Pollák Tamás Konzulens: Dr. Horváth Gábor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pollák Tamás Konzulens: Dr. Horváth Gábor"

Átírás

1 Önálló laboratórium dokumentáció Képfeldolgozás orvosi alkalmazásai CT képfeldolgozás Pollák Tamás Konzulens: Dr. Horváth Gábor

2 A feladat A CT felvételeket a betegről segédeszközként használjuk a pácienseken elváltozások után kutatva. Eredetileg tomográfiás röntgen képek készülnek a páciensről, egy eljárás során általában 40 kép, és ezeken kell megtalálni elváltozásokat a mellkasi területen, egész pontosan a tüdőn belül. Mivel a tomográfiás képek úgymond mindent tartalmaznak, ezért nehéz dolgunk van az elváltozások felderítésében. Léteznek algoritmusok, programok, amik diagnosztizálnak kóros területeket, de nagyon sok hibás osztályozás születik, amiről még el kéne dönteni, hogy valóban egy elváltozással van-e dolgunk. A mi feladatunk az, hogy az érhálózatot felderítsük, és megjelenítsük. Az érhálózattal a kezünkben, könnyen el lehet dönteni a hibás megállapításokról, hogy valóban elváltozást találtunk-e meg, vagy csak egy eret, esetleg egy érkanyarulatot. Ezek mellett önállóan is nagy segítséget nyújt a tomográfiás képek vizsgálatakor. A feladatom a CT képeken a tüdőterület körbehatárolása, és meghatározása volt, mivel a CT képekből vetítéssel nyerünk tomográfiás képeket, amikből majd újabb szelet képeket tudunk gyártani és eredetileg is csak a tüdőterületre voltunk kíváncsiak. Másik feladat a hajszálerek eltüntetése volt, tehát a tüdőben lévő nagyobb erek meghatározása. A feladat során ezekhez hasonló CT képekkel dolgoztunk.

3 A megvaló sí ta s alapó tlete Kiindulási ötlet a régiónövesztéses algoritmus alkalmazása volt, mely a következő tulajdonságokkal bír: - van egy kiindulási pont - megvizsgáljuk a szomszédjait, valamilyen tulajdonság szerint - ha megfelelnek ezeknek a tulajdonságoknak, akkor a szomszédokkal bővítjük a régiót - majd azoknak is megvizsgáljuk a szomszédjait, egészen addig, ameddig már senkinek nincsen alkalmas szomszédja A mi esetünkben, ezért azért praktikus, mert ha sikerült megtalálni egy pontot a tüdőterületből, akkor onnan indítva egy ilyen eljárást, meg tudjuk határozni a tüdőben lévő pontokat, első körben az ereket a tüdőben nem határozzuk meg, mivel azok nem felelnek meg a kezdeti tulajdonságnak, ami alapján vizsgálódunk, tehát hogy egy küszöbérték alatt legyen a pont intenzitása. Az intenzitás azért fontos, mivel a CT képeken minél világosabb valami, annál inkább tömör anyag található ott, ebből kifolyólag a levegő fekete, ez jó kiindulási alap arra, hogy keresgéljünk és küszöbértéket határozzunk meg. Az alsó képen egy régiónövesztéses algoritmus futása látszik, ami a cellákat vizsgálja, itt éppen fehér régiót próbál meghatározni, de látszik, hogy még enyhén szürke pontok is beleférnek a használt küszöbbe, nekünk elsősorban az ellentettje lesz fontos, vagyis fekete pontból indulunk ki és fekete pontokat keresünk.

4 Tóva bbi próble ma k A régiónövesztéses algoritmus tehát egy pontból indul (későbbiekben seed pont-ként hivatkozom az ilyen pontokra), amiből következik, hogy kell olyan pontokat találnunk, amik megfelelnek különböző kritériumoknak, a legfontosabbak: - valószínűleg a tüdőterület része - az intenzitása és a szomszédjainak intenzitása alapján egy levegőt reprezentáló pont, ahonnan kiindulhatunk További jellemzői a pontoknak és a régióknak a később lesznek tárgyalva. Megvaló sí ta s 1. Ke pek beólvasa sa Mivel a vetítés egy egész CT képsorozat segítségével történik, ami állhat akár 500 darab képből is, ezért ezt hatékonyan kell megtennünk. A program e részében egy ciklusban olvassuk be a képeket, majd meghívjuk rajt azt a függvényt, ami majd megkeresi a tüdőterületeket, és visszaad kettő mátrixot: - Tüdőben lévő pontok mátrixa: minden olyan pont, ami a tüdőben van, beleértve az ereket is - Tüdőben lévő erek mátrixa: minden tüdőben lévő ér 1-esként szerepel a mátrixban, minden más 0, tehát az a terület is, ami a tüdőben van, de levegő A program ezt megvalósító része:

5 2. Seed póntók kerese se Tehát olyan pontokat keresünk, ahonnan az algoritmust elindíthatjuk. A program egy mátrixban tárolja, hogy melyik pontot látogattuk már meg, és ez alapján később nem fogunk vizsgálni egy olyan pontot, amiről már kiderült, hogy része egy régiónak, amikor pontokat és régiókat keresünk a képen. Különböző feltételeknek kell megfelelnie ezeknek a pontokat, amik az alábbiak: - még nem része egy megtalált régiónak sem, és a kép alsó felén helyezkedik el. - nem teljesen fekete a pont o ez azért fontos, mert teljesen fekete pontok legnagyobbrészt csak a tüdőn és a testen kívül helyezkednek el - van legalább 1 darab, egy kicsivel magasabb intenzitású szomszédja o mivel a tüdő teli van hajszálerekkel, és apróbb foltokkal, így is kiszűrjük a tüdőn kívül eső részeket, és kevesebb eséllyel találunk meg egy nyelőcsövet, ami többnyire teljesen fekete - van legalább 4 darab sötét szomszédja o több azért nem fontos, mivel így már biztos szinte, hogy tüdőterület, és ha épp egy ér mellett vagyunk, akkor lehet a legtöbb szomszédja magas intenzitású, mivel az ér világosabb Néhány kapcsolódó kódrész:

6 3. Re gió k meghata róza sa Most, hogy már vannak seed pontjaink, még mindig nem lehetünk elégedettek, ugyanis lehetnek olyan megtalált régiók, amik semmiképpen sem a tüdőterület részei, ezeket utólagos vizsgálat után el kell dobnunk. Példádul az alábbi képen semmiképpen nem lenne jó, ha a középső két fekete területet is megtalálnánk, hiszen egyértelműen látszik, hogy van két nagy tüdőterületünk, a másik két régió pedig közte van. Ugyanúgy megszorításokat, feltételeket kell szabnunk a régiókra, mint a seed pontokra, amikor kerestük őket, azonban a seed pontok rögtön eldőltek, hogy lehet-e vagy nem, és ha igen, indítottunk rajt egy régiónövesztést, most pedig a növesztés közben, vagy végén dől el, hogy a régió tüdőterület e, vagy sem. A feltételek: - ha képhatárhoz ér a régió, akkor mindenképpen a testen kívül vagyunk, tehát el kell dobni ezt a régiót - általában a tüdő mikor még csak kis részét látjuk, az alját, több részből állhat, de ekkor ezek a tüdőterületek kicsik, azonban, ha már van két nagy terület akkor megvan a tüdő két oldala, és nem kell már több régió, és biztos, hogy ez a két nagy lesz a tüdő nem más, mivel semmi más sem ilyen nagy a CT képeken, sehol sincs ennyi levegő

7 Kapcsolódó kódrészek, ahol a feltételek ellenőrizve vannak. A képhatárra vonatkozó feltétel: A régiók méretére vonatkozó feltétel, ha nagyobb egy bizonyos százaléknál, akkor nagy régiónak számítjuk. Fontos, hogy a régió növekedésénél a küszöb alatti pontokat egységes feketére állítjuk, így a képeken, már nem látszódnak a hajszálerek.

8 4. Tü dó kó rvónal megrajzóla sa A CT képeken való könnyebb vizsgálódás miatt meg kell határozni a tüdőkörvonalat. Első körben azokat a pontokat vizsgáljuk meg, amik egy régió részei és vannak olyan szomszédjaik, amik a régión kívül esnek, ezek a pontok lehetnek a körvonal részei. Ekkor még a tüdőn belüli erek is körülhatárolásra kerülnek. Második lépésben, csak a tüdőkörvonalat kell meghatározni, a tüdőn belüli ereknek ne legyen körvonala. Az ötlet: - indítsunk egy régiónövesztést, ami a legfelső fehér, körvonal pontból indul ki, és azt vizsgálja, hogy a szomszédjai is körvonal részek e, ekkor a tüdő tetejéről elindul egy régiónövesztés és végigmegy a körvonalon - miután ez megvan, azok az előző pontok, amik nincsenek benne ebben a tüdőkörvonalban, feketítésre kerülnek, és már nem tartjuk őket úgy számon mint a tüdő korvonal részei. Illusztráció a második esetre:

9 5. Tü dó terü let ma trix meghata róza sa A tüdőkörvonal megléte után, könnyű feladatnak tűnik a tüdőterület meghatározása, azok a pontok, amik a körvonalon belül vannak. Valójában nem ilyen egyszerű a helyzet, nem tudtam arra alapozva meghatározni a pontokat, hogy esetleg milyen irányban, lefele vagy felfele, oldalra vannak-e olyan pontok, amik a tüdőkörvonal részei. Azért volt így nehéz, mert lehet csavar is a tüdőben, és nem tudtam semmi olyan általánosat megállapítani, ami alapján az összes képre igaz lenne, és meg tudnám mondani, mely pontok vannak a körvonalon belül. Másik ötlet, ami a megoldáshoz vezet az, hogy eddig is egy mátrixban tároltuk azokat a pontokat, amik a tüdőben vannak, de nem erek. Most azt kell meghatároznunk, hogy az ereket is belevegyük ebbe a mátrixba. Egy for ciklussal végigiterálunk az összes ponton és azt vizsgáltam, hogy az intenzitásérték 0 és 1 közt van-e, illetve van-e a pontnak két tüdőbeli szomszédja (körvonal nem számít tüdőterületnek, és mivel fehér, ezért vizsgálandó területnek sem), mert ekkor biztosra mondhatjuk, hogy a tüdőben van. Továbbá ilyenkor a pontot belevettük a tüdőben lévő pontok eddigi mátrixába, és így haladva a pontokon az összes ér belekerül a tüdőben mátrixba. Így végül vissza tudjuk adni, a tüdőben lévő pontok mátrixát. 6. Erek ma trix meghata róza sa A hajszálerek problémájának megoldása: - a küszöbözés miatt, a tüdőben lévő erekben, már nincsenek benne a hajszálerek Az erek mátrixát úgy határozzuk meg, hogy az előző algoritmust futtatjuk, azonban van egy üres mátrixunk, és amikor az előző feltételeknek megfelelő pontokat talál, tehát van két tüdőbeli szomszédja, és az intenzitásértéke a megadott tartományon belül van, akkor hozzáadjuk az új mátrixhoz, vagyis jelöljük benne, hogy ez a pixel az erekhez tartozik.

10 Tóva bbi teendó k A CT képekből vetítéssel lesz tomográfiás kép, ez egy másik kollega feladata volt. Ez a program van összekapcsolva az övével, ennek a kimenete a tüdő mátrix, és az erek mátrix, ő pedig választhat, hogy melyiket vetíti éppen. A vetítésről pár szó: - számítás idejében is jelentősen meglátszik, hogy csak az ereket vagy a tüdőterületet kell vetíteni - a vetítés során megnézi, hogy az adott pixel az e program által visszaadott választott mátrixban 1-es e, és ha igen, akkor vetíti azt a pontot - az összes CT képből egy vetítés során egy kép készül egy szögből A prógram hia nyóssa gai Hibás régiódetektálások - nem feltétlenül problémák, mivel ezek a régiók általában érmentesek, és majdnem feketék, tehát vetítés során, nem lesz szinte semmi hatásuk a kimeneti képre Nem megtalált régiók - jobban befolyásolják a kimeneti képet, azonban csak nagyon kis mértékben - előfordul, hogy egy régió, az egyik képen még nem kapcsolódik a tüdőhöz, de a következőn már igen, ekkor a vetítés után kicsit halványabbnak látszódik az a terület, ahol kihagytuk a régiót, de mivel ez csak néha fordul elő, nem tűnik fel a kimeneti képen Megjegyze sek A legtöbb helyen nem illesztettem a dokumentumba kódrészletet, mivel vagy triviális volt a megvalósítás a leírtak alapján, vagy túl hosszú lett volna a beillesztett kód.

Ö ná llo láboráto rium beszá molo

Ö ná llo láboráto rium beszá molo Ö ná llo láboráto rium beszá molo Képfeldolgozás orvosi alkalmazásai Vetítés CT felvételekből Kárász András Konzulens: Dr. Horváth Gábor Bevezetés Napjainkban a városi életmód következtében (szállópor,

Részletesebben

Képfeldolgozáson alapuló orvosi diagnosztikai eljárások kidolgozása

Képfeldolgozáson alapuló orvosi diagnosztikai eljárások kidolgozása Önálló laboratórium beszámoló Képfeldolgozáson alapuló orvosi diagnosztikai eljárások kidolgozása Készítette: Forró Márton Miklós Konzulens: Horváth Gábor 2012-13 2. félév Bevezetés A félév során a cél

Részletesebben

Önálló labor beszámoló Képek szegmentálása textúra analízis segítségével. MAJF21 Eisenberger András május 22. Konzulens: Dr.

Önálló labor beszámoló Képek szegmentálása textúra analízis segítségével. MAJF21 Eisenberger András május 22. Konzulens: Dr. Önálló labor beszámoló Képek szegmentálása textúra analízis segítségével 2011. május 22. Konzulens: Dr. Pataki Béla Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2 2. Források 2 3. Kiértékelő szoftver 3 4. A képek feldolgozása

Részletesebben

Felvételi tematika INFORMATIKA

Felvételi tematika INFORMATIKA Felvételi tematika INFORMATIKA 2016 FEJEZETEK 1. Természetes számok feldolgozása számjegyenként. 2. Számsorozatok feldolgozása elemenként. Egydimenziós tömbök. 3. Mátrixok feldolgozása elemenként/soronként/oszloponként.

Részletesebben

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport

HORVÁTH ZSÓFIA 1. Beadandó feladat (HOZSAAI.ELTE) ápr 7. 8-as csoport 10-es Keressünk egy egész számokat tartalmazó négyzetes mátrixban olyan oszlopot, ahol a főátló alatti elemek mind nullák! Megolda si terv: Specifika cio : A = (mat: Z n m,ind: N, l: L) Ef =(mat = mat`)

Részletesebben

Segédlet: Főfeszültségek meghatározása Mohr-féle feszültségi körök alkalmazásával

Segédlet: Főfeszültségek meghatározása Mohr-féle feszültségi körök alkalmazásával Segédlet: Főfeszültségek meghatározása Mohr-féle feszültségi körök alkalmazásával Készítette: Dr. Kossa Attila (kossa@mm.bme.hu) BME, Műszaki Mechanikai Tanszék 212. október 16. Frissítve: 215. január

Részletesebben

Képszegmentáló eljárások. Orvosi képdiagnosztika 2018 ősz

Képszegmentáló eljárások. Orvosi képdiagnosztika 2018 ősz Képszegmentáló eljárások Orvosi képdiagnosztika 2018 ősz Képszegmentálás Anatómiai részek elkülönítés: pl. csontok, szív, erek, szürkefehér állomány, stb Vizsgálandó terület körbehatárolása: pl. tüdőterület

Részletesebben

Osztott algoritmusok

Osztott algoritmusok Osztott algoritmusok A benzinkutas példa szimulációja Müller Csaba 2010. december 4. 1. Bevezetés Első lépésben talán kezdjük a probléma ismertetésével. Adott két n hosszúságú bináris sorozat (s 1, s 2

Részletesebben

Láthatósági kérdések

Láthatósági kérdések Láthatósági kérdések Láthatósági algoritmusok Adott térbeli objektum és adott nézőpont esetén el kell döntenünk, hogy mi látható az adott alakzatból a nézőpontból, vagy irányából nézve. Az algoritmusok

Részletesebben

Adatbázis rendszerek Gy: Algoritmusok C-ben

Adatbázis rendszerek Gy: Algoritmusok C-ben Adatbázis rendszerek 1. 1. Gy: Algoritmusok C-ben 53/1 B ITv: MAN 2015.09.08 Alapalgoritmusok Összegzés Megszámlálás Kiválasztás Kiválasztásos rendezés Összefésülés Szétválogatás Gyorsrendezés 53/2 Összegzés

Részletesebben

Cohen-Sutherland vágóalgoritmus

Cohen-Sutherland vágóalgoritmus Vágási algoritmusok Alapprobléma Van egy alakzatunk (szakaszokból felépítve) és van egy "ablakunk" (lehet a monitor, vagy egy téglalap alakú tartomány, vagy ennél szabálytalanabb poligon által határolt

Részletesebben

Ionogram releváns területeinek meghatározása és elemzésének automatikus megvalósítása

Ionogram releváns területeinek meghatározása és elemzésének automatikus megvalósítása Ionogram releváns területeinek meghatározása és elemzésének automatikus megvalósítása Előadó: Pieler Gergely, MSc hallgató, Nyugat-magyarországi Egyetem Konzulens: Bencsik Gergely, PhD hallgató, Nyugat-magyarországi

Részletesebben

VII.10. TORNYOSULÓ PROBLÉMÁK. A feladatsor jellemzői

VII.10. TORNYOSULÓ PROBLÉMÁK. A feladatsor jellemzői VII.10. TORNYOSULÓ PROBLÉMÁK Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Szögfüggvények a derékszögű háromszögben. A szinusztétel és a koszinusztétel alkalmazása gyakorlati problémák megoldásában. Előzmények Szinusz-

Részletesebben

Adatszerkezetek II. 2. előadás

Adatszerkezetek II. 2. előadás Adatszerkezetek II. 2. előadás Gráfok bejárása A gráf bejárása = minden elem feldolgozása Probléma: Lineáris elrendezésű sokaság (sorozat) bejárása könnyű, egyetlen ciklussal elvégezhető. Hálós struktúra

Részletesebben

Gráfok bejárása. Szlávi Péter, Zsakó László: Gráfok II :17

Gráfok bejárása. Szlávi Péter, Zsakó László: Gráfok II :17 Gráfok 2. előadás Gráfok bejárása A gráf bejárása = minden elem feldolgozása Probléma: Lineáris elrendezésű sokaság (sorozat) bejárása könnyű, egyetlen ciklussal elvégezhető. Hálós struktúra bejárása nem

Részletesebben

Rendszámfelismerő rendszerek

Rendszámfelismerő rendszerek Problémamegoldó szeminárium Témavezető: Pataki Péter ARH Zrt. ELTE-TTK 2013 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés 2 Út a megoldás felé 3 Felmerült problémák 4 Alkalmazott matematika 5 További lehetőségek Motiváció

Részletesebben

e ee Tartalom A játék lényege E F H Mennyi színt látsz valójában? 12 nyílkártya 98 színkártya

e ee Tartalom A játék lényege E F H Mennyi színt látsz valójában? 12 nyílkártya 98 színkártya Mennyi színt látsz valójában? Wolfgang Warsch Játékosok: 2-5 személy Korhatár: 8 év felett Játékidő: kb. 15 perc Tartalom 12 nyílkártya 98 színkártya 3-3 piros, sárga, zöld és kék színű Előlap 10 27 22

Részletesebben

Programozási segédlet

Programozási segédlet Programozási segédlet Programozási tételek Az alábbiakban leírtam néhány alap algoritmust, amit ismernie kell annak, aki programozásra adja a fejét. A lista korántsem teljes, ám ennyi elég kell legyen

Részletesebben

Gráfok 2. Legrövidebb utak, feszítőfák. Szoftvertervezés és -fejlesztés II. előadás. Szénási Sándor

Gráfok 2. Legrövidebb utak, feszítőfák. Szoftvertervezés és -fejlesztés II. előadás.   Szénási Sándor Gráfok 2. Legrövidebb utak, feszítőfák előadás http://nik.uni-obuda.hu/sztf2 Szénási Sándor Óbudai Egyetem,Neumann János Informatikai Kar Legrövidebb utak keresése Minimális feszítőfa keresése Gráfok 2

Részletesebben

Algoritmusok és adatszerkezetek 2.

Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Varga Balázs gyakorlata alapján Készítette: Nagy Krisztián 1. gyakorlat Nyílt címzéses hash-elés A nyílt címzésű hash táblákban a láncolással ellentétben egy indexen

Részletesebben

Megoldókulcs. Matematika D kategória (11-12. osztályosok) 2015. február 6.

Megoldókulcs. Matematika D kategória (11-12. osztályosok) 2015. február 6. Megoldókulcs Matematika D kategória (11-12. osztályosok) 2015. február 6. 1. Az ABC háromszög mindhárom csúcsából merőlegeseket állítunk a többi csúcs külső és belső szögfelezőire. Igazoljuk, hogy az így

Részletesebben

LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL

LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL x 1-2x 2 6 -x 1-3x 3 = -7 x 1 - x 2-3x 3-2 3x 1-2x 2-2x 3 4 4x 1-2x 2 + x 3 max Alapfogalmak: feltételrendszer (narancs színnel jelölve), célfüggvény

Részletesebben

Gépi tanulás. Hány tanítómintára van szükség? VKH. Pataki Béla (Bolgár Bence)

Gépi tanulás. Hány tanítómintára van szükség? VKH. Pataki Béla (Bolgár Bence) Gépi tanulás Hány tanítómintára van szükség? VKH Pataki Béla (Bolgár Bence) BME I.E. 414, 463-26-79 pataki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/pataki Induktív tanulás A tanítás folyamata: Kiinduló

Részletesebben

Számelméleti alapfogalmak

Számelméleti alapfogalmak 1 Számelméleti alapfogalmak 1 Definíció Az a IN szám osztója a b IN számnak ha létezik c IN melyre a c = b Jelölése: a b 2 Példa a 0 bármely a számra teljesül, mivel c = 0 univerzálisan megfelel: a 0 =

Részletesebben

A GYORS REFLEXEK VÍZHATLAN JÁTÉKA JÁTÉKOS SZÁMÁRA - 4 ÉVES KORTÓL

A GYORS REFLEXEK VÍZHATLAN JÁTÉKA JÁTÉKOS SZÁMÁRA - 4 ÉVES KORTÓL A GYORS REFLEXEK VÍZHATLAN JÁTÉKA - 2 5 JÁTÉKOS SZÁMÁRA - 4 ÉVES KORTÓL Játékszabály Mi a Dobble Beach? Akárhová is vezessenek kalandos utazásaitok, ugorjatok fejest a népszerű családi játék új, tartós

Részletesebben

Gépi tanulás és Mintafelismerés

Gépi tanulás és Mintafelismerés Gépi tanulás és Mintafelismerés jegyzet Csató Lehel Matematika-Informatika Tanszék BabesBolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 2007 Aug. 20 2 1. fejezet Bevezet A mesterséges intelligencia azon módszereit,

Részletesebben

Dinamikus programozás - Szerelőszalag ütemezése

Dinamikus programozás - Szerelőszalag ütemezése Dinamikus programozás - Szerelőszalag ütemezése A dinamikus programozás minden egyes részfeladatot és annak minden részfeladatát pontosan egyszer oldja meg, az eredményt egy táblázatban tárolja, és ezáltal

Részletesebben

A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL

A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL A GYORS REFLEXEK JÁTÉKA 2 5 JÁTÉKOS RÉSZÉRE 4 ÉVES KORTÓL Játékszabály Milyen játék a Dobble Kids? A Dobble Kids egy 30 lapos kártyapakli, amelynek minden lapján 6 állat látható. A lapokon összesen 30

Részletesebben

32. A Knuth-Morris-Pratt algoritmus

32. A Knuth-Morris-Pratt algoritmus 32. A Knuth-Morris-Pratt algoritmus A nyers erőt használó egyszerű mintaillesztés műveletigénye legrosszabb esetben m*n-es volt. A Knuth-Morris-Pratt algoritmus (KMP-vel rövidítjük) egyike azon mintaillesztő

Részletesebben

Algoritmusok és adatszerkezetek 2.

Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Fekete István jegyzetéből (részlet) 9. gyakorlat Forrás: http://people.inf.elte.hu/fekete/ Algoritmusok 2 / gráfalgoritmusok 1. Mélységi bejárás és alkalmazásai 1.1 Mélységi

Részletesebben

Halmazok. A és B különbsége: A \ B. A és B metszete: A. A és B uniója: A

Halmazok. A és B különbsége: A \ B. A és B metszete: A. A és B uniója: A Halmazok Érdekes feladat lehet, amikor bizonyos mennyiségű adatok között keressük az adott tulajdonsággal rendelkezők számát. A következőekben azt szeretném megmutatni, hogy a halmazábrák segítségével,

Részletesebben

2. Milyen értéket határoz meg az alábbi algoritmus, ha A egy vektor?. (2 pont)

2. Milyen értéket határoz meg az alábbi algoritmus, ha A egy vektor?. (2 pont) A Név: l 2017.04.06 Neptun kód: Gyakorlat vezet : HG BP l 1. Az A vektor tartalmát az alábbi KUPACOL eljárással rendezzük át maximum kupaccá. A={28, 87, 96, 65, 55, 32, 51, 69} Mi lesz az értéke az A vektor

Részletesebben

Pontműveletek. Sergyán Szabolcs Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar február 20.

Pontműveletek. Sergyán Szabolcs Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar február 20. Pontműveletek Sergyán Szabolcs sergyan.szabolcs@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar 2012. február 20. Sergyán (OE NIK) Pontműveletek 2012. február 20. 1 / 40 Felhasznált irodalom

Részletesebben

Érdekes informatika feladatok

Érdekes informatika feladatok A keres,kkel és adatbázissal ellátott lengyel honlap számos díjat kapott: Spirit of Delphi '98, Delphi Community Award, Poland on the Internet, Golden Bagel Award stb. Az itt megtalálható komponenseket

Részletesebben

EESztori. copyright infomix Kft.

EESztori. copyright infomix Kft. EESztori Az etér indulásakor az első aha élményt az első orvosi dokumentum érkezésekor élték meg a központi Térhez csatlakozók. Az idő elteltével azonban egyre több és több információ érhető el, ami már

Részletesebben

A programozás alapjai 1 Rekurzió

A programozás alapjai 1 Rekurzió A programozás alapjai Rekurzió. előadás Híradástechnikai Tanszék - preorder (gyökér bal gyerek jobb gyerek) mentés - visszaállítás - inorder (bal gyerek gyökér jobb gyerek) rendezés 4 5 6 4 6 7 5 7 - posztorder

Részletesebben

Szöveges feladatok és Egyenletek

Szöveges feladatok és Egyenletek Szöveges feladatok és Egyenletek Sok feladatot meg tudunk oldani következtetéssel, rajz segítségével és egyenlettel is. Vajon mikor érdemes egyenletet felírni? Van-e olyan eset, amikor nem tanácsos, vagy

Részletesebben

Egy játék 2-3 aranyra éhes játékosnak, 8 éves kortól.

Egy játék 2-3 aranyra éhes játékosnak, 8 éves kortól. Egy játék 2-3 aranyra éhes játékosnak, 8 éves kortól. Arany! Arany! Semmi más, csak arany, ameddig a szem ellát. Az arany szamaraknak sok esetben hasznukat vesszük. De légy óvatos: a makacs vadállatok

Részletesebben

Navigáci. stervezés. Algoritmusok és alkalmazásaik. Osváth Róbert Sorbán Sámuel

Navigáci. stervezés. Algoritmusok és alkalmazásaik. Osváth Róbert Sorbán Sámuel Navigáci ció és s mozgástervez stervezés Algoritmusok és alkalmazásaik Osváth Róbert Sorbán Sámuel Feladat Adottak: pálya (C), játékos, játékos ismerethalmaza, kezdőpont, célpont. Pálya szerkezete: akadályokkal

Részletesebben

7. Régió alapú szegmentálás

7. Régió alapú szegmentálás Digitális képek szegmentálása 7. Régió alapú szegmentálás Kató Zoltán http://www.cab.u-szeged.hu/~kato/segmentation/ Szegmentálási kritériumok Particionáljuk a képet az alábbi kritériumokat kielégítő régiókba

Részletesebben

Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT- 4. kurzus. 3. Előadás: A mohó algoritmus

Sapientia - Erdélyi Magyar TudományEgyetem (EMTE) Csíkszereda IRT- 4. kurzus. 3. Előadás: A mohó algoritmus Csíkszereda IRT-. kurzus 3. Előadás: A mohó algoritmus 1 Csíkszereda IRT. kurzus Bevezetés Az eddig tanult algoritmus tipúsok nem alkalmazhatók: A valós problémák nem tiszta klasszikus problémák A problémák

Részletesebben

Visszalépéses keresés

Visszalépéses keresés Visszalépéses keresés Backtracking előadás http://nik.uni-obuda.hu/prog2 Szénási Sándor szenasi.sandor@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem,Neumann János Informatikai Kar Alapvető működése Továbbfejlesztési

Részletesebben

Tanulási cél Szorzatfüggvényekre vonatkozó integrálási technikák megismerése és különböző típusokra való alkalmazása. 5), akkor

Tanulási cél Szorzatfüggvényekre vonatkozó integrálási technikák megismerése és különböző típusokra való alkalmazása. 5), akkor Integrálszámítás Integrálási szabályok Tanulási cél Szorzatfüggvényekre vonatkozó integrálási technikák megismerése és különböző típusokra való alkalmazása Motivációs feladat Valószínűség-számításnál találkozhatunk

Részletesebben

3. Szűrés képtérben. Kató Zoltán. Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE (http://www.inf.u-szeged.hu/~kato/teaching/)

3. Szűrés képtérben. Kató Zoltán. Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE (http://www.inf.u-szeged.hu/~kato/teaching/) 3. Szűrés képtérben Kató Zoltán Képfeldolgozás és Számítógépes Grafika tanszék SZTE http://www.inf.u-szeged.hu/~kato/teaching/ 2 Kép transzformációk típusai Kép értékkészletének radiometriai információ

Részletesebben

end function Az A vektorban elõforduló legnagyobb és legkisebb értékek indexeinek különbségét.. (1.5 pont) Ha üres a vektor, akkor 0-t..

end function Az A vektorban elõforduló legnagyobb és legkisebb értékek indexeinek különbségét.. (1.5 pont) Ha üres a vektor, akkor 0-t.. A Név: l 2014.04.09 Neptun kód: Gyakorlat vezető: HG BP MN l 1. Adott egy (12 nem nulla értékû elemmel rendelkezõ) 6x7 méretû ritka mátrix hiányos 4+2 soros reprezentációja. SOR: 1 1 2 2 2 3 3 4 4 5 6

Részletesebben

A KLT (Kanade Lucas Tomasi) Feature Tracker Működése (jellegzetes pontok választása és követése)

A KLT (Kanade Lucas Tomasi) Feature Tracker Működése (jellegzetes pontok választása és követése) A KL (Kanade Lucas omasi) Feature racker Működése (jellegzetes pontok választása és követése) Készítette: Hajder Levente 008.11.18. 1. Feladat A rendelkezésre álló videó egy adott képkockájából minél több

Részletesebben

Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát?

Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát? Hogyan lehet meghatározni az égitestek távolságát? Először egy régóta használt, praktikus módszerről lesz szó, amelyet a térképészetben is alkalmaznak. Ez a geometriai háromszögelésen alapul, trigonometriai

Részletesebben

Kiegészítő előadás. Vizsgabemutató VBA. Dr. Kallós Gábor, Fehérvári Arnold, Pusztai Pál Krankovits Melinda. Széchenyi István Egyetem

Kiegészítő előadás. Vizsgabemutató VBA. Dr. Kallós Gábor, Fehérvári Arnold, Pusztai Pál Krankovits Melinda. Széchenyi István Egyetem Kiegészítő előadás Vizsgabemutató VBA Dr. Kallós Gábor, Fehérvári Arnold, Pusztai Pál Krankovits Melinda 2016 2017 1 VBA A Szamokat_General szubrutin segítségével generáljunk 1000 db egész számot a [0,

Részletesebben

6. gyakorlat. Gelle Kitti. Csendes Tibor Somogyi Viktor. London András. jegyzetei alapján

6. gyakorlat. Gelle Kitti. Csendes Tibor Somogyi Viktor. London András. jegyzetei alapján Közelítő és szimbolikus számítások 6. gyakorlat Sajátérték, Gersgorin körök Készítette: Gelle Kitti Csendes Tibor Somogyi Viktor Vinkó Tamás London András Deák Gábor jegyzetei alapján . Mátrixok sajátértékei

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V 6-3/2013. Készült: Tiszalök Város Önkormányzata képviselő-testületének 2013. január 21-én tartott rendkívüli nyílt ülésén. Jelen vannak: Gömze Sándor polgármester, Fedor László alpolgármester,

Részletesebben

Minta 2. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR. I. rész

Minta 2. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR. I. rész 2. MATEMATIKA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI FELADATSOR I. rész A feladatok megoldására 45 perc fordítható, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldási sorrendje tetszőleges. A feladatok megoldásához

Részletesebben

FÜGGVÉNYTANI ALAPOK A) ÉRTELMEZÉSI TARTOMÁNY

FÜGGVÉNYTANI ALAPOK A) ÉRTELMEZÉSI TARTOMÁNY FÜGGVÉNYTANI ALAPOK Foglalkoztunk az alaptulajdonságnak tekinthető értelmezési tartománnyal, és a paritással, továbbá az összetett függvények képzési módjával, illetve ezeknek az elemi függvényekre való

Részletesebben

Nagyméretű adathalmazok kezelése (BMEVISZM144) Reinhardt Gábor április 5.

Nagyméretű adathalmazok kezelése (BMEVISZM144) Reinhardt Gábor április 5. Asszociációs szabályok Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem 2012. április 5. Tartalom 1 2 3 4 5 6 7 ismétlés A feladat Gyakran együtt vásárolt termékek meghatározása Tanultunk rá hatékony algoritmusokat

Részletesebben

Életkor: 6+ Játékosok száma: 2 4 Játékidő: 20 perc JÁTÉKLEÍRÁS

Életkor: 6+ Játékosok száma: 2 4 Játékidő: 20 perc JÁTÉKLEÍRÁS Életkor: 6+ Játékosok száma: 2 4 Játékidő: 20 perc JÁTÉKLEÍRÁS A Dr. Knizia ajánlata sorozat olyan játékokból áll, amelyeket a matematikai tudományok doktora, Reiner Knizia, a világ egyik legnépszerűbb

Részletesebben

Kézikönyv. Dinamikus szelekció készítése és a "tartomány" kapcsoló használata

Kézikönyv. Dinamikus szelekció készítése és a tartomány kapcsoló használata Kézikönyv Dinamikus szelekció készítése és a "tartomány" kapcsoló Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 6 3 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 8 4 ÁRUCIKK - ÜRES... 9 5 ABAS-ERP MASZKINFÓ...

Részletesebben

Statisztikai függvények

Statisztikai függvények EXCEL FÜGGVÉNYEK 9/1 Statisztikai függvények ÁTLAG(tartomány) A tartomány terület numerikus értéket tartalmazó cellák értékének átlagát számítja ki. Ha a megadott tartományban nincs numerikus értéket tartalmazó

Részletesebben

I. II. III. IV. A B C D B C D A C D A B D A B C

I. II. III. IV. A B C D B C D A C D A B D A B C Körbargello Előre szólok, hogy nem olyan nehéz és bonyolult ám, mint amilyennek első ránézésre tűnik, de azért igényel némi gyakorlatot és pontos szabást-varrást. A körcikkek kiszabásához természetesen

Részletesebben

Bevezető feldatok. Elágazás és összegzés tétele

Bevezető feldatok. Elágazás és összegzés tétele Bevezető feldatok 1. Szövegértés és algoritmikus gondolkodás Kátai Zoltán https://people.inf.elte.hu/szlavi/infodidact15/manuscripts/kz.pdf Elágazás és összegzés tétele Táblázatkezelési feladatok Feladatok

Részletesebben

Képfeldolgozás haladóknak Lovag Tamás Novák Gábor 2011

Képfeldolgozás haladóknak Lovag Tamás Novák Gábor 2011 Dokumentáció Küszöbölés A küszöbölés során végighaladunk a képen és minden egyes képpont intenzitásáról eldöntjük, hogy teljesül-e rá az a küszöbölési feltétel. A teljes képre vonatkozó küszöbölés esetében

Részletesebben

AUTOATTENDANT Rendszer Kézikönyv

AUTOATTENDANT Rendszer Kézikönyv AUTOATTENDANT Rendszer Kézikönyv www.matrixtelecom.hu AutoAttendant Rendszer Kézikönyv 1 Információk a dokumentációról Ez egy általános dokumentáció, mely több, különböző típusú modell részletes leírását

Részletesebben

HTML ÉS PHP ŐSZI FÉLÉV

HTML ÉS PHP ŐSZI FÉLÉV 1 HTML ÉS PHP ŐSZI FÉLÉV Szövegek kezelése PHP-val 2 Szövegek tárolása Az UTF-8 kicsit részletesebben 3 Az UTF-8 minden karaktert 1-6 bájton tárol Ez összesen 1 111 998 különböző karakter tárolását teszi

Részletesebben

1. Jelölje meg az összes igaz állítást a következők közül!

1. Jelölje meg az összes igaz állítást a következők közül! 1. Jelölje meg az összes igaz állítást a következők közül! a) A while ciklusban a feltétel teljesülése esetén végrehajtódik a ciklusmag. b) A do while ciklusban a ciklusmag után egy kilépési feltétel van.

Részletesebben

Gyakori elemhalmazok

Gyakori elemhalmazok Gyakori elemhalmazok Bankó Tibor June 9, 2010 Bankó Tibor (BME) Gyakori elemhalmazok June 9, 2010 1 / 26 Tartalom 1 Bevezetés 2 Az algoritmusok Egy speciális eset Apriori Eclat FP-Growth 3 Az algoritmusok

Részletesebben

Jogviszony-igazolás, Törzskönyvi szám generálás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Jogviszony-igazolás, Törzskönyvi szám generálás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Jogviszony-igazolás, Törzskönyvi szám generálás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2007 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2007.01.29. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 /

Részletesebben

A 2018/2019 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai. INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória

A 2018/2019 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai. INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória Oktatási Hivatal A 2018/2019 tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai INFORMATIKA I. (alkalmazói) kategória Nem minden részfeladatot írunk le a feladatszövegben, többet

Részletesebben

Programozási módszertan. Mohó algoritmusok

Programozási módszertan. Mohó algoritmusok PM-08 p. 1/17 Programozási módszertan Mohó algoritmusok Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu PM-08 p. 2/17 Bevezetés Dinamikus programozás

Részletesebben

Programozás I. Egyszerű programozási tételek. Sergyán Szabolcs

Programozás I. Egyszerű programozási tételek. Sergyán Szabolcs Programozás I. 3. előadás Egyszerű programozási tételek Sergyán Szabolcs sergyan.szabolcs@nik.uni-obuda.hu Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Intézet 2015. szeptember

Részletesebben

Egy feladat megoldása Geogebra segítségével

Egy feladat megoldása Geogebra segítségével Egy feladat megoldása Geogebra segítségével A következőkben a Geogebra dinamikus geometriai szerkesztőprogram egy felhasználási lehetőségéről lesz szó, mindez bemutatva egy feladat megoldása során. A Geogebra

Részletesebben

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Felhasználói útmutató ver. 1.0 Budapest, 2017. január 04. 1 A Microsigner telepítő letöltése A telepítés megkezdéséhez

Részletesebben

1.1.1 Dátum és idő függvények

1.1.1 Dátum és idő függvények 1.1.1 Dátum és idő függvények Azt már tudjuk, hogy két dátum különbsége az eltelt napok számát adja meg, köszönhetően a dátum tárolási módjának az Excel-ben. Azt is tudjuk a korábbiakból, hogy a MA() függvény

Részletesebben

Tanulók szóértésének felmérése a tankönyvekben előforduló szövegek alapján

Tanulók szóértésének felmérése a tankönyvekben előforduló szövegek alapján Tanulók szóértésének felmérése a tankönyvekben előforduló szövegek alapján Szervezi a Magyar Pedagógiai Társaság Szókincsháló Szakosztálya (bővebb információ a www.szokincshalo.hu honlapon) Ez a felmérés

Részletesebben

Lényege: valamilyen szempont szerint homogén csoportok képzése a pixelekből. Amit már ismerünk:

Lényege: valamilyen szempont szerint homogén csoportok képzése a pixelekből. Amit már ismerünk: Lényege: valamilyen szempont szerint homogén csoportok képzése a pixelekből. Amit már ismerünk: Küszöbölés, vágás, sávkijelölés hátránya: az azonos csoportba sorolt pixelek nem feltétlenül alkotnak összefüggő

Részletesebben

Online algoritmusok. Algoritmusok és bonyolultságuk. Horváth Bálint március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok március 30.

Online algoritmusok. Algoritmusok és bonyolultságuk. Horváth Bálint március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok március 30. Online algoritmusok Algoritmusok és bonyolultságuk Horváth Bálint 2018. március 30. Horváth Bálint Online algoritmusok 2018. március 30. 1 / 28 Motiváció Gyakran el fordul, hogy a bemenetet csak részenként

Részletesebben

Egy ismerős fizika - feladatról. Az interneten találtuk az [ 1 ] könyvet, benne egy ismerős fizika - feladattal 1. ábra.

Egy ismerős fizika - feladatról. Az interneten találtuk az [ 1 ] könyvet, benne egy ismerős fizika - feladattal 1. ábra. 1 Egy ismerős fizika - feladatról Az interneten találtuk az [ 1 ] könyvet, benne egy ismerős fizika - feladattal 1. ábra. 1. ábra forrása: [ 1 ] A feladat szerint beleejtünk egy kútba / aknába egy követ,

Részletesebben

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012.

Suri Éva Kézikönyv www.5het.hu. Kézikönyv. egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz. Minden jog fenntartva 2012. Kézikönyv egy ütős értékesítési csapat mindennapjaihoz 1 Mi az, amin a legtöbbet bosszankodunk? Az értékesítőink teljesítményének hektikusságán és az állandóan jelenlévő fluktuáción. Nincs elég létszámunk

Részletesebben

elektronikus adattárolást memóriacím

elektronikus adattárolást memóriacím MEMÓRIA Feladata A memória elektronikus adattárolást valósít meg. A számítógép csak olyan műveletek elvégzésére és csak olyan adatok feldolgozására képes, melyek a memóriájában vannak. Az információ tárolása

Részletesebben

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban

Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban Speciális szükségletű felhasználók navigációjának vizsgálata különböző multimédiás alkalmazásokban MÁTRAI RITA1, KOSZTYÁN ZSOLT TIBOR2, SIKNÉ DR. LÁNYI CECÍLIA3 1,3 Veszprémi Egyetem, Képfeldolgozás és

Részletesebben

Kép mátrix. Feladat: Pap Gáborné-Zsakó László: Algoritmizálás, adatmodellezés 2/35

Kép mátrix. Feladat: Pap Gáborné-Zsakó László: Algoritmizálás, adatmodellezés 2/35 Grafika I. Kép mátrix Feladat: Egy N*M-es raszterképet nagyítsunk a két-szeresére pontsokszorozással: minden régi pont helyébe 2*2 azonos színű pontot rajzolunk a nagyított képen. Pap Gáborné-Zsakó László:

Részletesebben

Programozás I. gyakorlat

Programozás I. gyakorlat Programozás I. gyakorlat 1. gyakorlat Alapok Eszközök Szövegszerkesztő: Szintaktikai kiemelés Egyszerre több fájl szerkesztése pl.: gedit, mcedit, joe, vi, Notepad++ stb. Fordító: Szöveges file-ban tárolt

Részletesebben

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával

A Microsoft OFFICE. EXCEL táblázatkezelő. program alapjai. 2013-as verzió használatával A Microsoft OFFICE EXCEL táblázatkezelő program alapjai 2013-as verzió használatával A Microsoft Office programcsomag táblázatkezelő alkalmazása az EXCEL! Aktív táblázatok készítésére használjuk! Képletekkel,

Részletesebben

Aritmetikai kifejezések lengyelformára hozása

Aritmetikai kifejezések lengyelformára hozása Aritmetikai kifejezések lengyelformára hozása Készítették: Santák Csaba és Kovács Péter, 2005 ELTE IK programtervező matematikus szak Aritmetikai kifejezések kiértékelése - Gyakran felmerülő programozási

Részletesebben

Függvény határérték összefoglalás

Függvény határérték összefoglalás Függvény határérték összefoglalás Függvény határértéke: Def: Függvény: egyértékű reláció. (Vagyis minden értelmezési tartománybeli elemhez, egyértelműen rendelünk hozzá egy elemet az értékkészletből. Vagyis

Részletesebben

A félév során előkerülő témakörök

A félév során előkerülő témakörök A félév során előkerülő témakörök rekurzív algoritmusok rendező algoritmusok alapvető adattípusok, adatszerkezetek, és kapcsolódó algoritmusok dinamikus programozás mohó algoritmusok gráf algoritmusok

Részletesebben

Algoritmizálás. Horváth Gyula Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar

Algoritmizálás. Horváth Gyula Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Algoritmizálás Horváth Gyula Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar horvath@inf.u-szeged.hu 0.1. Az algoritmikus tudás szintjei Ismeri (a megoldó algoritmust) Érti Le tudja pontosan

Részletesebben

Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK

Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK Sorozatok határértéke SOROZAT FOGALMA, MEGADÁSA, ÁBRÁZOLÁSA; KORLÁTOS ÉS MONOTON SOROZATOK Sorozat fogalma Definíció: Számsorozaton olyan függvényt értünk, amelynek értelmezési tartománya a pozitív egész

Részletesebben

VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny évfolyam

VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny évfolyam VI. Robotprogramozó Országos Csapatverseny Országos döntőjének versenyfeladatai 7-8. évfolyam 2015. április 25. A robot portjainak kiosztása: Motorok: B és C Szenzorok: Ütközésérzékelő (Touch): 1-es port

Részletesebben

Excel 2010 függvények

Excel 2010 függvények Molnár Mátyás Excel 2010 függvények Csak a lényeg érthetően! Tartalomjegyzék FÜGGVÉNYHASZNÁLAT ALAPJAI 1 FÜGGVÉNYEK BEVITELE 1 HIBAÉRTÉKEK KEZELÉSE 4 A VARÁZSLATOS AUTOSZUM GOMB 6 SZÁMÍTÁSOK A REJTETT

Részletesebben

6. fejezet: Ciklusok

6. fejezet: Ciklusok 6. fejezet: Ciklusok Mint a nyelvekben általában, itt is léteznek ciklusok. Az alapvető három ciklus-típus: elöltesztelő, hátultesztelő és számláló. Lássuk ezeket sorban! Elöltesztelő = while. A while

Részletesebben

1. gyakorlat. Mesterséges Intelligencia 2.

1. gyakorlat. Mesterséges Intelligencia 2. 1. gyakorlat Mesterséges Intelligencia. Elérhetőségek web: www.inf.u-szeged.hu/~gulyasg mail: gulyasg@inf.u-szeged.hu Követelmények (nem teljes) gyakorlat látogatása kötelező ZH írása a gyakorlaton elhangzott

Részletesebben

Algoritmusok és adatszerkezetek gyakorlat 06 Adatszerkezetek

Algoritmusok és adatszerkezetek gyakorlat 06 Adatszerkezetek Algoritmusok és adatszerkezetek gyakorlat 06 Adatszerkezetek Tömb Ugyanolyan típusú elemeket tárol A mérete előre definiált kell legyen és nem lehet megváltoztatni futás során Legyen n a tömb mérete. Ekkor:

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 4 IV. FÜGGVÉNYEk 1. LEkÉPEZÉSEk, függvények Definíció Legyen és két halmaz. Egy függvény -ből -ba egy olyan szabály, amely minden elemhez pontosan egy elemet rendel hozzá. Az

Részletesebben

Adatszerkezetek és algoritmusok

Adatszerkezetek és algoritmusok 2009. november 13. Ismétlés El z órai anyagok áttekintése Ismétlés Specikáció Típusok, kifejezések, m veletek, adatok ábrázolása, típusabsztakció Vezérlési szerkezetek Függvények, paraméterátadás, rekurziók

Részletesebben

Branch-and-Bound. 1. Az egészértéketű programozás. a korlátozás és szétválasztás módszere Bevezető Definíció. 11.

Branch-and-Bound. 1. Az egészértéketű programozás. a korlátozás és szétválasztás módszere Bevezető Definíció. 11. 11. gyakorlat Branch-and-Bound a korlátozás és szétválasztás módszere 1. Az egészértéketű programozás 1.1. Bevezető Bizonyos feladatok modellezése kapcsán előfordulhat olyan eset, hogy a megoldás során

Részletesebben

Hadházi Dániel.

Hadházi Dániel. Hadházi Dániel hadhazi@mit.bme.hu Orvosi képdiagnosztika: Szerepe napjaink orvoslásában Képszegmentálás orvosi kontextusban Elvárások az adekvát szegmentálásokkal szemben Verifikáció és validáció lehetséges

Részletesebben

OEP Gregorics Tibor: Minta dokumentáció a 3. házi feladathoz 1. Feladat. Elemzés 1

OEP Gregorics Tibor: Minta dokumentáció a 3. házi feladathoz 1. Feladat. Elemzés 1 OEP Gregorics Tibor: Minta dokumentáció a 3. házi feladathoz 1. Feladat Különféle élőlények egy túlélési versenyen vesznek részt. A lények egy pályán haladnak végig, ahol váltakozó terep viszonyok vannak.

Részletesebben

Érdemes egy n*n-es táblázatban (sorok-lányok, oszlopok-fiúk) ábrázolni a két színnel, mely éleket húztuk be (pirossal, kékkel)

Érdemes egy n*n-es táblázatban (sorok-lányok, oszlopok-fiúk) ábrázolni a két színnel, mely éleket húztuk be (pirossal, kékkel) Kombi/2 Egy bizonyos bulin n lány és n fiú vesz részt. Minden fiú pontosan a darab lányt és minden lány pontosan b darab fiút kedvel. Milyen (a,b) számpárok esetén létezik biztosan olyan fiúlány pár, akik

Részletesebben

Képfeldolgozás Szegmentálás Osztályozás Képfelismerés Térbeli rekonstrukció

Képfeldolgozás Szegmentálás Osztályozás Képfelismerés Térbeli rekonstrukció Mesterséges látás Miről lesz szó? objektumok Bevezetés objektumok A mesterséges látás jelenlegi, technikai eszközökön alapuló világunkban gyakorlatilag azonos a számítógépes képfeldolgozással. Számítógépes

Részletesebben

Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól

Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól Dobble Denis Blanchot játéka 2-8 játékos számára 7 éves kortól Mi a Dobble? A Dobble egy 55 lapos kártyapakli, melynek minden lapján 8 szimbólum látható. A lapokon összesen több mint 50 különbüző szimbólum

Részletesebben

Függvények II. Indítsuk el az Excel programot! A minta alapján vigyük be a Munka1 munkalapra a táblázat adatait! 1. ábra Minta az adatbevitelhez

Függvények II. Indítsuk el az Excel programot! A minta alapján vigyük be a Munka1 munkalapra a táblázat adatait! 1. ábra Minta az adatbevitelhez Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk a Logikai függvények típusaival és elsajátítjuk alkalmazásukat. Jártasságot szerzünk bonyolultabb feladatok megoldásában, valamint képesek leszünk a függvények

Részletesebben

MATEMATIKAI FÜGGVÉNYEK

MATEMATIKAI FÜGGVÉNYEK MATEMATIKAI FÜGGVÉNYEK ABS Egy szám abszolút értékét adja eredményül. =ABS(32) eredménye 32, =ABS(-32) eredménye ugyancsak 32 DARABTELI Összeszámolja egy tartományban a megadott feltételeknek eleget tevő

Részletesebben