A prémium termék selejtjei: egy mangalica-telep az ASP árnyékában

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A prémium termék selejtjei: egy mangalica-telep az ASP árnyékában"

Átírás

1 A prémium termék selejtjei: egy mangalica-telep az ASP árnyékában Békés megyében, Elek határában működik egy mangalicasertés- telep. Zárt rendszerű a tartástechnológia, tehát nem szabadon kószálnak az állatok ennek ellenére úgy kezelik őket, mintha szabadtartásban élnének. Bár erről szó sincs, de az afrikai sertéspestis okán ez a vállalkozás is veszteséget halmoz veszteségre az utóbbi pár hónapban. A telep tulajdonosa a bakonszegi Horizont 98. Kft., amelynek ügyvezetője, Szabó Béla és testvére, Szabó Ferenc, a telep vezetője fogad minket alapos bemosakodás után. A nyári melegben a zárt védőruhában amúgy is rögtön megizzadunk, de amikor kiderülnek a részletes adatok, a nehezen megmagyarázható döntések, akkor tényleg elkezd rólunk folyni a víz. Az elmúlt 2 hónapban ugyanis a hasított félsertés korábbi 644 forintos kilogrammonkénti felvásárlási árát alaposan orrba vágták: az Olmos-Tóth Kft. 644 forintról 495-re csökkentette 1 kiló mangalica árát (150 forintos visszaesés), míg a mohácsi felvásárlónál most csak 96 forint volt a csökkenés. Eleken zárt telepen tartják a mangalicaállományt Bár teljesen zárt tartásban nevelik a mangalicákat, és arról sem tudnak, hogy Békés megyében 1. oldal (összes: 5)

2 volna valahol fertőzés, rögtön a legszigorúbb állategészségügyi biztonsági rendszabályokat léptették életbe velük szemben. Kezdődött azzal, hogy 2 hónapig senkinek nem kellett a mangalica, a hízott sertés még most is ott áll az ólakban. Ezek tartási és takarmányozási költsége azóta is a tulajdonosokat terheli. Számításaik szerint ez mostanra millió forint veszteséget jelent. Azon már csak én értetlenkedtem, hogy miként lehetséges: 644 forintot nem adnak a mangalica kilójáért, mert, úgymond, baj van az állategészségüggyel viszont forintos felvásárlási árnál ez a kétely megszűnik? Drágábban félünk a fertőzéstől, de olcsóbban már nem érdekes? Kinek-minek az érdeke húzódik meg a háttérben? Szabó Béla és Szabó Ferenc a tisztánlátás érdekében egy kis számolással kezdi az értékelést. Ma egy darab 140 kilogrammos mangalicahízóból 18 kilogramm szalonnás csontos karaj jön ki. Ha ezt csont nélküli karajban nézzük, az 4,5 kilogramm. A két hátsó comb, amit a serranói sonka készítéséhez használnak, 23 kilogrammot tesz ki együtt, csonttal. A két lapocka 14 kilogrammot nyom. A mangalicatarja csonttal együtt 9 kilogramm, csont nélkül 4,5 kilogramm. Az F1-ek 1 kg élősúly előállításához 3,7 kilogramm takarmányt használnak fel Ennek a hízónak az oldalasa 7 kilogramm, a hasaalja 9 kilogramm, az apróhús 3 kilogramm, a tokaszalonna 2,5 kilogramm (ezt 300 forintért veszik), a szalonna 9 kilogramm (átlagosan 500 forinttal számolják). Így összesen 99 ezer forintot kaphat a feldolgozó. A 140 kilogrammos hízóból hasítva 116 kilogramm félsertés lesz, mert levonják a belsőségeket és a hájat. Ez utóbbit a termelő nem hozhatja el, de a feldolgozó felhasználja. Ha 200 hízóval számolunk, az 6 mázsa hájat, ami egyúttal 6 mázsa zsírt tesz ki. Ez is szép árbevétel. A szállítás és vágás darabonként 15 ezer forintba kerül. A termelő pedig arról ábrándozik, hogy egy mangalicahízóért fizessenek neki 84 ezer forintot. Ez pillanatnyilag hiú ábránd. 2. oldal (összes: 5)

3 Most a hasított félsertésért az Olmos-Tóth Kft. 495 forintot fizet kilogrammonként, így a teljes árbevétel forint. A mohácsi vágóhíd ugyanezért 550 forintot fizet kilogrammonként, ami forintot jelent. Átlagosan számolva ez a régi árhoz képest 20 ezer forintos ráfizetést jelent vagy ennél is nagyobb a veszteség. A másik oldalon ott az előállítás költsége. Szeretnék elérni, hogy még a jelenlegi helyzetben is kapjanak egy hízóért 70 ezer forintot, amitől, valljuk be, meglehetősen távolra kerültek. Még az sem segít rajtuk, hogy 708 kocájukra kocánként 198 eurós őshonos-támogatást kapnak. Külön a kocákra jár kocatámogatás is: egy koca állatjólléti támogatása 38 ezer forint lehet. Figyelembe kell venni, hogy itt a telepi bázis 813 jószágra érvényes. A hízók állatjólléti támogatása darabonként 2600 forint (ezeknél a leadott mennyiség számít), és kocánként kapnak havi 2100 forint gyógyszertámogatást is. Az ATEV a tetemek elszállítását 100 százalékban magára vállalja, a megsemmisítést pedig 70 százalékban. Ennek a havi költsége összesen 600 ezer forintot tesz ki. Tehát ha minden támogatást figyelembe veszünk, akkor 1 kocára 100 ezer forint jut. Ugyanakkor egyetlen koca termelésbe állítása 250 ezer forintba kerül. Furcsaság, hogyha egyszerre hatot fial, abból négy kan lesz és kettő koca, és ebből a kettőből sem mindig lehet tenyészállat. Évente 10 darab malaccal számolnak kocánként, ehhez 1,8- es fialási fordulót tudnak elérni. A fialási átlag egyébként 6,5 darab, a választási átlag 5,4 darab az eleki telepen. Az elhullás a fiaztatóban 10 százalékos, a süldőnevelőben és a hizlaldában 2 2 százalékos. A vakcina hétig hatásos, ami az intenzív fehérsertéseknél elegendő, de a mangalicánál az F1-eknél hét a hízlalási idő, tehát a vakcinázással is kétszer kell számolni. Az F1-ek 9 hónapra érik el a végsúlyt. A tiszta vérű állatoknál viszont hónapra tudják elérni a 140 kilogrammot, ami még költségesebb. Évente csak szalmából 2500 tonna az igényük Gazdasági abrakkal hizlalják a mangalicákat. Ebben egyharmados arányban szerepel az árpa. Az F1-eknél 1 kilogramm élősúlyhoz 3,7 kilogramm takarmányra van szükség, míg a tisztavérű 3. oldal (összes: 5)

4 állományban az 1 kilogramm élősúlyra jutó tápfelhasználás meghaladja a 7 kilogrammot. Minden egyes F1-hízó felneveléséhez 500 kilogramm takarmány kell, aminek az ára 40 ezer forint. Ehhez képest kapnak most ezer forintot 1 darab jószágért. Ugyanakkor számolni kell még a telepen dolgozó 20 ember munkabérével, ami havonta 6 millió forint, így évente 72 millió forintot tesz ki. Ezen felül ott vannak az egyéb költségek, járulékok, adók, amik tovább drágítják a költségeket. Az áramdíj meghaladja az 1 millió forintot havonta, és a gázköltség is túllépi az 1 millió forintot minden hónapban. Ami jó hír a növénytermesztőknek, az nem jó hír a takarmányfelvásárlóknak. Tavaly az árpa tonnáját ezer forintért vették meg, idén ezer forintot kellett fizetniük érte. A takarmány minőségű őszi búza tavaly 38 ezer forintba került, most ezért is 45 ezer forintnál többet kérnek. Jelenleg 7800 sertés található a telepen, ezek vélelmezett összértéke mintegy 400 millió forintot tesz ki. Törzskönyvezett szőkemangalica-kocából 813-at tartanak, és 722 szopós malac szerepel a nyilvántartásukban, ez az állat 42 napos koráig tart. A süldőkor a 42-től a 100. napig érvényes, ezekből most 2069 található a telepen. A hízó napos korig tart, ezekből most 4196 tartózkodik az ólakban. Ezek az adatok az F1-állományra vonatkoznak. Tartanak még 17 kant, amelyekből 6 szőke mangalica, továbbá a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületétől, az OlmosTóth Kft.-től és a hódmezővásárhelyi Hódmezőgazda Zrt.-től vásároltak 11 duroc kant. Kocaelőállítással ők maguk foglalkoznak. Búgatáskor az anyakocák 20 százalékát tiszta vérben kell fenntartani, az előállíthatóság megtartása érdekében. Hetente 40 kocát búgatnak, amiből 30 fialást várnak, vagyis 10 búgatás hibás termékenyítésnek minősül. Ez a mangalicánál ekkora állatállományban elfogadottnak számít, emiatt nem panaszkodnak. Szőkemangalica-koca keresztezett újszülött malacaival Ha a kocák árát nézzük, az kb. 200 millió forintot jelent, és a hízók összértéke is eléri a 190 millió forintot. Ott van még a süldőállomány, aminek az összértéke 40 millió forint, és a malacok is kb. 3,5 millió forintos értéket képviselnek. Mivel májusban leállt a vágás, azóta a disznók egymás hegyén- hátán mászkálnak. Mire 4. oldal (összes: 5)

5 újrakezdődött a feldolgozás, addigra már 70 millió forintra rúgott a veszteségük, és most ezt görgetik maguk előtt. Ilyenkor fölvetődik a kérdés, hogy mit lehet tenni? Megállni nem lehet, ennek az állománynak a kifuttatása 1,5 év. Ám ha év végéig nem történik valami kedvező lépés, akkor nincs más megoldás, mint a fajtaváltás, és ők is áttérnek a fehér hússertésre. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. Ha a Horizont 98 Kft. abbahagyja a mangalicák hizlalását, akkor a hivatalos adatok szerinti teljes hazai kocaállomány 10 százaléka, a hízósertések 40 százaléka pillanatok alatt eltűnik. Nehéz döntés lenne ez, de hiába olyan jó minőségű és olyan prémium termék a mangalica minden része, nem tehetik meg, hogy a veszteséget magukra vállalják. Ott a telephely: annak ára van, annak a fenntartása költséges. A korszerűsítés vagy a váltás legalább millió forintba kerülne. Mivel a Horizont 98 Kft. csak önerőből valósíthat meg bármit is, ugyanis nem jogosultak a különböző pályázatokon való részvételre, mert a mezőgazdasági tevékenységből származó bevételük nem éri el az árbevételük 50 százalékát. Ha elgondolkodunk rajta, hogy a fehér hússertésből készülő kolbász ára forint, a mangalicáé pedig forint kilogrammonként, akkor ennek arányaiban a felvásárlási árban is tükröződni kéne. Ettől ma nagyon távol van ez az ágazat. Nem ingyen pénzre, nem is segélyre számítanak, hanem arra, hogy valaki megérti az ő speciális helyzetüket. Mangalicát hasonló nagyságrendben az OlmosTóth Kft.-t leszámítva senki nem tart Magyarországon, ezért elképzelhetőnek tartanák a különleges elbánást. Megoldást jelentene például, ha az október közepén esedékessé váló különböző támogatások kifizetését előbbre hoznák, mert az rendbe tenné a pillanatnyilag rendezetlen és ráfizetést mutató pénzforgalmukat. Kis jó szándék, némi empátia megoldás lehetne évi 8 ezer mangalicahízó megmentésére és a tenyészet további fenntartására. Szerző: Avar László Közzététel ideje: , vasárnap, 08:30 A forrás webcíme: 5. oldal (összes: 5)

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) A PPV1 által okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák. Fogékony sertésekben a PPV1 fertőződést követően

Részletesebben

RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása

RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása RESPIG felmérések termelési és gazdasági eredményeinek összefoglalása SERTÉSAKADÉMIA 1.2.0 (Budapest, 2012. február 18.) Dr. Ózsvári László Az állattartó telepeken, mint vállalkozásokban a fő cél a gazdasági

Részletesebben

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal

Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal Partnereink termelési eredményei Vitafort takarmánnyal A takarmány önmagában nem elegendő a magas színvonalú termeléshez. Termelést befolyásoló tényezők Takarmány Genetika Egyéb tényezők (menedzsment,

Részletesebben

A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága

A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága Feed Price/100 kg A sertéshústermelés takarmányozásának a hatékonysága A sertéshústermelés hatékonyságát alapvetően befolyásolja a takarmányárak és a sertés felvásárlási árának szintje és aránya. A takarmány

Részletesebben

A baromfi ágazat stratégiája. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács

A baromfi ágazat stratégiája. Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács A baromfi ágazat stratégiája Dr. Csorbai Attila elnök-igazgató Baromfi Termék Tanács 1949 1951 1953 1955 1957 1959 1961 1963 1965 1967 1969 1971 1973 1975 1977 1979 1981 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995

Részletesebben

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ

INTENZÍV BROILER INDÍTÓ INTENZÍV BROILER INDÍTÓ Cikkszám: 4-131-012-01 Felhasználási javaslat: 0-14 napos korig Háromfázisos etetési technológiát teljes körűen kielégítő takarmány fajtától függetlenül, biztonságos, ellenőrzött

Részletesebben

Sertés Akadémia 1.2.0. 6. óra

Sertés Akadémia 1.2.0. 6. óra II. Modul: Összefüggelemz Sert Akadémia 1.2.0. 6. óra Esttanulmányok - 3-5 RESPIG auditban rzt vett telep általános betegség-auditjának megvitatása dr. Búza László ResPig koordinátor 1 Általános audit

Részletesebben

Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban

Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban Költség- és hatékonyságelemzés Új útjai az agráriumban 2017 Kiindulási helyzet a mezőgazdasági termelés ciklusokban zajlik a ciklusok eltérnek a pénzügyi elszámolási periódusoktól 350 300 Termelési ciklusok

Részletesebben

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02

A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 A termékenyítés gyakorlati bemutatása a Szögedi Gazdaság Kft. példáján keresztül. Csíkász Szabolcs 2014-10-02 Szögedi Gazdaság Kft. Bemutatkozás Állomány Hosszú távú tervek Tartalom Célok Süldők felkészítése

Részletesebben

SERTÉS KOKCIDIÓZIS Dr Valler József Vitamed Pharma Kft.

SERTÉS KOKCIDIÓZIS Dr Valler József Vitamed Pharma Kft. Dr Valler József Vitamed Pharma Kft. EGY KIS TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS : Hazai sertésekben főleg malackorban gyakori az Eimeria debliecki, E.scabra, E. polita véglények előfordulása. Amerikai kutatók Isospora

Részletesebben

DALMAND ZRT. SZILFÁSI NUKLEUSZ ÉS A VÖRÖSEGYHÁZI NEVELŐ TELEP BEMUTATÁSA

DALMAND ZRT. SZILFÁSI NUKLEUSZ ÉS A VÖRÖSEGYHÁZI NEVELŐ TELEP BEMUTATÁSA DALMAND ZRT. SZILFÁSI NUKLEUSZ ÉS A VÖRÖSEGYHÁZI NEVELŐ TELEP BEMUTATÁSA CÉGISMERTETŐ A Dalmand Zrt. elődje 1949-ben alakult meg a volt Eszterházy és Magyar Királyi Ménesbirtok helyén 2000 hold területtel.

Részletesebben

Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill

Ötmilliárdból épít új takarmánygyárat Pápán a Cargill A 150 esztendőnél is régebb múltra visszatekintő amerikai cég magyarországi leányvállalata 1995 óta van jelen hazánkban, azóta pedig három városban s öt telephelyen foglalkozik egyebek között takarmánygyártással,

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK

AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK AZ ÉLVONAL TAKARMÁNYA GYÁRTMÁNYJEGYZÉK A mai rohanó világban egyre gyakrabban érkezik el az a pillanat, amikor összefut a nyál a szánkban és a nagymamáink által elkészített,

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Sertéstartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Sertéstartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Sertéstartás Sertéstartás Ajánlott fajta/genotípus:

Részletesebben

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítménymutatók. An Aviagen Brand BROJLER 308 Teljesítménymutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 308 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 %

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 % PÁLYÁZAT, TANÁCSADÁS, INFORMÁCIÓ Partner tájékoztató ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) Szarvasmarha Borjú: születési tömeg: 35-40 kg/db föcstej itatás: 3-10 napig tejpótló-szer itatás: 60-100

Részletesebben

Pannon Egyetem Georgikon Kar. Készítette: Hegedűsné Baranyai Nóra Dublecz Károly Benedek Zsuzsanna

Pannon Egyetem Georgikon Kar. Készítette: Hegedűsné Baranyai Nóra Dublecz Károly Benedek Zsuzsanna magyarországi sertéságazat nitrogén és ammónia emissziójának meghatározásához kapcsolódó tartástechnológiák és takarmányozási gyakorlatok felméréseinek eredményei Pannon Egyetem Georgikon Kar Készítette:

Részletesebben

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand

BROJLER. Teljesítmény mutatók. An Aviagen Brand BROJLER 708 Teljesítmény mutatók An Aviagen Brand Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítmény mutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel együtt használandó. Teljesítmény

Részletesebben

Sertéstenyészés hatékonyan Magyarországon

Sertéstenyészés hatékonyan Magyarországon Sertéstenyészés hatékonyan Magyarországon Lehetőségek a Magyar sertéstenyésztésben Ing. Arno van de Laar MSc, Regional Director TOPIGS International Az előadás témái: A világ sertéshús kereskedelme, a

Részletesebben

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft

A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai. Sárközi Tamás UBM Feed kft A mangalica sertés takarmányozásának sajátosságai Sárközi Tamás UBM Feed kft Az előadás tárgya 1, Malac takarmányozás 2, Koca takarmányozás 3, Hízó takarmányozás 4, Malacszám növelésének lehetősége A SERTÉSTAKARMÁNYOZÁSI

Részletesebben

BROJLER Teljesítménymutatók

BROJLER Teljesítménymutatók 08 BROJLER Teljesítménymutatók An Aviagen Brand ROSS 708 BROJLER: Teljesítménymutatók Bevezetés A füzet a Ross 708 Brojler teljesítménymutatóit tartalmazza, és a Ross Brojler Tartástechnológiai kézikönyvvel

Részletesebben

SERTÉSPIAC 2015 Világ- és európai piaci tendenciák

SERTÉSPIAC 2015 Világ- és európai piaci tendenciák SERTÉSPIAC 2015 Világ- és európai piaci tendenciák Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériuma (USDA) szerint a sertéshús globális termelése 111,5 millió tonna volt 2015-ben, alig 1 százalékkal haladta

Részletesebben

"Sertés-rekonstrukció" francia módra az anyacég segítségével

Sertés-rekonstrukció francia módra az anyacég segítségével 1. oldal (összes: 8) Balogh Attiláné, a Dedőpig Kft. ügyvezetője Az állatszeretetükről ismert gondozók franciául szólítják meg a jószágokat, hogy ne érezzék magukat idegenben. Korábban lapály sertést tartottak,

Részletesebben

Történetek a hazai sertéstelepekről. Bukor Zoltán Dr. Deim Zoltán PhD. Dr. Kiss Krisztián

Történetek a hazai sertéstelepekről. Bukor Zoltán Dr. Deim Zoltán PhD. Dr. Kiss Krisztián Történetek a hazai sertéstelepekről Bukor Zoltán Dr. Deim Zoltán PhD. Dr. Kiss Krisztián Tesszék cak, kicci, occó, nadon megéri!!!! Ugye, ismerős kép? A kérdés, hogy tényleg megéri-e? kb. 1 000 kocás telep

Részletesebben

1. ábra: A sertés és anyakoca-állomány júniusi alakulása (2001-2011) Ebből: anyakoca

1. ábra: A sertés és anyakoca-állomány júniusi alakulása (2001-2011) Ebből: anyakoca 3. SERTÉSÁLLOMÁNY 3.1. Sertésállomány alakulása A sertések száma az elmúlt hat hónap alatt egy százalékkal csökkent, és számuk június 1-jén továbbra is 3,2 millió alatti. Az állomány az egy évvel korábbinál

Részletesebben

Állatállomány, 2013. június 1., (előzetes adatok)

Állatállomány, 2013. június 1., (előzetes adatok) 213/85 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VII. évfolyam 85. szám 213. október 25. Állatállomány, 213. június 1., (előzetes adatok) A tartalomból 1 Bevezető 1 Szarvasmarha-állomány

Részletesebben

A SERTÉSTENYÉSZTÉS ÉVI EREDMÉNYEI

A SERTÉSTENYÉSZTÉS ÉVI EREDMÉNYEI A SERTÉSTENYÉSZTÉS 2013. ÉVI EREDMÉNYEI 1 Készítette: Novozánszky Gábor Lektorálta: Németh Csaba állattenyésztési igazgató Kiadja: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2 Bevezetés A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági

Részletesebben

Állatállomány, december 1.

Állatállomány, december 1. 213/12 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VII. évfolyam 12. szám 213. február 22. Állatállomány, 212. december 1. A tartalomból 1 Bevezető 1 Szarvasmarha-állomány 2 állomány 3 Baromfiállomány

Részletesebben

Állatállomány, 2012. június 1.

Állatállomány, 2012. június 1. 212/56 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 56. szám 212. augusztus 3. Állatállomány, 212. június 1. A tartalomból 1 Bevezető 1 Szarvasmarha-állomány 2 állomány 3 Baromfiállomány

Részletesebben

A Sertésstratégia eredményei, jövőbeni intézkedések

A Sertésstratégia eredményei, jövőbeni intézkedések A Sertésstratégia eredményei, jövőbeni intézkedések Horváth István Kiemelt programokért felelős miniszteri biztos, Országgyűlési képviselő Gödöllő, 2015. 05.05. 1 2012 augusztus 30-án Magyarország Kormánya

Részletesebben

XV. évfolyam, 21. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XV. évfolyam, 21. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS XV. évfolyam, 21. szám, 2012 Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús XV. évfolyam, 21. szám, 2012 2012. október 27. Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó

Részletesebben

LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK A SERTÉSHÚS TERMELÉS TÖRTÉNETÉBEN. Dr. Búza László MSD Animal Health, CER/Hungary

LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK A SERTÉSHÚS TERMELÉS TÖRTÉNETÉBEN. Dr. Búza László MSD Animal Health, CER/Hungary LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSOK A SERTÉSHÚS TERMELÉS TÖRTÉNETÉBEN Dr. Búza László MSD Animal Health, CER/Hungary Ki a főnök? Légy végre Telepvezető csoportos fiaztatási rendszerek alapjai XXVII Köves-napok, Balatonfüred

Részletesebben

Állatállomány, 2013. december 1.

Állatállomány, 2013. december 1. 214/15 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VIII. évfolyam 15. szám 214. február 21. Állatállomány, 213. december 1. Tartalom Bevezető...1 Szarvasmarha-állomány...1 állomány...2 Baromfiállomány...3

Részletesebben

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék

Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában. Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Perspektívák a sertések precíziós takarmányozásában Halas Veronika, PhD Kaposvári Egyetem Takarmányozástani tanszék Az EU országok vágott sertés kibocsájtása (millió hízó) Eurostat (2014) 1000 koca Az

Részletesebben

GAK TSZK - szaktanácsadási segédlet 2014

GAK TSZK - szaktanácsadási segédlet 2014 Kölcsönös megfeleltetési lista Lekérdezés JFGK kód szerint: 17 1. A csoportosan tartott minden egyes utónevelt malac és hízó számára - a termékenyített kocasüldők és a kocák kivételével - legalább a következő

Részletesebben

L 287/14 Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 287/14 Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 287/14 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2004.9.8. A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2004. augusztus 13.) a klasszikus sertéspestis Szlovák Köztársaságban 2004-ben történő felszámolásához való közösségi pénzügyi

Részletesebben

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Mezőgazdaság

Gyakorló feladatok a Komplex elemzés tárgyhoz Témakör: Mezőgazdaság 1. példa Az AgroHungária Rt. rendelkezésére álló terület nagysága 4.981 ha (1 ha = 10.000 m 2 ). A földterület művelési ágak szerinti csoportosítását az 1. táblázat szemlélteti. Művelési ág Terület (ha)

Részletesebben

Vertikális Integráció a Bonafarm Csoportban. Dalmand 2013. Június 14.

Vertikális Integráció a Bonafarm Csoportban. Dalmand 2013. Június 14. Vertikális Integráció a Bonafarm Csoportban Dalmand 2013. Június 14. NAPIREND A Bonafarm Csoport bemutatása kik vagyunk? Vertikális integráció a Bonafarmban mire jó ez és mire kell odafigyelni? 1 A BONAFARM

Részletesebben

ZENTA KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA

ZENTA KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA ZENTA KÖZSÉG HIVATALOS LAPJA LI. ÉVFOLYAM, 17. SZÁM 2016. AUGUSZTUS 11. Z E N T A 108. A Zenta Község Mezőgazdaság-fejlesztési Költségvetési Pénzalapjának megalapításáról szóló rendelet (Zenta Község Hivatalos

Részletesebben

XV. évfolyam, 2. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XV. évfolyam, 2. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS XV. évfolyam, 2. szám, 202 Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús XV. évfolyam, 2. szám, 202 Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó Tartalomjegyzék Piaci

Részletesebben

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók

A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók A nyulak is szenvednek a melegtől - és romlanak a szaporasági mutatók Ugyanakkor nem lehet tehetetlenül figyelni az emberi tevékenység által bekövetkező kedvezőtlen változásokat. A hőstressz negatív hatásai

Részletesebben

Baby Top prestarter E 10

Baby Top prestarter E 10 Baby Top prestarter E 10 Késztakarmány szopós malacoknak, a fialást követö 3. naptól 42-45 napos korig. Növényi zsír, szója, tejpor, búza, kukorica, korpa, foszfor forrás, vitaminok, nyomelemek, takarmány

Részletesebben

A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek

A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek A húsmarha-ágazatot érintő kormányzati intézkedések, támogatási lehetőségek Dr. Vásáry Miklós Földművelésügyi Minisztérium, Agrárközgazdasági Főosztály Budapest, 2015. december 3. Helyzetkép Megnevezés

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR július 28.

STATISZTIKAI TÜKÖR július 28. VIII. évfolyam 15. szám 214. február 21. 214/78 STATISZTIKAI TÜKÖR 214. július 28. www.ksh.hu Állatállomány, 214. június 1. Tartalom Bevezető...1 Szarvasmarha-állomány...1 Sertésállomány...2 Baromfiállomány...2

Részletesebben

2015/13 STATISZTIKAI TÜKÖR

2015/13 STATISZTIKAI TÜKÖR VIII. évfolyam 15. szám 214. február 21. 215/13 STATISZTIKAI TÜKÖR 215. február 2. www.ksh.hu Állatállomány, 214. december 1. Tartalom Szarvasmarha-állomány...1 állomány...2 Baromfiállomány...2 Tyúkállomány...3

Részletesebben

Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában. Bikal november 22.

Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában. Bikal november 22. Genetikai fejlesztések az állatjólét szolgálatában Bikal 2018. november 22. Alacsonyabb malac elhullás Alacsonyabb hizlaldai kiesés Javuló koca élettartam Magasabb hatékonyság Herélés elkerülése Állatjólét

Részletesebben

XV. évfolyam, 20. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XV. évfolyam, 20. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS XV. évfolyam, 20. szám, 2012 Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús XV. évfolyam, 20. szám, 2012 2012. október 15. Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó

Részletesebben

Állatállomány, augusztus 1.

Állatállomány, augusztus 1. 2007/81 Összeállította: Mezõgazdasági és környezeti statisztikai fõosztály Mezõgazdasági statisztikai osztály www.ksh.hu I. évfolyam 81. szám 2007. október 12. Állatállomány, 2007. augusztus 1. A tartalomból

Részletesebben

HU-Budapest: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek 2010/S 82-123059 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Árubeszerzés

HU-Budapest: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek 2010/S 82-123059 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS. Árubeszerzés 1/11 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:123059-2010:text:hu:html HU-Budapest: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek 2010/S 82-123059 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI

Részletesebben

MENNYI VESZTESÉGET OKOZNAK A BETEGSÉGEK A SERTÉSTARTÁSBAN?

MENNYI VESZTESÉGET OKOZNAK A BETEGSÉGEK A SERTÉSTARTÁSBAN? MENNYI VESZTESÉGET OKOZNAK A BETEGSÉGEK A SERTÉSTARTÁSBAN? V. Praxismenedzsment konferencia Budapest, 2011. december 3. PhD, MBA tanszékvezető egyetemi docens SZIE-ÁOTK Állat-egészségügyi Igazgatástani

Részletesebben

Állatállomány, december 1.

Állatállomány, december 1. 212/11 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 11. szám 212. február 24. Állatállomány, 211. december 1. A tartalomból 1 Bevezető 1 2 Szarvasmarha-állomány 1 3 Sertésállomány

Részletesebben

XV. évfolyam,3. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XV. évfolyam,3. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús XV. évfolyam,3. szám, 2012 Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó Tartalomjegyzék ÖSSZEFOGLALÓ...3 PIACI JELENTÉS...4

Részletesebben

Sertéságazat helye és szerepe Dr Wagenhoffer Zsombor

Sertéságazat helye és szerepe Dr Wagenhoffer Zsombor Sertéságazat helye és szerepe Dr Wagenhoffer Zsombor ügyvezető igazgató Magyar Állattenyésztők Szövetsége www.allattenyesztok.hu Stratégiai termékek stratégiai ágazat Az állati termékek és a genetikai

Részletesebben

Csak sertéshús, szalonna és fűszerek a javából

Csak sertéshús, szalonna és fűszerek a javából 1. oldal (összes: 7) Novák László: olyan termékeket kínálunk, amelyek természetes módon készülnek Fotó: Bella Huba Ezek a szavak egy vásárlótól származnak, aki a tótszerdahelyi Semec Farm egyik termékéről

Részletesebben

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék MELLÉKTERMÉKEK FELHASZNÁLÁSÁNAK CÉLJA - Nagy mennyiségben és folyamatosan

Részletesebben

Éhes disznó makkal álmodik.

Éhes disznó makkal álmodik. Mennyi veszteséget okoznak a betegségek a sertéstartásban, különös tekintettel a PRDC-re MÁOK XX. jubileumi ünnepsége Budapest, 2016. május 14. Dr. Ózsvári László PhD, MBA tanszékvezető egyetemi docens

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Koncentrátumok

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Koncentrátumok Bábolna Takarmányozási Program Malac Koncentrátumok 1 Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról. Termékeinket

Részletesebben

(Adalékkal kezelt repcedara, szójadara kiváltására)

(Adalékkal kezelt repcedara, szójadara kiváltására) (Adalékkal kezelt repcedara, szójadara kiváltására) 1134 Budapest, Róbert Károly krt. 82-84. telefon: 06 30 473 9989 email: kapcsolat@fhpagrohaz.hu www.fhpagrohaz.hu 1. A takarmány-alapanyag nevének értelmezése

Részletesebben

Sertéstermelés Spanyolországban

Sertéstermelés Spanyolországban Sertéstermelés Spanyolországban Miguel Angel Higuera Igazgató Spanyol sertéstermelők Szövetsége ANPROGAPOR Hungary. May 11 th. 2017 Számok Az EU fő sertéshús termelői (1000 tonna előállított termék) Főbb

Részletesebben

XVI. évfolyam, 22. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XVI. évfolyam, 22. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS XVI. évfolyam, 22. szám, 203 Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús XVI. évfolyam, 22. szám, 203 203. november. Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó

Részletesebben

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL PEST MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Élelmiszerlánc-biztonsági, Földhivatali, Növény- és Talajvédelmi, Erdészeti Főosztály Állategészségügyi Osztály 1135 Budapest, Lehel u. 43.47. SERTÉS HÍZÉKONYSÁGI ÉS VÁGÁSI VÉGTERMÉKTESZT

Részletesebben

Állatállomány, december 1.

Állatállomány, december 1. 2009/7 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 7. szám 2009. január 23. Állatállomány, 2008. december 1. A tartalomból 1 Bevezető 1 Szarvasmarha-állomány 2 állomány 3 Tyúkfélék

Részletesebben

XVI. évfolyam, 4. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XVI. évfolyam, 4. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS XVI. évfolyam, 4. szám, 203 Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús XVI. évfolyam, 4. szám, 203 203. március 4. Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó

Részletesebben

PIAC A K I ÉLİÁLLAT ÉS HÚS. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. XII. évfolyam/3. szám /7. hét.

PIAC A K I ÉLİÁLLAT ÉS HÚS. Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. XII. évfolyam/3. szám /7. hét. PIAC Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat A K I XII. évfolyam/3. szám.02.23. /7. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS Tartalom Piaci jelentés... 1 Ábrák... 2 Táblázatok... 6 Külpiaci információk...

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. március 23. Élıállat és Hús 2009. 11. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

XVII. évfolyam, 19. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XVII. évfolyam, 19. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS XVII. évfolyam, 9. szám, 204 Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús XVII. évfolyam, 9. szám, 204 204. szeptember 29. Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer

Részletesebben

EU export alakulása Kínába (1000 tonna)

EU export alakulása Kínába (1000 tonna) 2017 eddig Brexit Brazil húsbotrány EU-Mercosur szabadkereskedelmi megegyezés év végéig Ausztrália, Új-Zéland 2019-ig Élelmiszerek eltérő minősége az EU-n belül Állatbetegségek (madárinfluenza, bőrcsomósodáskór,

Részletesebben

MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI

MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI MINŐSÉGI MAGYAR SERTÉSHÚS VÉDJEGY MEGFELELŐSÉG TANÚSÍTÁSI RENDSZER ÁLTALÁNOS SZAKMAI KÖVETELMÉNYEI 2009.május 2 A Minőségi Magyar Sertéshús tanúsítási rendszer szakmai követelményei A Minőségi Magyar Sertéshús

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR július 31.

STATISZTIKAI TÜKÖR július 31. VIII. évfolyam 15. szám 214. február 21. 215/56 STATISZTIKAI TÜKÖR 215. július 31. www.ksh.hu Állatállomány, 215. június 1. Tartalom Bevezető...1 Szarvasmarha-állomány...1 Sertésállomány...2 Baromfiállomány...2

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005.

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága. A kalászos gabonák évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon. Veszprém 2005. KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága A kalászos gabonák 2005. évi terméseredményei a Közép-Dunántúlon Veszprém 2005. október Készült: a Központi Statisztikai Hivatal Veszprémi Igazgatóság,

Részletesebben

Vakcinázás hatékonyságát csökkentő antibiotikum használat (esetismertetés) Dr. Albert Mihály

Vakcinázás hatékonyságát csökkentő antibiotikum használat (esetismertetés) Dr. Albert Mihály Vakcinázás hatékonyságát csökkentő antibiotikum használat (esetismertetés) Dr. Albert Mihály Helyszíni vizsgálat célja Vakcinázás ellenére jelentkező hizlaldai légzőszervi megbetegedések kivizsgálása.

Részletesebben

15/1998. (IV. 3.) FM rendelet

15/1998. (IV. 3.) FM rendelet 15/1998. (IV. 3.) FM rendelet a vágósertések vágás utáni minősítéséről és a hasított féltestek kereskedelmi osztályba sorolásáról 1 Az agrárpiaci rendtartásról szóló 1993. évi VI. törvény 27. -ának (2)

Részletesebben

A TESZTÜZEM ADATAI. ÁGAZATI KÖLTSÉG ÉS EREDMÉNYELSZÁMOLÁS ADATLAPJAI év. Budapest 2006.

A TESZTÜZEM ADATAI. ÁGAZATI KÖLTSÉG ÉS EREDMÉNYELSZÁMOLÁS ADATLAPJAI év. Budapest 2006. A TESZTÜZEM ADATAI ÁGAZATI KÖLTSÉG ÉS EREDMÉNYELSZÁMOLÁS ADATLAPJAI 2006. év Budapest 2006. 2 NÖVÉNYTERMESZTÉS 1 Az ágazati kódok, illetve a megfelelı tevékenységek külön táblázatba foglalt kódlistából

Részletesebben

A hús-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a húsfeldolgozásban

A hús-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a húsfeldolgozásban A hús-feldolgozás súlya és szerepe a számok tükrében Problémák és megoldások a húsfeldolgozásban 2016. február 16. Dr. Felkai Beáta Olga Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripar számokban 1992-ben

Részletesebben

4. táblázat: A nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési ára Magyarországon

4. táblázat: A nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési ára Magyarországon XIX. évfolyam, 17. szám, 2017 4. táblázat: A nyers sertéshúsok feldolgozói értékesítési ára Magyarországon Megnevezés Megnevezés Minőségi Mértékegység Mértékegység 2016. 2016. 34. 34. hét hét 2017. 2017.

Részletesebben

MIKOM Nonprofit Kft. Vezetői összefoglaló

MIKOM Nonprofit Kft. Vezetői összefoglaló MIKOM Nonprofit Kft. Vezetői összefoglaló 2010-2011 Főbb események, adatok A társaság a korábbi évekhez képest jelentős eredménynövekedéssel számolt, 2011. évi tervezett mérleg szerinti eredménye 11 743

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Takarmánykeverékek

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Takarmánykeverékek Bábolna Takarmányozási Program Malac Takarmánykeverékek Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról.

Részletesebben

is. A támogatott célterületek, a támogatás jellege

is. A támogatott célterületek, a támogatás jellege HÍRLEVÉL 2007/9. Az állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtandó pályázatok végleges változatának rövid leírásán kívül figyelmükbe ajánlunk egy tervezetet a beruházások kedvezményes finanszírozására

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 18. Élıállat és Hús 2009. 19. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

XV. évfolyam,5. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XV. évfolyam,5. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús XV. évfolyam,5. szám, 2012 Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó Tartalomjegyzék ÖSSZEFOGLALÓ...3 PIACI JELENTÉS...4

Részletesebben

XVI. évfolyam, 1. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XVI. évfolyam, 1. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS XVI. évfolyam, 1. szám, 2013 Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús XVI. évfolyam, 1. szám, 2013 2013. január 21. Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó

Részletesebben

XI. évfolyam/10. szám /21. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS. Magyarország az év elsı két hónapjában növelte

XI. évfolyam/10. szám /21. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS. Magyarország az év elsı két hónapjában növelte PIAC Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat A K I XI. évfolyam/10. szám.06.02. /21. hét ÉLİÁLLAT ÉS HÚS Tartalom Piaci jelentés...1 Ábrák...3 Táblázatok...7 Külpiaci információk...9

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Mezőgazdaság ismeretek emelt szint 1811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 16. MEZŐGAZDASÁG ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

Civil szervezetek 2017.

Civil szervezetek 2017. Civil szervezetek 2017. Érintett szervezetek és szabályozásuk Civil szervezetek: Egyesületek Alapítványok Szabályozásuk: A polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény Az egyesülési jogról, a közhasznú

Részletesebben

KMS Védjegy általános szakmai követelményei

KMS Védjegy általános szakmai követelményei KMS Védjegy általános szakmai követelményei A Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegy céljai: felhívja a hazai és külföldi fogyasztók figyelmét az ellenőrzötten kiváló minőségű sertéshúsból készült termékekre

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLON

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Veszprémi Igazgatósága ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLON KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL i Igazgatósága ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A KÖZÉP-DUNÁNTÚLON 2005. október - 1 - Készült: a Központi Statisztikai Hivatal i Igazgatóság, Tatabányai képviseletén Igazgató: Szemes

Részletesebben

Szegedi szalámi/téliszalámi 1 A TERMÉK BEMUTATÁSA. 1. A termék megnevezése: SZEGEDI SZALÁMI vagy SZEGEDI TÉLISZALÁMI

Szegedi szalámi/téliszalámi 1 A TERMÉK BEMUTATÁSA. 1. A termék megnevezése: SZEGEDI SZALÁMI vagy SZEGEDI TÉLISZALÁMI Szegedi szalámi/téliszalámi 1 A TERMÉK BEMUTATÁSA 1. A termék megnevezése: SZEGEDI SZALÁMI vagy SZEGEDI TÉLISZALÁMI 2. A termék leírása Nyersanyagok, fűszerek, segédanyagok A SZEGEDI SZALÁMI vagy SZEGEDI

Részletesebben

Tennivalók a sertéstenyésztés és hizlalás eredményességének javítása érdekében Szolnok megye tsz-eiben*

Tennivalók a sertéstenyésztés és hizlalás eredményességének javítása érdekében Szolnok megye tsz-eiben* Tennivalók a sertéstenyésztés és hizlalás eredményességének javítása érdekében Szolnok megye tsz-eiben* Czolnok megye természeti adottságai - a szarvasmarhatenyésztés mellett - különösen kedveztek a sertéstenyésztésnek.

Részletesebben

XVI. évfolyam, 11. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XVI. évfolyam, 11. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS XVI. évfolyam, 11. szám, 2013 Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús XVI. évfolyam, 11. szám, 2013 2013. június 10. Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó

Részletesebben

A földművelésügyi miniszter /2017. ( ) FM rendelete

A földművelésügyi miniszter /2017. ( ) FM rendelete A földművelésügyi miniszter /2017. ( ) FM rendelete az egyes állatbetegségek megelőzésével, illetve leküzdésével kapcsolatos támogatások igénylésének és kifizetésének rendjéről szóló 148/2007. (XII. 8.)

Részletesebben

Antibiotikum használat a baromfi ágazatban Ausztriában

Antibiotikum használat a baromfi ágazatban Ausztriában Antibiotikum használat a baromfi ágazatban Ausztriában Dr. Peter Mitsch Baromfi szakértő Derzy`s Days 2019, 6th and 7th June, Balatonfüred Témák A baromfiszektor Ausztriában Hústermelés Tojástermelés Antibiotikum

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a

Részletesebben

Látits Miklós Dr. Molnár Györgyi Baromfi Termék Tanács XVIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál Szakmai Konferencia Szeptember 9.

Látits Miklós Dr. Molnár Györgyi Baromfi Termék Tanács XVIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál Szakmai Konferencia Szeptember 9. A lúd ágazat eredményei és aktuális feladatai Látits Miklós Dr. Molnár Györgyi Baromfi Termék Tanács XVIII. Kiskunfélegyházi Libafesztivál Szakmai Konferencia 2016. Szeptember 9. A lúd ágazat eredményei

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. november 16. Élıállat és Hús 2009. 45. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja:

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Vép Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 1/2012. szám

JEGYZŐKÖNYV. Vép Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 1/2012. szám Vép Város Önkormányzat Képviselő-testülete 1/2012. szám JEGYZŐKÖNYV Készült: Vép Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. január 25-én (szerdán) 16 órakor tartott ülésén Vépi Város Polgármesteri

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 4. Élıállat és Hús 2009. 17. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

XVI. évfolyam, 2. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS

XVI. évfolyam, 2. szám, Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Agrárpiaci Jelentések ÉLŐÁLLAT ÉS HÚS Élőállat és Hús Élőállat és Hús 203. február 4. Megjelenik kéthetente Felelős szerkesztő Dr. Stummer Ildikó Tartalomjegyzék ÖSSZEFOGLALÓ...3 PIACI JELENTÉS...4 Agrárpolitikai

Részletesebben

1 020 906 azonosító számú célterület

1 020 906 azonosító számú célterület ADONYHÚS Sertéstenyésztő, Hús és Takarmányfeldolgozó Szolgáltató Kft. 2457 Adony Ady E. u. 82. SZAKMAI ANYAG Helyi vállalkozások fejlesztése, új szolgáltatási paletták kialakítása, versenyképességük növelése

Részletesebben

A MANGALICA FAJTA KIALAKULÁSA ÉS ÉRTÉKEI. Radnóczi László Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, Budapest

A MANGALICA FAJTA KIALAKULÁSA ÉS ÉRTÉKEI. Radnóczi László Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, Budapest A MANGALICA FAJTA KIALAKULÁSA ÉS ÉRTÉKEI Radnóczi László Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, Budapest Az 1700-as évek második felétől a burgonya és a kukoricatermesztés szélesebb körű elterjedésével

Részletesebben