VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT"

Átírás

1 Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping VIZSGÁLJUK MEG A DOPPINGOLÁST EGY KICSIT KÖZELEBBRÕL ÁLTALÁNOSSÁGBAN! KÖZÉP SZINT 2. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga (WADA) a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzatot az alábbiak szerint határozza meg: "A mai napig az egyik legfontosabb eredmény a sportban elterjedő doppingolás elleni küzdelemben az egységes doppingellenes szabályok felállítása, elfogadása és érvényesítése volt, ez pedig a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat (röviden Szabályzat). A Szabályzat az a kulcsfontosságú dokumentum, mely keretet biztosít az összehangolt doppingellenes irányelvek, szabályok és rendelkezések alkalmazására a sportszervezetek és a hatóságok számára. A Szabályzat négy, az alábbi különböző területeken működő doppingellenes szervezetek működésének összehangolását célzó nemzetközi szabvány alapján működik: Tesztelés, laboratóriumok, terápiás célú engedélyezés (TUE) és a Tiltott anyagok és módszerek listája.. A teljeskörű leírás és maga a dokumentum a weboldalról tölthető le. Ábra: A Nemzetközi Doppingellenes Liga doppingellenes irányelveinek általános felépítése a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat értelmében. A WADA és a Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat ( A Szabályzat ) ( Nemzetközi, független megfigyelõ testület, melynek célja, hogy szabályozza/felügyelje a doppingolás elleni nemzetközi küzdelmet és megteremtse annak kereteit ( A Szabályzat segítségével). NOB (Nemzetközi Olimpiai Bizottság), NPB (Nemzetközi Paraolimpiai Bizottság), NSE (Nemzetközi Sportszövetségek) ( Feladatuk a tesztelés és szankcionálás Kormányzatok ( Pénzügyi, politikai és szerkezeti és rengeteg más jellegû segítség OOB (Országos Olimpiai Bizottságok), OPB (Országos Paraolimpiai Bizottságok), OSE (Országos Sportszövetségek) ( Feladatuk a Szabályzat betartása ODESZ (Országos Doppingellenes Szervezetek), RDESZ (Regionális Doppingellenes Szervezetek) ( Feladatuk az ország saját atlétáinak tesztelés mind a versenyeken, mind a További információ:

2 versenyeken kívül és a doppingellenes szabálysértések elleni jogi fellépés és doppingellenes oktatás. Sportolók és kíséretük ( A Szabályzat betartása. LAB (Laboratóriumok) ( doppingvizsgálatok kiértékelése SDB (Sportügyi Döntõbíróságok) A sporttal kapcsolatos jogi vitás kérdések rendezése 3. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat értelmében az alábbiak minősülnek szabálysértésnek: 2.1 Bármilyen tiltott anyag vagy anyagcsere-származékainak esetleg azt jelzõ más vegyületeknek a jelenléte bármilyen, sportolótól származó mintában 2.2 Tiltott anyagok vagy tiltott módszerek használata vagy használatának megkísérlése 2.3 A mintavétel megtagadása vagy megakadályozása megfelelõ indoklás nélkül, annak ellenére, hogy az illetõ sportolót jogilag a rá vonatkozó doppingellenes elõírások erre kötelezik, illetve a mintavétel bármilyen más módon történõ elutasítása 2.4 Az adott sportolóra vonatkozó, versenyen kívüli tesztelés követelményeinek megsértése, ide értendõ a tartózkodási helyre vonatkozó adatok megadása és a megfelelõ indoklás miatt elhalasztott vagy elmulasztott vizsgálatok pótlása is. 2.5 A doppingvizsgálatok bármely részének manipulálása vagy erre tett bármilyen kísérlet 2.6 A tiltott anyagok és módszerek birtoklása 2.7 Tiltott anyagok vagy tiltott módszerek forgalmazása. 2.8 Tiltott anyag vagy tiltott módszer alkalmazása vagy arra tett kísérlet bármilyen sportolón, illetve a doppingellenes szabályok megsértését vagy annak kísérletét támogató, ösztönzõ, arra felbujtó magatartás, illetve ilyen esetek elhallgatása vagy bármilyen más módon történõ részvétel ilyen jellegû esetekben. A 2003-as Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat teljes tartalma elérhető az alábbi webcímen: További információ:

3 4. DIA: A Nemzetközi Doppingellenes Liga által összeállított Tiltott lista" a következőket tartalmazza: Minden esetben tiltott anyagok (mind versenyeken, mind versenyeken kívül tiltott anyagok) S1. Anabolikus szerek S2. Hormonok és hormonszerű anyagok S3. Béta-2 agonisták S4. Hormon antagonisták és a hormonok hatását módosító szerek S5. Diuretikumok és egyéb, doppingszereket elrejtő anyagok Minden esetben tiltott módszerek (mind versenyeken, mind versenyeken kívül tiltott anyagok) M1. Az oxigénszállítás serkentése M2. Kémiai és fizikai manipuláció M3. Genetikai dopping Versenyeken tiltott módszerek és anyagok S6. Élénkítőszerek S7. Kábítószerek S8. Cannabis hatású vegyületek S9. Glüko-kortiko-szteroidok Bizonyos sportágakban tiltott anyagok P1. Alkohol (pl. íjászatban, autó- és motorsportokban, stb. tiltott) P2. Béta-blokkolók (pl. a versenybobozásban, síelésben és hódeszkázásban [ugró, freestyle, halfpipe], birkózásban tiltottak) A listát minden évben frissítik és közzéteszik. A jelenleg hatályos Tiltott listát a webcímről lehet letölteni. 5. DIA: A doppingellenes szabályokkal történő együttműködés feltétele, hogy valamennyi sportolót bizonyos, meghatározott vizsgálati csoportokban teszteljenek. A nemzetközi sportszövetségek feladata, hogy a hozzájuk tartozó, nemzetközi szintű sportolók tesztcsoportjait kialakítsák, ugyanakkor az országos További információ:

4 doppingellenes szervezetek feladata, hogy az adott ország sportolóinak regisztrált tesztcsoportjait kialakítsák. A tesztelést úgynevezett célzott tesztelés formájában kell végezni, ez azt jelenti, hogy a sportolók nem véletlenszerűen kerülnek kiválasztásra. Emellett, versenyek közben (a versenyek során tiltott anyagok és módszerek kiszűrésére) és a versenyeken kívül is tesztelni kell (a versenyeken kívül tiltott anyagok és módszerek kiszűrésére). A tesztelési eljárások két típusra oszthatóak. Az egyik az előre bejelentendő tesztelés, a másik pedig az előre be nem jelentendő tesztelés, amely a leginkább választandó eljárás. Ha a tesztelést előre bejelentik, akkor legkésőbb hat órán belül le kell folytatni. Ha előre be nem jelentendő tesztelés történik, akkor a sportoló behívását követő legfeljebb egy órán belül tesztelni kell. Ebben az egy órás időszakban a tesztelendő sportolókat folyamatosan figyelni kell. A 2003-as Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat és a teszteljárásokkal kapcsolatos eredeti tartalom elérhető az alábbi webcímen: 6. DIA: A doppingvizsgálatra szánt minta vizeletminta vagy vérminta lehet. A legtöbb minta még ma is vizeletminta. Bár egyre több vérminta (két A és B minta, egyenként 3 milliliternyi vérrel) kerül vizsgálatra a tiltott anyagok és módszerek jelenlétének kizárásához. Ma a vérvételt leginkább a sportolók egészségügyi állapotának felmérésére használják (pl. a megnövekedett hematokrit szintek ellenőrzése sífutóknál ez ugyanis növeli az artériás magas vérnyomást és a thromboembóliás szövődmények kialakulásának veszélyét). 7. DIA: A WADA irányelvei alapján a Terápiás használatra történő engedélyezés meghatározása: A Terápiás célra történő engedélyezés (TUE) olyan engedélyezési eljárás, mely során valamilyen tiltott anyag szedését engedélyezik jól meghatározott és kellően behatárolt körülmények között. A TUE engedélyeket a TUE eljárásokra vonatkozó nemzetközi egyezményekkel összhangban kell kiadni. Bármilyen, a Tiltott listán szereplő anyag esetében külön TUE engedélyeztetést kell kérni. A kérdéses szertől és annak alkalmazási módjától függően, vagy standard TUE eljárás, vagy rövidített TUE (ATUE) eljárást foganatosítható. Valamennyi, tiltott anyag vagy módszer alkalmazására orvosi célból rászoruló sportoló esetében További információ:

5 továbbra is kötelező a tesztelés és TUE engedélyt kell kérjenek az illetékes doppingellenes szervezetektől (DESZ). TUE engedélyeztetéshez a sportoló köteles megbízható és helytálló orvosi adatokkal alátámasztott, jól dokumentált egészségügyi állapottal indokolnia a benyújtott kérvényt. A TUE engedély kiadásához szükséges négy kritériumot a TUE nemzetközi szabályai rögzítik: 1. A sportoló köteles bizonyítani, hogy jelentős egészségkárosodást szenvedne el, ha a tiltott anyag vagy tiltott módszer alkalmazását elhagyná akut vagy krónikus betegsége kezelése során (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.2-es cikkelye). 2. A tiltott anyag vagy tiltott módszer nem fokozhatja a fizikai teljesítőképességet nagyobb mértékben, mint ami az orvosilag igazolt betegség kezelésének hatására kialakuló normális egészségi állapot helyreállása nyomán elvárható Bármilyen tiltott anyag vagy tiltott módszer használata, amely bármilyen endogén hormon alacsony normális szintjét növeli, nem tekinthető elfogadható mértékű beavatkozásnak (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.3-as cikkelye). A fizikai teljesítőképesség fokozása" alatt értendő: a sportoló fizikai teljesítményszintjének a betegség fennállása előtti szintre történő visszaállása. Ez azt jelenti, hogy az adott sportoló fizikai teljesítménye bizonyos mértékben javulhat a kezelés hatására, de ez nem haladhatja meg a sportoló betegsége előtti teljesítményszintjét. 3. Nincs megfelelő terápiás alternatíva a tiltott szer vagy tiltott módszer helyett (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.4-es cikkelye). A megfelelő terápiás alternatíva fogalma esetében két pontot szükséges külön kiemelni: - Csak elfogadott és az orvosi irodalomban leírt gyógyszerek minősülnek lehetséges alternatívának. - Az, hogy mi számít elfogadottnak és az orvosi irodalomban leírt gyógyszernek, az egyes országoktól is függhet. Ezeket a különbségeket figyelembe kell venni, pl. egy adott gyógyszert egy bizonyos ország már engedélyezte, de egy másik még nem, mert még bevizsgálás alatt van, stb. 4. A tiltott szer vagy tiltott anyag használatának szükségessége, sem részben, sem egészben nem lehet valamilyen, az adott szer nem terápiás jellegű felhasználásának vagy bármilyen más, a tiltott listán lévő szer felhasználásának a következménye. (A TUE nemzetközi szabályzatának 4.5-ös cikkelye). TUE engedélyt csak akkor szabad kiadni, ha mind a négy feltétel teljesült. További információ:

6 A Terápiás célú engedélyeztetésekkel (TUE) kapcsolatos teljeskörű leírást az alábbi weboldalról lehet letölteni: 8. DIA: A nemzetközi szintű sportolók és egy adott ország sportolói egy bizonyos, regisztrált tesztcsoport tagjai kell legyenek (a WADA szabályzata szerint) Ebből a csoportból bizonyos sportolókat kiválasztanak versenyen kívüli tesztelés céljából. Azt biztosítandó, hogy a sportolók bármikor elérhetőek legyenek a versenyen kívüli tesztelés idejére, valamennyi sportoló köteles megadni tartózkodási helyét a hatályos nemzetközi vagy országos szövetség részére. A sportoló tartózkodási helyének beszolgáltatási kötelezettsége azt jelenti, hogy a sportoló köteles megadni, egy adott időpontban hol található meg, így lehetővé téve a megfelelő versenyen kívüli tesztelést. Ha ezt nem teljesíti, az adott sportoló doppingellenes szabálysértést követ el. 9. DIA: A legtöbb doppingszer eredetileg gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény. Ezeket a gyógyszereket bizonyos betegségek kezelésére használják. Éppen ezért, ezeknek a gyógyszereknek egyrészről vannak a betegségre gyakorolt kedvező hatásai, ugyanakkor vannak nemkívánatos mellékhatásaik is. Ezeket az orvosi-biológiai mellékhatásokat speciális kutatások során vizsgálják, és ezek eredményeképpen a mellékhatásokat a kezelt betegség okozta egészségügyi problémák viszonylatában elfogadhatónak ítélik meg. A fő probléma ezeknek a gyógyszereknek a fizikai teljesítmény fokozására történő használatával az, hogy egyébként egészséges sportolók szedik a gyógyszereket anélkül, hogy valójában szükségük lenne azok hatásaira. Továbbá a legtöbb ilyen módon felhasznált anyagot a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagokban szedik, különböző kombinációkban ( halmozva"), az ezt megelőző orvosi vizsgálatok nélkül, ami valójában beláthatatlan orvosi-biológiai mellékhatásokat okozhat. Ábra: Az orvosi célra felhasznált gyógyszerek és a sportolók által illegálisan használt gyógyszerek közötti kapcsolat. Az orvosi célokra felhasznált gyógyszerek terápiás hatásukat farmakológiai adagolásban fejtik ki, ugyanakkor a fizikai teljesítõképesség fokozására használt gyógyszerek veszélyes mellékhatásait a farmakológiai dózisoknál jóval nagyobb adagok váltják ki. Mindezek eredményeképpen a mellékhatások lehetnek rövidtávúak, visszafordíthatóak, visszafordíthatatlanok vagy akár késõi egészségkárosodást okozóak is. További információ:

7 10. DIA: Az anabolikus szteroidok vagy anabolikus-androgén szteroidok (AAS) hormonok. A legtöbb hormonhoz hasonlóan a vérbe választódnak ki, feladatuk, hogy a szervezet bizonyos funkcióit szabályozzák. Az AAS hormonok például serkentik a fehérjék anyagcseréjét, ami az izomtömeg növekedését okozza. Az anabolikus szó jelentése felépíteni Az Andro + gén szó jelentése férfi + termelni A szteroidok tulajdonképpen lipid molekulák. Például a tesztoszteron egy anabolikus szteroid, egy férfi nemi hormon, amelyet a herék, petefészkek, mellékvesekéreg és máj termel. Az anabolikus szteroidok orvosi célú felhasználása az izomdisztrófia kezelése. Az ábrák tartalma: A hormont az adott szervekben speciális sejtek termelik, majd ezután a hormon a vérbe (érrendszer) választódik ki. Az érrendszerben a hormon a szervezeten belül bárhova eljuthat. A célsejteken speciális receptorok találhatóak, melyek felismerik a szteroid hormonokat és megfelelő fehérjéket termelnek. 11. DIA: Az anabolikus androgén szteroidokat (AAS vegyületek) olyan orvosi esetekben használják, mint például: Androgén hormonok hiánya a hypogonadizmus a herék és petefészkek csökkent androgén hormontermelő képessége ASS vegyületek pótlása terápiás célból Férfi gigantizmus extrém testmagasság Endometriosis a méh nyálkahártyájának kóros burjánzása (a méhen kívülre történő növekedése) Vérszegénység a vörösvérsejtek hiánya AAS hormonok serkentik a vörösvérsejtek termelődését 12. DIA: Az AAS hormonokkal történő visszaélések a sportolók körében a vegyület anabolikus hatása miatt történnek (sejtek növekedésére gyakorolt hatás). A sportolók időnként szeretnék "felépíteni" izmaikat azáltal, hogy nem a megfelelő módon használják a szteroidokat, melyek serkentik a fehérjék termelődését és ezáltal gyorsítják az izmok növekedését. A megnövekedett fehérjetermelődés miatt a szteroidokkal történő További információ:

8 visszaélés elvileg a regenerációt is serkenti. Az AAS különösen akkor fejt ki számottevő hatást az izomzatra, ha az ilyen szerek szedése mellett az illető edzést is végez. Ugyanakkor a sportolóknak aktívan edzeniük kell, mivel az anabolikus szteroidok önmagukban nem serkentik az izmok növekedését. Sőt, az izmok élettanilag nincsenek felkészülve ilyen extrém és gyors növekedésre, így az anabolikus szteroidok nem megfelelő használata esetén az izmok az edzések során károsodhatnak. Ábra: Az AAS szereket tabletta vagy az izmokba adott injekció formájában is be lehet venni, az utóbbi esetben azonban ez további egészségügyi kockázatot jelenthet, például növelheti a fertőzések veszélyét (pl. HIV-vírus vagy hepatitis). 13. DIA: Ez a dia egy esettanulmányt mutat be, mely során egy sportoló (futballista) az anabolikus szerekkel történő visszaélés miatt többszörös ínszalagszakadást szenvedett el. Forrás: Isenberg et al. (2008): Unfallchirurg, 46-49: Successive ruptures of patellar and Achilles tendons. Anabolic steroids in competitive sports A tesztoszteron vagy 19-nor-tesztoszteron származékait anabolikus hatású szerekként a fizikai teljesítőképesség növelésére használják, annak ellenére, hogy az anabolikus hatású szerek hatása a mai napig tudományos vita tárgya. Az anabolikus szteroidok használata továbbra is gyakori versenysportolók körében, az egyre szigorúbb ellenőrzése és egyre gyakoribb drámai következmények ellenére is. Míg az anabolikus szerek használatával kapcsolatos anyagcserezavarok jól dokumentáltak, a nagyobb ínszalagok szakadásáról csak ritkán számolnak be. Egy 29 éves profi futballista 18 hónap alatt mind a térdkalácsát rögzítő szalag, mind pedig mindkét oldali Achilles-ínszalagok szakadása miatt műtétre került. A körültekintő kikérdezés során kiderült, hogy már három éve szedett különböző anabolikus szteroidokat a célból, hogy fokozza fizikai erejét. Az anabolikus szteroidokat mindhárom műtét után nagy dózisban szedte, és már a műtét után korán aktívan sportolni és edzeni kezdett. A minimálinvazív sebészeti technikának és nyílt varratoknak köszönhetően az Achilles-inak a kellő időn belül teljesen újraépültek. A térdszalag esetében azonban az ínszalag és a csontcsatornák műtéti rekonstrukciója után korán megkezdett edzés és anabolikus szteroidhasználat miatt alig 8 héttel a műtét után ismét szalagszakadás lépett fel, amit a szövettani eredmények is megerősítettek. Miután egy félig ínszerű graft segítségével rekonstrukciós műtétet végeztek, fertőzés lépett fel, melynek eredményeképpen az ín és valamennyi További információ:

9 fennmaradt szalag elhalt. Az orvosok újra és újra figyelmeztették a sportolót, hogy teljes gyógyulásra nincs esélye, ha továbbra is anabolikus szereket szed, ő azonban nem hallgatott rájuk. Tekintettel arra, hogy a versenysportolók és atléták az esetek nagy részét nem jelentik be, feltételezhető, hogy az anabolikus szteroidok használata minőségi hatással van az ínszalagszakadások műtéti kezelésének sikerességére. Felső ábra: A térdkalács (sárga nyilak) és a sípcsont kapcsolatának teljes elvesztése (az térdkalács szalag szakadása miatt) Alsó ábra: A szakadás helye egy anatómiai ábrán (a vörös nyilak jelölik a térdkalács szalag helyét). 14. DIA: Az AAS szerek nem megfelelő használata növeli az edzésre irányuló motivációt és ezzel együtt növekszik a túlhajtottság veszélye is, annak a mozgásszervekre gyakorolt valamennyi káros hatásával. Az is általánosan elfogadott nézet, hogy az AAS-ek nagy mennyiségben történő használata jelentős eredményeket hozhat, míg a szervekre gyakorolt mellékhatásokat gyakran ártalmatlannak vélik vagy egyszerűen tagadják. Valójában azonban az ártalmatlannak tűnő mellékhatások már korán jelentkeznek, ráadásul ezek a belső szervekben kialakuló, sokkal súlyosabb mellékhatások megjelenését előzhetik meg. Az anabolikus-androgén szteroidok által képviselt egészségügyi veszélyeket az androgén hatás okozza. A férfi felhasználók gyakran tapasztalják, hogy növekszik a mellük, ez az úgynevezett gynaecomastia (nőiesedés), ezzel szemben a női felhasználók esetében leginkább a férfi nemi jellegek erősödnek (férfiasodás). További mellékhatások lehetnek: Szteroidok miatt kialakuló acnék, ezek kevésbé súlyos, de esztétikai szempontból kellemetlen mellékhatásként jelentkezhetnek (a. ábra) Májgyulladások; a májszövetek zsíros degenerációja és májciszták kialakulása ezek a közvetlen májszövet károsító hatások leginkább jellemzõ példái (b. ábra) Herezsugorodás (c. ábra) Gynaecomastia (a mellek megnagyobbodása férfiaknál; d. ábra) A csontrendszer elváltozásai Szív-és érrendszeri zavarok a szívben a nem megfelelõ oxigén ellátás következtében alakulnak ki, mivel a szívizomszövetek vérerek fejlõdése nélkül növekednek, az érrendszerben további zavarok keletkezhetnek, például a magas denzitású lipoproteinek (HDL) mennyiségének csökkenése; ezek a vegyületek További információ:

10 védik az érfalat, ugyanakkor növekszik az alacsony denzitású lipoproteinek (LDL) mennyisége; ez utóbbi vegyületek pedig károsítják az erek falát. A beszédhang mélyülése (nõknél) Szakáll növekedése (nõknél) / kopaszodás (férfiaknál) 15. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 16. DIA: A hormonok és hozzájuk hasonló vegyületek endogén vagy exogén hírvivő molekulák, melyeket endokrin mirigyek választanak ki vagy gyógyszeres úton kerülnek a szervezetbe. A vérben szállítódnak és a szervezet működésének bizonyos aspektusait irányítják, mint például: Az Erythropoetin egy hormonszerű anyag, melyet legnagyobb mennyiségben a vese választ el, serkenti a vörösvérsejtek termelődését (ezt a hormont részletesen is tárgyaljuk majd a későbbi diákon). A humán növekedési hormon, mely a növekedést serkenti, az emberekben természetesen is előforduló hormon vagy annak egy rekombináns változata Az inzulinszerű növekedési faktor egy peptid, ami az inzulinhoz hasonló szerkezetű, és amely a magzati fejlődés során vagy gyermekkorban termelődik és segíti a növekedési hormonok hatását. A mechanikus növekedési faktor az inzulinszerű növekedési faktor egy alcsoportját képezi. A humán chorion gonadotropin egy glikoprotein hormon, amely terhes nőknél a vizeletben és vérszérumban található, ezt gyakorta használják a terhesség előrejelzésére, orvosi célból pedig az ovuláció kiváltására valamint a férfi elégtelen nemi működés és rejtett heréjűség kezelésére, Emellett bizonyos rákos szövetek is képesek termelni (például a hererák). Az inzulin egy fehérje típusú hormon, melyet a hasnyálmirigy termel, és ami alapvető jelentőségű a szénhidrátok, lipidek és fehérjék anyagcseréje szempontjából, szabályozza a vércukor szintjét azáltal, hogy irányítja a glükóz szövetekbe történő felvételét, serkenti a glükóz glikogénné, zsírsavakká és triglicerid vegyületekké történő átalakítását, és csökkenti a máj glükózleadását is. Ha nem elegendő mennyiségben termelődik, akkor cukorbetegség lép fel. További információ:

11 A kortikotropin az ACTH (adenokortikotrop hormon / az agyalapi mirigy elülső lebenyének egy hormonja) egy származéka. Serkenti a mellékvesekéreg működését, és főleg a rheumatoid arthritis és reumás láz kezelésében használják. 17. DIA: Az EPO az erythropoetin hormon rövidítése, egy növekedési faktor, főleg a vese termeli és serkenti a vörösvérsejtek termelődését. A vörösvérsejtek vagy más néven erythrocyták felelősek az oxigén szövetekbe történő szállításáért. A vörösvérsejtek életciklusát a vér oxigéntartalma irányítja, amit bizonyos receptorok "mérnek" kontroll változók függvényében. Ha a vér oxigéntartalma csökken és a szervezet ún. hypoxia (oxigénhiány) állapotába kerül, akkor az EPO termelődése fokozódik, ezáltal a vörösvérsejtek nagyobb számban keletkeznek a vörös csontvelőben. Ebben a körfolyamatban a legfontosabb szerv a vese, az a szövet, melyben az EPO a legnagyobb mennyiségben termelődik. Lehetséges beavatkozni ebbe a folyamatba azáltal, hogy az EPO-t külső forrásból visszük be, ezzel növeljük a vörösvérsejtek számát akár edzés nélkül is. Az erythropoetint a vérszegénység orvosi kezelésére használják. Ábra: Az erythropoetint a vesesejtek termelik és a vérbe (érrendszerbe) választják el. Serkenti a vörösvérsejtek termelődését a csontvelőben. 18. DIA: Az erythropoetin serkenti a vörösvérsejtek vagy erythrocyták termelődését a csontvelőben, ezek a sejtek felelősek az oxigén szállításáért. Az oxigén alapvető fontosságú az emberi szervezet valamennyi élettani funkciója szempontjából. Az agy után az izmok igénylik a legtöbb oxigént a megfelelő kitartó teljesítmény eléréséhez. Ennek következtében a kerékpárosok, hosszútávfutók vagy sífutók gyakran visszaélnek az EPO használatával, ezáltal javítva szöveteik oxigénellátását. Van azonban teljesen legális és sokkal biztonságosabb módszer is a fizikai teljesítőképesség és azon belül is az oxigénszállító kapacitás növelésére, ami nem más, mint a nagy magasságokban végzett edzés. A hegyekben az atmoszféra fizikai jellemzői miatt az oxigén jóval kisebb mennyiségben van jelen, ami a vörösvérsejtek termelődésének jóindulatú növekedését váltja ki. Ábra: A finn skandináv síelő, Eero Mäntyranta mutációt hordoz az erythropoetin receptort kódoló génjeiben. Emiatt vérének oxigénszállító kapacitása nagyobb a További információ:

12 normálisnál, ezért legális előnyben van, és emiatt számos olimpiai aranyérmet is nyert. 19. DIA: Az erythropoetint olyan vérszegénység kezelésére használják (ez olyan betegség, melyben a vörösvérsejtek vagy a hemoglobin vagy maga a keringő vértérfogat a kellőnél alacsonyabb mennyiségben van jelen), mely krónikus vesebetegség, rákellenes kezelés, AIDS vagy nagyon súlyos betegségek mellett alakul ki. Ábra: Egy adott szövetben hypoxia lép fel, ami a rendelkezésre álló oxigén nem megfelelő mennyiségét jelenti. Ennek következtében a szervezet serkenti az erythropoetin termelődését, ami a vörösvérsejtek keletkezését növeli jó pár napos késéssel. 20. DIA: Az erythropoetinnak (EPO), akár a szervezetben természetes formában fordul elő (humán [h] EPO), akár géntechnológiával állítják elő (rekombináns humán [rh] EPO), nincs a szerkezetével kapcsolatos mellékhatása. Valamennyi egészségre káros hatását a vörösvérsejtek megnövekedett termelődése és az ennek következtében viszkózusabbá váló vér magyarázza. Az EPO-val visszaélő sportolóknál ezért növekszik az artériás magas vérnyomás vagy a tüdő, agy, szív thromboembóliás megbetegedéseinek kockázata, ami például infarktust vagy akár stroke-ot is okozhat. Az EPO nem megfelelõ használata akár életveszélyes is lehet! Ábra : Az ábra bal oldalán a jobb szívkamra látható, a jobb oldalon pedig a kórosan megnövekedett szív bal kamrája látható, az infarktust a kék kör jelöli. 21. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! További információ:

13 22. DIA: A béta-receptorok egy olyan receptorcsoport tagjai, melyek bizonyos, a szimpatikus idegrendszer által szabályozott szervek és szövetek sejtjeinek felszínén találhatóak; ha ezekhez a receptorokhoz bizonyos adrenerg vegyületek kötődnek, akkor speciális élettani hatásokat közvetítenek, például az erek tágulásában, a hörgők ellazulásában és a pulzusszám növelésében van szerepük. A béta-receptor blokkolók olyan gyógyszercsoportba tartoznak, melyek a bétareceptorok működését gátolják, abból a célból, hogy csökkentsék a pulzusszámot és a szív összehúzódásának erejét, ezáltal csökkentve a vérnyomást. Ezért szívbetegek gyakran szedik ezeket a szereket. A receptorok általában a sejtmembránban elhelyezkedő fehérjék, melyekhez speciális molekulák kötődnek és ezáltal bizonyos változásokat indítanak el. Ábra: A béta-receptor blokkolók szájon át adva a gyomor-bélrendszerben szívódnak fel a vérbe és a májból kerülnek a szívbe. Itt gátolják a béta-receptorok működését. 23. DIA: A béta-blokkolóknak nincs közvetlen teljesítményfokozó hatása. Számos, nyugalmat megkövetelő sportban, például az íjászatban vagy autóversenyzésben mégis tiltják használatukat. Hatásukra a szív nyugodt állapotba kerül, és a keringés is lassul. Sőt, a béta-blokkolók csökkentik az izgatottságot, lámpalázat és a kéz remegését, ami erőteljes nyugtató hatást jelent. Ábra: A szervezet normális esetben az extrém mértékű stresszre a küzdj vagy menekülj típusú mechanizmussal reagál, vagyis adrenalin kerül az érrendszerbe, növekszik a pulzusszám, és hirtelen energia és fizikai erő szabadul fel. Stresszes szituációkban a szimpatikus idegrendszer serkenti a mellékvesék adrenalin termelését. Az adrenalin a vérereken át a szívbe jut. Az adrenalin aktiválja a szív receptorait. A pulzusszám nő, küzdj vagy menekülj típusú reakció lép fel. A béta-blokkolók szájon át adva a gyomor- és bélrendszeren keresztül a véráramba jutnak, és megakadályozzák, hogy az adrenalin a szív sejtjein található receptorokhoz kötődjön. A pulzusszám nem emelkedik és nem következik be küzdj vagy menekülj típusú reakció. További információ:

14 24. DIA: A béta-blokkolók orvosi-biológiai hatásai: Bradycardia, ami a normálisnál lassabb szívműködést jelent. A vérnyomás nem várt csökkenését is okozhatják. Acoasma vagy hallucináció alakulhat ki, ami külső inger nélkül kialakuló érzékelést jelent, ezt az idegrendszer gyógyszerekre adott nemkívánatos reakciója váltja ki. Alvászavarok is felléphetnek. A hörgők görcse a légutakban található számos izom összehúzódása miatt alakul ki és rontja a légzést. A depresszió olyan pszichiátriai rendellenesség, amire különösen a szomorúság, aktivitás hiánya, gondolkodásbeli és koncentrációs nehezítettség, az étvágy jelentős csökkenése vagy növekedése és az alvásigény fokozódása, az elutasítottság és reménytelenség érzése és időnként akár öngyilkossági kísérletek is jellemzőek. A munka, fizikai megterhelés vagy stressz miatt kialakuló fáradtságérzés, fáradékonyság. 25. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 26. DIA: A béta-2 agonisták (más néven béta-szimpatikomimetikumok) a béta-receptorokon keresztül a szimpatikus idegrendszer hatásait fokozzák, például a béta-2 szimpatikomimetikumok a tüdőben található béta-2 receptorokra hatnak. A béta-2 agonistákat asztma orvosi kezelésére használják. Az sportolók esetében különös figyelmet kell fordítani az asztma esetében kiadott TUE (terápiás használatra vonatkozó engedély) engedélyekre. Ábrá: A béta-2 agonisták hatásmechanizmusa a hörgők izomzatára. Az hörgők simaizomzatának összehúzódását, amit például asztmás roham is kiválthat, béta-2 agonisták adásával oldani lehet. További információ:

15 27. DIA: A béta-2 agonistákat nem megfelelően használó sportolók fizikai állóképességüket a tüdő működésének serkentésével próbálják javítani, vagy fizikai erejüket a fehérjék termelődésének fokozásával javítják. Ugyanakkor erre a mai napig nincs egyértelmű tudományos bizonyíték. A béta-2 agonistákkal kapcsolatos visszaélések közül az egyik leginkább ismert történet Katrin Krabbe (egy német sprintfutó) clenbutarollal történő visszaélésének története. A clenbuterol volt az első illegálisan felhasznált növekedésserkentő az állattenyésztésben, mivel növelte az izomtömeget és csökkentette a zsírok mennyiségét, később aztán a sportban is felhasználták doppingszerként. 28. DIA: A béta-2 agonisták ismert mellékhatásai: A pulzusszám és vérnyomás növelése. A kezek finom remegése, nyugtalanság és fejfájás Bõrpír és szívdobogásérzés Gyermekek esetében viselkedési zavarok Izomgörcsök és allergiás reakciók A torok és felsõ légutak irritációja 29. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 30. DIA: A vérdopping az illegális manipulációs módszerek közé tartozik, ezzel a módszerrel közvetlenül, azonnal növelhető a vér oxigénszállító kapacitása, úgy, hogy a vörösvérsejtek számát növeljük. Ezzel ellentétben az EPO csak a vörösvérsejtek termelődését serkenti. A sportolók kétféle módon tudnak a vérdoppinggal manipulálni: A saját vérüket veszik le és késõbb újra beinjekciózzák Egy donortól vért szereznek és ezt ha szükséges, beadják maguknak Az élettani hatások hasonlóak, mint az EPO-használat esetében: - Megnövekedett számú vörösvérsejtek - Megnövekedett oxigénszállító kapacitás További információ:

16 A vérkészítményeket az orvosok nagy mennyiségű vér elvesztésének kezelésére használják. 31. DIA: Több vörösvérsejt, több oxigénszállító kapacitás, nagyobb állóképességteljesítmény! A hatások ugyanazok, mint az EPO-használat esetében, de közvetlen következményekkel járnak. Ábra: A vértranszfúzió jelentős hatással bír a fizikai teljesítményre, ezt az alábbi ábra is mutatja, melyen látható, hogy mennyi idő szükséges 10 km lefutásához reinfúzió illetve placebo hatására. 1. csoport: A placebo oldat beinjekciózása után nem tapasztalható semmilyen hatás de a vér beadása után jelentős hatások jelentkeznek a táv lefutásához szükséges idő csökken. 2. csoport: A 10 km-es táv lefutásához szükséges idő a vér beadása után azonnal csökken. Ezt a hatást 13 nappal a vörösvérsejtek beadása utánig lehetett észlelni ezért a placebo infúzió beadásakor is érezhető volt a hatás. Forrás: Brien és Simon (1987): JAMA 257 (20), : The effects of red blood cell infusion on 10-km race time A tanulmány célja az volt, hogy megvizsgálják 400 ml vörösvértest (vvt) beadásának hatását a 10 km-es táv lefutásához szükséges időre, közel-maximális pulzusszámra, hematokritra, 2,3-difoszfoglicerátra és az 50%-os hemoglobin szaturációnak megfelelő parciális oxigén nyomásra. Hat intenzív edzésben lévő, férfi hosszútávfutótól kétszer egy egység VVT-t vettek le, amit később újra beinjekcióztak az érpályába. Hat héttel a második véradás után három, verseny jellegű 10 km-es távfutást rendeztek a szokásos 400 m-es pályán: az infúzió előtt, 100 ml sóoldat beadása után és 400 ml autológ, korábban lefagyasztott, glicerinmentesített VVTkoncentráció beadása után. Valamennyi alany részt vett valamennyi versenyben, a vizsgálat kettős vak, placebo-kontrollos, keresztezett volt. A futáshoz szükséges időt valamennyi 400 m-es kör után feljegyezték, és vért vettek minden egyes verseny előtt. Az adatokat a varianciaanalízis módszerével elemezték. A VVT infúzióval kezelt csoportban kimutatták hogy jelentősen nőtt a hematokrit koncentráció, jelentősen gyorsabban futottak a csoport tagjai, nem jelentősen nőtt a szubmaximális pulzusszám (perceként 10 ütésszámmal), és sem a 2,3-difoszfogliercát sem az 50%- os oxigénszaturációnak megfelelő parciális oxigénnyomás nem nőtt szignifikáns mértékben. Az 400 ml autológ VVT-koncentráció által kiváltott magasabb vörösvérsejtszám hatásosan javította a teljesítményt a 10 km-es távon, valószínűleg az izmokba szállított oxigén mennyiségének növekedése miatt. További információ:

17 32. DIA: Az orvosi-biológiai mellékhatások hasonlóak az EPO használatban tapasztaltakhoz. A vérdopping a szív-és érrendszerre különösen nagy megterhelést jelent, ami magas vérnyomást és a trombózis megnövekedett veszélyét váltja ki. A vértranszfúziókkal kapcsolatban a transzfúziós allergia vagy vércsoportinkompatbilitás veszélye, sőt, súlyos fertőzések, például hepatitis vagy HIVvírus fertőzés veszélye is fennáll. 33. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 34. DIA: A plazma térfogat expanderek a Tiltott listán a diuretikumok és egyéb, más szereket elrejtő hatású anyagok közé tartoznak. A plazma expanderek növelik a vérplazma folyadékból álló részét, ami csökkenti a hematokrit értékét, ezeket a szereket a sürgősségi orvosi ellátásban használják, hatalmas vérveszteség vagy súlyos égések esetén. A hematokrit meghatározása: A vértérfogat azon része, amit a vörösvérsejtek foglalnak el, ezt leggyakrabban a teljes vértérfogat adott százalékában fejezik ki. Az ábrák tartalma: Az emberi vért plazmára (sárga) és a vérben található sejtes elemekre (vörös) lehet osztani. A sárga folyadékrész vízből és a benne oldott anyagokból, például fehérjékből (albumin, fibrinogén, globulinok), elektrolitokból (például nátrium és klór), cukrokból (például glükóz), lipidekből (például koleszterin és trigliceridek), anyagcsere végtermékekből (például karbamid), aminosavakból, hormonokból és vitaminokból áll. A vörös színnel jelzett rész a vér sejtes elemeit tartalmazza, vagyis a vörösvérsejteket, fehérvérsejteket és más sejteket. 35. DIA: A plazma expandereket a sportolók arra használják, hogy a magas hematokrit értékeket kompenzálják azáltal, hogy csökkentik a vér viszkozitását. A hematokrit növekedését kiválthatja az EPO nem megfelelő használata és a plazma expandereket fel lehet használni arra is, hogy ezt a doppingszerrel való visszaélést elrejtsék velük. Az ilyen szerek egy másik vonatkozása, hogy a nagy állóképességet igénylő megterhelések során elvesztett folyadékot és ennek További információ:

18 következtében kialakult alacsony vértérfogatot lehet pótolni velük. A plazmaexpander szerek növelhetik a vér térfogatát így kompenzálják a folyadékvesztést. Ábra: A plazma térfogat expanderekkel való visszaélések hatását mutatja be az ábra. Bal oszlop: A vér összetétele a plazma térfogat expanderek használata előtt; megnövekedett hematokrit értékek. Jobb oszlop: A vér összetétele a plazma térfogat expanderek használata után; csökkent hematokrit értékek. A vér sejtes elemei által elfoglalt része (vörös oszlop) változatlan marad (hasonlítsuk össze a jobb és bal oldali oszlopot). Csak a plazma (sárga oszlop) mennyisége növekszik, így a vér szilárd és folyékony elemeinek eloszlása változik meg (hematokrit), a szilárd elemek aránya csökken az expander használata révén. 36. DIA: A plazma térfogat expanderek orvosi-biológiai mellékhatásai lehetnek: Allergiás reakciók, például viszketés, Szédülés/émelygés, Asztmás tünetek vagy A keringés összeomlása. 37. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 38. DIA: A diuretikumok olyan szerek, melyek segítenek a szervezetnek a folyadékok kiválasztásában. A vese működését befolyásolják, így fokozott elválasztást tesznek lehetővé, melynek hatására nő az elvesztett víz mennyisége és csökken a testsúly. A vízvesztés növekedését úgy érik el, hogy részlegesen bénítják a víz visszaszívását, vagyis növekszik a kiválasztott vizelet mennyisége. Ezek a hatások már néhány órán belül jelentkezhetnek. Az erősebb diuretikumok naponta akár 6 literrel is megnövelhetik a kiválasztott vizelet mennyiségét. A diuretikumokat orvosi célból magas vérnyomás, szívelégtelenség vagy májcirrózis kezelésére adják. További információ:

19 39. DIA: A diuretikumok használatától nem lehet fizikai teljesítménynövekedést várni. Nem rendeltetésszerű használatukkal a testsúly gyors csökkentését szokták célozni, ami lehetővé teszi, hogy az adott sportoló egy alacsonyabb súlycsoportban induljon. Vagy arra is fel lehet őket használni, hogy hígítsák velük a levett vizeletmintákat, mivel nő a víz mennyisége a vizeletben, így elrejthetik más doppingszerek nyomait. A diuretikumok a testépítők körében is használtak. Végső soron a cél az, hogy javítsák az izmok megjelenését az által, hogy a szervezet vizet veszít, így a lehető legtöbb izom válik láthatóvá, az izmok a lehető legszálkásabbak és legformásabbak. Az esettanulmány bemutatja, hogy egy evezősportoló miként használta halálos következményekkel a diuretikumokat. Absztrakt: Dunker et al. (2001): Anaesthesist, : Terheléses hőguta. Halálos, a megnövekedett testhőmérséklet miatt fellépő, több szervet érintő elégtelenség egy 23 éves sportolónál. Egy 23 éves evezősportoló esetét mutatjuk be, aki terheléses hőgutában halt meg, mialatt 2 kg-ot szeretett volna fogyni kocogással egy verseny előtt. Állapotát leginkább ruházata rontotta, a sportoló által az izzadás fokozása miatt felhúzott ruhák nem tudtak megfelelő körülményeket biztosítani abban a környezetben, ahol a sportoló edzett. A sportoló maximális maghőmérséklete 43 C fölött volt. Ennek következtében a beteg kómába esett és többszervi elégtelenség lépett fel, a máj felmondta a szolgálatot, veseelégtelenség, masszív izomelhalás és az erekben elszórtan vérrögösödés alakult ki. Ezen túl szív körüli folyadékgyülem és akut tüdőelégtelenség (ARDS) is fellépett. A lehető leggondosabb intenzív osztályos ápolás és vérpótló szerekkel történő kezelés, folyamatos hemodiafiltráció és inhalációs nitrogénkészítmények adása ellenére a fiatal sportoló 48 órával az intenzív osztályra kerülése után elhunyt. Ez a tragikus esemény jól szemlélteti a széles körben elterjedt, nem megfelelő ruhák által kiváltott izzadással történő fogyasztás veszélyeit. Ebben a cikkben a potenciális rizikófaktorok, tünetek, kezelési módszerek és a terheléses hőguta megelőzésére alkalmas tanácsok is szerepelnek. 40. DIA: A folyadék- és sóháztartás egyensúlyának zavara kiszáradáshoz és elektrolit eltérésekhez vezethet. További mellékhatások lehetnek: Ásványi sók vesztése Gyakori izomgörcsök és vesebetegségek A férfiaknál: impotencia További információ:

20 A hölgyeknél: A menstruációs ciklus zavarai A mellékhatások magyarázatát lásd a fenti kivonatolt cikkben! 41. DIA: Összefoglalás és fontosabb kulcsszavak! 42. DIA: Az olyan serkentőszerek, mint például az amfetamin, efedrin vagy koffein voltak az első olyan vegyületek, melyek 1967-ben a doppingellenes szervezetek tiltott listáira kerültek. Ebbe a csoportba nagyon sokfajta vegyület tartozik, mind természetes szerek mind azok származékai illetve olyan szerek is melyeket mesterségesen állítanak elő. A serkentőszerek külső vegyületek (mint például az efedrinek), melyek a központi idegrendszerre hatnak azáltal, hogy serkentik bizonyos ingerületátvivő anyagok (pl. acetil-kolin) elválasztását. Ezek a vegyületek növelik a pulzusszámot, légzésszámot és serkentik az agymûködést és akár eufóriás érzést is kiválthatnak. Az emberi szervezetben ehhez hasonló hatást az adrenalin vagy noradrenalin válthat ki. Ezek a belsõ elválasztású anyagok a szervezet energiaháztartását is serkentik. A serkentõszereket és amfetaminokat orvosi célból fõleg helyi kezelésre, például hörgõk ellazítására használják vagy a orrgarat nyálkahártyájának tisztítására (meghûléses orvosságok). Ábra: Egy neuron az agy funkcionális egysége bemeneti képleteivel (dendritjeivel) és kimeneti képleteivel (axonjával) kommunikál a többi sejttel szinapszisokon keresztül. A szinapszis a sejtek közötti kommunikációt lehetõvé tevõ kapcsolat - a serkentõszerek itt hatnak! A serkentõszerek az ingerületátvitelért felelõs anyagok elválasztását serkentik. 43. DIA: A serkentõszerek fokozzák az agy és a test izgalmi állapotát. Sportolók arra használhatják ezeket a szereket, hogy a fokozott izgalmi állapot, csökkentett fáradtságérzés és fokozott versenyképesség és agresszió mellett csökkentsék a fájdalomérzetet is. A serkentõszerek közvetlenül nem növelik a fizikai teljesítõképességet. A leggyakrabban használt serkentõszerek a sportban az amfetaminok, kokain, efedrin és koffein. További információ:

AZ ELSŐ LÉPÉSEK A DOPPINGOLÁS MEGELŐZÉSÉRE! ALAP SZINT

AZ ELSŐ LÉPÉSEK A DOPPINGOLÁS MEGELŐZÉSÉRE! ALAP SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping AZ ELSŐ LÉPÉSEK A DOPPINGOLÁS MEGELŐZÉSÉRE! ALAP SZINT 2. DIA: Több elmélet van a "doppingolás" szó eredetével kapcsolatban. Az afrikai

Részletesebben

Vizsgáljuk meg a doppingolást egy kicsit közelebbről általánosságban!

Vizsgáljuk meg a doppingolást egy kicsit közelebbről általánosságban! Vizsgáljuk meg a doppingolást egy kicsit közelebbről általánosságban! KÖZÉP szint A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat Doppingellenes szabályokat állít fel A Nemzetközi Doppingellenes liga chartája Kereteket

Részletesebben

Az első lépések a doppingolás megelőzésére!

Az első lépések a doppingolás megelőzésére! Az első lépések a doppingolás megelőzésére! ALAP szint Mi is az a dopping? Teljesítménynövelés tiltott anyagok vagy tiltott módszerek használatával Tisztességtelen magatartás ami egészségügyi kockázattal

Részletesebben

Presentation Anti-Doping Dowload at: www.rookiecup.eu

Presentation Anti-Doping Dowload at: www.rookiecup.eu Presentation Anti-Doping Dowload at: www.rookiecup.eu Dopping-megelőzés KÖSZÖNTÜNK! Aufgabe der NADA Austria? Az Osztrák Antidopping Csoport feladatai A tiszta sportolókat védjük! Mi a dopping? A következő

Részletesebben

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás

Az elhízás, a bulimia, az anorexia. Az elhízás Az elhízás, a bulimia, az anorexia Az elhízás Elhízás vagy túlsúlyosság elhízás a testsúly a kívánatosnál 20%-kal nagyobb túlsúlyosság a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

A 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség tablettás kezelése DR. FÖLDESI IRÉN, DR. FARKAS KLÁRA Az oktatóanyag A MAgyAr DiAbetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr DiAbetes

Részletesebben

A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT

A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT Harmonising the knowledge about biomedical side effects of doping A DOPPINGOLÁS ORVOS-BIOLÓGIAI MELLÉKHATÁSAI! MAGAS SZINT Az oktatási anyag magas szintjének megértéséhez a doppingszerek területén elsajátított,

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris

bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris bemutatja: BetaVuSan Orvosilag tesztelt Táplálékkiegészítő Beta vulgaris КDа Céklalé frakcionálás molekuláris tömeg alapján, gélszűrés segítségével (laboratóriumi körülmények között) Egy speciális céklafajta

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika

A helyi érzéstelenítés szövődményei. Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményei Semmelweis Egyetem, Budapest Szájsebészeti és Fogászati Klinika A helyi érzéstelenítés szövődményeinek okai Általános szövődmények: az érzéstelenítés anyaga Helyi szövődmények:

Részletesebben

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS

HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS HORMONÁLIS SZABÁLYOZÁS Hormonok: sejtek, sejtcsoportok által termelt biológiailag aktív kémiai anyagok, funkciójuk a szabályozás, a célsejteket a testnedvek segítségével érik el. Kis mennyiségben hatékonyak,

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (V. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001

Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 Aktív életerő HU/KAR/0218/0001 A bizonyítottan javítja az idősödő kutyák életminőségét: élénkebbé teszi az állatokat és ezáltal aktívabb életmódot tesz lehetővé számukra. Az oxigenizáció mellett a szív-

Részletesebben

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése

Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer és a hormonális rednszer szabályozó működése Az idegrendszer szerveződése érző idegsejt receptor érző idegsejt inger inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 A MAGAS VÉRNYOMÁS ÉS RIZIKÓFAKTORAI Az erekben keringő vér nyomást fejt ki az erek falára: ez a vérnyomás. Szabályozásában részt vesz a szív, az erek, az agy, a vesék és

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Magnesium 250 mg Pharmavit pezsgőtabletta Magnesium Pharmavit 250 mg pezsgőtabletta

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA

HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére TÁMOP-4.1.1.C-13/1/KONV-2014-0001 HORMONOK BIOTECHNOLÓGIAI

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály

Új terápiás lehetőségek helyzete. Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Új terápiás lehetőségek helyzete Dr. Varga Norbert Heim Pál Gyermekkórház Toxikológia és Anyagcsere Osztály Mucopolysaccharidosisok MPS I (Hurler-Scheie) Jelenleg elérhető oki terápiák Enzimpótló kezelés

Részletesebben

A doppingolás biológiai-orvosi mellékhatásai!

A doppingolás biológiai-orvosi mellékhatásai! A doppingolás biológiai-orvosi mellékhatásai! MAGAS szint A Nemzetközi Doppingellenes Szabályzat Doppingellenes szabályokat állít fel Kereteket biztosít az összehangolt doppingellenes irányelveknek és

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra A cukorbetegség (diabetes mellitus) a szénhidrátanyagcsere zavara, amely a vérben, illetve a testnedvekben megemelkedett cukorszinttel és kóros anyagcseretermékekkel

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Tabletta Magnesii Citrici 500 mg Fono VII. Parma Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Plavix 75 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS. Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.hu PORTÁL Manteo Mitchell, London 4x400-as váltó Élsport Egészség?

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-8/1/A-29-11 Az orvosi biotechnológiai

Részletesebben

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft.

Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor. Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Munkatársi, munkahelyi kapcsolatok Stressz mint cardiovasculáris rizikófaktor Lang Erzsébet Vasútegészségügy NK. Kft. Pécs Kardiológia ????? Miért??? Lehet, hogy külön utakon járunk?! Együtt könnyebb?

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai

Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai Dózis-válasz görbe A dózis válasz kapcsolat ábrázolása a legáltalánosabb módja annak, hogy bemutassunk eredményeket a tudományban vagy a klinikai gyakorlatban. Például egy kísérletben növekvő mennyiségű

Részletesebben

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok

Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési függőségek megelőzését célzó programok Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra TÁMOP-3.1.4-12/2-2012-0821 Az illegális és legális szerek okozta kockázat felismerését,viselkedési

Részletesebben

SPORT, II, I SZSEÍ, ELETMOD"

SPORT, II, I SZSEÍ, ELETMOD SPORT, II, I SZSEÍ, ELETMOD" Rendészeti konferencia 2013. március 12. 1121 Budapest, Farkasvölgyi út 12. Szerkesztette: Kissné Ferencz Éva Szent György SE ügyvezető elnök Lektorálta: Dr. Freyer Tamás Szent

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István

Fáradásos törések. Prof. Dr. Berkes István Fáradásos törések Prof. Dr. Berkes István Probléma Sportolók száma növekszik Sportterhelés fokozódik Képalkotó diagnosztika fejlődése Megfelelő prevenciós stratégia Után-vizsgálatok hiánya Definíció Túlterheléses

Részletesebben

Az élettani alapfogalmak ismétlése

Az élettani alapfogalmak ismétlése Anaemia - vérszegénység Rácz Olivér Miskolci Egyetem Egészségügyi kar 27.9.2009 hematmisk1.ppt Oliver Rácz 1 Az élettani alapfogalmak ismétlése A vér összetétele, vérplazma Hematopoézis A vvs-ek tulajdonsága

Részletesebben

Mit tud a genetika. Génterápiás lehetőségek MPS-ben. Dr. Varga Norbert

Mit tud a genetika. Génterápiás lehetőségek MPS-ben. Dr. Varga Norbert Mit tud a genetika Génterápiás lehetőségek MPS-ben Dr. Varga Norbert Oki terápia Terápiás lehetőségek MPS-ben A kiváltó okot gyógyítja meg ERT Enzimpótló kezelés Őssejt transzplantáció Genetikai beavatkozások

Részletesebben

A neuroendokrin jelátviteli rendszer

A neuroendokrin jelátviteli rendszer A neuroendokrin jelátviteli rendszer Hipotalamusz Hipofízis Pajzsmirigy Mellékpajzsmirigy Zsírszövet Mellékvese Hasnyálmirigy Vese Petefészek Here Hormon felszabadulási kaszkád Félelem Fertőzés Vérzés

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Termék neve (gyártó megnevezése) BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított).

Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával, Saccharomyces cerevisiae-ben előállított). 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Actraphane 30 InnoLet 100 NE/ml szuszpenziós injekció előretöltött injekciós tollban 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Humán inzulin, rdns (rekombináns DNS technológiával,

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit.

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit. ASTONIN 0,1 MG TABLETTA Astonin 0,1 mg tabletta fludrokortizon HATÓANYAG: 0,10 mg fludrokortizon.tablettánként. SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium,

Részletesebben

Tények a magas vérnyomásról

Tények a magas vérnyomásról 4 Magas vérnyomás Dr. Rath Cellular Health TM sejtegészségi ajánlásai a megelőzéshez és a kiegészítő terápiához Tények a magas vérnyomásról: Dr. Rath sejtegészségi ajánlásai - Egészségi előnyök a betegek

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Fosicard Plus 20 mg/12,5 mg tabletta fozinopril-nátrium/hidroklorotiazid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Fosicard Plus 20 mg/12,5 mg tabletta fozinopril-nátrium/hidroklorotiazid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Fosicard Plus 20 mg/12,5 mg tabletta fozinopril-nátrium/hidroklorotiazid Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés:

III. melléklet. Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai. Megjegyzés: III. melléklet Az alkalmazási előírás és a betegtájékoztató vonatkozó fejezeteinek módosításai Megjegyzés: Az alkalmazási előírás, a címke és a betegtájékoztató a referál eljárás eredménye. Lehetséges,

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ramace

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként.

Betegtájékoztató FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ. Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid. HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. FUROSEMID-CHINOIN OLDATOS INJEKCIÓ Furosemid-Chinoin oldatos injekció furoszemid HATÓANYAG: 20 mg furoszemid 2 ml-es ampullánként. SEGÉDANYAG: Nátrium-klorid, trometamol, nátrium-hidroxid, injekcióhoz

Részletesebben

PCOS mellett az élet

PCOS mellett az élet PCOS mellett az élet Dr. Semjéni Mariann PCOS Amazonok alapítója Budapest 2018. 07. 14. Naja Forest Szakmai Nap A bajok okai Életmód GnRH- LH/FSH- androgén hormonok tengely Genetika Magzati korban az anya

Részletesebben

Elso elemzés Example Athletic

Elso elemzés Example Athletic 50 KHz R 520 Xc 69 [Víz és BCM zsír nélkül] A mérés 11.07.2005 Ido 15:20 dátuma: Név: Example Athletic Születési dátum: 22.07.1978 Keresztnév: Kor:: 26 Év Neme: férfi Magasság: 1,70 m Mérés sz.: 1 Számított

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK

SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK Biotechnológia és a sport kapcsolata Orvostudományi alkalmazások Aminosavak és fehérjék előállítására régóta használnak mikroorganizmusokat Oltóanyagok

Részletesebben

A tengerszint feletti magasság. Just Zsuzsanna Bereczki Zsolt Humánökológia, SZTE-TTIK Embertani Tanszék, 2011

A tengerszint feletti magasság. Just Zsuzsanna Bereczki Zsolt Humánökológia, SZTE-TTIK Embertani Tanszék, 2011 A tengerszint feletti magasság Just Zsuzsanna Bereczki Zsolt Humánökológia, SZTE-TTIK Embertani Tanszék, 2011 Stressz faktorok Sugárzás: kozmikus és UV Alacsony hőmérséklet: az Egyenlítőnél 5000 m magasságban

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

Az elhízás hatása az emberi szervezetre. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Az elhízás hatása az emberi szervezetre Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei közül minőségében testtömeg

Részletesebben

Betegtájékoztató GLIMEPIRID-RATIOPHARM 4 MG TABLETTA. Glimepirid-ratiopharm 4 mg tabletta. HATÓANYAG: Glimepirid. 4 mg glimepirid tablettánként.

Betegtájékoztató GLIMEPIRID-RATIOPHARM 4 MG TABLETTA. Glimepirid-ratiopharm 4 mg tabletta. HATÓANYAG: Glimepirid. 4 mg glimepirid tablettánként. GLIMEPIRID-RATIOPHARM 4 MG TABLETTA Glimepirid-ratiopharm 4 mg tabletta HATÓANYAG: Glimepirid. 4 mg glimepirid tablettánként. SEGÉDANYAG: Laktóz-monohidrát, A típusú karboximetil-keményítõ-nátrium, mikrokristályos

Részletesebben

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST HUMÁN MIKROBIOM 10 billió baktérium alkotja a 1,5-2 kg súlyú humán mikrobiomot. Elsősorban az emberi bélben található A bél által szabályozott bélflóra a

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam...

Tartalom. Javítóvizsga követelmények BIOLÓGIA...2 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 SPORTEGÉSZSÉGTAN évfolyam évfolyam évfolyam... Tartalom BIOLÓGIA...2 10. évfolyam...2 11. évfolyam...3 12. évfolyam...4 BIOLÓGIA FAKULTÁCIÓ...5 11. évfolyam...5 12. évfolyam...6 SPORTEGÉSZSÉGTAN...7 1 BIOLÓGIA 10. évfolyam Nappali tagozat Azírásbeli

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta Cetirizin-ratiopharm 10 mg filmtabletta

Részletesebben

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai

HORMONKEZELÉSEK. A hormonkezelés típusai HORMONKEZELÉSEK A prosztatarák kialakulásában és progressziójában kulcsszerepük van a prosztatasejtek növekedését, működését és szaporodását elősegítő férfi nemi hormonoknak, az androgéneknek. Az androgének

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért.

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Kedvezményezett: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Az Európai unió és a magyar állam

Részletesebben

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK

ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK ELEKTROLIT VIZSGÁLATOK 1. ELEKTROLITOK - A SZERVEZET VÍZTEREI (KOMPARTMENTEK) -A VÉRPLAZMA LEGFONTOSABB ELEKTROLITJAI *nátrium ion (Na + ) *kálium ion ( ) *klorid ion (Cl - ) TELJES TESTTÖMEG: * szilárd

Részletesebben

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila

Sav-bázis egyensúly. Dr. Miseta Attila Sav-bázis egyensúly Dr. Miseta Attila A szervezet és a ph A ph egyensúly szorosan kontrollált A vérben a referencia tartomány: ph = 7.35 7.45 (35-45 nmol/l) < 6.8 vagy > 8.0 halálozáshoz vezet Acidózis

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve,

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, Gulyás Judit Régiós Képviselő Ganoderma gyógygomba Pecsétviaszgomba Dombóvár Tolna-, Somogy- Gyógygomba A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, a lélekerő-gomba, kulcs a jó

Részletesebben

Néhány gondolat a Magyar Vöröskeresztről és véradásszervező tevékenységéről

Néhány gondolat a Magyar Vöröskeresztről és véradásszervező tevékenységéről Néhány gondolat a Magyar Vöröskeresztről és véradásszervező tevékenységéről Olaszország - 1859 III. Napóleon a francia szárd seregeket vezette az osztrák birodalom ellen Itália északi részén. Itt próbálja

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Aspirin 500 mg tabletta acetilszalicilsav Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára

Részletesebben

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14.

XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia. Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. XV. Országos JáróbetegSzakellátási Konferencia és X. Országos JáróbetegSzakdolgozói Konferencia Balatonfüred, 2013. szeptember 12-14. Gellai Nándor gyógytornász-fizioterapeuta Dr. Berecz Zsuzsanna reumatológus

Részletesebben

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az

Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az Büdösfürdő altalaja nagyon sok ásványi anyagot rejt mélyen belül, vagy közel a földkéreg felszínéhez. Mindenekelőtt gyógyító hatása van ezeknek az anyagoknak, fizikális és kémiai tulajdonságaiknak köszönhetően

Részletesebben

Az emberi vér vizsgálata. Vércsoportmeghatározás, kvalitatív és kvantitatív vérképelemzés és vércukormérés A mérési adatok elemzése és értékelése

Az emberi vér vizsgálata. Vércsoportmeghatározás, kvalitatív és kvantitatív vérképelemzés és vércukormérés A mérési adatok elemzése és értékelése Az emberi vér vizsgálata Vércsoportmeghatározás, kvalitatív és kvantitatív vérképelemzés és vércukormérés A mérési adatok elemzése és értékelése Biológia BSc. B gyakorlat fehérvérsejt (granulocita) vérplazma

Részletesebben

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések

INFORMÁCIÓS FÜZET. Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések INFORMÁCIÓS FÜZET Az emelkedett koleszterinszint és a szív-érrendszeri betegségek közötti összefüggések Az orvos figyelmébe: Ez a kiadvány azon betegeknek adható, akiknek (kezelő)orvosa koleszterinfelszívódás

Részletesebben

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 MAGNÉZIUM Az emberi szervezet egészséges működéséhez vízre, táplálékra és a benne megtalálható sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára PARAMAX Junior 250 mg tabletta PARAMAX Rapid 500 mg tabletta PARAMAX Forte 1 g tabletta paracetamol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások

III. MELLÉKLET. Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások III. MELLÉKLET Az Alkalmazási előírások és Betegtájékoztatók vonatkozó részeiben szükséges módosítások Megjegyzés: A későbbiekben szükség lehet arra, hogy adott esetben a Referencia-tagállammal együttműködve,

Részletesebben

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL

DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL 1 DIABÉTESZ A DIABÉTESZESEK SZEMÉVEL FELMÉRÉS 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGEK KÖRÉBEN Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége (MACOSZ), a NOVARTIS támogatásával KINCSES JÁNOS a MACOSZ elnöke 2010. januárjában

Részletesebben

Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások?

Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások? Mi a HMB? A HMB a Béta-hidroxi Béta-metilbutirát rövidítése. Az egyik esszenciális aminosav, a leucin metabolitja. Természetes táplálékkiegészítő, mely kis mennyiségben megtalálható bizonyos gyümölcsökben

Részletesebben

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása

A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása A szövetek tápanyagellátásának hormonális szabályozása Periódikus táplálékfelvétel Sejtek folyamatos tápanyagellátása (glükóz, szabad zsírsavak stb.) Tápanyag raktározás Tápanyag mobilizálás Vér glükóz

Részletesebben

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája

A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája A diabetes mellitus laboratóriumi diagnosztikája Laborvizsgálatok célja diabetes mellitusban 1. Diagnózis 2. Monitorozás 3. Metabolikus komplikációk kimutatása és követése Laboratóriumi tesztek a diabetes

Részletesebben

Betegtájékoztató NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ. NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban.

Betegtájékoztató NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ. NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban. NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban. Rekombináns DNS technológiával (Escherichia coli) elõállított szomatropin (INN). A NutropinAq hatóanyaga

Részletesebben