Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY"

Átírás

1 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY -1997

2 I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt szakmunkás- vagy szakképesítő bizonyítvánnyal, illetve az előírt szakmai gyakorlattal. I./1. A mestervizsgához szükséges szakképesítések azonosító száma és megnevezése : OSZJ 406 OKJ Ötvös (arany- és ezüstműves) szakmunkás Ötvös (anyag és tevékenység megjelölésével) szakképesítés ötvös ( aranyműves ) ötvös ( ezüstműves ) ötvös ( cizellőr ) ötvös ( drágakőfoglaló ) ötvös ( lánckészítő ) I./2. Mestervizsgára az bocsátható, aki: a. a gazdasági kamarák által jóváhagyott mestervizsga szabályzat feltételeinek megfelel, b. az I.1. pontban megjelölt szakmunkás- illetve szakképesítéssel betölthető munkaterületen eltöltött és a munkáltató által, vagy egyéb hitelt érdemlő módon igazolt 5 év szakmai gyakorlattal rendelkezik. A szakmai gyakorlat részidőkből is összeállhat, de az utolsó időszak a vizsgára jelentkezés időpontjánál ne legyen két évnél régebbi. II. A mester munkaterülete A szakmához kapcsolódó tevékenységkörök II./1. Az ötvös mester szakmai területének leírása Az ötvös szakképesítéssel rendelkező mesterjelölt szakmájának bármely ágában szerzett (anyag és tevékenység megjelölésével) szakképesítést, a mesterré válás folyamatában szakmája gyakorlása során olyan elméleti és gyakorlati tudás birtokosává vált, hogy ezen tevékenységi körök mindegyikét magas fokon művelni képes. II./2. Az ötvös mester munkaterületének leírása Az ötvös dísztárgyakat és egyéb használati tárgyakat készít és javít. 2.

3 A dísztárgyak főleg ékszerek, amelyek anyaguktól és kidolgozásuktól függően lehetnek nemesfémből készült ékszerek, ezen belül fehérékszerek, divatékszerek (gyűrűk, karkötők, fülbevalók, nyakláncok, nyakékek, karláncok, medálok, melltűk stb.) vagy vitrintárgyak (kosár, tálca, kancsó, kanna, pohár, serleg, váza, szelence, gyertyatartó,) és más hasonló díszműáru. Az ötvösmester különféle nemesfém félgyártmányokat készít öntés, hengerlés, húzás, kalapálás útján, ami általában rúd, cső, lemez, huzal és egyéb a szakmához szükséges alkatrészeket gyárt. Munkadarabok elkészítéséhez különböző nemesfémeket használ. Ezeknek a tárgyaknak az alkatrészeit általában kézi műveletekkel készíti, de alkalmazni tud különböző gépi eljárásokat. A munkafolyamatok során még különböző forrasz- és olvasztási segédanyagokat is használ. Tárgyait drágakövek, szintetikus kövek, műtermékek foglalásával, cizellálással, rátétekkel, zománcozással és egyéb módon díszíti. Az ötvösmester javítási tevékenysége kiterjed minden olyan tárgyra, amit munkakörében készített el. Ez lehet alkatrészcsere, törés, kopás helyreállítása, bizonyos darabok pótlása, felújítása, méretek igazítása, kilazult drágakövek biztonságos rögzítése, láncok, karkötők forrasztása. Szerszámok készítéséhez acélt használ. Tevékenysége során megrendeléseket vállal, tárgyai értékesítésével kereskedelmi tevékenységet folytat. Alapanyag ellátása érdekében nemesfémet vásárol. Szaktudása révén nemesfémeket határoz meg, korok, céhjegyek, fémjelek, mesterjelek, díszítő elemek és gyártási eljárások szerint. III. Szakmai követelmények Az ötvösmester kézműves-, szolgáltató-, és kereskedelmi tevékenységet végez. Munkáját kereskedelmi egységben és a nemesfém ékszerek, használati és dísztárgyak készítésére felszerelt műhelyében végzi. Szakmai munkájának központjában a vevő, a megrendelő áll. III/1. A szakma - mester szintű - gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatok motívumok, díszítmények rajzolása képzőművészeti stílusok alapján, önálló tervezési és kivitelezési feladatok megoldása, az alapanyagok előkészítése, kézi és gépi megmunkálással, hengerléssel, húzással, alakító fűrészeléssel, reszeléssel, és más szükséges eljárásokkal, nemesfémből készült gyűrűk, fülbevalók, medálok, kitűzők, nyakláncok, karkötők, karikagyűrűk, és egyéb ékszerek készítése modell, rajz vagy fantázia alapján, nemesfémből készült díszműtárgyak, gyertyatartók, étkezési edények, kegytárgyak, tálak, szelencék és egyéb tárgyak készítése modell, rajz alapján, 3.

4 sajtolt, hengerelt, öntött díszítőelemek kidolgozása, illesztése és felépítése a tárgyak felületére, zárelemek, zárszerkezetek, drágakő foglalatok készítése, összeállítása, nemesfém tárgyak díszítése drágakövek, szintetikus kövek és műtermékek, foglalásával valamint zománcozással és cizellálással, felületmegmunkáló, kikészítő eljárások alkalmazása, megrongálódott, elhasználódott tárgyak hibáinak szakszerű javítása, alkatrészeinek pótlása, a nemesfémötvözetek tulajdonságainak tudatos megváltoztatása, a nemesfémes szakmában használatos anyagvizsgálatok elvégzése, speciális kéziszerszámok készítése, kiválasztása, alkalmazása, a nemesfém ékszerek, használati tárgyak meghatározása, értékbecslése, drágakövek tulajdonságainak, fajtáinak ismerete, ezek meghatározása, anyagkezelés, anyagelszámolás különös tekintettel a nemesfémekre vonatkozó jogszabályokra, árú és szolgáltatás ellenértékének elszámolása az érvényes jogszabályok, szerint, adminisztrációs és dokumentációs feladatok elvégzése, környezetkímélő korszerű anyagok és a gyártási folyamatokat egyszerűsítő technológiák megismerése és alkalmazása a gyakorlatban a balesetmentes munkavégzés feltételeinek megteremtése. A munkafolyamatokat és a kereskedelmi tevékenységet irányítja, számítástechnikai eszközöket, gépeket, kéziszerszámokat, optikai és egyéb mérőműszereket használ. III/2. Az ötvösmester vizsgáztatási követelményei Az ötvös mesterszint minden szakág azonos elméleti ismereteken alapul, csupán a gyakorlat területén lehetnek szükségszerű, de nem lényegi eltérések. A) Szakmai elmélet A mesterjelölt ismerje: az alapvető képzőművészeti stílusokat kezdettől napjainkig, a díszítőelemek funkcióit, a nemesfémszakmában, rokonszakmákban használt anyagok fajtáit, tulajdonságait, alkalmazott fontosabb gyártás technológiákat, az alapműveletekkel kapcsolatos elméleti és gyakorlati összefüggéseket, azokat a rajzi, méretezési szabályokat, technikákat, melyekkel a munkáját szakszerűen el tudja végezni, a gyakorlatban használt drágakövek, szintetikus kövek és műtermékek szerkezetét, feldolgozását, tulajdonságait, a nemesfémötvözeteknél alkalmazott számítási eljárásokat, a fémjelzési törvényt, fémjeleket és a mesterjeleket, a gyakorlatban alkalmazott kézi- és gépi szerszámokat és ezek működési elvét, a különböző fémes és nemfémes anyagok megmunkálási módjait, a szakszerű javítási eljárásokat, technikákat, 4.

5 munka- és környezetvédelmi előírásokat, a nemesfém kezelésre, anyagelszámolásra vonatkozó jogszabályokat. B) Szakmai gyakorlat A mesterjelölt: tudja a gyakorlati munka elvégzéséhez szükséges kézi- és gépi szerszámok szakszerű használatát, ismerje nemesfémtárgyak készítése, javítása során alkalmazott gépek, készülékek, szerszámok, segédeszközök felépítését, működésük elvét, tudja az alapműveletek, fűrészelés, reszelés, fúrás, domborítás, hajlítás, öntés, hengerlés, húzás, forrasztás, magas szintű elvégzését, képes legyen alkatrészek, díszítőelemek elkészítésére, ezek összeállítására, kivitelezésére modell, rajz, technológiai leírás esetleg elképzelés, alapján, ismerje a nemesfémek kikészítésének fizikai és kémiai tulajdonságát, magas szinten alkalmazni tudja a nemesfémek finomságának megállapítására és számítására vonatkozó ismereteket, legyen képes a nemesfémek különböző finomságú, színű és tulajdonságú ötvözésére, tudja használni a hagyományos mérőeszközöket és a legújabb mérő- és ellenőrző műszereket, ismerje a felhasználásra kerülő segéd- és alapanyagokat, azok biztonságos felhasználásának előírásait, ismerje a szakterületéhez kapcsolódó szakmák (fémnyomás, drágakőcsiszolás, vésés) gyártási technológiáját, ismerje a nemesfémek visszanyerésének különféle eljárásait, ismerje és alkalmazni is tudja a nemesfémekre vonatkozó érvényes hatósági előírásokat, tudja önállóan alkalmazni és használni a védőfelszereléseket és a tűzoltó berendezéseket, tudja és alkalmazza a nemesfém kereskedelem alapvető feltételeit, az írott és íratlan szabályokat, ismerje a szakmában elvárható magatartási követelményeket a megbízóval, vásárlóval és a munkatársakkal szemben és tudja a munkája során alkalmazni azokat, tudja alkalmazni az alapvető vállalkozási ismereteket, rendelkezzen pedagógiai ismeretekkel, tudja a munkát pontosan elvégezni és elvégeztetni. 5.

6 IV. A szakmai minősítés és vizsgáztatás rendje IV./1. A mestervizsga részei: A mestervizsga gyakorlati, írásbeli és szóbeli vizsgákból áll. A vizsgarészek feladatait a Magyar Kézműves Kamara határozza meg. A mestervizsga lebonyolításához a kamarák által előirt feltételek kötelezőek. A). A gyakorlati vizsga A gyakorlati vizsga keretében a mesterjelöltnek számot kell adnia szakmai gyakorlati tudásáról. A mesterjelölt tudásának bizonyítására mesterremeket készít. A mesterremeknek egyedinek, technológiai kivitel szempontjából magas szintűnek és esztétikusnak kell lennie. A remekről műszaki dokumentációt, axonometrikus rajzot kell készíteni. A mesterremek bármely színes- vagy nemesfémből, de csak keményforrasztási eljárással készthető. A gyakorlati vizsga időtartama 480 perc. B) Az írásbeli vizsga Az írásbeli vizsga összetett feladat: 1. szakmai ismeretek 2. szakrajz 3. anyagismeret és gyártástechnológiák 4. nemesfémötvözetekkel kapcsolatos számítási feladat 5. munka és környezetvédelem A kérdések száma: témakörönként maximum 2 kérdés A munkaidő 300 perc. Számológépen, táblázatokon és rajzi eszközökön kívül a mesterjelölt más segédeszközt nem használhat. C) A szóbeli vizsga A szóbeli vizsga három részből áll: 1. szakmai elmélet, 2. vállalkozási ismeretek (gazdasági, jogi, munkaügyi, stb.) 3. pedagógiai ismeretek. 6.

7 Ha a mesterjelölt vállalkozási és pedagógiai ismeretekből már más területileg illetékes mestervizsga bizottság előtt megfelelt, és erről a szakmai vizsga megkezdése előtt tizennégy nappal hitelt érdemlő igazolást nyújt be a szakmai mestervizsga bizottság elnökénél, így részére ezekből az ismeretekből vizsgáznia nem kell. A kérdések száma: témakörönként maximum 2 kérdés A vizsga időtartama 45 perc 7.

8 V. FELKÉSZÜLÉST SEGÍTŐ- ÉS AJÁNLOTT SZAKIRODALOM 1. Pallai Sándor: Ötvösség- Nemesfémipar- Divatékszer-készítés Pallai Sándor: Ötvösművészet Pallai Sándor: Fémdíszmű Pallai Sándor: Nemesfémipari Zsebkönyv 2. Oberfrank Ferenc: Az aranyművesség története Oberfrank Ferenc: Drágakövek 3. Brestyánszky Ilona: Pest-Budai ötvösség 4. Lovag Zsuzsa: Középkori bronzművesség 5. Nagybákai Péter: Magyarországi céhbehívó táblák 6. Héjjné Détári Angéla: Régi magyar ékszerek 7. Baloghné Horváth Terézia: Népi ékszerek 8. Erhard Brepohl: Iparművészeti zománctechnika 9. Csomor Lajos: Magyarország szentkoronája 10. Mihalek Sándor: Szentpéteri József ötvösmester élete és művei 11. Teophilus Presbyter: A különféle művességekről 12. Benvenuto Cellini mester /önéletrajz/ 13. Kőszeghy Elemér: Magyarországi ötvösjegyek 14. Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet: Fémjelzési előírásaink. 8.

9 Szakmai elméleti (szóbeli) vizsgakérdések ANYAG- ÉS GYÁRTÁSISMERET 1. Ismertesse a tombak összetételét! Milyen savakat alkalmazunk az ötvös-iparban? 2. Miért jobb a kopásállóság szempontjából, ha egy drágakő a kvarcnál keményebb? Milyen folyósító illetve takaróanyagokat ismer? 3. Miért ötvözik a színfémeket? Mi a bórax szerepe a keményforrasztásnál? 4. Miből tevődik össze a zománc anyaga, mennyi az olvadási hőfoka? 5. Milyen módszerekkel állítanak elő szintetikus köveket? Milyen köveket tehetünk tűzbe anélkül, hogy eredeti tulajdonságaikat elvesztenék? 6. Ismertesse az alpakka összetételét! Mennyi az olvadási hőfoka az aranynak, az ezüstnek, vörösréznek és platinának? 7. Ismertesse a sárgaréz és a bronz összetételét! 8. Ismertesse a cizellőr-szurok összetételét! Milyen szerszám-acélokat ismer? 9. Milyen kemény-forrasztó fajtákat ismer, összetételük és finomságuk szerint? 10. Sorolja fel, hogy milyen fémekkel szabad aranyat ötvözni, és azok milyen színű ötvözetet adnak? Mondjon olyan drágaköveket, melyek több színben is előfordulnak! 11. Szabad-e aranyötvözéshez kadmiumot illetve nikkelt használni? 12. Mi a kémiai magyarázata az ezüst elszíneződésének? Soroljon fel néhány tűzzománcozásra alkalmas fémet! 13. Hogyan csoportosítjuk a drágaköveket? Milyen fémeket tartalmazhat az aranyforrasztó az olvadáspont csökkentése céljából? 14. Melyek a platinaötvözetek, és az ötvöző anyagok arányai? Miként különbözteti meg a brilliánst a fabulittól és a czirkontól? 15. Ismertesse a királyvíz összetételét! 9.

10 Mire alkalmas? 16. Mi a niello? 17. Milyen drágakőutánzatokat ismer? Ismertesse azok anyagait! Mi a tekla? 18. Milyen patinázó anyagokat ismer? Mi az eloxálás? 19. Fémcsiszoláshoz milyen csiszoló anyagokat használunk? Mikor használunk bórsavat? 20. Milyen folyósító vegyületet használunk lágyforrasztáshoz? Milyen összetételű anyagokat használunk késpengék ragasztásához? 21. Mivel és hogyan távolítjuk el a tűzzománcot? 22. Milyen anyagokból tevődik össze a dublé? Melyek a platinafémek? SZAKMAI ISMERET (TECHNOLÓGIA) 1. Sorolja fel az ötvös szakmában használt öntési eljárásokat, azok munkaműveleteit és eszközeit! 2. Hogyan szól a forrasztásokra vonatkozó törvény? 3. Mi a különbség a vésés és a cizellálás között? Sorolja fel a vésnök és a cizellőr szerszámait, eszközeit! 4. Milyen foglalatokat ismer? Soroljon fel öt különböző foglalási módot! 5. Mi az uncia, és hány grammal egyenlő? 6. Minek a mértékegysége a grén? Egy karát hány grénnel azonos? 7. Mi a zománcozás szerepe az ötvösségben? Sorolja fel a zománcozás fajtáit, technikai- technológiai különbözőségük szerint! 8. Mi a karcpróba, tűzpróba vagy tekercs próba? Ismertesse a legkorszerűbb fém-analitikai eljárást! 10.

11 9. Mit nevezünk dublénak, és hogyan készül? 10. Mi a különbség a fémnyomás illetve préselés között? Milyen préselési eljárásokat ismer? 11. Milyen esetekben alkalmazunk hengerlést a nemesfémiparban? Hogyan készítünk csövet / zsanért /? 12. Soroljon fel különféle láncfajtákat, ismertesse azok jellemzőit! 13. Ismertesse három különböző láncfajta elkészítési módját! 14. Magyarországon jelenleg érvényes ezüstötvözetek ezrelékben, platinánál milyen a jelenleg érvényes ezrelék finomság? 15. Mi a násfa és a diadém? 16. Ismertesse a vésnökipari gépeket, ezek rendeltetését! Ismertesse a vésnöki munkaterület tagozódását! 17. Ismertesse a vákuumöntést, a folyamatos öntés menetét! 18. Mi a kaul és az angol kaul gyűrű? 19. Magyarországon jelenleg melyek az érvényes aranyötvözetek ezrelékben, illetve karátban? 20. Milyen hazai és külföldi aranyötvözeteket ismer? 21. Hogyan számítjuk ki az ötvözeteket, illetve azok színtömegét? Egy karát hány ezrelék? Hogyan számítjuk ki egy ötvözet finomságát és egy előállítandó ötvözet tömegét? 22. Hogyan állítunk elő meglévő tömegű és finomságú ötvözetből kisebb finomságú ötvözetet? 23. Hogyan állítunk elő meglévő tömegű és finomságú ötvözetből magasabb finomságú ötvözeteket? 24. Ismertesse az ékkő csiszolásának lényegét és technológiáját! Mióta csiszolnak gyémántot? 25. Milyen vésnöki színjelzéseket ismer? Mi a giluzsálás és a lapidálás? 26. Soroljon fel néhány ékkő-analitikai műszert! Műszer nélkül hogyan különböztetjük meg a szintetikus köveket a valódiaktól? 11.

12 27. Meddig tartott a második fémjelzési korszak? Sorolja fel a jelenleg érvényben lévő hazai finomsági fokokat /Au, Ag, Pt /! 28. Soroljon fel különféle, az ötvös iparban használatos díszítési eljárást! Nevezzen meg néhány állati és növényi eredetű drágakövet! 29. Mit tartalmaznak az antik fémjelek? Ismertesse a karkötők főbb fajtáit! 30. Mi a névjel, 13 lat hány ezrelék? 31. Mi a galvanizálás lényege? Ismertesse az ultrahangos zsírtalanítás lényegét! 32. Sorolja fel, hogy mikor, milyen latfinomság volt az előírásos hazánkban! Mi a rezgő domborítás? 33. Milyen módón erősíthetők fel a fülbevalók? 34. Mi a tusirozás? Soroljon fel néhány ezüstműves szerszámot! 35. Milyen polírozási eljárásokat ismer? Mi a precíziós öntés? Ismertesse a kovácsolás lényegét és munkaműveleteit! 36. Hányféle forrasztási eljárást ismer? Ismertesse a forrasztó berendezéseket! Mi a hegesztés, és miben különbözik a forrasztástól? 37. Mi a galvanoplasztika, ismertesse az eljárás menetét! Mi az entgold, ismertesse annak technológiáját! 38. Ismertesse a korund csoport drágaköveit, és sorolja fel azok jellemzőit! Fényáteresztő képességük alapján milyen drágaköveket különböztetünk meg? 39. Mit nevezünk a nemzetközi meghatározásban a gyémánt vizsgálatánál négy "C"- nek? Milyen briliáns csiszolási formákat ismer? 40. Jellemezze a berillcsoport drágaköveit! Sorolja fel a drágakövek mérőeszközeit! 41. Ismertesse a gyémántcsiszolás technológiai eljárásait! Milyen eredetűek lehetnek az ötvösségben használatos kövek? 12.

13 42. Mi az öntvény cizellálásának célja? Sorolja fel a homokformázásos öntés fázisait! 43. Szabad-e ezüstöt platinával illetve arannyal galvanizálni? 44. Mit nevezünk azsu-zománcozásnak? Határozza meg, mi a szerepe a kontrazománcoknak? 45. Hiányos 13 latos tárgyat hány ezrelék finomságú ezüsttel pótolunk? Hogyan készül az aranyfüst? 46. Ismertesse a viasz-modellezés menetét! / precíziós öntés / Mi az elektrolitos polírozás lényege? 47. Ismertesse az ötvös szakmában alkalmazott zárszerkezeteket! Mettől meddig tartott a harmadik fémjelzési korszak? 48. Határozza meg mi a törésmutató, és hogyan függ össze a drágakő fényének erősségével! Melyek a drágakövek optikai jellemzői? 49. Milyen módon lehet megállapítani a foglalatban lévő briliáns tömegét? Ismertesse a zománcozásnál előforduló hibák okait! 50. Milyen gyűrűmértékeket használnak hazánkban? Melyik relatív skála szerint határozzuk meg a kövek keménységi fokát? 51. Mi a granulálás? 52. Mi az izolálás? 53. Ismertesse a név vagy gyártójel, a fémjel alkalmazásának szabályai? 54. Mi a fémjel vonal, és melyik fémjelzési korban alkalmazták? 55. Ismertesse az evőeszközök fajtáit és azok készítési módjait! 56. Ismertessen kannaféleségeket és azok készítési módjait! 57. Beszéljen a fehérékszerekről és elkészítésükről. 58. Ismertesse a gyászékszereket és azok jellemző köveit! 59. Ismertesse a karcvizsgálat célját! 60. Beszéljen az ékszerkészítés kultúrájáról az ókortól-napjainkig! 13.

14 61. Beszéljen a nemesfémek lelőhelyeiről és bányászatukról! 62. Ismertesse a nemesfémek hőkezelését! 63. Beszéljen a platináról és a platina ékszerekről! 64. Ismertesse a drágakövek vésését! 65. Beszéljen a korszerű forrasztási technológiákról! 66. Beszéljen az ékszerek javításáról és felújításáról. 67. Beszéljen az ezüsttárgyak javításáról és felújításáról! 68. Ismertesse az üreges ékszerek, dísztárgyak elkészítését és javítását! MŰVÉSZETTÖRTÉNET 1. Milyen idős múltra tekint vissza a vésnöki tevékenység? 2. Milyen idős múltra tekint vissza az ötvösség? 3. Mi volt a leggyakrabban használt technológia a bronzkorban? 4. Századok megjelölésével ismertesse a különböző művészeti stílusirányzatokat! 5. Mi volt a reneszánsz kor jellemzője? 6. Sorolja fel a reneszánsz művészet / XIV-XVI. század / ismertebb képző- és ötvösművészeit, ismertesse fontosabb műveiket! 7. Benvenuto Cellini életének főbb állomásai és műveinek jellemzői. 8. Ismertesse a barokk művészeti irányzat főbb sajátosságait! 9. Ismertesse Szentpéteri József néhány ismertebb művét! 10. Határolja be és jellemezze a szecesszió korát! 11. Milyen stílusjegyekről ismerjük fel a szecessziós művészetet? 12. Ismertesse a biedermeier művészeti irányzatát, határozza meg korát, hazáját! 13. Az empire kora és jellemzői. 14.

15 14. Sorolja fel néhány híres magyar ötvös nevét, jellemezze azok egy-egy ismertebb alkotását! 15. Határozza meg mi a relief? 16. Ismertesse a rokokó jellemzőit és korát! 17. Hol és mikor alakult ki a gótika, ismertesse stílusjegyeit! 18. Mikor alakult ki a céhrendszer? Miért volt fontos az ipar fejlődése szempontjából? 19. Mikor és mi váltotta fel a céhrendszert? 20. Határozza meg mi a bauhaus, ideje mikorra tehető? 21. Határozza meg mi az eklektika! 22. Beszéljen az ókor ötvösségéről! 23. Ismertesse a középkori ötvösművészet fejlődését. 24. Hol alakult az első Pénzverde? Hogyan készítették az érmeket a középkorban? 25. Ki készítette a Perseus szobrot? 26. Ki készítette a "Nagy Sándor átkelése a Granicuson" című domborművet és mikor? 27. Mondja el mit ábrázol Benvenuto Cellini sótartója! 28. Mikor alkalmaztak a magyar ötvösművészet történetében magyaros motívumokat? 29. Beszéljen az aranyművesség eredetéről és fejlődéséről. 30. Hol készültek a leghíresebb ötvös zománcozások? 31. Melyek a klasszikus erdélyi zománcozás jellemzői? 32. Mikor és ki csiszolt először briliánst? 33. Határozza meg az ornamentika szó jelentését! 34. Melyik században és milyen stílusban készült Suki Benedek kelyhe. 35. Honnan ered a barokk művészet, mely kor stílusa? 15.

16 36. Miről ismerjük fel az antik fémjeleket? 37. Ki gyűjtötte össze és rendszerezte a magyarországi antik fémjeleket? 38. Ismertesse a céh működési rendjét, határozza meg a céhmester feladatait! 39. Mi volt a szerepe az ötvösművészetnek a különböző korokban? 40. Mi a tarsolylemez, és miért fontos ez a lelet? 41. Mikor alkalmazták Magyarországon először a tusirozást? 42. Beszéljen Fabergé munkásságáról. 43. Milyen technológiai eljárásokat ismerhetünk fel a Sumér királysírokban fellelt ötvöstárgyakon? 44. Mikor használtak ezüstöt először az ötvösségben? 45. Beszéljen Haan Sebestyén munkásságáról! 46. A copf stílus kora és jellemzői? 47. Beszéljen a Magyar királyi korona néhány technikai részletéről! MUNKA-, EGÉSZSÉG-, TŰZ- ÉS KÖRNYEZETVÉDELEM 1. A gépek forgó részeire vonatkozó munkavédelmi előírások. 2. Az ötvös szakma foglalkozási ártalmai, azok megelőzése. 3. A forrasztó-berendezések ellenőrzése. 4. Az ötvös műhelyek, üzemek veszélyforrásai. 5. A vegyi anyagok és hulladékok tárolása, kezelése. 6. A csiszológépek védőberendezései és személyi védőeszközei. 7. Kézi vésésnél előforduló baleseti veszélyek és ezek megelőzése. 8. Fémolvasztásnál előforduló balesetveszély és annak megelőzése. 9. A fémnyomás baleseti veszélyei. 16.

17 10. Milyen ellenőrzési és karbantartási feladatokat kell elvégezni a kéziszerszámoknál? 11. Nemesfémiparban használatos pác készítése /H 2 S 4 + H 2 O/ Mi a sorrend és miért fontos annak betartása. 12. Mi az eljárás abban az esetben, ha lúg, illetve sav kerül a szembe. 13. Melyek a köszörűgép védőberendezései és személyi védőeszközei. 14. Melyek a lemezdarabolás baleseti veszélyforrásai. 15. Ismertesse az ötvösműhely megvilágításának egészségvédelmi és tűzvédelmi előírásait. 16. A pác-melegítés szabályai? 17. A galvanizálás során felhasználandó mérgező anyagok szabályos kezelése és tárolása. 18. Melyek a gépi hengerlés veszélyei? 19. Ismertesse a hegesztő-berendezések előírás szerinti használatát / rögzítés, nyomáscsökkentés, olajos kéz stb. /. 20. Miért veszélyes az azbeszt használata? 17.

Szakmai ismeretek. 1. a) Snirglis pecsétgyűrű és alkatrészei. A gyűrű készítése. b) A rezgődomborítás célja, eszközei, művelete.

Szakmai ismeretek. 1. a) Snirglis pecsétgyűrű és alkatrészei. A gyűrű készítése. b) A rezgődomborítás célja, eszközei, művelete. Szakmai ismeretek 1. a) Snirglis pecsétgyűrű és alkatrészei. A gyűrű készítése. b) A rezgődomborítás célja, eszközei, művelete. 2. a) Szemeskarkötő jellemzői, készítése, egyedi és sorozatgyártása. b) A

Részletesebben

O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ

O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ Magyar Kereskedelmi és Iparkamara O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ MESTERVIZSGASZINT ÉS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK - 1998. - I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek)

Részletesebben

LAKBERENDEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

LAKBERENDEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI LAKBERENDEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPÍRFELDOLGOZÓ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPIRGYÁRTÓ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPIRGYÁRTÓ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPIRGYÁRTÓ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető Kormány álláspontjának.

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető Kormány álláspontjának. 1 Az emberi erőforrások miniszterének /2016. EMMI rendelete az emberi erőforrások minisztere hatáskörébe tartozó szakképesítések mestervizsga követelményeiről szóló 47/2014. (. 29.) EMMI rendelet módosításáról

Részletesebben

VÍZVEZETÉK- ÉS VÍZKÉSZÜLÉK-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

VÍZVEZETÉK- ÉS VÍZKÉSZÜLÉK-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI VÍZVEZETÉK- ÉS VÍZKÉSZÜLÉK-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Vízvezeték- és vízkészülék-szerelő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Vízvezeték és vízkészülék-szerelő mestervizsgához szükséges

Részletesebben

KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kőfaragó, műköves és épületszobrász mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A kőfaragó, műköves és épületszobrász mestervizsgához szükséges

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HŰTŐ-, KLÍMA- ÉS HŐSZIVATTYÚBERENDEZÉS-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HŰTŐ-, KLÍMA- ÉS HŐSZIVATTYÚBERENDEZÉS-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HŰTŐ-, KLÍMA- ÉS HŐSZIVATTYÚBERENDEZÉS-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program

Részletesebben

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés

1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés 1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés Készítette: Kovács- Mader Ágnes Árpád szakképző Iskola és Kollégium I. A képzés általános jellemzői 1) Szakmai megnevezés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZFOGYASZTÓBERENDEZÉS- ÉS CSŐHÁLÓZAT-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZFOGYASZTÓBERENDEZÉS- ÉS CSŐHÁLÓZAT-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZFOGYASZTÓBERENDEZÉS- ÉS CSŐHÁLÓZAT-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről

Részletesebben

ÓRÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

ÓRÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI ÓRÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. Az Órás mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. Az Órás mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Az Órás mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI MGYR KERESKEDELMI ÉS IPRKMR JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERVIZSG KÖVETELMÉNYEI 2013 I. Járműfényező mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Járműfényező mestervizsgára

Részletesebben

KÁLYHÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KÁLYHÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KÁLYHÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kályhás mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Kályhás mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Kályhás mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi

Részletesebben

CIPŐKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

CIPŐKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI CIPŐKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Cipőkészítő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A cipőkészítő mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A cipőkészítő mestervizsgára jelentkezéshez

Részletesebben

BÚTORASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

BÚTORASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI BÚTORASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Bútorasztalos mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Bútorasztalos mestervizsgára jelentkezéshez

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁBÁPOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁBÁPOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁBÁPOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BURKOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BURKOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BURKOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLETASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLETASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLETASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

ÉPÜLETASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

ÉPÜLETASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI ÉPÜLETASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. Az Épületasztalos mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Az Épületasztalos mestervizsgára jelentkezéshez

Részletesebben

54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ

54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ az 54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ Készítette: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013. 1 SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a 54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ,

Részletesebben

SZERSZÁMKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

SZERSZÁMKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI SZERSZÁMKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Szerszámkészítő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A szerszámkészítő mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Szerszámkészítő mestervizsgára

Részletesebben

ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. Az épület- és szerkezetlakatos mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. Az épület- és szerkezetlakatos mestervizsgához szükséges szakképesítési

Részletesebben

Hegesztő szakképesítés

Hegesztő szakképesítés Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium 3700 Kazincbarcika, Május 1 út 11 SZAKMAI PROGRAM Hegesztő szakképesítés OKJ azonosító szám 31 521 11 0000 00 00 11. 12. szakképző évfolyam

Részletesebben

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium 031242 HELYI TANTERV AZ ELŐREHOZOTT, 3 ÉVES SZAKKÉPZÉSHEZ Gépészet..SZAKMACSOPORT Karosszérialakatos..SZAKMA OKJ SZÁMA: 31 525 05 0010 31 04 ÉRVÉNYES:

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KAROSSZÉRIALAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KAROSSZÉRIALAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KAROSSZÉRIALAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször

Részletesebben

Anyagismeret. 6. Tétel Ismertesse a papírgyártási irányt, fogalmat, szerepét és a négyzetmétertömeg fogalmát!

Anyagismeret. 6. Tétel Ismertesse a papírgyártási irányt, fogalmat, szerepét és a négyzetmétertömeg fogalmát! Anyagismeret 1. Tétel Rendszerezze a nyomdaiparban használatos anyagokat a késztermékek alapján! - Alapanyagok a nyomdatermékben - Segédanyag a nyomdatermékben 2. Tétel Ismertesse a nyomdatermékek alapanyagait

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

XXX Szakközépiskola. OM azonosító: Logo, címer. HELYI TANTERV (tervezet 2007) Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT. Elektronikai technikus..

XXX Szakközépiskola. OM azonosító: Logo, címer. HELYI TANTERV (tervezet 2007) Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT. Elektronikai technikus.. XXX Szakközépiskola OM azonosító: Logo, címer HELYI TANTERV (tervezet 2007) Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT Elektronikai technikus.. SZAKMA OKJ száma: Érvényesség: 2008.szeptember 01-től 1 Feladatok,

Részletesebben

Pattantyús-Á. Géza Ipari Szakközépiskola és ÁMK. OM azonosító: 030717 HELYI TANTERV 2008. Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT

Pattantyús-Á. Géza Ipari Szakközépiskola és ÁMK. OM azonosító: 030717 HELYI TANTERV 2008. Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT Pattantyús-Á. Géza Ipari Szakközépiskola és ÁMK OM azonosító: 030717 HELYI TANTERV 2008 Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT Automatikai mőszerész SZAKMA OKJ száma: 52 523 01 0000 00 00 Érvényesség:

Részletesebben

7. GÉPÉSZMÉRNÖK MSC SZAK ZÁRÓVIZSGA SZABÁLYAI - Anyag- és gyártástechnológiák specializáció -

7. GÉPÉSZMÉRNÖK MSC SZAK ZÁRÓVIZSGA SZABÁLYAI - Anyag- és gyártástechnológiák specializáció - 7. GÉPÉSZMÉRNÖK MSC SZAK ZÁRÓVIZSGA SZABÁLYAI - Anyag- és gyártástechnológiák specializáció - a) A komplex záróvizsga és diplomamunka-védés sorrendisége, ütemezése A komplex záróvizsga és a diplomamunka

Részletesebben

TERVEZET- A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI ELŐTERJESZTÉS

TERVEZET- A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI ELŐTERJESZTÉS Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium NFGM/ 739 / /2009. ELŐTERJESZTÉS a nemesfémtárgyak és termékek vizsgálatának, hitelesítésének és nemesfémtartalmuk tanúsításának részletes szabályairól szóló

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS

ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági kamarákról

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

FESTŐ, DÍSZÍTŐ, MÁZOLÓ ÉS TAPÉTÁZÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI. I. A Festő, díszítő, mázoló és tapétázó mestervizsgára jelentkezés feltételei

FESTŐ, DÍSZÍTŐ, MÁZOLÓ ÉS TAPÉTÁZÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI. I. A Festő, díszítő, mázoló és tapétázó mestervizsgára jelentkezés feltételei FESTŐ, DÍSZÍTŐ, MÁZOLÓ ÉS TAPÉTÁZÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Festő, díszítő, mázoló és tapétázó mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Festő, díszítő, mázoló és tapétázó mestervizsgához szükséges

Részletesebben

Összefüggő szakmai gyakorlat tematikája XXII. KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ÁGAZATHOZ

Összefüggő szakmai gyakorlat tematikája XXII. KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ÁGAZATHOZ Összefüggő szakmai gyakorlat tematikája XXII. KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ÁGAZATHOZ Összefüggő szakmai gyakorlat tematikája XXII. KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ÁGAZATHOZ Karbantartási gyakorlatok tantárgy 9. évfolyam (70 óra)

Részletesebben

Versenyző kódja: 25 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 31 521 24 1000 00 00-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 25 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 31 521 24 1000 00 00-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny 31 521 24 1000 00 00-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 31 521 24 1000 00 00 SZVK rendelet száma: 32/2011.(VIII. 25.) NGM rendelet

Részletesebben

Foglalkozási napló. Közlekedésautomatikai műszerész 13. évfolyam

Foglalkozási napló. Közlekedésautomatikai műszerész 13. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Közlekedésautomatikai műszerész 13. évfolyam (OKJ száma: 54 523 03) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló

Részletesebben

KERESKEDŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KERESKEDŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KERESKEDŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kereskedő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Kereskedő mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Kereskedő mestervizsgára jelentkezéshez az

Részletesebben

Faipari gépek és technológiák

Faipari gépek és technológiák 1. 2. 3. Faipari gépek és technológiák pont Technológia: az iparág gyártási eljárásai pont Anyagismeret: az anyagok, és alkalmazási eljárásai vagy géptan: - a gép helye a technológiában - a gép felépítése,

Részletesebben

A tételekhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja

A tételekhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza

Részletesebben

LÓNYAY MENYHÉRT BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 4800 Vásárosnamény, Kossuth út 19. 34 521 06 HEGESZTŐ Szakmai program

LÓNYAY MENYHÉRT BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 4800 Vásárosnamény, Kossuth út 19. 34 521 06 HEGESZTŐ Szakmai program LÓNYAY MENYHÉRT BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 4800 Vásárosnamény, Kossuth út 19. 34 521 06 HEGESZTŐ Szakmai program 2015 1 I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

BECSÜS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

BECSÜS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI BECSÜS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 341 02 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Becsüs 3. Szakképesítések

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. az egyes, a nemesfémekkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. az egyes, a nemesfémekkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium NFGM/ 739 / /2009. ELŐTERJESZTÉS az egyes, a nemesfémekkel kapcsolatos miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2009. március 1 EGYEZTETÉSI LAP A) Állami

Részletesebben

54 211 15 0010 54 01 Bronzműves és szoboröntő Szobrász 54 211 15 0010 54 02 Díszítő szobrász Szobrász

54 211 15 0010 54 01 Bronzműves és szoboröntő Szobrász 54 211 15 0010 54 02 Díszítő szobrász Szobrász Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kézápoló és műkörömépítő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Kézápoló és műkörömépítő

Részletesebben

Életvitel és gyakorlat. 3-4. évfolyam

Életvitel és gyakorlat. 3-4. évfolyam Életvitel és gyakorlat 3-4. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja a 3 4. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák további fejlesztésével a gyermek bővítse az életkori sajátosságainak

Részletesebben

ÖNTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

ÖNTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI ÖNTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítések adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

Az 1.osztály követelményrendszere az 1. félévben. Az 1. osztály követelményrendszere a 2. félévben

Az 1.osztály követelményrendszere az 1. félévben. Az 1. osztály követelményrendszere a 2. félévben Az 1.osztály követelményrendszere az 1. félévben A tanuló: Legyen képes a közvetlen környezetében önállóan megfigyeléseket végezni, a tapasztalatait tudja tanítói kérdések segítségével elmondani szóban,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HEGESZTŐ MESTER MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HEGESZTŐ MESTER MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HEGESZTŐ MESTER MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

FELNŐTTOKTATÁS HELYI TANTERVE a 34 521 06 HEGESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

FELNŐTTOKTATÁS HELYI TANTERVE a 34 521 06 HEGESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ FELNŐTTOKTATÁS HELYI TANTERVE a 34 521 06 HEGESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CC. törvény, a szakképzésről szóló 2011.

Részletesebben

Kézi forgácsolások végzése

Kézi forgácsolások végzése Gubán Gyula Kézi forgácsolások végzése A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai A követelménymodul száma: 0594-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-30 KÉZI FORGÁCSOLÁSOK

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

18.a) Beszéljen a TAMBURG hímző gép működéséről és öltéstechnikájáról! b) Ismertesse a környezetvédelem fogalmát, területeit és módszereit!

18.a) Beszéljen a TAMBURG hímző gép működéséről és öltéstechnikájáról! b) Ismertesse a környezetvédelem fogalmát, területeit és módszereit! 2 Szakmai ismeretek 1. a) Ismertesse a hímzés kialakulását és rendeltetését! (Hímzés-szövés, hímzés- csipke kapcsolata) b) Ismertesse a munkavédelem célját, feladatát és fő területeit! 2. a) Sorolja fel

Részletesebben

KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE FELSŐ TAGOZAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 2015 1 TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5. évfolyam ÉVES ÓRASZÁM

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 2 Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. Ismertesse a fogyasztói döntés tényezőit, a szükségletek szerepét! Jellemezze a háztartások és a vállalkozások gazdasági kapcsolatát! Ismertesse a kereskedelem

Részletesebben

Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakközépiskola _1149 Budapest, Angol u. 75.

Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakközépiskola _1149 Budapest, Angol u. 75. Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakközépiskola _1149 Budapest, Angol u. 75. OM: 200650 MADÁCH MUSICAL TÁNC-ÉS ZENEMŰVÉSZETI ISKOLA Alapfokú Művészetoktatási

Részletesebben

KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 525 03 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Karosszérialakatos

Részletesebben

38/2007. (III. 28.) GKM

38/2007. (III. 28.) GKM 38/2007. (III. 28.) GKM rendelet a közúti jármővezetık és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának részletes szabályairól szóló 24/2005. (IV. 21.) GKM rendelet módosításáról A gazdasági

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - Értékelési skála: A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni.

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - Értékelési skála: A javítási-értékelési útmutatótól eltérő helyes megoldásokat is el kell fogadni. 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 525 01 Autóelektronikai műszerész Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel

Részletesebben

KÖNYVKÖTŐ. 2. A szakképesítés OKJ-ban szereplő és egyéb adatai. A szakképesítés azonosító száma: 31 527 01 0000 00 00. A szakképesítés megnevezése:

KÖNYVKÖTŐ. 2. A szakképesítés OKJ-ban szereplő és egyéb adatai. A szakképesítés azonosító száma: 31 527 01 0000 00 00. A szakképesítés megnevezése: KÖNYVKÖTŐ I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági

Részletesebben

SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS

SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS KÉPZÉSI PROGRAM SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK 2013. 1/48 Tartalomjegyzék: KÉPZÉS MODULJAI... 3 ALAPFOGALMAK ÉRTELMEZÉSE... 6 Szakmai készség fogalma... 6 Szintjei... 6 SZAKMAI

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MOTORKERÉKPÁR-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MOTORKERÉKPÁR-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MOTORKERÉKPÁR-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011.

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre szakma gyakorlati oktatásához (OKJ száma: ) A napló vezetéséért felelős: A foglalkoztató vállalkozó, vállalkozás neve:.. Címe:. Ügyintéző neve,telefonszáma:... A tanuló

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA FODRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA FODRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA FODRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ÉPÜLETGÉPÉSZ TEHNIKUS SZKKÉPESÍTÉS SZKMI ÉS VIZSGKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1. szakképesítés azonosító száma: 54 582 01 0000 00 00 2. szakképesítés megnevezése: Épületgépész

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5-8. A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy kerettantervi anyaga és kötelező óraszámai az 5 8. évfolyamon meglehetősen feszített munkatempót feltételeznek. Több, a

Részletesebben

ORTOPÉDIAI CIPÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

ORTOPÉDIAI CIPÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI ORTOPÉDIAI CIPÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. Az ortopédiai cipész mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. Az ortopédiai cipész mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Az ortopédiai cipész

Részletesebben

Szakmai program. Az intézmény nevelıtestületének a helyi szakmai tanterv kialakítását meghatározó pedagógiai alapelvei:

Szakmai program. Az intézmény nevelıtestületének a helyi szakmai tanterv kialakítását meghatározó pedagógiai alapelvei: Szakmai program Az intézmény nevelıtestületének a helyi szakmai tanterv kialakítását meghatározó pedagógiai alapelvei: Figyelemmel kísérjük a gazdasági és technikai fejlıdést a piacképes ismeretek átadása

Részletesebben

55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző

55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző Pénzügyminisztérium FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS Ú T M U T A T Ó a záródolgozat elkészítéséhez és védéséhez 55 344 01 Államháztartási szakügyintéző szakképesítés 55 344 01 0010 55 01 Adóigazgatási szakügyintéző

Részletesebben

A Vidékért Egyesület képzési ajánlata 2012-re

A Vidékért Egyesület képzési ajánlata 2012-re w w w.v i d e ke r t. h u A Vidékért Egyesület képzési ajánlata 2012-re A képzésekre 100%-os támogatás igényelhető az MVH által utólagosan. - 1 - w w w.v i d e ke r t. h u Bemutatkozás Egyesületünk a Vidékért

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET 284 KÖRNYEZETISMERET 1 4. ÉVFOLYAM

KÖRNYEZETISMERET 284 KÖRNYEZETISMERET 1 4. ÉVFOLYAM KÖRNYEZETISMERET 284 KÖRNYEZETISMERET 1 4. ÉVFOLYAM KÖRNYEZETISMERET 285 CÉLOK ÉS FELADATOK A tantárgy célja, hogy felkészítse a tanulókat a természeti világ elemi megismerésének lehetıségére, azaz fejlessze

Részletesebben

Pedagógia és szabadidőpedagógia

Pedagógia és szabadidőpedagógia Pedagógia és szabadidőpedagógia 1. Ismertesse a nevelés fogalmát, célját, feladatát és alapvető jegyeit! Mutassa be a nevelést befolyásoló tényezőket és azok szerepét. 2. Ismertesse a nevelési folyamat

Részletesebben

KAROSSZÉRIALAKATOS 4 SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KAROSSZÉRIALAKATOS 4 SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KAROSSZÉRIALAKATOS 4 SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. 2. A szakképesítés azonosító száma: 31 525 03 1000 00 00 A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

31 521 11 0100 31 04 Gázhegesztő Hegesztő 31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő

31 521 11 0100 31 04 Gázhegesztő Hegesztő 31 521 11 0000 00 00 Hegesztő Hegesztő z Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/. (IV. 22.) Korm. rendelet. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Fodrász szakképesítés

Fodrász szakképesítés Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium 3700 Kazincbarcika, Május 1 út 11 SZAKMAI PROGRAM Fodrász szakképesítés OKJ azonosító szám 52 815 01 A szakmai program kizárólag a 2012/2013.

Részletesebben

Részvételi felhívás/eu/2011.08.19. EUHL. Teljesítés helye: 1066 Budapest, Teréz krt. 38. Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2015.12.30.

Részvételi felhívás/eu/2011.08.19. EUHL. Teljesítés helye: 1066 Budapest, Teréz krt. 38. Ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2015.12.30. Részvételi felhívás - A gépjárművezetők részére, a biztonságos közlekedéshez szükséges kompetenciák képességéhez kapcsolódó tananyagok elkészítése, a KRESZ ismeretek bővítése céljából tananyagok és módszertani

Részletesebben

54 523 04 1000 00 00 Automatikai technikus Automatikai technikus

54 523 04 1000 00 00 Automatikai technikus Automatikai technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

VEGYI- ÉS KALORIKUSGÉP SZERELŐ ÉS KARBANTARTÓ

VEGYI- ÉS KALORIKUSGÉP SZERELŐ ÉS KARBANTARTÓ I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági kamarákról

Részletesebben

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont. Keskeny nyomtávolságú dízelmozdony kategória modul

Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont. Keskeny nyomtávolságú dízelmozdony kategória modul Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit kft. Vasúti Vizsgaközpont Keskeny nyomtávolságú dízelmozdony kategória modul Dízelmozdony kategória vizsgával rendelkezők részére ALAPKÉPZÉSI PROGRAM VVK-2016/669.

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 2 Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. Ismertesse a fogyasztói döntés tényezőit, a szükségletek szerepét! Jellemezze a háztartások és a vállalkozások gazdasági kapcsolatát! Ismertesse a kereskedelem

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 BŐRMŰVES TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 A BŐRMŰVES MŰHELYMUNKA CÉLJA: A vizuális nevelés ismereteire alapozva, azzal párhuzamosan, azt erősítve és kiegészítve

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy kerettantervi anyaga és kötelező óraszámai az 5 8. évfolyamon meglehetősen feszített munkatempót feltételeznek. Több, a mindennapi

Részletesebben

EMMI tanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.1 TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. 3. évfolyam

EMMI tanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.1 TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. 3. évfolyam ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 3. EMMI tanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1.2.1 TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 3. évfolyam Az életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja 3. évfolyamon,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. november 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása

Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása PORSCHE HUNGARIA Kommunikációs Igazgatóság Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása Kraftfahrzeugtechnisches Institut und Karosseriewerkstätte GmbH & Co.

Részletesebben

Sz e g a Bo o k s Kf t. Kö n y v k ata l ó g u s 2009

Sz e g a Bo o k s Kf t. Kö n y v k ata l ó g u s 2009 Modulrendszerű képzéshez készült, tanvé minősítési eljárásra RSZ 0-01. Szerényi István - Gazsó Anikó: Építőipari alapgyakorlatok ISBN 963 210 834 5 Kiadás éve: 2003. Oldalszám: 224 oldal, A/4 Ábrák száma:

Részletesebben

ÉPÜLETASZTALOS. 2. A szakképesítés OKJ-ban szereplő és egyéb adatai. A szakképesítés azonosító száma: 31 582 08 1000 00 00. Szakképesítések köre:

ÉPÜLETASZTALOS. 2. A szakképesítés OKJ-ban szereplő és egyéb adatai. A szakképesítés azonosító száma: 31 582 08 1000 00 00. Szakképesítések köre: ÉPÜLETASZTALOS I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági

Részletesebben

Osztályozóvizsga követelményei

Osztályozóvizsga követelményei Osztályozóvizsga követelményei Képzés típusa: Tantárgy: Általános iskola Környezetismeret Évfolyam: 1 Emelt óraszámú csoport Emelt szintű csoport Vizsga típusa: Írásbeli Követelmények, témakörök: a szóbeli

Részletesebben

BÁDOGOS ÉS ÉPÜLETBÁDOGOS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

BÁDOGOS ÉS ÉPÜLETBÁDOGOS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK Magyar Kereskedelmi és Iparkamara BÁDOGOS ÉS ÉPÜLETBÁDOGOS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK - 1997 - I. MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI A) A mestervizsgához szükséges szakképesítések adatai: A

Részletesebben

2013/35. SZÁM TARTALOM. 45/2013. (XII. 12. MÁV-START Ért. 35.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Oktatási Utasításáról...

2013/35. SZÁM TARTALOM. 45/2013. (XII. 12. MÁV-START Ért. 35.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Oktatási Utasításáról... 2013/35. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 45/2013. (XII. 12. MÁV-START Ért. 35.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Oktatási Utasításáról... 2 Egyéb közlemények Tájékoztatás a MÁV-GÉPÉSZET Zrt.

Részletesebben

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK

NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. NYOMDAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Technika, életvitel és gyakorlat. készült

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Technika, életvitel és gyakorlat. készült 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Technika, életvitel és gyakorlat készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1-4./1.2.8. alapján 1-4. évfolyam 2 TECHNIKA, ÉLETVITEL

Részletesebben

KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1 A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK

VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 20. VENDÉGLÁTÓ- IDEGENFORGALMI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1.a. Ismertesse a kereskedelem helyét és szerepét a nemzetgazdaságban! A kereskedelem fogalmát, feladatát. b. Ismertesse a fogyasztónak a kereskedelemmel, a bolttal

Részletesebben