STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS"

Átírás

1 STRATÉGIAI ÉS ÜZLETI TERVEZÉS I. ELŐADÁS Somodi-Tóth Orsolya tanársegéd

2 MEGVÁLASZOLANDÓ KÉRDÉSEK HOGYAN DEFINIÁLHATÓ A STRATÉGIA ÉS MILYEN KÜLÖNBÖZŐ ÉRTELMEZÉSEI VANNAK? MIT JELENT A STRATÉGIA TARTALOM ÉS FOLYAMAT SZERINTI MEGKÖZELÍTÉSE? MIT JELENT A MISSZIÓ ÉS A VÍZIÓ? MI AZ ÜZLETI TERV SZEREPE, S HOGYAN KAPCSOLÓDIK A STRATÉGIÁHOZ? MI A VÁLLALATI, ÜZLETÁGI ÉS A FUNKCIONÁLIS STRATÉGIÁK TARTALMA? MILYEN LÉPÉSEK ALKOTJÁK A RACIONÁLIS TERVEZÉSI FOLYAMATOT? MI JELLEMZI A JÓL ELKÉSZÍTETT TERVET? MILYEN LÉPÉSEKBŐL ÁLL AZ ÜZLETI TERV ELKÉSZÍTÉSÉNEK FOLYAMATA? MIT TARTALMAZ AZ ÜZLETI TERV?

3 A STRATÉGIA FOGALMA, KÜLÖNBÖZŐ ÉRTELMEZÉSEI A STRATÉGIÁK MAGUKBAN FOGLALJÁK A SZERVEZET JÖVŐJÉRE VONATKOZÓ CÉLOK KITŰZÉSÉT, VALAMINT A CÉLOK ELÉRÉSÉT SZOLGÁLÓ ESZKÖZÖK ÉS MÓDSZEREK MEGHATÁROZÁSÁT TARTALOM: A STRATÉGIA TARTALMA ARRA UTAL, HOGY MIRE IRÁNYUL A SZERVEZET STRATÉGIÁJA, AZAZ MILYEN TÍPUSÚ JÖVŐBELI MŰKÖDÉST IRÁNYOZNAK ELŐ A SZERVEZET DÖNTÉSHOZÓI FOLYAMAT: A STRATÉGIA FOLYAMAT SZERINTI MEGKÖZELÍTÉSE AZT VIZSGÁLJA, HOGY MIKÉPPEN ALAKULNAK KI A VÁLLALATI STRATÉGIÁK

4 A STRATÉGIA FOGALMA, KÜLÖNBÖZŐ ÉRTELMEZÉSEI MINTZBERG (1987) A STRATÉGIA FOGALMÁNAK ÖT KÜLÖNBÖZŐ ÉRTELMEZÉSÉT KÜLÖNBÖZTETTE MEG: TERV, CSEL, JÖVŐKÉP, POZÍCIÓ ÉS MINTA STRATÉGIA, MINT TERV: A SZERVEZET TUDATOS LÉPÉSEK SOROZATAKÉNT ALAKÍTJA KI A JÖVŐRE VONATKOZÓ ELKÉPZELÉSEIT STRATÉGIA, MINT CSEL: A HANGSÚLY AZ ELLENFÉL, A VERSENYTÁRSAK MEGTÉVESZTÉSÉN VAN STRATÉGIA, MINT JÖVŐKÉP: A SZERVEZET ALAPVETŐ TÖREKVÉSEIT, A VILÁGHOZ VALÓ VISZONYÁT ÉS A TÁVOLABBI JÖVŐBEN ELÉRENDŐ ÁLLAPOTOKAT RÖGZÍTI STRATÉGIA, MINT POZÍCIÓ: A VERSENYTÁRSAKHOZ VISZONYÍTVA HELYEZI EL A VÁLLALATOT A PIACI VERSENYBEN STRATÉGIA, MINT MINTA: A VÁLLALAT ÁLTAL TÉNYLEGESEN MEGVALÓSÍTOTT MAGATARTÁSRA UTAL.

5 TERVEZÉS, MENEDZSMENT, MISSZIÓ, VÍZIÓ STRATÉGIAI TERVEZÉS: AMENNYIBEN A STRATÉGIÁT SZABÁLYOZOTT TERVEZÉSI FOLYAMAT KERETÉBEN ALAKÍTJÁK KI STRATÉGIAI MENEDZSMENT: A STRATÉGIAI TERVEZÉS ÉS STRATÉGIAMEGVALÓSÍTÁS INTEGRÁLT EGYSÉGÉRE ÉPÜLŐ VÁLLALATVEZETÉS A MISSZIÓ KIFEJEZI A SZERVEZET RENDELTETÉSÉT, A VILÁGHOZ VALÓ VISZONYÁT, VALAMINT AZT, HOGY MILYEN ÉRTÉKEK FIGYELEMBE VÉTELÉVEL MŰKÖDIK A VÁLLALKOZÁS A VÍZIÓ A TÁVOLABBI JÖVŐBEN (5-10 ÉV) ELÉRENDŐ ÁLLAPOTOKAT TŰZI KI, AMELY FELÉ A SZERVEZET HALAD A RÖVIDEBB TÁVÚ STRATÉGIÁK MEGVALÓSÍTÁSA RÉVÉN.

6 A STRATÉGIAALKOTÁS SZINTJEI A HAGYOMÁNYOS KÖZELÍTÉS SZERINT A STRATÉGIAI TERV HÁROM SZINTRE KÉSZÜL ÉS ENNEK MEGFELELŐEN ENNEK A HÁROM SZINTNEK A KÉPVISELŐI VESZNEK RÉSZT A TERVEZÉSI MUNKÁBAN. (ÖSSZ)VÁLLALATI SZINT: A SZERVEZET EGÉSZÉRE VONATKOZÓ FŐBB CÉLOKAT ÉS A CÉLELÉRÉS MÓDSZEREIT RÖGZÍTI. ÜZLETÁGI (DIVÍZIÓ) SZINT: ARRA AD VÁLASZT, HOGY MIKÉPPEN VERSENYEZ A VÁLLALAT, HOGYAN AKAR VERSENYELŐNYRE SZERT TENNI. FUNKCIONÁLIS SZINT: AZ ADOTT FUNKCIÓ TERÜLETÉN (K+F, TERMELÉS, ÉRTÉKESÍTÉS STB.) MILYEN CÉLOKAT KELL ELÉRNI, S AZOKAT MILYEN MÓDSZEREK ALKALMAZÁSÁVAL TERVEZI A VÁLLALAT.

7 ÜZLETI TERV, PROJEKT, TAKTIKA A STRATÉGIAI AKCIÓK A STRATÉGIAI CÉLOKBÓL LEVEZETETT KIEMELT FELADATOK. A PROJEKT A STRATÉGIAI AKCIÓKBÓL ÖSSZEÁLLÍTOTT, ÁLTALÁBAN TÖBB ÉVRE SZÓLÓ FELADATCSOMAG, AMELYHEZ ÜTEMTERVET, FELELŐST ÉS ERŐFORRÁSIGÉNYT RENDELÜNK HOZZÁ. AZ ÜZLETI TERV ÁLTALÁBAN TÖBB ÉVRE SZÓLÓ CSELEKVÉSI TERV, AMELYET A STRATÉGIAI AKCIÓK ÉS PROJEKTEK ALAPJÁN ALAKÍTANAK KI.

8 A STRATÉGIAI TERVEZÉSI FOLYAMAT A STRATÉGIAI TERVEZÉS MODELLJE A STRATÉGIA KIALAKÍTÁSA MAGÁBAN FOGLALJA AZ ÜZLETI TERÜLET VAGY TERÜLETEK KIVÁLASZTÁSÁT, A KÜLDETÉS ÉS VÍZIÓ MEGFOGALMAZÁSÁT, A STRATÉGIAI CÉLOK KITŰZÉSÉT, VALAMINT A STRATÉGIA MEGVALÓSÍTÁSÁT SZOLGÁLÓ ESZKÖZÖK ÉS MÓDSZEREK KIJELÖLÉSÉT.

9 KÖRNYEZET, ÉRDEKELTEK

10 A RÉGEBBI NÓMENKLATÚRA SZERINT IDŐTÁVOK A TERVEZÉSBEN (A) HOSSZÚ TÁVÚ TERVEK VOLTAK AZ 5 ÉVEN TÚLI TERVEK, (B) KÖZÉPTÁVÚAK A 3-5 ÉVES TERVEK ÉS A (C) RÖVID TÁVÚAK, AZ 1-3 ÉVIG TERJEDŐ TERVEK. EZ A BESOROLÁS A NEMZETGAZDASÁGI VAGY SZUPRANACIONÁLIS (PL. EU) SZINTEN TÖRTÉNŐ TERVEZÉS ESTÉBEN MOST IS ELFOGADHATÓ, AZONBAN A VÁLLALATI EGYSÉGEK SZINTJÉN EZ MÓDOSULT, AZAZ RÖVIDÜLT. NAPJAINKBAN HOSSZÚ TÁVÚ TERVEKNEK NEVEZZÜK A 3 ÉVEN TÚLI TERVEKET, KÖZÉPTÁVÚNAK AZ 1-3 ÉVESEKET ÉS RÖVID TÁVÚ TERVEKNEK NEVEZZÜK AZ ÉVEN BELÜLI TERVEKET. HANGSÚLYOZANDÓ, HOGY A TERV IDŐTÁVJA ÉS ANNAK KIDOLGOZOTTSÁGÁNAK RÉSZLETEZETTSÉGE KÖZÖTT SZOROS KAPCSOLAT VAN.

11 A TERVEZÉS SZERVEZETEN BELÜLI IRÁNYA KIEMELT FONTOSSÁGÚ FELADAT A TERVEZÉS FOLYAMATÁNAK ÉS A SZERVEZET HIERARCHIA SZINTJEINEK AZ ÖSSZEKAPCSOLÁSA. TOP-DOWN / RETROGRÁD TERVEZÉS: HA A TERVEZÉS A SZERVEZETI HIERARCHIÁBAN FENTRŐL LEFELÉ ZAJLIK BOTTOM-UP / PROGRESSZÍV TERVEZÉS: HA A TERVEZÉS A SZERVEZET ALSÓ SZINTJEIN KEZDŐDIK, ÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE HALAD FELFELÉ

12 AKCIÓTERV, KERETTERV KERETTERVEZÉS: MINDEN TEVÉKENYSÉGET AZ ÉRTÉKBEN KIFEJEZETT SZERVEZETI CÉLOKHOZ IGAZÍTANAK. A TERVEZÉSI RENDSZEREN BELÜL AZ EGYIK LEGGYAKRABBAN HASZNÁLT ELJÁRÁS. A KERETTERVEZÉS A TERVEZÉSI RENDSZER AZON ELEME, AMELYIK FORMALIZÁLT, AZAZ PÉNZÉRTÉKBEN IS KIFEJEZETT CÉLOKAT TARTALMAZ. EZZEL ELLENTÉTBEN, AZ AKCIÓTERVEZÉS KÖZÉPPONTJÁBAN A TÁRGYI CÉLOK ÁLLNAK. NEM A SZERVEZET VAN A TERVÉRT, ILLETVE TERVEZÉSÉRT, HANEM A TERV VAN A SZERVEZETÉRT.

13 A JÓL ELKÉSZÍTETT TERV TARTALMAZZA: A HELYZETELEMZÉST, A PROBLÉMÁK MEGFOGALMAZÁSÁT - MIT ÉS MIÉRT KELL TENNÜNK; A MÉRHETŐ CÉLKITŰZÉSEKET - HOVÁ AKARUNK ELJUTNI; AZ ELVÁRT EREDMÉNYEKET - A TEVÉKENYSÉGEK KÉZZELFOGHATÓ OUTPUTJÁT (TERMÉK ÉS/VAGY SZOLGÁLTATÁS), MIT FOGUNK ELÉRNI; AZ INTÉZKEDÉSEKET - A SZÜKSÉGES TEVÉKENYSÉGEKET, MIT, HOGYAN VALÓSÍTUNK MEG; A TEVÉKENYSÉGEK VÉGZÉSÉHEZ SZÜKSÉGES ERŐFORRÁSOKAT (MATERIÁLIS, IMMATERIÁLIS) - AZ INPUTOKAT, A TEVÉKENYSÉGET MIVEL VALÓSÍTJUK MEG; A HATÁRIDŐKET, A KEZDÉSI ÉS BEFEJEZÉSI IDŐPONTOKAT - MIT MIKORRA KELL MEGCSINÁLNI; A VÉGREHAJTÁSÉRT ÉS AZ EREDMÉNYEK REALIZÁLÁSÁÉRT FELELŐS SZEMÉLYEKET - FELELŐSÖKET; A SZÜKSÉGES KÜLSŐ ÉS BELSŐ FELTÉTELEKET; A VÉGREHAJTÁS KOCKÁZATI TÉNYEZŐIT. A JÓ ÜZLETI TERV ÁTLÁTHATÓ, KÖVETHETŐ, LOGIKAILAG JÓL MEGSZERKESZTETT RENDSZERBEN, ÉRTHETŐEN MUTATJA BE A VÁLLALKOZÁST ÉS AZ ÜZLETI KONCEPCIÓT

14 AZ ÜZLETI TERV TARTALMA RÉSZLETESSÉGE FÜGG: VÁLLALKOZÁS MÉRETÉTŐL, TEVÉKENYSÉGÉNEK JELLEGÉTŐL ATTÓL, HOGY TERMELŐ, SZOLGÁLTATÓ, KERESKEDELMI VÁLLALKOZÁS-E A PIAC MÉRETE, A VERSENY ÉS A LEHETSÉGES NÖVEKEDÉS MÉRTÉKÉTŐL A TERV CÉLJÁTÓL, A VÁLLALAT SAJÁTOSSÁGAITÓL MINDEN ÜZLETI TERVNEK TARTALMAZNIA KELL : 1. A VÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA ÉS JELLEMZÉSE; 2. A TERMÉKEK, SZOLGÁLTATÁSOK KÖRÜLHATÁROLÁSA 3. AZ ELŐÁLLÍTÁSHOZ SZÜKSÉGES TERMELÉSI FOLYAMAT (MŰKÖDÉSI TERV) BEMUTATÁSA; 4. PIACI INFORMÁCIÓK (HELYZETELEMZÉS); 5. MARKETING- ÉS ÉRTÉKESÍTÉSI TERV; 6. PÉNZÜGYI TERV ÉS KOCKÁZATBECSLÉS; 7. MELLÉKLETEK.

15 AZ ÜZLETI TERV CÉLCSOPORTJA: AZ ÜZLETI TERV CÉLJA ALAPVETŐEN MEGHATÁROZZA, HOGY KIK FOGJÁK AZT OLVASNI: A VÁLLALKOZÁS BELSŐ TAGJAI A FELSŐ VEZETÉS ÉS A TULAJDONOSI KÖR TAGJAI - DÖNTÉSEK MEGALAPOZÁSÁT SZOLGÁLJA CÉL: ÚJ ÜZLETFÉL BEVONÁSA, VAGY KÍVÁNT ERŐFORRÁSOK MEGSZERZÉSE KÍVÜLÁLLÓK/ A KÜLSŐ OLVASÓK FINANSZÍROZÁST BIZTOSÍTÓ SZERVEZETEK - HITELEZŐK, BEFEKTETŐK JELLEMZŐ, HOGY A CÉLCSOPORT SZÁMÁRA LÉNYEGES ELŐNYÖKET MEGFELELŐ MÉRTÉKBEN KIEMELI.

16 AZ ÜZLETI TERV ELKÉSZÍTÉSÉNEK FOLYAMATA 1. HELYZETFELMÉRÉS ÉS HELYZETELEMZÉS; 2. ÜZLETI ÖTLET ÉS AZ ÜZLETI KONCEPCIÓK MEGTERVEZÉSE; 3. ÜZLETI TERV EGYES FEJEZETEINEK, KIDOLGOZÁSA.

17 1. HELYZETFELTÁRÁS CÉL: SZÁMBA VENNI A RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLÓ ERŐFORRÁSOKAT, AZ ELMÚLT IDŐSZAK EREDMÉNYEIT, ÉRTÉKELNI A MÚLTBELI GAZDASÁGI TEVÉKENYSÉGET, HOGY MILYEN ALAPOT NYÚJTHAT AZ ÜZLETI KONCEPCIÓNK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ. A SOKFÉLE HELYZETFELTÁRÓ MÓDSZER KÖZÜL AZ EGYIK LEGGYAKRABBAN ALKALMAZOTT ELJÁRÁS A SWOT ANALÍZIS.

18 SWOT-ELEMZÉS Piskóti, I. 2017

19 PROBLÉMAFA OLYAN ESZKÖZ, AMINEK SEGÍTSÉGÉVEL LOGIKAI RENDBE SOROLHATJUK A PROBLÉMÁKAT ÉS AZ OKOKAT, ILLETVE OKOZATOKAT LEGELŐNYÖSEBB, HA AZ EGY OLYAN CSOPORTMUNKÁNAK AZ EREDMÉNYE, AHOL A KÜLÖNBÖZŐ SZAKTERÜLETEK MŰVELŐI KÖZÖSEN GONDOLKODNAK A PROBLÉMÁK EGYMÁSHOZ FŰZŐDŐ VISZONYÁRÓL. MEGALKOTÁS MENETE: KÖZPONTI PROBLÉMA MEGHATÁROZÁSA RÉSZPROBLÉMÁK ÖSSZEGYŰJTÉSE MIÉRT KÉRDÉSEKRE ALAPOZVA OK-OKOZATI ÖSSZEFÜGGÉSEK FELTÁRÁSA AZ EGYES PROBLÉMÁK RELATÍV SÚLYÁNAK ÉS A SZERVEZET ÁLTAL BEFOLYÁSOLHATÓ ÉS NEM BEFOLYÁSOLHATÓ PROBLÉMÁK KÖRÉNEK A MEGHATÁROZÁSA

20 PROBLÉMAFA

21 CÉLFA A PROBLÉMÁK POZITÍV ÁTFOGALMAZÁSA UTÁN JUTHATUNK EL A CÉLFÁHOZ A CÉLKITŰZÉSEK SZINTJEI KÖZÖTT AZONBAN MÁR MEGHATÁROZOTT VISZONY ÁLL FENN, AZ EGYES CÉLKITŰZÉSEK SAJÁTOS HIERARCHIÁT ALKOTNAK AZ ELSŐ SZINTŰ CÉLKITŰZÉSEK A LEGÁTFOGÓBBAK ÉS EZUTÁN FOLYAMATOSAN EGYRE RÉSZLETESEBB CÉLKITŰZÉSEK KÖVETKEZNEK, MELYEK MEGOLDÁSAI MÁR EGY KÖRÜL HATÁROLHATÓ FELADATHALMAZT IS INDUKÁLNAK. CSAK OLYAN PROBLÉMÁKAT SZABAD ÁTFORDÍTANI CÉLOKKÁ, AMELYEK MEGOLDÁSÁRA A SZERVEZETNEK KÖZVETVE, VAGY KÖZVETLENÜL KIMUTATHATÓ LEHETŐSÉGE, ILLETVE HATÁSA VAN.

22 CÉLFA

23 2. ÜZLETI ÖTLET, ÜZLETI KONCEPCIÓK MEGALKOTÁSA MINDEN VÁLLALKOZÁS SZÜLŐANYJA AZ ÖTLET AZ ÖTLET MEGFOGALMAZÓDÁSÁTÓL A MEGSZÜLETŐ TERMÉKIG VAGY SZOLGÁLTATÁSIG MINDEN EGYES FEJLESZTÉSI SZAKASZ KIADÁST, KÖLTSÉGET JELENT, EZÉRT A VÁLLALKOZÁS BEINDÍTÁSÁT GONDOS ÖTLETKIVÁLASZTÓ ÉS FEJLESZTŐMUNKÁNAK KELL MEGELŐZNIE. ÖTLETFORRÁS FELKUTATÁSA, AZ ÖTLETEK BEGYŰJTÉSE: SAJÁT SZÜKSÉGLETEK MÁSOK SZÜKSÉGLETEI MIHEZ ÉRTEK, MI A HOBBYM? ÚJSÁGOK, INTERNET ÖTLETEK TOVÁBBGONDOLÁSA, LEMÁSOLÁSA

24 ÜZLETI ÖTLET, ÜZLETI KONCEPCIÓK MEGALKOTÁSA ÜZLETI ÖTLETRŐL CSAK AZUTÁN BESZÉLHETÜNK, HA EGY JÓL FELÉPÍTETT SZEMPONTRENDSZEREN MÁR ÁTMENT AZ ÖTLETÜNK MŰKÖDŐKÉPES PIACKÉPES VERSENYKÉPES ÜZLETKÉPES VAN SAJÁT ELKÖTELEZETTSÉGÜNK AZ ÖTLET MEGVALÓSÍTÁSA MELLETT A KONCEPCIÓTERV MINDENKÉPPEN ÉPÍT A VÁLLALKOZÁS MEGLÉVŐ STRATÉGIAI TERVÉRE AMENNYIBEN LÉTEZIK ILYEN, HA VISZONT EZ NEM KÉSZÜLT EL, AKKOR EGY RÖVID STRATÉGIAI ELEMZÉST ÉS ÖSSZEFOGLALÓT CÉLSZERŰ ELKÉSZÍTENI.

25 ÜZLETI TERV EGYES FEJEZETEINEK, KIDOLGOZÁSA FEDLAP TARTALOMJEGYZÉK AZONOSÍTÓ ADATOK VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ A VÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA IPARÁGI / ÁGAZATI ELEMZÉS A VÁLLALKOZÁS KÖRNYEZETÉNEK ELEMZÉSE MARKETING TERV MŰKÖDÉSI (TERMELÉSI/SZOLGÁLTATÁSI) TERV SZERVEZETI TERV PÉNZÜGYI TERV KOCKÁZATOK FÜGGELÉKEK / MELLÉKLETEK

26 TERJEDELEM BEFOLYÁSOLJA: MI AZ ÜZLETI TERV CÉLJA TEVÉKENYSÉG EGYSZERŰSÉGE/SOKRÉTŰSÉGE KITŰZÖTT CÉL ELÉRÉSÉHEZ VEZETŐ MEGOLDÁSOK EGYSZERŰSÉGE/SOKRÉTŰSÉGE KITŰZÖTT CÉL ÚJSZERŰSÉGE A CÉL ELÉRÉSE SZEMPONTJÁBÓL FONTOSNAK ÍTÉLT TÉMÁK KELLŐ HANGSÚLLYAL LEGYENEK BENNE ÚGY, HOGY A SZÁNDÉK SZERINTI MEGÉRTÉST SZOLGÁLJÁK. NEM AZ ÜZLETI TERV TERJEDELME HATÁROZZA MEG, HOGY MELLETTE, VAGY ELLENE DÖNTENEK AZ ARRA JOGOSULTAK. FONTOS, HOGY SZAKMAI MÉLYSÉGE ÉS RÉSZLETEZETTSÉGE MINDIG FELELJEN MEG A MÁSIK FÉL FELTÉTELEZETT ISMERETEINEK

27 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ AZ EGÉSZ TERV NÉHÁNY OLDALAS ÖSSZEFOGLALÓJA, LÉNYEGI KIVONATA ÖSSZEÁLLÍTÁSA CSAK AZ EGÉSZ TERV ELKÉSZÜLTE UTÁN AZ ÖSSZEFOGLALÓ ELOLVASÁSA UTÁN AZ ÜZLETI TERV OLVASÓJÁNAK MEG KELL ÉRTENI AZ ÜZLETI TERVBEN FOGLALT LÉNYEGET LEGFONTOSABB CÉLJA ÉS FELADATA, HOGY FELKELTSE AZ ÉRDEKLŐDÉST ÉS A FIGYELMET A TERV TARTALMA IRÁNT, EZÉRT: JELLEMEZZE AZ ÜZLETI NYELVHASZNÁLAT ÉS HASSA ÁT AZ ÜZLETI GONDOLKODÁSMÓD, TÜKRÖZZE AZ ÜGY IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉGET IS, LEGYEN KELLŐKÉPPEN RÖVID, TERJEDELME SEMMIKÉPPEN NE HALADJA MEG A 2-3 OLDALT. NAGYON FONTOS, HOGY ITT KÖZÖLJÜNK INFORMÁCIÓKAT A CÉG JELENLEGI VAGYONI HELYZETÉRŐL, A MENEDZSMENTRŐL ÉS A SZAKMAI HÁTTÉRRŐL. CÉLSZERŰ A VÁLLALKOZÁS ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA ELŐTT, A VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ BEVEZETÉSEKÉNT HÁROM-NÉGY MONDATBAN SZÓT EJTÜNK ARRÓL IS, HOGY KINEK ÉS MILYEN CÉLBÓL KÉSZÍTETTÜK AZ ÜZLETI TERVET.

28 A VÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA E FEJEZET CÉLJA A VÁLLALKOZÁS TEVÉKENYSÉGÉNEK, JELENLEGI ADOTTSÁGAINAK, JÖVŐBEN ELÉRNI KÍVÁNT CÉLJAINAK, MÉRETÉNEK, PIACI ÉS VAGYONI HELYZETÉNEK A REFERENCIA ÉRTÉKŰ FELVÁZOLÁSA. KB. 3-5 OLDAL FELÉPÍTÉS: A VÁLLALKOZÁS MÚLTJA, HÁTTERE, TÖRTÉNETE, ALAPÍTÁSÁNAK KÖRÜLMÉNYEI; A CÉG KÜLDETÉSE (MISSZIÓJA) ÉS ÜZLETI FILOZÓFIÁJA; TEVÉKENYSÉG JELLEGE, FŐBB TERMÉKEK, SZOLGÁLTATÁSOK KÖRE; A CÉG EDDIGI ÉLETPÁLYÁJA, A VÁLLALKOZÁS MÉRETE (INPUT ÉS OUTPUT OLDALRÓL); CÉLOK, STRATÉGIÁK (HOSSZÚ, KÖZÉP ÉS RÖVID TÁVON); A VÁLLALAKOZÁS ERŐFORRÁS ELLÁTOTTSÁGA, A TERMELŐ/SZOLGÁLTATÓ INFRASTRUKTÚRA FŐBB JELLEMZŐI; A SZAKMAI HÁTTÉR, HUMÁN ERŐFORRÁS FŐBB ISMÉRVEI; A VÁLLALKOZÁS VAGYONI HELYZETE ÉS EDDIGI EREDMÉNYEI (NATURÁLISAN ÉS PÉNZÉRTÉKBEN KIFEJEZVE).

29 A VÁLLALKOZÁS BEMUTATÁSA A VÁLLALKOZÁS ÉLETPÁLYÁJA SZEMPONTJÁBÓL, PÉLDÁUL: OLYAN TŐKEFORRÁST KERESŐ VÁLLALKOZÁSRÓL VAN SZÓ, AMELYET EGY ÜZLETI KONCEPCIÓRA, EGY TALÁLMÁNYRA, EGY INNOVATÍV FEJLESZTÉSRE AKARNAK LÉTREHOZNI? OLYAN TŐKEFORRÁST KERESŐ VÁLLALKOZÁSRÓL VAN SZÓ, AMELYNÉL MÉG NEM FEJLESZTETTÉK KI A TELJES TERMÉKSKÁLÁT? A TERMÉKSKÁLÁT MÁR KIALAKÍTOTTÁK, DE MÉG NEM DOBTÁK PIACRA? MÁR A PIACON VANNAK A TERMÉKEK ÉS MOST SZERETNÉK BŐVÍTENI A TEVÉKENYSÉGI KÖRÜKET?

30 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Üzleti tervezés II. Kis- és középvállalkozások. Üzleti terv főbb szerepe Ügyvezetés I. és II.

Üzleti tervezés II. Kis- és középvállalkozások. Üzleti terv főbb szerepe Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Üzleti tervezés II. Kis- és középvállalkozások I-II. 2 Üzleti terv főbb szerepe Főbb célok, tennivalók kijelölése (sikeresség) Főbb területek feltárása

Részletesebben

Stratégiai és üzleti tervezés

Stratégiai és üzleti tervezés Balaton Károly, Hortoványi Lilla Stratégiai és üzleti tervezés Írták Balaton Károly, Felsmann Balázs, Ferincz Adrienn, Hortoványi Lilla, Szabó Zsolt Roland, Tari Ernő, aródy Dávid Kiadja az Akadémiai Kiadó,

Részletesebben

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT.

A stratégiai tervezés módszertana. Koplányi Emil. elearning Igazgatóság Educatio KHT. A stratégiai tervezés módszertana Koplányi Emil elearning Igazgatóság Educatio KHT. 1 Tartalom 1. A stratégiai tervezés szerepe a szaktanácsadói munkában 2. Stratégiai tervezés alapjai 3. Küldetés (misszió),

Részletesebben

Üzleti tervezés. Kis- és középvállalkozások. Anyagi és pénzügyi folyamatok. Ügyvezetés I. és II. Értékesítés. Beszerzés 8. Raktár 7.

Üzleti tervezés. Kis- és középvállalkozások. Anyagi és pénzügyi folyamatok. Ügyvezetés I. és II. Értékesítés. Beszerzés 8. Raktár 7. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások I-II. 1 Üzleti tervezés Kis- és középvállalkozások I-II. 2 Anyagi és pénzügyi folyamatok 3 Értékesítés 6 1 Beszerzés 8 Szállító

Részletesebben

Vállalati stratégiai tervezés- a szervezet egészére vonatkozó főbb célokat és a célelérés módszereit rögzíti

Vállalati stratégiai tervezés- a szervezet egészére vonatkozó főbb célokat és a célelérés módszereit rögzíti 18. tétel A stratégiai tervezés feladatai (küldetés, célok, eszközök és kapcsolatuk), A piaci helyzet felmérése, elemzése. A SWOT modell felépítése Porter-i kiegészítésekkel. A forgatókönyvek készítésének

Részletesebben

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ

Vállalkozás gazdaságtan SZIKORA PÉTER TAVASZ Vállalkozás gazdaságtan 2015-2016 TAVASZ A vállalat piaci aktivitása. Marketing A vállalat tervezési célrendszere A vállalat küldetése Stratégiai célok Stratégiai szakterületi célok Operatív célok A vállalat

Részletesebben

ÜZLETI TERV. vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv

ÜZLETI TERV. vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv ÜZLETI TERV vállalati kockázat kezelésének egyik eszköze Sziráki Sz Gábor: Üzleti terv 1 Rövid leírása a cégnek, a várható üzletmenet összefoglalása. Az üzleti terv céljai szerint készülhet: egy-egy ötlet

Részletesebben

Projekt Tervezés. 2006/5/17 Dr. Kulcsár László

Projekt Tervezés. 2006/5/17 Dr. Kulcsár László Projekt Tervezés 2006 1 A projekt koncepció A projekt fogalma: Szabványosított dokumentum, amely tartalmazza a fejlesztés modelljét, a modellt támogató elméleti feltételezéseket. Konkrét célok Időpont

Részletesebben

A térségfejlesztés modellje

A térségfejlesztés modellje Szereplők beazonosítása a domináns szervezetek Közigazgatás, önkormányzatok Szakmai érdekképviseletek (területi szervezetei) Vállalkozók Civil szervezetek Szakértők, falugazdászok A térségfejlesztés modellje

Részletesebben

Települési ÉRtékközpont

Települési ÉRtékközpont TÉR Települési ÉRtékközpont Lajosmizse Város Önkormányzata településüzemeltetési és -fejlesztési program kidolgozása KÉPZÉS Stratégiák szerepe 2009. A közpolitika fogalma Közpolitika: az aktuálpolitika

Részletesebben

Stratégiai döntéstámogatás módszerei

Stratégiai döntéstámogatás módszerei MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Hangsúlyeltolódás stratégiai gondolkodásmód Költségszerkezet Stratégiai döntéstámogatás

Részletesebben

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies management. Stratégiai gondolkodás fejlődése

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies management. Stratégiai gondolkodás fejlődése Master of Arts International Hotel Management and Hotel Companies management Stratégiai gondolkodás fejlődése Szükség van-e stratégiai menedzsmentre? Peter Lorange kritikus alapkérdései Gyorsan változó

Részletesebben

XX. Tanácsadás Osztály Pályázati Tanácsadási Szakmai Osztály (PTO)

XX. Tanácsadás Osztály Pályázati Tanácsadási Szakmai Osztály (PTO) XX. Tanácsadás Osztály Pályázati Tanácsadási Szakmai Osztály (PTO)! Ágazati stratégia A fejlesztések céljait és eszközeit Célrendszerük helyzetelemzésre és helyzetértékelésre épül A fejlesztési eszközöket

Részletesebben

Célmeghatározás, célhierarchia

Célmeghatározás, célhierarchia Célmeghatározás, célhierarchia ERASMUS+ Célok: A jövőbeli fejlődése során milyen irányban haladjon az intézmény. JÖVŐKÉP A célok lehetnek: 1) - stratégiai célok: általánosak, tágak, hosszú távon fogalmazzák

Részletesebben

Leggyakrabban felmerülő kérdések:

Leggyakrabban felmerülő kérdések: 1. Jobban koordinált tevékenységek 2. Meghatározza a várható fejlődést 3. Növeli a szervezet változásra való felkészültségét 4. Minimalizálja az előre nem látható eseményeket 5. Redukálja a konfliktusokat

Részletesebben

A benchmarking fogalma

A benchmarking fogalma Benchmarking Dr. Koczor Zoltán 1 A fogalma Összevetésként használt szervezet Felhasznált erőforrások ESZKÖZÖK CÉLOK Belső folyamatszabályozás Dr. Koczor Zoltán 2 1 A célja Értékelnünk kell a jelenlegi

Részletesebben

Az üzleti terv lehetséges céljai

Az üzleti terv lehetséges céljai Az üzleti terv minden vállalkozás legfontosabb dokumentuma. Fő kritériuma, hogy legyen szakszerű és egyben közérthető. Lehetőleg optimista lelkesedést tükrözzön, derüljön ki belőle az ügy iránti elkötelezettség.

Részletesebben

HTE képzési portfolió kialakítása. Előzetes megvalósíthatósági projekt november

HTE képzési portfolió kialakítása. Előzetes megvalósíthatósági projekt november HTE képzési portfolió kialakítása Előzetes megvalósíthatósági projekt 2017. november HTE képzési portfolió víziója A tudásalapú társadalom támogatása az IKT technológiához kapcsolódóan. A HTE legyen a

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

Élelmezés Stratégiája Stratégiai tervezést befolyásoló tényezők SWOT elemzés

Élelmezés Stratégiája Stratégiai tervezést befolyásoló tényezők SWOT elemzés Élelmezés Stratégiája Stratégiai tervezést befolyásoló tényezők SWOT elemzés Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart. (Seneca) Szolgáltató szféra V. B. Köz. K. Dietetikus

Részletesebben

Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ. StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013.

Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ. StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013. Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013. 1 koncepció meghatározza, hogy kiknek mit ad el, és hogyan teremt ebből pénzt a vállalkozás. StartUP Vállalkozásindítás

Részletesebben

Tantárgyi program 2014/2015. I. félév

Tantárgyi program 2014/2015. I. félév Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Vállalkozás és Emberi Erőforrások Intézeti Tanszék Tantárgyi program 2014/2015. I. félév Tantárgy megnevezése Marketingstratégia Tantárgy kódja:

Részletesebben

A befektetőbarát önkormányzat. 2011 szeptember 23. Lunk Tamás

A befektetőbarát önkormányzat. 2011 szeptember 23. Lunk Tamás A befektetőbarát önkormányzat 2011 szeptember 23. Lunk Tamás Témakörök A befektetésösztönzési stratégia A stratégiakészítés folyamata és tartalma Beavatkozások, kulcsprojektek Gyakorlati teendők a befektetők

Részletesebben

A stratégiai menedzsment áttekintése. Máté Domicián

A stratégiai menedzsment áttekintése. Máté Domicián A stratégiai menedzsment áttekintése Máté Domicián A tantárgy felépítése A stratégia alkotás menete Mi a fő célkitűzés, misszió, vízió Tényezők SWOT elemzése Külső faktorok értékelése Belső faktorok értékelése

Részletesebben

A hosszú távú stratégiai célkitűzések. Máté Domicián

A hosszú távú stratégiai célkitűzések. Máté Domicián A hosszú távú stratégiai célkitűzések Máté Domicián A stratégiai menedzsment területei Stratégia tervezése Stratégia bevezetése Stratégia ellenőrzése A stratégiai tervezés lépései A külső és belső és versenytárs

Részletesebben

B-Innovative - Entrepreneurship for Better Business in Europe

B-Innovative - Entrepreneurship for Better Business in Europe B-Innovative - Entrepreneurship for Better Business in Europe 3. előadás: Üzleti ötlet és vízió Kecskemét, 2012. december 17. A B-Innovative projekt az Európai Bizottság támogatásával valósul meg öt európai

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. Az Önkormányzati tulajdonú vállalkozói parkok kialakítása és fejlesztése Pest megye területén

ÚTMUTATÓ. Az Önkormányzati tulajdonú vállalkozói parkok kialakítása és fejlesztése Pest megye területén ÚTMUTATÓ Az Önkormányzati tulajdonú vállalkozói parkok kialakítása és fejlesztése Pest megye területén című pályázat mellékletét képező üzleti terv elkészítéséhez Az Útmutató megtalálható a Nemzetgazdasági

Részletesebben

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies Management. Marketing and Revenue Management Functional Strategy

2013.09.19. Master of Arts. International Hotel Management and Hotel Companies Management. Marketing and Revenue Management Functional Strategy Master of Arts International Hotel Management and Hotel Companies Management Marketing and Revenue Management Functional Strategy Startegy Misszió jövőkép stratégiai stratégia az elérés útja Stratégia

Részletesebben

TÁMOP /1/A projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Pályázatírás

TÁMOP /1/A projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Pályázatírás Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

Professzionális üzleti kapcsolatépítés

Professzionális üzleti kapcsolatépítés Professzionális üzleti kapcsolatépítés Üzleti kapcsolatépítés, mint ÉLETFORMA Mi Szomszéd Sógor Nagy cég Az üzleti kapcsolatépítés felértékelődésének okai Az üzleti kapcsolatépítés fogalma Üzleti kapcsolatépítés

Részletesebben

Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás

Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás Szervezeti működésfejlesztés komplexitása CMC minősítő előadás Sarlósi Tibor 2012. február 28. Érintett területek 1 Diagnózis 2 Stratégiamenedzsment 3 Folyamatmenedzsment 4 Projektmenedzsment 6 rendszerek

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVEK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTRENDSZERE

AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVEK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTRENDSZERE AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVEK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTRENDSZERE A megfelelőségi vizsgálat időtartama maximum 90 nap. Ez a határidő egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható. Ha fenntartó az intézményfejlesztési

Részletesebben

4. AZ ÜZLETI TERV VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE Az üzleti terv szerkezeti felépítése, az egyes fejezetek tartalma

4. AZ ÜZLETI TERV VÁLLALKOZÁSI ISMERETEK PEDAGÓGUSOK RÉSZÉRE Az üzleti terv szerkezeti felépítése, az egyes fejezetek tartalma 4. AZ ÜZLETI TERV 4.2. Az üzleti terv szerkezeti felépítése, az egyes fejezetek tartalma Az üzleti terv készítésének folyamata, fázisai, a célszerűen alkalmazandó elemzési és számítási módszerek eltérőek

Részletesebben

MIT TANULTUNK 100 BEFEKTETÉSBŐL ÉS

MIT TANULTUNK 100 BEFEKTETÉSBŐL ÉS MIT TANULTUNK 100 BEFEKTETÉSBŐL ÉS MIT VÁRUNK EL A KÖVETKEZŐ 100-TÓL? Pécs, 2017. október 19. Török József üzletfejlesztés és startup igazgató Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. VÁLLALATOK KOCKÁZATI TŐKE FINANSZÍROZÁSA

Részletesebben

Közpolitikai stratégiai tervezés és menedzsment jövőbeni keretei a közigazgatásban

Közpolitikai stratégiai tervezés és menedzsment jövőbeni keretei a közigazgatásban Közpolitikai stratégiai tervezés és menedzsment jövőbeni keretei a közigazgatásban Farkas Krisztina KIM közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár Minőségfejlesztés a felsőoktatásban, TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002

Részletesebben

ÜZLETI TERVEZÉS. Csepregi László 2011. március 24.

ÜZLETI TERVEZÉS. Csepregi László 2011. március 24. ÜZLETI TERVEZÉS Csepregi László 2011. március 24. Csepregi László Közgazdász A szakértőről Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Kar Kisvállalkozás-Fejlesztési Központ PhD (doktorandusz) hallgató

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Tervezés

MENEDZSMENT ALAPJAI Tervezés MENEDZSMENT ALAPJAI Tervezés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz A TERVEZÉS FÓKUSZA A menedzsment tervezési tevékenységei magukban foglalják a célok kitűzését és a célok megvalósításához vezető út

Részletesebben

6. modul. Stratégia, marketingtervezés

6. modul. Stratégia, marketingtervezés 6. modul Stratégia, marketingtervezés Készítette: Bokányiné Boda Gyöngyi AZ ISKOLAMARKETING STRATÉGIÁJA Stratégia: adott célok érdekében módszerek és feladatok összehangolása, a megvalósítási út kidolgozása.

Részletesebben

Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar)

Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) 1/15 Az üzleti terv (Renner Péter, BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar) Az üzleti tervnek három funkciója van: egy terv, amely segít az üzlet vezetésében, egy eszköz arra, hogy a múlt eseményeit figyelembe

Részletesebben

Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia?

Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia? INNOVÁCIÓ MENEDZSMENT SZOLGÁLTATÁSOK Miért érdemes technológia-transzferben gondolkoznia? Glósz és Társa Kft. 1. Magunkról: Kik vagyunk, mit tudunk, miért kerültünk ide? 2018. Glósz és Társa Kft. 2. oldal

Részletesebben

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája. 6.sz.melléklet. Swot analízis

Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája. 6.sz.melléklet. Swot analízis Kovászna megye Turizmus Fejlesztési stratégiája 6.sz.melléklet Swot analízis Erősségek Strengths A természeti környezet, a növény és állatvilág sokszínűsége borvizek gazdagsága, élő hagyományok, népszokások,

Részletesebben

Master of Arts. International Hotel management. Strategy Management

Master of Arts. International Hotel management. Strategy Management Master of Arts International Hotel management Strategy Management Stratégiai tervezés Stratégiai tervezésen a szervezet jövőjére vonatkozó hosszú távú tervek kialakítását értjük. A stratégiai tervezés

Részletesebben

NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA BUDAPEST, 2014. szeptember 9. NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA, INTEGRÁLT

Részletesebben

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 10. Előadás Üzleti terv készítés logikai felépítése Az üzleti terv megalapozó lépései A

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Marketingstratégia tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Marketingstratégia Tanszék:

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Operatív stratégia 98. lecke Stratégia: közös vízió, mely egyesíti

Részletesebben

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés

Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés Új szabvány a társadalmi felelősségvállalás fejlődéséért: ISO 26000 ÉMI-TÜV SÜD kerekasztal-beszélgetés 2012.04.26. ÉMI-TÜV SÜD Kft. 1 7 May 2012 Az RTG Vállalati Felelősség Tanácsadó Kft. és az ISO 26000

Részletesebben

2651. 1. Tételsor 1. tétel

2651. 1. Tételsor 1. tétel 2651. 1. Tételsor 1. tétel Ön egy kft. logisztikai alkalmazottja. Ez a cég új logisztikai ügyviteli fogalmakat kíván bevezetni az operatív és stratégiai működésben. A munkafolyamat célja a hatékony készletgazdálkodás

Részletesebben

Környezetelemzés módszerei

Környezetelemzés módszerei MISKOLCI EGYETEM Gazdaságtudományi Kar Üzleti Információgazdálkodási és Módszertani Intézet Számvitel Intézeti Tanszék Környezetelemzés módszerei Dr. Musinszki Zoltán A vállalkozás és környezete Közgazdasági

Részletesebben

Területi tervezés, programozás és monitoring

Területi tervezés, programozás és monitoring Területi tervezés, programozás és monitoring 8. elıadás Regionális politika egyetemi tanár A területi tervezés fogalma, jellemzıi Területi tervezés: a közösségi beavatkozás azon módja, amikor egy területrendszer

Részletesebben

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia

XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia XXVII. Magyar Minőség Hét Konferencia 2018. november 6. Dr. Fekete István Ügyvezető SzigmaSzervíz Üzleti Kockázatelemző Kft. TARTALOM Kockázatmenedzsmenttel kapcsolatos alapfogalmak Kockázatmenedzsment

Részletesebben

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA

SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA SZOLNOKI MŰSZAKI SZAKKÖZÉP- ÉS SZAKISKOLA Rendszerszintű megközelítés (Keretrendszer) Tradíciók Értékek Normák Jó gyakorlatok Közös célok Következetesség Döntések tények és érvek alapján!!idő!! MIR Eszköz

Részletesebben

Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben

Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben Helyi hálózatok szerepe a vidékfejlesztésben Tószegi-Faggyas Katalin vidékfejlesztési igazgató Vidékfejlesztési és Szaktanácsadási Igazgatóság Tudásmegosztó Nap - Székesfehérvár, 2014. november 27. A vidékfejlesztés

Részletesebben

ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Tevékenységek tervezése Gantt diagramm

ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE. Tevékenységek tervezése Gantt diagramm ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Tevékenységek tervezése Gantt diagramm TEVÉKENYSÉGEK TERVEZÉSE Fel kell vázolni egy lehetséges tevékenység sorozatot, egyfajta megoldást, illetve elvárt eredményt, amit a célrendszerrel

Részletesebben

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14.

Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing kommunikáció Bor és gasztroturizmus menedzser szakirányú továbbképzés Eger, 2014.november 14. Marketing A fogalom 1. vállalati tevékenység piaca szolgáltatások 2. filozófia Szemléletmód A vállalat

Részletesebben

I. Igaz-Hamis kérdések

I. Igaz-Hamis kérdések Évközi feladatsor Menedzsment I. 2011/2012 I. félév A tesztkérdések megoldását táblázatban kérjük összefoglalni: (feladat száma, és mellette a megoldás (A, B, C/Igaz, Hamis) szerepeljen) 1 Igaz 2 Hamis

Részletesebben

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE Mi az üzleti tervezés A józan ész diadala az önámítás felett A tervezés tisztán matematika Nagy számok törvénye Egy egész szám felírható néhány

Részletesebben

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE MI AZ ÜZLETI TERVEZÉS A józan ész diadala az önámítás felett A józan ész diadala az önámítás felett A TERVEZÉS TISZTÁN MATEMATIKA Nagy számok

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája

Szeged Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája Szeged Megyei Jogú Város Integrált Településfejlesztési Stratégiája Készült a DAOP-5.1.1/B-13 Fenntartható városfejlesztési programok előkészítése pályázati felhívásra benyújtott Fenntartható integrált

Részletesebben

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020

Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 ÉLELMISZER-FELDOLGOZÁS NÉLKÜL NINCS ÉLETKÉPES MEZŐGAZDASÁG; MEZŐGAZDASÁG NÉLKÜL NINCS ÉLHETŐ VIDÉK Magyarország közép és hosszú távú Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiája 2014-2020 Dr. Bognár Lajos helyettes

Részletesebben

Az MVM Csoport közötti stratégiája

Az MVM Csoport közötti stratégiája Az MVM Csoport 201-2020 közötti stratégiája Az új MVM jövőkép Az MVM regionálisan is versenyképes, jövő- és ügyfélorientált vállalatcsoport, amely folyamatos innováció mellett felelős, fenntartható és

Részletesebben

AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA

AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA A vállalat céljai elérése érdekében folytatott koordináció, azaz az erőforrások koordinálásának folyamata. AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA AZ IRÁNYÍTÁS FOLYAMATA A

Részletesebben

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.

Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9. Stratégia felülvizsgálat, szennyvíziszap hasznosítási és elhelyezési projektfejlesztési koncepció készítés című, KEOP- 7.9.0/12-2013-0009 azonosítószámú projekt Előzmények A Nemzeti Települési Szennyvízelvezetési

Részletesebben

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA

Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A NÖVÉNYTERMESZTÉSI ÁGAZATOK ÖKONÓMIÁJA 11. Előadás Az üzleti terv tartalmi követelményei Az üzleti terv tartalmi követelményei

Részletesebben

AZ EU FEJLESZTÉSPOLITIKÁJA ÉS TURISZTIKAI VONATKOZÁSAI

AZ EU FEJLESZTÉSPOLITIKÁJA ÉS TURISZTIKAI VONATKOZÁSAI AZ EU FEJLESZTÉSPOLITIKÁJA ÉS TURISZTIKAI VONATKOZÁSAI Területileg integrált beruházások és Közösségvezérelt helyi fejlesztés a 2014-20-as programozási időszakban Zsolt SZOKOLAI H.1 Inclusive growth, Urban

Részletesebben

Nemzetközi projektmenedzsment. Balázsy Eszter, csoportvezetı ÉARFÜ Nonprofit Kft. 2009. augusztus 17.

Nemzetközi projektmenedzsment. Balázsy Eszter, csoportvezetı ÉARFÜ Nonprofit Kft. 2009. augusztus 17. Nemzetközi projektmenedzsment Balázsy Eszter, csoportvezetı ÉARFÜ Nonprofit Kft. 2009. augusztus 17. Nemzetközi pályázatok: miben más? Hosszú elıkészítés, egyeztetés Partnerek száma 10-15 is lehet Kommunikáció

Részletesebben

Az innováció menedzsment, és eredménynövelő hatása

Az innováció menedzsment, és eredménynövelő hatása 2016 1 www.glosz.hu www.innovacio-menedzsment.hu 2016 Az innováció menedzsment, MILYEN A SIKERES INNOVÁCIÓ ÜZLETI SZEMPONTBÓL? 2 2016 A MISZTIKUS 7-ES SZÁM 1. Valós piaci igényt szolgál ki 2. Igazodik

Részletesebben

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében A foglalkoztatás fejlesztési feladatai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Kisvárda, 2017. január 23. Szabó István a megyei közgyűlés alelnöke Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Fejlesztési feladatok

Részletesebben

Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland

Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland Stratégiai menedzsment a felsőoktatásban Dr. Drótos György egyetemi docens, tanszékvezető Minőségfejlesztés a felsőoktatásban

Részletesebben

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE

STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE STRATÉGIAALKOTÁS, ÜZLETI TERVEZÉS A VÁLLALKOZÁS KREATÍV RÉSZE Mi az üzleti tervezés A józan ész diadala az önámítás felett A tervezés tisztán matematika Nagy számok törvénye Egy egész szám felírható néhány

Részletesebben

Integrált Városfejlesztési Stratégia kiindulás

Integrált Városfejlesztési Stratégia kiindulás Integrált Városfejlesztési Stratégia kiindulás Az európai uniós városfejlesztési források megszerzésének eszköze, feltétele a pályázatok értékelésének alapja, a szociális- városrehabilitációs pályázatok

Részletesebben

Stratégiai tervezés és marketingstratégia

Stratégiai tervezés és marketingstratégia 2. Stratégiai tervezés és marketingstratégia Tk. 2.fejezet Stratégiai tervezés és marketing stratégia Küldetés Vállalati célok és stratégiák Marketing alapstratégiák Üzletági célok és stratégiák Funkcionális

Részletesebben

III. Az emberi erőforrás tervezése

III. Az emberi erőforrás tervezése BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség III. Az emberi erőforrás tervezése Emberi Erőforrás Menedzsment 2012 Október 20 Gál Márk PhD Közigazgatási

Részletesebben

Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések

Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések Magyar Fejlesztési Bank MFB Tőkebefektetések MFB Csoport: integrált pénzügyi szolgáltatások Szoros és hatékony együttműködés az MFB Csoport hitelezési, befektetési, garancia vállalási és támogatási tevékenységet

Részletesebben

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája

A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája A Közép-dunántúli Régió Innovációs Stratégiája Magyar Műszaki Értelmiség Napja 2009. Dr. Szépvölgyi Ákos KDRIÜ Nonprofit Kft. 2009.05.14. A Közép-Dunántúl hosszú távú területfejlesztési koncepciója (1999)

Részletesebben

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával

Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért. NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület Felelősen a társadalomért NEA-TF-12-SZ-0109 A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával Frekvencia Egyesület konferenciája Forrásteremtés, támogatások, pénzügyi akadályok és lehetőségek

Részletesebben

Városfejlesztési stratégiák gazdasági fenntarthatósága Pécs, 2011. október 27.

Városfejlesztési stratégiák gazdasági fenntarthatósága Pécs, 2011. október 27. Városfejlesztési stratégiák gazdasági fenntarthatósága Pécs, 2011. október 27. Lunk Tamás - Wächter Balázs Vital Pro Kft Tartalom Stratégia gazdasági fenntarthatósága Szubjektív helyzetkép A strukturális

Részletesebben

Konzultáció és kommunikáció a szereplők azonosítása a helyi érdekeltek bevonása a tervezésbe és a megvalósításba politikai támogatás megszilárdítása

Konzultáció és kommunikáció a szereplők azonosítása a helyi érdekeltek bevonása a tervezésbe és a megvalósításba politikai támogatás megszilárdítása Társadalmi integráció Közösségi tervezés, participáció HOGYAN? Módszertan, A közösségi tervezés alapelemei Konzultáció és kommunikáció a szereplők azonosítása a helyi érdekeltek bevonása a tervezésbe és

Részletesebben

Fenntartható városi mobilitási tervek A módszertan alkalmazási lehetőségei

Fenntartható városi mobilitási tervek A módszertan alkalmazási lehetőségei Fenntartható városi mobilitási tervek A módszertan alkalmazási lehetőségei EMH konferencia, Kecskemét, 2012.05.24. Gertheis Antal Városkutatás Kft. A prezentáció a Rupprecht Consult anyagainak felhasználásával

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Marketingstratégia. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és menedzsment BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Marketingstratégia tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2016/2017) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Marketingstratégia Tanszék:

Részletesebben

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez.

Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. Schindler Útmutató A cél meghatározása. Az út kijelölése. Stratégiai iránymutatás a felvonó és mozgólépcső piacon való siker eléréséhez. 2 l Schindler Útmutató Kötelezettségvállalásunk Kedves Kollégák,

Részletesebben

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Beruházási pályázati lehetőségek Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Beruházási pályázati lehetőségek 2014-2020 Szilágyi Péter Élelmiszer-feldolgozási Főosztály TÁMOGATÓ VÁLLALKOZÁSI KÖRNYEZET Magyarország közép és hosszú távú élelmiszeripari fejlesztési stratégiája A STRATÉGIA

Részletesebben

Előttem az utódom -avagy vállalkozói generációváltás problémái. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Cégvezetők klubja

Előttem az utódom -avagy vállalkozói generációváltás problémái. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Cégvezetők klubja www.pwc.com/hu www.retiantallpartners.hu Előttem az utódom -avagy vállalkozói generációváltás problémái Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Cégvezetők klubja Dr. Antall György, ügyvéd

Részletesebben

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI

PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI PROJEKT MENEDZSMENT ERŐFORRÁS KÉRDÉSEI Dr. Prónay Gábor 2. Távközlési és Informatikai PM Fórum PM DEFINÍCIÓ Költség - minőség - idő - méret C = f (P,T,S ) Rendszer - szervezet - emberek rendszertechnikai

Részletesebben

letfejlesztés Gyakorlat STRATÉGIAI TERVEZÉS Gyakorlatvezető: Mátyás Izolda

letfejlesztés Gyakorlat STRATÉGIAI TERVEZÉS Gyakorlatvezető: Mátyás Izolda Település- és s Területfejleszt letfejlesztés Gyakorlat STRATÉGIAI TERVEZÉS 2008-2009 2009 tanév. I. félévf Gyakorlatvezető: Mátyás Izolda matyas.izolda@kti.szie.hu GYAKORLAT CÉLJAC A STRATÉGIAI GONDOLKODÁSMÓD

Részletesebben

Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása

Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása Innováció menedzsment szolgáltatások bemutatása Az innovációról a vállalkozásoknak egyszerűen 2015 1 www.glosz.hu 2015 Milyen szolgáltatásokat kínálunk az innováció menedzsment részeként? Az innováció

Részletesebben

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont)

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont) 16. A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és 9004 5. pont) 16.1 A vezetőség elkötelezettsége (ISO 9001 és 9004 5.1. pont) A vezetőség felelősségi körére vonatkozó fejezet a két szabványban szinte azonos

Részletesebben

A MARKETING FOGALMA február 01.

A MARKETING FOGALMA február 01. A MARKETING FOGALMA 2019. február 01. Szűkebb értelemben: - vállalati tevékenység, - amely elemzi a piacot, - meghatározza az eladni kívánt termékeket és szolgáltatásokat, - megismerteti azokat a fogyasztókkal,

Részletesebben

A decentralizált megújuló energia Magyarországon

A decentralizált megújuló energia Magyarországon A decentralizált megújuló energia Magyarországon Közpolitikai gondolatok Őri István Green Capital Zrt. Bevált portugál gyakorlatok konferencia Nyíregyháza 2010. június 4. Miről fogok beszélni? A portugál-magyar

Részletesebben

Pályázati felhívás. A mentorálási szolgáltatás célja

Pályázati felhívás. A mentorálási szolgáltatás célja Pályázati felhívás Az (OFA Nonprofit Kft.) pályázatot hirdet Társadalmi vállalkozások mentorálására a GINOP-5.1.2-15-2016-00001 PiacTárs Kiemelt projekt a társadalmi vállalkozások ösztönzésére a kiemelt

Részletesebben

Útmutató a vállalkozási elképzelés és a projektötlet megfogalmazásához, leírásához

Útmutató a vállalkozási elképzelés és a projektötlet megfogalmazásához, leírásához Vezetői összefoglaló (mutassa be az üzleti tervet, fejtse ki, miért érdemes éppen az Ön üzleti elképzeléseit támogatásban részesíteni max. 1200 karakterben!) Rövid állítások formájában összegezze azt,

Részletesebben

PROJEKTBEMUTATÁS A projekt háttere és főbb célkitűzései A projekt módszertani megközelítései

PROJEKTBEMUTATÁS A projekt háttere és főbb célkitűzései A projekt módszertani megközelítései APP4INNO Projekt Establishment and promotion of new approaches and tools for the strengthening of primary sector's competitiveness and innovation in the South East Europe PROJEKTBEMUTATÁS A projekt háttere

Részletesebben

A vállalkozások pénzügyi döntései

A vállalkozások pénzügyi döntései A vállalkozások pénzügyi döntései A pénzügyi döntések tartalma A pénzügyi döntések típusai A döntés tárgya szerint A döntések időtartama szerint A pénzügyi döntések célja Az irányítás és tulajdonlás különválasztása

Részletesebben

avagy az elveszett bizalom nyomában Fenntarthatósági jelentések vizsgálata Urbán Katalin ügyvezető, vezető tanácsadó Alternate

avagy az elveszett bizalom nyomában Fenntarthatósági jelentések vizsgálata Urbán Katalin ügyvezető, vezető tanácsadó Alternate A válság hatása avagy az elveszett bizalom nyomában Fenntarthatósági jelentések vizsgálata Urbán Katalin ügyvezető, vezető tanácsadó Alternate Bemutatkozás Magamról: Jogi szakokleveles környezetmérnök,

Részletesebben

Pályázatkészítés alapja I. - Projekt ciklus menedzsment

Pályázatkészítés alapja I. - Projekt ciklus menedzsment Pályázatkészítés alapja I. - Projekt ciklus menedzsment A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése ÁROP-1.1.5/C A Tokaji Kistérség Fejlesztési és Együttműködési

Részletesebben

KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN

KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN KIHÍVÁSOK A TELEPÜLÉS MARKETINGBEN Dr. habil. Szabó Zoltán PhD MBA Vada Gergely - Vezető tanácsadó TÉMAKÖRÖK Célcsoportok 10 K SWOT MIR Exponenciális tervezés Kulcs a Befektetőkhöz Tervezési projekt -

Részletesebben

Intelligens szakosodás alapú regionális innovációs stratégia (RIS3)

Intelligens szakosodás alapú regionális innovációs stratégia (RIS3) Intelligens szakosodás alapú regionális innovációs stratégia (RIS3) 2014-2020 között kohéziós politika céljai Járuljon hozzáaz EU 2020 stratégia céljainak megvalósításához Hangsúly: az eredményeken legyen!

Részletesebben

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát

Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A MARKETING ESZKÖZEI Az Information Dynamics növeli a marketing hatékonyságát A marketing fontos feladata a vevők és a vállalatok közötti, valamint a vállalati hálózaton belüli információk kezelése. Az

Részletesebben

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály

Élelmiszeripari intézkedések. Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Élelmiszeripari intézkedések Gyaraky Zoltán főosztályvezető Élelmiszer-feldolgozási Főosztály Magyar élelmiszeripar főbb adatok, 2011 Feldolgozóiparon belül a harmadik legjelentősebb ágazat, mintegy 2271

Részletesebben

Élelmezési menedzser Élelmezésvezető

Élelmezési menedzser Élelmezésvezető 151808 Menedzseri feladatok végzése A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben