WINDOWS ALAPISMERETEK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "WINDOWS ALAPISMERETEK"

Átírás

1 1 MÁSODIK GYAKORLAT WINDOWS ALAPISMERETEK A feladat megoldása során a Windows 7 használata a javasolt. A feladat elvégzése során a következőket fogjuk gyakorolni: Felhasználói fiók létrehozása. Profil testreszabása. Be- és kijelentkezés. Rendszerinformáció. Vágólap műveletek. Windows szolgáltatások. Hálózati meghajtó csatlakoztatása. A feladat megoldása hozzávetőlegesen 80 percet vesz igénybe. KEZDETEK A számítógépes kabinetben a felhasználóknak korlátozott jogai vannak, ezért egy virtuális gépen fogjuk a Windows 7 használatát gyakorolni. Indítsuk el a VirtualBox-ot, majd válasszuk ki a Win 7 nevű virtuális gépet és kapcsoljuk be a Start nyomógombbal. A gép bekapcsolása után jelentkezzünk be az operációs rendszerbe. Felhasználónév: gyakorlat Jelszó: infogyak8

2 2 A kabinetben a gazdagép operációs rendszerébe való bejelentkezéskor a gép oszlop, sor koordinátáját (pl.: A1) kell megadni felhasználónévként, jelszó pedig nincs. Ha valamit nem tudunk, hogy a Windowsban hol, hogyan lehet megcsinálni, akkor az F1 billentyű lenyomása után a Súgóból meg lehet találni a kérdéseinkre a választ. Nézze meg a Súgót! Hozzunk létre magunknak egy új rendszergazda jogosultságokkal rendelkező felhasználót. Indítsuk el a Start menüből a Vezérlőpultot és válasszuk ki a Felhasználói fiókok hozzáadása vagy eltávolítása parancsot, majd az Új fiók létrehozása parancsra kattintva hozzuk létre a felhasználót.

3 3 A következő ablakban adjuk meg a felhasználó nevét és a fiók típusát, hogy legyen rendszergazda. A felhasználói fiókok listájából az új felhasználót kiválasztva adjunk neki jelszót. Érdemes olyan jelszót adni, ami kis- és nagybetűt, illetve számokat is tartalmaz. Hozzon létre egy korlátozott jogokkal rendelkező felhasználót is!

4 4 A Start menü Kijelentkezés parancsával jelentkezzünk ki az operációs rendszerből, majd jelentkezzünk be az új felhasználóval. SZEMÉLYRE SZABÁS Az Asztalon jobb egérgombbal kattintva helyi menüből a Személyre szabást kiválasztva állítsuk be az Asztal hátterét és az Ablakok színét.

5 5 RENDSZERINFORMÁCIÓK A Start menüből a Számítógépen (korábbi Windows verziókban Sajátgép) jobb egérgombbal kattintva a helyi menüből válasszuk ki a Tulajdonságok parancsot, majd nézzük meg, hogy milyen verziójú Windows 7 van a gépünkön, illetve a rendszer alaptulajdonságait (CPU típusa, memória mérete stb.). Ezután a rendszerinformációk ablak becsukása nélkül indítsuk el a Számítógépet és nézzük meg, hogy mennyi és mekkora merevlemezes partíciók vannak a virtuális gépünkben. Mentsük le ezeket az információkat egy képre. Indítsuk el a Paint alkalmazást a Start menü keresés mezőjének használatával. Ezt a keresés mezőt lehetőleg ne használjuk hálózati meghajtón lévő fájl keresésére! Az Alt+Tab billentyűk segítségével menjünk vissza a Számítógép ablakba, majd az Alt+Print Screen billentyű segítségével fényképezzük le az ablakot és helyezzük Vágólapra. Ha csak a Print Screen billentyűt nyomnánk le, akkor az egész képernyőt lefotózná nem csak a kívánt részt. A Win+Tab billentyűkkel navigáljunk vissza a Paintre. Figyeljük meg, hogy mi a különbség az előző és a mostani mozgás között! A Win+Tab billentyűkkel az Aero térbeli ablakváltó indul el. A Ctrl+V billentyűkombinációval illesszük be a Vágólap tartalmát, azaz az előbb készített képet a képszerkesztőbe. A Rendszerinformációk ablaknak csak egy részére van szükségünk, ezért indítsuk el a Képmetsző nevű alkalmazást, majd vágjuk ki az ablakból a rendszer egyes tulajdonságait a következő ábra szerint.

6 6 A Képmetszővel készített képet a Ctrl+C billentyűkombináció segítségével másoljuk át a Vágólapra. A Vágólap tartalmát illesszük be a Paint segítségével az előző kép fehér területére a meghajtók alá. A Tálca Asztal megjelenítése gombjával jelenítsük meg az Asztalt, majd jobb egérgombbal a helyi menü Új/Mappa parancsával hozzunk létre egy új könyvtárat Számítógép néven és mentsük el ebbe a képet Rendszer.png néven.

7 7 Az összes megnyitott ablakot, programot nyissuk fel a tálcáról, majd az egyiket fogjuk meg a címsoránál és rázzuk meg. Figyeljük meg, hogy mi történik! A megrázott ablak fennmarad, a többi pedig lecsukódik a tálcára. Az Alt+F4 billentyűkkel zárjuk be egyesével az összes ablakot. HOL AZ ASZTAL? A Windowsban az Asztal is egy mappa, de hol, milyen néven érhető el? Nyissuk meg az előbb létrehozott Számítógép mappát az Asztalról, majd kattintsunk bele a címsorába. A kattintás után láthatóvá válik a teljes elérési útvonal és láthatóvá válik, hogy a felhasználó úgynevezett profilkönyvtárában van az Asztal. c:\users\felhasználónév\desktop\ Nézzük meg a címsorból a Desktop\ kitörlésével, hogy az Asztalon kívül mi található még profilkönyvtárban!

8 8 A profil segítségével lehet azt elérni, hogy az egyes felhasználók (kivétel rendszergazda szintű) ne lássák, ne tudják módosítani egymás dokumentumait, illetve, hogy más ikonokat láthassanak az Asztalon. Persze vannak olyan ikonok, programok, dokumentumok, amelyet minden felhasználónak el kell tudnia érni. Ezeket az c:\users\all Users\ mappába kell bemásolni. Az All Users könyvtár csak rendszergazda jogosultsággal érhető el. PARANCSIKON ÉS INDÍTÓPULT Keressük meg a Start menüben a Számológépet, majd a helyi menüből a Küldés/Asztal (parancsikon létrehozása) paranccsal hozzunk létre neki egy ikont az Asztalra. Nézze meg, hogy melyik Asztalra (helyi felhasználó vagy All Users) hozta létre az ikont! Vannak olyan programok, amiket automatizáltan el szeretnénk indítani az operációs rendszerbe való bejelentkezés után. Ezeket a programokat az Indítópultba kell bemásolni, vagy oda kell nekik parancsikont létrehozni. Nyissuk meg Start menüből az Indítópultot. A megnyitást most ne dupla kattintással, hanem jobb egérgombbal helyi menüből végezzük el. Szeretnénk beállítani, hogy ne az All Users, hanem a saját felhasználónk indítópultja nyíljon meg.

9 9 Az Alt billentyűvel hozzuk elő az ablak menüjét, majd próbáljuk ki az Alt+ a menüben aláhúzott betű (pl. Fájl: Alt+F) billentyűparancsot. Ennek a segítségével tudjuk egér nélkül billentyűzettel megnyitni az egyes menüket. Utána a menüben navigálni a nyilak segítségével lehet. Válasszuk ki a Fájl/Új/Parancsikon parancsot, majd hozzunk létre egy parancsikont a számológépnek. A megjelenő ablakban tallózzuk be a számológép elérhetőségét vagy írjuk be azt a parancsot, hogy calc és készítsük el a parancsikont.

10 10 Próbálja ki egy újra bejelentkezéssel, hogy működik-e az indítópultban elhelyezett parancs! PROGRAMOK TELEPÍTÉSE Telepítsünk fel a gépünkre egy Total Commandert. Korábban a C:\TC mappába letöltöttünk a oldalról a telepítő alkalmazást. Innen indítsuk el a tcm801x32.exe azonosítójú fájlt. Majd telepítés közben állítsuk be az igényeinknek megfelelően a nyelvet, a célkönyvtárat, illetve a parancsikonok létrehozásának a módját. Próbálja ki a feltelepített alkalmazást! A VIRTUÁLIS GÉP ÉS A GAZDAGÉP KAPCSOLATA Ha virtuális gépen dolgozunk, akkor időnként kapcsolatot kell teremteni fájlmegosztás céljából a gazdagéppel. Hozzon létre egy mappát kapcsolat néven a gazdagép D:\ meghajtójára! Másolja át ebbe a mappába a K:\ meghajtóról a gyakorlat PDF leírását! A VirtualBox Eszközök/Megosztott mappák parancsával adjuk hozzá a kapcsolat mappát a megosztásokhoz.

11 11 A megosztott mappát egy hálózati meghajtóként lehet felcsatolni a virtuális gépben. A Számítógépen jobb egérgombbal kattintva a helyi menüből válasszuk ki a Hálózati meghajtó csatlakoztatása parancsot és csatoljuk fel K:\ meghajtóként a \\VBOXSVR\kapcsolat mappát az elérési út begépelésével vagy betallózásával. A Hálózati meghajtó csatlakoztatása ablakok a Total Commander Hálózat/Hálózati kapcsolat menüpontjával is meg lehet nyitni.

12 12 Nézze meg a K:\ meghajtó tartalmát! PROGRAMOK ELTÁVOLÍTÁSA A Vezérlőpult Programok eltávolítása szolgáltatásával töröljük le a gépről az előbb telepített Total Commandert. A listából válasszuk ki a Total Commandert, majd kattintsunk az Eltávolítás/módosítás nyomógombra.

13 13 Ezután megkérdezi a gép, hogy pontosan mit szeretnénk csinálni az alkalmazással, eltávolítani vagy módosítani akarjuk. Válasszuk ki az eltávolítás, azaz az Uninstall opciót és távolítsuk el a program összes összetevőjét. SZÁMÍTÓGÉP KIKAPCSOLÁSA Kapcsoljuk ki és állítsuk alaphelyzetbe a virtuális számítógépet az alap nevű pillanatkép visszatöltésével.

14 14 Jelentkezzen ki a gazdagép operációs rendszeréből! A munka befejeztével a számítógépes kabinetben mindig ki kell jelentkezni az operációs rendszerből! Gratulálunk! Ezzel elérkeztünk a példa végéhez. Boros Norbert, Dr. Kallós Gábor (SZE), Minden jog fenntartva

FÁJLKEZELÉS BEVEZETŐ GYAKORLAT KEZDETEK. BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK HASZNÁLATÁBA Operációs rendszerek

FÁJLKEZELÉS BEVEZETŐ GYAKORLAT KEZDETEK. BEVEZETÉS A SZÁMÍTÓGÉPEK HASZNÁLATÁBA Operációs rendszerek 1 BEVEZETŐ GYAKORLAT FÁJLKEZELÉS A bevezető gyakorlat célja a számítógépes kabinet (C100-as) terem infrastruktúrájának megismerése, és a további munkához szükséges alaptevékenységek (pl. fájlok keresése,

Részletesebben

Windows alapismeretek

Windows alapismeretek Windows 98 alapismeretek 8/1 A rendszer indulása A számítógép bekapcsolása és a rendszer elindulása után megjelenik a Windows képernyője, rajta bal oldalon az ikonokkal, alul a tálcával. Ha a Start gombra

Részletesebben

HÁZI FELADAT ELSŐ GYAKORLAT MIELŐTT ELKEZDENÉNK ELINDULÁS. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés

HÁZI FELADAT ELSŐ GYAKORLAT MIELŐTT ELKEZDENÉNK ELINDULÁS. ÜZLETI INFORMATIKAI ESZKÖZÖK Kiadványszerkesztés 1 ELSŐ GYAKORLAT HÁZI FELADAT A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: A súgó használata. Microsoft Office Word testreszabása. Dokumentumok

Részletesebben

Új év nyitás ÉV NYITÁS ELŐTT KÉSZÍTSÜNK BIZTONSÁGI MENTÉST A CIN MAPPÁTÓL!

Új év nyitás ÉV NYITÁS ELŐTT KÉSZÍTSÜNK BIZTONSÁGI MENTÉST A CIN MAPPÁTÓL! Új év nyitás Szoftverünk megvásárlásával Ön a szerződésben meghatározott időn keresztül használhatja a programot, de általában örökös felhasználói jogot kap. Egy adott gazdasági időszak végén célszerű

Részletesebben

IGLU Software 4028 Debrecen, Rózsahegy u. 26. Tel.: 0620-537-33-21 E-mail: Iglu@t-online.hu www.iglu.hu MEDIALIB ÁLTALÁNOS KATALOGIZÁLÓ ÉS NYILVÁNTARTÓ IRODAI PROGRAM KEZELÉSI ÚTMUTATÓ (v 2.3.1-2003.10)

Részletesebben

Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról

Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról e-könyvtár Használati útmutató a Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár távoli adatbázis elérés szolgáltatásáról Ez a dokumentum ismerteti a terminálszolgáltatások használatához szükséges információkat.

Részletesebben

Operációs rendszerek Windows Xp

Operációs rendszerek Windows Xp Operációs rendszerek Windows Xp (5-8 óra) ALAPVETŐ INFORMÁCIÓK ÉS TEVÉKENYSÉGEK A SZÁMÍTÓGÉP ADATAINAK LEKÉRDEZÉSE A SZÁMÍTÓGÉPPEL KAPCSOLATOS LEGFONTOSABB INFORMÁCIÓKAT A VEZÉRLŐPULT TELJESÍTMÉNY ÉS KARBANTARTÁS

Részletesebben

Ismerje meg a Windows 10-et!

Ismerje meg a Windows 10-et! Ismerje meg a Windows 10-et! A Windows 10 tervezésekor célunk volt, hogy érintéssel és egérrel egyaránt kényelmesen kezelhető legyen. A rendszer a Windows 7 és a Windows 8.1 felhasználói számára egyaránt

Részletesebben

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW)

Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) 1 Novell GroupWise levelező rendszer alapok Kiadványunk célja, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen használt Novell GroupWise (a továbbiakban GW) levelező rendszer 8. verziójának alap szolgáltatásait

Részletesebben

Áttérés az Access 2010-es verziójára

Áttérés az Access 2010-es verziójára A jelen útmutatóról A Microsoft Access 2010 megjelenése nagyban eltér az Access 2003-as verzióétól, ezért elkészítettük ezt az útmutatót, hogy megkönnyítsük a tanulást Megismerheti belőle az új felhasználói

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 IMPERA: BESZÁMOLÓ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Az elektronikus számonkérés a hagyományos írásbeli beszámolókkal szemben rugalmasabb lebonyolítást tesz lehetővé, az értékelés gyorsabb és objektívebb, a tárolt

Részletesebben

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Machez készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és mobileszközökről

Részletesebben

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés

MUNKAANYAG. Angyal Krisztián. Szövegszerkesztés. A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés Angyal Krisztián Szövegszerkesztés A követelménymodul megnevezése: Korszerű munkaszervezés A követelménymodul száma: 1180-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-55 SZÖVEGSZERKESZTÉS

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Óravázlat az ECDL oktatócsomaghoz 2. modul Operációs rendszerek Krea Kft. 1034 Budapest, Szőlő u 21. Tel/fax: 250-5570 / 387-2557 E-mail: krea@krea.hu A vázlatot összeállította: Pintyőke László Lektorálta:

Részletesebben

Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz

Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz Gyorskalauz a Windowshoz készült asztali Novell Filr 1.0.2 alkalmazáshoz 2014. február Novell Gyorskalauz A Novell Filr egyszerű elérést biztosít fájljaihoz és mappáihoz asztali gépéről, böngészőből és

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Dorottya Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz

Felhasználási útmutató a. Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Felhasználási útmutató a Dr. Hibbey oktatószoftver-családhoz Digitális matematikai feladatgyűjtemény 5-8. osztály Tatabánya, 2011. július 30. 2 Tartalom Bevezetés Futtatási környezet Telepítés A tantárgyi

Részletesebben

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés

11. Balra zárt igazítás A bekezdés sorai a bal oldali margóhoz igazodnak. 12. Beillesztés 1. Ablak A képernyő azon része, amelyben programok futhatnak. 2. Aláhúzott A karakter egyszeres vonallal történő aláhúzása a szövegben. 3. Algoritmus Egy feladat megoldását eredményező, véges számú lépések

Részletesebben

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát.

