Sportági elmélet és gyakorlat III: Sporttáplálkozás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sportági elmélet és gyakorlat III: Sporttáplálkozás"

Átírás

1 Sportági elmélet és gyakorlat III: Sporttáplálkozás Nyakas Csaba Egészségfejlesztés és Sporttudomány Tudásközpont Sporttudományi Intézet Eszterházy Károly Főiskola

2 Megjegyzések az anyaghoz Ez az anyag a testnevelő-edző levelező szakos hallgatók részére készült, akik szóbeli vizsgát tesznek. Valamint a gyakorlati vizsgához is szükséges lehet (Sportági profil - sport dietetika) abban az esetben ha a hallgató nem töltötte ki a dietetikai étkezési naplót és nem küldte el a kitöltött naplót E-postán számomra. A szóbeli vizsgák időpontjai kiírásra kerülnek a Neptunban. A gyakorlati érdemjegy elnyerésének feltételei vannak. A Sportági profil - sport dietetika előadás anyaga, mint gyakorlat külön kerül bemutatásra (lásd ezt is, külön, a Sporttudományi Intézet honlapján)

3 A táplálkozás minőségi és mennyiségi mutatói eltérnek annak függvényében, hogy milyen intenzitású a mozgás M O Z G Á S I N T E N Z I T Á S Sporttáplálkozás (sport nutrition) Szabadidő sport - rekreáció és táplálkozás (exercise nutrition) Fizikai aktivitás és táplálkozás (physical activity and nutrition) Inaktivitás és táplálkozás (inactivity and nutrition)

4 Táplálkozás & Sport ( külhoni vélemény) Háttér Jól tudott, hogy az optimalizált edzettség, megfelelő sportfelszerelés és konfortos elszállásolás mellett a kifogástalan tápláltsági státusz is előfeltétele a magas szintű sportteljesítménynek. Azonban, a sport világában, az edzők és trénerek szemlélete jelentősen különböző ami az optimális sport-diétát illeti és sok esetben a hitre és a lelkesedésre épül és így több kárt okozhat mint hasznot. Sürgős lenne a táplálkozás tudományos alapú ismereteinek szélesítése azok között, akik a sport teljesítmény növelésében érdekeltek. Az edzők és a sportdietetikusok számára indokolt a legújabb ismeretanyag elsajátítása, hogy megfelelő tanácsokat adhassanak a sportolóknak és mindazoknak, akik érdekeltek abban, hogy növeljék a sportolók fizikai teljesítőképességét az optimális táplálkozás figyelembevételével.

5 Célcsoportok trénerek, edzők, sport dietetikusok, PhD hallgatók (akár humán, akár állatkísérletes táplálkozástudományi területen), valamint termékfejlesztési menedzserek, és általában mindenki, aki érdekelt abban, hogy javítson a táplálkozássport esélyein sportorvosok, diagnosztikai laboratóriumi háttér is Sport dietetikusnak minimálisan BSc diploma szükséges

6 Sportág specifikus táplálkozás 1) Célszerű sportág specifikus táplálkozásról beszélni, hiszen lényeges különbséget találunk elsősorban az állóképességet vagy a gyorserőt igénylő sportolók és az egyéb sportágak tápanyagszükséglete között. 2) A sportág specifikus táplálkozáson belül is megkülönböztetünk terhelési ciklustól függő tápanyagigényt: felkészülési (edzések napjai), átmeneti (pihenőnapok), versenyidőszak (versenynapok) 3) Tovább megkülönböztethető a verseny-, szabadidős-, fittség és rekreációs-, időskori sportok táplálkozási igénye. 4) Az egyénre szabott sporttáplálkozás: edzettség, alkat, pszichés és táplálkozási szokások, egészségi állapot, stb.

7 Egyéni edzésterv Az egyéni edzésterv a sporttáplálkozás lebontásának, aktualizálásának az utolsó láncszeme. Befolyásoló tényezők: - alkat: endoform, mezoform, ektoform - alapanyagcsere, terhelés-élettani mutatók (fizikális-szomatikus terhelhetőségi mutatók, edzettségi kritériumok) - testösszetétel, zsír százalék - egészségi állapot: allergia, betegségek (genetikai), pszichés, mentális, szociális, és egyéb környezeti állapotok - táplálék felvétel mérése/leadása a mozgás ciklusokban (naponta). Ennek ismétlése rendszeresen long-term follow up

8 Mire figyel a sport-táplálkozási szakember BMI testömeg energia egyensúly Testösszetétel főleg zsír % Makrotáplálék arányok Mikrotáplálékok: vitaminok és ásványi anyagok Folyadék bevitel Táplálék kiegészítők, dopping (elkerülés) Táplálkozási anomáliák, allergia, érzékenység, stb. Táplálkozási rekreáció, rehabilitáció Nem utolsósorban: Egészséges sporttáplálkozás

9 Irányelvek Rendszeresen kiadott sporttáplálkozási irányelvek (American College of Sports Medicine, American Dietetic Association, Dietitians of Canada) 1. Testtömeg és testösszetétel 2. Energia bevitel 3. Szénhidrát bevitel 4. Fehérje bevitel 5. Zsírbevitel 6. Mikronutriens (vitamin, ásványi anyag, nyomelem) bevitel 7. Edzés/verseny előtti étkezés 8. Edzés/verseny alatti étkezés és folyadékpótlás 9. Edzés/verseny utáni étkezés 10. Folyadékpótlás

10 Testtömeg szabályozása - BMI A normál testsúly fenntartásához kiegyensúlyozott táplálkozás szükséges; az energia leadást pótolni kell az energia felvétellel. Táblázatból kiszámítható az energia leadás mértéke a háztartásban, foglalkozás során, rekreációs és sport aktivitások alatt (MET értékek, 1 MET = alapanyagcsere). Ezt az értéket szorozni kell az időtartammal, amennyi ideig az adott mozgásaktivitást végezzük és így kiszámítható a leadott energia mennyiség kcal-ban. MET értékek arányai: 0.9-től (alvás) 18-ig (futás17.5 km/h sebességgel). A leadott energia mennyisége az exercise (Ex): Ex (kcal) = MET x idő(óra) 1 MET: 3.5 ml O 2 kg -1 min -1 or equivalently 1 kcal kg -1 h -1 or J kg -1 h -1.

11 MET értékek különböző fokú fizikai aktivitások mellett (számszerű adatok a nemzetközi irodalomból) Physical Activity MET Light Intensity Activities < 3 sleeping 0.9 watching television 1.0 writing, desk work, typing 1.8 walking, less than 2.0 mph (3.2 km/h), level ground, strolling, very slow 2.0 Moderate Intensity Activities 3 to 6 bicycling, stationary, 50 watts, very light effort 3.0 calisthenics, home exercise, light or moderate effort, general 3.5 bicycling, <10 mph (16 km/h), leisure, to work or for pleasure 4.0 bicycling, stationary, 100 watts, light effort 5.5 Vigorous Intensity Activities > 6 jogging, general 7.0 calisthenics (heavy, vigorous) 8.0 running jogging, in place 8.0

12 Táblázatokban valamennyi mozgáshoz hozzárendelhető egy MET érték (példa az irodalomból szemléltetés céljából) Ainsworth BE et al., Compendium of physical activities: an update of activity codes and MET intensities. Med Sci Sports Exerc Sep;32(9 Suppl):S

13 MET értékek néhány sportágra vonatkozóan Figyelem (1. feladat): több sportágra vonatkozó MET érték kigyűjtése az irodalomból gyakorlati feladat lehet. Egy ilyen munka elfogadható a gyakorlati jegyhez, helyettesítheti és/vagy kiegészíti a táplálkozási napló elkészítését. Ebben az esetben 3 edzés napot (fizikailag aktív napot) kellene felmérni és kiszámolni, hogy hány kcal energiát fogyasztott a hallgató a tervezett testedzéssel.

14 PAL physical activity level A PAL értékek egy napra vagy akár 1-2 hétre kiszámított energia leadást mutatják az alapanyagcseréhez viszonyítva. teljes energia leadás PAL = alapanyagcsere (BMR) A módszer az energia leadásra vonatkozó referencia mérőmódszer. Kettősen jelölt vizet (doubly-labelled water - DLW) injektálnak a szervezetbe és izotópok ürítése alapján számítják ki a leadott energiát kcal-ban.

15 Lifestyle Extremely inactive PA értékekre példák (az irodalomból) Example PAL Cerebral Palsy patient <1.40 Sedentary Office worker getting little or no exercise Moderately active Vigorously active Extremely active Construction worker or person running one hour daily Agricultural worker (non mechanized) or person swimming two hours daily Competitive cyclist >2.40 Figyelem (2. feladat): Gyakorlati feladatként ez a táblázat lefordítható magyarra, és itt is többféle sportágra vonatkoztatott PAL értéket lehet összegyűjteni.

16 A habituális fizikai aktivitás és a fizikai aktivitás intenzitásának kapcsolata a testösszetétellel gyermekekben European Journal of Clinical Nutrition (2004) 58, A testzsír % mértéke fordítottan aránylik a PAL értékekkel gyermekekben egyedi esetekben A testzsír % mértéke fordítottan aránylik A csoportosított PAL értékekkel gyermekekben (egy második kifejezési forma)

17 Testtömeg szabályozása BMI (folytatás) A felvett táplálékok energia tartalma (és tápanyag összetétele) szintén megtalálható táblázatokban. Itt a különböző táplálékok egy azonos mennyiségére (pl. 100 g-jára) számítottak a megadott értékek. ( Szoftver (MultiComp) segítségével is kiszámítható a felvett energia mennyiség az un. 3 napos táplálkozási napló analízise segítségével (ez volt a gyakorlat fő anyaga részletesen lásd ott)

18 Irányelvek 1. Testtömeg és testösszetétel (folytatás) A kedvezőtlen testösszetétel jelentősen ronthatja a sportteljesítményt. Az optimális testzsír arány a sportág kívánalmaihoz kell, hogy igazodjon, melynek értékét az életkor, a nem, a genetika és természetesen az edzésprogram és életmód is befolyásolja. Az élsportoló fogyókúrájának legfőbb célja, hogy a súlycsökkenés a testzsírtömegből történjen. Ehhez azonban sok időre van szükség. Mindebből következik, hogy az élsportolók fogyókúráját hosszú távra kell tervezni.

19 Test-Zsír % A különböző sportágakban van-e ideális testzsír százalék? A teljesítmény viszonylatában a legtöbb férfi sportoló számára 5-15%, nőknél 10-18% a zsír százalék, tehát lényegesen eltérő. A robbanékony sportágakban, mint például a sprint, (rövid idő alatt az egész testsúly emelése), a legtöbb esetben a többlet zsír lelassítja a sportolót a mozgásban, illetve csökkenti az erőkifejtést. Az állóképességi sportokban, pl. a hosszútávfutás esetén a többletzsír lecsökkenti a sebességet, és fokozhatja a fáradságot. Az alacsonyabb testzsír, a sovány testtömeg eredményezi a jobb teljesítményt.

20 A testzsír eloszlás mérésére alkalmazható eljárások (részletes tárgyalásukra nem volt idő elérhetők az irodalomban) A derék/csípő arány A derékbőséget osztjuk a csípőbőséggel. Nők esetében 0,8 vagy annál kevesebb érték a normális, férfiaknál 0,95 vagy kevesebb. Derékkerület derék körüli mérés korrelál a hasban található zsírral. Férfi esetén 91cm vagy nagyobb, nők esetében 80cm vagy nagyobb derékkerület jelzi a túlzott hasban raktározott zsír mennyiséget. Víz alatti súlymérés Az egyént egy olyan székbe ültetjük, amit vízbe teszünk. A levegő kifújása után, megmérjük a súlyát. A kapott eredményt összehasonlítjuk a szárazon mért súlyával. Bőrredőmérés Kalipermérővel mérik a test különböző helyein (kétfejű karizom, comb, csípőcsont, derék, has, comb, lapocka). Bioelektromos impedancia mérő analízis (BIA) Enyhe elektromos árammal a test vezetőképességét mérik. A sovány szövet jó elektromos vezető, míg a zsír ellenállást képez. Duális energia röntgenabszorpciometria (DEXA) Ez a módszer nemcsak a teljes testzsírt méri, hanem a zsíreloszlást a testben. Ez a legpontosabb módszer a testzsír mérésére. PTE

21 Irányelvek (folytatás) 1. Testtömeg és testösszetétel 2. Energia bevitel 3. Szénhidrát bevitel 4. Fehérje bevitel 5. Zsírbevitel Makrotáplálékok 6. Mikronutriens (vitamin, ásványi anyag, nyomelem) bevitel 7. Folyadékpótlás 8. Edzés/verseny előtti étkezés 9. Edzés/verseny alatti étkezés és folyadékpótlás 10. Edzés/verseny utáni étkezés

22 Irányelvek 2. Energiabevitel Megfelelő energia bevitel! Különösen a sorozatos, magas intenzitású ill. hosszantartó (másfél óránál hosszabb) edzések/versenyek mellett nagyon lényeges szerep hárul a, a testtömeg és izomerő megtartása érdekében. Alacsony kalória bevitel! Az izomtömeg csökkenéshez, menstruáció kimaradáshoz, csontanyagcsere zavarhoz, fokozott fáradtságérzethez, sérülések-, betegségek kialakulásához vezethet.

23 Makrotápanyag arányok Különböző sportágak energia és tápanyag igénye (mennyire jutott a hazai irodalom) Pucsok 2002

24 Különböző sportágak energia és tápanyag igénye Hazai felmérés sportág csoportok energiaigény (kcal/ttkg) * CHO (%) * fehérje (%) * zsír (%) állóképességi * átlagtól eltérés százalékban közép- és hosszútávfutó triatlon gyalogló erőállóképességi evezős kajak-kenus gyorskorcsolya 1500 m felett erő gyorserő sportjátékok küzdő súlyemelő dobó atléta rövidtávfutó, m úszó tornász röplabdázó labdarúgó, teniszező Kézilabdázó, kosárlabdázó vizilabdázó ökölvívó cselgáncsozó birkózó, vívó

25 Energia leadás sportágak szerint női és férfi sportolóknál holland felmérés Int J Sport Med 10:53, Női és férfi sportolók tápanyag felvétele Energia felvétel kcal Férfiak Nők Protein % Zsír % Szénhi drát % 14,8 35,0 49,8 14,4 31,8 54,0 Williams C 1993

26 Teljes kalória felvétel férfi és női sportolóknál: makrotáplálékok %-os megoszlása, napi kalória felvétel (kcal/kg testsúly) szénhidrát fehérje zsír kcal/kg

27 Szénhidrát felvétel % Férfi Nõ Szénhidrát felvétel % Birkózás Súlyemelés Labdarúgás Evezés Tánc Mûkorcsolya Torna Kosárlabda Futás Úszás Kerékpár Triatlon

28 Tour de France egyedi eset a hosszantartó állóképességi teljesítmény és az extrém energia leadás/felvétel kapcsolatához Extrém energia leadás Napi átlagos kalória leadás: 6500kcal Hegyi szakaszon 9000kcal/nap ra nőhet az energia leadás A pihenő napokon a felvétel 3000kcal-ra csökken, de magasabb a leadott kalóriánál, míg az aktív napokon fordítva: a felvétel aránylag lemarad A napi átlag megtett út >160km

29 Egyedi eset: energia háztartás és makrotáplálék összetétel extrém méretű állóképességi teljesítmény mellett Untraendurance running competition (Sidney to Melbourne, 1000 km) Kouros. Az első két nap nem aludt egyáltalán.

30 Ultra-állóképességi futás Görög ultra-maraton bajnok Kouros 1000km-t futott Sidney-től Melbourne-ig 5 nap, 5 óra 7 perc alatt 40 perccel előzte meg a második helyezettet Energia felvétel: kcal Energia leadás: kcal Szénhidrát: 95,3% Zsír: 3,0% Protein: 1,7%

31 vércukorvér a raktárakból felhasznált energia % % extrém állóképesség intenzitású 1 óra azonnali kilövés v é r c u k o r hosszú időtartamú intenzív állóképességi 8-60 perc zsírsavak közepes intenzitású inzenzív állóképességi 2-8 perc rövid állóképességi 45s-2perc ultrarövid állóképességi 45s izom glikogén döntően anaerob Energia gazdag foszfátok: Cr-P ATP

32 Marginális táplálkozással járó magas kockázatú sportok (általános értékelés: malnutríció, táplálék kiegészítés) Tornászok, balett táncosok, jégtáncosok, súlycsoport szerinti ökölvívók, birkózók, judo-sok, stb. Az energia felvétel az energia leadás alá esik, ami viszonylagos malnutríciót vált ki. A táplálék kiegészítők hasznosak lehetnek ennek a csoportnak a táplálkozásában.

33 A marginális táplálkozás szempontjából a nagy kockázatú sportok Kritérium (célkitűzés) Sportág Alacsony súly krónikusan alacsony energia felvétel az alacsony testzsír tömeg elérésére Versenysúly drasztikus testsúly csökkentés előírás a kívánt súly elérésére tornász zsoké balett táncos ritmikus gimnasztika cselgáncs boksz birkózás evezés síugrás Alacsony testzsír % drasztikus testsúly csökkentés az elérhető legalacsonyabb testzsír tömeg elérésére testépítés (body building) Brouns F. Nutritional needs of athletes. N.Y. John Wiley & Sons. 1993

34 Átlagos napi táplálkozási mutatók 97 serdülő (11-14 éves) női tornásznál az ajánlott napi felvétel (RDA) százalékában Loosi and Benson Sport Med 37:1143, RDA - reccomended daily allowance

35 Női atléta triád 1) zavart étkezés 2) amenorrhea 3) osteoporosis Ösztrogén szerepe a csont egészségben 1) Növeli a Ca felszívódást a bélből 2) Csökkenti a Ca kiválasztást a vizeletbe 3) Fokozza a csont Ca visszatartását 5%-os csont vesztés 40%-al növeli a stressztöréseket a csontban A normál havivérzés visszaállítása javít a csont tömeg visszanyerésén, de az nem éri el a normál menstruációra jellemző szintet A csontömeg szuboptimális szinten marad felnőtt és időskorban, ami fokozza az osteoporosis és sztressz-törések veszélyét.

36 A mozgástréning indukált amenorrhea endokrin mechanizmusa Részletes tárgyalására nem volt idő lásd élettan és endokrinológia Sportendokrinológia számára kitűnő téma

37 RDA és EAR RDA ajánlott napi felvétel = átlag + 2SD EAR becsült átlagos szükséglet = átlag (alapfogalmak a populáció táplálásával kapcsolatban)

38 Irányelvek (folytatás) Rendszeresen kiadott sporttáplálkozási irányelvek (American College of Sports Medicine, American Dietetic Association, Dietitians of Canada) 1. Energia bevitel 2. Testtömeg és testösszetétel 3. Szénhidrát bevitel 4. Fehérje bevitel 5. Zsírbevitel 6. Mikronutriens (vitamin, ásványi anyag, nyomelem) bevitel 7. Edzés/verseny előtti étkezés 8. Edzés/verseny alatti étkezés és folyadékpótlás 9. Edzés/verseny utáni étkezés 10. Folyadékpótlás

39 Szénhidrát fogyasztás az intenzív testedzés (verseny) előtt (precompetition meal) A szénhidrát tartalékokban jelentős csökkenés következik be 8-12 órával az utolsó étkezést követően: a verseny előtti étkezésnek megfelelő CHO energiát és optimális hidrációt kell biztosítani Ha a verseny (edzés) kora du. van a reggelinek kell kiadósnak lenni, hogy a glikogén raktárakat telítse, ha késő du. van, akkor ue. vonatkozik az ebédre. Az étkezés előzze meg az eseményt legalább 1 órával. Figyelembe kell venni a következőket: (1) étel preferencia (szubjektív oldal), (2) a versenyző pszichés állapota (pszichés stressz-lásd alább), (3) az étel emészthetősége (idő faktor) A verseny napján kerülni kell a zsírban és fehérjében gazdag ételeket, mert lassabban emésztődnek, lassabban mint a szénhidrátok! A pszichés stressz csökkenti a gyomor-bélrendszer vérellátását, így az emésztés 3-4 órát vesz/vehet igénybe Sok sportoló a klasszikus szték tojással menüt választja ez a táplálék nem segíti a teljesítményt, háttérbe szorítja a szénhidrátokat és ezen keresztül viszont rontja a teljesítményt.

40 Szénhidrát fogyasztás az intenzív testedzés (verseny) előtt (folytatás) 5 érv amellett, hogy ne a fehérje dús, hanem a szénhidrát dús étkezést válasszuk A szénhidrátok helyreállítják az izom és máj glikogén raktárakat az alvás utáni csökkenésüket kompenzálva A szénhidrátok gyorsabban emésztődnek mind a fehérjék/zsírok, így gyorsabban biztosítják a szükséges energiát és csökkentik a hasi telítettség érzést Magas fehérje tartalmú étel lényegesen jobban növeli az alapanyagcserét, mint a magas szénhidrát tartalmú, így több energiát igényel és hőt termel, ami magas környezeti hőmérséklet esetén csökkenti a teljesítményt. A fehérje lebontás fokozza dehidrációt, mivel az aminosavak bomlástermékeinek kiürülését a vizelettel vízvesztés kíséri: 50ml vizet von el karbamid minden g-ja. A szénhidrátok jelentik a primér energia forrást mind a rövid-, mind a hosszantartó magas intenzitású állóképességi testedzésnél.

41 Szénhidrát fogyasztás az intenzív testedzés (verseny) előtt (folytatás) A szénhidrát dús prekompetíciós étkezés, ami a helyes választás g szénhidrátot tartalmaz (3-5g /tskg) akár szilárd akár folyékony formában 3-4 órával a testedzés előtt a legcélszerűbb elfogyasztani Aránylag kevés zsírt és rostot tartalmazzon az étkezés, továbbá csak mérsékelt mennyiségű fehérjét, hogy a gyomor ürülés ne húzódjon el és a gasztrointesztinális disztressz (panaszok) ne következzenek be. A prekompetíciós étkezés nem pótolhat korábbi elmaradásokat Folyékony, vagy előre csomagolt ételek (nutrition bars), porok: Hatékonyak lehetnek, de energia mennyiségük, maradjon alatta a várható energia leadásnak. A folyékony ételek előnye, hogy fogyaszthatók a verseny alatt is, a folyamatosság jobban biztosítható. Nutrition bars tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat is, gyakran HMB-t (hidroxi-metil-butirát), tehát táplálék kiegészítőként is szerepelhetnek

42 Szénhidrát fogyasztás az intenzív testedzés (verseny) előtt (veszélyek) Szénhidrát fogyasztás a testedzés előtt: az egy órán belül fogyasztott, különösen a magas GI táplálékok negatív hatásai: Inzulin túlprodukció a vércukor hirtelen emelkedése miatt, ami rebound hipoglikémiához vezet, ami az idegrendszeri hatása miatt fáradtság érzést okoz (a teljesítmény közel 20%-al csökkenhet). Az inzulin hatására az izomban nő a glukóz szint és gátlódik a lipolízis, ami a végső egyensúly alapján csökkenti a glikogén raktárat az izomban izommunka alatt. A májban nő a glikogén koncentráció! A szénhidrát fogyasztást, ha a GI magasabb, legalább 1 órával a testedzés előtt bel kell fejezni! Alacsony GI szénhidrátok negatív hatásai a nem kívánt gasztrointesztinális hatások, így ezeket a szénhidrátokat még korábban el kell fogyasztani Közvetlenül a tréning/verseny megkezdése előtt fogyasztott magas GI szénhidrát nem okoz nagyobb kilengést az inzulin szekrécióban Testedzés előtti fruktóz fogyasztás Gyorsabban szívódik fel, csökkenti az inzulin elválasztás nagyságát és a rebound inzulin hatást (ezek pozitív hatások), de Fokozza a gasztrointesztinális panaszokat (mint az alacsony GI szénhidrátok): puffadás, vízelvonás, stb.

43 A) Alacsony GI szénhidrátok felszívódása B) Magas GI szénhidrátok felszívódása A magas GI szénhidrátok a felső bélszakaszban (tehát gyorsan) szívódnak fel és kiugróan magas vércukor szint emelkedést okoznak)

44 A glikémiás index: GI A GI a vércukor görbe alatti terület nagysága, mely glukóz felvétel esetén 100%. A többi szénhidrát GI értékét a glukózéhoz viszonyítjuk. A posztprandiális glukóz koncentráció jelentősen változik aszerint, hogy milyen a szénhidrát összetétel A táplálék magas rosttartalma elnyújtja a szénhidrátok felszívódását

45 GI versus GL Tápanyag Rízs Sült krumpli Sárgarépa Fehérkenyér Teljes gabonamagvú kenyér Műzli Spagetti Alma Hüvelyes babfélék GIikémiás Index GI Glikémiás Load (terhelés) GL Glikémiás Load (terhelés): kombinálja a GI-t a tápanyag %-os szénhidrát tartalmával: pl. a sárgarépa GI értéke magas (71% - a glukózhoz viszonyítva, ami 100%), mert gyorsan felszívódó mono- és diszaharidokat tartalmaz, ugyanakkor a sárgarépa GL értéke alacsony (4%), mert alacsony a szénhidrát koncentráció a sárgarépában!

46 Irányelvek Rendszeresen kiadott sporttáplálkozási irányelvek (American College of Sports Medicine, American Dietetic Association, Dietitians of Canada) 1. Energia bevitel 2. Testtömeg és testösszetétel 3. Szénhidrát bevitel 4. Fehérje bevitel 5. Zsírbevitel 6. Mikronutriens (vitamin, ásványi anyag, nyomelem) bevitel 7. Edzés/verseny előtti étkezés 8. Edzés/verseny alatti étkezés és folyadékpótlás 9. Edzés/verseny utáni étkezés 10. Folyadékpótlás

47 Szénhidrát fogyasztás az intenzív testedzés (verseny) alatt Szénhidrát bevitel az testedzés/verseny alatt Magas intenzitású aerob testedzés 1 óra alatt a máj glikogén mennyiségét mintegy felére csökkenti, míg 2 órás erős izommunka végzés gyakorlatilag teljes máj glikogén deplécióhoz vezet és igen jelentős izom glikogén csökkenést idéz elő. A maximális intenzitású folyamatos, de a hirtelen mozgás kitörésekkel, sprintekkel tarkított (1-5 min bouts of exercise ) versengés is, annak ellenére, hogy vannak ez utóbbinál alacsony intenzitású mozgás periódusok is, hasonló hatásúak (az utóbbira példák: labdarúgás, jéghoki, kézilabda, tenisz, stb). Ez az állapot a verseny alatti szénhidrát fogyasztás mellett növeli az erőkifejtés intenzitását, és mind a fizikai, mind a mentális teljesítmény javulhat. Kb. 60g szénhidrát fogyasztása óránként hatékonyan támogatja a maximális intenzitású / ismételt erőkifejtéseket, az inzulin szintnek sem kell lényegesen változnia együtt a vércukor szinttel (lásd következő ábrát is). Kb. 1,8 g/min glukóz-fruktóz-szacharóz keverék 20-55%-al jobban növeli a szénhidrátok oxigenációját, mint az izokalorikus glukóz oldat.

48 Átlagos plazma glukóz koncentráció nagyintenzitású aerob testedzés alatt. A glukóz polimér koncentrációja: 3g/kg 50%- os oldatban. C H O A fáradtság csökkenthető és a teljesítmény növelhető 60-80% aerob kapacitású tréning alatt ha 30 perccel a fáradtság megjelenése előtt szénhidrát bevitel történik. A jelen esetben a fáradtság 2 óra elteltével jelentkezett.

49 Oxigén fogyasztás nem edzett és edzett sportolóknál A) A szubsztrátok felhasználásának (oxigenációjának) mennyisége B) A felhasznált szubtrátok egymáshoz viszonyított százalékos aránya Konklúzió: az edzettség fokozza az endogén zsírégetés és csökkenti az endogén szénhidrát égetés arányát tehát mérsékli a glikogén fogyást

50 Szénhidrát raktárak átlagos, 80 kg-os ember Izom glikogén: 400g 1600 kcal Máj glikogén: 100g 400 kcal Plazma glukóz: 3g 12 kcal Összesen: 2012 kcal

51 Ergogenikus (teljesítménynövelő) hatások és a glukóz ellátottság 1) A glikogén raktárak nagyságának növelése, glikogén szuperkompenzáció 2) Az izomsejtek glikogén raktárai közvetlenül szolgálják a glukóz hozzáférhetőséget a sejtek működéséhez. 3) A vérben lévő glukóz táplálkozáskor döntően az emésztő rendszerből, táplálkozási szünetek alatt döntően a májból származik. máj glukoneogenézis bél glukóz felszívódás glukóz glikogén glukóz izom

52 Irányelvek Rendszeresen kiadott sporttáplálkozási irányelvek (American College of Sports Medicine, American Dietetic Association, Dietitians of Canada) 1. Energia bevitel 2. Testtömeg és testösszetétel 3. Szénhidrát bevitel 4. Fehérje bevitel 5. Zsírbevitel 6. Mikronutriens (vitamin, ásványi anyag, nyomelem) bevitel 7. Edzés/verseny előtti étkezés 8. Edzés/verseny alatti étkezés és folyadékpótlás 9. Edzés/verseny utáni étkezés 10. Folyadékpótlás

53 Szénhidrát fogyasztás az intenzív testedzés (verseny) után A glikogén raktárak helyreállítása A tréning/verseny befejezése után mihamarabb magas GI szénhidrát tartalmú ételt kell fogyasztani: 15 percen belül 50-75g magas v. mérsékelt GI szénhidrát fogyasztása az előnyös. Ez a mennyiség 2 óránként ismételhető addig míg az g (7-10g/kg) elfogyasztása megtörténik. Gyors glikogén pótlásnál kerülendőek az alcsony GI táplálékok (hüvelyesek, fruktóz, tejtermékek) Optimális szénhidrát felvételnél a glikogén raktárak feltöltése 5-7% óránként. A komplex táplálék fogyasztása előnyösebb, mint az egyedüli szénhidrát pótlás, mert a zsír és protein tartalma csökkenti a bélből a felszívódás sebességét, és így a glikogén raktárak feltöltése elnyújtottabb lesz. Az aminosavak közül a leucin és fenilalanin fokozza az inzulin szintézist, ami elősegíti a glikogén szintézist. Ez a hatás azonban nem olyan mértékű, hogy drága aminosav készítmények fogyasztása ekonomikus volna. Nagyobb étkezési adagok ritkábban vagy kisebb adagok gyakrabban? A glikogén raktárak feltöltése szempontjából nincs különbség. A gyakoribb kisebb adagok kímélik a pancreast.

54 Irányelvek (a 7-9 pontok összesített sematikus tárgyalása ábra segítségével lásd következő ábrát)) 1. Energia bevitel 2. Testtömeg és testösszetétel 3. Szénhidrát bevitel 4. Fehérje bevitel 5. Zsírbevitel 6. Mikronutriens (vitamin, ásványi anyag, nyomelem) bevitel 7. Edzés/verseny előtti étkezés 8. Edzés/verseny alatti étkezés és folyadékpótlás 9. Edzés/verseny utáni étkezés 10. Folyadékpótlás

55 döntő a CHO raktárak telítettségének megőrzése és teljessége A fehérje és főleg a zsírbevitel háttérbe szorul A fehérje lebontás és anyagcsere dehidrációval jár máj és izom glikogén csökken: 10% per 15perc CHO igény 60g per óra 1,5-1,8 g/min glukóz-fruktózszacharóz keverék növeli a CHO oxigenációt intenzív állóképesség gyors glikogén pótlás és izom fehérje helyreállítás komplex táplálék előnyös: kiegyenlíti a CHO-k felszívódását, leucin és fenilalanin fokozza az inzulin és a glikogén szintézist előtt verseny / edzés után 3-4ó 3-5g/kg CHO kevés: fehérje zsír 1ó körül Semmi magas GI-CHO Magas GI- CHO szabad 15min belül GI CHO 50-70g 2 óránkét ismétlés addig amíg a teljes CHO bevitel el nem éri az g-ot

56 Irányelvek Rendszeresen kiadott sporttáplálkozási irányelvek (American College of Sports Medicine, American Dietetic Association, Dietitians of Canada) 1. Energia bevitel 2. Testtömeg és testösszetétel 3. Szénhidrát bevitel 4. Fehérje bevitel 5. Zsírbevitel 6. Mikronutriens (vitamin, ásványi anyag, nyomelem) bevitel 7. Edzés/verseny előtti étkezés 8. Edzés/verseny alatti étkezés és folyadékpótlás 9. Edzés/verseny utáni étkezés 10. Folyadékpótlás

57 Folyadék és elektrolit felvétel Megfelelő folyadék felvétel az edzés/verseny előtt és alatt minimalizálja a a dehidráció negatív hatásait a kardivaszkuláris dinamikára, a test hőmérséklet szabályozására és a teljesítményre A folyadék felszívódás mértéke függ a gyomor ürülésének sebességétől, ami viszont függ a gyomor tartalom volumenétől Alacsonytól közepes glukóz koncentráció, vagy konyhasó koncentráció növeli a folyadék felszívódást Hipotóniástól izotóniás folyadék, ami tartalmaz glukózt és konyhasót, gyorsabban szívódik fel. 0,5-0,7g/L konyhasó stabilizálja a plazma Na-t intenzív testmozgásnál (a hiponatrémia elkerülhető) 5-8% szénhidrát - elektrolit oldat segíti a hő- és volumen szabályozást és fenntartja a glukóz anyagcserét.

58 Glukóz, elektrolit és víz felvétel egymásra hatása Víz felvétel a testedzés előtt és alatt minimalizálja a dehidráció káros hatásait a kardiovaszkuláris dinamizmusra, a hőmérséklet szabályozásra és a edzés hatékonyságára. Ha szénhidrátot adunk a szájon keresztül adott rehidrációs folyadékhoz, ez kiegészítő glukóz bevitelt jelent a glikogén raktárak megőrzéséhez. Ha elektrolitot adunk a rehidrációs folyadékhoz ez csökkenti a hiponatrémia veszélyt. Tehát optimalizálni kell a folyadék/szénhidrát keveréket, hogy minimalizáljuk a fáradást és meggátoljuk a dehidrációt: Ugyanakkor, a folyadék volumene is fontos: a nagy folyadék volumen gátolja a szénhidrát felvételt, míg koncentrált cukor/elektrolit oldat gátolja a rehidrációt. A víz mozgás nagysága a bélfalon át az ozmolalitás függvényében történik, ami szabályozza a bélben maradt folyadék volument, azaz a bél telítettséget. A hipertóniás oldat víz retencióval jár a bélcsatornában. Ezért pl. a szénhidrát polimérek előnyösebbek, pl. a maltodextrin, mert több (3-20) glukóz molekulát kötnek össze és ezáltal csökken az ozmolalitás.

59 A sport italok értékelése: az ideális sportitalt a szénhidrát folyadék volumen együtthatás szempontjából értékeljük Jó ízű Gyorsan felszívódik Nem vagy alig okoz gasztrointesztinális disztresszt Fenntartja az extracelluláris folyadék térfogatát és ozmolalitását Potenciálisan hozzájárul a teljesítményfokozáshoz A környezet és a testedzés körülményei együtt határozzák meg a rehidrációs folyadék optimális összetételét. Folyadékpótlás feltétlenül szükséges forró és párás környezetben ha a testedzés percig eltart. Ilyen környezetben 5% körüli legyen a cukor koncentráció Hűvös környezetben a cukor koncentráció felmehet 15%-ig is A kismértékű különbség a glukózszacharóz-keményítő koncentrációk között a preferált állapot.

60 Az óránként szükséges szénhidrát felvétel kapcsolata a folyadék volumenhez viszonyítva szemléletesen (azaz optimalizált kapcsolat a volumen, a CHO koncentráció és a felvett mennyiségek között). Az ábra szemléletes tükrözi azt, hogy az összefüggések a gyakorlatban használati utasítás alapján is kezelhetőek.

61 A gyomorból maximum 1700 ml folyadék tud kiürülni óránként 1000 ml per óra jelenti az optimális volument Magas hőmérsékletű környezetben a volumen növelhető, de 2000 ml fölé emelve a volument gyomor-bél panaszok jelentkezhetnek Alacsony hőmérsékletű környezetben könnyebb a helyzet a volumen csökkenthető

62 Szóbeli vizsgatételek 1. Sporttáplálkozással kapcsolatos célcsoportok 2. Sportág specifikus táplálkozás. Egyéni edzésterv és az egyénre szabott sporttáplálkozás kapcsolata 3. Mire figyel a sporttáplálkozási szakember? 4. ACSM ADA - DC sporttáplálkozási irányelvek 5. Testtömeg szabályozása. MET fogalma, kiszámítása 6. PAL fogalma, kiszámítása, jelentősége 7. Testösszetétel, testzsír százalék 8. Makrotáplálék arányok az energia bevitelben 9. Extrém energia leadás sportági példákkal 10.Marginális táplálkozás szempontjából a nagy kockázatú sportok 11.Női atléta triád 12.Sporttáplálkozási irányelvek edzés/verseny előtt 13.Szénhidrát fogyasztás edzés/verseny előtt veszélyek! 14.GI és GL fogalma 15.Edzés/verseny alatti étkezés és folyadékpótlás 16.Szénhidrát raktárak és ergogenikus szerepük 17.Sporttáplálkozás edzés/verseny után 18.Folyadék, elektrolit és glukóz pótlás verseny/edzés alatt

Tudásteszt 2. Sportéleti mikrociklusok és a sporttáplálkozás

Tudásteszt 2. Sportéleti mikrociklusok és a sporttáplálkozás Tudásteszt 2. Sportéleti mikrociklusok és a sporttáplálkozás 1) A sportolónak 8-12 órát koplalnia kell verseny vagy intenzív tréning előtt, hogy megelőzze a meg nem emésztett étel okozta gyomor-bél panaszokat.

Részletesebben

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni?

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni? Kedves Olvasó! Vaskút Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogramok Vaskút községben elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére. A cél,

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 9. ÉVFOLYAM, 1. SZÁM 2016. JANUÁR Inzulinrezisztencia TISZTELT OLVASÓ! A TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ

4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ 4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának Budapest, 2006. augusztus 25. Szám: 7814/41/2006 7813/41/2006 26 526/41/2005 Eloadó: dr. Mészáros Gabriella Módosította:

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

Diabetes mellitus = cukorbetegség

Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus = cukorbetegség Diabetes mellitus édes bőséges vizelés Definíció: inzulinhiány és/vagy az inzulin hatástalansága miatt a vérből a glukóz nem képes a sejtekbe bejutni. Anyagcserebetegség,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-6602/01-02, OGYI-T-6603/01-02 sz. Forgalombahozatali engedély felújításának

4. sz. melléklete az OGYI-T-6602/01-02, OGYI-T-6603/01-02 sz. Forgalombahozatali engedély felújításának 4. sz. melléklete az OGYI-T-6602/01-02, OGYI-T-6603/01-02 sz. Forgalombahozatali engedély felújításának Budapest, 2004.április 29. Szám: 23943/55/2003 Eloadó: dr. Mészáros G. /HTM Melléklet: Tárgy: Betegtájékoztató

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

Fehérjék. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fehérjék. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fehérjék Készítette: Friedrichné Irmai Tünde http://www.youtube.com/watch?v=haee7lnx i2u http://videoklinika.hu/video/tarnai_tejsavo http://shop.biotechusashop.hu/nitro_gold_pr o_enzy_fusion 2200_g_zsak_394

Részletesebben

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző A táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, de a táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet! Energia szükséglet Egy

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD

Egyéni edzés. Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Testedzési utasítások ERŐFEJLESZTŐ FEKPAD Tisztelt Vásárló, gratulálunk Önnek, hogy megvásárolta az új ENERGETICS fitnesz berendezést. A testgyakorlások elvégzésekor kellemes szórakozást és sok sikert

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Dr. Gyimes Ernő- Csercsics Dóra TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014

Sporttáplálkozás. Dr. Gyimes Ernő- Csercsics Dóra TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014 Sporttáplálkozás Dr. Gyimes Ernő- Csercsics Dóra TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0014 Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés, DE-SZTE-EKF-NYME projekt segítségével jött létre

Részletesebben

Az alábbi felsorolásban a testépítéssel kapcsolatos legfontosabb fogalmak rövid magyarázata található abc sorrendben.

Az alábbi felsorolásban a testépítéssel kapcsolatos legfontosabb fogalmak rövid magyarázata található abc sorrendben. Testépítő lexikon Az alábbi felsorolásban a testépítéssel kapcsolatos legfontosabb fogalmak rövid magyarázata található abc sorrendben. Aerob edzés - hosszan tartó, alacsony vagy közepes intenzitású mozgásforma,

Részletesebben

Ön mit lát a tükörben?

Ön mit lát a tükörben? Ön mit lát a tükörben? Egészséges étkezésbe egy kis kilengés belefér! Hogy él egy modern ember? kevés mozgás egészségtelen táplálkozás Túl sok só, telített zsír Sok cukor, mesterséges tartósítószer stressz

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Röviden a cukorbetegségről Cukorbetegség felismerése és kezelése Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A szondatáplálásról. I. Alapvetõ megfontolások. 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 2911

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A szondatáplálásról. I. Alapvetõ megfontolások. 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 2911 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 2911 Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja A szondatáplálásról Készítette: az Ápolási Szakmai Kollégium I. Alapvetõ megfontolások A táplálkozás alapvetõ fiziológiai

Részletesebben

Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemek Ásványi anyagok, nyomelemek Makroelemek Mikroelemek - Nyomelemek Makroelemek Kalcium (Ca) Egészséges felnõttek esetén a napi szükséglet 800 mg. Serdülõ- és idõskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén

Részletesebben

Testnevelő-edző BSc 2014.

Testnevelő-edző BSc 2014. ZÁRÓVIZSGA TEMATIKA/TÉTELEK Testnevelő-edző BSc 2014. A tétel témakörei 1. A testkultúra értelmezése, helye és szerepe az általános műveltségben (kultúra, testkultúra fogalma, értelmezése; a testkultúrális

Részletesebben

Megelőzés az egészségben megélt hosszabb életért

Megelőzés az egészségben megélt hosszabb életért Megelőzés az egészségben megélt hosszabb életért Védőnő Lakosság 2012. 03. 09. Monspart Sarolta OEFI Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve - 2012 A tinédzser-szerelemtől az

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0011 Az orvosi

Részletesebben

DIÉTÁS TANÁCSADÁS Tablettával és inzulinnal kezelt cukorbetegek, hozzátartozóik részére, szakképzett dietetikusok segítségével.

DIÉTÁS TANÁCSADÁS Tablettával és inzulinnal kezelt cukorbetegek, hozzátartozóik részére, szakképzett dietetikusok segítségével. 2 INGYENES SZOLGÁLTATÁSAINK, SZERVIZ & ÜGYFÉLSZOLGÁLAT Dcont SZAKÜZLET és SZERVIZ 77 Elektronika Kft. 1116 Budapest, Fehérvári út 98. Nyitva tartás: Hétfő - csütörtök: 7.30-16.30 Péntek: 7.30-14.00 Nyitvatartási

Részletesebben

BF 400. H Diagnosztikai mérleg. Használati utasítás

BF 400. H Diagnosztikai mérleg. Használati utasítás BF 400 H H Diagnosztikai mérleg Használati utasítás Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel. +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de Magyar

Részletesebben

Testösszetételt elemző monitor

Testösszetételt elemző monitor BF511 Testösszetételt elemző monitor Használati utasítás Köszönjük, hogy az OMRON testösszetételt elemző monitort választotta. Mielőtt használatba venné a készüléket, feltétlenül olvassa el alaposan a

Részletesebben

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg,

Pl.: 168 cm magas, szellemi tevékenységet végzõ, különösebb fizikai terheléstõl mentes nõ ideális testtömege: 58 kg, Táplálkozás A kiegyensúlyozott táplálkozás alapjai A minõségileg megfelelõ táplálkozás változatos, idényszerû, íz, szín, konzisztencia tekintetében harmonikus, komplett (állati eredetû) fehérjéket tartalmaz,

Részletesebben

Májdiéta program Főként az elhízással összefüggő zsírmáj betegség és hiperkoleszterinémia diétás kezelése speciális gyógyászati célra szánt

Májdiéta program Főként az elhízással összefüggő zsírmáj betegség és hiperkoleszterinémia diétás kezelése speciális gyógyászati célra szánt Premium Hepashake Májdiéta program Főként az elhízással összefüggő zsírmáj betegség és hiperkoleszterinémia diétás kezelése speciális gyógyászati célra szánt tápszerrel Zsírmáj betegség Tanulmány I. Zsírmájra

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

Szigeti Gyula Péter. Homeosztázis

Szigeti Gyula Péter. Homeosztázis Szigeti Gyula Péter Homeosztázis A szervezet egy nyitott rendszer, 1. rész 1. Homeosztázis. Azon folyamatok összessége, amelyek a szervezet belső állandóságát ( internal milieu ) biztosítják. (a testfolyadékok,

Részletesebben

1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4. 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4

1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4. 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4 Tartalom KÖSZÖNTŐ... 2 1. Testünk és lelkünk szoros egysége... 4 2. Táplálkozási szokásaink a magyar kultúrában.. 4 3. Az egészségtelen táplálkozás és az elhízás káros hatásai... 5 4. Hogyan együnk?...

Részletesebben

Állóképességi sportolók táplálkozása

Állóképességi sportolók táplálkozása Állóképességi sportolók táplálkozása Zentai Andrea Budapest, 2017.06.15., Sporttáplálkozás - Edző továbbképző konferencia Főbb táplálkozási hibák Kevés folyadék fogyasztás Nem megfelelő a napi étkezések

Részletesebben

Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész

Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai I. rész Bodó Gabriella B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Gyógyszerészet, gyógyszerellátás

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit.

SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz, mikrokristályos cellulóz, mannit. ASTONIN 0,1 MG TABLETTA Astonin 0,1 mg tabletta fludrokortizon HATÓANYAG: 0,10 mg fludrokortizon.tablettánként. SEGÉDANYAG: Vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium,

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015. Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály

VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015. Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály VARGA PÉTER EMLÉKELŐADÁS 2015 Tamási Péter Péterfy Sándor utcai Kórház Központi Intenzív Osztály Gondolatok a kritikus állapotú betegek táplálásáról (még mindig) több a kérdés, mint a válasz Kit kell

Részletesebben

Sportorvoslás helye, szerepe, lehetőségei a triatlonban DR. SZABÓ ANITA

Sportorvoslás helye, szerepe, lehetőségei a triatlonban DR. SZABÓ ANITA Sportorvoslás helye, szerepe, lehetőségei a triatlonban DR. SZABÓ ANITA Sportorvoslás A sportorvoslás az egészségügy minden egyéb ágától jól elkülönül, mert egy kicsi mindenből van benne. A jó sportorvos

Részletesebben

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista

Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez. 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista Alapvetően fontos fogyasztási tanácsok a Napharcos termékekhez 2015, Napharcos biológiai sejtjavító és megújító specialista A tökéletes táplálkozás megvalósítása a természetes testi állapotért Különlegesen

Részletesebben

Sebesség növelő gyorsító futó edzések, sprint, VO2max

Sebesség növelő gyorsító futó edzések, sprint, VO2max Sebesség növelő gyorsító futó edzések, sprint, VO2max David Hirsh, angolról fordította Bozót Sebességnövelő edzések Miért? Mikor? Hogyan? Gyorsító edzésmunkára szükség van, ha futóteljesítményünk tökéletesítésére

Részletesebben

Kollokviumi vizsgakérdések biokémiából humánkineziológia levelező (BSc) 2015

Kollokviumi vizsgakérdések biokémiából humánkineziológia levelező (BSc) 2015 Kollokviumi vizsgakérdések biokémiából humánkineziológia levelező (BSc) 2015 A kérdés 1. A sejtről általában, a szervetlen alkotórészeiről, a vízről részletesen. 2. A sejtről általában, a szervetlen alkotórészeiről,

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából

A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából Mozgásszervi megbetegedések és megelőzésük A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából Az ember egész testalkatát, felépítését a csontváz határozza meg,

Részletesebben

Idősödő munkavállaló és a foglalkozási eredetű egészségkárosodások DR. NAGY IMRE

Idősödő munkavállaló és a foglalkozási eredetű egészségkárosodások DR. NAGY IMRE Idősödő munkavállaló és a foglalkozási eredetű egészségkárosodások DR. NAGY IMRE M U N K A V É D E L M I K É P V I S E L Ő K X X I I. O R S Z Á G O S F Ó R U M A S I Ó F O K, 2 1 6. J Ú N I U S 9. "A világ

Részletesebben

ORVOSI, ÉLETTANI SZEMPONTOK AZ UTÁNPÓTLÁS EDZÉSÉBEN

ORVOSI, ÉLETTANI SZEMPONTOK AZ UTÁNPÓTLÁS EDZÉSÉBEN ORVOSI, ÉLETTANI SZEMPONTOK AZ UTÁNPÓTLÁS EDZÉSÉBEN Prof. Dr. Pavlik Gábor az MTA Doktora Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Egészségtudományi és Sportorvosi Tanszék pavlik@tf.hu MOB

Részletesebben

Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28.

Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28. Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28. Főiskolai hallgatók tápanyag-beviteli értékeinek és tápláltsági állapotának vizsgálata Lichthammer Adrienn Semmelweis Egyetem Patológiai

Részletesebben

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében Tárgyszavak: számítógépes munka; izom- és csontrendszer; foglalkozási betegség; egérhasználat;

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA EPOLAR Trio tabletta és rágótabletta Mielott elkezdené szedni

Részletesebben

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne.

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Minden 3. személy érintett Mit csinálnak ezek az emberek? Walter D. Nyugdíjas 65

Részletesebben

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály

Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály Az ember szervezete és egészsége biológia verseny 8. osztály 2015. április 24. 12:30 feladatok megoldására rendelkezésre álló idő : 60 perc Kódszám: Türr István Gimnázium és Kollégium 1. feladat: A vese

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS + SPORT = EGÉSZSÉG

TÁPLÁLKOZÁS + SPORT = EGÉSZSÉG TÁPLÁLKOZÁS + SPORT = EGÉSZSÉG Táplálkozásról, fizikai aktivitásról edzõknek, versenyzõknek, sportkedvelôknek Dr. Téglásy György 2 TÁPLÁLKOZÁS + SPORT = EGÉSZSÉG Szerzô Dr. Téglásy György Lektor Prof.

Részletesebben

12 hét Online Tréning

12 hét Online Tréning 12 hét Online Tréning 2. rész Energiaszükséglet írta: Kozaróczy Tibor www.sportika.eu 2 A legtöbbünk azért nem éri el testének átformálásával kapcsolatos céljait, mert folyamatosan valamiféle olyan trükkre,

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Magnézium-sztearát (Ph.Eur.), povidon K25, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171).

SEGÉDANYAG: Magnézium-sztearát (Ph.Eur.), povidon K25, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171). MEFORAL 850 MG FILMTABLETTA Meforal 850 mg filmtabletta metformin-hidroklorid 10 év feletti gyermekek és felnõttek részére HATÓANYAG: 850 mg metformin-hidroklorid (megfelel 662,9 mg metforminnak) filmtablettánként.

Részletesebben

Helyes táplálkozás a családban

Helyes táplálkozás a családban Helyes táplálkozás a családban Amikor leültem megírni ezt a cikket, azon gondolkodtam, vajon hányan fognak unottan felsóhajtani: "Na, már megint a táplálkozásról lesz szó!" Valóban nagyon sok szó esett

Részletesebben

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei Életjelenségek:

Részletesebben

KETOACIDOTICUS COMA KEZELÉSE

KETOACIDOTICUS COMA KEZELÉSE Változtatás átvezetésére kötelezett példány: nem kötelezett példány: Példány sorszám: KETOACIDOTICUS COMA KEZELÉSE (MP 057.B1) Készítette: Dr. Balogh Zoltán egyetemi adjunktus Átvizsgálta: Dr. Várvölgyi

Részletesebben

INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011

INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011 NEMZETI TANKÖNYVKIADÓ ZRT. KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZÕ ISKOLA INTEGRÁLT TERMÉSZETTUDOMÁNYOS VERSENY 2011 AZ ISKOLA NEVE:... AZ ISKOLA

Részletesebben

Osteoporosis következtében kialakuló csonttörés szekunder prevenciójának finanszírozási protokollja

Osteoporosis következtében kialakuló csonttörés szekunder prevenciójának finanszírozási protokollja Osteoporosis következtében kialakuló csonttörés szekunder prevenciójának finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Heitlerné Lehoczky Mária * A HALLGATÓK ÉLETMINİSÉGÉNEK JAVÍTÁSA STRESSZKEZELİ TRÉNINGGEL

Heitlerné Lehoczky Mária * A HALLGATÓK ÉLETMINİSÉGÉNEK JAVÍTÁSA STRESSZKEZELİ TRÉNINGGEL Heitlerné Lehoczky Mária * A HALLGATÓK ÉLETMINİSÉGÉNEK JAVÍTÁSA STRESSZKEZELİ TRÉNINGGEL BEVEZETİ Az üzleti életben elkerülhetetlen többek között a versengı attitőd, a státuszért folyó harc, az idınyomás,

Részletesebben

Szakmai vezető: DR. SZABÓ TAMÁS utánpótlás-nevelési igazgató. Sportiskolai programvezető: LEHMANN LÁSZLÓ pedagógiai csoportvezető

Szakmai vezető: DR. SZABÓ TAMÁS utánpótlás-nevelési igazgató. Sportiskolai programvezető: LEHMANN LÁSZLÓ pedagógiai csoportvezető A KÖZOKTATÁSI TÍPUSÚ SPORTISKOLAI KERETTANTERV Szakmai vezető: DR. SZABÓ TAMÁS utánpótlás-nevelési igazgató Sportiskolai programvezető: LEHMANN LÁSZLÓ pedagógiai csoportvezető Koordinátor: FARKAS MÁRTA

Részletesebben

Dr. Veres Gábor I. Sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem, Budapest. 2016. április 1.

Dr. Veres Gábor I. Sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem, Budapest. 2016. április 1. A minőségi éhezés fogalma, a STRONG felmérés módszertana és alkalmazási lehetőségei az iskola-egészségügyben, vitamin és ásványi anyagpótlás serdülőkorban Dr. Veres Gábor I. Sz. Gyermekklinika Semmelweis

Részletesebben

Gyermekkori Dermatomiozitisz

Gyermekkori Dermatomiozitisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Dermatomiozitisz Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI DERMATOMIOZITISZ 1.1 Milyen betegség ez? A gyermekkori dermatomiozitisz (JDM) az izmokat és a

Részletesebben

Szabóné Schmidt Mária Konzultáns kód: 000-0058575 TEL: +36 20 386 6434. Website: http://fittlesz.com http://www.fittmellekes.com

Szabóné Schmidt Mária Konzultáns kód: 000-0058575 TEL: +36 20 386 6434. Website: http://fittlesz.com http://www.fittmellekes.com E-mail: maria.fittlady@gmail.com Skype: fittlesz Website: http://fittlesz.com http://www.fittmellekes.com Mit jelent a Wellness? Ez az új fogalom túlságosan összetett ahhoz, hogy egy szóval megfogalmazható

Részletesebben

Tápláltsági állapot vizsgálata. Élelmiszerfogyasztási gyakoriság mérése

Tápláltsági állapot vizsgálata. Élelmiszerfogyasztási gyakoriság mérése Tápláltsági állapot vizsgálata Élelmiszerfogyasztási gyakoriság mérése Tápláltsági állapot vizsgálata 1. Felnőttkorban: Különféle indexek 2. Gyermekkorban: Percentilis táblák vagy görbék BMI határértékek

Részletesebben

ÚTMUTATÓ KOLESZTERIN. Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT

ÚTMUTATÓ KOLESZTERIN. Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT KOLESZTERIN ÚTMUTATÓ Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez Tudjon meg többet a koleszterinrôl a www.beres.hu oldalon okos telefonjával! ÚJDONSÁG

Részletesebben

Klinikai táplálásterápia a gyakorlatban: A betegágy melletti gyógyszerészi gondozás lehetőségei

Klinikai táplálásterápia a gyakorlatban: A betegágy melletti gyógyszerészi gondozás lehetőségei Klinikai táplálásterápia a gyakorlatban: A betegágy melletti gyógyszerészi gondozás lehetőségei Nemzetközi ajánlások és evidenciák A Kórházi Gyógyszerészet Európai Állásfoglalása A multidiszciplináris

Részletesebben

Sports Nutrition. WWW.QNTusa.com

Sports Nutrition. WWW.QNTusa.com Extreme Sports Nutrition the real deal AZ ALAPVETŐ IZOM MÉRET & ERŐ RENDSZER A QNT hatékony MAS (Muscle Activating System Izom Aktiváló Rendszer) rendszere mindent biztosít ami szükséges a masszívan pumpált

Részletesebben

A gyors telepítési útmutató, a szőnyeg talpak és az elemek a mérleg alatt találhatóak.

A gyors telepítési útmutató, a szőnyeg talpak és az elemek a mérleg alatt találhatóak. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ CSOMAG TARTALMA 1db Runtastic LIBRA, speciális testmérleg 3db 1,5V AAA tartós elem 4db Szőnyeg talp 1db Gyors telepítési útmutató A gyors telepítési útmutató, a szőnyeg talpak és az

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A táplálékkal felvett és a felhasznált energiamennyiség grafikus ábrázolása

A táplálékkal felvett és a felhasznált energiamennyiség grafikus ábrázolása A fogyókúra Követelmény: Megfelelő táblázat segítségével állítsa össze egy könnyű fizikai munkát végző fogyókúrázó napi étrendjét. Szint: Közép Pontszám: 26 pont Julcsit érettségi után nem vették fel egyetemre,

Részletesebben

terhelhetőség ellenőrz vra

terhelhetőség ellenőrz vra Dr. Petrekanits Máté TF Sporttudományi Kutató Intézet Kajak-kenu konferencia Tata 2009.11.20. Kiválaszt lasztás és terhelhetőség ellenőrz rzése különös s tekintettel a 200 méteres m versenytávra vra III.

Részletesebben

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21

Kiadás: 1. Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 Dátum: 2014.04.11. Oldal: 0 / 21 GERINCKÍMÉLET Kedves Betegünk! Összeállítottunk Önnek egy tájékoztató füzetet arról, hogy hogyan kímélheti hatékonyan gerincét. Természetesen tanácsaink hasznára válnak

Részletesebben

Advanced sports Nutrition. contents

Advanced sports Nutrition. contents Advanced sports Nutrition contents QNT SPORT A Quality Nutrition Technology (QNT Minőségi Táplálkozás Technológiája) gyorsan ismertté vált, mint az elsőrangú táplálékkiegészítő márkák és gyártók egyike,

Részletesebben

Szabóné dr. Schirm Szilvia PTE Klinikai Központi Gyógyszertár schirm.szilvia@pte.hu

Szabóné dr. Schirm Szilvia PTE Klinikai Központi Gyógyszertár schirm.szilvia@pte.hu Onkológiai betegek táplálásterápiájának alapelvei. Kórházi és közforgalmú gyógyszerészek feladatai (2. rész) Szabóné dr. Schirm Szilvia PTE Klinikai Központi Gyógyszertár schirm.szilvia@pte.hu Gyógyszerészet,

Részletesebben

Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis. 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT

Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis. 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT Mellékpajzsmirigy Hyperparathyreosis 2006/2007 Prof. Dr. Uray Éva DE OEC AITT 1 A calcium homeostasis szabályozó mechanizmusa szabályozó mechanizmusa Parathormon A mellékpajzsmirigy hormonja Elősegíti

Részletesebben

Az elhízás, mint civilizációs ártalom megközelítése

Az elhízás, mint civilizációs ártalom megközelítése Egészségügyi Kar Egészségügyi-szervező Szak Az elhízás, mint civilizációs ártalom megközelítése Kató Csaba Lengyel Bence 2015. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 1.1. Témaválasztás indoklása... 3 1.2.

Részletesebben

Gyermekkori Dermatomiozitisz

Gyermekkori Dermatomiozitisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Dermatomiozitisz Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Más ez a gyermekeknél, mint a felnőtteknél? Felnőtteknél a dermatomiozitisz mögöttes rákbetegséget

Részletesebben

III. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus Budapest, 2016.03.18.

III. Interdiszciplináris Komplementer Medicina Kongresszus Budapest, 2016.03.18. Dr. Nagy Anna Mária 1, Prof. Dr. Blázovics Anna 2,3 Szent Rókus Kórház és Rendelőintézetei, Budapest 1 Semmelweis Egyetem FarmakognóziaiIntézet 2, Budapesti CorvinusEgyetem 3 III. Interdiszciplináris Komplementer

Részletesebben

Betegtájékoztató CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA

Betegtájékoztató CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA CODOXY 10 MG RETARD TABLETTA Codoxy 5 mg retard tabletta Codoxy 10 mg retard tabletta Codoxy 20 mg retard tabletta Codoxy 40 mg retard tabletta Codoxy 80 mg retard tabletta oxikodon-hidroklorid HATÓANYAG:

Részletesebben

Tájékoztatás a fizioterápiás kezelésekről

Tájékoztatás a fizioterápiás kezelésekről Kedves Betegünk! Tájékoztatás a fizioterápiás kezelésekről Tájékoztatónk célja, elkalauzolni Önt a fizioterápia világába. Összeállításunkkal szeretnénk Önt tájékoztatni arról, hogy a Fizio-és mozgásterápia

Részletesebben

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Busilvex 6 mg/ml koncentrátum oldatos infúzió készítéséhez buszulfán Mielőtt elkezdené gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

a(z) 55 726 02 SPORTMASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ

a(z) 55 726 02 SPORTMASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ S Z A K K É P Z É S I K E R E T T A N T E R V a(z) 55 726 02 SPORTMASSZŐR SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

A neuroendokrin jelátviteli rendszer

A neuroendokrin jelátviteli rendszer A neuroendokrin jelátviteli rendszer Hipotalamusz Hipofízis Pajzsmirigy Mellékpajzsmirigy Zsírszövet Mellékvese Hasnyálmirigy Vese Petefészek Here Hormon felszabadulási kaszkád Félelem Fertőzés Vérzés

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Mixtard 30 40 nemzetközi egység/ml szuszpenziós injekció 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 injekciós üveg 10 ml-t tartalmaz, ami 400 NE-gel egyenértékű.

Részletesebben

A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE ALKALMAZÁSI ELOÍRÁS 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE FOSAMAX 70 mg tabletta 2. MINOSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 70 mg alendronsavval egyenértéku 91,37 mg alendronát-nátrium-trihidrát tablettánként.

Részletesebben

Betegtájékoztató HUMATROPE 18 NE (6 MG) INJEKCIÓ PATRONBAN

Betegtájékoztató HUMATROPE 18 NE (6 MG) INJEKCIÓ PATRONBAN HUMATROPE 18 NE (6 MG) INJEKCIÓ PATRONBAN Humatrope 18 NE (6 mg) injekció patronban Humatrope 36 NE (12 mg) injekció patronban Humatrope 72 NE (24 mg) injekció patronban szomatropin HATÓANYAG: szomatropin.

Részletesebben

CF-esbetegadherenciájának javítása

CF-esbetegadherenciájának javítása CF-esbetegadherenciájának javítása BrugósLászlóDE KK Tüdőgyógyászati Klinika ( igazgató: Prof. Dr. Szilasi Mária) Cystás fibrózis rendezvény 2014.11.29 Budapest, Hotel Holliday Inn Téma felvetés: 1.sz.kutatási

Részletesebben

A közép-és hosszútávfutás, állórajt

A közép-és hosszútávfutás, állórajt Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Művészeti, Nevelési-és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet A közép-és hosszútávfutás, állórajt Készítette: Süle Szilvia CIK759 1. A közép-és

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Nagy pontosság, rugalmas megoldások

Nagy pontosság, rugalmas megoldások 270 Nagy pontosság, rugalmas megoldások Modern Ergonomikus kialakítás a hatékony munkamenet érdekében Megbízható Bizonyított és megbízható teljesítmény Sztenderd A testösszetétel vizsgálat őstípusa Az

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát HATÓANYAG: Bizoprolol-fumarát. 10,0 mg bizoprolol-fumarát (egyenértékû 8,48 mg bizoprolollal) tablettánként.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rubophen 500 mg tabletta paracetamol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rubophen 500 mg tabletta paracetamol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rubophen 500 mg tabletta paracetamol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben