A MAGYAR NEMZETI VAGYONKEZELŐ ZRT.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A MAGYAR NEMZETI VAGYONKEZELŐ ZRT."

Átírás

1 A MAGYAR NEMZETI VAGYONKEZELŐ ZRT. Tulajdonosi ellenőrzések, korrupcióellenes koncepciók május 26.

2 Az előadás tartalma 2 I. Az MNV vállalati integritása II. Az MNV Zrt. általános bemutatása III. Az Állami Számvevőszék által lefolytatott ellenőrzések statisztikai adatai IV. Vagyongazdálkodási irányelvek Vagyongazdálkodási célok és feladatok az ingó- és ingatlan-, valamint a társasági portfolió esetében Tulajdonosi ellenőrzések rendszere V. Az MNV Zrt. integritást és a vállalati működés átláthatóságát támogató intézkedései

3 I. Az MNV vállalati integritása 3 Az MNV Zrt. egyik kiemelt feladata a felelős vállalatirányítás keretén belül a társasági és a tulajdonosi érdek elsődlegességének szem előtt tartása mellett megfelelő célok kitűzése és azok teljesülését hatékonyan ellenőrző rendszerek működtetése. Az egyik ilyen cél az integritás kultúra erősítése, amely a korrupció elleni küzdelem korszerű eszköze, célja pedig a korrupció megelőzése: az üzleti élet tisztaságát elősegítő szabályozás kialakítása, a közérdekű bejelentések megtételének és a bejelentők védelmének optimalizálása, a szemléletformálás, továbbá a hatékony korrupcióellenes küzdelemhez szükséges eszközrendszer kialakításához való hozzájárulás; amely területekre vonatkozó intézkedésektől már középtávon a korrupcióval szembeni szervezeti ellenálló képesség erősödését várja.

4 II. A nemzeti vagyon kezelésének összetétele 4

5 II. Az MNV Zrt. ingó- és ingatlan, valamint társasági portfoliója 5 INGO- ÉS INGATLAN PORTFOLIÓ TELJES TÁRSASÁGI PORTFOLIÓ: kb. 519 TÁRSASÁG (ebből kb. 322 működő) A A közvetlen kezelésű társaságok könyv szerinti értéke meghaladja az az 1620 milliárd forintot.

6 II. Tevékenységi területek 6

7 II. Kiemelt kormányzati projektek 7 Vizes Világbajnokság 2017 Elektronikus Árverési Rendszer Rubik Kocka Kiállító Központ Gül Baba Türbéje Új Budapesti Konferencia Központ Klebersberg-kastély

8 II. Az MNV Zrt. szervezeti felépítése 8

9 III. Az Állami Számvevőszék által az MNV Zrt-nél folytatott ellenőrzések Megkezdett ellenőrzések Lezárt ellenőrzések Intézkedési terv készítése és / vagy Elnöki figyelemfelhívó levélre válaszadás 2013 Ellenőrzések / 1 Utóellenőrzések Ellenőrzések / 6 Utóellenőrzések Ellenőrzések / 1 Utóellenőrzések / ig/ Ellenőrzések / 0 Utóellenőrzések / 5 Összesen Ellenőrzések Utóellenőrzések 8 6 5

10 III. Összegző megállapítások az ÁSZ ellenőrzések tekintetében 10 Az Állami Számvevőszék jelentős számú ellenőrzést indított, melyekben az MNV Zrt. is érintett volt, ezek száma évtől emelkedett jelentősen. Jelenleg is folyamatban van 22 ellenőrzés, valamint 2 utóellenőrzés. Azokban az esetekben, ahol intézkedési terv és/vagy elnöki figyelemfelhívó levélre válaszadás készítési kötelezettség merült fel, az MNV Zrt. azokat maradéktalanul elkészítette. Az intézkedési előírásokat az MNV Zrt. gyakorlatában folyamatosan hasznosítja. Ugyanakkor: Az ellenőrzések hosszú időtartamára tekintettel előfordul, hogy a tárgyévben megkezdett ellenőrzések lezárása a következő naptári évben történik meg.

11 IV. Vagyongazdálkodási irányelvek Ingó- és ingatlanvagyon 11 Vagyongazdálkodási célok az ingatlanok tekintetében: Egységesség, átláthatóság, értékteremtés. Állami vagyon hatékony működtetése, gyarapítása. Érték-, és állagmegóvás. Állami és közfeladatok ellátásának elősegítése. Használaton kívüli ingatlanok számának minimalizálása az állami feladatellátáshoz nem szükséges ingatlanok, ingóságok üzleti szempontú, piaci alapon történő hasznosítása, értékesítése.

12 IV. Vagyongazdálkodási irányelvek Ingó- és ingatlanvagyon 12 A vagyongazdálkodási célok elérése érdekében megfogalmazott feladatok: Egységes, naprakész, részletes nyilvántartó rendszer kialakítása (ingatlan alapadatai, értéke, műszaki állapota, fejlesztési lehetőségek). Országleltár projekt ( Szerződéssel nem érintett ingatlanok tényleges használati viszonyainak tisztázása, ellenőrzése, jogcím nélküli használati viszonyok megszüntetése. Nem használt ingatlanok visszavételi lehetőségének vizsgálata, az esetleges túlhasználat megszüntetése. Hasznosított ingatlanok műszaki állapotának ellenőrzése, a bérleti, használati díjak felülvizsgálata. Műemlékingatlanok (várak, romok) felmérése, hasznosítási, fejlesztési lehetőségeink vizsgálata.

13 IV. Vagyongazdálkodási irányelvek Társasági portfolió 13 Vagyongazdálkodási célok a társasági portfolió tekintetében: Társaságok feletti kontroll, valamint az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlói szerepének erősítése. A társaságok közötti szinergiák maximális kihasználása. A többségi állami tulajdonú, működő és közfeladatot ellátó társaságok részesedéseinek, valamint az 5 % feletti nyrt. részvények hosszú távú megtartása. Portfolióracionalizálás: a kisebbségi, jövedelemteremtő képességgel, illetve érdemi tevékenységgel nem rendelkező társaságok részesedései esetében értékesítéssel, illetve jogutód nélkül történő megszüntetéssel. Széles körű versenyeztetés biztosítása az értékesítések során.

14 IV. Vagyongazdálkodási irányelvek Társasági portfolió 14 A vagyongazdálkodási célok elérése érdekében megfogalmazott feladatok: Tulajdonosi ellenőrzések törvényes működés, társaság feletti kontroll erősítése. Társaságok számára közös beszerzések kiírása, szakmai fórumok szervezése, irányelvek megfogalmazása. Portfolió gyarapítása: új társaság alapításával közfeladat vagy egyéb állami feladat ellátásának szükségessége esetén előnyben részesül egy új társaság alapítása, szemben egy már meglévő, de rosszul működő társaság reorganizációjával.

15 IV. Tulajdonosi ellenőrzések rendszere az MNV Zrt-nél 15 Az ellenőrzés tárgykörébe tartozó eszközök, amelyeket a vagyongazdálkodási célok elérése érdekében kell ellenőriznünk. Két csoportja van: 1. Klasszikus ellenőrzések a) Belső ellenőrzései rendszer Ellenőrzési Igazgatóság b) Állami Számvevőszék c) Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2. Vagyonpolitikai típusú ellenőrzési eszközök a) Felügyelő Bizottság, Igazgatóság irányítása, működtetése (rendszeres beszámoltatás, oktatás, mintaszabályzat megalkotása) b) Kontrolling rendszer működtetése c) Folyamatos adatszolgáltatások (tervezési irányelvek megfogalmazása alapján, év végi beszámolók elkészítése és számon kérése)

16 V. Az MNV Zrt. integritást és a vállalati működés átláthatóságát támogató intézkedései 16 Belső ellenőrzési rendszer működtetése Ellenőrzési Igazgatóság Belső szabályzatok időszerű aktualizálása és betartatása (SZMSZ, közbeszerzési és beszerzési szabályzat, közérdekű adatok szolgáltatásáról szóló szabályzat) április Felelős vállalatirányítási ajánlások A felelős vállalatirányítás keretet teremt a tulajdonosi jogok gyakorlójaként döntést hozóknak, a társaság döntéshozatali fórumainak, és a társaság menedzsmentjének egyaránt, hogy a társasági és a tulajdonosi érdek szem előtt tartásával megfelelő célokat tűzzenek ki. Továbbá biztosítja a célok teljesülését nyomon követő és ellenőrző rendszerek hatékony működését április - Kockázatkezelési kézikönyv Integrált megfelelés-irányítási forgatókönyvek alkalmazása a vállalati kockázatkezelésben. Az ilyen módon testreszabott irányítási célkitűzések biztosítják a megfelelő keretet ahhoz, hogy a vállalati kockázatkezelés és a belső kontrollok a működési és irányítási folyamatokkal együtt integrált rendszert alkotva a vállalat saját üzleti céljait és az érdekeltek elvárásait figyelembe véve kerüljenek kialakításra és fenntartásra.

17 V. Az MNV Zrt. integritást és a vállalati működés átláthatóságát támogató intézkedései június - Etikai Kódex célja, hogy - védje az MNV Zrt. munkatársait a visszaélésekbe való bevonási kísérletektől, - rögzítse az MNV Zrt. munkatársaira vonatkozó erkölcsi magatartási szabályokat, - segítséget nyújtson a munkatársak számára ezek betartásához, - tájékoztassa a nyilvánosságot a munkatársaktól elvárható magatartásról, június Állami társaságok részére Korrupció ellenes koncepciójavaslat kialakítása, az állami társaságok korrupció érzékeny területeinek felmérése A Koncepciójavaslat az MNV Zrt. társasági portfoliójába tartozó állami tulajdonú vállalatok számára fogalmaz meg célokat, valamint támaszkodik az MNV Zrt. által kiadott Felelős vállalatirányítási ajánlásokra, Etikai Kódexre és Kockázatkezelési kézikönyvre szeptember Elektronikus Aukciós Rendszer április Compliance Iroda létrehozása 17

18 V. Korrupcióra érzékeny területek felmérésének tapasztalatai az állami társaságok között 18 Az MNV Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok korrupció ellenes magatartásának vizsgálata április Önértékeléses kérdőíves felmérés 31 válaszadó cég A szervezetek listájának összeállításakor a nemzetközi felmérések tapasztalatai alapján készült el a javaslat - az egyes iparágak korrupciós kitettségét alapul véve országos reprezentatív eloszlást szem előtt tartva került 33 db társaság megkérdezésére, melyből 31 db társaság küldte vissza a kérdőívet. Az önértékelést a szervezet vezetői vagy a működési folyamatait jól ismerő alkalmazottak végezték. A válaszadók megoszlása az alábbiak szerint alakult: Terület régió szerint: 3 észak-magyarországi cég 1 észak-alföldi régióból 3 dél-alföldi régióból 4 közép-magyarországi cég 14 bp-i cég 3 közép-dunántúli cég 1 nyugat-dunántúli cég 1 dél-dunántúli cég Tevékenység szerint kiemelt területek: egészségügy, energetika, építőipar, ingatlan hasznosítás, közhasznú tevékenységek, közlekedés, közművek, nehézipar, rehabilitáció, vendéglátás, Cégforma szerint: Bt: 1 db Kft: 24 db Kht: 2 db Zrt: 3 db For Profit Non Profit tevékenység alapján: For Profit: 25 db Non-Profit: 5 db

19 V. Működési folyamatok belső szabályozottsága (SZMSZ) A válaszadó intézmény közül mindössze 1 vállalat jelölte meg az SZMSZ hiányát, a hiányt indokolja azonban a társaság közelmúltban történt megalakulása, így az SZMSZ megléte rövid időn belül már meg is történt 19

20 V. Korrupcióra érzékeny területek felmérése Belső kontroll mechanizmusok 20

21 V. Korrupcióra érzékeny területek felmérése Etikai kódex 21

22 V. Elektronikus Aukciós Rendszer 2015-ben indult Ingó- ingatlanárverések, társasági részesedések Transzparencia Gyorsabb értékesítés Széles körű nyilvánosság Éles versenyhelyzet 22

23 V. MNV Zrt. Compliance Iroda 23 Compliance Iroda fő feladatai: Alkalmazandó külső és belső szabályoknak történő társasági megfelelés biztosítása a vállalati jó gyakorlatok kialakításával. Munkavállalók részére anonim bejelentő vonal működtetése. Etikai Kódex fejlesztése. A közérdekű adatigénylések megválaszolása második félév működési kockázati térkép elkészítésének indítása.

24 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Előadó: dr. Halasi Tibor

Felelős vállalatirányítás és köztulajdon

Felelős vállalatirányítás és köztulajdon Felelős vállalatirányítás és köztulajdon -Elvárások és lehetőségek- Dr. Szuper József 2012.11.23. Miről lesz szó? I. Felelős vállalatirányítás és állami vállalatok Miért kell ez? Történelmi alapvetés Az

Részletesebben

A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések

A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések A kormányzati szervek A korrupció megelőzése érdekében tett főbb intézkedések: 1. Részvétel a KIM által koordinált korrupciómegelőzési program végrehajtásának

Részletesebben

FELSŐTÁRKÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉP- ÉS HOSSZÚ TÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE

FELSŐTÁRKÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉP- ÉS HOSSZÚ TÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE FELSŐTÁRKÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÖZÉP- ÉS HOSSZÚ TÁVÚ VAGYONGAZDÁLKODÁSI TERVE Felsőtárkány, 2013. március 27. I. TÁRSADALMI KÖRNYEZET: A közszférában is jelentkező folyamatos változások többek között

Részletesebben

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában Előadó: Ivanyos János Trusted Business Partners Kft. ügyvezetője Magyar Közgazdasági Társaság Felelős Vállalatirányítás szakosztályának

Részletesebben

Mennyiben segíti az integritás felmérése a belső kontrollok működését az önkormányzatoknál? Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása

Mennyiben segíti az integritás felmérése a belső kontrollok működését az önkormányzatoknál? Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása Mennyiben segíti az integritás felmérése a belső kontrollok működését az önkormányzatoknál? Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása A korrupciós veszélyeztetettség Minden költségvetési intézménynél

Részletesebben

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS A compliance szerepe az Állami Számvevőszék tevékenységében Előadó: Dr. Farkasinszki Ildikó szervezési vezető, Állami Számvevőszék Compliance szervezeti integritás A compliance

Részletesebben

Az ÁSZ évi Integritás felmérésének felsőoktatási intézményeket érintő tapasztalatai. Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása

Az ÁSZ évi Integritás felmérésének felsőoktatási intézményeket érintő tapasztalatai. Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása Az ÁSZ 2014. évi Integritás felmérésének felsőoktatási intézményeket érintő tapasztalatai Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása Szervezeti integritás 2 SZERVEZET DOLGOZÓK Pozitív, a társadalmi elvárásokkal

Részletesebben

Javadalmazási politika

Javadalmazási politika Javadalmazási politika Tartalom I. A javadalmazási politika szabályozása II. A javadalmazási politikával szembeni elvárások 2 I. A javadalmazási politika szabályozása II. A javadalmazási politikával szembeni

Részletesebben

Bagdy Gábor Pénzügyi Főpolgármester-helyettes

Bagdy Gábor Pénzügyi Főpolgármester-helyettes Bagdy Gábor Pénzügyi Főpolgármester-helyettes 1 Gazdasági Válság! Országosan romló anyagi helyzet: Kevesebb önkormányzati bevétel Több szociális kiadás 2 Budapest Főváros pénzügyi helyzete2006 és 2012

Részletesebben

Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján november 22.

Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján november 22. Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján Előadó: dr. Gál Nóra, osztályvezető, Jogi támogató osztály Bevezető gondolatok 2 Magyarországon 21

Részletesebben

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15.

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15. A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai Kisgergely István, felügyeleti vezető Ellenőrzések célja, időszaka Miniszteriális feladatok Ágazati irányítás Alapítói jogok

Részletesebben

INTÉZKEDÉSI TERV. Az ellenőrzés intézkedést igénylő javaslatai a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezetőjének:

INTÉZKEDÉSI TERV. Az ellenőrzés intézkedést igénylő javaslatai a Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezetőjének: 1. számú melléklet INTÉZKEDÉSI TERV Az Állami Számvevőszék által Várpalota Város Önkormányzata Az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat ellátását érintő gazdálkodási

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ

EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ EGÉSZSÉGÜGYI GAZDÁLKODÓ SZERVEZETEK ELLENŐRZÉSE LŐADÓ: DR. N ELŐADÓ. NAGY IMRE FELÜGYELETI VEZETŐ BALATONFÜRED ALATONFÜRED,, 2018. SZEPTEMBER 19., 2018. 19. Ellenőrzések társadalmi indokoltsága Széles

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 25-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 25-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. szeptember 25-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Belső i terv módosítása Iktatószám: 713-11/2012. A napirend előterjesztője:

Részletesebben

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia 2018. november 6. Dr. Fekete István Ügyvezető SzigmaSzervíz Üzleti Kockázatelemző Kft. TARTALOM Kockázatmenedzsmenttel kapcsolatos alapfogalmak Kockázatmenedzsment

Részletesebben

Magyar joganyagok - 21/2017. (VIII. 3.) NGM rendelet - a pénzmosás és a terrorizmus 2. oldal i) az ügyfél-átvilágítás, illetve a bejelentés kapcsán ke

Magyar joganyagok - 21/2017. (VIII. 3.) NGM rendelet - a pénzmosás és a terrorizmus 2. oldal i) az ügyfél-átvilágítás, illetve a bejelentés kapcsán ke Magyar joganyagok - 21/2017. (VIII. 3.) NGM rendelet - a pénzmosás és a terrorizmus 1. oldal 21/2017. (VIII. 3.) NGM rendelet a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. február 28-i ülésére Tárgy: A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői teljesítmény-követelmények alapját képező 2011. évi célok

Részletesebben

Az állami vagyonnyilvántartás tartalma, sajátosságai és a jelenlegi fejlesztéseink - Nyilvántartási feladatok az Országleltár tükrében

Az állami vagyonnyilvántartás tartalma, sajátosságai és a jelenlegi fejlesztéseink - Nyilvántartási feladatok az Országleltár tükrében Az állami vagyonnyilvántartás tartalma, sajátosságai és a jelenlegi fejlesztéseink - Nyilvántartási feladatok az Országleltár tükrében A nyilvántartás Az MNV Zrt. 2008-as megalakulása óta működő nyilvántartásának

Részletesebben

Védelmi Vonalak - Compliance

Védelmi Vonalak - Compliance Dr. Wieland Zsolt igazgató Compliance Igazgatóság Védelmi Vonalak - Compliance 2013. Február 14. Tartalom 1 2 3 4 1 2 3 4 Védelmi vonalak Compliance az mi? Compliance feladatok Gyakorlatban 1 Belső védelmi

Részletesebben

Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon

Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon Compliance szerepe és felelőssége a magyar bank/tőke és biztosítási piacon Szabó Katalin Csilla felügyelő Tőkepiaci felügyeleti főosztály Tőkepiaci és piacfelügyeleti igazgatóság 2015. november 27. 1 A

Részletesebben

A Kar FEUVE rendszere

A Kar FEUVE rendszere 4. sz. melléklet a 6/2016. (I. 1) sz. Dékáni utasításhoz A Kar FEUVE rendszere Az Államháztartási törvény alapján az (átfogó) szervezeti egység vezetője felelős: a feladatai ellátásához az (átfogó) szervezeti

Részletesebben

Ü G Y R E N D. MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Agrártudományi Kutatóközpont

Ü G Y R E N D. MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Agrártudományi Kutatóközpont MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA Agrártudományi Kutatóközpont Ü G Y R E N D A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpont Gazdasági Igazgatósága gazdálkodással összefüggő feladataira Martonvásár,

Részletesebben

2009. november 6. 12. szám. Tartalomjegyzék RENDELET

2009. november 6. 12. szám. Tartalomjegyzék RENDELET 2009. november 6. 12. szám Tartalomjegyzék Szám Tárgy Oldal RENDELET 13/2009. (XI. 6.) Kgy. A Baranya Megyei Önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodásáról szóló 26/2009. (XII. 30.) Kgy. rendelet módosítása

Részletesebben

Előterjesztés Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testületének január 20 -i ülésére

Előterjesztés Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testületének január 20 -i ülésére Sárbogárd Város Polgármestere 7000 Sárbogárd Hősök tere 2. Előterjesztés Sárbogárd Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. január 20 -i ülésére Tárgy: a Sárbogárd Város Önkormányzat vagyonpolitikai

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai

Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása az ÁSZ Transzparencia és integritás a közszférában című konferenciáján Budapest 2015. március 23. Az

Részletesebben

FEJLESZTÉSI FORRÁSOK ÁLLAMI KÉZBŐL. Ilenczfalvi-Szász Gábor vezérigazgató

FEJLESZTÉSI FORRÁSOK ÁLLAMI KÉZBŐL. Ilenczfalvi-Szász Gábor vezérigazgató FEJLESZTÉSI FORRÁSOK ÁLLAMI KÉZBŐL Ilenczfalvi-Szász Gábor vezérigazgató 1 Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások

Részletesebben

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6.

Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér 6. Száma: U-5180-4/2008. Témafelelős: Dr. Sztantics Csaba Tárgy: Tájékoztató az Állami Számvevőszék által végrehajtott Szentes Város Önkormányzata

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Mária Előterjesztő: Hegedűs

Részletesebben

Magyar Állam tulajdonában álló ingatlanok értékesítése a gyakorlatban, az Elektronikus Aukciós Rendszer működése és tapasztalatai

Magyar Állam tulajdonában álló ingatlanok értékesítése a gyakorlatban, az Elektronikus Aukciós Rendszer működése és tapasztalatai Magyar Állam tulajdonában álló ingatlanok értékesítése a gyakorlatban, az Elektronikus Aukciós Rendszer működése és tapasztalatai 2017. május Az állami vagyon értékesítésének jogszabályi háttere 2 A nemzeti

Részletesebben

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására

J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására J A V A S L A T Ózd Kistérség Többcélú Társulása 2015-2018. évi stratégiai ellenőrzési tervének elfogadására Előterjesztő: Székhely település polgármestere Készítette: Ózdi Polgármesteri Hivatal Belső

Részletesebben

SZÁNTÓ ÉS TÁRSA. Sorszám Dokumentum Összeállításért

SZÁNTÓ ÉS TÁRSA. Sorszám Dokumentum Összeállításért Kormányzati szektorba sorolt, többségi önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok vizsgálata és intézkedési terve az Állami Számvevőszék gyakorlata alapján Az ellenőrzés fókuszkérdései: - Az önkormányzat

Részletesebben

Transzparencia és integritás az önkormányzati gazdálkodásban

Transzparencia és integritás az önkormányzati gazdálkodásban Transzparencia és integritás az önkormányzati gazdálkodásban dr. Pulay Gyula számvevő igazgató előadása Veresegyháza MAFIS nemzetközi konferencia az önkormányzati pénzügyi menedzsment megújításáról A korrupció

Részletesebben

JAVASLAT. Nógrád Megye Önkormányzatának közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terve elfogadására

JAVASLAT. Nógrád Megye Önkormányzatának közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terve elfogadására NÓGRÁD MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK ELNÖKE 10. sz. napirendi pont 33-17/2013. ikt. sz. Az előterjesztés törvényes: dr. Barta László JAVASLAT Nógrád Megye Önkormányzatának közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu

Belső ellenőrzés és compliance. szolgáltatások. Cover. KPMG.hu Belső ellenőrzés és compliance Cover szolgáltatások KPMG.hu Stratégiai fontosságú lehetőségek a belső ellenőrzésben Valós képet nyújt a szervezet működésének hatásosságáról és hatékonyságáról. Felderíti

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. Korrupcióellenes Politikája

Az OTP Bank Nyrt. Korrupcióellenes Politikája 1. Bevezetés Az OTP Bank Nyrt. Korrupcióellenes Politikája Az OTP Bank Nyrt. (a továbbiakban: Bank) illetve az OTP Csoport elkötelezett a korrupció ellenes küzdelemben. A Bank tulajdonosai és vezetői zéró

Részletesebben

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban február

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban február Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban - 2010 2011. február A kutatás bemutatása A kutatás célja: A korrupciós kockázatok felmérése a magyarországi vállalati szektorban Annak

Részletesebben

AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK INTEGRITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE EGYÉNI ÉS SZERVEZETI INTEGRITÁS 1. RÉSZ

AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK INTEGRITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE EGYÉNI ÉS SZERVEZETI INTEGRITÁS 1. RÉSZ AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK INTEGRITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE EGYÉNI ÉS SZERVEZETI INTEGRITÁS 1. RÉSZ KORRUPCIÓMEGELŐZÉSI ÉS INTEGRITÁSFEJLESZTÉSI TÁRGYÚ KORMÁNYZATI DOKUMENTUMOK KÖFOP-2.2.3-VEKOP-16 BUDAPEST

Részletesebben

2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT

2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT Ikt. sz.: 11/897-22/2017. 2018. ÉVI ELLENŐRZÉSI TERV VÁC VÁROS ÖNKORMÁNYZAT I. Bizonyosságot adó tevékenységek I/1. Bizonyosságot adó tevékenységek az irányító szerv megbízásából [Bkr. 29. (4) bek.] 0.

Részletesebben

Közzététel a helyénvalósági kritériumokról

Közzététel a helyénvalósági kritériumokról Közzététel a helyénvalósági kritériumokról a V0846 ellenőrzés-azonosító számú, EL-0999-001/2018. iktatószámú, Az állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek értékelése című ellenőrzési programhoz

Részletesebben

NEMZETI FÖLDALAPKEZELŐ SZERVEZET

NEMZETI FÖLDALAPKEZELŐ SZERVEZET NEMZETI FÖLDALAPKEZELŐ SZERVEZET AZ ÁLLAMI VAGYONGAZDÁLKODÁS ÉS ELLENŐRZÉSÉNEK AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Budapest 2013. július 9. TÉMAKÖRÖK A Nemzeti Földalap A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet Jogszabályi keretek

Részletesebben

A kockázatkezelő feladatai az AEGON gyakorlatában Zombor Zsolt 2013. május 30.

A kockázatkezelő feladatai az AEGON gyakorlatában Zombor Zsolt 2013. május 30. A kockázatkezelő feladatai az AEGON gyakorlatában Zombor Zsolt 2013. május 30. aegon.com Védelmi vonalak Kockázat 1. védelmi vonal Mindenki (Aktuáriusok) 2. védelmi vonal Kockázatkezelés, Compliance 3.

Részletesebben

INTEGRITÁS TANÁCSADÓK

INTEGRITÁS TANÁCSADÓK INTEGRITÁS TANÁCSADÓK SZEREPE MAGYARORSZÁGON Kovács Sándorné területi közigazgatási szervek irányításáért felelős koordinációs igazgató, KIH 2013. november 7. A korrupció elleni küzdelem Magyarországon

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A 2016 2019. ÉVEKRE Szentendre Város Önkormányzat egyik alapvető célja, hogy biztosítsa a település működőképességét a kötelező és az önként

Részletesebben

BDO Magyarország Tanácsadó Kft. AKCIÓTERV

BDO Magyarország Tanácsadó Kft. AKCIÓTERV AKCIÓTERV a SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMYÁNYZATA által végrehajtott kötvény kibocsátásból a RAIFFEISEN BANK Zrt.-nél óvadékban lévő pénzösszegek kiengedéséhez szükséges önkormányzati program megvalósítására

Részletesebben

Cs.A.Cs Könyvvizsgáló és Informatikai Szolgáltató zrt. Átláthatósági jelentés a december 31-én végződött üzleti évre

Cs.A.Cs Könyvvizsgáló és Informatikai Szolgáltató zrt.   Átláthatósági jelentés a december 31-én végződött üzleti évre Cs.A.Cs Könyvvizsgáló és Informatikai Szolgáltató zrt. www.csacszrt.hu Átláthatósági jelentés a 2016. december 31-én végződött üzleti évre Tartalom 1. Bevezetés 2. Gazdálkodási forma és tulajdonosi viszonyok

Részletesebben

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből

Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Kivonat a Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. december 15-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből Bocskaikert Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 131/2014. (XII.15.) KT.

Részletesebben

Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver

Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver Üzleti és projekt kockázatelemzés: a Szigma Integrisk integrált kockázatmenezdsment módszertan és szoftver Kassai Eszter kockázatelemzési tanácsadó MÉTP konferencia, 2010. június 10. A kockázat fogalma

Részletesebben

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv

4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend 2019. évi belső ellenőrzési terv 4. Napirend ELŐ TERJESZTÉS 2019. évi belső ellenőrzési terv Tisztelt Képviselő-testület! A költségvetési szervek belső kontrollrendszeréről és belső ellenőrzéséről

Részletesebben

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére

Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére Ikt.sz: 13-14/2015/221 Heves Megyei Közgyűlés Helyben Tisztelt Közgyűlés! Javaslat a Heves Megyei Önkormányzat és intézményei 2016. évi Ellenőrzési Tervére A Heves Megyei Közgyűlés 2015. évi munkatervének

Részletesebben

Dr. Bodzási Balázs Tanszékvezető BCE Gazdasági Jogi Tanszék

Dr. Bodzási Balázs Tanszékvezető BCE Gazdasági Jogi Tanszék Dr. Bodzási Balázs Tanszékvezető BCE Gazdasági Jogi Tanszék balazs.bodzasi@uni-corvinus.hu Szabályozási háttér A nyilvánosan működő, tőzsdei részvénytársaságok tipikusan nagyméretű, nemzetgazdasági vagy

Részletesebben

Az Állami Számvevőszékről szóló évi LXVI. törvény 33. (1) bekezdése szerinti INTÉZKEDÉSI TERV

Az Állami Számvevőszékről szóló évi LXVI. törvény 33. (1) bekezdése szerinti INTÉZKEDÉSI TERV Az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény 33. (1) bekezdése szerinti INTÉZKEDÉSI TERV a Jelentés Az állami tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése OMSZI Intézményfenntartó Közhasznú Nonprofit

Részletesebben

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai Belső Ellenőrök Társasága 2015. 09. 24 Dr. Csáki Ilona Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1 Költségvetési gazdálkodás Államháztartás

Részletesebben

Vasútbiztonsági Tanúsítvány

Vasútbiztonsági Tanúsítvány Vasútbiztonsági Tanúsítvány 1 Tartalom Tanúsítvány, Engedély, és ECM tanúsítvány Vasútbiztonsági Tanúsítvány szükségessége Vasútbiztonsági Tanúsítvány tartalma Vasútbiztonsági Rendszer Út a biztonsági

Részletesebben

Jelentés. Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.

Jelentés. Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. Jelentés Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. Az állami tulajdonban (résztulajdonban) lévő gazdálkodó szervezetek vagyonmegőrzési és gazdálkodási tevékenységének ellenőrzése 2016. 16016 www.asz.hu

Részletesebben

I. MAGYAR VERSENYJOGI FÓRUM

I. MAGYAR VERSENYJOGI FÓRUM I. MAGYAR VERSENYJOGI FÓRUM VERSENYJOGI COMPLIANCE Dr. Kara Pál MOL-csoport Jogi Igazgató Budapest, 2016. június 14. VERSENYJOGI COMPLIANCE TÉMÁK 1 SZERVEZETI JELLEMZŐK 2 3 MOL VERSENYJOGI COMPLIANCE PROGRAMJA

Részletesebben

1336/2015. (V. 27.) Korm. határozat

1336/2015. (V. 27.) Korm. határozat 1336/2015. (V. 27.) Korm. határozat a Nemzeti Korrupcióellenes Program és az azzal összefüggő intézkedések 2015-2016. évre vonatkozó terve elfogadásáról 1. A Kormány elfogadta a Nemzeti Korrupcióellenes

Részletesebben

NYILATKOZAT a vállalatirányítási gyakorlatról a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság által közzétett Felelős Vállalatirányítási Ajánlások alapján

NYILATKOZAT a vállalatirányítási gyakorlatról a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság által közzétett Felelős Vállalatirányítási Ajánlások alapján NYILATKOZAT a vállalatirányítási gyakorlatról a Budapesti Értéktőzsde Részvénytársaság által közzétett Felelős Vállalatirányítási Ajánlások alapján A Budapesti Elektromos Művek Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S 7.NAPIREND Ügyiratszám: 1/731/2013. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselő-testület 2013. november 22-i nyilvános ülésére Tárgy: Tapolca Város Önkormányzata közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási tervének

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. szeptember 11-ei rendes ülésére. Tisztelt Képviselő-testület!

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. szeptember 11-ei rendes ülésére. Tisztelt Képviselő-testület! Polgármestere 2336 Dunavarsány Kossuth L. u. 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban január 26.

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban január 26. Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban - 2015 2016. január 26. A kutatás bemutatás Ez immár az ötödik adatfelvétel az EY és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet együttműködésében

Részletesebben

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére

a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási tervére Tisztelt Közgyűlés! Előterjesztő: Dr. Mengyi Roland a közgyűlés elnöke Készítette: Szervezési, Jogi és Pénzügyi Osztály JAVASLAT a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közép-és hosszú távú vagyongazdálkodási

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: KOZP/4657-4/2013. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. június 26-i ülésére Tárgy: Eplény község közép- és hosszú

Részletesebben

Almáskert Napköziotthonos Óvoda

Almáskert Napköziotthonos Óvoda Almáskert Napköziotthonos Óvoda A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA Hatályba lépés időpontja: 2006. május 1. Készítette: Kiss Róbertné óvodavezető I. Bevezetés

Részletesebben

Az MNV Zrt. szerepe az állami tulajdont érintő önkormányzati beruházások megvalósítása során

Az MNV Zrt. szerepe az állami tulajdont érintő önkormányzati beruházások megvalósítása során Az MNV Zrt. szerepe az állami tulajdont érintő önkormányzati beruházások megvalósítása során A MAGYAR NEMZETI VAGYONKEZELŐ ZRT. BEMUTATÁSA A nemzeti vagyon összetétele Nemzeti vagyon Állami vagyon Önkormányzati

Részletesebben

Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága

Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága Vállalati honlapok és jelentések átláthatósága Alexa Noémi Közép-európai Egyetem Etikus vállalati megjelenés és kommunikáció Hungarian Business Leaders Forum 2016. május 27. Internetes felületek Honlap

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási terv elfogadásáról

E L Ő T E R J E S Z T É S közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási terv elfogadásáról Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. E L Ő T E R J E S Z T É S közép- és hosszútávú vagyongazdálkodási terv elfogadásáról A 2012. november 29-i testületi ülésen fogadta

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM 2010. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM 2010. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium évi belső i terve a költségvetési szervek belső éről szóló 193/2003. (XI. 26.) Kormányrendelet

Részletesebben

Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár

Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár Dr. Bőcz Sándor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kabinetfőnöke Budapest, 2012. november 15. A KEHI JOGÁLLÁSÁT, TEVÉKENYSÉGÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK

Részletesebben

A belső kontrollrendszer és s a. gyakorlatban október 15.

A belső kontrollrendszer és s a. gyakorlatban október 15. A belső kontrollrendszer és s a belső ellenőrz rzés kapcsolódási si pontjai a gyakorlatban Görgényi GáborG A belső ellenőrz rzés s helye a belső kontrollrendszerben 2 A belső ellenőrz rzés s feladatai

Részletesebben

Az állami vagyonpolitika és vagyongazdálkodás. Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár 2013. július 9.

Az állami vagyonpolitika és vagyongazdálkodás. Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár 2013. július 9. Az állami vagyonpolitika és vagyongazdálkodás Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár 2013. július 9. > a Kormány a vagyongazdálkodás egységesítését tűzte ki célul, amely átlátható és

Részletesebben

Előterjesztés a képviselő-testület számára. Intézkedési terv az

Előterjesztés a képviselő-testület számára. Intézkedési terv az Polgármester Előterjesztés a képviselő-testület számára önkormányzat rendszerének 2008. ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentés alapján Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Intézkedési terv az gazdálkodási

Részletesebben

A változásokat követően azonnal Az előző állapot törlendő jogász. a BM OKF GEK tekintetében nem releváns

A változásokat követően azonnal Az előző állapot törlendő jogász. a BM OKF GEK tekintetében nem releváns Adat Frissítés Megőrzés Adatfelelős szervezeti egység Általános közzétételi lista I. Szervezeti, személyzeti adatok Kapcsolat, szervezet, vezetők Elérhetőségi adatok: A közfeladatot ellátó A változásokat

Részletesebben

Magyar joganyagok /2010. (XII. 27.) Korm. határozat - a Kormány által alapítot 2. oldal 2.1 A Kormány felhívja az állami vagyon felügyeletéért f

Magyar joganyagok /2010. (XII. 27.) Korm. határozat - a Kormány által alapítot 2. oldal 2.1 A Kormány felhívja az állami vagyon felügyeletéért f Magyar joganyagok - 1316/2010. (XII. 27.) Korm. határozat - a Kormány által alapítot 1. oldal 1316/2010. (XII. 27.) Korm. határozat a Kormány által alapított közalapítványokkal és alapítványokkal kapcsolatos

Részletesebben

2. A évi ellenőrzési terv jóváhagyása december 13. ELŐTERJESZTÉS

2. A évi ellenőrzési terv jóváhagyása december 13. ELŐTERJESZTÉS 2. A 2019. évi ellenőrzési terv jóváhagyása. 2018. december 13. ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. december 13-ai ülésére 2. napirend Tárgya: Előadó: Melléklet: A 2019.

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján

Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján ÁROP 2007-3.A.1. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése a Közép-magyarországi régióban című

Részletesebben

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete Jászladány Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012. (VI. 22.) önkormányzati rendelete Jászladány nagyközség nemzeti vagyonáról (egységes szerkezetben) 1 Jászladány Nagyközségi Önkormányzat

Részletesebben

ROMÁNIAI ESET CRAIOVAI ÖNKORMÁNYZAT

ROMÁNIAI ESET CRAIOVAI ÖNKORMÁNYZAT ROMÁNIAI ESET CRAIOVAI ÖNKORMÁNYZAT CRAIOVAI ÖNKORMÁNYZAT Több mint 300 000 lakos Önkormányzat több mint 500 alkalmazottal Történelmi város: a Craiova név első írásos említése 1475. június 1-jei keltezésű

Részletesebben

Előterjesztés. A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére. Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira

Előterjesztés. A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére. Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira Előterjesztés A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira Tisztelt Képviselő-testület! Az Állami Számvevőszék 2013. évi jelentését

Részletesebben

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban március 05.

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban március 05. Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban - 2012 2013. március 05. A kutatás bemutatása Ez immár a harmadik adatfelvétel az Ernst & Young és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató

Részletesebben

Page 1 of 5 IPO / PRO / 001. Irányelvek száma IPO / PRO / 001. Kiadás kelte 2012. május 01. Issue: 1. Kapcsolódó utasítások IPR / PRO / 001-007

Page 1 of 5 IPO / PRO / 001. Irányelvek száma IPO / PRO / 001. Kiadás kelte 2012. május 01. Issue: 1. Kapcsolódó utasítások IPR / PRO / 001-007 Alpiq Csepeli Vállalatcsoport I ntegrált irányelvek Beszerzési Politika Irányelvek száma IPO / PRO / 001 Kiadás kelte 2012. május 01. Issue: 1 Kapcsolódó irányelvek Alpiq Etikai Elvek; IPO/HR/001; Kapcsolódó

Részletesebben

A Közép-Magyarországi Operatív Program forrásfelhasználása a Budapesti agglomeráció vonatkozásában

A Közép-Magyarországi Operatív Program forrásfelhasználása a Budapesti agglomeráció vonatkozásában A Közép-Magyarországi Operatív Program forrásfelhasználása a Budapesti agglomeráció vonatkozásában Dr. Gordos Tamás programiroda vezető Pro Régió Ügynökség Az elemzés témája Forrásfelhasználás a Közép-magyarországi

Részletesebben

Összefoglaló a FŐKERT Nonprofit Zrt. Felügyelő Bizottságának évi határozatairól

Összefoglaló a FŐKERT Nonprofit Zrt. Felügyelő Bizottságának évi határozatairól Összefoglaló a FŐKERT Nonprofit Zrt. Felügyelő Bizottságának 2008. évi határozatairól 2008. január 17. 1/2008. (01.17.) sz. FEB Határozat: A FŐKERT Nonprofit Zrt. Felügyelő Bizottsága úgy dönt, hogy a

Részletesebben

A vagyongazdálkodás helyzete, a kihívások feltárása és a fejlesztés kérdései a felsőoktatásban

A vagyongazdálkodás helyzete, a kihívások feltárása és a fejlesztés kérdései a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004 A vagyongazdálkodás helyzete, a kihívások feltárása és a fejlesztés kérdései a felsőoktatásban Schőberl Márton osztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Felsőoktatási

Részletesebben

Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA

Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA Rudabánya Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala A FOLYAMATBA ÉPÍTETT, ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS (FEUVE) SZABÁLYZATA I. Bevezetés Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht),

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. február 27-i ülésére Tárgy: A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői teljesítmény-követelmények alapját képező 2012. évi célok

Részletesebben

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 151/2014. (XII.04.)

KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 151/2014. (XII.04.) K I V O N A T a képviselő-testület 2014. december 04-i ülésének jegyzőkönyvéből KOMLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 151/2014. (XII.04.) sz. határozata Belső i terv 2015. évre és a 2015-2019.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2012. november 27-i ülésére. 5. napirendhez. Tóth Antal Pénzügyi biz.

ELŐTERJESZTÉS. Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 2012. november 27-i ülésére. 5. napirendhez. Tóth Antal Pénzügyi biz. ELŐTERJESZTÉS Újhartyán Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 27-i ülésére 5. napirendhez Tárgy: Előterjesztő: Előkészítő: Szavazás módja: 2013. évi belső ellenőrzés i terv jóváhagyása

Részletesebben

Folyamatba épített ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE

Folyamatba épített ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE Folyamatba épített ELŐZETES, UTÓLAGOS ÉS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE Kerekegyháza Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal folyamatba épített, előzetes, utólagos és vezetői ellenőrzés rendszerét (a továbbiakban

Részletesebben

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai

A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai A foglalkoztatás-felügyeleti rendszer átalakítása a munkaügyi ellenőrzés tapasztalatai Előadó: Dr. Bakos József Főosztályvezető Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztály Az állami munkafelügyeleti rendszer

Részletesebben

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban december 6.

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban december 6. Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban - 2011 2011. december 6. A kutatás bemutatása Ez immár a második adatfelvétel az Ernst & Young és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató

Részletesebben

Nemzetközi elvárások a belső ellenőrzés területén IAIS ICP

Nemzetközi elvárások a belső ellenőrzés területén IAIS ICP Nemzetközi elvárások a belső ellenőrzés területén IAIS ICP Butyka Edit Biztosításfelügyeleti főosztály 2005. május 24. IAIS (International Association of Insurance Supervisors) 1994-ben alapították, 180

Részletesebben

Szakrendelők ÁSZ ellenőrzésének tapasztalatai Készítette: Debreczeni Lajos

Szakrendelők ÁSZ ellenőrzésének tapasztalatai Készítette: Debreczeni Lajos XX. Országos Járóbeteg Szakellátási és XV. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2018. szeptember 19 21. Szakrendelők ÁSZ ellenőrzésének tapasztalatai Készítette: Debreczeni Lajos Az

Részletesebben

Előterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a Gazdasági Bizottság évi munkatervéről

Előterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a Gazdasági Bizottság évi munkatervéről Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testületének tagja ~. számú előterjesztés Előterjesztés a Gazdasági Bizottság részére a Gazdasági Bizottság 2013. évi munkatervéről I. Tartalmi

Részletesebben

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról. I. Az ajánlás célja és hatálya A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Elnökének 1/2010. számú ajánlása a javadalmazási politika alkalmazásáról I. Az ajánlás célja és hatálya 1. Az ajánlásban foglalt elvárások követése a Pénzügyi

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA SZERINT KÖZZÉTEENDŐ ADATOK ÉS AZ ADATFELELŐSÖK. I. Szervezeti, személyzeti adatok

ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA SZERINT KÖZZÉTEENDŐ ADATOK ÉS AZ ADATFELELŐSÖK. I. Szervezeti, személyzeti adatok ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA SZERINT KÖZZÉTEENDŐ ADATOK ÉS AZ ADATFELELŐSÖK I. Szervezeti, személyzeti adatok Közzétételi egység: Kapcsolat, szervezet, vezetők A közfeladatot ellátó szerv hivatalos neve,

Részletesebben

AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) május 10.

AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) május 10. AZ ÁLLAMI FÖLDVAGYON- GAZDÁLKODÁS (Mátraháza) 2017. május 10. Nemzeti Földalapkezelő Szervezet A Nemzeti Földalapról szóló 2010. évi LXXXVII. törvény hozta létre és ez a törvény adja meg az NFA működésének

Részletesebben

Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései. Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály

Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései. Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály Az állami erdészeti szektor időszerű kérdései Budapest, 2006. február 1. Klemencsics András Erdészeti Főosztály MAGYARORSZÁG ERDŐTERÜLETE NAPJAINKBAN Területi adatok Erdőgazdálkodás alá vont terület: -

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA

ÁLTALÁNOS KÖZZÉTÉTELI LISTA I. SZERVEZETI, SZEMÉLYZETI ADATOK ADAT FRISSÍTÉS MEGŐRZÉS A közfeladatot ellátó szerv hivatalos neve, székhelye, postai címe, telefon- és telefaxszáma, elektronikus levélcíme, honlapja, ügyfélszolgálatának

Részletesebben

JAVADALMAZÁSI POLITIKA

JAVADALMAZÁSI POLITIKA JAVADALMAZÁSI POLITIKA Hatályos: 2012. augusztus 1. napjától Bevezetés A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. (továbbiakban: Bank ) a 234/2007. (IX. 4.) Korm. rendelet a hitelintézetek nyilvánosságra hozatali

Részletesebben