Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak. www.szegedizoltan.hu"

Átírás

1 Alapfokú elsősegélynyújtás betegszállítóknak

2

3 Állapot felmérés Biztonság!!! Rángatózik igen fejvédelme nem Van-e erős külső vérzés csillapítani (a vérzés súlyossága? Esetleges rejtett sebek, belső vérzés?) Bőr állapota kipirult, Sápadt, Hideg, Nyirkos / verejtékes,

4 Állapot felmérés Átjárható légutak, Belégzés, C keringés, idegrendszer, Egész test egész eset.

5 Alapszabályok 1. Szisztematikus, nem felcserélhető sorrend, 2. Bármelyik szinten probléma van, meg kell oldani, 3. A megoldás a legegyszerűbb eszközzel, 4. Figyeljük a beteget.

6 Az elsősegélynyújtó teendői Biztonság!!! Reagál?(mekkora a baj?) igen nem segítségkérés légzés ellenőrzése

7 Légutak szabaddá tétele. (Fejbillentés/állemelés)

8 Légzés ellenőrzése

9 Van normális légzése Mentő hívás (104) Stabil oldalfektetés

10

11 C Keringés felmérése Van-e erős külső vérzés Bőr állapota Sápadt, Hideg, Nyirkos / verejtékes, csillapítani Fektetés

12 idegrendszer változásai Zavartság jelei (cukorbeteg, alkohol, drog, gyógyszer, sérülés, stb.) Fájdalom (abban az esetben, ha hirtelen alakul ki) - fej, - mellkas, - has. Nyugalomba helyezés, fektetés.

13 Egész test, egész eset Információ kérés az ápoló/átadó személyzettől! Mi történt? Ismert betegség, gyógyszer hatás és érzékenység, stb. Szemtanú(k)?

14 Kérdés? 5 perc Szünet

15 Állapot felmérés Átjárható légutak, Belégzés, C keringés, idegrendszer, Egész test egész eset.

16 Sebek, sebellátás Mechanikus sebek: - szúrt - metszett - vágott - zúzott - harapott - lőtt Kémiai sebek: savak-lúgok. Kezelése az égési sérülésekkel egyezik meg. tünetek: fájdalom, vérzések (nagy ütemű vérzés v. nem!) terápia (vérzéscsillapítás, pozicionálás, shock-os beteg, sebtoilette - ÖNVÉDELEM) Járhat törésekkel.

17 Ízületi és csontsérülések Rándulás, Ficam, Törés, Zárt Nyílt Tünetek (fájdalom, duzzanat, stb.) Ellátás

18

19 Bukósisak eltávolítása Az egyik segélynyújtó térdeljen a sérült feje mögé, és mindkét kezével rögzítse a fejet, úgy hogy a vállak fölött megfogja a sisak karimáját. Ezután maga felé, gyakoroljon rá enyhe húzást. (ez a lépés megegyezik a nem eszméletlen motoros sérült fejének rögzítésével)

20 Bukósisak eltávolítása A másik segélynyújtó kikapcsolja a bukósisak rögzítő csatját. (előfordulhat, hogy a sisakban "légzsák" van, akkor azt is le kell engedni) Ezután térdeljen a sérült mellé, és kulcsolja át úgy a tarkóját, hogy hüvelykujja a sérült alsó állkapcsán, többi ujja pedig hátul a nyakán, tarkóján legyen. Folyamatos, enyhe tolásban kell a fejet tartani! Ezzel a másik segélynyújtó átvette a fej rögzítésének szerepét.

21 Bukósisak eltávolítása Az első segélynyújtó, óvatosan húzza le a sérült fejéről a sisakot (ügyeljünk arra, hogy az orrban elakadhat a sisak). Miután félretette, a társától vegye át a fej tartását, és Esmarch- Heiberg féle műfogással biztosítson szabad légutat.

22 Bukósisak eltávolítása A másik segélynyújtó végezze el a további szükséges vizsgálatokat (természetesen ebben az esetben eltekintünk a gerinc vizsgálatától, mivel gerincsérültként kezeljük).

23

24 Esmarch-féle műfogás 1. A beteg feje mögül a mindkét oldali állkapocsszögletre helyezett ujjainkkal és hüvelykujjainkkal az állat fogjuk körül! 2. Ujjainkkal - az állkapocsra gyakorolt nyomás révén - az állkapcsot toljuk előre, hüvelykujjainkkal eközben nyissuk ki a szájat! 3. Egyik kezünkkel ezt a helyzetet rögzítsük, a másikkal a száj-garatüreget tisztítsuk ki, ha azt a helyzet megkívánja!

25 Esmarch-féle műfogás

26 Kérdés? 5 perc Szünet

27 Állapot felmérés Átjárható légutak, Belégzés, C keringés, idegrendszer, Egész test egész eset.

28 Légúti idegentest eltávolítása Hirtelen jelentkező tünetek, Tipikus élethelyzethez kapcsolható,

29 Légúti idegentest eltávolítása Enyhe szűkület: - hangadás van, - hallható légzés, - erőteljes köhögés, - légzésre koncentrál - jellegzetes testtartás

30 Légúti idegentest eltávolítása Súlyos szűkület: - hangadás nincs - légzési hang nincs - eszméletlenség

31 Légúti idegentest eltávolítása Enyhe szűkület esetén - köhögésre bíztatás - hát határozott ütögetése (5x)

32 Légúti idegentest eltávolítása Súlyos szűkület esetén - hát határozott ütögetése (5x) - hasi lökés (5x) - hasi lökés után mindig kórházi megfigyelés szükséges! - eszméletvesztés esetén mellkaskompresszió!

33 Állapot felmérés Átjárható légutak, Belégzés, C keringés, idegrendszer, Egész test egész eset.

34 Termikus traumák I: bőrpír, fájdalom. II: I. fok+ hólyagok. III. II. fok+ a hólyagok kifakadnak, mélyen a szövetek felé terjed. III. fok+ szenesedés.

35 Terápia: Termikus traumák hűtés min. 20 -ig!!! Beleégett, ragadt ruhadarabokat kiszedni tilos! Hólyagok kiszúrása tilos! A sebet lazán, sterilen bekötözni!

36 Állapot felmérés Átjárható légutak, Belégzés, C keringés, idegrendszer, Egész test egész eset.

37 Gyakori belgyógyászati kórképek Ájulás, eszméletlenség: olyan alváshoz hasonló állapot, amely során a beteg sem mechanikai, sem hang ingerekkel nem ébreszthető, Mellkasi fájdalom, Allergia, Stroke, Cukorbetegség, Epilepsia, Áramütés.

38 idegrendszer vizsgálata Stroke tünetek keresése (arc, kar, beszéd) IDŐFAKTOR! Ellátás

39 Cukorbetegség

40 Epilepsia Agyműködés átmeneti, rohamokban jelentkező zavara. Izmok akarattól független ismételt összehúzódása, elernyedés. Kiterjedhet az egész testre (GM), vagy csak testrészre (PM). Spontán oldódik - legtöbbször.

41 Epilepsia Tünetek: légzés átmenetileg szünetel, arcszín változás!, utána horkoló. Ellátás

42 Áramütés Biztonságos helyszín!?! Tünetek (áramjegy, eszmélet, sebek, stb.) Ellátás, és sz.e kórházi megfigyelés!

43 Állapot felmérés Átjárható légutak, Belégzés, C keringés, idegrendszer, Egész test egész eset.

44 Mérgezések Biztonságos a helyszín? (tűzoltóság?) Gyakori mérgezések (CO, CO2, sav-lúg, gyógyszer) Tünetek (Toxicológia 06/ ) Aspecifikus ellátás

45 Kérdés? Most nincs szünet

46 Állapot felmérés Átjárható légutak, Belégzés, C keringés, idegrendszer, Egész test egész eset.

47 Köszönöm a figyelmet

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS JEGYZET ÖSSZEÁLLÍTOTTA: NYESTE ZSOLT 2007 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ...3 A MENTŐHÍVÁSRÓL...4 HOGYAN REAGÁLJUNK, HA MEGKÜLÖNBÖZTETŐ JELZÉSEIT HASZNÁLÓ JÁRMŰVEL TALÁLKOZUNK?...5 A BALESETI

Részletesebben

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea

Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Csecsemő és kisgyermek elsősegélynyújtási segédanyag szülők részére 2014 Összeállította: Horváth Katalin Andrea Tartalom Gondolkodás és tevékenység a helyszínen...3 Tájékozódás a baleset helyszínén...3

Részletesebben

1.4. Autóból kiszálló utasa a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, a nagy fájdalom miatt nehezen mozgatja.

1.4. Autóból kiszálló utasa a havas úton megcsúszott, elesett. A sérült jobb felkarja duzzadt, deformált, a nagy fájdalom miatt nehezen mozgatja. Elsősegély Nyújtás 1. A" tételsor 1.1. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A földön ülő kerékpáros lábszárán, hátul, roncsolt seb látható. A seb erős sugárban, lüktetve vérzik. 1.2. Személyautóval

Részletesebben

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sürgős esetek. (Sürgős belgyógyászati kórképek)

Mit tegyünk, ha. -Sorozat- Sürgős esetek. (Sürgős belgyógyászati kórképek) -sorozat- Rosszullétek SZTE-ÁOK Magatartástudományi Intézet Szeged Mit tegyünk, ha -Sorozat- Sürgős esetek () A Mit tegyünk, ha sorozat füzetei elsősorban a laikus társadalom tájékoztatása céljából készültek!

Részletesebben

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok)

A közúti elsősegélynyújtás tételsora. (kérdések és válaszok) A közúti elsősegélynyújtás tételsora (kérdések és válaszok) A vizsgán minden vizsgázónak kötelező bemutatnia: - Eszméletlen sérült ellátását; - Az életjelenségek vizsgálatát; - Lélegeztetést. 1. Balesetet

Részletesebben

1. Két személygépkocsi ütközött, az egyik sérült kizuhant az ütközéskor, az útpadkán fekszik, mozdulatlan, furcsán, hörögve veszi a levegıt.

1. Két személygépkocsi ütközött, az egyik sérült kizuhant az ütközéskor, az útpadkán fekszik, mozdulatlan, furcsán, hörögve veszi a levegıt. A Tételsor Ne feledd: Minden esetben gumikesztyő használata és mentıhívás (104)!!!! I. (erıs vérzés) 1. Közúti balesetnél állt meg segítséget nyújtani. A bal karját fájlaló, földön ülı kerékpáros Iábszárán

Részletesebben

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára

ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS Egészségügyi szakdolgozók számára 3. RÉSZ ROSSZULLÉTEK 2 TOVÁBBKÉPZÉSI FÜZETEK A tananyag szerzői: Erdélyi Gábor Hornyák István Horváth Károlyné Mátrai István dr.

Részletesebben

Fritúz Gábor, Diószeghy Csaba, Gőbl Gábor A Magyar Resuscitatiós Társaság vezetőségének ad hoc BLS munkacsoportja

Fritúz Gábor, Diószeghy Csaba, Gőbl Gábor A Magyar Resuscitatiós Társaság vezetőségének ad hoc BLS munkacsoportja A Magyar Resuscitatiós Társaság 2011. évi felnőtt alapszintű újraélesztési (BLS), valamint a külső (fél)automata defibrillátor (AED) alkalmazására vonatkozó irányelve Fritúz Gábor, Diószeghy Csaba, Gőbl

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE Nyt. szám: Eü 118/404. sz. példány EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK, ELSŐSEGÉLYNYÚJTÁS A HARCTÉRI ÉLETMENTŐ KATONÁK RÉSZÉRE SEGÉDLET MAGYAR HONVÉDSÉG EGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT EGÉSZSÉGÜGYI FŐNÖKSÉGI KIADVÁNYA 2013

Részletesebben

TUDNUNK KELL, mert... Amit a gyermekek sürgősségi ellátásáról egy felnőtt háziorvosnak tudni kell...

TUDNUNK KELL, mert... Amit a gyermekek sürgősségi ellátásáról egy felnőtt háziorvosnak tudni kell... TUDNUNK KELL, mert... Amit a gyermekek sürgősségi ellátásáról egy felnőtt háziorvosnak tudni kell... (Dr. Molnár Péter) 200. április 6. a munkánk során bármikor találkozhatunk sürgősségi ellátásra szoruló

Részletesebben

Telefonon jön a segítség

Telefonon jön a segítség II. évfolyam 10. szám, 2002. október www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Telefonon jön a segítség Vasárnap 24 órás ügyeleti szolgálatban voltam a Misszió Egészségügyi Központban.

Részletesebben

EGÉSZSÉGTAN ÓRAVÁZLATOK 6. osztály Az emberi test változásai

EGÉSZSÉGTAN ÓRAVÁZLATOK 6. osztály Az emberi test változásai Az emberi test változásai Az emberi test felépítése, szerkezete és működése minden ember esetében azonos. Az emberi test négy testtája: fej, nyak, törzs, végtagok. Külső határa a bőr. A szilárdítást a

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002. Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0002 Amíg kiér a mentő: életmentési ismeretek laikusoknak Számos felmérés bizonyítja, hogy a laikusnak is fontos megtanulnia az újraélesztés (reanimáció) alapfogásait. Tegyük

Részletesebben

Elsősegély. Mentők száma Kisebb sebek bekötése

Elsősegély. Mentők száma Kisebb sebek bekötése Elsősegély Újonccserkész Táborverő Portyázó Honfoglaló Egyéb Saját címed, adataid Mentők száma Kisebb sebek bekötése Elsősegély alapok Baleset bejelentése Apró sérülések: Szálka, orrvérzés, vízhólyag Napszúrás,

Részletesebben

A súlyos sérült kórházon kívüli ellátása

A súlyos sérült kórházon kívüli ellátása A súlyos sérült kórházon kívüli ellátása Az Országos Mentőszolgálat Módszertani útmutatója Készítette: Dr. Márton Erzsébet, Dr. Gorove László Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 2. A sérültvizsgálat első fázisa

Részletesebben

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24.

Elsősegélyverseny 5-6. osztályosoknak iskolaiversenyek.hu 2014. 2. forduló beküldési határidő: 2014.03.24. FIGYELEM! AZ EREDETI SZÖVEGET MINDIG AZ ONLINE FELÜLETEN SZÜKSÉGES ELLENŐRIZNI. A PDF FORMÁTUM ÉS A TÉNYLEGES FELADAT SZÖVEGE KÖZÖTT NÉMI ELTÉRÉS ELŐFORDULHAT! 14.2.1. A kültakaró és sérülései 14.2.1.1.

Részletesebben

MÉRGEZÉSI ESETEK, ELSİSEGÉLY

MÉRGEZÉSI ESETEK, ELSİSEGÉLY BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL NÉPEGÉSZSÉGÜGYI SZAKIGAZGATÁSI SZERVE MÉRGEZÉSI ESETEK, ELSİSEGÉLY Ebben a fejezetben győjtöttük össze az elsısegéllyel kapcsolatos tudnivalókat, melyeket három részre

Részletesebben

MUNKAANYAG. Maurer Miklósné. A leggyakoribb gyermekbetegségek, tünetei, kezelése, az elsősegélynyújtás, balesetek

MUNKAANYAG. Maurer Miklósné. A leggyakoribb gyermekbetegségek, tünetei, kezelése, az elsősegélynyújtás, balesetek Maurer Miklósné A leggyakoribb gyermekbetegségek, tünetei, kezelése, az elsősegélynyújtás, balesetek (törések, égések, csípések) és ellátásuk A követelménymodul megnevezése: Általános pedagógiai asszisztensi

Részletesebben

Egészségmegőrző, életviteli és Kompetencia alapú oktatási programok

Egészségmegőrző, életviteli és Kompetencia alapú oktatási programok Egészségmegőrző, életviteli és Kompetencia alapú oktatási programok A képzés ideje: 2009. október 29. (csütörtök) 9:00-13:00 óra A képzés helye: Huszár Panzió és Étterem (Sárospatak, Kazinczy út. 3.) Az

Részletesebben

Mielőtt orvoshoz fordulnánk.

Mielőtt orvoshoz fordulnánk. EMERGENCY SERVICE Kft. 1138.Budapest, Árva u.22. 1555 Bp., Pf.:16 Telefon/ Fax: 06-1-201-1237 E-mail: info@emergencyservice.hu Web: www.emergencyservice.hu R e n d e z v é n y b i z t o s í t á s - O r

Részletesebben

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás

Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Műtéti beleegyező nyilatkozat és tájékoztatás Alulírott..(szül. hely és idő:.) jelen nyilatkozat aláírásával tanúsítom, hogy engem dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész és audiológus szakorvos mint a műtétet

Részletesebben

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei. A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése

Szentendre Város Egészségügyi Intézményei. A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése Szentendre Város Egészségügyi Intézményei TÁMOP-6.1.2-/A-09/1-KMR-2010-0138 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok A cukorbetegség és szövődményeinek megelőzése Mottó: Alattad a föld, feletted

Részletesebben

FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT!

FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! FONTOS! KÉRJÜK, ŐRIZZE MEG A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT! A Caboo biztonságos használata Kérjük, használat előtt alaposan olvassa át az útmutatót, különös tekintettel a biztonságos hordozást szolgáló biztonsági

Részletesebben

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. A ló egészségügyi ellátása. A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok

MUNKAANYAG. Juhász Beáta. A ló egészségügyi ellátása. A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok Juhász Beáta A ló egészségügyi ellátása A követelménymodul megnevezése: Gondozási feladatok A követelménymodul száma: 1688-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-011-30 A LÓ EGÉSZSÉGÜGYI

Részletesebben

Tartalomjegyzék. www.vitapet.hu az állati jó egészségért 1

Tartalomjegyzék. www.vitapet.hu az állati jó egészségért 1 Tartalomjegyzék Elıszó... 2 1. Légy óvatos!... 3 2. Klinikai vizsgálat, alapértékek... 3 3. Autóbaleset, esés... 5 4. Kötések... 5 A fedıkötés...5 Nyomókötést...6 Szorítókötéssel NE...7 5. Eszméletvesztés...

Részletesebben

SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014

SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014 SÁNDOR IMRE DÍJ OMA MELLÉKLET OCTOBER 6, 2014 MELLÉKLET KÖZLEMÉNYEK Lezárult a Nagy Elsősegély Teszt Van még fejlődnivaló az elsősegélynyújtás terén Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány a Nagy Elsősegély

Részletesebben

Mi fenyegeti a gyerekeket?

Mi fenyegeti a gyerekeket? II. évfolyam 7. szám, 2002. július www.misszio.hu Misszió Világ regionális egészségvédelmi havilap Mi fenyegeti a gyerekeket? A nyári hónapokban általában ugrásszerûen megszaporodnak a gyermekbalesetek.

Részletesebben

GyermekLÉT. Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek. 2013/1. szám

GyermekLÉT. Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek. 2013/1. szám GyermekLÉT GyermekLÉT Gyermekegészségügyi Információs Magazin Szülőknek A Házi Gyermekorvosok Egyesülete és az EDUVITAL Nonprofit Egészségnevelési Társaság (EDUVITAL NET) közös digitális kiadványa Gyermekegészségügyi

Részletesebben

AMIT A CSÍPŐPROTÉZISRŐL TUDNI ÉRDEMES -Betegtájékoztató-

AMIT A CSÍPŐPROTÉZISRŐL TUDNI ÉRDEMES -Betegtájékoztató- AMIT A CSÍPŐPROTÉZISRŐL TUDNI ÉRDEMES -Betegtájékoztató- Kedves Olvasó! Napjainkban az átlagéletkor növekedése miatt egyre több embert érint az izületi kopás problémája. Ezzel együtt azoknak a száma is

Részletesebben