Szervezetfejlesztés Hajdúhadházán (ÁROP- 1.A ) Tudásmegosztás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szervezetfejlesztés Hajdúhadházán (ÁROP- 1.A.5-2013-2013-0078) Tudásmegosztás"

Átírás

1 Szervezetfejlesztés Hajdúhadházán (ÁROP- 1.A ) Tudásmegosztás

2 Tartalom Bevezetés... 3 A szakmai tevékenységek bemutatása... 4 Támogató infrastruktúra és szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata... 4 Fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly... 6 Étkeztetéssel kapcsolatos finanszírozási modell kidolgozása... 8 A munkatársak munkaköri és szervezeti besorolásának, illeszkedésének felülvizsgálata, átszervezése... 9 A kidolgozott hatékonyságnövelő intézkedések megvalósításának folyamatos nyomon követése. 11 Települési közszolgáltatások összehangolása nem önkormányzati szolgáltatásnyújtók bevonásával Új feladat-ellátási rend Szakmai és támogató folyamatok felülvizsgálata Átfogó elemzés a lakosság körében... 16

3 Bevezetés Az önkormányzatok feladatköre az elmúlt év kezdetén jelentősen átalakult január 1-jét követően megalakultak a járási kormányhivatalok, a közigazgatási reform befejező akkordjaként. Mindez jelentős változásokat eredményezett az önkormányzatok életében. A változások széles körben befolyásolják mindennapi feladatainkat. A feladatok és hatáskörök átalakítása érintette az intézményfenntartási, illetve a hatósági feladat- és hatáskörünket, mely jelentősen visszaszorult. Munkánk fókuszába egyre inkább a településfejlesztés és üzemeltetés, a vállalkozásfejlesztés és a közösségfejlesztés kerül. Az átalakulás során az önkormányzati feladatok bővültek és rengeteg új kihívásnak is meg kell felelnünk, mint pl. a gazdasági válság következményeiből eredő munkaerő-piaci problémák, a társadalmi konfliktusok megelőzésének és a lakosságfenntartásnak kihívásai, a szolgáltatásaink újraszervezéséből eredő kihívások, valamint az új feladatkörök hatékony ellátására való berendezkedés során fellépő akadályok. E kihívások leküzdésére adott lehetőséget a Szervezetfejlesztés Hajdúhadházán nevű, ÁROP- 1.A kódszámú projekt. A projekt célja, hogy a feladatok és hatáskörök újjászervezése nyomán szükségessé vált településmenedzsment gyakorlata megvalósuljon az Önkormányzatban, hogy a munkatársakat felkészítse az új feladatkörökre, és hogy megújuljon a szervezeti működés. Így a projekt során különböző folyamatok kerültek átvilágításra és megújításra, valamint kialakult az a keretfeltétel rendszer, amely lehetővé teszi a partnerekkel való hatékonyabb együttműködést, valamint a költségek csökkentését. E tevékenységek eredményeit a tudásmegosztás jegyében tárgyalja jelen dokumentum.

4 A szakmai tevékenységek bemutatása Támogató infrastruktúra és szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata A szerződéses viszonyaink felülvizsgálatával célunk az volt, hogy feladat-ellátási tevékenységünk hatékonyabbá váljon, valamint, hogy egészben lássuk kapcsolatrendszerünket, amely által lehetővé válik, hogy hatékonyabban tudjuk szervezni azokat. Az átvilágítás során célunk volt továbbá, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb partnert. Megvizsgáltuk, hogy a már kiszervezett folyamatainkra vonatkozó szerződések mennyiben felelnek meg az új feladatellátásirendnek és azt is megnéztük, hogy milyen olyan további folyamataink vannak, amelyeket érdemes lenne más szolgáltatók együttműködésével ellátni. Problémát jelentett, hogy egyes fenntartásunk alá tartozó intézmény esetében nem volt lehetőség megfelelő gyakorisággal vizsgálni a kiadások és bevételek alakulását. Mivel egy-egy fenntartásunk alatt álló, illetve önkormányzatunk által támogatott intézmény gazdálkodási eredményei hatással vannak szervezetünk költségvetésére, fontos volt, hogy energiát fektessünk a legjobb megoldások megtalálásába és jól átgondolt tervvel rendelkezzünk a hosszú távú eredményesség biztosítására. A tevékenység az alábbi folyamatábrája szerint valósult meg:

5 A projekt során világossá vált, hogy a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálatát folyamatosan kell végezni. Ennek gyakorlati szempontjait egy workshop keretében meghatároztuk: ha valamilyen szempontban változás következik be, akkor a megkötött szerződéseket felül kell vizsgálni, és amennyiben szükséges, módosítást tenni vagy új szerződést kell kötni. Ehhez szükséges lesz egy olyan adatbázis készítése, amely tartalmazza a szerződés tárgyát, a szerződő fél adatait, a szolgáltatás/termék díját, a szerződés dátumát és a szerződés lejártát és a kapcsolódó további fontos információkat. Ennek a feladatkörnek külön felelőse kell, hogy legyen az Önkormányzatnál, így az információ nem aprózódik el, nyomon követhetővé válnak a szerződéses kapcsolatok. A támogató infrastruktúra esetében is szükséges a rendszeres felülvizsgálat. Fontos, hogy ne csak az információ áramlására koncentráljon a Hivatal, hanem rendszeres szakmai megbeszélések keretében mindenkivel megosszák azt.

6 Fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly E tevékenységgel célunk az volt, hogy felülvizsgáljuk jelenlegi gazdálkodási gyakorlatunkat. A vezetők és egy szakértő tanácsadó bevonásával megvizsgáltuk, hogy milyen strukturális változtatásokat kell végrehajtanunk annak érdekében, hogy költségvetésünk hatékonyabbá váljon. Célul tűztük ki, hogy rövid-, közép és hosszútávú stratégiát alkossunk és összegyűjtsük a legígéretesebb lehetőségeket. A felülvizsgálat célja pedig az volt, hogy kiadásainkat csökkentsük, és a fenntartásunk alá tartozó szervezetek működésének hatékonyságát növelni tudjuk. Problémát jelentett, hogy egyes fenntartásunk alá tartozó intézmény esetében nem volt lehetőség megfelelő gyakorisággal vizsgálni a kiadások és bevételek alakulását. Mivel egy-egy fenntartásunk alatt álló, illetve önkormányzatunk által támogatott intézmény gazdálkodási eredményei hatással vannak szervezetünk költségvetésére, fontosnak tartottuk, hogy energiát fektessünk a legjobb megoldások megtalálásába és jól átgondolt tervvel rendelkezzünk a hosszú távú eredményesség biztosítására. A tevékenység az alábbi folyamatábra szerint valósult meg:

7 A Hajdúhadház Város Önkormányzatánál végzett Fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly tanácsadási folyamatán belül elvégzett SWOT elemzés is rámutatott a Mezőgazdasági projektelem kiemelkedő működésére és eredményeire. A mezőgazdasági csoport működése és eredményei az Önkormányzat működéséről, és azon belül is az osztályok, csoportok összehangolt működéséről tesz tanúbizonyságot, amely számos olyan gyakorlati elemet tartalmaz, amely a fenntarthatósági kategóriákon belül elsősorban a társadalmi fenntarthatóságot erősíti és támogatja. Cselekvési tervek: 1. Ügyfél-irányítási rendszer tervezése és bevezetése az Önkormányzaton belül Az Önkormányzat épületében nincs ügyfél-irányítási rendszer. A cselekvési terv célja az ügyfél-irányítási rendszer egy egyszerű formájának bevezetésének előkészítése és előterjesztése a Testületi ülésen. 2. Meeting előkészítése az Önkormányzat új területének, a mezőgazdasági csoport szervezet fejlesztéséről és a többi önkormányzati csoport működésébe való integrálódásának megteremtéséről. Az Önkormányzat 2012 óta foglalkozik mezőgazdasági tevékenységgel a START közmunkaprogram keretében. A mezőgazdasági termelés az elmúlt 1 év alatt jelentős fejlesztésen és fejlődésen ment keresztül. A napi működése és adatszolgáltatásai az önkormányzat többi csoportja felé ad hoc jellegűek a jelenlegi gyakorlatban, az elszámolási és kontrolling, valamint egyes működési folyamatok nem sztenderdizáltak. Az információ-áramlás útvonalai és az adatigények még nem alakultak ki, nincsenek megtervezve.

8 3. Meeting előkészítése Bizonylati fegyelem és információáramlás az Önkormányzaton belül címmel Egymástól független vagy párhuzamosan működő folyamatok integrált rendszerbe való rendezése. Pénzügyi szabályzatok gyakorlati megvalósítása az új típusú tevékenységek tekintetében. Étkeztetéssel kapcsolatos finanszírozási modell kidolgozása E tevékenységgel célunk az volt, hogy a fenntartásunk alatt álló, illetve működtetésünkben lévő intézményekkel kapcsolatos étkeztetési feladatunkra vonatkozóan megújítsuk feladat-ellátási és étkeztetési modellünket. Olyan működőképes megoldásokat kerestünk, amelyek segítségével megoldható az étkeztetés kapcsán érintett szolgáltatásnyújtók egységesítése, rendszerbe helyezése. A modell kidolgozásával az étkeztetésre fordított költségeinket kívántuk optimalizálni, valamint a feladat ellátásának folyamatát gördülékenyebbé tenni. E tevékenység célkitűzése volt, hogy az érintett szolgáltatók működése, esetenként együttműködése hatékonyabbá váljon. Az ellátások szervezése során problémát jelentett, hogy sokféle igénynek kellett egyszerre megfelelnünk, melyet nem könnyű megoldani. Mivel a helyi lakosokkal való jó kapcsolat fenntartása szempontjából ez terület a nagyszámú érintettség miatt kiemelten fontos, szükséges volt, hogy fejlesszük és egységesítsük e területet. Az étkeztetés gyakori kapcsolódási pontot jelentett a lakosok és önkormányzatunk között. Mivel a felmérések alapján jelenleg a közszolgáltatások színvonalának megítélése nem túl jó, egy hatékonyan működő modell ezt a problémát is csökkentheti.

9 A tevékenység az alábbi folyamatábrája szerint valósult meg: Az étkeztetéssel kapcsolatos finanszírozási modell megalkotása céljából az étkeztetésben érintett szolgáltatók és intézmények egységes rendszerbe integrálódnak. A feladat ellátásának hatékonysága ezáltal nő, a folyamatok átláthatóbbá és kontrollálhatóbbá válnak. A modell megalkotásának hatására szándékunk szerint lehetővé válik, hogy megteremtsük egységes étkeztetési rendszerünket és optimalizáljuk a folyamat eddigi működésének hatékonyságát. Az étkeztetés kérdése kiemelten érinti a lakosságot, ezért egy hatékonyabban működő étkeztetési modell a helyiek elégedettségét is pozitív irányba befolyásolja. A munkatársak munkaköri és szervezeti besorolásának, illeszkedésének felülvizsgálata, átszervezése A tevékenység során felülvizsgáltuk humán erőforrás kapacitásgazdálkodásunkat. Célunk az volt, hogy a munkaköröknek olyan rendszerét alakítsuk ki, amely a mostaninál átláthatóbb és illeszkedik megváltozott feladatainkhoz. Megvizsgáltuk, hogy a jelenlegi munkakörökben milyen változástatásokat szükséges végrehajtani annak érdekében, hogy az hatékonyan szolgálja az új működési rendszert.

10 A tevékenység az alábbi folyamatábra szerint valósult meg: A program elem tanácsadói folyamatainak eredményeként megtörtént a reprezentatív munkakörök és a szervezeti rendszer elemzése, valamint elkészült a reprezentatív munkakörök egységes koncepciója és az új elvárásokhoz igazodó munkaköri leírás sztenderd dokumentáció. A felülvizsgálat megállapította, hogy a Hivatal működésére és a közszolgálatban foglalkoztatottakra irányadó hatályos belső szabályozás módosítása szükséges. Az SzMSz módosításának javaslata a Hivatal Hatósági Irodájának a szociális ellátásokra vonatkozó feladatát érintette, mert nem követi a szabályozási elem a reá vonatkozó ágazati hatályos jogszabályi változásokat. A tevékenység megvalósítása során kialakítottuk azt a rendszert, amelynek segítségével nyomon tudjuk követni, hogy a gyakorlatba mennyire sikerült átültetni a korábbi terveket. Eredményként elkészült a munkaköri mintadokumentáció is.

11 A kidolgozott hatékonyságnövelő intézkedések megvalósításának folyamatos nyomon követése A hatékonyságnövelő intézkedések nyomon követési módjának kidolgozása azt a célt szolgálta, hogy a projekt során megvalósuló fejlesztések folyamán képesek legyünk folyamatos szakértői támogatás biztosítására, illetve képesek legyünk kontroll alatt tartani az intézkedések megvalósulását. A projekt során összegyűjtöttük a változásokkal kapcsolatos eddigi intézkedéseket és megvizsgáltuk, hogy a gyakorlatba való átültetés során melyek azok a pontok, ahol érdemes vezetői kontrollt alkalmazni. Azt is megvizsgáltuk, hogy ezen kívül milyen további ésszerű lehetőségek állnak rendelkezésünkre az eredményesség biztosításának érdekében. A tevékenység az alábbi folyamatábra szerint valósult meg: A tevékenység megvalósítását követően birtokunkban van egy kidolgozott módszer arra vonatkozóan, hogy hogyan tudjuk a lehető legnagyobb pontossággal nyomon követni a megvalósuló tevékenységeket. Azonosításra kerültek továbbá a beépítendő vezetői kontrollpontok, valamint rendelkezésünkre áll egy dokumentum, amely összegzi a további javaslatokat és cselekvéseket.

12 Települési közszolgáltatások összehangolása nem önkormányzati szolgáltatásnyújtók bevonásával A település közszolgáltatásainak és az egyéb szolgáltatásnyújtók összehangolásának célja az volt, hogy a helyi szolgáltatások hatékonyabban működjenek, illetve költségeinket optimalizáljuk. A tevékenység során összesítettük az önkormányzati fenntartású intézményeket, és elvégeztük helyzetelemzésüket. A vezetőség bevonásával a legoptimálisabb megoldásokat kerestük arra vonatkozóan, hogyan lehet hatékonyan összehangolni a települési közszolgáltatásokat a nem önkormányzati szolgáltatásnyújtókkal. Ehhez első lépésben meg azonosítanunk kellett, hogy mely szolgáltatások esetében szükséges módosításokat bevezetni, valamint definiálni kellett, hogy a változás mely területre irányuljon. Miután meghatároztuk az elérendő eredményt, kidolgoztuk a megoldási javaslatokat is. Korábban kevés olyan szolgáltatóval dolgoztunk együtt, aki nem az önkormányzatunkhoz tartozik. A szolgáltatások ilyen irányú átvizsgálása éppen ezért még sok kiaknázatlan lehetőséget rejtett magában. Azáltal, hogy átvilágítottuk közszolgáltatásaink működését, megelőzni kívántuk azt a problémát, hogy a közszférában dolgozók, illetve az egyéb szektorban tevékenykedő munkatársak között feszültség keletkezzen. Mivel a közszolgáltatások minőségének megítélése hazánkban jelenleg nem a legjobb, ezért a szolgáltatók összehangolásával ezt a problémát is enyhíteni kívánjuk. A tevékenység az alábbi folyamatábra szerint valósult meg:

13 A tevékenység eredményeként célul tűztük ki, hogy a településen nyújtott közszolgáltatások szervezési hatékonysága nagymértékben megnőjön, illetve birtokunkban legyenek a költségcsökkentésre vonatkozó javaslatok, melyeket a tanácsadás folyamán feltártunk. Az önkormányzati fenntartású intézmények átfogó helyzetelemzését készítettük el, valamint egy tanácsadói dokumentumot, amely tartalmazza az elemzésen alapuló értékelést a megfogalmazott javaslatokat és cselekvéseket. A szolgáltatások összehangolásától hosszú távon lakossági ügyfeleink elégedettségének növekedését várjuk. Új feladat-ellátási rend Az új feladatellátási-rend kialakításának támogatása és hatékony szervezése érdekében célunk az volt, hogy kialakítsuk a rendelkezésünkre álló erőforrások ésszerű és optimális elosztását. Célunk volt, hogy vezetői információs rendszerünk működését átvilágítsuk és az új szervezeti működéssel összehangoljuk. Azoknak az eszközöknek és modelleknek beazonosításán és kialakításán dolgoztunk, amelyek segítségével eredményesebbé tehetjük működésünk átvilágítását, költségvetésünk tervezését, valamint a szervezet alapjait érintő döntések hatásvizsgálatát.

14 A tevékenység az alábbi folyamatábra szerint valósult meg: január elsejével radikális és markáns változások következtek be az önkormányzatok működését meghatározó jogszabályokban, amelynek következtében megváltozott az önkormányzatok feladat-ellátási felelőssége. Míg egyes feladatok kikerültek a települési önkormányzatok által ellátott tevékenységek köréből, más feladatok átalakulásokon mentek keresztül. A megváltozott kötelezettségekkel kapcsolatosan Hajdúhadház Önkormányzatának elsődleges igénye, hogy a közelmúltban megváltozott jogszabályi követelményeknek meg tudjon felelni (eredményesség), míg további igényként merül fel a Magyary Zoltán közigazgatásfejlesztési program fennmaradó hatékonyság fogalmainak történő megfelelés is. A projekt során felszínre került, hogy Hajdúhadház Város Önkormányzata megfelelően működő intézményirányítási eljárásokkal rendelkezik, az intézményirányításra vonatkozó belső szabályozás az Szervezeti és Működési Szabályzatra korlátozódik. Az SZMSZ személete a dokumentum jellegéből fakadóan nem követi az intézményirányítás optimalizálásához szükséges megközelítést. Önkormányzatunk ennek tükrében egy intézményirányítási eljárásokra vonatkozóan folyamat szemléletű folyamat leírás elkészítését tűzte ki célul.

15 Ez együtt jár a feladat-ellátása és belső működése vonatkozó nem folyamat szemlélet kialakításának szükségességével. Ennek megfelelő megvalósulásához pedig Hajdúhadház Város Önkormányzata minden egyes ellátott önkormányzati feladathoz, valamint a belső működéshez tartozó támogató folyamatokhoz egyaránt teljesítmény mérőket kíván meghatározni. Szakmai és támogató folyamatok felülvizsgálata A tevékenységgel az volt a célunk, hogy szakmai és támogató folyamataink szakszerű és alapos átvilágítása megtörténjen és az elemzés eredményeiből kiindulva 3 folyamat működését optimalizáljuk. Olyan folyamatok működését fejlesztettük, amelyek az önkormányzati feladatok átalakításában érintettek. A tevékenység révén célul tűztük ki, hogy az átszervezés hatására az egyes folyamatok erőforrásigénye csökkenjen. A tevékenységet az is indokolta, hogy munkavégzésünk nem minden esetben működik maximális hatékonysággal, sok esetben kiaknázatlan lehetőségek rejlenek szervezetünkben. Ezidáig nem került sor annak vizsgálatára, hogy az átalakításban érintett szakmai és támogató folyamatok működése valóban a leghatékonyabb-e. A tevékenység az alábbi folyamatábrája szerint valósult meg:

16 Átfogó elemzés a lakosság körében Az átfogó elemzés a lakosság körében nevű tevékenységünk célja az volt, hogy egy olyan komplex, a lakosok közszolgáltatásokkal kapcsolatos elégedettségének mérésére alkalmas rendszert, illetve módszert dolgozzunk ki, amelynek segítségével szervezetünk hatékonyabban fel tudja mérni a helyiek igényeit és elvárásait. A visszacsatolásokból szerzett információk működésünkbe való beépítésével az volt a célunk, hogy növeljük a közszolgáltatások minőségének megítélését és hatékonyabban tudjuk szolgálni a lakosok érdekeit és igényeit. A felmérést az is indokolta, hogy nem minden közszolgáltatással kapcsolatban látjuk tisztán, hogyan tudnánk lakosaink igényeinknek jobban megfelelni. A felmérést 1300 fő részvételével végeztük el, így egy reprezentatív eredményt kapott az Önkormányzat.

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI

PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI PRO PUBLICO BONO PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI TEMATIKA Projekt indokoltsága; Vállalt feladatok; Feladatok végrehajtásának rövid bemutatása; Elért eredmények; Tapasztalatok összegzése. PROJEKT INDOKOLTSÁGA

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ Ülés időpontja: a Képviselő-testület 2013. június 25-i ülésére Előterjesztés tárgya: Javaslat Vecsés Város Önkormányzatának részvételére az ÁROP-3.A.2-2013 kódszámú, Szervezetfejlesztés

Részletesebben

ALSÓNÉMEDI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZTFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATÁRÓL ÁROP-3.A.2-2013-2013-0049 ÖSSZEFOGLALÓ

ALSÓNÉMEDI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZTFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATÁRÓL ÁROP-3.A.2-2013-2013-0049 ÖSSZEFOGLALÓ ÖSSZEFOGLALÓ ALSÓNÉMEDI NAGYÖZSÉG ÖNORMÁNYZATÁNA SZERVEZTFEJLESZTÉSI PÁLYÁZATÁRÓL ÁROP-3.A.2-2013-2013-0049 Alsónémedi Nagyközség Önkormányzatának pályázata ÁROP-3.A.2-2013-2013-0049: SZERVEZETFEJLESZTÉS

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

Fentieken túl az önkormányzatok egyre több új feladattal és egyre nagyobb kihívásokkal szembesültek:

Fentieken túl az önkormányzatok egyre több új feladattal és egyre nagyobb kihívásokkal szembesültek: I. PÁLYÁZAT HÁTTERE 1 Az önkormányzatok feladatköre, jogköre jelentősen megváltozott 2013. január 1- jével, amikor a járási kormányhivatalok megkezdték működésüket, lezárva a megyei kormányhivatalok megalakulásával

Részletesebben

Dokumentum: Hatékonyságnövelő intézkedések nyomon követése Beszámoló. TAKSONY Nagyközség Önkormányzata

Dokumentum: Hatékonyságnövelő intézkedések nyomon követése Beszámoló. TAKSONY Nagyközség Önkormányzata Dokumentum: Hatékonyságnövelő intézkedések nyomon követése Beszámoló ÁROP-3.A.2-2013 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés a Közép-Magyarországi régiókban lévő önkormányzatok

Részletesebben

Kazincbarcika Város Önkormányzata komplex szervezetfejlesztési projekt tárgyban

Kazincbarcika Város Önkormányzata komplex szervezetfejlesztési projekt tárgyban Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Hegedűs-Medgyesy Anett városfejlesztési csoportvezető Tárgy: Javaslat pályázat benyújtására az ÁROP-1.A.5-2013 - Szervezetfejlesztés konvergencia régiókban

Részletesebben

ÁROP -1.A SZERVEZETFEJLESZTÉS KONVERGENCIA RÉGIÓBAN LEVŐ ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ

ÁROP -1.A SZERVEZETFEJLESZTÉS KONVERGENCIA RÉGIÓBAN LEVŐ ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ ÁROP -1.A.5-2013 SZERVEZETFEJLESZTÉS KONVERGENCIA RÉGIÓBAN LEVŐ ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA PROJEKT MEGVALÓSÍTÁSI TAPASZTALATAI SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS TEMATIKA A Projekt célja; Vállalt feladatok; Feladatok

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK A SZERVEZETFEJLESZTÉS ELMÉLETE ÉS GYAKORLATA DMJV ÖNKORMÁNYZATÁNÁL BEVEZETÉS FOLYAMATOS KIHÍVÁS: ÁLLANDÓ VÁLTOZÁS MAI KÖZIGAZGATÁSSAL

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2013. május 30-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2013. május 30-i rendes ülésére Új napirendi pont 26. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. május 30-i rendes ülésére Tárgy: Döntés az Államreform Operatív Program

Részletesebben

Tanácsadási terület:

Tanácsadási terület: Tanácsadási terület: Az önkormányzati feladatok átalakulásával kapcsolatban a támogató infrastruktúra és a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata, valamint a kiszervezett és kiszervezhető önkormányzati

Részletesebben

ÁROP-1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

ÁROP-1.2.18 Szervezetfejlesztési Program Pályázói Tájékoztató Nap Önkormányzati szervezetfejlesztés ÁROP-1.A.5. és ÁROP-3.A.2 2014. március 21. és 25. Előadó: Fekete Letícia szakmai tanácsadó KIM Közigazgatás-fejlesztési és Stratégiai Tervezési

Részletesebben

Stratégiai döntés előkészítő

Stratégiai döntés előkészítő DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati Szervezetfejlesztés projektje 2014. június 30. DOKUMENTUM ADATLAP A projekt címe: A pályázat kódszáma: Fejlesztési

Részletesebben

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról

Összegezés az ajánlatok elbírálásáról Összegezés az ajánlatok elbírálásáról 1. Az ajánlatkérő neve és címe: Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata 1073 Budapest, Erzsébet krt. 6. 2. A közbeszerzés tárgya és mennyisége: Működési

Részletesebben

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ

ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ELŐLAP AZ ELŐTERJESZTÉSEKHEZ ÜLÉS IDŐPONTJA: Vecsés Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 16-i ülésére ELŐTERJESZTÉS TÁRGYA: Tájékoztató a Szervezetfejlesztés Vecsés Város Önkormányzata

Részletesebben

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje 1 DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje Átfogó projekt előrehaladási jelentés Időszak: 2014.08.01-2014.08.31. Tartalomjegyzék

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-3.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-3.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje 1 ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP3.A.2201320130003 kódszámú zati szervezetfejlesztés projektje Átfogó projekt előrehaladási jelentés Időszak: 2014.06.012014.06.30. Tartalomjegyzék 2 Fejlesztési

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó K I A D V Á N Y GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÁROP-3.A.1/A.

T Á J É K O Z T A T Ó K I A D V Á N Y GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÁROP-3.A.1/A. T Á J É K O Z T A T Ó K I A D V Á N Y GYÁL VÁROS ÖNKORMÁNYZAT ÁROP-3.A.1/A. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése a Közép-magyarországi Régióban c. pályázatról 2010. április 30. 1 Előzmények:

Részletesebben

Szentendre ÁROP szerződés módosítás 3.

Szentendre ÁROP szerződés módosítás 3. Szentendre ÁROP szerződés módosítás 3. Közbeszerzési Értesítő száma: 2014/121 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató a szerződés módosításáról/ké/2013.07.01 KÉ Eljárás

Részletesebben

J a v a s l a t. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ó z d, 2014. augusztus 25.

J a v a s l a t. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ó z d, 2014. augusztus 25. J a v a s l a t Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban című ÁROP-1.A.3.- 2014. pályázat benyújtására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH.

Részletesebben

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése

1. A döntési mechanizmus korszerűsítése ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése A Várpalotai Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Megbízó: Várpalota Város Önkormányzata 1. A döntési mechanizmus korszerűsítése 1b) a polgármesteri

Részletesebben

A támogatás vissza nem térítendő támogatás, melynek mértéke: 100 %.

A támogatás vissza nem térítendő támogatás, melynek mértéke: 100 %. Pápa Város Önkormányzata 2013. augusztusában sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív program támogatási rendszeréhez Szervezetfejlesztés Pápán a hatékony működésért (ÁROP-1.A.5-2013-2013-0115)

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

Dokumentum: Operatív javaslatok

Dokumentum: Operatív javaslatok Tevékenység: Támogatói infrastruktúra és szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata Dokumentum: Operatív javaslatok ÁROP-1.A.5; ÁROP-3.A.2 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés

Részletesebben

SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009.

SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009. Tamási Város Polgármesteri Hivatala SWOT analízis SWOT analízis Tamási Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 2009. SZEMPONTOK A kérdések megválaszolásához 1. VEZETÉS A vezetés szerepe a hivatali küldetés

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV 2018.

ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV 2018. VÉP VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÉVES ELLENŐRZÉSI TERV Jelen, évi belső i terv elkészítése a korábbi években elvégzett ei a megállapításai, a Polgármester és a Jegyző tapasztalatai és a évre vonatkozó kockázatelemzés

Részletesebben

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje

DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje 1 DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP1.A.5201320130090 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje Átfogó projekt előrehaladási jelentés Időszak: 2014.03.012014.03.31. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Intézményirányítási modell. Kistelek Város Önkormányzata

Intézményirányítási modell. Kistelek Város Önkormányzata Támogató infrastruktúra és szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata Az önkormányzati feladatok átalakulásával kapcsolatban a támogató infrastruktúra és a szerződéses kapcsolatok felülvizsgálata, valamint

Részletesebben

Csenger Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamatvizsgálata

Csenger Város Polgármesteri Hivatalának szervezetfejlesztése és folyamatvizsgálata Csenger Város Önkormányzatt Pollgármestterii Hiivattalla Csenger Város Önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Program, keretén belül, A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése

Részletesebben

Vezetői összefoglaló ÁROP /A A pályázati dokumentáció felépítése

Vezetői összefoglaló ÁROP /A A pályázati dokumentáció felépítése Vezetői összefoglaló ÁROP-11.2. 18/A-2013 A pályázati dokumentáció felépítése Tartalomjegyzék Tartalom Oldal Vezetői összefoglaló 1 Beszámoló a Szegedi Ítélőtábla Minőségirányítási területen végzett fejlesztő

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY! 96/ számú előterjesztés

SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY! 96/ számú előterjesztés SÜRGŐSSÉGI INDÍTVÁNY! 96/2013.. számú előterjesztés A határozati javaslat elfogadásához a Képviselőtestület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló, többször módosított 16/2011.(IV.04.) sz. önkormányzati

Részletesebben

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak Emberi erőforrás gazdálkodás és közszolgálati életpálya Új Közszolgálati Életpálya ÁROP-2.2.17-2012-2013-0001 Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú

Részletesebben

Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási

Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtári Szolgálat Minőség szervezeti keretekben Az ELTE EKSZ Minőségirányítási Kézikönyve Kálóczi Katalin a Könyvtári Tanács Minőségfejlesztési munkacsoportjának

Részletesebben

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-3.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje

ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-3.A kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje 1 ÉRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP3.A.2201320130003 kódszámú Önkormányzati szervezetfejlesztés projektje Átfogó projekt előrehaladási jelentés Időszak: 2014.02.012014.02.28. Tartalomjegyzék 2 Fejlesztési

Részletesebben

ÁROP-3.A.2-2013-2013-0038 Szervezetfejlesztés Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzatánál A projekt eredményeinek összefoglalása

ÁROP-3.A.2-2013-2013-0038 Szervezetfejlesztés Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzatánál A projekt eredményeinek összefoglalása ÁROP-3.A.2-2013-2013-0038 Szervezetfejlesztés Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzatánál ÁROP-3.A.2-2013-2013-0038 Szervezetfejlesztés Budapest Főváros XVIII. kerület Önkormányzatánál A projekt eredményeinek

Részletesebben

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./

Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Mátészalka Város Polgármesteri Hivatal Szervezetfejlesztése /ÁROP-1.A.2/A-2008-0084. sz./ Kivonat a Corporate Values Szervezetfejlesztési és Vezetési Tanácsadó Kft. Stratégiai műhelymunkáról szóló visszajelző

Részletesebben

Hatékonyságnövelő program

Hatékonyságnövelő program Hatékonyságnövelő program LARSKOL Tanácsadók 1165 BUDAPEST, FARKASFA U. 21. +3620 931 7979 +3620 329 2651 email: info@larskol.hu web: www.larskol.hu Hatékonyságnövelés - költségcsökkentés A gazdasági környezet

Részletesebben

2015-2018. Község Önkormányzata

2015-2018. Község Önkormányzata Ikt.szám:../2015 BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERV 2015-2018. Község Önkormányzata A belső ellenőrzési feladat végrehajtására különböző szintű előírások vonatkoznak. Törvényi szinten az Államháztartási

Részletesebben

Tudásmegosztás. Balatonboglár Önkormányzata

Tudásmegosztás. Balatonboglár Önkormányzata Tudásmegosztás ÁROP-1.A.5-2013. Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés a konvergencia régiókban lévő önkormányzatok számára Balatonboglár Önkormányzata 1 Tartalom A dokumentum

Részletesebben

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2010. május 26-i ülésére Saád Tamás, Dr. Peredi Katalin Szervezetfejlesztési

Részletesebben

Kontrolling és szervezetfejlesztés

Kontrolling és szervezetfejlesztés Dr. Túróczi Imre Dr. Lakatos Vilmos A kontrolling célja a szervezetek működésében: A folyamatok hatékonyságát javítva szolgálni a szervezet működését! A kontrolling általános feladatai: Tervezés Elemzés

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. február 28-i ülésére Tárgy: A Polgármesteri Hivatal köztisztviselői teljesítmény-követelmények alapját képező 2011. évi célok

Részletesebben

Felmérési koncepció. DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati Szervezetfejlesztés projektje

Felmérési koncepció. DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÁROP-1.A.5-2013-2013-0090 kódszámú Önkormányzati Szervezetfejlesztés projektje Felmérési koncepció 9. fejlesztési elem: A lakosság körében átfogó felmérés és elemzés készítése a közszolgáltatásokkal kapcsolatos elégedettségről és felmerülő igényekről DUNAÚJVÁROS MEGYEI JOGÚ VÁROS

Részletesebben

Előterjesztés. A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére. Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira

Előterjesztés. A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére. Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira Előterjesztés A Képviselő-testület 2013. október 10-i ülésére Intézkedési Terv az Állami Számvevőszék ellenőrzésének megállapításaira Tisztelt Képviselő-testület! Az Állami Számvevőszék 2013. évi jelentését

Részletesebben

Nonprofit szervezeti menedzsment területek

Nonprofit szervezeti menedzsment területek XX/a. Nonprofit szervezeti menedzsment területek a Társadalmi Megújulás Operatív Program Civil szervezeteknek szolgáltató, azokat fejlesztı szervezetek támogatása c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-5.5.3/08/2

Részletesebben

A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050)

A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050) A PÁPAI POLGÁRMESTERI HIVATAL SZERVEZETFEJLESZTÉSE (ÁROP-1.A.2/A-2008-0050) I. A pályázat keretében megvalósuló képzések Döntéshozatal Célja: a résztvevők megismerik és gyakorolják a hatékony, önérvényesítő

Részletesebben

Mi a CAF: Közös Értékelési Keretrendszer

Mi a CAF: Közös Értékelési Keretrendszer CAF 2013 Fekete Leticia szakmai tanácsadó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 2013 november 5 1 Mi a CAF: Közös Értékelési Keretrendszer Szervezeti önértékelési eszköz: Az önértékelés az intézmény

Részletesebben

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának aktuális kérdései

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának aktuális kérdései A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási rendszer átalakításának aktuális kérdései Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Vállalkozói szerződés

Vállalkozói szerződés amely létrejött egyrészről Megbízó Pásztó Város Önkormányzata Székhelye: 3060 Pásztó, Kölcsey Ferenc u. 35. Nyt.-i szám: 450823 Adószám: 15450827-2-12 Bankszámlaszám: 11741024-15450827 Képviseli: Sisák

Részletesebben

Vállalati tanácsadás támogatása KKV-k számára

Vállalati tanácsadás támogatása KKV-k számára VÁLLALATI TANÁCSADÁS TÁMOGATÁSA KKV-K SZÁMÁRA 2013 Vállalati tanácsadás támogatása KKV-k számára I. Pályázók köre Gazdasági társaságok Szövetkezetek Egyéni vállalkozók Egyéni cégek Non-profit gazdasági

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERE Készült: 2013. április 10-én ELŐTERJESZTÉS a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról szóló 202/2012. (VII. 27.) Korm. rendelet módosításáról 2 Ö S S Z E F O G L A L Ó A

Részletesebben

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM

BÁRDOS LÁSZLÓ GIMNÁZIUM Tárgy: Intézkedési terv Ikt. sz.: 97/2018. Intézkedési terv Intézmény neve: Bárdos László Gimnázium Intézmény OM azonosítója: 038115 neve: Pleier Tamás oktatási azonosítója: 76196440222 Intézkedési terv

Részletesebben

A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata

A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata Dr. Gáti József Intézményfejlesztési főigazgató Akkreditálási Világnap 2016. június 9. A megfelelőség-értékelés elemei Az értékelés tárgya Követelmények

Részletesebben

SZAKMAI SZEMPONTOK GINOP A PÁLYÁZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA

SZAKMAI SZEMPONTOK GINOP A PÁLYÁZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA GINOP-6.2.2-VEKOP-15-2016-00001 A szakképzést végzettség nélkül elhagyók számának csökkentése GINOP-6.2.3-17 - A PÁLYÁZAT ELKÉSZÍTÉSÉNEK TÁMOGATÁSA SZAKMAI SZEMPONTOK Előadó: Ütőné dr. Visi Judit Szakmai

Részletesebben

2. SZEMÉLYISÉG- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS

2. SZEMÉLYISÉG- ÉS KÖZÖSSÉGFEJLESZTÉS Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda OM azonosító: 200911 Csicsergő Tagóvodája Tagóvoda vezető neve: Oktatási azonosítója: Koltainé Balogh Katalin 73984747401 A fejlesztési terv kezdő

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE

SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A ÉVEKRE SZENTENDRE VÁROS ÖNKORMÁNYZAT BELSŐ ELLENŐRZÉSI STRATÉGIAI TERVE A 2016 2019. ÉVEKRE Szentendre Város Önkormányzat egyik alapvető célja, hogy biztosítsa a település működőképességét a kötelező és az önként

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/

ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/ ÚJSZÁSZ VÁROS JEGYZŐJE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. TEL/FAX: 56/552-022 Tárgyalja: Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság Tisztelt Képviselő-testület! E L Ő T E R J E S Z T É S Újszász Város Képviselő-testületének

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

CÍM: Sürgősségi előterjesztés a Polgármesteri Hivatalok szervezetfejlesztése című pályázat benyújtásáról. Havas András alpolgármester

CÍM: Sürgősségi előterjesztés a Polgármesteri Hivatalok szervezetfejlesztése című pályázat benyújtásáról. Havas András alpolgármester Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 40938-10/2008. CÍM: Sürgősségi előterjesztés a Polgármesteri Hivatalok szervezetfejlesztése című pályázat benyújtásáról Előterjesztő:

Részletesebben

PSZÁF - IT kockázatkezelési konferencia IT szolgáltatások megfelelőségének biztosítása Mátyás Sándor Belső Ellenőrzés

PSZÁF - IT kockázatkezelési konferencia IT szolgáltatások megfelelőségének biztosítása Mátyás Sándor Belső Ellenőrzés PSZÁF - IT kockázatkezelési konferencia IT szolgáltatások megfelelőségének biztosítása Mátyás Sándor Belső Ellenőrzés Budapest, 2007. szeptember 19. Tartalom Szolgáltató - Szolgáltatás - Szerződés Megfelelőség

Részletesebben

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában

A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában A kockázatkezelés az államháztartási belső kontrollrendszer vonatkozásában Előadó: Ivanyos János Trusted Business Partners Kft. ügyvezetője Magyar Közgazdasági Társaság Felelős Vállalatirányítás szakosztályának

Részletesebben

INFORMÁCIÓS KIADVÁNY

INFORMÁCIÓS KIADVÁNY INFORMÁCIÓS KIADVÁNY IDÉZET 2 TISZTELT OLVASÓ! ÁROP-1.A.3-2014-2014-0002 - Területi együttműködést elősegítő programok a Mezőtúri járásban Napjainkban egyre több figyelem fordul azok felé, akik élethelyzetükből

Részletesebben

A HELYI VERSENYKÉPESSÉG- FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA

A HELYI VERSENYKÉPESSÉG- FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA KÖFOP-2.3.3-VEKOP-16-2016-00001 HELYI VERSENYKÉPESSÉG-FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM. A HELYI VERSENYKÉPESSÉG- FEJLESZTÉSI KUTATÁSI PROGRAM TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA TARTALOM A projekt fő célterületek

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján

Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján Szervezetfejlesztés Nagykőrös Város Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0035 számú pályázat alapján ÁROP 2007-3.A.1. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése a Közép-magyarországi régióban című

Részletesebben

ÁROP-1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

ÁROP-1.2.18 Szervezetfejlesztési Program Pályázói Tájékoztató Nap Önkormányzati szervezetfejlesztés ÁROP-1.A.5. és ÁROP-3.A.2 2014. március 21. és 25. Előadó: Fekete Letícia szakmai tanácsadó KIM Közigazgatás-fejlesztési és Stratégiai Tervezési

Részletesebben

Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia

Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban. 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia Hatásvizsgálatok és stratégiák kidolgozása a Vidékfejlesztési Minisztériumban 2013. november 26. ÁROP-1.1.19 Záró konferencia Államreform Operatív Program ÁROP-1.1.19 Amiről szó lesz. Az ÁROP-1.1.19 pályázati

Részletesebben

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés Sajtótájékoztató Budapest, 2009. október 29. Ez a dokumentum a sajtótájékoztatóra meghívott résztvevők használatára készült. A dokumentumban szereplő összes

Részletesebben

Szervezeti felelősségi keretek Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában

Szervezeti felelősségi keretek Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában Szervezeti felelősségi keretek Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában projektidőszak: 2013.12.01. - 2014.12.31. I.)Bevezetés: Jelen dokumentáció célja, hogy közérthető formában bemutassa

Részletesebben

Fonyód Város Önkormányzata ÁROP-1.A.5

Fonyód Város Önkormányzata ÁROP-1.A.5 Fonyód Város Önkormányzata ÁROP-1.A.5 Tanácsadói Dokumentum: Koncepció beágyazása Kapcsolódó pályázati tevékenység: A fenntartható gazdálkodás és költségvetési egyensúly megteremtését szolgáló strukturális

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző évi kiemelt köztisztviselői célok

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző évi kiemelt köztisztviselői célok A 2017. évi teljesítménykövetelmények alapjául szolgáló köztisztviselői célok meghatározása Bodorkós Ferenc polgármester Dr. Görög István jegyző 2017. évi kiemelt köztisztviselői célok Az előterjesztést

Részletesebben

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA

JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA JOGSZABÁLYI KERETEK ÖSSZEFOGLALÁSA Készült a A Csurgói Közös Önkormányzati Hivatal szervezetfejlesztése című ÁROP-1.A.5-2013-2013-0118 kódszámú projekt keretében Az összefoglaló az Államreform operatív

Részletesebben

Fenntartható városi mobilitási tervek A módszertan alkalmazási lehetőségei

Fenntartható városi mobilitási tervek A módszertan alkalmazási lehetőségei Fenntartható városi mobilitási tervek A módszertan alkalmazási lehetőségei EMH konferencia, Kecskemét, 2012.05.24. Gertheis Antal Városkutatás Kft. A prezentáció a Rupprecht Consult anyagainak felhasználásával

Részletesebben

Közzététel a helyénvalósági kritériumokról

Közzététel a helyénvalósági kritériumokról Közzététel a helyénvalósági kritériumokról a V0846 ellenőrzés-azonosító számú, EL-0999-001/2018. iktatószámú, Az állami tulajdonú gazdasági társaságok vezetőinek értékelése című ellenőrzési programhoz

Részletesebben

EB OVO EGYESÜLET Szakértői csoport STRATÉGIAI TERVEZÉS ÉS MEGVALÓSÍTÁS A KÖZÖSSÉGI KUTYATARTÁS SORÁN ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA

EB OVO EGYESÜLET Szakértői csoport STRATÉGIAI TERVEZÉS ÉS MEGVALÓSÍTÁS A KÖZÖSSÉGI KUTYATARTÁS SORÁN ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA EB OVO EGYESÜLET Szakértői csoport STRATÉGA TERVEZÉS ÉS MEGVALÓSÍTÁS A KÖZÖSSÉG KUTYATARTÁS SORÁN ÖNKORMÁNYZATOK SZÁMÁRA AZ EB OVO EGYESÜLET SZOLGÁLTATÁSA A települések döntéshozói azért dolgoznak, hogy

Részletesebben

Javaslat a kerületi Településfejlesztési Koncepció (TFK) elfogadására

Javaslat a kerületi Településfejlesztési Koncepció (TFK) elfogadására Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának P O L G Á R M E S T E R E 1239 Budapest, Grassalkovich út 162. KÉPVISELŐ-TESTÜLETI ELŐTERJESZTÉS Javaslat a kerületi Településfejlesztési Koncepció

Részletesebben

Belső ellenőri ütemterv 2014. évre Tervezet

Belső ellenőri ütemterv 2014. évre Tervezet Belső ellenőri ütemterv 014. évre Tervezet 013. november 04. Sába-000 Kft 4031 Debrecen Trombitás utca 11 Ellenőrzési stratégia 014 Az Áht. alapján a belső ellenőrzés a jogszabályoknak és belső szabályoknak

Részletesebben

A KÖZFELADATOK KATASZTERE

A KÖZFELADATOK KATASZTERE A KÖZFELADATOK KATASZTERE A közfeladatok katasztere 2/5 1. A közfeladatok felülvizsgálata és a közfeladatok katasztere A közigazgatás korszerűsítése a világban az elmúlt másfél-két évtizedben vált központi

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001

Részletesebben

A PROGRAMÉRTÉKELÉS SZEREPE A KOHÉZIÓS POLITIKÁBAN

A PROGRAMÉRTÉKELÉS SZEREPE A KOHÉZIÓS POLITIKÁBAN A PROGRAMÉRTÉKELÉS SZEREPE A KOHÉZIÓS POLITIKÁBAN MARJÁNOVITY ANNA OSZTÁLYVEZETŐ MONITORING ÉS ÉRTÉKELÉSI FŐOSZTÁLY ÚJ MŰKÖDÉSI MECHANIZMUS AZ ÉRTÉKELÉS HELYE Programozás Stratégia Monitoring és értékelés

