EGY NEMZETNÉL NEMCSAK AZ A FONTOS, HOGY VANNAK ÉRTÉKEI, HANEM AZ IS, HOGY VANNAK-E ÉRTÉKEINEK MEGBECSÜLŐI EGRY JÓZSEF

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EGY NEMZETNÉL NEMCSAK AZ A FONTOS, HOGY VANNAK ÉRTÉKEI, HANEM AZ IS, HOGY VANNAK-E ÉRTÉKEINEK MEGBECSÜLŐI EGRY JÓZSEF"

Átírás

1

2 Tartalomjegyzék Elnöki köszöntő Előzmények és megalakulás Megalakuláshoz vezető indokok Megalakulás előzményei Szakcsoportjaink Szervezeti felépítésünk Tagok Közgyűlés Elnökség Céljaink és tevékenységeink Feladataink Elsődleges céljaink Működési területünk Budapest Vidék Gazdálkodásunk Elérhetőségeink EGY NEMZETNÉL NEMCSAK AZ A FONTOS, HOGY VANNAK ÉRTÉKEI, HANEM AZ IS, HOGY VANNAK-E ÉRTÉKEINEK MEGBECSÜLŐI EGRY JÓZSEF

3 Elnöki köszöntő Örömmel tölt el, hogy bemutathatom a Fiatal Műemlékvédők Egyesületét, vagyis az FME-t. Szerencsére egy olyan közösség kovácsolódott össze, amely remélhetőleg hűen fogja szolgálni hazánk épített örökségeinek ügyeit. Megalakulásunk legfőbb fő oka, hogy Magyarországon a műemlékvédelem gyenge lábakon áll. Erre bizonyítékul szolgál az a számtalan épület, épületek vagy városnegyedek, amelyek már nem állnak, annak ellenére, hogy jól példázták a magyar építészet egykori fénykorát és magas szakmai, valamint művészi színvonalát. A legtöbb esetben az emberi butaság, egy romlott eszme, vagy a profitéhség jelentette sok építészeti emlékünk pusztulását. Ezek óriási veszteséget jelentenek hazánknak, hiszen nyomtalanul eltűnt szeletek a történelmünkből. Házaink, falvaink, városaink történelmi szellemisége a homályba vész, ha hagyjuk, hogy a felsorolt destruktívista elemek romba döntsék elődeink alkotásait. Józan gondolkodású magyar állampolgár nem tűrheti tovább, azt, ami jelenleg Magyarországon történik az építészeti hagyatékunkkal. Ezeket, a romboló folyamatokat szeretnénk megakadályozni, méghozzá a civil erő segítségével. Az FME-t pontosan azért alapítottuk meg, fiatal egyetemistákkal, akik a jövő értelmiségi rétegét alkotják majd. Fontos az is, hogy az új építész generáció a jövőben rendelkezzen olyan szakemberekkel, akik képesek egy érték megóvása mellett dönteni. Ez nagyon fontos, hiszen egy értékeken alapuló új generáció lehet képes arra, hogy óvja mindazt az örökséget, amit apáink és anyáink ránk hagytak. 1.

4 Az FME szeretné bevonni a fiatalságot a műemlékvédelembe, hiszen fontos, hogy kellő ember foglalkozzon nemzetünk kincseivel, mert ebből jelenleg is hiány van. Támasztékul kívánunk lenni a magyar államnak, de a teljes függetlenség megtartása mellett. Mi kizárólag a történelmi emlékeinkért cselekszünk, és nem kívánunk megalkudni sem hivatallal, sem szervezettel, sem magánszeméllyel, ha egy emlék fennmaradásáról van szó!!! Baráti üdvözlettel: Kecskeméti Norbert László FME Elnöke Védjük közösen őseink hagyatékát! Csatlakozz hozzánk te is, és legyél részese annak, amit a múlt értékeinek a védelmében teszünk, a jövő számára 2.

5 Előzmények és megalakulás

6 Megalakuláshoz vezető indokok Az ok igen egyszerű: mindannyian megelégeltük azt, ami jelenleg Magyarországon az épített örökségeinkkel történik. Hazánk értékes, történelmi múltra visszatekintő épületeinek elsöprő többsége sokféle veszélynek van kitéve: a nemtörődömség, a profitéhség és az igénytelenség pusztítja őket. Szomorúnak és felháborítónak tartjuk, hogy olyan épületek, és velük kapcsolatban álló művészeti alkotások, és azok környezete pusztul folyamatosan, melyek értékes bizonyítékai hazánk gazdag történelmi múltjának, művészeink termékenységének. Egyesületünk Magyarország építészeti emlékeit szeretné megóvni, tekintet nélkül történelmi épületeink elhelyezkedésére, állapotára, méretére, stílusára, korára. Hazánk építészeti öröksége egyedi a világon elég, ha a magyar kastélyok Európai mércével is magas számára gondolunk. Minden művészeti stílus képviselteti magát, római amfiteátrum éppúgy van itt, mint gótikus lakóház vagy barokk templom. Vagy gondoljunk csak bele: az évszázadokig rendkívül sokszínű etnikumú Magyarországon minden nép - és vallási csoportnak megvolt a maga jellemző parasztház-típusa, liturgiájához igazodó temploma, amely eltérő falu- és városképeket is létrehozott. Ezek persze tájegységenként, néprajzi csoportonként is változtak, ezáltal igen változatos képet adva hazánknak. Sőt, a magyaros szecesszió még ázsiai motívumokat is felhasznál! A történelmi Magyarország szétdarabolásával ezen örökség nagy része a környező országok területére került több helyütt sajnos még annyira sem becsülik meg ezeket az emlékeket, mint nálunk tudatos rombolásra is gyakorta akad példa. Építészeti kultúránk gazdagsága bármely figyelmes szemlélő számára nyilvánvaló tény. Egy nemzet múltját a leglátványosabban pedig építészete mutatja be. 3.

7 Megalakulás előzményei Elnökként néhány szót szeretnék írni az FME megalakulásának előzményeiről. Tehát az első gondolat, hogy valamit tenni kell hazánk építészeti emlékeiért az már jóval korábban, egészen pontosan 2006-ban megfogalmazódott bennem. Akkor ezt, építészetet tanulók által összekovácsolt mikroközösségben képzeltem el, vagyis egy olyan szövetségként, amiben építészetet oktató középiskolák és egyetemek diákjai vettek volna részt. Ez a Fiatal Műemlékfelújító Építészek Szövetsége (FÉMSZ) nevet kapta volna, de aztán az egészből nem lett semmi, mert hiányzott a realitás az egészből. Ennek legfőbb oka, hogy még nem alakult ki az a baráti kör, illetve egyetemi közösség, amely a megalapulást lehetővé tette volna. Tehát az egész elméleti kezdeményezés fiókba került. Ne szaladjunk ennyire előre, hiszen az építészet ezen ágazata felé való fordulás már jóval korábban kialakult bennem. Amikor ben a fővárosból Dabasra költöztünk, ez az esemény jelentette az első olyan lépcsőfokot, amely a későbbiekben az FME megalakulásához vezetett. Ebben a kisvárosban alakult ki bennem a múlt építészete iránt való érdeklődés, amelynek táptalaját jelentette az a 30 kisnemesi kúria, amely Dabason a mai napig fellelhető. 4.

8 Természetesen ehhez nagymértékben hozzájárult apám könyvtára, amelyben mindig nagy érdeklődéssel nézegettem a kastélyokat és kúriákat sok egyéb érdekes kiadvánnyal együtt. Ebben a könyvgyűjteményben bukkantam rá több olyan könyvre, amely Dabassal foglalkozott. Innen indult az is, hogy elkezdtem a szakirodalomban megemlített épületeket felkutatni. Olyannyira beleszerettem ezekbe a klasszicista kisnemesi kúriákba, hogy elkezdtem lerajzolni azokat. Persze itt ne műszaki vagy művészi rajzokra kell gondolni, hanem egy tizenéves rajzaira. Később ezeket a kúriákat végigjárva le is fotóztam. Ezek a kezdetleges fotók és rajzok a mai napig megvannak. Emlékek már. Az FME kialakulását megelőző emlékek. A dabasi kúriák iránti érdeklődés a későbbiekben a környék, illetve a térség épületeire is folyamatosan kiterjedt. Időközben már a Schulek Frigyes Kéttannyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskola tanulója voltam. Ez az oktatási intézmény sok olyan háttértudást biztosított számomra, amely segítette a témában való nagyobb elmélyülést. Mivel nap, mint nap busszal jártam be Budapestre újabb építészeti típusokra lettem figyelmes, mégpedig a főváros bérházaira, bérpalotáira. Mivel a középiskola a Baross térnél a Mosonyi utcában található jól érthető, miért is szerettem bele ezekbe a házakba, illetve az egész belvárosba. Mindig is lenyűgöztek a főváros éves épületei, és hozzá kell tennem nemcsak akkor, hanem a mai napig is. Ekkoriban még nem volt szinte semmilyen információm ezekről az épületekről, sőt még Budapestről sem. Az érettségi letétele után megszereztem a Magasépítő Technikusi oklevelet is, majd a középiskola elvégzése után felvételt nyertem a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karára. Ez azért fontos, mert többen az FME alapító tagjai. Az egyetemi tanulmányaim során sok tudásra tettem szert nemcsak a magyar, de a világi építészettörténetből is (Építészettörténet I II, III, IV), ami tovább segítette, hogy nagyobb rálátást kapjak a műemlékvédelemre. 5.

9 Megalakulás-közösségi akarat jogi útra terelése Egy másik tantárgy (Építésjog I.) is közrejátszott abban, hogy az FME-t megalapítsuk, illetve nem is a tantárgy, hanem annak oktatója, vagyis Dr. Jámbor Attila ügyvéd úr. Az egyik óra után felkerestük és elmondtuk, hogy szeretnénk egy műemlékvédelmi szervezetet létrehozni, de nem tudjuk, hogy erre milyen lehetőségek vannak. Ekkor ő felajánlotta a segítségét, hiszen neki is szívügye a műemlékvédelem. Összeállította nekünk az alapszabályunkat és Október 13.-án az irodájában 12 fővel aláírtuk a szükséges okiratokat és kineveztük az FME elnökségi tagjait is. Mindez azért vált lehetővé, mert már rendelkeztünk olyan baráti körrel, ami ezt lehetővé tette. Az alapítók között nyolc Ybl-s egy Bme -s egy ELTE-s, valamint egy gimnazista és egy volt Ybl hallgató volt. Közösen alapítottuk meg az FME-t, vagyis egy civil közhasznú kulturális tevékenységet folytató társadalmi szervezetet. Ezután az elkészített papírokat az ügyvéd úr elküldte a Pest megyei Bírósághoz. Választ februárjában kaptunk, mégpedig arról, hogy a Bíróság bejegyezte a szervezetet. Említenem sem kell, hogy mennyire örültünk. Végre a hivatalosság útjára léphettünk, hiszen megalapultunk. Az ezt követő időszak a további szükséges dokumentumok beszerzésével (adószám, közjegyzői hitelesítés, bankszámlaszám, weboldal készítése stb.), valamint az első védési javaslat elkészítésével telt. A további oldalakon pedig az FME részletesebb bemutatásra kerül, vagyis szó lesz mindenről, amit tudni kell rólunk. Remélhetőleg elnyeri tetszéseteket az Egyesületünk, és minél többen csatlakoztok hozzánk! 6.

10 Tevékenységünk felosztása I. Fotó Szakcsoport (FSZ) A fotós szakosztályban tevékenykedők feladata a közös megegyezés alapján kiválasztott épületek, építmények, létesítmények fotózása, valamint azt, a megfelelő digitális formában való rendszerezés és nyilvántartás. Fontos az alapos munka, hiszen ha távoli helyen készítünk képeket később már nem lesz lehetőségünk további fotókat készíteni. Ez leginkább a vidéken való fotózásra jellemző. E szakosztály rendkívül fontos, hiszen a KÖH Védési Osztályának ezeket az elkészített épületfotókat fogjuk DVD-n kiírva odaadni a védési javaslataink mellé. Ez részben minősíti is a munkánkat. II. Kutató Szakcsoport (KSZ) A kutatói szakosztályban tevékenykedők feladata a helytörténeti kutatás, nyomozás, ami többek közt a szakirodalomban, valamint a tervtárakban és levéltárakban való kutatást jelenti. A tervtári és levéltári kutatás során a vizsgálandó és kutatandó épület terveiről, fotóiról és szöveges dokumentumairól másolat, vagy fotó készítendő. Minden felmerülő költséget az Egyesület fizet. III. Rajz Szakcsoport (RSZ) Az ebben a szakcsoportban való tevékenykedés a létesítmények, épületek távlati rajzolását, felmérését és tervrajzkészítését jelenti. Ez történhet szabadkézzel, vagy arra alkalmas program segítségével, digitális formában. IV. Makettező Szakcsoport (MSZ) A makettező csoport feladata a közös megegyezés alapján kiválasztott épületek makett terveinek megrajzolása, valamint a szóban forgó épületek M=1:100 és M=1:50-es léptékű makettjeinek az elkészítése. 7.

11 Szervezeti felépítésünk

12 Az Egyesület tagjai Az Egyesület alapító tagjai azok, akik az alakuló ülésen a jelenléti ív aláírásával belépési szándékukat kinyilvánították. Az Egyesület rendes tagja lehet természetes vagy jogi személy, aki elfogadja az alapszabályt, egyetért az Egyesület céljával, aláírja a belépési nyilatkozatot és teljesíti tagdíjfizetési kötelezettségét. Az alapító tagok egyben rendes tagoknak is minősülnek. A tagfelvételről az Egyesület elnöksége dönt. Az Egyesület rendes tagja: jogosult részt venni az Egyesület Közgyűlésén, nyilvános rendezvényein; ingyenesen vagy kedvezményesen részesül az Egyesület tájékoztatóiból és kiadványaiból; választhat és választható az Egyesület bármely szervébe és tisztségére; az Egyesület tevékenységével kapcsolatban bármikor javaslatot tehet; az Egyesület munkájáról, gazdasági tevékenységéről, a választott testületek és a tisztségviselők tevékenységéről kérésére tájékoztatót kapni. Köteles: közreműködni az Alapszabály célkitűzésének megvalósításában, eleget tenni az Alapszabályban meghatározott kötelezettségeknek, betartani a Közgyűlés és az Elnökségi határozatokat, tagdíjat fizetni. Pártoló tag lehet az a magyar vagy külföldi, természetes vagy jogi személy, aki adományaival az Egyesület munkáját segíti, de abban rendes tagként nem kíván részt venni. A pártoló tagságról az Egyesület elnöksége dönt. A pártoló tag javaslattételi és tanácskozási joggal vehet részt - meghívás alapján a Közgyűlésen, az Elnökség ülésén és az Egyesület rendezvényein, Egyesületi tisztségre nem választható, ilyen tisztségre történő választásba nem vehet részt. 8.

13 Közgyűlés Az Egyesület legfőbb szerve a Közgyűlés, amely valamenynyi rendes tagból áll. Minden rendes tag egy szavazattal rendelkezik. Évenként legalább egy rendes közgyűlést kell tartani. A közgyűlés nyilvános, időpontja és helyszíne az írott sajtóban vagy az Egyesület honlapján kerül meghirdetésre. A meghívóban, illetve a jegyzőkönyvben rögzíteni kell a napirendi pontokat. A Közgyűlés határozatképes, ha azon a tagok legalább fele plusz 1 fő jelen van. A Közgyűlés a határozatait az alapszabályban foglalt kivételektől eltekintve egyszerű szótöbbséggel és nyílt szavazással hozza. A Közgyűlésről jegyzőkönyvet kell vezetni, amelynek tartalmaznia kell a hozott határozatokat. A jegyzőkönyvet az elnök írja alá, és két tag hitelesíti. A jegyzőkönyvet a bárki előzetes egyeztetést követően az Egyesület székhelyén tekintheti meg. A tisztségviselők tevékenységükért a Közgyűlésnek felelősek. Elnökség Az elnökség jelenleg 5 főből áll (elnök, alelnök, titkár és két tag), amely a szervezet legfőbb végrehajtó szerve. Az elnökség félévente legalább egyszer ülésezik és az ülések nyilvánosak. Határozatait legalább kétharmados többséggel és nyílt szavazással hozza. Az Elnökség kizárhatja azt a tagot, aki tevékenységével súlyosan veszélyezteti az Egyesület céljait, vagy súlyosan és ismételten megszegi az Egyesület alapszabályát, az Egyesületen belüli tevékenységre vonatkozó jogszabályt, belső szabályzatot, határozatot. 9.

14 Az elnökség hatásköre és feladatköre: előkészíti az Egyesület évi költségvetését; elkészíti a beszámolót; dönt a tagfelvételről és a tagkizárásáról; szükség szerint szakterületi munkacsoportokat létesít; állandó és ideiglenes bizottságokat létesít; kezdeményez a közgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésekben; az Egyesület tisztségviselőinek megválasztásának előkészítésére megválasztja a jelölőbizottság tagjait; gondoskodik az alapszabályban foglaltak, illetve a Közgyűlés határozatainak végrehajtásáról. Elnökség tagjai és feladatköreik: 1. Elnök: az Egyesületet az elnök képviseli a hatóságok és más jogalanyok előtt. Hétéves időtartamra, nyílt szavazással az Egyesület Közgyűlése választja meg. Az Egyesület elnöke egyes konkrét ügyek elintézése érdekében írásbeli meghatalmazást adhat az elnökségi tagok részére is. 2. Alelnök: az Egyesület alelnöke az elnök elnöki teendőiben való hosszan tartó akadályoztatása esetén teljes hatáskörrel helyettesíti az elnököt. 3. Titkár: az Egyesület működésével kapcsolatos szervezési és ügyviteli tevékenységet az Egyesület titkára látja el. Így különösen figyelemmel kíséri az Egyesület tevékenységének menetét, a tagsági igények ismeretében egyesületi tevékenységeket kezdeményez. E tevékenységét az Egyesület elnökének irányítása alatt látja el. 4. Elnökségi tagok: az elnökségi tagok (2 fő) az Elnök írásbeli meghatalmazása alapján, az Elnök által meghatározott körben látják el feladatukat. Elnökségi tanácsadó és Elnökségi fordító. 10.

15 Céljaink és tevékenységeink

16 Az Egyesület a céljainak elérése érdekében az alábbi feladatokat végzi: Magyarország építészeti emlékeinek felkutatása, felmérése, értékelése, védetté nyilvánításuk kezdeményezése és fenntartásuk elősegítése. Ismertető táblák kihelyezését kezdeményezi. Kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás az illetékes hatóságokkal és szervezetekkel, oktatási intézményekkel, valamint a külföldi műemlékvédelmi szervezetekkel. Könyvek és egyéb sokszorosított kiadványok kiadása és forgalmazása, szakmai kiállítások szervezése. A fenti célok megvalósítása érdekében szellemi és anyagi erőforrások felkutatása és megszerzése. A lakosság tájékozódási jogainak és lehetőségeinek maximális biztosítása, a polgárok véleményeinek begyűjtése és megfelelő közvetítése a döntéshozókhoz, illetve a helyi közélet szereplőivel való rendszeres konzultációk megteremtése. Az Egyesület elsődleges célja Fő célunk, hazánk rejtett építészeti értékeinek felkutatása és azok műemléki védettség alá való helyezésének kezdeményezése, amelyet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Védési Osztályához szeretnénk eljuttatni. Működési területünk: határon innen és túl Akcióterületünk tulajdonképpen az egész Kárpát-medence, de ezen belül a lehetőségeinkhez képest jelenleg Magyarországon a legaktívabb a tevékenységünk. Számtalan határon túli érték felkutatást is tervezünk. Ezen belül kiemelten kezeljük a magyar főváros bizonyos kerületeit. Vidéken foglalkozunk kastélyokkal, kúriákkal, parasztházakkal, ipari létesítményekkel és minden olyan építménnyel, létesítménnyel, amely értéket képvisel. Magyarország Szlovákia Ukrajna Románia Szerbia 11.

17 Budapest

18 Nemzetünk fővárosa: Budapest Budapest nem véletlenül kap kitüntető figyelmet, hiszen a magyar fővárosról van szó, valamint a világ szinte egyetlen olyan városáról, amelyen egyöntetűen az eklektikus és szecessziós stílus uralkodik. Ez a tény, Európa legszebb és legértékesebb városai közé emeli Budapestet. A városban szinte minden történelmi korból maradt épület, építmény, amely építészettörténetileg vegyes, de a város mégis egységet alkot. Sajnos ezt az egységet bontják meg egyre több helyen, s ezzel a főváros folyamatosan elveszti egyedi építészeti jellegét, arculatát. Ezen okok késztetnek minket arra, hogy Budapestet így kiemeljük az ország városai, települései közül. A főváros jelenti majd a legnagyobb feladatot az Egyesület számára, hiszen a belvárosi kerületek (V. VI. VII. VIII. IX. XIV. ker.-lenti kép) épületeit szeretnénk dokumentálni, fotózás által, házról házra, amelynek végcélja egy értékes digitális adatbázis létrehozása, amely mindenki számára hozzáférhető lesz. Budapestet érintő fő céljaink Szeretnénk védeni a veszélyben lévő és veszélynek kitett értékes építészeti elemeket. Tehát, számtalan bérház, bérpalota műemléki védelem alá helyezését fogjuk kezdeményezni. A továbbiakban pedig küzdeni fogunk azért, hogy a belváros megkapja a Műemléki Jelentőségű Terület (MJT) védelmi státuszt valamint, hogy a Nagykörút elnyerje a világöröksége része címet, illetve azért, hogy ismét felállítsák a Városszépészeti Bizottságot. További céljaink között szerepel a budapesti városnéző séta megtervezése és folyamatos megvalósítása, valamint a főváros legegyedibb épületeiből készülő kiadvány kiadása (fel nem fedezett értékekre gondolunk leginkább). 12.

19 Vidék

20 Vidéket érintő céljaink: építészeti emlékek védettségi felzárkóztatása Jelenleg hazánk kastélyainak és kúriáinak (kb db) 90%-át semmilyen hatóság vagy hivatal nem védi, ami azt jelenti, hogy szinte bármi és bármikor lebontható. Ez felháborító és vérlázító, hiszen azok után, amin történelmileg átment az ország kész csoda így is, hogy ennyi viszonylag épségben maradt épülete maradt fenn. Szomorú tény, hogy ilyen csendes történelmi jelenkorban pusztul el a legtöbb épület. Pontosan ezért az FME kiemelten foglalkozik a vidék építészeti értékeivel ezek közül, pedig kiemeli a kastélyokat, kúriákat és azok tartozékait is (gazdasági épületek, parkok, díszkertek stb.). Nem csak műemlékké kívánunk nyilvánítani épületeket, hanem fel szeretnénk rájuk hívni a társadalom figyelmét és mindenki számára elérhetővé tenni honlapokon és kiadványokon, előadásokon keresztül ben indul a - Kastély és kúria védési programunk KKVP Jelenleg Magyarországon körülbelül műemlék van, ami egy ilyen nagy múlttal rendelkező és számtalan sok építészeti értékkel rendelkező ország esetében rendkívül szerény szám. A KKVP program fő célja, hogy a vidék építészeti értékei védelmet kapjanak, amely alapvető feltétele annak, hogy a rehabilitációk a későbbiekben megkezdődhessenek. Így legalább az biztosítható, hogy számtalan értékes építészeti elemet ne bontsanak le. Több száz épületet szeretnénk vidéken műemléki védelem alá helyeztetni. 13.

21 Gazdálkodásunk

22 Az Egyesület gazdálkodása Az Egyesület vagyonának forrásai különösen: az Egyesület tagjai által fizetett tagdíjak és adományok, az Egyesület célját támogató adományok, támogatások. A tagdíj mértékéről és a fizetés módjáról a Közgyűlés dönt. Az Egyesület nem fogad el támogatást környezetszennyező vagy természetromboló vállalkozástól, illetve attól, amelynek tevékenységét bírálja, vagy tevékenységének megváltozatását, megszüntetését javasolja. Az Egyesület céljainak megvalósításához az Egyesület alapítványt hozhat létre. Az Egyesület befektetési tevékenységet nem folytat. Az Egyesület céljainak elérése érdekében jogosult másodlagos vállalkozó tevékenység folytatására, melynek nyereségét saját programjaira fordítja vissza, az az Egyesület vagyonát növeli. Az Egyesületben végzett munka önkéntes, díjazással nem jár, az Egyesület elnökségének tagjai a Közgyűlés döntése alapján részesülhetnek díjazásban. A munkavégzés során felmerülő költségek megtéríthetők, pályázatok elnyerése esetén a pályázatban lefektetett módon a szervezési, illetve jogdíjas tevékenységek kifizethetők. Az Egyesület bankszámlája fölötti rendelkezésre az Egyesület elnöke jogosult. Az Egyesület vagyonával felel kötelezettségeiért. Az Egyesület tagja az Egyesület tartozásáért nem felel. Pályázni szeretnénk a következőkre: feladataink ellátásához szükséges megfelelő minőségű fényképezőgépekre előadások tartásához szükséges projektorra és kivetítő vászonra vidék bejáráshoz szükséges utazási költségekre bemutatkozó füzetünk nyomtatására saját kiadványok kiadására bemutató tablók készítésére (kiállítások) megfelelő szakirodalom beszerzésére 14.

23 Elérhetőségeink Levelezési cím: 2370, Dabas Erkel Ferenc utca 42. Telefonszám: Weboldal: Ha bármi kérdésed vagy akár véleményed, esetleg ötleted van, illetve szívesen csatlakoznál hozzánk, akkor írj bátran a következő címre: EGY NEMZETNÉL NEMCSAK AZ A FONTOS, HOGY VANNAK ÉRTÉKEI, HANEM AZ IS, HOGY VANNAK-E ÉRTÉKEINEK MEGBECSÜLŐI EGRY JÓZSEF

24

Műemlék Jelentőségű Terület

Műemlék Jelentőségű Terület Budapest belváros Műemlék Jelentőségű Terület - MJT - Védési javaslat 2010. Tartalomjegyzék: Kezdeményező fél: Fiatal Műemlékvédők Egyesülete Budapest rövid leírása Budapest épített örökség Budapest épületállománya

Részletesebben

A Magyar VHL (Von Hippel-Lindau) Társaság ALAPSZABÁLYA

A Magyar VHL (Von Hippel-Lindau) Társaság ALAPSZABÁLYA A Magyar VHL (Von Hippel-Lindau) Társaság ALAPSZABÁLYA Bevezető A von Hippel-Lindau szindróma olyan örökletes rendellenesség, amelynek oka a hármas kromoszóma rövid karján lévő hiba. Jellemzője, hogy bizonyos

Részletesebben

A PASSÉ RITMIKUS GIMNASZTIKA SPORTEGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

A PASSÉ RITMIKUS GIMNASZTIKA SPORTEGYESÜLET ALAPSZABÁLYA A PASSÉ RITMIKUS GIMNASZTIKA SPORTEGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Tartalom: I. Általános rendelkezések II. A sportegyesület célja és feladatai III. A sportegyesület tagsága IV. A sportegyesület szervezete V. A

Részletesebben

BUDAI AKROBATIKUS SPORT EGYESÜLET alapszabálya

BUDAI AKROBATIKUS SPORT EGYESÜLET alapszabálya 1 BUDAI AKROBATIKUS SPORT EGYESÜLET alapszabálya A Budai Akrobatikus Sport Egyesület alakuló Közgyűlése az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény, illetőleg a Magyar Köztársaság 2004. évi I. törvénye

Részletesebben

Világ Királynője Engesztelő Mozgalom Alapszabálya módosításokkal egységes szerkezetben

Világ Királynője Engesztelő Mozgalom Alapszabálya módosításokkal egységes szerkezetben Világ Királynője Engesztelő Mozgalom Alapszabálya módosításokkal egységes szerkezetben mely Alapszabályt a Taggyűlésen megjelent tagok az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek

Részletesebben

JÁSZJÁKÓHALMA KÖZSÉG ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLETÉNEK ALAPSZABÁLYA KÉSZÜLT: JÁSZJÁKÓHALMA FŐ ÚT 27. 2009. MÁJUS 17.

JÁSZJÁKÓHALMA KÖZSÉG ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLETÉNEK ALAPSZABÁLYA KÉSZÜLT: JÁSZJÁKÓHALMA FŐ ÚT 27. 2009. MÁJUS 17. JÁSZJÁKÓHALMA KÖZSÉG ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLETÉNEK ALAPSZABÁLYA KÉSZÜLT: JÁSZJÁKÓHALMA FŐ ÚT 27. 2009. MÁJUS 17. Jászjákóhalma Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület 5121 JÁSZJÁKÓHALMA Fő út 27 ALAPSZABÁLY

Részletesebben

MAGYAR KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉS EGYESÜLETE ALAPSZABÁLY

MAGYAR KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉS EGYESÜLETE ALAPSZABÁLY MAGYAR KÖRNYEZETTUDATOS ÉPÍTÉS EGYESÜLETE ALAPSZABÁLY BUDAPEST, 2014 1 A Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének alapszabálya I. fejezet Általános rendelkezések 1. Az Egyesület neve, képviselői, alapítás

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 99/2008.(III. 31.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 99/2008.(III. 31.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 99/2008.(III. 31.) számú h a t á r o z a t a a Nyírség Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesületbe történő belépésről A Közgyűlés: 1. A Nyírség Helyi Közösség alapító

Részletesebben

EVENTUS SPORT, REKREÁCIÓS ÉS MŰVELŐDÉSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA 1..

EVENTUS SPORT, REKREÁCIÓS ÉS MŰVELŐDÉSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA 1.. EVENTUS SPORT, REKREÁCIÓS ÉS MŰVELŐDÉSI KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA 1.. 1. Az Egyesület neve: EVENTUS, Sport, Rekreációs és Művelődési Közhasznú Egyesület 2. Rövidített neve: Eventus SE 3. Az egyesület

Részletesebben

CSÖMÖRI KÖZBIZTONSÁGI BŰNMEGELŐZŐ POLGÁRŐR ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA ( EGYSÉGES SZERKEZETBEN )

CSÖMÖRI KÖZBIZTONSÁGI BŰNMEGELŐZŐ POLGÁRŐR ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA ( EGYSÉGES SZERKEZETBEN ) CSÖMÖRI KÖZBIZTONSÁGI BŰNMEGELŐZŐ POLGÁRŐR ÉS ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA ( EGYSÉGES SZERKEZETBEN ) 1 1. ( 1 )A szervezet hivatalos teljes neve: Csömöri Közbiztonsági Bűnmegelőző Polgárőr és

Részletesebben

MEGOLDÁSKÖZPONTÚ (SOLUTION FOCUS) MEGKÖZELÍTÉSSEL DOLGOZÓ COACHOK, FEJLESZTŐK ÉS SZERVEZETEK EGYESÜLETE. ALAPÍTÓ OKIRATA Egységes szerkezetbe foglalva

MEGOLDÁSKÖZPONTÚ (SOLUTION FOCUS) MEGKÖZELÍTÉSSEL DOLGOZÓ COACHOK, FEJLESZTŐK ÉS SZERVEZETEK EGYESÜLETE. ALAPÍTÓ OKIRATA Egységes szerkezetbe foglalva MEGOLDÁSKÖZPONTÚ (SOLUTION FOCUS) MEGKÖZELÍTÉSSEL DOLGOZÓ COACHOK, FEJLESZTŐK ÉS SZERVEZETEK EGYESÜLETE ALAPÍTÓ OKIRATA Egységes szerkezetbe foglalva A MEGOLDÁSKÖZPONTÚ (SOLUTION FOCUS) MEGKÖZELÍTÉSSEL

Részletesebben

- egységes szerkezetbe foglalva - 2014. május 19. napján

- egységes szerkezetbe foglalva - 2014. május 19. napján VEZÉR HALLGATÓI EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA - egységes szerkezetbe foglalva - 2014. május 19. napján I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Vezér Hallgatói Egyesület" alakuló közgyűlésén alapszabályát a 2014. március

Részletesebben

A Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Közhasznú Egyesület ALAPSZABÁLYA

A Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Közhasznú Egyesület ALAPSZABÁLYA A Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Közhasznú Egyesület I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Közhasznú Egyesület Közgyűlése a 2012.október 9. napján hozott

Részletesebben

Budapest, 2014. június

Budapest, 2014. június Alapszabály Budapest, 2014. június I. Általános rendelkezések... 3 II. Az Egyesület célja és feladatai...3 III. Az Egyesület tevékenységei...4 IV. A tagsági viszony... 5 V. A tagok...6 VI. Az Egyesület

Részletesebben

Tisztelt Olvasó! A szerkesztőbizottság nevében kellemes kikapcsolódást, hasznos olvasást kíván: Dr. Szabó Mária főszerkesztő

Tisztelt Olvasó! A szerkesztőbizottság nevében kellemes kikapcsolódást, hasznos olvasást kíván: Dr. Szabó Mária főszerkesztő Tisztelt Olvasó! A Magyar Bírói Egyesület 2008 decemberében megújult vezetése és a választmánya is állást foglalt az egyesület tájékoztatási tevékenységének megújítása mellett. Az információcsere felgyorsítása,

Részletesebben

Egészség és Egység a Természettel Egyesület Alapszabálya (a 2011. évi CLXXV. Tv. szerint átdolgozva, egységes szerkezetben)

Egészség és Egység a Természettel Egyesület Alapszabálya (a 2011. évi CLXXV. Tv. szerint átdolgozva, egységes szerkezetben) Egészség és Egység a Természettel Egyesület Alapszabálya (a 2011. évi CLXXV. Tv. szerint átdolgozva, egységes szerkezetben) I. Általános rendelkezések (1.) Az Egészség és Egység a Természettel Egyesület

Részletesebben

A Marvel Team Testépítő Szabadidő Sport Egyesület alapszabálya

A Marvel Team Testépítő Szabadidő Sport Egyesület alapszabálya A Marvel Team Testépítő Szabadidő Sport Egyesület alapszabálya I. Általános rendelkezések 1. Az Egyesület neve: Marvel Team Testépítő Szabadidő Sport Egyesület 2. Az Egyesület rövidített neve: Marvel Team

Részletesebben

Műegyetemi Természet- és Sporttudományi Egyesület

Műegyetemi Természet- és Sporttudományi Egyesület 1 Műegyetemi Természet- és Sporttudományi Egyesület 1111 Budapest, Bertalan Lajos utca 24. ALAPSZABÁLY 2014. május 26. 2 ALAPSZABÁLY I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. Az egyesület neve: Műegyetemi Természet-

Részletesebben

A MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA

A MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA A MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA 2014 I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (1) A Magyar Kézilabda Szövetség (a továbbiakban: Szövetség) a Magyarországon működő, a kézilabda sportágban sporttevékenységet

Részletesebben

A Tordas Sportegyesület Alapszabálya - módosításokkal egységes szerkezetben -

A Tordas Sportegyesület Alapszabálya - módosításokkal egységes szerkezetben - 1 A Tordas Sportegyesület Alapszabálya - módosításokkal egységes szerkezetben - Az alapítók az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló

Részletesebben

BOTAFOGO Szabadidő-, Sport és Kulturális Szolgáltató Egyesület. ALAPSZABÁLYA egységes szerkezetben

BOTAFOGO Szabadidő-, Sport és Kulturális Szolgáltató Egyesület. ALAPSZABÁLYA egységes szerkezetben BOTAFOGO Szabadidő-, Sport és Kulturális Szolgáltató Egyesület ALAPSZABÁLYA egységes szerkezetben Elfogadva a 2015. március 27-i Közgyűlésen. (A 2010-es Alapszabályhoz képest a változtatások dőlt betűvel

Részletesebben

ALAPSZABÁLYA. I. Az Egyesület adatai. II. Az Egyesület célja és feladatai

ALAPSZABÁLYA. I. Az Egyesület adatai. II. Az Egyesület célja és feladatai BARBONCÁS BÁBOKKAL NEMCSAK A GYERMEKEKÉRT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Alulírott Alapítók az egyesülési jogról szóló 1989. évi II. törvény 12. (1) bekezdése alapján létrehozták a BARBONCÁS Bábokkal

Részletesebben

A L A P S Z A B Á L Y

A L A P S Z A B Á L Y A L A P S Z A B Á L Y 1. Általános rendelkezések A jelen alapszabályt elfogadó tagok a Polgári Törvénykönyv (1959. évi IV. tv.), az egyesülési jogról szóló törvény (1989. évi II. tv.), a társadalmi szervezetek

Részletesebben

AZ ABAÚJRAKEZDÉS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

AZ ABAÚJRAKEZDÉS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA AZ ABAÚJRAKEZDÉS KÖZHASZNÚ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA módosításokkal egységes szerkezetben Az alapítók az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról

Részletesebben

VADVIRÁG EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

VADVIRÁG EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA 1 VADVIRÁG EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA 1.1. A szervezet neve VADVIRÁG EGYESÜLET 1.2. Székhelye: 7621 Pécs, Szent István tér 17 Civil Közösségek Háza 1.3. Működési területe: Magyarország, különös tekintettel

Részletesebben

Schönherzes Villamosmérnökök és Informatikusok Egyesülete. ALAPSZABÁLY -változással egységes szerkezetben- Budapest, 2013. március 21.

Schönherzes Villamosmérnökök és Informatikusok Egyesülete. ALAPSZABÁLY -változással egységes szerkezetben- Budapest, 2013. március 21. Schönherzes Villamosmérnökök és Informatikusok Egyesülete ALAPSZABÁLY -változással egységes szerkezetben- Budapest, 2013. március 21. ALAPSZABÁLY -változásokkal egységes szerkezetben- A Fővárosi Törvényszék

Részletesebben

KAPTÁRKŐ TERMÉSZETVÉDELMI ÉS KULTURÁLIS EGYESÜLET

KAPTÁRKŐ TERMÉSZETVÉDELMI ÉS KULTURÁLIS EGYESÜLET KAPTÁRKŐ TERMÉSZETVÉDELMI ÉS KULTURÁLIS EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA (a változásokkal egységes szerkezetben) Eger, 2015. január 10. A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület összhangban a Polgári Törvénykönyvben,

Részletesebben

Az Oroszlányi Bányász Hagyományőrző Fúvószenekari Egyesület

Az Oroszlányi Bányász Hagyományőrző Fúvószenekari Egyesület Az Oroszlányi Bányász Hagyományőrző Fúvószenekari Egyesület (módosított, egységes szerkezetbe foglalt) Alapszabálya I. Általános rendelkezések 1. Az Oroszlányi Bányász Hagyományőrző Fúvószenekari Egyesület

Részletesebben

Logikusak(k) Oktatási, Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület ALAPSZABÁLYA. (módosításokkal egységes szerkezetben)

Logikusak(k) Oktatási, Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület ALAPSZABÁLYA. (módosításokkal egységes szerkezetben) Logikusak(k) Oktatási, Kulturális és Sport Közhasznú Egyesület ALAPSZABÁLYA (módosításokkal egységes szerkezetben) 2009 2 A Logikusak(k) Kulturális és Sport Egyesület Tagjai az Egyesülési jogról szóló

Részletesebben

A Kecskeméti Főiskola HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA

A Kecskeméti Főiskola HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA A Kecskeméti Főiskola HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZATÁNAK ALAPSZABÁLYA 5. sz. verzió Hatálybalépés napja: 2010. február 12. (Érvényes visszavonásig) Jóváhagyta: Dr. Danyi József rektor A Kecskeméti Főiskola Hallgatói

Részletesebben