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát. Operációs rendszerek Windows Xp (13-16 óra) FÁJLTÖMÖRÍTŐ PROGRAMOK KEZELÉSE A tömörítés fogalma A tömörítő eljárás során az állomány felhasználásának szempontjából két műveletet hajtunk végre. Az állományok

Részletesebben

Operációs rendszerek Microsoft Windows 2000

Operációs rendszerek Microsoft Windows 2000 Operációs rendszerek Microsoft Windows 2000 Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 A SZÁMÍTÓGÉPES KÖRNYEZET...10 OPERÁCIÓS RENDSZEREK OSZTÁLYOZÁSA...10 A SZÁMÍTÓGÉP ELINDÍTÁSA...11 A RENDSZERBETÖLTÉS MENETE...12

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu Budapest, 2009 1. oldal e-m@il:vibastile@monornet.hu, web:www.vibastile.hu TARTALOM 1. A PROGRAM INDÍTÁSA... 3 2. A PROGRAM FUNKCIÓI... 3 3. FIZETÉSI

Részletesebben

Használati útmutató DS-620

Használati útmutató DS-620 Használati útmutató DS-620 / DS-720D DS-620 DS-720D C verzió HUN A dokumentáció használata Köszönjük, hogy a Brother készüléket választotta! A dokumentáció elolvasása segíthet abban, hogy a legjobbat hozza

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

BlackBerry Bold 9700 Smartphone

BlackBerry Bold 9700 Smartphone BlackBerry Bold 9700 Smartphone Felhasználói útmutató Verzió: 6.0 A legfrissebb felhasználói útmutatókat a www.blackberry.com/docs/smartphones címen találja. SWDT643442-941426-0128091500-008 Tartalom Gyors

Részletesebben

BlackBerry Bold 9650 Smartphone

BlackBerry Bold 9650 Smartphone BlackBerry Bold 9650 Smartphone Felhasználói útmutató Verzió: 6.0 A legfrissebb felhasználói útmutatókat a www.blackberry.com/docs/smartphones címen találja. SWDT643442-941426-0131075757-008 Tartalom Gyors

Részletesebben

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK

2013 ECDL Számítógépes alapismeretek Szilágyi Róbert S. TESZTKÉRDÉSEK TESZTKÉRDÉSEK Mire szolgál az asztal? a) Az ideiglenesen törölt fájlok tárolására. b) A telepített alkalmazások tárolására. c) A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. d) E-mailek rendszerezésére.

Részletesebben

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program

AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program AXEL Számlázó és készletnyilvántartó program Felhasználói útmutató 1. MEGVÁSÁRLÁS... 2 1.1. AUTOMATIKUS ÉLESÍTÉS... 2 1.2. MANUÁLIS ÉLESÍTÉS... 2 2. TELEPÍTÉS... 3 2.1. ELSŐ TELEPÍTÉS... 3 2.2. TÖBB PÉLDÁNY

Részletesebben

13. A Paint rajzolóprogram

13. A Paint rajzolóprogram 13. A Paint rajzolóprogram A Windows operációs rendszer beépített rajzolóprogramja, tartozéka a Paint. A program egyszerű ábrák rajzolására és képek kezelésére alkalmas. PAINT A WINDOWS-7-BEN A programot

Részletesebben

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló)

Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) Felhasználói dokumentáció a Kiegészítő melléklet (elektronikus beszámoló) programhoz Forgalmazó: FORINT-Soft Kft. 6500 Baja, Roosevelt tér 1. Tel: 79/424-772, 79/523-600 Fax: 79/420-857 E-mail: forintsoft@forintsoft.hu

Részletesebben

CodeBlocks installálási segédlet

CodeBlocks installálási segédlet CodeBlocks installálási segédlet A CodeBlocks-EP tömörített fájlt a jobb gombbal rajta kattintva, majd a Cél mentése másként menüpontot választva mentsük le egy előzetesen létrehozott könyvtárba. A lementett

Részletesebben

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik:

Bevezetés. A WebAccess használatának bemutatása előtt néhány új funkció felsorolása következik: Bevezetés Leveleink, naptárunk, stb. megtekintése bármely gépen egy egyszerű webböngésző (Mozilla, Explorer) segítésével is lehetséges. GroupWise rendszernek ezt a megjelenési formáját GroupWise WebAccessnek

Részletesebben

BlackBerry Torch 9800 Smartphone

BlackBerry Torch 9800 Smartphone BlackBerry Torch 9800 Smartphone Felhasználói útmutató Verzió: 6.0 A legfrissebb felhasználói útmutatókat a www.blackberry.com/docs/smartphones címen találja. SWDT643442-941426-0126071255-008 Tartalom

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A bevezető gyakorlat célja a további munkához szükséges alaptevékenységek (pl. fájlok keresése, másolása) áttekintése. A gyakorlat anyagában szereplő feladatok többféleképpen

Részletesebben

KR TITKOSÍTÓ PROGRAM. Felhasználói leírás. v1.3 2008. március 12.

KR TITKOSÍTÓ PROGRAM. Felhasználói leírás. v1.3 2008. március 12. KR TITKOSÍTÓ PROGRAM Felhasználói leírás v1.3 2008. március 12. TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS...3 1.1 FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓRA VONATKOZÓ ÁLTALÁNOS LEÍRÁSOK... 3 2 ALAPFOGALMAK...4 Programban használt

Részletesebben

1. ábra. Néhány tipikus ikon képe

1. ábra. Néhány tipikus ikon képe Fájlok és mappák A fájl információt, például szöveget, képet vagy zenét tartalmazó elem. Megnyitása után a fájl épp úgy nézhet ki, mint egy íróasztalon vagy iratszekrényben található szöveges dokumentum

Részletesebben

Bosch Video Client. Kezelési útmutató

Bosch Video Client. Kezelési útmutató Bosch Video Client hu Kezelési útmutató Bosch Video Client Tartalomjegyzék hu 3 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés 6 1.1 Rendszerkövetelmények 6 1.2 Szoftvertelepítés 6 1.3 Az alkalmazásban használt jelölések

Részletesebben

BBS-INFO Kiadó, 2016.

BBS-INFO Kiadó, 2016. BBS-INFO Kiadó, 2016. Bártfai Barnabás, 2016. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával történhet. A betűtípus elnevezések, a

Részletesebben

A PROGRAM FUTTATÁSÁNAK FELTÉTELEI...1

A PROGRAM FUTTATÁSÁNAK FELTÉTELEI...1 ÚTNYILVÁNTARTÁS Tartalomjegyzék 1. A PROGRAM FUTTATÁSÁNAK FELTÉTELEI...1 1.1. SZÁMÍTÓGÉP TÍPUSA...1 1.2. OPERÁCIÓS RENDSZER...1 1.3. NYOMTATÓ TÍPUSA...1 1.4. A PROGRAM TELEPÍTÉSE...1 1.5. HÁLÓZATOS TELEPÍTÉS...2

Részletesebben

A program elérése. Google Chrome

A program elérése. Google Chrome A program elérése A programot a www.omnt-szamla.hu oldalról lehet elérni. Jelenleg a www.omnt.hu oldalról is ugyanúgy elérhető. Továbbá a www.omnt-szamla.hu oldalon a belépés gombra kattintva szintén a

Részletesebben

Általános műveletek az asztalon

Általános műveletek az asztalon Általános műveletek az asztalon Kezdő Windows 7-felhasználó? Habár nagyon sok közös vonás van a korábbi Windows-verziója és az új között, előfordulhat, hogy szüksége van egy kis segítségre az eligazodáshoz.

Részletesebben

MAGic Képernyőnagyító szoftver beszédképességgel

MAGic Képernyőnagyító szoftver beszédképességgel MAGic Képernyőnagyító szoftver beszédképességgel Használatbavételi útmutató a demó változathoz Freedom Scientific, Inc. 440771-001 Rev. B MAGic Használatbavételi útmutató KIADTA: Freedom Scientific 11800

Részletesebben

Egy kattintás ikonok, fájlok megjelölése, menü megnyitása, linkek megnyitása, a tálcán programok megnyitása.

Egy kattintás ikonok, fájlok megjelölése, menü megnyitása, linkek megnyitása, a tálcán programok megnyitása. Desktop asztal-1 Számítógépes ismeretek A számítógép használata és a fájlkezelés alapjai Desktop asztal- 2 Ikon fájlokat, mappákat, programokat és egyéb elemeket jelölő kisméretű képek. Start menü tartalmazza

Részletesebben

1. lecke: Nappali tervezés

1. lecke: Nappali tervezés 1. lecke: Nappali tervezés Az oktatási anyagot, melyet a kezében tart minden leendő és jelenlegi ARCHLine.XP felhasználónak ajánljuk. Segítségével bárki könnyedén, lépésről lépésre elsajátíthatja a program

Részletesebben

A First Businesspost Sender Cockpit használata

A First Businesspost Sender Cockpit használata A First Businesspost Sender Cockpit használata No.1 in e-invoicing 1. A dokumentum célja A dokumentum bemutatja a First Businesspost Kft. Sender Cockpit szoftverének tulajdonságait és használat. 2. A szoftver

Részletesebben

Cisco Unified Communications Manager Assistant Felhasználói kézikönyv a Cisco Unified Communications Manager 6.0 rendszerhez

Cisco Unified Communications Manager Assistant Felhasználói kézikönyv a Cisco Unified Communications Manager 6.0 rendszerhez Cisco Unified Communications Manager Assistant Felhasználói kézikönyv a Cisco Unified Communications Manager 6.0 rendszerhez Amerikai központ Cisco Systems, Inc. 170 West Tasman Drive San Jose, CA 95134-1706

Részletesebben

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa)

Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok kezelése a java-s nyomtatványkitöltő programban (pl.: 1044 kötegelt nyomtatvány - HIPA; 10ELEKAFA - Elekáfa) Kötegelt nyomtatványok általános jellemzői Minden nyomtatványköteg áll

Részletesebben

FOKA elérés beállításának leírása

FOKA elérés beállításának leírása FOKA elérés beállításának leírása FOKA interfész Verzió (exe): 1.0.23 (5) Tartalomjegyzék FOKA kapcsolat... 2 1. lépés: Kapcsolattartó számítógép kiválasztása... 2 2. lépés: Tanúsítvány telepítése... 3

Részletesebben

Mi van ezen a webhelyen?

Mi van ezen a webhelyen? Mi van ezen a webhelyen? A Vizuálpedagógiai Kapcsoskönyv szerkesztés alatt álló anyagának ( Hogy miért nem egy kész, megszerkesztett anyag, arról kissé bővebben az előszóban beszélek. Ezek a kék betűkkel

Részletesebben

Táblázatkezelés látássérült felhasználók számára

Táblázatkezelés látássérült felhasználók számára Táblázatkezelés látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila, Papp László Copyright 2014. Minden jog fenntartva.

Részletesebben

Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján

Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján Új év nyitása a Kulcs-Bér 2015-ben, a Kulcs-Bér 2014-ben kezelt év(ek) alapján Biztonsági mentés készítése a 2014-es program adatairól Az évnyitás előtt fontos biztonsági mentést készíteni a 2014-es évet

Részletesebben

1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS

1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Házipénztár 1 1. S Z O F T V E R E N G E D É LY E Z É S I S Z E R ZŐDÉS Ez egy speciális SZERZŐDÉS Ön, mint Felhasználó (akár magánszemély, gazdálkodó-, vagy egyéb szerv) és az RLB-60 Betéti Társaság között,

Részletesebben

Rovás segéd 1.8. Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához

Rovás segéd 1.8. Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához Rovás segéd 1.8 Segédalkalmazás szövegek (át)rovásához 1. Üdvözöllek a Rovás segéd használói között! Ez az alkalmazás a rovás terjedését hivatott segíteni, gépelt vagy a vágólapról beillesztett szövegek

Részletesebben

ECDL számítógépes alapismeretek modul

ECDL számítógépes alapismeretek modul 1. Mire szolgál az asztal? A telepített alkalmazások ikonok általi gyors elérésére. 2. A tűzfal funkciója A tűzfal funkciója, hogy biztosítsa a számítógép hálózati védelmét illetéktelen külső behatolással

Részletesebben

Érint tábla és billenty zet

Érint tábla és billenty zet Érint tábla és billenty zet Dokumentum cikkszáma: 409918-211 2006. május Az útmutató az érintőtábla és a billentyűzet használatát mutatja be. Tartalomjegyzék 1 Érint tábla Az érintőtábla használata.........................

Részletesebben

Operációs rendszerek I. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu

Operációs rendszerek I. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu Operációs rendszerek I. Hálózati alapok 2. Készítette: Póserné Oláh Valéria poserne.valeria@nik.bmf.hu 1 Miről lesz szó? Windows kliens elérése munkacsoportos környezetben jogosultságok munkacsoportos

Részletesebben

Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez

Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez Telepítési útmutató a Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez A Dolphin InvoicePro számlázó program frissítéséhez kérjük, kövesse a következő lépéseket: Frissítő alkalmazás telepítése A számlázó

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÜGYFELEK SZÁMÁRA 2015-04-01 Felhívjuk a figyelmet, hogy az ÉTDR a mindenkori jogszabályi keretek között működik, a csatlakozó szerveknek és személyeknek a mindenkori jogszabály szerint

Részletesebben

Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 13 1. Általános tudnivalók... 14 1.1. Az operációs rendszer... 14 1.2. Tudnivalók a Windows-ról... 15 1.2.1. Honnan kapta nevét a Windows?... 15 1.2.2. A Windows,

Részletesebben

ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK

ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK 2. sz. melléklet ELSZÁMOLÁSI FELTÉTELEK, TUDNIVALÓK a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprész 2012. évi decentralizált keretéből finanszírozott beruházási támogatások felhasználásáról készített elszámolásokhoz,

Részletesebben

Bevezetés a BlackBerry használatába BlackBerry Curve 8310 Smartphone

Bevezetés a BlackBerry használatába BlackBerry Curve 8310 Smartphone Bevezetés a BlackBerry használatába BlackBerry Curve 8310 Smartphone MAT-18393-008 PRINTSPEC-016 SWD-358641-0324050813-008 RBN41GW Tartalom Üdvözli a BlackBerry!...3 A készülék üzembe helyezése...5 SIM-kártya

Részletesebben

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára

E-Fedezetkezelő. felhasználói kézikönyv. Fővállalkozói adminisztrátorok számára E-Fedezetkezelő felhasználói kézikönyv Fővállalkozói adminisztrátorok számára Tartalomjegyzék 1. Program általános használata... 2 1.1. Szoftver követelmények... 2 1.2. Jogosultság függő működés... 2 1.3.

Részletesebben

TELEMATICS regisztrációs segédlet. Gépek első aktiválása. Gép aktiválása meglévő TELEMATICS profilhoz

TELEMATICS regisztrációs segédlet. Gépek első aktiválása. Gép aktiválása meglévő TELEMATICS profilhoz TELEMATICS regisztrációs segédlet Gépek első aktiválása Gép aktiválása meglévő TELEMATICS profilhoz CLAAS TELEMATICS Kedves partnerünk! Ön egy TELEMATICS rendszerrel felszerelt gép tulajdonosa. Gratulálunk!

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ Kifizetési kérelem Verziószám: 2.0 2011. március 24. Tartalom Fontos tudnivalók... 2 Belépés a felületre... 3 Meghatalmazás használata... 5 Kérelem kitöltésének

Részletesebben

Központi proxy szolgáltatás

Központi proxy szolgáltatás Központi proxy szolgáltatás Az Informatikai Igazgatóság minden aktív és volt egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkezõ egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy szolgáltatást biztosít. A szolgáltatás

Részletesebben

Operációs rendszerek

Operációs rendszerek Operációs rendszerek Tananyag Operációs rendszerek TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ... 9 OPERÁCIÓS RENDSZEREK... 10 AZ OPERÁCIÓS RENDSZEREK OSZTÁLYOZÁSA... 11 A RENDSZERBETÖLTÉS MENETE... 12 A WINDOWS XP BETÖLTÉSI

Részletesebben

Button Manager V2 Használati útmutató

Button Manager V2 Használati útmutató Button Manager V2 Használati útmutató Verzió D HUN Copyright Copyright 2015 Brother Industries, Ltd. Minden jog fenntartva. A dokumentumban található információk értesítés nélkül változhatnak. A dokumentumban

Részletesebben

TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT

TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT Telepítési útmutató türelmetleneknek, érettségi felkészüléssel A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: Windows XP Professional

Dr. Pétery Kristóf: Windows XP Professional 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása

7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása 7. gyakorlat Tervlapok készítése, a terv elektronikus publikálása Olvassuk be a korábban elmentett Nyaralo nevű rajzunkat. Ezen a gyakorlaton az elkészített modellből fogunk tervdokumentációt készíteni,

Részletesebben

CellCom. Szoftver leírás

CellCom. Szoftver leírás CellCom Szoftver leírás A vezérlő szoftver bemutatása 2 www.lenyo.hu Tartalom LCC vezérlőszoftver 5 Rendszerkövetelmények 5 Telepítés 5 Indítás 7 Eltávolítás, újratelepítés és javítás 8 Kulcskezelés 8

Részletesebben

Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.)

Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.) Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.) Szerzõ dezs dezs.extra.hu - tételek gyûjteménye Kidolgozott szóbeli tételek I. (11-15.) 11. tétel a.) Az operációs rendszerek alapvetõ jellemzõi Az

Részletesebben

Beállítások módosítása

Beállítások módosítása Kicsinyítés/nagyítás használata Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén 1. Az egyik módszer szerint a Nézet menü/nagyítás parancsra kattintva adható meg a nagyítás vagy kicsinyítés mértéke. 1. ábra Nagyítás

Részletesebben

Az autópályadíj internetes befizetési applikáció használati utasításai

Az autópályadíj internetes befizetési applikáció használati utasításai Az autópályadíj internetes befizetési applikáció használati utasításai Az autópályadíj internetes befizetési applikációt a Dars honlapján találhatja meg (www.dars.si), a felhasználói portálra való kattintással.

Részletesebben

Ismerkedés a Windows Explorer-rel

Ismerkedés a Windows Explorer-rel Ismerkedés a Windows Explorer-rel A Windows operációs rendszerek egyik legősibb összetevője az ablakkezelőként és fájlmenedzserként is működő Windows Explorer, vagy ahogy a magyar fordításból ismerjük,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv SM-T560 Felhasználói kézikönyv Hungarian. 09/2015. Rev.1.0 www.samsung.com Tartalom Fontos tudnivalók Kezdeti lépések 6 Az értékesítési doboz tartalma 7 A készülék elrendezése 9 Az akkumulátor töltése

Részletesebben

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban

1 Újdonságok a 3D szerkesztő módban ArchiTECH.PC V8.0 verzió újdonságai 1 - Újdonságok a 3D szerkesztő módban 2 - Új eszközök 3 - Új menüparancsok 4 - Új paraméterek 5 - PDF import 6 - Információs jelek technikai jellegű módosítása a 2D

Részletesebben

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ

SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ SEGÉDLET ELEKTRONIKUS FELÜLET HASZNÁLATÁHOZ Nem mezőgazdasági tevékenységgé történő diverzifikálás Támogatási kérelem Verziószám: 1 2013. február 4. Tartalom Fontos tudnivalók... 2 Firefox portable...

Részletesebben

Segédlet Digitális írástudás - Operációs rendszerek Szilágyi Róbert S.

Segédlet Digitális írástudás - Operációs rendszerek Szilágyi Róbert S. Windows Xp felhasználói felület részei 7 2 8 3 1 9 4 6 5 1. számítógépre telepített programok listája 2. bejelentkezett felhasználó 3. leggyakrabban használt programok 4. START menü 5. tálca (itt helyezkednek

Részletesebben

TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT

TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT TELEPÍTSÜNK GYORSAN ÉS EGYSZERŰEN SULIX PROFESSIONALT Telepítési útmutató türelmetleneknek, érettségi felkészüléssel A kézikönyv elkészítésekor az ULX Kft. a lehető legnagyobb gondossággal és körültekintéssel

Részletesebben

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva!

2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! 2011 Rose Software Kft. Minden jog fenntartva! Készítők: Deme Attila, Faddi Viktor, Füzesi István, Justyák Csaba, Kovács László, Lós Tibor, Léka Mónika, Medveczki Marianna, Miló Viktor, Forman-Nagy Rita,

Részletesebben

WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE

WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE WINDOWS XP - A GRAFIKUS FELÜLET KEZELÉSE ASZTAL Asztalnak nevezzük a Windows indításakor megjelenı képernyıterületet. Ez a grafikus felhasználói felület. Munkaasztalunk bizonyos tulajdonságait tekintve

Részletesebben

PC World 1999. október Microsoft Windows 98 magyar nyelvű változat Szolgáltatási útmutató II. Készítette: Móricz Attila

PC World 1999. október Microsoft Windows 98 magyar nyelvű változat Szolgáltatási útmutató II. Készítette: Móricz Attila PC World 1999. október Microsoft Windows 98 magyar nyelvű változat Szolgáltatási útmutató II. Készítette: Móricz Attila http://www.moricznet.hu Microsoft Windows 98 1 Előszó Tovább folytatjuk a Windows

Részletesebben

HP Scanjet N6310. Felhasználói kézikönyv

HP Scanjet N6310. Felhasználói kézikönyv HP Scanjet N6310 Felhasználói kézikönyv Tartalom 1 A lapolvasó használata A HP lapolvasószoftver rövid ismertetése...3 A lapolvasó rövid ismertetése...4 A lapolvasó kezelőpanelje...4 Automatikus lapadagoló

Részletesebben

Tartalomjegyzék. www.wsoft.hu Számlázó program v1.x felhasználói kézikönyv. v1.08

Tartalomjegyzék. www.wsoft.hu Számlázó program v1.x felhasználói kézikönyv. v1.08 Tartalomjegyzék Bevezető...3 Rendszer követelmények...3 A program képességei...3 Bejelentési kötelezettség (23/2014. (VI. 30.) NGM rendelet)...4 Dokumentáció megőrzési kötelezettség...4 wsoft Számlázó

Részletesebben

Windows mappaműveletek

Windows mappaműveletek Windows mappaműveletek Windows 7 / 10 Források: http://www.akonyv.hu/windows_elemei/windows_7_mappa_allomany_es_lemezkezeles_minta.pdf http://www2.akg.hu/info/erettsegi/szobeli/10.html Windows Intéző felépítése

Részletesebben

Windows felhasználói felület

Windows felhasználói felület Windws felhasználói felület Az felhasználó és a perációs rendszer közötti kapcslatt az úgynevezett héj (shell) valósítja meg. A grafikus felületű perációs rendszereknél, mint a Windws ennek megjelenési

Részletesebben

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót.

Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Kedves Jelentkező! Az alábbiakban az interneten elérhető kompetenciatesztek kitöltéséhez olvashat útmutatót. Ha a kitöltés során bármilyen problémát tapasztal, kérjük, írjon e-mailt a következő címre:

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

A billentyűzet az egyik legfontosabb adatbeviteli eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat,

A billentyűzet az egyik legfontosabb adatbeviteli eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat, A billentyűzet az egyik legfontosabb adatbeviteli eszköz. Egyéb utasítás hiányában a számítógép innen várja a bemenő információkat, adatokat, parancsokat. Magyar billentyűzet A billentyűk egy billentyűzetmátrixba

Részletesebben

1. Hálózati beállítások: Ellenőrizze, hogy a hálózati beállítások lehetővé teszik-e a W1SE rendszer

1. Hálózati beállítások: Ellenőrizze, hogy a hálózati beállítások lehetővé teszik-e a W1SE rendszer 1 Tárgy: W1SE telepítési útmutató Mire van szükség a W1SE rendszer telepítéséhez? 1. WinNT, Windows2000 vagy Windosw XP operációs rendszer 2. Chip kártya 3. Pin kód 4. Kártyaolvasó (meglévő kártyaolvasó

Részletesebben

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 15 1. Alapvető tudnivalók... 17 1.1. A számítógép... 17 1.2. Az adatok tárolása... 18 1.2.1. Lemezegység azonosítás... 21 1.2.2. Állományok azonosítása...

Részletesebben

Makk Tamás T-Amp Szakdolgozat

Makk Tamás T-Amp Szakdolgozat Név: Makk Tamás Szül. idő: 1983. július 16. Szül. hely: Székesfehérvár Anyja neve: Csajbi Erika Iskola neve: Kodolányi János Középiskola Iskola címe: Szombathely, Hunyadi u. 64. Szakma neve: Számítástechnikai

Részletesebben

I. WEB GIT 2 használata. II. Keresés Modell szerint

I. WEB GIT 2 használata. II. Keresés Modell szerint I. WEB GIT 2 használata 1. Nyissuk meg Internet Explorer programmal az internet böngészőt, és írjuk be a következő címet: https://www.ecom.honda-eu.com 2. A megjelenő adatbekérő mezőket töltsük ki a saját

Részletesebben

Az MS Access adatbázis-kezelő program

Az MS Access adatbázis-kezelő program Az adatbázis-kezelő program A tananyagban az alapfogalmak és a tervezési megoldások megismerése után a gyakorlatban is elkészítünk (számítógépes) adatbázisokat. A számítógépes adatbázisok létrehozásához,

Részletesebben

DR. KÓNYA LÁSZLÓ http://www.aut.bmf.hu/konya konya.laszlo@kvk.bmf.hu

DR. KÓNYA LÁSZLÓ http://www.aut.bmf.hu/konya konya.laszlo@kvk.bmf.hu GYAKORLAT GYAKORLAT 1/7 A GYAKORLATOKAT MINDENKI ÖNÁLLÓAN OLDJA MEG, ÉS A GYAKORLATOK VÉGÉN MINDENKINEK KÖTELEZŐ A MEGOLDOTT FELADATOK BEMUTATÁSA. A FELADATOKAT NEM CSUPÁN A GYAKORLATOKON LEHET MEGOLDANI!

Részletesebben

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ

AZ ELEKTRONIKUS ÉPÍTÉSI NAPLÓ 3.ELŐADÁS (2014.01.23-24.) Célja: Az elektronikus építési naplóhoz szükséges Általános Nyomtatvány Kitöltő program megismer(tet)ése. 1 FONTOS!!! Keresd meg az interneten a 191/2009. (IX.15.) Kormány rendelet

Részletesebben

Használati útmutató. Xperia C C2305/C2304

Használati útmutató. Xperia C C2305/C2304 Használati útmutató Xperia C C2305/C2304 Tartalomjegyzék Xperia C Használati útmutató...6 Első lépések...7 Android mi ez és mire való?...7 Áttekintés...7 Összeszerelés...8 Az eszköz be- és kikapcsolása...10

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM Kezelési leírás 1993-2015 Program azonosító: UJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080 Fax: 83/515-082 E-mail:

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 3 2. Bejelentkezés... 3 3. Rendszerfelület felépítése... 4 4. Aggregátor felület... 4 4.1 Speciális szűrési opciók...

Részletesebben