Gyakorlati tanácsok a gyermekekkel való bánásmódhoz és az óravezetéshez

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyakorlati tanácsok a gyermekekkel való bánásmódhoz és az óravezetéshez"

Átírás

1 Gyakorlati tanácsok a gyermekekkel való bánásmódhoz és az óravezetéshez Általános elvek A hallgatókat sok mindenre felkészítik, de mélyen hallgatnak a fegyelem kialakításának és fenntartásának gyakorlatáról. Pedig az iskola és a tanítás kemény színtér, ahol nem lehet elméleteken ábrándozva a valóság felett lebegni, hanem azonnal és határozottan kell cselekedni minden kialakult szituációban. Mint ahogyan a gyermek a társával szemben kegyetlen tud lenni, ugyanilyen intenzitással igyekszik kijátszani a tanárt is (kivétel egy két fiú és a lányok többsége a éves korosztályban). A éven aluliak eleve tekintélynek tartják a tanárt, tanítót (igaz, évről évre egyre kevésbé), a 14. év után pedig már nagyobb távlatokban tudnak gondolkodni. A kamaszkor a legrosszabb időszak szülőnek is, tanárnak is. A fegyelmet nem lehet csupán a motivációval és a tananyaggal biztosítani, hanem a tantárgytól független szabályok következetes betartásával együttesen. A továbbiakban a tanítással kapcsolatos minden lényeges probléma felsorolásra kerül. Együtt, mindenkinél, egyszerre így mindez soha nem fordul elő, de jobb felkészülni rá, és inkább kellemesen csalódni. Egy gyermek aranyos és kezelhető, de több együtt már nem ilyen. Ne haverkodjunk velük, mert ez visszaüt! (pl. tegezés) Ne barátja, hanem barátságos vezetője legyünk a gyerekeknek. Tartsuk meg a három lépés távolságot. Részben ez is alapja a tekintélynek. Semmilyen körülmények között ne alázzuk meg a tanulót! Mást jelent a demokrácia az iskolában, mint a politikában. Az iskolában a felnőtt nem felnőttel kerül kapcsolatba. Tehát a tanár legyen határozott és céltudatos, ne kérjen pl. mindig véleményt, mert ezt végül bizonytalanságnak veszik a tanulók. A tanulók ma már szétszórtabbak, öntudatosabbak és nehezebben kezelhetők társadalmi okok miatt, mint néhány évvel ezelőtt. Ez a tendencia fokozódik! A tanár csak addig jó, amíg (rossz) érdemjegyet nem ad a követelmények miatt. Ettől kezdve szülővel, tanulóval várható a vita. A tanárnak tehát rossznak is kell lennie! (Gyakorló tanításon lehetünk csak jók, egyéni tanításon már nem!) A testi fenyítés és a tanulóval kialakított bizalmas viszony már büntetőjogi téma. A éves korú gyermek negatív tulajdonságai Csendben maradni és normál hangerőre képtelen. Beszéde társaival többnyire durva, trágár, értelmetlen. Önkritikája nincs: mindig másokat hibáztat. Kritikai érzéke erős, de nem reális. Felelősséget vállalni nem hajlandó ( a társam is ugyanezt csinálja ) Az engedményt gyengeségnek fogja fel, és túlhajtja, tágítja. Önfegyelme nincs. Vélt sérelmek miatt rögtön és aránytalan mértékben felháborodik. Távolabbi célok nem mozgatják: kívánságai csak a számára közvetlenül kellemes, többnyire kézzelfogható dolgokra irányulnak. Igyekszik fel és kitűnni, valamint túllicitálni a másikat. Erős benne a csordaszellem (van, akit folyton vernek a csoporton belül). Kíméletlen a nála fizikailag gyengébbel szemben.

2 Órán Feleslegesen kérdez figyelmetlensége miatt, tudniillik sem az utasításra, sem a válaszra nem figyel. Kérdez zavaró vagy elterelő célzattal is. Fegyelmezetlenségre minden elképzelhetetlenül apró okot felhasznál (pl. leesett a ceruzája; besüt a nap és a vonalzójával tükröz ). Fegyelmezetlenségét néha ál udvariasság mögé rejti (pl. társa tüsszögött: erre többen kórusban vagy egymás után egészségére kívánják). Közösség előtt a beszéde mondatok nélküli egybefolyó szöveg itt ott felkapó hangsúllyal, rossz artikulációval, halkan, hadarva. Felelés közben társaival vitatkozik. Mindenen röhög, ami új, szokatlan, vagy ki lehet fordítani. Ezekből igyekszik viccet vagy szójátékot csinálni. Kényszerítő körülmények hiányában nem dolgozik. Fegyelmezetlenségre, zajkeltésre feltűnési szándékkal okot keres (társait figyeli, viselkedésüket kommentálja, szól hozzájuk; jelentéktelen eseményt észrevesz, felnagyít, kommentál, utánoz, folytat). Hozzá hasonló beállítottságú és magatartású társaival órán is igyekszik kapcsolatot tartani (nézi, ránevet, szól hozzá, megérinti, odadob valamit stb. mindezt úgy, hogy a lelki kapcsolat feltűnő legyen). Minden megnyilvánulásra igyekszik rátenni egy lapáttal: pl. megjegyzést értelmetlenül, tartalmától és céljától függetlenül továbbfűz, variál, belőle következtet mindezt szereplési szándékkal. Cselekedetei általában a hatáskeltésre irányulnak, hogy tudniillik társai rá figyeljenek és őt értékeljék. Minél inkább merészen fegyelemsértő ez a viselkedés, annál jobban bizonyítja az ő vélt bátorságát. Kiemelkedésre irányuló célja bármilyen eszközt szentesít. Órán kívül Ugrál meggondolatlanul. Hátraugrik hátranézés nélkül. Rohan eszetlenül. Ordít, kiabál, visít egyáltalán zajt kelt hanggal, mozgással, eszközzel Nem képes belátni cselekedeteinek veszélyét (csak játszik, holott már félig agyonverte társát ) Fokozottan figyelmetlen, ha csoportban van (valahova vonulva megy, de nem lát ) Amit tehetünk Kezdettől fogva szabályok és következetesség mindenhol, mindkor és mindenbe. Ezeket magunknak kell terveznünk, figyelembe véve egyéni képességeinket, a környeztet és a tanulók életkori sajátosságait. Személyes kapcsolatot kell kiépíteni a gyerekekkel.

3 Tanórán Néven szólítani őket. Megadni a nekik járó tiszteletet és udvariasságot. Mindig próbálunk nyugodtak maradni: az üvöltözés, kiabálás, sírás csak rosszabbá teszi a helyzetet. Mindig szisztematikusan és ellenőrzötten lekötni őket! Állandó kapcsolatot tartani az osztályfőnökkel és a többi ott tanító tanárral. Erről a gyerekek is tudjanak, mi pedig időnként kamatoztassuk értesüléseinket. Kapcsolatot tartani a szülőkkel (fogadóóra, egyéni fogadóóra, behívatás). Fegyelmi eljárásoknál bevonni a tanulói önkormányzatot, osztályfőnököt, igazgatót. A fegyelmi ügyek menetét külön utasítások szabályozzák! Többszöri szerepeltetés, állandó ráfigyelés (X et beszéltetem, de Y t nézem ). Más helyre ültetés (óra közben is). Erősebben rászólni (ne gyakran!). Figyelembe se venni ( kiközösíteni ). Humorosan felfogni a dolgot, és így kommentálni. Fegyelmi naplóba, ellenőrzőbe írni (de csak miután lehiggadtunk lehetőleg az óra után). Külön feladattal differenciáltan lefoglalni. Kivárni a csendet szüneteket tartani halkan beszélni. Az utasítást csak egyszer mondani! Minden utasítást számonkérni! Minden apró fegyelmezetlenséget csírájában elfojtani! Keveset álljunk háttal a tanulóknak (ezért jó az írásvetítő). A szélső padsorok mentén sokat járjunk. (Elvileg között is hatásos, csak úgy háttal vagyunk több gyereknek is. Alap, hogy ne menjünk hátrébb, mint a 3. pad.) Lehetőleg állva, vagy az osztály előtt sétálva tanítsunk. Vegyük figyelembe, hogy a tanulók többségénél a motiválás kényszerítést jelent (szabályok, osztályzat, szülők véleménye). Ebben a korban még kevésnek van távlati célja! A tantárgyakat sem szeretik egyformán, mégis mindegyiket tanulniuk kell. Menetrend egy osztály átvételekor Eleinte (az első 1 2 órán) jó magatartásúak, de közben felmérik a tanárt: mit tud, mennyire következetes, egyáltalán meddig mehetnek el nála. A következő órákon gyakorlatban megkezdődik a tesztelés : már aktívan próbálkoznak, kísérleti jelleggel. A továbbiakban teljes erőbedobással kísérleteznek, és várják a hatást. Ha nincs ellenintézkedés (már kezdettől fogva), a továbbiakban ezen a szinten marad az osztály. A folyamat gyakorlatilag visszafordíthatatlan: legfeljebb részeredményeket lehet elérni, de döntő változást nem. Ha tehát kezdettől fogva nem tartjuk magunkat egy kidolgozott és reális szabályrendszerhez, a tanítás feltételei igen rosszak lesznek.

4 Általános szabályok a tanórákra 1. A tanuló igyekezzen állandóan figyelni és a tanári utasításokat végrehajtani. 2. Minden körülmények között próbáljon önfegyelmet tanúsítani. 3. Ha társai közül valaki nem rögtön, vagy rosszul válaszol a tanári kérdésre, esetlen félreérhetőt mond, helyette jelentkezés nélkül ne szóljon. 4. Pillanatnyi késztetéseit legyőzve igyekezzen jóindulatúan viselkedni mindenféle helyzetben. 5. Akkor beszéljen, amikor kérdezik. Töltelékszöveg nélkül, vissza nem kérdezve, a kérdésre válaszoljon vagy a kapott utasítás szerint cselekedjen. 6. Jelentkezés útján kérdezzen. Előtte alaposan gondolja meg kérdését. 7. Megnyilvánulásaival ne igyekezzen szerepelni a nézőközönség (társai) előtt. 8. A szokatlan, váratlan jelenségeket önfegyelemmel, lehetőleg hangos reagálás nélkül viselje el, és ne ideologizálja meg. 9. Ügyeit, megbeszéléseit társaival a szünetben bonyolítsa le. 10. Órán ne társalogjon, ne küldözgessen, ne levelezzen, ne dobáljon, ne mutogasson, ne piszkálja társát. 11. Vélt sérelmei miatt ne kezdjen azonnal ágálni, vitatkozni. 12. Ne indítson el vélemény láncreakciót, és ne is vegyen részt ilyenben. 13. Az utasítás végrehajtandó, nem pedig vitatéma. Az ezzel kapcsolatos érzelemnyilvánítás felesleges. 14. Az utasítást a lehetőségekhez képest azonnal, pontosan és célzatos mellékjelenségek nélkül kell végrehajtani. 15. Osztályzattal, tanári intézkedéssel kapcsolatosan véleményt ne nyilvánítson. 16. Az órán szükséges felszerelést a szünetben készítse elő. 17. Ne nagyítson fel vagy ne ideologizáljon meg egyébként jelentéktelen eseményt vagy cselekményt a zavarkeltés célzatával. 18. Külön feladatait egymaga oldja meg. A tanítási óra fegyelmének feltételei Állandó és (rögtön vagy később) rendszeresen ellenőrzött, értékelt, pontosan körülhatárolt, az osztály átlagszintjéhez mért, esetleg differenciált foglalkoztatottság mindig azonos körülmények között (figyelembe véve jelentéktelennek tűnő apróságokat, pl. radír, ceruza megléte stb.). Alapelvek: 1. Rendszeresség a foglalkoztatottságban. 2. Szigorú azonosság a normákban. 3. Határozottság (de nem ridegség) a tanár részéről.

5 Szabályok írásbeli munkák végrehajtásánál Mindent úgy és akkor! (tegyen a tanuló, ahogyan és amikor az utasítások elhangzanak hangosan, félre nem érthetően, logikusan, pontosan és mind) Minden utasítást csak egyszer mondjuk el! Írás előtt A) Technikai rész 1. Takarítás a padon csak egy íróeszköz marad (toll) nem maradhat ott: ceruza, radír, vonalzó, alátét, kabala, letett óra, tantárgyi felszerelés, tolltartó, ruhanemű stb. (kivéve, ha a munka jellege miatt az íróeszközön kívül szükség van valamire) a padban sem maradhat semmi (félreértések elkerülése végett a papírszemetet is ki kell szedetni) minden tantárgyi felszerelést a táskába kell tenni a táskát bezárva letenni maga mellé a padlóra (nem az esetlegesen mellette lévő üres székre vagy a padba) 2. Ültetés egyenként A B sorok átrendezése jó rossz tanulók elválasztása barátok elválasztása stb. ekkor már a táska marad, csupán a tollat viszik magukkal Írás közben is lehetséges átültetés. Ezzel kapcsolatban a tanuló részéről érzelemnyilvánítás, kérdés nem hangozhat el, hanem gyorsan és célszerűen végrehajtja. A tanár nem indokol! 3. Papír vagy füzet kiosztatása Több tanuló osztja. Közben senki ne kérje a sajátját, hiszen úgyis mindenki megkapja. B) Tartalmi rész 1. Utasítások a külalakkal és a feladattal kapcsolatosan. Ezek is csak egyszer! Jajgatás, méltatlankodás, morgás, közbekérdezés, spontán válaszadás nincsen. 2. Kérdések a tanulók részéről. Ez nem lehet: sugalmazó kérdés, álkérdés, vélekedés, félrevezető kérdés, rejtett válasz, mert ezekre nem reagálunk. Minden kérdésre csak a tanár válaszol! 3. Utasítások az írás tartamára: mindkét kéz végig fent a padon beszéd, motyogás, hangos gondolkodás, forgás, átnézés, spontán járkálás nincsen kérdés, kérés a feladattal kapcsolatban nincsen átültetés várható

6 lehetséges problémák és megoldásuk: egészségügyi ok (rosszullét): kimegy vagy a tanár által kijelölt, más csoportba tartozó tanuló kikíséri WC: szó nélkül kimegy, de egyszerre csak egy tanuló zsebkendő: keres magának, vagy halkan kér a legközelebbi társától technikai ok: íróeszköz: keres magának, vagy kér a legközelebbi szomszédjától papír: kérés nélkül vesz a tanári asztalról egyéb: kijön a tanárhoz, aki megoldja a problémát 4. Pontos és egyértelmű utasítás a befejezésre vonatkozóan: idő, beszedés módja, a beszedőkkel kapcsolatos adom nem adom játék kizárva, ha véletlenül nem adja be, mintha nem is írt volna. 5. Utasítás a munka megkezdésére. Ettől kezdve az anyaggal kapcsolatos kérdés nincsen! Írás közben 1. Ellenőrzés: oldalról sétálva és hátrafordulva hosszabb ideig hátul állva asztaltól, felállva 2. Puskázási lehetőségek: tenyéren, kézelőn, zsebben, zsebkendőn, ölben, tollon, tollban, radíron, padra írva, táblán letörölve, katedrán elöl, füzet könyv szótár( on, ban), előtte ülő hátán, papír földre ejtve, padban, táskában ( n), tolltartón ( ban), ráül, ruházatban, padon mellette, rákönyököl, előtte a szék karfáján, a falon mellette, WC re kiviszi, új technikák (walkman), amíg a tanár nem néz oda (szándékosan lefoglalja valaki) stb. Rögtön elégtelen! Vita, kérdés, véleménynyilvánítás nincsen! Egyebek 1. Amiről mi azt hisszük, hogy logikus és egyértelmű, az a gyereknek nem az. 2. Óraszervezésünk következetesen azonos legyen (hetes jelentése, felszerelés kikészíttetése, házi feladat ellenőrzése stb.). A megszokott cselekvések végrehajtása is a nyugalmat és a fegyelmet biztosítja. 3. Az órán annyira meg kell osztanunk a figyelmünket, hogy ebből a legkevesebb a tananyagra juthat. Azt tehát tökéletesen kell tudnunk, nem temetkezhetünk a vázlatba. 4. Szakmai hibát vétettünk az órán: sajnos, önkritikusan javítanunk kell, lehetőleg rögtön. Ha tanulói kérdésre nem tudunk válaszolni, beismerjük azzal, hogy utánanézünk és később válaszolunk. 5. Ügyeletben legyünk mindig a helyünkön, mert ha távollétünkben történik tanulóbaleset, büntetőjogilag felelősségre vonhatnak bennünket. 6. Osztályunkról minél előbb készítsünk szociometriai felmérést. Az így nyilvánosságra kerülő központi személyekre, a vezérekre hatva a hozzájuk kapcsolódó tanulókat sokkal könnyebben irányíthatjuk.

7 7. Megszólítás: általános iskolában tegezés, középiskolában magázás. Ne haverkodjunk, ne engedjük, hogy a tanulók (még ha korban közel is állnak hozzánk) tegezzenek bennünket. 8. Szülőkkel csak munkakapcsolatot tartsunk. Kínossá válhat bármiféle előny vagy az átlagosnál nagyobb értékű ajándék elfogadása, nem beszélve más jellegű kapcsolatról. 9. Ne hallgassuk meg a tanulók árulkodását. 10. Fiúk verekedésénél nem mindig célszerű közbeavatkozni (csak ha nagyon durva). Ez ugyanis többnyire a csoportbeli rangsor kialakításának egyik eszköze. A csoport mélyszerkezetébe pedig úgysem tudunk beavatkozni. 11. Alakítsuk ki saját tantárgyi és fegyelmi követelmény rendszerünket minél hamarabb az azonos szakos vagy a szakcsoport véleményének meghallgatásával (figyelembe véve egyéb ide vonatkozó dokumentumokat is). 12. A tantestületben alkalmazkodnunk kell, továbbá köszönnünk vagy visszaköszönnünk mindenkinek. Természetesen a kellemetlen funkciókat rögtön ránk sózzák (ezeket majd hamarosan átadjuk az új újaknak). Tájékozódjunk a tantestületen belüli viszonyokról lehetőleg már előzetesen, szavahihető személytől, de ne csatlakozzunk egyik csoporthoz sem. Célszerű továbbá szem előtt tartani a házinyúl elméletet. 13. Feltétlenül ismernünk kell az iskola Szervezeti és Működési Szabályzatát, éves programját, egyéb programjait és dokumentumait. Továbbá jogainkat és kötelességeinket. Mindezen kérdésekben lehetőleg ne az igazgatóhoz forduljunk (ha csak az külön meg nem tisztel bizalmával bennünket), hanem az illetékes igazgatóhelyetteshez, munkaközösség vezetőhöz vagy megbízható kollégához. 14. Óvakodjunk a világmegváltástól! Reformjainkat nagyon körültekintően vezessük be, számítva a törvényszerűen bekövetkező ellenállásokra és a támadásokra. A Pécsi Tudományegyetem Neveléstudományi Tanszékének Oktatásmódszertan c. előadásai alapján az összefoglalást készítette: Deák Hajnalka június 20.

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

Dudáné Driszkó Adrienn. 10+1 tanács pedagógusoknak. a gyermekközpontú oktatás. megvalósításához

Dudáné Driszkó Adrienn. 10+1 tanács pedagógusoknak. a gyermekközpontú oktatás. megvalósításához Dudáné Driszkó Adrienn 10+1 tanács pedagógusoknak a gyermekközpontú oktatás A B C A k a d é m i a K f t w w w. a b c a k a d e m i a. h u Oldal: 1 Manapság nagyon divatos szakkifejezések, fogalmak tarkítják

Részletesebben

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért

Értékeken alapuló, felelős döntést azonban csak szabadon lehet hozni, aminek előfeltétele az autonómia. Az erkölcsi nevelés kitüntetett célja ezért ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése, alakítása.

Részletesebben

Házirend. A Házirend jogszabályi alapja

Házirend. A Házirend jogszabályi alapja TARTALOM Házirend... 3 Házirend... 3 A Házirend jogszabályi alapja... 3 A Házirend célja és feladata... 3 A Házirend hatálya... 3 A Házirend nyilvánossága... 3 A tanulók által az iskolában való tartózkodásuk

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához

Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához Feladattervek óvodásoknak és általános iskola alsó tagozatos diákok számára a Vincze Ottó - Kognitív mentés című kiállításához A feladatok alapkérdései: A kognitív fogalmának megismerése, mit jelent ez

Részletesebben

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József

NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet. Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József NÁLAM A KONTROLL! Önsegítő munkafüzet Ötlet in. www.knowcannabis.org.uk Fordította és átdolgozta: Gelsei Bernadett, 2009 Lektorálta: dr Rácz József TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Útmutató I/1. Nemet mondás,

Részletesebben

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL

RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL RENDELKEZÉS A SZENT LITURGIA KÖZÖS VÉGZÉSÉRŐL 1. Általános alapelvek 1.1. Bevezetés A Keleti Egyházak Kánonjai Kódexének 700. kánonjának 2. -a ajánlja a püspökkel vagy egy másik pappal való koncelebrációt

Részletesebben

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek?

Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Hogyan mondjuk meg a gyerekeknek? Tudod, az úgy van próbált Verena beszélgetést kezdeményezni Alexandrával a reggelinél. Nyújtotta a szavakat, nem nagyon tudta, hogyan mondja meg négyéves kislányának,

Részletesebben

Iskolai rendtartás. 1. Magaviselet. 1.1. Általános viselkedési szabályok

Iskolai rendtartás. 1. Magaviselet. 1.1. Általános viselkedési szabályok Súkromná stredná odborná škola s vyučovacím jazykom maďarským Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Slovenská ulica 52, Kolárovo tel. 035/777 50 80, fax 035/777 50 82, schola.privata@stonline.sk, Iskolai

Részletesebben

Földváry Károly Általános Iskola Házirend. Bevezetés

Földváry Károly Általános Iskola Házirend. Bevezetés Földváry Károly Általános Iskola Házirend A házirend tartalma: Bevezetés 1. Általános rendelkezések 2. A gyermekek jogai az iskolában. 3. A gyermekek kötelességei az iskolában. 4. A tanulói jutalmazás

Részletesebben

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE

AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE AZ ORSZÁGOS VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG 2011. JÚLIUS 19-ÉN MEGTARTOTT ÜLÉSÉNEK A JEGYZŐKÖNYVE Jó reggelt kívánok! Tisztelettel köszöntöm az Országos Választási Bizottság ülésén megjelenteket, beadványozókat,

Részletesebben

Kórház Suli. A tananyag, és ami mögötte van

Kórház Suli. A tananyag, és ami mögötte van Kórház Suli A tananyag, és ami mögötte van Mi az a Kórház Suli? Diákok - szaktanárok segítségével - tartósan kórházi ápolást igénylő gyerekek oktatását segítik. Kórházban gyógyuló gyermekek A kidolgozott

Részletesebben

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK...

I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... Haladó Tanfolyam Tartalomjegyzék I. EXPOZÍCIÓS PROGRAMOK FÉLAUTOMATA PROGRAMOK... 3 1. BEVEZETŐ AZ EXPOZÍCIÓS PROGRAMOKBA... 3 1. ISO érzékenység... 5 2. WB Fehér egyensúly beállítása... 9 3. Fénymérési

Részletesebben

Roma programok és ügyek kommunikációja javaslatok és ötletek roma közösségi vezetőknek

Roma programok és ügyek kommunikációja javaslatok és ötletek roma közösségi vezetőknek Roma programok és ügyek kommunikációja javaslatok és ötletek roma közösségi vezetőknek Ez a rövid útmutató javaslatokat és végiggondolandó dilemmákat fogalmaz meg a kommunikáció tervezése kapcsán. A kommunikációban

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-5/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 154, 155, 156, 157/2012. (IV. 18.) 2 Jegyzőkönyv

Részletesebben

FEHÉRKÉMÉNYSEPRK ORSZÁGOS TÁRSADALMI SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE 9600 Sárvár Akácfa út 33. Email cím: dabasit@airplanet.hu; Telefon: 06-20/ 399-5821.

FEHÉRKÉMÉNYSEPRK ORSZÁGOS TÁRSADALMI SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE 9600 Sárvár Akácfa út 33. Email cím: dabasit@airplanet.hu; Telefon: 06-20/ 399-5821. FEHÉRKÉMÉNYSEPRK ORSZÁGOS TÁRSADALMI SZERVEZETEK SZÖVETSÉGE 9600 Sárvár Akácfa út 33. Email cím: dabasit@airplanet.hu; Telefon: 06-20/ 399-5821. IGAZSÁGÜGYI és RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Dr. Draskovics Tibor

Részletesebben

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Bocskai István Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma 4110 Biharkeresztes, Ady Endre u.

Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Bocskai István Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma 4110 Biharkeresztes, Ady Endre u. Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Bocskai István Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma 4110 Biharkeresztes, Ady Endre u. 2 Tel/fax: (54) 430-084 e-mail:bocskai@bocskai-bker.sulinet.hu web. www.bocskaigimnazium.hu

Részletesebben

Én-térkép! Aki beszél, kaput nyit saját belső világára.

Én-térkép! Aki beszél, kaput nyit saját belső világára. Én-térkép! Az Én-ek, olyan állapotok, melyekkel azonosul az ember. Meg kell vizsgálni, hogy milyen viszony fűzi az embert ezekhez az állapotokhoz, illetve mi indította el az adott viszony kialakulását.

Részletesebben

DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke

DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke DR. GÖNCZÖL KATALIN egyetemi tanár miniszteri biztos, az Országos Bűnmegelőzési Bizottság szakmai elnöke A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS STRATÉGIÁJÁNAK MEGVALÓSULÁSI FELTÉTELEI A NAGYVÁROSOKBAN Köszönöm a meghívást.

Részletesebben

AGRESSZIÓ AVAGY AZ ISKOLAI AGRESSZIÓ LEHETSÉGES OKAI

AGRESSZIÓ AVAGY AZ ISKOLAI AGRESSZIÓ LEHETSÉGES OKAI AGRESSZIÓ AVAGY AZ ISKOLAI AGRESSZIÓ LEHETSÉGES OKAI A természettudósok számára az agresszió egy sok energiát igénylő, magas feszültség szintű, cselekvésben kifejeződő biológiai jelenség. Ezzel szemben

Részletesebben

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei.

Csellengő fiatalok, a nyár veszélyei. Eleekkt trroonni ikkuuss Laakkoossssáággi i Bűűnnmeeggeel lőőzzééssi i IInnffoorrmáácci ióóss Reennddsszzeerr 2014.. máájjuss SSzzáám: :1144000000/ /11001144--33/ /22001144..áál lt.. Csellengő fiatalok,

Részletesebben

SEK Budapest Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

SEK Budapest Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium SEK Budapest Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium Szerződési feltételek A Bevezetés és fogalom-meghatározások 1. A jelen Szerződési Feltételek oktatási szolgáltatásra vonatkozó jogviszony alapját képezik.

Részletesebben

VÁCI szakképzési centrum I. GÉZA KIRÁLY KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA. 2600 Vác, Géza király tér 8. OM azonosító: 203065 HÁZIREND

VÁCI szakképzési centrum I. GÉZA KIRÁLY KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA. 2600 Vác, Géza király tér 8. OM azonosító: 203065 HÁZIREND VÁCI szakképzési centrum I. GÉZA KIRÁLY KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 2600 Vác, Géza király tér 8. OM azonosító: 203065 HÁZIREND 2015 TARTALOMJEGYZÉK A HÁZIREND ÁLTALÁNOS ALAPELVEI... 1 1. A TANULÓK JOGAI

Részletesebben

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD

Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD Figyelemhiány/Hiperaktivitás Zavar - ADHD TÁJÉKOZTATÓ FÜZET gyerekeknek Ferrádi Hádi, a kis versenyautó Ismersz olyan meséket, amiben versenyautók vagy sportkocsik szerepelnek? Ismered például Villám McQueent?

Részletesebben

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály

SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG BŰNÜGYI IGAZGATÓSÁG Bűnmegelőzési Osztály 7400 Kaposvár, Szent Imre u. 14/c. Pf.:121 TEL:82/502-700-2732, FAX:82/502-700-2772 E-mail:bunmeg@somogy.police.hu Trükkös tolvajok,

Részletesebben

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS ÓVODA HÁZIRENDJE 2016.

A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS ÓVODA HÁZIRENDJE 2016. A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS ÓVODA HÁZIRENDJE 2016. 1 A Pécsi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Óvoda HÁZIRENDJE

Részletesebben

Supported by KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT

Supported by KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT KÉPZÉSI ESEMÉNY, NYÁRI ISKOLA VAGY HELYSZÍNI SZEMLE SZERVEZÉSE, MEGVALÓSÍTÁSA ÉS DOKUMENTÁLÁSA VÁZLAT Miért szervezzünk képzést? Felesleges megkérdezni, hogy kell-e képzést tartani, ha van rá igény és

Részletesebben

V. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 15-én 15.00 órakor tartott Képviselő-testületi ülésén.

V. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 15-én 15.00 órakor tartott Képviselő-testületi ülésén. V. JEGYZŐKÖNYV Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. február 15-én 15.00 órakor tartott Képviselő-testületi ülésén. Testületi ülés helye: Művelődési Ház Szihalom Jelen

Részletesebben

Véletlen vagy előre meghatározott

Véletlen vagy előre meghatározott Véletlen vagy előre meghatározott Amikor fejlődésről beszélünk, vagy tágabb értelemben a világban lezajló folyamatokról, akkor mindig felmerül az a filozófiai kérdés, hogy a jelenségek, történések vajon

Részletesebben

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ

KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ KUTATÁSI ÖSSZEFOGLALÓ Második esély típusú intézmények és programjaik Az Equal program keretén belül szervezett Fiatalok Tematikus Hálózat megbízásából a tanulmány szerzői arra vállalkoztak, hogy átfogó

Részletesebben

ABD-RU-SHIN AZ IGAZSÁG FÉNYÉBEN GRÁL-ÜZENET A STIFTUNG GRALSBOTSCHAFT KIADÓJA STUTTGART

ABD-RU-SHIN AZ IGAZSÁG FÉNYÉBEN GRÁL-ÜZENET A STIFTUNG GRALSBOTSCHAFT KIADÓJA STUTTGART ABD-RU-SHIN AZ IGAZSÁG FÉNYÉBEN GRÁL-ÜZENET I. A STIFTUNG GRALSBOTSCHAFT KIADÓJA STUTTGART ERKÖLCSÖSSÉG MINTHA egy sötét viharfelhő tornyosulna az emberiség felett. A légkör fülledt. Nehézkesen, szorongató

Részletesebben

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond?

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Az emberi figyelem nemegyszer elsiklik kisebb-nagyobb dolgok felett. Nagyon gyakran előfordul, hogy valamit bonyolultnak gondolunk, holott végtelenül

Részletesebben

Szakmai készségek és kompetenciák a közszolgálatban" PM-0439-1304-BS

Szakmai készségek és kompetenciák a közszolgálatban PM-0439-1304-BS Szakmai készségek és kompetenciák a közszolgálatban" PM-0439-1304-BS Intézmény, időpont: Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető oktató neve: Kovácsné Patyik Gabriella Korcsoport/ osztály: felnőtt képzés

Részletesebben

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk Sági Zoltán Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk A világgal való elsődleges tárgykapcsolatunknak - a szülő-gyermek kapcsolatnak - alapvető szerepe van személyiségünk

Részletesebben

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA

ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2013. I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Székhely: 2881 Ászár, Kossuth Lajos utca 26. Tagintézmény: Gárdonyi Géza Általános Iskolája 2882 Kerékteleki, Fő utca 31. Házirendünk

Részletesebben

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják.

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják. ÉN-MI Mester-ség Kincs Meg világosodás Mire érdemes figyelni? Változtatás elfogadás Mit jelent embernek lenni? Kinek Hány a viszonya? világ közepe van? Jézus és mi Nézőpont Átalakuló váltás kérdés Együttérzés

Részletesebben

Emlékeztető A 4-es metró Kelenföldi pályaudvari állomása és folytatása nyugati irányban című tanácskozásról

Emlékeztető A 4-es metró Kelenföldi pályaudvari állomása és folytatása nyugati irányban című tanácskozásról Emlékeztető A 4-es metró Kelenföldi pályaudvari állomása és folytatása nyugati irányban című tanácskozásról A tanácskozásra 2004. szeptember 7-én került sor a XI. kerületi Polgármesteri Hivatalban a Levegő

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

MESE-VÁR ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE (4130 Derecske, Városház u. 3) OM AZONOSÍTÓ: 030-796 BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS SZAKMAI PROGRAM

MESE-VÁR ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE (4130 Derecske, Városház u. 3) OM AZONOSÍTÓ: 030-796 BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS SZAKMAI PROGRAM MESE-VÁR ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE (4130 Derecske, Városház u. 3) OM AZONOSÍTÓ: 030-796 BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS SZAKMAI PROGRAM 2015 1. BEVEZETÉS... 5 1.1. A bölcsőde alapfeladata... 5 1.2. A bölcsőde helyi

Részletesebben

Házirend tanulókra vonatkozó előírásai

Házirend tanulókra vonatkozó előírásai Házirend tanulókra vonatkozó előírásai A védő óvó előírások A gyermek és tanulóbalesetek megelőzése céljából minden tanulóra kötelező érvényűek az alábbi tilalmak, szabályok. 1) Az iskola folyosóin és

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

AZ EGYÉNRE SZÓLÓ FIGYELEM MINDEN GYEREKNEK JÁR!

AZ EGYÉNRE SZÓLÓ FIGYELEM MINDEN GYEREKNEK JÁR! Fejezetek az Ember aki óvodás című kiadványunkból (4. rész) AZ EGYÉNRE SZÓLÓ FIGYELEM MINDEN GYEREKNEK JÁR! Nem véletlen, hogy az előzőekben csak a nagyon kirívó, gyerekeket és felnőtteket is nagyon zavaró,

Részletesebben

12. Az iskola által szervezett, a pedagógiai program végrehajtásához kapcsolódó iskolán kívüli rendezvényeken elvárt tanulói magatartás:... 21 13.

12. Az iskola által szervezett, a pedagógiai program végrehajtásához kapcsolódó iskolán kívüli rendezvényeken elvárt tanulói magatartás:... 21 13. H Á Z I R E N D Tartalom 1. Bevezető rendelkezések... 4 1.1. Jogi háttér... 4 1.2. Alapelvek... 4 1.3. A Házirend nyilvánossága... 4 1.4. A Házirend elfogadásának, felülvizsgálatának és módosításának szabályai...

Részletesebben

Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu

Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu Balajt község Önkormányzatának KÉPVISELŐ-TESTÜLETE e-mail cím: onkormanyzat@balajt.hu 109-24/2013. JEGYZŐKÖNYV Balajt község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. évi november hó 27. napján, szerdán

Részletesebben

Módszertani sokféleség

Módszertani sokféleség Módszertani sokféleség Egyéni anyanyelvi fejlesztés a Hallássérültek Tanintézetében A gyermeki személyiség egyénre szabott fejlesztése a korszerű pedagógia egyik legfontosabb követelménye. Fel kell mérni,

Részletesebben

A BESZÉD, MINT MŰALKOTÁS

A BESZÉD, MINT MŰALKOTÁS házi András emlékére Lőrincz Róza neje 1907"; ennek hasonmása szintén használatban van, melyen ez a felirat olvasható: özv. Jakabházi An-drásné Lorinczi Róza emlékére." Jakabházi András és neje sírja az

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõi: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva. SZKA_101_39 Együtt az osztály

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõi: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva. SZKA_101_39 Együtt az osztály SZKA_101_39 Együtt az osztály Én és a világ A modul szerzõi: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM tanári együtt az osztály 1. évfolyam 403 MODULVÁZLAT

Részletesebben

A szabadság motívuma

A szabadság motívuma Tartalom A szabadság és annak korlátai. Miért jó és miért lehet rossz a szabadság az egyénnek és a társadalomnak? Honnan erednek és milyen fajtái vannak a korlátainknak? Miért korlátozza a társadalom a

Részletesebben

A segítő segítése 2; Szupervízió

A segítő segítése 2; Szupervízió Vályi Gábor A segítő segítése 2; Szupervízió A követelménymodul megnevezése: A szociális segítés alapfeladatai A követelménymodul száma: 1356-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-50

Részletesebben

Karinthy Frigyes Tanár úr kérem (olvasónapló) Karinthy Frigyes Tanár úr kérem

Karinthy Frigyes Tanár úr kérem (olvasónapló) Karinthy Frigyes Tanár úr kérem Karinthy Frigyes Tanár úr kérem (olvasónapló) Karinthy Frigyes Tanár úr kérem Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című műve humoros és szórakoztató stílusban tárja elénk a XX. század eleji iskolai életet.

Részletesebben

Pure micon. Használati útmutató. www.bestsound-technology.com. Life sounds brilliant.

Pure micon. Használati útmutató. www.bestsound-technology.com. Life sounds brilliant. Pure micon Használati útmutató www.bestsound-technology.com Life sounds brilliant. Tartalom Üdvözöljük! 4 Az Ön által vásárolt hallókészülék 5 A hallókészülék ismertetése 5 Részegységek és megnevezésük

Részletesebben

Tankönyv-választás. pedagógus kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra... perctől

Tankönyv-választás. pedagógus kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra... perctől iskola sorszáma pedagógus sorszáma Ki válaszol a kérdőívre? 1 alsó tagozatos tanár 2 felső tagozatos tanár Tankönyv-választás A válaszadás önkéntes! Település neve:... Budapesten kerület: Kijelentem, hogy

Részletesebben

Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és EGYMI. Diákotthon szervezeti egység

Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és EGYMI. Diákotthon szervezeti egység Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és EGYMI Diákotthon szervezeti egység HÁZIREND Hatályos: 2013. szeptember 01. Készítette: Varga

Részletesebben

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013.

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. Deák Ferenc Középiskolai Kollégium Székhely: 1118 Budapest, Rimaszombati út 2. Tel: 1/606-7250 Fax: 1/606-7249 e-mail: dfk@deak-koll.sulinet.hu

Részletesebben

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL

FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN TANULÓI ÖSSZETÉTEL 23 FEHÉRVÁRI ANIKÓ KUDARCOK A SZAKISKOLÁKBAN A tanulmány egy 2008-as vizsgálat eredményei 1 alapján mutatja be a szakiskolai tanulók szociális összetételét, iskolai kudarcait és az azokra adott iskolai

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Tanulási stílus kérdőív Ezt a kérdőívet azért állítottuk össze, hogy rávilágítsunk kedvelt tanulási stílusára. Az alábbi kérdőív segítségével kiderítheti, hogy tanuláskor milyen szempontokat részesít előnyben,

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: a József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzat 2009. május 5-én a Lencsési Közösségi Házban tartott üléséről.

Jegyzőkönyv. Készült: a József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzat 2009. május 5-én a Lencsési Közösségi Házban tartott üléséről. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének József Attila-lakótelepi Településrészi Önkormányzata 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: I. 500-4/2009 Jegyzőkönyv Készült: a József

Részletesebben

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk.

A prezentáció. A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. A prezentáció A prezentáció tömör és hatásos előadása annak, amit közölni, bemutatni kívánunk. Mottó Ha belépsz egy terembe, törekedj arra, hogy Valaki lépjen be, s ne eggyel többen legyünk! 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT

IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Újpest-Belsőváros 2004. 03. 14. Loránt Gábor IMÁDSÁG MINDENEK ELŐTT Alapige (textus): Neh 1 és Lk 11,1 Lectio: Neh 1 Lk 11,1: Történt egyszer, hogy valahol imádkozott, és mikor befejezte, így szólt hozzá

Részletesebben

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra.

Évindító - 2015. Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Évindító 2015 Az új év egy nagy változást hozó időszak lehet, de ahhoz, hogy ez megtörténjen szükség van rád és az elhatározásaidra. Induljon ez az éved másként, mint eddig! Te vagy az, aki változtatni

Részletesebben

Nagy László Általános Iskola és Gimnázium. Házirend 2013. április 1-től

Nagy László Általános Iskola és Gimnázium. Házirend 2013. április 1-től Nagy László Általános Iskola és Gimnázium Házirend 2013. április 1-től Tartalomjegyzék 1. A tanulói jogok gyakorlásának módja 2. A tanulói kötelességek végrehajtásának módja 3. Az iskola által elvárt viselkedés

Részletesebben

Írjunk együtt könyvet! A projektmódszer

Írjunk együtt könyvet! A projektmódszer Történelemtanítás a gyakorlatban Írjunk együtt könyvet! A projektmódszer Stefány Judit Az utóbbi tíz esztendőben az üzleti, gazdasági élet és fokozatosan a pályázati lehetőségek kiszélesedésével minden

Részletesebben

MUOE ultibajnokság játékszabályai

MUOE ultibajnokság játékszabályai MUOE ultibajnokság játékszabályai I. FEJEZET 1. A játék eszköze, laprangsor Az ultit 3 résztvevő játszhatja 32 lapos magyar kártyacsomaggal. A kártyacsomag 4 színből: pirosból, makkból, tökből és zöldből

Részletesebben

Aegon Nyílt Lapok. Aegon Help Balesetbiztosítás. Az Aegon Help Balesetbiztosításról közérthetően. Tisztelt Ügyfelünk!

Aegon Nyílt Lapok. Aegon Help Balesetbiztosítás. Az Aegon Help Balesetbiztosításról közérthetően. Tisztelt Ügyfelünk! Aegon Nyílt Lapok Az Aegon Help Balesetbiztosításról közérthetően Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatónk célja, hogy egyszerű és átlátható formában összefoglaljuk Önnek az Aegon Help Balesetbiztosítás főbb

Részletesebben

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE

PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE 1 PEDAGÓGUSOK SZAKSZERVEZETE ORSZÁGOS IRODA 1068 Budapest, Városligeti fasor 10. * 1417 Budapest, Pf.: 11. Központi telefon: 322-8452, 322-8453, 322-8454, 322-8455, 322-8456 Elnök, alelnökök telefon/fax:

Részletesebben

Kapcsolattartási ügyelet/ kapcsolatügyelet szakmai protokoll

Kapcsolattartási ügyelet/ kapcsolatügyelet szakmai protokoll MAKAMOSZ MAGYAR KAPCSOLATÜGYELETI MEDIÁTOROK ORSZÁGOS SZAKMAI SZÖVETSÉGE Kapcsolattartási ügyelet/ kapcsolatügyelet szakmai protokoll 2007 1O75. B UDAPEST VII., Wkü-MAKAMOSZ ESSELÉNYI U. végleges 17 (ERZSÉBETVÁROSI

Részletesebben

A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI

A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI MSZMP KB TÁRSADALOMTUDOMÁNYI INTÉZET MSZMP POLITIKAI FŐISKOLA SZOCIOLÓGIAI TANSZÉK A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI KÉRDŐÍV A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! A kérdezés

Részletesebben

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6.

Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró. Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. Széplaki Erzsébet érdemes tankönyvíró Szövegértés-szövegalkotás tanári kézikönyv 6. szövegertes6_kk_2014_ok.indd 1 SZÉPLAKI ERZSÉBET a Tankönyvesek Országos Szövetségétől 2008-ban elnyerte az Érdemes tankönyvíró

Részletesebben

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS

15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 15. BESZÉD ÉS GONDOLKODÁS 1. A filozófiának, a nyelvészetnek és a pszichológiának évszázadok óta visszatérô kérdése, hogy milyen a kapcsolat gondolkodás vagy általában a megismerési folyamatok és nyelv,

Részletesebben

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás

Belső elvárás (melyik intézményi dokumentumban, s hol található) Új belső elvárás, melyik dokumentumba, hova került) Külső elvárás Intézményi önértékelés: belső elvárások kialakítása a gyakorlatban az intézményi belső értékelési csoport (BECS) közreműködésével Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció terület Külső elvárás Belső

Részletesebben

5700 4. : 66/ 632 207 OM

5700 4. : 66/ 632 207 OM : : 66/ 632 207, HÁZIREND Eredeti készült: 2007. 08. 31. Gyula Város Képviselő-testülete jóváhagyása: 77/2007. (IX.18.)sz. KOSB hat. Egységes szerkezet: 2012. 10. 26. 1. módosítás: 2015. 08. 24. Jóváhagyta

Részletesebben

A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve. Általános rész

A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve. Általános rész A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve Általános rész Tartalom 1. AZ EGYES ÉVFOLYAMOKON TANÍTOTT TANTÁRGYAK, KÖTELEZŐ ÉS VÁLASZTHATÓ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK, EZEK ÓRASZÁMAI... 3 2. A TANKÖNYVEK ÉS MÁS

Részletesebben

22. A FILIPPI BÖRTÖNŐR MEGTÉRÉSE (ApCsel 16,11 40) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 2.

22. A FILIPPI BÖRTÖNŐR MEGTÉRÉSE (ApCsel 16,11 40) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 2. 22. A FILIPPI BÖRTÖNŐR MEGTÉRÉSE (ApCsel 16,11 40) Gyülekezeti óraszám: 1. Egyházi iskolák óraszáma: 2. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Fazakas Alpár: Szenvedésben is hálát adva in:http://www.lelkesztovabbkepzo.hu/modul/igazsageselet/2012_2/12_cantate.pdf;

Részletesebben

23 CSOPORTDINAMIKA. James Vagyi International All Rights Reserved. www.jamesvagyi.hu

23 CSOPORTDINAMIKA. James Vagyi International All Rights Reserved. www.jamesvagyi.hu 23 CSOPORTDINAMIKA A csoportok másképpen viselkednek, mint az egyének. A hasonló gondolkodású emberek találkozása a Network Marketing/MLM üzlet rendezvényein, különleges atmoszférát teremt. Nagyon nehéz

Részletesebben

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás

1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás 1. tétel Veszélyek a munkahelyi (hivatali) életben: vesztegetés, lobbizás A korrupció latin eredetű szó, mely megrontást, megvesztegetést, valamilyen kártételt, rossz útra csábítást jelent. Az ún. korrupciós

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: OTB/99-1/2013. OTB-29/2013. sz. ülés (OTB-117/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Oktatási, tudományos és kutatási bizottságának 2013. november 11-én, hétfőn, 11 óra 30 perckor

Részletesebben

MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS. Költözés

MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS. Költözés 2006. november 21. Békés Megyei Hírlap MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet SAJTÓFIGYELÉS Költözés November 20-tól új helyen, a Vajda Péter Művelődési Központban várja tagjait a Mozgáskorlátozottak

Részletesebben

A WEISS MANFRÉD SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 1211 Budapest, Tanműhely köz 7. INTÉZMÉNYÜNK HÁZIRENDJE

A WEISS MANFRÉD SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 1211 Budapest, Tanműhely köz 7. INTÉZMÉNYÜNK HÁZIRENDJE 1 A WEISS MANFRÉD SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 1211 Budapest, Tanműhely köz 7. INTÉZMÉNYÜNK HÁZIRENDJE A házirend jogforrás. Az intézményi életünk tanulókra, kollégistákra vonatkozó szabályainak

Részletesebben

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök

Erkölcstan óraterv. Idő Az óra menete Nevelési-oktatási stratégia Megjegyzések. Módszerek Munkaformák Eszközök A pedagógusok neve: T. R., K. M., B. D., B. S. Tantárgy: Erkölcstan Osztály: 2.a A hely előkészítése, ahol a foglalkozást tervezik: csoportasztalok Erkölcstan óraterv Az óra témája: Reggel, este szabályok.

Részletesebben

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel

Urbán Ágnes. Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel Urbán Ágnes Politikai és gazdasági nyomásgyakorlás a médiában, vállalatvezetői szemmel És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. írta közleményében Németh Péter, a Népszava főszerkesztője

Részletesebben

Matematika 9. évfolyam

Matematika 9. évfolyam I. Vezetői összefoglaló Matematika 9. évfolyam A tankönyv a megkérdezett pedagógusok többségének nem nyerte el a tetszését. A pedagógusok fele egyáltalán nem szeretne a jövőben a tankönyvből tanítani,

Részletesebben

Esztergály Mihály Általános Iskola Csomád OM azonosító: 032413 HÁZIREND 2010. Elfogadva 81/2010 (XI.22.) képviselő testületi határozattal.

Esztergály Mihály Általános Iskola Csomád OM azonosító: 032413 HÁZIREND 2010. Elfogadva 81/2010 (XI.22.) képviselő testületi határozattal. Esztergály Mihály Általános Iskola Csomád OM azonosító: 032413 HÁZIREND 2010. Elfogadva 81/2010 (XI.22.) képviselő testületi határozattal. 1 Tartalomjegyzék 1. Házirend célja és feladata... 2 2. Házirend

Részletesebben

Kulcsok a megértéshez

Kulcsok a megértéshez Kulcsok a megértéshez Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, a misztikus kapcsolatok, és a nem tudományos gyógyítás iránt. Ez a tény jelzi, hogy valami történik, s ezt sok ember érzi. Valami

Részletesebben

Bevezető gondolatok 1. Túlzott központosítás

Bevezető gondolatok 1. Túlzott központosítás A Berzsenyi Dániel Gimnázium tantestülete egyetért a miskolci Herman Ottó Gimnázium és a budapesti Teleki Blanka Gimnázium második levelével. Ezért az ő szövegüket megismételni nem akarjuk, de fő pontjaikat

Részletesebben

Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz

Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz Online Angol Tanszék tájékoztató fix tanmenetű kurzusokhoz www.angoltanszek.hu Welcome online Szeretettel köszöntünk az Online Angol Tanszék oktatási rendszerében! Az alábbiakban egy általános tájékoztatót

Részletesebben

Neumann János Általános Iskola. Pedagógiai Program

Neumann János Általános Iskola. Pedagógiai Program Neumann János Általános Iskola Pedagógiai Program Tartalomjegyzék I. NEVELÉSI PROGRAM... 3 1. Az iskolában folyó nevelő - oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 4

Részletesebben

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50

TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS. Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52. Alapige (textus): Mk 6,50 Újpest-Belsőváros 2008. 09. 07. Juhász Emília TANÉVNYITÓ BUZDÍTÁS Alapige (textus): Mk 6,50 Olvasandó (lectio): Mk 6,45-52 Ezután azonnal megparancsolta tanítványainak, hogy szálljanak hajóba, és menjenek

Részletesebben

Házirend. Nyitott Világ Alapfokú Művészetoktatási Iskola Szeged, Pósz J.u.2.

Házirend. Nyitott Világ Alapfokú Művészetoktatási Iskola Szeged, Pósz J.u.2. Nyitott Világ Alapfokú Művészetoktatási Iskola Szeged, Pósz J.u.2. Házirend Elfogadta a nevelőtestület: 2012.08.31. A fenntartó jóváhagyta. 2012.08.31. A házirend szabályainak alapja: A Közoktatásról szóló

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

Én ezt nem így látom. Minden választás szól valamiről. Mindegyiknek saját tétje van.

Én ezt nem így látom. Minden választás szól valamiről. Mindegyiknek saját tétje van. KELEMEN HUNOR: Az erős közösség hangja! Kampányindító beszéd Hölgyeim és uraim, tisztelt kollegák, kedves barátaim! Három év alatt immár ötödször járulnak az urnákhoz Románia választói. Négy választás

Részletesebben

a PIOK Petőfi Sándor Általános Iskola Tagintézmény tagintézmény-vezetői feladatkörére kiírt pályázathoz azonosító szám: 1-16/2012

a PIOK Petőfi Sándor Általános Iskola Tagintézmény tagintézmény-vezetői feladatkörére kiírt pályázathoz azonosító szám: 1-16/2012 Motivációs levél a PIOK Petőfi Sándor Általános Iskola Tagintézmény tagintézmény-vezetői feladatkörére kiírt pályázathoz azonosító szám: 1-16/2012 2004 óta dolgozom az intézményben, ekkor lettem pályázat

Részletesebben

Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde

Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde Fehérgyarmat, Május 14. tér 33. Telefon/fax: 44/510-193 e-mail: kolcseyiskola@fehergyarmat.hu ISKOLAI HÁZIREND 1 Tartalom 1. Az iskola egyházi

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KAR EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u.

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KAR EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM PEDAGÓGIAI ÉS PSZICHOLÓGIAI KAR EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI ÉS SPORTTUDOMÁNYI INTÉZET 1117 Budapest, Bogdánfy Ödön u.10/b Telefon: (06-1) 209-0619 E-mail: sportkozpont@ppk.elte.hu

Részletesebben

A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA

A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA Tóth Gábor Attila A MÁSODIK ABORTUSZDÖNTÉS BÍRÁLATA Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az utóbbi évek legjelentôsebb alkotmánybírósági határozata az 1998 novemberében kihirdetett abortuszdöntés. Elsôsorban

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

HÁZIREND Gábor Áron Általános Iskola ZALAAPÁTI 2013.

HÁZIREND Gábor Áron Általános Iskola ZALAAPÁTI 2013. HÁZIREND Gábor Áron Általános Iskola ZALAAPÁTI 2013. Iskola neve: Zalaapáti Gábor Áron Általános Iskola Iskola címe: 8741 ZALAAPÁTI, Deák Ferenc u. 2. OM azonosító: 037541 Hatálybalépés dátuma: 2013. szeptember

Részletesebben

HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga

HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL. A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR KÖZOKTATÁSRÓL A Szlovákiai Magyar Oktatási Fórum konferenciájának anyaga ÖSSZEÁLLÍTOTTA HODOSSY GYULA Lilium Aurum, 2002 ISBN 80-8062-146-2 HELYZETKÉP A SZLOVÁKIAI MAGYAR

Részletesebben

A HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG VÉLEMÉNYE BOROS GABRIELLA IGAZGATÓI PÁLYÁZATÁRÓL

A HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG VÉLEMÉNYE BOROS GABRIELLA IGAZGATÓI PÁLYÁZATÁRÓL A HUMÁN MUNKAKÖZÖSSÉG VÉLEMÉNYE BOROS GABRIELLA IGAZGATÓI PÁLYÁZATÁRÓL A pályázó a pályázati kiírásban megfogalmazott szakmai és egyéb követelményeknek megfelel. Boros Gabriella 1997-től iskolánk dolgozója.

Részletesebben