Részletesebben

OM azonosító: INTÉZKEDÉSI TERV. (Az intézményi tanfelügyelet eredményeire épülő terv) 1. PEDAGÓGIAI FOLYAMATOK

OM azonosító: INTÉZKEDÉSI TERV. (Az intézményi tanfelügyelet eredményeire épülő terv) 1. PEDAGÓGIAI FOLYAMATOK Bp. Főv. XIII. kerületi Önkormányzat Egyesített Óvoda Hétszín Tagóvodája OM azonosító: 200911 Tagóvoda vezető neve: Szászhalmi Edit Oktatási azonosítója: 71428489821 A fejlesztési terv kezdő dátuma: 2018.05.05.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 25-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének szeptember 25-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. szeptember 25-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: Belső i terv módosítása Iktatószám: 713-11/2012. A napirend előterjesztője:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S a évi belső ellenőrzési tervről

E L Ő T E R J E S Z T É S a évi belső ellenőrzési tervről Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. Készítette: Pandur Erika E L Ő T E R J E S Z T É S a 2019. évi belső ellenőrzési tervről A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK ÜGYRENDJE

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK ÜGYRENDJE A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK ÜGYRENDJE BUDAPEST, 2017 (2017. június 1. napjától hatályos változat) H-1055 Budapest, Markó utca

Részletesebben

Kaba Város Önkormányzata

Kaba Város Önkormányzata Kaba Város Önkormányzata Pályázati intézkedési terület: Önkormányzati fenntartásban, vagy működtetésben álló intézményekkel különösen köznevelési-oktatási, valamint szociális, közművelődési, gyermekvédelmi

Részletesebben

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után. Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve:

Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után. Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: Intézményvezető neve: Intézkedési terv Intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Pusztakovácsi Pipitér Óvoda Intézmény OM azonosítója: 202461 Intézményvezető neve: Bendli Tiborné Intézményvezető oktatási azonosítója:

Részletesebben

Nagykanizsa középtávú városfejlesztési tervei

Nagykanizsa középtávú városfejlesztési tervei Nagykanizsa középtávú városfejlesztési tervei Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata Rodekné Hederics Erika pályázati csoportvezető Nagykanizsa, 2015. 07. 07. Önkormányzati reform Magyarország helyi

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS

Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ ELJÁRÁS Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Készítette: Dr. Traiber-Harth Ibolya minőségirányítási igazgató 2014.04.30. Felülvizsgálta, aktualizálta:... Hegedüs Zsuzsanna mb. operatív vezető 2016.02.21. Jóváhagyta:...

Részletesebben

A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől. Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ

A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől. Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ A Pályázati és Innovációs Központ tevékenységei 2014. évtől Soltész-Lipcsik Melinda Pályázati és Innovációs Központ Helyzetfelmérés Az elmúlt két hónap tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy erőforrás

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Kiskunmajsa Önkormányzatánál. ÁROP-1.A kódszámú pályázat ZÁRÓTANULMÁNY

Szervezetfejlesztés megvalósítása Kiskunmajsa Önkormányzatánál. ÁROP-1.A kódszámú pályázat ZÁRÓTANULMÁNY Szervezetfejlesztés megvalósítása Kiskunmajsa Önkormányzatánál ÁROP-1.A.5-2013-0103 kódszámú pályázat ZÁRÓTANULMÁNY 1 I. Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló... 3 1. ÁROP-1.A.2. számú A polgármesteri hivatalok

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2008. március 28-i ülésére

Részletesebben

ÁROP-1.A.7-2013 Szervezetfejlesztés a Veszprém Megyei Kormányhivatal számára

ÁROP-1.A.7-2013 Szervezetfejlesztés a Veszprém Megyei Kormányhivatal számára ÁROP-1.A.7-2013 Szervezetfejlesztés a Veszprém Megyei Kormányhivatal számára FLOW és FOLYAMAT vagy FOLYAMAT és FLOW ( kihívások és lehetőségek a közszolgáltatásban dolgozó vezetők előtt ) Orosz Lajos NKE

Részletesebben

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Polgármestere ELŐTERJESZTÉS

Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Polgármestere ELŐTERJESZTÉS Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete 2010. november 24-i munkaterv szerinti ülésére a 2011. évi belső ellenőrzési terv elfogadására Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. (06-32) Fax: (06-32)

PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. (06-32) Fax: (06-32) PÁSZTÓ VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 3060 Pásztó, Kölcsey u. 35. (06-32) 460-753 Fax: (06-32) 460-918 E-mail: forum@paszto.hu Testületi napirend sorsz.: Bizottsági napirend sorsz.: Szám: 1-231/2017. Megtárgyalás

Részletesebben

Hajdúhadház Város Polgármesterétől

Hajdúhadház Város Polgármesterétől Hajdúhadház Város Polgármesterétől 4242. Hajdúhadház, Bocskai tér 1. Tel.: 52/384-103, Fax: 52/384-295 e-mail: titkarsag@hajduhadhaz.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Tisztelt Képviselő-testület! Hajdúhadházi

Részletesebben

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR

GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR GYAKORLATI TAPASZTALATOK AZ ISO 50001 EIR SZABVÁNY TANÚSÍTÁSOKRÓL BUZNA LEVENTE AUDITOR AZ SGS BEMUTATÁSA Alapítás: 1878 Központ: Genf, Svájc Tevékenység: ellenőrzés, tanúsítás és vizsgálat Szervezet:

Részletesebben

Ruzsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete II. félévi M U N K A T E R V E

Ruzsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete II. félévi M U N K A T E R V E - 1 - Ruzsa Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2013. II. félévi M U N K A T E R V E A Képviselő-testület a Szervezeti és Működési Szabályzat 17. -a értelmében féléves munkatervet készít, féléves

Részletesebben

A KIDOLGOZOTT HATÉKONYSÁGNÖVELŐ INTÉZKEDÉSEK NYOMON KÖVETÉSÉNEK EREDMÉNYEIT BEMUTATÓ TANULMÁNY

A KIDOLGOZOTT HATÉKONYSÁGNÖVELŐ INTÉZKEDÉSEK NYOMON KÖVETÉSÉNEK EREDMÉNYEIT BEMUTATÓ TANULMÁNY A KIDOLGOZOTT HATÉKONYSÁGNÖVELŐ INTÉZKEDÉSEK NYOMON KÖVETÉSÉNEK EREDMÉNYEIT BEMUTATÓ TANULMÁNY Tevékenység: A kidolgozott hatékonyságnövelő intézkedések megvalósításának folyamatos, a projekt teljes időtartamát

Részletesebben