A víz az emberi test 60%-át teszi ki. A fennmaradó rész felét az aminosavak alkotják (beleértve a fehérjéket).

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A víz az emberi test 60%-át teszi ki. A fennmaradó rész felét az aminosavak alkotják (beleértve a fehérjéket)."

Átírás

1 Mik is azok az aminosavak? Az aminosavak a földön létező legrégebbi tápanyagok. Ezek az élet alapelemei a legősibb időktől kezdve egészen a jelenkori élet kialakulásáig, melyet az ember kialakulása jellemez. Az aminosavak a legrégebbi és legfontosabb tápanyagok. Két elmélet létezik az aminosavak kialakulásáról: az első szerint a világegyetemből kerültek ide, a második szerint pedig a bolygó kialakuláskor keletkeztek. Aminosavak alkotják az emberi test 20%-át. A víz az emberi test 60%-át teszi ki. A fennmaradó rész felét az aminosavak alkotják (beleértve a fehérjéket). Az aminosavak a szervezetben számos fontos funkciót látnak el és építőelemei a test sejtjeinek, a hormonoknak és enzimeknek. Mik is azok az esszenciális aminosavak? A fehérjéket 20 féle aminosav alkotja. Ebből a 20-ból 9 az, amit az élelmiszerrel kell bevinni, mivel a szervezet nem képes előállítani. Ezért, ezeket esszenciális aminosavaknak hívják. Szükségszerű, hogy ezeket az esszenciális aminosavakat a táplálékkal a megfelelő mennyiségben vigyük be. 20 féle aminosav építi fel a szervezetet (az esszenciális aminosavak pirossal jelöltek) Valin, Leucin, Izoleucin, Alanin, Arginin, Glutamin, Lizin, Aszparaginsav, Glutaminsav, Prolin, Cisztein, Treonin, Metionin, Hisztidin, Fenilalanin, Triptofán, Szerin, Tirozin, Glicin, Aszparagin, Az aminosavak egyensúlya A javasolt aminosav-egyensúly mértékét a nemzetközi intézetek (FAO/WHO/UNO) meghatározták. FAO/WHO/UNO Aminosav szükséglet (mg/kg Testsúly/nap) Csecsemő Gyerek Fiúk (4-6 hónap) (2 éves) (10-12 év) Felnőttek Hisztidin Izoleucin Leucin Lizin Metionin + Cisztein

2 Fenilalanin + Tirozin Treonin Triptofán Valin Összes aminosav Fehérje Alfred E. Harper, PhD és Norman N. Yoshimura, PhD; Nutrition, Vol 9, No. 5, September/October 1993 Ezeknek az ajánlásoknak megfelelően kell pótolnunk a viszonylagosan legkevesebb aminosavat, amit korlátozó aminosavnak (leucin; 3-4 g/fehérjebevitel; Padden-Jones és Tipton kutatási alapján) nevezünk. Általában az állati fehérjék, mint pl. a tojásfehérje, rendelkeznek magasabb aminosav tartalommal, míg a növényi fehérjék, mint a búza és kukorica, alacsony aminosav tartalommal bírnak. A tojás és a liszt aminosav egyensúlya A tojásfehérje aminosav értéke 100%! A tojás aminosav egyensúlyát tartják a legjobbnak az összes fehérje között. A gabonafehérjék és a hántolt rizs aminosav értéke 42% és 61 %. Mindkét élelmiszer esetében a lizinből mint esszenciális aminosavból van a legkevesebb. 20 féle aminosav építi fel az emberi testet Minden aminosavnak más-más funkciója van Az emberi testet különböző fehérje alkotja és ezek mindössze 20 féle aminosav kombinációjából épülnek fel. Ez a 20 féle aminosav nélkülözhetetlen a test számára. Azon túl, hogy a fehérjék építőelemei, ha szükséges, akkor a test energiaforrásként is használja őket. Továbbá minden aminosav fontos és egyedi szerepet játszik a szervezetben. Az alábbi lista bemutatja az egyes aminosavak szerepét.

3 Valin* Leucin* Izoleucin* Alanin Arginin Glutamin Lizin* Mindhárom aminosav elágazó láncú aminosav (BCAA). Növeli az izmok számára hozáférhető energia mennyiségét edzés során. Fontos aminosav, mint energiaforrás a máj számára. Ez az aminosav szükséges az erek és más belső szervek normál működésének megtartásához. Ez az aminosav szükséges a béltraktus és az izmok normál működésének megtartásához. Ez egy korlátozó aminosav, és amikor kenyér vagy rizsközpontú az étkezésünk, akkor ebből elégtelen mennyiséget viszünk be. Aszparaginsav A spárga nagy mennyiségben tartalmazza. Egy gyorsan ható energiaforrás. Glutaminsav Prolin Cisztein Treonin* Metionin* Hisztidin* Fenil-alanin* Tirozin Triptofán* Aszparagin Glicin Szerin A gyártási folyamat A búza és szójabab nagy mennyiségben tartalmazza. A kollagén fő alkotórésze, ami a bőr és más szövetek építőeleme. Egy gyorsan ható energiaforrás. A cisztein mennyisége csecsemők esetében gyakran kevés. Ez egy esszenciális aminosav, ami segíti az enzimek aktív működését. Ez egy esszenciális aminosav, ami a szervezet számára szükséges különböző anyagok előállításában játszik szerepet. Ez egy esszenciális aminosav, ami szükséges a hisztamin és más anyagok termeléséhez. Ez egy esszenciális aminosav, ami különböző hasznos aminok előállításában vesz részt. Különböző hasznos aminok előállításában vesz részt és helyenként aromás aminosavnak is hívják a fenil-alaninnal és a triptofánnal együtt. Ez egy esszenciális aminosav, ami különböző hasznos aminok előállításában vesz részt. Ez egy aminosav, ami a TCA ciklushoz közel helyezkedik el (az energiatermelés helye) az aszparagin-savval együtt. A glutation és porfirin termeléshez szükséges, melyek a hemoglobin összetevői. *Esszenciális aminosavak A foszfolipidek és glicerinsav termeléshez szükséges. Az aminosavak természetes anyagokból készülnek. Az aminosav termékekben található aminosavak főleg fermentációs eljárással készülnek természetes anyagok felhasználásával, hasonlóan a joghurthoz, sörhöz, ecethez, miso (szójabab paszta), szójaszósz, stb.

4 A fermentáció egy természetes folyamat Az aminosav fermentációs folyamat egy olyan műveletsor, mellyel aminosavat lehet előállítani, ami azt a jelenséget használja, hogy a mikroorganizmusok a tápanyagot különböző létfontosságú anyagokká alakítják, melyek a számukra szükségesek. A fermentációs eljárás során a szirupot (alapanyagot) a tartályba töltik, majd hozzáadják a mikroorganizmust és a proliferációval (osztódás útján történő szaporodás) a mikroorganizmusok előállítják az aminosavat. Ebben a folyamatban az enzimeknek van fontos szerepük. Ezek az enzimek fehérjék, amelyek kémiai reakciókat katalizálnak az élő szervezetben és nélkülözhetetlenek az anyagok lebontásában és szintetizálásában. A fermentációs folyamatban féle enzim vesz részt az egymást követő reakciók során és ezen reakciók eredményeként különböző aminosavak keletkeznek. Első lépés: a mikroorganizmus kiválasztása Azért, hogy mikroorganizmusok használatával gyártsanak aminosavakat, fontos olyan mikroorganizmust találni, ami nagy hatékonysággal állítja elő azokat. A talaj egy grammja kb. 100 millió mikroorganizmust tartalmaz. Ezek közül kell kiválasztani a gyártás számára hasznosat. Ha a fermentációs eljárásnak megfelelő mikroorganizmust kiválasztásra került, akkor szükséges növelni annak hatékonyságát, azaz olyan környezetet kell előállítani, ami teljes mértékben kiaknázza a mikroorganizmus lehetőségeit. Általában a mikroorganizmusok a 20 féle aminosavat a számukra megfelelő mértékben állítják elő. Olyan mechanizmussal rendelkeznek, ami szabályozza az enzimek mennyiségét és minőségét, hogy csak a szükséges mennyiségben állítsák elő az aminosavakat. Annak érdekében, hogy a gyártani kívánt aminosavat nagy mennyiségben lehessen előállítani, szükséges ennek a szabályozó mechanizmusnak a kikapcsolása. Egy aminosav termelése az enzimek mennyiségétől és minőségétől függ. A termelés növekszik, ha a cél aminosav előállításában részt vevő enzimek nagy mennyiségben vannak jelen a megfelelő feltételekkel, míg a termelés csökken, ha az enzimek mennyisége kevés. Tegyük fel, hogy egy mikroorganizmus anyagcseréje a következő A (a) B (b) C (c) D (a, b, és c enzimek). Azért, hogy csak a C aminosavat állítsuk elő nagy mennyiségben, csak az a és b enzimek működését kell fokozni, míg a c enzim működését gátolni kell. A baktériumtörzseket különböző technikákkal tenyésztik, hogy a művelet elvégezhető legyen. Egy fermentációs tartályt megtöltenek cukornádból, kukoricából és kasszavából készített sziruppal/cukorral, majd úgy állítják be a fermentációs körülményeket, hogy a keverés, levegő bevezetés, hőmérséklet és a ph optimális legyen. Végül csak a cél aminosavat különítik el nagy tisztaságban a fermentációs főzetből.

5 Az aminosav gyártás egyéb módjai A fermentációs eljáráson túl, az enzimatikus reakciós és extrakciós eljárást is használják aminosavak gyártására. Az enzimatikus reakciós eljárásnál egy prekurzor aminosav felhasználásával állítjuk elő a cél aminosavat 1 vagy 2 enzim használatával. Ez az enzimatikus eljárás lehetővé teszi az átalakítást egy adott aminosavvá mikróbák nélkül, így elkerülhető a glükózt használó hosszú procedúra. Ha a prekurzor aminosav ára alacsony, akkor ezt az eljárást választják. Az extrakciós eljárásnál természetes fehérjéket bontanak szét különböző aminosavakra, azonban a kiinduló fehérjét alkotó egyes aminosavak mennyisége korlátozza az előállítható mennyiséget. A fermentációs eljárás előnye, hogy a tömeggyártás alacsony költséggel végezhető, ami megadta a lendületet az aminosav piac bővüléséhez. A glutamát gyártási eljárás az 1960-as évek óta az extrakciós módszertől elmozdult a fermentációs módszer felé. Ezt követően más aminosavak gyártása is gyorsan átváltott a fermentációs módszerre. A legnagyobb mennyiségben gyártott aminosav: a glutamát Általában az aminosavakat nem lehet előállítani nagy mennyiségben a mikroorganizmusokat szabályozó mechanizmusok kikapcsolása nélkül. Azonban a glutamátot előállító mikroorganizmus olyan ritka jellemzővel rendelkezik, hogy a glutamátot úgy lehet gyártani, hogy elegendő a speciális fermentációs feltételek biztosítása a baktériumtörzs növelése nélkül. A fermentációs tartályt megtöltik alapanyaggal, mint pl. cukornádból származó szirup, és a glutamát termelő mikroorganizmusok segítségével, a megfelelő feltételek mellett, lezajlik a fermentáció. A fermentációs folyamat során a mikroorganzmus kiválasztja a glutamátot ami a fermentációs főzetbe kerül. Így álítják elő nagy mennyiségben a glutamátot.

6 SPORTOK és az aminosavak Aminosavak a sportért mindennapos dologgá válik Az aminosavak a sportért szlogen régóta mindennapos a profi sport világában. Jelenleg azonban az aminosavak előnyös tulajdonságai egyre jobban elterjednek minden sportot űző személy körében, és nem csak az atlétáknál. Az aminosav szerepe 3 fő kategóriába sorolható: (1) izomépítés, (2) állóképesség javítása, és (3) regeneráció. A BCAA-k hozzájárulnak az izomépítéshez Az izomszövet két fehérjéből épül fel, aktin és miozin. A két fehérje fő összetevője a leucin, izoleucin, valin amelyeket elágazó láncú aminosavaknak nevznek (BCAA) a molekuláris felépítésük miatt. A BCAA-k kb. 35 %-át teszi ki az izomfehérjét alkotó esszenciális aminosavaknak. A BCAAk pótlása növeli az izomszövet alapanyagát és így hozzájárul az izom növekedéséhez. Állóképesség növelése/regeneráció Kimerítő edzés során vagy hosszan tartó futáskor, a szervezet elkezdi lebontani a fehérjéket és felhasználni a BCAA-kat annak érdekében, hogy biztosítsa az energiát. Valóban, a versenyt követő időszakban a vér BCAA tartalma 20%-al is csökkenthet az izomszövet BCAA felhasználása miatt az olyan nehéz sportokban, mint a maraton és a terepsíelés. Ez a tény mutatja, hogy a kimerítő edzés lebontja és károsítja az izomszövetet. Azonban csökkenteni tudjuk az izom sérülését és az izomerő csökkenését azáltal, hogy időben pótoljuk a BCAA-kat a sportolás előtt és/vagy közben. A kellő mennyiségben fogyasztott BCAA, edzés közben energiaként használva, lehetővé teszi más energiaforrások megtartását, és így hosszabb ideig marad meg az állóképességünk. Továbbá, ha BCAA-kat a sport tevékenység után azonnal és/vagy lefekvés előtt pótoljuk, akkor az azonnal helyrehozza a károsodott izmokat és megelőzi az olyan tüneteket, mint az izomláz. Az állóképesség fenntartása Azonnali regeneráció Fogyasszon BCAAkat a sport tevékenység előtt és/vagy közben Fogyasszon BCAAkat sportolás után azonnal és/vagy lefekvés előtt

7 Az aminosavak hatékonyan segítik a testzsír égetését. Az aminosavak iránti figyelem nagymértékbn megnőtt a fitness világában mivel hatékonyan segítik a testzsír égetését. Az izomszövet növelhető az izmok regenerációjának felgyorsításával az aerob gyakorlatok végzését követően, mint a futás, hosszútáv-úszás, a BCAA-k fogyasztásával; az aminosavak az izmok építőkövei. Az izmok növelése egyben a zsírok égetését is jelenti, mivel fokozza az alapanyagcserét és növeli az energiaszükségletet, így a test kisebb valószínűséggel vális túlsúlyossá. A zsírégetéshez pl. legalább 30 perc, de inkább több, gyaloglás szükséges. Azonban az aminosavak fogyasztásával a gyakorlatok végzése hatékonyabb, azaz a szokásosnál nehezebb gyakorlatok hosszabb ideig történő végzése válik lehetségessé, és így növekszik a zsírégetés hatékonysága. Folyamatosan növekszik azon emberek száma, köztük modellek, akik aminosavakat fogyasztanak, hogy megőrizzék alakjukat. Ez is igazolja az aminosavak óriási jelentőségét. A fizikai és szellemi aktivitás javítása BCAA-k segítségével A BCAA-k egy másik tulajdonsága, hogy csökkentik a tejsav képződést, ami egy fáradást okozó anyag. Az izomfáradás a következőképpen történik: az edzés során a vér tejsav szintje növekszik. Ezért, az izomban a ph csökken, ami az izomösszehúzódást gátolja. Azonban a BCAA- fogyasztása gátolja a vér tejsavszintjének emelkedését, még kimerítő edzés során is. Arginin és glutamin a sportolók számára A BCAA-k mellett, az arginin és glutamin további pozitív hatással van a sportolók szervezetére. Az arginin közeli kapcsolatban áll a növekedési hormon kiválasztással. A növekedési hormon fontos az izomépítésben és az izomregenerációban. Az arginin kiegészítés segíti az izomfehérjék szintézisét. Az izmokba juttatott bőséges glutamin ami egy aminosav- elősegíti az izomfehérjék szintézisét és gátolja azok lebontását, akárcsak a leucin. Mivel a kimerítő edzés sok belső szervben igényli a glutamint, ezért fontos a glutamin pótlása a sportolók számára. EGÉSZSÉG és az aminosavak Az aminosavak nem csak a fehérjék építőelemei, melyek a test szöveteit alkotják. A niacin (B3 vitamin), epinefrin, norepinefrin, és szerotonin (fontos anyag a neurológiai funkciók szabályozásában) szintén aminosavakból épülnek fel, mint pl. a tirozin és a tritofán. Az aminosavakra minden nap szükségünk van

8 A testet alkotó aminosavak szintetizálódnak és lebomlanak újra és újra minden nap. Ezért a mindennapi étkezésünkben fontos, hogy rendszeresen hozzájussunk az aminosavakhoz az elfogyasztott ételből. Majdnem az összes táplálékból felvett fehérje aminosavakra bomlik szét, mire eléri a májat. A test fehérjéit alkotó 20 aminosavból 11-et más aminosavakból vagy anyagokból is elő lehet állítani, míg a maradék 9-et a szervezet nem képes szintetizálni. Ezt a 9-et esszenciális aminosavnak hívják, és ezeket az étellel kell bevinni. Az aminosavak javasolt mértékét a nemzetközi intézetek (FAO/WHO/UNU) meghatározták (lásd az első táblázatot). Ezt figyelembe véve kell meghatároznunk a realtíve legkisebb mértékben előforduló aminosavat, a határoló aminosavat, és azt kell pótolni. Általában az állati fehérjék nagy mennyiségben tartalmazzák az esszenciális aminosavakat és azok összetétele nagyon hasonló az emberi fehérjéhez. Ezért, az állati fehérjék biológiai hasznosíthatóságát tartják a legjobbnak. A növényi fehérjék szintén sok aminosavat tartalmaznak. Azonban néhány növényi fehérje bizonyos esszenciális aminosavból semmit sem tartalmaz (lizin és metionin). A ma emberének, egy potenciálisan kiegyensúlyoztalan étrend mellett, ahhoz hogy megtartsa az erejét, fontos a hiányzó aminosavak kiegészítőkkel történő pótlása. Ha kevés aminosavat fogyasztunk Ha kevés aminosavat fogyasztunk, akkor a szerevezetünk nem képes a különböző funkciókat jól telejesíteni. Ha az esszenciális aminosavakból nem viszünk be eleget, akkor alultápláltság vagy érdes bőr lesz az eredmény. Az aminosavak elegendhetetlenül szükségesek tápanyagok az ember életben maradásához. Az aminosavak növelik az immunrendszer ellenállását Az emberi immunrendszer akkor működik, ha az immunociták (makrofágok) megtámadják a vírusokat, amelyek bejutottak a szervezetbe. Ha a fizikai állapot gyengül, akkor a makrofágok működése is csökken, és így az adott személy sokkal nagyobb valószínűséggel kap el olyan betegséget mint a megfázás. Az arginin és a glutamin támogatja a makrofágok és egyéb immunociták immunológiai működését Az arginin és glutamin nem esszenciális aminosavak, melyeket a szervezet elő tud állítani. Azonban a makrofágoknak az általánosnál jobban kell működniük és szaporodniuk, amikor szembe kell nézniük a szervezetbe bejutott olyan idegen anyagokkal, mint egy vírus. Az immunrendszer ellenállóképességének erősítése a vér aminosav szintjének emelésével, lehetővé teszi számunkra, hogy kisebb valószínűséggel kapjunk el betegségeket. Az aminosavak kellő mértékű fogyasztása segíti a szervezetet a betegségekkel szembeni ellenállásban. Az aminosavak haszna túl sok alkohol fogyasztása esetén/másnaposság

9 A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás után alakul ki, mert az alkohol lebomlása során a szervezetben acetaldehid (etanal) keletkezik. A glutamin és alanin aktiválja a glükoneogenezist (a glükóz szintézise hosszú éhezés során nem szénhidrát alapanyagokból) így felgyorsítja az alkohol és az acetaldehid lebomlását. A BCAA-k (valin, leucin, izoleucin), az arginin és glutamin javítja a máj működését, így elősegíti az alkohol lebontását. Ha alkoholfogyasztás előtt/után és azt követő napon fogyasztja ezeket az aminosavakat, akkor ezek segítik a máj működését és enyhítik a másnaposság érzését, melyet eddig tehetetlenül el kellet viselni. A szabad aminosavak a szervezet számára bármikor felhasználhatók A fehérjét alkotó aminosavak mellett, a test minden aminosavat szabad formában is tárol. Ezek a szabad aminosavak használatosak vitaminok, hormonok és új fehérjék szintéziséhez. A fel nem használt aminosavak bomlástermékei a szén-dioxid, víz és ammónia. Mivel az ammónia potenciálisan mérgező, ezért a májban ureává alakul át, ami a vizelettel együtt távozik. Ez a kiürítési funkció főleg arginin segítségével történik, ami a fő szerepet játssza az ammónia ártalmatlanításában. SZÉPSÉGIPAR és az aminosavak Az aminosavak a szépséghez úgy járulnak hozzá, hogy javítják a fizikai állapotot és egészségesebbé teszik a bőrt. Sok samponban, öblítőben és szappanban használnak aminosavakat. Ezek az aminosav tartalmú termékek különböző pozitívumokkal rendelkeznek. Az aminosavakat a fizikai állapot javítására is használják, így egyre fontosabbak lettek a nők számára. A bőr természetes nedvességtartalmának kulcsa az aminosav Ahogy a testsúlyunk 60-70%-át a víz teszi ki, úgy egy 50 kg-os ember súlyából kg a víz. A bőr fontos szerepet játszik a víz megtartásában. Négy rétege van: a bőr alatti zsírréteg (subcutis), a 2-3 mm vastag bőr (dermis), a 0,1 mm vastagságú felső bőrréteg (epidermis), és a szaruréteg, ami 0,01 mm vastag és a bőr legfelső rétege.

10 A 3 belső réteget élő sejtek alkotják. Az epidermális sejtek keratinizációja (A sejtek elkezdenek osztódni, és felfelé haladnak a bőrben. Ez a folyamat körülbelül négy hétig tart. Eközben megváltozik a sejtek alakja, ellaposodnak, majd elhalnak és leválnak) végén alakul ki a szaruréteg, ami végül leválik. A nedves bőr érzése nagyban függ a szaruréteg víztartalmától. Az aminosavak fontos természetes nedvesítő faktorok (NMF) a szarurétegben. Mikor az epidermális sejtek elhalnak, és a szarurétegbe jutnak, a sejtekben lévő fehérjék aminosavakká bomlanak le és a szarurétegbe kerülnek. A bőrben lévő NMF felét aminosavak és a glutamátból, ami egy aminosav, származó pirolidon karboxilsav (PCA) alkotja. A kollagén egy kozmetikai összetevő, ami szintén aminosavakból áll A kollagén egy kozmetikai összetevő, ami rugalmassá teszi a bőrt és különböző aminosavakból épül fel. Lásd a lenti ábrát. Sok probléma, mint a repedezettség és a bőr fakó színe nagyban összefügg az aminosavak hiányával. Nagy valószínűséggel az atópiás dermatitisben (egyfajta ekcéma, bőrgyulladás) vagy a pollinónizisban (pollen allergia) szenvedő betegek szarurétegében sincs elegendő aminosav az egészséges emberek bőrének aminosav tartalmával összehasonlítva. Egy esettanulmány azt mutatja, hogy amikor egy aminosav keverékkel rendelkező kenőcsöt használtak égett bőr kezelésére, akkor az égett területen nem keletkezett keloid (jóindulatú túlzott sejtburjánzás), hanem normál bőrképződés történt. Az ábra a kollagén aminosav-összetételét ábrázolja

11 A sérült kutikula kezelése A víztartalom fontos tényező a haj és a bőr számára. A külső hámrétegnek (kutikula) nevezett szövet a hajszál felületén fontos szerepet játszik a víz hajszálban tartásában és az aminosavak tartják nedvesen a felhámot. A fénytelen és száraz haj azt jelzi, hogy a külső hám nagymértékben sérült a csökkent aminosav tartalom miatt. Manapság nagyon sokan festik a hajukat, azonban a hajfesték és a szőkítő károsítják a hajat és így töredezetté teszik a kutikulát. Bizonyításra került, hogy azok a samponok, öblítők, hajápoló termékek, amelyek különböző aminosavakat tartalmaznak a hajat megerősítik azáltal, hogy növelik a a a haj vízmegtartó képességét. A megfelelő aminosav bevitel biztosítja a haj simasagát és nedvességét. Néhány példa a hajszál állapotaira az aminosav hiány függvényében Egészséges hajszál Az aminosavak jótékony hatása a bőrre és a testre Az aminosav alapú szappanok, kozmetikumok és hajápló termékek irritáló hatása minimális és gyengéden ápolják a bőrt és hajat. Amikor egy normál szappannal mos kezet egymás után tízszer 20 percenként, akkor a bőr száraz és repedezett lesz. Azonban az aminosav alapú felületaktív anyag nem okoznak ilyen tüneteket. A bőr ph értéke egy fontos tényező ebben a folyamatban. Normál körülmények között a bőr enyhén savas 5-6 ph értékkel. Erősen lúgos szappannal történő ismételt kézmosás után a bőr lúgossá válik. Ez az egyik oka a repedezett bőrnek. Az aminosav alapú szappanok (Amisoft) és mosóporok a tisztítóhatásukat a bőr természetes ph értékéhez közeli ph értéken fejtik ki. Az epesav, ami szétbontja a zsír micellákat (összekapcsolódott zsírmolekulák) a belekben, a mosóporokhoz hasonló szerepet játszik. Ez az anyag szintén hozzákapcsolódik az aminosavakhoz. Az aminosak és a környezetvédelem A szennyvízzel távozó anyagok, mint a szappanok és mosóporok, biológiaialag lebomlóak kell hogy legyenek. Még ha folyóvízbe, tavakba vagy tengerekbe ürítik is őket, az nem fogja károsítani a környezetet, amíg a mikroorganizmusok megeszik és lebontják őket szén-dioxiddá és vízzé. Az aminosavak, az élő szervezetek alkotóelemei, könnyen visszajutnak a természetbe. Már egy ideje olyan mosóporokat állítanak elő, ahol a zsírsavakat összekapcsolják aminosavakkal, mint pl. a glutamát és a glicin, melyket széles körben használnak. Mostanra az aminosav tartalmú anyagok egyre nagyobb mértékben váltak a mindennapi élet részévé.

Táplálkozási ismeretek. Fehérjék. fehérjéinek és egyéb. amelyeket

Táplálkozási ismeretek. Fehérjék. fehérjéinek és egyéb. amelyeket Táplálkozási ismeretek haladóknak I. Az előző három fejezetben megismerkedtünk az alapokkal (táplálék-piramis, alapanyag-csere, napi energiaszükséglet, tápanyagok energiatartalma, naponta szükséges fehérje,

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA AZ AMINOSAVAK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: Az aminosavak szerepe a szervezetben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA AZ AMINOSAVAK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: Az aminosavak szerepe a szervezetben Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA AZ AMINOSAVAK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: Az aminosavak szerepe a szervezetben A szénhidrátokkal és a lipidekkel ellentétben szervezetünkben nincsenek aminosavakból

Részletesebben

Alapanyagcsere: Herris-Benedict Férfi: 66,5 +(13,8x ttkg)+(5xtmcm) 655+(9,5xTTkg)+(1,9xTmcm)-(4,7x

Alapanyagcsere: Herris-Benedict Férfi: 66,5 +(13,8x ttkg)+(5xtmcm) 655+(9,5xTTkg)+(1,9xTmcm)-(4,7x Alapanyagcsere: Herris-Benedict Férfi: 66,5 +(13,8x ttkg)+(5xtmcm) )+(5xTmcm)-(6,7xÉK év) NŐ: 655+(9,5xTTkg)+(1,9xTmcm)-(4,7x (4,7xÉKév) Súlyzófaktorok: Könnyű fizikai munka: 1,7 Közepesen nehéz z fizikai

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

100% Whey Protein 1000g vanília

100% Whey Protein 1000g vanília 100% Whey Protein 1000g vanília Tejsavófehérje koncentrátum. 1 / 5 Értékelés: Még nincs értékelés Ár: Fogyasztói ár: 4500 Ft Kedvezmény: Tegye fel kérdését a termékr?l Leírás A fehérjék fontossága: Az

Részletesebben

Fehérjék. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Fehérjék. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Fehérjék Készítette: Friedrichné Irmai Tünde http://www.youtube.com/watch?v=haee7lnx i2u http://videoklinika.hu/video/tarnai_tejsavo http://shop.biotechusashop.hu/nitro_gold_pr o_enzy_fusion 2200_g_zsak_394

Részletesebben

Integráció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet

Integráció. Csala Miklós. Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Integráció Csala Miklós Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézet Anyagcsere jóllakott állapotban Táplálékkal felvett anyagok sorsa szénhidrátok fehérjék lipidek

Részletesebben

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé.

Test-elemzés. Ezzel 100%-os lefedettséget ér el. TANITA digitális mérleg. Rendkívül gyors elemzést tesz lehetővé. Test-elemzés Bioelektromos impedancia mérés 5 különböző pályán kerül mérésre (lábtól-lábig, kéztől-kézig, bal kéztől a jobb lábig, jobb kéztől a bal lábig, bal kéztől a bal lábig). Ezzel 100%-os lefedettséget

Részletesebben

Zsírsav szintézis. Az acetil-coa aktivációja: Acetil-CoA + CO + ATP = Malonil-CoA + ADP + P. 2 i

Zsírsav szintézis. Az acetil-coa aktivációja: Acetil-CoA + CO + ATP = Malonil-CoA + ADP + P. 2 i Zsírsav szintézis Az acetil-coa aktivációja: Acetil-CoA + CO + ATP = Malonil-CoA + ADP + P 2 i A zsírsav szintáz reakciói Acetil-CoA + 7 Malonil-CoA + 14 NADPH + 14 H = Palmitát + 8 CoA-SH + 7 CO 2 + 7

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, május 3. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. május 3. (OR. en) 8540/16 ADD 1 DENLEG 34 AGRI 222 SAN 162 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. április 29. Címzett: a Tanács Főtitkársága

Részletesebben

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer

Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért. 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Modern múlt Étkezésünk fenntarthatóságáért 1.Tematikus nap: A hal mint helyben találhatóegészséges, finom élelmiszer Halat? Amit tartalmaz a halhús 1. Vitaminok:a halhús A, D, B 12, B 1, B 2 vitaminokat

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI AZ AMINOSAVAK ÉS FEHÉRJÉK 1. kulcsszó cím: Aminosavak

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI AZ AMINOSAVAK ÉS FEHÉRJÉK 1. kulcsszó cím: Aminosavak Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK AZ ÉLŐ SZERVEZETEK KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEI AZ AMINOSAVAK ÉS FEHÉRJÉK 1. kulcsszó cím: Aminosavak Egy átlagos emberben 10-12 kg fehérje van, mely elsősorban a vázizomban található.

Részletesebben

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor

IceCenter Budapest. Dr Géczi Gábor IceCenter Budapest Dr Géczi Gábor A jégkorongozó céljai Minél jobb játékos legyen Válogatottság NHL? Edzésen való teljesítés Mérkőzésen való teljesítés Mindez nem olyan hatékony, ha nem fordít kellő figyelmet

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

100% Whey Protein 3000g csoki

100% Whey Protein 3000g csoki 100% Whey Protein 3000g csoki Tejsavófehérje koncentrátum. Értékelés: 5.0 Ár: Fogyasztói ár: 9990 Ft Kedvezmény: Tegye fel kérdését a termékr?l Leírás 1 / 5 A fehérjék fontossága: Az izomzat fehérjékb?l

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-1400/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A MEZŐLABOR Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Laboratórium (8500 Pápa, Jókai utca 32.) akkreditált területe: I. Az akkreditált

Részletesebben

Tények a Goji bogyóról:

Tények a Goji bogyóról: Tények a Goji bogyóról: 19 aminosavat (a fehérjék építőkövei) tartalmaz, melyek közül 8 esszenciális, azaz nélkülözhetelen az élethez. 21 nyomelemet tartalmaz, köztük germániumot, amely ritkán fordul elő

Részletesebben

KDOP 2.1.2-2011-0015 A

KDOP 2.1.2-2011-0015 A A kenderliszt tulajdonságai, gyógyhatásai, elérhetősége a szántóföldtől az asztalig Dr. Iványiné, Dr. Gergely Ildikó EVÉSZ Klaszter KDOP 2.1.2-2011-0015 A kendermag A kender termése, makkocska. Külső,

Részletesebben

L-Glutamin a testben a szabad aminosavak 60%-át alkotja, mely súlyzós edzés során lecsökken, így pótlása ilyenkor különösen fontos.

L-Glutamin a testben a szabad aminosavak 60%-át alkotja, mely súlyzós edzés során lecsökken, így pótlása ilyenkor különösen fontos. L-Glutamin 1000g L-Glutamin a testben a szabad aminosavak 60%-át alkotja, mely súlyzós edzés során lecsökken, így pótlása ilyenkor különösen fontos. Értékelés: Még nincs értékelés Ár: Fogyasztói ár: 6500

Részletesebben

AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK

AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK AMINOSAVAK, FEHÉRJÉK Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul. Felosztás A fehérjéket feloszthatjuk aszerint, hogy

Részletesebben

Savasodás, vitaminok

Savasodás, vitaminok Savasodás, vitaminok Dr. Jekő József főiskolai tanár, intézetigazgató Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. április 18-19.

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH /2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAH-1-1400/2016 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: MEZŐLABOR Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Laboratórium (8500 Pápa, Jókai utca

Részletesebben

(EGT-vonatkozású szöveg)

(EGT-vonatkozású szöveg) L 230/8 HU 2016.8.25. A BIZOTTSÁG (EU) 2016/1413 RENDELETE (2016. augusztus 24.) a nem a betegségek kockázatának csökkentését, illetve a gyermekek fejlődését és egészségét érintő, élelmiszerekkel kapcsolatos,

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG HAIR MINA

AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG HAIR MINA AZ EGÉSZSÉGES HAJÉRT ÉS BŐRÉRT HIALURONSAV ÉS KOLLAGÉN ANTIOXIDÁNS SZŐLŐMAG-KIVONAT 9 VITAMIN, 3 ÁSVÁNYIANYAG A haj kommunikál rólunk, meghatározza az első benyomást és mutatja azt is, ha változunk Mit

Részletesebben

A sejtek élete. 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék R C NH 2. C COOH 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános

A sejtek élete. 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék R C NH 2. C COOH 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános A sejtek élete 5. Robotoló törpék és óriások Az aminosavak és fehérjék e csak nézd! Milyen protonátmenetes reakcióra képes egy aminosav? R 2 5.1. A fehérjeépítőaminosavak általános képlete 5.2. A legegyszerűbb

Részletesebben

Mezıgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Mezıgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Mezıgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Mőszaki-technológiai Laboratórium 95 Budapest, Mester u. 8. ; 44 Budapest, Remény u. 4. (+6)--8-9, (+6)--468-757; (+6)--467-46

Részletesebben

Az edzés és energiaforgalom. Rácz Katalin

Az edzés és energiaforgalom. Rácz Katalin Az edzés és energiaforgalom Rácz Katalin katalinracz@gmail.com Homeosztázis Az élő szervezet belső állandóságra törekszik. Homeosztázis: az élő szervezet a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó

Részletesebben

A gasztrointesztinális (GI) rendszer élettana IV. Táplálkozás élettan.

A gasztrointesztinális (GI) rendszer élettana IV. Táplálkozás élettan. A gasztrointesztinális (GI) rendszer élettana IV. Táplálkozás élettan. A táplálékfelvétel célja: Nyersanyagok biztosítása a test számára a növekedéshez a szöveti regenerációhoz az ivarsejtek képzéséhez

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Laminine

Laminine Laminine Életfontosságú építőelemei a testnek azzal a céllal, hogy egyesítsék a fehérjéket. Fehérjékből tevődnek össze: izmok, ínak, szervek, haj, köröm... A növekedés, karbantartás, a sejtek kijavítása

Részletesebben

A tejfehérje és a fehérjeellátás

A tejfehérje és a fehérjeellátás A tejfehérje A tejfehérje és a fehérjeellátás Fejlődő országok: a lakosság 20 30%-a hiányosan ellátott fehérjével. Fejlett ipari országok: fehérje túlfogyasztás. Az emberiség éves fehérjeszükséglete: 60

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ

4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ 4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának Budapest, 2006. augusztus 25. Szám: 7814/41/2006 7813/41/2006 26 526/41/2005 Eloadó: dr. Mészáros Gabriella Módosította:

Részletesebben

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből.

Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Vércukorszint szabályozása: Szénhidrátok monoszacharidok formájában szívódnak fel a vékonybélből. Szövetekben monoszacharid átalakítás enzimjei: Szénhidrát anyagcserében máj központi szerepű. Szénhidrát

Részletesebben

Szigorú minőségi követelmények

Szigorú minőségi követelmények Szigorú minőségi követelmények Tudományos alapokon nyugvó, biztonságos termékek Természet ihlette, hatékony összetevők és innovatív formulák Svédországi fejlesztések: szigorú minőségi elvárások és alapos

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR

mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR mi a cukorbetegség? DR. TSCHÜRTZ NÁNDOR, DR. HIDVÉGI TIBOR az OkTaTÓaNyag a magyar DiabeTes Társaság vezetôsége megbízásából, a sanofi TámOgaTásával készült készítette a magyar DiabeTes Társaság edukációs

Részletesebben

INFORMATIKA EMELT SZINT%

INFORMATIKA EMELT SZINT% Szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés 1. A fényképezés története Táblázatkezelés 2. Maradékos összeadás Adatbázis-kezelés 3. Érettségi Algoritmizálás, adatmodellezés 4. Fehérje Maximális

Részletesebben

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás A víz nélkülözhetetlen A hidrogénben gazdag víz kutatása 2007. Ohsawa professzor a Japán Orvosi Egyetemen kiadott egy disszertációt a hidrogén terápiás

Részletesebben

MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA

MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA HU MELLÉKLET I. MELLÉKLET AZ ÚJ ÉLELMISZERRÉ TÖRTÉNŐ MINŐSÍTÉSRE IRÁNYULÓ KONZULTÁCIÓS KÉRELMET KÍSÉRŐ LEVÉL MINTÁJA A tagállam illetékes szerve Dátum: Tárgy: Konzultációs kérelem a(z) új élelmiszerré

Részletesebben

MEGÚJULT Anti-aging system absolute termékcsalád. Rendkívül hatékony Anti-aging bőrápolás ÚJ! 40 év felett

MEGÚJULT Anti-aging system absolute termékcsalád. Rendkívül hatékony Anti-aging bőrápolás ÚJ! 40 év felett ÚJ! Rendkívül hatékony bőrápolás 40 év felett FŐ, INNOVATÍV HATÓANYAG: Nagy hatékonyságú Zöldalga kivonat, a tara fa 3 dimenziós szerkezetébe ágyazva Aktívan növeli a bőr kollagén és az elasztin termelését!

Részletesebben

Háttér információk és praktikus ötletek testépítőknek

Háttér információk és praktikus ötletek testépítőknek Háttér információk és praktikus ötletek testépítőknek Napjainkban olyan sok por alakban kapható fehérje elérhető a különböző boltokban és web áruházakban, hogy azt felsorolni is nehéz lenne. Mi most ezek

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

Colostrum ESSENS. Természetesen tiszta termék

Colostrum ESSENS. Természetesen tiszta termék Colostrum ESSENS Természetesen tiszta termék Mi az a kolosztrum? A kolosztrum, más néven el tej, a tej egy fajtája, amit az emlősök emlőmirigyei a szülést követő néhány órában állítanak elő. Egyedülálló

Részletesebben

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde

Az élelmiszerek tartósítása. Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde Az élelmiszerek tartósítása Dr. Buzás Gizella Áruismeret bolti eladóknak című könyve alapján összeállította Friedrichné Irmai Tünde https://prezi.com/vht6rdoxwqf_/azelelmiszerek-valtozasa-es-a-tartositasieljarasok/

Részletesebben

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i

ZSÍRSAVAK OXIDÁCIÓJA. FRANZ KNOOP német biokémikus írta le először a mechanizmusát. R C ~S KoA. a, R-COOH + ATP + KoA R C ~S KoA + AMP + PP i máj, vese, szív, vázizom ZSÍRSAVAK XIDÁCIÓJA FRANZ KNP német biokémikus írta le először a mechanizmusát 1 lépés: a zsírsavak aktivációja ( a sejt citoplazmájában, rövid zsírsavak < C12 nem aktiválódnak)

Részletesebben

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 6. (OR. en)

Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, június 6. (OR. en) Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2017. június 6. (OR. en) 10021/17 ADD 1 FEDŐLAP Küldi: Az átvétel dátuma: 2017. június 2. Címzett: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

A biokémia alapjai. Typotex Kiadó. Wunderlich Lívius Szarka András

A biokémia alapjai. Typotex Kiadó. Wunderlich Lívius Szarka András A biokémia alapjai Wunderlich Lívius Szarka András Összefoglaló: A jegyzet elsősorban egészségügyi mérnök MSc. hallgatók részére íródott, de hasznos segítség lehet biomérnök és vegyészmérnök hallgatók

Részletesebben

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil

A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban. Vincze Virgil A sportolói táplálkozás elmélete, A versenyzéssel kapcsolatos táplálkozás kérdések karatéban Vincze Virgil Az vagy amit megeszel. /Görög mondás/ Az Izomműködés Energetikai háttere Az izomműködés alapmolekulája

Részletesebben

Az aranyat érő tejsavó

Az aranyat érő tejsavó A tej legértékesebb része 1. oldal (összes: 5) 2. oldal (összes: 5) A sárgás színű, áttetsző folyadék, amit a sajt lecsöpögtetése során nyerünk, maga a tejsavó, és ezzel találkozunk akkor is, ha aludttejet

Részletesebben

Testanyagaink állandóan változnak

Testanyagaink állandóan változnak Testanyagaink állandóan változnak Az emberi szervezetet mintegy 100 trillió (100 milliószor millió) sejt alkotja. Ezek közül óránként mintegy 100 milliárd sejt elhal, de helyüket és szerepüket azonnal

Részletesebben

Tisztelettel köszöntöm a Konferencia résztvevőit!

Tisztelettel köszöntöm a Konferencia résztvevőit! Tisztelettel köszöntöm a Konferencia résztvevőit! Horváth Mihály /építészmérnök/ Martonvásár, Rózsa u, 65 sz. Jelen konferencián a SC PROCURINT SRL Céget képviselem Testközelben vagyunk keze számára Importőr

Részletesebben

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Takarmánykeverékek

Bábolna. Takarmányozási Program. Malac Takarmánykeverékek Bábolna Takarmányozási Program Malac Takarmánykeverékek Tisztelt Partnerünk! Jelen kiadványunkban szeretnénk átfogó képet nyújtani a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. által gyártott sertéstakarmányokról.

Részletesebben

neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok karotinoidok.

neutrális zsírok, foszfolipidek, szteroidok karotinoidok. Lipidek A lipidek/zsírszerű anyagok az élőlényekben előforduló, változatos szerkezetű szerves vegyületek. Közös sajátságuk, hogy apoláris oldószerekben oldódnak. A lipidek csoportjába tartoznak: neutrális

Részletesebben

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom

PHYSIOLick előnyei. CARO előnyei. Beltartalom Miért használjunk PHYSIOLick CARO-t? A PHYSIOLick CARO speciális ásványi nyalótömb szarvasmarhák és kecskék számára. vitaminokat tartalmaz, így alkalmas a tömegtakarmány alapú adagok kiegészítésére. CARO

Részletesebben

A HULLADÉK HULLADÉKOK. Fogyasztásban keletkező hulladékok. Termelésben keletkező. Fogyasztásban keletkező. Hulladékok. Folyékony települési hulladék

A HULLADÉK HULLADÉKOK. Fogyasztásban keletkező hulladékok. Termelésben keletkező. Fogyasztásban keletkező. Hulladékok. Folyékony települési hulladék HULLADÉKOK A HULLADÉK Hulladékok: azok az anyagok és energiák, melyek eredeti használati értéküket elvesztették és a termelési vagy fogyasztási folyamatból kiváltak. Csoportosítás: Halmazállapot (szilárd,

Részletesebben

INFUSION. TIENS prémium teák

INFUSION. TIENS prémium teák INFUSION TIENS prémium teák TIENS TEÁK, HOGY JÓ NAPJA LEGYEN A tea az egyik legősibb és legnagyobb becsben tartott ital a világon. Elkészítésének módja és fogyasztása régóta fontos részét képezi a kínai

Részletesebben

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András

alapértéke Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András A gyógytestnevelés a testnevelés alapértéke Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar Játékos-társas vízi gyakorlatok, és gyógyúszás asztmás gyermekek számára Dr. Gunda András Szakvezető tanár,

Részletesebben

Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége. Kép!!!

Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége. Kép!!! Biogáz és Biofinomító Klaszter szakmai tevékenysége Kép!!! Decentralizált bioenergia központok energiaforrásai Nap Szél Növényzet Napelem Napkollektor Szélerőgépek Biomassza Szilárd Erjeszthető Fagáz Tüzelés

Részletesebben

WPI tejsavó izolátum 110 159 WPC tejsavó koncentrátum 100 105 Tojás 100 Hal 80 Vörös hús 79 Kazein 77 Csirke 76 Szója 74

WPI tejsavó izolátum 110 159 WPC tejsavó koncentrátum 100 105 Tojás 100 Hal 80 Vörös hús 79 Kazein 77 Csirke 76 Szója 74 Fehérjék A testépítésben a táplálkozás épp olyan fontos, ha nem fontosabb, mint maga az edzés. Abban bizonyára senki nem kételkedik, hogy a hangsúlyt a megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztására kell fektetni.

Részletesebben

MÜLLER ILDIKÓ Hagyományos erjesztésű zöldségek Funkcionális élelmiszerek Kistermelő MOBIL: +36-30-9420-665 i.muller@t-online.hu FERMENTÁLÁS A természet úgy alkotta meg a növényeket, hogy a bennük lévő

Részletesebben

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A SZÉNHIDRÁTOK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A szénhidrátok anyagcseréje

MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A SZÉNHIDRÁTOK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A szénhidrátok anyagcseréje Modul cím: MEDICINÁLIS ALAPISMERETEK BIOKÉMIA A SZÉNHIDRÁTOK ANYAGCSERÉJE 1. kulcsszó cím: A szénhidrátok anyagcseréje A szénhidrátok a szervezet számára fontos, alapvető tápanyagok. Az emberi szervezetben

Részletesebben

Úszó sportolók táplálkozása

Úszó sportolók táplálkozása Úszó sportolók táplálkozása 11-16 éves úszók részére Győr, 2017. október 30. Börzsei Cecília / Dietetikus A sporttáplálkozás célja A terhelhetőség optimalizálása Gyors kifáradás elkerülése Gyors regeneráció

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS - KÖRNYEZET - EGÉSZSÉGÜGY - PREVENCIÓ; AZ ÖKOLÓGIAI (ORGANIKUS, BIO) TERMÉKEK TÁPLÁLKOZÁSBELI TÖBBLETEI BARDÓCZ ZSUZSANNA

TÁPLÁLKOZÁS - KÖRNYEZET - EGÉSZSÉGÜGY - PREVENCIÓ; AZ ÖKOLÓGIAI (ORGANIKUS, BIO) TERMÉKEK TÁPLÁLKOZÁSBELI TÖBBLETEI BARDÓCZ ZSUZSANNA TÁPLÁLKOZÁS - KÖRNYEZET - EGÉSZSÉGÜGY - PREVENCIÓ; AZ ÖKOLÓGIAI (ORGANIKUS, BIO) TERMÉKEK TÁPLÁLKOZÁSBELI TÖBBLETEI BARDÓCZ ZSUZSANNA Motto: A természetnek nincs szüksége az emberekre. Az embereknek van

Részletesebben

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS

Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Mit kell tudni az ASTAXANTHIN-ról? A TÖKÉLETES ANTIOXIDÁNS Az antioxidánsok olyan molekulák, melyek képesek eltávolítani a szabadgyököket a szervezetünkből. Ilyen az Astaxanthin is, reakcióba lép a szabadgyökökkel

Részletesebben

GAZDASÁGOSABB TERMELÉS HOSSZABB HASZNOS ÉLETTARTAM JOBB TEJTERMELÉS JOBB SZAPORULAT EGÉSZSÉGES ÁLLAT JOBB TAKARMÁNYHASZNOSULÁS JÓ ENERGIA ÉS BENDŐ

GAZDASÁGOSABB TERMELÉS HOSSZABB HASZNOS ÉLETTARTAM JOBB TEJTERMELÉS JOBB SZAPORULAT EGÉSZSÉGES ÁLLAT JOBB TAKARMÁNYHASZNOSULÁS JÓ ENERGIA ÉS BENDŐ Megoldás: A elősegíti és javítja a bendő stabilitását a bendő mikroorganizmusok egyenletes táplálásán keresztül, ami jobb étvágyat, magasabb takarmánybevitelt, jobb emésztést, javult energia és vitaminellátást,

Részletesebben

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség

Eredmények. Név: Test(férfi) Születésnap: Dátum: Szív és érrendszer Vér sűrűség Név: Test(férfi) Születésnap: 1980-01-01 Dátum: 2016-10-27 Eredmények Szív és érrendszer Vér sűrűség 48.264-65.371 68.268 + Szív és érrendszer Koleszterin 56.749-67.522 65.679 - Szív és érrendszer Vérzsír

Részletesebben

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos

A -tól Z -ig. Koleszterin Kisokos A -tól Z -ig Koleszterin Kisokos A SZÍV EGÉSZSÉGÉÉRT Szívügyek Magyarországon Hazánkban minden második ember szív- és érrendszerrel kapcsolatos betegség következtében veszíti életét*, ez Magyarországon

Részletesebben

Szerkesztette: Vizkievicz András

Szerkesztette: Vizkievicz András Fehérjék A fehérjék - proteinek - az élő szervezetek számára a legfontosabb vegyületek. Az élet bármilyen megnyilvánulási formája fehérjékkel kapcsolatos. A sejtek szárazanyagának minimum 50 %-át adják.

Részletesebben

Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban

Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban Nagy Gábor Zsolt 1,2 - Simonné Dr. Sarkadi Livia 2 1 Eszterházy Károly Egyetem, Élelmiszertudományi és Borászati Tudásközpont 2 Szent István Egyetem, Élelmiszerkémiai

Részletesebben

A BIZOTTSÁG 96/8/EK IRÁNYELVE

A BIZOTTSÁG 96/8/EK IRÁNYELVE 1996L0008 HU 20.06.2007 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 96/8/EK IRÁNYELVE (1996. február 26.) a

Részletesebben

A KOLESZTERIN SZERKEZETE. (koleszterin v. koleszterol)

A KOLESZTERIN SZERKEZETE. (koleszterin v. koleszterol) 19 11 12 13 C 21 22 20 18 D 17 16 23 24 25 26 27 HO 2 3 1 A 4 5 10 9 B 6 8 7 14 15 A KOLESZTERIN SZERKEZETE (koleszterin v. koleszterol) - a koleszterin vízben rosszul oldódik - szabad formában vagy koleszterin-észterként

Részletesebben

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23.

Szívünk egészsége. Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Szívünk egészsége Olessák Ágnes anyaga 2010.03.23. Egészséges szív és érrendszer Táplálékod legyen orvosságod, és ne gyógyszered a táplálékod Hippokratesz A szív működése Jobb kamra, pitvarkisvérkör CO2

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei

SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 08 SZÜLŐPÁR ÁLLOMÁNY Takarmányok beltartalmi értékei 2013 An Aviagen Brand 1 ROSS 708 SZÜLŐPÁR 708 ÁLLOMÁNY: Takarmányok beltartalmi beltartalmi értékei értékei Bevezetés A kiadvány a Ross 708 szülőpár

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

KÜLÖNLEGES KEZELŐELJÁRÁSOK

KÜLÖNLEGES KEZELŐELJÁRÁSOK KÜLÖNLEGES KEZELŐELJÁRÁSOK SZAKMAI INFORMÁCIÓTARTALOMT RÉSZBEN LEÍRTAKRA. 1. Masszázsgolyó: különböző, szárított gyógynövényekkel töltött, stamppel végzett masszázs. A stampeket forró vízbe vagy gőzbe

Részletesebben

BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak

BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak BIOGÉN ELEMEK Azok a kémiai elemek, amelyek az élőlények számára létfontosságúak A több mint száz ismert kémiai elem nagyobbik hányada megtalálható az élőlények testében is, de sokuknak nincsen kimutatható

Részletesebben

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az

volt szó. Szénhidrát A szénhidrátok az Táplálkozási ismeretek haladóknak II. Az előző fejezetben a fehérjéket alkotó aminosavakról volt szó. Most folytassuk a szénhidrátokkal. Azt az alapismeretek III. részében már megtanultuk, hogyan kell

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04. Az ecetsav biológiai előállítása 4. SZERVES SAVAK A bor után legősibb (bio)technológia: a bor megecetesedik borecet keletkezik A folyamat bruttó leírása: C 2 H 5 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Az ecetsav baktériumok

Részletesebben

ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Termékszám Megnevezés ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max.

ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Termékszám Megnevezés ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max. ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) 433-269 Termékszám Megnevezés 433-269 ENERGIA KONCENTRÁTUM (MELA-DRY + MEPRON) Beltartalom ME Nedvesség max. % 7,600 NE l min. MJ/kg 8,800 Ny.fehérje min. % 32,020

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből

TIENS KARDI. Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal. A világ legtisztább vizeiből TIENS KARDI Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal A világ legtisztább vizeiből Krill olaj étrend-kiegészítő kapszula homoktövis olajjal és amaránt magolajjal Ez

Részletesebben

Aminosavak, peptidek, fehérjék. Béres Csilla

Aminosavak, peptidek, fehérjék. Béres Csilla Aminosavak, peptidek, fehérjék Béres Csilla Aminosavak Az aminosavak (más néven aminokarbonsavak) olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (- NH 2 ) és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt

Részletesebben

E-vitamin és a tüdőrák

E-vitamin és a tüdőrák E-vitamin és a tüdőrák Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínű Az E-vitamin vegyületeknek két fő csoportja létezik, a tokoferol és a tokotrienol. Mindkét

Részletesebben

Tömegnövelő edzésterv

Tömegnövelő edzésterv Tömegnövelő edzésterv Ajánlott: - azoknak, akik nagy izmokat szeretnének - azoknak, akik csupán feszesebb, tónusosabb testre vágynak - sportolóknak, akik szeretnék a sportági mozgásból eredő aránytalanságokat

Részletesebben

A tudatos sporttáplálkozás

A tudatos sporttáplálkozás A tudatos sporttáplálkozás Az átgondolt táplálkozás nélkülözhetetlen a sikereim elérésében. Az ULTRA SPORTS évek óta megbízhtaóan és hatékonyan növeli a teljesítményemet. Jan Frodeno - olimpiai bajnok

Részletesebben

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

NÖVÉNYÉLETTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 NÖVÉNYÉLETTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Sejtfal szintézis és megnyúlás Környezeti tényezők hatása a növények növekedésére és fejlődésére Előadás áttekintése

Részletesebben

RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ: FORMULA IV

RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ: FORMULA IV FORMULA IV RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ: FORMULA IV A megfelelõ táplálkozáshoz a vitaminok és ásványi anyagok szükségesek, de nem elegendõek. A megfelelõ forma eléréséhez más tápanyagok is hasonlóan fontos szerepet

Részletesebben

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Manuka, a csodaméz Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A manuka méz az új-zélandi manukafák nektárjából származik. Egészségügyi szakértők szerint magasabb tápanyag tartalommal rendelkezik, mint a hagyományos nyers mézek. Különösen erőteljes antibakteriális

Részletesebben

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.

Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével. Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS. Stressztörések megelőzése és kezelésének támogatása dietoterápia segítségével Tihanyi András Krea-Fitt Sporttáplálkozási Team SPORTORVOS.hu PORTÁL Manteo Mitchell, London 4x400-as váltó Élsport Egészség?

Részletesebben

Belső hasznosítás. Kémiai struktúra. Fibersol-2

Belső hasznosítás. Kémiai struktúra. Fibersol-2 Fibersol-2 A Fibersol-2 egy egyedülállóan oldódó étkezési rost melyet keményítőből állítanak elő dexrtinizációs és enzimes eljárások kombinációjával. A Fibersol-2 jól működő szerteágazó kémiai struktúrával

Részletesebben

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ

BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ BERGAFAT F 100 HARMADIK GENERÁCIÓS HIDROGÉNEZETT PÁLMAOLAJ A PROBLÉMA KÉRŐDZŐK A tejtermelés az ellést követően komoly energia ellátási, takarmányozási nehézségeket támaszt. Sajnálatos módon az ellést

Részletesebben

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs:

Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: Transnational Innovation Platform from Cropfield to Table (HUHR/1001/2.1.3/0001 sz. Inno-CropFood) Prof. Dr. Péter Ákos Biacs: New tasks in food and nutrition sciences (In Hungarian language) Official

Részletesebben

Macskatápok. Adult Cat

Macskatápok. Adult Cat A szokásos előfordulás mellett minden termékben fehérjéhez kapcsolt formában is megtalálhatók a főbb ásványi anyagok ezzel biztosítva a teljes beépülést. Több termék tartalmazza a nélkülözhetetlen kondroitin-szulfátot

Részletesebben

Szenzáció az orvoslásban és a természetgyógyászatban. Made by"nature"

Szenzáció az orvoslásban és a természetgyógyászatban. Made bynature Szenzáció az orvoslásban és a természetgyógyászatban Made by"nature" Aki fájdalomtól szenved, az egyetlen dologra vágyik, hogy megszabaduljon a szenvedéstől! Szinte bármit megtenne az enyhülésért! A fájdalom

Részletesebben