A víz az emberi test 60%-át teszi ki. A fennmaradó rész felét az aminosavak alkotják (beleértve a fehérjéket).

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A víz az emberi test 60%-át teszi ki. A fennmaradó rész felét az aminosavak alkotják (beleértve a fehérjéket)."

Átírás

1 Mik is azok az aminosavak? Az aminosavak a földön létező legrégebbi tápanyagok. Ezek az élet alapelemei a legősibb időktől kezdve egészen a jelenkori élet kialakulásáig, melyet az ember kialakulása jellemez. Az aminosavak a legrégebbi és legfontosabb tápanyagok. Két elmélet létezik az aminosavak kialakulásáról: az első szerint a világegyetemből kerültek ide, a második szerint pedig a bolygó kialakuláskor keletkeztek. Aminosavak alkotják az emberi test 20%-át. A víz az emberi test 60%-át teszi ki. A fennmaradó rész felét az aminosavak alkotják (beleértve a fehérjéket). Az aminosavak a szervezetben számos fontos funkciót látnak el és építőelemei a test sejtjeinek, a hormonoknak és enzimeknek. Mik is azok az esszenciális aminosavak? A fehérjéket 20 féle aminosav alkotja. Ebből a 20-ból 9 az, amit az élelmiszerrel kell bevinni, mivel a szervezet nem képes előállítani. Ezért, ezeket esszenciális aminosavaknak hívják. Szükségszerű, hogy ezeket az esszenciális aminosavakat a táplálékkal a megfelelő mennyiségben vigyük be. 20 féle aminosav építi fel a szervezetet (az esszenciális aminosavak pirossal jelöltek) Valin, Leucin, Izoleucin, Alanin, Arginin, Glutamin, Lizin, Aszparaginsav, Glutaminsav, Prolin, Cisztein, Treonin, Metionin, Hisztidin, Fenilalanin, Triptofán, Szerin, Tirozin, Glicin, Aszparagin, Az aminosavak egyensúlya A javasolt aminosav-egyensúly mértékét a nemzetközi intézetek (FAO/WHO/UNO) meghatározták. FAO/WHO/UNO Aminosav szükséglet (mg/kg Testsúly/nap) Csecsemő Gyerek Fiúk (4-6 hónap) (2 éves) (10-12 év) Felnőttek Hisztidin Izoleucin Leucin Lizin Metionin + Cisztein

2 Fenilalanin + Tirozin Treonin Triptofán Valin Összes aminosav Fehérje Alfred E. Harper, PhD és Norman N. Yoshimura, PhD; Nutrition, Vol 9, No. 5, September/October 1993 Ezeknek az ajánlásoknak megfelelően kell pótolnunk a viszonylagosan legkevesebb aminosavat, amit korlátozó aminosavnak (leucin; 3-4 g/fehérjebevitel; Padden-Jones és Tipton kutatási alapján) nevezünk. Általában az állati fehérjék, mint pl. a tojásfehérje, rendelkeznek magasabb aminosav tartalommal, míg a növényi fehérjék, mint a búza és kukorica, alacsony aminosav tartalommal bírnak. A tojás és a liszt aminosav egyensúlya A tojásfehérje aminosav értéke 100%! A tojás aminosav egyensúlyát tartják a legjobbnak az összes fehérje között. A gabonafehérjék és a hántolt rizs aminosav értéke 42% és 61 %. Mindkét élelmiszer esetében a lizinből mint esszenciális aminosavból van a legkevesebb. 20 féle aminosav építi fel az emberi testet Minden aminosavnak más-más funkciója van Az emberi testet különböző fehérje alkotja és ezek mindössze 20 féle aminosav kombinációjából épülnek fel. Ez a 20 féle aminosav nélkülözhetetlen a test számára. Azon túl, hogy a fehérjék építőelemei, ha szükséges, akkor a test energiaforrásként is használja őket. Továbbá minden aminosav fontos és egyedi szerepet játszik a szervezetben. Az alábbi lista bemutatja az egyes aminosavak szerepét.

3 Valin* Leucin* Izoleucin* Alanin Arginin Glutamin Lizin* Mindhárom aminosav elágazó láncú aminosav (BCAA). Növeli az izmok számára hozáférhető energia mennyiségét edzés során. Fontos aminosav, mint energiaforrás a máj számára. Ez az aminosav szükséges az erek és más belső szervek normál működésének megtartásához. Ez az aminosav szükséges a béltraktus és az izmok normál működésének megtartásához. Ez egy korlátozó aminosav, és amikor kenyér vagy rizsközpontú az étkezésünk, akkor ebből elégtelen mennyiséget viszünk be. Aszparaginsav A spárga nagy mennyiségben tartalmazza. Egy gyorsan ható energiaforrás. Glutaminsav Prolin Cisztein Treonin* Metionin* Hisztidin* Fenil-alanin* Tirozin Triptofán* Aszparagin Glicin Szerin A gyártási folyamat A búza és szójabab nagy mennyiségben tartalmazza. A kollagén fő alkotórésze, ami a bőr és más szövetek építőeleme. Egy gyorsan ható energiaforrás. A cisztein mennyisége csecsemők esetében gyakran kevés. Ez egy esszenciális aminosav, ami segíti az enzimek aktív működését. Ez egy esszenciális aminosav, ami a szervezet számára szükséges különböző anyagok előállításában játszik szerepet. Ez egy esszenciális aminosav, ami szükséges a hisztamin és más anyagok termeléséhez. Ez egy esszenciális aminosav, ami különböző hasznos aminok előállításában vesz részt. Különböző hasznos aminok előállításában vesz részt és helyenként aromás aminosavnak is hívják a fenil-alaninnal és a triptofánnal együtt. Ez egy esszenciális aminosav, ami különböző hasznos aminok előállításában vesz részt. Ez egy aminosav, ami a TCA ciklushoz közel helyezkedik el (az energiatermelés helye) az aszparagin-savval együtt. A glutation és porfirin termeléshez szükséges, melyek a hemoglobin összetevői. *Esszenciális aminosavak A foszfolipidek és glicerinsav termeléshez szükséges. Az aminosavak természetes anyagokból készülnek. Az aminosav termékekben található aminosavak főleg fermentációs eljárással készülnek természetes anyagok felhasználásával, hasonlóan a joghurthoz, sörhöz, ecethez, miso (szójabab paszta), szójaszósz, stb.

4 A fermentáció egy természetes folyamat Az aminosav fermentációs folyamat egy olyan műveletsor, mellyel aminosavat lehet előállítani, ami azt a jelenséget használja, hogy a mikroorganizmusok a tápanyagot különböző létfontosságú anyagokká alakítják, melyek a számukra szükségesek. A fermentációs eljárás során a szirupot (alapanyagot) a tartályba töltik, majd hozzáadják a mikroorganizmust és a proliferációval (osztódás útján történő szaporodás) a mikroorganizmusok előállítják az aminosavat. Ebben a folyamatban az enzimeknek van fontos szerepük. Ezek az enzimek fehérjék, amelyek kémiai reakciókat katalizálnak az élő szervezetben és nélkülözhetetlenek az anyagok lebontásában és szintetizálásában. A fermentációs folyamatban féle enzim vesz részt az egymást követő reakciók során és ezen reakciók eredményeként különböző aminosavak keletkeznek. Első lépés: a mikroorganizmus kiválasztása Azért, hogy mikroorganizmusok használatával gyártsanak aminosavakat, fontos olyan mikroorganizmust találni, ami nagy hatékonysággal állítja elő azokat. A talaj egy grammja kb. 100 millió mikroorganizmust tartalmaz. Ezek közül kell kiválasztani a gyártás számára hasznosat. Ha a fermentációs eljárásnak megfelelő mikroorganizmust kiválasztásra került, akkor szükséges növelni annak hatékonyságát, azaz olyan környezetet kell előállítani, ami teljes mértékben kiaknázza a mikroorganizmus lehetőségeit. Általában a mikroorganizmusok a 20 féle aminosavat a számukra megfelelő mértékben állítják elő. Olyan mechanizmussal rendelkeznek, ami szabályozza az enzimek mennyiségét és minőségét, hogy csak a szükséges mennyiségben állítsák elő az aminosavakat. Annak érdekében, hogy a gyártani kívánt aminosavat nagy mennyiségben lehessen előállítani, szükséges ennek a szabályozó mechanizmusnak a kikapcsolása. Egy aminosav termelése az enzimek mennyiségétől és minőségétől függ. A termelés növekszik, ha a cél aminosav előállításában részt vevő enzimek nagy mennyiségben vannak jelen a megfelelő feltételekkel, míg a termelés csökken, ha az enzimek mennyisége kevés. Tegyük fel, hogy egy mikroorganizmus anyagcseréje a következő A (a) B (b) C (c) D (a, b, és c enzimek). Azért, hogy csak a C aminosavat állítsuk elő nagy mennyiségben, csak az a és b enzimek működését kell fokozni, míg a c enzim működését gátolni kell. A baktériumtörzseket különböző technikákkal tenyésztik, hogy a művelet elvégezhető legyen. Egy fermentációs tartályt megtöltenek cukornádból, kukoricából és kasszavából készített sziruppal/cukorral, majd úgy állítják be a fermentációs körülményeket, hogy a keverés, levegő bevezetés, hőmérséklet és a ph optimális legyen. Végül csak a cél aminosavat különítik el nagy tisztaságban a fermentációs főzetből.

5 Az aminosav gyártás egyéb módjai A fermentációs eljáráson túl, az enzimatikus reakciós és extrakciós eljárást is használják aminosavak gyártására. Az enzimatikus reakciós eljárásnál egy prekurzor aminosav felhasználásával állítjuk elő a cél aminosavat 1 vagy 2 enzim használatával. Ez az enzimatikus eljárás lehetővé teszi az átalakítást egy adott aminosavvá mikróbák nélkül, így elkerülhető a glükózt használó hosszú procedúra. Ha a prekurzor aminosav ára alacsony, akkor ezt az eljárást választják. Az extrakciós eljárásnál természetes fehérjéket bontanak szét különböző aminosavakra, azonban a kiinduló fehérjét alkotó egyes aminosavak mennyisége korlátozza az előállítható mennyiséget. A fermentációs eljárás előnye, hogy a tömeggyártás alacsony költséggel végezhető, ami megadta a lendületet az aminosav piac bővüléséhez. A glutamát gyártási eljárás az 1960-as évek óta az extrakciós módszertől elmozdult a fermentációs módszer felé. Ezt követően más aminosavak gyártása is gyorsan átváltott a fermentációs módszerre. A legnagyobb mennyiségben gyártott aminosav: a glutamát Általában az aminosavakat nem lehet előállítani nagy mennyiségben a mikroorganizmusokat szabályozó mechanizmusok kikapcsolása nélkül. Azonban a glutamátot előállító mikroorganizmus olyan ritka jellemzővel rendelkezik, hogy a glutamátot úgy lehet gyártani, hogy elegendő a speciális fermentációs feltételek biztosítása a baktériumtörzs növelése nélkül. A fermentációs tartályt megtöltik alapanyaggal, mint pl. cukornádból származó szirup, és a glutamát termelő mikroorganizmusok segítségével, a megfelelő feltételek mellett, lezajlik a fermentáció. A fermentációs folyamat során a mikroorganzmus kiválasztja a glutamátot ami a fermentációs főzetbe kerül. Így álítják elő nagy mennyiségben a glutamátot.

6 SPORTOK és az aminosavak Aminosavak a sportért mindennapos dologgá válik Az aminosavak a sportért szlogen régóta mindennapos a profi sport világában. Jelenleg azonban az aminosavak előnyös tulajdonságai egyre jobban elterjednek minden sportot űző személy körében, és nem csak az atlétáknál. Az aminosav szerepe 3 fő kategóriába sorolható: (1) izomépítés, (2) állóképesség javítása, és (3) regeneráció. A BCAA-k hozzájárulnak az izomépítéshez Az izomszövet két fehérjéből épül fel, aktin és miozin. A két fehérje fő összetevője a leucin, izoleucin, valin amelyeket elágazó láncú aminosavaknak nevznek (BCAA) a molekuláris felépítésük miatt. A BCAA-k kb. 35 %-át teszi ki az izomfehérjét alkotó esszenciális aminosavaknak. A BCAAk pótlása növeli az izomszövet alapanyagát és így hozzájárul az izom növekedéséhez. Állóképesség növelése/regeneráció Kimerítő edzés során vagy hosszan tartó futáskor, a szervezet elkezdi lebontani a fehérjéket és felhasználni a BCAA-kat annak érdekében, hogy biztosítsa az energiát. Valóban, a versenyt követő időszakban a vér BCAA tartalma 20%-al is csökkenthet az izomszövet BCAA felhasználása miatt az olyan nehéz sportokban, mint a maraton és a terepsíelés. Ez a tény mutatja, hogy a kimerítő edzés lebontja és károsítja az izomszövetet. Azonban csökkenteni tudjuk az izom sérülését és az izomerő csökkenését azáltal, hogy időben pótoljuk a BCAA-kat a sportolás előtt és/vagy közben. A kellő mennyiségben fogyasztott BCAA, edzés közben energiaként használva, lehetővé teszi más energiaforrások megtartását, és így hosszabb ideig marad meg az állóképességünk. Továbbá, ha BCAA-kat a sport tevékenység után azonnal és/vagy lefekvés előtt pótoljuk, akkor az azonnal helyrehozza a károsodott izmokat és megelőzi az olyan tüneteket, mint az izomláz. Az állóképesség fenntartása Azonnali regeneráció Fogyasszon BCAAkat a sport tevékenység előtt és/vagy közben Fogyasszon BCAAkat sportolás után azonnal és/vagy lefekvés előtt

7 Az aminosavak hatékonyan segítik a testzsír égetését. Az aminosavak iránti figyelem nagymértékbn megnőtt a fitness világában mivel hatékonyan segítik a testzsír égetését. Az izomszövet növelhető az izmok regenerációjának felgyorsításával az aerob gyakorlatok végzését követően, mint a futás, hosszútáv-úszás, a BCAA-k fogyasztásával; az aminosavak az izmok építőkövei. Az izmok növelése egyben a zsírok égetését is jelenti, mivel fokozza az alapanyagcserét és növeli az energiaszükségletet, így a test kisebb valószínűséggel vális túlsúlyossá. A zsírégetéshez pl. legalább 30 perc, de inkább több, gyaloglás szükséges. Azonban az aminosavak fogyasztásával a gyakorlatok végzése hatékonyabb, azaz a szokásosnál nehezebb gyakorlatok hosszabb ideig történő végzése válik lehetségessé, és így növekszik a zsírégetés hatékonysága. Folyamatosan növekszik azon emberek száma, köztük modellek, akik aminosavakat fogyasztanak, hogy megőrizzék alakjukat. Ez is igazolja az aminosavak óriási jelentőségét. A fizikai és szellemi aktivitás javítása BCAA-k segítségével A BCAA-k egy másik tulajdonsága, hogy csökkentik a tejsav képződést, ami egy fáradást okozó anyag. Az izomfáradás a következőképpen történik: az edzés során a vér tejsav szintje növekszik. Ezért, az izomban a ph csökken, ami az izomösszehúzódást gátolja. Azonban a BCAA- fogyasztása gátolja a vér tejsavszintjének emelkedését, még kimerítő edzés során is. Arginin és glutamin a sportolók számára A BCAA-k mellett, az arginin és glutamin további pozitív hatással van a sportolók szervezetére. Az arginin közeli kapcsolatban áll a növekedési hormon kiválasztással. A növekedési hormon fontos az izomépítésben és az izomregenerációban. Az arginin kiegészítés segíti az izomfehérjék szintézisét. Az izmokba juttatott bőséges glutamin ami egy aminosav- elősegíti az izomfehérjék szintézisét és gátolja azok lebontását, akárcsak a leucin. Mivel a kimerítő edzés sok belső szervben igényli a glutamint, ezért fontos a glutamin pótlása a sportolók számára. EGÉSZSÉG és az aminosavak Az aminosavak nem csak a fehérjék építőelemei, melyek a test szöveteit alkotják. A niacin (B3 vitamin), epinefrin, norepinefrin, és szerotonin (fontos anyag a neurológiai funkciók szabályozásában) szintén aminosavakból épülnek fel, mint pl. a tirozin és a tritofán. Az aminosavakra minden nap szükségünk van

8 A testet alkotó aminosavak szintetizálódnak és lebomlanak újra és újra minden nap. Ezért a mindennapi étkezésünkben fontos, hogy rendszeresen hozzájussunk az aminosavakhoz az elfogyasztott ételből. Majdnem az összes táplálékból felvett fehérje aminosavakra bomlik szét, mire eléri a májat. A test fehérjéit alkotó 20 aminosavból 11-et más aminosavakból vagy anyagokból is elő lehet állítani, míg a maradék 9-et a szervezet nem képes szintetizálni. Ezt a 9-et esszenciális aminosavnak hívják, és ezeket az étellel kell bevinni. Az aminosavak javasolt mértékét a nemzetközi intézetek (FAO/WHO/UNU) meghatározták (lásd az első táblázatot). Ezt figyelembe véve kell meghatároznunk a realtíve legkisebb mértékben előforduló aminosavat, a határoló aminosavat, és azt kell pótolni. Általában az állati fehérjék nagy mennyiségben tartalmazzák az esszenciális aminosavakat és azok összetétele nagyon hasonló az emberi fehérjéhez. Ezért, az állati fehérjék biológiai hasznosíthatóságát tartják a legjobbnak. A növényi fehérjék szintén sok aminosavat tartalmaznak. Azonban néhány növényi fehérje bizonyos esszenciális aminosavból semmit sem tartalmaz (lizin és metionin). A ma emberének, egy potenciálisan kiegyensúlyoztalan étrend mellett, ahhoz hogy megtartsa az erejét, fontos a hiányzó aminosavak kiegészítőkkel történő pótlása. Ha kevés aminosavat fogyasztunk Ha kevés aminosavat fogyasztunk, akkor a szerevezetünk nem képes a különböző funkciókat jól telejesíteni. Ha az esszenciális aminosavakból nem viszünk be eleget, akkor alultápláltság vagy érdes bőr lesz az eredmény. Az aminosavak elegendhetetlenül szükségesek tápanyagok az ember életben maradásához. Az aminosavak növelik az immunrendszer ellenállását Az emberi immunrendszer akkor működik, ha az immunociták (makrofágok) megtámadják a vírusokat, amelyek bejutottak a szervezetbe. Ha a fizikai állapot gyengül, akkor a makrofágok működése is csökken, és így az adott személy sokkal nagyobb valószínűséggel kap el olyan betegséget mint a megfázás. Az arginin és a glutamin támogatja a makrofágok és egyéb immunociták immunológiai működését Az arginin és glutamin nem esszenciális aminosavak, melyeket a szervezet elő tud állítani. Azonban a makrofágoknak az általánosnál jobban kell működniük és szaporodniuk, amikor szembe kell nézniük a szervezetbe bejutott olyan idegen anyagokkal, mint egy vírus. Az immunrendszer ellenállóképességének erősítése a vér aminosav szintjének emelésével, lehetővé teszi számunkra, hogy kisebb valószínűséggel kapjunk el betegségeket. Az aminosavak kellő mértékű fogyasztása segíti a szervezetet a betegségekkel szembeni ellenállásban. Az aminosavak haszna túl sok alkohol fogyasztása esetén/másnaposság

9 A másnaposság a túlzott alkoholfogyasztás után alakul ki, mert az alkohol lebomlása során a szervezetben acetaldehid (etanal) keletkezik. A glutamin és alanin aktiválja a glükoneogenezist (a glükóz szintézise hosszú éhezés során nem szénhidrát alapanyagokból) így felgyorsítja az alkohol és az acetaldehid lebomlását. A BCAA-k (valin, leucin, izoleucin), az arginin és glutamin javítja a máj működését, így elősegíti az alkohol lebontását. Ha alkoholfogyasztás előtt/után és azt követő napon fogyasztja ezeket az aminosavakat, akkor ezek segítik a máj működését és enyhítik a másnaposság érzését, melyet eddig tehetetlenül el kellet viselni. A szabad aminosavak a szervezet számára bármikor felhasználhatók A fehérjét alkotó aminosavak mellett, a test minden aminosavat szabad formában is tárol. Ezek a szabad aminosavak használatosak vitaminok, hormonok és új fehérjék szintéziséhez. A fel nem használt aminosavak bomlástermékei a szén-dioxid, víz és ammónia. Mivel az ammónia potenciálisan mérgező, ezért a májban ureává alakul át, ami a vizelettel együtt távozik. Ez a kiürítési funkció főleg arginin segítségével történik, ami a fő szerepet játssza az ammónia ártalmatlanításában. SZÉPSÉGIPAR és az aminosavak Az aminosavak a szépséghez úgy járulnak hozzá, hogy javítják a fizikai állapotot és egészségesebbé teszik a bőrt. Sok samponban, öblítőben és szappanban használnak aminosavakat. Ezek az aminosav tartalmú termékek különböző pozitívumokkal rendelkeznek. Az aminosavakat a fizikai állapot javítására is használják, így egyre fontosabbak lettek a nők számára. A bőr természetes nedvességtartalmának kulcsa az aminosav Ahogy a testsúlyunk 60-70%-át a víz teszi ki, úgy egy 50 kg-os ember súlyából kg a víz. A bőr fontos szerepet játszik a víz megtartásában. Négy rétege van: a bőr alatti zsírréteg (subcutis), a 2-3 mm vastag bőr (dermis), a 0,1 mm vastagságú felső bőrréteg (epidermis), és a szaruréteg, ami 0,01 mm vastag és a bőr legfelső rétege.

10 A 3 belső réteget élő sejtek alkotják. Az epidermális sejtek keratinizációja (A sejtek elkezdenek osztódni, és felfelé haladnak a bőrben. Ez a folyamat körülbelül négy hétig tart. Eközben megváltozik a sejtek alakja, ellaposodnak, majd elhalnak és leválnak) végén alakul ki a szaruréteg, ami végül leválik. A nedves bőr érzése nagyban függ a szaruréteg víztartalmától. Az aminosavak fontos természetes nedvesítő faktorok (NMF) a szarurétegben. Mikor az epidermális sejtek elhalnak, és a szarurétegbe jutnak, a sejtekben lévő fehérjék aminosavakká bomlanak le és a szarurétegbe kerülnek. A bőrben lévő NMF felét aminosavak és a glutamátból, ami egy aminosav, származó pirolidon karboxilsav (PCA) alkotja. A kollagén egy kozmetikai összetevő, ami szintén aminosavakból áll A kollagén egy kozmetikai összetevő, ami rugalmassá teszi a bőrt és különböző aminosavakból épül fel. Lásd a lenti ábrát. Sok probléma, mint a repedezettség és a bőr fakó színe nagyban összefügg az aminosavak hiányával. Nagy valószínűséggel az atópiás dermatitisben (egyfajta ekcéma, bőrgyulladás) vagy a pollinónizisban (pollen allergia) szenvedő betegek szarurétegében sincs elegendő aminosav az egészséges emberek bőrének aminosav tartalmával összehasonlítva. Egy esettanulmány azt mutatja, hogy amikor egy aminosav keverékkel rendelkező kenőcsöt használtak égett bőr kezelésére, akkor az égett területen nem keletkezett keloid (jóindulatú túlzott sejtburjánzás), hanem normál bőrképződés történt. Az ábra a kollagén aminosav-összetételét ábrázolja

11 A sérült kutikula kezelése A víztartalom fontos tényező a haj és a bőr számára. A külső hámrétegnek (kutikula) nevezett szövet a hajszál felületén fontos szerepet játszik a víz hajszálban tartásában és az aminosavak tartják nedvesen a felhámot. A fénytelen és száraz haj azt jelzi, hogy a külső hám nagymértékben sérült a csökkent aminosav tartalom miatt. Manapság nagyon sokan festik a hajukat, azonban a hajfesték és a szőkítő károsítják a hajat és így töredezetté teszik a kutikulát. Bizonyításra került, hogy azok a samponok, öblítők, hajápoló termékek, amelyek különböző aminosavakat tartalmaznak a hajat megerősítik azáltal, hogy növelik a a a haj vízmegtartó képességét. A megfelelő aminosav bevitel biztosítja a haj simasagát és nedvességét. Néhány példa a hajszál állapotaira az aminosav hiány függvényében Egészséges hajszál Az aminosavak jótékony hatása a bőrre és a testre Az aminosav alapú szappanok, kozmetikumok és hajápló termékek irritáló hatása minimális és gyengéden ápolják a bőrt és hajat. Amikor egy normál szappannal mos kezet egymás után tízszer 20 percenként, akkor a bőr száraz és repedezett lesz. Azonban az aminosav alapú felületaktív anyag nem okoznak ilyen tüneteket. A bőr ph értéke egy fontos tényező ebben a folyamatban. Normál körülmények között a bőr enyhén savas 5-6 ph értékkel. Erősen lúgos szappannal történő ismételt kézmosás után a bőr lúgossá válik. Ez az egyik oka a repedezett bőrnek. Az aminosav alapú szappanok (Amisoft) és mosóporok a tisztítóhatásukat a bőr természetes ph értékéhez közeli ph értéken fejtik ki. Az epesav, ami szétbontja a zsír micellákat (összekapcsolódott zsírmolekulák) a belekben, a mosóporokhoz hasonló szerepet játszik. Ez az anyag szintén hozzákapcsolódik az aminosavakhoz. Az aminosak és a környezetvédelem A szennyvízzel távozó anyagok, mint a szappanok és mosóporok, biológiaialag lebomlóak kell hogy legyenek. Még ha folyóvízbe, tavakba vagy tengerekbe ürítik is őket, az nem fogja károsítani a környezetet, amíg a mikroorganizmusok megeszik és lebontják őket szén-dioxiddá és vízzé. Az aminosavak, az élő szervezetek alkotóelemei, könnyen visszajutnak a természetbe. Már egy ideje olyan mosóporokat állítanak elő, ahol a zsírsavakat összekapcsolják aminosavakkal, mint pl. a glutamát és a glicin, melyket széles körben használnak. Mostanra az aminosav tartalmú anyagok egyre nagyobb mértékben váltak a mindennapi élet részévé.

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére

Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Betegtájékoztató Irányelvek és táplálkozási útmutató májbetegek részére Táplálkozás és étrend májcirrhosisban és egyéb idült májbetegségekben Tudományos tanácsadó Prof. Dr. Mathias Plauth Klinik für Innere

Részletesebben

Antioxidánsok: Az élõ sejtek energia termelõ szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat során természetes módon keletkeznek peroxid és szuperoxid gyökök (szabadgyökök). Ezeket

Részletesebben

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA

TÉGY. Egészséges táplálkozás. AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben EGÉSZSÉGFEJLESZTÉSI I RODA Európai Szociális Alap TÉGY TÁMOP-6.1.2-11/3-2012-0058 Egészségügyi Alapellátási Intézmény 5700 Gyula, Béke sgt. 39. %()(.7(7e6 $ -g9ė%( AZ EGÉSZSÉGEDÉRT! Szemléletformáló életmódprogram a gyulai kistérségben

Részletesebben

Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai

Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai Képzési és Tanácsadási Kézikönyv A táplálkozástudomány alapjai A kézikönyv a TÁMOP-4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0010 TÁMOP 4.1.1/C - NyME - BGF - PTE - ZFOK - PFA - Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ

SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ SZENT ISTVÁN EGYETEM GÖDÖLLŐ AZ EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG SAJÁTOS VONÁSAI A 14-18 ÉVES KOROSZTÁLYBAN, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL AZ ÉLELMISZERFOGYASZTÁSRA DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS Készítette: Lajos Attila Gödöllő 2005

Részletesebben

Táplálkozás Kukor Zoltán Tartalom

Táplálkozás Kukor Zoltán Tartalom Kukor Zoltán Tartalom Energiaforgalom 2. o. Ajánlott napi bevitel (RDA) 3. o. Makronutriensek (fehérjék, szénhidrátok, lipidek)...... 4. o. Fehérjék... 5. o. Fehérjeszükséglet meghatározása.. 5. o. Pozitív

Részletesebben

20. FEJEZET A TEJ ÖSSZETEVŐINEK TÁPLÁLKOZÁSI ÉRTÉKE. 20.1. Víz, ásványi anyagok és nyomelemek a tejben. 20.1.1. A víz

20. FEJEZET A TEJ ÖSSZETEVŐINEK TÁPLÁLKOZÁSI ÉRTÉKE. 20.1. Víz, ásványi anyagok és nyomelemek a tejben. 20.1.1. A víz 20. FEJEZET A TEJ ÖSSZETEVŐINEK TÁPLÁLKOZÁSI ÉRTÉKE 20.1. Víz, ásványi anyagok és nyomelemek a tejben 20.1.1. A víz A víz a földi élet egyik legalapvetőbb feltétele, mert oldószerként reakcióközeg és szállítóanyag

Részletesebben

Azzá lettél, amit ettél..!

Azzá lettél, amit ettél..! Azzá lettél, amit ettél..! Ismerd fel! Fogadd el! Változtass! A kombuchagomba-tea, a papaya és a szerves jód gyógyászati alkalmazásának lehetőségei Prof. Dr. Török Szilveszter BEVEZETŐ Ez a kis füzet az

Részletesebben

Dr. Rath sejttápanyagprogram

Dr. Rath sejttápanyagprogram Dr. Rath sejttápanyagprogram Termékismertető Dr. Rath Health Programs B.V. 2 Dr. Rath Health Programs B.V. A Dr. Rath Sejttápanyagprogram: Étrend-kiegészítés a sejtek egészségéért Örömmel üdvözöljük Önt

Részletesebben

Extrém fizikai terhelésnek kitett katonai állomány keringési és élettani vizsgálata

Extrém fizikai terhelésnek kitett katonai állomány keringési és élettani vizsgálata ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM BOLYAI JÁNOS KATONAI MŰSZAKI KAR KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLÁJA Dr. Kohut László Extrém fizikai terhelésnek kitett katonai állomány keringési és élettani vizsgálata

Részletesebben

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010.

FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. FOGYASZTÓI TÁJÉKOZTATÓ FÜZETEK 3. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem 2010. Táplálkozás, élelmiszer-választás, ajánlások és fogyasztóvédelem Írta: dr. Dömölki Ferencné Roszáné,

Részletesebben

15% Az új verzió! Testépítés 2.0. Mi Alexey Lesukov aktuális edzésterve? Konkrét étrend a kockás hasadért! Hogyan kell jól turmixot készíteni?

15% Az új verzió! Testépítés 2.0. Mi Alexey Lesukov aktuális edzésterve? Konkrét étrend a kockás hasadért! Hogyan kell jól turmixot készíteni? Az egyetlen táplálék kiegészítő márka spenót kivonattal, mellyel garantáltan hatszor gyorsabban növekednek izmaid. Magazin 2012/2 www.peakman.hu www.peakshop.hu Az új verzió! Testépítés 2.0 Mi Alexey Lesukov

Részletesebben

Dr. Gothárd Csaba. Geoterápia. Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe. Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke

Dr. Gothárd Csaba. Geoterápia. Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe. Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke Dr. Gothárd Csaba Geoterápia Nyomelemek és ásványi anyagok élettani szerepe Vitaminok és egyéb kiegészítő tápanyagok élettani értéke Tartalomjegyzék 1. Bevezető 1.1. Ásványi anyagok és nyomelemek 1.2.

Részletesebben

Fiatalodjunk Peptidekkel!

Fiatalodjunk Peptidekkel! 1 Fiatalodjunk Peptidekkel! Bőr és haj reprodukciója természetesen! Életminőség javítása Nobel-díjra jelölt felfedezés 2010 Világújdonság Magyarországon! Exkluzív klub tagja lehet most ingyenesen! 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

EXPERIENCE THE NEW LOOK OF QUALITY! A MINÔSÉG ÚJ ARCA!

EXPERIENCE THE NEW LOOK OF QUALITY! A MINÔSÉG ÚJ ARCA! EXPERIENCE THE NEW LOOK OF QUALITY! A MINÔSÉG ÚJ ARCA! KATALÓGUS 2012 TARTALOM Chrome Line 6-11 Fehérjék 12-27 Étkezést helyettesítô, teljes értékû 28-35 formulák Tömegnövelôk 36-45 Zsírégetôk 46-53 Energizálók

Részletesebben

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Szerkesztette: Kozák János ÁLLATTENYÉSZTÉS

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Szerkesztette: Kozák János ÁLLATTENYÉSZTÉS A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Szerkesztette: Kozák János ÁLLATTENYÉSZTÉS DE AMTC AVK 2007 HEFOP 3.3.1 P.-2004-06-0071/1.0 Ez a kiadvány a Gyakorlatorientált

Részletesebben

ORIJEN FEHÉRFÜZET. A biológiai szükségleteknek megfelelő állateledel koncepciója

ORIJEN FEHÉRFÜZET. A biológiai szükségleteknek megfelelő állateledel koncepciója A biológiai szükségleteknek megfelelő állateledel koncepciója CHAMPION PETFOODS LP 9503-90 Avenue Morinville, Alberta Canada, T8R 1 K7 www.championpetfoods.com Tartalomjegyzék 1 AZ EVÉS ANATÓMIÁJA...........................................................

Részletesebben

Édesen egészséges. egészséges

Édesen egészséges. egészséges Édesen egészséges egészséges Mi is az a nyírfacukor? A nyírfacukor egy fehér, édes, kristályos szénhidrát. Egy természetes cukorféle, melyet eredetileg nagy tömegben a nyírfából vontak ki Finnországban.

Részletesebben

A Grapefruit mag kivonat

A Grapefruit mag kivonat A Grapefruit mag kivonat Miért a Grape Vital terméket válassza? TOP 4 Az egyetlen eredeti Grapefruit mag kivonat koncentrátum a világon, amely 1. vírus, 2. baktérium, 3. gombaölő és 4. sporicid* hatással

Részletesebben

Táplálék kiegészítôk. Kiegészítô adatok Ásványi anyagok 1 db tabletta (2 db tabletta)

Táplálék kiegészítôk. Kiegészítô adatok Ásványi anyagok 1 db tabletta (2 db tabletta) Az egészség alapja a megfelelô táplálkozás. A modern mezôgazdaság módszerei mára sajnos jelentôsen kimerítették az egykor ásványokban gazdag talajt, így többé nem számíthatunk arra, hogy táplálékunk tökéletesen

Részletesebben

101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ

101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ 101 MÓDSZER A FIATALSÁG MEGŐRZÉSÉHEZ TARTALOM : BEVEZETÉS...5 1. FEJEZET...7 Természetes élelmiszerek fogyasztása...7 2. FEJEZET...13 Élénkítő gyakorlatok...13 3. FEJEZET...22 A természetes szépség...22

Részletesebben

www.szaffinafuszerkonyhaja.com VEGÁN TANFOLYAM

www.szaffinafuszerkonyhaja.com VEGÁN TANFOLYAM VEGÁN TANFOLYAM Minden jog fenntartva. A könyv szerzői jogvédelem alatt áll. Másolni, továbbítani tilos! Készült: 2011 5. Mire van szüksége a szervezetnek? Mi az amit, az egészséges test megkíván? Amire

Részletesebben

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS

DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS DOKTORI (Ph.D.) ÉRTEKEZÉS Bártfai Liza Mosonmagyaróvár 2014 2 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLEMISZERTUDOMÁNYI KAR MOSONMAGYARÓVÁR ÉLELMISZERTUDOMÁNYI INTÉZET UJHELYI IMRE ÁLLATTUDOMÁNYI

Részletesebben

Táplálkozási alapismeretek

Táplálkozási alapismeretek Táplálkozási alapismeretek 2 Tartalomjegyzék BEVEZETİ... 3 1. SZÉNHIDRÁTOK... 4 Mi történik a szénhidrátokkal a szervezetben?... 4 A szénhidrátok fajtái... 4 Cukoralkoholok... 4 Mennyi szénhidrátot fogyasszunk?...

Részletesebben

George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell

George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell Frequently Asked Question Gyakran feltett kérdések George D. Birkmayer (MD, PhD) Minden, amit a NADH-ról (koenzim 1-ről) tudni kell A fordítás alapja az alábbi kiadvány: George D. Birkmayer: All About

Részletesebben

SISEL TERMÉK LEÍRÁSOK

SISEL TERMÉK LEÍRÁSOK SISEL TERMÉK LEÍRÁSOK Tartalomjegyzék Age Reversal SlenderPop nyalókak Étrendkiegészítők Izom-izületi ápolók Testsúlycsökkentők Öregedés gátlók Bőrápolás Hajápolás Fogápolás Természetes fürdőtermékek Otthonápolás

Részletesebben

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS

A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Apor Vilmos Katolikus Főiskola Természettudományi és Matematikai Intézet 2600 Vác, Konstantin tér 1-5. A METABOLIKUS X SZINDRÓMA ÉS PREVENCIÓS LEHETŐSÉGEI, FÓKUSZBAN A LAKTO-VEGETARIANIZMUS Konzulens:

Részletesebben

Súlyfelejtő verseny, akkor nyer, ha veszít!

Súlyfelejtő verseny, akkor nyer, ha veszít! Súlyfelejtő verseny, akkor nyer, ha veszít! Légy Te a legnagyobb vesztes! Kellemes közérzet és még KÉSZPÉNZT is nyerhet! Manapság minden ember ki van téve a XXl. századra jellemző környezeti hatásoknak.

Részletesebben

Június szépe: Jonka Bánszky-Todoranova

Június szépe: Jonka Bánszky-Todoranova www.dimag.hu GYÓGYHÍR 2013. június VIII. évfolyam 6. szám 48 oldalon interaktív tartalommal www.gyogyhir.hu magazin 6 tipp allergia ellen Egészség Szelíd változás: a menopauza Gyógyhír konyha A probiotikumok

Részletesebben

Mikroalga, az élet forrása...

Mikroalga, az élet forrása... Mikroalga, az élet forrása... Az algák mítosza Egy japán ember évente átlagosan 10 kg tengeri algát fogyaszt. Jól teszi-e? Valószínűleg igen, mert köztudott, hogy a világon Japánban a legmagasabb az átlagéletkor!

Részletesebben