HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő)"

Átírás

1 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő)

2 I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt szakmunkás- vagy szakképesítő bizonyítvánnyal, illetve az előírt szakmai gyakorlattal. I/1. A mestervizsgához szükséges szakképesítések azonosító száma és megnevezése : OSZJ OKJ Hangszerész - orgonaépítő és javító Hangszerkészítő és - javító(orgona) I/2. Mestervizsgára az bocsátható, aki: a. a gazdasági kamarák által jóváhagyott mestervizsga szabályzat feltételeinek megfelel, b. az I/1. pontban megjelölt szakmunkás- illetve szakképesítéssel betölthető munkaterületen eltöltött és a munkáltató által, vagy egyéb hitelt érdemlő módon igazolt 5 év szakmai gyakorlattal rendelkezik. A szakmai gyakorlat részidőkből is összeállhat, de az utolsó időszak a vizsgára jelentkezés időpontjánál ne legyen két évnél régebbi. II. A mester munkaterülete A szakmához kapcsolódó tevékenységkörök II/1. A mester szakmai munkaterületeinek leírása Az OSZJ, vagy OKJ számú orgonaépítő és -javító szakképesítéssel 5 év szakmai gyakorlatot szerzett mester a szakmájának gyakorlása során az alábbi jellemző munkatevékenységeket végzi: A szakma körébe tartozó hangszerek: a különböző rendszerű orgonák (pozitívok, portativok) és a harmóniumfélék. A szakma körébe tartozó hangszerek bármely típusát képes kipróbálni, kitisztítani, felhangolni, karbantartani, felmérni valamennyi meghibásodását és azok okát megkeresni és a hibákat megszüntetni, generáljavítani. (Mechanikus, pneumatikus, elektropneumatikus rendszerű, mindenféle szélládájú orgonák esetében.) Az orgona- és a harmóniumfélék természetes és baleseti meghibásodásának szakszerű korrigálása, a hiányzó vagy elhasználódott alkatrészek pótlása új vagy korhű anyagból készítve. A kicserélendő alkatrészek egyedi megtervezése gépi és kéziszerszámokkal történő elkészítése, ezek beépítése a hangszer működési rendszerének és hangzásának megfelelően. 2.

3 Az új és javított hangszerek teljes intonálása, hangolása a megadott temparatúrák szerint. A műemlék hangszerek konzerválása, restaurálása a műemléki előírások szempontjai szerint. A hangszeren játszó zenészek egyéni kívánságának, igényének megfelelően átalakításokat, átépítéseket, korszerűsítéseket elvégezni a hangszer mechanikájának és hangzásának jellegzetességeit is számításba véve. A megrendelő termében egy teljesen új orgona megtervezése és önálló kivitelezése félkész import termékek és anyagok felhasználásával a helyi akusztikai tér adottságainak optimális kihasználásával. (Orgonaház, játékasztal, sípmű, fúvómű, mechanikus vagy elektromos traktúra) Új diszpozíciók tervezése különböző méretű helyiségekhez. A régebbi diszpozíciók megítélése, áttervezése. Az új orgonához megfelelő műszaki terv elkészítése, a nemzetközi méretezést alkalmazva, az anyagok, a sípmenzúrák, a hangjelleg megjelölésével. A szakmai gyakorlat oktatása szakmunkástanulók részére. A hangszercsoporttal kapcsolatos szakvéleményezés, szaktanácsadás. II/2. A mester tevékenységi területe és feladatköre A hangszerkészítő és -javító mester jogosult a hangszercsoporthoz tartozó hangszerek megtervezésére és előállítására, helyreállító, illetve akusztikai vagy esztétikai javítására, és a csoporthoz tartozó hangszerek alkatrészeinek, tartozékainak, kiegészítőinek, valamint a szakma speciális kéziszerszámainak készítésére és értékesítésére. Feladata továbbá: muzsikus által igényelt egyedi megoldások tervezése, illetve kivitelezése a muzsikus szoros együttműködésével; a hangszerészképzés gyakorlati oktatása, valamint a szakmával kapcsolatos szaktanácsadás. III. Szakmai követelmények III/1 A szakma - mesterszintű - gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatok (feladatcsoportok) Az orgonaépítő és -javító mester ipari, szolgáltató, szakoktató, szakértő és kereskedelmi tevékenységet végez. Munkáját az orgonakészítésre és javításra felszerelt műhelyében és a helyszínen, a megrendelő termében (kápolna, templom, zeneiskola, hangversenyterem, stb.) végzi. A mester műhelyében felújított hangszereket, tartozékokat, alkatrészeket ajánl és forgalmaz. Orgonákat javít és épít, valamint harmóniumokat hangol és javít. Szakmai munkájának központjában a megrendelő (vevő) áll. 3.

4 Feladatok: új orgonák tervezése diszpozícióval, új orgonaház tervezése és készítése a terem belső terének stílusának megfelelően (felületkezelés is), új szélláda készítése minden tartozékával együtt, (csúszkaláda és kúpláda), szélládabővítés néhány regiszter részére, regisztergép készítése bármely rendszerben, fa- és fém, különböző formájú sípsorok készítése, előintonálással, síppótlások készítése, síplemezek öntése, esztergályozása, sípmenzúrák tervezése és összeállítása, új sípok készítése a régi méretei alapján, sípok (ajak és nyelv) intonálása, hangolása a helyszínen, minden fajta új fúvó készítése (tartozékokkal), és beszerelése, a fúvómotor bekötése és tartozékainak beszerelése, szigetelt vezetékhálózat szerelése, kisfeszültségű kábelek szerelése, világítótestek felszerelése, bekötése, szerelése, villamos mérőkészülékek beépítése, érintésvédelmi hálózat kialakítása, új játékasztal készítése (minden tartozékával együtt), mechanikus és elektromos rendszerben, a nemzetközi méretek betartásával, új és kópia pedál készítése, új traktúra készítése mechanikus és elektromos rendszerben, redőnyszerkezet készítése minden tartozékával együtt, mechanikus, pneumatikus, elektromos működtetéssel, mechanikus kopulák, velaturák készítése, tremolo készítése és bekötése, transzmittált regiszterláda készítése, multiplex rendszerű orgona javítása, pneumatikus rendszerű kúp- és táskaláda javítása, elektromos hibák keresése és megszüntetése, teljes generáljavítás elvégzése minden rendszerű orgonán, műemlékorgona felmérése, dokumentálása, szakszerű restaurálása, természetes állapotú fából, bútorlapból, agglomerált lapokból festett, furnérozott és lakkozott felületű orgonaház és játékasztal tervezése, készítése kézi és gépi megmunkálással, harmónium javítása, fúvóbörözés, tisztítás, hangolás, adminisztrációs és dokumentációs feladatok elvégzése, környezetkímélő, balesetmentes munkavégzés feltételeinek megteremtése, a fent felsoroltak megfelelő szintű gyakorlati oktatása. 4.

5 Teljes szakmai felelősséggel irányítja, ellenőrzi az egység ill. műhely tervezési, kivitelezési és kereskedelmi tevékenységét, a gépi és kézi berendezések szakszerű, biztonságos használatát és az ügyrend maradéktalan betartását. III/2. Az orgonaépítő és -javító mester vizsgáztatási követelményei A) Szakmai gyakorlati követelmények Az orgonaépítő és -javító mester(jelölt) ismerje: a szakmára vonatkozó szakmai, anyagismereti, akusztikai, esztétikai, fizikai törvényszerűségeket, a tervezési és kivitelezési szakaszban tudja azokat alkalmazni, a szakmában elvárható magatartási követelményeket a megrendelővel és a munkatársakkal szemben, és tudja azokat betartani a munkája során, az etikai kódexet. Rendelkezzen alapvető zenei, akusztikai, organológiai ismeretekkel. Ismerje: az orgona diszpozíciójában alkalmazott regiszter-családokat és hangjellegüket, a lábszámozást, a kopulákat, a felhangok és a lábszámozás kapcsolatát, a kevertés a nyelvjátékok jelölését, fajtáit, a menzúra-diagrammák olvasását és értelmezését. Alkalmazza a művészeti stílusjegyeket az orgonaházak és a diszpozíciók megítélésénél és készítésénél. Ismerje és tudja alkalmazni a korszerű felületkezelési módszereket. Ismerje fel a különböző rendszerű orgonák hibáinak okait, és tudja megoldani a hibák elhárítását. Ismerje és tudja lerajzolni a különböző rendszerű orgonákban a regiszter gépezetét, a különböző kopulák szerkezetének lényegét. Ismerje fel a különböző rendszerű harmóniumok hibáinak megjelenését működésben és hangzásban, és tudja korrigálni az elhangolódást és a működési zavarokat. Tudjon műszaki és műhelyrajzokat készíteni és olvasni. Ismerje és alkalmazza a különböző szerkesztési és számítási műveleteket. Tudja a munkakörébe tartozó hangszerek alkatrészeit szétszedni, kicserélni, pótolni, összeállítani, beállítani ill. beszabályozni, 5.

6 Tudja használni: a hagyományos és a legújabb mérő, elektromos műszereket, hangológépet, a hagyományos kéziszerszámokat, sablonokat, és kezelni a modern gépeket is. Ismerje és tudja irányítani az orgona helyszíni szét- és összeszerelését, Ismerje: a felhasználásra kerülő segéd- és alapanyagokat, azok biztonságos felhasználásának előírását, a szakmájához illeszkedő szakmák (asztalos, aranyozó, állványozó, faesztergályos, faszobrász, intarziakészítő, elektro- és mechanikai műszerész, restaurátor, szerszámkészítő, villanyszerelő, stb.) lényeges technológiai folyamatait. Tudja a munka folyamatos elvégzéséhez szükséges gépeket, felszereléseket kiválasztani, kezelni és karbantartani, Tudja önállóan használni a védőfelszereléseket, Tudjon elsősegélyt nyújtani, Ismerje az import anyagok, és félkész termékek fontos adatait, megrendelésének módját, Tudja a munkafolyamatokat pontosan elvégezni és elvégeztetni. Ismerje a szakterületéhez tartozó oktatási intézmények rendszerét, az oktatás módszereit, a hangszerkarbantartás problémáit. Rendelkezzen alapvető számítástechnikai és pedagógiai ismeretekkel. Tudjon: mind szakmai, mind morális oldalról megfelelő szinten hangszerész-tanulókat oktatni a szakmai gyakorlat elsajátítása érdekében, önálló szakvéleményt alkotni és azt a tartalmi és formai követelmények szerint megfogalmazni. Ismerje az általa gyártott, javított, forgalmazott hangszerek és tartozékok fontos adatait, kezelésük módjait. Tudja megtervezni és megszervezni az irányítása alatt álló egység (telephely) tevékenységét. Ismerje és alkalmazza a vállalkozásokra vonatkozó ügyviteli, adminisztrációs, adó és TB, valamint munkajogi előírásokat. 6.

7 B) Szakmai elméleti követelmények Az orgonaépítő és -javító mester jelölt(jelölt) ismerje és tudja alkalmazni az alábbi tantárgyak, ismeretkörök alapvető elméleti anyagát: Legyen tájékozott az általános hangszertörténeti és szakmai ismeretek területén. Ismerje a hangszerek csoportosítását, és az egyes hangszerek helyét a rendszerben. Általános szinten ismerje minden hangszercsoport akusztikai és esztétikai fejlődéstörténetét. Általános szinten ismerje a hangszercsoportok tagjainak felépítését, fontosabb részeit, azok meghibásodásait és javítási módozatukat. Minden tekintetben ismerje az orgonára vonatkozó következő témaköröket: a) a zenei hang, a felhangok, akusztika, (orgona-, teremakusztika), b) esztétikai ismeretek, az építészeti stílusok jellegzetességei, c) az orgonafélék története az Aquincumi orgonától napjainkig. A magyarországi orgonák kialakulásának történeti háttere. Az orgona szerkezeti rendszerének osztályozása, működésének teljes ismerete, d) a szakmában használatos fa-, fém-, bőr-, villamosipari, valamint felületkezelési anyag- és gyártásismeret, e) a szakmában használatos egyéb anyagok: ragasztó-, segédanyagok ismerete, f) az orgonatervezéshez használatos műhelyrajzok készítési, szerkesztési és olvasási ismeretei. Tudja az orgonaépítő szakma teljes körének (készítési, javítási) ismeretanyagát. Ismerje a különböző alkatrészeket, azok gyártóit ill. forgalmazóit. Ismerje a különböző kézi és gépi szerszámokat, segédeszközöket, azok működését, használatuk szabályait. Ismerje a vállalkozói tevékenységhez nélkülözhetetlen minden fontos szabályozást és adminisztrációt. Ismerje a gazdasági, pénzügyi, piaci, adózási, számviteli alapfogalmakat. Ismerje a tűz- és balesetvédelmi előírásokat. Ismerje a tanulótartás szabályait. Rendelkezzen alapvető pedagógiai ismeretekkel. Tudja meghatározni és elbírálni a tanulók és alkalmazottak tevékenységét, munkáját. IV. A szakmai minősítés és vizsgáztatás rendje A mestervizsga célja annak megállapítása, hogy a mesterjelölt: elsajátította-e a tevékenység gyakorlásához mester szinten szükséges, szakmai elméleti és gyakorlati, vállalkozási és pedagógiai ismereteket; képes-e munkáját magas színvonalon, önállóan végezni; 7.

8 megfelel-e a vonatkozó hatályos rendeletben előírt feltételeknek; rendelkezik-e a szakmai követelmények által támasztott tudáselemekkel, gyakorlati készségekkel, a vállalkozás működéséhez szükséges szakmai, emberi tulajdonságoknak birtokában van-e. IV/1. A mestervizsga részei a) szakmai gyakorlat b) szakmai elmélet, valamint c) vállalkozási (közgazdasági, jogi, munkaügyi stb. ) ismeretek, d) pedagógiai ismeretek. A szakmai elméleti vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. Megjegyzés: Az elméleti vizsgára bocsátás feltétele az előzőleg sikeresen végrehajtott szakmai gyakorlati vizsga. A) Gyakorlati vizsga Szakmai gyakorlatból a jelöltnek az adott hangszeren valamennyi javítást el kell tudnia végezni, és a szakmunkásvizsgánál magasabb fokú szakmai tudást igénylő vizsgamunkát kell elkészítenie. A gyakorlati vizsga - helyszíne: a vizsgabizottság elnöke által kijelölt helyiség - időtartama: 8 óra Megjegyzés: A gyakorlati vizsgát a szóbeli vizsgától eltérő napon kell lebonyolítani. Gyakorlati mestervizsga feltételei A mestervizsgát lehetőleg csoportosan egyéb társszakmákkal közösen - esetleg egyénileg - kell megszervezni úgy, hogy a vizsgabizottságban legalább egy tag az érintett szakma művelője és képviselője legyen. A mestervizsgára a vizsga megkezdése előtt legalább 3 hónappal kell jelentkezni, és a vizsgabizottság elnöke a jelöltnek - a vizsgabizottsági tagok egyetértésével - gyakorlati vizsgaremek feladatot jelöl ki, amelynek elvégzését folyamatában ellenőrizteti és a vizsga alkalmával értékeli. A gyakorlati helyszíni vizsga helyét és időpontját, valamint a gyakorlati vizsgafeladatot a vizsgabizottság elnöke jelöli ki és gondoskodik a megfelelő feltételekről. A vizsgabizottság a feladattól függően gondoskodik a munkafolyamat elvégzéséhez szükséges anyagokról és eszközökről. 8.

9 A helyszíni gyakorlati vizsga időtartama maximum 8 óra, a teljesítmény a gyakorlati vizsgaremekkel együtt értékelendő. A gyakorlati vizsgamunkák értékelése a vizsgabizottság által előre elkészített értékelő lapon pontozással történik, a következő szempontok alapján: Vizsgaremek 8 órás helyszíni vizsga Szakszerű technológia Esztétikai, akusztikai követelmények 5 pont 3 pont 2 pont Az a jelölt aki a gyakorlati vizsgán nem éri el a maximálisan adható pontszám 75 %-át: "Nem felelt meg" minősítést kap. A gyakorlati mestervizsga a helyszín sajátosságaival foglalkozó munkavédelmi oktatással kezdődik. Fel kell hívni a vizsgázó figyelmét a munkavégzés során alkalmazandó környezetvédelmi, valamint munkavédelmi és higiéniai előírások betartására. A helyszínen megadott feladatokat a jelölt folyamatosan készíti el. Szakmai gyakorlati vizsgafeladatok: A gyakorlati vizsga első 4 órájában: tervezési feladatokat kap a mesterjelölt, amit a műszaki rajzasztal mellett kell elvégeznie. Tervezési feladatok: 1. Tervezze meg elvi, vázlati rajzon egy 2 manuálos (pedálos) mechanikus csúszkaládás orgona alaprajzát, keresztmetszeti és hosszmetszeti rajzát! 2. Szerkessze meg egy adott pedál+manuál kopula velaturájának rajzát! 3. Rajzolja meg a pneumatikus absper kopula vázlati rajzát! 4. Rajzolja meg a pneumatikus játékasztal billentyűszelep keresztmetszeti rajzát! 5. Vázolja fel egy IV. manuálos orgona elektromos játékasztalában a II. manuálra (főműre) ható normál- és ferdekopulák érintkezőkefék kábelezésének rajzát! 6. Tervezze meg a regiszterhúzás rendszerét egy adott szembejátszós játékasztaltól a csúszkáig! 7. Tervezzen diszpozíciókat a következő nagyságrendben: I/1O, II/2O, III/3O! 8. Tervezzen egy adott tér megfelelő paramétereinek (kórus alaprajz, magassági méretek, stb.) megadásával elvi, vázlati szinten egy megfelelő nagyságú orgonát. (Diszpozíció, alap-, keresztmetszeti, homlokzati rajz) 9. Tervezzen egy 6 soros 2 lábas mixtúrát repetációkkal együtt és egy 3-5 soros 8 lábas kornett regisztert! Milyen menzúrájú változatokkal állítja össze? 9.

10 10. Tervezzen egy III. manuálos játszóasztalhoz tartozó tűs kopulaszekrényt, normál- és ferde kapulákkal! A gyakorlati vizsga második 4 órájában a műhelyben, vagy egy orgonával rendelkező helyszínen a mesterjelöltek a következő vizsgafeladatokat kaphatják: 1. Készítsen egy fedett 4 lábas C fasípot megadott méretekkel! 2. Készítsen egy 2 lábas C homlokzati fémsípot kiemelt ajakkal! 3. Készítsen megadott pedál és manuál billentyűpótlást! 4. Készítsen ékfúvócskát a nyomórendszerű tremolóhoz! 5. Végezzen el egy síptőke zetcelését adott paraméterek alapján! 6. Végezzen el adott fúvón sarokbőrözést, javítást, vagy stoßbalg bőrözést! 7. Végezze el egy adott nyelvsípsor intonálását és hangolását! 8. Végezze el egy adott mixtúra regiszter intonálását és hangolását! 9. Végezze el egy adott kornett regiszter intonálását és hangolását! 10. Hangvillával készítsen el egy adott sípsoron temperatúrát! B) Írásbeli vizsga A mestervizsga írásbeli feladatsorát a vizsgabizottság adja meg az elméleti követelményekben megfogalmazottak alapján. Az írásbeli vizsga tartalmának meghatározásához az alábbi témakörök irányadók: - a mechanikus orgona részei, működése, műszaki jellemzése, - a sípcsaládok menzúrájának jellemzése és hangjellege, - a fémsípok elméleti és gyakorlati hosszúságának kiszámítása, - a kevertjátékok repetálásának tudnivalói, - az orgona diszpozíciója, az alaphangok, a felhangok és a nyelvsípok aránya, - a fúvóberendezés részei, működése, - az orgona mechanikus traktúrájának elemei, - a játékasztal felépítése, a billentyű és a regiszter működése a különböző traktúráknál, - a pneumatikus orgona működésének zavarai, a játékasztal felépítése, - a csúszkaláda és a kúpláda működésének, hangzásának összehasonlítása, - a dinamikus árnyalás módozatai az orgonán; a redőny- és a hengerszerkezet, - az orgona belső elrendezése, - az orgonák restaurálása, alakítása, átépítése, - az elektromos játékasztal kapcsolási rajza, (tűs kollektívák, kopulák), - a kimagasló nemzetközi és magyar orgonaépítők és hangszereinek jellemzése, - a barokk, klasszicista és romantikus orgona külső megjelenése és hangzásának sajátságai, - egy tetszőleges rendszerű tremoló nyugalomban és működésben, - a régi és a mai mechanikus kopularendszerek, 10.

11 - a fémsíp-készítés anyagai, az orgonafém összetételének %-os változatai, - a fix- és a szabad kombináció felépítése, működése a pneumatikus valamint az elektromos orgonáknál, - a fa alkatrészek anyagai és felületi kezelése. Írásbeli vizsgafeladatok (ajánlás) 1. - Ismertesse az orgonasípok fajtáit a menzúra, anyag és a hangzás összefüggésében! - Vázlati rajzon ábrázolja a mechanikus játékasztal keresztmetszetét (I. manuál + pedál)! - Milyen ragasztóanyagokat használ a fához, bőrhöz, filchez, furnérhoz? - Ismertesse az orgonaházak művészeti stílusait! Mi jellemzi az egyes stílusokat? - Ismertesse akusztikailag az ajaksípok működését! 2. - Ismertesse a mechanikus műemlékorgona restaurálási folyamatát! Térjen ki a anyagfelhasználás és a pótlás tudnivalóira! - Rajzolja le a barkeremelő keresztmetszetét működésben! - Milyen faanyagokat használ fel a játékasztal készítésekor? - Ismertesse a zenetörténet és az orgonakultúra kapcsolatát! - Ismertesse akusztikailag a nyelvsípok működését! 3. - Számítsa ki a következő átmérőjű fedettsípok gyakorlati hosszát! (4') C=58 mm, c O = 39 mm, c 1 = 26 mm. - Rajzoljon le egy tetszőleges rendszerű tremolót! - Milyen fémsípötvözeteket használnak fel a különböző regiszterekhez? Hány %-os cint használnak a forrasztáshoz a 7O %-os és az 5O %-os ötvözethez? - Ismertesse a legújabb kori tendenciákat az orgona-építészetben! - Ismertesse akusztikailag az ajaksíp menzúrákat! 4. - Számítsa ki egy 10 regiszteres mechanikus csúszkaláda "C" hangjainak szelepnyílását! A diszpozíció: Bourdon 16', Principal 8', Fedett 8', Rohrflöte 4', Oktáv 4', Nasat 2 2/3', Principal 2', Mixtura 4 x 1 1/3', Trombita 8', Clairon 4'. - Rajzoljon le működési állásban egy pneumatikus csúszkahúzót! - Milyen anyagokat használunk fel a csúszkaládánál a billentyűszelep és a fúvók bőrözésénél? - Ismertesse az orgonatörténet magyarországi forrásait! - Ismertesse akusztikailag az intonálás és a hangolás folyamatát az ajak- és a nyelvsípok esetében! 5. - Ismertesse az Angster-táskaláda felújításának technológiáját! - Rajzoljon le egy tetszőleges rendszerű pneumatikus regisztergépet! - Lehet-e párhuzamot vonni a csúszkaládánál a szelep és a billentyű készítés faanyag megválasztása között? - Ismertesse az esztétika szerepét az orgonaépítészetben! 11.

12 - Ismertesse a térakusztika szerepét az orgona hangzásában! C) Szóbeli vizsga, szakmai-elméleti vizsga kérdések A mestervizsga szóbeli feladatsorát a vizsgabizottság adja meg az elméleti követelményekben megfogalmazottak alapján. Az elméleti anyag minden részletre kiterjedő orgonaépítő és -javító szakmai ismeretekre és az egyéb hangszercsoportok általános ismeretére oszlik. Ez utóbbit a többi társszakma mestervizsga-kérdéseiből lehet összeállítani. Szóbeli (szakmai elméleti) vizsgakérdések témakörei: - a fasípok készítésének meghatározó adatai, födött és nyitott sípok készítése, intonálása, hangolása, - a fémsípok anyagának öntése, esztergályozása, szabása, összeforrasztása, - a menzúra és a hangjelleg kapcsolata, - a nyelvsípok fajtái, felépítése, beszerelése, intonálása, hangolása, - a sípok javításának tudnivalói, - a fúvóberendezés felépítése, a szelepek működése, a kiegyenlítő fúvó funkciója, - a régi (lábítós) fúvók fajtái és javítása, - a fújtatómotor méretezése, tartozékai, bekötése, - a csúszkaláda komplett készítése, - a kúpláda komplett készítése, - a szakmában alkalmazott bőr- és filcfajták jellemzői és felhasználási területük, - a csúszka- és kúpláda hibalehetőségei, a hangzás, a megszólalás összehasonlítása, - a játékasztal történelmi fajtái, a mai mechanikus játékasztal felépítése a modern játéktechnikai lehetőségekkel, - a pneumatikus játékasztal felépítése, hibalehetőségei, - az elektromos játékasztal kapcsolási rajza, felépítése, hibalehetőségei és javításának eszközei, módjai, - a regiszterkapcsolás a különböző rendszerű orgonákban, - a billentyűzet készítése, - a levegő áramlástani ismeretei, - a levegőigény kiszámítása a szélládák méretezésénél. Szakmai elméleti (szóbeli) vizsgakérdések 1. Beszéljen a fasípok meghatározó adatairól, a födött- és a nyitott sípok készítéséről, intonálásáról! Milyen faanyagokat használ fel a fasípok készítéséhez? Beszéljen az esztétika szerepéről a szakmában! 2. Beszéljen az ajaksípok menzúrájáról és a fémsípok készítéséről! Milyen ötvözeteket használunk a különböző regiszterekhez? Ismertesse az európai művészettörténeti korszakokat! 12.

13 3. Részletezze a menzúra és a hangjelleg összefüggéseit! Ismertesse a műhely balesetvédelmi előírásait! Beszéljen a szimmetria szerepéről az orgonaépítészetben! 4. Ismertesse a leggyakoribb nyelvsípokat, és azok intonálását! Milyen érintkező anyagokat alkalmaz a szakma? Beszéljen az orgona zenetörténeti szerepéről! 5. Beszéljen az orgona fúvóműjéről! Milyen fúvókat alkalmaz a szakma a mai orgonában? Ismertesse a szakmában használatos bőrféléket! Beszéljen az orgonatörténet magyarországi forrásairól! 6. Milyen hibalehetőségek fordulhatnak elő a csúszka- és a kúpládánál? Ismertesse a csúszkaládában a billentyűszelep anyagait és méretezését! Milyen gépeket használunk fel az orgonaépítés során? Milyen balesetvédelmi előírásokat kell betartani? 7. Hasonlítsa össze a csúszka- és a kúpláda hangzását, megszólalását! Ismertesse a filcek fajtáit és felhasználását a szakmában! Ismertesse a hangszerek osztályozásának rendszereit! 8. Ismertesse a játékasztal fejlődéstörténetét! Milyen nemzetközi méretezést ismer? Milyen kötőelemeket alkalmaz az orgonaépítészet? Beszéljen a belső tér és az orgonaház stílusáról! 9. Részletezze a pneumatikus orgona rendszerét! Beszéljen az ón és az ólom tulajdonságairól, felhasználásáról! Részletezze a részhangok és a lábszám kapcsolatát! 10. Ismertesse az elektropneumatikus orgona rendszerét! Milyen levegő-áramlási ismereteket alkalmaz az orgona szélcsatornáinak tervezésekor? Hogy számítja ki a levegő-igényt a szélládák méretezésénél? 13.

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ

O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ Magyar Kereskedelmi és Iparkamara O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ MESTERVIZSGASZINT ÉS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK - 1998. - I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek)

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY -1997 I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt szakmunkás- vagy szakképesítő bizonyítvánnyal,

Részletesebben

1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés

1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés 1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés Készítette: Kovács- Mader Ágnes Árpád szakképző Iskola és Kollégium I. A képzés általános jellemzői 1) Szakmai megnevezés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPÍRFELDOLGOZÓ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPIRGYÁRTÓ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPIRGYÁRTÓ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPIRGYÁRTÓ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZFOGYASZTÓBERENDEZÉS- ÉS CSŐHÁLÓZAT-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZFOGYASZTÓBERENDEZÉS- ÉS CSŐHÁLÓZAT-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZFOGYASZTÓBERENDEZÉS- ÉS CSŐHÁLÓZAT-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HŰTŐ-, KLÍMA- ÉS HŐSZIVATTYÚBERENDEZÉS-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HŰTŐ-, KLÍMA- ÉS HŐSZIVATTYÚBERENDEZÉS-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA HŰTŐ-, KLÍMA- ÉS HŐSZIVATTYÚBERENDEZÉS-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program

Részletesebben

KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1 A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KAROSSZÉRIALAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KAROSSZÉRIALAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KAROSSZÉRIALAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször

Részletesebben

KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kőfaragó, műköves és épületszobrász mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A kőfaragó, műköves és épületszobrász mestervizsgához szükséges

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁBÁPOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁBÁPOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA LÁBÁPOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

A 109. sorszámú Gyakorló hangszerkészítő és javító (hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 109. sorszámú Gyakorló hangszerkészítő és javító (hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 109. sorszámú Gyakorló hangszerkészítő és javító (hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. Z ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1.1. szakképesítés

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLETASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLETASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLETASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

ÉPÜLETASZTALOS. 2. A szakképesítés OKJ-ban szereplő és egyéb adatai. A szakképesítés azonosító száma: 31 582 08 1000 00 00. Szakképesítések köre:

ÉPÜLETASZTALOS. 2. A szakképesítés OKJ-ban szereplő és egyéb adatai. A szakképesítés azonosító száma: 31 582 08 1000 00 00. Szakképesítések köre: ÉPÜLETASZTALOS I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA AUTÓELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA AUTÓELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA AUTÓELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI 2013 I. Az Autóelektronikai műszerész mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési

Részletesebben

Hegesztő szakképesítés

Hegesztő szakképesítés Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium 3700 Kazincbarcika, Május 1 út 11 SZAKMAI PROGRAM Hegesztő szakképesítés OKJ azonosító szám 31 521 11 0000 00 00 11. 12. szakképző évfolyam

Részletesebben

KOVÁCS mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KOVÁCS mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KOVÁCS mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

ÉPÜLETASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

ÉPÜLETASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI ÉPÜLETASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. Az Épületasztalos mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Az Épületasztalos mestervizsgára jelentkezéshez

Részletesebben

Faipari gépek és technológiák

Faipari gépek és technológiák 1. 2. 3. Faipari gépek és technológiák pont Technológia: az iparág gyártási eljárásai pont Anyagismeret: az anyagok, és alkalmazási eljárásai vagy géptan: - a gép helye a technológiában - a gép felépítése,

Részletesebben

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető Kormány álláspontjának.

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető Kormány álláspontjának. 1 Az emberi erőforrások miniszterének /2016. EMMI rendelete az emberi erőforrások minisztere hatáskörébe tartozó szakképesítések mestervizsga követelményeiről szóló 47/2014. (. 29.) EMMI rendelet módosításáról

Részletesebben

LAKBERENDEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

LAKBERENDEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI LAKBERENDEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

VÍZVEZETÉK- ÉS VÍZKÉSZÜLÉK-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

VÍZVEZETÉK- ÉS VÍZKÉSZÜLÉK-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI VÍZVEZETÉK- ÉS VÍZKÉSZÜLÉK-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Vízvezeték- és vízkészülék-szerelő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Vízvezeték és vízkészülék-szerelő mestervizsgához szükséges

Részletesebben

CIPŐKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

CIPŐKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI CIPŐKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Cipőkészítő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A cipőkészítő mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A cipőkészítő mestervizsgára jelentkezéshez

Részletesebben

Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola

Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola Kozma Lajos Faipari Szakközépiskola Om 035371 HELYI TANTERV Faipar..SZAKMACSOPORT Fa és bútoripari technikus..szakma OKJ SZÁMA: 54 543 02 0010 54 01 1 / 2 / ÉRVÉNYES: 2008. szeptember 1 től Feladatok,

Részletesebben

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium 031242 HELYI TANTERV AZ ELŐREHOZOTT, 3 ÉVES SZAKKÉPZÉSHEZ Gépészet..SZAKMACSOPORT Karosszérialakatos..SZAKMA OKJ SZÁMA: 31 525 05 0010 31 04 ÉRVÉNYES:

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BURKOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BURKOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BURKOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

BÚTORASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

BÚTORASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI BÚTORASZTALOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Bútorasztalos mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Bútorasztalos mestervizsgára jelentkezéshez

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS

ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági kamarákról

Részletesebben

KÁLYHÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KÁLYHÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KÁLYHÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kályhás mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Kályhás mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Kályhás mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MOTORKERÉKPÁR-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MOTORKERÉKPÁR-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MOTORKERÉKPÁR-SZERELŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011.

Részletesebben

VEGYI- ÉS KALORIKUSGÉP SZERELŐ ÉS KARBANTARTÓ

VEGYI- ÉS KALORIKUSGÉP SZERELŐ ÉS KARBANTARTÓ I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági kamarákról

Részletesebben

ÓRÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

ÓRÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI ÓRÁS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. Az Órás mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. Az Órás mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Az Órás mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

FELNŐTTOKTATÁS HELYI TANTERVE a 34 521 06 HEGESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

FELNŐTTOKTATÁS HELYI TANTERVE a 34 521 06 HEGESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ FELNŐTTOKTATÁS HELYI TANTERVE a 34 521 06 HEGESZTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CC. törvény, a szakképzésről szóló 2011.

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. november 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM PORCELÁNKÉSZÍTŐ ÉS FESTŐ SZAKKÉPESÍTÉS ADAPTÁLT KÖZPONTI PROGRAM MOZGÁSKORLÁTOZOTT TANULÓK SZÁMÁRA 2009 Készült a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézetben gyógypedagógusok

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre szakma gyakorlati oktatásához (OKJ száma: ) A napló vezetéséért felelős: A foglalkoztató vállalkozó, vállalkozás neve:.. Címe:. Ügyintéző neve,telefonszáma:... A tanuló

Részletesebben

LÓNYAY MENYHÉRT BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 4800 Vásárosnamény, Kossuth út 19. 34 521 06 HEGESZTŐ Szakmai program

LÓNYAY MENYHÉRT BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 4800 Vásárosnamény, Kossuth út 19. 34 521 06 HEGESZTŐ Szakmai program LÓNYAY MENYHÉRT BAPTISTA SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 4800 Vásárosnamény, Kossuth út 19. 34 521 06 HEGESZTŐ Szakmai program 2015 1 I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

SZERSZÁMKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

SZERSZÁMKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI SZERSZÁMKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Szerszámkészítő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A szerszámkészítő mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Szerszámkészítő mestervizsgára

Részletesebben

ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. Az épület- és szerkezetlakatos mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. Az épület- és szerkezetlakatos mestervizsgához szükséges szakképesítési

Részletesebben

KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 525 03 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Karosszérialakatos

Részletesebben

KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT KŐBÁNYAI SZÉCHENYI ISTVÁN MAGYAR NÉMET KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERVE FELSŐ TAGOZAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 2015 1 TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5. évfolyam ÉVES ÓRASZÁM

Részletesebben

Ismertesse a befecskendező porlasztó feladatát, szerkezeti felépítését és működését! Milyen befecskendező fúvóka kialakításokat ismer?

Ismertesse a befecskendező porlasztó feladatát, szerkezeti felépítését és működését! Milyen befecskendező fúvóka kialakításokat ismer? A géptípusra vonatkozó szerkezettani ismeretek vizsgarész kérdéseit, a vizsgát szervező intézet állítja össze, melyet a vizsgabizottság elnökével jóváhagyat. 1. 2. Ismertesse a pneumatikus rendszerek gépkezelő

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MOTORKERÉKPÁR-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MOTORKERÉKPÁR-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MOTORKERÉKPÁR-SZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI 2013 I. A Motorkerékpár-szerelő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A motorkerékpár-szerelő mestervizsgához szükséges

Részletesebben

KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kézápoló és műkörömépítő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Kézápoló és műkörömépítő

Részletesebben

FESTŐ, DÍSZÍTŐ, MÁZOLÓ ÉS TAPÉTÁZÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI. I. A Festő, díszítő, mázoló és tapétázó mestervizsgára jelentkezés feltételei

FESTŐ, DÍSZÍTŐ, MÁZOLÓ ÉS TAPÉTÁZÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI. I. A Festő, díszítő, mázoló és tapétázó mestervizsgára jelentkezés feltételei FESTŐ, DÍSZÍTŐ, MÁZOLÓ ÉS TAPÉTÁZÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Festő, díszítő, mázoló és tapétázó mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Festő, díszítő, mázoló és tapétázó mestervizsgához szükséges

Részletesebben

KISHAJÓÉPÍTŐ, -KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KISHAJÓÉPÍTŐ, -KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KISHAJÓÉPÍTŐ, KARANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 543 05 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A Gépészeti alapismeretek szakmai előkészítő tantárgy érettségi vizsga részletes vizsgakövetelményeinek kidolgozása a műszaki szakterület

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS a 34 582 12 VÍZ, CSATORNA ÉS KÖZMŰ RENDSZERSZERELŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Kizárólag a 2012/2013. tanévben induló szakképzésekre vonatkozóan a szakképzésről szóló 2011. évi CLVII.

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy kerettantervi anyaga és kötelező óraszámai az 5 8. évfolyamon meglehetősen feszített munkatempót feltételeznek. Több, a mindennapi

Részletesebben

Fodrász szakképesítés

Fodrász szakképesítés Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium 3700 Kazincbarcika, Május 1 út 11 SZAKMAI PROGRAM Fodrász szakképesítés OKJ azonosító szám 52 815 01 A szakmai program kizárólag a 2012/2013.

Részletesebben

Szent László SZKI Szekszárd HELYI TANTERV

Szent László SZKI Szekszárd HELYI TANTERV Szent László SZKI Szekszárd Készítette: Kozár István 2007 HELYI TANTERV Gépészet SZAKMACSOPORT Gépiforgácsoló SZAKMA OKJ SZÁMA: 31 521 09 1000 00 00 ÉRVÉNYES: 2007-től 1 / Feladatok, ismeretek, készségek

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5-8. A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy kerettantervi anyaga és kötelező óraszámai az 5 8. évfolyamon meglehetősen feszített munkatempót feltételeznek. Több, a

Részletesebben

SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ. a 31 582 01 CSŐHÁLÓZATSZERELŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához

SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ. a 31 582 01 CSŐHÁLÓZATSZERELŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 582 01 CSŐHÁLÓZATSZERELŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához a 34 582 05 Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő szakképesítés kerettanterve alapján

Részletesebben

KŐMŰVES. alapján készült.

KŐMŰVES. alapján készült. I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló, többször módosított 1993.

Részletesebben

Pattantyús-Á. Géza Ipari Szakközépiskola és ÁMK. OM azonosító: 030717 HELYI TANTERV 2008. Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT

Pattantyús-Á. Géza Ipari Szakközépiskola és ÁMK. OM azonosító: 030717 HELYI TANTERV 2008. Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT Pattantyús-Á. Géza Ipari Szakközépiskola és ÁMK OM azonosító: 030717 HELYI TANTERV 2008 Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT Automatikai mőszerész SZAKMA OKJ száma: 52 523 01 0000 00 00 Érvényesség:

Részletesebben

az épületszerkezetek megépítéséhez szükséges építési segédszerkezetek elkészítése (állványok, zsaluzatok), különböző fajta habarcsok és betonok

az épületszerkezetek megépítéséhez szükséges építési segédszerkezetek elkészítése (állványok, zsaluzatok), különböző fajta habarcsok és betonok 31/1996. (VI. 19.) IKM rendelet Hatályos: 2005.07.16-31/1996. (VI. 19.) IKM rendelet az ipari mesterképzés szakmai és vizsgakövetelményeiről A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 7. -ának (3)

Részletesebben

BÁDOGOS ÉS ÉPÜLETBÁDOGOS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

BÁDOGOS ÉS ÉPÜLETBÁDOGOS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK Magyar Kereskedelmi és Iparkamara BÁDOGOS ÉS ÉPÜLETBÁDOGOS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK - 1997 - I. MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI A) A mestervizsgához szükséges szakképesítések adatai: A

Részletesebben

Kézi forgácsolások végzése

Kézi forgácsolások végzése Gubán Gyula Kézi forgácsolások végzése A követelménymodul megnevezése: Karosszérialakatos feladatai A követelménymodul száma: 0594-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-30 KÉZI FORGÁCSOLÁSOK

Részletesebben

31 582 08 1000 00 00 Épületasztalos 4 Épületasztalos 4 54 543 02 0010 54 02 Fafeldolgozó technikus Fa- és bútoripari technikus 4 2/42

31 582 08 1000 00 00 Épületasztalos 4 Épületasztalos 4 54 543 02 0010 54 02 Fafeldolgozó technikus Fa- és bútoripari technikus 4 2/42 A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

OKJ 51 525 02 Vasúti járműszerelő

OKJ 51 525 02 Vasúti járműszerelő OKJ 51 525 02 Vasúti járműszerelő OKJ 51 525 02 0010 51 03 Vasúti vontatott jármű szerelője Tananyag és heti óraszámok (elmélet + elméletigényes gyakorlat + gyakorlat) Sz. TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG VASÚTI

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA FODRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA FODRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA FODRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

KAROSSZÉRIALAKATOS 4 SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KAROSSZÉRIALAKATOS 4 SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KAROSSZÉRIALAKATOS 4 SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. 2. A szakképesítés azonosító száma: 31 525 03 1000 00 00 A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS

SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS SZÁLLODAIPARI TECHNIKUS KÉPZÉSI PROGRAM SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK 2013. 1/48 Tartalomjegyzék: KÉPZÉS MODULJAI... 3 ALAPFOGALMAK ÉRTELMEZÉSE... 6 Szakmai készség fogalma... 6 Szintjei... 6 SZAKMAI

Részletesebben

GYAKORLATI OKTATÓ. A tanítási-tanulási folyamat szervezése során figyelembe kell venni:

GYAKORLATI OKTATÓ. A tanítási-tanulási folyamat szervezése során figyelembe kell venni: GYKORLTI OKTTÓ I. Általános irányelvek 1. képzés szabályozásának jogi háttere központi program a közoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló többször módosított

Részletesebben

6. MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS

6. MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 6. MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZER-IPARI GÉPÉSZMÉRNÖK FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉS 1. A felsőoktatási szakképzés megnevezése: mezőgazdasági és élelmiszer-ipari gépészmérnök felsőoktatási szakképzés (Agricultural

Részletesebben

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK

ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. ÉPÍTÉSZETI ÉS ÉPÍTÉSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 25. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ. mestervizsgaszint és szakmai követelmények

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ. mestervizsgaszint és szakmai követelmények Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ÉPÜLETGÉPÉSZ TEHNIKUS SZKKÉPESÍTÉS SZKMI ÉS VIZSGKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1. szakképesítés azonosító száma: 54 582 01 0000 00 00 2. szakképesítés megnevezése: Épületgépész

Részletesebben

ÁRNYÉKOLÁS- TECHNIKAI SZERELŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.

ÁRNYÉKOLÁS- TECHNIKAI SZERELŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1. ÁRNYÉKOLÁS- TECHNIKAI SZERELŐ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése ÁRNYÉKOLÁS-TECHNIKAI SZERELŐ

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Szakrajz. Minta

Minta MELLÉKLETEK. FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Szakrajz. Minta MELLÉKLETEK FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Szakrajz 1. Feladat: a. Készítse el az árokeresztékes illesztéssel (saját csappal) kialakított szélesbítő toldás szakrajzát,

Részletesebben

OKJ 51 525 02 001051 01 Vasúti járműszerelő

OKJ 51 525 02 001051 01 Vasúti járműszerelő OKJ 51 525 02 001051 01 Vasúti járműszerelő OKJ 51 525 02 0010 51 01 Dízelmotoros vasúti jármű szerelője Tananyag és heti óraszámok (elmélet + elméletigényes gyakorlat + gyakorlat) Sz. TANTÁRGY TANANYAGEGYSÉG

Részletesebben

Beszéljen az akkumulátoros és mágneses gyújtóberendezés szerkezeti felépítéséről, működéséről!

Beszéljen az akkumulátoros és mágneses gyújtóberendezés szerkezeti felépítéséről, működéséről! A géptípusra vonatkozó szerkezettani ismeretek vizsgarész kérdéseit, a vizsgát szervező intézet állítja össze, melyet a vizsgabizottság elnökével jóváhagyat. 1. Ismertesse a hidrosztatika fogalmát, beszéljen

Részletesebben

4 kötetes. Nagy Bádogos Könyv

4 kötetes. Nagy Bádogos Könyv Nagy Bádogos Könyv kötetes Előszó A tető vízelvezető szerkezeteinek felszerelése évszázadok óta a bádogosok feladata. Az eresz vonalán a csapadék összegyűjtésének és kezelésének módszerei, a bádogos szerkezetek

Részletesebben

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek.

A továbbiakban a szóbeli vizsgára a 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (2) bekezdésének és 28. -ának előírásai érvényesek. A szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló 26/2001. (VII. 27.) OM rendelet 27. (1) bekezdése szerint "A szóbeli vizsgarészen a vizsgázó a szakképesítésért felelős miniszter

Részletesebben

XXX Szakközépiskola. OM azonosító: Logo, címer. HELYI TANTERV (tervezet 2007) Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT. Elektronikai technikus..

XXX Szakközépiskola. OM azonosító: Logo, címer. HELYI TANTERV (tervezet 2007) Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT. Elektronikai technikus.. XXX Szakközépiskola OM azonosító: Logo, címer HELYI TANTERV (tervezet 2007) Elektrotechnika-elektronika SZAKMACSOPORT Elektronikai technikus.. SZAKMA OKJ száma: Érvényesség: 2008.szeptember 01-től 1 Feladatok,

Részletesebben

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG

IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARM Ű VÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 1 IPARMŰVÉSZETI ÁG IPARMŰVÉSZETI ÁG 2 BŐRMŰVES TANSZAK IPARMŰVÉSZETI ÁG 3 A BŐRMŰVES MŰHELYMUNKA CÉLJA: A vizuális nevelés ismereteire alapozva, azzal párhuzamosan, azt erősítve és kiegészítve

Részletesebben

KERESKEDŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KERESKEDŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KERESKEDŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kereskedő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Kereskedő mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Kereskedő mestervizsgára jelentkezéshez az

Részletesebben

Életvitel és gyakorlat. 3-4. évfolyam

Életvitel és gyakorlat. 3-4. évfolyam Életvitel és gyakorlat 3-4. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja a 3 4. évfolyamon, hogy a kulcskompetenciák további fejlesztésével a gyermek bővítse az életkori sajátosságainak

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 525 03 ALTERNATÍV GÉPJÁRMŰHAJTÁSI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 525 03 ALTERNATÍV GÉPJÁRMŰHAJTÁSI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 525 03 ALTERNATÍV GÉPJÁRMŰHAJTÁSI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Cimbalom)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Cimbalom) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Cimbalom) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Nagykőrös

Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium. Nagykőrös Toldi Miklós Élelmiszeripari Középiskola, Szakiskola és Kollégium Nagykőrös HELYI TANTERV Élelmiszeripar.. SZAKMACSOPORT Pék cukrász.. SZAKMA OKJ SZÁMA: 33 541 05 1000 00 00 1 / e SZAKMA Feladatok, ismeretek,

Részletesebben

Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakközépiskola _1149 Budapest, Angol u. 75.

Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakközépiskola _1149 Budapest, Angol u. 75. Madách Musical Tánc- és Zeneművészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakközépiskola _1149 Budapest, Angol u. 75. OM: 200650 MADÁCH MUSICAL TÁNC-ÉS ZENEMŰVÉSZETI ISKOLA Alapfokú Művészetoktatási

Részletesebben

54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ

54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ az 54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a(z) V. KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZET ÁGAZATHOZ Készítette: Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013. 1 SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a 54 211 04 GRAFIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ,

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai

Részletesebben

17. ERDÉSZTECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. I. Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok

17. ERDÉSZTECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI. I. Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 17. ERDÉSZTECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatok 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 623 01 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Felkészülést segítő kérdések Gépszerkesztés alapjai tárgyból

Felkészülést segítő kérdések Gépszerkesztés alapjai tárgyból Felkészülést segítő kérdések Gépszerkesztés alapjai tárgyból - Ismertesse a kézi rajzkészítési technikát (mikor használjuk, előny-hátrány stb.)! Kézi technikák közül a gondolatrögzítés leggyorsabb, praktikus

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI MGYR KERESKEDELMI ÉS IPRKMR JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERVIZSG KÖVETELMÉNYEI 2013 I. Járműfényező mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Járműfényező mestervizsgára

Részletesebben

Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata

Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata Új termékkel bővült a Turbo-Tec kínálata Klímakompresszorok felújítása Alig pár hónapja számoltunk be a Turbo-Tec kormánymű-felújító tevékenységéről, most egy újabb termékcsoporttal bővült a szolgáltatásuk,

Részletesebben

Számítógépek. 2.a) Ismertesse a kombinációs hálózatok alapelemeit és a funkcionálisan teljes rendszer

Számítógépek. 2.a) Ismertesse a kombinációs hálózatok alapelemeit és a funkcionálisan teljes rendszer Számítógépek 1.a) Ismertesse az információ analóg és digitális leképzésének lehetőségeit, a számrendszereket és a gyakoribb kódrendszereket! Jellemezze a logikai függvényeket, és mutassa be az egyszerűsítési

Részletesebben

Tel.: 34/342-375 Fax: 34/342-375 Pf.: 8. E-mail: kultsartitkar@freemail.hu Webcím: www.kultsar.hu

Tel.: 34/342-375 Fax: 34/342-375 Pf.: 8. E-mail: kultsartitkar@freemail.hu Webcím: www.kultsar.hu KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI Kultsár István Szakközépiskola és Szakiskola Tel.: 34/342-375 Fax: 34/342-375 Pf.: 8. E-mail: kultsartitkar@freemail.hu Webcím: www.kultsar.hu KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KULTSÁR

Részletesebben

BECSÜS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

BECSÜS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI BECSÜS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 341 02 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Becsüs 3. Szakképesítések

Részletesebben

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó

feladatok meghatározása során elsősorban az eszközök ismeretére, az eszközökkel megvalósítható lehetőségek feltérképezésére és az alkotó INFORMATIKA 5-8. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan

Részletesebben

életvitel és gyakorlat 5 7. évfolyam számára

életvitel és gyakorlat 5 7. évfolyam számára Helyi tantervi ajánlás életvitel és gyakorlat 5 7. évfolyam számára Célok és feladatok A tudás hétköznapi életben való alkalmazása, a gyakorlatban való jártasság megszerzése, az alkotó képesség fejlesztése.

Részletesebben

ÖNTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

ÖNTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI ÖNTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítések adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés)

4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) 4. A GYÁRTÁS ÉS GYÁRTÓRENDSZER TERVEZÉSÉNEK ÁLTALÁNOS MODELLJE (Dudás Illés) ). A gyártás-előkészítés-irányítás funkcióit, alrendszereit egységbe foglaló (általános gyártási) modellt a 4.1. ábra szemlélteti.

Részletesebben

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket,

Az információs társadalom lehetőségeivel csak azok a személyek tudnak megfelelő módon élni, akik tudatosan alkalmazzák az informatikai eszközöket, INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben