Darabárus raktárak készletezési folyamatainak vizsgálata szimulációs eljárás segítségével

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Darabárus raktárak készletezési folyamatainak vizsgálata szimulációs eljárás segítségével"

Átírás

1 Bóna Krisztián: Darabárus raktárak készletezési folyamatainak vizsgálata szimulációs eljárás segítségével 1. Bevezető Napjaink kedvelt módszerei közé tartoznak a számítógépes operációkutatási módszerek, amelyek egyik nagy csoportját képzik az ún. szimulációs eljárásokon alapuló vizsgálatok. A cikk azt mutatja be, hogy miként lehet a szimulációs módszereket a készletezés területén alkalmazni, majd röviden bemutat egy általam a közelmúltban kifejlesztett számítógépes cél-software-t (TradeSim 2.0). 2. Szimulációs eljárások alkalmazása a logisztikai folyamatok tervezésében, üzemeltetésében A logisztikai folyamatok általában nemlineáris, sztochasztikus jellegűek, ebből adódóan a folyamatok jellemző paraméterei legtöbbször csak statisztikai módszerek segítségével határozhatók meg. Ennek oka az, hogy az esetek nagy többségében nagyszámú befolyásoló tényezővel, illetve bonyolult belső kapcsolatrendszerrel kell számolni, amelyek egzakt, analitikai úton történő leírása igen nehéz és legtöbbször lehetetlen is. Számolnunk kell azonban azzal, hogy a tervezési és legfőképpen az üzemeltetési döntések meghozatalára fordított idő, napjainkban rendkívül lerövidül. Egyértelmű, hogy a fent említett két tendencia egymásnak ellentmond, ezért szükség van olyan rendszerek kifejlesztésére, amelyek segítségével viszonylag kis időráfordítással, lehetőség szerint minél több döntési alternatíva kipróbálásával tudnak a tervezők, üzemeltetők bizonyos kérdésekben döntéseket hozni. A fent említett problémák megoldására jó alternatívát nyújtanak az operációkutatási módszerek (heurisztikus, matematikai, szimulációs) közül a különféle szimulációs technikákon alapuló eljárások. A szimulációs eljárások fő jellemzője, hogy első lépésben egy olyan modellt kell létrehozni, amely az összetett logisztikai jelen esetben készletezési rendszer matematikai és logikai összefüggéseit hűen tükrözi, és jól illeszkedik az eredeti rendszer működésének jellegzetességeihez. A modellépítés fő célja az, hogy egy már meglévő, vagy egy tervezett rendszer viselkedését vizsgáljuk anélkül, hogy a valóságos rendszerhez hozzányúlnánk. Ahhoz, hogy az általunk épített modell a bemenetére érkező az eredeti rendszer statisztikai jellemzőiből származó input jelekre a megfelelő kimeneti jeleket szolgáltassa fontos, hogy

2 2 a modell az eredeti rendszer lecsupaszított hasonmása legyen. Ez a fajta lecsupaszítás tulajdonképpen azt jelenti, hogy a szimulációs vizsgálat szempontjából fontos tényezőket kiemeljük és beépítjük a modellbe, míg a lényegtelen jellemzőket elhanyagoljuk. A modellépítésnél rendkívül fontos, hogy az elhanyagolás mértékét megfelelően válasszuk meg (ne legyen se túl bonyolult, se túl egyszerű a modell, mert ez használhatatlanná teheti a szimulációs futtatásokból származó eredményeket). A modell működtetését nevezzük szimulációnak. A helyes rendszermodell keresése tulajdonképpen egy iteratív tesztelési feladatnak fogható fel (a modell validálása, verifikálása), ahol elképzelhető, hogy egy adott problémára akár több megoldási változatot is ki kell próbálni ahhoz, hogy a modell a működtetés után a megfelelő eredményeket szolgáltassa. 3. A szimulációs eljárások alkalmazásának lehetőségei a darabáru raktári rendszerek vizsgálatában A korszerű logisztikai szemléleteknek az elterjedésével többször felvetődött a raktározás szükségességének kérdése, de bebizonyosodott, hogy a raktározásra bár költségnövelő tényező szükség van, hiszen pótolhatatlan szerepet tölt be a termelés és elosztás különböző fázisai között sztochasztikusan jelentkező ütemkülönbségek áthidalásában. Így a raktárak szerepe megnő, hiszen a logisztikai lánc csomópontjain helyezkednek el és nem, mint elszigetelt rendszerek, hanem mint a logisztikai rendszerek aktív elemei, irányító szerepet töltenek be a 6 M elv teljesítésében. Mindezek miatt egyaránt fontos a raktárak korszerű elméleti alapokon nyugvó tervezése és üzemeltetése (pl. szimulációs eljárások segítségével) A darabáru raktárak működését leíró rendszermodell jellemzői A raktárak jellegétől (pl. ipari raktár, elosztó raktár), működési sajátosságaitól függően többfajta specifikus raktári szimulációs modell készíthető el, amelyek általában működési elvükben, illetve a bennük lévő elhanyagolások tekintetében térhetnek el egymástól. A darabáru raktárak forgalom-szimulációjából származó eredmények felhasználása nagymértékben függ attól, hogy milyen céllal készítettük el a modellt. Alapjában véve két fő felhasználási irányt különböztethetünk meg: 8 tervezési céllal készített szimulációs modell, 8 üzemeltetési paraméterek meghatározása céljából készített szimulációs modell.

3 3 Tervezési céllal készített szimulációs modell. Előfordulhat egy olyan probléma, hogy több raktár forgalmát egy újonnan létesítendő raktárban kellene centralizálni. Ebben az esetben az a feladat, hogy a már működő elosztási folyamatokhoz tartozó be- és kiszállítási folyamatok statisztikai vizsgálata után, a vizsgálat eredményeit felhasználva szimuláljuk a tervezendő raktár áruforgalmát, és a modell kimenetén jelentkező adatokat, mint a tervezés kiindulási adatait felhasználjuk a tervezendő raktár bizonyos geometriai paramétereinek meghatározására. A szimulációs eredményekből jó közelítéssel következtethetünk például egy adott időszakra vonatkozóan a leendő maximális készlet értékére, a maximálisan be- és kitárolandó egységrakományok számára, valamint a maximális forgalmi intenzitás értékére. A felsorolt szimulációs kimeneti adatok jó kiindulási alapot jelentenek a különböző darabáru raktárak tervezéséhez. Az áruforgalmi folyamat szimulációjának segítségével elérhető, hogy a későbbiekben tervezett raktár a lehető legjobban illeszkedjen az adott elosztási folyamatba, hiszen a valós elosztási folyamatból vett minta alapján gerjesztettük a szimulációs modell bemenetét, a tervezéshez pedig a szimulációs modell kimenetén keletkező adatokat használtuk fel. Ehhez természetesen alapfeltétel, hogy a szimulációs modellünk hiteles legyen. Üzemeltetési paraméterek meghatározása céljából készített szimulációs modell. A szimulációs eljárások meglévő raktári rendszerek esetén történő alkalmazásának egyik fő oka, hogy egy jól felépített raktári rendszermodell segítségével meglehetősen jó megbízhatósággal becsülhetők a rendszer működését jellemző különböző paraméterek. Ezért általában prognózisok készítésére, a készletezési jellemzők átlag- és szélsőértékeinek meghatározására alkalmazhatók. A szimulációs modellek alkalmazásával a mi lenne akkor, ha típusú kérdésekre is kielégítő válaszok adhatók. Pl. a Hogyan hatna a raktári rendszer működésére, ha egy adott cikkelemre vonatkozó be- vagy kiszállítási folyamatok jellemzői megváltoznának? típusú problémák vizsgálata is relatíve egyszerűen megoldható. A szimulációs technikák alkalmazásának egyik fontos feltétele, hogy a szimulálandó folyamatról megfelelő mennyiségű információval rendelkezzünk, vagyis az elkészített rendszermodell működtetéséhez megfelelő mennyiségű bemeneti adatot lehessen előállítani. Ez manapság a korszerű vállalatirányítási rendszerek (pl. SAP R3, ORACLE APPLICATIONS, LIBRA4GA stb.) alkalmazása esetén nem jelent problémát, hiszen ezek a rendszerek rendelkeznek olyan archivált adatokkal, amelyek statisztikai vizsgálata után előállíthatók szimulációs algoritmusok bemenő adatcsoportjai.

4 4 4. Darabárus raktárak készletezési jellemzőit meghatározó szimulációs program (TradeSim 2.0) bemutatása 4.1. A vizsgálati adatbázis és a szimulációs kiinduló adatbázis előállítása 1. ábra: A szimulációs vizsgálat struktúravázlata A TradeSim 2.0 programmal végezhető szimulációs vizsgálat struktúravázlatát mutatja az 1. ábra. A vizsgálati adatbázis a statisztikai vizsgálat elvégzéséhez szükséges naplózott áruforgalmi adatokat tartalmazza árucikkenkénti lebontásban. Ennek előállítására ma már csaknem minden korszerű vállalatirányítási rendszer (ERP) képes, hiszen a MS Excellel való kommunikáció nem jelent gondot. A vizsgálati adatbázist a statisztikai vizsgálati modul számára a MS Excelen keresztül lehet láthatóvá tenni. Ez a modul a TradeSim 2.0 című program része, itt végezhetők el a be- és kiszállítási folyamatokat leíró adatsorok statisztikai vizsgálatai. A szimulációs kiinduló adatbázis a szimuláció végrehajtásához szükséges adatcsoportokat (pl. különböző eloszlás adatok) tartalmazza árucikkenkénti lebontásban. Ennek előállítása a statisztikai vizsgálati modul segítségével történik.

5 A TradeSim 2.0 program szimulátorának működtetése, a szimulációs eredmények kiértékelése A szimulációs kiinduló adatbázis pontos meghatározása után végrehajtható a készletprognosztizálás (szimuláció). A szimuláció többszöri futtatása egy adott kiinduló adatsoron lehetőséget nyújt arra, hogy a meglévő kiindulási adatainkat kalibráljuk, vizsgálgathassuk az egyes eloszlástípusok viselkedését egymáshoz viszonyítva (a be- és kiszállítási oldalon egymással szembeállítva), akár egymás után több változatot is kipróbálva, a kiinduló adatokat a futtatások között tetszőlegesen módosítva. A szimuláció futtatásának egyik eredményeként a program amennyiben a felhasználó beállítja ezt az opciót megjeleníti az összes készlet változásának grafikonját, majd a kombinált listában a kívánt árucikk kiválasztása után táblázatos formában kilistázza a képernyőre az adott árucikket jellemző szimulációs értékeket, és grafikusan is megjeleníti, hogy az adott árucikk készletének változása milyen hatással van az összes készlet változására. Ennek hatására a szimulációs folyamat tulajdonképpen vizuálisan is nyomon követhető. Ezt a képernyőt szemlélteti a 2. ábra. A szimuláció futtatásának másik fontos eredmény kimenete az összesített lista, amelyben a készletezési és áruforgalmi jellemzők szélső-, illetve átlagos értékei szerepelnek. Ebben az összesítő listában értékelhetők ki az egyes futtatások. Egy menüparancs hívására a program árucikkenként, illetve a teljes árukészletre vonatkozóan elkészíti az összesítő táblázatokat, majd listát készít belőlük a képernyőre. A programban lehetőség nyílik arra is, hogy ezt az összesítő listát kinyomtassa a felhasználó, és ezzel nyomtatott dokumentum formájában is megjelenítse a szimulációs eredményeket. Ezt a képernyőt szemlélteti a 3. ábra.

6 6 2. ábra: A TradeSim 2.0 program szimulátorának működtetése az összes készlet változásának megjelenítése nélkül 3. ábra: Az eredmények kiértékelése az összesítő lista segítségével

7 7 5. Összegzés A sztochasztikus jellegű logisztikai folyamatok tervezése, és üzemeltetése területén manapság egyre közkedveltebb módszerek a szimulációs technikákon alapuló eljárások. A cikkben bemutatott darabárus raktárak áruforgalmi jellemzőinek meghatározására alkalmas szimulációs program elkészítésének célja egyrészt az, hogy alkalmazható legyen az egyetemi oktatásban, másrészt, annak továbbfejlesztésével a gyakorlati életben is felhasználható számítógépi program álljon a tervezők, üzemeltetők rendelkezésre. Fontos még megemlíteni, hogy bemutatott program alkalmazása nem pótolja a felhasználó szakmai hozzáértését, sőt erőteljesen igényli azt, hiszen a program (ahogy az egyéb jellegű szimulációs programok is) csak segítséget nyújt a tervezőnek, hogy megfelelő gyorsassággal reagáljon a mindennapi gyakorlatban felmerülő gyors változásokra. Irodalomjegyzék [1] Bóna K.: Darabárus raktárak áruforgalmi jellemzőinek meghatározására alkalmas szimulációs program kifejlesztése Delphi 5.0 környezetben. (TDK dolgozat). Budapest, [2] Bóna K.: Darabárus raktárak forgalmi jellemzőinek szimulációjára alkalmas számítógépi program kifejlesztése és tesztelése a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. adatbázisával. (Diplomaterv). Budapest, 2002.

Kvantitatív módszerek

Kvantitatív módszerek Kvantitatív módszerek szimuláció Kovács Zoltán Szervezési és Vezetési Tanszék E-mail: kovacsz@gtk.uni-pannon.hu URL: http://almos/~kovacsz Mennyiségi problémák megoldása analitikus numerikus szimuláció

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 7. Előadás Készáruraktár készletmenedzsmentje A készletmenedzsment feladata A készletmenedzsment feladata

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

Logisztikai szimulációs módszerek

Logisztikai szimulációs módszerek Üzemszervezés Logisztikai szimulációs módszerek Dr. Juhász János Integrált, rugalmas gyártórendszerek tervezésénél használatos szimulációs módszerek A sztochasztikus külső-belső tényezőknek kitett folyamatok

Részletesebben

GCF 1.1 Gas Consumption Forecast

GCF 1.1 Gas Consumption Forecast GCF 1.1 Gas Consumption Forecast A szabadpiaci gáz-kereskedelem alapja a forrás- és a fogyasztói oldali menetrendek tervezése, operatív levezénylése és elszámolása. Az energia kereskedelem a jövõre vonatkozik,

Részletesebben

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA

ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA ÁRAMKÖRÖK SZIMULÁCIÓJA Az áramkörök szimulációja révén betekintést nyerünk azok működésébe. Meg tudjuk határozni az áramkörök válaszát különböző gerjesztésekre, különböző üzemmódokra. Végezhetők analóg

Részletesebben

Adaptív dinamikus készletszabályzó rendszerek tervezése

Adaptív dinamikus készletszabályzó rendszerek tervezése BME OMIKK LOGISZTIKA 9. k. 3. sz. 2004. május június. p. 29 43. Tanulmánytár * Ellátási elosztási logisztika Adaptív dinamikus készletszabályzó rendszerek tervezése Bóna Krisztián 1 A vállalati készletezési

Részletesebben

Történet John Little (1970) (Management Science cikk)

Történet John Little (1970) (Management Science cikk) Információ menedzsment Szendrői Etelka Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék szendroi@witch.pmmf.hu Vezetői információs rendszerek Döntéstámogató rendszerek (Decision Support Systems) Döntések információn

Részletesebben

SZOFTVERES SZEMLÉLTETÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA OKTATÁSÁBAN _ Jeszenszky Péter Debreceni Egyetem, Informatikai Kar jeszenszky.peter@inf.unideb.

SZOFTVERES SZEMLÉLTETÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA OKTATÁSÁBAN _ Jeszenszky Péter Debreceni Egyetem, Informatikai Kar jeszenszky.peter@inf.unideb. SZOFTVERES SZEMLÉLTETÉS A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA OKTATÁSÁBAN _ Jeszenszky Péter Debreceni Egyetem, Informatikai Kar jeszenszky.peter@inf.unideb.hu Mesterséges intelligencia oktatás a DE Informatikai

Részletesebben

Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ eredményei, beszámoló a vállalt feladatokról

Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ eredményei, beszámoló a vállalt feladatokról Mechatronikai és Logisztikai Kiválósági Központ eredményei, beszámoló a vállalt feladatokról Prof. Dr. Illés Béla dékán, tanszékvezető egyetemi tanár Miskolc, 2012.06.05. Prezentáció felépítése Kiválósági

Részletesebben

Lukovich Gábor Logisztikai rendszerfejlesztő

Lukovich Gábor Logisztikai rendszerfejlesztő Lukovich Gábor Logisztikai rendszerfejlesztő Intra-logisztikai rendszerek Lay-out tervezése/fejlesztése Logisztikai informatikai rendszerek tervezése Egymással kölcsönhatásban lévő részfeladatok rendszere

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 5. Előadás Elosztási folyamat A klasszikus elosztási logisztikai rendszer Az elosztási logisztikai rendszer:

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

permittivitás: tan : ), továbbá a külső gerjesztő mágneses tér erőssége.

permittivitás: tan : ), továbbá a külső gerjesztő mágneses tér erőssége. PROJEKT-ELŐREHALADÁS 2. 2012. 12.02. 2013. 05. 31. 1. Modellkészítés. A használt számítógépes program a Computer Simulation Technology (CST) programcsalád Microwave Studio nevű eszköze. Ebben az alap geometriai

Részletesebben

Korszerű optimalizálási módszerek gyakorlati felhasználási lehetőségei a logisztikai folyamatok és rendszerek hatékonyságának növelésében

Korszerű optimalizálási módszerek gyakorlati felhasználási lehetőségei a logisztikai folyamatok és rendszerek hatékonyságának növelésében Korszerű optimalizálási módszerek gyakorlati felhasználási lehetőségei a logisztikai folyamatok és rendszerek hatékonyságának növelésében Bóna Krisztián - vezető tanácsadó, egyetemi tanársegéd, BME Közlekedésüzemi

Részletesebben

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel

Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Akusztikai tervezés a geometriai akusztika módszereivel Fürjes Andor Tamás BME Híradástechnikai Tanszék Kép- és Hangtechnikai Laborcsoport, Rezgésakusztika Laboratórium 1 Tartalom A geometriai akusztika

Részletesebben

Mérés és modellezés 1

Mérés és modellezés 1 Mérés és modellezés 1 Mérés és modellezés A mérnöki tevékenység alapeleme a mérés. A mérés célja valamely jelenség megismerése, vizsgálata. A mérés tervszerűen végzett tevékenység: azaz rögzíteni kell

Részletesebben

A Markovi forgalomanalízis legújabb eredményei és ezek alkalmazása a távközlő hálózatok teljesítményvizsgálatában

A Markovi forgalomanalízis legújabb eredményei és ezek alkalmazása a távközlő hálózatok teljesítményvizsgálatában A Markovi forgalomanalízis legújabb eredményei és ezek alkalmazása a távközlő hálózatok teljesítményvizsgálatában Horváth Gábor ghorvath@hit.bme.hu (Horváth András, Telek Miklós) - p. 1 Motiváció, problémafelvetés

Részletesebben

A vezetői jelentésrendszer alapjai. Információs igények, irányítás, informatikai támogatás

A vezetői jelentésrendszer alapjai. Információs igények, irányítás, informatikai támogatás A vezetői jelentésrendszer alapjai Információs igények, irányítás, informatikai támogatás Tartalomjegyzék Döntéstámogató információs rendszer piramisa Integrált rendszer bevezetésének céljai Korszerű információ-szolgáltatási

Részletesebben

Készlet mennyiség és lokátor korrekció cikk kartonról

Készlet mennyiség és lokátor korrekció cikk kartonról Készlet mennyiség és lokátor korrekció cikk kartonról 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 1/9 Tartalomjegyzék 1. Készlet mennyiség és lokátor korrekció cikk kartonról...

Részletesebben

Méréselmélet MI BSc 1

Méréselmélet MI BSc 1 Mérés és s modellezés 2008.02.15. 1 Méréselmélet - bevezetés a mérnöki problémamegoldás menete 1. A probléma kitűzése 2. A hipotézis felállítása 3. Kísérlettervezés 4. Megfigyelések elvégzése 5. Adatok

Részletesebben

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1

Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 Készítette: Enisz Krisztián, Lugossy Balázs, Speiser Ferenc, Ughy Gergely 2010.11.29. 1 /17 Tartalomjegyzék A térinformatikáról általánosságban Célok Felhasznált eszközök Fejlesztés lépései Adatbázis Grafikus

Részletesebben

Jelentkezési határidő nappalis képzésre: július 13. A beiratkozás időpontja: augusztus 1. 9 óra

Jelentkezési határidő nappalis képzésre: július 13. A beiratkozás időpontja: augusztus 1. 9 óra Szakképzési felhívás Érettségizők, érettségivel rendelkezők figyelem! A Ceglédi Szakképzési Centrum Közgazdasági és Informatikai Szakgimnáziuma a 2018/2019-es tanévben a következő szakmai képzéseket indítja

Részletesebben

Automatizált frekvenciaátviteli mérőrendszer

Automatizált frekvenciaátviteli mérőrendszer Rendszertechnikai átviteli karakterisztika számítógépes mérése Automatizált frekvenciaátviteli mérőrendszer Samu Krisztián, BME-FOT megvalósítása Labview fejlesztőkörnyezetben Gyakori műszaki feladat,

Részletesebben

Logisztikai módszerek

Logisztikai módszerek BME GTK Ipari menedzsment és Vállalkozásgazdasági Tanszék Menedzser program Logisztikai módszerek dr. Prezenszki József - dr. Tóth Lajos egyetemi docens egyetemi docens LOGISZTIKAI MÓDSZEREK 3. Raktározás,

Részletesebben

ERP projektek gazdasági. esettanulmány ny egy mobil kiegészítés értékelésérőlrtékel

ERP projektek gazdasági. esettanulmány ny egy mobil kiegészítés értékelésérőlrtékel ERP projektek gazdasági gi értékelése: rtékelése: esettanulmány ny egy mobil kiegészítés értékelésérőlrtékel Rózsa TündeT egyetemi tanárseg rsegéd Debreceni Egyetem AMTC AVK GAIT Kutatásom Gazdaságossági

Részletesebben

Smart Strategic Planner

Smart Strategic Planner Smart Strategic Planner STRATÉGIAI FTTX HÁLÓZAT TERVEZŐ ÉS KÖLTSÉG ELEMZŐ ESZKÖZ távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés Smart Strategic Planner Térinformatikai

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

A MEGBÍZHATÓSÁGI ELEMZŐ MÓDSZEREK

A MEGBÍZHATÓSÁGI ELEMZŐ MÓDSZEREK 1. Elemző módszerek A MEGBÍZHATÓSÁGI ELEMZŐ MÓDSZEREK Ebben a fejezetben röviden összefoglaljuk azokat a módszereket, amelyekkel a technikai, technológiai és üzemeltetési rendszerek megbízhatósági elemzései

Részletesebben

Csapadékmaximum-függvények változása

Csapadékmaximum-függvények változása Csapadékmaximum-függvények változása (Techniques and methods for climate change adaptation for cities /2013-1-HU1-LEO05-09613/) Dr. Buzás Kálmán, Dr. Honti Márk, Varga Laura Elavult mértékadó tervezési

Részletesebben

Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására

Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására Intelligens közlekedési rendszerek hazai bevezetésének várható hatása az úthálózaton a torlódásos időszakok alakulására ECALL WORK-SHOP 2013. NOVEMBER 12. Dr. Jankó Domokos Biztonságkutató Mérnöki Iroda

Részletesebben

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv

A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói. Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság. mérés. mérési elv Mérések, mérési eredmények, mérési bizonytalanság A mérések általános és alapvető metrológiai fogalmai és definíciói mérés Műveletek összessége, amelyek célja egy mennyiség értékének meghatározása. mérési

Részletesebben

Gyakornoki álláslehetőségek a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél

Gyakornoki álláslehetőségek a Robert Bosch Elektronika Kft.-nél Gyakornoki álláslehetőségek a -nél A gyakorlat helye:, Hatvan (gépjármű elektronika üzletág) A gyakorlat időtartama: 2-6 hónap, vagy akár több Elméletbõl már felkészültél. Szeretnél gyakorlati tapasztalatot

Részletesebben

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz

Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz Szárazföldi autonóm mobil robotok vezérlőrendszerének kialakítási lehetőségei. Kucsera Péter ZMNE Doktorandusz A mobil robot vezérlőrendszerének feladatai Elvégzendő feladat Kommunikáció Vezérlő rendszer

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 6. Előadás JIT elvű elosztási folyamat A JIT elvű elosztás jellemzői napjainkban kerültek kialakításra. alkalmazása

Részletesebben

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával

A FileZilla program beállítása az első belépés alkalmával 6. A záróvizsga-jegyzőkönyv készítése A záróvizsga-jegyzőkönyveketa Karok többsége a jegyzőkönyvkészítésre Dr. Tánczos László által kifejlesztett Access alkalmazás használatával készíti el. A záróvizsga-jegyzőkönyv

Részletesebben

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre

Statisztika I. 8. előadás. Előadó: Dr. Ertsey Imre Statisztika I. 8. előadás Előadó: Dr. Ertsey Imre Minták alapján történő értékelések A statisztika foglalkozik. a tömegjelenségek vizsgálatával Bizonyos esetekben lehetetlen illetve célszerűtlen a teljes

Részletesebben

Logisztikai szimulációk, ipari esettanulmányok

Logisztikai szimulációk, ipari esettanulmányok Logisztikai szimulációk, ipari esettanulmányok 20 éves a Bay-Logi Környezetmenedzsment és Logisztikai Osztálya Ladányi Richárd Tóth Norbert A tevékenységünk jellemzése ezen a területen Változatos feladatok

Részletesebben

Kontrollcsoport-generálási lehetőségek retrospektív egészségügyi vizsgálatokhoz

Kontrollcsoport-generálási lehetőségek retrospektív egészségügyi vizsgálatokhoz Kontrollcsoport-generálási lehetőségek retrospektív egészségügyi vizsgálatokhoz Szekér Szabolcs 1, Dr. Fogarassyné dr. Vathy Ágnes 2 1 Pannon Egyetem Rendszer- és Számítástudományi Tanszék, szekersz@gmail.com

Részletesebben

Dr. Szőrös Gabriella NRSZH. Előadás kivonat

Dr. Szőrös Gabriella NRSZH. Előadás kivonat Dr. Szőrös Gabriella NRSZH Előadás kivonat Alkalmassági vizsgálatok Rehabilitációs alkalmasság Motivációs vizsgálatok Gépjárművezetői alkalmasság Munkaszimulátoros vizsgálatok Jogszabályi változás Mkcs

Részletesebben

EuroStat adatlekérdező

EuroStat adatlekérdező TeIR EuroStat adatlekérdező Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április Tartalomjegyzék 1. AZ EUROSTAT ALKALMAZÁS CÉLJA... 3 2. FELHASZNÁLÓI FELÜLET... 3 3. AZ ALKALMAZÁS HASZNÁLATA... 4 3.1. KERESÉS

Részletesebben

I. A DIGITÁLIS ÁRAMKÖRÖK ELMÉLETI ALAPJAI

I. A DIGITÁLIS ÁRAMKÖRÖK ELMÉLETI ALAPJAI I. A DIGITÁLIS ÁRAMKÖRÖK ELMÉLETI ALAPJAI 1 A digitális áramkörökre is érvényesek a villamosságtanból ismert Ohm törvény és a Kirchhoff törvények, de az elemzés és a tervezés rendszerint nem ezekre épül.

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Matematikai geodéziai számítások 6. Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre Dr. Bácsatyai, László Matematikai geodéziai számítások 6.: Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre

Részletesebben

SAP Learning Solution bevezetése a Richter Gedeon Rt.-ben

SAP Learning Solution bevezetése a Richter Gedeon Rt.-ben SAP Learning Solution bevezetése a Richter Gedeon Rt.-ben Tóth István Richter Gedeon Rt. Emberierőforrás igazgatóság Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Rt. Magyarország egyetlen független és piacvezető gyógyszergyára

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

GYERMELY Rt. KÉSZTERMÉK MAGASRAKTÁR Lukovich Gábor logisztikai tanácsadó KÉSZTERMÉK RAKTÁR TELEPÍTÉS I. KÉSZTERMÉK RAKTÁR TELEPÍTÉS II. MAGASRAKTÁR FUNKCIÓI Homogén késztermék rakatok Fogadása Tárolása

Részletesebben

Veszteségfeltárás kis- és középfeszültségű hálózaton

Veszteségfeltárás kis- és középfeszültségű hálózaton Veszteségfeltárás kis- és középfeszültségű hálózaton Kiss József III. Mechwart András Ifjúsági Találkozó Villamos Energetika Tanszék Villamos Művek és Környezet Csoport A modell áttekintése Az elosztók

Részletesebben

FIRST LINE BI START CSOMAG

FIRST LINE BI START CSOMAG FIRST LINE BI START CSOMAG Termék ismertető Készítette: Fájl név: Verzió: First Line Experts Kft. First_Line_BI_start_csomag_termek_ismerteto v1 1 / 6 1. Dokumentum célja Az Oracle Business Intelligence

Részletesebben

Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak

Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak Dr. Koltai Tamás egyetemi tanár Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Tematika Kvantitatív eszközök használata Esettanulmányok

Részletesebben

ivir vezetői információs rendszer

ivir vezetői információs rendszer Cégvezetés egyszerűbben, gyorsabban, hatékonyabban: sikeresebben. Kerüljön előnybe velünk! Kevesebb időt a válaszokra, többet a döntésekre! ivir segítségével Hatékony döntések pillanatok alatt; Új lehetőségekre

Részletesebben

Matematikai geodéziai számítások 6.

Matematikai geodéziai számítások 6. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. Bácsatyai László Matematikai geodéziai számítások 6. MGS6 modul Lineáris regresszió számítás elektronikus távmérőkre SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY

FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY FELNŐTTKÉPZÉSI SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY 1. a) A SZAKMAI PROGRAMKÖVETELMÉNY MEGNEVEZÉSE Ügyviteli és vállalatirányítási szoftver kulcsfelhasználója b) SZAKMAI VÉGZETTSÉG MEGNEVEZÉSE Ügyviteli és vállalatirányítási

Részletesebben

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan

Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Témaválasztás, kutatási kérdések, kutatásmódszertan Dr. Dernóczy-Polyák Adrienn PhD egyetemi adjunktus, MMT dernoczy@sze.hu A projekt címe: Széchenyi István Egyetem minőségi kutatói utánpótlás nevelésének

Részletesebben

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 1. Előadás Követelmények, teljesítés feltételei Vizsga anyaga Előadásokhoz tartozó diasor

Részletesebben

Matematikai modellezés

Matematikai modellezés Matematikai modellezés Bevezető A diasorozat a Döntési modellek című könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István Döntési folyamatok matematikai modellezése Az emberi tevékenységben meghatározó szerepe

Részletesebben

A rendszer új verziója lehetőséget nyújt az erőforrások Excel táblázatba exportálására és a táblázatban elvégzett ármódosítások betöltésére.

A rendszer új verziója lehetőséget nyújt az erőforrások Excel táblázatba exportálására és a táblázatban elvégzett ármódosítások betöltésére. NewSoft Team 9400 Sopron, Avar u. 10. Tel.: 06-30/364-8694 E-mail: newsoft@t-online.hu http://newsoft.hu KöVeT - építőipari költségvetés készítő rendszer Tisztelt Érdeklődő! A KöVeT építőipari költségvetés

Részletesebben

Generátor differenciálvédelmi funkció blokk leírása

Generátor differenciálvédelmi funkció blokk leírása Generátor differenciálvédelmi funkció blokk leírása Dokumentum azonosító: V1.2 Budapest, 2015. május A leírás verzió-információja Verzió Dátum Változás Szerkesztette 1.1 2015-05-25 Első verzió, angolból

Részletesebben

2013. november 10-ig elvégzésre került feladatok:

2013. november 10-ig elvégzésre került feladatok: HAVI JELENTÉS 1. Tárgy: Megvalósíthatósági tanulmány elkészítése Vác Város helyi közforgalmú közlekedési rendszerének fejlesztésére Időszak: 2013.11.10-ig 2013. november 10-ig elvégzésre került feladatok:

Részletesebben

3. A logisztikai szemlélet jellemzői. Készítette: Juhász Ildikó Gabriella

3. A logisztikai szemlélet jellemzői. Készítette: Juhász Ildikó Gabriella 3. A logisztikai szemlélet jellemzői 1 A logisztika új menedzsment szemléletet jelent a gazdaságban. Kialakulásának oka: élesedő versenyhelyzet a piacon A termék minőség mellett a kapcsolódó szolgáltatás

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Statisztika 1.

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Statisztika 1. I. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Statisztika 1. TÁVOKTATÁS Tanév 2014/2015 II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Statisztika 1. Tanszék: Módszertani Tantárgyfelelős neve: Sándorné Dr. Kriszt

Részletesebben

A Z A N Y A G É S K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S I R E N D S Z E R V I Z S G Á L A T A L O G I S Z T I K A I S Z E M P O N T O K A L A P J Á N

A Z A N Y A G É S K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S I R E N D S Z E R V I Z S G Á L A T A L O G I S Z T I K A I S Z E M P O N T O K A L A P J Á N Controlling A Z A N Y A G É S K É S Z L E T G A Z D Á L K O D Á S I R E N D S Z E R V I Z S G Á L A T A L O G I S Z T I K A I S Z E M P O N T O K A L A P J Á N Az anyagok osztályozása és számbavétele Nyersanyagnak

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 10 X. SZIMULÁCIÓ 1. VÉLETLEN számok A véletlen számok fontos szerepet játszanak a véletlen helyzetek generálásában (pénzérme, dobókocka,

Részletesebben

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 1. Előadás Követelmények, teljesítés feltételei Vizsga anyaga Előadásokhoz tartozó diasor

Részletesebben

ODC - Gyártási munkaerőszükséglet

ODC - Gyártási munkaerőszükséglet ODC - Gyártási munkaerőszükséglet menedzsment termékleírás TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS 3 2. TÖRZSADATOK 4 2.1. Műszakok tervezése 4 2.2. Dolgozók munkaidő-modelljei 6 2.3. Kapacitáscsoportok 7 2.4. Személyek

Részletesebben

Neurális hálózatok bemutató

Neurális hálózatok bemutató Neurális hálózatok bemutató Füvesi Viktor Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet Miért? Vannak feladatok amelyeket az agy gyorsabban hajt végre mint a konvencionális számítógépek. Pl.:

Részletesebben

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN)

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) Fábos Róbert 1 Alapvető elvárás a logisztika területeinek szereplői (termelő, szolgáltató, megrendelő, stb.)

Részletesebben

Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető

Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető Az ötlettől a honlapig Webszerkesztés alapismeretek bevezető Ötlet Mit? (pl. online tortarendelés) Miért lesz más/jobb, mint a hasonló oldalak? (pl. egy grafikus felületen mindenki saját maga tervezheti

Részletesebben

PROJEKTMENEDZSMENT. Idő-, erőforrás- és költségterv. Dr. DARÓCZI MIKLÓS egyetemi docens. Dr. ILLÉS BÁLINT CSABA egyetemi tanár, tárgyfelelős

PROJEKTMENEDZSMENT. Idő-, erőforrás- és költségterv. Dr. DARÓCZI MIKLÓS egyetemi docens. Dr. ILLÉS BÁLINT CSABA egyetemi tanár, tárgyfelelős PROJEKTMENEDZSMENT Idő-, erőforrás- és költségterv Dr. DARÓCZI MIKLÓS egyetemi docens Dr. ILLÉS BÁLINT CSABA egyetemi tanár, tárgyfelelős 1 Az előadás vázlata Az időterv Az erőforrásterv A költségterv

Részletesebben

Számítógépes döntéstámogatás OPTIMALIZÁLÁSI FELADATOK A SOLVER HASZNÁLATA

Számítógépes döntéstámogatás OPTIMALIZÁLÁSI FELADATOK A SOLVER HASZNÁLATA SZDT-03 p. 1/24 Számítógépes döntéstámogatás OPTIMALIZÁLÁSI FELADATOK A SOLVER HASZNÁLATA Werner Ágnes Villamosmérnöki és Információs Rendszerek Tanszék e-mail: werner.agnes@virt.uni-pannon.hu Előadás

Részletesebben

Mérés és modellezés Méréstechnika VM, GM, MM 1

Mérés és modellezés Méréstechnika VM, GM, MM 1 Mérés és modellezés 2008.02.04. 1 Mérés és modellezés A mérnöki tevékenység alapeleme a mérés. A mérés célja valamely jelenség megismerése, vizsgálata. A mérés tervszerűen végzett tevékenység: azaz rögzíteni

Részletesebben

5. előadás: Magasraktárak, raktári folyamatok irányítása, készletezés

5. előadás: Magasraktárak, raktári folyamatok irányítása, készletezés 5. előadás: Magasraktárak, raktári folyamatok irányítása, készletezés Magasraktározási rendszerek Elterjedésének okai: korszerű elosztási rendszerek fejlődése termelési folyamatok automatizálása raktártechnika

Részletesebben

Angol szótár V2.0.0.0

Angol szótár V2.0.0.0 Angol szótár V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355 - 712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu. Internet: www.szis.hu.

Részletesebben

ANALÍZIS TANSZÉK Szakdolgozati téma. Piezoelektromos mechanikai redszer rezgését leíró parciális

ANALÍZIS TANSZÉK Szakdolgozati téma. Piezoelektromos mechanikai redszer rezgését leíró parciális Piezoelektromos mechanikai redszer rezgését leíró parciális di erenciálegyenlet el½oállítása és megoldása Témavezet½o: Dr. Kovács Béla Rugalmas és pizoelektromos rétegekb½ol álló összetett mechanikai rendszer

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi docens Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tudnivalók Segédanyagok Jegyzet, előadásvázlatok, munkafüzet Példatár, konzultáció, képletgyűjtemény Elméleti kérdések kidolgozása

Részletesebben

Személyügyi nyilvántartás szoftver

Személyügyi nyilvántartás szoftver Személyügyi nyilvántartás szoftver A nexonhr személyügyi nyilvántartás szoftver a személyügyi, továbbképzési és munkaköri adatok kezelését teszi lehetővé. A szoftver támogatja a HR adminisztrációs feladatokat,

Részletesebben

Logisztikai teljesítménytol függo költségek. Teljes logisztikai költségek. Logisztikai teljesítmény hiánya okozta költségek. költség.

Logisztikai teljesítménytol függo költségek. Teljes logisztikai költségek. Logisztikai teljesítmény hiánya okozta költségek. költség. 0., ELŐADÁS LOGISZTIAI ÖLTSÉGE A tevékenységek esetén is számolni kell ekkel. Ezek a ek különbözőképpen számolhatóak, attól függően, hogy milyen tényezőket vesznek számításba és hogy a tevékenységek hogyan

Részletesebben

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás jellemző sajátosságai A pedagógiai kutatás célja a személyiség fejlődése, fejlesztése során érvényesülő törvényszerűségek,

Részletesebben

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése

Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése 1 Tudásalapú információ-kereső rendszerek elemzése és kifejlesztése Természetes nyelv feldolgozás 2 Tudásalapú információ-kereső rendszerek

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Részidős üzleti mesterszakok egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék kallo@mvt.bme.hu Tematika Bevezetés A termelési, szolgáltatási igény előrejelzése Alapfogalmak, az előrejelzési módszerek osztályozása Előrejelzési

Részletesebben

Informatika tanterv nyelvi előkészítő osztály heti 2 óra

Informatika tanterv nyelvi előkészítő osztály heti 2 óra Informatika tanterv nyelvi előkészítő osztály heti Számítógép feladata és felépítése Az informatikai eszközök használata Operációs rendszer Bemeneti egységek Kijelző egységek Háttértárak Feldolgozás végző

Részletesebben

Hasraütés és horoszkóp a beszerzéstervezésben. Korszerű tervezési megoldás a kereslet- és a készlettervezés területén

Hasraütés és horoszkóp a beszerzéstervezésben. Korszerű tervezési megoldás a kereslet- és a készlettervezés területén Hasraütés és horoszkóp a beszerzéstervezésben Korszerű tervezési megoldás a kereslet- és a készlettervezés területén 1 1.Válaszd szét a két folyamatot! 2. Gyűjts adatokat! 3. Alkalmazz tudományos módszertant!

Részletesebben

EGYÜTTMŰKÖDŐ ÉS VERSENGŐ ERŐFORRÁSOK SZERVEZÉSÉT TÁMOGATÓ ÁGENS RENDSZER KIDOLGOZÁSA

EGYÜTTMŰKÖDŐ ÉS VERSENGŐ ERŐFORRÁSOK SZERVEZÉSÉT TÁMOGATÓ ÁGENS RENDSZER KIDOLGOZÁSA infokommunikációs technológiák EGYÜTTMŰKÖDŐ ÉS VERSENGŐ ERŐFORRÁSOK SZERVEZÉSÉT TÁMOGATÓ ÁGENS RENDSZER KIDOLGOZÁSA Témavezető: Tarczali Tünde Témavezetői beszámoló 2015. január 7. TÉMAKÖR Felhő technológián

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek

Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek Digitális írástudás kompetenciák: IT alpismeretek PL-5107 A továbbképzés célja: A program az alapvető számítógépes fogalmakban való jártasságot és a számítógépek alkalmazási területeinek ismeretét nyújtja

Részletesebben

KÉSZLETMODELLEZÉS EGYKOR ÉS MA

KÉSZLETMODELLEZÉS EGYKOR ÉS MA DR. HORVÁTH GÉZÁNÉ PH.D. * KÉSZLETMODELLEZÉS EGYKOR ÉS MA Az optimális tételnagyság (Economic Order Quantity) klasszikus modelljét 96-tól napjainkig a világon széles körben alkalmazták és módosított változatait

Részletesebben

Újrahasznosítási logisztika. 7. Gyűjtőrendszerek számítógépes tervezése

Újrahasznosítási logisztika. 7. Gyűjtőrendszerek számítógépes tervezése Újrahasznosítási logisztika 7. Gyűjtőrendszerek számítógépes tervezése A tervezési módszer elemei gyűjtési régiók számának, lehatárolásának a meghatározása, régiónként az 1. fokozatú gyűjtőhelyek elhelyezésének

Részletesebben

2. Készítsen awk szkriptet, amely kiírja az aktuális könyvtár összes alkönyvtárának nevét, amely februári keltezésű (bármely év).

2. Készítsen awk szkriptet, amely kiírja az aktuális könyvtár összes alkönyvtárának nevét, amely februári keltezésű (bármely év). 1. fejezet AWK 1.1. Szűrési feladatok 1. Készítsen awk szkriptet, ami kiírja egy állomány leghosszabb szavát. 2. Készítsen awk szkriptet, amely kiírja az aktuális könyvtár összes alkönyvtárának nevét,

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak

Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak Termelési és szolgáltatási döntések elemzése Vezetés és szervezés mesterszak Dr. Koltai Tamás egyetemi tanár Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Tematika Kvantitatív eszközök használata Esettanulmányok

Részletesebben

Termelési logisztika tervezése

Termelési logisztika tervezése Termelési logisztika tervezése Anyagáramlás tervezése: Raktárak, üzemek elhelyezésének tervezése. Az anyagáramlási utak minimálisra adódjanak. A kapcsolódás az anyagmozgató rendszerekhez a legkedvezőbb

Részletesebben

FEOR szám kereső V2.0.0.0

FEOR szám kereső V2.0.0.0 FEOR szám kereső V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail: info@szis.hu Internet: www.szis.hu

Részletesebben

EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat

EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat EUROLOGISZTIKA c. tantárgy 2006/2007. tanév I. félév gépészmérnöki szak, főiskolai szint levelező tagozat Aláírás és a gyakorlati jegy feltétele az ellenőrző kérdésből szerezhető pontszámnál minimálisan

Részletesebben

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakközépiskolás tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata

Részletesebben

A diplomaterv keretében megvalósítandó feladatok összefoglalása

A diplomaterv keretében megvalósítandó feladatok összefoglalása A diplomaterv keretében megvalósítandó feladatok összefoglalása Diplomaterv céljai: 1 Sclieren résoptikai módszer numerikus szimulációk validálására való felhasználhatóságának vizsgálata 2 Lamináris előkevert

Részletesebben

Információtartalom vázlata

Információtartalom vázlata 1. Ön azt a feladatot kapta munkahelyén, hogy mutassa be tanuló társainak, hogyan épül fel a korszerű logisztikai rendszer, és melyek a feladatai. Miről fog beszélni? Információtartalom vázlata - logisztika

Részletesebben

Programozási módszertan

Programozási módszertan 1 Programozási módszertan 1. Alapfogalmak Feldhoffer Gergely 2012 Féléves tananyag terve 2 Program helyességének bizonyítása Reprezentáció Logikai-matematikai eszköztár Programozási tételek bizonyítása

Részletesebben

Készlet menedzsment. R i. R max R 4 R 2 R 3 R 1. R min. Készletfogyás: K észletmenedzselés: a. Periodikus után pótlás, elhanyagolható rendelési idő

Készlet menedzsment. R i. R max R 4 R 2 R 3 R 1. R min. Készletfogyás: K észletmenedzselés: a. Periodikus után pótlás, elhanyagolható rendelési idő Készlet menedzsment Készletfogyás: i t K észletmenedzselés: a. Periodikus után pótlás, elhanyagolható rendelési idő 1 2 3 4 max min T T T T t b. Azonos pótlási mennyiség, elhanyagolható pótlási idő max

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Informatikai Intézet Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék 2016/17 2. félév 8. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Kereső algoritmusok alkalmazása

Részletesebben