PÁLYÁZAT IGAZGATÓ HELYETTES

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PÁLYÁZAT IGAZGATÓ HELYETTES"

Átírás

1 PÁLYÁZAT A BUDAPEST FŐVÁROSI ÖNKORMÁNYZAT BENEDEK ELEK ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY IGAZGATÓ HELYETTES munkakörének betöltésére Készítette: Varga Györgyi igazgató helyettes Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI 2012.

2 Abszolút szabadság nem létezik, helyette csak a választás szabadsága létezik, vagyis az, hogy magunk választjuk ki, mi mellett kötelezzük el magunkat. /Paulo Coelho/ Bevezetés Szerencsés embernek érezhetem magam. Szakmai és magánéletem úgy alakult, hogy többnyire egész eddigi életemben azzal foglalkozhattam, amit szeretek, és amihez értek ben általános iskolai tanítóként végeztem Győrben, az Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola nappali tagozatán. A főiskolás évek alatt alakult ki bennem az érzés, hogy fogyatékos gyermekekkel szeretnék foglalkozni. Így már pályám kezdetén nevelőtanárként helyezkedtem el, és értelmilg akadályozott tanulók nevelését-oktatását végeztem. Jelenlegi intézményemben négy évet dolgoztam napközis tanárként, tanulásban akadályozott gyerekek között. Pályafutásom során - mind érzelmileg, mind szakmailag - különleges helyet foglaltak el munkámban a számomra oly kedves értelmileg akadályozott és autizmus spektrum zavaral élő gyermekek. Nagy lelkesedéssel kezdtem hát hozzá 15 évvel ezelőtt intézményem óvodai tagozatának megteremtéséhez. Az óvodai intézményegységben kezdetben óvónőként, majd megbízott intézményegység-vezetőként dolgoztam. Jelenleg is immár 5 éve vagyok ennek az egységnek a vezetője februárjában másoddiplomát szereztem a Kaposvári Egyetem Csokonai Vitéz Mihály Pedagógiai Főiskolai Karán, mint gyógypedagógus júniusában a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Karán közoktatási vezető és pedagógus szakvizsgát tettem. Szakmai szempontból nagy kihívás egy pedagógus számára, hogy intézményegység - vezetőként megvalósítsa azokat az elképzeléseit, melyeket több mint 20 év pedagógiai gyakorlat, tapasztalat csiszolgatott. Szakmailag felkészültnek, emberileg érettnek érzem magam erre a feladatra, kötelességemnek tartom, hogy ezt a lépést megtegyem. Döntésem meghozatalában segítettek azok az általam nagyon tisztelt kollégáim, akik felelősséget éreznek az intézmény jövőjével kapcsolatban, valamint azok a kedves szülők, és nem utolsó sorban a gyermekek, akik nap mint nap megerősítenek hivatásomban.

3 Helyzetelemzés Sajnálatos módon erősödnek azok a tendenciák, amelyek során embercsoportok származásuk, fogyatékosságuk, esetleg következetlen életvezetésük, vagy valamely trauma folytán a társadalom perifériájára szorulnak, gyenge érdekérvényesítési képességgel rendelkeznek; életük mind a civil, mind a hivatalos szférában ellehetetlenül februárjában keresték meg a kerületünkben élő, értelmileg akadályozott gyermekeket nevelő családok intézményünk igazgatóját azzal a kéréssel, hogy segítsen megoldani gyermekeik ellátását, fejlesztését. Intézményünkben, ez időben csak általános iskola működött, tanulásban akadályozott gyermekek részére, ezért a szülőket a Fővárosi Önkormányzat Oktatási Osztályához irányítottuk. Az önkormányzat elismerte a szülői igény jogosságát, így elkezdhettük szervező munkánkat a szükséges átalakítások elvégzése, és a gyermekek óvodai ellátásához, fejlesztéséhez szükséges eszközök beszerzése után. Intézményegységünk kialakulásának lépései kronológiai sorrendben a következők voltak: 1997 októberétől fogadjuk a gyermekeket. Egy vegyes életkorú, értelmileg akadályozottakat nevelő csoporttal kezdtük el nevelő, fejlesztő munkánkat. Az évek során fokozatosan, egyre nagyobb számban jelentek meg óvodánkban autizmus spektrum zavarral élő gyermekek is. Alapító okiratunkba bekerült az autizmus specifikus ellátás, melyet egyfajta spontán szülői és intézményi igény indukált. Óvodánk profilja bővült. Spontán, belső integráció jött létre. Együtt nevelünk értelmileg akadályozott, és autizmussal élő kisgyermekeket. A szülői igényeknek megfelelően 2004-ben és 2006-ban újabb csoportokkal bővültünk. Óvodai Nevelési Programunkat kiegészítettük az autizmussal élő gyermekek nevelési folyamatával. Óvodánkban jelenleg 3 csoportban 24 kisgyermeket nevelünk, ez 100%-os kihasználtságot jelent. Sajnos az igényeket nem tudjuk teljes egészében kielégíteni, most is több gyermek vár előjegyzésünkben az óvodai elhelyezésre. A kisgyermekek nagy többsége XX. kerületi lakos. Óvodánk felvételi körzete Budapest egész területe, és az agglomerációból is fogadunk gyermekeket, ezért a hozzánk érkezők szociokulturális háttere nagyon eltérő.

4 A magas életszínvonalon élőtől a létminimum alatt tengődőig minden réteghez tartozó család megtalálható óvodánkban. Mivel a gyermekek többsége a dél-pesti peremkerületekből, és az agglomeráció településeiről érkezik intézményünkbe, legjellemzőbb az átlagos, enyhén átlag alatti életszínvonal, a családi házas lakókörnyezet. A gyermekek a tanulási képességet vizsgáló szakértői és rehabilitációs bizottságok és gyógypedagógiai szolgáltató központok javaslatai alapján nyernek felvételt. Harmadik életévük betöltésétől hét, indokolt esetben nyolc éves korukig járhatnak az óvodai intézményegységbe. Kezdetben a csoportokban 50-50%-os volt az értelmileg akadályozott, és az autizmussal élő gyermekek aránya. Mára ez az arány jelentősen eltolódott. Jelenleg a 24 kisgyermekből 13 autista, akiknek gondozását, nevelését két gyógypedagógus egy gyógypedagógiai asszisztens és egy dajka segítségével látja el csoportonként. A csoportok a gyermekek életkorának (3-7 év), képességeinek (egyenetlen képességprofil), szükségleteinek tekintetében rendkívül heterogének. Az autizmus spektrum a klasszikus gyermekkori autizmustól, a magas szinten funkcionálni képes, Asperger típusú autisztikus zavarig terjed. A több és/vagy súlyosabb járulékos problémával élő kisgyermekek általában szegregált gyógypedagógiai óvodai csoportban lépnek a közoktatás rendszerébe, itt ritkán találkozunk jó képességű, vagy Asperger szindrómás gyermekekkel. Ez az összetétel a csoportokban dolgozó munkatársaktól nagyon-nagy felkészültséget, nyitottságot és rugalmasságot igényel; nemcsak az autizmus spektrum zavar sajátosságait kell ismerniük, de tisztában kell lenniük a szindróma sokszínűségével, a társuló zavarok természetével, és azzal is, hogy a gyermekeket érő környezeti hatások különbözősége milyen következményekkel járhat a gyermekek állapotának tekintetében. Elemezve és értékelve az elmúlt évek eredményeit úgy gondolom, hogy egy folyamatosan bővülő és fejlődő intézményegységet sikerült megvalósítanom. Sokoldalú, rugalmas, magas színvonalú nevelő, fejlesztő munkával, mely figyelembe veszi a sérülés változatosságát, megfelelő érzelmi biztonságot nyújtunk óvodásainknak. Fontos szempontnak tartom, hogy a vezető megértse embereit. Véleményem szerint a siker az emberek közötti kapcsolaton, és annak megérzésén alapul elsősorban. Meg kell értenünk, és el kell fogadnunk a saját tulajdonságaink által meghatározott viselkedés dinamikáját; erősségeinket, hiányosságainkat, utóbbiakat fokozatosan javítva.

5 Elengedhetetlen az is, hogy méltányoljuk mások vezetési stílusát, mert az egyik faktor a sikerességben az, hogy olyan társakat kell választanunk magunk köré, akik tudják kompenzálni hiányosságainkat. Úgy érzem, megvan bennem a szenvedély és az elhivatottság a munkám iránt; valamint az ellenálló képesség a kudarcokkal és az akadályokkal szemben, ugyan ez még javítandó. Azt gondolom, a megfelelő vezetői stílushoz rendelkezni kell alapvető vezetői kompetenciákkal, személyiségjegyekkel, mint például a professzionális szakmai és pedagógiai tudás, a vezetési, szervezési, minőségbiztosítási, gazdálkodási, humánerőforrási ismeretek, a menedzser típusú vezetés; a kommunikációs ügyesség, a motiválás, az érzelmi intelligencia, a kreativitás, a problémamegoldás. Alapvetően emberközpontú, inspiráló vezetőnek tartom magamat. Kollégáimmal közös alkotás során hozzuk létre, és érjük el céljainkat, így próbálom magas szinten tartani a motiváltságot és az elkötelezettséget. Ösztönzöm az egyének, a csoportok saját megoldásait, próbálom ehhez biztosítani a szükséges feltételeket: segítem a belső kommunikációt, képviselem a csapatomat, igyekszem megszerezni a szükséges erőforrásokat és támogatásokat, a legfelső vezető és a fenntartó felé ellátom a kötelező feladatokat, és távol tartok mindent és mindenkit, ami/aki a csapatomat feltartaná. A vezetői stílust, annak hatását mindig befolyásolja az adott helyzet, a tevékenység konkrét célja, körülményei, a hagyományok, a kultúra, a szocio-ökonómiai paraméterek. Ebből következik, hogy vannak szituációk, amikor többféle vezetői stílus keveréke szükséges a sikeres vezetéshez. Az évek során, mint vezetőnek komoly fejlődési utat kellett bejárnom ahhoz, hogy vezetői stílusom, emberközpontúságom, demokratizmusom mellett, ha a helyzet úgy kívánja, ne ez legyen a meghatározó. Megtapasztaltam, hogy ha a vezetési stílusok helyzettől függő, megfelelő egyensúlyát használom, hatékonyabban tudok alkalmazkodni a kihívásokhoz. Pedagógiai vezetési program Óvodánk nevelő, fejlesztő intézmény, s mint ilyen a gyermeki személyiség kibontakoztatására, nevelésére, fejlesztésére törekszik. Programunk a hazai tradicionális nevelési értékekre épít, korszerű fejlődés- és nevelés- lélektani, neurológiai, gyógypedagógiai eredményekkel ötvözi azokat. Fejlődés lélektani kutatások igazolják, hogy a genetikai program csak és kizárólag megfelelő környezeti tényezők és feltételek biztosításával bontakoztatható ki.

6 Ennek elérése érdekében: minden gyermek és felnőtt számára meleg, családias légkört teremtünk; törekszünk a pedagógiailag segített, ösztönzött szocializáció minél teljesebb megvalósítására; a beszéd/kommunikáció megtanítására; a környezet adta keretek közötti tevékenykedés elsajátíttatására; az eszközök adekvát használatának kialakítására; a társakkal való együttműködésre; a közlekedésre; a mindennapi élet adta szerepek, magatartásminták közvetítésére. Nyugodt, érzelmi biztonságot nyújtó feltételek megteremtésén keresztül biztosítjuk a gyermekek fejlődését, személyiségük kibontakoztatását, életkori és egyéni sajátosságaik, eltérő fejlődési ütemük figyelembevételével, meglévő pozitív tapasztalataik felhasználásával. A gyermekek csoportba helyezésének folyamatában a velük foglalkozó pedagógusok, terapeuták közös munkájuk során: Azonosítják a speciális fejlesztési szükségleteket. Kijelölik az elérendő célokat individualizált, a gyermek szükségleteihez adaptált, egyéni fejlesztési tervek. Meghatározzák az adott kisgyermek tanítása során alkalmazandó módszereket. A segítségadás módját. Kiválasztják a használandó eszközöket napirend, kommunikációs kártyák. Kialakítják a megfelelően strukturált környezetet. Meghatározzák az értékelési szempontokat. A motivációs bázist. Kialakítják a jutalmazási rendszert. Megbeszélik együttműködésük további formáját, és azt is, hogyan, és mi módon elemzik, értékelik munkájukat. A csoportokban dolgozó pedagógusok megállapodnak abban, melyikük fogja koordinálni a gyermek óvodai életét; tartja a családdal és a kollégákkal a kapcsolatot. Megállapodnak abban is, hogy a szülő gyermek interakciók mely mintáit támogatják.

7 Sokoldalúan, sokszínű tevékenységgel, a mással nem helyettesíthető játékkal, és sajátos nevelési igényüknek megfelelő habilitációs célú ellátás megvalósításával a habilitáció specifikumai a sérülés súlyosságától, típusától meghatározottak fejlesztjük képességeiket. Tudjuk, hogy autizmusban a változatos és spontán játékminták hiányoznak; tudjuk azt is, hogy a gyermekek többsége nem lép túl a szimbolikus játék tanult szintjén. Mégis fontosnak tartjuk tanítását annak érdekében, hogy segítségével a gyermeknek lehetősége legyen kapcsolódni más gyermekekhez, gyermekcsoportokhoz, ezzel megvalósítva társadalmi inklúziójának kezdeteit. Hol történik mindez? Egy olyan autizmus-barát környezetben, ahol minden gyermek a mindenkori fejlettségi szintjén pillanatnyi észlelési, gondolkodási és cselekvési kompetenciájához mérten egy közös témán dolgozik, játszik, tanul. Ezen körülmények között eredményesen tudjuk alakítani az autizmus specifikus ellátás feltételeit. A normalizációs elvet követve tudjuk bővíteni és/vagy ésszerűen szűkíteni a gyermekek számára hosszú távon szükséges ismereteket, melyeket igényeik, és életkoruk változásai határoznak meg. Ez a környezet a speciális igényeknek megfelelően kialakított, funkcionálisan strukturált tér, mely alkalmas az önkiszolgálásra, a házimunka feladatok ellátására, a szabadidő hasznos eltöltésére, az egyéni, illetve a kis- és nagycsoportos foglalkozások, terápiák megtartására. Tisztában vagyunk azzal, hogy az autizmus specifikus oktatásban ritka a frontális tanítási helyzetek alkalmazása. A foglalkozásokon nem az új ismeretek átadása az elsődleges célunk, hanem a már meglévő ismeretek, elsajátított készségek alkalmazása, gyakorlása egy szociális ingerekkel túlzsúfolt helyzetben. Hisszük, hogy a gyermekeknek szükségük van a kortárs kapcsolatoknak azon aspektusára, amelyeket mi ebben a védett környezetben nyújtani tudunk számukra anélkül, hogy túlságosan megterhelnénk őket. Ha jól gondolkodtunk a gyermek felől, nagyon rövid időn belül, jól regisztrálható változásokat tapasztalunk az alábbi területeken: Javul szándékos figyelme és irányíthatósága. Könnyebben hozható és tartható feladathelyzetben. Céltalan, sztereotip tevékenységeinek intenzitása és gyakorisága csökken. Gyakrabban tevékenykedik önállóan, játszik adekvátan a játékokkal. Inadekvát viselkedéseinek gyakorisága csökken, azok minőségében javulás mutatkozik. Fejlődés tapasztalható a különböző fejlődési területeken szociális- és kommunikációs készségek, önkiszolgálási készségek, kognitív működések. Alapelvünk: a nevelés, fejlesztés a viselkedés változtatásával. Bár egyes autizmussal élő gyermekek viselkedésproblémákat mutatnak, ez nem az állapot jellemző sajátossága. A viselkedésproblémákat komplex, a gyermek és a környezet kölcsönhatásából fakadó problémaként azonosítjuk, ezért arra törekszünk, hogy megelőzzük azokat.

8 Mit tanítunk ennek érdekében? A csoport életének elemi szabályait, szokásait. Az elemi viselkedés szabályait fokozatosan bővülő rendszerben. Más személyek jelenlétének felismerését és elfogadását. Ismerős személyek felismerését és nevét. Saját maga, és más személyek elkülönítését. Mindennapi készségeket étkezés, tisztálkodás, öltözködés, szabadidő. Kapcsolatteremtést, fenntartást. Egyszerű szociális rutinokat (pl. köszönés, segítségkérés). A pedagógus segítségének elfogadását. Kommunikációt. Elemi kooperációt felnőttel, gyermekkel. A taníthatóságot megalapozó szociális készségeket. Önmagáról való tudást személyi adatai, saját külső tulajdonságai. Elemi élménymegosztást. Problémamegoldást. Funkcionális, szociális, szimbolikus játékot. Az értelmileg akadályozott óvodások között különleges helyet foglalnak el az autizmussal élő gyermekek. A kölcsönösséget igénylő szociális készségek, a rugalmas gondolkodás hiánya, a beszéd szintjéhez képest károsodott kommunikáció rendkívül kiszolgáltatottá és esendőkké teszi őket környezetükkel szemben. Az elmúlt években folyamatosan sikerült kialakítanunk egy térben és időben struktúrált környezetet. A protetikus környezet, a következetesen ismétlődő tevékenységek, a TEACCH program, a napirend, a PECS használata, a tevékenységszervezés megtanítása, a kiszámítható kapcsolatok, a meleg, elfogadó légkör valóban kapaszkodót nyújtanak a számukra bonyolult világban. Magyarországon egyre több az autizmussal élő gyermekek száma. Ezeknek csak egy töredéke kapja meg a szükségleteinek megfelelő fejlesztést. A szülők hosszas kálváriát járnak gyermekükkel, és kevés olyan szerencsés van közöttük, akik időben kapnak - és egyáltalán kapnak - szakszerű ellátást. Erre a fejlesztési területre rendkívül nagy igény van. Az óvodai fejlesztés során a sérülés- specifikus szociális, kommunikációs és kognitív fejlesztés áthatja az óvodában eltöltött idő minden percét. Ezek a speciális nevelési célok nagyon sok pontban találkoznak, fedik egymást az értelmileg akadályozott gyermekek nevelési céljaival.

9 A jelenlegi rendszerű, vegyes életkorú és kórformájú csoportokat optimálisnak tartom, ezért a jövőben is ilyen csoportok kialakítására törekszem. Az óvodai fejlesztés folyamatát és rendszerét az alábbiak szerint kibővíteném az elkövetkezendő években. A foglalkozások rendszerének kialakítását a vizsgálatok alapján kialakított fejlettségi szint határozza meg. A fejlesztés folyamatában a gyermek fejlődéséről az állandó visszajelzést a gyógypedagógiai megfigyelés és vizsgálat biztosítja. A. Vizsgálat a képességstruktúra felmérése B. Komplex fejlesztés, terápia a foglakozások rendszere C. Kontrollvizsgálat a fejlődésben bekövetkezett változások elemzése l. Szakvélemény 2. Gyógypedagógiai vizsgálat - Anamnézis -Gyógypedagógiai megfigyelés, jellemzés -Strassmeier fejlődési skála 3. Fejlesztési terv l. Mozgásfejlesztés 2.Anyanyelv és kommunikáció - fejlesztés 3. Játékra nevelés 4. Vizuomotoros készség fejlesztése 5. Zenei nevelés 6.Önkiszolgálásra nevelés 7. Egyéni fejlesztés 8. Terápiák l.gyógypedagógiai értékelőlap 2.Gyógypedagógiai vizsgálatok

10 Programunkat továbbra is szükséges kiegészíteni a hasznosnak tapasztalt terápiákkal - Ayres, DSGM, TSMT, Ulwila, úszás, lovas terápia, kutyás terápia. A kollégák továbbképzését ezen a területen is fontosnak tartom. Együttműködés a családokkal A speciális szükségletekkel rendelkező gyermekek sikeres nevelése, fejlesztése a szülők teljes mértékű részvételén is múlik. A szülők és a gyermek intézménye között lévő kapcsolatnak létfontosságú hatása van a gyermek előrehaladásának tekintetében. Ha a szülők támogatni akarják a pedagógusok erőfeszítéseit, akkor szükség van az intézménytől kapott információkra és tanácsokra a célkitűzésekkel, és gyermekük ellátásával kapcsolatban. A gyermek speciális szükségleteit nem lehet pontosan felmérni, és az intézményben kielégíteni azok nélkül a meglátások nélkül, amelyeket a szülők a gyermekkel való intimebb élményeik alapján képesek nyújtani. Az szülők rendkívül nagy hatással lehetnek a gyermek sikeres óvodai nevelésére és fejlesztésére. Együttműködésük nélkülözhetetlen a felmerülő nehézségek leküzdéséhez, a zökkenőmentes, vagy legalábbis nagyobb problémák nélküli beilleszkedéshez. A közösségbe kerülés, a kortárscsoport megismerése az autista gyermekek számára is rendkívül fontos; az autizmus spektrum zavarból következő beilleszkedési problémák, kommunikációs nehézségek leküzdéséhez, tompításához az óvoda és a szülő harmonikus együttműködésére van szükség. Sok szülő, mielőtt arra a kérdésre válaszolna, hogy mit vár el a szakemberektől, felteszi magának a kérdést, hogy mire is számít gyermekével kapcsolatban. Ez a válasz, és a gyermekük jövőjéről alkotott általános képük fogja meghatározni azt, hogy mit várnak el azoktól a szakemberektől, akikkel kapcsolatba kerülnek. Vannak olyan szülők, akik nehezen tudják megérteni, hogy fogytékkal élő gyermekük van, és nehezen tudják elfogadni, hogy a gyermeküket soha nem lehet meggyógyítani. Ennek az lehet a következménye, hogy elvesztik a nekik segítő emberekbe vetett hitüket, és keserűvé, megbántottá, bizalmatlanná válnak. Munkánk során többek között törekszünk a családközpontú gondoskodás megvalósítására, a szülői igények, elvárások kielégítésére. A családközpontú gondoskodással a gyermek és a környezet szükségleteit figyelembe véve a szülőben a kilátástalanság helyett a fejlesztő beállítódást igyekszünk kialakítani. Együttműködésünk akkor lehet hatékony, ha a segítséget nem erőszakoljuk rá a családra, de ha kérik, azonnal segít a szakember.

11 Ha a gyermekkel foglalkozó gyógypedagógus ismeri a szülők igényeit, a család életkörülményeit, lehetőségeit; ha partnerként, és nem páciensként kezeljük a szülőket; ha azt igyekszünk segíteni, hogy az anya helyesen és hatékonyan értelmezze a gyermek viselkedését, reálisan ismerje gyermeke állapotát, fejlesztésének lehetőségeit, korlátait, akkor erősíthetjük a családi kompetenciákat, elősegíthetjük a család és a gyermek társadalmi inklúzióját. Célunk annak ismerete, hogy milyen hatással van egy fogyatékkal élő gyermek egy család életére; milyen a valódi partnerkapcsolat, hogy mennyire fontos a közös megértés a szülők és a szakemberek között a gyermek nevelése során. Képesnek kell lennünk arra, hogy megértsük azokat az érzéseket, érzelmeket és problémákat, amelyekkel az autista gyermekek szüleinek szembe kell nézniük; megismerjük a fogyatékosság összetettségét, és azokat a területeket, amelyeken esetleg konfliktus jöhet létre a szülők és a szakemberek között; értékeljük a szülők és a szakemberek partnerkapcsolatban való együttműködésének fontosságát, és ennek következményeit; megtanuljuk a szülőkkel való munka során használt technikákat és módszereket, és azokat gondoskodó és érzékeny módon alkalmazni is tudjuk. A formalizált, hivatalos keretek között zajló esetmegbeszélések mellett az informális, kötetlen, közös rendezvények, események is jó eredményekre vezethetnek a szülők és a pedagógusok közötti együttműködés és kommunikáció javításában. Működési vezetési program A kompetens vezetési struktúra működési rendszere Az óvodai intézményegység élén az óvodai intézményegység - vezető áll. Közvetlen felettese az egybeszervezett intézmény vezetője. A tanügyi igazgatóhelyettes irányításával - az igazgató egyetértésével - tervezi, szervezi, ellenőrzi és értékeli az óvoda szakmai munkáját. Az SZMSZ-ben foglaltaknak megfelelően végzi feladatait. Óvodánkban az egyes csoportok közötti átjárhatóság, a szoros szakmai kapcsolatok miatt a pedagógusok folyamatos, napi szakmai kapcsolatban is állnak.

12 Külön szakmai munkaközösségek létrehozását nem tartom indokoltnak. A fővárosi szakmai munkaközösségek munkájában aktívan részt veszünk. A koordinálást egy, az óvoda nevelőtestülete által választott gyógypedagógus végzi. Tevékenységéről az óvoda vezetőjét és a nevelőtestületet folyamatosan tájékoztatja. Az óvoda pedagógiai munkáját segítik a szakértői bizottságokban dolgozó gyógypedagógusok, pszichológusok, az önkormányzatoknál működő pedagógiai szakszolgálatok munkatársai, a felkért közoktatási szakértő, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolai Karának oktatói, az EGYMI gyógypedagógusai, az Autizmus Kutatócsoport munkatársai. Az óvoda dolgozóinak érdekérvényesítési szervei - egybeszervezett intézmény lévén - megegyeznek az iskola dolgozóinak képviseletét is ellátó szervezetekkel. Ezek: - a közalkalmazotti tanács; - a pedagógus szakszervezet. A gyermekek érdekérvényesítési szerve a szülői munkaközösség, amely csoportonként működik. Tisztségviselői évenként megerősítést nyernek. A szülői munkaközösség ismeri és véleményezi az óvoda nevelési programját, házirendjét. Részt vállal a csoportok, illetve az egész óvoda életét érintő események, ünnepségek, hagyományos rendezvények szervezésében. Fontos szerepe van a szülők egymás közti kapcsolatainak. Az értelmileg akadályozott és autista gyermek nevelése során számtalan alkalommal kerülhet krízishelyzetbe a szülő, amikor a szakmai segítség mellett kiemeit jelentőségű a sorstársak támaszt nyújtó segítsége. Ellenőrzés, értékelés, mérés Ellenőrzési formák: folyamatos megfigyelés, feljegyzések készítése, nevelőtestületi megbeszélések, gyermekek cselekedeteinek, viselkedésének elemzése, fejlődési tesztek végzése, felmérése, nyomon követések, az iskolai beválás vizsgálata. Az ellenőrzésben résztvevők: az egybeszervezett intézmény vezetője, az óvodai intézményegység vezetője. Az ellenőrzés részben folyamatos, részben ciklusonkénti, pl. bizonyos célzott ellenőrzés: szokások elsajátítása, erőfeszítés, munkában való részvétel; vagy egyes fejlesztési terület eredményei. Másrészt évenkénti: a magatartás, a viselkedés változása, a képességek fejlődése, a továbbhaladás lehetőségei, stb. Három évente: az értékek elfogadása, és az azzal azonosulás, a program erényei, hibái, az esetleges újabb kihívásoknak való megfelelés szempontjai alapján.

13 Felhasználjuk az óvodánkban hospitáló kollegák, a gyakorlatot teljesítő főiskolai hallgatók és gyógypedagógiai asszisztensek megfigyeléseit, tapasztalatait, esetleges kritikáit. Intézményünk a lehetséges alternatívák közül korábban a TQM rendszerű minőségbiztosítás mellett döntött. Jelenleg az egész intézményt átfogó, egységes minőségfejlesztési rendszer szerint dolgozik. Az óvodai intézményegységben dolgozók is részt vettek az új ÖMIP/IMIP bemutató nyitó előadásain. Az iskolai intézményegységhez kapcsolódva azóta több, a minőségbiztosítással foglalkozó előadáson, rendezvényen vettünk részt. Figyelemmel kíséljük az iskolai minőségi körök megalakulását, munkáját, hogy az így szerzett tapasztalatainkat beépíthessük az óvodai minőségbiztosítási rendszer kiépítésének folyamatába. Az óvoda bővülésével párhuzamosan végezzük a minőségfejlesztési rendszer folyamatos működtetését. Személyi feltételek Az értelmileg akadályozott, és autizmussal élő gyermekeket nevelő, fejlesztő óvodai csoport ellátásához szükséges személyi feltételek: - csoportonként 2 gyógypedagógiai tanár vagy terapeuta (előny az ÉA, logopédia vagy szarnatopedagógia szakos végzettség), - csoportonként l gyógypedagógiai asszisztens, és l szakképzett dajka. Óvodánk jelenleg három csoporttal működik, tehát 6 gyógypedagógus (délelőtti kezdéssel, napi 1-1,5 óra átfedéssel), 3 gyógypedagógiai asszisztens, és 3 dajka dolgozik az intézményegységben. A megfelelő létszám és képzettség biztosítása a nevelési program megvalósítása érdekében elengedhetetlen. Az óvodatitkári, és az óvoda gazdálkodásával kapcsolatos feladatokat - közös igazgatású intézmény lévén - az iskolatitkár, illetve a GYIGSZ látja el. Az óvodai térítési díjakat, a befizetések és étkezés lerendelések rendjét az óvodai intézményegység vezetője állapítja meg Az óvodai gyermekvédelmi munkához igénybe vesszük az intézmény gyermekvédelmi megbízottjának segítségét. Fontosnak tartom az intézményegységben dolgozók menedzselését: a jó közérzet biztosítását, szakmai fejlesztési, továbbképzési lehetőségek megteremtését, a munka elismerését anyagi és erkölcsi téren. A jó emberi együttműködés, a közös munka akkor lehetséges, ha minden csapattag egyénileg kellően pozitívan, lelkesen, felelősséget vállalva, kreatívan végzi a feladatát. Ehhez mindenkinek éreznie kell, hogy a többiek számára ő személy szerint fontos, értékes, elfogadják, törődnek azzal, hogy jól érezze magát. Nekem, mint vezetőnek ez feladatom, felelősségem is. Így motiválni próbálok személyes figyelmemmel, nyitottságommal, közvetlenségemmel, rugalmasságommal, segítséggel, törődéssel is, mert a vezető nem létezik a csapata nélkül.

14 Tárgyi feltételek A nevelés szempontjából nagyon fontosnak tartom, hogy esztétikus, átlátható, nyugalmat árasztó környezet vegye körül a gyermekeket. Ennek megteremtése, folyamatos alakítása az óvodában dolgozó minden felnőtt feladata. A jelenlegi 3 csoportszoba felszerelése, eszközellátottsága megfelelő. Az öltöző helyiség kialakítása, felszereltsége megfelel a gyermekek szükségleteinek. A melegvizes zuhanyozóhellyel is felszerelt mosdóhelyiséget a jelenleg érvényes előírásoknak megfelelően átalakítottuk. Óvodánk saját, az iskola udvarából leválasztott udvarral rendelkezik. Felszereltsége messze a kívánatos alatt marad. Az intézmény bővítési munkálataival párhuzamosan rendezésre kerül majd a hozzá tartozó udvar is, és ekkor kerül majd kiálakításra, felszerelésre óvodánk végleges játszótere. A jelenlegi csoportszobák felszerelésének bővítésekor, és az épület átalakításakor kialakításra kerülő új helyiségek felszerelésekor mindig szemelőtt tartjuk az oktatási miniszter 1/1998. (VII.24.) OM, a nevelési-oktatási intézmények müködéséről szóló rendeletét 2007 nyarán egy egyéni fejlesztő /terápiás szobával is bővült intézményegységünk. Ennek berendezése, esztétikussá tétele, eszközeink beszerzése sikeresen befejeződött. A gyermekek kötelező orvosi szűrővizsgálatát, és esetenkénti akkut ellátását az iskolai rész területén található orvosi szobában dolgozó iskolaorvos végzi. Az óvoda dolgozóinak foglalkozás egészségügyi szűrővizsgálatát az intézmény foglakozás egészségügyi szakorvosa látja el. Az óvodában dolgozó gyógypedagógusok és asszisztensek az iskola gyógypedagógusaival közösen használják az intézmény területén lévő tanári szobát és könyvtárat. Együttműködés Óvodánkat a legszorosabb kapcsolat a velünk egy épületben müködő, tanulásban akadályozott gyermekeket nevelő általános iskolához fűzi. Részt veszünk az iskola óvodások számára is élményt nyújtó ünnepségein, rendezvényein. Igénybe vesszük az iskolában dolgozó, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező gyógypedagógusok szakmai segítségét is a különleges fejlesztési igényű gyermekek esetében.

15 Szakmai kapcsolataink igen szerteágazóak. Minden gyermek esetében a legoptimálisabb fejlesztésre törekszünk, ezért igyekszünk minden szakmai segítséget felkutatni, igénybe venní. Így kerültünk kapcsolatba több Tanulási Képességet Vizsgáló Gyógypedagógiai Tanácsadó és Rehabilitációs Bizottsággal, az Autizmus Kutatócsoporttal, a Korai Fejlesztő Központtal, a csepeli és a IX. kerületi Autista Óvodával és Általános Iskolával, a Dunaharaszti 2. és 4. sz. Nevelési Tanácsadó és Óvodával, a XX. és XXIII. kerületi Családgondozó Központtal, az említett két önkormányzat gyámügyi csoportjával; több fogyatékos gyermekek integrált nevelését felvállaló óvodával, az óvodánkból kilépő gyermekeket fogadó, értelmileg akadályozott és autizmussal élő tanulók oktatását, nevelését ellátó általános iskolával. Kapcsolatban állunk az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolai Karral, a Fővárosi Pedagógiai Intézettel, a fővárosi gyógypedagógiai munkaközösséggel, a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületével, az Értelmi Fogyatékosok Országos Érdekképviseleti Szervezetével. Az egybeszervezettség nagy előnyt jelent óvodánk számára, mert a hosszú évtizedek óta bejáratott kapcsolatokkal rendelkező iskola társadalmi kapcsolatait bármikor igénybe vehetjük. Az iskola vezetősége által létrehozott "Élni akarunk!" Közhasznú Alapítvány az értelmi fogyatékos gyermekekért óvodánk munkáját is támogatja. Befejezés Az elmúlt öt évre, mint intézményegység - vezető visszatekintve elmondhatom, hogy óvodánk nevelő, fejlesztő intézmény, s mint ilyen a gyermeki személyiség kibontakoztatására, nevelésére, fejlesztésére törekszik. Programunk a hazai tradícionális nevelési értékekre épít, korszerű fejlődés- és neveléslélektani, neurológiai, gyógypedagógiai eredményekkel ötvözi azokat. Fejlődés lélektani kutatások igazolják, hogy a genetikai program csak és kizárólag megfelelő környezeti tényezők és feltételek biztosításával bontakoztatható ki. Ennek megvalósítása érdekében minden gyermek és felnőtt számára meleg, családias légkört teremtünk. Óvodánkban a pedagógiailag segített, ösztönzött szocializáció minél teljesebb megvalósítására törekszünk. A kisgyermeknek ahhoz, hogy boldoguljon, meg kell tanulnia beszélni/kommunikálni, a környezet adta keretek között tevékenykedni, az eszközöket használni, a társakkal együttműködni, közlekedni, el kell lesnie a mindennapi élet adta szerepeket, magatartásmintákat. Az általam vezetett intézményegység fejlesztési programja, a dolgozók odaadó munkája eredményeként fejlődés tapasztalható az itt foglalkoztatott gyermekeknél a fejlesztés minden területén.

16 A több évtizedes, Magyarországon működő gyógypedagógiai hálózat folyamatos bővülése azt mutatja, hogy nagy szükség van az értelmileg akadályozott, és az autizmus spektrum zavarban szenvedő gyermekek óvodai speciális foglakoztatására, sajátos körűlmények között vagy integráltan. Azt gondolom, és a tizenöt éves tapasztalatom is ezt igazolja, hogy ez a formája az integrációnak, ahol az autizmussal élő gyermekek értelmileg akadályozott gyermekekkel együtt nevelkednek, kimagaslóan eredményes. Az óvoda erősségét egyrészt ebben, másrészt abban látom, hogy felkészült, szakmailag jól képzett szakemberek fogadják az intézménybe kerülő gyermekeket és szüleiket. Véleményem szerint a jövőben a korai fejlesztés, az óvodai nevelés még meghatározóbb szerephez jut a gyógypedagógiában. Így a már meglévő, kiépített nevelési programot a pedagógiai vezetési programban megfogalmazott célokkal kiegészítve, továbbfejlesztve kívánom megvalósítani az elkövetkezendő időkben. "A korai nevelés a legfontosabb. Amit az ember gyermekként lát, az segíti egész életében, hogy jó felé orientálódjék " (BRUNSZVIK TERÉZ)

Ferences Rendi Autista Segítő Központ, Általános Iskola, Fogyatékos Személyek Otthona, Gondozóháza, Lakóotthona és Nappali Ellátása

Ferences Rendi Autista Segítő Központ, Általános Iskola, Fogyatékos Személyek Otthona, Gondozóháza, Lakóotthona és Nappali Ellátása Ferences Rendi Autista Segítő Központ, Általános Iskola, Fogyatékos Személyek Otthona, Gondozóháza, Lakóotthona és Nappali Ellátása PEDAGÓGIAI PROGRAM Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány Autista

Részletesebben

MUNKATERV 2015-2016 GYURKOVICS TIBOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY

MUNKATERV 2015-2016 GYURKOVICS TIBOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY MUNKATERV 2015-2016 GYURKOVICS TIBOR ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY 1 2 ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA Bevezetés A 2015-2016. tanév munkaterve

Részletesebben

Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Egységes szervezetbe foglalat módosított Pedagógiai program Óvodai nevelési

Részletesebben

MESE-VÁR ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE. Pedagógia Program OM: 030796

MESE-VÁR ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE. Pedagógia Program OM: 030796 MESE-VÁR ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE Pedagógia Program OM: 030796 Derecske 2015. 1 Tartalom 1. BEVEZETÉS... 4 2. TÖRVÉNYI HIVATKOZÁS... 5 3. AZ ÓVODA ADATAI... 6 4. HELYZETELEMZÉS... 8 4.1. TELEPÜLÉSI KÖRNYEZETÜNK,

Részletesebben

PÁLYÁZAT OM 034501. A KIMBI ÓVODA (1121 Bp. Tállya u. 22.) ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA. Készítette: Gallina Ilona

PÁLYÁZAT OM 034501. A KIMBI ÓVODA (1121 Bp. Tállya u. 22.) ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA. Készítette: Gallina Ilona OM 034501 PÁLYÁZAT A KIMBI ÓVODA (1121 Bp. Tállya u. 22.) ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA Készítette: Gallina Ilona 1 2014. Alkossa meg a gyermek a tudást, ne készen kapja! A kész tudás szükségtelenné teszi, hogy

Részletesebben

Az Alsóvárosi Óvoda Pedagógiai Programja

Az Alsóvárosi Óvoda Pedagógiai Programja Alsóvárosi Óvoda OM 032742 * 2600. Vác, Vám u. 11. ( /Fax: 06-27/317-092 E-mail: ovoda.alsovarosi@gmail.com Az Alsóvárosi Óvoda Pedagógiai Programja I. BEVEZETŐ Az óvodai nevelés országos alapprogramja

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010

SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010 Csanádpalota Nagyközség Önkormányzatának Napsugár Óvoda és Bölcsőde Csanádpalotai Bölcsőde Tagintézménye SZAKMAI PROGRAMJA 2005-2010 Készítette: Kovács Jánosné Tagintézmény vezető 1 Szakmai program 2005-2010-ig

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA . tel/fax: 229-2359 XXII. KERÜLETI EGYESÍTETT ÓVODA TÜNDÉRKERT TAGÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA T a r t a l o m j e g y z é k B EVEZETÉ S... 4 1. HELYZETKÉP... 5 1.1. Az intézmény adatai...5 1.2. Az Egyesített

Részletesebben

BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY

BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY Pedagógiai Program 2013 Tartalomjegyzék I PEDAGÓGIAI PROGRAM. 1. Helyzetértékelés

Részletesebben

GYŐRI MOSOLYVÁR ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

GYŐRI MOSOLYVÁR ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYŐRI MOSOLYVÁR ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 4 LEHEL UTCAI TAGÓVODA... 7 I. BEVEZETÉS... 8 II. GYERMEKKÉP, ÓVODAKÉP... 9 III. AZ ÓVODAI NEVELÉS FELADATAI... 10 IV. AZ ÓVODAI

Részletesebben

A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja

A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja Budapest, 2015. augusztus 3. Buc-Horváth Gabriella óvodavezető 1 I. BEVEZETŐ 216/2011.(V.19.) ÖK. számú határozat alapján a 2011/2012. nevelési

Részletesebben

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013.

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. Deák Ferenc Középiskolai Kollégium Székhely: 1118 Budapest, Rimaszombati út 2. Tel: 1/606-7250 Fax: 1/606-7249 e-mail: dfk@deak-koll.sulinet.hu

Részletesebben

KROK KOMPLEX REHABILITÁCIÓS ÉS OKTATÓKÖZPONT Közhasznú Nonprofit Kft. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 55.

KROK KOMPLEX REHABILITÁCIÓS ÉS OKTATÓKÖZPONT Közhasznú Nonprofit Kft. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 55. KROK KOMPLEX REHABILITÁCIÓS ÉS OKTATÓKÖZPONT Közhasznú Nonprofit Kft. 8000 Székesfehérvár, Seregélyesi út 55. Kapocs EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT KORAI FEJLESZTŐ és GONDOZÓ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

Részletesebben

Margaréta Óvoda Szombathely TARTALOMJEGYZÉK

Margaréta Óvoda Szombathely TARTALOMJEGYZÉK Margaréta Óvoda Szombathely TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés 1.oldal Küldetésnyilatkozat 2. oldal Óvodánk bemutatása... 3-4. oldal Gyermekkép, óvodakép 5-6. oldal Óvodánk irányítási és szervezeti felépítése 6-7.

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM DÉL-KELENFÖLDI ÓVODA 1119 Budapest, Lecke u. 15-19. Mozgolódó Lurkók, vígan Cseperednek!

PEDAGÓGIAI PROGRAM DÉL-KELENFÖLDI ÓVODA 1119 Budapest, Lecke u. 15-19. Mozgolódó Lurkók, vígan Cseperednek! PEDAGÓGIAI PROGRAM DÉL-KELENFÖLDI ÓVODA 1119 Budapest, Lecke u. 15-19. Mozgolódó Lurkók, vígan Cseperednek! Az intézmény OM azonosítója: 034454 Nevelőtestületi elfogadás határozatszáma: 1 / 2016. ( 03.01.)

Részletesebben

K É K V I R Á G MÓDOSÍTOTT ÓVODAI PROGRAM

K É K V I R Á G MÓDOSÍTOTT ÓVODAI PROGRAM K É K V I R Á G MÓDOSÍTOTT ÓVODAI PROGRAM ÉRVÉNYES: 1999. szept.1-től MÓDOSÍTVA: 2013. augusztus 31. KÉSZÜLT: Kőbányai Kékvirág Óvoda 1107. Budapest X. Kékvirág utca 5. Jóváhagyta: Béres Péterné óvodavezető

Részletesebben

Intézmény székhelye, címe: Rétság, Mikszáth út 6

Intézmény székhelye, címe: Rétság, Mikszáth út 6 Intézmény neve: Szabályzat típusa: Napközi Otthonos Óvoda Pedagógiai program Intézmény székhelye, címe: Rétság, Mikszáth út 6 Intézmény OM-azonosítója: 032044 Intézmény fenntartója: Rétság Város Önkormányzata

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Kalocsa Város Óvodája és Bölcsődéje Szervezeti és Működési Szabályzat OM azonosító: 027488 Készítette: Katus Györgyné Kalocsa, 2014. augusztus 04. TARTALOM Tartalomjegyzék BEVEZETŐ...3 1.Az SZMSZ hatálya,

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJA OM: 030862 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014.

DEBRECENI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJA OM: 030862 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. DEBRECENI EGYETEM GYAKORLÓ ÓVODÁJA OM: 030862 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. TARTALOMJEGYZÉK A PEDAGÓGIAI PROGRAM JOGSZABÁLYI HÁTTERE:... 3 A GYAKORLÓ ÓVODA ADATAI... 4 I. BEVEZETŐ... 7 II. GYERMEKKÉP... 8 1.

Részletesebben

2.1. Minőségcélok 20 2.2. Jövőkép.21 2.3. Intézményünk szabályozott folyamatai 22

2.1. Minőségcélok 20 2.2. Jövőkép.21 2.3. Intézményünk szabályozott folyamatai 22 TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Az intézmény bemutatása.. 6 1.2. Az intézmény minőségfejlesztési múltjának bemutatása... 8 1.3. A minőségügyi rendszer dokumentumainak felépítés. 10 1.4. A MIP-hez

Részletesebben

a SEMMELWEIS EGYETEM NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA Székhely: 1089 Budapest, Elnök utca 4. OM: 034394 Pedagógiai Program

a SEMMELWEIS EGYETEM NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA Székhely: 1089 Budapest, Elnök utca 4. OM: 034394 Pedagógiai Program a SEMMELWEIS EGYETEM NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODÁJA Székhely: 1089 Budapest, Elnök utca 4. OM: 034394 Pedagógiai Program Intézmény fenntartója: Semmelweis Egyetem Székhely: 1085 Budapest, Üllői út 26. Pedagógiai

Részletesebben

2016. Kőbányai Gézengúz Óvoda 1107 Budapest, Zágrábi u. 13/a. Szervezeti és Működési Szabályzat. Készítette: Murányiné Bényei Ibolya óvodavezető

2016. Kőbányai Gézengúz Óvoda 1107 Budapest, Zágrábi u. 13/a. Szervezeti és Működési Szabályzat. Készítette: Murányiné Bényei Ibolya óvodavezető Ügyirat szám:ii/11/63/2016 Kőbányai Gézengúz Óvoda 1107 Budapest, Zágrábi u. 13/a. Szervezeti és Működési Szabályzat 2016. Készítette: Murányiné Bényei Ibolya óvodavezető TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RÉSZ

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. ILLYÉS GYULA GIMNÁZIUM és KSZKI 2013.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. ILLYÉS GYULA GIMNÁZIUM és KSZKI 2013. PEDAGÓGIAI PROGRAM ILLYÉS GYULA GIMNÁZIUM és KSZKI 2013. Pedagógiai program 2 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 5 2. AZ INTÉZMÉNY JOGI HELYZETE... 5 2.1. Az intézmény alapító okirata... 5 (lásd mellékletben)...

Részletesebben

Keveháza Utcai Óvoda 034453 Pedagógiai Program 2013 19./2013.(08.30.)

Keveháza Utcai Óvoda 034453 Pedagógiai Program 2013 19./2013.(08.30.) Pedagógiai Program Keveháza Utcai Óvoda 1119 Budapest, Keveháza u. 4. Az intézmény OM azonosítója: Intézményvezető: 034453 Tóth Ildikó Legitimációs eljárás Nevelőtestületi elfogadás határozatszáma: 19./2013.(08.30.)

Részletesebben

Hatályos: 2014.05.06-tól

Hatályos: 2014.05.06-tól Hatályos: 2014.05.06-tól A Pedagógiai Program alapja a 2011.évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről és a 363/2012 (XII.17.) kormányrendelete az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramjáról Kedves Olvasó!

Részletesebben

III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve

III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve III.A Az 1-4. évfolyam részletes helyi tanterve Tartalomjegyzék 1. Az iskola 1-4 évfolyamain tanított tantárgyak, kötelező és szabadon választható tanórai foglalkozások, az előírt tananyag és követelményei...

Részletesebben

BÓBITA ÓVODA Pedagógiai Programja Környezeti nevelés a fenntarthatóság jegyében

BÓBITA ÓVODA Pedagógiai Programja Környezeti nevelés a fenntarthatóság jegyében BÓBITA ÓVODA Pedagógiai Programja Környezeti nevelés a fenntarthatóság jegyében 1072 Budapest, Akácfa utca 32. Telefon/fax: 06 1 321-3675 Honlap: www.bobitaovoda.hu E-mail: bobitaovi@mail.datanet.hu Az

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzata. Kerekegyerdő Bölcsőde Szakmai Programja 2011.

Kerekegyháza Város Önkormányzata. Kerekegyerdő Bölcsőde Szakmai Programja 2011. Kerekegyháza Város Önkormányzata Kerekegyerdő Bölcsőde Szakmai Programja 2011. Készítette: Csorbáné Takács Erika Bölcsődevezető A bölcsőde alapadatai Intézmény neve: Rövidített neve: Kerekegyerdő Bölcsőde

Részletesebben

Szombathelyi Szivárvány Óvoda

Szombathelyi Szivárvány Óvoda Szombathelyi Szivárvány Óvoda OM: 036462 Epochális rendszerű pedagógiai programja TARTALOMJEGYZÉK BEKÖSZÖNTŐ 1. KÜLDETÉSNYILATKOZATUNK... 1. oldal 2. ÓVODÁNK BEMUTATÁSA... 2. oldal 2.1. Óvodánk személyi

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 Kiskőrösi Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Integrált Óvoda, Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola Kiskőrös PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 Készítette: Kiskőrös, 2011. augusztus 15. Utolsó módosítás:

Részletesebben

Szombathely Bem József u. 33. OM 036460 ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAM

Szombathely Bem József u. 33. OM 036460 ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAM Szombathely Bem József u. 33. OM 036460 ÓVODAI PEDAGÓGIAI PROGRAM TARTALOMJEGYZÉK Küldetésnyilatkozat 3 I. Bevezető 5 I.1. Óvodánk bemutatása 5 II. Gyermekképünk, Óvodaképünk 9 II.1. Gyermekképünk 9 II.2.

Részletesebben

Kerekegyerdő Bölcsőde Szakmai Programja

Kerekegyerdő Bölcsőde Szakmai Programja Kerekegyháza Város Önkormányzata Kerekegyerdő Bölcsőde Szakmai Programja 2013. Készítette: Csorbáné Takács Erika bölcsődevezető A bölcsőde alapadatai Intézmény neve: Rövidített neve: Kerekegyerdő Bölcsőde

Részletesebben

Intézmény OM azonosítója: 030269

Intézmény OM azonosítója: 030269 KIRÁLY-TÓ ÓVODA ÉS BÖLCSÖDE 9330.KAPUVÁR ARANY JÁNOS U. 10/A Tel: 96/242-611 96/241-088 Fax: 96/ 241-088 E-mail: postmaster@kiralytoovoda.t-online.hu Intézmény OM azonosítója: 030269 Intézményvezető: Nevelőtestületi

Részletesebben

Zalalövői Napköziotthonos Óvoda. 2014-2015. nevelési év munkájának értékelése

Zalalövői Napköziotthonos Óvoda. 2014-2015. nevelési év munkájának értékelése Zalalövői Napköziotthonos Óvoda 2014-2015. nevelési év munkájának értékelése 2 Statisztikai adatok: Az intézmény megnevezése: Zalalövői Napköziotthonos Óvoda Férőhelyek száma: 112 Tanköteles korú gyermekek:

Részletesebben

Szivárvány Baptista Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény

Szivárvány Baptista Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény A Szivárvány Baptista Gimnázium, Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Elfogadta a az Intézmény NEVELŐTESTÜLETE 2014.

Részletesebben

MESEVÁR ÓVODA Čuvarnica Čarobni Dvorac

MESEVÁR ÓVODA Čuvarnica Čarobni Dvorac MESEVÁR ÓVODA Čuvarnica Čarobni Dvorac PEDAGÓGIAI PROGRAMJA OM 036464 Szombathely, Gagarin út 10. 2013. TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Az óvodai nevelésünk célja, feladata, rendszere, elvei 1.1. Gyermekkép,

Részletesebben

ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA

ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA 1. HELYZETELEMZÉS ÓVODA NEVELÉSI PROGRAMJA 1.1. A gyógypedagógiai ellátás területei Óvodánk a sajátos nevelési igényű (hallássérült, valamint súlyos beszéd- és nyelvfejlődési zavarral, részképesség zavarral

Részletesebben

15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM

15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM Haller János Általános, Szakközép- és Szakiskola Mosonmagyaróvár, Mosonvár u. 15. OM: 030496 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2011 Készítette: Sárköziné Kollárits Edit igazgató 0 Tartalom Á L T A L Á N O S A D A T O

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM KÖLCSEY FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA 4334 Hodász, Széchenyi u. 1-3. sz. 44/350 377 44/550-062 INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM 2010. Készítette: Tóthné Darabánt Anikó Kiegészítésre került: 2010.

Részletesebben

BEREMENDI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM

BEREMENDI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM BEREMENDI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 1 1.1. A pedagógiai program elkészítésére vonatkozó fontosabb új jogszabályok... 1 1.2. A pedagógiai

Részletesebben

A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013.

A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. AZ INTÉZMÉNY Páneurópa Általános Iskola Paneuropa Grundschule székhelye: 1238 Budapest Táncsics M. u. 25-33. fenntartója: Klebelsberg Intézményfenntartó

Részletesebben

Városközponti Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény

Városközponti Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény Városközponti Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási intézmény Belvárosi Óvoda HELYI NEVELÉSI PROGRAMJA 2010. TARTALOMJEGYZÉK 1. Az óvoda adatai 4 Bevezető 5 1.1.Az óvoda bemutatása 6 Gyermekkép

Részletesebben

KOMLÓI EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4

KOMLÓI EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4 KOMLÓI EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY, ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM KOMLÓI EGYMI PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 0 1 4 Székhely: 7300 Komló, Tompa Mihály u. 14. Tagintézmény:

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben

Pedagógiai Program. Kőbányai Hárslevelű Óvoda. Budapest, 2013. 1106 Budapest, Hárslevelű u. 5. Készítette: Antalics Hajnalka óvodavezető

Pedagógiai Program. Kőbányai Hárslevelű Óvoda. Budapest, 2013. 1106 Budapest, Hárslevelű u. 5. Készítette: Antalics Hajnalka óvodavezető Iktatószám: 324/2/2013. Hárslevelű óvoda, Nyitva van a kapuja, Én oda most bemegyek, Gyertek Ti is gyerekek! Pedagógiai Program Budapest, 2013. Kőbányai Hárslevelű Óvoda 1106 Budapest, Hárslevelű u. 5.

Részletesebben

Pedagógiai Program Apáczai Óvoda és Általános Művelődési Központ Óvoda Pécs

Pedagógiai Program Apáczai Óvoda és Általános Művelődési Központ Óvoda Pécs Pedagógiai Program Apáczai Óvoda és Általános Művelődési Központ Óvoda Pécs Az óvoda hivatalos elnevezése: Rövidített név: Apáczai Óvoda és Általános Művelődési Központ Apáczai Óvoda és ÁMK Az óvoda pontos

Részletesebben

PÁSZTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM. Készítette: Sárik Jánosné

PÁSZTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM. Készítette: Sárik Jánosné PÁSZTÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÓVODÁJA MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Készítette: Sárik Jánosné 1. BEVEZETÉS A közoktatásról szóló 1993.évi LXXIX. törvényt módosító 2003. évi LXI. törvény 40., 85. és 129. -ban meghatározza

Részletesebben

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program. Nagy Zoltán igazgató Tartalomjegyzék Bevezető... 6 1. Az iskola jogállása... 7 2. A nevelő munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai... 8 2.1.

Részletesebben

Ikrény Mikrotérség Gyermekjóléti Szolgáltatást Ellátó Intézménye Ikrény, Vasútsor utca 6. Szakmai Program. 2012. február 7. Kocsisné Gerencsér Ildikó

Ikrény Mikrotérség Gyermekjóléti Szolgáltatást Ellátó Intézménye Ikrény, Vasútsor utca 6. Szakmai Program. 2012. február 7. Kocsisné Gerencsér Ildikó Ikrény Mikrotérség Gyermekjóléti Szolgáltatást Ellátó Intézménye Ikrény, Vasútsor utca 6. Szakmai Program 2012. február 7. Kocsisné Gerencsér Ildikó 1 A Gyermekjóléti Szolgálatot Ellátó Mikrotérségi Társulási

Részletesebben

PETŐ ANDRÁS FŐISKOLA GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA, EGYSÉGES KONDUKTÍV PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNYE ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAM

PETŐ ANDRÁS FŐISKOLA GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA, EGYSÉGES KONDUKTÍV PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNYE ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAM PETŐ ANDRÁS FŐISKOLA GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLÁJA, EGYSÉGES KONDUKTÍV PEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNYE ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. szeptember 1 2014. szeptember 1-jén megalakult az Egységes

Részletesebben

A Pátyolgató Óvoda Lépésről-lépésre Pedagógia Programja

A Pátyolgató Óvoda Lépésről-lépésre Pedagógia Programja A Pátyolgató Óvoda Lépésről-lépésre Pedagógia Programja Készült: 1999. PEDAGÓGIAI PROGRAM Pátyolgató Óvoda 2071. Páty Rákóczi utca 19. Intézmény OM - azonosítója: 032940 Készítette:.. intézményvezető aláírás

Részletesebben

I R Á N Y E LV E K. 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

I R Á N Y E LV E K. 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében I R Á N Y E LV E K 1. Általános elvek A Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelve 1.1. Az Óvodai nevelés országos alapprogramja a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésében

Részletesebben

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja 2014. év végi szakmai beszámoló

Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja 2014. év végi szakmai beszámoló Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja 2014. év végi szakmai beszámoló Tartalomjegyzék BEVEZETŐ... 2 MISSZIÓNK... 2 SZOLGÁLTATÁSAINK... 2 INTÉZMÉNYI IRÁNYULTSÁG, ÁLTALÁNOS INTÉZMÉNYI CÉLOK MEGVALÓSULÁSA...

Részletesebben

Hegedüsné Somogyi Beáta. Pályázat. intézményegység-vezetői állás betöltésére. Készítette: Hegedüsné Somogyi Beáta. 2015. május 18.

Hegedüsné Somogyi Beáta. Pályázat. intézményegység-vezetői állás betöltésére. Készítette: Hegedüsné Somogyi Beáta. 2015. május 18. Pályázat intézményegység-vezetői állás betöltésére Készítette: Hegedüsné Somogyi Beáta 2015. május 18. 1 Pályázat a Somogy Megyei Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani

Részletesebben

Működési koncepció és vezetői program a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola működésének tükrében. (Részlet)

Működési koncepció és vezetői program a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola működésének tükrében. (Részlet) Működési koncepció és vezetői program a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola működésének tükrében (Részlet) 3. VEZETŐI, PEDAGÓGIAI PROGRAM... 3 3.1. A feltételek alakulása... 3 3.1.1. Tárgyi feltételek

Részletesebben

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17.

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA és GIMNÁZIUM NEVELÉSI TERV 2011. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. 1 JANKÓ JÁNOS

Részletesebben

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 TARTALOM Bevezető 1. Az óvoda működését meghatározó és a szakmai dokumentumok 1.1. Az óvoda működését meghatározó jogszabályok 1.2. Szakmai dokumentumok

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM JÁTÉKSZIGET Óvoda Szombathely, Győzelem u. 1/a MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Készítette: Geositsné Gerencsér Lucia óvodavezető Fodor Imréné minőségügyi megbízott Minőségfejlesztési Kézikönyv Változat: 3 1.

Részletesebben

UTAZÓ GYÓGYPEDAGÓGUSI HÁLÓZAT

UTAZÓ GYÓGYPEDAGÓGUSI HÁLÓZAT Pedagógiai program 4. sz. melléklet UTAZÓ GYÓGYPEDAGÓGUSI HÁLÓZAT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató Tartalomjegyzék UTAZÓ GYÓGYPEDAGÓGUSI HÁLÓZAT... 3 Történeti áttekintés...

Részletesebben

Létavértesi Gyermeksziget Óvoda. beszámolója a. 2014/2015. tanévben végzett nevelőmunkáról

Létavértesi Gyermeksziget Óvoda. beszámolója a. 2014/2015. tanévben végzett nevelőmunkáról Létavértesi Gyermeksziget Óvoda beszámolója a 2014/2015. tanévben végzett nevelőmunkáról Foglalkozzunk meleg, sugárzó szeretettel a gyermekekkel, s akkor ők csodára képesek. Készítette: Kántor Lászlóné

Részletesebben

15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL

15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL 15 ÉVES A KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL Nagyon jeles évfordulót ünnepel a közigazgatási hivatal ebben az évben, hiszen 15 évvel ezelőtt, 1991. január 1-jén alakult meg a győri székhelyű 1. számú régió Köztársasági

Részletesebben

BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma. Kollégiumi Pedagógiai Program 2015.

BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma. Kollégiumi Pedagógiai Program 2015. BGSZC Szent István Közgazdasági Szakközépiskolája és Kollégiuma Kollégiumi Pedagógiai Program 2015. Tartalom 1. Az intézmény meghatározása... 4 2. Bevezető... 4 I. NEVELÉSI PROGRAM... 4 1.2 Értékeink...

Részletesebben

HÉTKÖZNAPI VARÁZSLATOK

HÉTKÖZNAPI VARÁZSLATOK HÉTKÖZNAPI VARÁZSLATOK Helyi kiegészítı pedagógiai program az Országos Közoktatási Minisztérium által minısített Hétköznapi varázslatok (Óvodai nevelés Freinet-elemekkel) címő programhoz Budapest, 2013.

Részletesebben

Pedagógiai Program 2015.

Pedagógiai Program 2015. Pedagógiai Program Kozmzutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény 2015. 1 Nevelési

Részletesebben

PÁLYÁZAT PATAY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA NYÍRMADA. Intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. Pályáztató:

PÁLYÁZAT PATAY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA NYÍRMADA. Intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására. Pályáztató: PÁLYÁZAT PATAY ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA NYÍRMADA Intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására Pályáztató: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Vásárosnaményi Tankerülete Pályázó: Fazekas

Részletesebben

NAPSUGÁR ÓVODA SONNENSTRAHL KINDERGARTEN

NAPSUGÁR ÓVODA SONNENSTRAHL KINDERGARTEN SONNENSTRAHL KINDERGARTEN MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Készítette: Vámosné Szijj Anna Elfogadta: Alkalmazotti közösség Egyetértett: Német Kisebbségi Önkormányzat TARTALOMJEGYZÉK 1. ÓVODÁNK BEMUTATÁSA 2. 2.

Részletesebben

Igali ÁMK Margaréta Óvoda Igal

Igali ÁMK Margaréta Óvoda Igal Igali ÁMK Margaréta Óvoda Igal Az intézmény 2009. szeptember 1.-i dátummal egyesítéssel jött létre a Speciális Általános Iskola, Szakiskola és Diákotthon, valamint a Margaréta Óvoda Igal és Tagóvodái,

Részletesebben

SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Zalavári Óvoda

SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Zalavári Óvoda SZERVEZETI és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Zalavári Óvoda 2013. Tartalom Általános rendelkezések 3 A célja 3 A jogszabályi alapjai 3 A A hatálya 3 1 Az intézmény általános jellemzői 4 1.1 Az óvoda legfontosabb

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Jogszabályi háttér:

Tartalomjegyzék. Jogszabályi háttér: Tartalomjegyzék 1. Célok, funkció 2. Célcsoport, megvalósulási kritériumok 3. Alapelvek 4. Garanciális elemek - jogok és kötelezettségek 5. Szervezeti felépítés 6. Személyi feltételek, munkarend 7. A szolgáltatás

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉSEK. Gyomaendrőd Város Önkormányzata. Intézményi Társulás. 2011. szeptember 29. napján tartandó rendes üléséhez

ELŐTERJESZTÉSEK. Gyomaendrőd Város Önkormányzata. Intézményi Társulás. 2011. szeptember 29. napján tartandó rendes üléséhez ELŐTERJESZTÉSEK Gyomaendrőd Város Önkormányzata Intézményi Társulás 2011. szeptember 29. napján tartandó rendes üléséhez ELŐTERJESZTÉS Az Intézményi Társulás 2011. szeptember 29-i ülésére 1. napirendi

Részletesebben

Az óvoda nevelési feladatai Az óvodai nevelés feladata az óvodáskorú gyermek testi és lelki szükségleteinek kielégítése.

Az óvoda nevelési feladatai Az óvodai nevelés feladata az óvodáskorú gyermek testi és lelki szükségleteinek kielégítése. Az óvoda nevelési célja A gyermeki személyiség tiszteletben tartásával a játék során, - az egyéni és életkori sajátosságok figyelembevételével - úgy alakítsuk, fejlesszük a gyermekek képességeit, hogy

Részletesebben

AZ ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

AZ ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA AZ ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 6 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai...

Részletesebben

Min ségirányítási Programja

Min ségirányítási Programja A Gábor Áron M vészeti Iskola, Szakközépiskola Min ségirányítási Programja Dátum Aláírás Készítette a min ségi kör közrem ködésével: Csordásné Bereczki Ildikó igazgató 2009. 06. 30. Hatályba lépés 2009.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat 2015/2016

Szervezeti és Működési Szabályzat 2015/2016 Szervezeti é s M űködési Szabályzat Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium (036379) Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium Székhelye: 7200 Dombóvár, Bajcsy-Zs. utca 2. Iktatószám:.. Ügyintéző: Dr. Szenyéri Zoltán

Részletesebben

F ü z e s g y a r m a t i B ö l c s ő d e 5525 Füzesgyarmat, Mátyás utca 29. Tel. : (66) 491-182 e-mail: fgybolcsode@fuzestv.hu

F ü z e s g y a r m a t i B ö l c s ő d e 5525 Füzesgyarmat, Mátyás utca 29. Tel. : (66) 491-182 e-mail: fgybolcsode@fuzestv.hu F ü z e s g y a r m a t i B ö l c s ő d e 5525 Füzesgyarmat, Mátyás utca 29. Tel. : (66) 491-182 e-mail: fgybolcsode@fuzestv.hu ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2016. április 28- án tartandó ülésére

Részletesebben

Szervezeti és Működési. Szabályzat. Készítette: Hollendusné Bíró Anett óvodavezető

Szervezeti és Működési. Szabályzat. Készítette: Hollendusné Bíró Anett óvodavezető Szervezeti és Működési Szabályzat Készítette: Hollendusné Bíró Anett óvodavezető 1 Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RÉSZ...5 1. Az SZMSZ célja...5 2. Az SZMSZ jogszabályi alapja...5 3. Az SZMSZ személyi, tárgyi

Részletesebben

KECSKEMÉTI REFORMÁTUS PÁLMÁCSKA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

KECSKEMÉTI REFORMÁTUS PÁLMÁCSKA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KECSKEMÉTI REFORMÁTUS PÁLMÁCSKA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 TARTALOMJEGYZÉK Az óvoda adatai 4 1. BEVEZETŐ 6 1. 1. Programunk alapelve 7 1. 2 Kiindulási pontjaink 7 1. 3.Gyermekkép 7 1. 4. Óvodakép

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BERECZKI MÁTÉ ÉLELMISZERIPARI ÉS MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS SPORTISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Baja, 2013 1 Tartalom 1. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT... 4 A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI

Részletesebben

A Dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda. Szervezeti és Működési Szabályzata

A Dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda. Szervezeti és Működési Szabályzata A Dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda Szervezeti és Működési Szabályzata Az alapító okirat okiratszáma: 1816883/2015 4.3.) A költségvetési szerv alaptevékenysége: 4.3.1.) A gyermek hároméves korától a tankötelezettség

Részletesebben

AZ ÓVODA JELLEMZŐ ADATAI

AZ ÓVODA JELLEMZŐ ADATAI JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről rendelkezése értelmében az óvodák Helyi Pedagógiai Programjuk alapján végzik szakmai munkájukat. A 2005-ben alapított Kazincbarcikai

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Kazinczy Körúti Óvoda 2100 Gödöllő, Kazinczy krt. 3. OM azonosító: 032 707 Adószám: 16792501-1-13 MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Készítette: Szerdi Ildikó óvodavezető Jóváhagyta: fenntartó Elfogadta: Alkalmazotti

Részletesebben

Előterjesztés Átfogó értékelés Bicske Város Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2015. évi ellátásáról

Előterjesztés Átfogó értékelés Bicske Város Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2015. évi ellátásáról Előterjesztés Átfogó értékelés Bicske Város Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2015. évi ellátásáról 1. előterjesztés száma: 173/2016. 2. előterjesztést készítő személy neve: Zimmermann

Részletesebben

INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK

INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK 6.sz melléklet INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK 2015. Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató JÓ GYAKORLATOK A szolgáltatói szerephez rendelkezésre áll 18 innováció jó gyakorlat melyek az Educatio szolgáltatói

Részletesebben

Az általános elvárások intézményi értelmezése

Az általános elvárások intézményi értelmezése Az intézményi dokumentumok: pedagógiai program SZMSZ 1. Pedagógiai módszertani felkészültség Az általános elvárások intézményi értelmezése A pedagógus önértékelése A pedagógus önértékelésének területei

Részletesebben

Pedagógiai programja Sülysáp 2015.

Pedagógiai programja Sülysáp 2015. A CSICSERGŐ NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA Pedagógiai programja Sülysáp 2015. - 2 - Az intézmény adatai Az intézmény neve: Csicsergő Napközi Otthonos Óvoda címe: 2241 Sülysáp Vasút u. 88. Az intézmény jellege:

Részletesebben

II.ISKOLAI NEVELÉSI PROGRAM

II.ISKOLAI NEVELÉSI PROGRAM 0 Somogy Megyei Önkormányzat Duráczky József Óvodája, Általános Iskolája, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézménye, Nevelési Tanácsadója és Diákotthona PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 TARTALOMJEGYZÉK I. INTÉZMÉNYI

Részletesebben

Módosított Szervezeti és Működési Szabályzat 2013.

Módosított Szervezeti és Működési Szabályzat 2013. Új Budai Alma Mater Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda Módosított Szervezeti és Működési Szabályzat 2013. TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezető rendelkezések... 6 1. Az SZMSZ célja, tartalma...

Részletesebben

A ZÖLD ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette:A zöld óvoda nevelőtestülete

A ZÖLD ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette:A zöld óvoda nevelőtestülete ZÖLD ÓVODA 2100 Gödöllő, Batthyány u 34-36. OM azonosító: 032708 Tel: 06 28 510-750 06 20 9 175-114 e-mail:zoldovi@gmail.com A ZÖLD ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Készítette:A zöld óvoda nevelőtestülete GöDÖLLŐ

Részletesebben

A SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZÉCHENYI ZSIGMOND MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.3. Az iskola története... 6 2. NEVELÉSI PROGRAM... 7 2.1.

Részletesebben

SZIHALMI EGYSÉGES ÓVODA BÖLCSŐDE, ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SZIHALMI EGYSÉGES ÓVODA BÖLCSŐDE, ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA SZIHALMI EGYSÉGES ÓVODA BÖLCSŐDE, ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. TARTALOM JEGYZÉK INTÉZMÉNY ADATAI...5 TÖRVÉNYI MEGFELELTETÉS...6 ELŐSZÓ...7 I. BEVEZETÉS...7 1. Az intézményünk bemutatása...7 2. Nevelőmunkánk

Részletesebben

ÉLTES MÁTYÁS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT BESZÁMOLÓJA

ÉLTES MÁTYÁS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT BESZÁMOLÓJA ÉLTES MÁTYÁS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY, ÁLTALÁNOS ISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT BESZÁMOLÓJA 2010/2011 TANÉV Készítette: Bacsó Ágnes Igazgató Tartalomjegyzék

Részletesebben

SZENTGOTTHÁRD ÉS KISTÉRSÉGE EGYESÍTETT ÓVODÁK ÉS BÖLCSŐDE 9970 SZENTGOTTHÁRD, KOSSUTH L. U. 14. OM azonosító: 036456

SZENTGOTTHÁRD ÉS KISTÉRSÉGE EGYESÍTETT ÓVODÁK ÉS BÖLCSŐDE 9970 SZENTGOTTHÁRD, KOSSUTH L. U. 14. OM azonosító: 036456 SZENTGOTTHÁRD ÉS KISTÉRSÉGE EGYESÍTETT ÓVODÁK ÉS BÖLCSŐDE 9970 SZENTGOTTHÁRD, KOSSUTH L. U. 14. OM azonosító: 036456 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYÖKEREK ÉS SZÁRNYAK Szentgotthárd, 2015. szeptember 01. napjától

Részletesebben

Szolnok Városi Óvodák pedagógiai programjának Gézengúz Óvoda tagóvodai programrésze

Szolnok Városi Óvodák pedagógiai programjának Gézengúz Óvoda tagóvodai programrésze Nekünk minden gyermek fontos Szolnok Városi Óvodák pedagógiai programjának Gézengúz Óvoda tagóvodai programrésze SZOLNOK 2013. A helyi nevelési programot benyújtó intézmény: SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK GÉZENGÚZ

Részletesebben

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015.

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Tartalomjegyzék Ellátandó célcsoport és ellátandó terület jellemzői... 6 A BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS CÉLJA, FELADATAI...

Részletesebben

Iskolaigazgató munkaköri leírása

Iskolaigazgató munkaköri leírása 2. számú melléklet Az intézmény neve/címe: Iskolaigazgató munkaköri leírása Munkakör megnevezése: Iskolaigazgató FEOR száma: A munkakör felett a munkáltatói jogkör gyakorlója:. Kötelező óraszáma:. A munkakör

Részletesebben

A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag)

A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag) Dr. Németh Jenő A kistérségi közigazgatás és a köz-szolgáltatás intézmény rendszere (részanyag) A kistérségi közigazgatási alrendszer szervezeti és intézmény rendszerének kialakítását három alapvető funkciónak

Részletesebben

Száma:.../2015. ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez. Dombrád Város 2015-2019 közötti időszakra vonatkozó Sportkoncepciójának elfogadására

Száma:.../2015. ELŐTERJESZTÉS - a Képviselő-testülethez. Dombrád Város 2015-2019 közötti időszakra vonatkozó Sportkoncepciójának elfogadására DOMBRÁD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERÉTŐL ---------------------------------------------------------- ---- 4492 Dombrád, Rákóczi út 36. Tel/fax: (45) 465-001, 565-002 Száma:.../2015. ELŐTERJESZTÉS -

Részletesebben

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TARTALOMJEGYZÉK A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó jogszabályi előírások...

Részletesebben

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l

Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l Ásotthalom Község Önkormányzata Gondozási Központ V e z e t ő j é t ő l 6783 Ásotthalom, Felszabadulás u. 2-6. Telefonközpont: 62/291-556; Telefon/Fax: 62/291-085 13/2008 Témafelelős: Dr. Csúcs Áron Ikt.

Részletesebben

Magonc Óvoda. Szervezeti és Működési Szabályzata

Magonc Óvoda. Szervezeti és Működési Szabályzata 1071 Budapest, Városligeti fasor 39-41. Szervezeti és Működési Szabályzata Az intézmény OM azonosítója: Készítette: 200535 Nevelőtestületi elfogadás határozatszáma:../2015. ( ) az intézményvezető aláírása

Részletesebben