Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai"

Átírás

1 Az Állami Számvevőszék integritás projektjének tanulságai Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása az ÁSZ Transzparencia és integritás a közszférában című konferenciáján Budapest március 23.

2 Az Integritás felmérések célja és módszere CÉL: A korrupciós kockázatok és a meglévő kontrollok szintjének felmérése. Az ÁSZ a holland módszert alapul véve indította el ben az Integritás Projektet európai uniós finanszírozással ben és 2012-ben a Projekt finanszírozása mellett került sor az első két felmérésre tól 2017-ig tart a Projekt fenntartási szakasza, amely alatt az ÁSZ minden évben megismétli az integritást felmérést ban véglegesített módszertant (kérdések, index számítás) alkalmaztuk 2014-ben is: összehasonlítható eredmények.

3 Tanulságok 3 1. A korrupció elleni küzdelem eredményes eszköze a szervezeti integritás erősítése 2. Az integritásközpontú szervezeti kultúra megteremtését jól szolgálja a felméréses módszer. 3. Az integritási kontrollok erősítésében a környezetnek és a vezetők személyes elköteleződésének egyaránt nagy szerepe van. 4. Az integritást erősíti az alkotmányos szervek közötti együttműködés. 5. Az integritás felmérés tapasztalatai hasznosíthatóak az ellenőrzések során június 15.

4 Tanulságok 4 1. A korrupció elleni küzdelem eredményes eszköze a szervezeti integritás erősítése 2. Az integritásközpontú szervezeti kultúra megteremtését jól szolgálja a felméréses módszer. 3. Az integritási kontrollok erősítésében a környezetnek és a vezetők személyes elköteleződésének egyaránt nagy szerepe van. 4. Az integritást erősíti az alkotmányos szervek közötti együttműködés. 5. Az integritás felmérés tapasztalatai hasznosíthatóak az ellenőrzések során június 15.

5 A korrupció jelképe június 15.

6 Az integritás projekt logója június 15.

7 Van kis cuki korrupció is? június 15.

8 Korrupciós kockázatelemzés Veszélyeztetettség Ellenálló képesség Eredendő Körülményektől függő

9 Indexek Az Eredendő Veszélyeztetettségi Tényezők (EVT) index a szervezetek jogállásától és feladatköreitől függő eredendő veszélyeztetettség összetevőit teszi mérhetővé. Olyan tényezők határozzák meg, melyek alakítása az alapítószerv jogalkotási hatáskörébe tartozik, például a hatósági jogalkalmazás, a (jogi) szabályozás, vagy a különféle közszolgáltatások nyújtása. A Korrupciós Veszélyeket Növelő Tényezők (KVNT) index az egyes intézmények napi működésétől függő összetevőket jeleníti meg. Leképezi a költségvetési szervek környezetének jellemzőit, a működésük során jelentkező olyan változó tényezőket, mint a stratégiai célok meghatározása, a szervezeti struktúra alakítása, valamint a személyi és költségvetési erőforrásokkal, illetve a közbeszerzésekkel való gazdálkodás. A Kockázatokat Mérséklő Kontrollok Tényezője (KMKT) index azt tükrözi, hogy az adott szervezetnél léteznek-e intézményesült kontrollok, illetőleg, hogy ezek ténylegesen működnek-e, betöltik-e rendeltetésüket.

10 Tanulságok A korrupció elleni küzdelem eredményes eszköze a szervezeti integritás erősítése 2. Az integritásközpontú szervezeti kultúra megteremtését jól szolgálja a felméréses módszer. 3. Az integritási kontrollok erősítésében a környezetnek és a vezetők személyes elköteleződésének egyaránt nagy szerepe van. 4. Az integritást erősíti az alkotmányos szervek közötti együttműködés. 5. Az integritás felmérés tapasztalatai hasznosíthatóak az ellenőrzések során június 15.

11 Tükröt tartani a közintézmények elé június 15.

12 Az önértékelés kockázata

13 A felmérés objektívebb képet adhat június 15.

14 A kockázatok mérhetővé tétele 1.: Eredendő veszélyeztetettség tényező alakulása a intézménycsoportonként (%)

15 A kockázatok mérhetővé tétele 2.: Veszélyeztetettséget növelő tényezők alakulása intézménycsoportonként (%)

16 A kockázatok láthatóvá tétele június 15.

17 Növekvő elköteleződés: részvételi adatok és évi felmérésben egyaránt résztvevők száma: 953 intézmény Együttműködést vállaló intézmények száma: 2013: 1364 intézmény 2014: 1387 intézmény

18 Indexértékek alakulása 2013 és 2014 között (%) Index Változás EVT 38,30 37,44-0,86 KVNT 26,27 25,54-0,73 KMKT 61,93 63,12 +1,19 A mindkét évben válaszadókra számított indexek

19 Alkalmazott lágy kontrollok változása (953, %) Felmérési év Változás a évi Lágy kontrollok eredményekhez képest db % db % (százalékpont) Ajándékok, meghívások, utaztatás elfogadásának feltételeit szabályozó intézmények száma , ,0 +6,1 Az összeférhetetlenség kérdéskörét valamilyen formában szabályozó intézmények száma , ,7 +2,4 A jövedelmet befolyásoló egyéni teljesítményértékelési rendszert működtető intézmények száma , ,9-4,2

20 Tanulságok A korrupció elleni küzdelem eredményes eszköze a szervezeti integritás erősítése 2. Az integritásközpontú szervezeti kultúra megteremtését jól szolgálja a felméréses módszer. 3. Az integritási kontrollok erősítésében a környezetnek és a vezetők személyes elköteleződésének egyaránt nagy szerepe van. 4. Az integritást erősíti az alkotmányos szervek közötti együttműködés. 5. Az integritás felmérés tapasztalatai hasznosíthatóak az ellenőrzések során június 15.

21 Az eredendő veszélyeztetettség és a kontrollok szintje közötti összefüggés (%)

22 A veszélyeztetettséget növelő tényezők és a kontrollok szintje közötti összefüggés (%)

23 90 Az EVT és KMKT közötti összefüggés az általános iskolák körében (N=212) EVT KMKT

24 90 A KVNT és KMKT közötti összefüggés az általános iskolák körében (N=212) KVNT KMKT

25 Tanulságok A korrupció elleni küzdelem eredményes eszköze a szervezeti integritás erősítése 2. Az integritásközpontú szervezeti kultúra megteremtését jól szolgálja a felméréses módszer. 3. Az integritási kontrollok erősítésében a környezetnek és a vezetők személyes elköteleződésének egyaránt nagy szerepe van. 4. Az integritást erősíti az alkotmányos szervek közötti együttműködés. 5. Az integritás felmérés tapasztalatai hasznosíthatóak az ellenőrzések során június 15.

26 Az állami szervek korrupció elleni összefogása november 18-án közös nyilatkozatot írt alá az Állami Számvevőszék, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Legfelsőbb Bíróság (Kúria), valamint a Legfőbb Ügyészség. Az összehangolt fellépést biztosító kezdeményezéshez 2012-ben az Országos Bírósági Hivatal, 2014-ben pedig a Belügyminisztérium is csatlakozott ben megkezdődött a Közigazgatás Korrupciómegelőzési Programjáról szóló kormányhatározat végrehajtása, amelynek egyik központi eleme a szervezeti integritás erősítése lett június 15.

27 A válaszadó intézmények aránya a felkért szervezetek tükrében, intézménycsoportonként (%)

28 Az 50/2013. (II.25.) Korm. rendelet hatása a korrupciós kockázatok mérséklésre hivatott kontrollszintre Rendszeresen korrupciós kockázatelemzést folytató intézmények arányának változása (%) A vizsgált intézménycsoportok közül a kormányzati és területi igazgatási szervek intézményei tartoznak a rendelet hatálya alá. A diagramok összevontan tartalmazzák a két intézménycsoport értékeit. Az elmúlt 3 évben munkatársaikat korrupcióellenes képzésben részesítő intézmények arányának változása (%) Az 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet hatályba lépésével: meghétszereződött a korrupciós kockázatelemzést folytató intézmények aránya, valamint mindegyik intézmény (100%) részt vett már korrupcióellenes képzésben a vizsgált intézménycsoportokban.

29 Tanulságok A korrupció elleni küzdelem eredményes eszköze a szervezeti integritás erősítése 2. Az integritásközpontú szervezeti kultúra megteremtését jól szolgálja a felméréses módszer. 3. Az integritási kontrollok erősítésében a környezetnek és a vezetők személyes elköteleződésének egyaránt nagy szerepe van. 4. Az integritást erősíti az alkotmányos szervek közötti együttműködés. 5. Az integritás felmérés tapasztalatai hasznosíthatóak az ellenőrzések során június 15.

30 Az integritás felmérés eredményeinek beépítése az ÁSZ ellenőrzéseibe A felmérés eredményeinek hasznosítása az ellenőrzési témák és területek kiválasztását megalapozó kockázatelemzés során. A belső kontrollok ellenőrzésének előtérbe kerülése. A kemény (jogszabályban rögzített) kontrollok mellett az ún. puha kontrollok (pl. etikai szabályzat, stratégia) ellenőrzése.

31 Integritási modult is tartalmazó ÁSZ ellenőrzések 2014-ben az ÁSZ 309 szervezett ellenőrzött során végzett az integritásirányítási rendszert is értékelő ellenőrzést. A teljes kérdőív kitöltése, ha a szervezet nem vett részt az integritás felmérésben Egyszerűsített kérdőív, ha részt vett. A zárszámadási ellenőrzés során 242 intézménynél, mind a 30 felsőoktatási intézménynél ellenőriztük az integritásirányítási rendszert is.

32 Eddigi eredmények Pontosabb kép rajzolódik ki a költségvetési szervek korrupciós veszélyeztetettségi területeiről. A költségvetési szervek egy része jobban odafigyel a korrupciós kockázatokra, és erősíti kontrolljait. Az ÁSZ hasznos információkhoz jut az ellenőrzési témák, szervezetek kockázatalapú kiválasztásához. Az integritásalapú megközelítés a kormányzat korrupcióellenes intézkedéseinek az egyik pillére lett.

33 KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!

Mennyiben segíti az integritás felmérése a belső kontrollok működését az önkormányzatoknál? Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása

Mennyiben segíti az integritás felmérése a belső kontrollok működését az önkormányzatoknál? Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása Mennyiben segíti az integritás felmérése a belső kontrollok működését az önkormányzatoknál? Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása A korrupciós veszélyeztetettség Minden költségvetési intézménynél

Részletesebben

Transzparencia és integritás az önkormányzati gazdálkodásban

Transzparencia és integritás az önkormányzati gazdálkodásban Transzparencia és integritás az önkormányzati gazdálkodásban dr. Pulay Gyula számvevő igazgató előadása Veresegyháza MAFIS nemzetközi konferencia az önkormányzati pénzügyi menedzsment megújításáról A korrupció

Részletesebben

Az ÁSZ évi Integritás felmérésének felsőoktatási intézményeket érintő tapasztalatai. Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása

Az ÁSZ évi Integritás felmérésének felsőoktatási intézményeket érintő tapasztalatai. Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása Az ÁSZ 2014. évi Integritás felmérésének felsőoktatási intézményeket érintő tapasztalatai Dr. Pulay Gyula felügyeleti vezető előadása Szervezeti integritás 2 SZERVEZET DOLGOZÓK Pozitív, a társadalmi elvárásokkal

Részletesebben

Aliami Számvevőszék. Összefoglaló tanulmány a évi Integritás felmérés eredményeiről. Jóváhagyom: OhúJZI. Domokos László

Aliami Számvevőszék. Összefoglaló tanulmány a évi Integritás felmérés eredményeiről. Jóváhagyom: OhúJZI. Domokos László , Aliami Számvevőszék Összefoglaló tanulmány a 2014. évi Integritás felmérés eredményeiről Jóváhagyom: OhúJZI Domokos László 2014. november A felmérést felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés felsőoktatás intézménycsoportban mért eredményeiről február

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés felsőoktatás intézménycsoportban mért eredményeiről február Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2015. évi integritás felmérés felsőoktatás intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. február Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető

Részletesebben

2013. évi Integritás felmérés eredményei: Korrupciós kockázatok és integritáskontrollok a helyi önkormányzatoknál

2013. évi Integritás felmérés eredményei: Korrupciós kockázatok és integritáskontrollok a helyi önkormányzatoknál 2013. évi Integritás felmérés eredményei: Korrupciós kockázatok és integritáskontrollok a helyi önkormányzatoknál Az Integritás felmérés módszertani alapjai Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009-ben indította

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés területi igazgatás intézménycsoportban mért eredményeiről május

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés területi igazgatás intézménycsoportban mért eredményeiről május Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés területi igazgatás intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés kormányzati szervek intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés kormányzati szervek intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés kormányzati szervek intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés kormányzati szervek intézménycsoportban mért eredményeiről május

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés kormányzati szervek intézménycsoportban mért eredményeiről május Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2015. évi integritás felmérés kormányzati szervek intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. május Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés szabadidős és sport intézmények intézménycsoportban mért eredményeiről 2016.

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés szabadidős és sport intézmények intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2015. évi integritás felmérés szabadidős és sport intézmények intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. május Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés rend- és honvédelem intézménycsoportban mért eredményeiről 2016.

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés rend- és honvédelem intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2015. évi integritás felmérés rend- és honvédelem intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. március Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti

Részletesebben

Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - az I. témablokk előadásai

Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - az I. témablokk előadásai Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - az I. témablokk előadásai 2014-12-12 14:46:06 Dr. Kovács Zoltán a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, valamint Dr. Benedek Mária

Részletesebben

Szabó Zoltán Gyula számvevő asszisztens

Szabó Zoltán Gyula számvevő asszisztens A felmérést felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető A felmérést vezette és a felmérés végrehajtásáért felelős: Szatmári János projektvezető A felmérés végrehajtásában közreműködtek: dr. Kakatics

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés kulturális intézmények csoportban mért eredményeiről június

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés kulturális intézmények csoportban mért eredményeiről június Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2015. évi integritás felmérés kulturális intézmények csoportban mért eredményeiről 2016. június Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés óvodák, bölcsődék intézménycsoportban mért eredményeiről május

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés óvodák, bölcsődék intézménycsoportban mért eredményeiről május Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2015. évi integritás felmérés óvodák, bölcsődék intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. május Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés általános iskolák intézménycsoportban mért eredményeiről május

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés általános iskolák intézménycsoportban mért eredményeiről május Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2014. évi integritás felmérés általános iskolák intézménycsoportban mért eredményeiről 2015. május Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezető

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés helyi önkormányzatok intézménycsoportban mért eredményeiről 2016.

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés helyi önkormányzatok intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2015. évi integritás felmérés helyi önkormányzatok intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. március Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés Általános és középiskolák intézménycsoportban mért eredményeiről 2016.

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi integritás felmérés Általános és középiskolák intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2015. évi integritás felmérés Általános és középiskolák intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. március Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti

Részletesebben

A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés

A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés A magyar kormányzat tervezett korrupcióellenes lépései és a nyílt kormányzati együttműködés Dr. Klotz Péter, főosztályvezető-helyettes, Nemzeti Védelmi Szolgálat Budapest, 2015. május 12. Szervezeti változások

Részletesebben

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi Integritás felmérés Területi igazgatási szervek intézménycsoportban mért eredményeiről 2016.

Állami Számvevőszék ELEMZÉS a évi Integritás felmérés Területi igazgatási szervek intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. Állami Számvevőszék ELEMZÉS a 2015. évi Integritás felmérés Területi igazgatási szervek intézménycsoportban mért eredményeiről 2016. március Az elemzés készítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti

Részletesebben

A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések

A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések A korrupció megelőzése érdekében tett intézkedések A kormányzati szervek A korrupció megelőzése érdekében tett főbb intézkedések: 1. Részvétel a KIM által koordinált korrupciómegelőzési program végrehajtásának

Részletesebben

AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK INTEGRITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE EGYÉNI ÉS SZERVEZETI INTEGRITÁS 1. RÉSZ

AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK INTEGRITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE EGYÉNI ÉS SZERVEZETI INTEGRITÁS 1. RÉSZ AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK INTEGRITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE EGYÉNI ÉS SZERVEZETI INTEGRITÁS 1. RÉSZ KORRUPCIÓMEGELŐZÉSI ÉS INTEGRITÁSFEJLESZTÉSI TÁRGYÚ KORMÁNYZATI DOKUMENTUMOK KÖFOP-2.2.3-VEKOP-16 BUDAPEST

Részletesebben

ELEMZÉS A KÖZSZFÉRA INTEGRITÁSI HELYZETÉRŐL. A hazai integritás helyzete a köz- és a magánszektor érintkezési felületén

ELEMZÉS A KÖZSZFÉRA INTEGRITÁSI HELYZETÉRŐL. A hazai integritás helyzete a köz- és a magánszektor érintkezési felületén ELEMZÉS A KÖZSZFÉRA INTEGRITÁSI HELYZETÉRŐL 2017 A hazai integritás helyzete a köz- és a magánszektor érintkezési felületén 2017. december KÉSZÍTETTÉK: Németh Erzsébet kutatásvezető, felügyeleti vezető

Részletesebben

INTEGRITÁS TANÁCSADÓK

INTEGRITÁS TANÁCSADÓK INTEGRITÁS TANÁCSADÓK SZEREPE MAGYARORSZÁGON Kovács Sándorné területi közigazgatási szervek irányításáért felelős koordinációs igazgató, KIH 2013. november 7. A korrupció elleni küzdelem Magyarországon

Részletesebben

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap)

III. 3. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 0. évi integritásjelentése III.. Egységes módszertani mérés az integritás helyzetéről (integritás menedzsment értékelő lap) Az integritás menedzsment táblázat

Részletesebben

1336/2015. (V. 27.) Korm. határozat

1336/2015. (V. 27.) Korm. határozat 1336/2015. (V. 27.) Korm. határozat a Nemzeti Korrupcióellenes Program és az azzal összefüggő intézkedések 2015-2016. évre vonatkozó terve elfogadásáról 1. A Kormány elfogadta a Nemzeti Korrupcióellenes

Részletesebben

A korrupció megelőzése a szervezeti integritás megerősítése által

A korrupció megelőzése a szervezeti integritás megerősítése által Pulay Gyula A korrupció megelőzése a szervezeti integritás megerősítése által Összefoglaló: A cikk az Állami Számvevőszék integritásfelmérésének elméleti alapjait mutatja be, majd a 2013. évi integritásfelmérés

Részletesebben

Az integritás kultúrájának meghonosítása a magyar közszférában

Az integritás kultúrájának meghonosítása a magyar közszférában A jó kormányzás építőkövei fókuszban a legfőbb pénzügyi ellenőrző szerv, az Állami Számvevőszék Tanulmány sorozat Az integritás kultúrájának meghonosítása a magyar közszférában Domokos Pulay Szatmári Gergely

Részletesebben

Nemzeti összefogás a korrupció elleni küzdelemben

Nemzeti összefogás a korrupció elleni küzdelemben Összegző értékelés Nemzeti összefogás a korrupció elleni küzdelemben z Állami Számvevőszék kezdeményező és aktív szerepet vállal a korrupció elleni küzdelemben. Őrködik a közpénzek felhasználása felett,

Részletesebben

1. Bevezető. Érjétek el, hogy a becsületesség jobban kifizetődjék, mint a lopás, és akkor nem lesz lopás. (Konfuciusz)

1. Bevezető. Érjétek el, hogy a becsületesség jobban kifizetődjék, mint a lopás, és akkor nem lesz lopás. (Konfuciusz) 5 Fodor Krisztina, Dr. Veress Gáborné, Dr. Töreki Sándor r. dandártábornok: A közszolgálat hatékonyságának feltétele a magas szintű szervezeti integritás Érjétek el, hogy a becsületesség jobban kifizetődjék,

Részletesebben

módszertani támogatás nyújtása az egyes intézmények számára saját integritásuk, korrupció elleni kontrolljaik felmérése érdekében,

módszertani támogatás nyújtása az egyes intézmények számára saját integritásuk, korrupció elleni kontrolljaik felmérése érdekében, Módszertani útmutató az államigazgatási szervek korrupció-megelőzési helyzetének felméréséhez, korrupció ellenes kontrolljai kiépítéséhez és érvényesítésük ellenőrzéséhez 2015. december Tartalomjegyzék

Részletesebben

Elemze s a ko zszfe ra integrita si helyzete ro l inte zme nycsoportonke nt

Elemze s a ko zszfe ra integrita si helyzete ro l inte zme nycsoportonke nt Elemze s a ko zszfe ra integrita si helyzete ro l inte zme nycsoportonke nt 2016 2017. május Elemze s a ko zszfe ra integrita si helyzete ro l inte zme nycsoportonke nt 2016 KÉSZÍTETTÉK: Vasvári Tamás

Részletesebben

R E N D V É D E L E M

R E N D V É D E L E M V. évfolyam 1. szám R E N D V É D E L E M 2016/1. SZÁM B U D A P E S T 2016 1 2 A KÖZSZOLGÁLATI SZEMÉLYZETFEJLESZTÉSI FŐIGAZGATÓSÁG ONLINE FOLYÓIRATA Felelős szerkesztő: Dr. Dános Valér CSc/PhD ny. r.

Részletesebben

Integritás felmérés: Közintézmények, 2016

Integritás felmérés: Közintézmények, 2016 Integritás felmérés: Közintézmények, 2016 Kutatási jelentés 2016. december A KUTATÁSI JELENTÉST KÉSZÍTETTÉK: Dr. Németh Erzsébet felügyeleti vezető Martus Bettina Szandra számvevő Szabó Zoltán Gyula számvevő

Részletesebben

Elemzés a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok körében végzett integritás felmérés eredményeiről május

Elemzés a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok körében végzett integritás felmérés eredményeiről május Állami Számvevőszék Elemzés a többségi állami tulajdonú gazdasági társaságok körében végzett integritás felmérés eredményeiről 2016. május A felmérést és az elemzés elkészítését felügyelte: Dr. Pulay Gyula

Részletesebben

KÖZÖS SAJTÓÖSSZEFOGLALÓ. A megállapodáshoz 2012-ben az Országos Bírósági Hivatal, míg 2014-ben a Belügyminisztérium is csatlakozott.

KÖZÖS SAJTÓÖSSZEFOGLALÓ. A megállapodáshoz 2012-ben az Országos Bírósági Hivatal, míg 2014-ben a Belügyminisztérium is csatlakozott. KÖZÖS SAJTÓÖSSZEFOGLALÓ a Legfőbb Ügyészség, az Igazságügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék, a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal 2015-ben végzett korrupcióellenes tevékenységéről,

Részletesebben

A felmérés végrehajtásában közrem ködtek: Gombás István számvev Szabó Zoltán Gyula számvev asszisztens. dr. Kakatics Lili számvev. Hódi Orsolya El adó

A felmérés végrehajtásában közrem ködtek: Gombás István számvev Szabó Zoltán Gyula számvev asszisztens. dr. Kakatics Lili számvev. Hódi Orsolya El adó A felmérést felügyelte: Dr. Pulay Gyula Zoltán felügyeleti vezet A felmérést vezette és a felmérés végrehajtásáért felel s: Szatmári János projektvezet A felmérés végrehajtásában közrem ködtek: Gombás

Részletesebben

Összefoglaló tanulmány

Összefoglaló tanulmány Állami Számvevőszék Összefoglaló tanulmány a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok körében végzett integritás felmérésének eredményeiről 2016. december A felmérést és az összefoglaló tanulmány

Részletesebben

A hatékony közpénzügyi kontroll intézményi garanciái a magyar modell

A hatékony közpénzügyi kontroll intézményi garanciái a magyar modell A hatékony közpénzügyi kontroll intézményi garanciái a magyar modell Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 51. Közgazdász-vándorgyűlésen Gyula, 2013. szeptember 28. 2 Hatékony közpénzügyi

Részletesebben

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai

A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai A költségvetési szervek belső ellenőrzési rendszere fejlesztési tapasztalatai Belső Ellenőrök Társasága 2015. 09. 24 Dr. Csáki Ilona Nemzeti Közszolgálati Egyetem 1 Költségvetési gazdálkodás Államháztartás

Részletesebben

A KÖZSZFÉRA INTEGRITÁSÁNAK ELEMZÉSE ÚJ MÓDSZERTAN ALAPJÁN május

A KÖZSZFÉRA INTEGRITÁSÁNAK ELEMZÉSE ÚJ MÓDSZERTAN ALAPJÁN május A KÖZSZFÉRA INTEGRITÁSÁNAK ELEMZÉSE ÚJ MÓDSZERTAN ALAPJÁN 2018. 2019. május KÉSZÍTETTÉK: Prof. dr. Németh Erzsébet Martus Bettina Szandra, PhD. dr. Vargha Bálint Tamás Teski Norbert KAPCSOLAT: info.integritas@asz.hu

Részletesebben

E L E M Z É S. A köztulajdonú gazdasági társaságok évi integritási helyzetéről ELEMZÉSE

E L E M Z É S. A köztulajdonú gazdasági társaságok évi integritási helyzetéről ELEMZÉSE ELEMZÉSE 2018. E L E M Z É S A köztulajdonú gazdasági társaságok 2017. évi integritási helyzetéről Szerkesztő: IVANYOS JÁNOS projektvezető Az elemzés elkészítését felügyelte: DR. PULAY GYULA ZOLTÁN felügyeleti

Részletesebben

Közszolgáltatások integritáskockázatai és -kontrolljai

Közszolgáltatások integritáskockázatai és -kontrolljai Németh Erzsébet Martus Bettina Vargha Bálint Tamás Közszolgáltatások integritáskockázatai és -kontrolljai Összefoglaló: Az Állami Számvevőszék 2017-ben hetedik alkalommal végezte el a közszféra intézményeinek

Részletesebben

Dr. Benkő János MEGELŐZÉSEN ALAPULÓ KOCKÁZATKEZELÉS. (Korrupciós kockázatelemzés és kezelés)

Dr. Benkő János MEGELŐZÉSEN ALAPULÓ KOCKÁZATKEZELÉS. (Korrupciós kockázatelemzés és kezelés) Dr. Benkő János MEGELŐZÉSEN ALAPULÓ KOCKÁZATKEZELÉS (Korrupciós kockázatelemzés és kezelés) 1 Nem a legerősebb fajok képesek a túlélésre, és nem is a legintelligensebbek, hanem azok, amelyek a leginkább

Részletesebben

A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása

A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium dr. Belányi Márta I. A törvényességi felügyelet szabályozása A törvényességi

Részletesebben

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15.

A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai. Kisgergely István, felügyeleti vezető 2015. május 15. A felsőoktatási intézményeket érintő számvevőszéki ellenőrzések tapasztalatai Kisgergely István, felügyeleti vezető Ellenőrzések célja, időszaka Miniszteriális feladatok Ágazati irányítás Alapítói jogok

Részletesebben

Dr. Benkő János. Korrupciós kockázatelemzés és kezelés

Dr. Benkő János. Korrupciós kockázatelemzés és kezelés Dr. Benkő János Korrupciós kockázatelemzés és kezelés 1 Nem a legerősebb fajok képesek a túlélésre, és nem is a legintelligensebbek, hanem azok, amelyek a leginkább képesek reagálni a változásokra. Charles

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi 123-16/2014. Némethy Tímea igazgató Helyben Tárgy: 2014. évi integritás jelentés Melléklet: 1 db Tisztelt Igazgató Asszony! Az államigazgatási szervek

Részletesebben

A törvényességi felügyelet szabályozása. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium

A törvényességi felügyelet szabályozása. Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium A törvényességi felügyelet szabályozása és szakmai irányítása Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál szeminárium I. A törvényességi felügyelet szabályozása A törvényességi felügyelettel kapcsolatos

Részletesebben

A megállapodás amelyhez 2012-ben az OBH is csatlakozott példa nélküli mind Magyarországon, mind a világon.

A megállapodás amelyhez 2012-ben az OBH is csatlakozott példa nélküli mind Magyarországon, mind a világon. KÖZÖS SAJTÓÖSSZEFOGLALÓ a Legfőbb Ügyészség, a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, a Belügyminisztérium, az Állami Számvevőszék és az Igazságügyi Minisztérium 2014-ben végzett korrupcióellenes tevékenységéről,

Részletesebben

A belső kontrollrendszer és s a. gyakorlatban október 15.

A belső kontrollrendszer és s a. gyakorlatban október 15. A belső kontrollrendszer és s a belső ellenőrz rzés kapcsolódási si pontjai a gyakorlatban Görgényi GáborG A belső ellenőrz rzés s helye a belső kontrollrendszerben 2 A belső ellenőrz rzés s feladatai

Részletesebben

Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció. Alexa Noémi október 11.

Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció. Alexa Noémi október 11. Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi 2012. október 11. Nemzeti integritásrendszer kutatás Az egyes országok legfőbb intézményei, amelyek lényegesek a korrupció elleni fellépés szempontjából

Részletesebben

Az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők fogadásának rendjéről szóló 50/2013. (II. 25.) Korm.

Az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők fogadásának rendjéről szóló 50/2013. (II. 25.) Korm. Az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők fogadásának rendjéről szóló 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet és a kérdéskörhöz kapcsolódó jogszabályi változások hatásai

Részletesebben

ROMÁNIAI ESET CRAIOVAI ÖNKORMÁNYZAT

ROMÁNIAI ESET CRAIOVAI ÖNKORMÁNYZAT ROMÁNIAI ESET CRAIOVAI ÖNKORMÁNYZAT CRAIOVAI ÖNKORMÁNYZAT Több mint 300 000 lakos Önkormányzat több mint 500 alkalmazottal Történelmi város: a Craiova név első írásos említése 1475. június 1-jei keltezésű

Részletesebben

A 2011 2013. évi integritásfelmérések céljai, módszertana és eredményei

A 2011 2013. évi integritásfelmérések céljai, módszertana és eredményei Szatmári János Kakatics Lili Szabó Zoltán Gyula A 2011 2013. évi integritásfelmérések céljai, módszertana és eredményei Összefoglaló: Az Állami Számvevőszék 2013-ban már harmadik alkalommal mérte fel a

Részletesebben

Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia. Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető

Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia. Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető Ellenőrzési tapasztalatok a pénzügyi intézményrendszerben X. Soproni Pénzügyi Napok Konferencia Makkai Mária igazgató, felügyeleti vezető Az ÁSZ feladata, hatásköre 2 Az ÁSZ jogállását, hatáskörét és feladatait

Részletesebben

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR

EURÓPAI ÉS NEMZETKÖZI IGAZGATÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR A nemzeti, az uniós és a globális nemzetközi intézményrendszer (az államtudományi és közigazgatási szempontból) 1. Az államtudomány fogalma. Az állam fogalmának alakulása kezdetektől napjainkig. 2. Az

Részletesebben

Korrupciós kockázatok felmérésre kerültek évben, mely értékek alapján megállapítható, hogy kockázati tényező nem merült fel.

Korrupciós kockázatok felmérésre kerültek évben, mely értékek alapján megállapítható, hogy kockázati tényező nem merült fel. 1. Tájékoztató a kormányhivatal integritás helyzetéről Az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők fogadásának rendjéről szóló 0/01. (II..) számú Korm. rendeletben

Részletesebben

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS

JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS JOGI, MEGFELELŐSÉGI ELEMZÉS A compliance szerepe az Állami Számvevőszék tevékenységében Előadó: Dr. Farkasinszki Ildikó szervezési vezető, Állami Számvevőszék Compliance szervezeti integritás A compliance

Részletesebben

A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI. 40. Betegbiztonsági Fórum június 8.

A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI. 40. Betegbiztonsági Fórum június 8. A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI 40. Betegbiztonsági Fórum 2017. június 8. A TÉMAKÖR SZAKMAI HÁTTERE az egészségügyi ellátás veszélyes tevékenység az előforduló beteg károsodások nemkívánatos események

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR. Államtudomány Közigazgatás

KÖZIGAZGATÁSI MESTERKÉPZÉSI SZAK ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR. Államtudomány Közigazgatás Államtudomány Közigazgatás 1. A kameralisztika, az abszolutizmus kormányzati változatai 2. Jogi irányzatok a közigazgatás-tudományban 3. A közigazgatás politikatudományi megközelítése 4. A közigazgatás

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2011 és. Objektív korrupciós kockázatok szubjektív kontrollok. Pulay Gyula Lucza Anikó

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2011 és. Objektív korrupciós kockázatok szubjektív kontrollok. Pulay Gyula Lucza Anikó Pulay Gyula Lucza Anikó Objektív korrupciós kockázatok szubjektív kontrollok A köztulajdonú gazdasági társaságok integritási helyzete, felmérésének módszere és eredményei Összefoglaló: Az Állami Számvevőszék

Részletesebben

Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról

Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról Arnóczi Rozália tanácsos Vidékfejlesztési Főosztály 2011. február 16. Összefoglaló a LEADER program végrehajtásának megújításáról A főbb probléma

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

A bíróságok továbbra is minden évben részt vesznek az Állami Számvevőszék integritás felmérésében.

A bíróságok továbbra is minden évben részt vesznek az Állami Számvevőszék integritás felmérésében. KÖZÖS SAJTÓ-ÖSSZEFOGLALÓ 5 éves a korrupció elleni összefogás Magyarországon A Belügyminisztérium, az Országos Bírósági Hivatal, a Kúria, a Legfőbb Ügyészség és az Állami Számvevőszék közös értékelése

Részletesebben

Integritás Jelentés 2011

Integritás Jelentés 2011 Térképen a korrupciós kockázatok Integritás Jelentés 2011 dr. Sántha György, osztályvezető, projektiroda-vezető 2011. június 23., Budapest I. Előzmények Holland magyar twinning projekt (2007-2008) Adatfelvételek

Részletesebben

AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK INTEGRITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE

AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK INTEGRITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI SZERVEK INTEGRITÁSÁNAK FEJLESZTÉSE A NEMZETI VÉDELMI SZOLGÁLAT KORRUPCIÓMEGELŐZÉSI FŐOSZTÁLY FELADATA ÉS HATÁSKÖRE KÖFOP-2.2.3-VEKOP-16 PRINCZKEL JOZEF NEMZETI VÉDELMI SZOLGÁLAT KORRUPCIÓMEGELŐZÉSI

Részletesebben

Előterjesztés a képviselő-testület számára. Intézkedési terv az

Előterjesztés a képviselő-testület számára. Intézkedési terv az Polgármester Előterjesztés a képviselő-testület számára önkormányzat rendszerének 2008. ellenőrzéséről szóló számvevőszéki jelentés alapján Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Intézkedési terv az gazdálkodási

Részletesebben

Képzési program A célterület intézményei menedzsmentjének továbbképzése

Képzési program A célterület intézményei menedzsmentjének továbbképzése Képzési program A célterület intézményei menedzsmentjének továbbképzése A tervezett képzési idő: 24 óra Tematika I. PCM ismeretek, pályázatírói készségek fejlesztése 6 óra - Projektciklus-menedzsment,

Részletesebben

Megújuló erőműberuházások. Adminisztratív és korrupciós kockázatok

Megújuló erőműberuházások. Adminisztratív és korrupciós kockázatok Megújuló erőműberuházások Adminisztratív és korrupciós kockázatok Dr. Szabó Levente Antal bnt Szabó Tom Burmeister Ügyvédi Iroda www.bnt.eu Budapest Kijev Minsk Nürnberg Pozsony Prága Riga Tallinn Vilniusz

Részletesebben

Békés Város Képviselő-testülete október 20-i ülésére

Békés Város Képviselő-testülete október 20-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzata évi ellenőrzési terve Előkészítette: Juhos Józsefné belső ellenőrzési vezető Békési Kistérségi Iroda Véleményező Pénzügyi Bizottság bizottság: Sorszám: III/4. Döntéshozatal

Részletesebben

RÉS-elemzés: Módszer a szervezeti integritás kiépítésének és működése ellenőrzésének elősegítésére

RÉS-elemzés: Módszer a szervezeti integritás kiépítésének és működése ellenőrzésének elősegítésére Jenei Zoltá nné számvevő főtanácsos Állami Számvevőszék Dr. Pul ay Gy ul a PhD számvevő igazgató Állami Számvevőszék RÉS-elemzés: Módszer a szervezeti integritás kiépítésének és működése ellenőrzésének

Részletesebben

A KÉPZÉS SZEREPE AZ INTEGRITÁS FEJLESZTÉSBEN

A KÉPZÉS SZEREPE AZ INTEGRITÁS FEJLESZTÉSBEN A KÉPZÉS SZEREPE AZ INTEGRITÁS FEJLESZTÉSBEN DR PALLAI KATALIN egyetemi docens, az Integritás Tanácsadó képzés szakmai vezetője 2014.09.21. 1 INTEGRITÁS Pallai, 2015: Párbeszéd, normák és az argumentatív

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM 2010. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM 2010. ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM ÉVI BELSŐ ELLENŐRZÉSI TERVE A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium évi belső i terve a költségvetési szervek belső éről szóló 193/2003. (XI. 26.) Kormányrendelet

Részletesebben

A MAGYAR NEMZETI VAGYONKEZELŐ ZRT.

A MAGYAR NEMZETI VAGYONKEZELŐ ZRT. A MAGYAR NEMZETI VAGYONKEZELŐ ZRT. Tulajdonosi ellenőrzések, korrupcióellenes koncepciók 2016. május 26. Az előadás tartalma 2 I. Az MNV vállalati integritása II. Az MNV Zrt. általános bemutatása III.

Részletesebben

Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek Gazdaság-Régió-Társadalom

Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek Gazdaság-Régió-Társadalom Észak-magyarországi Stratégiai Füzetek Gazdaság-Régió-Társadalom Strategic Issues of Northern Hungary Economy-Region-Society térgazdaságtani és az üzleti kutatások lektorált tudományos folyóirata. Megjelenik

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 4.b. Mutassa be a beruházások, felújítások ellenőrzését!...

TARTALOMJEGYZÉK. 4.b. Mutassa be a beruházások, felújítások ellenőrzését!... TARTALOMJEGYZÉK 1.a. Határozza meg a pénzügyi ellenőrzés fogalmát és célját, valamint mutassa be a vállalati és intézményi belső kontrollrendszer felépítését, funkcióját, helyét a vállalkozás, illetve

Részletesebben

A könyvvizsgáló kapcsolatrendszere. Kapcsolatrendszer elemei. Szabályozási háttér. Dr. Kántor Béla

A könyvvizsgáló kapcsolatrendszere. Kapcsolatrendszer elemei. Szabályozási háttér. Dr. Kántor Béla A könyvvizsgáló kapcsolatrendszere Dr. Kántor Béla 1 Kapcsolatrendszer elemei Tulajdonosok Menedzsment Igazgatóság, Felügyelő Bizottság (Igazgatótanács), Audit Bizottság Megbízó belső audit részlege Pénzügyi

Részletesebben

Felelős vállalatirányítás és köztulajdon

Felelős vállalatirányítás és köztulajdon Felelős vállalatirányítás és köztulajdon -Elvárások és lehetőségek- Dr. Szuper József 2012.11.23. Miről lesz szó? I. Felelős vállalatirányítás és állami vállalatok Miért kell ez? Történelmi alapvetés Az

Részletesebben

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment

Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Versenyképesség, állami szerep, állammenedzsment Domokos Lászlónak, az Állami Számvevőszék elnökének előadása az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen Kecskemét 2016. szeptember 17. Az előadás tézise 2 Magyarország

Részletesebben

Korrupció a pénzügyi szektorban (?) Kutatási időszak: 2012. október-december Kovács Gábor

Korrupció a pénzügyi szektorban (?) Kutatási időszak: 2012. október-december Kovács Gábor Korrupció a pénzügyi szektorban (?) Kutatási időszak: 2012. október-december Kovács Gábor A PÁLYÁZAT A NEMZETI EGYÜTTMŐKÜDÉSI ALAP TÁMOGATÁSÁVAL JÖTT LÉTRE. Kiindulási alapelvek és résztvevők Kezdő kutatóként

Részletesebben

Jelentés. Önkormányzatok belső kontrollrendszere

Jelentés. Önkormányzatok belső kontrollrendszere Jelentés Önkormányzatok belső kontrollrendszere Az önkormányzatok belső kontrollrendszere kialakításának és működtetésének ellenőrzése Sajószöged 2017. 17077 www.asz.hu ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK Jelentés Onkormányzatok

Részletesebben

Tanulmány. Állami Számvevőszék

Tanulmány. Állami Számvevőszék Állami Számvevőszék Tanulmány A többségi állami, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokat leginkább veszélyeztető korrupciós kockázatok és az azokat kezelő integritáskontrollok meghatározásához Budapest,

Részletesebben

TISZTELT OLVASÓ! Albert Einstein

TISZTELT OLVASÓ! Albert Einstein Fordítsuk figyelmünket az emberre. Az ő sorsa legyen a fő szempont mindig, minden technikai törekvésben. Soha ne feledjük ezt el diagramjaink és egyenleteink között. Albert Einstein TISZTELT OLVASÓ! Az

Részletesebben

STRATÉGIAI EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL

STRATÉGIAI EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL STRATÉGIAI EMBERI ERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNÁL (ÁROP-1.A.5-2013-2013-0030 GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE ) Gyöngyös, 2014. december 4-5. Az áttekintő vizsgálat

Részletesebben

Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - a III. témablokk előadásai

Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - a III. témablokk előadásai Jó Gyakorlatok! Fókuszban az önkormányzatok! - a III. témablokk előadásai 2014-12-12 15:21:02 Az Állami Számvevőszék tervezési rendszere, az utóellenőrzések szerepe, az adatszolgáltatás és a számvevőszéki

Részletesebben

Államadósság ellenőrzése

Államadósság ellenőrzése Államadósság ellenőrzése Készítette: Pongrácz Éva Szabályozási háttér 2 Magyarország Alaptörvénye Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény Az Állami Számvevőszékről szóló 2011.

Részletesebben

KÖZÖS SAJTÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

KÖZÖS SAJTÓ-ÖSSZEFOGLALÓ KÖZÖS SAJTÓ-ÖSSZEFOGLALÓ 6 éves a korrupció elleni összefogás Magyarországon A Belügyminisztérium, a Kúria, az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, az Állami Számvevőszék, a Magyar Nemzeti Bank

Részletesebben

Dr. Dinnyés Álmos Projekt menedzsment módszerek alkalmazásának kihívásai a felsőoktatásban

Dr. Dinnyés Álmos Projekt menedzsment módszerek alkalmazásának kihívásai a felsőoktatásban Dr. Dinnyés Álmos Projekt menedzsment módszerek alkalmazásának kihívásai a felsőoktatásban A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században SZE - finanszírozási

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék feladatai és szervezeti átalakulása az új ÁSZ-törvény tükrében

Az Állami Számvevőszék feladatai és szervezeti átalakulása az új ÁSZ-törvény tükrében Az Állami Számvevőszék feladatai és szervezeti átalakulása az új ÁSZ-törvény tükrében Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének előadása MPGEKE Konferencia, Eger 2011. nov. 3-5. A közpénzügyek válsága

Részletesebben

NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI HATÓSÁG. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság

NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI HATÓSÁG. A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság NEMZETI ELEKTRONIKUS INFORMÁCIÓBIZTONSÁGI A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság A Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) A 2013. évi L. törvény hatálya alá tartozó elektronikus

Részletesebben

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában Előadó: Ivanyos János Trusted Business Partners Kft. ügyvezetője Magyar Közgazdasági Társaság Felelős Vállalatirányítás szakosztályának

Részletesebben

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál

Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál Belső kontrollok és integritás az önkormányzatoknál Balatonalmádi, 2013. szeptember 19-20. Előadó: Dr. Benedek Mária felügyeleti vezető TÉMAVÁZLAT Az ÁSZ középtávú intézményi stratégiája az államháztartási

Részletesebben

Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár

Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár Kontrollrendszer megfelelő működtetése, a jó példa elöl jár Dr. Bőcz Sándor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kabinetfőnöke Budapest, 2012. november 15. A KEHI JOGÁLLÁSÁT, TEVÉKENYSÉGÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK

Részletesebben

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései

Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései Az Állami Számvevőszék költségvetési kockázatelemzései Dr. Simon József, az Állami Számvevőszék ellenőrzésvezetőjének előadása Költségvetési Tanács szakmai konferencia Budapest 2017. október 12. Az ÁSZ

Részletesebben

Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 2. oldal (3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti feladatok teljesítésén

Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 2. oldal (3) Az (1)-(2) bekezdés szerinti feladatok teljesítésén Magyar joganyagok - 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet - az államigazgatási szervek in 1. oldal 50/2013. (II. 25.) Korm. rendelet az államigazgatási szervek integritásirányítási rendszeréről és az érdekérvényesítők

Részletesebben

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15.

A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15. A közigazgatási szakvizsga Általános államháztartási ismeretek c. III. modulhoz tartozó írásbeli esszé kérdések (2016. augusztus 15.) Az írásbeli vizsgák részét képezik tesztfeladatok (mondat-kiegészítés,

Részletesebben

Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján november 22.

Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján november 22. Egészségügyi beszerzésekkel összefüggésben észlelt problémák az ÁSZ ellenőrzési tapasztalatai alapján Előadó: dr. Gál Nóra, osztályvezető, Jogi támogató osztály Bevezető gondolatok 2 Magyarországon 21

Részletesebben

A Vám- és Pénzügyırség korrupció elleni harca. Korrupció az igazságszolgáltatásban és a Bőnmegelızésben Konferencia

A Vám- és Pénzügyırség korrupció elleni harca. Korrupció az igazságszolgáltatásban és a Bőnmegelızésben Konferencia A Vám- és Pénzügyırség korrupció elleni harca Korrupció az igazságszolgáltatásban és a Bőnmegelızésben Konferencia Korrupciós cselekmények testületi megjelenési formái 1. tényleges ellenszolgáltatás igénylése

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának aktuális kérdései

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának aktuális kérdései A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának aktuális kérdései Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben