Ami igazán fontos (ÉN)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Ami igazán fontos (ÉN)"

Átírás

1 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok Kapcsolódási lehetőségek Kompetenciák, képességek, készségek 5-6. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc LÁTHATATLAN Ami igazán fontos (ÉN) A feldolgozás hangsúlya: vizuális, dramatikus, mozgásos, verbális Személyek jellemzésére használt analógiák felismerése. Adott fogalom jellemzésére használható asszociációk gyűjtése és rendszerezése. Saját jellemző tulajdonságok felismerése, azonosítása, vállalása. Emberi viselkedés pontos megfigyelése, leírása és következtetések megfogalmazása. Adott fogalom konkrét jellemzői alapján általánosítás megfogalmazása. Vizuálisan megfigyelt jellemzők pontos és szabatos megfogalmazása. Másokra való odafigyelés az összehangolt mozgás érdekében. Saját gondolatok, vélemény pontos, érthető és szabatos megfogalmazása. Érvelés a saját gondolatok, vélemény magyarázata érdekében. Mások véleményének elemző vizsgálata. Másokkal való együttműködés a sikeres feladatmegoldás érdekében. Aktív részvétel a közös feladatmegoldásban. Elképzelt dolgok verbalizálása. önazonosság erősítése önkifejezés fejlesztése/erősítése felelősség vállalás és felelős döntés bátorítása/erősítése reális önértékelés bátorítása/fejlesztése kezdeményezőkészség fejlesztése másokra való odafigyelés erősítése más szempontjainak elfogadása önérvényesítés szabályozása/asszertivitás fejlesztése kapcsolatteremtés erősítése mozgáskoordináció fejlesztése összefüggések feltárásának erősítése több nézőpont érvényesítésének erősítése kommunikációs készségek fejlesztése konstruáló képesség fejlesztése vizuális kifejezés fejlesztése

2 2 Probléma Feldolgozás Megoldás/Produktum Kérdés Tevékenység Feladat Időterv Elvárt eredmény I. Ismerjük egymást? Mi rejlik a másikban? Bevezető Feladat: Térfelosztó A terem három különböző pontjába helyezünk el gondolatban dolgokat (pl. négy különböző ételt, sportot ). Ahhoz kell a legközelebb állni, amelyik a legkedvesebb számunkra. Ha többet is egyformán kedvelünk, akkor közéjük kell helyezkedni. Feladat: Ölbe ülős Egy játékos mond egy fogalmat, megevez valamit (szeretet, Balatonkenese ), akinek köze van ehhez a fogalomhoz, az az ölébe, combjára ül. Lehet, hogy a fél csoport felsorakozik egymás ölében. Egyenként álnak fel, és egy mondatban elmondják, hogy mi a kapcsolódásuk. Feladat: Szeretem - nem szeretem Megegyezős játék párokban. 5-5 olyan dolgot kell keresniük, amiket egyformán szeretnek, vagy éppen nem szeretnek. Ezután 6 fős kiscsoportban egyeztetnek, és 3-3 közös pontot keresnek. Majd ugyanezt a teljes csoportra is megtesszük, legalább egy találatig. Feladat: Tulajdonságselejtezés Mindenki keresse meg magában azokat a tulajdonságait, amiktől szeretne megszabadulni. Írjuk őket egyenként egy-egy vékony papírcsíkra. Beszélgetés: A beszélgetés célja, hogy a tapasztalatainkat egyeztessük, fény derüljön arra, mennyire ismerték egymást a gyerekek, mennyire tudtak egymás vágyairól. Kérdések: Mit vártál, mik lesznek a mindannyiunk által szeretett dolgok? Mit tudtál meg a többiekről, amin meglepődtél? Volt váratlan választás? 5 perc A megadott szabálynak megfelelően a személyes hely megtalálása az adott térben. 5 perc Az adott szabálynak megfelelően való részvétel a játékban, személyes mondanivaló lényegre törő, tömör megfogalmazása. 10 perc Aktív közreműködés a pár, a kiscsoport, és a teljes csapat munkájában. Megegyezésre való törekvés. 5 perc Saját tulajdonságok pontos értékelése. 10 perc Az adott témához kapcsolódó aktív, érveket is ütköztető beszélgetés, ahol a felek türelemmel hallgatják a másik véleményét és mások álláspontjával kapcsolatban következtetéseket is tudnak megfogalmazni.

3 3 II. Mi kell a jó együttműködéshez, kapcsolatokhoz? Feladat: Szabaduljunk meg A nem kívánt tulajdonságok közül mindenki kiválaszt egyet, amitől leginkább szeretne megválni. Az ezt tartalmazó cédulákat egy vékony cérnára kötözzük rá, mint egy papírsárkány farkára. Kössük egy héliumos lufira és engedjük elszállni. Legyen az a szertartás az első lépés ahhoz, hogy elhatározásunkat meg is valósítsuk, és megszabaduljunk nem kívánt tulajdonságunktól. Miközben felkötjük, indokoljuk választásunkat. Kérdések: Miért éppen ezt a tulajdonságodat választottad? Miért ettől akarsz leginkább megszabadulni? Mit gondolsz, hogyan fogod ezt a tulajdonságodat helyettesíteni? Azokban a helyzetekben, amikor ezt alkalmaztad, most milyen leszel? Változatok/Elágazások: Szabaduljunk meg játékban a tulajdonságokat felragaszthatjuk egy A4-es lapra, hajót hajtogathatunk belőle, és vízre bocsáthatjuk, ha olyan helyen van az iskolánk, ahonnan könnyen megközelíthető folyóvíz található. De egy kerámia tálban akár el is égethetjük, mint a titkos leveleket. Ráhangoló feladat: Térdelő kör A csoport körbe áll, menetirányba fordulva, egyszerre mozogva egymás vállát megfogva egymás térdére ülnek. Amikor mindenki ráengedte a testsúlyát a mögötte álló térdére, elengedhetik egymás vállát. Annyira stabil a testhelyzet, hogy lassan, egyszerre mozogva akár néhány lépést is tehetnek. Feladat: Kézfogó Egymással párosával szembefordulva állnak a játszók. Egyszerre indulva egyszer balról, egyszer jobbról cserélnek egymással helyet. Két egymással összefonódó, egymással szemben mozgó kört alkotva. 10 perc Saját tulajdonságok felvállalása. A választás pontos, átgondolt indoklása. 10 perc 5 perc A csoportos munkaformát támogatva mindenki aktívan részt vesz a feladatmegoldásban. 5 perc A csoportos munkaformát támogatva mindenki aktívan részt vesz a feladatmegoldásban. A szabályok nagyon pontos követése, összehangolt együttmozgás.

4 4 III. Mi az, ami fontos? Beszélgetés: A beszélgetés célja, hogy az előző játékok tapasztalatai alapján készítsünk egy listát arról, mi minden kell ahhoz, hogy jó kapcsolatot alakíthassunk ki, jól tudjunk együttműködni. Feladat: Betűkép Kiscsoportokban egy vázlatosan elkészített csoportárnyék-sziluettre készítünk alkotást úgy, hogy az előző beszélgetésben összegyűjtött szavakból kiindulva, szövegekkel töltjük ki a formákat. Értékelő beszélgetés: A csoportok alkotásait elemző, értékelő beszélgetésben hasonlítjuk össze. Kérdések: Mi volt a fontos? Melyik gondolatot hogyan, hová helyezték el a formán? Bevezető beszélgetés: Tulajdonságlista Közös beszélgetésben gyűjtsük össze a legfontosabbnak gondolt tulajdonságokat. Feladat: Tulajdonságárverés Az árverést nem zsetonokkal, hanem érvekkel játsszuk. Az adott tulajdonságért azok jelentkeznek, akik úgy érzik, nekik erre nagy szükségük lenne, belőlük hiányzik. Az nyeri el a kikiáltott tulajdonságot, aki a legjobb érvet hozza. Beszélgetés: A beszélgetés célja, hogy az árverés tapasztalatait összegezzük, ha közben felmerül eredetileg nem szereplő tulajdonság, ami az együttműködés alapfeltétele lehet, azt is beszéljük át, keresünk indokot, érvet a szükségességének igazolására. Feladat: Papírbatik Arról készítenek montázs-szerűen kompozíciót, hogy számukra mi az, ami fontos (lehetnek személyek, vagy fogalmak, tárgyak, helyek). 5 perc Az adott témához kapcsolódó aktív, minél több tanulót bevonó beszélgetés. A szükségletek listájának elkészítése. 20 perc Közös munka eredményeképpen a csoport szövegekből kialakított árnyékformájának megalkotása. 10 perc Az adott témához kapcsolódó aktív, érveket is ütköztető beszélgetés, ahol a felek türelemmel hallgatják a másik véleményét és mások álláspontjával kapcsolatban következtetéseket is tudnak megfogalmazni. 5 perc Az adott témához kapcsolódó aktív, minél több tanulót bevonó beszélgetés. 15 perc Az adott tulajdonsághoz kapcsolódó érzékletes, részletező indoklás megfogalmazása. 5 perc Az adott témához kapcsolódó aktív, minél több tanulót bevonó beszélgetés. 20 perc Saját gondolatainak gátlásmentes képi megfogalmazása. Az adott technika elsajátítása, pontos/türelmes/szép kivitelezése.

5 5 Eszközrendszer Értékelés Modul megvalósítása másolópapír, írószerszám csomagoló papír, kréta, zsírkréta, vízfesték A foglalkozás java rész csoportos tevékenységekre épül, ezért a csoport vagy párok együttműködésére, egymásra figyelésére, kommunikációjára vonatkozó megállapításokat érdemes előtérbe helyezni, illetve miután több feladat koncentrációt igényel, a figyelmet, az összpontosítást is érdemes értékelni. Sikeres a tevékenység: - ha a tanulók betartják a különböző feladatmegoldások legfontosabb szabályait. - ha mások elfogadásával és tiszteletben tartásával képes érvényesíteni a saját érdekeit. - ha képesek másokkal kapcsolatos fontos észrevételek megfogalmazására, konstruktív hozzászólásokkal segítik egymást, saját javaslataiknak megfogalmazásával. - ha képesek élményeik, gondolataik szabatos megfogalmazására. - ha képesek logikus következtetéseket tenni. - ha képesek bátran vállalni saját gondolataikat. - ha a tanulók a vizuális feladatokban bátran felhasználják saját ötleteiket, elképzeléseiket. - ha kellő motiváltsággal, nyitottsággal és bátorsággal vállalja a csoportos feladatmegoldást. - - ha kellő motiváltsággal, nyitottsággal és bátorsággal valósítja meg az egyéni feladatmegoldást. Az Ölbe ülős feladathoz egy stabil, nem túl magas szék kell, hogy a játék indítója biztosan ülhessen rajta. Felállni is óvatosan álljunk fel, ha hosszú a sor, főként, nehogy lendületünkkel oldalra borítsuk a sort. A Szeretem - nem szeretem játékban az első megegyezésre két percet adjunk, a másodikra szintén, hogy a teljes csoport megegyezésére is elegendő időt biztosítsunk. Mivel tovább kell vinni a felmerülő ötleteket, szükséges lehet, hogy lejegyezzék a megállapodásaikat. A Tulajdonságselejtezés -ben minden egyes kidobandó tulajdonságot külön papírcsíkra jegyezzünk le. A Szabaduljunk meg játékban mielőtt elengednénk a tulajdonságokat, meg kell győződnünk arról, hogy komolyan gondolja mindenki a kidobást. Ezért kell még az elengedés előtt indokolni. A Térdelő kör játék nagy figyelmet és türelmet igényel. Figyeljünk arra, hogy ha elborulna a kör (ami a befejezéskor, a felálláskor szokott megtörténni, ne verhesse be magát senki. A Kézfogó játék az utasítások nagyon pontos betartását és összehangolt mozgást igényel. Amennyiben nem egyszerre végzik a helycseréket, a fonat összekeveredik, feltorlódnak, nem fogják tudni, merre is kell menniük. A Betűkép feladat nagy csomagolópapíron leghatékonyabban krétával végezhető el. Fontos, hogy a színezés, a végső feliratozás előtt készüljön el a vázlat, ami megállapodás eredménye, mi hová kerüljön, mi fogja össze a teljes ábrát, mi kerüljön az ívekbe, az egyes figurákba, fejekbe ) ezután a színezés már együttes munkában hamar megvalósítható. Fontos lehet a színek használata is. A Tulajdonságárverés -ben az licitálhat először, aki a leggyorsabb volt, egy-egy tulajdonságra csak három ajánlatot fogadjunk el, ezekből válasszon a három fős alkalmi bizottság, akik csak hallják az indokokat, nem látják, kihez tartoznak.

6 6 A Papírbatik technikához először egy kis darab papíron tervezze meg a számára fontos dolgokól a montázst, fontos az elhelyezés,a méretek, és csak utána kezdjen hozzá a technika kivitelezéséhez. Feladatok leírása: Ölbe ülős A terem egyik végére teszünk egy széket, erre ül le a játék indítója úgy, hogy egyenes háttal nem támaszkodik a szék támlájának, és a szék pereme a combja közepénél legyen, talpaival a földön támaszkodjon egészen kis terpeszben. Megnevez egy valamit (lehet személy, tárgy, hely, étel, fogalom, cselekvés ). Aki úgy gondolja, hogy neki köze van ehhez, az az ölébe ül (combja közepére ül egyenes háttal, mindkét teljes talpával a földre támaszkodva a másik lába előtt). Ha többen is úgy érzik, közük van hozzá, egymás után sorozatban mindig a legutolsó ölébe ülnek le. Így akár a fél csoport is az ölébe ülhet. Egyenként állnak fel, mindenki hozzáfűzve, neki mi köze az elhangzott dologhoz. Térdelő kör A csoport szűk körben helyezkedik el úgy, hogy mindenkinek a kör középpontja felé legyen a jobb válla, s egészen közel legyen az előtte illetve mögötte állóhoz. A résztvevők megfogják az előttük álló derekát (a test mellett behajlított kézzel éppen érjük el. Ezek után mindenki (egyszerre kell cselekednünk!) lassan behajlítja a térdét egészen addig, míg biztosan nem ül a mögötte lévő társának a térdén, combjának felső részén. (Ha nem sikerült, akkor próbáljuk meg ismét.) Sikeres kísérlet után akár mutatványok is követezhetnek, például elengedjük az előttünk lévő derekát, vagy lépkedni próbálunk a térdelő körrel. Betűkép A feladathoz olyan árnyképet készítünk egy rajzlapra halvány szegélyvonalakkal, amely mint összefüggő masszát ábrázolja a csoportot, annyi fejjel, ahányan vannak. Ezt az árnyvonalat kell kitölteniük az előző feladatban összegyűjtött kifejezésekkel úgy, hogy az a csoport együttműködését erősítse, kifejezze. A szövegeket akármekkora betűkkel, akármilyen vonal mentén írhatják. Teljesen töltsék ki vele az alakzatot. A vizuálisnak tűnő feladat valójában kő kemény együttműködési játék. Papírbatik Először tervezze meg, mi kerüljön a rajzra hogyan helyezze el a különböző dolgokat egymáshoz képest, csak ezután kezdjen hozzá a technika alkalmazásához. A technika: A/4-es fénymásoló lapra rajzoljunk zsírkrétával, utána a lapot fessük le vízfestékkel. A vízfesték a zsírkrétával megrajzolt, lefedett, kitöltött részeket nem színezi meg, lepereg róluk. A zsírkrétás munka összegyűrésével márványos hatás is elérhető.

Ősök és utódok (Kapcsolataim)

Ősök és utódok (Kapcsolataim) 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok Kapcsolódási lehetőségek Kompetenciák, képességek, készségek 7-8. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc IDŐ Ősök és utódok (Kapcsolataim)

Részletesebben

Alkossunk, játsszunk együtt!

Alkossunk, játsszunk együtt! SZKB_101_03 Gombamese II. lkossunk, játsszunk együtt! Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 30 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2.

SZKb_102_01. Bizalomjáték. Készítette: Lissai Katalin É N É S A M Á S I K SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. SZKb_102_01 segítség, amit adhatok Bizalomjáték É N É S M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYM tanári SEGÍTSÉG, MIT DHTOK MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

A világ rajtunk keresztül (A körülöttem lévő világ) Kisugárzásom (Kapcsolataim) Láthatatlan üzenet (ÉN)

A világ rajtunk keresztül (A körülöttem lévő világ) Kisugárzásom (Kapcsolataim) Láthatatlan üzenet (ÉN) 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok Kapcsolódási lehetőségek Kompetenciák, képességek, készségek 7-8. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc SUGÁRZÁS A világ rajtunk

Részletesebben

Részben az egész (A körülöttem lévő világ)

Részben az egész (A körülöttem lévő világ) 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok Kapcsolódási lehetőségek Kompetenciák, képességek, készségek 5-6. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc MIKROVILÁG / MIKOROZMOSZ

Részletesebben

Természetesen (ÉN) Rejtély (Kapcsolataim) A sorok között (A körülöttem lévő világ)

Természetesen (ÉN) Rejtély (Kapcsolataim) A sorok között (A körülöttem lévő világ) 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok 5-6. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc NYOMOK Természetesen (ÉN) Rejtély (Kapcsolataim) A sorok között (A körülöttem lévő

Részletesebben

A HAGYOMÁNYOK SZEREPE A KÖZÖSSÉG ÉLETÉBEN

A HAGYOMÁNYOK SZEREPE A KÖZÖSSÉG ÉLETÉBEN É N É S M Á S I K HGYOMÁNYOK SZEREPE KÖZÖSSÉG ÉLETÉEN modul szerzôje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM SZK_103_07 70 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

SZKC_105_05. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_05. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. EGY KIS JÓ CSELEKEDET SZKC_105_05 a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. ÉVFOLYM tanári egy kis jócselekedet 5. évfolyam

Részletesebben

A láthatatlan üzenet (Kapcsolataim)

A láthatatlan üzenet (Kapcsolataim) 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák 3-4. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc SUGÁRZÁS A láthatatlan üzenet (Kapcsolataim) A feldolgozás hangsúlya: vizuális, zenei, dramatikus, verbális

Részletesebben

Bizalom (Kapcsolataim)

Bizalom (Kapcsolataim) 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok Kapcsolódási lehetőségek Kompetenciák, képességek, készségek 3-4. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc CSODA/VARÁZSLAT Bizalom

Részletesebben

Készségfejlesztés, konfliktuskezelő képesség, egyéni megküzdő-képesség fejlődését elősegítő programok

Készségfejlesztés, konfliktuskezelő képesség, egyéni megküzdő-képesség fejlődését elősegítő programok Készségfejlesztés, konfliktuskezelő képesség, egyéni megküzdő-képesség fejlődését elősegítő programok Az élet minden területén és bármely élethelyzetben keletkezhetnek konfliktusok. A gyermekek együttélésében,

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja

ÓRAVÁZLAT. Az óra címe: Ismeretek a kis számokról. Osztály. nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja ÓRAVÁZLAT Az óra címe: Ismeretek a kis számokról Készítette: Nagy Istvánné Osztály nyújtott 1. évfolyam első év A tanóra célja Tudatos észlelés, megfigyelés és a figyelem fejlesztése, pontosítása. Tapasztalatszerzés

Részletesebben

7-8. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc. Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz. A feldolgozás hangsúlya:

7-8. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc. Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz. A feldolgozás hangsúlya: 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok Kapcsolódási lehetőségek Kompetenciák, képességek, készségek 7-8. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc LÁTATATLAN Rejtőzködés

Részletesebben

Új tanulásszervezési módszerek

Új tanulásszervezési módszerek Új tanulásszervezési módszerek Kooperatív (együttműködő) tanulás Projektmódszer Témahét, vagy projekt hét A kooperatív tanulás lényege A résztvevők együttműködésén alapuló, kiscsoportos, feladat megoldó

Részletesebben

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10.

Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése. Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. Egészségedre! Káros szenvedélyek és egészséges életmód megismerése Kompetenciaterület: Szociális és életviteli kompetencia 10. évfolyam Programcsomag: Felkészülés a felnőtt szerepekre A modul szerzője:

Részletesebben

Kezdő programkészítőknek ajánlom. SZERZŐ: Kósa Judit. Oldal1

Kezdő programkészítőknek ajánlom. SZERZŐ: Kósa Judit. Oldal1 A vulkáni tevékenység félelemmel vegyes csodálattal tölti el az embereket. Érdekes, egyszersmind izgalmas az alvó, majd egyszer csak mély hallgatásából felébredő hegy. Hogyan keletkeznek a vulkáni hegyek?

Részletesebben

AZ ARCODRA VAN ÍRVA 5. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_105_02. A modul szerzõi: Korbai Katalin, mészáros János

AZ ARCODRA VAN ÍRVA 5. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_105_02. A modul szerzõi: Korbai Katalin, mészáros János TÜKÖR II. SZK_105_02 a z é n d i m e n z i ó i Z RODR VN ÍRV modul szerzõi: Korbai Katalin, mészáros János SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM tanári tükör ii. az arcodra van írva

Részletesebben

VI.3. TORPEDÓ. A feladatsor jellemzői

VI.3. TORPEDÓ. A feladatsor jellemzői VI.. TORPEDÓ Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Tengelyes és középpontos tükrözés, forgatás, eltolás és szimmetriák. Előzmények A tanulók ismerik a tengelyes tükrözést, középpontos tükrözést, 0 -os pont

Részletesebben

Tánc és dráma modultantárgy 5. évfolyam

Tánc és dráma modultantárgy 5. évfolyam Tánc és dráma modultantárgy 5. évfolyam Évi óraszám:18 BELÉPŐ TEVÉKENYSÉGFORMÁK A durva légzéstechnikai, hangadási és artikulációs hibák felismerése mások beszédében és saját beszédünkben. A koncentráció

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK

KÖZLEKEDÉSI ISMERETEK MOBIL ALKALMAZÁS MOBILTARTALMAK A gyalogos, kerékpáros, segédmotoros kerékpárvezető és kerekes székes közúti közlekedés szabályainak és viselkedési normáinak oktatásához önállóan feldolgozható digitális tartalom és módszertan az 5 12.

Részletesebben

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel tanári A MI TAVUNK I. 35 SZKb_102_04 A mi tavunk I. É N É S A M Á S I K Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Tapogatózás az ismeretlenben (A körülöttem lévő világ)

Tapogatózás az ismeretlenben (A körülöttem lévő világ) 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok 7-8. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc ÉRZÉKEK Tapogatózás az ismeretlenben (A körülöttem lévő világ) A feldolgozás hangsúlya:

Részletesebben

Az én helyem, az én kuckóm III.

Az én helyem, az én kuckóm III. SZKC 103_12 a z é n d i m e n z i ó i z én helyem, az én kuckóm III. modul szerzője: Dallos Tamásné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM 128 z én helyem, az én kuckóm III. Tanári

Részletesebben

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés

Tematikus terv - Tantárgyi koncentráció november Lila kiscsoport. Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés 2017. november 6-10. Lila kiscsoport Környezeti nevelés Vizuális nevelés Irodalmi nevelés Anyag: Testünk projekt 1. hét. Cél: Testséma fejlesztése, tájékozódás testen, testrészek ismerete, az emberi test

Részletesebben

Nyomok (A körülöttem lévő világ) Emberi természet (Kapcsolataim) Ahol élek (ÉN)

Nyomok (A körülöttem lévő világ) Emberi természet (Kapcsolataim) Ahol élek (ÉN) 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok Kapcsolódási lehetőségek Kompetenciák, képességek, készségek 1-2. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc ÁLLANDÓSÁG Nyomok (A

Részletesebben

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM tanári tudod-e, hol van? 1. évfolyam 237 MODULVÁZLAT Tevékenységek

Részletesebben

A modul szerzője: Makai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

A modul szerzője: Makai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM SZK 106_10 a z é n d i m e n z i ó i mi szigetünk modul szerzője: Makai Katalin SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 6. ÉVFOLYM 156 mi szigetünk Tanári MODULVÁZLT tevékenység célja, I. Ráhangolás,

Részletesebben

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. szka102_10 É N É S A V I L Á G Iskolaorvosnál és iskolafogászaton Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 104 Szociális, életviteli

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0199 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: Szipkül//30/Ksz/Ált/b A kódrészletek jelentése: Szakipari kül szakképesítés-csoportban, a célzott, 30- as szintű

Részletesebben

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN

MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN MŰVELTSÉGTERÜLET OKTATÁSA TANTÁRGYI BONTÁS NÉLKÜL AZ ILLYÉS GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA 5. A OSZTÁLYÁBAN Készítette: Adorjánné Tihanyi Rita Innováció fő célja: A magyar irodalom és nyelvtan tantárgyak oktatása

Részletesebben

Feladatkörök a kooperatív munkában

Feladatkörök a kooperatív munkában SZKb_102_07 A méhek Feladatkörök a kooperatív munkában É N É S A M Á S I K Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM 62 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Első szex Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári tevékenység Tanulói

Részletesebben

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Ismeretek, tananyagtartalmak Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület

Részletesebben

KONFLIKTUSOK MEGJELENÉSE SZÓLÁSOKBAN, KÖZ - MONDÁSOKBAN

KONFLIKTUSOK MEGJELENÉSE SZÓLÁSOKBAN, KÖZ - MONDÁSOKBAN É N É S M Á S I K KONFLIKTUSOK MEGJELENÉSE SZÓLÁSOKBN, KÖZ - MONDÁSOKBN modul szerzôje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM SZKB_103_12 114 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben

Ismétlődések, ritmusok (A körülöttem lévő világ)

Ismétlődések, ritmusok (A körülöttem lévő világ) 1 Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok 5-6. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc KÖRFORGÁS Ismétlődések, ritmusok (A körülöttem lévő világ) A feldolgozás hangsúlya:

Részletesebben

Óravázlat Erkölcstan / Technika

Óravázlat Erkölcstan / Technika Óravázlat Erkölcstan / Technika A pedagógus neve: Csillag Beáta Tantárgy: Erkölcstan / Technika Iskola/Osztály: Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola / 3.c Az óra témája: A barátság

Részletesebben

SZKC 103_02. Motívumok különböző. Népek és tárgyaik. A modul szerzője: Dobrovitzky Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKC 103_02. Motívumok különböző. Népek és tárgyaik. A modul szerzője: Dobrovitzky Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK SZKC 103_02 a z é n d i m e n z i ó i Motívumok különböző kultúrákban II. Népek és tárgyaik modul szerzője: Dobrovitzky Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM 18 Motívumok

Részletesebben

TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM

TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM TÁNC ÉS DRÁMA 612 TÁNC ÉS DRÁMA 5. ÉVFOLYAM TÁNC ÉS DRÁMA 613 CÉLOK ÉS FELADATOK A Tánc és dráma tantárgy tanterve nem elméleti ismeretek tanítását helyezi a középpontba, hanem a drámajáték eszköztárának

Részletesebben

ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG

ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG É N É S M Á S I K ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG modul szerzôje: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM SZKB_103_11 106 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK TNÁRI

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám 7502 EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési 7502 Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 381 000 Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Környezetünk védelmében: A környezetbarát energiaforrások

Környezetünk védelmében: A környezetbarát energiaforrások Környezetünk védelmében: A környezetbarát az intézmény saját innovációjaként TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0010 Kompetencia alapú oktatás bevezetése a Piarista Rend három oktatási intézményében PIARISTA ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Tartalom Tartalom I. rész Játékok és fejtörők: összeadás és kivonás II. rész Játékok és fejtörők: szorzás és osztás

Tartalom Tartalom I. rész Játékok és fejtörők: összeadás és kivonás II. rész Játékok és fejtörők: szorzás és osztás Tartalom Tartalom A szerzőről, a fordítóról és a lektorról.... 7 Bevezetés.................................................................... 9 Áttekintő táblázatok.... 11 I. rész Játékok és fejtörők:

Részletesebben

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK

AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N AZ ISTENEK A FEJÜKRE ESTEK A FÉLSIVATAGI NÉPEK ÉS KÖRNYEZETÜK Készítette: Tomory Ibolya SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 7. ÉVFOLYAM SZKA_207_15

Részletesebben

Tanulói feladatok értékelése

Tanulói feladatok értékelése Tanulói feladatok értékelése FELADATLEÍRÁS: TÉMA: A Méhkirálynő című mese feldolgozása 2. d osztály ALTÉMA:Készítsünk árnybábokat! FELADAT: Meseszereplők megjelenítése árnybábokkal A FELADAT CÉLJA: Formakarakterek

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

Alapvető játékformák

Alapvető játékformák TÁMOP 3.1.4-08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészeti Iskola (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) MŰVÉSZETI, ESZTÉTIKAI, SZOCIÁLIS KOMPTETENCIA

Részletesebben

A kooperatív tanuláshoz szükséges feladatkörök megismertetése

A kooperatív tanuláshoz szükséges feladatkörök megismertetése 26 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák B tanári SZKb_102_03 Tóban és tóparton É N É S A M Á S I K A kooperatív tanuláshoz szükséges feladatkörök megismertetése Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS,

Részletesebben

szka105_35 É N É S A V I L Á G

szka105_35 É N É S A V I L Á G szka105_35 É N É S A V I L Á G A szabályok szerepe Szabályok a közösségben, iskolában, természetben, társadalomban Készítette: IFA Műhely Dr. Mihály Ottó, Dr. Falus Katalin, Jakab György, F. Kristóf Mária,

Részletesebben

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám

EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési szám EXKLUZÍV ESZKÖZÖK Rendelési Eszköz leírása Méret (cm) Biztonsági tér (cm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) 7502 LIBEGŐ 160 x 97 x 127 460 x 397 300 000 Ft 381 000 Ft Koordináció és egyensúly javítására. Erősíti

Részletesebben

Variációk (A körülöttem lévő világ) Oda-vissza (Kapcsolataim) Amit kaptam (ÉN)

Variációk (A körülöttem lévő világ) Oda-vissza (Kapcsolataim) Amit kaptam (ÉN) Ajánlott életkor/ pedagógiai szakasz Modul TÉMA/altémák Fejlesztési célok 5-6. évfolyam Ajánlott időkeret: 3X45 perc VISSZHANG Variációk (A körülöttem lévő világ) Oda-vissza (Kapcsolataim) Amit kaptam

Részletesebben

I.4. BALATONI NYARALÁS. A feladatsor jellemzői

I.4. BALATONI NYARALÁS. A feladatsor jellemzői I.4. BALATONI NYARALÁS Tárgy, téma A feladatsor jellemzői Logikai fogalmak: logikai kijelentés; minden; van olyan; ha, akkor; és; vagy kifejezések jelentése. Egyszerű logikai kapcsolatok mondatok között.

Részletesebben

TERÜLETMÉRÉS ALKALMI EGYSÉGGEL Mennyit ér a kézfogásod?

TERÜLETMÉRÉS ALKALMI EGYSÉGGEL Mennyit ér a kézfogásod? MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TERÜLETMÉRÉS ALKALMI EGYSÉGGEL Mennyit ér a kézfogásod? Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 2. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TERÜLETMÉRÉS

Részletesebben

Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben. Kaposi József 2014

Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben. Kaposi József 2014 Drámaoktatás a hazai oktatási rendszerben Kaposi József 2014 A közoktatás keretei között folyó színházi nevelés Általános és középiskola Dráma és tánc 1-6. évfolyam Dráma és tánc 7-12. évfolyam Dráma érettségi

Részletesebben

TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL, KÖZÖSSÉGI PROJEKTEK II. MODUL FELKÉSZÜLÉS A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI/ÖNKÉNTES PROJEKTRE TÁMOP IV. RÉSZ BUDAPEST, 2010

TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL, KÖZÖSSÉGI PROJEKTEK II. MODUL FELKÉSZÜLÉS A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI/ÖNKÉNTES PROJEKTRE TÁMOP IV. RÉSZ BUDAPEST, 2010 TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL, KÖZÖSSÉGI PROJEKTEK II. MODUL FELKÉSZÜLÉS A KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLATI/ÖNKÉNTES PROJEKTRE TÁMOP 3.1.1. IV. RÉSZ BUDAPEST, 2010. OKTÓBER 29. 1 I. A FOGLALKOZÁS ADATAI Megegyezik az első

Részletesebben

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21.

Kompetencia alapú óvodai programcsomag. Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú óvodai programcsomag Projektzáró TÁMOP-3.1.4/08/2-2008-0096 DE OEC Óvoda 2010.06.21. Kompetencia alapú képzés fogalma Kompetencia alapú képzésen az ismereteken alapuló, de a készségek,

Részletesebben

Az actiumi csata modellezése

Az actiumi csata modellezése P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n Tarsolyodban a marsallbot z actiumi csata modellezése Készítette: Erdei Erika, Kabdebó Ferenc és Ur nita SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 9. ÉVFOLYM

Részletesebben

Programozással ismerkedőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1

Programozással ismerkedőknek ajánlom. SZERZŐ: Szilágyi Csilla. Oldal1 A foglalkozás célja, hogy a tanulók játékosan ismerkedjenek meg az információ átadásának lehetőségeivel, a LOGO programnyelv alapjaival. Irányjátékokkal, robotjátékokkal fejlesszük a tanulók algoritmikus

Részletesebben

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv)

Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Egyéni Fejlesztési Terv (Egyéni Előrehaladási Terv) Mentor neve: Mentor azonosítója: Tanuló neve: Tanuló azonosítója: Az Egyéni Fejlesztési Terv egy folyamatosan változó, a tanuló fejlődését regisztráló,

Részletesebben

HOGYAN TÖLTSÜK AKÍTVAN A SZABADIDŐNKET?

HOGYAN TÖLTSÜK AKÍTVAN A SZABADIDŐNKET? HOGYAN TÖLTSÜK AKÍTVAN A SZABADIDŐNKET? Sportol a család mozgáslehetőségek az iskolán kívül ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 3-6. AZ ÓRA TÉMÁJA: Sportol a

Részletesebben

Állati Móka Egyhetes projekt

Állati Móka Egyhetes projekt Állati Móka Egyhetes projekt Megvalósítás helye: Sugovica Általános Iskola Projekt felelős: Pásztor Judit Ideje: 2014. október 14 október 18. Bevont tanulók köre: 4. osztály, alkalomszerűen az alsós napközis

Részletesebben

A vizuális kultúra óra jellemzői

A vizuális kultúra óra jellemzői A tantárgyi tanítás tervezése óratervezés A vizuális kultúra óra jellemzői Vizuális nevelés tantárgypedagógia Sándor Zsuzsa (animációk nélküli változat) Bakos Bálványos Preisinger Sándor: A vizuális nevelés

Részletesebben

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére

Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére Képzési ajánlat a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Helyi Szervezetei és Tagozatai részére KÉSZSÉGFEJLESZTŐ TRÉNINGEK Budapest, 2015. január A MEGGYŐZÉS ESZKÖZEI Hogyan kezeljük különböző típusú ügyfeleinket?

Részletesebben

1. Pedagógiánk a szentignáci lelkigyakorlatok felismeréseire támaszkodik közösen reflektálunk a tapasztalatainkra, és megosztjuk

1. Pedagógiánk a szentignáci lelkigyakorlatok felismeréseire támaszkodik közösen reflektálunk a tapasztalatainkra, és megosztjuk TANÁRI KÉRDŐÍV KIÉRTÉKELÉSE Az iskola vezetősége 6 novemberében arra kérte a tanárokat, hogy e kérdőív kitöltésével segítsék az iskola fejlődését és adjanak visszajelzést arra, hogy látják az iskolát,

Részletesebben

Cikk szám: 1238 Használati utasítások

Cikk szám: 1238 Használati utasítások Cikk szám: 1238 Használati utasítások FONTOS BIZTONSÁGI UTASÍTÁSOK 1. Mielőtt ezt vagy bármilyen más edzést elkezdene, konzultáljon kezelő orvosával. Kérje orvosa segítségét annak meghatározásában, hogy

Részletesebben

www.dinasztia.hu Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer Képességfejlesztő játék csoportos foglalkozásokra, de akár egyéni fejlesztésre is!

www.dinasztia.hu Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer Képességfejlesztő játék csoportos foglalkozásokra, de akár egyéni fejlesztésre is! Egyedülálló, játékos készségfejlesztő rendszer átfogó, komplex sorozat, mely az iskolaérettség szempontjából lényeges, összes képességet fejleszti: megfigyelés, összpontosítás, kitartás, problémamegoldó

Részletesebben

Gazdag szegények szegény gazdagok

Gazdag szegények szegény gazdagok T o l e r a n c i á r a n e v e l é s Gazdag szegények szegény gazdagok modul szerzője: Borbélyné Nagy Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM SZKC_210_03 tanári Gazdag szegények

Részletesebben

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_08. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK II. SZK_105_08 a z é n d i m e n z i ó i nyúl vagy oroszlán? az én tudásom és mások tudása modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM

Részletesebben

KARTHÁGÓT PEDIG EL KELL PUSZTÍTANI

KARTHÁGÓT PEDIG EL KELL PUSZTÍTANI P O L G Á R D E M O K R Á C I Á B N KRTHÁGÓT PEDIG EL KELL PUSZTÍTNI Készítette: Püspöki Péter SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 7. ÉVFOLYM SZK_207_01 8 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben

Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése Klasszikus balett

Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése Klasszikus balett SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIA Projekt az Alapfokú Művészetoktatási Intézmények számára Klasszikus balett tanszak (9-12. életév) Bevezetés a táncfilm készítésbe kritikai érzék fejlesztése

Részletesebben

Grafomotoros fejlesztés

Grafomotoros fejlesztés Grafomotoros fejlesztés Nagyon sok szülőnek feltűnik az iskola megkezdése előtt, hogy gyermeke nem jól fogja a ceruzát, nem úgy rajzol, mint a többiek. Sőt, esetleg le sem lehet ültetni papír-ceruza feladatok

Részletesebben

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan.

III. ÓRATERV. Didaktikai feladat. Tanári instrukciók. Idézzük fel, amit az. ráhangolás, az. kulcsszavak írnak fel a tanultakkal kapcsolatosan. III. ÓRATERV A III. kooperatív óra terve A műveltségi terület/kompetenciaterület neve: magyar nyelv és irodalom Az évfolyam: 8. évfolyam Az óra címe: A szóbeli kommunikáció fejlesztése 3. Az óra célja

Részletesebben

Óravázlat. Az óra menete. 1. Együttműködés az állatvilágban című szöveg egyéni elolvasása, majd közös megbeszélése. Képek megtekintése. (Melléklet 2.

Óravázlat. Az óra menete. 1. Együttműködés az állatvilágban című szöveg egyéni elolvasása, majd közös megbeszélése. Képek megtekintése. (Melléklet 2. Óravázlat Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 5. Tematikai egység: Kortársi csoportok Az óra témája: Az együttműködés Az óra célja és feladata: A közösséghez tartozás fontosságának megéreztetése. A csoporttagok

Részletesebben

MATEMATIKA C 9. évfolyam 1. modul IDŐBEN A TÉRBEN

MATEMATIKA C 9. évfolyam 1. modul IDŐBEN A TÉRBEN MATEMATIKA C 9. évfolyam 1. modul IDŐBEN A TÉRBEN Készítette: Kovács Károlyné MATEMATIKA C 9. ÉVFOLYAM 1. MODUL: IDŐBEN A TÉRBEN TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök)

STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) STANDARD vonal (kiemelten ajánlott eszközök) Rendelési szám Eszköz leírása Méret (mm) Nettó ár (Ft) Bruttó ár (Ft) SL116 GYALOGLÓ 1250x600x1600 207 000 Ft 262 890 Ft Végtagok formálására, erősítésére és

Részletesebben

Évfolyam:7. Tantárgy: Osztályfőnöki óra. Az óra anyaga: Barátok szövegfeldolgozás. A barátság fontossága. Neked ki a barátod?

Évfolyam:7. Tantárgy: Osztályfőnöki óra. Az óra anyaga: Barátok szövegfeldolgozás. A barátság fontossága. Neked ki a barátod? Évfolyam:7. Tantárgy: Osztályfőnöki óra Az óra anyaga: Barátok szövegfeldolgozás. A barátság fontossága. Neked ki a barátod? Az óra célja: - Szociális képességek fejlesztése - Kommunikációs készség bátorítása

Részletesebben

szka102_21 É N É S A V I L Á G Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_21 É N É S A V I L Á G Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_21 É N É S A V I L Á G Ismered Budapestet? Magyarország fővárosa Készítette: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM TANÁRI ÉN és a világ 2. évfolyam 221 MODULLEÍRÁS

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõi: Ádám Ferencné szabó Anna Kornélia. SZKA_101_30 Természetes és mesterséges anyagok

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõi: Ádám Ferencné szabó Anna Kornélia. SZKA_101_30 Természetes és mesterséges anyagok SZK_101_30 Természetes és mesterséges anyagok Én és a világ modul szerzõi: Ádám Ferencné szabó nna Kornélia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 306 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

Óravázlat. Alkalmazott módszerek, eljárások: Közös, egyéni, páros munka. Differenciált feladatok. Magyarázat, beszélgetés. Tevékenykedtetés.

Óravázlat. Alkalmazott módszerek, eljárások: Közös, egyéni, páros munka. Differenciált feladatok. Magyarázat, beszélgetés. Tevékenykedtetés. Óravázlat Tantárgy: matematika Évfolyam: 1. osztály - Előkészítő időszak; átmenet óvoda és iskola között. Témakör: Mennyiségek összehasonlítása. 2. modul Egyszerű jelzések használatának bevezetése. A mérőszám-fogalom

Részletesebben

Vállalni a nyilvános kiállást?

Vállalni a nyilvános kiállást? Vállalni a nyilvános kiállást? Kompetenciaterület: Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák 6. évfolyam Programcsomag: Én és a másik A modul szerzője: Andóczi Balogh Éva 1 MODULLEÍRÁS Ajánlott

Részletesebben

Osztály: Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám:

Osztály: Tanév: 2017/2018. ÓRAVÁZLAT Óraszám: ISKOLA: Zrínyi Miklós-Bolyai János Általános Iskola Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom Osztály: 3.-4. Tanév: 2017/2018 Műveltségi terület: - természettudomány - társadalomtudomány - művészetek - technika

Részletesebben

KÖZLEKEDJ BIZTONSÁGOSAN! (Témahét tervezet)

KÖZLEKEDJ BIZTONSÁGOSAN! (Témahét tervezet) KÖZLEKEDJ BIZTONSÁGOSAN! (Témahét tervezet) 1. NARRATÍV BEVEZETÉS A témahét címe Közlekedj biztonságosan! Intézmény Felsbüki Nagy Pál Általános Iskola és Vendéglátóipari Szakiskola Bük 2. NARRATÍV BEMUTATÁS

Részletesebben

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása RAJZ TANTÁRGY 1. óra : Az európai népviseletek bemutatása A MODUL CÉLJA Az óra célja : Az egyes népviseletek jellegzetességeinek kiemelése, vizsgálatuk különböző szempontokból. Ruhadarabok funkciója az

Részletesebben

MILYEN EGY EGÉSZSÉGES NAP AZ ISKOLÁBAN?

MILYEN EGY EGÉSZSÉGES NAP AZ ISKOLÁBAN? MILYEN EGY EGÉSZSÉGES NAP AZ ISKOLÁBAN? Egy egészséges nap az iskolában - egészségtudatos iskolai kultúra ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 3-6. AZ ÓRA TÉMÁJA:

Részletesebben

Önálló eszköz. Önálló eszköz Más gyártók által gyártott termékek rajza (csak szemléltetésképpen)

Önálló eszköz. Önálló eszköz Más gyártók által gyártott termékek rajza (csak szemléltetésképpen) Mit kérünk a pályázatban: A rendelkezésre álló minták alapján, a funkciók megtartásával, egy egyedi arculatú termékcsalád megtervezését, és a pályázat nyertesétől ezt követően a gyártási szintű tervek

Részletesebben

MATEMATIKA C 6. évfolyam 2. modul TANGRAMOK

MATEMATIKA C 6. évfolyam 2. modul TANGRAMOK MATEMATIKA C 6. évfolyam 2. modul TANGRAMOK Készítette: Köves Gabriella MATEMATIKA C 6. ÉVFOLYAM 2. MODUL: TANGRAMOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály A képességfejlesztés fókuszai

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03

Empátia mások. mondanivalójának megértése 5. ÉVFOLYAM. A modul szerzõi: Andóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZKB_105_03 SZKB_105_03 Titkok a Titkok Kamrájából 1. Én és a MÁSIK mások helyzetének, érzelmeinek, rejtett mondanivalójának megértése modul szerzõi: ndóczi Balogh Éva Palánkainé Sebők Zsuzsanna SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI

Részletesebben

Tartalomjegyzék 1. A KÖNYV FELÉPÍTÉSE ÉS A JÁTÉKOK JELLEMZŐI

Tartalomjegyzék 1. A KÖNYV FELÉPÍTÉSE ÉS A JÁTÉKOK JELLEMZŐI 08 11 11 12 15 01 Tartalomjegyzék 1. A KÖNYV FELÉPÍTÉSE ÉS A JÁTÉKOK JELLEMZŐI 1.1. Bevezetés 1.2. Játékok az értelmi (kognitív) fejlesztés érdekében 1.3. Játékok az érzelmi és szociális (affektív) fejlesztés

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5. osztály Résztvevők száma: 22 fő 9 lány

Részletesebben

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

SZKB101_06 SZKB_101_06. Kippkopp és Tipptopp. Egyedül nem jó. A modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK Kippkopp és Tipptopp Egyedül nem jó SZKB101_06 SZKB_101_06 Kippkopp és Tipptopp Én és a MÁSIK modul szerzõje: Iván Márta SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 64 Szociális, életviteli

Részletesebben

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1.

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1. 4.Lecke / 1. 4. Lecke Körök és szabályos sokszögek rajzolása Az előző fejezetekkel ellentétben most nem újabb programozási utasításokról vagy elvekről fogunk tanulni. Ebben a fejezetben a sokszögekről,

Részletesebben

A marokvilág hiányzó etikettje

A marokvilág hiányzó etikettje SZK_211_19 p o l g á r a d e m o k r á c i á b a n marokvilág hiányzó etikettje modul szerzője: Sallai Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 11. ÉVFOLYM 264 Szociális, életviteli és környezeti

Részletesebben

SZKB_101_13. A modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM

SZKB_101_13. A modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM SZKB_101_13 Ezt együtt csináltuk...! Osztályfa Én és a MÁSIK modul szerzõje: Czincz Józsefné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM 130 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit

MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN. 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul TESTRÉSZEINK! Készítette: Schmittinger Judit MATEMATIKA B 1. ÉVFOLYAM EMBER A TERMÉSZETBEN 10. modul: TESTRÉSZEINK 2 A modul célja Időkeret Ajánlott

Részletesebben

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_29 Barátaink az állatok Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 298 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin

Segítünk egymásnak. A matematika nem játék? 2. ÉVFOLYAM É N É S A M Á S I K. Készítette: Lissai Katalin SZKb_102_06 Segítünk egymásnak A matematika nem játék? É N É S A M Á S I K Készítette: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári SEGÍTÜNK EGYMÁSNAK 53 MODULVÁZLAT

Részletesebben

Az alsó tagozatos munkaközösség véleménye az intézményvezetői pályázatról

Az alsó tagozatos munkaközösség véleménye az intézményvezetői pályázatról Az alsó tagozatos munkaközösség véleménye az intézményvezetői pályázatról Alapos, részletes, jól megszerkesztett pályázatot ismertünk meg. A pályázat szövegezésében könnyen értelmezhető, szerkezete áttekinthető.

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin

1. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin HOL VOLT, HOL NEM, szkc_101_07 ÉLT EGYSZER EGY KIRÁLY a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: ndóné Nagy Katalin, petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat

Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat Petőfi Sándor Általános Művelődési Központ és Könyvtár, Pedagógiai Szakszolgálat 4765 Csenger, Ady Endre u. 13-17.Tel.: 44/341-135, Tel./Fax.:341-806 www.csengeriskola.sulinet.hu E-mail:petofi-sandor@csengeriskola.sulinet.hu

Részletesebben

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről

Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről Beszámoló a Fenntarthatósági Témahétről 2018. áprilisában megtartottuk iskolánkban, az alsó tagozaton a Fenntarthatósági Témahetet Mit mesél a természet? címmel. A szervező pedagógus neve: Bodnárné Léport

Részletesebben