Parlamentarizmus Magyarországon ( ) (elıadásvázlatok)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Parlamentarizmus Magyarországon (1920 1939) (elıadásvázlatok)"

Átírás

1 Parlamentarizmus Magyarországon ( ) (elıadásvázlatok) 1. Az Osztrák-Magyar Monarchiától a király nélküli királyságig A Monarchia széthullása Az elsı világháború elvesztése megpecsételte az Osztrák-Magyar Monarchia jövıjét. A széthullás eseményei: október 28-án Prágában létrejött a Csehszlovák Köztársaság; október 29-én Horvátország elszakadt a Monarchiától; november 12-én kikiáltották az Osztrák Köztársaságot, másnap IV. Károly lemondott; november 16-án Budapesten megszületett a Magyar Népköztársaság. Átmenetiség, rendezetlenség. Válságból válságba Károlyi Mihály kormánya nem tudta stabilizálni az országot sem alkotmányjogilag, sem belpolitikailag (földkérdés, választójog, nemzetiségi kérdés, gazdasági válság stb.). A belsı feszültségek (radikális jobb- és baloldal fellépése) és az antant ellenséges magatartása miatt a válság polgári demokratikus kísérlete megbukott. A Tanácsköztársaságot az antant nem ismerte el, a kellı társadalmi támogatás hiányában és a román támadás következtében megbukott augusztus elseje után újabb átmeneti szakasz kezdıdött. Hatalmi tényezık 1919 ıszén Magyarországon három hatalmi tényezı volt jelen: 1. A Budapesten mőködı Peidl-, majd a helyébe lépı Friedrich-kormány. 2. A megszálló román hadsereg, ami augusztusban Észak-Dunántúlt is ellenırzése alá vonta. 3. A szegedi ellenforradalmi kormány, amelyikbıl kivált a Horthy Miklós irányította ún. fıvezérség. Teljes káosz: se alkotmány, se parlament, se rendırség csendırség, se a kormányt támogató hadsereg. Káosz és bizonytalanság Mi volt a konszolidálódás alapvetı feltétele? Legyen egy antant által elismert kormány, amelyik általános választást tart és átveszi a békeszerzıdés tervezetét. A kormányzóvá nyilvánított Habsburg Józsefet és a hozzá kötıdı Friedrich-kormányt az antant nem fogadta el a Habsburg-restauráció veszélye miatt. Maradt a kaotikus helyzet hatékony politikai rendszer nélkül. Az új államiság alapjainak megteremtése A békekonferencia 1919 októberében Budapestre küldte a brit diplomatát, George Russel Clerket. Feladata a román csapatok kivonása és antant által elfogadott kormány megalakítása.

2 A Clerk közremőködésével alakult keresztényszocialista centrumhoz tartozó Huszárkormányt az antant november 25-én elismerte. Az új kormány két legfontosabb teendıje a békeszerzıdés letárgyalása, az államfı kérdésének rendezése volt. Alapozás választójoggal A Huszár-kormány minisztereinek többségét a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja adta. A november 17-én kibocsátott választójogi rendelet alapján elkezdıdtek a választási elıkészületek. Választójogot kapott minden 24 éven felüli férfi, aki legalább 6 éve magyar állampolgár, legalább fél éve ugyanabban a községben lakik, vagy 24 éven aluliak, ha november 1. elıtt 12 héten át harctéren szolgáltak. A 24 éven felüli nık, akik legalább 6 éve magyar állampolgárok, írnak-olvasnak, legalább fél éve ugyanabban a községben laknak. A választhatóság feltétele a választójog és 30. életév betöltése. A szavazás módja titkos, községenként. Választás és hatalmi harc Az január án lebonyolított választásokon a 3 millió jogosult 81%-a leszavazott. 77 mandátumhoz jutott az Országos Kisgazda és Földmőves Párt, 76-ot szerzett a KNEP. A szociáldemokraták nem indultak a választáson a fehérterror ellen tiltakozva. A győjtıpárt jellegő KNEP-et 1920 tavaszától belsı viták gyengítették. Vitát váltott ki az államfı kérdése (legitimisták, szabad királyválasztók ellentéte). Horthy Miklós január 30-án kiadott hadparancsában az államfı azonnali megválasztását követelte. Kormányzóválasztás február 27-én a nemzetgyőlés nagy többséggel elfogadta az 1920:I. törvényt az államfı kérdésérıl (átmenetileg kormányzó). A kormányzói jogkör a királyénál szőkebb lett (törvényszentesítési jog hiánya, a nemzetgyőlés mőködését és a választások kiírását nem akadályozhatta; a nemzetközi képviselet joga, legfıbb hadúr, hadüzenet és békekötés a nemzetgyőlés elızetes hozzájárulásával stb.). Átmeneti megoldás: a szabad királyválasztók a trónbetöltés majdani lebonyolítójának, a legitimisták IV. Károly helye ırzıjének látták Horthyt. Király nélküli királyság Magyarország kiszakadt a dualista birodalomból és független lett. Középnagyságúból kisállammá vált. Királyság maradt kormányzóval az élén. Soknemzetiségőbıl homogén nemzetállam lett nehéz gazdasági körülmények és feltételek között. Az új állami struktúra keretei között 1920 elején még nem dılt el, hogy milyen erık uralják majd a hatalmat, milyen lesz a hatalmi struktúra. Miként szilárdul meg a parlamentáris rendszer?

3 2. Az új törvényhozás: nemzetgyőléstıl a kétkamarás országgyőlésig Hatalmi ágak intézményei A parlamentáris kormányrendszer 1848-ig visszanyúló értelmezése: a kormány a királynak és az országgyőlésnek egyaránt felelıs. Kettıs bizalmi helyzet és összekötı kapocs az államfı és a nemzeti képviselet szerve között. Bethlen István szerint az ellenzék szerepe a bírálat, a kormány feladata a parlamenti munkarend irányítása. A kormány az egyes tárcák élén álló miniszterek összessége. Kormány A két világháború között a következı minisztériumok léteztek: külügyi, honvédelmi, belügyi, pénzügyi, földmívelésügyi, iparügyi, kereskedelem- és közlekedésügyi, vallás- és közoktatásügyi, igazságügyi. Ha a kabinet tagjai nem fogadják el egy szakminiszter véleményét, akkor vagy igazodik a miniszter, vagy lemond. A miniszterek politikai felelıssége a parlamentáris kormányzás alapvetı kérdése maradt. Politikai gyakorlat A kormányfı kinevezése minden esetben a kormányzó döntésén alapult. Bethlen István kulcsszerepet játszott az ország stabilizációjában 1931-ig. Gömbös Gyula kinevezésével Horthy ellenırzött radikális reformot várt. A húszas években a kormány a kormányfıé volt bírva a kormánypárt bizalmát. A harmincas években nem lehet egységes kormányról beszélni (bizalmatlanság, a kabinet kikerülése). Bizalmi szavazás pártértekezleteken, pártvacsorákon. A bizalomvesztés példája: 1938-ban Imrédy Bélát a parlament leszavazta. Bethleni konszolidáció Bethlen István felismerte, hogy nincs visszatérés az 1918 elıtti állapotokhoz. Az uralkodó osztályoknak a középrétegekre (birtokos parasztság, városi kispolgárság, a dzsentri rétegei) kell támaszkodnia. Szükség van egy erıs kormánypártra. Új politikai szerkezet: megállapodásokkal és kompromisszumokkal kell a pártokat sakkban tartani, illetve leszerelni december 22-én megegyezés a szociáldemokratákkal (Bethlen Peyer-paktum) elején a Kisgazdapártba belépve létrehozta az Egységes Pártot. A parlament szerepváltása A XX. században a politikai kérdések mellett a gazdasági és szociális problémák kerülnek elıtérbe (szakértık, részletes viták). A képviselık egyéni presztízse csökken, a pártfegyelem nı. Csökken az ellenırzı szerep, a hosszú vitákat különbözı úton lezárják. A miniszternek van szakapparátusa, a parlamentnek nincs.

4 Szaporodnak a parlamenten kívüli döntések. Részérdekek, a lobbizás fokozott érvényesülése. Politikailag éretlen tömegekhez kell szólni (sajtó szerepe). Nemzetgyőlés Az 1920-as választás után összeült törvényhozás a nemzeti szuverenitás megtestesítıjének nyilvánította magát (nemzetgyőlés). Feladata az alkotmányválság megszüntetése a történeti-jogi folytonosság jegyében. A szuverenitás a szent korona tanhoz kapcsolódott. Bethlen István korlátozott parlamentarizmusban gondolkodott ( pragmatikus etatizmus ) az anyagi haladás a késıbbi parlamentáris rendszer megteremtése érdekében. Nem folytatódott a dualizmuskori parlamentarizmus (jogegyenlıséget sértı numerus clausus, a botbüntetés törvénybe iktatása, stb.). Alkotmányos restauráció Az közötti nemzetgyőlés a jogfolytonosság megteremtésének és a mérsékelt reformpolitikának a parlamentje volt ben létrejöttek a házszabályok, kialakult a politikai pártok rendszere tıl megjelent a szociáldemokrata frakció a magyar parlamentben. Bethlen az ellenzéket magába foglaló parlamentet a rendszer alapintézményének tartotta. Szerinte a demokrácia nem jogkiterjesztésbıl, hanem elsısorban népnevelésbıl áll. Felsıház Az alkotmányosság helyreállításának befejezı aktusa volt az XII. tc.-kel létrehozott felsıház a volt fırendiház helyett. A konzervatív vezetı réteg az alsóház fékjének szánta, politikai és közjogi kompromisszumként jött létre. A kiterjesztett választójog miatt a szükséges szakszerőséget hordozná a felsıház (törvényjavaslatok korrekciója). Összetétele: fırangú családok tagjai, vármegyei és városi törvényhatóságok, egyházak, érdekképviseleti testületek képviselıi, valamint a kormányzó által élethossziglan kinevezett személyek. A parlament funkciói Legfontosabb a törvényhozás elsısorban kormány-elıterjesztések nyomán. A törvénytervezetek a kormánypárt értekezletei után a minisztertanácsi ülésekre, majd a parlament elé kerültek. A törvényjavaslatok tárgyalása alkalmat teremtett az ellenzéki pártoknak parlamenti vitára. A kormány ellenırzése a politikai viták, napirend elıtti felszólalások, interpelláció révén valósult meg. A parlamenti nyilvánosság és a közvélemény egymásra hatása.

5 3. Parlamenti pártok a két világháború között 1. A kormánypártok Pártok a politikai életben A dualizmus korában a parlament a nem magyar uralkodóval szembeni ellenállás szerve volt. A nemzeti függetlenségi törekvéseket a közvélemény elıtt a Függetlenségi 48-as Párt képviselte. A pártok mobilizáló ereje az elsı világháború alatt megmaradt. Polarizáltság és tömegpártok megjelenése a világháború után (kommunista párt, fajvédı szervezetek). A választójog kiterjesztése, a paraszti társadalom politikai erıkéként való megjelenése. Magyar pártfejlıdés Az 1919 nyara és 1922 februárja közötti kaotikus idıszak két szakasza: az januári választásokig többpárti kormányok parlamenti kontroll nélkül tavaszától 1922 elejéig tartó szakaszban törekvés a nagy kormányzópárt létrehozására. Húsz párt a közéletben radikális programokkal (szociális követelések, szabadságjogok kiterjesztése). Az januári választások után az Országos Földmőves és Kisgazdapárt és a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja koalíciós kormányzása. Nézetek a pártok szerepérıl A dualizmuskori társadalmi elit (pl. Teleki Pál, Bethlen István) a korábbi politikai struktúrát akarták visszaállítani módosult programmal és ideológiával. Az angol pártrendszert tartották ideálisnak konzervativizmusa, az íratlan alkotmány tisztelete, a monarchia fenntartása, békés reformpolitika stb. miatt. Bethlen a világnézeti pártokat tartotta jónak a társadalmi rétegérdekek helyett. A nagy konzervatív kormányzópárton kívül liberális-polgári radikális és szociáldemokrata pártok létét ismerte el. Váltógazdaság A liberális polgári és agrárdemokrata ellenzék nagy pártok váltakozó kormányzásában gondolkodott. Általános, titkos választójog alapján, demokratikus választások révén váltógazdaság. A nemzeti radikális tábor (katonai jellegő legális vagy titkos társaságok) a pártpolitizálást károsnak tekintette. A nemzet megosztása helyett egyetlen nagy párt vagy szervezet létében gondolkodtak. Ideológiai törésvonalak A politikai erık a fennálló rendszer ideiglenességét hangsúlyozták és általános volt az antikommunizmus. Politikai törésvonal egyik oldalán a szocialista-liberális baloldal, a másikon az újkonzervatív antiliberalizmus (keresztény nemzeti eszme). Megjelenése az antiszemitizmus, a népi-urbánus ellentét, a város-falu törésvonal. Parlamentáris- és szabadságjogok tengely: liberális ellenzéki pártok, szociáldemokrata párt, keresztényszocialista párt, kisgazdapárt stb.

6 Állami intervencionizmus tengely: nyilas és fasiszta pártok, keresztény pártok, nemzeti radikális párt stb. Kormánypártok A korszakban három kormányzati hegemón szerepet betöltı párt volt: az Egységes Párt, a Nemzeti Egység Pártja és a Magyar Élet Pártja. Az Egységes Párt 1922 tavaszán kiadott pártprogramja radikális hangvételő volt (keresztény-keresztyén alapon újjáépítés, magyar nemzeti királyság, kisgazda középosztály, keresztény szellemő gazdálkodás stb.). A pártprogramot megszegı képviselıtıl mandátuma megvonható (pártfegyelem). Nemzeti Egység Pártja Bethlen bukása után Gömbös Gyula szervezte újjá a kormánypártot, programja a 95 pontos kormányprogram lett. A korábbi pragmatikus liberális-konzervatív irányvonal helyett korporatív rendszerátalakító szándék (ırségváltás ígérete). A gazdasági életben érdekképviseletek kiépítése, a szociális biztonság terén munkaközvetítés, baleset- és munkanélküliség elleni biztosítás. A hitbizományi rendszer reformja, telepítési politika. Háziipar pártolása, az iparcikkek árának állami befolyásolása. A magyar faji sajátosságokban gyökerezı, keresztény erkölcsön és világnézeten felépülı nemzeti kultúra és nemzetnevelés. Magyar Élet Pártja A szétesett kormánypárt megerısítését Teleki Pál végezte el 1939 elején. Szociális programjában földreform törvényt, valamint a mezıgazdasági munkások nyugdíj biztosításának kiterjesztését ígérte. A zsidó vagyon átadását a magyar kisegzisztenciáknak, gazdasági és szellemi reformot a magyar fajvédelem talaján. Ideológiai eltávolodás a húszas évek Egységes Pártjának politikájától (elitdemokráciától a szélsıjobboldali fajvédelemig). A kormánypárt önképe A párt a programbeli, ideológiai és személyi változások ellenére folytonosnak érezte történetét. Parlamenti számarányuk és pártrendszerben elfoglalt helyük hasonló, a párttípusbeli változás idıleges. A kormány és a kormánypárt között a harmincas évek végén nincs meg a bethleni idıszak összhangja. A választások egyik legfıbb funkciója a kormánypártnak az új miniszterelnök képére történı formálása.

7 4. Parlamenti pártok 2. Az ellenzék Baloldali, jobboldali és fasiszta pártok A két világháború közötti ellenzéki pártok három nagy csoportra tagolódtak. A Kisgazdapárt besorolása nehéz, 1936 után baloldalinak minısíthetı. Bajcsy-Zsilinszky Endre pártja, a Nemzeti Radikális Párt harmadik utasnak tekinthetı. A kereszténydemokrata és keresztényszociális irányzatú pártok a jobboldalhoz sorolhatók. A baloldali pártokon belül szocialista, liberális demokrata és agrárpártok különíthetık el. A baloldali ellenzék ideológiája, programja nem változott jelentısen a két világháború között. Magyarországi Szociáldemokrata Párt Szervezett tömegpárt volt a szakszervezetekkel közös tagsággal. A szociáldemokrata parlamenti frakciót 1922-tıl mérsékelt vezetık irányították (Peidl Gyula, Peyer Károly stb.). A legnagyobb parlamenti ellenzék szerepkörét a Bethlen Peyer paktum határozta meg (vidéki szervezkedés feladása, közalkalmazottakról való lemondás). Parlamentarizmus elfogadása, szociális törvénykezés támogatása. Kiállás a szabadságjogok, a titkos és általános választójog mellett, a fırendiház visszaállítása ellen. Nemzeti Demokrata Párt A leghosszabb múlttal a Vázsonyi Vilmos vezette Nemzeti Demokrata Párt rendelkezett. Budapest kivételével a helyi közigazgatásból kiszorult, a vidéki szervezeteit elveszítette. A párt bázisát a fıvárosi zsidó polgárság jelentette. A kereskedelmi tıkéhez kapcsolódtak, közel kerültek az agráriusokhoz, és felvállalták a kisiparosok, kiskereskedık érdekképviseletét. További liberális pártok A Polgári Szabadság Párt Rassay Károly vezetésével 1921-ben alakult a Kisgazdapártból kilépıkbıl. Rassay a legtekintélyesebb ellenzéki pártvezér volt a kormányzati pozícióba kerülés esélyével. Magas rangú közalkalmazottak, állami tisztviselık és szabadfoglalkozású értelmiség pártja volt. Az Országos Kossuth Párt a szociáldemokratákhoz hasonlóan a legtöbb támadásnak kitett párt volt. Vidéki támogatottsága a birtokmegoszlási politika és a szociális érzékenység miatt megmaradt. A köztársaság pártján állt, a szociáldemokrata párthoz állt a legközelebb.

8 Független Kisgazdapárt 1930 októberében szervezıdött újjá Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Agrárpártként. A közigazgatás demokratizálását, a közélet tisztaságát követelte a titkos választásokkal és a szabadságjogokkal együtt. Eckhardt Tibor vezetése alatt 1934-ben a párt paktumot kötött Gömbös Gyulával. Az 1935-ös választások után a szélsıséges jobboldal ellen a legitimistákkal is közös platformra került. Az 1936-os programja a nemzeti agrárdemokráciát és a mezıgazdasági népesség politikai képviseletét vállalta fel. Magyar Nemzeti Függetlenségi (Fajvédı) Párt A radikális jobboldali parlamenti ellenzéki párt 1924 novemberében alakult meg, magát agrárius, keresztény szellemőnek vallotta. A fajvédelem a zsidók visszaszorítását, az agrárius és keresztény szellemiségőek állami és gazdasági pozíciókba kerülését jelentette (ırségváltás ígérete). A párt 1928-ban lényegében megszőnt, amikor Gömbös visszatért a kormánypártba. A párt többi vezetıje más pártokban tevékenykedett: Bajcsy-Zsilinszky Endre a Nemzeti Radikális Pártot alakította meg, a fajvédı Eckhardt Tibor a Kisgazdapárt élére került. Fasiszta pártok Többségük 1931 és 1936 között alakult, legjelentısebb a Böszörmény Zoltán vezette Kaszáskeresztes Párt lett. Faji alapon radikális, a tulajdonjogot erısen korlátozó (500 hold feletti földtulajdon valamint az iparkereskedelem kisajátítása), teljes foglalkoztatást ígérı program. Radikális pártokból 1936-ban jött létre az Egyesült Magyar Nemzeti Szocialista (Nyilaskeresztes) Párt. Szálasi Ferenc pártjai Nemzeti Akarat Pártja néven 1935 márciusában szervezte meg elsı pártalakulatát a hungarizmus ideológiájával. A misztikus, pogány elemeket valláserkölccsel keverı program İsföld lakóinak erkölcsi, szellemi és anyagi gyarapodását kívánta. Iparral rendelkezı magas fokon álló parasztállamot teremtene nádor vezetésével, alkotmánnyal ben a NAP-ot feloszlatták, Szálasit bebörtönözték tavaszán Nyilaskeresztes Párt néven szervezıdött újjá az államhatalom mérsékeltebb átszervezését és szociális törvénykezést (teljes foglalkoztatás, gazdasági korporációk, mérsékelt földreform) követelve. Nemzeti Radikális Párt programmal 1930 és 1935 között mőködött Bajcsy-Zsilinszky Endre vezetésével. A harmadik utas elképzelés a kapitalizmus és a szocializmus rendszerébıl a pozitívnak tartott elemeket kívánta ötvözni. Alapszervezetekbıl álló tömegpártot akart szervezni, de egyszemélyes párt maradt. Bajcsy-Zsilinszky 1936-ban belépett a Független Kisgazdapártba.

9 Pártprogramok sajátosságai A két világháború között a pártok nem készítettek választási programot. Az alapításkor kiadott pártprogramot aktualizálták. A liberális pártoktól eltérıen a radikális jobboldali pártok reagáltak az aktuális politikai jelenségre. A parlamentarizmussal, a szabadságjogok tagadásával fejezték ki állami beavatkozást igénylı programjukat. 5. A bethleni parlamentarizmus kiteljesedése, az 1926-os választás A konszolidáció kezdete Az uralkodó osztályoknak a középrétegekre (birtokos parasztság, városi kispolgárság, a dzsentri rétegei) kellett támaszkodnia. Szükség volt egy erıs kormánypártra (Egységes Párt 1922-tıl). Az ellenzék sakkban tartása (Bethlen-Peyer-paktum) és megosztása. Stabil parlamenti többség új választójogi törvénnyel és a felsıház megteremtésével. Az 1922-es választás után a 245 tagú országgyőlés 166 kormányt támogató, 76 ellenzéki és három pártonkívüli képviselıbıl állt (68:32) végéig megmaradtak az ellenzéki politizálás régi eszközei (obstrukció, kivonulás). Sikertelen ellenzéki próbálkozás Az közötti átmeneti idıszakban az ellenzék bízott a demokratikusabb konszolidációban. Követelték az alkotmányos rend helyreállítását, az önkormányzatok autonómiáját, az általános választójogot. Az ellenzék késıbb ismerte fel, hogy nincs visszatérés a dualizmus politikai viszonyaihoz. Hiába számított a külföldi demokratikus hatalmak és a közvélemény támogatására (pl. a frankhamisítási ügyben). Sikertelen volt a belpolitikai botrányok (korrupciós ügyek) felemlegetése, mert a polgári közvélemény is elfogadta a bethleni konszolidáció kezdeti eredményeit. Konzervatív konszolidáció Az 1924-es fıvárosi törvény (VII. tc.) magas adócenzushoz, 6 évi egyhelybenlakáshoz kötötte a szavazati jogot, a fıpolgármestert a belügyminiszter javaslatára a kormányzó nevezte ki. Az évi XXVI. törvény a férfiak választójogát 24. életévhez, tízéves magyar állampolgársághoz, kétéves egyhelybenlakáshoz, az elemi iskola négy osztályához kötötte. Nıknél a 30. életév betöltése, elemi népiskola 6. osztályának elvégzése vagy négy elemi és három élı gyermek volt a feltétel. A szavazás módja lajstromos kerületekben titkos, egyéni választókerületekben nyilvános. Az ajánlási rendszer a választók 10%-a, a 10 ezer választón felül 1000 írásbeli ajánlás.

10 Választási kampány Az 1926-os választáson a kormánypárti csoportosulás volt a legnépesebb (Egységes Párt, Keresztény Gazdasági Párt, Magyar Nemzeti Szociális Párt). A liberális tömböt alkotta a Rassay-párt, az Országos Kossuth Párt és a Magyarországi Földmíves és Munkáspárt. A szocialista baloldalt képviselte a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és az ben alakult Magyarországi Szocialista Munkáspárt. A kormánypártiak pozitív kampányhoz ragaszkodtak (adóreform ígérete, a földreformmal létrejött kisgazdaságok támogatása, a numerus clausus eltörlésének kilátásba helyezése, a munkásság társadalombiztosításának bıvítése). Ellenzéki alternatíva hiánya A liberális, legitimista és szocialista ellenzék 1922 és 1926 között megtapasztalta a hatalom alkotmányos leváltásának korlátait. A liberálisok az általános választójogot, olcsóbb államot és adóreformot követeltek. Az MSZDP az általános választójogon kívül kiállt a szanációs válság okozta nyomor felszámolása, a korlátlan vallásszabadság és az ingyenes népoktatás mellett. Az ellenzéki táborban hiányzott a bethleni konzervatív konszolidáció átfogó és alternatívát jelentı rendszerkritikája. Választási eredmények Csalás és erıszak kísérte a kampányt, majd a választást. Az Egységes Párt 172, a Keresztény Gazdasági és Szociális Párt 35 mandátumhoz jutott. Az Egységes Párt 77, a szociális párt 13 egyhangú kerületbıl hozott mandátumot (egyetlen jelölt indult és szavazás nélkül nyert). Az MSZDP képviselıjelöltek a nyíltszavazásos kerületben veszítettek. A szociáldemokraták a titkosan szavazó lajstromos kerületekbıl hoztak el 14 mandátumot, a korábbi képviselıi helyeikbıl tizenegyet elveszítettek. Választási mérleg Bethlen István szinte túlnyerte magát (90%-os parlamenti arány). Adott volt a felhatalmazás a nyugodt, konstruktív építımunkához. A választás után folytatódott a liberális tábor eróziója. Az ellenzék politikai kultúrája még a dualizmus viszonyaihoz kötıdött. Az MSZDP elveszítette a szegényebb kispolgári tömegek szavazatait. A bethleni politika korábbi sikerei, a józan közép képviselete választási gyızelmet hozott. Átrendezıdött pártstruktúra A legitimisták kiszorultak a parlamentbıl, a közjogi ellenzék korszerőtlenné vált. Az MSZDP a titkos választású kerületekben élı szervezett munkásság pártja lett. A választójogi rendszer korlátozásai és a földreformnovella hatása a parasztságot egy idıre passzívvá tette. Az 1926-os választási siker a bethleni rendszer tetıpontja volt.

11 6. Világgazdasági válság és az 1931-es választás A nyugalom évei 1926 és 1930 között nyugodt építkezés folyt Magyarországon (szerény gazdasági növekedés, az életszínvonal meghaladta az 1913-as szintet). Eredmények a szociálpolitikában: szélesedı betegségi és baleseti biztosítás, kötelezı öregségi, rokkantsági, özvegységi és árvasági biztosítás az ipari, kereskedelmi és közlekedési dolgozóknak. Létrejött az Országos Társadalombiztosító Intézet (OTI), kiépült a munkásbetegbiztosítás rendszere. Megoldatlan maradt a munkanélküliek biztosítása és a mezıgazdasági munkások orvosi ellátása és nyugdíja. A válság kezdete A válság Magyarországon a mezıgazdaságban már 1928-ban kezdıdött, az ipart és kereskedelmet 1930-tól érintette, a pénzügyi összeomlás veszélye 1931 nyarán mutatkozott. A növekvı ipari munkanélküliség ellen szeptember elsején szervezett tömegtüntetések mutatták meg a társadalmi feszültséget. Bethlen és csoportja igyekezett a problémákat elbagatellizálni, a status quót fenntartani. A radikális jobboldalon Gömbösék a diktatórikus kormányzás bevezetését sürgették. A liberálisok demokratikus reformoktól remélték az elégedetlenség enyhülését. A szociáldemokraták a nyugati demokráciák támogatásában bíztak. Hatalmon belüli ellentétek Az Egységes Párton belül felerısödtek a belsı ellentétek, megromlott Bethlen és Horthy viszonya. Fokozódott a kormányzati agráriusok elégedetlensége az elégtelen válságkezelés miatt. A nagytıkét képviselı csoport túlzottnak ítélte az állami beavatkozást. Bethlen a képviselıház idı elıtti feloszlatására és új választás kiírására kérte a kormányzót. Horthy június 6-án feloszlatta az országgyőlést, június 28. és július 7. közé kitőzte a választást. Pártok és programok Az Egységes Párt programjában a revízió és a nemzeti királyság követelése állt a középpontban. A keresztény ipar megerısítését, a tızsde szabályozását és erıs nemzeti hadsereget követeltek. A Keresztény Gazdasági és Szociális Párt másik kormánypártként radikálisabban lépett fel a tıke ellen, a keresztény házasságért, a fokozottabb szociális gondoskodásért. Az MSZDP a politikai rendszer demokratikus reformjáért szállt síkra. A liberálisok egyetértettek a rendszer demokratizálásával, az általános és titkos választójog bevezetésével.

12 Az 1930-ban alakult Független Kisgazdapárt a paraszti-agrárius követeléseket képviselte. Választási kampány Csak három hét volt a választás elıkészítésére (választási névjegyzék, ajánlások, szavazatszedı bizottságok stb.). Az 1931-es választási kampány csendesebb és jelentéktelenebb volt a korábbiaknál. A kérdés: marad-e a korábbi kormánypárti fölény vagy elıretör az ellenzék? A kormányfı június 14-én Debrecenben a gabonaexportáló országok világkartellét javasolta, hitelt ígért a mezıgazdaságnak a búza és a bor minıségének javítására, fásításra, öntözési programra. A kormánynak nem volt válságkezelı programja, nagyobb külföldi kölcsönben bízott. Választási eredmények A választásokon másfél millió szavazatot adtak le, ebbıl egymilliót a nyílt kerületekben. A 199 nyíltszavazásos kerületbıl 9 ellenzéki került a parlamentbe, 68 kormánypárti képviselı ellenjelölt nélkül szerzett mandátumot. Titkos szavazással csak 46 képviselı került a parlamentbe. A kormánykoalíció 186 képviselıi helyhez jutott, az 1926-osnál 21-gyel kevesebbet szerzett. Az elıször indult Független Kisgazdapárt 14 képviselıt küldhetett az országgyőlésbe. A szociáldemokraták megtartották a 14 mandátumot. A nyíltszavazásos beregszászi választókerületben a Nemzeti Radikális Párt jelöltje, Bajcsy-Zsilinszky Endre lett a képviselı. Bethlen lemondása Az új képviselıház elsı ülését július 20-án nyitották meg. Egy héttel korábban a kormány háromnapos bankzárlatot rendelt el, majd bevezette a kötött devizagazdálkodást. Augusztus 4-én a képviselık megszavazták a 33-as bizottság létrehozását a válságkezeléshez szükséges rendeletek gyorsabb meghozatala érdekében. Az ötmillió fontos angol kölcsön megszerzése után augusztus 19-én Bethlen István benyújtotta lemondását.

13 7. Parlamenti választás 1935-ben Mélyülı válság Gróf Károlyi Gyula kormánya szeptember elsejével csökkentette a tisztviselık és a közalkalmazottak fizetését. A szeptember 13-án végrehajtott biatorbágyi merénylet után elrendelték a statáriumot. A Károlyi-kormány 1932 nyarán szembekerült az agrárius kormánypárti képviselıkkel és Bethlen Istvánnal. A kormányzó október elsején Gömbös Gyulát nevezte ki miniszterelnöknek. Az új miniszterelnök célja a parlamentáris kormányzás, az ellenzék felszámolása és az egypártrendszer bevezetése volt. Nemzeti Munkaterv Gömbös Gyula az olasz mintát követve 95 pontos munkatervet kívánt megvalósítani. A földkérdés megoldását, a munkanélküliség megszüntetését ígérte. Kilátásba helyezte a tıke korlátozását, a választójog kiterjesztését titkos választójoggal. Olcsó és jó közigazgatás, a pengı értékállósága szerepelt a programjában. Cél az ırségváltás elérése az úri középosztály javára, az alkotmányos parlamentáris rendszer felszámolása. Gömbös kormányfıként kezdetben kompromisszumra kényszerült Bethlen István híveinek parlamenti többsége miatt. Hatalmi pozíciók kiépítése Gömbös a kormánypárt országos szervezetének kiépítésével önálló politikai bázist teremtett (új reformnemzedék és a régi rend hívei ellentéte). A kormánypártot Nemzeti Egység Párt néven újjászervezte februárjától megjelent a Függetlenség címő reggeli politikai bulvárlap, 1934 nyarától az Új Magyarság politikai napilap. Kísérlet a Független Kisgazdapárttal való összefogásra. Bizalmi szavazás A kormányfı az január 29-ei pártértekezleten bizalmi szavazást kért. Bethlen István nem akarta megbuktatni a kormányt, hogy elkerülje az elırehozott parlamenti választást. Gömbös megnyerte Horthyt a parlament március 5-ei feloszlatásához, az új választást kiírták. A kormányzó lehetıséget adott a bethleni kormánypárt felszámolására. 3 millió választópolgár (a népesség 33,8%-a) a jogszabály miatt a szavazáson köteles volt megjelenni. Rövid választási kampány néma héttel. Választási programok A NEP választási programját a nemzeti egység és a konzervatív reform jelszavai alkották ( Nemzeti egységben a jövı! ). A Keresztény Gazdasági és Szociális Párt a mezıgazdasági piacokat, az agrárolló szőkítését, hiteleket, földbérlı szövetkezeteket és jóléti követeléseket fogalmazott meg.

14 A legitimisták Nemzeti Néppártja a nácizmussal szembehelyezkedve alkotmányos királyt akart. A szociáldemokraták új követelése a fasiszta törekvések elvetése. A Magyar Nemzeti Szocialista Munkáspárt vegyítette az agrárius követeléseket a nácizmus jelszavaival. Ellenfelek, ellentétek Gömbös a jelöltállításnál a bethlenistákat mellızte. A kormányfıvel szimpatizáló kisgazdákat üldözendı konkurenciának tekintette. A Nemzeti Radikális Párt vezetıje, Bajcsy-Zsilinszky Endre és kortesei ellen a karhatalom erıszakosan fellépett. Az ellenzéki jelöltek ajánlásait visszautasították vagy a szavazás eredményét meghamisították (pl. a keszthelyi, nagybaracskai, csengeri kerületekben). A visszaélések miatt a választások után 38 mandátumot támadtak meg beadvánnyal. Választási eredmények A választásokat március 29. és április 7. között bonyolították le. A csalások mellett a nemzeti retorika és reformígéretek okozták a Nemzeti Egység Pártjának gyızelmét 171 mandátummal (69,8%). A legerısebb ellenzéki párt a Független Kisgazdapárt lett 23 képviselıi hellyel. Az MSZDP 11 képviselıvel vett részt a parlamentben 3 mandátumot veszítve. Az egykori koalíciós Keresztény Gazdasági és Szociális Párt elveszítette korábbi helyeinek bı felét (14 mandátum megszerzése). A nemzeti szocialista pártok jelentéktelenek maradtak. Politikai következmények A kormánypárti frakción belül a bethleni gárda aránya 40%-ról 16%-ra apadt, Gömbös személyes hívei elıretörtek (29%). A kormánypárt határozott jobbratolódása ment végbe 1935-ben. Az 1935-ös választások Gömbös hatalmának tetıpontját jelentették. A teljes garnitúracsere elmaradt, a belsı feszültségek maradtak, felerısödtek. A szélsıjobboldal elégedetlenné vált a kompromisszumokra kényszerülı Gömbössel. A párton belüli frakciók harca kiélezıdött, a megosztottság fennmaradt Gömbös halála után is. 8. Politikai gondolkodás a 30-as évek második felében A keresztény-nemzeti kurzus válsága Gömbös Gyula kísérlete a totalitarizmus mintájának követésére irányult. A világgazdasági válság okozta nehézségek belpolitikailag, a tengelyhatalmak erısödése külpolitikailag nehezítette a korábbi keresztény-nemzeti kurzus folytatását. A harmincas évek közepére a politikai gondolkodás sokszínővé vált Magyarországon. A politikai ideológia egészét a historizálás, a történelmi díszletek felhasználása jellemezte. A konzervatívok az ısi magyar alkotmányt, a szentkorona eszmét szegezték szembe a diktatórikus törekvésekkel.

15 Új pogányság ellen Az 1938-as Szent István emlékév az alkotmányvédık megnyilatkozásait erısítette. Szekfő Gyula történész fellépett az új pogányság, azaz a fasizmus hazai képviselıi ellen. Bajcsy-Zsilinszky Endre Helyünk és sorsunk Európában címő munkájában a magyar jellem diktatúraellenességérıl írt. A szociáldemokraták a 30-as évek vége felé a diktatúrával szemben a legitimista megoldást is elfogadhatónak tartották. Az alkotmányvédı fronthoz kapcsolódtak a liberálisok és 1935 után a Gömbösben csalódott kisgazdák. A népiek ideológiája A harmincas évek elején sajátos szociális, mővelıdési színezettel jelentkezett a népi mozgalom. A népi írók a nemzet törzsét a parasztságban találták meg. Fellépésüket a paraszti sors bemutatása, kritikája és a változtatás igénye jellemezte (Illyés Gyula, Németh László, Kodolányi János, Féja Géza, Tamási Áron stb.) Sajátos magyar utat (harmadik út) kerestek a világgazdasági válság meghaladásához április 16-án találkoztak a népi írók Gömbös miniszterelnökkel, ami azután a mozgalomban töréshez vezetett. Az urbánusok a találkozóban a népiek végzetes bőnbeesését látták. Szent István emlékév Az ünnepi esztendı alkalmat adott a Szent István-i gondolat, a szentkorona-tan és a kapcsolódó történelmi, politikai ideológiák méltatására. A magyarság alkotmányos államalkotó készsége és a befogadó nemzetiségi politika megjelenítése. Az állami függetlenség hangoztatása és a német birodalmi expanzióval való szembehelyezkedés. A Szent István-tradíció ápolását a római katolikus egyház támogatta. Jobbratolódás Darányi Kálmán a konzervatív, alkotmányvédı irányzat jelöltjeként lett miniszterelnök október 12-én. A gyıri program márciusi meghirdetése után a kormányátalakítás jobboldali elıretörést hozott. A jobbratolódást erısítette az Anschluss bekövetkezte. Elfogadták az 1938:XIX. törvényt a választójogról, ami általánossá tette a titkos szavazást. 135 képviselıt egyéni, 125-öt lajstromos választókerületben kell választani. Az elsı zsidótörvény diszkriminációt alkalmazott a zsidó vallású állampolgárokkal szemben. Darányi bukása A kormányzó a Darányi-kormány szélsıjobboldallal szembeni tehetetlensége miatt bírálta a kormányt. A balra álló ellenzék az emberi szabadságjogok sérelmét és a növekvı számú kormányrendeletek miatt a parlamentarizmus kiüresedését vetette fel.

16 A konzervatívok kormányellenességében a belsı és külsı nyomás elleni erélytelen fellépés kritikája nyilvánult meg május 13-án Imrédy Béla alakított kormányt. Csodás forradalom szeptember 4-én Imrédy Kaposváron radikális átalakulási programot hirdetett meg (honvédelmi törvény, gazdavédelmi reform, álláshalmozás megszüntetése, kishaszonbérletek, országos szociális hálózat stb.) október 4-i kormányülésen a kormányfı bejelentette, a képviselıháztól rendeleti úton történı kormányzáshoz kér felhatalmazást. Politikai válság kezdıdött, Bethlen politikai ellenfélként lépett fel. Az elsı bécsi döntés átmenetileg enyhített a belpolitikai válságon. Kormányválság Az Imrédy-kormány november 15-én újjáalakult a kormánypárt jobboldalára támaszkodva. Célja a földbirtokpolitika-házhelyosztás és radikálisabb zsidótörvény megalkotása. A házszabály-revíziót pártközi értekezleten vitatták meg (a nyilas képviselık támogatták, a baloldal elvetette). November végén képviselık léptek ki a NEP frakciójából a gömbösi reformpolitikához való visszatérést szorgalmazva. A disszidens képviselık november 23-án bizalmi szavazást kértek a kormányprogramról. 115:94 arányban a kormány kisebbségben maradt. Magyar Élet Mozgalma Imrédy lemondását a kormányzó nem fogadta el, de beszőkült a parlamenti mozgástere (261-bıl 130 biztos szavazat). A földbirtok-politika és a második zsidótörvény parlamenti elfogadtatása bizonytalan. Kockázatos egy elırehozott választás, a rendszer történetében elıször nem volt garantált a kormánytöbbség. Imrédy a nyilasokkal rivalizáló tömegmozgalmat indított január 6-án (Magyar Élet Mozgalma). Végül február 24-én Imrédy dédnagyanyjának zsidó származását igazoló okirat miatt kénytelen volt végleg lemondani a miniszterelnökségrıl. 9. Parlamenti választás 1939-ben Módosuló körülmények A tengelyhatalmak elıretörése fokozatosan kényszerpályára vitte Magyarországot. A diszkriminatív törvényhozás (zsidótörvények), az erısödı fasiszta mozgalmak és a háború közeledtét jelzı kivételes állapot január elsejei bevezetése a belpolitikát átformálta. Imrédy Béla lemondása után Teleki Pál miniszterelnöktıl a kormánypárton belüli radikális jobboldal és a fasiszta pártok visszaszorítását várták. Az új kormányfı Magyar Élet Pártja néven újjászervezte a kormánypártot, és az egész parlamentáris rendszer gyökeres reformjára törekedett.

17 Új választójogi törvény Az 1938:XIX. törvény elfogadásával módosult a választójog, általános lett a titkos szavazás. Lajstromos választókerületben a férfiak 26. életévtıl, az egyéni kerületekben 30. életévüktıl 10 éves magyar állampolgársággal, hat éves helyben lakással és a hat elemi elvégzésével nyertek választójogot. A nık minden választókerületben 30. életévük betöltésével, 10 éves magyar állampolgárság, hat évnyi helyben lakás és 6 elemi elvégzése után kaptak választójogot. Az országgyőlési képviselık száma 260 lett, 135-öt egyéni választókerületekben, 125 képviselıt lajstromos kerületben választottak meg. A jelöltállításhoz egyéni kerületekben 500, a listás kerületekben 1500 választó sajátkező aláírására volt szükség. Egyéni választókerületekben 2000, lajstromosban két képviselıig 3000, minden további jelölt után pengı biztosítékot kellett letenni. Kormánypárti program A Magyar Élet Pártja célkitőzése volt a baráti államokhoz főzıdı jó kapcsolatok ápolása. Belpolitikában a gyors és egészséges földreform ígérete az alsó társadalmi rétegek szociális és családi helyzetének javítása (ONCSA). A zsidók gazdasági és szellemi befolyásának felszámolása. A kormánypárthoz közel álló Egyesült Kereszténypárt a nagyhatalmak befolyásától mentes magyar külpolitikát fogalmazott meg. A belpolitikában a Szent István-i birodalmi eszmén nyugvó fajpolitikát, társadalmi igazságosságon alapuló szociálpolitikát ígért. Mérsékelt ellenzék Nemzeti Demokrata Párt a zsidótörvények hatására nem indult a választásokon. A Független Kisgazdapárt náci- és nyilasellenes megnyilvánulásaival, ugyanakkor zsidókérdésben vallott nézetei miatt a kormánypárt és a baloldal kereszttüzébe került. Nemzetközi jellegének mérséklésére 1939 januárjában Szociáldemokrata Pártra változott az MSZDP neve. A baloldali párt az ország függetlenségéért, önállóságáért, a demokratikus átalakításért szállt síkra. Szélsıjobboldali pártok Többszöri betiltás után Nyilaskeresztes Párt néven március 15-én közzétette országépítı programját a legerısebb szélsıjobboldali szervezıdés. A fennálló államrend mérsékeltebb bírálata, erıteljes antiszemita és antikapitalista fellépés. Osztálymentes és zsidómentes magyar munkaállamot követelt a párt (munkanélküliség felszámolása, árcsökkentés, béremelés). A szélsıjobboldali pártok programjából hiányzott külpolitikai cél, a nácikkal való szoros szövetség vállalása. A szociális kérdések megoldását a zsidók gazdaságból történı kiszorításával és földreformmal kívánta elérni. A nemzetiszocialista pártok a zsidókérdéstıl eltekintve mérsékeltebb programmal indultak a választáson.

18 Választási kampány 1939-ben Bethlen bírálta a kormánypárt radikalizálódását, a kerületi beosztást és a visszaélés lehetıségét. Válaszul Teleki Pál szerint a régi parlament elszakadt a realitásoktól, a vezetésre való képessége megszőnt. A náci Németország befolyására 3 volksbundista jelöltet indítottak kormánypárti színekben ben már alapvetı volt a párt-meghatározottság, a jelöltek mögötti párt szervezeti kiépültsége. A kaució miatt nıtt a választások anyagi terhe. A szélsıjobboldali pártok a náci Németországtól kaptak 500 ezer pengıs támogatást a választási költségekhez. A választási névjegyzékek összeállítása, a szavazóigazolványok kézbesítése manipulációra adott lehetıséget. A parlamenti választások eredményei A kormánypárt 187 mandátumot szerzett (72%), a másodikként a fasiszta pártok 49 mandátumot győjtöttek be (19%). Visszaestek a kisgazdák (14 mandátum, 5%) a választási rendszer aránytalanságai, a koncentráltabb indulás hiánya és a csökkenı támogatás miatt. A szociáldemokraták a korábbi 14 helyett 5 mandátumot szereztek, szavazóik egy részét a nyilas pártok elhódították. A fasiszták a püspöki székhelyeken (Kalocsa, Esztergom, Eger) valamint a bányászés munkáscentrumokban (Tatai-medence, Salgótarján környéke) jól szerepeltek. A szélsıjobboldali elıretörés sokkolta a konzervatívokat, az idegen veszély erısödésére figyelmeztetett. A választások utóélete A kormányt kétharmados eredménye ellenére nyugtalanította a szélsıjobb elıretörése. A 260 megválasztott mellé a visszacsatolt területekrıl behívott 38 képviselıvel nyílt meg a parlament elsı ülése június 12-én ıszén Imrédy kilépett a MÉP-bıl és 19 képviselıvel megalakította a Magyar Megújulás Pártját. Észak-Erdély visszakerülésével 51 képviselıvel, a déli területekrıl 26 honatyával 1941-re 375-re bıvült a mandátumok száma. A második világháború alatt a parlament csak követte az eseményeket, a hadüzeneteket utólag hagyta jóvá. 10. Politikai elit a Horthy-korszakban A politikai elit A politikai döntések jogát kisajátító, a hatalmat gyakorló csoportok alkotják a politikai elitet. A többi elitcsoporthoz való viszonyát a politikai élet jellege, az állam és társadalom viszonya határozza meg. A Horthy-korszak politikai elitjét az államhatalmi szervezeti pozíciók alkották. A kormányzó, az országgyőlés és a felsıház tagjai, a végrehajtó hatalomban szolgálók és a korporatív nyomásgyakorlás szervezeteinek (pl. GYOSZ) vezetıi. A politikai elit összefonódott a gazdasági és szellemi elittel.

19 Kormánytagok Az ellenforradalmi rendszernek 1919 nyara és 1944 ısze között 15 kormánya volt. A miniszterek, államtitkárok 44%-a hivatalnoki pályáról érkezett. Az értelmiségiek (tudósok, egyetemi tanárok, ügyvédek) 30%-át adták a kormánytagoknak. A kormányok egy hatodát katonatisztek alkották. A kormánytagok hivatásos bürokraták közül verbuválódtak, akik az államtól független megélhetési forrással alig rendelkeztek. A katonatisztekkel együtt a felsıfokú végzettségőek aránya bı 50% volt. Elitképzıdés A politikai mozgások érzékeny jelzıje az elitalakulás dinamikája. Az 1919 és 1921 közötti idıszakot értelmiségi túlsúly jellemezte (34 kormánytagból 16 orvos, ügyvéd, tanár, író). Az ún. bethleni idıszakban a kormánytagok közel fele minisztériumi hivatalnok, köztisztviselı. A hosszú harmincas évek 40 kormánytisztség-viselıje katonatiszt (33%), közhivatalnok (30%) és értelmiségi (25%). A dualizmus korához képest hiányzik a nagybirtokos arisztokrácia, másrészt jellemzı az értelmiségiek és az államhivatalnokok (katonatisztek) feltőnı szerepvállalása. Politikai osztály Az ellenforradalmi rendszer elsı évtizedében a politikai elit más elitcsoportokból érkezett. A harmincas évektıl a politikai-mozgalmi elıélet vált fontossá. Megritkult a tıkés vállalkozókat, menedzsereket és érdekképviseleti lobbikat képviselı elit. A jobbra tolódás során a politikai elit elsırendő célja az állam révén tartós pozíciók szerzése. A politikai osztály és az uralkodó osztály szétválik, ellentétbe kerül. A parlamenti képviselıség az egyik, nem is az elsıdleges elitpozíció. Miniszterelnökök társadalmi kötıdése Foglalkozásukat tekintve Friedrich István gyáros, Huszár Károly tanító, Simonyi Semadam Sándor ügyvéd volt. Bethlen István és Teleki Pál erdélyi, földjüket vesztett grófok voltak. Evangélikus tanító családból származott Gömbös Gyula, aki katonatiszti, majd hivatásos politikai pályát futott be. Károlyi Gyula gróf Horthy közvetlen környezetének tagja, fıispán volt. Politikus családból érkezett Darányi Kálmán. Imrédy Béla pénzügyi szakember, a Nemzeti Bank elnöke és miniszter is volt kormányfıi kinevezése elıtt. Kormánytagok szociológiai jellemzıi Bethlen 1927-es kormányában a gazdasági tárcákat szakemberek kapták. A pénzügyminiszter Bud János egyetemi és közigazgatási karriert tudhatott magáénak, Herman Miksa kereskedelemügyi miniszter egyetemi tanár és vállalati mérnök is volt korábban.

20 A kultuszminiszter Klebelsberg Kunó gróf jogot végzett, a dualizmus idıszakában futott be közigazgatási karriert a miniszterelnökségen. Walkó Lajos külügyminiszter banki cégvezetıként, majd a pénzügyminisztériumban dolgozott. Csizmás képviselık Az 1920-as nemzetgyőlésben a csizmás képviselık száma 31 volt, ami 1922-re 13-ra csökkent. Az 1939-es parlamentbıl teljesen hiányoztak az arisztokrata-nagybirtokos és tıkés pozíciókat birtokló képviselık. Az üzleti élet, az ipari tıkés érdekeltségek közvetlen parlamenti képviselete gyenge volt ben a kisgazdapárti képviselıjelöltek többsége gazdálkodó (48%), ügyvéd (23%), köztisztviselı (17%) és lelkész (11%) volt. A fasiszta pártok képviselıi között sok a köztisztviselı. Az 1939-es választásnál a kormánypárti képviselık közül nagypolgárok és nagybirtokosok maradtak ki, nıtt a közhivatalnokok és az értelmiségiek aránya. Felsıházi tagok A párthoz tartozás nem volt meghatározó a felsıházi tagoknál. A 237 tag közül 119 töltött be vezetı tisztséget gazdasági vállalatoknál. Többen a tudományos, irodalmi élet, egyházak vezetı tisztségviselıi közül kerültek ki. A nagytıke képviselete 8%-ról 4%-ra, az arisztokrácia aránya 23%-ról 20%-ra csökkent. Növekedett az államhoz, egyházhoz, földbirtokhoz, szervezetekhez kötıdı középrétegek csoportja. A Gömbös-kormánytól kezdve a felsıház az alkotmányvédelem álláspontjára helyezkedett. 11. A Horthy-rendszer jellegérıl: parlamentarizmus vagy autoriter rendszer? A rendszer önképe A két világháború közötti politikai berendezkedés önmagát ellenforradalmiként, a forradalommal felszámolt törvényes rend helyreállítójaként határozta meg. Az májusa és augusztusa közötti szegedi kormány keresztény nemzeti szellemben formálta politikai arculatát. A forradalomellenesség és a nacionalizmus összekapcsolódott a polgári demokrácia, a liberalizmus megbélyegzésével. Antikapitalizmusa az úri középrétegek gazdasági és hatalmi térnyerését szolgálta. Korai fasiszta rendszer? A marxista történetírás a Horthy-rendszer fasiszta jellegét hangsúlyozta. A fehérterrort, a különítményesek agresszivitását, az antiszemita fajvédelmet a totális diktatúra elemeiként láttatta. Ebben az értelmezésben a bethleni konszolidáció a mérsékeltebb típusú fasiszta diktatúrák példájaként jelent meg.

21 A numerus clausus törvény az alkotmányos szintre emelt antiszemitizmus, az állampolgári jogegyenlıség megszüntetése volt. A fasiszta, félfasiszta minısítés az 1945 utáni rendszer legitimációs céljait szolgálta. Irányított demokrácia A Tanácsköztársaság bukása után a demokraták, a jobboldali radikálisok és a konzervatívok küzdöttek a hatalomért. Horthy Miklós kormányzóként a radikálisok helyett a parlamentarizmus alapján álló konzervatívokra támaszkodott (Teleki és Bethlen). Bethlen István konzervativizmusa szemben állt a magántulajdont tagadó baloldallal és a parlamentarizmus ellenes radikális jobboldallal. Felfogása szerint a kellı vagyoni alappal, fejlett nemzeti öntudattal és nemzeti érzéssel rendelkezık hivatottak az ország irányítására. A parlamentáris tömegdemokráciákat elvetette, az irányított demokrácia és a fontolva haladás hívének tartotta magát. Állam- és kormányzati rendszer Az állami szuverenitás legfıbb letéteményese 1920 és 1926 között a nemzetgyőlés, 1927-tıl a kétkamarás országgyőlés volt. Az 1922-es választójog-szőkítéssel a választók összlakossági aránya 40%-ról 28%-ra csökkent. Nagy-Budapest és a vidéki törvényhatósági jogú városok kivételével visszaállt a dualizmus kori nyílt szavazás. A választók bı 20%-a szavazhatott titkosan, a 245 képviselıbıl 199-et nyílt szavazással választottak. Az Egységes Párt megszervezésével és a szőkített választójoggal együtt biztossá vált a kormány parlamenti többsége. Párt- vagy kormányelnöki diktatúra? A kormány mozgásterét korlátozta a több frakcióból álló kormánypárt tıl a felsıház a képviselıházzal szemben a konzervativizmus folyamatosságát garantálta. A harmadik alkotmányos tényezı az államfı volt, aki egyszer küldhette vissza az elfogadott törvényjavaslatot. A miniszterelnököt és a minisztereket a kormányzó nevezte ki. A rendeleti kormányzás válságos idıszakban ban és ben valósult meg. A parlamentáris jogállamiság keretei az ország 1944-es megszállásáig megmaradtak. Alkotmányos szabályozás A kialakult politikai rendszer sem a kormányzónak, sem a miniszterelnöknek nem adott tekintélyelvő rendszert teremtı jogokat. A stabilitást hordozó tekintélyt a bethleni konszolidáció alatt a kormányfı, késıbb a kormányzó képviselte. Az állam nem vált túlcentralizálttá, az önkormányzatiság megmaradt. Az ellenzék a tekintélyelvő vonásokban az államhatalom túlterjeszkedését (etatizmus) bírálta. Gömbös és Imrédy modernebb autoriter kísérletei a baloldali ellenzéket a kialakult rendszer parlamentáris, alkotmányos jegyeinek védelmére mozgósította.

22 Politikai szabadságjogok A szabadságjogok as korlátozásainak többségét a Bethlen-kormány megszüntette vagy enyhítette (gyorsított büntetıeljárás, internálás). Az április 6-án elfogadott III. tc. az állami és társadalmi rend hatályosabb védelmérıl alapot teremtett a kommunisták elleni fellépéshez. Megmaradt a statáriális bíráskodás lehetısége, de 1932-ig ezzel sem éltek. Az egyesülési és gyülekezési jogban az 1914 elıtti gyakorlat állt helyre. A kivételes sajtóellenırzés rendszerét 1921 végén hatályon kívül helyezte a kormány, de a belügyminiszter és az igazságügyi szervek felléphettek sajtótermékek ellen. A sajtóirányítás viszonylag liberális formája teret engedett a kormánypolitika bírálatának. Összegzés A Horthy-korszak politikai rendszere autoritatív elemeket is tartalmazó polgári parlamentarizmusnak tekinthetı. Létezett a többpártrendszer, az ellenzéket hordozó parlament, a parlamentnek felelıs kormány, a bíráskodás szuverenitása és a pluralista szellemi élet. Autoriter vonás volt a politikai hatalomért folyó versenybıl a társadalom jelentıs részének kizárása (szőkített választójog). Egyenlıtlen feltételek léteztek a választásokon kormánypártiak és ellenzékiek esetében. A dualizmushoz képest új, illetve erısödı jelenségként hatott a sajtószabadság korlátozása és a vallási, majd a faji diszkrimináció. Reszler Gábor

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM

20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 20. SZÁZADI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1900-1994 Egyetemi tankönyv / Második, bővített kiadás Szerkesztők PÖLÖSKEI FERENC, GERGELY JENŐ, IZSÁK LAJOS Korona Kiadó, Budapest, 1997 TARTALOM I. A KIEGYEZÉS VÁLSÁGJELEI

Részletesebben

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei

9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei 9.1 Az Osztrák Magyar Monarchia felbomlása és következményei Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása. Trianon gazdasági, társadalmi és etnikai hatásai. A Károlyi-kormány bel- és külpolitikai mozgástere

Részletesebben

Írásban kérem megválaszolni:

Írásban kérem megválaszolni: Házi feladat! Tisza István magyar miniszterelnök álláspontja a lehetséges magyar szerb háború kérdésében! Írásban kérem megválaszolni: Tankönyv 24. oldal 3. sz. feladat (A bal alsó sarokban lévő kérdésre

Részletesebben

Magyarország külpolitikája a XX. században

Magyarország külpolitikája a XX. században Fülöp Mihály-Sipos Péter Magyarország külpolitikája a XX. században SUB Göttingen 7 210 085 436 99 A 5460 Aula, 1998 TARTALOM Első fejezet MAGYARORSZÁG AZ ÚJ NEMZETKÖZI RENDBEN AZ I. VILÁGHÁBORÚ UTÁN 9

Részletesebben

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám:

TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 1 TÖRTÉNELEM 8. évfolyamos tanulók számára 2. forduló Össz.pontszám: 50p Név: Iskola neve, címe:.. I. Az alábbi feladat az 1848-49-es magyar forradalomra

Részletesebben

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010

ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 ÉRETTSÉGI TÉTELEK TÖRTÉNELEM 2010 I. Témakör: Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1. Gazdasági változások az Anjouk idején. Mutassa be Károly Róbert gazdaságpolitikájának főbb tényezőit! Tárja fel

Részletesebben

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban.

Középszint A magyarság helyzetének f bb jellemz i a szomszédos országokban. 10.1 A szovjet felszabadítás és megszállás A szovjet felszabadítás és megszállás. Az ország háborús emberáldozata és anyagi vesztesége. A nemzetközi helyzet hatása a magyar belpolitika alakulására 1945

Részletesebben

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel):

Témakörök, amelyekbe a történelem kiegészítő tankönyv katolikus tartalmai beilleszthetőek (dőlt betűvel): Iránytanmenet A táblázat bemutatja a katolikus tartalmak (dőlt betűvel) tananyagba építésének helyét és módját. Szemlélteti, hogy mikor, melyik anyagrész kapcsán érdemes a tartalmakat külön órán tanítani

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2015-2016 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák

TÖRTÉNELEM. Tanulmányok alatti vizsgák TÖRTÉNELEM Tanulmányok alatti vizsgák A vizsga felépítése: 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 9. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat

Részletesebben

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen

Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL. 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen Osztályozó/Javító vizsga témakörei TÖRTÉNELEMBŐL Írásbeli vizsga: teszt + esszé (60 perc) 40% fölött elégséges 20-40% között szóbeli vizsga 20% alatt elégtelen I. Az ókori kelet 9. évfolyam Mezopotámia

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2016-2017 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 2. I. Politikai rendszer funkciói II. A politikai rendszer elemei 2013. I. Politikai rendszer funkciói 1) A társadalom felé 2) A politikai rendszeren

Részletesebben

kormánypárti ,50% ellenzék 12 5,48% független 11 5,04% Összesen % Mandátumok Mandátumok

kormánypárti ,50% ellenzék 12 5,48% független 11 5,04% Összesen % Mandátumok Mandátumok Tabellen (Parlamenti választások Magyarországon 1920-1998. Szerk.: Földes György, Hubai László. Második, bővített, átdolgozott kiadás. Bp. Napvilág, 1998) 1920 részvételi arány 88,52% kormánypárti 196

Részletesebben

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015

Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 Osztályozó- és javítóvizsga Történelem tantárgyból 2014-2015 A félévi vizsga szóbeli vizsga az első félévre megadott témakörökből. Az év végi vizsga írásbeli vizsga (feladatlap) az egész évre megadott

Részletesebben

Osztályozó vizsga anyaga történelemből

Osztályozó vizsga anyaga történelemből Miskolci Magister Gimnázium Osztályozó vizsga anyaga történelemből Ismeretszerzési és feldolgozási képességek A tanulónak írott forrásokat kell tudni értelmezni, feldolgozni és feladatokban alkalmazni.

Részletesebben

Pártok és politikai célok Magyarországon a XX. század elsı felében

Pártok és politikai célok Magyarországon a XX. század elsı felében Erényi Tibor Pártok és politikai célok Magyarországon a XX. század elsı felében Magyarországon a modern politikai pártstruktúra már az 1867-et követı években kialakult. Ismeretes, hogy a két nagy párt,

Részletesebben

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában!

Történelem 13/I. 8. A francia abszolutizmus Mutassa be a francia abszolutizmust XIV. Lajos korában! Történelem 13/I 1. A középkori gazdaság Ismertesse a korai középkori gazdaság működését, a termelés színtereit és szereplőit, az eszközök és módszerek fejlődését a XI-XIII. századi, Európában! Mutassa

Részletesebben

Osztályozó vizsga témái. Történelem

Osztályozó vizsga témái. Történelem 9.ÉVFOLYAM Egyiptom, a Nílus ajándéka Athén, a demokrácia kialakulása és fénykora A görög perzsa háborúk (Kr. e. 492 448) A poliszok hanyatlása és Nagy Sándor birodalma A város alapításától a köztársaság

Részletesebben

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem

Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem Osztályozó, illetve pótvizsga témakörök Történelem 9. évfolyam Ókor A zsidó vallás fő jellemzői. Az athéni demokrácia működése a Kr.e. 5. században. A görög hitvilág. A római hitvilág. Julius Caesar egyeduralmi

Részletesebben

ETE_Történelem_2015_urbán

ETE_Történelem_2015_urbán T Ö R T É N E L E M ETE_Történelem_2015_urbán Szóbeli középszintű érettségi tételek / 2015-2016. év tavaszára / Gazdaság, gazdaságpolitika, anyagi kultúra 1, T é t e l A korai feudalizmus / középkor gazdálkodása

Részletesebben

MAGYARORSZÁG

MAGYARORSZÁG MAGYARORSZÁG 1921-1941 Zsitvay Tibor emlékiratai PALATÍNUS RÁDAY GYŰJTEMÉNY BUDAPEST, 1999 TARTALOM Zsitvay Tibor hagyatéka /11 Zsitvay Tibor önéletrajza /19 BETHLEN ISTVÁN GRÓF KORMÁNYZATI IDEJE 1921-1931

Részletesebben

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések

1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések 1. félév: alkotmányjog, közjogi berendezés 2. félév: alapvető jogok és kötelezettségekhez tartozó alkotmánybírósági döntések Alkotmány: constitutio közös állapot, közös megegyezés, hogy milyen szabályok

Részletesebben

Merénylet Szarajevóban LEGO

Merénylet Szarajevóban LEGO Merénylet Szarajevóban LEGO Augusztini Krisztián, Dombrovszky Borbála, Kovács-Osváth Apolka Városmajori Gimnázium A cél békés megoldás a szarajevói merénylet okozta helyzetre, és a belső konfliktusokra

Részletesebben

Fajvédelemtől a nemzeti demokráciáig Bajcsy-Zsilinszky Endre politikai tervei a trianoni Magyarország megújulására (1918-1932)

Fajvédelemtől a nemzeti demokráciáig Bajcsy-Zsilinszky Endre politikai tervei a trianoni Magyarország megújulására (1918-1932) Fajvédelemtől a nemzeti demokráciáig Bajcsy-Zsilinszky Endre politikai tervei a trianoni Magyarország megújulására (1918-1932) Értekezés a doktori (Ph.D.) fokozat megszerzése érdekében a történelem tudományágban

Részletesebben

A kormányzó és a trón. Alkotmányos szerepvállalás vagy dinasztikus tervek a Horthy családban

A kormányzó és a trón. Alkotmányos szerepvállalás vagy dinasztikus tervek a Horthy családban DOI: 10.18427/iri-2016-0056 A kormányzó és a trón. Alkotmányos szerepvállalás vagy dinasztikus tervek a Horthy családban Olasz Lajos Szegedi Tudományegyetem JGYPK olasz@jgypk.szte.hu Az elvesztett háború,

Részletesebben

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának

1918. október július március 21. Kitör az őszirózsás forradalom. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának MAGYARORSZÁG 1900 1918. október 30. Kitör az őszirózsás forradalom 1914. július 28. Az Osztrák-Magyar Monarchia hadat üzen Szerbiának 1919. március 21. Kikiáltják a Tanácsköztársaságot 1910 1920. június

Részletesebben

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és

X X X X X. hatását a társadalom. szerkezetére, működésére! mutassa be az indiai vallások. ismeretei segítségével. 2. tétel: A források és 1. tétel: A források és mutassa be az indiai vallások hatását a társadalom szerkezetére, működésére! 2. tétel: A források és mutassa be a hódító háborúkat követő gazdasági változásokat és azok társadalmi

Részletesebben

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Közjogi berendezkedés Államforma: köztársaság Kormányforma: parlamentáris köztársaság Végrehajtó hatalom legfőbb szerve a kormány A törvényhozó hatalom letéteményese

Részletesebben

MAGYARORSZAG TÖRTENETE

MAGYARORSZAG TÖRTENETE Kristó Gyula-Barta János-Gergely Jenő MAGYARORSZAG TÖRTENETE Előidőktől 2000-ig RMNONÍCK KIADÓ TARTALOM 683 Tartalom ELŐIDŐK (1000-IG) A néppé válás évezredei (Kr. e. 6000-Kr. u. 855 körül) 5 Nyelvrokonság,

Részletesebben

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE

MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM Politikaelmélet tanszék HERCZEGH GÉZA ARDAY LAJOS JOHANCSIK JÁNOS MAGYARORSZÁQ NEMZETKÖZI KAPCSOLATAINAK TÖRTÉNETE SUB Göttingen 7 219 046 719 2006 A 6088 BUDAPEST,

Részletesebben

Az írásbeli érettségi témakörei

Az írásbeli érettségi témakörei Az írásbeli érettségi témakörei Dőlt betűvel szerepelnek azok a részek, amelyeket csak emelt szinten kérnek. 1. AZ ÓKOR ÉS KULTÚRÁJA 1.1 Vallás és kultúra az ókori Keleten Az egyes civilizációk vallási

Részletesebben

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( )

V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA ( ) Óra sorszám V. A POLGÁROSODÁS KIBONTAKOZÁSA MAGYARORSZÁGON. A DUALIZMUS KORA (1849 1914) Az önkényuralom A kiegyezés Gazdasági felzárkózás A polgárosodó társadalom Városiasodás. A főváros fejlődése Népesedés.

Részletesebben

AZ ORSZÁGGYŐLÉSI KÉPVISELİK MEGVÁLASZTÁSA

AZ ORSZÁGGYŐLÉSI KÉPVISELİK MEGVÁLASZTÁSA I. AZ ORSZÁGGYŐLÉSI KÉPVISELİK MEGVÁLASZTÁSA Az Országgyőlési képviselık megválasztása 11 Minden országban a választási rendszer határozza meg azt, hogy a választók szavazatai hogyan válthatók át képviselıi

Részletesebben

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet

Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Rákóczi Krisztián Nemzetpolitikai Kutatóintézet Közjogi berendezkedés Államforma: köztársaság Kormányforma: parlamentáris köztársaság Végrehajtó hatalom legfőbb szerve a kormány A törvényhozó hatalom letéteményese

Részletesebben

Magyarország gazdaságtörténete

Magyarország gazdaságtörténete Kaposi Zoltán Magyarország gazdaságtörténete 1700-2000 Tartalom I. A hagyományos gazdaság szemléleti keretei 13 II. A KERESLET VÁLTOZÁSAI (1700-1848) 21 1. Népesség és társadalom Magyarországon 23 A hagyományos

Részletesebben

A weimari köztársaság

A weimari köztársaság dezs.extra.hu tételek gyûjteménye A weimari Szerzõ dezs Történelem tétel 1. A weimari 1918. nov.: forradalom / kieli matrózlázadás > Németország > Az új alkotmányt Weimarban dolgozták ki, ezért nevezik

Részletesebben

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév

Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Érettségi témakörök 2012/2013-as tanév Tantárgy: Történelem Osztály: 13/A, 13/B, 13/C Budapest, 2013. január Történelem érettségi szóbeli tételsor (középszint 13/A; 13/B; 13/C) 2012-2013 I./1. Gazdaság,

Részletesebben

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon a választási szövetség négy pártja, a

Részletesebben

Mexikói Nyilatkozat a legfıbb ellenırzı intézmények függetlenségérıl

Mexikói Nyilatkozat a legfıbb ellenırzı intézmények függetlenségérıl ISSAI 10 A legfıbb ellenırzı intézmények nemzetközi standardjait (ISSAI) a Legfıbb Ellenırzı Intézmények Nemzetközi Szervezete (INTOSAI) adja ki. További információ: www.issai.org Mexikói Nyilatkozat a

Részletesebben

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét!

Történelem 7-8. osztály. 2. Kiegyezés. Állítsd időrendbe az eseményeket! Olvasd össze a betűket, és megtudod az egyik koronázás ajándék nevét! OM 037757 NÉV: IX. Tollforgató 2017.04.01. Monorierdei Fekete István Általános Iskola : 2213 Monorierdő, Szabadság út 43. : 06 29 / 419-113 : feketeiskola.monorierdo@gmail.com : http://www.fekete-merdo.sulinet.hu

Részletesebben

A magyar politikai rendszer 10/8/12. A kormány

A magyar politikai rendszer 10/8/12. A kormány A kormány 1 A kormányokról általában az egész politikai intézményrendszer és az állami döntéshozatal központi szereplője több mint végrehajtás nehéz lenne az állami tevékenységnek olyan területét kiragadni,

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz

ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz ZÁRÓVIZSGA KÖVETELMÉNYEK ALKOTMÁNYJOGBÓL 2019 tavasz KÖTELEZŐ TANANYAG: Kocsis Miklós Petrétei József Tilk Péter: Alkotmánytani alapok. Kodifikátor Alapítvány, Pécs, 2015 Petrétei József: Magyarország

Részletesebben

Fajvédelemtől a nemzeti demokráciáig Bajcsy-Zsilinszky Endre politikai tervei a trianoni Magyarország megújulására (1918-1932)

Fajvédelemtől a nemzeti demokráciáig Bajcsy-Zsilinszky Endre politikai tervei a trianoni Magyarország megújulására (1918-1932) DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI Kiss József Fajvédelemtől a nemzeti demokráciáig Bajcsy-Zsilinszky Endre politikai tervei a trianoni Magyarország megújulására (1918-1932) DE Bölcsészettudományi Kar 2007 Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

A modern demokráciák működése

A modern demokráciák működése A modern demokráciák működése 1. A modern demokrácia fogalma ókor: démosz+ krátosz = néphatalom modern jelentés: demokrácia = államtípus 2 féle államforma: monarchia (élén: uralkodó) vagy köztársaság (köztársasági

Részletesebben

NYIRÁDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRAT

NYIRÁDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRAT Ügyszám: 358-2/2013. NYIRÁDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRAT Törölt: TA 2013. JANUÁR 1. NYIRÁDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL ALAPÍTÓ OKIRATA Nyirád Község Önkormányzata Képviselı-testülete (8454

Részletesebben

Bírálat Szente Zoltán Kormányforma és parlamentáris kormányzás a XIX. századi európai és a dualizmus kori magyar közjogban címő doktori munkájáról

Bírálat Szente Zoltán Kormányforma és parlamentáris kormányzás a XIX. századi európai és a dualizmus kori magyar közjogban címő doktori munkájáról Bírálat Szente Zoltán Kormányforma és parlamentáris kormányzás a XIX. századi európai és a dualizmus kori magyar közjogban címő doktori munkájáról Értékelésemet az MTA Doktori Tanácsa döntése nyomán, a

Részletesebben

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya

Az ókori Kelet. Az ókori Hellasz. Forráselemzés: Lükurgosz alkotmánya TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ / 11.ÉVFOLYAM Az ókori Kelet A folyam menti civilizációk általános jellemzése(egyiptom,mezopotámia,kína, India) Tudomány és kultúra az ókori Keleten Vallások az ókori Keleten A zsidó

Részletesebben

Nyilvános jelentés a FIDESZ KDNP által javasolt öt alkotmánybíró-jelöltrıl

Nyilvános jelentés a FIDESZ KDNP által javasolt öt alkotmánybíró-jelöltrıl Nyilvános jelentés a FIDESZ KDNP által javasolt öt alkotmánybíró-jelöltrıl A Jelentést készítették ez Eötvös Károly Közpolitikai Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért munkatársai: Hegyi Szabolcs Hüttl

Részletesebben

Rendszerváltásunk mérlege. Hazánk felzárkózási esélyei és a stratégiai gondolkodás meghonosítása a társadalom- és gazdaságpolitika formálásában

Rendszerváltásunk mérlege. Hazánk felzárkózási esélyei és a stratégiai gondolkodás meghonosítása a társadalom- és gazdaságpolitika formálásában ECOSTAT és a 135 éves Népszava jubileumi Konferenciája: Lehetséges felzárkózási pályák Magyarországon Stratégiai forgatókönyvek 2008-2020 Budapest, 2008. november 27. Rendszerváltásunk mérlege. Hazánk

Részletesebben

A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata. A tagállamokban alkalmazott eljárás

A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata. A tagállamokban alkalmazott eljárás A Régiók Bizottsága tagjainak kinevezési folyamata A tagállamokban alkalmazott eljárás ÖSSZEFOGLALÓ Az Európai Unióról szóló szerzıdés célkitőzései között szerepel az, hogy a szerzıdı felek tovább viszik

Részletesebben

Az új magyar választási rendszer

Az új magyar választási rendszer Az új magyar választási rendszer Dr. Smuk Péter, egyetemi docens Széchenyi István Egyetem, Győr a demokratikus rendszer "a politikai döntéshozatal céljával létrehozott olyan intézményes berendezkedés,

Részletesebben

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll.

A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. Tantárgy: Történelem Osztály: Szakközépiskola 9-12 A vizsga szerkezete: A vizsga írásbeli és szóbeli vizsgarészből áll. 1.) Írásbeli vizsga Időtartama: 45 perc Elérhető pontszám: 60 pont Az írásbeli feladatok

Részletesebben

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat ( Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén)

Választójogosultság. Kötelező irodalom: Előadásvázlat (  Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) Választójogosultság Kötelező irodalom: Előadásvázlat (http://alkjog.elte.hu/?page_id=3491) Kijelölt joganyag (ld. az előadásvázlat végén) 2017. november 20. ELTE ÁJK Alkotmányjogi Tanszék Lukonits Ádám,

Részletesebben

A legfontosabb állami szervek

A legfontosabb állami szervek A legfontosabb állami szervek Az Országgyűlés 2012-től: Alaptörvény 1. cikk Házszabály Az Országgyűlés Magyarország legfelsőbb (államhatalmi és) népképviseleti szerve. Biztosítja a társadalom alkotmányos

Részletesebben

A Bizottság (European Commission) A Bizottság szervezeti felépítése 2004. november 1-tıl. A Bizottság tagjai

A Bizottság (European Commission) A Bizottság szervezeti felépítése 2004. november 1-tıl. A Bizottság tagjai 2007-tıl két további tag! A Bizottság (European Commission) Az Európai Bizottság Kormányszerően mőködı, döntéselıkészítı, javaslattevı, egyes esetekben végrehajtó szerv. Szupranacionális jellegő: nem a

Részletesebben

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély

Erdély. Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Erdély és a Partium Erdély Erdőelve, azaz Erdőn túli. Latinul Transsylvania. Kétféle értelmezésben használjuk: - történelmi Erdély (Belső-Erdély) - jelenkori Erdély Történelmi Erdély (Belső-Erdély) Az

Részletesebben

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselı Hölgyek és Urak! Tisztelt Miniszter Úr!

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselı Hölgyek és Urak! Tisztelt Miniszter Úr! Ülésnap Napirend Felszólaló Az Állami Számvevőszék elnökének expozéja - A Magyar Köztársaság 2011. 2010. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatról és a Domokos László szeptember 20.

Részletesebben

ÜNNEPI KIADÁS SZLOVÉNIA FÜGGETLENSÉGÉNEK HUSZADIK ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL

ÜNNEPI KIADÁS SZLOVÉNIA FÜGGETLENSÉGÉNEK HUSZADIK ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL TARTALOM NÉPSZAVAZÁS A FÜGGETLENSÉGRİL 1990, december 23 Hazai archív sajtó- a szlovén függetlenségi folyamatokról 1990-1991 MI TÖRTÉNT? A TÖRTÉNELMI ESEMÉNYEK ÁTTEKINTÉSE ÉVES PROGRAMOK 2010-11 A 'PICTURE

Részletesebben

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5

Bevezetés... 3 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 A jogok generációi...3 A hatalmi ágak elválasztása... 4 Az Alaptörvény és a korábbi Alkotmány kapcsolata... 4 1. Az alapjogok korlátozásának általános szabályai... 5 1.1.

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Egyetem Doktori és Habilitációs Szabályzata,

Részletesebben

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV

Eszterházy Károly Főiskola. Bölcsészettudományi Kar. Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Kar Történelemtudományi Doktori Iskola KÉPZÉSI TERV A doktori képzés általános rendjéről az Eszterházy Károly Főiskola Intézményi Doktori és Habilitációs

Részletesebben

A városi táj átalakulása Magyarországon a rendszerváltozás után

A városi táj átalakulása Magyarországon a rendszerváltozás után Dr. Kovács Zoltán 1 A városi táj átalakulása Magyarországon a rendszerváltozás után A címben jelzett városi táj alatt a városok belsı terének természeti, épített (mőszaki), gazdasági és társadalmi elemekbıl

Részletesebben

Európai alkotmány- és integrációtörténet 1

Európai alkotmány- és integrációtörténet 1 Európai alkotmány- és integrációtörténet 1 VIII. Kormányformák 18. A westminsteri típusú kabinetkormányzás. A klasszikus francia (törvényhozás központú parlamentarizmus 19. A koalíciós (többpárti) parlamentarizmus.

Részletesebben

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY

Állampolgári ismeretek. JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY Állampolgári ismeretek JOGI alapismeretek ALAPTÖRVÉNY ELŐZMÉNYEK Magyar Népköztársaság (1949-1989) 1949 1989 2012-1936. évi szovjet alkotmány mintájára készült - államforma: népköztársaság - elnevezés:

Részletesebben

A köztársaság elnöke

A köztársaság elnöke İrsi Gábor József A köztársaság elnöke Sólyom László köztársasági elnökké történı megválasztása óta új viszonyrendszer kezd kialakulni az államfı és a kormány között. A köztársasági elnök nem csupán a

Részletesebben

Kutasiné Nagy Katalin sk. jegyzı

Kutasiné Nagy Katalin sk. jegyzı 8. Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Képviselı-testületének 2012. március 1-i rendkívüli ülésére Tárgy: Lajosmizse Város Polgármesteri Hivatala Alapító Okiratának felülvizsgálata Az elıterjesztést

Részletesebben

Bal- és jobboldali megújulás Mit mutatnak a számok? A Fidesz KDNP és az ellenzéki összefogás egyéni jelöltjeinek összehasonlítása

Bal- és jobboldali megújulás Mit mutatnak a számok? A Fidesz KDNP és az ellenzéki összefogás egyéni jelöltjeinek összehasonlítása Bal- és jobboldali megújulás Mit mutatnak a számok? A Fidesz KDNP és az ellenzéki összefogás egyéni jelöltjeinek összehasonlítása Az Intézet a Demokratikus Alternatíváért (IDEA) elemzése a jobboldal, illetve

Részletesebben

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége

Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kormányforma Magyarországon. A Kormány funkciói, felelőssége Kötelező irodalom: Előadásvázlat(http://alkjog.elte.hu/?page_id=7016) Kijelölt joganyag(ld. az előadásvázlat végén) 2017. október 27. ELTE ÁJK

Részletesebben

ADOLF HITLER ÉS A NEMZETISZOCIALIZMUS (NÁCIZMUS)

ADOLF HITLER ÉS A NEMZETISZOCIALIZMUS (NÁCIZMUS) ADOLF HITLER ÉS A NEMZETISZOCIALIZMUS (NÁCIZMUS) 1. Miért lehetett népszerű a nemzetiszocializmus? A jóvátétel összege és a gazdasági válság Németországot nagy nyomorba taszította: Hitler programjában

Részletesebben

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK

Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Engelberth István főiskolai docens BGF PSZK Politológia 1. 2013. Követelmények. - írásbeli kollokvium, tesztjellegű - Politológia. Elmélet - gyakorlat Szerző: Hazayné dr. Ladányi Éva VAGY - Politológia

Részletesebben

javítóvizsga tételek tanév

javítóvizsga tételek tanév javítóvizsga tételek 2017-18. tanév Történelem: SZAKGIMNÁZIUM 9. ÉVFOLYAM 1. Egyiptom 2. A görög vallás és a mítoszok. Az olimpia. 3. Spárta. Nevelés és család az ókori görögöknél. 4. Az athéni demokrácia

Részletesebben

1651/G/1992 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!

1651/G/1992 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! 2/1993. (I. 22.) AB határozat Közzétéve a Magyar Közlöny 1993. évi 6. számában AB közlöny: II. évf. 1. szám --------------------------------------------------------------- 1651/G/1992 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG

Részletesebben

8.2 A gazdaság és a társadalom új jelenségei a fejlett világban

8.2 A gazdaság és a társadalom új jelenségei a fejlett világban 8.1 Az els világháború jellege, jellemz i; a Párizs környéki békék Szövetségi rendszerek, frontok, az új típusú hadviselés jellemz i. A Párizs környéki békék területi, etnikai és gazdasági vonatkozásainak

Részletesebben

Választások és kormányalakítás Szerbiában

Választások és kormányalakítás Szerbiában Választások és kormányalakítás Szerbiában 2008. július 7-én a szerbiai parlament megválasztotta a szerb kormányt. A 250 képviselıbıl 127 támogatta az új koalíciót (27 szavazott ellene, 10 tartózkodott,

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE

MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE MAGYARORSZÁG ALAPTÖRVÉNYE Magyarország Szabadság Alkotmányának irányelvei a globalista szocialista-kommunizmus és a liberáliskapitalizmus föderációját a természetes értékrend szerinti konföderációval felváltó

Részletesebben

Politikai rendőrség és az illegális mozgalmak a két világháború között Reflexiók egy könyv kapcsán

Politikai rendőrség és az illegális mozgalmak a két világháború között Reflexiók egy könyv kapcsán Varga Krisztián Betekintő 2009/3. Politikai rendőrség és az illegális mozgalmak a két világháború között Reflexiók egy könyv kapcsán Egy néhány hete levetített tévéfilm 1 egyik jelenetében dr. Szapáry

Részletesebben

7. 1 A reformmozgalom kibontakozása, a polgárosodás f kérdései. Követelmények. Emelt szint

7. 1 A reformmozgalom kibontakozása, a polgárosodás f kérdései. Követelmények. Emelt szint 7. 1 A reformmozgalom kibontakozása, a polgárosodás f kérdései A reformkor f kérdései. Széchenyi és Kossuth reformprogramja. A rendi országgy lés és a megyerendszer m ködése. A gazdasági átalakulás jellemzése.

Részletesebben

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint

100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint ELTE Érettségi és Felvételi Előkészítő Iroda 1088, Bp. Múzeum krt. 4/A Alagsor -159. http.://elteelokeszito.hu 100 órás féléves intenzív Érettségi Előkészítő Kurzus Emelt szint Történelem Tematika Kurzus

Részletesebben

Katolikus iskola a XX. század első felében avagy érdemes-e élni a Szabad témakör által nyújtott lehetőséggel?

Katolikus iskola a XX. század első felében avagy érdemes-e élni a Szabad témakör által nyújtott lehetőséggel? Katolikus iskola a XX. század első felében avagy érdemes-e élni a Szabad témakör által nyújtott lehetőséggel? Szabad témakör Intézményi hatáskör, lehetőség. Követelmények és a tartalom meghatározása a

Részletesebben

VÁLASZTÓJOG-TÖRTÉNETI KRONOLÓGIA

VÁLASZTÓJOG-TÖRTÉNETI KRONOLÓGIA Magyarország VÁLASZTÓJOG-TÖRTÉNETI KRONOLÓGIA Európa és a nyugati világ 1445 választójogi törvény Angliában (freeholderek választójoga (franchise) meghatározott jövedelem esetén ténylegesen: követküldés

Részletesebben

Gyógyszerészhallgatók társadalmi összetétele a két világháború között GYÓGYSZERÉSZTÖRTÉNETI NYÁRI EGYETEM

Gyógyszerészhallgatók társadalmi összetétele a két világháború között GYÓGYSZERÉSZTÖRTÉNETI NYÁRI EGYETEM Gyógyszerészhallgatók társadalmi összetétele a két világháború között MAGOS GERGELY GYÓGYSZERÉSZTÖRTÉNETI NYÁRI EGYETEM SZEGED 2015.07.10 Az adatfelvétel és az adatbázis ELTE Levéltár: A BTK beiratkozási

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S a költségvetési intézmények 2010. évi pénzügyi-gazdasági ellenırzéseinek tapasztalatairól

E L İ T E R J E S Z T É S a költségvetési intézmények 2010. évi pénzügyi-gazdasági ellenırzéseinek tapasztalatairól HAJDÚNÁNÁS VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT P O L G Á R M E S T E R É T İ L 8. Száma: 9214-9/2011. Elıkészítı: Dr. Nagy Attila revizor Az elıterjesztés törvényességi ellenırzıje: Dr. Kiss Imre jegyzı E L İ T E R J

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye I. Az Antall-kormány Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Az Antall-kormány A politikai rendszerváltoztatás utáni első

Részletesebben

Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink

Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink Az éghajlatváltozás mérséklése: a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia és a további feladataink Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Tartalom 1. A feladatok és végrehajtásuk szükségessége,

Részletesebben

ALAPSZABÁLY A Módosításokkal egységes szerkezetben. 1. Általános rendelkezések

ALAPSZABÁLY A Módosításokkal egységes szerkezetben. 1. Általános rendelkezések ALAPSZABÁLY A Módosításokkal egységes szerkezetben 1. Általános rendelkezések (1) A Franciaországi Ösztöndíjasok Egyesülete (a továbbiakban: Egyesület) nonprofit jogi személy. Alapítói az Alapszabály 1.

Részletesebben

Pályázati felhívás! önálló, legalább 5 íves monográfia. (a kiadói honoráriumon kívül) II. díj

Pályázati felhívás! önálló, legalább 5 íves monográfia. (a kiadói honoráriumon kívül) II. díj Pályázati felhívás! A Magyar Tudományos Akadémia II. Osztálya, az MSZMP KB Párttörténeti Intézete és a Történettudományi Intézet pályázatot hirdet a Tanácsköztársaság 40. évfordulójára ikészítendő következő

Részletesebben

Kössünk békét! SZKA_210_11

Kössünk békét! SZKA_210_11 Kössünk békét! SZKA_210_11 TANULÓI KÖSSÜNK BÉKÉT! 10. ÉVFOLYAM 145 11/1 NÉMETORSZÁG A VALLÁSHÁBORÚ IDEJÉN SZEMELVÉNYEK Németországban a XVI. században számos heves konfliktus jelentkezett, s ezek gyakran

Részletesebben

Vonyó József: Gömbös Gyula. Válogatott politikai beszédek és írások *

Vonyó József: Gömbös Gyula. Válogatott politikai beszédek és írások * 302 könyvek egy témáról Vonyó József: Gömbös Gyula. Válogatott politikai beszédek és írások * Vonyó József makacs következetességgel nyomoz a két világháború közötti magyar jobboldali politika egyik legjelentôsebb,

Részletesebben

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI 2006 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 27. szám 3. Az R. 2. számú melléklet MÁSODIK RÉSZ AZ ÉRETTSÉGI VIZSGATÁRGYAK ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI cím TÖRTÉNELEM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI alcíme

Részletesebben

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás

Történelem 5. évfolyam. - Redmentás feladatsorok - ISM.KELET. Gyakorlás Történelem 5. évfolyam - Redmentás feladatsorok - I. Az őskor és az ókori Kelet A történelem forrásai Őskori elődeink Az őskori kultúra Barlangokból a falvakba Holdévektől a napévekig Az első városok Mezopotámiában

Részletesebben

A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ

A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ A SZABAD BEVÁNDORLÁS ÉS AZ ERİSZAKOS INTEGRÁCIÓ I A szabad bevándorlást támogató klasszikus érv így hangzik: Ha minden más változatlan, a vállalkozások oda mennek, ahol olcsó a munkaerı, a munkavállalók

Részletesebben

Szakács Tamás. 32.A hivatásos politikusok típusai

Szakács Tamás. 32.A hivatásos politikusok típusai 32.A hivatásos politikusok típusai 1.A politikai szféra különböző kapcsolódásai szerint megkülönböztethető politikustípusok a. dogmatikus politikus 1. az ideológusok absztrakt elveken nyugvó gondolkodását

Részletesebben

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán

MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN június : Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán MAGYARORSZÁG A II. VILÁGHÁBORÚBAN 1939-1941 1941. június 27. 1941-1945: Fegyveres semlegesség Belépés a háborúba Harc a tengely oldalán 1. A semlegesség időszaka: Semlegességi taktika: Magyarország a II.

Részletesebben

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c

Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c Javítóvizsga témakörök Történelem, 11.c 2017-18 1. Kora újkori egyetemes történelem a. Francia abszolutizmus i. Királyi hatalom meggyengülése ii. XIV. Lajos iii. Gazdaságpolitikája, hadserege b. Habsburgok

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SOSZÁMA: 204. MELLÉKLET: -1 db TÁRGY: Javaslat az Egészségügyi Gondnokság vezetıi állására pályázat kiírására E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK

Részletesebben

BKIK Tagcsoport Kollégiumi Elnök Budapest Fıvárosi Önkormányzati képviselı

BKIK Tagcsoport Kollégiumi Elnök Budapest Fıvárosi Önkormányzati képviselı Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara A Fıváros Önkormányzata és a kerületi Önkormányzatok együttmőködése a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával SZATMÁRYN RYNÉ JÄHL ANGÉLA BKIK Tagcsoport Kollégiumi

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu

Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu Szám: 15355/2009. Salgótarján Megyei Jogú Város J e g y zıjétıl 3100 Salgótarján, Múzeum tér 1. 32/311-683 E-mail: jegyzo@salgotarjan.hu Javaslat a 252/2005.(X.27.) Öh. sz. határozattal jóváhagyott Salgótarján

Részletesebben

HTKT KGÁI Nádor Utcai Tagintézmény Kistérségi történelem szaktárgyi verseny 2008. 1. Mely politikai pártokat vezették az alábbi politikusok hazánkban?

HTKT KGÁI Nádor Utcai Tagintézmény Kistérségi történelem szaktárgyi verseny 2008. 1. Mely politikai pártokat vezették az alábbi politikusok hazánkban? 1. Mely politikai pártokat vezették az alábbi politikusok hazánkban? a. Károlyi Mihály Függetlenségi és 48-a Párt b. Jászi Oszkár: Polgári radikális Párt c. Peyer Károly: Szociáldemokrata Párt d. Nagyatádi

Részletesebben

8.osztály. 1. Egészítsd ki a szövegrészletet!

8.osztály. 1. Egészítsd ki a szövegrészletet! 8.osztály 1. Egészítsd ki a szövegrészletet! 1914. 28-án, Bosznia fővárosában, egy terrorista pisztolylövésekkel meggyilkolta osztrák magyar trónörököst és feleségét. Az Osztrák Magyar Monarchia Szerbiának

Részletesebben