Szerkesztette: Bognár Péter. Egyszemélyes ellátó egységek ellátási stratégiáját súlyos állapotú gyermek sérültek esetén.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szerkesztette: Bognár Péter. Egyszemélyes ellátó egységek ellátási stratégiáját súlyos állapotú gyermek sérültek esetén."

Átírás

1 Az OMSz Mentőmotoros Szolgálatának Gyermek Súlyos Sérült Eljárási Rendje Szerzők: Jóváhagyta: Írta: Bognár Péter, Ferge László, dr. Korcsmár Péter, Szilágyi Mihály, dr. Valastyán Péter, Varsányi Zoltán Szerkesztette: Bognár Péter dr. Temesvári Péter orvos igazgató Kiadás dátuma: Érvényesség ideje: Vonatkozik: JOGOK: Az Országos Mentőszolgálat Mentőmotoros egységeire Az eljárásrend az Országos Mentőszolgálat Mentőmotoros Szolgálának, valamint a Magyar Mentőmotor Alapítvány szellemi terméke. Bármilyen nemű terjesztése, másolása, engedély nélküli felhasználása illetve megjelentetése szigorúan tilos! Célok: Az eljárás rend leírja: Egyszemélyes ellátó egységek ellátási stratégiáját súlyos állapotú gyermek sérültek esetén. Továbbá meghatározni: A sérült gyermek kimentésének szabályait a társszervek kiérkezése elött, az elsődleges vizsgálat valamint az azonnali beavatkozások lépéseit, a kiérkező mentőerőkkel történő közös feladatok ellátásának lépéseit.

2 Háttér: A Mentőmotoros Szolgálat egységei (továbbiakban Motor, Robogó) szükség esetén a kárhelyre érkezve, egyedüli ellátóként kezdik meg a sérült ellátását, lehetőség szerint a helyszínen lévő laikus segítőkkel. Mivel a részfeladatok, a többszemélyes mentőegységektől eltérően, ilyen esetben nem delegálhatóak, ezért fontos meghatározni egy olyan szisztematikus vizsgálati és ellátási sémát, amivel a sérült a legjobban jár, és az egészségkárosodás mértéke legjobban csökkenthető. Az ellátás feltétele a motor és a robogó speciális eszköz parkja is, amely a következőket kell tartalmaznia: Egyszerű légútbiztosítás, lélegeztetés és oxigenizálás eszközei Igel Mobil oxigén palack Kézi Ambu szívó (Yankuaer, azaz durva szívó is) Pean Tourniquett QuickClot Combat géz ARS Needle Decompression Kit Bolin Chest Seal szelepes 2db T-POD medence rögzítő KTD X-Collar Monitorizálás eszközei (LifePak12/15, LifePak1000 AED) Emeltszintű légút RSI felszerelés Tartalom: Első teendők a helyszínen Elsődleges vizsgálat és ellátás Gyors traumás vizsgálat Kimentés, rögzítés, ellenőrző vizsgálat és végleges ellátás Súlyos állapotú sérült tranaszportja Mellékletek

3 Első teendők a helyszínen A káresemény helyszínére érve első teendő az alábbiakról (5 kérdés) meggyőződni: Biztonságos-e a helyszín? A mentőmotoros biztonsága mellett, a mentőmotor felszerelésével (poroltó) biztonságossá tehető? Mi volt a baleseti mechanizmus? A baleseti mechanizmus alapján, milyen sérülésekre következtethetünk? Traumás gyermek sérült esetén a gyermekbántalmazás lehetősége is merüljön fel, mint nagy erejű sérülési mechanizmus. A baleseti mechanizmus mértékét, a gyermek méretéhez, súlyához mérjük fel. Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására? Szükséges-e további mentőerő, társszervek értesítése, további mentőegységek riasztása? Speciális gyermekellátó egységek (Gyermek MOK, Gyermek ROKO) szükségessége? Minden mentéshez szükséges eszköz rendelkezésre áll-e? Amennyiben a helyszín nem biztonságos (pl. égő autóroncs), és úgy ítéljük meg, hogy a mentőmotoros biztonságával a sérült eltávolítható a veszélyzónából, akkor a sérült eltávolítása minél hamarabb meg kell kísérelni (azonnali kimentés), törekedjünk Rautek-féle műfogás alkalmazása mellett, a sérültet kívül helyezni a veszélyzónából. Biztonságos helyszín esetén a motorból az alábbi felszerelést kell a helyszínre vinni: Combtáska X-Collar O2 palack Piros táska (nagy bajos táska) Elsődleges Vizsgálat és Ellátás: Ahogy a sérültet megközelítjük az alábbiakról nyerhetünk információt: Mozog, kiabál? - Eszméleténél van (AV); Nem mozdul? - Eszméletlen(PU) OMG pozitív/negatív Első felméréskor, gondoljunk rá, hogy a gyermekek, képesek különösen nyugodtan viselkedni nagyobb sérülés esetén is. (riasztó tünet) Látható nagy vérzés körülötte? Van-e szembetűnő végtagot érintő durva deformitás? Mérjük fel a potenciális laikus segítők számát Nagy vérzés esetén első feladatunk a kontrollálható vérzés csillapítása, Tourniquett, QuickClot Combat géz használatával AVPU - megszólítás X-Collar felhelyezése (ha van segítő akkor MILS)

4 A leírtak szerint járjunk el, akkor is ha a sérült ülve, vagy állva fogad és a baleseti mechanizmus indokoltá teszi. Amennyiben a gyermek gyerekülésben van, és az elsődleges vizsgálat alapján, nem találunk olyan eltérést, ami azonnali beavatkozást vagy alaposabb rögzítést igényel, a gyermeket, a gyerekülést felhasználva, head block-kal kiegészítve rögzítsük a gyerekülésben. A nyakrögzítés és X-Collar felhelyezésének szabályai megegyezőek a felnőtt sérült esetén leírt teendőkkel, de gondoljunk rá, hogy a gyermek testi adottságai eltérőek. Feje, nagyobb a testéhez képest, a nyaki gerince is könnyebben sérülhet. Ezért X-Collar felhelyezésének elhagyásáról a felnőtt sérült ellátásnál leírt szempontok mellett is, csak alaposan megfontolt esetben tekinthetünk el. Röntgen eltérés nélküli nyaki gerinc sérülés. (SCIWORA) Beszorult sérült esetén a sérült kimentése egyedül vagy laikusok segítségével abban az esetben indokolt, ha az első vizsgálat közben felmerülő ABC problémákat, a sérült feltalálási helyén (pl. autóroncs) nem tudjuk kezelni. Ez esetben törekedjünk, hogy a sérültet biztonságos helyre, 360 fokos körüljárhatóságra törekedve emeljük ki a roncsból, lehetőleg minél több laikus bevonásával, MILS és X-Collar alkalmazása mellett. Bármilyen jellegű mozgatás előtt az X-Collar kerüljön fel a sérültre. Ha a sérült nem hanyatt fekszik, X-Collar felhelyezése után lehetőleg MILS alkalmazása mellett a hátára kell fordítani. Bármilyen beavatkozás esetén a beavatkoztás hatékonyságát újra ellenőrizzük. Fej rögzítése után, az Elsődleges tájékozódáskor, a sérült gyermek inadekvált válasz adása, nem biztos, hogy ABC instabilitásra utal. (félelem, korának megfelelő sajátosság, gütyögés) Törekedjünk, nyugodtan, a gyermek által érthető módon kommunikálni. A - légút Légutak átjárhatóságának vizsgálata: Hallható-e bármilyen kóros légzési hang, horkolás, szörcsögés? Látható-e a légutakból ürülő vér, egyéb váladék? Amennyiben igen, egyszerű légútbiztosító eszközzel (8 éves kor alatt 1 db NPA) légutat biztosítunk, szükség esetén légúti leszívást alkalmazunk (lásd. Mentőmotoros Szolgálat Légútbiztosítási Szabványos Eljárási Rend).

5 B - légzés, C - keringés Légzés-keringés vizsgálata Pulzoxyméter felhelyezése Amennyiben a sérült eszméletlen és légzése, keringése (10 másodperces vizsgálat) nincsen, a sérültet a lehető leghamarabb helyezzük vízszintes testhelyzetbe szükség esetén Rautek-féle műfogással távolítsuk el a gépjárműből és járjunk el az OMSZ Mentőmotoros Szolgálat Egyszemélyes Gyermek Újraélesztés Eljárási Rendje szerint. Figyelembe véve az ITLS újraélesztésről szóló ajánlását. A betegre 100%-os rezervoáros oxigén maszkot helyezünk, nagy áramlással (9-12l/min) Amennyiben a sérült lélegeztetési igénye felmerül, lásd. Mentőmotoros Szolgálat Légútbiztosítás Szabványos Eljárási Rendje Perifériás pulzust, számát, elnyomhatóságát vizsgáljuk, ha nincs, centrális pulzust nézünk Gondoljunk arra, hogy a bradycardia gyermekeknél a hypoxia jele lehet. CRT-t vizsgálunk: vizsgálata a mellkason történjen (3 másodperc nyomás után felengedés) ABC instabilitás esetén: ICS értesítése a sérült megfelelő szintű szállítása és elhelyezése céljából. A gyermek normál értékei, életkorok szerint: Kor <30 nap 5 év 14 év Légzésszám 30/min 20/min 14/min Szívfrekvencia 130/min 100/min 70/min (1 és 10 éves kör között a normális szívfrekvencia 150-5xéletkor) Szisztolés vérnyomás értékei életkorok szerint: Kor Normál Minimális 0-1hó >60 Hgmm Hgmm 1-12hó 80 Hgmm 70 Hgmm 1-10 év 90+2xéletkor Hgmm 70+2x életkor Hgmm >10 év 120 Hgmm 90 Hgmm Gyors traumás vizsgálat Fej Fej megtekintése, zúzódások, sérülések, deformitások keresése Pupillák vizsgálata Nyak Sérülések keresése (nyaki vénák teltsége, trachea dislocatio nem meghatározó) Amennyiben X-Collar még nem került fel, C - gerinc vizsgálat

6 Mellkas Vizsgáljuk a beteg mellkasát, ehhez szükség esetén a beteg ruházatát a kellő mértékben eltávolítjuk, levágjuk. Látható-e zúzódás, vérzés, deformitás, áthatoló sérülés? Látható-e légzésben oldal elmaradás, paradox légző mozgás? Gyermeknél a paradox légzőmozgás a kifáradás jele. Mellkas manuális vizsgálata: Két kezes technikával fájdalmat, deformitást, instabilitást, subcutan emphysemat, lépcsőképződést keresünk. Hallgatózás: mellkasát két ponton meghallgatjuk, szimmetriát keresve. Amennyiben egy oldalon láthatóan és hallhatóan a légzés elmarad, gondoljunk a PTX lehetőségére. Az eddigi vizsgálatok alapján ha az alábbiakat észleljük végezzünk mellkas detenzionálást: 1. Hemodinamikai instabilitás 2. Mellkasi érintettség (instabil mellkas, subcutan emphysema, ablakos bordatörés 3. Légzési hang hiánya, oldalkülönbség, vagy hypersonor légzési hang A mellkas detenzionálást, az ARS Needle Decompression Kit-tel végezzük, medioclav. vonal, II. bordaköz, alsóborda, felső szélénél a bőr fertőtlenítése után (lásd. 1 számú melléklet). Ha a PTX gyanú jelei nem láthatóak vagy a sérült detenzionálás után is lélegeztetésre szorul (Crash helyzet), lásd. Mentőmotoros Szolgálat Légútbiztosítás Szabványos Eljárási Rendje. Nyílt mellkasi sérülés esetén, ha szükséges alkalmazzunk vérzés csillapítást - QuickClot, nyílt mellkas sérülési zárásához - BCS-t (Bolin Chest Seal) (lásd. 1. számú melléklet). Has A ruházatát a kellő mértékben eltávolítjuk, levágjuk. Hasát megtekintjük, zúzódást, vérzést keresünk, kóros előredomborodást, sajka alakú elváltozást figyelünk, majd 4 quadránsban megtapintjuk. Vérzés esetén: vérzés csillapítás - QuickClot, egyéb vérzés csillapító eljárás Kiálló idegentest - gondoljunk az idegentest rögzítésére Medence A ruházatát a kellő mértékben eltávolítjuk, levágjuk. A medencét megtekintjük, amennyiben zúzódást, deformitásokat látunk, vagy a baleseti mechanizmusból következtetünk medencesérülésre, a medencét nem vizsgáljuk. Ellenkező esetben a medence szimmetriájának vizsgálata maximum 1 ujjas technikával történhet. Eltérés esetén, vagy ha a baleseti mechanizmus arra utal - gondoljunk T-POD medence őv felhelyezésére

7 Alsóvégtag A ruházatát a kellő mértékben eltávolítjuk, levágjuk. Deformitást, vérzést keresünk. Hosszú csöves csont deformitása esetén - gondoljunk KTD felhelyezésére Több laikus segítő esetén lehetőségünk van a húzás-ellenhúzással való rögzítésre, amit a kimentés ideje alatt a KTD felhelyezéséig fent kell tartani. D - idegrendszer Ha a beteg eszméleténél van (AV), oldaliságának vizsgálata 4 végtag mozgás vizsgálatával; ha eszméletlen (PU) fájdalom inger alkalmazásával történik. Alkalmazzunk KÉM vizsgálatot. Gyermek GCS 0-2 év 2év< Szemnyitás 4 Spontán 3 Kiáltásra Felszólításra 2 Fájdalomra 1 Nincs válasz Verbáls válasz 5 Megfelelően sír, mosolyog Megfelelő szavak, kifejezések 4 Sír Nem megfelel szavak 3 Nem megfelelő sírás Sírás, visítás 2 Nyögdécsel 1 Nincs válasz Legjobb motoros válasz 6 Megfelelően moozog Kéréseket végrehajt 5 Fájdalmat lokalizál 4 Flexiós elhúzás 3 Flexio - decorticalt 2 Extensio - decerebalt 1 Nincs válasz Az eddigi felmerülő rögzítő beavatkozások elvégzéséhez, optimalizáljuk a sérült és az eszközök helyzetét. Az eszközök felhelyezésének sorrendje: Ha a sérültet mozgatnunk kell, és még nem került fel az X-Collar, akkor helyezzük fel Medence öv Sz.e: I.v/I.o line (fájdalom csillapítás) : Egy kísérlet után vagy azonnal IO. Folyadékpótlás (20ml/tkg krisztalloid bolus szükség esetén) KTD Kiálló idegentest rögzítése

8 Elsődleges vizsgálat: Megközelítés, vérzés keresés, sz.e. kimentés C Látható nagy vérzés? Durva deformitás? Tourniquett QuickClott AVPU Megszólítás X-Collar Ha van(nak) laikus segítő(k): MILS, sz.e. végtag húzása A Légút vizsgálat Légútbiztosítás kell? Légúti leszívás kell? NPA, OPA, Légúti leszívás B- C Légzés keringés vizsgálat NINCS CPR Pulzus, CRT,Pulzoxyméter Azonnali lélegeztetési igény? sz.e. kimentés 100% O2 maszk I-GEL

9 Gyors traumás vizsgálat Fej vizsgálat Zúzódás, deformitás, pupilla Nyak vizsgálat Sérülések keresése C - gerinc Ha még nincs, akkor X-collar Mellkas vizsgálat fptx gyanú jelei vérzés, áthatoló sérülés? Detenzionálás ARS QuickClot BCS Has vizsgálata vérzés, idegen test? QuickClot Sérült / Eszköz optimalizálás Sérüt mozgatás előtt X-Collar Medence vizsgálata Alsóvégtag vizsgálata deformitás deformitás sz.e. I.v./I.o. line, fájdalomcsillapítás T-POD KTD D Idegrendszer Ha van laikus, végtag húzása Oldaliság KÉM Idegentest rögzítés

10 Kimentés Fontos, hogy minél hamarabb a sérült ellátásához optimális helyzetet teremtsünk. A sérült biztonságos helyen, és 360 fokban körbe járható legyen. Erre akkor van lehetőség amikor a mentőmotoros mellé BLS vagy ALS szintű mentőegység érkezik, vagy kiérkezéskor már a helyszínen van. Kivétel: Ha a helyszin már nem biztonságos Keringés, légzés hiányában újraélesztést kezdünk Ez esetben azonnali kimentést végzünk Ha a sérült vizsgálata közben olyan ABC instabilitást találunk, aminek kezelése adott helyzetben nem megoldható Ebben az esetben minél több laikus beovánásával MILS és nyakrögzítő mellett végezzük a kimentést. Minden esetben törekedjünk a saját magunk védelmére és a sérült atraumatikus kimentésének kivitelezésére. Rögzítés A sérült gyermek relatív nagy testfelületéhez képest sokkal inkább hajlamos a kihűlésre, ezért a vizsgált után a ruházatot, takarjuk vissza, fejét takarjuk be. Gondoskodjunk lehűlés elleni védelemről. Mivel jelenleg nem mindig áll rendelkezésre minden immobilizációs eszköz a kiérkező mentőegységek részéről, ezért a sérült rögzítése lapáthordágyon, boardon adott esetben vakuum matracban is történhet. Ha több immobilizációs eszköz is rendelkezésre áll, lapáthordágy preferált. Lapáthordágyon a szállítás megengedett ha a fej rögzítése megoldott X-Collar fejrögzítővel, vagy egyéb alternatív megoldással (buborékfólia-henger, összetekert lepedő, Z hajtogatott papírtörlő csomag). Lapáthordágy hiányában a board-on vagy vakuum matracban rögzítsük a sérültet. Mozgatás előtt teljes gerinc, hát vizsgálata, vérzés, deformitás keresése. Súlyos állapotú sérültnél, kihülés-védelem buborékfóliával, ennek hiányában izolációs fóliával és takaróval.

11 Ellenőrző vizsgálat és végleges ellátás Kimentés után és ezt követő minden mozgatás után ellenőrző vizsgálatot végzünk. C - vérzés AVPU Vérzés csillapítás megfelelő? A - légút Légutak átjárhatóságának vizsgálata: B- légzés Hallható-e bármilyen kóros légzési hang, horkolás, szörcsögés? Látható-e a légutakból ürülő vér, egyéb váladék? Az egyszerű légútbiztosítás eszközei megfelelőek-e? Nyaki vénák telítettek-e? Látható-e légzésben oldal elmaradás, paradox légző mozgás? Légzési hangok vizsgálata 100%-os rezervoáros maszk, rezervoárja telítődik, ürül? Pulzoxyméter felhelyezése, szaturáció megítélése Amennyiben a sérült lélegeztetési igénye felmerül, lásd az OMSZ Mentőmotoros Szolgálat Légútbiztosítás Szabványos Eljárási Rendjét Amennyiben a beteg állapota romlott (oxigén adása mellett romló szaturáció, mással nem indokolható zavart tudat): Lélegeztetett sérült esetén gondoljunk a pozitív nyomású lélegeztetés közben kialakuló feszülő PTX-re Előzőleg mellkas detenzionált sérültnél gondoljunk rá, hogy a ARS kanül eltömődhetett Ebben az esetben a kiérkező mentőegység segítségével thoracostomia végzése indokolt, amennyiben a személyi és tárgyi feltételek adottak. C- keringés Perifériás pulzus tapintás Has körfogat növekedés KTD húzása megfelelő? Amennyiben nem történt meg I.v/I.o line biztosítása: Egy kísérlet után vagy azonnal IO. Folyadékpótlás (20ml/tkg krisztalloid bolus szükség esetén)

12 D - idegrendszer Pupillák vizsgálata Ha a beteg eszméleténél van (AV), 4 végtag mozgás vizsgálata; ha eszméletlen (PU), fájdalom inger alkalmazása mellett történik KÉM vizsgálat Vércukor mérés Pontos GCS megítélése E - egyéb sérülések keresése és beavatkozások A kiérkező mentőegységgel közösen végzünk: Monitorizálás (TPM) Volumen terápia, permisszív hipotenzió alkalmazása (fluid challenge: 250ml bólus) Rejtett sérülések keresése, sebellátás, rögzítés Szükség esetén fájdalom csillapítás Evisceratum ellátása Ha a mentőmotor helyszínre érkezésekor már jelen van ALS vagy BLS szintű mentőerő, ebben az esetben is a mentőmotor az egyszemélyes trauma eljárási rend szerint dolgozzon, kiegészülve, hogy sok beavatkozást delegálhat a helyszínen lévő mentőerőknek. Delegálható feladatok: Vérzés csillapítás (nyomókötés felhelyezése) Manuális fejrögzítés Ruházat levágása Végtag húzása Egyszerű légútbiztosítás NPA, OPA behelyezése Légúti leszívás Rezervoáros oxigén maszk felhelyezése Szükség esetén ballonos lélegeztetés (Igel behelyezése után) Idegentest rögzítés Medence öv felhelyezése KTD felhelezése Fontos, hogy a mentőmotoron található speciális felszereléseket (Igel, Tourniquett, Quick Clot Combat géz, ARS, BCS, X-Collar) a mentőmotorosnak kell használni, mivel ezen eszközök használatáról speciális képzést kapott. Emeltszintű légútbiztosítás Amennyiben az indikáció fenn áll, tekintettel a sérült súlyos sérüléseire, emeltszintű légútbiztosítás (RSI) szükséges. Emeltszintű légútbiztosítást a Mentőmotoros Szolgálat Légútbiztosítás Szabványos Eljárási Rendje szerint (Motor RSI) végezzük.

13 Mentőegységekkel közösen végzett feladatok Elsődleges vizsgálat és ellátás Kimentés Ellenőrző vizsgálat és végleges ellátás Vérzés AVPU A B C D E Thoracostomia RSI Rögzítés

14 Súlyos állapotú sérült transzportja Alapelv, hogy a súlyos állapotú ABC instabil sérültet alapvetően ESET/ROKO/Gyermek ROKO/MGK+Gyermek MOK/Helikopter szintű mentőegység szállítson a kórházba. BLS szintű mentőegység (Mgk/KIM) esetén amennyiben folyamatos orvos/mentőtiszti felügyeletet igényel a sérült állapota, a mentőmotoros, minden felszerelésével átül és elkíséri a beteget a kórházba. Ezen állapotok: Ahol az ABC instabilitás aktuálisan fenn áll Intubált lélegeztetett, relaxált sérült transzportja Maximum addig tartózkodhat a mentőautótól távol, amíg a mentőmotort biztonságos helyen elhelyezi (ha a helyszín nem lenne erre alkalmas). A beteg átadása után, a mentőegység a motorost és felszerelését visszaviszi a motorjához. Szállítás előtt a betegre helyezett eszközök rögzítése, beavatkozások működése ellenőrizendő: Head block rögzítése Rezervoáros O2 maszk illeszkedése Igel, tubus rögzítése ARS, BCS, thoracostomia Kiálló idegentest rögzítése Medence őv, KTD Iv. line, io. line vezetése Monitorizálás Rögzítés ellenőrzése Amennyiben a súlyos állapotú sérült folyamatos orvos/mt felügyeletet aktuálisan nem igényel, de állapotában bármikor változás állhat elő, a motoros a MGK mögött haladva kísérje a beteget átadásig. Probléma esetén megállnak és ellátást kezdenek. ALS szintű mentőegység (ESET/ROKO) esetén, amennyiben az egység vezetője kéri, illetve úgy ítéljük meg, a motoros az autó mögött haladva kísérje a beteget átadásig. Probléma esetén megállnak és ellátást kezdenek. Szállítás megkezdése előtt a célintézmény TETRA-n értesítendő, sérült állapota/sérülése, várható érkezés, diagnosztikus/szakember (pl. CT, idegsebész) igényről. A nem életmentő beavatkozásokat (sínezés, kötözés) a szállítás idejére kell halasztani. A mentőegység vezetője folyamatos ellenőrző vizsgálatot végez (5 percenként) a sérült állapotváltozásának felismeréséhez. Hosszabb idejű szállításnál végezzünk részletes (fejtől talpig) vizsgálatot.

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER

SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER SÚLYOS SÉRÜLT ELLÁTÁSA BOGNÁR PÉTER Első teendők a helyszínen Biztonságos-e a helyszín? Mi volt a baleseti mechanizmus? Hány sérült van? Szükség van-e kárhelyparancsnokra, kárhelyparancsnoki teendők ellátására?

Részletesebben

Országos Mentőszolgálat Mentőmotoros Szolgálat

Országos Mentőszolgálat Mentőmotoros Szolgálat Országos Mentőszolgálat Mentőmotoros Szolgálat Történelem Indulás 2005 augusztus 6-án próbaüzemmel a Balatonon déli partján elindult az első Magyar mentőmotor Jelenlegi telephelyek Motorok: 1, M0

Részletesebben

5.4. kompetencia tábla

5.4. kompetencia tábla 5.4. kompetencia tábla Légutak Lélegeztetés Betegellátás ALAP MÁ 5.2 MÁ 5.5 MT MO Átjárható légutat biztosítani eszköz nélkül Pharingeális eszközöket alkalmazni Supraglotticus eszközöket alkalmazni Endotrachealis

Részletesebben

Sérültellátás Gorove - Gőbl

Sérültellátás Gorove - Gőbl Sérültellátás 2015 Gorove - Gőbl Bevezetés A diasor kivonatosan ismerteti a súlyos sérültek mentőellátásban elterjedt (ITLS*) eljárást Az eljárásrend mentőegységre szabott, azonban szemléletileg minden

Részletesebben

Helyszíni. Túri Mihály Állomásvezető mtiszt. OMSZ D.A.R. Hmvhely

Helyszíni. Túri Mihály Állomásvezető mtiszt. OMSZ D.A.R. Hmvhely Helyszíni Sérültellátás Túri Mihály Állomásvezető mtiszt. OMSZ D.A.R. Hmvhely Áttekintés Bevezetés alapvetések Célok A sérült első megítélése A sérültvizsgálat második fázisa - a sérült részletes vizsgálata

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

ELSŐSEGÉLY DEO.2014/

ELSŐSEGÉLY DEO.2014/ ELSŐSEGÉLY DEO.2014/15 2015.11.10. 1 AKKOR RAJT.. 2015.11.10. 2 Az eszme régi ujvarosy.andrás@mentok.hu Ösztönös segítség Ókor-középkor végéig Alapvető anatómiai,élettani ismeretek nélkűl Vallási tilalmak

Részletesebben

Lehűlésvédelem Szabványos Eljárásrend

Lehűlésvédelem Szabványos Eljárásrend Az Országos Mentőszolgálat Szabványos Eljárási Rendje Lehűlésvédelem Szabványos Eljárásrend Szerzők: Jóváhagyta: Kiadás dátuma: 2014.02.06. Érvényesség ideje: Vonatkozik: Solténszky Mátyás, dr. Sóti Ákos

Részletesebben

Prehospitális traumás reanimatio: hol tartunk ma?

Prehospitális traumás reanimatio: hol tartunk ma? Prehospitális traumás reanimatio: hol tartunk ma? 2018 JászkutiÁkos, Bujdosó Ádám, PetróczyAndrás, Temesvári Péter, Hetzman T. László Magyar Légimentő Nonprofit Kft. Traumás halott? Akkor halott -1993:

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Csecsemő és gyermekápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 3 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

Johannita Segítő Szolgálat

Johannita Segítő Szolgálat Alapszintű elsősegély értékelő lap Neme: a) nő Életkora: b) férfi Csoportja: 1) Volt már elsősegélynyújtó képzésen? a) ha igen, milyen keretek közt és mikor:........ b) nem 2) Röviden indokolja meg, miért

Részletesebben

ALS Felnőtt emeltszintű újraélesztés Transzfúziológiai szintentartó tanfolyama. Dr. Cserjés Andrea SZTE SBO április Szeged

ALS Felnőtt emeltszintű újraélesztés Transzfúziológiai szintentartó tanfolyama. Dr. Cserjés Andrea SZTE SBO április Szeged ALS Felnőtt emeltszintű újraélesztés Transzfúziológiai szintentartó tanfolyama Dr. Cserjés Andrea SZTE SBO 2018. április Szeged Azokat a lépéseket foglalja össze, amelyek a sikeres újraélesztés esélyét

Részletesebben

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO

Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés. Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Újraélesztés idegentest aspiráció gyanúja esetén, vízalámerülés Dr. Pál Csilla MRE Bethesda Gyermekkórház AITO Vázlat Elsősegély idegentest aspirációja esetén Légúti idegentest emelt szintű ellátása Vízalámerülés

Részletesebben

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás

217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás 1. oldal 1. 100775 217 00 00 00 Elsõsegélynyújtás Az elsõsegély célja... az élet megmentése, megakadályozni a további egészségkárosodást, a tanácsadás, illetve elõsegíteni a gyógyulást. a kórházi ellátás

Részletesebben

Súlyos sérültek ellátása

Súlyos sérültek ellátása Háttér: Jelen eljárásrend célja a sérültek légimentésben történő egységes irányelvek mellett történő ellátása, az időorientált sérültellátás alapjának a megteremtése, ezáltal a mortalitás csökkentése.

Részletesebben

Alapszintű újraélesztés PBLS

Alapszintű újraélesztés PBLS ERC újraélesztési irányelv 2005 Gyermekek és csecsemők újraélesztése Szentirmai Csaba Magyar Reanimatios Társaság SE I. Gyermekklinika Alapszintű újraélesztés PBLS 1 1. Biztosítsa a segélynyújtó és a beteg

Részletesebben

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése

Az elsősegélynyújtás. Célja: Az élet megmentése. A további egészségkárosodás megakadályozása. A gyógyulás elősegítése Az elsősegélynyújtás Célja: Az élet megmentése A további egészségkárosodás megakadályozása A gyógyulás elősegítése A sérült vizsgálata A vizsgálat célja: Meg kell állapítani, hogy a sérült él-e vagy meghalt.

Részletesebben

Célkitőzések. A keringésmegállás etiológiája (2) A keringésmegállás etiológiája (1) A keringésleálláshoz vezetı út gyermekeknél

Célkitőzések. A keringésmegállás etiológiája (2) A keringésmegállás etiológiája (1) A keringésleálláshoz vezetı út gyermekeknél Célkitőzések A kritikus állapotú gyermek felismerése, vizsgálata (és kezelése) Szentirmai Csaba SE AITK, SE I. Gyermekklinika A kritikus állapotú gyermek felismerése A keringési- és a légzési jeleinek

Részletesebben

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával

BLS-segélynyújtói tanfolyam. Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával BLS-segélynyújtói tanfolyam Alapszintű újraélesztés (BLS) automatizált külső defibrillátor (AED) használatával Céljaink A tanfolyam végére minden résztvevő be tudja mutatni: eszméletlen személy vizsgálatát

Részletesebben

A prehospitális betegvizsgálat szabványos eljárásrendje

A prehospitális betegvizsgálat szabványos eljárásrendje Szerzők Jóváhagyta Háttér: A sürgősségi ellátás, és főként a prehospitális sürgősségi ellátás betegvizsgálatának folyamata elvében és céljait tekintve is számos elemében eltér a klasszikus belgyógyászati

Részletesebben

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes JAVÍTÁSI ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Központi

Részletesebben

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont

1. Sorold fel a túlélési lánc elemeit! 2 pont. 2. Sorold fel a klinikai halál jeleit! 7 pont ÍRÁSBELI MEGOLDÓ ÚJRAÉLESZTÉS TÉMAKÖRBŐL A csprt Név:.. Osztály:... 1. Srld fel a túlélési lánc elemeit! 2 pnt ( Helyes válasznként 0,5 pnt adható!) 1. Gyrs és szakszerű segélyhívás 2. Alapszintű elsősegély-nyújtási

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak www.szegedizoltan.hu Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett

Részletesebben

Súlyos sérült oktatás a Honvédkórházban, avagy híd a hospitális és prehospitális világ között

Súlyos sérült oktatás a Honvédkórházban, avagy híd a hospitális és prehospitális világ között Súlyos sérült oktatás a Honvédkórházban, avagy híd a hospitális és prehospitális világ között Dr. Hetzman T. László Dr. Erőss Attila MH EK Honvédkórház sok éve trauma centrum teljeskörű ellátó kapacitás

Részletesebben

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis

PTX. Mellűri folyadékgyülem. Thoracocentesis A sürgősségi diagnosztika és terápia alapjai a kisállat- Dr. Németh Tibor Ph.D tanszékvezető egyetemi docens Szent István Egyetem, ÁOTK Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika Sürgősségi esetek a kisállat-

Részletesebben

Sürgősségi lánc felépítése és működése

Sürgősségi lánc felépítése és működése Sürgősségi lánc felépítése és működése Konstantin-kereszt A mentés "Az Egészségügyi Törvény 94. -a szerint: ( 1 ) A mentés az azonnali egészségügyi ellátásra szoruló betegnek a feltalálási helyén, mentésre

Részletesebben

ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS. Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely

ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS. Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely ERC 2005. AJÁNLÁS LAIKUS ÁLTAL VÉGZETT FELNŐTT BLS Túri M. OMSZ D.A.R. Hmvhely OKTATÁS, MOTIVÁCIÓ -Rövid, lényegre törekvő didaktikai módszerek: Dr Ahmed Idris kísérlete (American Airlines, Texas Southwest.

Részletesebben

Dr.Szederjesi János 1

Dr.Szederjesi János 1 1 Dr.Szederjesi János MIT JELENT AZ, HOGY ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS? MI A TEENDŐ VESZÉLYHELYZETEKBEN? ELSŐSEGÉLYKÉSZLET www.atimures.ro www.elsosegelyhely.hu 2 olyan egészségügyi beavatkozás, segítségnyújtás,

Részletesebben

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu

Alapfokú elsősegélynyújtás. www.szegedizoltan.hu Alapfokú elsősegélynyújtás www.szegedizoltan.hu 1997. évi CLIV. törvény 5. (3)e, Mindenkinek kötelessége - a tőle elvárható módon - segítséget nyújtani és a tudomása szerint arra illetékes egészségügyi

Részletesebben

Kávészünet. Műfogások, eszközök a reanimációhoz Dr. Kassai Tamás. 2013. május 10 12. Országos Mentőszolgálat

Kávészünet. Műfogások, eszközök a reanimációhoz Dr. Kassai Tamás. 2013. május 10 12. Országos Mentőszolgálat Kávészünet 2013. május 10 12. Műfogások, eszközök a reanimációhoz Dr. Kassai Tamás kassai.tamas@baleseti.hu Magyar Gyermekmentő Alapítvány Országos Mentőszolgálat Péterfy Baleseti Központ Gyermek-traumatológia

Részletesebben

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam

European Resuscitation Council. Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam Alapszintű Újraélesztés (BLS) és Automata Külső Defibrillátor (AED) tanfolyam CÉLOK A tanfolyam végére a résztvevők képesek legyenek a következőkre: Eszméletlen beteg vizsgálata Mellkasi kompressziók és

Részletesebben

A London környéki légimentők gyakorlatából importálva

A London környéki légimentők gyakorlatából importálva A London környéki légimentők gyakorlatából importálva Nincs többféle RSI Válogatott pre-hospitalis ellátók: Kis csapat (40 körül) Számonkérhető oktatás Számonkérhető ellátás Elvárható dokumentációs fegyelem

Részletesebben

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila

Elsősegélynyújtás. Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtás Nagy Ferenc, dr. Erőss Attila Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 3. előadás 2011. október 19. Elsősegélynyújtás Betegek / sérültek számára nyújtott azonnali ellátás, amíg

Részletesebben

Írta: dr. Kiss Domonkos, Szilágyi Mihály, Varsányi Zoltán. Szerkesztette: Bognár Péter

Írta: dr. Kiss Domonkos, Szilágyi Mihály, Varsányi Zoltán. Szerkesztette: Bognár Péter Az OMSz Mentőmotoros Szolgálatának Gyermek Újraélesztés Szabványos Eljárási Rendje Írta: dr. Kiss Domonkos, Szilágyi Mihály, Varsányi Zoltán Szerzők: Szakértette: Baranyi Krisztina, dr. Gesztes Éva, dr.

Részletesebben

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03.

A lépések 1. Shock. A lépések 3. A lépések 2. Gyermek reanimáció. Köszönöm megtisztelő figyelmüket 2012.03.03. Miért fontos? Reanimáció Újraélesztés Dr Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr Kalabay László egyetemi tanár 1 Alapfogalmak Eszköz nélküli újraélesztés

Részletesebben

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1.

Engedélyszám: 6195-11/2009-0003EGP Verziószám: 1. 1. feladat Új dolgozó kollégájának magyarázza el a beteg felvétel rendjét a sürgősségi osztályon, a triage kategória jelentőségét, megállapításának módját, mutassa be az első állapot felmérés során alkalmazható

Részletesebben

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens

Foglalkozási napló. Fogászati asszisztens Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Fogászati asszisztens (OKJ száma: 54 720 02) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Hannauer Péter SZTE SBO Szeged

Hannauer Péter SZTE SBO Szeged Az újraélesztés elmélete és gyakorlata Hannauer Péter SZTE SBO 2018.09.14 Szeged Kötelező olvasmány? Újraélesztés Bárki, bárhol találkozhat vele Orvostól elvárható segítség az ALS kompetencia! Forrás:

Részletesebben

Az újraélesztés aktualitásai Belgyógyászati kötelező szintentartó tanfolyam Székesfehérvár, 2014 március 28.

Az újraélesztés aktualitásai Belgyógyászati kötelező szintentartó tanfolyam Székesfehérvár, 2014 március 28. Az újraélesztés aktualitásai Belgyógyászati kötelező szintentartó tanfolyam Székesfehérvár, 2014 március 28. Pápai Imre Vezető mentőtiszt Országos Mentőszolgálat KDR-Fejér megye Európában minden 45. másodpercben

Részletesebben

Sürgősségi betegellátás gyermekkorban. Krivácsy Péter Gyermekgyógyász szintentartó tanfolyam

Sürgősségi betegellátás gyermekkorban. Krivácsy Péter Gyermekgyógyász szintentartó tanfolyam Sürgősségi betegellátás gyermekkorban Krivácsy Péter Gyermekgyógyász szintentartó tanfolyam 2014.11.13. Témák» Alapvető információk» Súlyos állapotú gyermek vizsgálatának alapjai» Terápiás szemléleti változások»

Részletesebben

Medical emergency team (MET) a betegbiztonság szolgálatában DR. KORCSMÁROS FERENC GRÓF TISZA ISTVÁN KÓRHÁZ SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY

Medical emergency team (MET) a betegbiztonság szolgálatában DR. KORCSMÁROS FERENC GRÓF TISZA ISTVÁN KÓRHÁZ SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY Medical emergency team (MET) a betegbiztonság szolgálatában DR. KORCSMÁROS FERENC GRÓF TISZA ISTVÁN KÓRHÁZ SÜRGŐSSÉGI BETEGELLÁTÓ OSZTÁLY Mottó: Az a legjobb újraélesztés amit el sem kell kezdeni! Miben

Részletesebben

Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP. Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:.

Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP. Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:. Egeszsegiigyi, Szochilis es Csah'idiigyi Miniszterium FELADATLAP Nev:. Vizsgat szervezo Intezet neve: Pontszam:. Elert eredmeny:. Maximalisan adhat6 pontszam: 1. irja Ie, milyen korkepre gondol es mit

Részletesebben

Betegvizsgálat a sürgősségi ellátásban Túri Mihály, Áll.vezető mentőtiszt tiszt OMSZ D.A.R. Hmvhely A-B-C-D-E séma Gyors állapotfelmérés: szisztematikusan Airways Breathing Circulation Disability Exposure

Részletesebben

Vitális paraméterek. a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentıszolgálat mentıápoló tanfolyamának jegyzete. Készítette: Erıss Attila Dr.

Vitális paraméterek. a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentıszolgálat mentıápoló tanfolyamának jegyzete. Készítette: Erıss Attila Dr. Vitális paraméterek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentıszolgálat mentıápoló tanfolyamának jegyzete Készítette: Erıss Attila Dr. Nagy Ferenc 2011. október 13. Vitális funkciónak a szervezet alapvető

Részletesebben

A súlyos sérült kórházon kívüli ellátása

A súlyos sérült kórházon kívüli ellátása A súlyos sérült kórházon kívüli ellátása Az Országos Mentőszolgálat Módszertani útmutatója Készítette: Dr. Márton Erzsébet, Dr. Gorove László Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. A sérültvizsgálat első fázisa

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés. 2342-06 Intenzív betegellátás modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Felnőtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló szakképesítés. 2342-06 Intenzív betegellátás modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Újraélesztés - BLS. Nagy Ferenc

Újraélesztés - BLS. Nagy Ferenc Újraélesztés - BLS Nagy Ferenc Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentőszolgálat Elsősegélynyújtó Tanfolyam Mentőápoló Tanfolyam 2. előadás 2011. október 5. Az előadás az European Resuscitation Council BLS

Részletesebben

Súlyos sérülésekhez társuló vérzés ellátása - európai ajánlás

Súlyos sérülésekhez társuló vérzés ellátása - európai ajánlás Súlyos sérülésekhez társuló vérzés ellátása - európai ajánlás 2010 - Nardai Gábor, Péterfy Kórház, Baleseti Központ XI. Magyar Sürgősségi Orvostani Kongresszus, 2010 Debrecen Súlyos sérülésekhez társuló

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak Számos felmérés bizonyítja, hogy a laikusnak is fontos megtanulnia az újraélesztés (reanimáció) alapfogásait. Tegyük

Részletesebben

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő

Foglalkozási napló. Építő- szállító- és munkagép-szerelő Foglalkozási ló a 20 /20. tanévre Építő- szállító- és munkagép-szerelő (OKJ száma: 34 52 ) szakma gyakorlati oktatásához 4. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának

Részletesebben

Szekunder / Intenzív transzport HEMS eljárásrend

Szekunder / Intenzív transzport HEMS eljárásrend Szekunder / Intenzív transzport HEMS eljárásrend Szerzők Dr. Bukor Barbara, Dr. Szalóki Nándor, Dr. Bodnár Judit, Dr. Petróczy András, Dr. Hetzman T. László Dr. Hetzman T. László orvos igazgató Jóváhagyta

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Betegkísérő szakképesítés Logisztikai eljárások, betegszállítás modul. 1. vizsgafeladat november 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Betegkísérő szakképesítés Logisztikai eljárások, betegszállítás modul. 1. vizsgafeladat november 16. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Tanulságos esetek gyermekmentés során. Krivácsy Péter dr. Országos Mentőszolgálat

Tanulságos esetek gyermekmentés során. Krivácsy Péter dr. Országos Mentőszolgálat Tanulságos esetek gyermekmentés során Krivácsy Péter dr. Országos Mentőszolgálat Mit is jelent a gyermekmentés 0-18 év közötti betegek sürgősségi ellátása a mentés szervezett keretein belül Első eset 8

Részletesebben

Prehospitális analgézia

Prehospitális analgézia Prehospitális analgézia HEMS eljárásrend Szerzők Jóváhagyta Verzió / dátum v1.1 2014.1.15. Érvényes 2014.12.31. Vonatkozik JOGOK Bevezető: Dr. Petróczy András, Dr. Erőss Attila Dr. Hetzman T. Lászó orvos

Részletesebben

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal

Protokoll. Protokoll a gépi lélegeztetésről tőrténő leszoktatásról. Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal . A DOKUMENTUM CÉLJA Az intenzív osztályokon ápolt betegek lélegeztetési idejének optimalizálása. 2. A DOKUMENTUM HATÁLYA Szegedi Tudományegyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet valamennyi

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17.

AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17. AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK MUNKAVÉDELMI KOCKÁZATAI CÍMŰ KONFERENCIA SOROZAT Pécs, 2011. november 17. Az egészségügyi munkahelyeken leggyakrabban használatos gépek, berendezések, eszközök, technológiák, és

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Mentőápoló szakképesítés. 2479-06 Állapotfelmérés modul. 1. vizsgafeladat. 2013. október 07.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Mentőápoló szakképesítés. 2479-06 Állapotfelmérés modul. 1. vizsgafeladat. 2013. október 07. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

Ki kicsoda? Normál paraméterek. Gyermek kis felnőtt!!! Egyszerűbben - pulzusszám. Vérnyomás 2011.04.01. RR syst min.

Ki kicsoda? Normál paraméterek. Gyermek kis felnőtt!!! Egyszerűbben - pulzusszám. Vérnyomás 2011.04.01. RR syst min. Ki kicsoda? Születéstől 1 hónapos korig 1 hó - 1 év csecsemő 1 3 kisded 3 14 év gyermek 14 20 ifjú ERC ALS és EPLS Instructor 2011 Mentőtiszt III. oktatás Gyermek kis felnőtt!!! Anatómiai, élettani különbségek

Részletesebben

Az újszülöttek ellátása Széll András

Az újszülöttek ellátása Széll András Az újszülöttek ellátása Széll András Peter Cerny Alapítvány Az újszülöttellátás célja A cardiorespiratoricus adaptatio elősegítése Az adaptatiót zavaró tényezők kiküszöbölése A megzavart adaptatio élettani

Részletesebben

HEMS oktatási anyag Szerzők

HEMS oktatási anyag Szerzők Prehospitális FAST vizsgálat (Focused Assessment with Sonography in Trauma) HEMS oktatási anyag Szerzők Dr. Sóti Ákos Jóváhagyta Verzió / dátum v1.1, 2015.4.14. Érvényes visszavonásig Vonatkozik JOGOK

Részletesebben

Reanimáció, Újraélesztés

Reanimáció, Újraélesztés Reanimáció, Újraélesztés Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Miért fontos? Naponta Magyarországon átlag 14

Részletesebben

2334-06 Intenzív ellátást igénylő betegek megfigyelése, monitorizálása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

2334-06 Intenzív ellátást igénylő betegek megfigyelése, monitorizálása követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A mentőegység által 45 éves keringési rendszer megbetegedésében szenvedő, kritikus állapotú férfi beteg érkezik az intenzív osztályra. Tanítsa meg a pályakezdő ápolótársának milyen eszköz nélküli

Részletesebben

Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan, a gyors beavatkozás sem segíthet: szívinfarktus ritmuszavarok elektrolit zavar oxigén ellátás zavara

Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan, a gyors beavatkozás sem segíthet: szívinfarktus ritmuszavarok elektrolit zavar oxigén ellátás zavara MIÉRT??? A hirtelen szívmegállás egy azonnali életveszélyt jelentő kórkép, amely gyors és szakszerű beavatkozások hiányában sőt ezek mellett is halálhoz vezethet. Az okok egy jelentős része visszafordíthatatlan,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A mellkas fizikális vizsgálata

A mellkas fizikális vizsgálata A mellkas fizikális vizsgálata Vizsgálómódszerek Inspectio = megtekintés Palpatio = tapintás Percussio = kopogtatás Auscultatio = hallgatózás Inspectio Mellkas alakja Mellkas kitérése Jellemző eltérések

Részletesebben

ELSSEGÉLY - útmutató

ELSSEGÉLY - útmutató ELSSEGÉLY - útmutató Menthívás: Tel: 104 vagy 112 Mikor? Életveszély, vagy gyanúja (eszméletlen, súlyos vérzés, stb.); Baleset, sérülés, Mérgezés Ers fájdalom, (pl. Fulladásérzés) Nehézlégzés; Égési sérülések:

Részletesebben

Az intraosszeális fúró használata a prehospitális és hospitális gyakorlatban. Kovács Mihály Speeding Kft.

Az intraosszeális fúró használata a prehospitális és hospitális gyakorlatban. Kovács Mihály Speeding Kft. Az intraosszeális fúró használata a prehospitális és hospitális gyakorlatban Kovács Mihály Speeding Kft. Az intraosszeális rendszer Az IO felfedezése: Drinker 1916-tól Tocatins 1936-tól kísérletek nyulak

Részletesebben

Sérült rögzítés és csomagolás

Sérült rögzítés és csomagolás Sérült rögzítés és csomagolás HEMS eljárásrend Szerzők Jóváhagyta Verzió / dátum v1.2 2015.3.25. Érvényes 2016.12.31. Vonatkozik JOGOK Dr. Hetzman T. László, Dr. Dubóczki Zsolt, Kurucz Zoltán Dr. Hetzman

Részletesebben

Triage alfa, béta, gamma... omega. Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály

Triage alfa, béta, gamma... omega. Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály Triage alfa, béta, gamma... omega Bognár Zsolt Heim Pál Gyermekkórház Sürgősségi Betegellátó Osztály Feladatok alfa: allokáció béta: besorolás, osztályozás gamma: kritikus állapotú beteg ellátásában

Részletesebben

ÚJRAÉLESZTÉS. CSMEK Hódmezővásárhely- Makó SBO Magyar Resuscitatios Társaság ALS, EPLS Dr. Lóczi Gerda 2015.09.19

ÚJRAÉLESZTÉS. CSMEK Hódmezővásárhely- Makó SBO Magyar Resuscitatios Társaság ALS, EPLS Dr. Lóczi Gerda 2015.09.19 ÚJRAÉLESZTÉS CSMEK Hódmezővásárhely- Makó SBO Magyar Resuscitatios Társaság ALS, EPLS Dr. Lóczi Gerda 2015.09.19 Hogyan kell jól újraéleszteni? VÁLASZ: Úgy, hogy el se kezdjük. kórházon belüli keringésmegállás

Részletesebben

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története

13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1. Az elsősegélynyújtás és a mentőellátás története 13.1.1.01. Mikor alakult meg a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület (BÖME)? a.) 1887 b.) 1890 c.) 1913 d.) 1937 13.1.1.02. Melyik állítás NEM igaz

Részletesebben

Gyermekek és csecsemık újraélesztése. Szentirmai Csaba SE AITK

Gyermekek és csecsemık újraélesztése. Szentirmai Csaba SE AITK Gyermekek és csecsemık újraélesztése Szentirmai Csaba cs.szentirmai@gmail.com SE AITK Alapszintő újraélesztés PBLS Különbségek Felnıttek: primaer cardialis ok VF (85%) asystole Gyermekek: légzési ok hypoxia-hypercarbia

Részletesebben

KATASZTRÓFA MEDICÍNA. Dojcsák Zsolt mentőtiszt

KATASZTRÓFA MEDICÍNA. Dojcsák Zsolt mentőtiszt KATASZTRÓFA MEDICÍNA Dojcsák Zsolt mentőtiszt 1 Fogalmi meghatározások Katasztrófa Olyan tömeges baleset, ahol az egészségügyi, műszaki és környezeti károk felszámolásához a területi közigazgatási egység

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 3728-10 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 3728-10 Mentés-mentéstechnika követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat A helyi tűzoltóság felkérése alapján az Ön feladata, hogy a hatékonyabb együttműködés érdekében előadás keretében tájékoztassa a tűzoltókat a sérült kimentéséről, rögzítéséről, a szállítás során

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 11 MENTŐÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 11 MENTŐÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 11 MENTŐÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről

Részletesebben

Tabáni Rockünnep - Skorpio 40 Mentési Terv I. Mentési terv célja: II. Riasztási terv. III. Az egészségügyi mentés

Tabáni Rockünnep - Skorpio 40 Mentési Terv I. Mentési terv célja: II. Riasztási terv. III. Az egészségügyi mentés Tabáni Rockünnep - Skorpio 40 Mentési Terv I. Mentési terv célja: Mindenki számára megismerhetővé teszi a tömeges balesetek, katasztrófák egészségügyi felszámolásának lépéseit. A szervezésben, mentésben

Részletesebben

2. Mi a Rapid Sequence Intubation (RSI)?

2. Mi a Rapid Sequence Intubation (RSI)? 2. Mi a Rapid Sequence Intubation (RSI)? Az RSI a potenciálisan telt gyomrú betegek sürgősségi intubálása, szigorú rend szerint végrehajtva, a folyamat során kerülve a ballonos-maszkos lélegeztetést. Háttér:

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2418-06 Sürgősségi beavatkozások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2418-06 Sürgősségi beavatkozások követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Magyarázza el szakmai gyakorlaton lévő ápoló tanulóknak a fájdalom megfigyelésének, mérésének módszerit és a sürgősségi ellátás során alkalmazott fájdalomcsillapítási lehetőségeit! - a fogalom

Részletesebben

Égési sérült ellátása

Égési sérült ellátása Égési sérült ellátása HEMS eljárásrend Szerzők Jóváhagyta Verzió / dátum v1.2 2015.3.25. Érvényes 2016.12.31. Vonatkozik JOGOK Definíciók Égés: a szervezetet érő hő okozta károsodás, ami a kültakaró sérülése

Részletesebben

A reakcióképtelen beteg (Dr. Berente Ágnes, Dr. Zentay Attila)

A reakcióképtelen beteg (Dr. Berente Ágnes, Dr. Zentay Attila) 1 A reakcióképtelen beteg (Dr. Berente Ágnes, Dr. Zentay Attila) A biztonságos helyszínen a földön fekvő, nem mozgó, nem beszélő beteghez térdelve vizsgáljuk a beteg reakció készségét. (részletesen ld.

Részletesebben

INTENZÍV OSZTÁLYOS KÉZIKÖNYV

INTENZÍV OSZTÁLYOS KÉZIKÖNYV INTENZÍV OSZTÁLYOS KÉZIKÖNYV Készítette: Dr. Lovas András Intubáció Ellenőrizte: SZTE ÁOK AITI Intenzív Terápiás Kerekasztal Kiadva: 2015.05.01. Jóváhagyta: prof. Dr. Molnár Zsolt tanszékvezető egyetemi

Részletesebben

Giotto:Lázár feltámasztása, Assisi

Giotto:Lázár feltámasztása, Assisi Újraélesztés elmélet és gyakorlat a rehabilitációs osztályon Dr.Matesz István Giotto:Lázár feltámasztása, Assisi Újraélesztés elmélet és gyakorlat a rehabilitációs osztályon Az újraélesztés nem hely és

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁST IGÉNYLŐ ÁLLAPOTOK Dr. Burány Béla, Dr. Göbl Gábor, Dr. Sóti Ákos Országos Mentőszolgálat MIRŐL LESZ SZÓ? Sürgős szükség Riasztó tünetek Alapszintű újraélesztés Félautomata defibrillátor

Részletesebben

Szabad légútbiztosítás, lélegeztetés a sürgősségi állapotokban központi oktatási programja

Szabad légútbiztosítás, lélegeztetés a sürgősségi állapotokban központi oktatási programja 2010. Szabad légútbiztosítás, lélegeztetés a sürgősségi állapotokban központi oktatási programja az alap, közép, emeltszintű, valamint felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel, egészségügyi főiskolai végzettséggel

Részletesebben

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek

Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Reanimáció Újraélesztés Sürgős esetek Dr. Sirák András Családorvos, mentőorvos Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Tanszékvezető: Dr. Kalabay László egyetemi tanár Sirák Reanimáció 1 Miért fontos?

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Megfigyelés-tünetfelismerés modul. 1. vizsgafeladat március 10.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Megfigyelés-tünetfelismerés modul. 1. vizsgafeladat március 10. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

TRIAGE KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT

TRIAGE KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT TRIAGE KÓRHÁZI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Dr. Szokoly Miklós Ph. D Orvos Igazgató Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ Dr. Aradi Petra Ph. D BME MOGI Budapest, 2015. október 17. A BK-ban

Részletesebben

Koraszülött és újszülött szállítás. Dr. Nagy Andrea DEOEC Gyermekklinika

Koraszülött és újszülött szállítás. Dr. Nagy Andrea DEOEC Gyermekklinika Koraszülött és újszülött szállítás Dr. Nagy Andrea DEOEC Gyermekklinika Mozgó Intenzív Osztály mnicu Összetétele: Nagy gyakorlatú intenzíves szakasszisztens Neonatológiában jártas orvos Mentőgépkocsivezető

Részletesebben

A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei

A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei A Jegyzék 32. sorszáma szerint kiadott mentőápoló szakképesítés szakmai (vizsgáztatási) követelményei I. A szakképesítés Országos Képzési Jegyzékben szereplő adatai 1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport

Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport Tételsorok a különbözeti és osztályozó vizsgákhoz 2010/2011 egészségügyi szakmacsoport 11. évfolyam ÁLLAPOTMEGFIGYELÉS -- ELMÉLET Bokor: Általános ápolástan és gondozástan Dr. Orbán Lászlóné: Váladékok

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Elsı ellátás-elsısegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat január 18.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés Elsı ellátás-elsısegélynyújtás modul. 1. vizsgafeladat január 18. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

A helyszíni légútbiztosítási technika megválasztását meghatározó tényezık A szabad légutat fenyegetı heveny tünetek (légzési nehezítettség/elégtelensé

A helyszíni légútbiztosítási technika megválasztását meghatározó tényezık A szabad légutat fenyegetı heveny tünetek (légzési nehezítettség/elégtelensé A helyszíni légútbiztosítás algoritmusa Alternatív légútbiztosítási technikák alkalmazása a helyszínen Dr. Zentay Attila 2010. A helyszíni légútbiztosítási technika megválasztását meghatározó tényezık

Részletesebben

Beteg/sérült előrejelzése, átadása, segélykocsi hívása a prehospitális gyakorlatban

Beteg/sérült előrejelzése, átadása, segélykocsi hívása a prehospitális gyakorlatban Szerzők: Szakmai lektor: Jóváhagyta: Beteg/sérült előrejelzése, átadása, segélykocsi hívása a prehospitális gyakorlatban Szabványos Eljárásrend Dr. Sajtos Erika, Dr. Hetzman T. László, Dr. Erőss Attila,

Részletesebben

A tömeges kárhely felszámolásának prehospitalis aspektusai. Dr Pápai György Országos Mentőszolgálat Orvos-igazgató

A tömeges kárhely felszámolásának prehospitalis aspektusai. Dr Pápai György Országos Mentőszolgálat Orvos-igazgató A tömeges kárhely felszámolásának prehospitalis aspektusai Dr Pápai György Országos Mentőszolgálat Orvos-igazgató A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.

Részletesebben

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban

Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban Fókuszált ultrahangvizsgálat gyermekkorban DrGőblGergely, SE AITK II.Gyermeksürgősségi Kongresszus Budapest 2017.09.15. POCUS = Pointof careultrasound Betegágy melletti UH-vizsgálat Fókuszált UH-vizsgálat

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs tevékenység terapeuta, Fogászati asszisztens szakképesítés Első ellátás-elsősegélynyújtás modul

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Rehabilitációs tevékenység terapeuta, Fogászati asszisztens szakképesítés Első ellátás-elsősegélynyújtás modul Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben