Ha még nem olvastad a Mielőtt elkezdjük oldalt és nem nézted át a kurzus tematikáját, kérlek, tedd meg most!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ha még nem olvastad a Mielőtt elkezdjük oldalt és nem nézted át a kurzus tematikáját, kérlek, tedd meg most!"

Átírás

1 Planet Kodu Első hét Ha még nem olvastad a Mielőtt elkezdjük oldalt és nem nézted át a kurzus tematikáját, kérlek, tedd meg most! A vitafórumokon megoszthatsz linkeket, írhatsz blogbejegyzéseket és számot adhatsz arról, hogyan haladsz (természetesen ha jobban szeretnéd, használhatod a saját blogod, so.cl közösségi oldaladat és twitter oldaladat is). Tartalom: - Üdvözlünk a Planet Kodu-n, Kodu Game Lab kurzus - Mi az a Kodu Game Lab? - Játékfejlesztés a Kodu Game Lab segítségével - Mi az a Kodu és hogy kezdjek neki? - A játékfejlesztés kötetlen módja Külső hivatkozások: A játékok ismertetése Feladatok: Készítsd el első játékodat! Üdvözlünk a Planet Kodun, Kodu Game Lab kurzus (a Kodu Game Lab engedélyével) Örömmel látunk a fedélzeten! Ez a kurzus a játékfejlesztés számos részletével ismertet majd meg a Kodu Game Lab használatával, mely egy a Microsoft által fejlesztett platform. A kurzus anyagát úgy állítottuk össze, hogy bármilyen szintű tudással rendelkező Kodu felhasználó profitál belőle, ha részt vesz benne. A kurzus során áttekintjük a játékfejlesztés csinját-bínját gyakorlati szempontból, de szó lesz a játékfejlesztés tágabb, elméleti oldaláról is. Reméljük, a kurzus segít majd abban, hogy jobban megértsd és értékeld a játékokat, és megtudd miről szól a Kodu Game Lab. Időkeret: A kurzus időkeretét rugalmasnak terveztük, hogy jobban igazodjon a te időbeosztásodhoz, és ne neked kelljen alkalmazkodnod a miénkhez.

2 Bár a kurzus 5 hetes, nem kell megadott időpontban megadott helyen lenned hozzá. A heti tananyagot áttekintheted egészében is, vagy nézd át részletekben a rendelkezésre álló időd függvényében. Ez a te döntésed. Mit várunk tőled? Ez egy interaktív kurzus, ahol feltétlenül számítunk az aktív részvételedre. Minden héten különféle kihívások és feladatok várnak majd rád. Az ezekkel kapcsolatos öteleteidet, gondolataidat megoszthatod a hivatalos Kodu Game Lab Get Connected fórumunkon, vagy azokon a fórumokon, ahol ezt a tananyagot tanulod. A tanagyag átadása A kurzust itt a Kodu Game Lab oldalon tesszük közzé, mivel a Planet Kodu már nem elérhető. Természetesen a játékterveidet vagy a kihívásokra készített munkáidat a weboldalon is közzéteheted. Ha inkább a saját blogodon írnál a kurzuson való részvételedről és tapasztalataidról, és az elkészült játékaidat is inkább ott osztanád meg másokkal a Kodu Game Lab helyett, csak nyugodtan! Mit kell tennem, hogy nekikezdjek? Telepítsd a Kodu Game Lab alkalmazást az asztali számítógépedre. A Kodu legfrissebb verzióját ingyen letöltheted itt. A Kodu kliens és a Kodu Game Labs oldal a socl-t használja a beazonosításhoz, így csak egy felhasználónév és jelszó szükséges a bejelentkezéshez. Ha még nincs socl profilod, hozz létre egyet, hogy élvezhesd ennek előnyét. Ha regisztráltál, like-olhatod és kommentelheted a Kodu-ban feltöltött világokat. Van már kliensed, de nem a legfrissebb verzió? A következő belépésnél frissítheted. Inkább névtelenül töltenél fel tartalmakat? Ez sem gond, továbbra is tölthetsz fel világokat névtelenül. Mit tegyek, ha a kurzus során valamilyen problémával találom szemben magam? Segítségre van szükséged a Kodu-val kapcsolatban? Kihez fordulj, ha támogatás kell a kurzus során? A kurzus során számtalan módon tudsz segítséget kérni. Először mindig a Kodu Game Lab közösségi fórumokon próbáld! Ha a Kodu klienssel akadt problémád, például lefagy vagy hibát találsz benne, írj nekünk t!

3 Mi az a Kodu Game Lab? Youtube video: Richard beszélget Rachel Schiff-el a Kodu Game Lab Microsoft FUSE Lab fejlesztőjével. Rachel mesél a Kodu történetéről és a rövid és hosszú távú tervekről is. Rachel Schiff, Kodu Csapat A Planet Kodu-nak megadatott az a szerencse, hogy beszélgethetett Rachel Schiff-el a Microsoft FUSE Labs-től arról, hogy történik a fejlesztés a Kodu Game Lab-nél és mik a terveik 2010-ben. - nézd meg a videót a Kodu Game Labs hivatalos Youtube csatornáján - Kodu Game Lab - Posztok kodu megjelöléssel a Microsoft Research FUSE labs oldalán Játékfejlesztés a Kodu Game Lab segítségével Richard Charles Howell-el beszélget, aki elismert Kodu Game Lab fejlesztő Xbox fejlesztői környezetben. Játékfejlesztés Baaad Dad-el Charles Howell (avagy Baaad Dad, ahogy az Xbox Kodu Game Lab-nél ismerik) azóta fejleszt játékokat a Kodu Game Lab segítségével, mióta a Kodu megjelent Xbox-on 2009 júliúsában. Ebben a videóban Charles a Kodu erősségeiről mesél, tanácsot ad, hogyan kezdjünk neki a Kodu-nak és megismertet velünk néhány játékot, amiket ő fejlesztett. - nézd meg a videó első részét a Kodu Game Lab hivatalos Youtube csatornáján - A Charles játékairól készült videókat szintén megtalálod Youtube-on - Inspector Kodeux - Kolosseum - Kodu FC vs. Kodu United Mi az a Kodu és hogy kezdjek neki? Mi az a Kodu? A Kodu Game Lab segít játékot fejleszteni! A Kodu, amit először Boku-nak hívtak, egy olyan fejlesztői környezet, amit a Microsoft hozott létre Windows és Xbox 360 platformokra. Matthew MacLaurin, a Redmond FUSE (Future Social Expreiences) Lab akkori vezetője és a Game létrehozója, arra tervezte a Kodu-t, hogy a gyerekek aktív

4 részeseivé válhassanak a számítógépek világának ahelyett, hogy csak passzívan vesznek részt benne, amikor a gép előtt ülnek. A Kodu-val játékokat fejleszthetsz többféle vizuális elem segítségével 3D környezetben, anélkül, hogy ehhez meg kéne tanulnod programozni. A Microsoft szerint a Kodu Game Lab-et a gyerekeknek terveztük, de bárkinek nagy élvezetet nyújt. A Kodu Game Lab központi eleme az intuitív felhasználói felület. A felületen vizuális parancsokat adhatsz a szereplőknek és megváltoztathatod a környezetüket is, ahelyett, hogy egy halom kódot kéne írnod. Ezek a parancsok olyanok, mint a szabályok, amit a játék szereplőinek és az obejktumoknak követniük kell. Kép szövege: See: meglát Apple: alma Bump: beleütközik Move: mozog Torward: felé Eat: megenni A fenti példában a játékban szereplő karakter, ha meglát egy almát, mindig elindul felé. Ráadásul ez a karakter ahányszor csak nekimegy egy almának, meg is eszi azt. Mi nem a Kodu? A Koduval valóban jelentős dolgokat alkothatsz, ugyanakkor vannak határai annak, mit tudsz létrehozni. Ha hatalmas méretű játékokat hozol létre megszámlálhatatlan mennyiségű karakterrel, az túlterheli a Kodu motorját. Szerencsére a Koduban egy beépített jelző jelzi számodra, ha a Kodu határ ait feszegeted. A képernyő jobb oldalán lévő hőmérő egyértelműen jelzi, ha a játékod már kezelhetetlenül nagy méretűvé kezd válni. Ha ez a helyzet, nagyon egyszerű a játék méretét csökkenteni, vagy kitörölni a játékban csak mellékszerepet betöltő karaktereket. Ez nem jelenti azt, hogy a Kodu-val nem tudsz meglepően complex játékokat fejleszteni! Amit a Kodu-val elérhetsz, valóban meglepő tud lenni. Hogyan kezdjek neki? Egyszerűen Több módon is neki lehet kezdeni egy játék feljesztésének, de azt tanácsoljuk, hogy először próbáld meg egyszerűen. Először készíts egyszerű környezetet, majd tegyél bele egy program bot-ot (az egyik olyan karakter, amit a játékban felhasználhatsz) néhány egyszerű paranccsal.

5 GDC 2009 review of Kodu, IGN A GDC tesztjéban, amit 2009-ben, nem sokkal a Kodu megjelenése után készítettek, megismerhejük a játék mögött húzódó alapelveket. Inspirálódj! Ha ötletekre van szükséged, mindig jó körbenézni, mások milyen játékokat alkottak és megfigyelni, ők hogyan közelítették meg a játékfejlesztést. RPG példa Letöltés és szerkesztés Tölts le néhány játékot a Planet Kodu weboldalon lévők közül, de kipróbálhatod azt a több tucat játékot is, amiket megtalálsz a Kodu Game Lab-ben. Játssz velük, figyeld meg, hogyan programozták a karaktereket, és próbáld meg te is megvalósítani ezt a saját játékodban. A játékfejlesztés kötetlen módja A játékfejlesztést számtalan módon meg lehet közelteni, de leggyakrabban az informális, vagy kötetlen módszer bizonyul a legalkalmasabbnak. Egy játékötlet kidolgozása Rengeteg módon lehet ötletet gyűjteni egy játék fejlesztéséhez. Itt felsorolunk néhány megközelítési módot, amiből te is ötletet meríthetsz. Először is megpróbálhatsz lemásolni egy már létező játékot, mint amilyen mondjuk a Pac Man, ahol a játékszabályok és a játék környezete eleve adott. Ez már a fejlesztés elején megadja azt a keretet, ami mentén gondolkodhatsz. Megpróbálhatsz lemásolni egy olyan játékkörnyezetet is, ami a legtöbb játékosnak már ismerős, mint amilyen például egy labirintus. Mégis elég sok olyan részlete lesz még így is a játéknak, amit neked kell kitalálnod. Ez egy olyan labirintus, amiből ki kell menekülni, vagy egy olyan ahol az a cél, hogy elérj egy tárgyat a közepén? Lesznek küönböző lények vagy akadályok, amik megpróbálják megnehezíteni a feledatot? Bárhogy is döntesz, a labirintus már egy jó kiindulási pont lehet. Egy ismert nem számítógépes játék jellemzőit is felhasználhatod kiindulási alapként. Ott van például a fogócska. Rengeteg számítógépes játék született ennek az egyszerű gyerekjátéknak az alapján. Mivel ez olyan játék, amit mindenki ismer, mindegy mi lesz végül a játékod célja, a játékosok rögtön tudni fogják, hogy kell játszani.

6 Ha azonban ez az első alkalom, hogy játékot fejlesztesz, próbálj meg az egyszerűségre törekedni, és igyekezz elsőre csak egy-két egyszerű feladat megoldására fókuszálni. Például először próbáld meg megalkotni a játékterepet egy egyszerű karakterrel, amelyik fel-alá kószál benne. Ha ez megy, megpróbálhatsz újabb és újabb feledatokat hozzáadni a játékhoz. Tesztelés A tesztelést ne a játékfejlesztés végére hagyd! Ha változtatásokat viszel véghez, mindig ellenőrizd, hogy működik-e a parancs, és úgy, ahogy te szeretnéd, mielőtt továbblépsz a következő feladatra. Ha egyszerre túl sok új dolgot szeretnél beletenni a játékba, gondot okozhat a felmerülő problémák elhárítása. Ennek egyik legszembetűnőbb jele, ha a karaktered interakciói nem világosak. Vajon a Kodu bot azért mozog, mert lát vagy hall valamit? Vagy saját magától mozog? Ha egyszerre túl sok új elemet akarsz belevinni a játékba, még a legegyszerűbb változtatásokról is nehéz lesz megállapítani, hogy működnek-e vagy sem. A tesztelés egy másik biztos módja, ha más felhasználókat kérsz meg arra, hogy teszteljék a játékod. Más felhasználók másképp állnak hozzá a játékfejlesztéshez, és saját, a tiédtől különböző módszereik lehetnek a problémák elhárítására, amikre esetleg korábban nem gondoltál. Javítások Jó ötlet lehet, ha újabb és újabb, javított verziókat teszel közzé a társaid számára. Minden egyes újabb verzió pontosan megmutatja neked mely területeken történt fejlődés, és milyen sikeresek a javítások. Mindig visszatérhetsz korábbi verziókhoz, ha szükséges, és különböző megoldásokat próbáltathatsz ki a Kodu közösségével, hogy megtudd, ők mit gondolnak ezekről. Ugyanakkor más felhasználók is sokat tanulhatnak a fejlesztési folyamatból, és megfigyelhetik, hogyan fejlesztetted egyre jobbá a játékod. Ezeket a megoldásokat később ők is kipróbálhatják a saját fejlesztéseik során. 1. feladat Heti kihívás! Ezen a héten arra kérünk, készíts el egy játékot. Mik a szabályok?

7 Annyi időt tölthetsz el ötleteléssel és felfedezéssel a Kodu-n, amennyit csak szeretnél, de amikor a játék fejlesztési folyamatánál tartasz, tartsd be az egy órás időkeretet! Bár ez elsőre egyszerűnek tűnik, de ne felejtsd el, milyen gyorsan telik az idő, amikor ilyen jellegű feledattal foglalkozol. Mielőtt nekilátsz, gondold át alaposan mit szeretnél elérni, és azt hogyan valósítod meg. Nem számít, ha a játékod még nincs kész, mi mindenképp szeretnénk látni annak minden tökéletlenségével együtt! Töltsd fel a játékaidat a Kodu Game Labs weboldalára Planet Kodu kurzus kihívás cimkével. A Kodu kliens és a Kodu Game Labs a socl-t használja beazonosításra, így csak egy felhasználónév és jelszó szükséges. Ha még nincs socl profilod, hozz létre egyet, hogy élvezd ennek az előnyét. A kurzus kihívásra készített munkáidat a saját blogodra vagy weboldaladra is feltöltheted. Ez esetben ne felejtsd el a fórumok-on elküldeni az eléréshez szükséges linket, hogy mi is megtaláljuk és kommentelhessünk hozzá, vagy letölthessük. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogyan álltál neki a tervezésnek, a feladat mely része volt számodra a legnehezebb és hogyan oldottad meg a problémát. Kezdődjön a játék!

MIK AZOK A VITAMINOK?

MIK AZOK A VITAMINOK? MIK AZOK A VITAMINOK? Az egészséges táplálkozás alapjai a vitaminok és ásványi anyagok ÉVFOLYAM: 1 2. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 1-2. AZ ÓRA TÉMÁJA: KAPCSOLÓDÓ MŰVELTSÉGI

Részletesebben

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges.

Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Kedves Olvasó! Felfedeztem egy nagyon érdekes és egyszerű internetes pénzkeresési módot, amihez nulla forint befektetés szükséges. Eredetileg egy barátomnak akartam segíteni, aki egyik napról a másikra

Részletesebben

Érvényes: 2013. július 15-től

Érvényes: 2013. július 15-től Érvényes: 2013. július 15-től 1 Gratulálunk! Épp most csatlakoztál az egyik legjobb kapcsolati marketing céghez! Most vagy azon az úton, amelyen eljuthatsz addig az életszínvonalig, amiről mindig álmodtál...és

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

GAMIFIKÁLOK?- avagy játék segítségével tanulok?

GAMIFIKÁLOK?- avagy játék segítségével tanulok? GAMIFIKÁLOK?- avagy játék segítségével tanulok? Gamification mostanában gyakran emlegetett fogalom, mivel a game szó jelentésével tisztában voltam így utána néztem a jelentésének. A különböző megfogalmazásokban,

Részletesebben

Gyorstippek a Webgalamb 4 szoftverhez

Gyorstippek a Webgalamb 4 szoftverhez Gyorstippek a Webgalamb 4 szoftverhez 1/25 Tartalom 1. Személyre szabott feliratkozói oldal. 2. Órára beállítható levélküldés. 3. Visszaolvasható levelek. 4. Automata feliratkozó oldal és QR kód. 5. Automata

Részletesebben

A közösségi média használatáról

A közösségi média használatáról A közösségi média használatáról Hogyan ne használd a közösségi médiát? Közösségi média. Egyre gyakoribb kifejezés, egyre többször találkozhatunk vele, de a használatáról, és az előnyeiről még nem sok szó

Részletesebben

Dudáné Driszkó Adrienn. 10+1 tanács pedagógusoknak. a gyermekközpontú oktatás. megvalósításához

Dudáné Driszkó Adrienn. 10+1 tanács pedagógusoknak. a gyermekközpontú oktatás. megvalósításához Dudáné Driszkó Adrienn 10+1 tanács pedagógusoknak a gyermekközpontú oktatás A B C A k a d é m i a K f t w w w. a b c a k a d e m i a. h u Oldal: 1 Manapság nagyon divatos szakkifejezések, fogalmak tarkítják

Részletesebben

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1.

Bói Anna. Konfliktus? K. könyvecskék sorozat 1. Bói Anna Konfliktus? K könyvecskék sorozat 1. Tartalom: Üdvözölöm a kedves Olvasót! Nem lehetne konfliktusok nélkül élni? Lehet konfliktusokkal jól élni? Akkor miért rossz mégis annyira? Megoldás K Összegzés

Részletesebben

Felkészülés ( Bevezetés (

Felkészülés ( Bevezetés ( A Jó Hír Bibliatanulmányok kérdéseket tartalmaznak evangelizációs házi csoportok számára (Glad Tidings Bible studies contain questions for evangelistic house meetings.) Bevezetés ( Biztos van olyan ember,

Részletesebben

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials Tanulj meg angolul 6 hó alatt az IMPREVOval! Essentials Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék 2. Miért született meg ez az Ebook? 3. Miért éppen 6 hó? 5. hogyan használjam az IMPREVOt? 11. 200 os ütemterv

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

9 üzleti fogás. PLUSZ Gyakorlati Segédlet. a fogások. alkalmazásához. amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében

9 üzleti fogás. PLUSZ Gyakorlati Segédlet. a fogások. alkalmazásához. amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében PLUSZ Gyakorlati Segédlet a fogások! alkalmazásához 9 üzleti fogás amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében Tanulmány + Gyakorlati Segédlet az OkosVállalkozás-tól www.okosvallalkozas.blog.hu

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

blog.tehetseg.hu HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A blog nyitóoldala

blog.tehetseg.hu HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A blog nyitóoldala blog.tehetseg.hu HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A blog nyitóoldala Üdvözöljük, mint szakkörvezetőnket, sok sikert kívánunk a Tizenkettő nem egy tucat! pályázat megvalósításához! A következőkben szeretnénk gyakorlati

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga

Mesénkben a példák, amelyeket az óvodáskorú gyermekek könnyen megérthetnek, elemi matematikai információkat közölnek. Könyvünk matematikai anyaga ELŐSZÓ Kedves szülők! Gyermekeik, mint egykor önök is, szeretik a meséket. Reméljük, hogy könyvünk tetszeni fog nekik. De önöknek elárulunk egy titkot: ez a könyv nem csak mese. Azt szeretnénk, ha gyermekeik,

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz

Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz Szilágyi N. Sándor Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 10. rész Hányféle lehetőségünk van

Részletesebben

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal

Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Kísérletek újrafelhasznált anyagokkal Item: 3287 Hunor: 20255 Szülők figyelmébe: Kérjük olvassa végig a használati útmutatót mielőtt gyermeke kezébe adná a játékot. A) Biztonsági előírások 1. Mielőtt munkához

Részletesebben

A hipnotikus prosi. Ha a cég- vagy termékismertetőd szinte önmagától is elad, akkor itt fejezd be az olvasást!

A hipnotikus prosi. Ha a cég- vagy termékismertetőd szinte önmagától is elad, akkor itt fejezd be az olvasást! A hipnotikus prosi Ha a cég- vagy termékismertetőd szinte önmagától is elad, akkor itt fejezd be az olvasást! Még itt vagy? Akkor hadd mutassam meg, hogy mitől válik érdekessé, eldobhatatlanná egy prosi,

Részletesebben

Supported by KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT

Supported by KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT Miért szervezzünk képzést? Felesleges megkérdezni, hogy kell-e képzést tartani, ha van rá igény és

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A HENASCHOOL

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A HENASCHOOL HENASOFT HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A HENASCHOOL OKTATÓPORTÁLHOZ Útmutató Sárkány Henrik KEZDŐ LÉPÉSEK Mi az a HenaSchool? A HenaSchool oktatóportál egy kompetencia alapú fejlesztéshez optimalizált moodle alapú

Részletesebben

Go to London!!! S.O.S. Lépésről - Lépésre, a kezdetektől - az új életig! Szigeti Attila. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Go to London!!! S.O.S. Lépésről - Lépésre, a kezdetektől - az új életig! Szigeti Attila. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Go to London!!! S.O.S. Lépésről - Lépésre, a kezdetektől - az új életig! Szigeti Attila 2015 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Köszönetnyilvánítás jó és rossz akaróimnak: Nem egy szokványos köszönet

Részletesebben

Távoktatás. a távoktatás olyan oktatási forma, amelyben az oktató és a tanulók térben és/vagy időben elkülönülnek egymástól a tananyag hordozója lehet

Távoktatás. a távoktatás olyan oktatási forma, amelyben az oktató és a tanulók térben és/vagy időben elkülönülnek egymástól a tananyag hordozója lehet Mathias-Institut 1 Távoktatás a távoktatás olyan oktatási forma, amelyben az oktató és a tanulók térben és/vagy időben elkülönülnek egymástól a tananyag hordozója lehet szöveg grafika audió videó weboldal

Részletesebben

Hogyan indítsd el a saját profitáló online vállalkozásod

Hogyan indítsd el a saját profitáló online vállalkozásod Hogyan indítsd el a saját profitáló online vállalkozásod (Útmutató, hogyan indítsd el és működtesd saját online vállalkozásod) Szakmáry Martin Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. fejezet Mi az oka, hogy internetes

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

Minta Sándor várható munkahelyi viselkedéséről

Minta Sándor várható munkahelyi viselkedéséről Spectrum Kompetencia Kérdőív Peopletest platform Részletes kompetencia leírás Minta Sándor várható munkahelyi viselkedéséről Spectrum elméleti model Szakmai és vezetői kompetenciák Bevezetés a jellemzés

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE 1 PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE ORSZÁGOS IRODA 1068 Budapest, Városligeti fasor 10. * 1417 Budapest, Pf.: 11. Központi telefon: 322-8452, 322-8453, 322-8454, 322-8455, 322-8456 Elnök, alelnökök telefon/fax:

Részletesebben

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem

Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem Gazdagrét 2012.02.12. Prédikáció Evangélium: Márk 1, 40-45. Kedves Testvéreim! Nem is olyan nagyon régen, talán 15-20 évvel ezelőtt, egyikünknek sem jelenthetett komolyabb problémát az, hogy megértesse

Részletesebben

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen

Összetevők. Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Fejlesztés és szabálykönyv: Viktor Kobilke Illusztrációk és grafika: Dennis Lohausen Az élet (és halál) játéka, szerzők Inka és Markus Brand 2-4 játékos részére 12 éves kortól Egy teljesen új fejezet nyílik

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Létezés a végtelenben. Pásztor Magdolna. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Létezés a végtelenben Pásztor Magdolna 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! ÉJELI FOHÁSZ Üres, üres vagyok, a messzeségbe rohanok. Látok egy utat, ami arany, látom a fákat, ami ezüst. Látom a holdat,

Részletesebben

Gondolatok. alapvető dolgokról, melyeket mégis le kell írni. Készült: Henczel Szabolcs atya és a Diák Bizottság tagjainak gondolatai alapján

Gondolatok. alapvető dolgokról, melyeket mégis le kell írni. Készült: Henczel Szabolcs atya és a Diák Bizottság tagjainak gondolatai alapján alapvető dolgokról, melyeket mégis le kell írni Készült: Henczel Szabolcs atya és a Diák Bizottság tagjainak gondolatai alapján Sopron 2011 1 A rendről Mottó Az okos és intelligens emberek nem élnek igénytelenül,

Részletesebben

Számítógépes adatrögzítő

Számítógépes adatrögzítő Számítógépes adatrögzítő szakmai program tanulásban akadályozottak számára 31 346 02 számú részszakképesítés Benedek Elek EGYMI Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola 1201 Budapest, Magyarok Nagyasszonya

Részletesebben

Online marketing a gyakorlatban

Online marketing a gyakorlatban Online marketing a gyakorlatban Kezdőlépések KKV-knak Barátfalvy Sándor www.mazuri-marketing.com sandor@mazuri-marketing.com +36-30/279-3579 Miről fogunk beszélgetni? Az online marketing elemei Kulcsszavak

Részletesebben

Projektmenetrend. Márkaguruk Klubja. Próbáljuk ki közösen a Bonux 3az1-ben mosószereket, és ismerkedjünk meg okos ötletekkel!

Projektmenetrend. Márkaguruk Klubja. Próbáljuk ki közösen a Bonux 3az1-ben mosószereket, és ismerkedjünk meg okos ötletekkel! Projektmenetrend Márkaguruk Klubja Próbáljuk ki közösen a Bonux 3az1-ben mosószereket, és ismerkedjünk meg okos ötletekkel! ÜDVÖZÖLJÜK A PROJEKTBEN! Üdvözöljük közös Bonux projektünkben! Örömmel köszöntjük

Részletesebben

UNILEVER ADATVÉDELMI ELVEK ADATVÉDELMI NYILATKOZAT

UNILEVER ADATVÉDELMI ELVEK ADATVÉDELMI NYILATKOZAT UNILEVER ADATVÉDELMI ELVEK Az Unilever komolyan veszi az adatvédelmet. Az alábbi öt elv alátámasztja adatvédelmet tiszteletben tartó megközelítésünket: 1. Megtisztel minket bizalmával, hogy személyes adatait

Részletesebben

Beszámoló a Communitas Alapítvány számára. Szabó Krisztina 2010 2011. évre elnyert alkotói ösztöndíjáról

Beszámoló a Communitas Alapítvány számára. Szabó Krisztina 2010 2011. évre elnyert alkotói ösztöndíjáról Beszámoló a Communitas Alapítvány számára Szabó Krisztina Szabó Krisztina 2010 2011. évre elnyert alkotói ösztöndíjáról Az egy évvel ezelőtt megírt pályázatomban alternatív valóságokról szóló rövid játékfilmeket

Részletesebben

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK?

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? 65 Tehát ezzel az a kis csapattal szervezzük majd közösen a tábort. Axel körbetelefonált, hogy kinek van kedve részt venni a következô, száznál is több külföldi résztvevôvel zajló

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

Közben folyamatos kapcsolatban voltunk, az ötleteket megosztottunk egymással, átolvastuk és megbeszéltük egymás munkáját.

Közben folyamatos kapcsolatban voltunk, az ötleteket megosztottunk egymással, átolvastuk és megbeszéltük egymás munkáját. A MoonCloud Solutions Kft. üzleti tervének készítése során a fejezeteket az alábbiak szerint osztottuk fel egymás között: Bognár Bálint: szervezés, dokumentumsablon, szerkesztés, SWOT-elemzés. Jancsó Dávid:

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, a Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporationnek az Egyesült Államokban bejegyzett védjegyei.

Részletesebben

Magyart tanítani Svédországban

Magyart tanítani Svédországban Újvári Tünde Magyart tanítani Svédországban Boldog vagyok, ha magyar szót hallok, vagy ha látom, hogy a saját országomról van szó a TV-ben, például egy focimeccsről vagy egy utazásról. ( ) Örömet jelent

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Pétery Dorottya Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Derera Mihály A sajátos nevelési igényű gyerekekről avagy A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága. 9

Derera Mihály A sajátos nevelési igényű gyerekekről avagy A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága. 9 Szakképző Iskolák Igazgatóinak XIV. Országos Fóruma Plenáris előadások 271 Derera Mihály A sajátos nevelési igényű gyerekekről avagy A fogyatékosok szakképzése, a szakképzés fogyatékossága. 9 Mindenekelőtt

Részletesebben

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV 1. A tanulási mintázat kérdőív... 215 2. A hallgatói élettörténetek gyűjtésének kutatási eszköze... 223 3. A tanulási orientációk állításainak újrarendezési kísérlete faktoranalízis segítségével (N=1004)...

Részletesebben

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde

On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde MÉDIAINFORMATIKAI KIADVÁNYOK On-line értékelési módszerek II. Lengyelné Molnár Tünde Eger, 2013 Korszerű információtechnológiai szakok magyarországi

Részletesebben

I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA

I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA 1. SZOCIOLÓGIAI-DEMOGRÁFIAI ADATOK A Forrásközpont honlapján közzétett kérdőívünkre 21 fő válaszolt. Válaszadóink többsége nő (81%), férjezett/nős (62%), Budapesten,

Részletesebben

A VILÁGON ELŐSZÖR NEW YORKBÓL PÁRIZSBA, KIZÁRÓLAG EMBERI ERŐVEL, ÁTEVEZNÉNK AZ ÓCEÁNT. CSATLAKOZZ CSAPATUNKHOZ!

A VILÁGON ELŐSZÖR NEW YORKBÓL PÁRIZSBA, KIZÁRÓLAG EMBERI ERŐVEL, ÁTEVEZNÉNK AZ ÓCEÁNT. CSATLAKOZZ CSAPATUNKHOZ! A VILÁGON ELŐSZÖR NEW YORKBÓL PÁRIZSBA, KIZÁRÓLAG EMBERI ERŐVEL, ÁTEVEZNÉNK AZ ÓCEÁNT. CSATLAKOZZ CSAPATUNKHOZ! Aktivizáld magad, hogy legyen energiád megvalósítani az álmaidat! Légy részese ennek a lélegzetelállító

Részletesebben

Heels on Wheels - Szűkítés és pozícionálás Egy sikertörténet és érdekes esettanulmány Weiser István marketingstratégától

Heels on Wheels - Szűkítés és pozícionálás Egy sikertörténet és érdekes esettanulmány Weiser István marketingstratégától MARKETINGSTRATÉGIA - WEISER ISTVÁN CIKKE Heels on Wheels - Szűkítés és pozícionálás Egy sikertörténet és érdekes esettanulmány Weiser István marketingstratégától Weiser István marketingstratéga, Wermer

Részletesebben

Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából!

Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából! Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából! $ Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából! A Microsoft technológiái segítségével a kis- és középvállalatok modernizálhatják üzleti rendszereiket és folyamataikat,

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

Az első feladat. 2016. február 21 - START!

Az első feladat. 2016. február 21 - START! Az első feladat Figyelmeztetés: Jelen program tartalma informatív jellegű, nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást és kezelést, nem orvosi kézikönyv. Intenzív testedzés kezdetekor és életmód váltás megkezdése

Részletesebben

Elõszó. Elõszó Flash 5

Elõszó. Elõszó Flash 5 8 E ELÕSZÓ 9 10 Elõszó A Flash 1996-ban történt bevezetése óta a Macromedia a Flash-technológiát folyamatosan fejlesztette. A szoftver felhasználási területe a Web-oldalak szélén található egyszerû vektoranimációktól

Részletesebben

2015 június: A hallás elemzése - Winkler István

2015 június: A hallás elemzése - Winkler István 2015 június: A hallás elemzése - Winkler István Winkler István tudományos tanácsadó, az MTA Természettudományi Kutatóintézetében a Kognitív Idegtudományi II. csoport vezetője. Villamosmérnöki és pszichológusi

Részletesebben

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska!

Hosszúhetény Online. Kovács Dávid 2012. júl. 24. 11:23 Válasz #69 Szia Franciska! Hosszúhetény Online H.H.Franciska 2012. júl. 24. 12:00 Válasz #70 Köszi a gyors választ! Csak arra tudok gondolni, hogy nem jutott el a felajánlás az illetékesekhez, mert máskülönben biztosan éltek volna

Részletesebben

MILYEN AZ IDEÁLIS NAPI ÉTREND?

MILYEN AZ IDEÁLIS NAPI ÉTREND? MILYEN AZ IDEÁLIS NAPI ÉTREND? Az egészséges táplálkozás alapjai Mit és hányszor egyek egy nap, egy héten? ÉVFOLYAM: 7 8. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 7-8. AZ ÓRA TÉMÁJA:

Részletesebben

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Sikeresen befejezték tanulmányaikat a Rendőrtiszti Főiskola mesterszakának

Részletesebben

Zendo. Tervezte:Kory Heath

Zendo. Tervezte:Kory Heath Zendo Tervezte:Kory Heath Lehet egy kutyának Buddha-természete? Ez minden idők legfontosabb kérdése. Ha igennel vagy nemmel válaszolsz, Elveszíted saját Buddha-természeted. A Zendo egy következtető logikai

Részletesebben

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Útmutató I/1. Nemet mondás,

Részletesebben

Hogyan építs fel egy hatékony termékpiramist?

Hogyan építs fel egy hatékony termékpiramist? Hogyan építs fel egy hatékony termékpiramist? Írta: Gömöry Kati Biztosan sokszor olvastál már arról, hogy vállalkozóként fel kell építened egy termékpiramist (szolgáltatás esetén: szolgáltatáspiramist)

Részletesebben

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk!

Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Belső Nóra: Utak egymáshoz (részlet) Beszélgessünk! Sokszor nagyon kevés dolgon múlik, hogy egy kapcsolat miképpen alakul. Ugyanazzal az energiával lehet építeni és rombolni is. A lényeg a szándék, illetve

Részletesebben

Málta nem Attard 205

Málta nem Attard 205 Málta Sziasztok! Mészáros Andrea vagyok, negyedéves villamosmérnök hallgató. Kicsit eltérnék a sablon beszámolóktól, szeretnék közvetlenebb, barátibb hangnemet megütni. Már korábban is megfogalmazódott

Részletesebben

Mi a virtuális valóság?

Mi a virtuális valóság? VIRTUÁLIS VALÓSÁG - KERESZTYÉNYSÉG Kol 2,20-23 Ha tehát Krisztussal meghaltatok a világ elemei számára, miért terhelitek magatokat olyan kötöttségekkel, amelyek csak az e világ szerint élőkre kötelezők:

Részletesebben

Bevezetés az Arduino mikrovezérlők programozásába

Bevezetés az Arduino mikrovezérlők programozásába Bevezetés az Arduino mikrovezérlők programozásába Milyen csodabogár az a mikrovezérlő? A mikrovezérlő egy tenyérnyi, programozható, elektronikus eszköz, amely képes más elektronikus alkatrészeket vezérelni.

Részletesebben

A vizuális projekt, mint eszköz a kompetenciafejlesztésre a pedagógusképzésben

A vizuális projekt, mint eszköz a kompetenciafejlesztésre a pedagógusképzésben A vizuális projekt, mint eszköz a kompetenciafejlesztésre a pedagógusképzésben WIEDERMANN Katalin Apor Vilmos Katolikus Főiskola, Vác widi.kati@gmail.com A kulcskompetenciák Napjainkban a pedagógus szerepe

Részletesebben

Diákönkormányzat és Művészeti Iskola DÖK Intézményvezetői pályázatok értékelése Javaslattétel

Diákönkormányzat és Művészeti Iskola DÖK Intézményvezetői pályázatok értékelése Javaslattétel ETYEK KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATAL H-2091 Etyek, Körpince köz 4. Telefon: 06-22/353-633; 06-22/353-698 Fax: 06-22/353-655 E-mail: titkarsagetyek@fibermail.hu Ügyiratszám: 860-32/2009 Ügyintéző: Palotai

Részletesebben

Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése

Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése Palencsárné Kasza Mariann Hazai Leonardo mobilitási projektek ECVET elemeinek vizsgálata és jó példák gyűjtése A tanulmány a Nemzeti ECVET szakértői hálózat projekt keretében, az Európai Unió támogatásával

Részletesebben

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra.

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Évindító 2015 Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Induljon ez az éved másként, mint eddig! Te vagy az, aki változtatni

Részletesebben

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond?

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Az emberi figyelem nemegyszer elsiklik kisebb-nagyobb dolgok felett. Nagyon gyakran előfordul, hogy valamit bonyolultnak gondolunk, holott végtelenül

Részletesebben

DEMO. A megértés ellenõrzése...16-17 Szókeresõ rejtvény...18 Megoldások...19-23

DEMO. A megértés ellenõrzése...16-17 Szókeresõ rejtvény...18 Megoldások...19-23 BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs, a megértés

Részletesebben

Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Tartalék akkumulátor KX-HNP100FX. Típus

Telepítési útmutató. Otthoni hálózati rendszer Tartalék akkumulátor KX-HNP100FX. Típus Típus Telepítési útmutató Otthoni hálózati rendszer Tartalék akkumulátor KX-HNP100FX Köszönjük, hogy Panasonic terméket vásárolt. Ez a dokumentum a tartalék akkumulátor megfelelő felszerelését ismerteti.

Részletesebben

8. fejezet - Tartalom

8. fejezet - Tartalom 8. fejezet - Tartalom 8.1 E-mail-támadások 8.1.1 Mailbombák - túlcsordul a postafiók 8.1.2 A fájlmelléklet kitömése 8.1.3 AConConbug 8.2 ICQ - praktikus és veszélyes 8.2.1 Az ICQ - biztonsági kockázat?

Részletesebben

Szia René! Kriszti. Szia René!

Szia René! Kriszti. Szia René! Én örömmel leírom a véleményemet, mert imádtam ezeket a foglalkozásokat. Bár lehet, pont rajtam láttad, hogy álmos vagyok és ezt esetleg unalom jeleként érthetted, de nem így volt. Egész nap ügyfelezek,

Részletesebben

Bevezető. Játékosok: képességek. Általános teendők. Az új csapatod. Régió és időjárás. Jótanácsaink. Mennyire jó az adott játékos?

Bevezető. Játékosok: képességek. Általános teendők. Az új csapatod. Régió és időjárás. Jótanácsaink. Mennyire jó az adott játékos? Bevezető A Hattrick egy játék, ahol egy virtuális klubot vezethetsz, és a világ minden részéről származó játékosokkal versenyezhetsz a dicsőségért. A Hattrick egyszerű játék, amelynek könnyű megérteni

Részletesebben

Könnyedén. és természetesen OPTEAMUS

Könnyedén. és természetesen OPTEAMUS Könnyedén és természetesen OPTEAMUS 01 Bevezetô Könnyedén és természetesen A számítógépes programok könnyen elboldogulnak a számokkal és ûrlapokkal, de legtöbbjük tehetetlenül áll a természet, az emberi

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Gyakorlati tanácsok a gyermekekkel való bánásmódhoz és az óravezetéshez

Gyakorlati tanácsok a gyermekekkel való bánásmódhoz és az óravezetéshez Gyakorlati tanácsok a gyermekekkel való bánásmódhoz és az óravezetéshez Általános elvek A hallgatókat sok mindenre felkészítik, de mélyen hallgatnak a fegyelem kialakításának és fenntartásának gyakorlatáról.

Részletesebben

Hogyan neveljünk az életre?

Hogyan neveljünk az életre? Hogyan neveljünk az életre? Sikerkritériumok a gyakorlati életre nevelésben Szerzők: Lippai Edit témavezető Nagy Viktória pedagógiai fejlesztő Sztridáné Kurucz Krisztina pedagógiai fejlesztő Voglné Nagy

Részletesebben

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT

MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT MILYEN A JÓ PROJEKTMENEDZSMENT Aki házat épített vagy felújított úgy, hogy nem lépte túl a tervezett költségeket, időben elkészült, ráadásul az elképzelt minőségben, az átesett első projektmenedzseri munkáján.

Részletesebben

Mi történik, ha megrendelem a varrótanfolyami anyagot? Hogyan tanuljak meg varrni online? Ki(s)okosító, ha még nem rendeltél soha!

Mi történik, ha megrendelem a varrótanfolyami anyagot? Hogyan tanuljak meg varrni online? Ki(s)okosító, ha még nem rendeltél soha! Mi történik, ha megrendelem a varrótanfolyami anyagot? Hogyan tanuljak meg varrni online? Ki(s)okosító, ha még nem rendeltél soha! Http://evivarrodaja.shp.hu Évi varrodája Évi és Nóri 2 Mi történik, ha

Részletesebben

Módszertani sokféleség

Módszertani sokféleség Módszertani sokféleség Egyéni anyanyelvi fejlesztés a Hallássérültek Tanintézetében A gyermeki személyiség egyénre szabott fejlesztése a korszerű pedagógia egyik legfontosabb követelménye. Fel kell mérni,

Részletesebben

Kollár-Klemencz László: az érték háttérbe került 2013. május 15. szerda, 13:44

Kollár-Klemencz László: az érték háttérbe került 2013. május 15. szerda, 13:44 A Kistehén együttest az elmúlt hét végén az alternatív zenekar kategóriában díjazták a Székelyudvarhelyen megtartott Transylvanian Music Awards-on. Kollár-Klemencz Lászlóval a díj átadása és az egyórás

Részletesebben

1. oldal, összesen: 29 oldal

1. oldal, összesen: 29 oldal 1. oldal, összesen: 29 oldal Bevezetõ AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ Program Az AXEL PRO Nyomtatványkitöltõ egy olyan innovatív, professzionális nyomtatványkitöltõ és dokumentum-szerkesztõ program, mellyel

Részletesebben

DEMO. A természet körforgása. A biológia nyelvén. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A természet körforgása.

DEMO. A természet körforgása. A biológia nyelvén. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A természet körforgása. BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs...7 Témák,

Részletesebben

A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT

A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT Pasarét, 2013. február 17. (vasárnap este) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Szepesy László A KERESKEDŐ, AKI GAZDAG LETT Alapige: Máté 13,45-46 Hasonlatos a mennyeknek országa a kereskedőhöz, aki igaz

Részletesebben

Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni

Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni Kovács Bálint2015.04.05. 18:098 Ki kellene mondanunk végre, mit gondolunk, mert különben csak az elhallgatás, az elfojtás, a gyomorfekély, a benyalás és a túlélés

Részletesebben

PROMISE európai útmutató egészségügyi és szociális ellátási szakemberek képzéséhez a lelki egészségfejlesztés terén

PROMISE európai útmutató egészségügyi és szociális ellátási szakemberek képzéséhez a lelki egészségfejlesztés terén PROMISE Lelki egészségfejlesztés A lelki betegségek csökkentése Integráció az oktatáson keresztül Egészségügyi és fogyasztói főigazgatóság 2008-2013 egészségügyi program Együtt az egészségért PROMISE európai

Részletesebben

Fejlesztési tapasztalatok multifunkciós tananyagok előállításával kapcsolatban Nagy Sándor

Fejlesztési tapasztalatok multifunkciós tananyagok előállításával kapcsolatban Nagy Sándor Fejlesztési tapasztalatok multifunkciós tananyagok előállításával kapcsolatban Nagy Sándor VE GMK Statisztika és Informatika Tanszék nagy-s@georgikon.hu Összefoglaló Világszerte tanúi lehettünk a mobilkommunikációs

Részletesebben

Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen.

Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen. trnd Projektmenetrend Foresto nyakörv: Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen. trnd Projekt Projektblog: www.trnd.hu/foresto trnd kapcsolattartód: suzanne@trnd.hu Teszteljük kutyánkkal

Részletesebben

Az üzemi méréstechnika hat szabálya

Az üzemi méréstechnika hat szabálya TECHNIKA Az üzemi méréstechnika hat szabálya Tárgyszavak: mérés; méréstechnika; számítógépes; szoftver; adatfeldolgozás; optikai ellenőrzés; mérőrendszer; integrált. A méretek felvétele és a mérési adatok

Részletesebben

A sötét középkor. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A sötét középkor. STUDY Guard

A sötét középkor. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A sötét középkor. STUDY Guard BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs, a megértés

Részletesebben

Questions People Ask About How To Prepare For The Collapse Of The Economy

Questions People Ask About How To Prepare For The Collapse Of The Economy Questions People Ask About How To Prepare For The Collapse Of The Economy Az emberek kérdezik, hogyan készüljenek fel a gazdasági összeomlásra? Honnan a fenéből lehet tudni, hogyan készüljek fel a gazdasági

Részletesebben

Készítette: Gyalus Katalin

Készítette: Gyalus Katalin Készítette: Gyalus Katalin 2011 Ha tetszik az írás, továbbküldheted másoknak is. Viszont ne változtasd meg, ne add el, ne tüntesd fel saját munkádnak! Tartalom CSOMÓZOTT NYAKLÁNC... 3 RÖVID CSOMÓZOTT NYAKLÁNC...

Részletesebben

9. évfolyam 2011/3-4. szám Volume 9. issue 3-4/December 2011

9. évfolyam 2011/3-4. szám Volume 9. issue 3-4/December 2011 T ANUL MÁNY OK HOMOKI ANDREA A pedagógus-továbbképzési rendszer jellemzői a kereslet és a kínálat függvényében egy dél-alföldi kisváros integrált alapfokú közoktatási intézményeiben dolgozó pedagógusok

Részletesebben

Játéktól a kutatásig AVAGY HOGYAN TANULJANAK ÉS SZÓRAKOZZANAK EGYSZERRE A GYEREKEK! ÍRTA: POLERECZKI FANNI ÉS BOZÓKI GERGŐ ZOLTÁN

Játéktól a kutatásig AVAGY HOGYAN TANULJANAK ÉS SZÓRAKOZZANAK EGYSZERRE A GYEREKEK! ÍRTA: POLERECZKI FANNI ÉS BOZÓKI GERGŐ ZOLTÁN Játéktól a kutatásig AVAGY HOGYAN TANULJANAK ÉS SZÓRAKOZZANAK EGYSZERRE A GYEREKEK! ÍRTA: POLERECZKI FANNI ÉS BOZÓKI GERGŐ ZOLTÁN Minden tanár a gyermekek figyelméért harcol és azért hogy tanuljanak tőle.

Részletesebben

N éhány hete felmérést készítettem Dél-Szlovákia nagy munkanélküliséggel

N éhány hete felmérést készítettem Dél-Szlovákia nagy munkanélküliséggel Lampl Zsuzsanna MUNKAERÕPIACI ÉS EGÉSZSÉGÜGYI HELYZET A SZLOVÁKIAI MAGYAR IDENTITÁS ALAKULÁSÁNAK ÚJABB TÉNYEZÕI N éhány hete felmérést készítettem Dél-Szlovákia nagy munkanélküliséggel sújtott területein

Részletesebben