HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós)"

Átírás

1 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Rézfúvós)

2 I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt szakmunkás- vagy szakképesítő bizonyítvánnyal, illetve az előírt szakmai gyakorlattal. I.1. A mestervizsgához szükséges szakképesítések azonosító száma és megnevezése : OSZJ Hangszerész - fa- és rézfúvós hangszerkészítő és javító OKJ Hangszerkészítő és - javító (rézfúvós) I/2. Mestervizsgára az bocsátható, aki: a. a gazdasági kamarák által jóváhagyott mestervizsga szabályzat feltételeinek megfelel, b. az I/1. pontban megjelölt szakmunkás- illetve szakképesítéssel betölthető munkaterületen eltöltött és a munkáltató által, vagy egyéb hitelt érdemlő módon igazolt 5 év szakmai gyakorlattal rendelkezik. A szakmai gyakorlat részidőkből is összeállhat, de az utolsó időszak a vizsgára jelentkezés időpontjánál ne legyen két évnél régebbi. II. A mester munkaterülete A szakmához kapcsolódó tevékenységkörök II/1. A mester szakmai munkaterületeinek leírása Az OSZJ, vagy OKJ számú rézfúvós hangszerkészítő és - javító szakképesítéssel 5 év szakmai gyakorlatot szerzett mester a szakmájának gyakorlása során az alábbi jellemző munkatevékenységeket végzi: Szakmáját önállóan, magas színvonalon képes gyakorolni a teljes rézfúvós hangszercsalád bármely tagján: Kis hangszerek: D, A, C piccoló trombiták B trombiták Pistonok 2.

3 Közép hangszerek: Nagy hangszerek: B szárnykürtök Es trombiták Basszustrombiták Jelzőkürtök Fanfárok Aida fanfár Tolóharsonák: Piccoló tolóharsona B jazz posaun Quartventiles B-F posaun Basszus harsonák Gépes harsonák (forgó- és perinetventiles) F-B hangolású posaun Basszus hangolású posaun Eufoniumok Tenorkürtök Baritonkürtök Vadászkürtök F-B duplakürtök Triplakürtök Wagner tubák Helikonok F-B-Es Tubák F-B-Es Duplatubák Suzaphonok a rézfúvós hangszerek történelmi elődei. A rézfúvós hangszercsalád tagjainak egyedi megtervezése az akusztikai, esztétikai és szakmai törvények és hagyományok betartásával. Saját tervezésű vagy késztervek alapján a szükséges technológiai folyamat megtervezése után egyedi vagy kisszériás termékek előállítása a szükséges kézi vagy gépi eszközök felhasználásával. A tevékenységi körébe tartozó hangszercsoport jellemző meghibásodásainak (természetes elhasználódás, baleseti sérülések, valamint szakszerűtlen használatból, javításból és tárolásból eredő hibák) felismerése, a javítás illetve a részleges pótlás munkafázisainak megtervezése és a munkafolyamat szakszerű elvégzése. A hangszer megszólaltatásához szükséges fúvókák (kis, közép és nagy) elkészítése, hangszerekhez történő illesztése. Különféle hangolású rézfúvós hangszerek teljes körű generáljavítása, huzalok, hajlítások, váltóházfülek, kihúzógombok, gépalkatrészek, csavarok cseréje, pótlása. Kónikus csövek készítése forrasztással, kovácsolással, fémnyomással, igazítása simítóvassal, horpadások javítása, golyózás kiigazítása. Párhuzamos csövek szűkítése és tágítása, huzalok gyűrűk, szegélyező gyűrűk készítéséhez. Különböző védőlemezek és foltok készítése foltfában vagy ólomban, tekintettel a hangszer stílusára. Korpusz igazítás simítóvassal és golyózással, koszorú levétel, igazítás, felrakás koszorúfa segítségével, körömfolt készítése. 3.

4 Gépjavítások, különféle váltók ismerete, azok javítása behúzással, becsiszolással, váltócsap pótlása. Különféle kotyogások megszüntetése, patkók parafázása, a pontos váltás beállítása. Géprugók cseréje (belső és külső rugó esetén), gépkarok forrasztása, fordító csavar cseréje, zsanérok javítása. Bármely alkatrész, fődarab egyedi megtervezése, rajzok, sablonok alapján történő elkészítése, forrasztott alkatrészek készítése, javítása a hangszer stílusának megfelelően. Bármely új vagy javított rézfúvós hangszer hangolásának, intonálásának elvégzése. A hangszercsoportba tartozó hangszerek muzeális tagjainak felismerése után megfelelő szakemberek bevonásával (muzeológus, műemlékvédelem) a helyreállító műtárgyvédelmi tevékenység elvégzése a speciális követelmények betartásával. Az előadóművész egyedi speciális igényeinek figyelembevételével az adott hangszeren egyedi megoldások megtervezése és kivitelezése. A szakmai gyakorlat oktatása szakmunkástanulók részére. A hangszercsoporttal kapcsolatos szakvéleményezés, szaktanácsadás. II/2. A mester tevékenységi területe és feladatköre A hangszerkészítő és -javító mester jogosult a hangszercsoporthoz tartozó hangszerek megtervezésére és előállítására, helyreállító, illetve akusztikai vagy esztétikai javítására, és a csoporthoz tartozó hangszerek alkatrészeinek, tartozékainak, kiegészítőinek, valamint a szakma speciális kéziszerszámainak készítésére és értékesítésére. Feladata továbbá: muzsikus által igényelt egyedi megoldások tervezése, illetve kivitelezése a muzsikus szoros együttműködésével; a hangszerészképzés gyakorlati oktatása, valamint a szakmával kapcsolatos szaktanácsadás. III. Szakmai követelmények III/1. A szakma - mesterszintű - gyakorlása során előforduló legfontosabb feladatok (feladatcsoportok) A rézfúvós hangszerkészítő és -javító mester egyedi tervező, kivitelező, javító, szolgáltató, szakoktató, szakértő és kereskedelmi tevékenységet végez. Munkáját szakműhelyben és esetleg kereskedelmi telephelyen végzi. A hangszercsoport tagjait illetve tartozékait készíti, javítja, illetve restaurálja a megrendelő igényei szerint a vonatkozó szakmai szabályok betartásával. 4.

5 Feladatok: A hangszercsoport tagjainak megtervezése. A készítési technológia terveinek elkészítése. A szükséges alapanyagok mennyiségi és minőségi meghatározása és kiválasztása. A szükséges vegyi és segédanyagok megválasztása, szakszerű kezelése. A gyártó gépi és kézi eszközök meghatározása, egyedi elkészítése, karbantartása. A meghibásodás okának és mértékének felmérése. A helyes javítási technológia meghatározása. A javításhoz szükséges eszközök, alap és segédanyagok meghatározása, előkészítése, alkalmazása. Alkatrészek és tartozékok elkészítése, esztétikus és praktikus összeállítása, ajánlása a muzsikus számára. Amatőr muzsikusok számára szakmai tanácsadás a megfelelő hangszer vagy tartozék kiválasztásához az alternatív lehetőségek feltárásával. Anyagok és forgalmazott árucikkek helyes kiválasztása, megrendelése, beszerzése, tárolása, raktározása és nyilvántartása. Kész- és félkész termékek szakszerű tárolása. A múzeális értékű hangszerek megkülönböztetett kezelése az erre vonatkozó hatályos rendelkezések szerint. Az áru illetve a javítás, szolgáltatás ellenértékének elszámolása a hatályos jogszabályok szerint. Az adminisztrációs és pénzügyi feladatok szabályos elvégzése Környezetkímélő, tűz- és balesetmentes munkavégzés feltételeinek megteremtése, betartása. A fent felsoroltak megfelelő szintű gyakorlati oktatása. Teljes szakmai felelősséggel irányítja, ellenőrzi az egység ill. műhely tervezési, kivitelezési és kereskedelmi tevékenységét, a gépi és kézi berendezések szakszerű, biztonságos használatát és az ügyrend maradéktalan betartását. III/2. A rézfúvós hangszerkészítő és -javító mester vizsgáztatási követelményei A) Szakmai gyakorlati követelmények A rézfúvós hangszerkészítő és -javító mester(jelölt) ismerje: a szakmára vonatkozó szakmai, anyagismereti, akusztikai, esztétikai, fizikai törvényszerűségeket, a tervezési és kivitelezési szakaszban tudja azokat alkalmazni, valamennyi rézfúvós hangszer hibáit és ezeket tudja javítani. Tudjon kipróbálni minden rézfúvós hangszert, ismerje megszólaltatási módjaikat. Ismerje a szakterületén előforduló rézfúvós hangszerek méreteit, menzúravastagságait, a használatos anyagok, öntvények, lemezek, csövek, rudak szabvány méreteit és minőségeit (lágy, félkemény, kemény, spricc). 5.

6 Tudja a javításhoz ill. készítéshez szükséges anyagokat - azok tulajdonságait figyelembe véve - kiválasztani. Tudjon: bármilyen rézfúvós hangszert részeire szétszedni, a szükséges javításokat elvégezni, alkatrészeket kicserélni, majd a hangszert összeállítani és tökéletesen beállítani, minden rézfúvós hangszeren a muzsikus igényei szerint, valamint a szakmai lehetőségeknek megfelelően bármilyen hangolási és beállítási problémát megoldani. Ismerje és alkalmazza a szakmai követelményeket, tűz- és balesetvédelmi előírásokat, munkatársaival és megrendelőivel szemben a mestertől elvárható gondossággal járjon el. Ismerje: a szakmában elvárható magatartási követelményeket a muzsikusokkal és a munkatársakkal szemben, tudja azokat betartani és betartatni a munkája során, a történelem során korábban alkalmazott eljárásokat és anyagokat, valamint tudja azokat alkalmazni, az adott feladat elvégzésekor használandó korhű eljárásokat, a különféle meneteket, menetfúrók, menetmetszők használatát. Tudja használni a hagyományos és újabb ellenőrző, mérőműszereket. Ismerje: hagyományos és modern alap- és segédanyagok tulajdonságait, helyes tárolási és kezelési módját, a speciális segédanyagok (csiszolóanyagok, paszták, olajok, savak, pácok, forrasztó- és tisztítóanyagok) biztonságos felhasználásának előírásait. Legyen tájékozott a szakmában élenjáró hazai és külföldi cégek tevékenysége és a legmodernebb eljárások terén. Ismerje és tudja alkalmazni a hagyományos és modern felület-megmunkálási technológiákat. Ismerje és alkalmazza a megfelelő felületkezelési módszereket (csiszolás, polírozás, lakkozott felületek javítása, nikkelezés, ezüstözés, aranyozás, plasztikrezezés, krómozás, keménykrómozás alkalmazása). Ismerje a szakmához illeszkedő egyéb szakmák (forgácsolás, esztergálás, sajtolás, ötvözés, fa- és fémipari gépi technológiák) legfontosabb gyártási, technológiai kérdéseit. 6.

7 Tudja a technológiai feladatok elvégzéséhez szükséges gépeket és kéziszerszámokat, célszerszámokat, felszereléseket kiválasztani, kezelni, karbantartani (pl. esztergapad, fémnyomógép, csiszoló- és köszörűgép, állványos és kézi fúrógép, golyós és excenter prések, szorító szerszámok, satuk, forrasztó szerszámok, csőhúzó szerkezetek). Tudjon műszaki és műhelyrajzokat készíteni és olvasni, tudjon különböző szerkesztési és számítási műveleteket alkalmazni. Rendelkezzen fejlett akusztikai és esztétikai érzékkel és a gyakorlatban alkalmazza tapasztalatait. Tudja a különböző védőeszközöket használni és tudjon elsősegélyt nyújtani. Ismerje: a hangszercsoporthoz tartozó kereskedelmi áruk jellemző tulajdonságait, kezelésük, illetve alkalmazásuk helyes módját, a szakterületéhez tartozó oktatási intézmények rendszerét, az oktatás módszereit, a hangszerkarbantartás problémáit. Rendelkezzen alapvető pedagógiai ismeretekkel. Tudjon: mind szakmai, mind morális oldalról megfelelő szinten hangszerész-tanulókat oktatni a szakmai gyakorlat elsajátítása érdekében, önálló szakvéleményt alkotni és azt a tartalmi és formai követelmények szerint megfogalmazni. Ismerje az általa gyártott, javított, forgalmazott hangszerek és tartozékok fontos adatait, kezelésük módjait. Tudja megtervezni és megszervezni az irányítása alatt álló egység (telephely) tevékenységét. Ismerje és alkalmazza a vállalkozásokra vonatkozó ügyviteli, adminisztrációs, adó és TB, valamint munkajogi előírásokat. B) Szakmai elméleti követelmények A rézfúvós hangszerkészítő és -javító mester(jelölt) ismerje és tudja alkalmazni az alábbi tantárgyak, ismeretkörök alapvető elméleti anyagát: Legyen tájékozott az általános hangszertörténeti és szakmai ismeretek területén. Ismerje a hangszerek csoportosítását, és az egyes hangszerek helyét a rendszerben. Általános szinten ismerje minden hangszercsoport akusztikai és esztétikai fejlődéstörténetét. 7.

8 Általános szinten ismerje a hangszercsoportok tagjainak felépítését, fontosabb részeit, azok meghibásodásait és javítási módozatukat. Ismerje a rézfúvós hangszercsoport történelmi fejlődését, az egyes történelmi szakaszok gyártástechnológiáját, a történelmi hangszerek készítési módozatait. Tudja a rézfúvós szakma teljes körének (készítési, javítási) ismeretanyagát. Ismerje a különböző alkatrészeket, azok gyártóit ill. forgalmazóit. Ismerje a vonatkozó akusztikai, esztétikai szabályokat és a technológia során tudja ezeket alkalmazni. Ismerje az alap és segédanyagok tulajdonságait. Ismerje a műszaki dokumentáció szabályait. Ismerje a különböző kézi és gépi szerszámokat, segédeszközöket, azok működését, használatuk szabályait. Ismerje a vállalkozói tevékenységhez nélkülözhetetlen minden fontos szabályozást és adminisztrációt. Ismertje a gazdasági, pénzügyi, piaci, adózási, számviteli alapfogalmakat. Ismerje a tűz- és balesetvédelmi előírásokat. Ismerje a tanulótartás szabályait. Rendelkezzen alapvető pedagógiai ismeretekkel. Tudja meghatározni és elbírálni a tanulók és alkalmazottak tevékenységét, munkáját. IV. A szakmai minősítés és vizsgáztatás rendje A mestervizsga célja annak megállapítása, hogy a mesterjelölt: elsajátította-e a tevékenység gyakorlásához mester szinten szükséges, szakmai elméleti és gyakorlati, vállalkozási és pedagógiai ismereteket; képes-e munkáját magas színvonalon, önállóan végezni; megfelel-e a vonatkozó hatályos rendeletben előírt feltételeknek; rendelkezik-e a szakmai követelmények által támasztott tudáselemekkel, gyakorlati készségekkel, a vállalkozás működéséhez szükséges szakmai, emberi tulajdonságoknak birtokában van-e. IV/1. A mestervizsga részei a) szakmai gyakorlat b) szakmai elmélet, valamint c) vállalkozási (közgazdasági, jogi, munkaügyi stb. ) ismeretek, d) pedagógiai ismeretek. A szakmai elméleti vizsga írásbeli és szóbeli részből áll. Megjegyzés: 8.

9 Az elméleti vizsgára bocsátás feltétele az előzőleg sikeresen végrehajtott szakmai gyakorlati vizsga. A) Gyakorlati vizsga Szakmai gyakorlatból a jelöltnek az adott hangszeren valamennyi javítást el kell tudnia végezni, és a szakmunkásvizsgánál magasabb fokú szakmai tudást igénylő vizsgamunkát kell elkészítenie. A gyakorlati vizsga - helyszíne: a vizsgabizottság elnöke által kijelölt helyiség - időtartama: 8 óra Megjegyzés: A gyakorlati vizsgát a szóbeli vizsgától eltérő napon kell lebonyolítani. Gyakorlati mestervizsga feltételei A mestervizsgát lehetőleg csoportosan egyéb társszakmákkal közösen - esetleg egyénileg - kell megszervezni úgy, hogy a vizsgabizottságban legalább egy tag az érintett szakma művelője és képviselője legyen. A mestervizsgára a vizsga megkezdése előtt legalább 3 hónappal kell jelentkezni, és a vizsgabizottság elnöke a jelöltnek - a vizsgabizottsági tagok egyetértésével - gyakorlati vizsgaremek feladatot jelöl ki, amelynek elvégzését folyamatában ellenőrizteti és a vizsga alkalmával értékeli. A gyakorlati helyszíni vizsga helyét és időpontját, valamint a gyakorlati vizsgafeladatot a vizsgabizottság elnöke jelöli ki és gondoskodik a megfelelő feltételekről. A vizsgabizottság a feladattól függően gondoskodik a munkafolyamat elvégzéséhez szükséges anyagokról és eszközökről. A helyszíni gyakorlati vizsga időtartama maximum 8 óra, a teljesítmény a gyakorlati vizsgaremekkel együtt értékelendő. A gyakorlati vizsgamunkák értékelése a vizsgabizottság által előre elkészített értékelő lapon pontozással történik, a következő szempontok alapján: Vizsgaremek 8 órás helyszíni vizsga Szakszerű technológia Esztétikai, akusztikai követelmények 5 pont 3 pont 2 pont Az a jelölt aki a gyakorlati vizsgán nem éri el a maximálisan adható pontszám 75 %-át: "Nem felelt meg" minősítést kap. A gyakorlati mestervizsga a helyszín sajátosságaival foglalkozó munkavédelmi oktatással kezdődik. Fel kell hívni a vizsgázó figyelmét a munkavégzés során 9.

10 alkalmazandó környezetvédelmi, valamint munkavédelmi és higiéniai előírások betartására. A helyszínen megadott feladatokat a jelölt folyamatosan készíti el. Szakmai gyakorlati vizsgafeladatok: - Fúvóka készítés. - Koszorú készítés (esetleg belső) hangszerkorpuszhoz. - Vízi billentyűkészítés kovácsolással, forrasztással, rugókészítés kovácsolással. - Fúvócsőkészítés forrasztással, vagy behúzásos módszerrel. - Korpuszgyűrű készítés. - Új huzal készítés külső-belső és gyűrű. - Különlegesen sérült hangszertölcsér vagy hajlás javítása esetleg pótlással vagy a hangszer stílusához alkalmazandó védőfolttal. - Új huzalhajlás készítése ólomöntéssel, kézi hajlításos kiigazítással. - Különlegesen elhasznált hangszergép javítása pótlásokkal. B) Írásbeli vizsga A mestervizsga írásbeli feladatsorát a vizsgabizottság adja meg az elméleti követelményekben megfogalmazottak alapján. Írásbeli vizsgafeladatok (ajánlás) 1./ a) Ismertesse a rézfúvós hangszerek történetét, kialakulását a natúrkürtöktől a modern gépes hangszerekig. b) Ismertesse a rézfúvós hangszerekhez használatos ötvözetek tulajdonságait, a kemény, félkemény és lágy anyagok természetét és felhasználási módjait. c) Rajzoljon egy belsőrugós gépet (a fordítóig). d) Ismertesse milyen esztétikai elveket kell figyelembe venni a történelmi rézfúvós hangszerek restaurálásánál. készítésénél és javításánál. e) Ismertesse a hangszínt és a hangmagasságot befolyásoló tényezőket a rézfúvós hangszerek esetében. 2./ a) Ismertesse a korpuszkészítés folyamatát, általában a kónuszos csövek, korpusztoldatok készítését. b) Ismertesse a kemény- és lágyforrasztás anyagait, a verőforrasz összetételét. c) Készítsen megadott méretek alapján korpuszsablont, vegye figyelembe a fogazás mélységét.(hossz 740 mm, alul a tölcsérnél 150 mm, 30 mm-es osztásban 80mm-53mm-41mm, 26mm-18mm-14mm-12,5mm. Fogazási mélység 3 mm.). d) Ismertesse milyen esztétikai szempontok vannak a rézfúvós hangszerek tervezésénél (korpusz-támaszok-támaszalátétek-gombok, gyűrűk, vizibillentyűk egysége. 10.

11 e) Ismertesse a különféle ötvözetek, vastagságok és bevonatok hatását és akusztikai szerepét a rézfúvós hangszerek tekintetében. 3./ a) Írja le a fúvókakészítés folyamatát széria és egyedi darabok esetén. Ismertesse a sablonkészítést és kézi esztergálást belső minta alapján. b) Ismertesse az öntvények és rudak anyagait és azok tulajdonságait c) Készítsen műszaki rajzot adott fúvóka-mintadarabról, rajzolja le belső szerkezetét is. d) Ismertesse milyen esztétikai követelményeket kell figyelembe venni a rézfúvós hangszerek készítésénél, javításánál (pótlás ill. új hangszer esetén). e) Ismertesse a méretek és csőátmérők szerepét (menzúra) a rézfúvós hangszerek akusztikájában. 4./ a) Írja le a korpuszigazítás, kónuszos csövek javításának menetét, műveleti sorrendjét, a szükséges gépeket és szerszámokat igazítóvason simítással és golyózással. b) Ismertesse az igazítóvasak, simítóvasak, használatos szerszámok anyagait, azok karbantartását és élezését. c) Készítsen műhelyrajzot egy kovácsoltrugós B trombita vizibillentyűről és annak állványáról. d) Ismertesse a rézfúvós hangszerek elhelyezkedését az aerofon hangszercsoportban. e) Ismertesse a rézfúvós hangszerek hangolási lehetőségeit a zenekari használat szempontjából, valamint a menetközbeni hangolás lehetőségeit. 5./ a) Ismertesse a gép- és váltójavítás menetét (műveleteket, felhasznált anyagokat, gépeket, szerszámokat). b) Ismertesse a csiszoláshoz és polírozáshoz használatos kerekeket, csiszolóanyagokat. c) Készítsen műhelyrajzot egy forgóventil váltóházról (váltót, zárfeneket és menetes zárfeneket). d) Hasonlítsa össze a barokk és reneszánsz irányzatokat az aerofon hangszerek tükrében. e) Mit tud a parafa-, filc- és gumiütközők szerepéről a különböző gépek esetében, jelentőségükről a váltók pontos beállításában? C) Szóbeli vizsga, szakmai-elméleti vizsgakérdések A mestervizsga szóbeli feladatsorát a vizsgabizottság adja meg az elméleti követelményekben megfogalmazottak alapján. Az elméleti anyag minden részletre kiterjedő rézfúvós hangszerkészítő és -javító szakmai ismeretekre és az egyéb hangszercsoportok általános ismeretére oszlik. Ez utóbbit a többi társszakma mestervizsga-kérdéseiből lehet összeállítani. 11.

12 Szakmai elméleti (szóbeli) vizsgakérdések 1) Beszéljen a rézfúvós hangszerek kialakulásának történetéről, a megszólaltatás módjáról, a hangszer fejlődéséről, szerepéről a különböző korok zenéjében. Beszéljen az esztergagép részeiről. Beszéljen a készítéshez és javításhoz használatos anyagokról, megmunkálási módjaikról. 2) Beszéljen a rézfúvós hangszerek generáljavításáról, céljáról, menetéről, a felhasznált anyagokról. Mit tud az aerofon hangszerekről? Beszéljen a hangszerjavító műhelyre vonatkozó tűzrendészeti előírásokról. 3) Mit tud a rézfúvós hangszertest elkészítéséről, a szükséges gépekről és szerszámokról? Mit tud a Sachs-Hornbostel féle hangszer-csoportosításról? Beszéljen a lángforrasztásról (kemény és lágy forrasztás), anyagairól, műveleti soráról, eldolgozási módszereiről. 4) Mit tud a rézfúvós hangszerek mechanikájáról? Milyen alkotóelemei vannak és ezek miből és hogyan készülhetnek? Ismertesse a szakmához kapcsolódó gépi berendezéseket, valamint azok balesetvédelmi előírásait. 5) Ismertesse a korpusz kiigazítás menetét, a használatos szerszámokat, valamint a műveleti sorrendet. Ismertesse a különféle védő-tartó-támasztó rendszereket (védőfolt, ujjtartó, válltartó, támaszok), szerepüket a hangszer statikai szempontjából. Mit tud a tűzveszélyes anyagok tárolásáról? 6) Ismertesse a korpusz és korpusztoldat elkészítési menetét. Ismertesse a szakmában használatos gépi és kézi meneteket, azok készítését, a különféle fúrók és a gépi fordulatok szerepét a menetkészítésben, a menetemelkedés fontosságát a rézfúvós hangszerek esetében. Mit tud a rézfúvós hangszerekhez használható nemes és színes fémekről? 7) Beszéljen a fúvóka készítés menetéről, a fúvócsőhöz való illesztéséről. Mit tud a különböző csiszolóanyagok, paszták, tárcsák, csiszoló kerekek szerepéről a rézhangszer esztétikai szempontjából? Mit tud a szikraforgácsolás (köszörülés) beleseti veszélyeiről? 8) Ismertesse a forgóventil lényegét, szerepét a játéktechnikában (dupla és tripla gépek esetén is). Beszéljen a különféle ütköző (patkó) típusok szerepéről a hangszer beállításánál. Beszéljen az elektromos áram és elektromos gépek baleseti veszélyforrásairól. 9) Ismertesse a perinet (nyomó) billentyű jelentőségét, a javításával kapcsolatos problémákat, a pontos beállítás módszereit. Beszéljen a rézfúvós hangszerek hangolásának lehetőségeiről. Mit tud az esztergálási munkák baleseti forrásairól? 12.

13 10) Ismertesse a gépjavítás menetét (műveletek, eszközök, anyagok). Beszéljen a rézfúvós hangszerek generáljavításának esztétikai követelményeiről. Beszéljen a hangszerjavító műhelyben és a hangszerüzletben kötelező érvényű etikai szabályokról. 13.

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Orgonaépítő) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KERÁMIAKÉSZÍTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KÁDÁR mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1 A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

KOVÁCS mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

KOVÁCS mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI KOVÁCS mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

az épületszerkezetek megépítéséhez szükséges építési segédszerkezetek elkészítése (állványok, zsaluzatok), különböző fajta habarcsok és betonok

az épületszerkezetek megépítéséhez szükséges építési segédszerkezetek elkészítése (állványok, zsaluzatok), különböző fajta habarcsok és betonok 31/1996. (VI. 19.) IKM rendelet Hatályos: 2005.07.16-31/1996. (VI. 19.) IKM rendelet az ipari mesterképzés szakmai és vizsgakövetelményeiről A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény 7. -ának (3)

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ. mestervizsgaszint és szakmai követelmények

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ. mestervizsgaszint és szakmai követelmények Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai

Részletesebben

ÖNTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

ÖNTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI ÖNTŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítések adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. november 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KELMEFESTŐ ÉS -TISZTÍTÓ mestervizsgaszint és szakmai követelmények 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai

Részletesebben

A 109. sorszámú Gyakorló hangszerkészítő és javító (hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye

A 109. sorszámú Gyakorló hangszerkészítő és javító (hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 109. sorszámú Gyakorló hangszerkészítő és javító (hangszercsoport megjelölésével) megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. Z ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1.1. szakképesítés

Részletesebben

BÁDOGOS ÉS ÉPÜLETBÁDOGOS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

BÁDOGOS ÉS ÉPÜLETBÁDOGOS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK Magyar Kereskedelmi és Iparkamara BÁDOGOS ÉS ÉPÜLETBÁDOGOS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK - 1997 - I. MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI A) A mestervizsgához szükséges szakképesítések adatai: A

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Fafúvós)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Fafúvós) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Fafúvós) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre szakma gyakorlati oktatásához (OKJ száma: ) A napló vezetéséért felelős: A foglalkoztató vállalkozó, vállalkozás neve:.. Címe:. Ügyintéző neve,telefonszáma:... A tanuló

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Vonós, pengetős)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Vonós, pengetős) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Vonós, pengetős) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGASÉPÍTŐ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. november 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékében szereplő adatai

KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI. I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékében szereplő adatai KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGÁZTATÁSI KÖVETELMÉNYEI I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékében szereplő adatai 1.1. Szakképesítés azonosító száma: 32 2 7429 02 2 5 07 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

ORTOPÉDIAI KÖTSZERÉSZ ÉS FŰZŐKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEK

ORTOPÉDIAI KÖTSZERÉSZ ÉS FŰZŐKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEK Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ORTOPÉDIAI KÖTSZERÉSZ ÉS FŰZŐKÉSZÍTŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEK - 1997 - I. MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1.) A mestervizsgához szükséges szakképesítések adatai

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Cimbalom)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Cimbalom) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Cimbalom) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁLYHÁS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁLYHÁS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁLYHÁS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ÖTVÖS MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY -1997 I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt szakmunkás- vagy szakképesítő bizonyítvánnyal,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÁCS, ÁLLVÁNYOZÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÁCS, ÁLLVÁNYOZÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÁCS, ÁLLVÁNYOZÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ

O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ Magyar Kereskedelmi és Iparkamara O R T O P É D I A I M Û SZ E R É SZ MESTERVIZSGASZINT ÉS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK - 1998. - I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek)

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁRPITOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁRPITOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÁRPITOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola, Tapolca SZAKMAI PROGRAM. 4. kötet

Széchenyi István Szakképző Iskola, Tapolca SZAKMAI PROGRAM. 4. kötet SZAKMAI PROGRAM 4. kötet A GYAKORLATI OKTATÁS ÉS A SZAKMAI ALAPOZÓ OKTATÁS SZAKISKOLAI PROGRAMJA 9 10. évfolyam Tapolca, 2006 Tartalom A. A program érvényessége 3. old. B. Óratervek 4. old. C. A gyakorlati

Részletesebben

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium 031242 HELYI TANTERV A MODERN, ELŐREHOZOTT, 3 ÉVES SZAKKÉPZÉSHEZ Gépészet..SZAKMACSOPORT Szerkezetlakatos..SZAKMA OKJ SZÁMA:31 521 24 1000 00 00 ÉRVÉNYES:

Részletesebben

FÉRFISZABÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

FÉRFISZABÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI FÉRFISZABÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Férfiszabó mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A férfiszabó mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A férfiszabó mestervizsgára jelentkezéshez

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA AUTÓELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA AUTÓELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA AUTÓELEKTRONIKAI MŰSZERÉSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZ- ÉS TÜZELÉSTECHNIKAI MŰSZERÉSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZ- ÉS TÜZELÉSTECHNIKAI MŰSZERÉSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÁZ- ÉS TÜZELÉSTECHNIKAI MŰSZERÉSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPIRGYÁRTÓ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPIRGYÁRTÓ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPIRGYÁRTÓ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

31 215 02 0010 31 07 Kosárfonó és fonottbútor-készítő Népi kézműves

31 215 02 0010 31 07 Kosárfonó és fonottbútor-készítő Népi kézműves A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZERSZÁMKÉSZÍTŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZERSZÁMKÉSZÍTŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZERSZÁMKÉSZÍTŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi

Részletesebben

ELEKTROMOS GÉP- ÉS KÉSZÜLÉKSZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

ELEKTROMOS GÉP- ÉS KÉSZÜLÉKSZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI ELEKTROMOS GÉP- ÉS KÉSZÜLÉKSZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. Az elektromos gép- és készülékszerelő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. Az elektromos gép- és készülékszerelő mestervizsgához szükséges

Részletesebben

T E T Ő F E D Ő MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK

T E T Ő F E D Ő MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK Magyar Kereskedelmi és Iparkamara T E T Ő F E D Ő MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNYEK - 1997 - I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI A) A mestervizsgához szükséges szakképesítések adatai A szakma (szakképesítés)

Részletesebben

Autóelektronikai műszerész

Autóelektronikai műszerész A szakképesítés megnevezése: Autóelektronikai műszerész OKJ (Országos Képzési Jegyzék) száma: 52 525 011000 00 00 Képzési idő: 2 év A szakképesítés szintje: Középszintű szakképesítés A jelentkezés feltétele:

Részletesebben

1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés

1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés 1. számú melléklet KÉPZÉSI PROGRAM (2010) Divat- és Stílustervező szakképesítés Készítette: Kovács- Mader Ágnes Árpád szakképző Iskola és Kollégium I. A képzés általános jellemzői 1) Szakmai megnevezés,

Részletesebben

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Zongora)

HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Zongora) Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HANGSZERKÉSZÍTŐ ÉS -JAVÍTÓ MESTERVIZSGA SZAKMAI KÖVETELMÉNY (Zongora) -1997- I. A mestervizsgára jelentkezés feltételei A jelölt rendelkezzen a mestervizsgához előírt

Részletesebben

LÁBÁPOLÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

LÁBÁPOLÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI LÁBÁPOLÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Lábápoló mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Lábápoló mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Főiskolai Tanács 48-2002/2003. sz. határozatával 2003. március 18. napján elfogadta. 2003. Dunaújváros 1. kiadás 0. módosítás 1(29). oldal TARTALOM I. A MVSZ hatálya II. Ügyrend III.

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPÍRFELDOLGOZÓ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA ÉPÜLET- ÉS SZERKEZETLAKATOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló

Részletesebben

A 28/2003. (X. 18.) OM rendelet 1. számú melléklete 51. sorszáma alatt kiadott szakács szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei

A 28/2003. (X. 18.) OM rendelet 1. számú melléklete 51. sorszáma alatt kiadott szakács szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei A 28/2003. (X. 18.) OM rendelet 1. számú melléklete 51. sorszáma alatt kiadott szakács szakképesítés szakmai és vizsgakövetelményei SZAKÁCS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. A SZAKKÉPESÍTÉS

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata 2015.

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara. Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata 2015. Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata 2015. 1 A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Mesterképzési és Mestervizsga Szabályzata A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a szakképzésről

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VILLANYSZERELŐ A MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VILLANYSZERELŐ A MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VILLANYSZERELŐ A MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MGYR KERESKEDELMI ÉS IPRKMR KÉZÁPOLÓ ÉS MŰKÖRÖMÉPÍTŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRM 2012 I. Általános irányelvek 1. mesterképzés szabályozásának jogi háttere képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM FAZEKAS SZAKKÉPESÍTÉS/ELÁGAZÁS

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM FAZEKAS SZAKKÉPESÍTÉS/ELÁGAZÁS OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM FAZEKAS SZAKKÉPESÍTÉS/ELÁGAZÁS ADAPTÁLT KÖZPONTI PROGRAM LÁTÁSSÉRÜLTANULÓK SZÁMÁRA 2007 Készült a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézetben Az alapprogramot készítette:

Részletesebben

31 521 08 0010 31 02 Háztartási gépgyártó Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő

31 521 08 0010 31 02 Háztartási gépgyártó Gépgyártósori gépkezelő, gépszerelő A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA NŐI SZABÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA NŐI SZABÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA NŐI SZABÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi CLVII.

Részletesebben

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM PORCELÁNKÉSZÍTŐ ÉS FESTŐ ADAPTÁLT KÖZPONTI PROGRAMJA MOZGÁSKORLÁTOZOTT TANULÓK SZÁMÁRA 2007 Készült a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézetben Az adaptált programot

Részletesebben

SZAKMAI PROGRAM. Épületgépészeti rendszerszerelő

SZAKMAI PROGRAM. Épületgépészeti rendszerszerelő Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium 3700 Kazincbarcika, Május 1 út 11 SZAKMAI PROGRAM Épületgépészeti rendszerszerelő OKJ azonosító szám 31 582 21 11. 12. szakképző évfolyam

Részletesebben

Palotai Zoltán. Előrajzolás. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő)

Palotai Zoltán. Előrajzolás. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) Palotai Zoltán Előrajzolás A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) A követelménymodul száma: 0111-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-016-30

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÉPI FORGÁCSOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÉPI FORGÁCSOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GÉPI FORGÁCSOLÓ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 1 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011.

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 34 525 06 KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 34 525 06 KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 34 525 06 KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET KÖVETELMÉNYMODUL 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy

Részletesebben

54 215 02 0010 54 01 Vésnök ( tevékenység megjelölésével) Vésnök

54 215 02 0010 54 01 Vésnök ( tevékenység megjelölésével) Vésnök 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Képzési program. Függőpálya kezelő képzési modul. Sífelvonó és függőpálya kezelők. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont

Képzési program. Függőpálya kezelő képzési modul. Sífelvonó és függőpálya kezelők. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont Képzési program Sífelvonó és függőpálya kezelők alapképzésére Függőpálya kezelő képzési modul 2015 Modul megnevezése: FÜGGŐPÁLYA KEZELŐ 1.

Részletesebben

SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ. a 31 543 01 FAMEGMUNKÁLÓ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához

SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ. a 31 543 01 FAMEGMUNKÁLÓ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 543 01 FAMEGMUNKÁLÓ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához a 34 543 02 Asztalos szakképesítés kerettanterve alapján I. A szakképzés jogi háttere

Részletesebben

Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskola

Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskola Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskola Budapest HE LYI MINTA TANTERV (tervezet) Építészet SZAKMACSOPORT Magasépítő technikus OKJ SZÁMA: 54 582 03 0000 00 00 1 Feladatok, ismeretek,

Részletesebben

KISHAJÓÉPÍTŐ, -KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KISHAJÓÉPÍTŐ, -KARBANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KISHAJÓÉPÍTŐ, -KARANTARTÓ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 31 543 05 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK

SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 1 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK 2 SZOBRÁSZAT ÉS KERÁMIA TANSZAK ÁLTALÁNOS CÉLOK ÉS FELADATOK A szobrászat és kerámia műhelygyakorlat célja az

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Kárpitos szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 542 05 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Hegesztő szakképesítés

Hegesztő szakképesítés Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium 3700 Kazincbarcika, Május 1 út 11 SZAKMAI PROGRAM Hegesztő szakképesítés OKJ azonosító szám 31 521 11 0000 00 00 11. 12. szakképző évfolyam

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BÚTORASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BÚTORASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA BÚTORASZTALOS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított

Részletesebben

LAKBERENDEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI

LAKBERENDEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI LAKBERENDEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MGYR KERESKEDELMI ÉS IPRKMR JÁRMŰFÉNYEZŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRM 2013 I. Általános irányelvek 1. mesterképzés szabályozásának jogi háttere képzési program a szakképzésről szóló, többször módosított 1993.

Részletesebben

31 521 11 0100 31 04 Gázhegesztő Gázhegesztő

31 521 11 0100 31 04 Gázhegesztő Gázhegesztő 0248-0 Vágási műveletek 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gépgyártástechnológiai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 521 03 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 031248 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA IV. KÖTET HELYI TANTERVEK RÉGI OKJ SZERINT 2010. SZEPTEMBER 21.

A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 031248 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA IV. KÖTET HELYI TANTERVEK RÉGI OKJ SZERINT 2010. SZEPTEMBER 21. A BEREGSZÁSZI PÁL SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 031248 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA IV. KÖTET HELYI TANTERVEK RÉGI OKJ SZERINT 2010. SZEPTEMBER 21. 2 SZAKKÉPZÉSI PROGRAM ÉS AZ ALKALMAZOTT SZAKMAI TANTERVEK A RÉGI

Részletesebben

GÁZ- ÉS TÜZELÉSTECHNIKAI MŰSZERÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETEMÉNYEI

GÁZ- ÉS TÜZELÉSTECHNIKAI MŰSZERÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETEMÉNYEI GÁZ- ÉS TÜZELÉSTECHNIKAI MŰSZERÉSZ MESTERVIZSGA KÖVETEMÉNYEI I. A Gáz- és tüzeléstechnikai műszerész mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Gáz-

Részletesebben

BURKOLÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

BURKOLÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI BURKOLÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Burkoló mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek A Burkoló mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek

Részletesebben

KISHAJÓÉPÍTŐ, -KARBANTARTÓ TECHNIKUS

KISHAJÓÉPÍTŐ, -KARBANTARTÓ TECHNIKUS I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló, többször módosított 1993.

Részletesebben

ÁCS, ÁLLVÁNYOZÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

ÁCS, ÁLLVÁNYOZÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI ÁCS, ÁLLVÁNYOZÓ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. Az Ács, állványozó mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Az Ács, állványozó mestervizsgára jelentkezéshez

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐMŰVES MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐMŰVES MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MGYR KERESKEDELMI ÉS IPRKMR KŐMŰVES MESTERKÉPZÉSI PROGRM 2014 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 (1) 457-5401 E-mail: dolgozvatanulj@mkik.hu Honlap: www.mkik.hu

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA FÉNYKÉPÉSZ ÉS FOTÓTERMÉK-KERESKEDŐ KÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA FÉNYKÉPÉSZ ÉS FOTÓTERMÉK-KERESKEDŐ KÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA FÉNYKÉPÉSZ ÉS FOTÓTERMÉK-KERESKEDŐ KÉPZÉSI PROGRAM 2012 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A képzési program a szakképzésről szóló,

Részletesebben

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK

1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. EGYÉB ADATOK A 167. sorszámú Nyomdaipari gépmester megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 213 04 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről

Részletesebben

LÉGTECHNIKAI RENDSZERSZERELŐ

LÉGTECHNIKAI RENDSZERSZERELŐ I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény, a gazdasági kamarákról

Részletesebben

Szakmai program KÖZPONTIFŰTÉS- ÉS GÁZHÁLÓZAT RENDSZERSZERELŐ OKJ: 31 582 21 0010 31 02

Szakmai program KÖZPONTIFŰTÉS- ÉS GÁZHÁLÓZAT RENDSZERSZERELŐ OKJ: 31 582 21 0010 31 02 INCZÉDY GYÖRGY Középiskola, Szakiskola és Kollégium 4400 Nyíregyháza, Árok u. 53. Postafiók: 98 Tel.: 42/508-320 Fax: 42/433-756 OM azonosító: 033690 E-mail: iskola@inczedy.sulinet.hu Honlap: www.inczedy.hu

Részletesebben

A WESTSIK VILMOS ÉLELMISZERIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PÉK MESTERKÉPZÉS PROGRAMJA

A WESTSIK VILMOS ÉLELMISZERIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PÉK MESTERKÉPZÉS PROGRAMJA A WESTSIK VILMOS ÉLELMISZERIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PÉK MESTERKÉPZÉS PROGRAMJA Nyíregyháza 2015 PÉK MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI 1. A Pék mestervizsgára jelentkezés feltételei 1.1. A mestervizsgához szükséges

Részletesebben

KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KŐFARAGÓ, MŰKÖVES ÉS ÉPÜLETSZOBRÁSZ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Kőfaragó, műköves és épületszobrász mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A kőfaragó, műköves és épületszobrász mestervizsgához szükséges

Részletesebben

SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 521 01 BEVONTELEKTRÓDÁS KÉZI ÍVHEGESZTŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához

SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 521 01 BEVONTELEKTRÓDÁS KÉZI ÍVHEGESZTŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához SZAKMAI TANTERVI ADAPTÁCIÓ a 31 521 01 BEVONTELEKTRÓDÁS KÉZI ÍVHEGESZTŐ részszakképesítés HÍD II. programban történő 2 éves oktatásához a 34 521 06 Hegesztő szakképesítés kerettanterve alapján I. A szakképzés

Részletesebben

51 525 01 1000 00 00 Autószerelő Autószerelő 31 525 04 0000 00 00 Targonca- és munkagépszerelő Targonca- és munka gépszerelő

51 525 01 1000 00 00 Autószerelő Autószerelő 31 525 04 0000 00 00 Targonca- és munkagépszerelő Targonca- és munka gépszerelő A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CIPŐKÉSZÍTŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CIPŐKÉSZÍTŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CIPŐKÉSZÍTŐ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2014 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 (1) 457-5401 E-mail: dolgozvatanulj@mkik.hu

Részletesebben

KÖZPONTIFŰTÉS- ÉS GÁZHÁLÓZAT RENDSZERSZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

KÖZPONTIFŰTÉS- ÉS GÁZHÁLÓZAT RENDSZERSZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI KÖZPONTIFŰTÉS- ÉS GÁZHÁLÓZAT RENDSZERSZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI I. A Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő

Részletesebben

Szakmai program (helyi tanterv)

Szakmai program (helyi tanterv) ÉLTES MÁTYÁS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA, EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT 2800, Tatabánya, Bánhidai-ltp. 408. Szakmai program (helyi tanterv)

Részletesebben

6. Az iskola vezetésének és közösségeinek külső kapcsolatai

6. Az iskola vezetésének és közösségeinek külső kapcsolatai 6. Az iskola vezetésének és közösségeinek külső kapcsolatai 6.1. Az iskolai munka megfelelő szintű irányításának érdekében az iskola igazgatóságának állandó munkakapcsolatban kell állnia a következő intézményekkel:

Részletesebben

ELEKTROMOS GÉP- ÉS KÉSZÜLÉKSZERELŐ SZAKKÉPESÍTÉS KÖZPONTI PROGRAMJA

ELEKTROMOS GÉP- ÉS KÉSZÜLÉKSZERELŐ SZAKKÉPESÍTÉS KÖZPONTI PROGRAMJA ELEKTROMOS GÉP- ÉS KÉSZÜLÉKSZERELŐ SZAKKÉPESÍTÉS KÖZPONTI PROGRAMJA I. A szakképesítés adatai, a képzés szervezésének feltételei és a szakképesítés óraterve 1. A szakképesítés adatai A szakképesítés azonosító

Részletesebben

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető Kormány álláspontjának.

1 Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető Kormány álláspontjának. 1 Az emberi erőforrások miniszterének /2016. EMMI rendelete az emberi erőforrások minisztere hatáskörébe tartozó szakképesítések mestervizsga követelményeiről szóló 47/2014. (. 29.) EMMI rendelet módosításáról

Részletesebben

Rozipál György a II. Rákóczi Ferenc Szakközép-és Szakiskola igazgatójának munkaköri leírása

Rozipál György a II. Rákóczi Ferenc Szakközép-és Szakiskola igazgatójának munkaköri leírása Rozipál György a II. Rákóczi Ferenc Szakközép-és Szakiskola igazgatójának munkaköri leírása A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 54. paragrafusa alapján felelős az intézmény szakszerű és törvényes

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA AUTÓSZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA AUTÓSZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA AUTÓSZERELŐ MESTERVIZSGA KÖVETELMÉNYEI 2013 I. Az Autószerelő mestervizsgára jelentkezés feltételei 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítési feltételek Az Autószerelő

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Segesd-Taranvi IV. Béla Király Általános Iskola 7562 Segesd, Iskola u. 1. IV. BÉLA KIRÁLY ÁLTALÁNOS ISKOLA TARANYI ÁLTALÁNOS ISKOLA OM 201315 SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013 1 TARTALOMJEGYZÉK 1.

Részletesebben

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium 031242 HELYI TANTERV AZ ELŐREHOZOTT, 3 ÉVES SZAKKÉPZÉSHEZ Gépészet..SZAKMACSOPORT Gépi forgácsoló..szakma OKJ SZÁMA: 31 521 09 1000 00 00 ÉRVÉNYES: 2012.

Részletesebben

A 21. sorszámú Fegyverműszerész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 21. sorszámú Fegyverműszerész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 21. sorszámú Fegyverműszerész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 863 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika 11. évfolyam A tanév célja a középszintű érettségire való felkészítés, az emelt szintű érettségire való felkészülésnek a megalapozása. A középszintű érettségi elősegíti az eligazodást és a munkába állást

Részletesebben

Az 59. sorszámú Fegyverműszerész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

Az 59. sorszámú Fegyverműszerész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK Az 59. sorszámú Fegyverműszerész megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 54 863 01 1.2. Szakképesítés

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS a 34 542 05 KÁRPITOS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Kizárólag a 2012/2013. tanévben induló szakképzésekre vonatkozóan a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény (a továbbiakban Szt.)

Részletesebben

HŰTŐ- ÉS KLÍMABERENDEZÉS-SZERELŐ, KARBANTARTÓ

HŰTŐ- ÉS KLÍMABERENDEZÉS-SZERELŐ, KARBANTARTÓ I. Általános irányelvek 1. A képzés szabályozásának jogi háttere A központi program a közoktatásról szóló, többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény, a szakképzésről szóló, többször módosított 1993.

Részletesebben

Tájékoztató a szintvizsgáról

Tájékoztató a szintvizsgáról Tájékoztató a szintvizsgáról A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 28. -a minden szakiskolai tanuló számára kötelezően előírja, hogy a 9. osztályban, február első tanítási napjától április

Részletesebben