SIKERSTRATÉGIA A SPORTBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "SIKERSTRATÉGIA A SPORTBAN"

Átírás

1 SIKERSTRATÉGIA A SPORTBAN Teljesítménynövelés fehérjék és aminosavak intelligens használatával DR. Feil és kutatócsapata Verzió

2 Kevesebb edzés + Jobb regeneráció = Több teljesítmény Aki jól regenerál, annak kevesebb edzés is elég, illetve többet tud edzeni és ezzel növeli a teljesítő képességét. Ebben az E-könyvben megmutatjuk neked, hogyan tudod célzott fehérje és szénhidrátfogyasztással növelni a teljesítményedet. Dr. Wolfgang Feil évek óta az elitsportban dolgozik, felelős sok német élsportoló, olimpiai bajnok, válogató csapat (kézilabda, röplabda, ultra maraton), tápanyag összeállításért.

3 Tartalom: A kutatások bizonyítanak: Szénhidrát + Fehérje = több teljesítmény [4. oldal] Az aminosavak javítják a teljesítményt [5. oldal] Táblázat 1: Sportitalok [7. oldal] További teljesítményjavító aminosavak. Táblázat 2. [8. oldal] Regenerálni, mint a profik [9. oldal] Táblázat 3: Regenerációs italok [9. oldal] Helyes sport utáni étkezés a gyorsabb regenerációért [10. oldal] Táblázat 4: Top- Regenerációs étkezés Dr. Feil [10. oldal] Ezt mondják Dr. Feil élsportolói [11. oldal] Összefoglaló: Ezzel rögtön el tudod kezdeni [12. oldal] Forrásanyagok [13. oldal]

4 A kutatások bizonyítanak: Szénhidrát + Fehérje = több teljesítmény A 90-es években Friedrich Reuss és Professor Wodick az Ulmi Egyetemen elsőként mérték és mutatták ki, hogy egy maraton teljesítése közben kb. 40g fehérjét használunk föl. Ez majdnem 40 %-a a teljes izom és vér fehérjetartalomnak. Nyolc évvel később Ivy professzor kutatócsoportja alá tudta támasztani az elegendő fehérje ellátás fontosságát, hosszú távú terheléseknél: egy 60g szénhidrát és 20g fehérje/liter tartalmú sportital fogyasztásával jelentősen kevesebb az izom leépítése, mint egy olyan sportital fogyasztásánál, ami csak szénhidrátokat tartalmaz. Ezzel a regenerációs idő jelentősen csökken. Ezen kívül az atléták ezzel a keverékkel (szénhidrát : fehérje 3:1 arányban) képesek voltak növelni a teljesítményüket. Miközben Ivy professzor kutatásaiban csak egy maltodextrin és tejsavó fehérje kombinációval dolgozott, felmerült a kérdés, hogy azonkívül más aminosavaknak is potenciális teljesítménynövelő hatása lehet.

5 Az aminosavak javítják a teljesítményt Minden hosszú és intenzív teljesítmény közben ammónia képződik. Az ammóniának mind mentálisan, mind izomzatilag is fárasztó hatású. Ammóniacsökkentő hatása van az argininnak, ornitinnek és aszparaginsavnak (aspartam) Több kutatás is kimutatja az aminósav fogyasztás teljesítménynövelő hatását, mert azok az elfáradás ellen hatnak. Ezen felül sikerült azt is bebizonyítani, hogy terhelés közben fogyasztott arginin, a glukóz feldolgozását gyorsítja. Utóbbit az arginin vérellátást javító hatása magyarázza. Az arginin, ornitin és aszparaginsav laktát csökkenő képessége, még értékesebbé teszi ezeket az élsportolók számára. Ahhoz, hogy az arginin, ornitin és aszparaginsav ammóniacsökkenő hatását elérjük, 2 féle módszer létezik:

6 1. módszer: 2-3 héten keresztül naponta, edzés után fogyasztott aminosavak, hosszú távú effektushoz vezetnek. 2. módszer: (élsportolóknak ajánlott) A hosszú távú effektus egy rövidtávú effektussal kombinálva - az 1. módszerrel elért hatást kiegészítjük egy rövidtávú effektussal, ehhez az 1-es módszeren felül még 2 órával egy kemény résztáv vagy verseny előtt is szedjük az aminosavakat. Az itt említett pozitív felfrissülő effektus elérése érdekében, minden alkalommal legalább 5-6 gramm ammóniacsökkenő aminosavakra van szükségünk. Az 1. táblázat több, a piacon kapható sportitaloknak a szénhidrát és teljesítménynövelő aminosav tartalmát mutatja:

7 1. Táblázat: Sportitalok A fáradást okozó ammónia és laktát koncentrációjának csökkentéséhez, javasoljuk a fent említett sportitalokhoz az arginint tartalmazó AddOn Amino hozzáadását.

8 További teljesítményfokozó aminosavak Újabb kutatások kimutatták az elágazó láncú aminosavak (Leucin, Izoleucin, Valin) teljesítményfokozó hatását. Ezért manapság már terhelés előtt, közben és után is ajánlott a fogyasztásuk. Terhelés előtt és közben viszont csak mérsékelt mennyiségben szedhetők, mivel ammóniaképző hatásuk is van, ami negatívan hathat a teljesítményre (lásd 2. Táblázat). Érdekes, hogy az elágazó aminosavak már akkor is javítják a regenerációt, ha csak terhelés előtt és közben használjuk. Így a terhelésre gyorsabban és jobban reagál a testünk. A Glutamin aminosavnak nincs direkt teljesítményfokozó hatása, de ez az az aminosav, ami erősíti az immunrendszerünket és terhelés közben a legnagyobb mértékben felhasználjuk. Ezért már terhelés közben ajánlott a glutamin adagolása. Az adagolással viszont szintén óvatosnak kell lenni, mivel a glutamin potenciális ammóniaképződő hatása teljesítménycsökkenéshez vezethet (lásd 1. tábl.) 2. Táblázat: Teljesítményfokozó adagolása az elágazó láncú aminosavaknak és glutamin-nek terhelés előtt és közben (per óra)

9 Regenerálni, mint a profik Egy intenzív terhelés után, az elágazó láncú aminosavak és a glutamin jelentősen támogatják a regenerációt. Ebben a fázisban a megkárosodott izomrostok javítása folyik. Tehát egy hatékony regenerációs italnak nagy mennyiségben tartalmaznia kell ezeket az aminosavakat (lásd 3. táblázat). 3.Táblázat: A regenerációs sportitaloknak jó arányban kell tartalmaznia szénhidrátokat és aminosavakat 3. Táblázat: Regenerációs italok Dr. Feil Regenerációs System: AddON Amino, Refresher és Ultra Protect Kollatin keveréke Előny: Top regeneráció és mellette még erősíti az ízületeket és szalagokat is.

10 A helyes sport utáni táplálkozás felgyorsítja a regenerációt Sok elágazó láncú aminosav és glutamin is megtalálható a sajtban, tojásban és halban. Élsportolók számára ezért javasoljuk, hogy a sport utáni étkezéskor 1-3 órán belül fogyasszanak sajtot, tojást és halat. Ezeket a fehérje szállítókat krumpli ételekkel nagyszerűen lehet kombinálni. Így kiegészítik egymást az aminosavak és a biológiai értékek, amik emelik a regenerációs hatást (lásd 4. Táblázat) 4. Táblázat: Top-Regenerációs ételek (sport után 1 3 órán belül)

11 Ezt mondják Dr. Feil élsportolói

12 Összefoglaló: Ezzel rögtön el tudod kezdeni Sportolás közben olyan italokat használj, amik szénhidrátot és fehérjét tartalmaznak, és mellette egy mérsékelt adag aminosavat (BCAA) Intenzív résztáv edzések előtt és közben még arginint használj laktát és ammóniacsökkenőnek. Naponta, edzés után fogyassz arginint. Egy fontos verseny előtt, a sportterhelések után, legalább 2-3 héten keresztül. Első étkezés egy kemény edzés után: krumpli, tojás, sajt és tonhal kombinációja.

13 Forrásanyagok Schäfer, A. u.a. (2002): L-arginine reduces exercise-induced increase in plasma lactate and ammonia. Int. J. Sports. Med. 23, 6; Elam, R.P. (1989): Effects of arginine and ornithine on strength, lean body mass and urinary hydroxyproline in adult males. J. Sports. Med. Phys. Fitness, 29; Burtscher, M. u. a. (2005): The prolonged intake of L-arginine-L-aspartate reduces blood lactate accumulation and oxygen consumption during submaximal exercise. Journal of Sports Science and Medicine, 4, Daly, J.M. u.a. (1998): Immune and metabolic effects of arginine in the surgical patient. Ann. Surg., 208; 512. West, S.G. u.a. (2005): Oral L-arginine improves hemodynamic responses to stress and reduces plasma homocysteine in hypercholesterolemic men. J. Nutr. 135; Lin, W. u.a. (2006): L-Arginine attenuates xanthine oxidase and myeloperoxidase activities in hearts of rats during exhaustive exerecise. Br. J. Nutr. 95, 1; Dutreleau S. u.a. (2005): Chronic but not acute oral L-arginin suplementation delays the ventilator threshold during exercise in heart failure patients. Can. J. Appl. Physiol. 30; 4, Manore, M. (1994): Vitamin B6 and exercise. Int. J. Sports. Nutr., 89. Ellis, J. M. (1995): Prevention of myocardial infarction by vitamin B6. Res. Commun. Mol. Pathol. Pharmacol. 89, 208. Jacobsen, M.D. (1996): Vitamin B6 therapy for the carpal tunnel syndrome. Hand. Clin. 12, 253. Matsumoto K, et. al. (2009) Branched-chain amino acid supplementation increases the lactate threshold during an incremental exercise test in trained individuals. J Nutr Sci Vitaminol; 55(1): Bassit R, et. al. (2002) Branched-chain amino acid supplementation and the immune response of long-distance athletes. Nutrition; 18(5): Blomstrand E. (2001) Amino acids and central fatigue. Amino Acids; 20(1):

14 Bassit R, et. al. (2000) The effect of BCAA supplementation upon the immune response of triathletes. Med Sci Sports Exerc; 32(7): Calders P, et. al. (1997) Pre-exercise branched-chain amino acid administration increases endurance performance in rats. Med Sci Sports Exerc; 29(9): Blomstrand E, et. al. (1996) Influence of ingesting a solution of branched-chain amino acids on plasma and muscle concentrations of amino acids during prolonged submaximal exercise. Nutrition;12(7-8): Klavs M, et. al (1996) Effects of glucose, glucose plus branched-chain amino acids, or placebo on bike performance over 100 km. J Appl Physiol; 81(6): Blomstrand E, et. al. (1991) Administration of branched-chain amino acids during sustained exercise effects on performance and on plasma concentration of some amino acids. Euro J of Appl Phys and Occ Phys; 63(2): Ivy u.a. 2003: Effect of a carbohydrate-protein supplement on endurance performance during exercise of varying intensity. Int. Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 13, Ivy, John und Portmann, Robert (2004): The Performance Zone: Your nutrition actionplan for greater endurance & sports performance. ISBN Ivy, John und Portmann, Robert (2004): Nutrient Timing: The future of sports nutrition. ISBN

A tudatos sporttáplálkozás

A tudatos sporttáplálkozás A tudatos sporttáplálkozás Az átgondolt táplálkozás nélkülözhetetlen a sikereim elérésében. Az ULTRA SPORTS évek óta megbízhtaóan és hatékonyan növeli a teljesítményemet. Jan Frodeno - olimpiai bajnok

Részletesebben

100% Whey Protein 1000g vanília

100% Whey Protein 1000g vanília 100% Whey Protein 1000g vanília Tejsavófehérje koncentrátum. 1 / 5 Értékelés: Még nincs értékelés Ár: Fogyasztói ár: 4500 Ft Kedvezmény: Tegye fel kérdését a termékr?l Leírás A fehérjék fontossága: Az

Részletesebben

MUSCLE ACTIVATING SYSTEM

MUSCLE ACTIVATING SYSTEM QNT BETA BLAST QNT CREATINE X3 ELITE Erő- és teljesítménynövelő. Hatóanyagai hozzájárulnak az izomnövekedéshez és az extrém teljesítményhez. 5 400 Ft 1000 g red fruits QNT KREA CELL Komplex erő- és teljesítménynövelő.

Részletesebben

100% Whey Protein 3000g csoki

100% Whey Protein 3000g csoki 100% Whey Protein 3000g csoki Tejsavófehérje koncentrátum. Értékelés: 5.0 Ár: Fogyasztói ár: 9990 Ft Kedvezmény: Tegye fel kérdését a termékr?l Leírás 1 / 5 A fehérjék fontossága: Az izomzat fehérjékb?l

Részletesebben

Edzéselméleti ajánlások, gyakorlati tanácsok edzésvezetéshez. Radák Zsolt TF

Edzéselméleti ajánlások, gyakorlati tanácsok edzésvezetéshez. Radák Zsolt TF Edzéselméleti ajánlások, gyakorlati tanácsok edzésvezetéshez Radák Zsolt TF Az út Rió-ba Időjárás Alvás gondok Mean oxygen saturation before flight, during flight and upon arrival at destination. Whitney

Részletesebben

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás

Teljesítményfokozó sporttáplálkozás Teljesítményfokozó sporttáplálkozás Szabó S. András Tolnay Pál Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszertudományi Kar 1118 Budapest, Somlói u. 14-16. Edzői Fórum Magyar Evezős Szövetség 2013. november 16-17.

Részletesebben

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS. Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.hu PORTÁL Manteo Mitchell, London 4x400-as váltó Élsport Egészség?

Részletesebben

Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások?

Pontosan mit mutattak a HMB-vel kapcsolatos kutatások? Mi a HMB? A HMB a Béta-hidroxi Béta-metilbutirát rövidítése. Az egyik esszenciális aminosav, a leucin metabolitja. Természetes táplálékkiegészítő, mely kis mennyiségben megtalálható bizonyos gyümölcsökben

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

Háttér információk és praktikus ötletek testépítőknek

Háttér információk és praktikus ötletek testépítőknek Háttér információk és praktikus ötletek testépítőknek Napjainkban olyan sok por alakban kapható fehérje elérhető a különböző boltokban és web áruházakban, hogy azt felsorolni is nehéz lenne. Mi most ezek

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

Egyéni edzés FITNESZ KERÉKPÁR. www.energetics.eu. Testedzési utasítások / HU

Egyéni edzés FITNESZ KERÉKPÁR. www.energetics.eu. Testedzési utasítások / HU www.energetics.eu FITNESZ KERÉKPÁR Testedzési utasítások / Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

Placebo-hatás a sportban

Placebo-hatás a sportban BÉRDI MÁRK Placebo-hatás a sportban Doktori disszertáció Tézisek Témavezető: Doktori iskola: Vezető: Doktori program: Vezető: Prof. Dr. Bárdos György, egyetemi tanár, a biológiai tudomány kandidátusa,

Részletesebben

Táplálkozási ismeretek. Fehérjék. fehérjéinek és egyéb. amelyeket

Táplálkozási ismeretek. Fehérjék. fehérjéinek és egyéb. amelyeket Táplálkozási ismeretek haladóknak I. Az előző három fejezetben megismerkedtünk az alapokkal (táplálék-piramis, alapanyag-csere, napi energiaszükséglet, tápanyagok energiatartalma, naponta szükséges fehérje,

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér

NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér NeoLife (GNLD) étrend-kiegészítők ajánlása Természetes alapok Tudományos háttér Tudományos Tanácsadó Testület A tudományos kiválóság története Arthur Furst 1914-2005 Tiszteletbeli alapító tag, SAB Ph.D.,

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

ORÁLIS KREATIN-MONOHIDRÁT KIEGÉSZÍTÉS HATÁSA VÁLOGATOTT USZONYOS ÚSZÓK ANAEROB TELJESÍTMÉNYÉRE *

ORÁLIS KREATIN-MONOHIDRÁT KIEGÉSZÍTÉS HATÁSA VÁLOGATOTT USZONYOS ÚSZÓK ANAEROB TELJESÍTMÉNYÉRE * JUHÁSZ IMRE 1 TIHANYI JÓZSEF 2 GYÖRE ISTVÁN 3 : ( 1 Eszterházy Károly F iskola,testnevelési és Sporttudományi Intézet 2 Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar 3 Országos Sportegészségügyi

Részletesebben

Elixír az izületek védelmére

Elixír az izületek védelmére Elixír az izületek védelmére Glükozamin Segíti az ízületi porcok és kötőszövetek épülését Eredmeny mar 1 7 nap utan Porcképző szulfátok Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás Collagén peptid Elősegíti

Részletesebben

Placebo-hatás a sportban

Placebo-hatás a sportban BÉRDI MÁRK Placebo-hatás a sportban Doktori disszertáció Tézisek Témavezető: Doktori iskola: Vezető: Doktori program: Vezető: Prof. Dr. Bárdos György, egyetemi tanár, a biológiai tudomány kandidátusa,

Részletesebben

Advanced sports Nutrition. contents

Advanced sports Nutrition. contents Advanced sports Nutrition contents QNT SPORT A Quality Nutrition Technology (QNT Minőségi Táplálkozás Technológiája) gyorsan ismertté vált, mint az elsőrangú táplálékkiegészítő márkák és gyártók egyike,

Részletesebben

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából.

A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából. A tápláléknövények legfontosabb biológiai hatásai; az optimális étrend jellemzői tápláléknövények bevitele szempontjából Farkas Ágnes Williams K. A., Patel H. (2017): Healthy Plant-Based Diet. Journal

Részletesebben

táplálkozásunkplálkoz

táplálkozásunkplálkoz Előtte Utána - 15 KG Mi befolyásolja olja az egészséget? get? stressz ökológia Genetikus adottságok táplálkozásunkplálkoz 15 Mi az egészs szséges és s táplt pláló étkezés? Hogyan hat a táplálkozás az egészségre?

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

megjelenéséért. A TR90 az Ön és vágyott alakja közé álló források célbavételével vértezi fel és segíti Önt céljai

megjelenéséért. A TR90 az Ön és vágyott alakja közé álló források célbavételével vértezi fel és segíti Önt céljai NU SKIN TERMÉKINFORMÁCIÓS OLDAL TR90 Formálja át életét 90 nap alatt! TERMÉKPOZICIONÁLÁS Mikor a kiegyensúlyozott és egészséges életvitel kialakításán fáradozunk, sok millióan szembesülünk számtalan vagy

Részletesebben

Állóképességi sportolók táplálkozása

Állóképességi sportolók táplálkozása Állóképességi sportolók táplálkozása Zentai Andrea Budapest, 2017.06.15., Sporttáplálkozás - Edző továbbképző konferencia Főbb táplálkozási hibák Kevés folyadék fogyasztás Nem megfelelő a napi étkezések

Részletesebben

13 természetes zsírégető

13 természetes zsírégető 13 természetes zsírégető Tartalomjegyzék A zsírégető ételekről általában... 2 Cayenne bors... 2 C-vitamin (aszkorbinsav)... 3 Citrom... 4 CLA... 4 Fahéj... 5 Fehérje... 5 Fogyasztó teakeverék... 5 Guarana...

Részletesebben

Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvos, 1974. Ortopédia szakvizsga 1980. Sportorvostan szakvizsga 1983. Humánmenedzser (BME) 2003.

Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvos, 1974. Ortopédia szakvizsga 1980. Sportorvostan szakvizsga 1983. Humánmenedzser (BME) 2003. DR. BERKES ISTVÁN Személyes adatok Születési hely: Szombathely Születési idő: 1950. 07.06. Diploma: Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvos, 1974. Ortopédia szakvizsga 1980. Sportorvostan szakvizsga

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

A Premium goodcare For wounds koncepció

A Premium goodcare For wounds koncepció A Premium goodcare For wounds koncepció Adatok és tények a kórházi betegek 20-60%-ánál alultápláltság mutatható ki 2003 az Európa Tanács határozata az intézkedések meghozataláról Halálozások számának növekedése

Részletesebben

Prof. Dr. Berkes István

Prof. Dr. Berkes István Prof. Dr. Berkes István Születési hely: Szombathely Születési idő: 1950. 07. 06. Diploma Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvos, 1974 Ortopédia szakvizsga, 1980 Sportorvostan szakvizsga, 1983

Részletesebben

Termékhasználati. útmutató. Mi van benne számodra?

Termékhasználati. útmutató. Mi van benne számodra? Termékhasználati útmutató Mi van benne számodra? Optimalizálja a sejtjeid működését Az ASEA a világ első és egyetlen redox kiegészítő készítménye. A redox jelzőmolekulák létfontosságú szerepet töltenek

Részletesebben

Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT

Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT Malnutríciós ördögi kör szepszisben Súlyos szövıdmények pl.pneumonia Csökkent táplálkozás és energiafelvétel Tovább csökkenı

Részletesebben

Sports Nutrition. WWW.QNTusa.com

Sports Nutrition. WWW.QNTusa.com Extreme Sports Nutrition the real deal AZ ALAPVETŐ IZOM MÉRET & ERŐ RENDSZER A QNT hatékony MAS (Muscle Activating System Izom Aktiváló Rendszer) rendszere mindent biztosít ami szükséges a masszívan pumpált

Részletesebben

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt!

HepAsHAke májdiéta Az első hét eltelt! Hepashake májdiéta Az első hét eltelt! Premium Diet Hepashake Hogy érzi magát? Van észrevehető változás? Mi az, ami még mindig nehéz? Mi az, ami könnyű? Mi a teendő éhség esetén? Növelje a zöldségmennyiséget

Részletesebben

L-Glutamin a testben a szabad aminosavak 60%-át alkotja, mely súlyzós edzés során lecsökken, így pótlása ilyenkor különösen fontos.

L-Glutamin a testben a szabad aminosavak 60%-át alkotja, mely súlyzós edzés során lecsökken, így pótlása ilyenkor különösen fontos. L-Glutamin 1000g L-Glutamin a testben a szabad aminosavak 60%-át alkotja, mely súlyzós edzés során lecsökken, így pótlása ilyenkor különösen fontos. Értékelés: Még nincs értékelés Ár: Fogyasztói ár: 6500

Részletesebben

A FULVOSAV ÉS A HUMINSAV BIOLÓGIAI HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA PATKÁNYOKON

A FULVOSAV ÉS A HUMINSAV BIOLÓGIAI HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA PATKÁNYOKON Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Doktori Iskola Budapest A FULVOSAV ÉS A HUMINSAV BIOLÓGIAI HATÁSÁNAK VIZSGÁLATA PATKÁNYOKON PhD értekezés tézisei Dr. Vucskits András Valentin 2014 Szent István

Részletesebben

A GYORSABB VERSENYZÉSHEZ

A GYORSABB VERSENYZÉSHEZ 9 7 7 0 0 1 1 4 3 1 2 1 6 2 0 MTB útmutató A GYORSABB VERSENYZÉSHEZ Hivatalos támogatója: XCO maraton több napos versenyek DH szénhidrátfeltöltés hatékony edzés www.cyclingweekly.co.uk Thursday May 14,

Részletesebben

MMTT XV. kongresszusa

MMTT XV. kongresszusa MMTT XV. kongresszusa Rozsos István A mai feladat- 20 percben: 1. elméleti visszanézés 2. gyakorlati tapasztalatok a jelenben 3.teoretikus jövőbetekintés LBM (lean body mass, zsírmentes testtömeg) csökkenés

Részletesebben

Tömegnövelő edzésterv

Tömegnövelő edzésterv Tömegnövelő edzésterv Ajánlott: - azoknak, akik nagy izmokat szeretnének - azoknak, akik csupán feszesebb, tónusosabb testre vágynak - sportolóknak, akik szeretnék a sportági mozgásból eredő aránytalanságokat

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az Táplálkozási ismeretek haladóknak II. Az előző fejezetben a fehérjéket alkotó aminosavakról volt szó. Most folytassuk a szénhidrátokkal. Azt az alapismeretek III. részében már megtanultuk, hogyan kell

Részletesebben

Az edzett szív. Prof. Dr. Pavlik Gábor az MTA Doktora. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék

Az edzett szív. Prof. Dr. Pavlik Gábor az MTA Doktora. Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék Az edzett szív Prof. Dr. Pavlik Gábor az MTA Doktora Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék pavlik@tf.hu PÉCS, 2013. február 28. Magyar vízilabda

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

Sütőipari termékkoncepciók

Sütőipari termékkoncepciók Sütőipari termékkoncepciók Ismerkedjen meg legsikeresebb és legkedveltebb koncepcióinkkal! A Zeelandia termékfejlesztése a nemzetközi fogyasztói piac felmérésein alapszik. Termékkoncepcióit ez alapján

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA V. évfolyam 4. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

ü Ö ü í ü ü ü ü í Ö ö ü ú ü ü ö ü ü ű ö í í ö í űá ú ü ö ö ö í ü ü ü ü ü ű ö í í ö í ű ú ü ü í ü ü ű ö í í ö í űá ú ü íí ü Á í í í Á ű ú í ö ö í ü ö ö ö í ö í ú ö ü ü ű ö ö í ű ö í ű ü ű ö í ű ö í ö í

Részletesebben

ó ű ó ü ó ó ü ó ü Í Ö Ő ű Á ó Á Á Á ó ü ó Ö Ö ÚÁ Ö Ó Ó Ó ó Á Ö Ö Á Ó Á Á ó Á Ö Ú Á Ú Ö Ö Á Ö ú Ú Ö ü ú ú ó ü ú ű ó ú ü ú ó ó ü ó ú ü ú Ű ó ü ó ú ó ű ó ú ú ú ó ó ú ú ü ó ü ó ú ó ó ü Ö ó ó ű ó ú ü Ö ű ó

Részletesebben

É ű Ö ű ű Ö ű ű ű É ű ű ű ű ű ű ű ű ű É ű ű ű ű ű ű Ó ű ű É ű ű ű ű ű Ö ű ű ű Ó ű Á Á ű ű ű Á Ü Ű ű ű ű Ő Á Á Á ű Á Á É É Á Á Á ű ű ű Á É Á Á ű Á ű Á Á ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű ű Á Á É ű Á ű É ű Ü ű É É É

Részletesebben

Ó ő Ó ő ú ő ö ü Ó ő ö ő ü ő ö ő ü ö ö ő ö ü ú ö ő ü ú É ő ő ő ö ő ü ö Ó ő Á ő Á ú ü ő ú ú Ó ő Ó ő Á ő ő ő Ó ő Á ő ö ő ü ö ő ő ő ú ő Á ő ő ő Á ő ö ö ő ü ü ö ö ü ő É ő ő Á ő Á Ö ü ú ö Á ü ö ö ő ö ö ú ö ő

Részletesebben

A Premium Goodcare For Wounds koncepció

A Premium Goodcare For Wounds koncepció A Premium Goodcare For Wounds koncepció Adatok és tények a kórházi betegek 20-60%-ánál alultápláltság mutatható ki 2003 az Európa Tanács határozata az intézkedések meghozataláról Halálozások számának növekedése

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 3. (OR. en) 8540/16 ADD 1 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. április 29. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

A helyes táplálkozás szerepe a sportban. Arató Györgyi, dietetikus

A helyes táplálkozás szerepe a sportban. Arató Györgyi, dietetikus A helyes táplálkozás szerepe a sportban Arató Györgyi, dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Terhelési alkalmazkodás elősegítése Gyors regeneráció biztosítása Edzés során keletkezett

Részletesebben

Élsportolók regenerációjának támogatása étrendi időzítés segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.

Élsportolók regenerációjának támogatása étrendi időzítés segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS. Élsportolók regenerációjának támogatása étrendi időzítés segítségével Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.hu PORTÁL A teljesítményfokozás meghatározása Teljesítményfokozónak tekinthetünk

Részletesebben

Tápláltsági állapot. A mesterséges enterális és parenterális táplálás szerepe a műtéti kockázat csökkentésében.

Tápláltsági állapot. A mesterséges enterális és parenterális táplálás szerepe a műtéti kockázat csökkentésében. Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, I. sz. Sebészeti Klinika Tápláltsági állapot. A mesterséges enterális és parenterális táplálás szerepe a műtéti kockázat csökkentésében. Dr. Harsányi László

Részletesebben

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban Vincze Virgil Az vagy amit megeszel. /Görög mondás/ Az Izomműködés Energetikai háttere Az izomműködés alapmolekulája

Részletesebben

Szabadgyökös reakciók, gyulladásos mediátorok, tápláltsági. állapot változása akut és krónikus pancreatitisben

Szabadgyökös reakciók, gyulladásos mediátorok, tápláltsági. állapot változása akut és krónikus pancreatitisben Semmelweis Egyetem Doktori Iskola Patológiai tudományok program Szabadgyökös reakciók, gyulladásos mediátorok, tápláltsági állapot változása akut és krónikus pancreatitisben Dr. Lásztity Natália Doktori

Részletesebben

Egy hat hónapos, intervenciós program hatásai az idősek fizikai teljesítőképességére, életminőségére, idősödési attitűdjére és asszertivitására

Egy hat hónapos, intervenciós program hatásai az idősek fizikai teljesítőképességére, életminőségére, idősödési attitűdjére és asszertivitására Egy hat hónapos, intervenciós program hatásai az idősek fizikai teljesítőképességére, életminőségére, idősödési attitűdjére és asszertivitására Doktori tézisek Vécseyné Kovách Magdolna Testnevelési Egyetem

Részletesebben

KRÓNIKUS ELEKTROMOS STIMULÁCIÓ HATÁSA HÚSNYULAK HOSSZÚ HÁTIZMÁNAK ZSÍRSAVPROFILJÁRA. Kaposvár, Guba S. u. 40.

KRÓNIKUS ELEKTROMOS STIMULÁCIÓ HATÁSA HÚSNYULAK HOSSZÚ HÁTIZMÁNAK ZSÍRSAVPROFILJÁRA. Kaposvár, Guba S. u. 40. KRÓNIKUS ELEKTROMOS STIMULÁCIÓ HATÁSA HÚSNYULAK HOSSZÚ HÁTIZMÁNAK ZSÍRSAVPROFILJÁRA SZABÓ A. 1, HUSVÉTH F. 2, SZENDRŐ ZS. 3, ROMVÁRI R. 1 1 Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Diagnosztikai és Onkoradiológiai

Részletesebben

TUDOMÁNYOS ÉLETMÓDTANÁCSOK III. ÉVFOLYAM 4. SZÁM

TUDOMÁNYOS ÉLETMÓDTANÁCSOK III. ÉVFOLYAM 4. SZÁM Tisztelt Olvasó! A MAGYAR DIETETIKUSOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉnek (MDOSZ) hangsúlyozott célja, hogy a hazai médiában dolgozó szakembereket folyamatosan forrásanyaggal és hiteles információkkal lássa el az

Részletesebben

A modern sporttáplálkozás irányelvei a tények tükrében. Dr. Boros Szilvia, PhD. ELTE/OSEI

A modern sporttáplálkozás irányelvei a tények tükrében. Dr. Boros Szilvia, PhD. ELTE/OSEI A modern sporttáplálkozás irányelvei a tények tükrében Dr. Boros Szilvia, PhD. ELTE/OSEI 2018.11.20. Miről lesz szó? 1. Bevezetés 2. Irányelvek a sportolói makrotápanyag bevitel tekintetében 3. A táplálkozás

Részletesebben

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs:

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: Transnational Innovation Platform from Cropfield to Table (HUHR/1001/2.1.3/0001 sz. Inno-CropFood) Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: New tasks in food and nutrition sciences (In Hungarian language) Official

Részletesebben

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista A tökéletes táplálkozás megvalósítása a természetes testi állapotért Különlegesen

Részletesebben

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS

FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS FUSION VITAL ÉLETMÓD ELEMZÉS STRESSZ ÉS FELTÖLTŐDÉS - ÁTTEKINTÉS 1 (2) Mérési információk: Életkor (év) 41 Nyugalmi pulzusszám 66 Testmagasság (cm) 170 Maximális pulzusszám 183 Testsúly (kg) 82 Body Mass

Részletesebben

Tejsavófehérje: nem csak egy egyszerű testépítő protein!

Tejsavófehérje: nem csak egy egyszerű testépítő protein! Tejsavófehérje: nem csak egy egyszerű testépítő protein! Most biztosan arra számítotok, hogy a sportolók közt oly népszerű tejsavófehérjék izomépítő erejéről szóló cikket fogtok ismét olvasni. A testépítők

Részletesebben

Képzettség: 1998: ELTE TTK: Matematika-Fizika szakos tanár 2013: Semmelweis Egyetem, Sporttudományi Doktori Iskola, PhD

Képzettség: 1998: ELTE TTK: Matematika-Fizika szakos tanár 2013: Semmelweis Egyetem, Sporttudományi Doktori Iskola, PhD Szakmai önéletrajz Személyes adatok: Név: Dr Kopper Bence Született: Budapest, 1972. november 16. Lakóhely: Budapest Telefon: 06703786827 E-mail: kopper.tf@gmail.com Képzettség: 1998: ELTE TTK: Matematika-Fizika

Részletesebben

A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra

A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra AZ ENERGIAGAZDÁLKODÁS ALAPJAI 1.6 A zöld fogyasztás nem megoldás az éghajlatváltozásra Tárgyszavak: CO 2 -kibocsátás; energiaigény; energiatakarékosság; előrejelzés. Bevezetés A Rio de Janeiroi ENSZ konferencián

Részletesebben

A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása

A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása Összefoglaló Ajánlások a felnőttek tej- és tejtermék-fogyasztására A felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása A tej és tejtermékekből származó

Részletesebben

Fruktozán szirup. Legyen szép kívül és belül!

Fruktozán szirup. Legyen szép kívül és belül! Fruktozán szirup Legyen szép kívül és belül! Fruktozán szirup A tápanyagok felszívódása és a mérgező anyagok eltávolítása is elsősorban a bélrendszerünkben történik. Igaz az állítás, miszerint az egészség

Részletesebben

Új szintre emelve a Fitness Check a sport, a fitnesz és a wellnesz területén. Az edzőtárs, aki tudja, mi kell

Új szintre emelve a Fitness Check a sport, a fitnesz és a wellnesz területén. Az edzőtárs, aki tudja, mi kell Új szintre emelve a Fitness Check a sport, a fitnesz és a wellnesz területén Az edzőtárs, aki tudja, mi kell A hozzáértő felügyelő Minden személy egyedi, ugyanígy a sportban is. A fitnesz edzőknek kihívás

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 230/8 HU 2016.8.25. A BIZOTTSÁG (EU) 2016/1413 RENDELETE (2016. augusztus 24.) a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos,

Részletesebben

Spor%áplálkozás Török Éva, Szolnok,2014. november 22.

Spor%áplálkozás Török Éva, Szolnok,2014. november 22. Spor%áplálkozás Török Éva, Szolnok,2014. november 22. Bevezetés A versenysportolók tápanyagigénye, időszakonként, edzésmennyiségtől függően eltérő. Pihenőidőszak Alapozás Fogyasztás Versenyidőszak A megfelelő

Részletesebben

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK DOHÁNYZÓ ÉS NEM DOHÁNYZÓ FIÚKNÁL

LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK DOHÁNYZÓ ÉS NEM DOHÁNYZÓ FIÚKNÁL LÉGZÉSFUNKCIÓS VIZSGÁLATOK DOHÁNYZÓ ÉS NEM DOHÁNYZÓ FIÚKNÁL Készítette: Rostás Katalin Témavezetõ: Dr. Mészáros János egyetemi tanár A Tudományos Bizottság Sipos Kornél Ph.D. egyetemi tanár, elnök Bánhegyi

Részletesebben

A víz az emberi test 60%-át teszi ki. A fennmaradó rész felét az aminosavak alkotják (beleértve a fehérjéket).

A víz az emberi test 60%-át teszi ki. A fennmaradó rész felét az aminosavak alkotják (beleértve a fehérjéket). Mik is azok az aminosavak? Az aminosavak a földön létező legrégebbi tápanyagok. Ezek az élet alapelemei a legősibb időktől kezdve egészen a jelenkori élet kialakulásáig, melyet az ember kialakulása jellemez.

Részletesebben

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med.

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. 2 BIZTŐSÍTSUNK MAGUNKNAK ELEGENDO MENNYISÉGŰ VITAMINT! HOGYAN? VÁLTOZATOS ÉTREND SEGÍTSÉGÉVEL! A TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MINDEN EGYES

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 6. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 6. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. június 6. (OR. en) 10021/17 ADD 1 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. június 2. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

UFS Productspecification

UFS Productspecification Spec / Rev 66350262IS / 3 Page 1 of 5 Frame Id / Rev G-FOODS-CON-GLOBAL / 21 Last Modified By Sanja Stojkovic Planned Eff 19-Nov-2014 Specification Type CON Általános információk Flavoured tea blend to

Részletesebben

A terheléses vizsgálatok értékelése. Szabó Tamás NSK SDI

A terheléses vizsgálatok értékelése. Szabó Tamás NSK SDI A terheléses vizsgálatok értékelése Szabó Tamás NSK SDI Mik a teljesítményt meghatározó tényezők? Testalkat Energiaellátó rendszer Technikai tudás Taktikai tudás Pszichés jellemzők Külső körülmények És

Részletesebben

Sportági elmélet és gyakorlat III: Sporttáplálkozás

Sportági elmélet és gyakorlat III: Sporttáplálkozás Sportági elmélet és gyakorlat III: Sporttáplálkozás Nyakas Csaba Egészségfejlesztés és Sporttudomány Tudásközpont Sporttudományi Intézet Eszterházy Károly Főiskola Megjegyzések az anyaghoz Ez az anyag

Részletesebben

A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE

A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE A TAKARMÁNYOK FEHÉRJE TARTALMÁNAK ÉS AMINOSAV ÖSSZETÉTELÉNEK HATÁSA A TOJÓHIBRIDEK TELJESÍTMÉNYÉRE HORÁK A. P. HALAS V. CZÁR D. - TISCHLER A. TOSSENBERGER J. Összefoglalás A nagy teljesítményre képes genotípusok

Részletesebben

VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015. Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály

VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015. Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015 Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály Gondolatok a kritikus állapotú betegek táplálásáról (még mindig) több a kérdés, mint a válasz Kit kell

Részletesebben

A fizioterápia szerepe a Heine-Medin betegség által okozott fogyatékosság

A fizioterápia szerepe a Heine-Medin betegség által okozott fogyatékosság A fizioterápia szerepe a Heine-Medin betegség által okozott fogyatékosság rehabilitációjában ÁEK Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet Pettyán Ilona, Béresné Lutter Mária 1954 1955 1956 1957 1958

Részletesebben

STUDENT LOGBOOK. 1 week general practice course for the 6 th year medical students SEMMELWEIS EGYETEM. Name of the student:

STUDENT LOGBOOK. 1 week general practice course for the 6 th year medical students SEMMELWEIS EGYETEM. Name of the student: STUDENT LOGBOOK 1 week general practice course for the 6 th year medical students Name of the student: Dates of the practice course: Name of the tutor: Address of the family practice: Tel: Please read

Részletesebben

WPI tejsavó izolátum 110 159 WPC tejsavó koncentrátum 100 105 Tojás 100 Hal 80 Vörös hús 79 Kazein 77 Csirke 76 Szója 74

WPI tejsavó izolátum 110 159 WPC tejsavó koncentrátum 100 105 Tojás 100 Hal 80 Vörös hús 79 Kazein 77 Csirke 76 Szója 74 Fehérjék A testépítésben a táplálkozás épp olyan fontos, ha nem fontosabb, mint maga az edzés. Abban bizonyára senki nem kételkedik, hogy a hangsúlyt a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztására kell fektetni.

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA AZ AMINOSAVAK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: Az aminosavak szerepe a szervezetben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA AZ AMINOSAVAK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: Az aminosavak szerepe a szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA AZ AMINOSAVAK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: Az aminosavak szerepe a szervezetben A szénhidrátokkal és a lipidekkel ellentétben szervezetünkben nincsenek aminosavakból

Részletesebben

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológia Társaság állásfoglalása a K2-vitamin csontanyagcserére gyakorolt hatásairól -2016.02.19-

A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológia Társaság állásfoglalása a K2-vitamin csontanyagcserére gyakorolt hatásairól -2016.02.19- A Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológia Társaság állásfoglalása a K2-vitamin csontanyagcserére gyakorolt hatásairól -2016.02.19- Az elmúlt években számos, tudományosan nem megalapozott, túlzó, a csontanyagcsere

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben

Alakformáló diéta (nemcsak) vegetáriánusként

Alakformáló diéta (nemcsak) vegetáriánusként Alakformáló diéta (nemcsak) vegetáriánusként Az első témakör, amit a vegetáriánus táplálkozással kapcsolatban bővebben kifejtenék, a vegetáriánus alakformáló diéta. A fogyás, súlycsökkenés önmagában nem

Részletesebben

VENTILLÁTOROS EVEZŐGÉP CONGO IN 2811

VENTILLÁTOROS EVEZŐGÉP CONGO IN 2811 VENTILLÁTOROS EVEZŐGÉP CONGO IN 2811 h a s z n á l a t i ú t m u t a t ó Forgalmazó Insportline Hungary Kft. 2500 Esztergom, Kossuth Lajos u. 65. www.insportline.hu tel./fax: 0633-313-242 Fontos biztonasági

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS és FELKÉSZÜLÉS kapcsolata

TÁPLÁLKOZÁS és FELKÉSZÜLÉS kapcsolata TÁPLÁLKOZÁS és FELKÉSZÜLÉS kapcsolata Boros Edit Vezető dietetikus 2015. március 31. Tartalom Egészséges táplálkozás Tápanyagok Fehérje Zsír Szénhidrát Glikémiás index Vitaminok, ásványi anyagok, rostok

Részletesebben

SPORT, II, I SZSEÍ, ELETMOD"

SPORT, II, I SZSEÍ, ELETMOD SPORT, II, I SZSEÍ, ELETMOD" Rendészeti konferencia 2013. március 12. 1121 Budapest, Farkasvölgyi út 12. Szerkesztette: Kissné Ferencz Éva Szent György SE ügyvezető elnök Lektorálta: Dr. Freyer Tamás Szent

Részletesebben

A dinamikus ko-kontrakciós kontrakciós tréning

A dinamikus ko-kontrakciós kontrakciós tréning Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Magyarországi Társasága XXVIII. Vándorgyűlése Kaposvár, 2009. augusztus 27-29. A dinamikus ko-kontrakciós kontrakciós tréning alkalmazása a neurorehabilitációban

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

A kardiológiai regiszter szerepe a hatékony prevencióban és gyógyításban. Dr. Ofner Péter

A kardiológiai regiszter szerepe a hatékony prevencióban és gyógyításban. Dr. Ofner Péter A kardiológiai regiszter szerepe a hatékony prevencióban és gyógyításban Dr. Ofner Péter Infarctus Regiszter Pilóta Vizsgálat- Magyarországi Infarctus Regiszter 2007-2011 Szent János Kórház Budapest Infarctus

Részletesebben

Egészséges ételek, életmódjához igazodva

Egészséges ételek, életmódjához igazodva 1 w 01/10 5299-Herbalife Formula 1 Shakes & Express Bar Gatefold ID: 5299-F1 Shakes & Exp Bar Gatefold_HU Egészséges ételek, életmódjához igazodva Formula 1 Shake a megfelelő testsúly-kontroll megoldás

Részletesebben

K 2 vitamin álom és valóság

K 2 vitamin álom és valóság K 2 vitamin álom és valóság dr. Szili Balázs Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika XIII. Étrend-kiegészítő szakmai konferencia, Bükfürdő, 2016.04.08. Tények a K-vitaminról A K 1 -vitamint 1929-ben

Részletesebben

Edzőkonferencia beszámoló, Tallin 2013. Edzői Fórum, Esztergom, 2013. november 16-17. Lőrincz Attila

Edzőkonferencia beszámoló, Tallin 2013. Edzői Fórum, Esztergom, 2013. november 16-17. Lőrincz Attila Edzőkonferencia beszámoló, Tallin 2013. Edzői Fórum, Esztergom, 2013. november 16-17. Lőrincz Attila Benyomások Jó körülmények felkészült házigazdák Kevés előadáson kívül kiállított stand Kialakult körök

Részletesebben