TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam"

Átírás

1 TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam

2 1. Célok, feladatok- általános fejlesztési követelmények: 1.1 Az életvitel és gyakorlati ismeretek tartalma a modern általános műveltség nélkülözhetetlen része. Alapvető feladat olyan gyermekeket nevelni, akik megfelelnek a mai világ kihívásainak, megalapozni olyan ismereteket, amelyek továbbfejlesztve alkalmasak a jövőbeni felhasználásra is. Olyan ismereteket, készségeket, képességeket, beállítódásokat alakít, melyek segítik a modern technika és gazdaság eredményeinek ésszerű felhasználását, ugyanakkor óvnak annak deformáló, elidegenítő hatásától. A tanulók alsóbb osztályokban és otthon tanult technikai és háztartási ismereteinek továbbfejlesztése. 1.2 A technika főbb ismeretköreinek: a modellezés, a közlekedés és a kertgazdálkodás ismeretanyagának folyamatos, körkörös bővítése. A tárgy alapvető célja, hogy megismertesse a tanulókat a természet-és társadalomtudományok korszerű alkalmazásának módjával a gyakorlatban. A megvalósításra, működésre koncentrál, a tevékenységre épít az önálló probléma megoldáson keresztül. A tárgy más tárgyak ismeretanyagát kibővíti, alkalmazza, sajátos rendszerébe foglalja, tehát szintetizáló funkciót tölt be. A tevékenység jellegéből adódóan lehetőség nyílik az észlelés, érzékelés fejlesztésére, a munkamozdulatok összerendezettségének fokozására, ugyanakkor fontos szerepet tölt be a tanulók akarati nevelésében és munkaerkölcsének fejlesztésében. A technika, a gazdaság világában,a környezetben kreatív módon tudjanak élni. Kezdőszinten alapvető feladat a kézügyesség kiművelése. Alapvető feladat továbbá térszemléletük, tervezési, modellezési, esztétikai érzékük fejlesztése a tanulóknak. A technikai rendszerek elemzésein keresztül jussanak el az emberiség számára jelentős és égetően fontos problémákhoz, a gazdaságosság, környezet-és természetvédelem kérdéseihez. Tudjanak önállóan, biztonságosan és kultúráltan közlekedni a helyes közlekedési formák és szokások kialakításán keresztül. Olyan ismeretek, magatartási formák kialakítása, melyekkel megelőzhetők a közlekedési balesetek. 1.3 A háztartástan főbb ismeretköreinek: az egészség, a táplálkozás, a gazdálkodás, a ruházkodás és a lakás-lakókörnyezet ismeretanyagának életkorhoz igazodó bővítése. Legyenek képesek egészséges életvitelt kialakítani, életmódjukra vonatkozóan helyes döntéseket hozni. A szép, célszerű otthon kialakítására való igényesség. Támogatás nyújtása a káros függőségekhez szokás kialakulásának megelőzésében. A korszerű, egészséges táplálkozás, helyes étkezési szokások kialakítása. A helyes napirend megtervezése. A lakás, ruházat tisztántartására való igényesség kialakítása. A szolgáltatások használatában tájékozottság kialakítása.

3 A gazdálkodással kapcsolatos összefüggések felismertetése. Az energiatakarékosság szükségletének beláttatása. A háztartási megtakarítások lehetőségei. A környezetvédelem fontosságának megismertetése, környezetkímélő módszerek alkalmazása. 2. Követelmények A tanulók: ismerje a mesterséges környezet vizsgált rendszereinek funkcióit, szerkezetét és működését. képes legyen ok-okozati összefüggések, problémák felismerésére, a feladatok megoldására. tudja az alapvető tervezési-szervezési ismereteket és legyenek képesek a tárgyak, modellek készítésében ezeket tudatosan alkalmazni. fejlődjön térszemlélete, képolvasási-, rajzolvasási, tervezési, szervezési, modellezési, esztétikai érzéke, képessége. értékelő és elemző készsége, beszéd- és kifejező készsége fejlődjön a tervezési-, kivitelezési munka során. az elemi munkaszokásokat, algoritmusokat, a kultúrált magatartást és életvitelt sajátítsa el. ismerje fel a környezetvédelmi lehetőségeket környezetében. vigyázzon munkaeszközeire, környezetére. legyen képes munkáját kitartóan, céltudatosan, és balesetmentesen végezni. vegye figyelembe az energia-anyagtakarékossági szempontokat. legyen képes használni az ismeretterjesztő műveket-lexikonokat, szótárakat, szakkönyveket, szaklapokat, folyóiratokat. 2.1 Háztartástan, életvitel: ismerje a helyes életmód szokásait. váljon otthonát szerető személyiséggé. vállaljon kötelezettséget a háztartási, családi feladatok ellátásában az életkorának megfelelő szinten. ismerje meg a háztartásra vonatkozó egészségügyi, higiéniai szabályokat. törekedjen az ízléses és tiszta munkavégzésre. ismerje a háztartásokban leggyakrabban használt élelmiszereket, azok tápanyagtartalmát, elkészítésének módját. legyen nyitott a korszerű táplálkozás iránt. váljon szokásává az egészséges, kultúrált étkezés. ismerje a leggyakoribb textilanyagokat, a feldolgozás és felhasználás szempontjából. legyen képes a lakás, ruházat gondozására, ápolására. ismerje a lakás, ruházat, környezet, a test tisztántartásának célját és módját. ismerje a háztartási jövedelmek összetételét, eredetét, bevétel-kiadás tervezési módját. 2.2 Technika: tudjon tájékozódni a technikai környezetben, összevetve az emberi igényekkel és lehetőségekkel. ismerje fel a kultúráltan használt technika előnyeit és lehetőségeit.

4 ismerje a modell és makett fogalmát, tudja jelentőségüket a problémák megoldásánál. ismerje környezetének legjelentősebb anyagait, azok tulajdonságait, főbb gyártástechnológiai folyamatait. ismerje az anyagok tulajdonságainak és felhasználásuknak az összefüggéseit. ismerjen néhány anyagvizsgálati módszert. ismerje a használt szerszámokat és balesetmentes használatukat. ismerje a gyalogos, tömeg, kerékpáros, segédmotoros közlekedés szabályait, azok gyakorlati alkalmazásait. legyen tisztában a közlekedés pozitív magatartás formáival. 3. A magasabb évfolyamba lépés feltételei: A technika és életvitel tantárgyban az elméleti és gyakorlati jellegű ismeretek ötvöződnek, ezért a tantervben szereplő témák elsajátításához az elméleti tanulás mellett gyakorlati tevékenység is szükséges. Így nincs olyan gyermek, aki valamilyen téren ne tudna eredményt felmutatni, legyen az gyakorlati tevékenység, vagy elméleti ismeret. A továbblépés feltételei az egyes évfolyamoknál található. 4. Értékelés, ellenőrzés, minősítés módjai: 4.1 Az értékelés típusai: Az értékelés legyen ösztönző, formáló, ahol figyelembe kell venni a tanulók személyiségének sajátosságait, de az összegző, minősítő értékelést sem szabad elhanyagolni. Előbbi értékelést (ösztönző, formáló) az egyes témakörökön belül, illetve a gyakorlati tevékenységek értékelésénél alkalmazzuk. Az összegző, lezáró értékelésre egy-egy tematikus egységnek a lezárásakor kerüljön sor minősítő jelleggel. 4.2 Az értékelés alapelvei: A tanulókkal szemben csak olyan követelményt támasszunk, amely összhangban van életkori sajátosságukkal, összhangban van tudásukkal, érvényesül benne a fokozatosság elve, ösztönző, nevelő hatással van. 4.3 Az értékelés menete: az elméleti és gyakorlati téren egyaránt fontos az értékelési szempontok megadása (pontosság, forma, kidolgozás, a terv megvalósítása, a modell működése és elméleti alapjának magyarázata, önálló megoldási lehetőségek az elméleti és gyakorlati kivitelezésben). önellenőrzés és önértékelés kialakításának fontossága. javítási lehetőségek feltárása. fejlődési tendencia figyelembe vétele. 4.4 Az értékelés formái: a tevékenység megfigyelése és szóbeli megbeszélése, értékelése

5 modellek, munkadarabok értékelése előre megadott szempontok alapján szóbeli, írásbeli felelet elméleti ismeretekből rajzok, modellek osztályozása tesztek, dolgozatok, beszámolók osztályozása. 4.5 Az értékelés témája: tervezés esetén a pontos mérést és a rajzeszközök használatát, az anyagok tulajdonságai alapján a helyes anyag kiválasztását, az eszközök-és szerszámok helyes használatát, a pontos munkavégzést, épített, szerelt modellek készítése során a konstruáló képességet, illetve a modell működőképességét, a közlekedési szabályok ismerete mellett a közlekedési magatartásukat is értékeljük, a háztartástan témakörén belül a cselekvésformákat, viselkedésformákat elsősorban szituációs helyzetben dolgozzuk fel és értékeljük, a kertgazdálkodás témakörén belül a környezetünkben található problémák megoldását kérjük számon. 4.6 Az értékelés módja: Az Oktatási Törvénynek megfelelően az értékelés, minősítés érdemjeggyel, osztályzattal történik. Az érdemjegy lehet: elégtelen (1), elégséges (2),...,jeles(5). A tanuló egyes érdemjegye elégséges(2),ha az adott téma helyi tantervben meghatározott rendszerének megfelelő minimális teljesítmény legalább 90%-át tejesíti. A tanuló egyes érdemjegye jeles (5), ha az adott témában, tananyag egységben a helyi tanterv által meghatározott optimum követelményeket legalább 90%-ban teljesíti. A két érdemjegy között lévő további differenciálásnál az optimum követelmények a mérvadók. Általában legyen igaz, -melytől az egyéni sajátosságok figyelembe vétele mellett indokolt esetben lehet eltérni, a következők: jó(4)- az optimum követelmények 89-80%-a közepes(3)- az optimum követelmények 79-60%-a 5. Átjárhatóság 5.1 Kilépési pontok: Adottak a 6., illetve a 8. évfolyam végén a város és környéke iskolaszerkezetének megfelelően. 5.2 Átlépési pontok: Intézményen belül: A technika és életvitel tárgy keretén belül az átjárhatóság biztosított különbözeti vizsga nélkül. Oka: a párhuzamos osztályokban az óraszám megegyezik Más intézményből átvett tanulók: Minden tanév elején az érkező tanulók szintfelmérése, igény szerinti szintre hozásuk folyamatosan.

6 TECHNIKA 5. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 1 ÓRA (+1 óra csoportbontásra) ÉVES ÓRASZÁM: 37 ÓRA CÉL: A technika főbb ismeretköreinek: az anyag-átalakítás, tervezés, a modellezés, a közlekedés és a kertgazdálkodás ismeretanyagának bővítése. A háztartástan főbb ismeretköreinek - az egészség, a táplálkozás. a gazdálkodás, a ruházkodás és a lakás-lakókörnyezet bővítése. Tudjanak otthonosan tájékozódni közvetlen környezetük technikai világában, kreatív módon gondolkodjanak környezetükről. Kézügyességük, térszemléletük, esztétikai érzékük fejlődjön. Tudjanak önállóan és biztonságosan közlekedni. Ismerjék a háztartási tevékenységeket és eszközöket, legyenek képesek részt venni a családi munkamegosztásban. KÖVETELMÉNY: A tanulók: ismerjék a mesterséges környezet egyes rendszereinek funkcióit, szerkezetét és működését; képesek legyenek ok és okozati összefüggések felismerésére; tudják az alapvető tervezési ismereteket-képzelet, lényegkiemelés, térérzékelés, méretbecslés-és legyenek képesek ezeket alkalmazni; tárgyak, modellek készítésének előkészítésére, kivitelezésére legyenek képesek; az elemi munkaszokásokat és algoritmusokat sajátítsák el; ismerjék a legfontosabb közlekedési szabályokat és a helyes magatartásformák szerint közlekedjenek; ismerjék fel a munkamegosztás jelentőségét és e szerint cselekedjenek a családban. Ismerjék és alkalmazzák a kommunikáció eszközeit. ELŐZMÉNY: Mértékegységek, mérési módok ismerete. A 1-4. osztályok technika ismereteinek megfelelő szinten tájékozódás a közvetlen környezetben. TARTALOM: 1. Az ember és környezete 2 óra 2. Anyagok és átalakításuk 13 óra 3. Települések kialakítása és fejlesztése 12 óra 4. Élet a településeken 2 óra 5. A kommunikáció eszközei és módjai 3 óra 6. Kertkedvelőknek, kertészkedőknek 3 óra 5. Szabadon felhasználható 2 óra összesen: 37 óra

7 Témakör: ismeret és tevékenység Az ember átalakítja környezetét 2 óra A környezet bemutatása, a természeti, társadalmi és technikai környezet történeti elemzése. Az életfeltételt jelentő szükségletek áttekintése. Anyagok alkalmazásuk 13 óra (ebből) A lakás és anyagai:(4 óra) > a lakás funkciói > a hagyományos építőanyagok; tulajdonságai és alkalmazásuk > épített lakószerkezetek viselkedése külső behatásokra. > lakószerkezeti modellek. > megmunkáló kéziszerszámok és műveletek. Ruházkodás és anyagai: (4 óra) > az éghajlat változása és a ruházkodás. > a ruházattal szemben támasztott követelmények > a ruházkodás alapanyagai. > szerkezeti és tulajdonsági vizsgálatok. > öltözködési tervek készítése, egyszerű fonal- és textil munkák tervezése, kivitelezése. A környezet alapfogalmainak megismerése. Tájékozódás a környezetben. Az ember legfontosabb szükségleteinek ismerete. Ismerje a lakás és részeinek funkcióit, szerkezeti felépítését. Igazodjon el a hagyományos építőanyagok között. Olvassa az egyszerű alap és homlokzati rajzokat. Kreatív módon modellezzen. Ismerje a tanuló a természetes és mesterséges szálanyagok közti különbségeket. Szerezzen jártasságot egyszerű öltözködési tervek összeállításában, és a ruhaneműk tisztításában. Tudjon tájékozódni környezetében. Tudjon egyszerű tervet, vázlatrajzot készíteni megoldásához. Megfigyeléseit tudja rendszerezni, leírni. A használatos szerszámokat tudja balesetmentesen használni. A makett értelmezése. Ruházatának karbantartása, ápolása. Egykét öltésfajta ismerete. Témakör: ismeret és tevékenység

8 Táplálkozás anyagai: (5 óra) > táplálkozás különböző korokban, a magyar táplálkozási szokások. > az élelmiszerek összetétele, szerkezete és tulajdonságai. > a konyha, ételfeldolgozó eljárások. > egyszerűételek készítése receptek alapján étrendek, a családi asztal. Ismerje a tanuló az egészséges tápanyagokat, az értékmegőrző konyhatechnikai eljárásokat. Tudjon egyszerűbb ételeket készíteni, tárolni és esztétikusan teríteni. Ismerje a legfontosabb tápanyagokat, a rendszeres étkezés fontosságát. Tudjon ízlésesen teríteni. Települések kialakítása és fejlesztése 12 óra (ebből) Település típusok és szerkezetek: (3 óra) > településtörténet > a városiasodás. > település funkciók és -szerkezetek. > települési modellek. Zöld területek: (2 óra) > a zöld növényzet szerepe környezetünkben. > növények ápolása Ismerje a települések kialakulásának történetét,a legfontosabb település típusokat. Legyen tájékozott a városi fejlődésben. Ismerje a város funkcionális egységeit, szerkezeti megoldásait. Legyen képes település részletről egyszerűsített helyszínrajzokat és maketteket készíteni. Ismerje a zöld növények szerepét, a haszonkertek és a díszkertek közötti különbségeket. Tudja a környezetében található haszon- és dísznövényeket szakszerűen gondozni. Megfigyeléseinek rendszerezése és leírása. Közvetlen környezetük alapvető jellemzése. Egyszerű vázlatrajz és makett készítése. A növények életfeltételei. A kertek szerepének felismerése környezetünkben.

9 Témakör: ismeret és tevékenység Közlekedés településeken: (7 óra) > a közlekedés történetéből. > közlekedési eszközök modellezése. > a közlekedés rendszere > gyalogosan-kerékpárral. > tömegközlekedés, kerékpáros közlekedés Legyen jártas a biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedésben, a legbiztonságosabb közlekedési útvonal kiválasztásában. Legyen tájékozott a városi közlekedés, a tömegközlekedés történetében, főbb sajátosságaiban. Ismerje a tervezés, kivitelezés folyamatát. A munkadarab-, a makett- és a modellkészítés szerszámait, munkafogásait és a kapcsolódó műveleteket. Elemi tájékozottság a közlekedési eszközök működésében. A műveleti sorrend megtervezése, hozzá szükséges anyagok és eszközök kiválasztása. Vázlat készítése. A gyalogos-, a tömeg-, valamint a kerékpáros közlekedés alapvető szabályai. Élet a településeken 2 óra > Egészségünk fejlesztése. > Gazdálkodási teendőink. Tudja önmagát és környezetét az igényeknek megfelelő szinten tartani. Képes legyen környezetét tudatosan alakítani. Legyen tájékozott a jövedelmekről és a felhasználásukról. Értse a gazdaságosság és a takarékosság követelményét. Az egészséges életmód feltételeinek megismerése.

10 Témakör: ismeret és tevékenység A kommunikáció eszközei és módjai 3 óra > A kommunikáció, az információ technikai eszközei. > Műszaki kommunikáció. Kertművelőknek, kertkedvelőknek 3 óra > A növények életfeltételei. > Egyszerű talajvizsgálatok, > Kerti növények. Ismeretek bővítése, rendszerezése, összefoglalás, számonkérés Biztosan használja az egyszerű információ-hordozókat. Legyen tájékozott az informatikai fejlődés irányáról. Egyszerű testekről tudjon vetületi képeket készíteni. Ismerje a vonalvastagságok és vonalfajták jelentését, a méretarányt tudja értelmezni. Ismerje és használja a méretezés szabályait. Összetett testek, és vetületei között ismerje fel a kapcsolatot. Tudja milyen életfeltételeket kell biztosítani a növények megfelelő fejlődéséhez. Ismerje a főbb talajtípusokat, a talaj alkotórészeit és tulajdonságait. A kommunikáció alapfogalmainak alkalmazása, tömegkommunikációs eszközök kezelése. Egyszerű műszaki rajzok leolvasása (méret, elrendezés). Mérés milliméter pontossággal. Ismerje fel a haszonkertben termesztett zöldségféléket. Ismerje meg a növények életfeltételeit. Szabadfelhasználásra 2 óra

11 TECHNIKA 6. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 1 ÓRA (+1 óra csoportbontásra) ÉVES ÓRASZÁM: 37 ÓRA CÉL: A tanulók 5. osztályban tanult életvitellel kapcsolatos ismereteinek felelevenítése és rendszerezése. A fogyasztás és a fejlődés összefüggéseinek felismerése. A korszerű anyagok tudatos alkalmazása. A lakás kialakítás és fejlesztés összefüggéseinek megismerése. Ismerjék az egészséges életmód eszközrendszerét. A gazdálkodói, vállalkozói szemlélet megértése. Tudják a tömegközlekedés főbb szabályait és képesek legyenek alkalmazni. Követelmény A tanulók: ismerjék a környezetalakítás irányait és következményeit; képesek legyenek a problémák felismerésére és feloldás megtervezésére, kivitelezésére; tudják terveiket szakszerűen, balesetmentesen kivitelezni, produktumukat reálisan értékelni; ismerjék az anyag összetételének, szerkezetének, tulajdonságainak és felhasználási funkcióinak összefüggéseit; tudjanak tájékozódni a szakmai dokumentumokban, szakirodalmakban; ismerjék a gazdaságos és hatékony munkavégzés jellemzőit; Előzmény Az 5. osztály életvitel és gyakorlati ismeretek körében megfelelő szintű tájékozódás. Tartalom 1. Az ember átalakítja környezetét 2 óra 2. Épített tér és alakítása 13 óra 3. Mindennapjaink 7 óra 4. Közlekedés új módon 3 óra 5. Kommunikáció és technika 4 óra 6. Technikai rendszerek 5 óra 7. Szabadon felhasználható 3 óra összesen: 37 óra

12 Témakör: ismeret és tevékenység Az ember átalakítja környezetér 1 óra > a fejlődés irányai. > a környezet alakítás elvei, a növekedés határai. > növekvő és változó emberi szükségletek. A fejlődés és fogyasztás alapfogalmainak megismerése. Tájékozódás a jelen és jövő környezeti problémáiban. Tudja megfigyeléseit, tapasztalatait rendszerezni megadott szempontok alapján. Ismerje a technikai fejlődés irányát, s hatását a környezetre. Épített tér és alakítása 13 óra(ebből) Lakások és lakóházak építése 3 óra > építkezés hagyományos és korszerű anyagokkal. > a tervezéstől a kivitelezésig. > a lakás tervrajzai. > szakipari munkák a lakásban. A lakás, mint technikai rendszer 1 óra > a lakás pereme, áramok közérzet és komfort a lakásban Ismerje a lakóházak építési eljárásait, anyagait, menetét, az építkezés hatósági elvárásait. Tudja értelmezni a házak és lakások alapés homlokzati rajzait. Ismerje meg a lakás anyag, energia és információ áramait, kapcsolatait. Ismerje a kellemes közérzet tényezőit, a komfort fokozatok jellemzőit. Mérés mm pontossággal. Tudjon leolvasni különböző adatokat rajzos ábrákról. Tudja értelmezni a vetületi ábrát.

13 Témakör: ismeret és tevékenység Lakberendezés 6 óra > a lakás beosztása, berendezési elvek. > épített és mobil berendezések. > funkciószemlélet a lakás berendezésében. > bútortörténet. > textil a lakásban. > rendezzük be szobánkat! Növények a lakásban 3 óra > növények mesterséges környezetben > növénytartó edények > szobanövények ápolása > szobai dísznövények szaporítása > a mi cserepes növényünk. > vágott virágok a lakásban. Legyen tájékozott a lakás berendezésének alapelveiben. Képes legyen egy helyiség alaprajz alapján berendezési tervét elkészíteni. Ismerje a bútorok funkcióit, a népművészeti bútorok kialakulásának körülményeit. Ismerje a díszítő textíliák alkalmazásait, kezelésüket. Tudjon egyszerűtextil díszt készíteni, ismerje a megmunkálás eszközeit. Ismerje a szobai dísznövények elhelyezésének követelményeit. Növénytartó edények ismerete. Önálló elképzelés alapján díszítsen virágtartó edényt. A növények téralakító, esztétikai és mikrokörnyezeti hatásainak ismerete. Legyen képes saját szobáját megtervezni önállóan. A takarító eszközöket tudja biztonságosan kezelni. Ismerje fel, hogy a szobanövények hozzátartoznak a kultúrált lakáshoz. Ismerje a szobanövények alapvető ápolását, gondozását. Mindennapjaink 7 óra A korszerű konyha 5 óra > otthoni munkahelyeink. > α konyhatörténete > a konyha épített és mobil berendezései. > asztal terítése, egyszerű ételek > élelmiszereink, egészségünk. > ételhigiénia követelményei Ismerje a tanuló a konyha és eszközeinek funkcióját, balesetmentes kezelését. Képes legyen a konyhában higiénikus munkavégzésre, egyszerű étel készítésére, ízléses terítésre, tálalásra. Tudja az alapvető higiénés rendszabályokat. Ismerje az egészséges, kultúrált étkezés alapvetőszabályait. Ismerjen néhány egyszerű ételkészítési eljárást. Témakör: ismeret és tevékenység Egészségünk fejlesztése

14 1 óra > a megjelenés előfeltételei. > tisztálkodás és ápolószerek. Gazdálkodási teendőink 1 óra > szolgáltatások igénybevétele Közlekedés új módon 3 óra > tömegközlekedésről, előnye > utazás gépjárművel. > a kerékpár reneszánsza. Kommunikáció és technika 4 óra > az információ átadás története > kommunikáció a számítógéppel > logikai áramkörök > műszaki kommunikáció Legyen képes a tanuló önmaga és környezete tisztántartására, ismerje a tisztálkodás módjait és korszerű eszközeit. Ismerje fel a fertőzési lehetőségeket. Legyen jártas a tanuló az élelmiszerek bevásárlásában. Ismerje a gyakoribb fertőzési lehetőségeket, az élelmiszerekkel kapcsolatos higiéniai követelményeket. Ismerje a tömegközlekedés (költség, környezetvédelem, gyorsaság, kényelem) sajátosságait. Ismerje a kerékpár biztonsági berendezéseit és követelményeit, vizsgálatát, karbantartását. Váljon készséggé a kerékpározás, a rávonatkozó szabályismeret, a döntéshozatal. Tudja használni a menetrendet utak tervezésénél. Ismerje az információ átadásának történetét. Egyszerű és logikai áramköröket tudjon modellezni. Tudjon önállóan egyszerű axonometrikus és vetületi rajzot készíteni és olvasni. Tudja önmagát és környezetét rendszeresen tisztántartani. Ismerje környezete (az élelmiszerek) alapvető higiéniai követelményeit. A tömegközlekedés és a kerékpáros közlekedés szabályai és alkalmazása a gyakorlatban. Ismerje a kerékpározás alapvető biztonsági felszerelését. Egyszerű szerelés önálló végzése. Egyszerű műszaki rajz önálló használata. Témakör: ismeret és tevékenység Technikai rendszerek 5 óra

15 > környezetünk rendszerei > az anyagtechnológiák > gépesítés > anyagvizsgálat és biztonság Tudja egyszerű technikai rendszerek funkcióit, szerkezetét, folyamatait elemezni. Ismerje fel a gépek feladatát. Tudjon tájékozódni egyszerű gépek részfolyamataiban. Ismerje a jelentős találmányokat és feltalálóikat. Ismerje az anyagkiválasztás szempontjait. Tudja kiválasztani egy egyszerű munkafolyamat megfelelő eszközeit.

16 TECHNIKA 7. ÉVFOLYAM HETI ÓRASZÁM: 1 ÓRA (+1 óra csoportbontásra) ÉVES ÓRASZÁM: 37 ÓRA Cél: A környezetbarát technika jelentőségének megértetése. A környezet átalakításába való aktív bekapcsolás. Tudjanak lakókörnyezetük rendszereiben otthonosan tájékozódni, legyenek képesek a problémák megfogalmazására és megoldására. Tervezési képességeik fejlődjenek. Legyenek képesek a közlekedési helyzetek helyes és gyors felmérésére. Testüket, ruházatukat igényesen ápolják. Tudatosan és helyesen táplálkozzanak. Követelmény A tanulók: ismerjék a technikatörténet főbb korszakait, a lényeges találmányokat; ismerjék fel a szükségletek és a lehetőségek közötti összefüggéseket; Ismerjék fel az információs rendszerek egységeit. Tudjanak gyártási folyamatot elemezni. Ismerjék az energiaforrások főbb jellemzőit. legyenek gyakorlottak a műszaki ábrázolás alapjaiban; tudják az egyszerű szerszámokat és eszközöket kiválasztani, szakszerűen és balesetmentesen használni; a közlekedésben kulturált magatartást tanúsítsanak; Előzmény: Az 5-6. osztályok életvitel ismereteinek megfelelő szinten tájékozódás a közvetlen környezetben. Összefüggések keresésnek képessége. Tartalom: 1. Anyagi javak előállítása 3 óra 2. Korszerű rendszerek 11 óra 3. Lakókörnyezetünk rendszerei 13 óra 4. Élet a településeken 7 óra 5. Szabadon felhasználható 3 óra Összesen: 37 óra

17 Témakör: ismeret és tevékenység Anyagi javak előállítása 3 óra > fogyasztás és termelés. > termelési centrumok környezetünkben. > hulladékok környezetünkben Korszerű rendszerek létrehozása 11 óra Energia előállítása és felhasználása 2 /2/ óra > energia felhasználás különböző korokban. > ásványi energia hordozók. > megújuló energiaforrások. Informatikai rendszerek 2 óra > az információ átadásának története. > az információ átadás folyamata. > a számítógép, mint információ továbbító és átalakító rendszer. Ismerje a fogyasztás és termelés jellemzőit. Legyen tájékozott a fontosabb technoló-giákban. Képes legyen a környezet tárgyait, jelenségeit különböző szempontok szerint rendszerezni. Ismerje a technoló-giák környezettel való kapcsolatát, a hulladék probléma különböző megoldásait. Tudjon egyszerű esettanulmányt készíteni. Ismerje az energia átalakításának problémáit. Legyen tájékozott az energiaátalakítások környezeti hatásaiban. Ismerje az energiafelhasználás új útjait, a megújuló energiaforrások használatának előnyeit és korlátjait. Ismerje az információ átadásának történetét(füstjel, rovásírás, beszéd, fényjel, könyv, telefon, távíró, telex, rádió, TV, telefax, mobiltelefon, számítógép, fénymásolók, internet hálózat). Legyen tájékozott az információátadás folyamatában. Munkafolyamatok megfigyelése, elemzése: útmérés, időmérés. Ismerje a szelektív hulladék gyűjtés környezetkímélő hatását. Ismerje az energiatakarékosság legelemibb szabályait. Egy-két jelentős esemény, feltaláló neve, munkásságának története. Legyen tájékozott az információátadás folyamatában.

18 Témakör: ismeret és tevékenység Korszerű anyagokat előállító rendszerek 3 óra > az anyagok csoportosítása > fémes anyagok és megmunkálásuk > egyszerű használati tárgyak tervezése és kivitelezése > műanyagok és kompozit anyagok A gép 4 óra > a géprendszerek szerkezete > gépelemek és ábrázolásuk > egyszerű mechanizmusok modellezése > belsőégésű motorok > Lakókörnyezetünk rendszerei 13 óra Növények lakóházunk környezetében 5 óra > szobai dísznövényeink > a hagyományos díszkertek jellegzetességei, növényápolási munkái > a kertművelés eszközei > környezetbarát kertművelés Lakóházak, lakások fűtési és szellőzési rendszere 2 óra > a kellemes közérzet biztosítása > fűtés és szellőzés Ismerje az anyagok csoportosításának fő szempontjait, példákkal illusztrálja azokat. Ismerje a leggyakrabban használt fémek gyártástechnológiája elveit. Legyen jártas az egyszerű fémmegmunkálás folyamatában (hajlítás, vágás, harapás, lyukasztás, fűrészelés). Biztos ismeretei legyenek az elemi anyagvizsgálatok elvégzésében. Legyen jártas a méretek pontos leolvasásában, rajzi méretmegadásból a méretek rekonstruálásában. Ismerje a gépek szerkezetét. Legyen jártas a vetületi és metszeti ábrázolásban. Tudja a kerti (vagy szobai) növényeket gondozni. Képes legyen fűtési rendszert energiatakarékosan és környezetkímélő módon üzemeltetni. Ismerje a korszerűfűtési és szellőzési rendszerek alapelveit. Tudjon egyszerű energetikai számításokat végezni. Kész terv értelmezése. Egyszerű tervnek megfelelő rajzi vázlat készítése. A műszaki rajz jeleinek tudatos alkalmazása. Anyagvizsgálatok elemi módszereinek ismerete és alkalmazása. Anyagok célszerű alakítása adott problémamegoldáshoz. Ismerje az alapvető ápolási, gondozási munkákat. Energiatakarékossági szempontok figyelembevétele. Egészséges lakókörnyezet.

19 Témakör: ismeret és tevékenység Konyhatechnikai rendszerek és működésük 5 óra > a korszerű konyhatechnikai rendszerek > konyhatechnikai kisgépek > a hűtőgép és helyes használata > energiatakarékosság a konyhában > egyszerű konyhatechnikai segédeszközök készítése > mélyhűtött félkész ételek a konyhában Élet a településeken 7 óra Egészségünk fejlesztése 2 óra > kellemes megjelenés, ízléses öltözet > ruházatunk > ruházati üzletek és szolgáltatások A munkahely 2 óra > Munka és munkahelyek > Foglalkozások és jellemzőik Legyen jártas a konyhatechnikai eszközök balesetmentes használatában. Képes legyen a tanuló egyszerű ételkészítési eljárásokat alkalmazni, napi étrendet készíteni. Legyen jártas a tanuló ruházatának ízléses, praktikus, alkalomhoz illő kiválasztásában, tisztántartásában. Meg tudja határozni ruházkodásának időszakos ill. alkalmi költségeit. Ismerje a munkahelyek feltételrendszereit, jellegzetességeit. Legyen tájékozott a foglalkozások körében. Ismerje a konyha célszerű, esztétikus berendezésének módját. Az átlagos háztartási gépeink működtetése. Utasítsa el a hibás táplálkozási szokásokat. Tudjon helyes napi étrendet kidolgozni. Alkalmazza a háztartási munkák megszervezésének célszerű módjait. Anyagok célszerű alakítása adott problémamegoldásakor. A természetes és mesterséges textíliák megkülönböztetése. Egyszerű ruhaápolási és -javítási munkák. A munkavégzéssel kapcsolatos alapfogalmak magyarázata és értelmezése. Érdeklődési területek ismerete. A testi adottságok a szociális körülmények és a tárgyi tudás szerepe az eredményes munkavégzésben.

20 Témakör: ismeret és tevékenység Közlekedés gépjárművel 3 /4/ óra > Gépjárművek típusai, jellemzői > A személygépkocsi üzeme > A kultúrált közlekedés Legyen ismerete a vasúti, vízi, légi, közúti közlekedés eszközeinek történetéről, a feltalálókról, kiemelve a hazai mérnököket. Ismerje a segédmotoros kerékpár működését, szerkezeti egységeit, üzemeltetési sajátosságait. Tájékozott legyen a gépjárművek tüzelőanyagairól, az üzemelés környezeti hatásairól. Tudjon udvariasan viselkedni gyalogosként, járművezetőként, utasként egyaránt. Rendelkezzen ismeretekkel a segédmotoros kerékpár vezetésére vonatkozó KRESZ szabályokról. A közúti közlekedés biztonságát befolyásoló tényezők ismerete. A városi és vidéki közlekedés különbségének felismerése.

Technika követelmény első félév 5. o.

Technika követelmény első félév 5. o. Technika követelmény első félév 5. o. Olyan ismeretekkel rendelkezzen, amelyek továbbfejlesztve alkalmasak legyenek a jövőbeni felhasználásra is. Olyan ismereteket, készségeket, képességeket, beállítódásokat

Részletesebben

József Attila Általános Iskola Debrecen HÁZTARTÁSTAN. 5 6. évfolyam

József Attila Általános Iskola Debrecen HÁZTARTÁSTAN. 5 6. évfolyam HÁZTARTÁSTAN 5 6. évfolyam CÉLOK, FELADATOK- ÁLTALÁNOS FEJLESZTÉSI KÖVETELMÉNYEK: A háztartástani ismeretek tartalma a modern általános műveltség nélkülözhetetlen része. Alapvető feladat olyan gyermekeket

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV. 5 8. évfolyam A NAT Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület alapján

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV. 5 8. évfolyam A NAT Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület alapján TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV 5 8. évfolyam A NAT Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület alapján Gárdonyi Géza Általános Iskola Érd Készült az APÁCZAI KERETTANTERVCSALÁD FELHASZNÁLÁSÁVAL

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV APÁCZAI KERETTANTERVCSALÁD mintájára TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TANTERV 5-6-7. évfolyam Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségi terület alapján 5. ÉVFOLYAM Jellemzők Időkeret: 36 hét: 1 óra/hét : A tanulók

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TECHNIKA Évfolyam:

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TECHNIKA Évfolyam: ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 1. - 4. Óraszámok Tantárgy Óraszám évfolyamonként 1. 2. 3. 4. Technika 1 1 1 1 Éves óraszám 36 36 36 36 Témakörök Tematikai egység címe: 1. 2. 3. 4. Család,

Részletesebben

A kerettanterv főbb alapelvei

A kerettanterv főbb alapelvei A kerettanterv főbb alapelvei A tanterv a NAT modernizációját megfogalmazó Életvitel és gyakorlati ismeretek c. műveltségterületet teljes egészében feldolgozza. A tanterv jellege, témamegfogalmazása, tartalomés

Részletesebben

Kovács Október. A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy lehetőségei és tartalmai az új kerettantervekben

Kovács Október. A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy lehetőségei és tartalmai az új kerettantervekben Kovács Október A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy lehetőségei és tartalmai az új kerettantervekben A JÖVŐ SZÁMÍTHAT RÁNK, MI IS SZÁMÍTUNK RÁ Szakmai konferencia Debrecen 2012. okt. 27. Jogi háttér

Részletesebben

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök. 5. évfolyam... 2

Téma Óraszám Tanári bemutató Tanulói tevékenység Módszertan Óratípus Eszközök. 5. évfolyam... 2 Tartalo 5. évfolya... 2 Az eber és környezete... 2 Anyagok és átalakításuk... 2 Háztartástan, életvitel... 3 Közlekedési iseretek... 4 Tervezés és építés... 4 6. évfolya... 5 Az eber és környezete... 5

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 5-8. évfolyam Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek

Részletesebben

Hazánk idegenforgalma

Hazánk idegenforgalma Hazánk idegenforgalma (Turizmusunk földrajzi alapjai) 8.évfolyam Választható tantárgy Helyi tanterv Célok és feladatok: A tantárgy célja, hogy megismertesse a tanulókat ezzel az új tudományterülettel.

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tanmenetjavaslat (6. osztály)

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tanmenetjavaslat (6. osztály) TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tanmenetjavaslat (6. osztály) Az ember átalakítja környezetét (2) Ismerjék a fejlôdés és fogyasztás alapfogalmait Tudjanak tájékozódni a jelen és jövô környezeti problémáiban Diák

Részletesebben

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra:

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra: MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam Pedagógia program kerettanterv Szabadon választható óra: Műszaki rajz 37 óra A műszaki rajz szabadon választható órák célja: hogy a szakirányban továbbtanulóknak sajátos szemléleti

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Technika és életvitel tanmenet 8. osztály. Kompetenciák (készségek, képességek)

Technika és életvitel tanmenet 8. osztály. Kompetenciák (készségek, képességek) Az ember átalakítja környezetét Környezetbarát építkezés Technika és életvitel tanmenet 8. osztály 1. Hagyományos és modern irányzatok az építészetben 2. Épületek és építmények környezeti kapcsolatai Építőanyagok

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tanmenetjavaslat (5. osztály)

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tanmenetjavaslat (5. osztály) 6 Az ember átalakítja környezetét (2) TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL tanmenetjavaslat (5. osztály) A háborítatlan környezet A környezetét átalakító ember Hol élünk? Hogyan jellemezhetjük környezetünket? Miért avatkozott

Részletesebben

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat

PROJEKTTERV. Kovács Róbert Péterné. Technika, életvitel és gyakorlat PROJEKTTERV 1. A projekt adatai: A projekt címe: A projekttervet készítette: A projekt megvalósításának helye: Tantárgy: Tantárgyi koncentráció: A víz szerepe az ember életében Víztakarékos megoldások

Részletesebben

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT HELYI TANTERV. 1. évfolyam. Témakörök. Család, otthon, háztartás. Család, otthon, háztartás Órakeret

TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT HELYI TANTERV. 1. évfolyam. Témakörök. Család, otthon, háztartás. Család, otthon, háztartás Órakeret 1. évfolyam Éves és heti óraszámok, éves órakeret felosztás Éves óraszám: Heti óraszám: 36 óra 1 óra Éves órakeret felosztás témakörönként Témakörök Család, otthon, háztartás Tárgyi kultúra, technológiák,

Részletesebben

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI

IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV. AZ ISKOLAI BESZÁMOLTATÁS, AZ ISMERETEK SZÁMONKÉRÉSÉNEK KÖVETELMÉNYEI ÉS FORMÁI IV/1. Az általános iskolai oktatásban és a sajátos nevelési igényű tanulók oktatásában a kerettanterv szerint oktatott

Részletesebben

Készségek, szükségletek, igények felmérési. Sebestyénné Veisz Anna

Készségek, szükségletek, igények felmérési. Sebestyénné Veisz Anna Készségek, szükségletek, igények felmérési módszerek Sebestyénné Veisz Anna Komplex támogatási szükséglet felmérése Atámogatott lakhatásba kerülés előfeltétele a komplex támogatási szükségletfelmérés.

Részletesebben

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze.

Feladataink, kötelességeink, önkéntes és szabadidős tevékenységeink elvégzése, a közösségi életformák gyakorlása döntések sorozatából tevődik össze. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek

Közlekedési ismeretek szakkör. éves munkaterve. a 2013/14-es tanévre. A résztvevő korosztály: 10-11 éves, alsó tagozatos, 4. osztályos gyermekek Közlekedési ismeretek szakkör éves munkaterve a 2013/14-es tanévre A szakkör helyszíne: Hosszúpályi Irinyi József Általános Iskola 4274, Hosszúpályi, Szabadság tér 30. A szakkör elnevezése: Közlekedési

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL 1-4. évfolyam Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. KÖRNYEZETISMERET Évfolyam: 1-4.

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. KÖRNYEZETISMERET Évfolyam: 1-4. EMBER ÉS TERMÉSZET Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 1-4. ok évfolyamonként Tantárgy 1. 2. 3. 4. Környezetismeret 1 1 1 2 Éves óraszám 36 36 36 72 Célok és feladatok Érdeklődés felkeltése, a gyermek természetes

Részletesebben

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez

Témakörök az idegen nyelvi érettségihez Témakörök az idegen nyelvi érettségihez TÉMAKÖR 1. Személyes vonatkozások, család 2. Ember és társadalom Középszint A vizsgázó személye, életrajza, életének fontos állomásai (fordulópontjai) Családi élet,

Részletesebben

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM

OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 606 OSZTÁLYFŐNÖKI 5 8. ÉVFOLYAM OSZTÁLYFŐNÖKI 607 CÉLOK ÉS FELADATOK - Az osztályfőnöki munka célja a személyiségfejlesztés, az osztályközösség formálása, a különböző nevelési hatások integrálása.

Részletesebben

Öko-technika. 5-8. évfolyam. Célok és feladatok. A tantárgy feladatai az 5-8. évfolyamokon. Szűcs Sándor Általános Iskola

Öko-technika. 5-8. évfolyam. Célok és feladatok. A tantárgy feladatai az 5-8. évfolyamokon. Szűcs Sándor Általános Iskola Öko-technika Az öko-technika integrált tantárgy, mely a technika és életvitel tárgyat veszi alapul, meghagyva ennek teljes követelményrendszerét kiegészítve a környezeti nevelés egy- egy kapcsolódó részterületével.

Részletesebben

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019.

Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Az osztályozóvizsgák témakörei évfolyamonként angol nyelvből 2019. Ötévfolyamos nyelvi képzés 9.ny évfolyam : Beginner ( kezdő) szinten Tematikai egység, Témakör I. SZEMÉLYES VONATKOZÁSOK, SZÁRMAZÁS, CSALÁD

Részletesebben

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája T A N M E N E T

Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája T A N M E N E T Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola Kertvárosi Általános Iskolája Technika életvitel tantárgy 5-8. osztály T A N M E N E T 1 óra/hét 36 óra/év Lisztes Jánosné - szaktanár Helyhiány miatt fél év alatt

Részletesebben

Thököly Imre KétTanítási Nyelvű Általános Iskola Hajdúszoboszló Kölcsey utca 2-4. ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT ALAPELVEK, CÉLOK

Thököly Imre KétTanítási Nyelvű Általános Iskola Hajdúszoboszló Kölcsey utca 2-4. ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT ALAPELVEK, CÉLOK ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT ALAPELVEK, CÉLOK Az Életvitel és gyakorlat műveltségterület a társas-társadalmi és a mesterséges (technikai) környezet tapasztalati megismerésére, valamint a mindennapi életvezetéshez

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. KÖNNYŰIPARI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10.

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. KÖNNYŰIPARI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10. 2003/43/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 233 SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 9. évfolyam Könnyűipari szakmai alapozó ismeretek 74 óra Könnyűipari szakmai alapozó gyakorlatok

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016 Óratípusok Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az oktatási folyamatban alkalmazott szervezeti formák legfontosabb komponense a tanítási óra. Az ismeret-elsajátítás alapegysége a témakör. A tanítási órák felosztása,

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Kisgyermekgondozó, -nevelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 61 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma:

Részletesebben

Tanulmányok alatti vizsgák

Tanulmányok alatti vizsgák Tanulmányok alatti vizsgák 1 GAZDASÁGI ÉS JOGI ALAPISMERETEK...2 2 ÜGYVITELI ISMERETEK...3 3 ÜGYVITEL GYAKORLAT...4 4 ÁLTALÁNOS STATISZTIKA ÉS STATISZTIKA GYAKORLAT...5 5 PÉNZÜGYI ISMERETEK...6 6 ADÓZÁS...7

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei: GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Számvitel alapjai. c. tárgy tanulmányozásához SZÁMVITEL INTÉZETI TANSZÉK TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Számvitel alapjai c. tárgy tanulmányozásához Felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus szak Levelező tagozat 2016/2017. tanév I. félév A tantárgy rövid

Részletesebben

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP

Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET. 2. osztályosoknak. Heti: 1 óra. Évi: 37 óra KOMP Tanmenetjavaslat KÖRNYEZETISMERET 2. osztályosoknak Heti: 1 óra Évi: 37 óra KOMP Óraszám Téma Ismeretanyag, 1. Vakáció után Közlekedési eszközök ismerete Város, falu, vízpart, hegyvidék felismerése 2.

Részletesebben

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje.

A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. A gimnáziumi osztályok félévi és év végi vizsgarendje. Az angol csoportok egységesen a Traveller sorozat könyveit használják, így a vizsgarendszerben egységes követelményrendszert alakítottunk ki. A nyelvvizsgák

Részletesebben

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL

TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL TECHNIKA ÉS ÉLETVITEL BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) BEVEZETŐ Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterületre készült Technika és életvitel tantárgy kerettantervének célja és feladata

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint

ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint ÉPÍTŐIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VENDÉGLÁTÓIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL

SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK ANGOL NYELVBŐL Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek. Ez a lista az érettségi

Részletesebben

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 A tantárgy modulja: 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság A tantárgy címe: Munkahelyi egészség

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály

Biológia egészségtan Általános iskola 7. osztály Általános iskola 7. osztály A tanuló értse az éghajlati övezetek kialakulásának okait és a biomok összetételének összefüggéseit az adott térségre jellemző környezeti tényezőkkel. Ismerje a globális környezetkárosítás

Részletesebben

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM

EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM Szeresd az egészséged, mert ez a jelen. Védd a kisgyermeket, mert ő a jövő. őrizd a szüleid egészségét! merta múlton épül föl a jelen és a jövő. Bárczy Gusztáv 2 Tartalom 1. Egészséges

Részletesebben

TECHNIKA HELYITANTERV 1 6. évfolyam számára. Célok és feladatok

TECHNIKA HELYITANTERV 1 6. évfolyam számára. Célok és feladatok EMMI kerettanterv 51/2012 (XII.21.) EMMI rendelet alapján TECHNIKA HELYITANTERV 1 6. évfolyam számára Célok és feladatok A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 1 6. évfolyamon,

Részletesebben

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása

1. óra : Az európai népviseletek bemutatása RAJZ TANTÁRGY 1. óra : Az európai népviseletek bemutatása A MODUL CÉLJA Az óra célja : Az egyes népviseletek jellegzetességeinek kiemelése, vizsgálatuk különböző szempontokból. Ruhadarabok funkciója az

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Zárókonferencia Tréningek, klubfoglalkozások a projektben 2011. január 27. Kommunikációs és csoportépítő tréning 3x6 óra Célok: - a csoporttagok beilleszkedésének csoportba és

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. Célok, feladatok

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. Célok, feladatok ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT Célok, feladatok A természetes és mesterséges környezet anyagainak megismerése, anyagvizsgálati tapasztalatok szerzése érzékszervi tapasztalással. Összefüggések felismerése az anyagok

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc 11. osztály Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc Szóbeli: társalgás, szituációs feladat, önálló témakifejtés (maximum 15 perc

Részletesebben

Adózási alapismeretek tantárgy

Adózási alapismeretek tantárgy Adózási alapismeretek tantárgy helyi programja Készült a tantárgy központi programja alapján 2013. A tantárgy tanításának célja: Az Adózási alapismeretek tantárgy tanításának célja, hogy a tanulókkal megismertesse

Részletesebben

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018

Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Angol nyelv közép- és emelt szintű szóbeli érettségi témakörök 2018 Az érettségi vizsga tartalmi részét az alább felsorolt témakörök képezik, azaz a feladatok minden vizsgarészben tematikusan ezekre épülnek.

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

- a szakmai tantárgyak alapozó ismereteinek megszerzését; - az általános műszaki műveltség folyamatos fejlesztését;

- a szakmai tantárgyak alapozó ismereteinek megszerzését; - az általános műszaki műveltség folyamatos fejlesztését; MŰSZAKI ÁBRÁZOLÁS A műszaki ábrázolás tantárgy tanításának általános célja a gimnáziumi képzésben, mint szabadon választott tantárgyként a szakképzést választók azt az általános vizuális kultúrát és térszemléletet,

Részletesebben

5. évf. Technika, életvitel és gyakorlat. 5. évfolyam

5. évf. Technika, életvitel és gyakorlat. 5. évfolyam 5. évf. Technika, életvitel és gyakorlat 5. évfolyam A technika, életvitel és gyakorlat tantárgy tanításának célja az 5. évfolyamon az, hogy az 1 4. évfolyamon történő irányított játékos cselekvések során

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK. Alapozó és fejlesztő szakasz (5 8. évfolyam)

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK. Alapozó és fejlesztő szakasz (5 8. évfolyam) ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK Alapozó és fejlesztő szakasz (5 8. évfolyam) BEVEZETÉS Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterület célja 1. A mesterséges környezet területeinek és összefüggéseinek

Részletesebben

2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái 2.9. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A nevelők tanulók tanulmányi teljesítményének és előmenetelének értékelését, minősítését elsősorban az alapján végzik,

Részletesebben

3/g A hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályai

3/g A hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályai 3/g A hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályai 1. A számonkérés formái A tanórákon szóban és írásban számolnak be a gyerekek a tudásukról. Az ellenőrzés kiterjedhet a régebben tanult,

Részletesebben

Technika, életvitel és gyakorlat

Technika, életvitel és gyakorlat Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29. sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 E-mail: bolyai@iskola.debrecen.hu Technika, életvitel

Részletesebben

INFORMATIKA 1-8. évfolyam. 1. rész: 1-4. évfolyam

INFORMATIKA 1-8. évfolyam. 1. rész: 1-4. évfolyam INFORMATIKA 1-8. évfolyam 1. rész: 1-4. évfolyam Bevezető Az informatika tantárgy igyekszik tartalmilag korszerű, a technikai fejlődéssel lépést tartó, szinte naponta változó ismereteket nyújtani, azokat

Részletesebben

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á

Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) 2015.04.09. NyME- SEK- MNSK N.T.Á Kompetencia alapú oktatás (tanári kompetenciák) A kompetencia - Szakértelem - Képesség - Rátermettség - Tenni akarás - Alkalmasság - Ügyesség stb. A kompetenciát (Nagy József nyomán) olyan ismereteket,

Részletesebben

Német nyelv évfolyam

Német nyelv évfolyam Német nyelv 4-8. évfolyam 4. évfolyam Éves órakeret 92,5 + 37 Heti óraszám: 2,5 + 1 Témakörök Óraszám Az én világom, bemutatkozás 10 Én és a családom: a család bemutatása 12 Az iskolám: az osztályterem

Részletesebben

Megismertetni a háztartás alapvető funkcióit.

Megismertetni a háztartás alapvető funkcióit. PROGRAM MEGNEVEZÉSE Mezőgazdasági kistermelés, biogazdálkodás I. MODUL MEGNEVEZÉSE Falusi életvitel-háztartás ökonómia Óraszám Témakör megnevezése Témakör részles feldolgozása Témakör célja Irodalom 1-2

Részletesebben

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék

PROGRAMTERV. Ismeretanyag Módszerek Eszközök. Magyarázat szemléltetés játék. Magyarázat, szemléltetés, szituációs játék PROGRAMTERV Ismeretanyag Módszerek Eszközök 1. Bevezetés, tervismertetés, foglalkozások célja STOP Közlekedj okosan! 1-3. rész Átkelés az úttesten 2. A gyalogos közlekedéssel összefüggő legfontosabb rendőri

Részletesebben

Technika és életvitel 5-8. évfolyam

Technika és életvitel 5-8. évfolyam Technika és életvitel 5-8. évfolyam Az oktatásnak mind társadalmi, mind gazdasági funkciója miatt alapvető szerepe van abban, hogy az európai polgárok megszerezzék azokat a kulcskompetenciákat, amelyek

Részletesebben

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc

Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc 12. osztály Számonkérés módja: Írásbeli: nyelvhelyességet, olvasott szövegértési és íráskészséget mérő teszt megoldása, 60 perc Szóbeli: társalgás, szituációs feladat, önálló témakifejtés (maximum 15 perc

Részletesebben

Megfigyelés és csoportosítás. Ismerjék az emb e r l e g f o n t o s a b b szükségleteit, a termékeket. Termelési centrumok

Megfigyelés és csoportosítás. Ismerjék az emb e r l e g f o n t o s a b b szükségleteit, a termékeket. Termelési centrumok Anyagi javak elôállítása Fogyasztás és termelés Milyen termékeket fogyasztunk? Ki szervezi a temelést? Fogyasztás, termék, termelés alapjai Megfigyelés és csoportosítás megadott szempontok szerint Tapasztalatok

Részletesebben

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra

Képzés hatékonyságának növelése. felnőttképzést kiegészítő tevékenység. Tematikai vázlat - 16 óra Képzés hatékonyságának növelése felnőttképzést kiegészítő tevékenység Tematikai vázlat - 16 óra A felnőttképzést kiegészítő tevékenység célja:a közfoglalkoztatásból való kivezetés támogatása, a képzés

Részletesebben

Bajai Szakképzési Centrum Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Bajai Szakképzési Centrum Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Bajai Szakképzési Centrum Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Tartalom 34 811 01 CUKRÁSZ... 1 34 811 04 SZAKÁCS... 2 34 811 03 PINCÉR... 3 34 341 01 ELADÓ...

Részletesebben

Általános tájékoztató a hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályairól. Részlet az intézmény Helyi tantervéből

Általános tájékoztató a hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályairól. Részlet az intézmény Helyi tantervéből Általános tájékoztató a hétvégi házi feladatok és az iskolai dolgozatok szabályairól Részlet az intézmény Helyi tantervéből 8. A tanuló értékelése, minősítése, ellenőrzése A nevelő-oktató munka értékelésének

Részletesebben

KÖNYVTÁR-PEDAGÓGIA A FŐBB TARTALMI VÁLTOZÁSOK ÁTTEKINTÉSE

KÖNYVTÁR-PEDAGÓGIA A FŐBB TARTALMI VÁLTOZÁSOK ÁTTEKINTÉSE KÖNYVTÁR-PEDAGÓGIA A FŐBB TARTALMI VÁLTOZÁSOK ÁTTEKINTÉSE TÖRVÉNYI ELŐÍRÁSOK 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rend. 165. (4) A könyvtárostanár a nevelő-oktató tevékenységét könyvtárpedagógiai program alapján

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK. Alapozó és fejlesztő szakasz (5 8. évfolyam)

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK. Alapozó és fejlesztő szakasz (5 8. évfolyam) ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK Alapozó és fejlesztő szakasz (5 8. évfolyam) 1 BEVEZETÉS Az Életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterület célja 1. A mesterséges környezet területeinek és összefüggéseinek

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T O K a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítésekhez Érvényes: 2016. szeptember 1-től, az 56/2016. (VIII. 19.)

Részletesebben

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam

Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki tanmenet 5-6. évfolyam Az osztályfőnöki óra az emberi élet olyan területeivel foglalkozik, mint a helyes, erkölcsös magatartás, udvarias viselkedés, konfliktusmegoldás, környezettudatos

Részletesebben

Technika és gyakorlat

Technika és gyakorlat Gyarmati Dezső Sport Általános Iskola Technika és gyakorlat HELYI TANTERV 1-4. OSZTÁLY KÉSZÍTETTE: Garbócziné Gyallai Eszter Tinicsné Berta Brigitta MISKOLC 2015 Összesített óraterv A, Évfolyam 1. 2. 3.

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK 1. A tantárgy megnevezése: OKTATÁSTAN I. 2. Az évfolyam megnevezése: Okl. mérnöktanár, mérnöktanár szak nappali tagozat II. évf. 2. félév, II. évf. 1. félév Műszaki szakoktató szak II. évfolyam 1. félév

Részletesebben

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Szakközépiskola 11-12. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Dr. Magyarné Sz. Ilona, Tóthné Kulcsár Ibolya 2. Óraszámok: 11. osztály: 74 óra 12. osztály: 64 óra

Részletesebben

Hallássérült (nagyothalló) TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. 1-8.. évfolyam

Hallássérült (nagyothalló) TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT. 1-8.. évfolyam Hallássérült (nagyothalló) TECHNIKA, ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 1-8.. évfolyam A helyi tanterv a központi kerettanterv alapján készült Iskolánk tanulói sajátos nevelési igényű tanulók. Célunk a természeti

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Szabadon választható tantárgy: biológia 11-12. évfolyam 2 Tantárgyi struktúra és óraszámok A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 11. évfolyam

Részletesebben

Általános mérnöki ismeretek (nappali) 1. előadás

Általános mérnöki ismeretek (nappali) 1. előadás Általános mérnöki ismeretek (nappali) 1. előadás 1 Dr. Horváth Csaba Médiatechnológiai és Könnyűipari Intézet egyetemi docens, intézetigazgató horvath.csaba@rkk-obuda.hu okl. gépészmérnök (BME) gépészeti

Részletesebben

PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN

PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN PROJEKTTERV HÁLÓZATOK A HÉTKÖZNAPI ÉLETBEN A kitöltéshez mintaként szolgálnak a Digitális Témahétre készült mintaprojektek, melyek a Digitális Témahét honlapjának Tudásbázisában érhetők el. ALAPADATOK

Részletesebben

TECHNIKA ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5 7. OSZTÁLY

TECHNIKA ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5 7. OSZTÁLY TECHNIKA ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT 5 7. OSZTÁLY Célok és feladatok A tudás hétköznapi életben való alkalmazása, a gyakorlatban való jártasság megszerzése, az alkotó képesség fejlesztése. - segítse a gyermekeket

Részletesebben

1 tanóra hetente, összesen 33 óra

1 tanóra hetente, összesen 33 óra Művelődési terület Tantárgy Óraszám Évfolyam Ember és társadalom Regionális nevelés 1 tanóra hetente, összesen 33 óra nyolcadik Iskolai végzettség ISCED 2 Tanítási nyelv Ez a tanmenet a Szlovák Köztársaság

Részletesebben

A tanulmányi munka értékelése. 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái

A tanulmányi munka értékelése. 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A tanulmányi munka értékelése 1.1. Az iskolai beszámoltatás, az ismeretek számonkérésének követelményei és formái A pedagógus a tanuló teljesítményét, előmenetelét tanítási év közben rendszeresen érdemjeggyel

Részletesebben

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK

5. Témakör TARTALOMJEGYZÉK 5. Témakör A méretpontosság technológiai biztosítása az építőiparban. Geodéziai terv. Minőségirányítási terv A témakör tanulmányozásához a Paksi Atomerőmű tervezési feladataiból adunk példákat. TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Tanmenet a 9. osztály viselkedéskultúra tantárgyának tanításához

Tanmenet a 9. osztály viselkedéskultúra tantárgyának tanításához Tanmenet a 9. osztály viselkedéskultúra tantárgyának tanításához A tanítási cikl. óra Új fogalmak (nevek stb.) Tanítási óra anyaga sorszáma 1. 1-2. Szerepelvárások (M) Viselkedés magatartás kultúra Az

Részletesebben

K ü l ö n ö s k ö z z é t é t e l i l i s t a

K ü l ö n ö s k ö z z é t é t e l i l i s t a Szent Mihály Görögkatolikus Általános Iskola OM azonosító: 201584 4254 Nyíradony, Árpád tér 10. K ü l ö n ö s k ö z z é t é t e l i l i s t a 10. számú melléklet a 11/1994. (VI.8.) MKM rendelet és a 32/2008

Részletesebben

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 02 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

Angol nyelv. nyelvet valós célok eléréséért, valamint a készségek gyakorlására, -kutatás) ődését a többiekkel,

Angol nyelv. nyelvet valós célok eléréséért, valamint a készségek gyakorlására, -kutatás) ődését a többiekkel, Angol nyelv A tantárgy célja A tanulóban alakuljon ki pozitív hozzáállás a nyelvtanulás iránt. A tanuló olyan szinten sajátítsa el az angol nyelvet, hogy a hétköznapi kommunikáció során sikeresen tudja

Részletesebben

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV

OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV OSZTÁLYOZÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEI OROSZ NYELV 9. ÉVFOLYAM ÍRÁS OLVASÁS a cirill-betűs írás és olvasás elsajátítása NYELVANI ISMERETEK a főnevek neme személyes névmások (ragozással) birtokos névmások (csak

Részletesebben

Életvitel és gyakorlati ismeretek. 5-8. évfolyam lány

Életvitel és gyakorlati ismeretek. 5-8. évfolyam lány Életvitel és gyakorlati ismeretek 5-8. évfolyam lány LÁNY TECHNIKA 5-8 ÉVFOLYAM 1. Életvitel és gyakorlati ismeretek ÉLETVITEL ÉS GYAKORLATI ISMERETEK 1. Anyanyelvi kommunikáció /Any A tanulóktól a technika

Részletesebben

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés

Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben. Mentálisan akadálymentes közlekedés Egyéni projektek a felnőttkori gyógypedagógiai fejlesztésben Mentálisan akadálymentes közlekedés A gyógypedagógiai vizsgálatok, megfigyelések célja Az ügyfél megismerése (meglévő képességek, készségek;

Részletesebben

Ellenörző és elökészítő, beállító műveletek és funkció próba elsajátítása

Ellenörző és elökészítő, beállító műveletek és funkció próba elsajátítása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök

Óra Téma Didaktikai feladatok Fejlesztési területek Munkaformák, szemléltetés, eszközök TANMENET 2014/2015. TANÉV Tantárgy: OSZTÁLYFŐNÖKI Osztály: 9KNy/A Veszprém Készítette: nna Vetési Albert Gimnázium, Heti óraszám 1 Éves óraszám 40 (36 X 1 + 4 óra évkezdés) Tankönyv -------- Óra Téma Didaktikai

Részletesebben

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK

TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK TANTÁRGYI FEJLESZTÉSEK Tantárgyi fejlesztések Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna. Kristine Barnett

Részletesebben

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben