alkotó (konstruáló) munka sikerének, örömének biztosítására. Ezekkel együtt megismertetni egyszerű anyagvizsgálatokat, amelyek a terveik megvalósításához, a tudatos anyagválasztást teszik lehetővé. A természet tiszteletére, megbecsülésére buzdítás. Egymás munkájának megbecsülésére, segítésére nevelni a tanulókat. Az anyagok és alakításuk közben a természetes és feldolgozott (átalakított) anyagok tulajdonságinak tapasztalati úton, anyagvizsgálattal történő megismerése, okok és összefüggések keresése. Különböző formák, alakok, arányok felismerése. Gazdaságos anyagfelhasználás. A technika és környezet kapcsolatának felfedezése, értékelése. Egyszerű munkadarabok készítése az absztrakciós képesség fejlesztésére. Anyagok és alakításuk: Képlékeny anyagok tulajdonságai, alakításuk, felhasználásuk. Papírmunkák: lágy papírok csoportosítása felhasználásuk alapján, lágy papírok darabolása, hajtogatása, szerelése, szalvéta-technika, teatasak képek.. Fa és a természet kincsei: természeti anyagok, vékony lécek, pálcák darabolása, alakítása, felhasználásuk. Fonal és textil: anyagok vizsgálata, darabolása, alapöltések fajtái és alkalmazásuk. Fonalgrafika. Jeles napok Népi hagyományok. Tárgykultúra. Ajándékok. Térérzékelés, konstruáló képesség fejlesztése. Többféle megoldás keresése a tervezésben. Méretarányok megfigyelése és alkalmazása. Lényeges és lényegtelen ismérvek szétválasztása. Játéktárgyak kialakítása, elkészítése egyre nagyobb önállósággal. Az anyagok tulajdonsága, alakíthatósága és felhasználása közti kapcsolatok ismerete. A megmunkálás során végzett műveletek sorrendjének, a használt eszközök, az anyagok megmunkálásához kötődő mesterségek megnevezése. Tudjon kézzel, egyszerű eszközökkel lágy anyagból egyszerű formát alakítani; papírt darabolni (nyírással, tépéssel), alaklemez használatával előrajzolni, alakítani hajtogatással (felező-, átló- és szegélyhajtogatás), formázni (gömbölyítéssel, redőzéssel, sodrással), szerelni (pont- és foltragasztás); cérnát tűbe fűzni, egyszerű öltésekkel fonalat vezetni, csomót és csokrot kötni; hurkapálcát és vékony lécet darabolni (tördeléssel, késsel. Legyen képes tárgyak (játék, használati tárgy, báb stb.) tervezésére, kivitelezésére csoportosan, önállóan.

4 2.JELES NAPOK A családi és a közösségi együttélés érzelmi és tartalmi erősítése. Kulturális örökségeink jellemző sajátosságainak ápolása. A tanult ismeretek és tevékenységek szintetizálása egy ünnepi funkcióra. Mikulás papír, textil, ezek közös alkalmazása. Karácsony természetes anyagok, papír (asztaldísz, ültetőkártya, fenyődíszek). Farsang papír, textil, agyag, (álarc, jelmez). Nemzeti ünnep fonal, szalag, zsinór (háromszínű zsinórfonás). Húsvét fonal, textil, (húsvéti fa). Anyák napja fonal, textil papír, természeti anyag (ajándék). Ismerje meg az ünnepekhez fűződő népi hagyományokat. az ünnepnapok jelképeit. az ünnepnapokhoz kapcsolódó tárgyalakítás szokásait. Tudja a már megismert anyagokat felhasználni az ünnepi készülődésben. Értékelés A leírt követelmények teljesítésének szintje alapján történik a tanulók értékelése azt alábbi minősítések közül választva: Jól megfelelt Megfelelt Nem felelt meg. ANYAGOK ÉS MEGMUKÁLÁSUK 1.évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam 1.Képlékeny anyagok: gyurma, agyag, gipsz, viasz. Tevékenységek:puhítás, gömbölyítés, lapítás, formálás, díszítés. 2.Fa és egyéb természetes anyagok: termések, magvak. Tevékenységek : képalakítás, 3.Papírok: lágy-, kemény- és egyéb egyedi speciális papírfajták. Tevékenysége: darabolás tépéssel, nyírással, hajtogatás, képalakítás, 4.Fonal, textil, zsineg. Tevékenységek:csomózás, kötözés, fonás, varrás, kötés. A tananyag évfolyamonkénti különbsége a kézműves technikák kivitelezésének nehézségi fokában tér el. A munkadarab kiválasztását az adott évfolyamban leírt célok és követelmények határozzák meg, illetve a pedagógus igényessége és szabadsága is befolyásolja az elkészítendő alkotások megnevezését.

5 3.OSZTÁLY Időkeret: heti 1 óra 1.ANYAGOK ÉS ALAKÍTÁSUK A tanulók tervező, kivitelező képességeit, kreativitását, technikai problémamegoldó képességeit fejleszteni. Ösztönözni a környezetbarát anyagok felhasználására, a hulladék újrahasznosítására. Életkorának, fejlettségi szintjének megfelelően alakuljanak manuális képességei. Papír a környezetünkben: lágy papír, karton, papírlemez és egyéb speciális papírfajták tulajdonságainak ismerete, felhasználásuk, alakításuk. Fonal és textil: az anyagtulajdonság változtathatósága, vizsgálata. Kézi varrás alapöltése, kötés, sodrás, horgolás. Természetes anyagok, vékony pálcák, lécek tulajdonságainak vizsgálata, alakításuk adott funkcióra. Váljanak képessé a tanulók arra, hogy egyre nagyobb önállósággal hozzanak létre egyszerű tárgyakat, modelleket, játékokat. Rendelkezzenek a személyes higiénia iránti igénnyel, begyakorlott munkaszokásokkal. Legyen képes a kézműves technikai eszközöket használni; egyszerű rajzokat olvasni; kartont, lemezt karcolni, hajlítani, szerelni; textíliát darabolni, egyszerű öltésekkel varrni,alap mintákkal kötni, horgolni, díszíteni; kést balesetmentesen használni, fát szerelni kötözéssel és szegezéssel. 2.JELES NAPOK A családi és a közösségi együttélés érzelmi és tartalmi erősítése. Kulturális örökségeink jellemző sajátosságainak ápolása. A tanult ismeretek és tevékenységek szintetizálása egy ünnepi funkcióra. Jeles napokra komplex munkadarabok, modellek tervezése, kivitelezése, a tanultak alkalmazása, gyakorlása. Mikulás papír, textil, dobozok, ezek közös alkalmazása. Karácsony természetes anyagok, papír (asztaldísz, csomagolás, fenyődíszek). Farsang papír, textil, agyag (álarc, jellemez). Tavaszváró ünnepek fonal, textil papír, természeti anyagok.

6 Ismerje meg az ünnepekhez fűződő népi hagyományokat, az ünnepnapok jelképeit, az ünnepnapokhoz kapcsolódó tárgyalakítás szokásait Tudja a már megismert anyagokat felhasználni az ünnepi készülődésben. Értékelés A leírt követelmények teljesítésének szintje alapján történik a tanulók értékelése azt alábbi minősítések közül választva: Jól megfelelt Megfelelt Nem felelt meg. ANYAGOK ÉS MEGMUKÁLÁSUK 1.évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam 1.Képlékeny anyagok: gyurma, agyag, gipsz, viasz. Tevékenységek:puhítás, gömbölyítés, lapítás, formálás, díszítés. 2.Fa és egyéb természetes anyagok: termések, magvak. Tevékenységek:képalakítás, 3.Papírok: lágy-, kemény- és egyéb egyedi speciális papírfajták. Tevékenysége: darabolás tépéssel, nyírással, hajtogatás, képalakítás, 4.Fonal, textil, zsineg. Tevékenységek:csomózás, kötözés, fonás, varrás, kötés. A tananyag évfolyamonkénti különbsége a kézműves technikák kivitelezésének nehézségi fokában tér el. A munkadarab kiválasztását az adott évfolyamban leírt célok és követelmények határozzák meg, illetve a pedagógus igényessége és szabadsága is befolyásolja az elkészítendő alkotások megnevezését.

7 4. OSZTÁLY Időkeret :heti 1 óra 1.ANYAGOK ÉS ALAKÍTÁSUK Rendelkezzenek a tanulók mindazon technikai ismeretekkel, manuális készségekkel és magatartásbeli képességekkel, amelyekkel tájékozódni tudnak közvetlen technikai környezetükben. A technika iránti érdeklődés, beállítódás fejlesztése, a pályaorientálás. Az anyagok csoportosítása jellegzetes tulajdonságaik alapján. Egyszerű tárgyak, modellek készítése. Műveleti sorrend megállapítása, eszköz, szerszám választás, balesetmentes használat. Anyagok és alakításuk: Képlékeny anyagok tulajdonságai, alakításuk, felhasználásuk(agyag, gipsz, viasz). Papírmunkák: lágy papírok csoportosítása felhasználásuk alapján, lágy papírok darabolása, hajtogatása, szerelése, szalvéta-technika, teatasak képek., speciális papírok használatával. Fa és a természet kincsei: természeti anyagok, vékony lécek, pálcák darabolása, alakítása, felhasználásuk, termések, magvak használata. Fonal és textil: anyagok vizsgálata, darabolása, alapöltések fajtái és alkalmazásuk. Fonalgrafika. Varrás, kötés. Jeles napok Népi hagyományok. Tárgykultúra. Ajándékok. Ismerje fel a tanuló a technika szükségességét az emberiség életében. Alakuljanak ki a kézműves technikák tanulásához, munkavégzéséhez megfelelő szokásaik. Problémafelismerési és elemzési képességeik fejlődjenek. Váljanak képessé technikai megoldások tervezésére, kivitelezésére, értékelésére 2.JELES NAPOK A családi és a közösségi együttélés érzelmi és tartalmi erősítése. Kulturális örökségeink jellemző sajátosságainak ápolása. A tanult ismeretek és tevékenységek szintetizálása egy ünnepi funkcióra. Mikulás papír, textil, dobozok, ezek közös alkalmazása. Karácsony természetes anyagok, papír (asztaldísz, csomagolás, fenyődíszek), gyertyakészítés. Farsang papír, textil, agyag (álarc, jellemez). Tavaszváró ünnepek fonal, textil papír, természeti anyagok.

8 Ismerje meg az ünnepekhez fűződő népi hagyományokat, az ünnepnapok jelképeit, az ünnepnapokhoz kapcsolódó tárgyalakítás szokásait Tudja a már megismert anyagokat felhasználni az ünnepi készülődésben. Értékelés A leírt követelmények teljesítésének szintje alapján történik a tanulók értékelése azt alábbi minősítések közül választva: Jól megfelelt Megfelelt Nem felelt meg. ANYAGOK ÉS MEGMUKÁLÁSUK 1.évfolyam 2. évfolyam 3. évfolyam 4. évfolyam 1.Képlékeny anyagok:gyurma, agyag, gipsz, viasz. Tevékenységek:puhítás, gömbölyítés, lapítás, formálás, díszítés. 2.Fa és egyéb természetes anyagok: termések, magvak. Tevékenységek:képalakítás, 3.Papírok: lágy-, kemény- és egyéb egyedi speciális papírfajták. Tevékenysége: darabolás tépéssel, nyírással, hajtogatás, képalakítás, 4.Fonal, textil, zsineg. Tevékenységek:csomózás, kötözés, fonás, varrás, kötés. A tananyag évfolyamonkénti különbsége a kézműves technikák kivitelezésének nehézségi fokában tér el. A munkadarab kiválasztását az adott évfolyamban leírt célok és követelmények határozzák meg, illetve a pedagógus igényessége és szabadsága is befolyásolja az elkészítendő alkotások megnevezését.

9

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) BEVEZETŐ Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterületre készült Technika és életvitel tantárgy kerettantervének célja és feladata

Részletesebben

Szabadidős programtervezet (havi 2 x 2 óra)

Szabadidős programtervezet (havi 2 x 2 óra) ünnepitabi14_6.qxp 7/25/2006 5:59 PM Page 6 Szabadidős programtervezet (havi 2 x 2 óra) 6 Szeptember 1. Bemutatkozás Az éves program ismertetése Az elkészítendõ ok bemutatása Ismerkedés az Ünnepváró könyvvel

Részletesebben

KÔVÁRI ISTVÁNNÉ KÉZIKÖNYV. AZ 1 2. OSZTÁLYOS TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tantárgyhoz

KÔVÁRI ISTVÁNNÉ KÉZIKÖNYV. AZ 1 2. OSZTÁLYOS TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tantárgyhoz KÔVÁRI ISTVÁNNÉ KÉZIKÖNYV AZ 1 2. OSZTÁLYOS TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tantárgyhoz Celldömölk, 2005 AP 170 ISBN 963 464 949 1 A kiadó a kiadói jogot fenntartja. Kiadja az APÁCZAI KIADÓ Kft. 9500 Celldömölk,

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Életvitel és gyakorlati ismeretek. 2. osztály

TANMENETJAVASLAT. Életvitel és gyakorlati ismeretek. 2. osztály TANMENETJAVASLAT Életvitel és gyakorlati ismeretek 2. osztály 2 ÉLETVITEL 1 2. Öltözködés az évszaknak, idôjárásnak megfelelôen Ruhadarabok felismerése, megnevezése, szétválogatása évszakoknak megfelelôen

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TECHNIKA Évfolyam:

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TECHNIKA Évfolyam: ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 1. - 4. Óraszámok Tantárgy Óraszám évfolyamonként 1. 2. 3. 4. Technika 1 1 1 1 Éves óraszám 36 36 36 36 Témakörök Tematikai egység címe: 1. 2. 3. 4. Család,

Részletesebben

leten, ismerkedés a kerékpáros közlekedés szabályaival. Az utazással kapcsolatos illemszabályok ismerete. Az egészséges táplálkozás, öltözködés és

leten, ismerkedés a kerékpáros közlekedés szabályaival. Az utazással kapcsolatos illemszabályok ismerete. Az egészséges táplálkozás, öltözködés és Éves órakeret: 55; 3. évfolyamon 37 + 18 Heti óraszám: 1,5; 3. évfolyamon 1 +0,5 Életvitel és gyakorlati ismeretek 1.- 4. évfolyam Témakörök: 1. osztály 2. osztály 3. osztály 4.osztály 1. Anyagok és átalakításuk

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános iskola Technika és életvitel Évfolyam: 1 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Gyakorlati Követelmények, témakörök:

Részletesebben

Technika követelmény első félév 5. o.

Technika követelmény első félév 5. o. Technika követelmény első félév 5. o. Olyan ismeretekkel rendelkezzen, amelyek továbbfejlesztve alkalmasak legyenek a jövőbeni felhasználásra is. Olyan ismereteket, készségeket, képességeket, beállítódásokat

Részletesebben

Helyi tanterv ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK

Helyi tanterv ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK Éltes Mátyás Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Pedagógiai Szakszolgálat Helyi tanterv ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK I. TÍPUS 1 10. évfolyam

Részletesebben

ke zmu ves tanszak 2013/2014

ke zmu ves tanszak 2013/2014 Művészeti beszámoló ke zmu ves tanszak 2013/2014 Az alapfokú művészeti képzés nagymértékben elõsegíti a tanulók személyiségfejlõdését és biztosítja a tehetséggondozás lehetõségét. Figyelembe veszi az életkori

Részletesebben

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája. Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy. 1. osztály T A N M E N E T

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája. Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy. 1. osztály T A N M E N E T Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája Technika, életvitel és gyakorlat tantárgy 1. osztály T A N M E N E T 2 0 1 6 / 2 0 1 7. Készítette: Kisné Cseri Erika 2016. szeptember

Részletesebben

Tanulói feladatok értékelése

Tanulói feladatok értékelése Tanulói feladatok értékelése FELADATLEÍRÁS: TÉMA: A Méhkirálynő című mese feldolgozása 2. d osztály ALTÉMA:Készítsünk árnybábokat! FELADAT: Meseszereplők megjelenítése árnybábokkal A FELADAT CÉLJA: Formakarakterek

Részletesebben

Hallássérült (nagyothalló) TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. 1-8.. évfolyam

Hallássérült (nagyothalló) TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. 1-8.. évfolyam Hallássérült (nagyothalló) TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1-8.. évfolyam A helyi tanterv a központi kerettanterv alapján készült Iskolánk tanulói sajátos nevelési igényű tanulók. Célunk a természeti

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) 1 BEVEZETŐ Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterületre készült Technika és életvitel tantárgy kerettantervének célja és feladata

Részletesebben

Tapasztalatok, élmények közlése szóban, írásban. A természetben lezajló változások megfigyelése, felismertetése.

Tapasztalatok, élmények közlése szóban, írásban. A természetben lezajló változások megfigyelése, felismertetése. 1. Bevezetés a 3. évfolyam tananyagába. Mire lesz szükségem? Ismételjük át az előző év anyagát. 2. Őszidő Virágos kitűző A tankönyvben használatos ikonok megismerése. Beszélgetés a nyári szünidő élményeiről.

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák különösen a természettudományostechnikai kompetencia

Részletesebben

5.5 Életvitel és gyakorlat 1 4. évfolyam

5.5 Életvitel és gyakorlat 1 4. évfolyam Életvitel és gyakorlat 1 4. évfolyam 5.5 Életvitel és gyakorlat 1 4. évfolyam Bevezető Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterületre készült Technika és életvitel tantárgy kerettantervének célja

Részletesebben

Művészeti nevelés tanórán kívül, különös tekintettel a népművészetre, néphagyományokra

Művészeti nevelés tanórán kívül, különös tekintettel a népművészetre, néphagyományokra Művészeti nevelés tanórán kívül, különös tekintettel a népművészetre, néphagyományokra Készítette: Gombás Gáborné 2010. 1 A művészeti nevelésnek nagyon fontos szerepe van a tanulók személyiség fejlődésében,

Részletesebben

Technika és életvitel angol nyelven 1-4. évfolyam

Technika és életvitel angol nyelven 1-4. évfolyam Technika és életvitel angol nyelven 1-4. évfolyam Óraterv Évfolyam Heti óraszám Éves óraszám 1. 1 37 2 1 37 3. 1 37 4. 1 37 A fejlesztés célterületei - kompetenciák kompetenciakomponensek Személyes kompetenciák

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Az életvitel és gyakorlati ismeretek tantárgy közvetlen célja a tanuló számára fontos, a mindennapi életben előforduló, önmaga ellátásával és a társadalmi környezetben

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT Technika 1. ÉVFOLYAM Ajánlott tevékenységformák,

TANMENETJAVASLAT Technika 1. ÉVFOLYAM Ajánlott tevékenységformák, 1. Már elsős vagyok. Ismerkedés a technika és életvitel tan- tárggyal. Óvodai, iskolai környezet; tanulás, mese, játék. 2. Közlekedési ismeretek: Gyalog jövök iskolába. (Utalás az egészséges életmód fontosságá-

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák különösen a természettudományos-technikai kompetencia

Részletesebben

TANMENET. technika és életvitel 3. osztály

TANMENET. technika és életvitel 3. osztály Kővári Istvánné TANMENET Balasi Bernadett Sulák Istvánné Szabó Anikó: HARMADIK TECHNIKAKÖNYVEM 3. (AP-032104) című tankönyvhöz technika és életvitel 3. osztály A tanmenetet adaptálta: Mazzagné Tóth Piroska

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Életvitel és gyakorlati ismeretek. 1 2. osztály

TANMENETJAVASLAT. Életvitel és gyakorlati ismeretek. 1 2. osztály TANMENETJAVASLAT Életvitel és gyakorlati ismeretek 1 2. osztály 2 ÉLETVITEL 1. Öltözködés Saját ruházat felismerése; gombolás, cipôkötés Öltözködés egyre önállóbban, cipôkötés, gombolás gyakorlása saját

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

Tanmenetjavaslat a 1. osztályban

Tanmenetjavaslat a 1. osztályban Tanmenetjavaslat a 1. osztályban Óra Tanítási óra a 1. Iskolás lettem! Ismerkedés a technika tantárggyal 2. Közlekedési ismeretek 3. Környezetünk ai 4. Képlékeny ok alakítása Kedvenc játékaink? Tanszereink?

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. Célok, feladatok

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. Célok, feladatok ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Célok, feladatok A természetes és mesterséges környezet anyagainak megismerése, anyagvizsgálati tapasztalatok szerzése érzékszervi tapasztalással. Összefüggések felismerése az anyagok

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT HELYI TANTERV. 1. évfolyam. Témakörök. Család, otthon, háztartás. Család, otthon, háztartás Órakeret

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT HELYI TANTERV. 1. évfolyam. Témakörök. Család, otthon, háztartás. Család, otthon, háztartás Órakeret 1. évfolyam Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás Éves óraszám: Heti óraszám: 36 óra 1 óra Éves órakeret felosztás témakörönként Témakörök Család, otthon, háztartás Tárgyi kultúra, technológiák,

Részletesebben

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR

CSENYÁ-ÁMK LADÁNYI ISKOLA TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR TÁMOP-3.2.11/10/1/KMR Tanulók: 17+1 osztály. 353+11 fő Pedagógusok: 32 álláshely Épület: 1977-ben épült, felújítva: 2003-ban és 2007-ben PROGRAMJAINK: 1. FURULYAOKTATÁS BAKÓ TIBORNÉ 2. ALSÓ TAGOZATOS KÉZMŰVES

Részletesebben

Technika, életvitel és gyakorlat

Technika, életvitel és gyakorlat Technika, életvitel és gyakorlat 3 4. évfolyam A tantárgy az erkölcsi nevelés terén kiemelt figyelmet fordít az alkotó munka megszerettetésére, a munkavégzés elemi szabályrendszereinek megismertetésére

Részletesebben

TECHNIKA HELYITANTERV 1 6. évfolyam számára. Célok és feladatok

TECHNIKA HELYITANTERV 1 6. évfolyam számára. Célok és feladatok EMMI kerettanterv 51/2012 (XII.21.) EMMI rendelet alapján TECHNIKA HELYITANTERV 1 6. évfolyam számára Célok és feladatok A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 6. évfolyamon,

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV. 5 8. évfolyam A NAT Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület alapján

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV. 5 8. évfolyam A NAT Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület alapján TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV 5 8. évfolyam A NAT Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület alapján Gárdonyi Géza Általános Iskola Érd Készült az APÁCZAI KERETTANTERVCSALÁD FELHASZNÁLÁSÁVAL

Részletesebben

Életvitel és gyakorlat Helyi tanterv 1-4.évfolyamon

Életvitel és gyakorlat Helyi tanterv 1-4.évfolyamon 2,013/14 Életvitel és gyakorlat Helyi tanterv 1-4.évfolyamon Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom 2013/14 Cél és feladatrendszer az 1.-4. évfolyamon A természetes és mesterséges

Részletesebben

2. Az Életvitel tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret

2. Az Életvitel tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret 2. Az Életvitel tantárgy helyi tantervében a kerettanterv kiegészítésére biztosított órakeret 1. évfolyam: Tematikai egység rövid címe Kerettantervi óraszám Helyi többletóraszám (±) Témakör összidőkerete

Részletesebben

Thököly Imre KétTanítási Nyelvű Általános Iskola Hajdúszoboszló Kölcsey utca 2-4. ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT ALAPELVEK, CÉLOK

Thököly Imre KétTanítási Nyelvű Általános Iskola Hajdúszoboszló Kölcsey utca 2-4. ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT ALAPELVEK, CÉLOK ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT ALAPELVEK, CÉLOK Az Életvitel és gyakorlat műveltségterület a társas-társadalmi és a mesterséges (technikai) környezet tapasztalati megismerésére, valamint a mindennapi életvezetéshez

Részletesebben

SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye. ALKOT-LAK Tehetségműhely

SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye. ALKOT-LAK Tehetségműhely SZONEK Bükkösdi Általános Iskola és Óvoda Tagintézménye ALKOT-LAK Tehetség A tervezett 30 órásprogramja Február tervezett tevékenységek Időpont- időkeret helyszín Tevékenységekdifferenciálás Felelős Sikerkritérium

Részletesebben

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN

A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0010 A KÖRNYEZETTUDATOS MAGATARTÁS FEJLESZTÉSE AZ ELSŐ OSZTÁLYBAN Piarista Általános Iskola, Gimnázium és Diákotthon

Részletesebben

Kerettanterv Technika 1. és 2. osztály Célok és feladatok

Kerettanterv Technika 1. és 2. osztály Célok és feladatok Kerettanterv Technika 1. és 2. osztály Célok és feladatok A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák fejlesztésével a gyermek az életkori

Részletesebben

Technika és gyakorlat

Technika és gyakorlat Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Technika és gyakorlat HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Garbócziné Gyallai Eszter Tinicsné Berta Brigitta MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 1. 2. 3.

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL. 1-4. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL. 1-4. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam Célok és feladatok A technika és életvitel tantárgy a világ tapasztalati megismerésére és gyakorlati tudás szerzésére nyújt lehetőséget, egyben hozzájárul a tanulás

Részletesebben

Megvalósítók létszáma, képesítésük. A magyar-, és ezen belül Somogy megye népművészetének megismerése 2.A.1. Elméleti szakasz

Megvalósítók létszáma, képesítésük. A magyar-, és ezen belül Somogy megye népművészetének megismerése 2.A.1. Elméleti szakasz 1 célja, Elméleti Szeptember Magyar népművészet, Somogy megye népművészetének jellemzése (népi tárgykultúra és hagyományok megismerése) Előadó muzeológus Oktatói előadás 1-2. alom Magyarország és Somogy

Részletesebben

Technika,életvitel és gyakorlat Helyi tanterv 1-8.évfolyamon

Technika,életvitel és gyakorlat Helyi tanterv 1-8.évfolyamon 2,013/14 Technika,életvitel és gyakorlat Helyi tanterv 1-8.évfolyamon Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szeghalom 2013/14 Cél és feladatrendszer az 1.-4. évfolyamon A természetes

Részletesebben

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI

ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI ÓVODÁNK ÜNNEPEI RENDEZVÉNYEI Óvodánk a hagyományőrzést, a népi kultúra ápolását egyik legfontosabb feladatának tekinti. Megteremtjük azt a miliőt, amelyben az óvodába lépés első pillanatától a nevelés

Részletesebben

József Attila Általános Iskola Debrecen HÁZTARTÁSTAN. 5 6. évfolyam

József Attila Általános Iskola Debrecen HÁZTARTÁSTAN. 5 6. évfolyam HÁZTARTÁSTAN 5 6. évfolyam CÉLOK, FELADATOK- ÁLTALÁNOS FEJLESZTÉSI KÖVETELMÉNYEK: A háztartástani ismeretek tartalma a modern általános műveltség nélkülözhetetlen része. Alapvető feladat olyan gyermekeket

Részletesebben

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton.

Természetismeret. 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. Természetismeret 1. A természettudományos nevelés folyamatában történő kompetenciafejlesztés lehetőségei az alsó tagozaton. 1. Tervezzen egymásra épülő tevékenységeket az élő környezet megismerésére vonatkozóan!

Részletesebben

Állati Móka Egyhetes projekt

Állati Móka Egyhetes projekt Állati Móka Egyhetes projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Projekt felelős: Pásztor Judit Ideje: 2014. október 14 október 18. Bevont tanulók köre: 4. osztály, alkalomszerűen az alsós napközis

Részletesebben

1.számú melléklet. Projektleírás

1.számú melléklet. Projektleírás 1.számú melléklet Projektleírás PROJEKT CÍME CÉLCSOPORT RÉSZTVEVŐK KARÁCSONYI UTAZÁS Felső tagozatos osztályok Az osztályokban tanuló diákok Projektvezető Az osztályokban tanító pedagógusok IDŐTARTAM ÓRAKERET

Részletesebben

Ezek nehezebb feladatok, nem kell mindenkinek megoldania. a füzetedben (írólapon, rajzlapon) oldd meg a feladatot!

Ezek nehezebb feladatok, nem kell mindenkinek megoldania. a füzetedben (írólapon, rajzlapon) oldd meg a feladatot! Bevezető Kedves Kollégák! Tisztelt Szülők! Kérjük, olvassák fel a gyermekeknek ezt a bevezetőt! KEDVES GyEREKEK! Egy szép, színes és érdekes tankönyvet tartotok a kezetekben. Sok-sok feladat, kép, fotó

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák különösen a természettudományostechnikai kompetencia

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam

TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT 1 2. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 2. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák különösen a természettudományostechnikai kompetencia

Részletesebben

Tanmenet. Technika 2. osztály. Éves óraszám: 37 Heti óraszám: 1

Tanmenet. Technika 2. osztály. Éves óraszám: 37 Heti óraszám: 1 Tanmenet Technika 2. osztály Éves óraszám: 37 Heti óraszám: 1 A Mozaik Kiadó által közétett és a kaposvári Kisfaludy Utcai Általános Iskola tanítói által készített tanmenetet a 2. osztályra adaptálva és

Részletesebben

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5

Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam Évfolyam 5. 6. Óraszám 1 0,5 A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat

Részletesebben

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013.

NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. NAPKÖZIS MUNKAKÖZÖSSÉGI MUNKATERV 2012/2013. Munkaközösségünk helyzete: 6 napközis csoport működik délutános műszakban. A napközis nevelők munkájába több osztálytanító is bekapcsolódik. Minden napközis

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Ismeretek, tananyagtartalmak Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület

Részletesebben

Eszközök: logikai lapok, tangramkészlet, labirintus feladatlap, vonat-feladatlap, füzet, színes ceruzák, vizuális differencilás feladatlapok

Eszközök: logikai lapok, tangramkészlet, labirintus feladatlap, vonat-feladatlap, füzet, színes ceruzák, vizuális differencilás feladatlapok A tanítás helye: Rákospalotai Meixner Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Budapest 1155 Tóth István utca 100.) A tanítás ideje: 2017. március 29. A tanító tanár neve: Szilvásiné Turzó Ágnes

Részletesebben

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra:

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra: MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam Pedagógia program kerettanterv Szabadon választható óra: Műszaki rajz 37 óra A műszaki rajz szabadon választható órák célja: hogy a szakirányban továbbtanulóknak sajátos szemléleti

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben

Részletesebben

Modern hangzatok SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Fuvola tanszak (9-15. életév)

Modern hangzatok SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI KOMPETENCIA. Projekt az Alapfokú Művészeti Iskolák számára Fuvola tanszak (9-15. életév) TÁMOP 3.1.4-08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) SZOCIÁLIS ÉS ÉLETVITELI

Részletesebben

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének fejlesztései

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének fejlesztései Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetének fejlesztései Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete Tankönyvfejlesztés Tankönyvkiadás Kutatás tudásmenedzsment

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Az életvitel és gyakorlati ismeretek tantárgy közvetlen célja a tanuló számára fontos, a mindennapi életben előforduló, önmaga ellátásával és a társadalmi környezetben

Részletesebben

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné

1. osztály. Készítette: Jantner Pálné 1. osztály Írjunk hát egy medve-dalt! Minden medve tudja majd, minden medve megtanulja, két perc múlva fejből fújja: medve-dal, medve-dal, amit minden medve hall! (Nemzetközi medve-induló) Készítette:

Részletesebben

Tömbösített tanmenet 5.o

Tömbösített tanmenet 5.o Tömbösített tanmenet 5.o Ciklus I. (Vizuális) nyelvi kompetencia Alkotó és kifejező képesség. Szociális és állampolgári kompetencia Ismétlés, dalok az alsó tagozatban. Himnusz, Szózat megtanulása Vizuális

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK MOZAIK KERETTANTERVRENDSZER AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁK SZÁMÁRA NAT 2003 ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK 1-4. évfolyam Készítette: Nagymihály Mátyás A kerettantervrendszert szerkesztette és megjelentette: MOZAIK

Részletesebben

ALSÓ-FELSŐ ÁTMENET projekt terve 2014./2015.

ALSÓ-FELSŐ ÁTMENET projekt terve 2014./2015. ALSÓ-FELSŐ ÁTMENET projekt terve 2014./2015. ÚJSZENTMARGITAI HUNYADI MÁTYÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA Az alsó-felső közötti átmenet program célrendszere: Értékek Elvek Célok Mutatók ok Zökkenőmentes Minél jobb

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Technika, életvitel és gyakorlat. készült

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Technika, életvitel és gyakorlat. készült 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Technika, életvitel és gyakorlat készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1-4./1.2.8. alapján 1-4. évfolyam 2 TECHNIKA, ÉLETVITEL

Részletesebben

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása RAJZ TANTÁRGY 1. óra : Az európai népviseletek bemutatása A MODUL CÉLJA Az óra célja : Az egyes népviseletek jellegzetességeinek kiemelése, vizsgálatuk különböző szempontokból. Ruhadarabok funkciója az

Részletesebben

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat PROJEKTTERV 1. A projekt adatai: A projekt címe: A projekttervet készítette: A projekt megvalósításának helye: Tantárgy: Tantárgyi koncentráció: A víz szerepe az ember életében Víztakarékos megoldások

Részletesebben

A FELFEDEZTETŐ TANULÁS ELEMEI EGY KONKRÉT MODUL AZ ÖVEGES PROFESSZOR KÍSÉRLETEI KERETÉBEN

A FELFEDEZTETŐ TANULÁS ELEMEI EGY KONKRÉT MODUL AZ ÖVEGES PROFESSZOR KÍSÉRLETEI KERETÉBEN XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A FELFEDEZTETŐ TANULÁS ELEMEI EGY KONKRÉT MODUL AZ ÖVEGES PROFESSZOR KÍSÉRLETEI KERETÉBEN Tóth Enikő Debreceni Gönczy

Részletesebben

Életvitel és gyakorlat. 3-4. évfolyam

Életvitel és gyakorlat. 3-4. évfolyam Életvitel és gyakorlat 3-4. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja a 3 4. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák további fejlesztésével a gyermek bővítse az életkori sajátosságainak

Részletesebben

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY

Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola. Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Tanulásmódszertan HELYI TANTERV 5-6. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Molnárné Kiss Éva MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 5. 6. 7. 8. Heti 1 0,5 óraszám Összóraszám

Részletesebben

NAPIREND Tervezett tevékenység felajánlása Mindennapos mozgás Gyümölcsfogyasztás Vízfürdő, pancsolás

NAPIREND Tervezett tevékenység felajánlása Mindennapos mozgás Gyümölcsfogyasztás Vízfürdő, pancsolás NAPIREND Időtartam Tevékenység 06. 30.- 09. 00 Gyerekek fogadása, játék, szabadon választott időjárástól függően a csoportszobában vagy az udvaron. Készülődés a reggelihez, reggeli elfogyasztása 09. 00.-

Részletesebben

A tantárgy tanításának célja: Olyan ismereteket adjon, mely megalapozza a tanulókban a technikának és a technológiáknak ismeretét, és az azok iránti

A tantárgy tanításának célja: Olyan ismereteket adjon, mely megalapozza a tanulókban a technikának és a technológiáknak ismeretét, és az azok iránti A tantárgy tanításának célja: Olyan ismereteket adjon, mely megalapozza a tanulókban a technikának és a technológiáknak ismeretét, és az azok iránti érdeklődést, hogy az iskolát befejező tanulók tudjanak

Részletesebben

Helyi tanterv 2. évfolyam

Helyi tanterv 2. évfolyam TECHNIKA, ÉLETVITEL és GYAKORLAT Helyi tanterv 2. évfolyam Heti óraszám Éves óraszám 2. évfolyam 1 36 A tematikai egységek áttekintő táblázata Tematikai egység címe Órakeret Család, otthon, háztartás 7+1

Részletesebben

tut Beszprémy Katalin

tut Beszprémy Katalin A népi hagyományok oktatásának fontossága az iskolarendszerben tut Beszprémy Katalin A népi kézművesség megmaradásának záloga a mesterségbeli tudás hiteles átadása a felnövekvő nemzedékek számára, ami

Részletesebben

Nevelési céljaink, feladataink megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a tárgyi eszközök folyamatos szintentartását és bővítését.

Nevelési céljaink, feladataink megvalósítása érdekében szükségesnek tartjuk a tárgyi eszközök folyamatos szintentartását és bővítését. Óvodánkról: Az Egyetértés Utcai Óvoda 1976.novemberében nyitotta meg kapuit a gyermekek előtt 4 csoporttal 100 férőhellyel. Azóta óvodánk Kecskemét egyik legszebb kertvárosában a Petőfivárosban 225 kisgyermek

Részletesebben

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin

Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet. Búcsú az óvodától Projekt. Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Egyszer régen édesanyám megfogta a kezemet Búcsú az óvodától Projekt Készítette: Vassné Csontos Etelka Csekő Katalin Dévaványa, Kossuth úti óvoda nagycsoportjában. TÁMOP 3.1.4 pályázat keretén belül felkészülés

Részletesebben

KREATÍV TERÜLETEK FOGLALKOZÁSOK

KREATÍV TERÜLETEK FOGLALKOZÁSOK KREATÍV TERÜLETEK FOGLALKOZÁSOK KÉZMŰVESSÉG FAZEKASSÁG - Honti Rita, - Szarka Szilvia A foglalkozás indításának tervezett időpontja: 2013. február A foglalkozásokon a tanulók megismerkednek: - a fazekasság

Részletesebben

T a n m e n e t Technika és életvitel 2. osztály 2016/2017. tanév

T a n m e n e t Technika és életvitel 2. osztály 2016/2017. tanév Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája T a n m e n e t Technika és életvitel 2. osztály 2016/2017. tanév A Második technikakönyvem c. tankönyv használatához Éves óraszám:

Részletesebben

Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt

Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt Barkaág Tavaszváró Három hetet meghaladó projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Kiscsávoly Projekt felelős: Ideje: 2014. március 26. április 16. Foglalkozások száma: 33 Bevont tanulók köre:

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-8. ÉVFOLYAM

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-8. ÉVFOLYAM TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-8. ÉVFOLYAM Heti óraszám: minden évfolyamon 1 óra 1. rész: 1-4. évfolyam Megvalósítási feltételek: technika szaktanterem 1-4. osztályos tanuló csoportok 1-4. osztályban tanító (főiskolai

Részletesebben

Célok és feladatok HELYI TANTERV / ALSÓ TAGOZAT / TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1 4. ÉVFOLYAM TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1 4. ÉVFOLYAM A tantárgy célja fokozatosan feltárni a természetben és társadalomban élő ember

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. KÖRNYEZETISMERET Évfolyam: 1-4.

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. KÖRNYEZETISMERET Évfolyam: 1-4. EMBER ÉS TERMÉSZET Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 1-4. ok évfolyamonként Tantárgy 1. 2. 3. 4. Környezetismeret 1 1 1 2 Éves óraszám 36 36 36 72 Célok és feladatok Érdeklődés felkeltése, a gyermek természetes

Részletesebben

Technika és életvitel Helyi tanterv 1-4. évfolyam

Technika és életvitel Helyi tanterv 1-4. évfolyam Technika és életvitel Helyi tanterv 1-4. évfolyam Célok és feladatok: A technika és életvitel tantárgy tanításának célja, hogy hozzájáruljon a kisiskolások teljes személyiségformálásához, modern technikai

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT A tantárgy célja fejleszteni a tanuló manuális képességeit, finommotorikáját és mozgáskoordinációját úgy, hogy tevékenysége során az eszközök használata váljon célirányossá,

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

TÁMOP / Készítette: Nagyné Réti Ildikó Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó gyakorlat átadására.

TÁMOP / Készítette: Nagyné Réti Ildikó Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó gyakorlat átadására. Készítette: Forgatókönyv és eljárási folyamatleírás intézményi jó átadására. Intézmény neve: Marcali Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészetoktatási

Részletesebben

Pedagógiai és eszközrendszer bemutatása

Pedagógiai és eszközrendszer bemutatása Pedagógiai és eszközrendszer bemutatása A Montessori pedagógia erkölcsre, szabadságra, önfejlődésre, önállóságra, önfegyelemre és mély érzelemre nevel. Montessori pedagógiájának egyik alapelve a hit, hogy

Részletesebben

SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban

SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban SZENT ISTVÁN a szövegértés- szövegalkotás kompetencia területén a harmadik osztályban az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend

Részletesebben

SZKB_101_13. A modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM

SZKB_101_13. A modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM SZKB_101_13 Ezt együtt csináltuk...! Osztályfa Én és a MÁSIK modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 130 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Környezetismeret. 2. osztály

TANMENETJAVASLAT. Környezetismeret. 2. osztály TANMENETJAVASLAT Környezetismeret 2. osztály 2 1. Elmúlt a nyár T, a nyári élmények felidézése nyár, nyaralás, idôtöltés Tk. 4. oldal 2. Évszakok ôsz Évszakok öltözködés kapcsolata Öltözködés öltözködés

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 KÉZMŰVES TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK: A kézműves műhelymunka tanításának célja: A kézműves tevékenységek megismertetésével

Részletesebben

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM

TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM TISZA TÉMAHÉT TERVEZÉSI DOKUMENTUM A projekt címe Tisza Motto: Iskolánk: Tisza-parti Általános Iskola a név kötelez Időtartama témahét: 4 nap Célcsoport 5.a, 5.b osztály tanulói 3-3 csoportban Célja Kompetencia

Részletesebben

Ősz HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN. Csokonai úti óvoda rendezvényei. Erőforrás Anyagi Humán.

Ősz HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN. Csokonai úti óvoda rendezvényei. Erőforrás Anyagi Humán. Csokonai úti rendezvényei 3.2.8. HAGYOMÁNYÁPOLÁS, JELES NAPOK, ÜNNEPEK AZ EGYES TEVÉKENYSÉGFORMÁKBAN Hagyomány, jeles nap, ünnep Hadd nézzek kis tenyeredbe! Beszokatás: - Aprók napja Hatá ridő 10.15. ajándé-kok

Részletesebben

Speciális Tagozat Munkaközösségének. Éves Munkaterve 2015/2016

Speciális Tagozat Munkaközösségének. Éves Munkaterve 2015/2016 Speciális Tagozat Munkaközösségének Éves Munkaterve 2015/2016 Személyi feltételek a tanév kezdéskor: Tagozatunkon a nevelő-oktató munka összevont csoportokban folyik. Tanulóink nagy része enyhe értelmi

Részletesebben

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16.

Napközis Munkaközösség Munkaterve. 2013/2014-es tanév. 2013. szeptember 16. Napközis Munkaközösség Munkaterve 2013/2014-es tanév 2013. szeptember 16. Munkaközösségünk helyzete A Napközis Közösség Munkaterve 2013/2014-es tanév Iskolánkban a szülők igényének megfelelően biztosítjuk

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GYAKRLÓÓVODA ÉS GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA BILLY ELLIOT TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAM. Szárnybontogató

SZENT ISTVÁN EGYETEM GYAKRLÓÓVODA ÉS GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA BILLY ELLIOT TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAM. Szárnybontogató SZENT ISTVÁN EGYETEM GYAKRLÓÓVODA ÉS GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA BILLY ELLIOT TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAM Szárnybontogató vizuális kultúra és vizuális kommunikáció tehetségműhely munkaterve Műhelyvezető: Czékus

Részletesebben