Elkal példák. di dt. i 1. a fentiek alapján R ellenállás XL induktív XC kapacitív (rezisztencia) reaktancia reaktancia

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Elkal példák. di dt. i 1. a fentiek alapján R ellenállás XL induktív XC kapacitív (rezisztencia) reaktancia reaktancia"

Átírás

1 Elkal példák Kétpólsok, kapcsolata a berajzolt referenca rányoknál Általános dőfüggvényű ellenállás ndktvtás kondenzátor kapcsolatok (pllanatértékek) Mndg gazak! d R L dt dt 8.,,3. Sznszos áramú és feszültségű kétpólsok legyen Îsn( z effektív érték (négyzetes középérték) mennységeknél R Îsn( LÎcos( Î( cos( ) Ûsn( Ûcos( Ûcos( Î Î = Û sn( t 9 ) = Û sn( t 9 ) dt T a peródsdő T= f. Sznszos Û Û Sznszos áramoknál R [] L X Î L Î Û X Î [] a fentek alapján R ellenállás XL ndktív X kapactív (rezsztenca) reaktanca reaktanca 8.4,5. Egy ndktvtás 5 effektív értékű áramot vesz fel a V effektív értékű 6 Hz-es hálózatból. Írja fel az áram és a feszültség pllanatértékét matematkalag és határozza meg az ndktív reaktancát valamnt az ndktvtást! ( f rad/s 7.7sn(377t) 55.56cos( 55.56sn( t 9 ) V. z áram 9 X -ot késk a feszültséghez az képest! X L L L mh) 8.6,7. Egy kondenzátor áramot vesz fel a V-os 5 Hz-es hálózatból. Írja fel feszültség és az áram pllanatértékét matematkalag, és határozza meg a kapactív reaktancát, valamnt a kapactást! ( f 5 34 rad/s.88sn(34t) 69.7 cos( 69.7 sn( t 9 ) V. z áram 9 -ot set a feszültséghez képest! X 6 53 F) X 8.8. feszültség egy.5 H-s ndktvtáson =. sn(. t). Írja fel az áram pllanatértékét (dőfüggvényét)! (=4. sn(. t-9 )) 8.9. z áram egy 5 μf-os kapactáson =. sn(. t). Írja fel a feszültség pllanatértékét (dőfüggvényét)! (=4. sn(. t-9 )) 8.3. feszültség és az áram egy kétpólson =. sn(377. t+ ) és =4. sn(377. t-7 ). Mlyen fajta elemről van szó és mekkora az értéke? (Mvel a feszültség és az áram között fázsszög φ=φ-φ=9, az áram késk a feszültséghez, a kétpóls ndktív reaktanca. XL=5, L=66,3 mh)

2 8.3. feszültség és az áram egy kétpólson =. sn(34. t- ) és =. sn(34. t- ). Mlyen fajta elemről van szó és mekkora az értéke? (Mvel a feszültség és az áram között fázsszög φ=φ-φ=, az áram fázsban van a feszültséggel, a kétpóls ellenállás. R= ) 8.3. feszültség és az áram egy áramkör elemen =6. sn(. t-8 ) és =3. sn(. t+ ). zonosítsa az elemet és határozza meg az értékét? (Mvel a feszültség és az áram között fázsszög φ=φ-φ=-8 - =-9, az áram set a feszültséghez, a kétpóls kapactív reaktanca. X=, =5 F) Mekkora teljesítmény dsszpálódk a 8.3. példa áramkör elemén? (Mvel =-9, cos= és P=) Mekkora a reaktancája az 5 mh-s ndktvtásnak a) egyenáramnál ( Hz), b) 6 Hz-es váltakozó áramnál? ( XL=.. f. L a) XL=, rövdzár! b) XL=8.85.) Határozza meg a tekercs ndktvtását, amelynek ndktív reaktancája XL=5 6 Hzen! (L=3.63 mh.) Határozza meg azt a frekvencát, amelynél az 5 mh-s ndktvtás reaktancája XL=5! (f=59.5 Hz.) Mekkora a reaktancája az 5 F-os kondenzátornak a) egyenáramon, b) Hz-en? ( X, f a) X=, szakadás! b) X=3.8.) Határozza meg a kapactását annak a kapactív reaktancának, amelyk 6 Hz-en 5 értékű! (=53.5 F.) Mekkora frekvencánál lesz a F-os kondenzátornak -os reaktancája? (f=5.9 Hz.) 8.33,34. feszültség és az áram egy kétpólson Ûsn( és Îsn( t ). Írja fel a teljesítmény pllanatértékét (dőfüggvényét), és határozza meg ennek átlagértékét (lneárs középértékét), a P hatásos teljesítményt! ( p Û Î(cos cos( t ) (co cos( t )). Mvel a cos(.. t-) átlagértéke zérs, a pátlag=.. P cos =P [W]. hol a cos a teljesítménytényező, pedg a feszültség és az áram között fázsszög =-, ahol a feszültség, a az áram kezdő fázsszöge. sznszos áramú áramkörökben 3 féle teljesítményt értelmezünk, amelyeket jelöléssel és dmenzójkkal s megkülönböztetünk. már megsmert p teljesítmény-dő függvény átlagértéke (lneárs középértéke) a P=.. cos a hatásos teljesítmény [W] dmenzóval. ktív teljesítménynek s nevezk, mert ez alakl át másféle (hő-, fény-, mechanka-, stb.) teljesítménnyé. Áramkörökben az R ellenállásokon dsszpálódk (alakl hővé). Áramkörökben P csak az R-eken keletkezk, vagys a P és R kölcsönösen feltételezk egymást. z áramkörök kapcsan jelen lévő feszültség és áram effektív értékenek szorzata az S=., a látszólagos teljesítmény, amelynek dmenzója [V]. meddő vagy reaktív teljesítmény jelölése és defnícója Q=.. sn [Vr], amely a reaktív áramkör elemek (L és ) jelenlétéhez kötődk.

3 P defnícókból látszk, hogy S P Q [V], valamnt a teljesítménytényező cos=, S amely annak mértéke, hogy a rendelkezésre álló teljesítményből menny alakl át hatásos teljesítménnyé. cos késő elnevezés arra tal, hogy az áram késk a feszültséghez képest, azaz az áramkör ndktív jellegű. lyenkor a meddő teljesítmény poztív. cos sető pedg azt jelent, hogy az áram set a feszültséghez képest, vagys az áramkör kapactív jellegű, a meddő teljesítmény pedg negatív Egy váltakozó áramú áramkör cspán ellenállásokat tartalmaz, amelyek eredője a kapcsokon R=5. kapcsokra V 6 Hz-es feszültséget kapcsolva határozza meg a felvett áramot, a teljesítménytényezőt és a teljesítményt! (=7.33, cos=, mert a = és P=.. =86.67 W) 8.38 Egy áramkör 5 -t vesz fel V-os feszültségen, és W teljesítményt fogyaszt. Mekkora a teljesítménytényező? (cos=.9) feszültség és az áram egy áramkörben =. sn(377. t+3 ), =. sn(377. t+6 ). Határozza meg a P teljesítményt! (P=866 W) 8.4. feszültség és az áram egy áramkörben =. sn(377. t-3 ) V, =. sn(377. t+3 ). Mekkora a teljesítménytényező és mlyen jellegű (sető vagy késő)? (=-3-3 =-6, cos=.5 sető, mert az áram set a feszültséghez képest) 8.4. Egy áramkör árama és feszültsége =3, =5 V, teljesítménye P=5 W. Mekkora és mlyen jellegű a teljesítménytényező? (cos=, =. z áramkör csak ellenállásokat tartalmaz, ellenállás jellegű.) 8.4. Egy 5 ellenállás, egy F kondenzátor és egy mh ndktvtás van párhzamosan kapcsolva egy V 6 Hz-es feszültségre. Határozza meg az áramkör P közepes teljesítményét! (Mvel az X-nek és az XL-nek a közepes teljesítménye, az áramkör P teljesítménye az R teljesítményével egyezk. P=. = R = kw) Egy áramkör teljesítménytényezője cos=.866 késő. felvett teljesítmény P=6 W, a feszültség pedg sn(377 t ) V. Írja fel az áram dőfüggvényét (pllanatértékét)! (=8.9. sn(377. t- ) 8.5. Határozza meg a teljesítménytényezőt és a bemenő teljesítményt annál az áramkörnél amelynél az =5. sn(t+ ) V és az =. sn (t+ ). (=-= - =-, cos=.9848, P=49.4 W) 9.3,33. Egy áramkör feszültsége és árama =5. sn(. t+3 ) V, =. sn(. t-3 ). Számítsa k a látszólagos, a hatásos és a meddő teljesítményt! (S=5 V, =-=6, P=75 W, Q=9.9 Vr) Egy áramkör feszültsége és árama =. sn(377. t) és = 8. sn(377. t-3 ). Határozza meg a a) teljesítménytényezőt, b) hatásos teljesítményt, c) látszólagos teljesítményt, d) meddő teljesítményt. (=3, cos=.866 késő (az áram késk a feszültséghez képest), P=69.8 W, S=8 V, Q=4 Vr)

4 Komplex számok és fazorok z dőben sznszosan váltakozó mennységek kfejezésére fazorokat használnk. fazorok komplex számok, a számsík egy-egy pontjához az orgóból húzott vektorszerű mennységek. z áram és feszültség effektív értékenek megfelelő fazorok felrajzolása a komplex számsíkon, -a fazorábra- szemléletessé tesz a számítást és a fázsszögeket s mtatja. Ezek nagymértékben egyszerűsítk a sznszos hálózatok számítását, mert gyanazokat a módszereket használhatjk, mnt az egyenáramú hálózatok számításánál. z eredmény s természetesen komplex lesz. Sokszor a komplex szám abszoltértéke, -a valós effektív érték- jelent a számítás végeredményét, mert a váltakozó áram hatása ezzel kfejezhető, de a feladattól függően vsszatérhetünk a valós dőfüggvényre s. Egy feszültség vagy áram dőfüggvénynek megfelelő komplex effektív érték exponencáls alakja (és szokásos írásmódja), algebra alakja, és ennek elérés módja: a b e b jarctg( ) a j Ûsn( t ) e (=/-) a-j b V cos()-j sn() b jarctg( ) a a b e j Îsn( t ) e =( / ) a+j b cos()+j sn() Láthatóan a komplex számoknak három alakjk van: az exponencáls alak (az dőfüggvényből ezt írhatjk fel közvetlenül), ebből az Eler-relácóval a trgonometrks alakra jtnk, amelynek tényező az algebra alakot adják. Ebből az abszoltértéket és a szöget meghatározva vsszajtnk az exponencáls alakra: 3 j arctg pl. j e 5 (cos36.87 j36.87 ) 4 j3 4 3 e 4 =5/ komplex számok összeadása és kvonása az algebra alakban végezhető, míg az osztás, a szorzás, a hatványozás elvégzése az exponencáls alakban egyszerűbb. Ezért számolás közben célszerű közlekedn az algebra és az exponencáls alak között. z mpedanca e Z e j j / / [Ω], és ennek recproka az admttanca Y [S] Z szntén komplex számok, fazorok, amelyekkel a sznszos áramkörökben gyanúgy dolgozhatnk, (eredő számítással, Krchhoff egyenletekkel, áramosztóval, Norton tétellel, stb.) mnt az ellenállásokkal az egyenáramú áramkörökben. z ellenállás, az ndktív reaktanca és a kapactív reaktanca komplex kfejezése: Z R = j9 R L Le R ZL j L j X L R L mert az Eler-relácót felhasználva L e j9 cos9 Z jsn 9 j, ll. e j9 j X, j j9 e cos9 jsn 9 j. Tehát a j-vel való szorzás 9 -os előre forgatást (az óramtató járásával ellentétes rányú forgatást), a j-vel való szorzás (vagy a j-vel való osztás) 9 -os vsszafelé forgatást jelent. z ellenállás recproka a vezetés G, az ndktív reaktanca recproka az ndktív R szszceptanca BL, a kapactív reaktanca recproka a kapactív szszceptanca j L B j.

5 9.9. Fejezze k a következő áram dőfüggvényeket, mnt fazorokat, és rajzolja fel azokat a komplex számsíkon: a) 4.4 sn( t) b) sn( t 6 ) c) cos( t) ( a) 4.4 / b) /6 c) /9 ) 9.. Fejezze k az alább áram fazorokat pllanatértékkel (dőfüggvényekkel), ha a körfrekvencájk : a) / ; b) 5/-3 ; c) 6/-9 ; ( a) sn( t ) b) 5sn( t 3 ) c) 6sn( t 9 ) ) Komplex (szmbolks) számítás módszerrel megoldandó feladatok 9.3. feszültségek két sorba kapcsolt kétpólson: =5. sn(. t) V és =3. sn(. t-3 ) V. Mekkora a rájk kapcsolt eredő feszültség effektív értéke? Határozza meg ennek a feszültségnek a kezdő fázsszögét s! (a komplex effektív érték /-.6 V, =54.75, =-.6 ) 9.4,5. Két áramkör elem van párhzamosan kapcsolva. z egyken =3. sn(. t-6 ) áram folyk. z eredő áram =. sn(. t+9 ). Határozza meg a másk elemen folyó áram effektív értékét, fázsszögét és írja fel annak pllanatértékét! (=8.967, =96.79, =.68 sn( t )) 9.3. z ábrán látható áramkörben 6/3, /. Határozza meg az 3 dőfüggvényét, ha f=6 Hz. 3 =4.45/34.9, =377 rad/s, 3= 4.45sn(377 t 34.9 ) ),,, sznszos áramú hálózatok S, P, Q teljesítménye a komplex effektív értékekkel s kfejezhetők. Egy kétpóls komplex feszültségének és a komplex árama konjgáltjának szorzata a komplex látszólagos teljesítmény, az S. Ha az és az referenca ránya megegyeznek, az S P jq [V], ha a referencarányok ellentétesek, az S P j Q, vagys az S valós része a P hatásos, képzetes része a Q meddő, abszoltértéke pedg az S=. látszólagos teljesítmény. 3,3 9.6,7,8. Egy áramkör két párhzamosan kapcsolt elemet tartalmaz. z áramak komplex effektív értéke rendre 4/, 3/-65, a feszültségük / V. Határozza meg az eredő áramot és a teljesítménytényezőt! Számítsa k a felvett teljesítményt! Számítsa k az elemek teljesítményét külön-külön, hasonlítsa össze az így kszámított teljesítmények összegét az eredő árammal számított teljesítménnyel! (=5.5, cos=.966, P=56.7 W, P= W, P=67.8 W ) 3.. Mekkora teljesítményt vesz fel (fogyaszt) az ábrán látható hálózat? generátor feszültsége =8.8. sn(. t) V. Számítsa k az egyenértékű soros mpedanca ellenállását és ennek segítségével s számítsa k a P teljesítményt! (P=6.89 W, Z S =5.6+j.., P S=6.89 W) 4.3mH 5F

6 3.. Egy generátor feszültsége =7.7. sn(. t). generátor különböző hálózatokat táplál. Határozza meg a cos teljesítménytényezőt és a P dsszpált teljesítményt, ha a) a hálózat eredő árama =.44. sn(. t-3 ), b) a hálózat eredő árama = (sn. t+6 ), c) a hálózat eredő mpedancája Z 3 j 4! (P a=4.33 W, P b=.65 W, P c=3 W) 3.4. Egy terhelést, amelynek mpedancája Z /36.9 egy 3 V feszültségű generátor táplál. Határozza meg a komplex teljesítményt, ennek abszoltértékét és összetevőt, valamnt a fázsszöget és a teljesítménytényezőt! ( S 9/36.9 V, S=9 V, P=7 W, Q=54 Vr, =36.9, cos=.8) 3.5. Egy terhelés kw teljesítményt vesz fel. Határozza meg a teljesítménytényezőt, ha a a) Q= Vr, b) Q=5 Vr (ndktív), c) Q= Vr (kapactív)! (cos a=, cos b=.894 késő, cos c=.98 sető) 3.6. Egy terhelés P= kw teljesítményt vesz fel cos=.9 késő teljesítménytényező mellett. Határozza meg a terhelés komplex teljesítményét! ( S j /5.84 V) 3.7. Egy terhelés 4 kw teljesítményt vesz fel, a meddő (reaktív) teljesítménye pedg Q=3 kvr kapactív. terhelés feszültsége 5 V. Határozza meg a látszólagos teljesítményt, a teljesítménytényezőt, a terhelő áramot, a terhelő mpedancát és annak soros összetevőt! (S=5 V, cos=.8, =, Z=5, R=4, X =3 ) 3.8. z ábrán három terhelőmpedancát látnk teljesítmény adatakkal. Határozza meg a hálózat komplex teljesítményét, a teljesítménytényezőt, az és az áram fazort! ( S =39/. V, cos=.98, =.39/-. ) P W Q Vr (nd) V P 4W cos.8sető Q 3 3Vr (nd) S 3 6 V 3.9. Számítsa k az ábrán látható hálózat mndhárom ágának komplex teljesítményét, majd a hálózat teljes komplex teljesítményét, teljesítménytényezőjét és az áram fazorját! ( S =54.8/33.7 V, cos=.83 (késő), =.8/-33.7 ) 5/ V j j j 4 j8.. z eredő áram az ábrán látható áramkörben =7.7. sn(... t). Határozza meg a) az áramkör eredő admttancáját, az egyenértékű soros mpedancát és annak elemet, b) a P hatásos (közepes) teljesítményt, c) az feszültséget, valamenny ág áramát és rajzolja fel az áramok és a feszültség fazorábráját! R R L L.5mH. 8 F ( Y. /5. S, Z 9. 5 /-5.7 =8.9-j Ω, P=47 W, =45.5/-5. V, az eredő áram set a feszültséghez képest, így egészében véve az áramkör kapactív jellegű, R 4.55/-5. L.4/-5., 4.55/64.8 )

7 Háromfázsú feladatok 8.. Egy háromfázsú, négyvezetékes, poztív sorrendű, (B sorrendű) hálózat fázsfeszültsége V. csllagba, (Y-ba) kapcsolt szmmetrks fogyasztó mpedancája Z Z Y =5/- Ω. a) Határozza meg a vonal áramokat és a csllagpont áramot! N B b) Rajzolja fel a fázsfeszültségek és az B áramok fazorábráját! B c) Számítsa k egy fázs hatásos teljesítményét Z ZB B és a háromfázsú teljesítményt! ( =8/, B =8/-, =8/4 B N, P f=9 W, P=76 W) N 8.. z ábrán látható háromfázsú három vezetékes, =99 V vonal feszültségű, B sorrendű hálózat táplál egy szmmetrks, csllagkapcsolású háromfázsú fogyasztót, Z melynek fázs mpedancája Z Y =3/3 Ω. a) Számítsa k a fázsfeszültséget és a vonal áramokat! B b) Rajzolja fel a fázsfeszültségek, a vonal B feszültségek és az áramok fazorábráját! B ( f=4,9 V, =5/-3, B =5/-5, Z ZB B =5/9.) 8.3. Egy háromfázsú, háromvezetékes V-os B (poztív sorrendű) rendszer táplál egy (háromszög) kapcsolású szmmetrks fogyasztót, amelynek mpedancája Z =3/45. a) Határozza meg a fázs és a vonal áramokat! b) Rajzolja fel az áramok és feszültségek fazorábráját! c) Számítsa k egy fázs hatásos teljesítményét és a háromfázsú teljesítményt! ( B =4/-5, B=4/-35, =4/5, =6,98/-45, B =6,98/-65, =6,98/75, P f=339,4 W, P=8, W.) B Z B ZB B B ZB B B B B 8.4. Egy háromfázsú, háromvezetékes, 4 V-os, B sorrendű hálózat az ábrán látható kapcsolású fogyasztót táplálja, ahol Z B =/3 Ω, Z B =/9 Ω, Z =5/-45 Ω. Határozza meg a fázsáramokat és a vonal áramokat! Rajzolja fel a feszültségek és áramok fazorábráját! Számítsa k a háromfázsú teljesítményt! ( B =4/, B=/-8, =6/-65, =39,67/6, B =-36, =5,39/-3, P=773,6 W) N Z Z B ZB B B B B 8.5. Egy háromfázsú, négyvezetékes, 8 V vonal feszültségű, B rendszer az ábrán látható csllagba (Yba) kapcsolt, aszmmetrks fogyasztót táplálja,ahol a Z =/-6 Ω, Z B =6/-9 Ω, Z =/3 Ω. Számítsa k a vonal áramokat! Határozza meg az N csllagpont áramot!

A mérés célja: Példák a műveleti erősítők lineáris üzemben történő felhasználására, az előadásokon elhangzottak alkalmazása a gyakorlatban.

A mérés célja: Példák a műveleti erősítők lineáris üzemben történő felhasználására, az előadásokon elhangzottak alkalmazása a gyakorlatban. E II. 6. mérés Műveleti erősítők alkalmazása A mérés célja: Példák a műveleti erősítők lineáris üzemben történő felhasználására, az előadásokon elhangzottak alkalmazása a gyakorlatban. A mérésre való felkészülés

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 18. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA, KIRCHHOFF I. TÖRVÉNYE, A CSOMÓPONTI TÖRVÉNY ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA. 1. ábra

ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA, KIRCHHOFF I. TÖRVÉNYE, A CSOMÓPONTI TÖRVÉNY ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA. 1. ábra ELLENÁLLÁSOK PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁSA Három háztartási fogyasztót kapcsoltunk egy feszültségforrásra (hálózati feszültségre: 230V), vagyis közös kapocspárra, tehát párhuzamosan. A PÁRHUZAMOS KAPCSOLÁS ISMÉRVE:

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIM Elektronikai alapismeretek

Részletesebben

Villamos hálózatok - áramkörök

Villamos hálózatok - áramkörök Villamos hálózatok - áramkörök Az elektromágneses térnek olyan egyszerűsített leírása, amely csak az erőtér néhány jellemző mennyisége közötti kapcsolatára vonatkozik Áram Töltések rendezett mozgása villamos

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

VILLAMOSSÁGTAN I. Áramkör számítási példák és feladatok. MISKOLCI EGYETEM Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék

VILLAMOSSÁGTAN I. Áramkör számítási példák és feladatok. MISKOLCI EGYETEM Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék MISKOLCI EGYETEM Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék VILLAMOSSÁGTAN I. Áramkör számítási példák és feladatok Összeállította: Dr. Radács László Gépészmérnöki és Informatikai Kar Villamosmérnöki

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

ELEKTROTECHNIKA (GEVEE 048B)

ELEKTROTECHNIKA (GEVEE 048B) ELEKTOTECHNKA (GEVEE 048B) Dr. adács László főiskolai docens A3 épület,. emelet, 7. ajtó Telefon: -3 e-mail: elkrad@uni-miskolc.hu Honlap: www.uni-miskolc.hu/~elkrad Hét Tárgykör Előadási anyag. (8). (9)

Részletesebben

Mérési útmutató Periodikus jelek vizsgálata, egyfázisú egyenirányító kapcsolások Az Elektrotechnika tárgy 5. sz. laboratóriumi gyakorlatához

Mérési útmutató Periodikus jelek vizsgálata, egyfázisú egyenirányító kapcsolások Az Elektrotechnika tárgy 5. sz. laboratóriumi gyakorlatához BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VILLAMOS ENERGETIKA TANSZÉK Mérési útmutató Periodikus jelek vizsgálata, egyfázisú egyenirányító kapcsolások Az Elektrotechnika

Részletesebben

Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő 31 521 14 0000 00 00 Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő

Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő 31 521 14 0000 00 00 Kereskedelmi, háztartási és vendéglátóipari gépszerelő A 10/007 (. 7.) SzMM rendelettel módosított 1/006 (. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA (GEVEE050B) ELEKTROTECHNIKA (GEVEE6047)

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA (GEVEE050B) ELEKTROTECHNIKA (GEVEE6047) ELEKTOTECHNKA-ELEKTONKA (GEVEE050B) ELEKTOTECHNKA (GEVEE6047) Dr. adács László főiskolai docens A3 épület,. emelet, 7. ajtó Telefon: -3 e-mail: elkrad@uni-miskolc.hu Honlap: www.uni-miskolc.hu/~elkrad

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 1. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 1. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. május 18. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 006. május 18. 1:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK KÖZÉPSZINT Függvények A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett feladatrészek megoldásához!

Részletesebben

TRANZISZTOROS KAPCSOLÁSOK KÉZI SZÁMÍTÁSA

TRANZISZTOROS KAPCSOLÁSOK KÉZI SZÁMÍTÁSA TRNZSZTOROS KPSOLÁSOK KÉZ SZÁMÍTÁS 1. gyenáramú számítás kézi számításokhoz az ábrán látható egyszerű közelítést használjuk: = Normál aktív tartományban a tranzisztort bázis-emitter diódáját az feszültségforrással

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. május 20. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 201. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 15 XV DIFFERENCIÁLSZÁmÍTÁS 1 DERIVÁLT, deriválás Az f függvény deriváltján az (1) határértéket értjük (feltéve, hogy az létezik és véges) Az függvény deriváltjának jelölései:,,,,,

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek középszint 080 ÉETTSÉGI VIZSG 009. május. ELEKTONIKI LPISMEETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍÁSBELI ÉETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMTTÓ OKTTÁSI ÉS KLTÁLIS MINISZTÉIM Egyszerű, rövid feladatok

Részletesebben

Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (13. fejezet)

Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (13. fejezet) Áramlástechnikai gépek soros és párhuzamos üzeme, grafikus és numerikus megoldási módszerek (3. fejezet). Egy H I = 70 m - 50000 s /m 5 Q jelleggörbéjű szivattyú a H c = 0 m + 0000 s /m 5 Q jelleggörbéjű

Részletesebben

Egyszerű áramkörök vizsgálata

Egyszerű áramkörök vizsgálata A kísérlet célkitűzései: Egyszerű áramkörök összeállításának gyakorlása, a mérőműszerek helyes használatának elsajátítása. Eszközszükséglet: Elektromos áramkör készlet (kapcsolótábla, áramköri elemek)

Részletesebben

Egységes jelátalakítók

Egységes jelátalakítók 6. Laboratóriumi gyakorlat Egységes jelátalakítók 1. A gyakorlat célja Egységes feszültség és egységes áram jelformáló áramkörök tanulmányozása, átviteli karakterisztikák felvétele, terhelésfüggőségük

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 15. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 15. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 011. május 13. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 011. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 0 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 2. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 2. 1:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek középszint 5 ÉRETTSÉGI VIZSG 05. október. ELEKTRONIKI LPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSG JVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTTÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIM Egyszerű, rövid

Részletesebben

Elektromosságtan. I. Egyenáramú hálózatok. Magyar Attila

Elektromosságtan. I. Egyenáramú hálózatok. Magyar Attila Elektromosságtan I. Egyenáramú hálózatok Magyar Attila Pannon Egyetem Műszaki Informatika Kar Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék amagyar@almos.vein.hu 2010. február 1. Áttekintés Alaptörvények

Részletesebben

2. Egymástól 130 cm távolságban rögzítjük az 5 µ C és 10 µ C nagyságú töltéseket. Hol lesz a térerısség nulla? [0,54 m]

2. Egymástól 130 cm távolságban rögzítjük az 5 µ C és 10 µ C nagyságú töltéseket. Hol lesz a térerısség nulla? [0,54 m] 1. Elektrosztatika 1. Egymástól 30 m távolságban rögzítjük az 5 µ C és 25 µ C nagyságú töltéseket. Hová helyezzük a 12 µ C nagyságú töltést, hogy egyensúlyban legyen? [9,27 m] 2. Egymástól 130 cm távolságban

Részletesebben

Vektorok összeadása, kivonása, szorzás számmal, koordináták, lineáris függetlenség

Vektorok összeadása, kivonása, szorzás számmal, koordináták, lineáris függetlenség Vektoralgebra Vektorok összeadása, kivonása, szorzás számmal, koordináták, lineáris függetlenség Feladatok: 1) A koordinátarendszerben úgy helyezzük el az egységkockát, hogy az origó az egyik csúcsba essék,

Részletesebben

MATEMATIKA HETI 3 ÓRA

MATEMATIKA HETI 3 ÓRA EURÓPAI ÉRETTSÉGI 010 MATEMATIKA HETI 3 ÓRA IDŐPONT : 010. június 4. A VIZSGA IDŐTARTAMA : 3 óra (180 perc) MEGENGEDETT SEGÉDESZKÖZÖK : Európai képletgyűjtemény Nem programozható, nem grafikus kalkulátor

Részletesebben

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata

Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mágneses szuszceptibilitás vizsgálata Mérést végezte: Gál Veronika I. A mérés elmélete Az anyagok külső mágnesen tér hatására polarizálódnak. Általában az anyagok mágnesezhetőségét az M mágnesezettség

Részletesebben

Programozható irányítóberendezések és szenzorrendszerek ZH. Távadók. Érdemjegy

Programozható irányítóberendezések és szenzorrendszerek ZH. Távadók. Érdemjegy Név Neptun-kód Hallgató aláírása 0-15 pont: elégtelen (1) 16-21 pont: elégséges (2) 22-27 pont: közepes (3) 28-33 pont: jó (4) 34-40 pont: jeles (5) Érzékelők jellemzése Hőmérsékletérzékelés Erő- és nyomásmérés

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép és készülékszerelő

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 522 01 Erősáramú elektrotechnikus

Részletesebben

Algebra es sz amelm elet 3 el oad as Rel aci ok Waldhauser Tam as 2014 oszi f el ev

Algebra es sz amelm elet 3 el oad as Rel aci ok Waldhauser Tam as 2014 oszi f el ev Algebra és számelmélet 3 előadás Relációk Waldhauser Tamás 2014 őszi félév Relációk reláció lat. 1. kapcsolat, viszony; összefüggés vmivel 2. viszonylat, vonatkozás reláció lat. 3. mat halmazok elemei

Részletesebben

1. Írja fel prímszámok szorzataként a 420-at! 2. Bontsa fel a 36 000-et két részre úgy, hogy a részek aránya 5 : 4 legyen!

1. Írja fel prímszámok szorzataként a 420-at! 2. Bontsa fel a 36 000-et két részre úgy, hogy a részek aránya 5 : 4 legyen! 1. Írja fel prímszámok szorzataként a 40-at! 40 =. Bontsa fel a 36 000-et két részre úgy, hogy a részek aránya 5 : 4 legyen! A részek: 3. Egy sejttenyészetben naponta kétszereződik meg a sejtek száma.

Részletesebben

A döntő feladatai. valós számok!

A döntő feladatai. valós számok! OKTV 006/007. A döntő feladatai. Legyenek az x ( a + d ) x + ad bc 0 egyenlet gyökei az x és x valós számok! Bizonyítsa be, hogy ekkor az y ( a + d + abc + bcd ) y + ( ad bc) 0 egyenlet gyökei az y x és

Részletesebben

1. Adja meg az áram egységének mértékrendszerünkben (m, kg, s, A) érvényes definícióját!

1. Adja meg az áram egységének mértékrendszerünkben (m, kg, s, A) érvényes definícióját! 1. Adja meg az áram egységének mértékrendszerünkben (m, kg, s, A) érvényes definícióját! A villamos áram a villamos töltések rendezett mozgása. A villamos áramerősség egységét az áramot vivő vezetők közti

Részletesebben

Osztályozó vizsga kérdések. Mechanika. I.félév. 2. Az erőhatás jellege, jelölések, mértékegységek

Osztályozó vizsga kérdések. Mechanika. I.félév. 2. Az erőhatás jellege, jelölések, mértékegységek Osztályozó vizsga kérdések Mechanika I.félév 1. Az erő fogalma, jellemzői, mértékegysége 2. Az erőhatás jellege, jelölések, mértékegységek 4 A 4. 4 3. A statika I., II. alaptörvénye 4. A statika III. IV.

Részletesebben

Mérési útmutató Periodikus, nem szinusz alakú jelek értékelése, félvezetős egyenirányítók

Mérési útmutató Periodikus, nem szinusz alakú jelek értékelése, félvezetős egyenirányítók BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁYI EGYETEM VILLAMOSMÉRÖKI ÉS IFORMATIKAI KAR VILLAMOS EERGETIKA TASZÉK Mérési útmutató Periodikus, nem szinusz alakú jelek értékelése, félvezetős egyenirányítók vizsgálata

Részletesebben

Lineáris algebra gyakorlat

Lineáris algebra gyakorlat Lineáris algebra gyakorlat 3 gyakorlat Gyakorlatvezet : Bogya Norbert 2012 február 27 Bogya Norbert Lineáris algebra gyakorlat (3 gyakorlat) Tartalom Egyenletrendszerek Cramer-szabály 1 Egyenletrendszerek

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria 005-05 MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI KÖZÉPSZINT Trigonometria A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval az érintett

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 522 02 Elektromos gép- és készülékszerelő

Részletesebben

Azonosító jel: Matematika emelt szint

Azonosító jel: Matematika emelt szint I. 1. Hatjegyű pozitív egész számokat képezünk úgy, hogy a képzett számban szereplő számjegy annyiszor fordul elő, amekkora a számjegy. Hány ilyen hatjegyű szám képezhető? 11 pont írásbeli vizsga 1012

Részletesebben

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS]

[MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 2010. Eötvös Loránd Szakközép és Szakiskola Molnár István [MECHANIKA- HAJLÍTÁS] 1 A hajlításra való méretezést sok helyen lehet használni, sok mechanikai probléma modelljét vissza lehet vezetni a hajlítás

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 23. ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 23. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

2. ábra Soros RL- és soros RC-kör fázorábrája

2. ábra Soros RL- és soros RC-kör fázorábrája SOOS C-KÖ Ellenállás, kondenzátor és tekercs soros kapcsolása Az átmeneti jelenségek vizsgálatakor soros - és soros C-körben egyértelművé vált, hogy a tekercsen késik az áram a feszültséghez képest, a

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 582 03 Hűtő-, klíma- és hőszivattyú

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I 10 X DETERmINÁNSOk 1 DETERmINÁNS ÉRTELmEZÉSE, TULAJdONSÁGAI A másodrendű determináns értelmezése: A harmadrendű determináns értelmezése és annak első sor szerinti kifejtése: A

Részletesebben

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia

2011. március 9. Dr. Vincze Szilvia . márius 9. Dr. Vinze Szilvia Tartalomjegyzék.) Elemi bázistranszformáió.) Elemi bázistranszformáió alkalmazásai.) Lineáris függőség/függetlenség meghatározása.) Kompatibilitás vizsgálata.) Mátri/vektorrendszer

Részletesebben

Emelt szintű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Szászné Simon Judit; dátum: 2005. november. I. rész

Emelt szintű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Szászné Simon Judit; dátum: 2005. november. I. rész Szászné Simon Judit, 005. november Emelt szintű érettségi feladatsorok és megoldásaik Összeállította: Szászné Simon Judit; dátum: 005. november. feladat I. rész Oldjuk meg a valós számok halmazán a x 5x

Részletesebben

Jelek tanulmányozása

Jelek tanulmányozása Jelek tanulmányozása A gyakorlat célja A gyakorlat célja a jelekkel való műveletek megismerése, a MATLAB környezet használata a jelek vizsgálatára. Elméleti bevezető Alapműveletek jelekkel Amplitudó módosítás

Részletesebben

EPER E-KATA integráció

EPER E-KATA integráció EPER E-KATA integráció 1. Összhang a Hivatalban A hivatalban használt szoftverek összekapcsolása, integrálása révén az egyes osztályok, nyilvántartások között egyezőség jön létre. Mit is jelent az integráció?

Részletesebben

1. Ellenütemű végfokozatok: 1.1. Rajzolja le a komplementer tranzisztorokkal felépített A osztályú ellenütemű végfokozatot!

1. Ellenütemű végfokozatok: 1.1. Rajzolja le a komplementer tranzisztorokkal felépített A osztályú ellenütemű végfokozatot! Elekronka ZH 04 07 Név: Megoldás Nepun: Σ 0 0 70 0 Ellenüemű végfokozaok: ajzolja le a komplemener ranzszorokkal felépíe A oszályú ellenüemű végfokozao! (pon) Mől, hogyan függ az A oszályú végfokoza opmáls

Részletesebben

Mintavételező és tartó áramkörök

Mintavételező és tartó áramkörök 8. Laboratóriumi gyakorlat Mintavételező és tartó áramkörök 1. A dolgozat célja A mintavételező és tartó (Sample and Hold S/H) áramkörök működésének vizsgálata, a tároló kondenzátor értékének és minőségének

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8.

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. I. rész Fontos tudnivalók A feladatok megoldásához szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet és bármelyik négyjegyű függvénytáblázatot

Részletesebben

A mérés célkitűzései: Kaloriméter segítségével az étolaj fajhőjének kísérleti meghatározása a Joule-féle hő segítségével.

A mérés célkitűzései: Kaloriméter segítségével az étolaj fajhőjének kísérleti meghatározása a Joule-féle hő segítségével. A mérés célkitűzései: Kaloriméter segítségével az étolaj fajhőjének kísérleti meghatározása a Joule-féle hő segítségével. Eszközszükséglet: kaloriméter fűtőszállal digitális mérleg tanulói tápegység vezetékek

Részletesebben

Elektromechanika. 3. mérés. Háromfázisú transzformátor

Elektromechanika. 3. mérés. Háromfázisú transzformátor Elektromechanika 3 mérés Háromfázisú transzformátor 1 Milyen feltételezésekkel élünk ideális transzformátor tárgyalásakor? 1 A primertekercs és a szekundertekercs ellenállása egyaránt zérus (R 1 = 0; R

Részletesebben

3. Térvezérlésű tranzisztorok

3. Térvezérlésű tranzisztorok 1 3. Térvezérlésű tranzisztorok A térvezérlésű tranzisztorok (Field Effect Transistor = FET) működési elve alapjaiban eltér a bipoláris tranzisztoroktól. Az áramvezetés mértéke statikus feszültséggel befolyásolható.

Részletesebben

Irányítástechnika 1. 5. Elıadás. Félvezetıs logikai áramkörök. Irodalom

Irányítástechnika 1. 5. Elıadás. Félvezetıs logikai áramkörök. Irodalom Irányítástechnika 1 5. Elıadás Félvezetıs logikai áramkörök Irodalom - Kovács Csongor: Digitális elektronika, 2003 - Helmich József: Irányítástechnika I, 2005 Félvezetıs logikai elemek Logikai szintek

Részletesebben

Határozatlan integrál

Határozatlan integrál . fejezet Határozatlan integrál Határozatlan integrál D. Azt mondjuk, hogy az egyváltozós valós f függvénynek a H halmazon primitív függvénye az F függvény, ha a H halmazon f és F értelmezve van, továá

Részletesebben

GENERÁTOR FORGÓRÉSZ ELLENŐRZÉS A FLUXUS SZONDA FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE

GENERÁTOR FORGÓRÉSZ ELLENŐRZÉS A FLUXUS SZONDA FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE GENERÁTOR FORGÓRÉSZ ELLENŐRZÉS A FLUXUS SZONDA FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE Készítette: Ács György RTO FORRÁS: FLUXUS SZONDA ÉS ALKALMAZÁSA KTT MÉRNÖKI IRODA 11SP mérési eredményei A forgórész menetzárlat okozta

Részletesebben

Fizika I, Villamosságtan Vizsga 2005-2006-1fé, 2006. jan. 12. Név:. EHA Kód:

Fizika I, Villamosságtan Vizsga 2005-2006-1fé, 2006. jan. 12. Név:. EHA Kód: E-1 oldal Név:. EHA Kód: 1. Írja fel a tölté-megmaradái (folytonoági) egyenletet. (5 %)... 2. Határozza meg a Q = 6 µc nagyágú pontzerű töltétől r = 15 cm távolágban az E elektromo térerőég értékét, (

Részletesebben

Párhuzamos programozás

Párhuzamos programozás Párhuzamos programozás Rendezések Készítette: Györkő Péter EHA: GYPMABT.ELTE Nappali tagozat Programtervező matematikus szak Budapest, 2009 május 9. Bevezetés A számítástechnikában felmerülő problémák

Részletesebben

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő 4 Villanyszerelő 4

33 522 04 1000 00 00 Villanyszerelő 4 Villanyszerelő 4 A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MBLK12: Relációk és műveletek (levelező) (előadásvázlat) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla

MBLK12: Relációk és műveletek (levelező) (előadásvázlat) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla MBLK12: Relációk és műveletek (levelező) (előadásvázlat) Maróti Miklós, Kátai-Urbán Kamilla Jelölje Z az egész számok halmazát, N a pozitív egészek halmazát, N 0 a nem negatív egészek halmazát, Q a racionális

Részletesebben

Programozás I. - 9. gyakorlat

Programozás I. - 9. gyakorlat Programozás I. - 9. gyakorlat Mutatók, dinamikus memóriakezelés Tar Péter 1 Pannon Egyetem M szaki Informatikai Kar Rendszer- és Számítástudományi Tanszék Utolsó frissítés: November 9, 2009 1 tar@dcs.vein.hu

Részletesebben

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK

Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK Atmoszférikus égőjű kazánok kéményméretezése Baumann Mihály adjunktus PTE PMMK 1 MSZ EN 13384-1 Égéstermék-elvezető elvezető berendezések. Hő- és áramlástechnikai méretezési eljárás. Égéstermék-elvezető

Részletesebben

Elektrotechnika 3. előadás

Elektrotechnika 3. előadás Óbuda Egyetem Bánk Donát Gépész és Bztonságtechnka Kar Mechatronka és Autechnka ntézet Elektrotechnka 3. előadás Összeállította: anger ngrd adjunktus A komplex szám megadása: x a x b j a jb x Komplex írásmód.

Részletesebben

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév

1. forduló. MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév MEGOLDÁSOK Pontszerző Matematikaverseny 2015/2016-os tanév 1. forduló 1. feladat: Jancsi és Juliska Matematikai Memory-t játszik. A játék lényege, hogy négyzet alakú kártyákra vagy műveletsorokat írnak

Részletesebben

higanytartalom kadmium ólom

higanytartalom kadmium ólom Termék Alkáli elem, 1,5 V oldal 1. az 5-ből 1. Típusmegjelölés: IEC: LR14 JIS: AM-2 ANSI: C 2. Kémiai rendszer: elektrolit-cink-mangándioxid (higany- és kadmiummentes) 3. Méretek: Ø 24.9-26.2mm, magasság:

Részletesebben

Koordináta - geometria I.

Koordináta - geometria I. Koordináta - geometria I. DEFINÍCIÓ: (Helyvektor) A derékszögű koordináta - rendszerben a pont helyvektora az origóból a pontba mutató vektor. TÉTEL: Ha i az (1; 0) és j a (0; 1) pont helyvektora, akkor

Részletesebben

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata

Épületvillamosság laboratórium. Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának vizsgálata Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Épületvillamosság laboratórium Villámvédelemi felfogó-rendszer hatásosságának

Részletesebben

M4.1. KISFESZÜLTSÉGŰ ÁRAMVÁLTÓ MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ:

M4.1. KISFESZÜLTSÉGŰ ÁRAMVÁLTÓ MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ: Tartalomjegyzék: M4.1. Kisfeszültségű áramváltó műszaki specifikáció:...1 M4.2. MAK típusú kisfeszültségű áramváltó típusok:...2 M4.1. KISFESZÜLTSÉGŰ ÁRAMVÁLTÓ MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ: Az elszámolási mérési

Részletesebben

Elektrotechnika alapjai

Elektrotechnika alapjai Elektrotechnika alapjai 3 mérés Villamos alapmennyiségek mérése 1 Ismertesse a villamos mérőműszerek különböző csoportosításait! 1 Csoportosítás felépítés szerint: digitális mérőműszerek; analóg mérőműszerek:

Részletesebben

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. október 3. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem)

Analízis elo adások. Vajda István. 2012. október 3. Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem. Vajda István (Óbudai Egyetem) Vajda István Neumann János Informatika Kar Óbudai Egyetem / 40 Fogalmak A függvények értelmezése Definíció: Az (A, B ; R ) bináris relációt függvénynek nevezzük, ha bármely a A -hoz pontosan egy olyan

Részletesebben

Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat. A villamos forgógépek, mutatós műszerek működésének alapja

Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat. A villamos forgógépek, mutatós műszerek működésének alapja Mágneses erőtér Ahol az áramtól átjárt vezetőre (vagy mágnestűre) erő hat A vllamos forgógépek, mutatós műszerek működésének alapja Magnetosztatka mező: nyugvó állandó mágnesek és egyenáramok dőben állandó

Részletesebben

11 kw/715 1/min. 160 kw/10000 1/min. Dr. Emőd István. Zöllner B-220 tip. örvényáramú fékpad 3-fázisú indítómotorral 2006.02.06.

11 kw/715 1/min. 160 kw/10000 1/min. Dr. Emőd István. Zöllner B-220 tip. örvényáramú fékpad 3-fázisú indítómotorral 2006.02.06. 11 kw/715 1/min 160 kw/10000 1/min Zöllner B-220 tip. örvényáramú fékpad 3-fázisú indítómotorral 1_2/1 hajtás fékezés U R g R t Φ Külső gerjesztésű egyenáramú mérlegdinamó (mellékáramkörű motor) Ward-Leonard

Részletesebben

Bevezetés a lágy számítás módszereibe

Bevezetés a lágy számítás módszereibe BLSZM-07 p. 1/10 Bevezetés a lágy számítás módszereibe Nem fuzzy halmaz kimenetű fuzzy irányítási rendszerek Egy víztisztító berendezés szabályozását megvalósító modell Viselkedésijósló tervezési példa

Részletesebben

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK

ELEKTRONIKAI ALAPISMERETEK Elektronikai alapismeretek emelt szint 08 ÉETTSÉGI VIZSGA 008. májs 6. ELEKTONIKAI ALAPISMEETEK EMELT SZINTŰ ÍÁSBELI ÉETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTUÁLIS MINISZTÉIUM Egszerű,

Részletesebben

Hardverek Villamosságtani Alapjai Házi feladat

Hardverek Villamosságtani Alapjai Házi feladat HF_Hardverek Villamágtani Alapjai_mintamegldá Hardverek Villamágtani Alapjai Házi feladat Név:... Javító: Dr. ványi Miklóné EHA Kód Beadái határidő: 4. hét Péntek óra. Ábrazám: xxx...adatk rzáma:...xxx......

Részletesebben

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN

GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN GAZDASÁGMATEMATIKA KÖZÉPHALADÓ SZINTEN ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Gazdaságmatematika középhaladó szinten RACIONÁLIS TÖRTFÜGGVÉNYEK INTEGRÁLJA Készítette: Gábor Szakmai felel s: Gábor Vázlat

Részletesebben

Hőszivattyúk 2010. Makk Árpád Viessmann Akadémia. Viessmann Werke 23.04.2010. Hőszivattyúk. Chart 1

Hőszivattyúk 2010. Makk Árpád Viessmann Akadémia. Viessmann Werke 23.04.2010. Hőszivattyúk. Chart 1 Hőszivattyúk Chart 1 Hőszivattyúk 2010 Makk Árpád Viessmann Akadémia Vorlage 2 560 3 550 2 440 1 500 1 000 700 550 420 850 1 000 1 300 1 400 1 900 2 300 3 578 6 100 5 240 4 600 4 719 5 736 8 330 8 300

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY DÖNTŐ 2004. 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY DÖNTŐ 2004. 5. osztály 5. osztály Ha egy négyzetet az ábrán látható módon feldarabolunk, akkor a tangram nevű ősi kínai játékot kapjuk. Mekkora a nagy négyzet területe, ha a kicsié 8 cm 2? (A kis négyzet egyik csúcsa a nagy

Részletesebben

A MŰSZAKI MECHANIKA TANTÁRGY JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI 20150. AUGUSZTUS

A MŰSZAKI MECHANIKA TANTÁRGY JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI 20150. AUGUSZTUS A MŰSZAKI MECHANIKA TANTÁRGY JAVÍTÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI 20150. AUGUSZTUS 1., Merev testek általános statikája mértékegységek a mechanikában a számító- és szerkesztő eljárások parallel alkalmazása Statikai

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakképesítés azonosító száma, megnevezése: 33 5216 03 VILLANYSZERELŐ SZINTVIZSGA GYAKORLATI FELADAT B A szintvizsga időtartama: Elérhető pontszám: 300 perc 100 pont B/I.

Részletesebben

Ipari és vasúti szénkefék

Ipari és vasúti szénkefék www.schunk-group.com Ipari és vasúti szénkefék A legjelentősebb anyagminőségek fizikai tulajdonságai A legjelentősebb anyagminőségek fizikai tulajdonságai A szénkefetestként használt szén és grafit anyagminőségek

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2012. NOVEMBER 24.) 3. osztály 3. osztály Két szám összege 33. Mennyi ennek a két számnak a különbsége, ha az egyik kétszerese a másiknak? Hány olyan háromjegyű szám van, amelyben a számjegyek összege legalább 25? 4. osztály A Zimrili

Részletesebben

VILLAMOS ENERGETIKA A CSOPORT NEPTUN-KÓD:..

VILLAMOS ENERGETIKA A CSOPORT NEPTUN-KÓD:.. NÉV:...... Terem és ülőhely:... Gyakorlat időpontja, vezetője:... Osztályozás: 40% alatt: 1, 40..54%: 2, 55%-69%: 3, 70%-84%: 4, 85%-tól: 5. Ha bármely feladat eredménye kisebb, mint a feladatra adható

Részletesebben

III. Áramkör számítási módszerek, egyenáramú körök

III. Áramkör számítási módszerek, egyenáramú körök . Árakör száítás ódszerek, egyenáraú körök A vllaos ára a vllaos töltések rendezett áralása (ozgása) a fellépő erők hatására. Az áralás ránya a poztív töltéshordozók áralásának ránya, aelyek a nagyobb

Részletesebben

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78%

xdsl Optika Kábelnet Mért érték (2012. II. félév): SL24: 79,12% SL72: 98,78% Minőségi mutatók Kiskereskedelmi mutatók (Internet) Megnevezés: Új hozzáférés létesítési idő Meghatározás: A szolgáltatáshoz létesített új hozzáféréseknek, az esetek 80%ban teljesített határideje. Mérési

Részletesebben

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály

BOLYAI MATEMATIKA CSAPATVERSENY FŐVÁROSI DÖNTŐ SZÓBELI (2005. NOVEMBER 26.) 5. osztály 5. osztály Írd be az ábrán látható hat üres körbe a 10, 30, 40, 60, 70 és 90 számokat úgy, hogy a háromszög mindhárom oldala mentén a számok összege 200 legyen! 50 20 80 Egy dobozban háromféle színű: piros,

Részletesebben

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve)

Házi dolgozat. Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez. Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Házi dolgozat Minta a házi dolgozat formai és tartalmi követelményeihez Készítette: (név+osztály) Iskola: (az iskola teljes neve) Dátum: (aktuális dátum) Tartalom Itt kezdődik a címbeli anyag érdemi kifejtése...

Részletesebben

Feladatlap. I. forduló

Feladatlap. I. forduló Feladatlap a Ki Mit Tud a statisztika világáról szakmai versenyhez I. forduló 2010. szeptember 14. 1. feladat (12 pont) A vállalkozás beszerzéseinek adatai Mennyiség Egységár (Ft/db) (db) megoszlása (%)

Részletesebben

ALAPFOGALMAK ÉS ALAPTÖRVÉNYEK

ALAPFOGALMAK ÉS ALAPTÖRVÉNYEK A ALAPFOGALMAK ÉS ALAPTÖVÉNYEK Elektromos töltés, elektromos tér A kémiai módszerekkel tová nem ontható anyag atomokól épül fel. Az atom atommagól és az atommagot körülvevő elektronhéjakól áll. Az atommagot

Részletesebben

Transzformátor vizsgálata

Transzformátor vizsgálata A kísérlet, mérés célkitűzései: A transzformátor működési elvének megértése, gyakorlati alkalmazás lehetőségeinek megismerése kísérletek útján. Eszközszükséglet: Tanulói transzformátor készlet digitális

Részletesebben

A mágneses tér energiája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek

A mágneses tér energiája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek A mágneses tér energája, állandó mágnesek, erőhatások, veszteségek A mágneses tér energája Egy koncentrált paraméterű, ellenállással és nduktvtással jellemzett tekercs Uáll feszültségre kapcsolásakor az

Részletesebben

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített)

Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Conjoint-analízis példa (egyszerűsített) Az eljárás meghatározza, hogy a fogyasztók a vásárlás szempontjából lényeges terméktulajdonságoknak mekkora relatív fontosságot tulajdonítanak és megadja a tulajdonságok

Részletesebben

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3.

MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA ÍRÁSBELI VIZSGA I. rész Fontos tudnivalók A megoldások sorrendje tetszőleges. A feladatok megoldásához szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet és bármelyik

Részletesebben

Napenergia hasznosítási lehetőségek összehasonlító elemzése. Mayer Martin János Dr. Dán András

Napenergia hasznosítási lehetőségek összehasonlító elemzése. Mayer Martin János Dr. Dán András Napenergia hasznosítási lehetőségek összehasonlító elemzése Mayer Martin János Dr. Dán András Napenergia hasznosítása Villamosenergiatermelés Hő hasznosítás: fűtés és használati melegvíz Közvetlen (napelemek)

Részletesebben