BME Diákközpont tapasztalatai a diplomás pályakövető rendszer működtetéséről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "BME Diákközpont tapasztalatai a diplomás pályakövető rendszer működtetéséről"

Átírás

1 BME Diákközpont tapasztalatai a diplomás pályakövető rendszer működtetéséről Szabó Imre Diákközpont igazgató

2 Jogszabály évi CXXXIX. törvény a felsőoktatásról 20. (4) A felsőoktatási intézményben minőségbiztosítási rendszert kell működtetni. 34. (2) A felsőoktatási intézmények a szeptember 1-jétől induló tanévtől kezdődően vezetik be a pályakövetés rendszerét. 34. (6) A felsőoktatási intézmények - önkéntes adatszolgáltatás alapján - ellátják a pályakövetés feladatait, január amelynek 27. keretében figyelemmel kísérik azoknak a munkaerő-piaci helyzetét, akik náluk szereztek bizonyítványt, oklevelet.

3 Belső szabályozás Szervezeti Felépítés és Működési Rend 56. Az Egyetem minőségbiztosítási rendszere (1) Az Egyetem minőségbiztosítási rendszere az alábbi elveken alapul: a) Ügyfélközpontúság. Az Egyetem rendszeresen vizsgálja a működésében érdekeltek elvárásait, méri elégedettségüket, ezek eredményei alapján alakítja stratégiáját és programjait. A véleményeket különösen az alábbi körökben és célokkal gyűjti: - Leendő hallgatók: a középiskolások elvárásai az Egyetemmel szemben; - Jelenlegi hallgatók: oktatás hallgatói véleményezése; - Végzett hallgatók: utókövetéses vizsgálat a pályakövetési rendszer keretében; - Munkaerőpiac: a munkáltatók körében végzett felmérések;

4 A BME Diákközpont felmérései Négyféle felmérés 1. BME-re felvett hallgatók pályaválasztásáról és szociális helyzetéről (felvett hallgatók) 2. Oktatás hallgatói véleményezése (jelenlegi hallgatók) 3. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem friss diplomásainak elhelyezkedési esélyei (végzett hallgatók) 4. A mérnököket foglalkoztató cégek főbb jellemzői, és a műszaki és gazdasági szakemberekkel kapcsolatos piaci elvárások (munkáltatók)

5 Célunk, hogy feltárjuk a friss diplomások munkaerő-piaci és munkakeresési tapasztalatait a végzés után néhány évvel, megismerjük a végzettek továbbképzési szokásait, munkahelyi körülményeit, kereseti viszonyait, valamint az őket alkalmazó munkáltatók jellemzőit, visszajelzést kapjunk a BME-n folyó oktatás erősségeiről és gyengeségeiről, informáljuk az egyetem vezetését, a leendő és jelenlegi hallgatók körét, valamint a gazdaság szereplőit a műszaki pálya munkaerő-piaci helyzetéről.

6 A fontosabb lépcsőfokok Első felmérés 1999-ben végeztük a MIE keretein belül az OFA támogatásával. (Budapesti Műszaki Egyetem (1997-ben végzett) friss diplomásainak elhelyezkedési esélyeiről) A felmérést a Diákközpont szervezésében azóta minden évben megismételtük (tizenegy alkalommal) óta az utókövetéses vizsgálat részét képezi a négy éve végzett, két éve már felmért évfolyam ismételt megkeresése től az utókövetéses vizsgálat végrehajtása áttér a TÁMOP pályázat keretében vállaltaknak megfelelően a központi DPR által meghatározott módszerre.

7 Korábbi módszer bemutatása (önkitöltős kérdőíves technika) szakmai team elkészítette a kitöltendő kérdőívet, a Hallgatói Információs és Pénzügyi Rendszerből az adatvédelmi szabályok betartása mellett azonosított, abszolutóriumot szerzett vagy végzett nappali tagozatos hallgatóinkat először telefonos úton megkérdezzük, majd a felmérésbe beleegyezőknek elsődlegesen e- mailben, másodlagosan postai úton (azaz ha kérte a postai küldést, illetve ha nem kérte az küldést) elküldtük a kérdőívet, a kérdőív visszaküldése érdekében felbélyegzett válaszborítékot január 27. biztosítottunk, továbbá internetes kitöltést is lehetővé tettük, visszaérkezett kérdőíveket berögzíttettük,

8 Korábbi módszer bemutatása (folyt.) elkészült adatbázis tisztítottuk és súlyoztuk (minta összetételét az alapsokaság kar és nem szerinti megoszlásához igazítottuk), a súlyozott adatbázis alapján elkészültek az adatok közti kapcsolatokat tartalmazó táblázatok (kereszttáblák), ezek alapján elkészült a felmérés írásos elemzése, az elemzés szenátusi elfogadása után a tanulmányt magyar és rövidített angol nyelvű kiadvány formában megjelentettük, illetve a honlapon elérhetővé tettük.

9 Felhasználási mód Belső szabályozó, visszacsatolás a minőségbiztosítási rendszer részeként információk eljuttatása az egyetem vezetőihez, szenátus tagjaihoz az érintett vizsgálat által érintett szakmai döntések során, egyetemi médiumokban (egyetemi és kari lapok) az eredmények megjelentetése, Felvételizők tájékoztatása internetes elérhetőség biztosítása a felvételizők által látogatott honlapokon, információk megjelentetése a felvételizőknek szóló kiadványainkban, Diákközpont Támpont Iroda személyes tájékoztatása esetén is megemlít, Gazdaság, közvélemény tájékoztatása kiadvány postázása az egyetem kiemelt partnerei részére, média tájékoztatása (sajtótájékoztató, rövid összefoglaló, nyilatkozatok, interjúk),

10 A legújabb felmérés visszaküldési arányai: A 2007-ben végzettek esetén a kiküldött 1889 darab kérdőívből a kitöltött kérdőívek darabszáma 381, így az átlagos visszaküldési arány egyetemi szinten 20,1%. (Korábbi években 18-36% között.) A 2005-ben végzettek esetén (ismételt felmérés) a kiküldött 1827 darab kérdőívből a kitöltött kérdőívek darabszáma 330, így az átlagos visszaküldési arány egyetemi szinten 18,5%. (Korábbi években 17-23% között.)

11 TÁMOP keretében bevezetett módszer eltérései továbbra is önkitöltős módszert kívánunk alkalmazni, a kitöltendő kérdőív alapját a központi DPR (Educatio Nkft) adja meg, kiegészítő kérdéseket a szakmai team határozza meg, (ez természetesen a kérdőív hosszának növekedéséhez vezet, és a duplikált megkérdezésre külön kell figyelni!) a megkeresett hallgatók között szerepelnek a nem nappali tagozatosak és a PhD képzésben résztvevők is, (ez a megkérdezett létszám 15-25%-os növekedését jelenti) továbbra is fenntartjuk, hogy a hallgatókat először telefonos január 27. úton megkérdezzük, de postai úton csak azokat keressük meg, akiknek nincs elérhetősége. Csak elektronikus kitöltést biztosítunk, postai úton nem küldünk kérdőívet, csak megkereső levelet!

12 TÁMOP keretében bevezetett módszer eltérései (folyt.) a nyomtatott kérdőívek hiánya gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé, és ezért a visszaküldési arány növelése érdekében gyorsabb reagálást biztosíthat, az adatbázis elemzésénél és a szöveges összefoglaló elkészítésénél a korábbiakhoz hasonló módszereket alkalmazunk majd, a központi DPR-rel való kapcsolattartás miatt adatküldési metódust és a központi DPR-ben szereplő elemzések átvételét is január valósítjuk 27. majd, a felmérés adatainak megismertetését hasonló módszerekkel kívánjuk megoldani.

13 Problémák, kérdések Végzett hallgatók elérhetőségi adatainak naprakészsége (öregdiák, alumni mozgalom) Visszaküldési arány (internetes lehetőség) Kérdőív tartalma (hossza, kérdéstípusok, szubjektív-objektív) Vizsgált adatsorok elemzési kérdései (tendenciák, komplexitás a felhasználhatóság érdekében, intézményi és képzési január specialitások) 27. Kapott információk validálási kérdései (kapcsolódás más felmérésekhez)

14 Amin még javítani szeretnénk: Belső felhasználók elérése (érdeklődés növelése, napi szintű munkájuk során történő felhasználás elérése, kapott információk és döntési folyamatok összefésülése ) Felvételizők tájékoztatási hatékonyságának növelése Egyetemi hallgatók tájékoztatása (Diákközpont Karrier Irodán és az képzési anyagokon keresztül) Gazdasági szereplők tájékoztatásának bővítése Médiával való kommunikáció (érdeklődés felkeltése, megjelentetés időpontja és módja, információk aktualitása)

15 Végül néhány eredmény a legújabb felmérésből: A foglalkoztatottsági arány a végzettek körében 92,1%. A tanulók (PhD és nappali tagozatos hallgatók) aránya 5,5%, a munkanélküliek aránya 1,6%, valamint az egyéb inaktívak aránya 0,8%. Az első munkahely megtalálásának átlagos ideje az elmúlt hat évben 2,4 hónapról 1,3 hónapra csökkent. A válaszadók 61,3%-a már tanulmányai alatt elhelyezkedett, további 12,5%-uk a végzést követő 1 hónapon belül. A végzés után másfél-két évvel történő értékelés arra utal, hogy az egyetemen szerzett ismeretek elengedhetetlenek (17,3%), január 27. vagy jól használhatóak (32,2%), igaz a végzettek 42,3%-a csak részben használhatónak tartja azokat. A végzettek havi bruttó átlagkeresete 2008-ban Ft volt.

16 További információk Diákközpontról: Tanulmányokról: honlapon belül Dokumentumok/Felmérések menüpont

17 Köszönöm a figyelmüket! Szabó Imre DIK Igazgató Telefon: 06-1/ szabo.imre@sc.bme.hu

NYÍREGYHÁZI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER (DPR) MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA

NYÍREGYHÁZI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER (DPR) MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA NYÍREGYHÁZI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER (DPR) MŰKÖDÉSÉNEK SZABÁLYZATA Elfogadva: 2016. szeptember 20, hatályba lép: 2016. szeptember 22-én A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény,

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK A MÓDSZERTAN Telefonos megkérdezés központilag előírt kérdőív alapján Adatfelvétel ideje: 2013. November 20014.

Részletesebben

Központi diplomás pályakövető program (DPR)

Központi diplomás pályakövető program (DPR) TÁMOP 4.1.3 DPR Központi diplomás pályakövető program (DPR) avagy amit a VAS elbír Fodor Szabolcs 11. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás 2011. január 21. Tudja Ön pontosan, hogy mennyi ma Magyarországon

Részletesebben

Albert József Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2013

Albert József Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2013 Albert József Diplomás pályakövetés intézményi on-line kutatás a Pannon Egyetemen, 2013 2014.04.15. Felsőoktatási együttműködés a Projekt megvalósulása: 2013.04.15-2015.04.14 Főkedvezményezett : Pannon

Részletesebben

B/21. számú melléklet TÁMOP 4.1.1 - Intézményi követelmények Diplomás Pályakövető Rendszer

B/21. számú melléklet TÁMOP 4.1.1 - Intézményi követelmények Diplomás Pályakövető Rendszer B/21. számú melléklet TÁMOP 4.1.1 - Intézményi követelmények Diplomás Pályakövető Rendszer 1. Támogatandó szakmai követelmények - pályakövető kutatások A pályakövetési vizsgálatok főbb elemei: hallgatói

Részletesebben

DPR SZABÁLYZATA. (Jelen szabályzatot a Szenátus 38/2018. (XII.12.) számú határozatával elfogadta)

DPR SZABÁLYZATA. (Jelen szabályzatot a Szenátus 38/2018. (XII.12.) számú határozatával elfogadta) DPR SZABÁLYZATA (Jelen szabályzatot a Szenátus 38/2018. (XII.12.) számú határozatával elfogadta) 2018 Készítette Ellenőrizte Jóváhagyta Oktatási Igazgatóság Kalóné Szűcs Erzsébet oktatási Igazgató Jogi

Részletesebben

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3)

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) 2011. december 7. Fejlesztés a minőségi oktatásért Minőség a felsőoktatásban

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2016. október 20. Minőségfejlesztési beszámoló részei Egyetemi Minőségfejlesztési Program és Minőségügyi Kézikönyv elkészülése 2016. tavaszi

Részletesebben

Szent István Egyetem. Gödöllő. 4/2011. sz. rektori utasítás rektori utasítás a Szent István Egyetemen alkalmazandó DPR szabályokról

Szent István Egyetem. Gödöllő. 4/2011. sz. rektori utasítás rektori utasítás a Szent István Egyetemen alkalmazandó DPR szabályokról Szent István Egyetem Gödöllő 4/2011. sz. rektori utasítás rektori utasítás a Szent István Egyetemen alkalmazandó DPR szabályokról 1 A Szent István Egyetemen a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény

Részletesebben

A Debreceni Egyetem Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) Szabályzata

A Debreceni Egyetem Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) Szabályzata A Debreceni Egyetem Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) Szabályzata A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) 19. (2) bekezdése rögzíti, hogy a felsőoktatási intézmények

Részletesebben

Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014

Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014 2014.??.??. Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014 A projekt célkitűzései Hallgatói érdeklődés felkeltése a tudományos pálya iránt, főleg az MTMI

Részletesebben

Hallgatók 2011. Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a felsőoktatási hallgatók körében - 2011. Módszertani összefoglaló

Hallgatók 2011. Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a felsőoktatási hallgatók körében - 2011. Módszertani összefoglaló Hallgatók 2011 Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a felsőoktatási hallgatók körében - 2011 Módszertani összefoglaló Készítette: Veroszta Zsuzsanna PhD 2012. március 1. Az adatfelvétel

Részletesebben

(Minőségirányítási utasítás) 3. sz. verzió. A kiadás dátuma: február 1. Dr. Gáti József általános rektrohelyettes

(Minőségirányítási utasítás) 3. sz. verzió. A kiadás dátuma: február 1. Dr. Gáti József általános rektrohelyettes ÓBUDAI EGYETEM MU 10.01 DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ (Minőségirányítási utasítás) 3. sz. verzió A kiadás dátuma: 2017. február 1. (Érvényes visszavonásig) JÓVÁHAGYTA: Dr. Gáti József általános rektrohelyettes

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 VÉGZETT HALLGATÓK PÁLYAKÖVETÉSE

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 VÉGZETT HALLGATÓK PÁLYAKÖVETÉSE DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 VÉGZETT HALLGATÓK PÁLYAKÖVETÉSE Módszertan Adatfelvétel időszaka: 2017. április - május Eszköz: online, anonimizált kérdőív Célcsoport: 2012-ben, 2014-ben és 2016-ban

Részletesebben

PE-GTK végzettek munkaerő-piaci helyzete

PE-GTK végzettek munkaerő-piaci helyzete Ad hoc jelentés PE-GTK végzettek munkaerő-piaci helyzete 2014. augusztus 7. Készítette: Gadár László Pannon Egyetem Projekt megnevezése: Zöld Energia - Felsőoktatási ágazati együttműködés a zöld gazdaság

Részletesebben

A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai

A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai A pályakövetési rendszerek fejlesztésének hazai és nemzetközi irányai Frissdiplomások a munkaerőpiacon műhelykonferencia Pécsi Tudományegyetem Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. 2012. október 25. A felsőoktatási

Részletesebben

A DPR eredményeinek hasznosítása az alumni rendszerek építésekor a Pécsi Tudományegyetem példáján

A DPR eredményeinek hasznosítása az alumni rendszerek építésekor a Pécsi Tudományegyetem példáján Diplomán innen és diplomán túl Szent István Egyetem Gödöllő 2011. október 24. A DPR eredményeinek hasznosítása az alumni rendszerek építésekor a Pécsi Tudományegyetem példáján Kuráth Gabriella Németh Péter

Részletesebben

Fiatal Informatikus Egészségügyi Szervezők Találkozója

Fiatal Informatikus Egészségügyi Szervezők Találkozója Fiatal Informatikus Egészségügyi Szervezők Találkozója 2014.12.03. Egészségügyi Informatikai Fejlesztő és Továbbképző Intézet Egészségügyi ügyvitelszervező szak Dr. Dinya Elek egyetemi tanár mb. igazgató

Részletesebben

A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA. Alumni hagyományt teremtünk

A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA. Alumni hagyományt teremtünk A SEMMELWEIS ALUMNI IGAZGATÓSÁG MODERNIZÁLÁSA Alumni hagyományt teremtünk dr. Oláh Dániel 2016 TARTALOM Előzmények Szervezetfejlesztés háttere Összevonás Alumni, DPR, Karrierközpont Tervek Az első év Arculat,

Részletesebben

2010-es DPR vizsgálat eredményei. A TTK intézkedési tervei. Dr. Erostyák János dékánhelyettes, minőségügyi vezető

2010-es DPR vizsgálat eredményei. A TTK intézkedési tervei. Dr. Erostyák János dékánhelyettes, minőségügyi vezető 2010-es DPR vizsgálat eredményei. A TTK intézkedési tervei. Dr. Erostyák János dékánhelyettes, minőségügyi vezető Szolgáltatásfejlesztés a Pécsi Tudományegyetemen TÁMOP 4.1.1-08-1/2009-0009 1. modul DIPLOMÁS

Részletesebben

KÉZIKÖNYV A GÁBOR DÉNES FŐISKOLA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉHEZ 1

KÉZIKÖNYV A GÁBOR DÉNES FŐISKOLA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉHEZ 1 Szervezeti és Működési Rend 7. sz. melléklete A Diplomás Pályakövetés rendszere, működtetése KÉZIKÖNYV A GÁBOR DÉNES FŐISKOLA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉHEZ 1 Tartalom: 1.) Bevezető 2.) Intézményi

Részletesebben

Diplomás Pályakövetés 2013 A GÁBOR DÉNES F ISKOLA 2013-ES DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEINEK VIZSGÁLATA

Diplomás Pályakövetés 2013 A GÁBOR DÉNES F ISKOLA 2013-ES DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEINEK VIZSGÁLATA A GÁBOR DÉNES F ISKOLA 2013-ES DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEINEK VIZSGÁLATA TARTALOM 1. BEVEZET... 1 2. A KUTATÁS LEFOLYTATÁSA... 2 3. VÉGZETTEK FELMÉRÉSE... 4 4. ÖSSZEGZÉS... 8 1. BEVEZET A külföldön

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2017. június 15. Minőségfejlesztési beszámoló részei Minőségfejlesztési történések Hallgatói félidős felmérés adatai OHV felmérés 2016.

Részletesebben

Frissdiplomások 2011

Frissdiplomások 2011 Frissdiplomások 2011 Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a 2008-ban illetve 2010-ben végzettek körében Módszertani összefoglaló Készítette: Kiss László Veroszta Zsuzsanna PhD 2012 február

Részletesebben

AZ ÓBUDAI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉNEK SZABÁLYZATA

AZ ÓBUDAI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉNEK SZABÁLYZATA AZ ÓBUDAI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATÁNAK 16. SZÁMÚ MELLÉKLET AZ ÓBUDAI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZERÉNEK SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2016. (2016. február 16. napjától hatályos, 1. verziószámú

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer tavaszi felmérésről Gyorsjelentések Nyugat-magyarországi Egyetem Intézményi rész 2007-ben

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer őszi felmérésről Gyorsjelentések Nyugat-magyarországi Egyetem 2007-ben, 2008-ban és

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Az agrártudományi terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 HALLGATÓI MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLAT

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 HALLGATÓI MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLAT DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER 2017 HALLGATÓI MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLAT Módszertan Adatfelvétel időszaka: 2017. április - május Eszköz: online, anonimizált kérdőív Célcsoport: 2016/17-es évben aktív hallgatók

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

Egyetemi Minőségbiztosítási Értékelő- Elemző Rendszer EMIÉR. Prof. Dr. Turcsányi Károly egyetemi tanár május NKE EMÜBI ülés

Egyetemi Minőségbiztosítási Értékelő- Elemző Rendszer EMIÉR. Prof. Dr. Turcsányi Károly egyetemi tanár május NKE EMÜBI ülés Egyetemi Minőségbiztosítási Értékelő- Elemző Rendszer EMIÉR Prof. Dr. Turcsányi Károly egyetemi tanár 2012. május NKE EMÜBI ülés Egyetemi Minőségbiztosítási Értékelő- Elemző Rendszer (EMIÉR) A hallgatói

Részletesebben

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ. Bevezető

A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ. Bevezető A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER TAPASZTALATAI A PTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KARÁN, AZ ÁLTALÁNOS ORVOS, FOGORVOSI ÉS GYÓGYSZERÉSZTUDOMÁNYI SZAKOKON Bevezető A felsőoktatási intézmények pályakövetési

Részletesebben

Főiskola. Hallgatók 17,5 100,0 80,0 20,0. francia 17,5. német 40, 0 60,0. angol 83,88 1,7 100,0 20,0 80,0 TÁMOP 4.1.1/A.

Főiskola. Hallgatók 17,5 100,0 80,0 20,0. francia 17,5. német 40, 0 60,0. angol 83,88 1,7 100,0 20,0 80,0 TÁMOP 4.1.1/A. Wesley János Lelkészképző Hallgatók Főiskola Alapsokaság: 598 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: 17,5, 2, 4, 6, 8, 1, Esetszám: 12 Válaszadási ráta: 2, 1% Hallgatók nyelvismerete

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A pedagógusképzés diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2012

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2012 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2012 Módszertani útmutató a Diplomás Pályakövető Rendszer 2012 es tavaszi online kérdőíveinek központi blokkjához Educatio Nonprofit Kft. Felsőoktatási

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2016. június 2. Minőségfejlesztési beszámoló részei Minőségfejlesztési történések Hallgatói SWOT felmérés 2015-ös DPR felmérés (végzettek

Részletesebben

A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata

A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata Dr. Gáti József Intézményfejlesztési főigazgató Akkreditálási Világnap 2016. június 9. A megfelelőség-értékelés elemei Az értékelés tárgya Követelmények

Részletesebben

Tanácsadók álláskeresési álmai. Dr. Budavári-Takács Ildikó - Csehné Dr. Papp Imola - Jekkel Orsolya

Tanácsadók álláskeresési álmai. Dr. Budavári-Takács Ildikó - Csehné Dr. Papp Imola - Jekkel Orsolya Tanácsadók álláskeresési álmai Dr. Budavári-Takács Ildikó - Csehné Dr. Papp Imola - Jekkel Orsolya Cél Megtalálni azokat a tényezőket, melyek befolyásolják a friss diplomások elhelyezkedési esélyeit. Ezek

Részletesebben

Duális felsőoktatási képzés a modell és tapasztalatok Dr. Ailer Piroska

Duális felsőoktatási képzés a modell és tapasztalatok Dr. Ailer Piroska Duális felsőoktatási képzés a modell és tapasztalatok Dr. Ailer Piroska 2015. március 17. Duális képzés kecskeméti modellje definíció 1. A duális felsőoktatás a felsőoktatási intézmények és az érintett

Részletesebben

A felsőoktatási kibocsátás mérése

A felsőoktatási kibocsátás mérése A felsőoktatási kibocsátás mérése Fejlesztés a minőségi oktatásért Minőség a felsőoktatásban Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 2011.december 7. Veroszta Zsuzsanna PhD 2011 adatai Intézmények Intézményi

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási program

Részletesebben

A 2013-ban végzett hallgatók felmérésének eredményei

A 2013-ban végzett hallgatók felmérésének eredményei A Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) felmérések tapasztalatai a Műszaki Földtudományi Karon Bevezetés A statisztikai felméréseket a Miskolci Egyetem Minőségbiztosítási Irodája végezte el 2014- ben.

Részletesebben

A Szolnoki Főiskola pályakövetési tevékenységének rendje (AR/DPR Szabályzat)

A Szolnoki Főiskola pályakövetési tevékenységének rendje (AR/DPR Szabályzat) A Szolnoki Főiskola pályakövetési tevékenységének rendje (AR/DPR Szabályzat) 2012 A Szolnoki Főiskola (továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a rektor kezdeményezésére a Főiskola és jogelődjeinek képzésein

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Az képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., a Diplomás pályakövetés 2009 2010 kutatási program

Részletesebben

TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM TÁMOP-4.1.1./A-10/2/KMR - 2010-0013 A PPKE MENEDZSMENTJÉNEK KÖZPONTI FEJLESZTÉSE DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER

TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM TÁMOP-4.1.1./A-10/2/KMR - 2010-0013 A PPKE MENEDZSMENTJÉNEK KÖZPONTI FEJLESZTÉSE DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM TÁMOP-4.1.1./A-10/2/KMR - 2010-0013 A PPKE MENEDZSMENTJÉNEK KÖZPONTI FEJLESZTÉSE DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER BESZÁMOLÓ a Pázmány Péter Katolikus Egyetem TÁMOP 4.1.1.

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer tavaszi felmérésről Gyorsjelentés Nyugat-magyarországi Egyetem Intézményi rész Jelenleg

Részletesebben

KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEM PÁLYAKÖVETÉS 2017/2018. tanév

KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEM PÁLYAKÖVETÉS 2017/2018. tanév KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEM PÁLYAKÖVETÉS 2017/2018. tanév Előszó A KJE 2010 óta végez DPR kutatásokat. A diplomás pályakövetéses vizsgálat célja, hogy a végzett hallgatók visszajelzései alapján javítsuk az

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER SZABÁLYZAT

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER SZABÁLYZAT DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER SZABÁLYZAT 2018. május 23. Az Edutus Főiskola (továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. tv. (továbbiakban: Nftv.) 19. (2) bekezdésének

Részletesebben

2015. január június 1. A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER MAGYARORSZÁGI MEGJELENÉSE. Absztrakt

2015. január június 1. A DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER MAGYARORSZÁGI MEGJELENÉSE. Absztrakt 2015. január június Absztrakt Jelen tanulmány a Magyarországon viszonylag rövid múltra visszatekintő pályakövetéses vizsgálatok egységes, országos megvalósításának körülményeit mutatja be, valamint annak

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2009-2011-2013-ban abszolváltak) Informatikai képzési terület 2014. október DPR: a 2009-2011-2013-ban abszolváltak (informatikai képzési

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2009-2011-2013-ban abszolváltak) Műszaki képzési terület 2014. október DPR: a 2009-2011-2013-ban abszolváltak (műszaki képzési terület)

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2010-2012-2014-ben abszolváltak) Informatikai képzési terület 2015. október DPR: a 2010-2012-2014-ben abszolváltak (informatikai képzési

Részletesebben

1. ECHO Innovációs Műhely Obádovics Csilla Vinogradov Szergej: tavaszi on-line felmérés

1. ECHO Innovációs Műhely Obádovics Csilla Vinogradov Szergej: tavaszi on-line felmérés 1. ECHO Innovációs Műhely Obádovics Csilla Vinogradov Szergej: 2010. tavaszi on-line felmérés Módszertan Az aktív hallgatók felmérése Vizsgálati populáció: a Szent István Egyetemen alapképzésben, mesterképzésben,

Részletesebben

A HALLGATÓI KARRIER- ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1

A HALLGATÓI KARRIER- ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Szervezeti és Működési Szabályzat I. kötet Szervezeti és Működési Rend 4.x. sz. melléklete A HALLGATÓI KARRIER- ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Részletesebben

VEZETÉS Az Egyetemi irányítási rendszer

VEZETÉS Az Egyetemi irányítási rendszer VEZETÉS Az Egyetemi irányítási rendszer MÚLT: Fokozatos struktúraváltás (szervezeti struktúra és a képzési terület bővítése, főiskola egyetemmé válása) Centralizált intézményi irányítás Főként a műszaki

Részletesebben

Miért fontos, hogy lássanak engem? Hogyan mutassam meg magam?

Miért fontos, hogy lássanak engem? Hogyan mutassam meg magam? Miért fontos, hogy lássanak engem? Hogyan mutassam meg magam? Disszeminációs műhely Erasmus+ projekteknek Tempus Közalapítvány Dr. Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem Miért? Kötelező - vállaltuk Lehetőség,

Részletesebben

diplomás pályakövetés II.

diplomás pályakövetés II. diplomás pályakövetés II. elhelyezkedés, alumni, jó gyakorlatok Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) 2009. július Készült

Részletesebben

VEZETÉS Az Egyetemi irányítási rendszer

VEZETÉS Az Egyetemi irányítási rendszer VEZETÉS Az Egyetemi irányítási rendszer MÚLT: Fokozatos struktúraváltás (szervezeti struktúra és a képzési terület bővítése, főiskola egyetemmé válása) Centralizált intézményi irányítás Főként a műszaki

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar

MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar DPR kiértékelés (2013-2015-2017-ben abszolváltak) Műszaki képzési terület 2019. június DPR: a 2013-2015-2017-ben abszolváltak (műszaki képzési terület)

Részletesebben

A felsőoktatási részvétel és a felsőfokú végzettség hozamának változása Magyarországon

A felsőoktatási részvétel és a felsőfokú végzettség hozamának változása Magyarországon A felsőoktatási részvétel és a felsőfokú végzettség hozamának változása Magyarországon MTA KRTK Közgazdaságtudományi Intézet 54. Közgazdász Vándorgyűlés Kecskemét 2016. 09. Miről fogok beszélni? -Mekkora

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A természettudomány képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által készített, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

19,4% 21,1% 18,5% 26,5% 16,2% 40,0%

19,4% 21,1% 18,5% 26,5% 16,2% 40,0% Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatók Alapsokaság: 18.440 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: 19,4% 21,1% 18,5% 8,4% 12,9% 26,5% 6 5,1% 16,2% 20 40 60 80 100

Részletesebben

Alapsokaság: fő. Hallgatók. KE ÁTK KE GTK KE MK KE PK KE összes 18,5% 22,4% 6,9% 27,7% 21,3% 40% 60% 80% 100% Esetszám: 652 5,0% 70,6% 89,9%

Alapsokaság: fő. Hallgatók. KE ÁTK KE GTK KE MK KE PK KE összes 18,5% 22,4% 6,9% 27,7% 21,3% 40% 60% 80% 100% Esetszám: 652 5,0% 70,6% 89,9% Kaposvári Egyetem Hallgatók Alapsokaság:.80 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: 6,9% 8,5%,% 7,7%,% 6 8 0 Esetszám: 65 Válaszadási ráta: 8,6% Hallgatók nyelvismerete Az adott nyelvet

Részletesebben

A HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG

A HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG A HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG TERÜLETEI, FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A PTE-N A hallgató elégedettség dimenziói - az intézményi alkalmazkodás lehetőségei műhelykonferencia Pécs, 2012. november 22. Lengvárszky Attila

Részletesebben

Diplomás Pályakövető Rendszer 2013-as hallgatói motivációs vizsgálat (EUROSTUDENT kutatás) a Pécsi Tudományegyetemen

Diplomás Pályakövető Rendszer 2013-as hallgatói motivációs vizsgálat (EUROSTUDENT kutatás) a Pécsi Tudományegyetemen Diplomás Pályakövető Rendszer 2013-as hallgatói motivációs vizsgálat (EUROSTUDENT kutatás) a Pécsi Tudományegyetemen 2013. szeptember Diplomás Pályakövető Rendszer 2013-as hallgatói motivációs vizsgálat

Részletesebben

Mennyit ér a PTE diploma?

Mennyit ér a PTE diploma? Mennyit ér a PTE diploma? A diplomás pályakövetés eredményei a PTE-n 2012. október 25. dr. Kuráth Gabriella marketingvezető DPR kutatás 2012. Módszertan A vizsgálat módja: online standard kérdőíves adatfelvétel.

Részletesebben

A Népegészségügyi Kar minőségbiztosítása, minő rendszerének és eredményeinek értékelése

A Népegészségügyi Kar minőségbiztosítása, minő rendszerének és eredményeinek értékelése A Népegészségügyi Kar minőségbiztosítása, minő ségfejlesztés rendszerének és eredményeinek értékelése. 2013. 1. Általános minőségbiztosítási elvek A Kar szakjainak minőségbiztosítási tevékenységei 2013-ig

Részletesebben

Végzettek Alapsokaság: fő

Végzettek Alapsokaság: fő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Végzettek Alapsokaság: 10393 fő Abszolutórium-szerzés után közvetlenül diplomát-szerzők aránya 92,3% 94,3% 96,6% 94,5% 84,4% 79,2% 85,0% 76,1% 87,7% Esetszám:

Részletesebben

Hallgatók EJF M 12,8% EJF P 20,7% 16,1% Esetszám: ,30% 73,60% 84,30% 0, 00% 10,00% EJF M 4,50% EJF P 79,70% 85,20% 7,80% EJF összesen

Hallgatók EJF M 12,8% EJF P 20,7% 16,1% Esetszám: ,30% 73,60% 84,30% 0, 00% 10,00% EJF M 4,50% EJF P 79,70% 85,20% 7,80% EJF összesen Eötvös József Főiskol la Hallgatók Alapsokaság: 96 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: Esetszám: 99 Válaszadási ráta:,7%,0%,8% 0,7% 6,% 0,0% 0,0% 60,0% 80,0% 00,0% Hallgatók nyelvismerete

Részletesebben

Alapsokaság: fő. Hallgatók BKF KMK 10,3% BKF HFTGK 12,1% 60,0% ,0% 100,0% 20,0% 80,0% 40,0% 24,22 63,2 97,2 23, ,2. angol.

Alapsokaság: fő. Hallgatók BKF KMK 10,3% BKF HFTGK 12,1% 60,0% ,0% 100,0% 20,0% 80,0% 40,0% 24,22 63,2 97,2 23, ,2. angol. Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Hallgatók Alapsokaság: 3.702 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: 10,3% 12,1%,0% 20,0% Esetszám: 592 Válaszadási ráta: 16% Hallgatók nyelvismerete

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Apor Vilmos Katolikus Főiskola Apor Hallgatók Vilmos Katolikus Főiskola Alapsokaság: 1209 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: 15,70% 2 4 6 Esetszám: 248 Válaszadási ráta: 20,5% Hallgatók nyelvismerete Az adott

Részletesebben

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata 1653/2015.02.06. sz. szenátusi határozat A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Pályaválasztási Tanácsadási Központjának szervezeti és működési szabályzata Törvényes keretek: A Sapientia EMTE Pályaválasztási

Részletesebben

A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) adatkezelési / adatvédelmi elvei és szabályzata

A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) adatkezelési / adatvédelmi elvei és szabályzata A Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) adatkezelési / adatvédelmi elvei és szabályzata 2010. 1 1. A adatkezelő adatai Név: Pázmány Péter Katolikus Egyetem (a továbbiakban: PPKE). Cím: 1088 Budapest, Szentkirályi

Részletesebben

Alapsokaság: fő. Hallgatók KF GAMFK 7,0% KF KFK 13,8% KF TFK 10,8% KF összes 8,6% 60% 70% 0% 10% 40% 50% 20% 30% 10,10% 73,90% 97,30%

Alapsokaság: fő. Hallgatók KF GAMFK 7,0% KF KFK 13,8% KF TFK 10,8% KF összes 8,6% 60% 70% 0% 10% 40% 50% 20% 30% 10,10% 73,90% 97,30% Kecskeméti Főiskolaa Hallgatók Alapsokaság:.0 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: 7,0%,8% 0,8% 8,6% Esetszám: 776 Válaszadási ráta:, 6% Hallgatók nyelvismerete Az adott nyelvet

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Hallgatók Alapsokaság: 18299 fő

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Hallgatók Alapsokaság: 18299 fő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatók Alapsokaság: 18299 fő A válaszadási ráta nem érte el a 10%-ot. Végzettek Alapsokaság: 8801 fő Abszolutórium-szerzés után közvetlenül diplomát-szerzők

Részletesebben

Eszterházy. Alapsokaság: fő. Hallgatók EKF BTK 37,60% EKF GTK 24,80% 80% EKF TTK 42,50% 28,70% EKF összes 34,30% 40% 60% 100% 80% 73,40% 94,40%

Eszterházy. Alapsokaság: fő. Hallgatók EKF BTK 37,60% EKF GTK 24,80% 80% EKF TTK 42,50% 28,70% EKF összes 34,30% 40% 60% 100% 80% 73,40% 94,40% Eszterházy Károly Főiskola Hallgatók Alapsokaság: 5.324 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: 37,6 24,8 42,5 28,7 34,3 6 8 Esetszám: 1.861 Válaszadási ráta: 35% Hallgatók nyelvismerete

Részletesebben

SE ÁOK 1,6% 67,3% 10,3% SE FOK 6,0% SE GYTK 46,3% SE összesen 13,2% 20% 100% 40% 80% 60% TÁMOP 4.1.1/A. teljes köre,

SE ÁOK 1,6% 67,3% 10,3% SE FOK 6,0% SE GYTK 46,3% SE összesen 13,2% 20% 100% 40% 80% 60% TÁMOP 4.1.1/A. teljes köre, Semmelweis Egyetem Hallgatók Alapsokaság: 10.592 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: 1,6% SE EKK 67,3% 6, 10,3% 46,3% SE összesen 13,2% 2 4 6 8 10 Esetszám: 1.850 Válaszadási ráta:

Részletesebben

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2018

Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2018 Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2018 Módszertani útmutató a Diplomás Pályakövető Rendszer 2018 as tavaszi online kérdőíveinek központi blokkjához Oktatási Hivatal Felsőoktatási Elemzési

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Hallgatók Alapsokaság: 10671 fő

Miskolci Egyetem. Hallgatók Alapsokaság: 10671 fő Miskolci Egyetem Hallgatók Alapsokaság: 10671 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkező hallgatók aránya ME-BBZI 10,1% 6,9% 22,4% 24,2% 25,2% 32,1% 22,6% 38,8% 50,0% Esetszám: 1564 Válaszadási ráta: 14,7%

Részletesebben

Szent István Egyetem. Dr. Kassai Zsuzsanna A 2015-ÖS DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER KUTATÁSI EREDMÉNYEI

Szent István Egyetem. Dr. Kassai Zsuzsanna A 2015-ÖS DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER KUTATÁSI EREDMÉNYEI Szent István Egyetem Dr. Kassai Zsuzsanna A 2015-ÖS DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETŐ RENDSZER KUTATÁSI EREDMÉNYEI Gödöllő 2017 Készült a TÁMOP- 4.1.1-08/2/KMR-2009-0013, TÁMOP- 4.1.1-08/1-2009-0019 A képzés munkaerő-relevanciájának

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER SZABÁLYZATA Miskolc, 2011. 1.3.14. számú Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA III. KÖTET HALLGATÓI KÖVETELMÉNYRENDSZER

Részletesebben

A felsıoktatási intézmények minıségmenedzsmentje

A felsıoktatási intézmények minıségmenedzsmentje A felsıoktatási intézmények minıségmenedzsmentje TÁMOP 4.1.4 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban (FEMIP nyitó rendezvény) Budapest, 2009. november 27. Topár József BME Felsıoktatási Törvény minıség?? 1.

Részletesebben

Alapsokaság: fő. Hallgatók. SZE ZMI SZE ESZI SZE MTK SZE GK SZE ÁJK SZE összesen 24,7% 5,9% 100,0% 27,3% 14,5% 20,0% 40,0% ,0% 80,0% 60,0%

Alapsokaság: fő. Hallgatók. SZE ZMI SZE ESZI SZE MTK SZE GK SZE ÁJK SZE összesen 24,7% 5,9% 100,0% 27,3% 14,5% 20,0% 40,0% ,0% 80,0% 60,0% Széchenyi István Egyetem Hallgatók Alapsokaság: 9.172 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: SZE ZMI SZE ESZI SZE MTK SZE GK SZE ÁJK SZE összesen 5,9% 10 14,5% 13,,5% 24,7% 27,3%

Részletesebben

8,8% 9,9% 10,7% 28,0% 20,2% 18,6% 9,7% 5,5% 15,1%

8,8% 9,9% 10,7% 28,0% 20,2% 18,6% 9,7% 5,5% 15,1% Szent István Egyetem Hallgatók Alapsokaság: 12.125 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: 1,9% 5,, 8,8% 9,9% 10,7% 28, 20,2% 18,6% 9,7% 5,5% 15,1% 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Esetszám: 2.749

Részletesebben

10,3% 23,7% 9,6% 5,5% 36,6% 6,8% 36,3% 11,70% 16,9% 30,0% 22,4% 40%

10,3% 23,7% 9,6% 5,5% 36,6% 6,8% 36,3% 11,70% 16,9% 30,0% 22,4% 40% Szegedi Tudományegyetem Hallgatók Alapsokaság: 21.666 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: SZTE FOK SZTE GYTK SZTE ZMK SZTE összess 26, 6% 10,3% 23,7% 9,6% 5,5% 36,6% 6,8% 36,3%

Részletesebben

Pomizs István Diplomás elvárások és realitás

Pomizs István Diplomás elvárások és realitás Pomizs István Diplomás elvárások és realitás A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században Diplomás elvárások és realitás Pomizs István PhD hallgató Széchenyi

Részletesebben

Alapsokaság: fő. Hallgatók ZMNE KHK 38,9% ZMNE BKMK 17,7% 40,0% 80,0% ,0% 20,0% 60,0% 100,0% 36, ,9 12,3 67,3 92,1. francia.

Alapsokaság: fő. Hallgatók ZMNE KHK 38,9% ZMNE BKMK 17,7% 40,0% 80,0% ,0% 20,0% 60,0% 100,0% 36, ,9 12,3 67,3 92,1. francia. Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Hallgatók Alapsokaság: 3.165 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkezőő hallgatók aránya: ZMNE KHK 38,9% ZMNE BKMK 17,7%,0% 20,0% 40,0% 60,0% 80,0% Esetszám: 593 Válaszadási

Részletesebben

Szent István Egyetem. Hallgatók Alapsokaság: fő

Szent István Egyetem. Hallgatók Alapsokaság: fő Szent István Egyetem Hallgatók Alapsokaság: 12541 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkező hallgatók aránya SZIE-ÁOTK 6,5% 27,3% 21,5% 17,4% 32,2% 7,4% 16,1% 21% 0% 20% 40% 60% 80% 100% Esetszám: 1618

Részletesebben

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai

A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai A bölcsészkari intézkedési terv sarokpontjai DPR intézményi szakmai fórum 2011. április 12. Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, osztályvezető (BTK PIKO) Stratégiai cél: 1. cél: Képzésfejlesztés, tananyagfejlesztés

Részletesebben

2013-AS PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEK ÉS ÚJDONSÁGOK, KITERJESZTETT CSOPORTOK

2013-AS PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEK ÉS ÚJDONSÁGOK, KITERJESZTETT CSOPORTOK 2013-AS PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEK ÉS ÚJDONSÁGOK, KITERJESZTETT CSOPORTOK Sipos Norbert elemző-közgazdász Pécsi Tudományegyetem Rektori Hivatal, Marketing Osztály Stratégiai Elemző Iroda A 2013-AS DPR KUTATÁSBA

Részletesebben

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján Jelentés a NKE 2017. évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján 2017. év január hónapban, - a hagyományokhoz híven- a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ismét megtartotta a Nyílt Napok rendezvénysorozatát.

Részletesebben

A MISKOLCI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER SZABÁLYZATA

A MISKOLCI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER SZABÁLYZATA Miskolc, 2017. 1.3.14. számú Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER SZABÁLYZATA A MISKOLCI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK

Részletesebben

A magyar doktori iskolák nemzetköziesedésének vizsgálata. Dr. Kovács Laura Tempus Közalapítvány június 5.

A magyar doktori iskolák nemzetköziesedésének vizsgálata. Dr. Kovács Laura Tempus Közalapítvány június 5. A magyar doktori iskolák nemzetköziesedésének vizsgálata Dr. Kovács Laura Tempus Közalapítvány 2019. június 5. AZ ELŐADÁS FELÉPÍTÉSE: A doktori kutatás háttere, módszerei A doktori iskolák nemzetköziesítési

Részletesebben

Semmelweis Egyetem. Hallgatók Alapsokaság: fő

Semmelweis Egyetem. Hallgatók Alapsokaság: fő Semmelweis Egyetem Hallgatók Alapsokaság: 10997 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkező hallgatók aránya 68,9% 33,5% 0,0% 3,4% 14,4% 7,7% 14,7% 0,0% 10,0% 20,0% 30,0% 40,0% 50,0% 60,0% 70,0% 80,0% Esetszám:

Részletesebben

Eötvös Loránd Tudományegyetem. MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁSOK ME ELTE Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) működtetése és az eredmények felhasználása

Eötvös Loránd Tudományegyetem. MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁSOK ME ELTE Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) működtetése és az eredmények felhasználása Eötvös Loránd Tudományegyetem MINŐSÉGÜGYI ELJÁRÁSOK ME 1.7.3. ELTE Diplomás Pályakövető Rendszer (DPR) működtetése és az eredmények felhasználása Készítette: ELTE Minőségügyi Iroda Verzió/kiadás dátuma:

Részletesebben

Minőség a számvitelben

Minőség a számvitelben Minőség a számvitelben Dr. Pál Tibor Sopron, 2010.10. 01. A minőség megközelítése Tudományos Gyakorlati üzleti szempontok A számvitel minősége az előállított információk - valóságtartalmát - teljességét

Részletesebben

TÁMOP 4.1.1/A. teljes köre,

TÁMOP 4.1.1/A. teljes köre, Budapesti Corvinus Egyetem Hallgatók A hallgatói kutatás adatai nem állnak rendelkezésre. Végzettek Alapsokaság: 2008: 2.426 fő 2010: 2.740 fő A felsőoktatásban jelenleg is részt vevő aránya: BCE ÉTK BCE

Részletesebben

Integrált irányítási eljárás

Integrált irányítási eljárás ME 03 Partnerközpontúság a tanulmányi, kutatási és egyéb V2. sz. verzió A kiadás dátuma: 2013. május 01. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: ügyvivő szakértő JÓVÁHAGYTA: Dr. Puskás János dékán A dokumentum

Részletesebben

AZ INTERNET SZEREPE A FELSŐOKTATÁSI BEISKOLÁZÁSI MARKETINGBEN, ILLETVE AZ INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI FOLYAMATBAN

AZ INTERNET SZEREPE A FELSŐOKTATÁSI BEISKOLÁZÁSI MARKETINGBEN, ILLETVE AZ INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI FOLYAMATBAN AZ INTERNET SZEREPE A FELSŐOKTATÁSI BEISKOLÁZÁSI MARKETINGBEN, ILLETVE AZ INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI FOLYAMATBAN Bányai Edit, PhD Dudás Katalin, PhD III. Felsőoktatási Marketing Konferencia, Pécs, 2010. október

Részletesebben

Széchenyi István Egyetem. Hallgatók Alapsokaság: 9245 fő

Széchenyi István Egyetem. Hallgatók Alapsokaság: 9245 fő Széchenyi István Egyetem Hallgatók Alapsokaság: 9245 fő Felsőfokú végzettséggel már rendelkező hallgatók aránya SZE-ZMI 18,6% 9,2% 12,3% 19,1% 16,4% 35,1% Esetszám: 4513 Válaszadási ráta: 48,8% Hallgatók

Részletesebben