SZERVEZETFEJLESZTÉSI ESZKÖZÖK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SZERVEZETFEJLESZTÉSI ESZKÖZÖK"

Átírás

1 SZERVEZET- FEJLESZTÉSI TANÁCSADÓ SZERVEZETFEJLESZTÉSI ESZKÖZÖK ELTERJEDTSÉGE BUDAPESTI KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOKNÁL PIACKUTATÁS ÖSSZEFOGLALÓ ELEMZÉSE 1061 Budapest Király utca 16. Készítette: HRM SZERVEZETFEJLESZTÉSI TANÁCSADÓ KFT december Tel.: (36-1) Fax.: (36-1)

2 TARTALOM BEVEZETÉS...3 Cégünk rövid bemutatása...3 A tanulmány célja...3 AZ EREDMÉNYEK ÖSSZEFOGLALÁSA...4 A KUTATÁSI MÓDSZERTAN BEMUTATÁSA...6 A módszertanról...6 A mintáról...8 RÉSZLETES EREDMÉNYEK...9 Tanácsadói szolgáltatás...9 Munkaköri leíráshoz kapcsolódó kompetencia mátrix...11 Komplex teljesítményértékelési rendszer...12 Elégedettségmérés...12 Cafeteria rendszer os vezetői értékelés...14 Szakmai és kompetencia-fejlesztő tréningek...15 Képzési stratégia...15 Képzés-beválás értékelés...16 HR outsourcing...17 HR kontrolling...17 A kutatást végezte és a tanulmányt készítette a HRM SZERVEZETFEJLESZTÉSI TANÁCSADÓ KFT. az adatszolgáltatásban önkéntesen közreműködő cégek által nyújtott információk segítségével. A tanulmánnyal kapcsolatos szerzői jogok fenntartva! HRM Kft. 2.

3 BEVEZETÉS A közép-kelet-európai változások második évtizedébe lépve a hatékony emberierőforrásgazdálkodás továbbra is igazi kihívást jelent a szervezetek életében. A vezetők folyamatosan keresik azokat a hatékony megoldásokat, amelyek segítségével felismerhetik és megtarthatják a tehetségeket, magukhoz köthetik és motiválhatják alkalmazottaikat, kinevelhetik jövőbeli vezetőiket, és vonzó munkahelyi légkört teremthetnek. A humánerőforrás-területen az elmúlt időszakban végbement változásokról, a kialakult és általánosan jellemző tendenciákról, a HR területén használt eszközökről, fejlesztésekről nagyon kevés információ áll rendelkezésre. Pedig az említett témák vizsgálata nemcsak a tanácsadó szakembereknek, hanem a cégek, vállalatok vezetőinek, sőt minden munkavállalónak hasznos információval szolgálhat. Ezért is döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk pótolni ezt az információhiányt, és saját erőből mérjük fel ezeket a trendeket. CÉGÜNK RÖVID BEMUTATÁSA A HRM Szervezetfejlesztési Tanácsadó Kft ben történt megalakulásától a mai napig magyar tulajdonú és független tanácsadó cég ben nyitottunk a versenyszféra és a közigazgatás területén egyaránt az emberi erőforrás kezelés és a minőségfejlesztés tanácsadói támogatásának irányába. Feladatunknak elsősorban az emberi-erőforráskezelés szakértői támogatását tekintjük, melyet szervezetfejlesztéssel, HR eszközök egyénre szabott fejlesztésével, folyamatok bevezetésével és képzési támogatással kívánunk megvalósítani. Bővebb információt cégünkről és termékeinkről honlapunkon olvashat ( A TANULMÁNY CÉLJA A tanulmány elkészítésével szerettünk volna pontosabb képet kapni arról, hogy ma Budapesten a kis- és középvállalkozásokban milyen szerep jut a HR területének, milyen HR trendek léteznek, illetve milyen módszertanokat, eszközöket használnak. Munkánk során fontos a megfelelő trendek ismerete, hogy a legjobb irányba vezethessük megrendelőinket. A felmérés eredményeként jobban meg tudjuk határozni, hogy milyen piaci igények jellemzik a vizsgált cégek körét, hogy milyen fejlődési irányok várhatók, ezáltal megrendelőinknek precízebb szolgáltatásokat kínálhatunk ahhoz, hogy a HR területen kiemelkedően teljesíthessenek. HRM Kft. 3.

4 AZ EREDMÉNYEK ÖSSZEFOGLALÁSA A kérdőíves lekérdezés eredményeként felvázolható, hogy az általunk vizsgált HR eszközöket milyen gyakorisággal használják a válaszadó cégek. A következő táblázat ezeket a százalékos arányokat mutatja be: Az egyes eszközök felhasználásának százalékos megoszlása 100% 80% 60% 40% Nem tudja Nem használja Használja 20% 0% HR kontrolling HR outsourcing Képzés-beválás értékelés Képzési stratégia Kompetencia-fejlesztő tréning Szakmai tréning 360 fokos vezetői értékelés Cafeteria rendszer Dolgozói elégedettség mérés Partneri elégedettség mérés Komlpex teljesítmény értékelés Kompetencia Mátrix Az ábra alapján az eszközök többségét a válaszadók kevesebb, mint fele alkalmazza. Ez alól összesen három kivétel van, melyek a következők: Szakmai tréning Kompetencia-fejlesztő tréning Képzési stratégia Feltételezésünk, és saját tapasztalataink, szerint azért a képzési terület a kivétel, mert a vállalatok azzal tisztában vannak, hogy a piacon maradás alapvető feltétele a fejlődési képesség, azaz a legújabb szakmai tudás és a szükséges kompetenciák megszerzése. A szakmai tréningek kiemelkedő gyakorisága azzal is magyarázható, hogy az új műszaki vagy informatikai eszközök bevezetésekor a gyártók által tartott technikai tréningeknek igen nagy a jelentőségük, éppúgy, mint azoknak a szakmai továbbképzéseknek, amelyeken az aktuális jogszabályi változások részleteit mutatják be. Egyes üzletágakban (építőipar, könyvvizsgálat) pedig jogszabályi kötelezettség bizonyos képzések tartása. HRM Kft. 4.

5 Fontosak a készségfejlesztő tréningek is, melyekre jelentős összegű uniós támogatást lehetett megpályázni, így azok a cégek is képezhettek, akiknek nem volt erre tervezett költségük. Jelenleg azonban a Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) nem tudnak ilyen támogatásra pályázni a kis- és középvállalatok. Szintén fontos szerep jut a nyelvi képzéseknek, főleg azoknál a cégeknél, melyek külföldi érdekeltséggel rendelkeznek, vagy amelyek egy multinacionális cég leányvállalatai. A lekérdezés során az is megfigyelhető volt, hogy azok a cégek, akik nem rendelkeztek az általunk vizsgált eszközök többségével, nem is terveztek fejlesztéseket a közeljövőben. Úgy gondoljuk, hogy ezek azok a cégek, melyek nem jártasak a HR módszertanokban, nem használják ki a lehetőségeiket, illetve nincs elegendő forrásuk az ilyen típusú fejlesztésekhez. Ezeknél a cégeknél valószínűleg kiaknázatlan a HR területe, így egy-egy fejlesztéssel is számottevő hatékonyságbeli javulást érhetnének el. A következő diagram a meglévő eszközök számát és a fejlesztési szándék értékeit hasonlítja össze. Eszközök és fejlesztési tervek Cégek százaléka Hányan terveznek fejlesztést az adott kategóriában? Hány eszközt használ a cég? Eszközök száma Az első oszlop kiemelkedő esetet mutat: hét cég egyetlen általunk vizsgált eszközt sem használt, az ilyen cégek közül kettő tervezte csak, hogy a későbbiekben bevezet egy-egy eszközt. A négy eszköznél kevesebbet használó cégeknél a fejlesztési hajlandóság szintén alacsony. Ebben a csoportban mindössze egyetlen cég tervezi Cafeteria rendszer bevezetését. Ahogy a fenti ábrán látható a többi kategóriában változó értékkel jelent meg a fejlesztési szándék. HRM Kft. 5.

6 A nem reprezentatív kutatás összefoglaló eredményeként kiderült, hogy a budapesti cégek jelentős része még csak most kezdi felismerni a HR területek fejlesztésének fontosságát. Bár a multinacionális cégek térhódításának köszönhetően már érzékelhető (jellemzően a magyar leányvállalatoknál) a nyugati HR trendek és módszertanok begyűrűzése. Az eredményeink átlagban a HR eszközök lassú előretörését mutatják. Leszögezhetjük, hogy Magyarországon is egyre jelentősebb arányban lesz szükség a HR területek fejlesztésére, a piaci versenyben való minél kedvezőbb szerepléshez és a nehezedő gazdasági kilátások miatt. Ehhez a források biztosításánál is fontosabb feltétel a szemléletváltozás, a HR eszközök jelentőségének felismerése. A KUTATÁSI MÓDSZERTAN BEMUTATÁSA A MÓDSZERTANRÓL A kutatás alapvető módszertana a kérdőíves lekérdezés volt. A kérdőív három részből állt (A, B, C), az első két része a válaszadó cég általános jellemzőit, illetve az alkalmazott HR módszertant rögzítette. Végül arról érdeklődtünk, hogy a készülő tanulmányra igényt tart-e a válaszadó. A kérdőívet kétféleképpen rögzítettük. A felhívott cégek válaszadói vagy egyből, a telefonhívás alkalmával válaszoltak, vagy elkérték a kérdőívet elektronikus formában, és azt küldték vissza. A kérdőív eredeti változatát a következő (7.) oldalon mutatjuk be. A válaszadók beosztás szerinti megoszlását az alábbi diagram mutatja be. 30% 6% A válaszadók beosztása 16% Cégvezető Gazdasági vezető HR vezető HR specialista HR asszisztens 6% 42% HRM Kft. 6.

7 Telefonhívással kerestük meg a kiválasztott budapesti cégek vezetőit, illetve HR vezetőit. Mivel a mintát kis- és középvállalkozások alkották, feltételeztük, hogy nem minden cégnél lesz önálló HR vezető. A hívásokat 2008 szeptemberében kezdtük és november közepén rögzítettük az 50. kérdőívet. Az általunk elért 20% körüli válaszadási arány magasan az előre általunk várt 10%-os arány felet van. Úgy gondoljuk, hogy ennek oka az lehetett, hogy a felmérés igen rövid és a készülő tanulmányt térítésmentesen ajánlottuk fel a válaszadóknak. A válaszadók legtöbben HR vezetők voltak, ami fontos a kapott információk hitelessége szempontjából. Őket követi a HR egy vagy két területéért felelős HR specialista, aki kisebb cégeknél egymaga végzi a főbb személyügyi feladatokat, nagyobb cégnél pedig a HR vezető segítőjeként dolgozik egy-egy területen. A mintába mindkét típusból kerültek válaszadók. A harmadik legnagyobb válaszadói csoportot a cégvezetők képezték, akikkel akkor beszéltünk, ha a cégnek nem volt külön HR osztálya, és így a cégvezető volt egy személyben az emberi erőforrásokért felelős vezető is. A válaszadók között voltak gazdasági vezetők, akik ugyan még nem elkülönülten, de már kiemelten foglalkoztak a HR területtel. Emellett válaszoltak HR asszisztensek is, főleg a nagyobb cégek részéről, itt ugyanis a HR vezetőt már igen nehéz volt elérni. PIACKUTATÁS A SZERVEZETFEJLESZTÉSI ESZKÖZÖK ELTERJEDTSÉGÉRŐL A. B. A1 A2 A3 Az Ön által képviselt cég neve: Cégadatok: létszám, forgalom, telephelyek száma Válaszoló neve, beosztása 1. Vettek-e már igénybe szervezetfejlesztési tanácsadást, tanácsadó céget? 1.a Ha igen, milyen témában? 1b Milyen költséggel? 2. Ha nem, érzik-e szükségét tanácsadók igénybevételének? 2a 2b a Ha igen, milyen témában? Milyen költséggel? Rendelkeznek-e minden munkakörre részletes munkaköri leírással? Rendelkeznek-e minden munkakörre kompetenciamátrixszal? Ha nem, tervezik-e a bevezetését? 5. Rendelkeznek-e komplex teljesítményértékelési rendszerrel? 5a Ha nem, tervezik-e a bevezetését? igen/nem HRM Kft. 7.

8 6.1 Használnak partneri igény- és elégedettség mérést? 6.1a Ha nem, tervezik-e a bevezetését? 6.2 Használnak dolgozói igény- és elégedettség mérést? 6.2a Ha nem, tervezik-e a bevezetését? 7. Használnak Cafeteria rendszert? 7a Ha nem, tervezik-e a bevezetését? 8. Használnak 360 Vezetői értékelési rendszert? 8a Ha nem, tervezik-e a bevezetését? 9. Kapnak a munkatársak tréningeket? 9a Ha igen, milyen típusút? 10. Rendelkeznek képzési stratégiával? 10a Ha nem, tervezik-e a bevezetését? 11. Rendelkeznek képzés-beválás értékelési rendszerrel? 11a Ha nem, tervezik-e a bevezetését? 12. Érdekelné HR outsourcing rendszer bevezetése? 13. Érdekelné HR kontrolling rendszer bevezetése? C. C1 C2 Megjegyzések, észrevételek Igény tart a készülő tanulmány egy elektronikus példányára? A MINTÁRÓL A nem reprezentatív minta kiválasztásakor a rendelkezésünkre álló nyilvános adatbázisban szereplő budapesti cégeket az árbevétel, és a létszámadatok szerint szűrtük meg. Így jött létre az a 256 vállalatot tartalmazó minta, mely kutatásunk alapjául szolgált. A 256 megkeresett cégből 50 céggel rögzítettük a kérdőívet, akik között székhely-változás miatt két Pest-megyei cég is szerepelt. A válaszadók jellemzőit az alábbi táblázat mutatja be. Válaszadók árbevétel és létszám kategória szerint 6 Létszám Létszám (fő) Árbevétel (millió forint) 1 50 alatt alatt felett felett Árbevétel HRM Kft. 8.

9 A listában szereplő válaszadók aktív, működő jelentős piaci forgalommal bíró cégek. A legtöbb válaszadó az egymilliárd forint feletti éves árbevételű cégek közül került ki, akik a létszámadatokat tekintve majdnem minden kategóriában képviseltették magukat. A minta ugyan nem reprezentatív, azonban úgy gondoljuk, hogy a budapesti talán hazai kkv gazdaságról aktuális és hiteles képet nyújt. A minta tartalmaz két szélsőséget is, egy olyan céget kérdeztünk le, ahol a létszám az adatbázis elkészítése óta 50 fő alá csökkent, egy másik cégnél pedig 700 főre emelkedett a létszám. Célunk egy olyan heterogén minta létrehozása volt, mely tartalmazza a jelenleg Budapesten működő jelentűsebb külföldi multinacionális vállalatokat (például vezető piackutató-, számítástechnikai-, gyógyszer- és élelmiszeripari cégeket) és vezető magyar cégeket egyaránt. RÉSZLETES EREDMÉNYEK Sikeres kapcsolatfelvétel esetén a válaszadó adatainak egyeztetése után tértünk rá a szakmai kérdésekre. Kérdőívünk vázát, mint fentebb bemutattuk, tizennégy eldöntendő kérdés alkotta, melyeket a válaszoktól függően maximum két további kérdéssel egészítettünk ki. A kutatási eredményeket a kérdőív kérdéseinek sorrendjében mutatjuk be. TANÁCSADÓI SZOLGÁLTATÁS A válaszadóknak először azt a kérdést tettük föl, hogy igénybe vettek-e már tanácsadói szolgáltatást. A tanácsadói szolgáltatás alatt értettünk minden olyan szolgáltatást, mely során a cég egy külső szakértő, vagy szakértői csoport segítségével változást kezdeményezett, felmérés készített, vagy eszközt fejlesztett a cég egészét vagy részeit érintő területeken. Válaszolt-e a kérdőívre? Ha igen, igénybe vett-e tanácsadói szolgáltatást? 8% NEM VÁLASZOLT 81% 11% IGEN NEM HRM Kft. 9.

10 A válaszadók többsége, 58%-uk igénybe vett már tanácsadói szolgáltatást. Elmondásuk alapján a legjellemzőbb ilyen szolgáltatás a szervezetfejlesztés. Ezt követi a tréning, akár szakmai tartalmú, akár kompetenciafejlesztő. A harmadik leggyakoribb szolgáltatás a vezetőfejlesztés, majd a fejvadászat és a munkaerő közvetítés. A válaszadók további 11 szolgáltatást említettek meg, azonban ezek egyszeri említések voltak. Az összes említett szolgáltatást a következő táblázat foglalja össze. Szolgáltatás Említések száma szervezetfejlesztés 13 tréning 9 vezetőfejlesztés 6 fejvadászat 5 munkaerő közvetítés 2 piackutatás 1 elégedettségmérés 1 BPR 1 bérszámfejtés 1 szakmai tanácsadás 1 változásvezetés 1 stratégia kidolgozása 1 könyvelés 1 munkaügy 1 TB tanácsadás 1 ISO bevezetés 1 Az eredmények tükrében elmondhatjuk, hogy a magyar piacon még nem terjedt el igazán a tanácsadói szolgáltatások igénybevétele, főleg a leginkább ismert szervezetfejlesztést keresik a cégek, emellett erősödik a tréningek és a vezetőfejlesztés szerepe. Ennek két oka lehet, egyfelől a tanácsadói szolgáltatás még mindig egy kicsit misztikus a magyar vezetők számára, ezért nem túl nagy bizalommal viszonyulnak hozzá, másfelől ahol komolyan foglalkoznak a HR területtel, ott igyekeznek házon belül megoldani a fejlesztéseket. A multinacionális cégek nagy többsége esetén pedig a külföldi anyacég módszertanát veszik át. Azoktól a cégektől, akik igénybe vettek már tanácsadói szolgáltatást, azt is megkérdeztük, hogy erre éves szinten mennyi pénzt szántak. A kérdésre a válaszadók közül mindössze kilencen mondtak összeget, ezért ezeket az adatokat az elemzésben nem használtuk fel. Arra a kérdésre, hogy a jövőben továbbra is igénybe vennének-e tanácsadói szolgáltatást, a válaszok a következőképpen alakultak: HRM Kft. 10.

11 Lehetőség Érték Igénybe vett, és ezután is igénybe venne 42% Igénybe vett, de ezután nem venne igénybe 12% Igénybe vett, de nem tudja, hogy a jövőben igénybe vesz-e 4% Nem vett igénybe, de tervezi 2% Nem vett igénybe, de nem is tervezi 40% A táblázat alapján elmondható, hogy a cégek többségükben elégedettek voltak az eddig igénybevett tanácsadói szolgáltatással. Azok, akik később mégsem kívánnak ilyen tanácsadói szolgáltatást igénybe venni, szóban két okot jelöltek meg: volt, aki elégedetlen volt a kapott szolgáltatás minőségével, és volt, aki jelenleg nem engedhet meg magának ilyen kiadásokat. Azok közül, akik még nem kértek tanácsadó segítségét, egyetlen cég volt csupán, aki tervezi, hogy igénybe vesz tanácsadói szolgáltatást, a többiek úgy ítélték meg, hogy nem volt és nem is lesz szükségük ilyen jellegű támogatásra. MUNKAKÖRI LEÍRÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ KOMPETENCIA MÁTRIX A cégeket arról is megkérdeztük, hogy a törvényileg kötelező munkaköri leírásokat kiegészítik-e a munkakörökhöz kapcsolódó kompetenciák meghatározásával. Egy ilyen kibővített leírás ugyanis egyértelműen fogalmazza meg a munkaadók és a munkavállalók számára, hogy az adott feladatkör milyen kompetenciákat igényel, illetve azt is, hogy az adott munkakört betöltő személy mely kompetenciáit szükséges fejleszteni munkája során. Létezik-e a cégnél kompetencia mátrix? NEM TUDJA 2% IGEN 38% NEM 60% 26% tervezi a bevezetést HRM Kft. 11.

12 A válaszok alapján úgy gondoljuk, hogy a munkaadók többsége még nem ismerte fel a munkakör kompetencia alapú megközelítésének hasznosságát. Ezt az is bizonyítja, hogy a kompetencia mátrix-szal nem rendelkező cégek csupán 26%-a tervezi annak későbbi bevezetést. KOMPLEX TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI RENDSZER Válaszadóinktól azt is megkérdeztük, hogy a dolgozók teljesítményét milyen eszközökkel mérik. A szervezet és a munkavállalók szempontjából ugyanis egyaránt fontos, hogy a teljesítmény bizonyos faktorok mentén jellemezhető, átlátható és összehasonlítható legyen, mert így a szervezeti teljesítmény is könnyebben mérhető. Amelyik cég erre nem fektet hangsúlyt, ott kevésbé válnak követhetővé a folyamatok és a felmerülő problémákat is nehezebben azonosítják. Lézetik-e a cégnél komplex teljesítményértékelési rendszer? NEM TUDJA 4% NEM 44% 22% tervezi a bevezetést IGEN 52% A válaszadó vállalatok többsége felismerte a komplex teljesítményértékelési rendszer előnyeit, ám még mindig vannak olyan cégek, ahol nem alkalmazzák, vagy nem ismerik a módszert. A nemmel válaszolók mindössze 22%-a tervezi, hogy bevezeti a komplex teljesítményértékelési rendszert. Úgy gondoljuk, hogy ez az arány meglepően alacsony. ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS Kutatásunk segítségével arra is szerettünk volna választ kapni, hogy a Budapesten tevékenykedő cégek mennyire figyelnek oda dolgozóik, illetve partnereik véleményére és igényeire. A partneri és dolgozói igény- és elégedettség mérés eredményei a minőségbiztosításhoz nélkülözhetetlen feltételek. Külön bontva kérdeztünk rá arra, hogy végeznek-e partneri, illetve dolgozói igény- és elégedettség méréseket. A eredmények a következő táblázatban olvashatók: HRM Kft. 12.

13 Lehetőség Érték Egyaránt felmérik a dolgozói és a partneri igényeket is 46% Nincsen sem dolgozói sem partneri mérés 34% Van dolgozói, de nincsen partneri mérés 8% Nincsen dolgozói, de van partneri mérés 8% Nem tudja a választ 4% A lekérdezés alapján a cégek 62%-a alkalmaz valamilyen szintű igény- és elégedettségmérést, azonban 34%-uk egyáltalán nem használja a módszert, 4% pedig nem is ismeri azt. A válaszadó cégek létszámát tekintve elgondolkodtató, hogy a cégek milyen más módszerrel juthatnak információhoz partnereikről és dolgozóikról. CAFETERIA RENDSZER Magyarországon a 1990-es években alkalmazták először a Cafeteria rendszer egyszerűbb változatait 1. Kíváncsiak voltuk, hogy a több mint 10 éves múltra visszatekintő HR eszközt ma milyen gyakorisággal alkalmazzák a válaszadó cégek. Működik-e Önöknél Cafeteria rendszer? IGEN 54% NEM 46% 26% tervezi a bevezetést Jól látható, hogy a többség ugyan alkalmaz valamilyen szintű Cafeteria rendszert, az arányok azonban elmaradnak a multinacionális vállalatok, illetve a nagyvállalatok értékeitől 2. Érzékelhető némi felzárkózási szándék is, azonban a bevezetést tervező cégek aránya még így is alacsony. 1 Forrás: HRM Kft. 13.

14 360 -OS VEZETŐI ÉRTÉKELÉS A 360 -os vezetői értékelés bár fontos és hasznos, mégis idő- és munkaigényes megoldás, ezért a cégek ritkán folyamodnak ehhez az értékelési formához. A kutatási eredményeink is alátámasztják, hogy a kis- és középvállalatoknál nem igazán terjedt el ez a módszer. Alkalmaznak-e 360 fokos vezetői értékelést? NEM TUDJA 2% IGEN 20% NEM 78% 15% tervezi a bevezetés t A diagramon látszik, hogy a nagyobb árbevételű cégek alkalmazzák szívesebben a módszertant. Az igennel válaszoló 20% az árbevétel kategóriát tekintve a következők szerint oszlik meg: A vezetői értékelést alkalmazók árbevétel szerinti megoszlása (mft) 300 alatt 10% % 4001 felett 60% % % HRM Kft. 14.

15 SZAKMAI ÉS KOMPETENCIA-FEJLESZTŐ TRÉNINGEK Arról is megkérdeztük a cégeket, hogy tartanak-e tréningeket a munkavállalóik számára, és ha igen, milyen típusú tréningek ezek. Van-e a cégnél szakmai, illetve kompetencia-fejlesztő tréning? Egyik sem 26% Csak szakmai 12% Mindkettő 62% A válaszok alapján látszik, hogy a cégek többsége, összesen 74%, legalább szakmai jellegű képzéseken fejleszti munkavállalóit. A legtöbben azonban a szakmai tudás mellett a kompetenciák fejlesztését is fontosnak tartják. Lehangoló adat, hogy válaszadók több mint negyede semmilyen képzést nem biztosít dolgozóinak, valamint, hogy 38%-uk nem foglalkozik kompetenciafejlesztéssel. KÉPZÉSI STRATÉGIA Az előző kérdés során kiderült, a cégek többsége ad valamilyen képzést munkavállalóinak. Ezek után azt vizsgáltuk, hogy ezeket a képzéseket tudatosan, egy meghatározott stratégia mentén választják-e a cégek. A diagramból kitűnik, hogy a lekérdezett cégek 62%-ánál létezik képzési stratégia, azaz a cégek többsége tervezett módon nyújt képzést dolgozói számára. A képzési stratégiával nem rendelkező cégek 16%-a tervezi a stratégia elkészítését. A tréningeket tartó cégek 19%-a viszont nem rendelkezik képzési stratégiával. Magyarázatként olyanok hangzottak el, mint Nincsen pénzünk folyamatos fejlesztésre, ezért nincsen stratégiánk, Nincs szükségünk stratégiára. HRM Kft. 15.

16 Rendelkezik-e a cég képzési stratégiával? NEM 38% 16% tervezi a bevezetést IGEN 62% KÉPZÉS-BEVÁLÁS ÉRTÉKELÉS Látható, hogy a cégek milyen gyakorisággal, illetve milyen tudatossággal képezik dolgozóikat, ezért azt a kritikus kérdést is feltettük, hogy a értékelik-e ezeket a képzéseket, ill. a képzéseket szolgáltatókat. Az értékelés bonyolult folyamat, de nagy előnye, hogy meghatározhatóvá válik az a cél, amit a cég el akar érni egy adott képzés által. Továbbá a képzés sikeressége és eredményei mérhetővé válnak. Rendelkezik-e a cég képzés-beválás értékelési rendszerrel? NEM TUDJA 2% IGEN 26% NEM 72% 17% tervezi a bevezetést Az adatok szerint a cégek többsége nem értékeli szervezetten a lezajlott képzéseket, bár a nemmel válaszolók 17%-a tervezi az értékelés bevezetését. Érdekes tény, hogy a válaszadó cégek 74%-a szervez képzéseket, 32%-a rendelkezik képzési stratégiával, viszont csak 26%-uk értékeli a folyamat sikerességét. Megállapítható tehát, hogy a cégek többsége nem ellenőrzi, mire és milyen hatékonysággal költötte el a képzésekre szánt pénzét. HRM Kft. 16.

17 HR OUTSOURCING A költségek csökkentése érdekében minden cégnél érdemes feltenni a kérdést, hogy melyek azok a feladatok, melyeket megéri külön szolgáltatókhoz kiszervezni. A HR folyamatok kisebb vagy nagyobb részét kihelyező lépést HR outsourcingnak hívjuk. Következő kérdésünk erre vonatkozott: Kiszervez-e a cég valamilyen HR tevékenységet? NEM TUDJA 2% IGEN 22% NEM 76% A válaszadók többsége nem él a HR outsourcing lehetőségével, akik viszont kiszerveznek valamilyen tevékenységet a következőket említették: Szolgáltatás Említések száma Bérszámfejtés 6 Toborzás 2 Kiválasztás bizonyos részei 1 Részmunkaidős HR vezetői feladatkör 1 Jól látható, hogy a kiszervezés még nem túl gyakori a HR területen, hiszen a cégek 76%-a nem él ezzel a lehetőséggel. HR KONTROLLING A HR területen is jelentősége van a teljesítmény értékelésének, azonban ennek a területnek a teljesítménymutatóit nehéz számszerűsíteni. Kutatásunkban arra is választ kerestünk, hogy mely cégek alkalmaznak külön kontrolling rendszert a HR területre. A következő ábra a HR kontrolling rendszer használatára feltett kérdés eredményeit mutatja: HRM Kft. 17.

18 Alkalmaz-e a cég HR kontrolling rendszert? NEM TUDJA 4% IGEN 23% NEM 73% Az adatokból kiderült, hogy a többség nem alkalmazza a HR kontrollingot. A nemmel válaszoló cégeknél vagy a komplex teljesítményértékelési rendszerbe tagozódik a HR terület értékelése, vagy a cég egyáltalán nem végez komplex teljesítményértékelést a HR tevékenységekkel kapcsolatban. Budapest, december 1. HRM Kft. 18.

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások.

CÉGBEMUTATÓ. Emberközpontú üzleti megoldások. CÉGBEMUTATÓ Emberközpontú üzleti megoldások. A Viapan Group tíz üzletágával Magyarország meghatározó humánerőforrás-szolgáltatója. Cégcsoportunk komplex és egyedülállóan innovatív szolgáltatás nyújt, amelynek

Részletesebben

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A. Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.5-2013-2013-0102 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés

Részletesebben

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára

Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára Ellenőrző lista: Útmutató képzési stratégia kiválasztásához kis- és közepes vállalkozások számára A kis és közepes vállalkozások számára rendkívül fontos, hogy kompetenciákon alapuló humán erőforrás rendszert

Részletesebben

Tréningszokások Európában 2012

Tréningszokások Európában 2012 Tréningszokások Európában 2012 A Cegos Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Hollandiában és Magyarországon elvégzett kutatásának eredményei 2,800

Részletesebben

A béren kívüli juttatások alkalmazása a magyar vállalkozások körében

A béren kívüli juttatások alkalmazása a magyar vállalkozások körében A béren kívüli juttatások alkalmazása a magyar vállalkozások körében Budapest, 2016. június Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági

Részletesebben

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok Egy vállalati felmérés tapasztalatai Budapest, 2018. július Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely,

Részletesebben

Szükség van-e kamarai nyilvántartásra?

Szükség van-e kamarai nyilvántartásra? Felmérés az iparkamarai szolgáltatásokról és díjakról kutatási jelentés A felmérés A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatok Országos Egyesülete 2015 március 3-a és 18-a között online felmérést

Részletesebben

HR MENEDZSMENT TRENDEK ÉS TENDENCIÁK KÖZÉP KELET EURÓPÁBAN A CRANET ÉS CEEIRT KUTATÁS TÜKRÉBEN

HR MENEDZSMENT TRENDEK ÉS TENDENCIÁK KÖZÉP KELET EURÓPÁBAN A CRANET ÉS CEEIRT KUTATÁS TÜKRÉBEN HR MENEDZSMENT TRENDEK ÉS TENDENCIÁK KÖZÉP KELET EURÓPÁBAN A CRANET ÉS CEEIRT KUTATÁS TÜKRÉBEN 2004 2016 Karoliny Mártonné, PTE, KTK Szlávicz Ágnes, UNS, EF Nemanja Berber, UNS, EF Poór József, SZIE, CMC

Részletesebben

Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete

Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete Sajtóközlemény azonnal közölhető! Kkv-beruházások: kitarthat még a cégek lendülete Budapest, 2017. június 27. Minden ötödik 200 millió és 15 milliárd forint közötti árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozás

Részletesebben

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra Kérdőív értékelés Az adatfelmérést a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtár olvasói töltötték ki 0- ben. Önkéntesen ember töltötte ki a kérdőívet teljes anonimitás mellett. A kérdőív célcsoportja

Részletesebben

The Leader for Exceptional Client Service SZERVEZETFEJLESZTÉS. Less Myths more Practice

The Leader for Exceptional Client Service SZERVEZETFEJLESZTÉS. Less Myths more Practice The Leader for Exceptional Client Service SZERVEZETFEJLESZTÉS Less Myths more Practice A BDO VILÁGSZERTE A BDO a világ ötödik legnagyobb könyvelő, könyvvizsgáló, profeszszionális tanácsadó hálózata. A

Részletesebben

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 213 ÉS 217 KÖZÖTT A dokumentum a szervezeti önértékelés 217-es felmérési eredményeit veti össze a 213-as értékelés eredményeivel. 213-ban csak az oktató/kutató

Részletesebben

Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében

Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében Internethasználat a magyar kis- és középvállalkozások körében Budapest, 2017. február Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági

Részletesebben

www.pwc.com Panorama project

www.pwc.com Panorama project www.pwc.com Panorama Magyarország hosszú távú versenyképességének kulcsa az üzleti igények és szakemberi kínálat folyamatos, dinamikus összehangolása. A PwC kidolgozott egy nemzetközi módszertant a cégek

Részletesebben

Üdvözli Önt a QERDES.COM! Biztosítási Alkusz cégek helyzete és várakozása 2011 Piackutatás eredmény

Üdvözli Önt a QERDES.COM! Biztosítási Alkusz cégek helyzete és várakozása 2011 Piackutatás eredmény Üdvözli Önt a QERDES.COM! Automatizált érdeklődő, ügyfél és panaszkezelés, ügyfélelégedettség mérés többfelhasználós, többnyelvű környezetben. Biztosítási Alkusz cégek helyzete és várakozása 2011 Piackutatás

Részletesebben

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14.

Sajtóközlemény. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért. 2012. november 14. Sajtóközlemény 2012. november 1. A stresszt okolják a magyarok a betegségekért A stressz tehet leginkább a rövidebb életről, a stressz miatt alakulnak ki bennünk a rettegett betegségek ezt gondolja a magyar

Részletesebben

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B

SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B SZERVEZETI HATÉKONYSÁG FEJLESZTÉSE AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZERBEN TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK KIALAKÍTÁSA TÁMOP 6.2.5 B KONFERENCIA AZ EGÉSZSÉGESEBB EGÉSZSÉGÜGYÉRT 2015 06 30 Egységesen eredményesebben

Részletesebben

Külső partneri elégedettség felmérés 2013.

Külső partneri elégedettség felmérés 2013. Munkaügyi Központja Iktatószám: VAM/01/473-16/2013. Külső partneri elégedettség felmérés 2013. 2010-ben az MSZ EN ISO 9001:2009 Minőségirányítási rendszer bevezetése kapcsán kidolgozásra került egy új

Részletesebben

HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS

HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS 2011. június Minden jog fenntartva. A tanulmány eredményeinek és megállapításainak felhasználása csak a forrás pontos megjelölésével lehetséges. MÓDSZERTAN

Részletesebben

Vállalkozások fejlesztési tervei

Vállalkozások fejlesztési tervei Vállalkozások fejlesztési tervei A 2014-2020-as fejlesztési időszak konkrét pályázati konstrukcióinak kialakítása előtt célszerű felmérni a vállalkozások fejlesztési terveit, a tervezett forrásbevonási

Részletesebben

Nagy Webáruház Felmérés 2015

Nagy Webáruház Felmérés 2015 EREDMÉNYEK Nagy Webáruház Felmérés 2015 Folytatva a már 2008 óta meglévő hagyományunkat, idén is megrendeztük a Nagy Webáruház Felmérést. Ennek keretében 790 hazai webáruház tulajdonosa válaszolt, többek

Részletesebben

MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE

MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE MUNKAERŐ KUTATÁS A FOGLALKOZTATÁSI ANOMÁLIÁK KIKÜSZÖBÖLÉSÉRE Kutatási jelentés KÉSZÍTETTE A VIA PANNONIA KFT. A VÁLLALKOZÓK ÉS MUNKÁLTATÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK MEGBÍZÁSÁBÓL 2015. OKTÓBER 29. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás OKTÓBER

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás OKTÓBER SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma Rövid távú munkaerőpiaci

Részletesebben

Ügyfél megelégedettségi kérdőív 2007. Összefoglaló. A kutatásról

Ügyfél megelégedettségi kérdőív 2007. Összefoglaló. A kutatásról Ügyfél megségi kérdőív 2007 Összefoglaló A kutatásról Az AGB Nielsen Media Research 2007 szeptemberében globális felmérést készített ügyfelei körében. A kutatást a londoni székhelyű Britsh Market Research

Részletesebben

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése

A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése A visegrádi országok vállalati információs rendszerek használati szokásainak elemzése és értékelése KRIDLOVÁ Anita Miskolci Egyetem, Miskolc anitacska84@freemail.hu A vállalkozások számára ahhoz, hogy

Részletesebben

Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján

Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján Szervezetfejlesztés Bugyi Nagyközség Önkormányzatánál az ÁROP 3.A.2-2013-2013-0033 számú pályázat alapján A közszolgáltatásokról végzett átfogó lakossági elégedettség és igényfelmérés eredményeinek összefoglalása

Részletesebben

A HR gyakorlatok alakulása - nemzetközi összehasonlítás fókuszban a közép-keleteurópai és hazai sajátosságokkal. Kovács Ildikó Éva Tanszéki mérnök

A HR gyakorlatok alakulása - nemzetközi összehasonlítás fókuszban a közép-keleteurópai és hazai sajátosságokkal. Kovács Ildikó Éva Tanszéki mérnök A HR gyakorlatok alakulása - nemzetközi összehasonlítás fókuszban a közép-keleteurópai és hazai sajátosságokkal Kovács Ildikó Éva Tanszéki mérnök VIII. NEMZETKÖZI TANÁCSADÓI KONFRERENCIA 2016. október

Részletesebben

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015.

A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. A Rehabjob bemutatkozó diasora megváltozott munkaképességű munkavállalók integrációja területén 2015. Bemutatkozás REHABJOB - JOBGROUP REHABJOB (www.rehabjob.hu) üzletágunk mellett az alábbi divíziók tartoznak

Részletesebben

Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny!

Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny! Képzés > Hatékonyság > Versenyelőny! Avagy mit, hogyan és miből képezzünk, hogy a 21. század kihívásai közepette is megőrizzük versenyképességünket A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szak- és Felnőttképzési Igazgatósága

Részletesebben

Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei

Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei Kollányi Bence: Miért nem használ internetet? A World Internet Project 2006-os felmérésének eredményei A World Internet Project magyarországi kutatása országos reprezentatív minta segítségével készül.

Részletesebben

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön

Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön Új lehetőségek a GOP-ban Magyarországon és külföldön 2 Tartalomjegyzék 1) Forrásbevonás stratégia megvalósításához 2) Piaci megjelenés támogatása (GOP 3.3.3) 3) Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás

Részletesebben

Új módszertan a kerékpározás mérésében

Új módszertan a kerékpározás mérésében Új módszertan a kerékpározás mérésében Megváltoztattuk reprezentatív kutatásunk módszertanát, mely 21 márciusa óta méri rendszeresen a magyarországi kerékpárhasználati szokásokat. Ezáltal kiszűrhetővé

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

A közszféra szakszervezetei és a közalkalmazotti tanács

A közszféra szakszervezetei és a közalkalmazotti tanács Munkahelyi foglalkoztatási viszonyok Berki Erzsébet Hőrich Balázs: A közszféra szakszervezetei és a közalkalmazotti tanács Bár a Munkahelyi foglalkoztatási viszonyok 2010 kutatás fő terepe a versenyszféra

Részletesebben

GÁZKÖZÖSSÉG KUTATÁS. 2012. október

GÁZKÖZÖSSÉG KUTATÁS. 2012. október GÁZKÖZÖSSÉG KUTATÁS 2012. október A kutatás kutatásról céljai A kutatás céljai - a tagok Gázközösséggel kapcsolatos elvárásai és azok teljesülése - rendezvények megítélése - a Gázközösség pályázatai -

Részletesebben

A tanulószerződéseket kötő vállalatok profilja

A tanulószerződéseket kötő vállalatok profilja A tanulószerződéseket kötő vállalatok profilja Budapest, 2015. március Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat

Részletesebben

Pr-mérés: csökkenő fontosság, csökkenő büdzsé. A PR Herald kutatása a hazai pr-ügynökségek körében

Pr-mérés: csökkenő fontosság, csökkenő büdzsé. A PR Herald kutatása a hazai pr-ügynökségek körében Pr-mérés: csökkenő fontosság, csökkenő büdzsé A PR Herald kutatása a hazai pr-ügynökségek körében 2014 A PR Heraldról A PR Herald (www.prherald.hu) az 1995-ben alapított első magyar public relations szakfolyóirat

Részletesebben

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE

KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monori ivóvízminőség javításának műszaki előkészítése (KEOP-7.1.0/11-2011-0026) KÖZVÉLEMÉNY-KUTATÁS KIÉRTÉKELÉSE Monor Város Önkormányzata 2200 Monor, Kossuth Lajos u. 78-80. TARTALOMJEGYZÉK 1. A KÉRDŐÍV...

Részletesebben

Gazdasági Havi Tájékoztató

Gazdasági Havi Tájékoztató Gazdasági Havi Tájékoztató 2019. április A béren kívüli juttatások alkalmazása a magyar vállalkozások körében Az elemzés az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (MKIK GVI) féléves vállalati konjunktúravizsgálatának

Részletesebben

GVK_Munkaerőpiac_2011

GVK_Munkaerőpiac_2011 Jelentéskészítő, GVK_Munkaerőpiac_0 GVK_Munkaerőpiac_0 Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Skála % 0% 0% 0%

Részletesebben

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó

JOG Garantáljuk a cég teljes jogi ügyintézésének lebonyolítását, valamint széles kapcsolatrendszerünknek köszönhetően a jó Küldetés Célunk, hogy támogatást nyújtsunk olyan külföldi és magyar vállalatok számára, akik Magyarországon, főként a Dél-dunántúli régióban tervezik letelepedésüket, bővülésüket. Feladatunk, hogy gazdaságossági

Részletesebben

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017

Öngondoskodás kutatás. Allianz Hungária Zrt. 2017 Öngondoskodás kutatás Allianz Hungária Zrt. 2017 Tartalom 1 Összefoglaló 2 Kilátások és bizalom a piaci szereplőkben 3 Öngondoskodás tervezése 4 Öngondoskodás kezdete 5 Nyugdíjas évek 2 Összefoglaló A

Részletesebben

Pályatanácsadók projekt Záró értékelés 2009. november 30. Tartalom A kérdőív... 2 Módszer... 3 Eredmények... 3 Eredmények regionális bontásban...

Pályatanácsadók projekt Záró értékelés 2009. november 30. Tartalom A kérdőív... 2 Módszer... 3 Eredmények... 3 Eredmények regionális bontásban... Pályatanácsadók projekt Záró értékelés 2009. november 30. Tartalom A kérdőív... 2 Módszer... 3 Eredmények... 3 Eredmények regionális bontásban... 11 1 A projekt szakmai értékeléséhez készítettünk egy olyan

Részletesebben

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban január 26.

Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban január 26. Integritás és korrupciós kockázatok a magyar vállalati szektorban - 2015 2016. január 26. A kutatás bemutatás Ez immár az ötödik adatfelvétel az EY és az MKIK Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet együttműködésében

Részletesebben

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 2016.

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 2016. A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 06. / A felmérés célja és módszere 06 júniusában a záróvizsgán részt vett szociális munka szakos

Részletesebben

Nagy Webáruház Felmérés 2017

Nagy Webáruház Felmérés 2017 EREDMÉNYEK Nagy Webáruház Felmérés 2017 Folytatva a már 2008 óta meglévő hagyományunkat, idén is megrendeztük a Nagy Webáruház Felmérést. Ennek keretében 887 hazai webáruház tulajdonosa válaszolt, többek

Részletesebben

Vezetői - Best Practice Felmérés összefoglaló. Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft Július 24.

Vezetői - Best Practice Felmérés összefoglaló. Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft Július 24. Vezetői - Best Practice Felmérés összefoglaló Dr. Németh Balázs Kvalikon Kft. 2015. Július 24. Vizsgálati minta 137 résztvevő 118 vállalattól 46 szolgáltató és 72 gyártó vállalat A vállalatoknál foglalkoztatott

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

A HAZAI KÖZÉPVÁLLALATI SZEKTOR JÖVŐKÉPE HÁROM VÁROSTÉRSÉGBEN. Horeczki Réka. Dualitások a regionális tudományban XV.

A HAZAI KÖZÉPVÁLLALATI SZEKTOR JÖVŐKÉPE HÁROM VÁROSTÉRSÉGBEN. Horeczki Réka. Dualitások a regionális tudományban XV. Mosonmagyaróvár, 2017. október 19-20. Az előadás és a tanulmány elkészülését az NKFI-115577 A hazai középvállalati szektor szerepe az ipar területi versenyképességében kutatási projekt támogatja. A HAZAI

Részletesebben

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak Emberi erőforrás gazdálkodás és közszolgálati életpálya Új Közszolgálati Életpálya ÁROP-2.2.17-2012-2013-0001 Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú

Részletesebben

A helyi demokrácia helyzete Székesfehérváron Helyi Demokrácia Audit 3. jelentés

A helyi demokrácia helyzete Székesfehérváron Helyi Demokrácia Audit 3. jelentés A helyi demokrácia helyzete Székesfehérváron Helyi Demokrácia Audit 3. jelentés Készült a Helyi demokrácia erősítése Székesfehérváron című Phare program keretében (Phare 2003/004-02-02-0039) 2006. június

Részletesebben

Toborzási helyzetkép

Toborzási helyzetkép Toborzási helyzetkép 2016. második negyedév Az OnlineToborzas.hu felmérésének eredményei Felmérésünket alapvetően a 100 dolgozónál többet foglalkoztató cégek HR vezetőinek a körében végeztük, kérdőívekkel

Részletesebben

Hallgatói elégedettségi felmérés

Hallgatói elégedettségi felmérés Hallgatói elégedettségi felmérés 2012/2013. tanév 1. és 2. félév Kérdések k4 k5 k6 k7 k8 k9 k10 k11 k12 k13 k14 Az oktató mennyire felkészült az órákra? Mennyire érthető az oktató által átadott ismeret?

Részletesebben

2. SZ. MELLÉKLET KÉRDŐÍVEK KIÉRTÉKELÉSE

2. SZ. MELLÉKLET KÉRDŐÍVEK KIÉRTÉKELÉSE BUGYI NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 33 2. SZ. MELLÉKLET KÉRDŐÍVEK KIÉRTÉKELÉSE A kérdőívet összeállította Bugyi Község Önkormányzata és a Völgyzugoly Műhely Kft. A kérdőívek önkitöltős módszer

Részletesebben

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiaiszakmai ellenőrzés rendszere A tanfelügyeleti fejlesztések helye a TÁMOP-3.1.8

Részletesebben

PE-GTK végzettek munkaerő-piaci helyzete

PE-GTK végzettek munkaerő-piaci helyzete Ad hoc jelentés PE-GTK végzettek munkaerő-piaci helyzete 2014. augusztus 7. Készítette: Gadár László Pannon Egyetem Projekt megnevezése: Zöld Energia - Felsőoktatási ágazati együttműködés a zöld gazdaság

Részletesebben

FIZETÉSEMELÉS 2013. Készítette: Dara Péter és Kertész Ferenc

FIZETÉSEMELÉS 2013. Készítette: Dara Péter és Kertész Ferenc FIZETÉSEMELÉS 2013 A DEVISE Hungary és a Simconsult együttműködésében készült országos kutatás összefoglaló tanulmánya Az elemzés 386 magyarországi munkáltató adataira épül Készítette: Dara Péter és Kertész

Részletesebben

Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján február 3.

Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján február 3. Tervezett béremelés a versenyszektorban 2016-ban A 2015. októberi vállalati konjunktúra felvétel alapján 2016. február 3. 1 / 8 Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely,

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

A hajléktalan emberek véleménye a kidolgozott szakmai és módszertani elveket alkalmazó programokról MUNKÁNK EREDMÉNYEI

A hajléktalan emberek véleménye a kidolgozott szakmai és módszertani elveket alkalmazó programokról MUNKÁNK EREDMÉNYEI A hajléktalan emberek véleménye a kidolgozott szakmai és módszertani elveket alkalmazó programokról MUNKÁNK EREDMÉNYEI Az elégedettségi kérdőív A válaszadás önkéntes volt A kérdőív kitöltése névtelen volt

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

MEDIÁCIÓ - Magyarország 2013

MEDIÁCIÓ - Magyarország 2013 MEDIÁCIÓ - Magyarország 2013 Tisztelt Hölgyem, Uram! MEDIÁCIÓ Magyarország 2013 A BKIK Mediációs- és Jogi Koordinációs Osztálya a Szent István Egyetem Menedzsment és HR Kutató Központjával együttműködve

Részletesebben

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, január

A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, január A VHF Szociális munka szakon végzettek véleménye a szakon folyó képzésről és a munkaerő-piaci kilátások, 09. január / A felmérés célja és módszere 09. januárjában a záróvizsgán részt vett szociális munka

Részletesebben

FIT - jelentés 2011. Kompetenciamérés a SIOK Vak Bottyán János Általános Iskolában

FIT - jelentés 2011. Kompetenciamérés a SIOK Vak Bottyán János Általános Iskolában FIT - jelentés 2011. Kompetenciamérés a SIOK Vak Bottyán János Általános Iskolában 1. Létszámadatok: A 2011-es kompetenciamérésben, a 6.évfolyamosok közül 64, míg a nyolcadik évfolyamosok közül 76 tanuló

Részletesebben

9. SZER GYORSJELENTÉS

9. SZER GYORSJELENTÉS 9. SZER GYORSJELENTÉS A Szolgáltatáselemző Rendszer (SZER) adatállományának elemzése a 2014. április 1. és 2016. november 30. közötti időszakra vonatkozóan Tartalom Bevezetés... 3 Álláskeresőkre vonatkozó

Részletesebben

JELENTÉS A PRTA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI FELMÉRÉSÉRŐL, A jelentést készítette: Dr. Németh Tamás Pápa,

JELENTÉS A PRTA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI FELMÉRÉSÉRŐL, A jelentést készítette: Dr. Németh Tamás Pápa, JELENTÉS A PRTA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI FELMÉRÉSÉRŐL, 2016 A jelentést készítette: Dr. Németh Tamás Pápa, 2016.08.17. A DPR kérdéssor és a beérkezett válaszok Az eredmények összesített

Részletesebben

Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról

Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról Gyorsjelentés a pénzügyi tranzakciós illetékkel és az energiaköltségek alakulásával kapcsolatban készített gazdálkodó szervezeti véleménykutatásról 2013. február 11. Háttér A Fejér Megyei Kereskedelmi

Részletesebben

A évi dolgozói elégedettség-mérés eredményeinek rövid összefoglalója

A évi dolgozói elégedettség-mérés eredményeinek rövid összefoglalója A 2012. évi dolgozói elégedettség-mérés eredményeinek rövid összefoglalója készítette: Humánpolitikai és Szervezetfejlesztési Igazgatóság 2012. december 2/8 Bevezetés Az elmúlt évhez hasonlóan a Humánpolitikai

Részletesebben

A magyarok közel fele kipróbálna új bankot Bemutatkozik a Budapest Bank Banki Mobilitási Indexe

A magyarok közel fele kipróbálna új bankot Bemutatkozik a Budapest Bank Banki Mobilitási Indexe A magyarok közel fele kipróbálna új bankot Bemutatkozik a Budapest Bank Banki Mobilitási Indexe Budapest, 2012. október 30. A Budapest Bank a lakossági ügyfelek bankhűségének feltérképezése céljából évente

Részletesebben

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés

A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés A válság mint lehetőség felsővezetői felmérés Sajtótájékoztató Budapest, 2009. október 29. Ez a dokumentum a sajtótájékoztatóra meghívott résztvevők használatára készült. A dokumentumban szereplő összes

Részletesebben

A TANÁCSADÁSI MODELLEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK FŐBB SAJÁTOSSÁGAI

A TANÁCSADÁSI MODELLEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK FŐBB SAJÁTOSSÁGAI A TANÁCSADÁSI MODELLEK GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK FŐBB SAJÁTOSSÁGAI Józsa Imola Doktorjelölt Dr. Vinogradov Sergey PhD.Tanszékvezető Egyetemi docens SZENT ISTVÁN EGYETEM Gödöllő BUDAPESTI KERESKEDELMI ÉS

Részletesebben

Gazdasági Havi Tájékoztató

Gazdasági Havi Tájékoztató Gazdasági Havi Tájékoztató 2018. augusztus A GVI 2018. júliusi negyedéves konjunktúra-felvételének eredményei Az MKIK GVI negyedéves vállalati konjunktúra-felmérésében 400 cégvezető véleményét kérdezzük

Részletesebben

TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM

TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM E4/VI/2/2012. TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM ELÉGEDETTSÉGI KÉRDŐÍVEINEK ÖSSZEGZÉSE Tanfolyam időpontja: 2012. október 12

Részletesebben

INNOVÁCIÓS FELMÉRÉS. Vállalkozás kapcsolódása az innovációs folyamathoz. Cég neve: Cég fő tevékenysége:

INNOVÁCIÓS FELMÉRÉS. Vállalkozás kapcsolódása az innovációs folyamathoz. Cég neve: Cég fő tevékenysége: Vállalkozás kapcsolódása az innovációs folyamathoz Cég neve: Cég fő tevékenysége: 1. Tudás megszervezése 1.1. Általános adatok Vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma: Vezetők száma: Fejlesztést végzők

Részletesebben

Bértervezés és bérmodellezés

Bértervezés és bérmodellezés Bértervezés és bérmodellezés Larskol Tanácsadók A LARSKOL nemzetközi és hazai tanácsadó cégeknél szerzett évtizedes vezetői, tanácsadói és projektmenedzseri gyakorlattal rendelkező szakemberek hálózata.

Részletesebben

A menedzserek mennyire vezetik tudatosan a munkatársaikat?

A menedzserek mennyire vezetik tudatosan a munkatársaikat? A menedzserek mennyire vezetik tudatosan a munkatársaikat? A 2012. évi Tudatos vezetés kutatás eredményei kpmgakademia.hu 2 Section or Brochure name Tartalom: Bevezetés 3 A kutatás koncepciója 4 A felmérésben

Részletesebben

Az aktuális üzleti bizalmi index nagyon hasonlít a 2013. decemberi indexhez

Az aktuális üzleti bizalmi index nagyon hasonlít a 2013. decemberi indexhez VaughanVaughanVaughan Econ-Cast AG Rigistrasse 9 CH-8006 Zürich Sajtóközlemény Econ-Cast Global Business Monitor 2014. december Stefan James Lang Managing Partner Rigistrasse 9 Telefon +41 (0)44 344 5681

Részletesebben

Külső partneri elégedettség felmérés 2014.

Külső partneri elégedettség felmérés 2014. Munkaügyi Központja Külső partneri elégedettség felmérés 2014. A külső partneri elégedettség felmérésre 2014. április 7. - április 18. között került sor, mellyel azt szerettük volna megtudni, hogy partnereink

Részletesebben

Nagy Webáruház Felmérés 2014

Nagy Webáruház Felmérés 2014 EREDMÉNYEK Nagy Webáruház Felmérés 2014 Folytatva a már 2008 óta meglévő hagyományunkat, idén is megrendeztük a Nagy Webáruház Felmérést. Ennek keretében 586 hazai webáruház tulajdonosa válaszolt, többek

Részletesebben

A munkaerőhiány vállalati percepciója

A munkaerőhiány vállalati percepciója A munkaerőhiány vállalati percepciója Egy empirikus vizsgálat tapasztalatai 218. január 1/14 Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági

Részletesebben

Gyorsfelmérés: EU-források 2014-2020

Gyorsfelmérés: EU-források 2014-2020 16.12.2013 Gyorsfelmérés: EU-források 2014-2020 A felmérésről Felmérés típusa: online-megkérdezés a DUIHK-tagság körében Felmérés ideje: 2013.12 14. Résztvevők (értékelésbe bevont): N=80 Legfontosabb eredmények

Részletesebben

Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben érdemes részt venni

Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben érdemes részt venni News From Aon Médakapcsolatok: Hering Orsolya orsolya.hering@hewitt.com 06-20-978-5080 Azonnal közölhető Még lehet jelentkezni a Legjobb Munkahely Felmérésbe! A legnagyobb múltú elkötelezettségmérésben

Részletesebben

Gazdálkodószervezetek kockázatkezelési gyakorlata Magyarországon 2014.

Gazdálkodószervezetek kockázatkezelési gyakorlata Magyarországon 2014. Gazdálkodószervezetek kockázatkezelési gyakorlata Magyarországon 2014. Aon felmérés összefoglaló eredményei Előadó: Rendesi János ügyfélkapcsolati igazgató e: janos.rendesi@aon.hu Aon Risk Solutions 1

Részletesebben

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás 2007. SZEPTEMBER - OKTÓBER

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás 2007. SZEPTEMBER - OKTÓBER SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma Rövid távú

Részletesebben

Nagy Webáruház Felmérés 2018

Nagy Webáruház Felmérés 2018 EREDMÉNYEK Nagy Webáruház Felmérés 2018 Folytatva a már 2008 óta meglévő hagyományunkat, idén is megrendeztük a Nagy Webáruház Felmérést, ezúttal már a ShopRenter támogatásával. A kutatás keretében 894

Részletesebben

7. SZER GYORSJELENTÉS

7. SZER GYORSJELENTÉS 7. SZER GYORSJELENTÉS A Szolgáltatáselemző Rendszer (SZER) adatállományának elemzése a 2014. április 1. és 2016. május 31. közötti időszakra vonatkozóan Tartalom Bevezetés... 3 Álláskeresőkre vonatkozó

Részletesebben

Diplomás pályakezdık vállalati szemszögbıl 2008

Diplomás pályakezdık vállalati szemszögbıl 2008 Diplomás pályakezdık vállalati szemszögbıl 2008 Várható munkaerı-kereslet - 3200 magyarországi cég körében végzett felmérés fontosabb eredményei 2009. február 9. Veszprém Tartalom A vizsgálat jellemzői

Részletesebben

Partnerségi felmérés kérdőíve

Partnerségi felmérés kérdőíve Partnerségi felmérés kérdőíve A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében a Helyi gazdaság- és közszolgáltatásfejlesztés hátrányos helyzetű munkanélküliek foglalkoztatásával a kőszegi és felső-répcementi

Részletesebben

BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2010. JANUÁR MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó Iroda, 2010. - 1 - BAKTALÓRÁNTHÁZA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (Az adatgyűjtés lezárva:

Részletesebben

Hitelfelvétel és a Növekedési Hitelprogramban (NHP) való részvétel a KKV-k körében Az MKIK GVI KKV Körkép című kutatási programjának eredményeiből

Hitelfelvétel és a Növekedési Hitelprogramban (NHP) való részvétel a KKV-k körében Az MKIK GVI KKV Körkép című kutatási programjának eredményeiből Hitelfelvétel és a Növekedési Hitelprogramban (NHP) való részvétel a KKV-k körében Az MKIK GVI KKV Körkép című kutatási programjának eredményeiből Budapest, 2015. március Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató

Részletesebben

KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ

KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma KÉRDŐÍV A SZEMÉLYES INFORMÁCIÓGYŰJTÉSHEZ

Részletesebben

3. TOBORZÁSI NEHÉZSÉGEK, ÜZLETI HELYZET ÉS BÉREK VÁLLALATI SZINTŰ ELEMZÉS

3. TOBORZÁSI NEHÉZSÉGEK, ÜZLETI HELYZET ÉS BÉREK VÁLLALATI SZINTŰ ELEMZÉS 3.1. Toborzási nehézségekre panaszkodó vállalatok 3. TOBORZÁSI NEHÉZSÉGEK, ÜZLETI HELYZET ÉS BÉREK VÁLLALATI SZINTŰ ELEMZÉS 3.1. TOBORZÁSI NEHÉZSÉGEKRE PANASZKODÓ VÁLLALATOK Tóth István János & Nyírő Zsanna

Részletesebben

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Babes-Bolyai Egyetem Összefoglaló jelentés Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Project N : 2015-1-HU01-KA202-13551 Összefoglaló jelentés

Részletesebben

Rövid távú munkaerő-piaci előrejelzés és konjunktúra kutatás

Rövid távú munkaerő-piaci előrejelzés és konjunktúra kutatás SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI ÉS SZOCIÁLIS HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma Rövid távú

Részletesebben

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről

Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Vezetői beszámoló Kerekegyháza Polgármesteri Hivatala ÁROP hivatali szervezetfejlesztésről Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2010. május 26-i ülésére Saád Tamás, Dr. Peredi Katalin Szervezetfejlesztési

Részletesebben

Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás

Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás, Infrastruktúra Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás 5,00 4,50 4,00 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0,00 T F T F T F T F T F T F 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Részletesebben

Legjobb Munkahely Felmérés 2014. Trendek és tanulságok

Legjobb Munkahely Felmérés 2014. Trendek és tanulságok Legjobb Munkahely Felmérés 2014 Trendek és tanulságok A vállalatokat egyre gyakrabban állítják kihívás elé a következő trendek, amelyek a munkaerőpiac teljes átalakulását eredményezik Idősödő társadalom

Részletesebben

2013_DPR_mpiac_DE_blokk_ÁJK. Válaszadók száma = 18. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

2013_DPR_mpiac_DE_blokk_ÁJK. Válaszadók száma = 18. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% 0_DPR_mpiac_DE_blokk_ÁJK Válaszadók száma = 8 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián

Részletesebben

A munkaerőhiányra adott vállalati reakciók

A munkaerőhiányra adott vállalati reakciók A munkaerőhiányra adott vállalati reakciók Budapest, 2017. szeptember Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat

Részletesebben

DE_munkaero_piaci_2017_all. Válaszadók száma = 163. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

DE_munkaero_piaci_2017_all. Válaszadók száma = 163. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Válaszadók száma = 6 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben