Kutatási jelentés. NKE Oktatási Iroda

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kutatási jelentés. NKE Oktatási Iroda"

Átírás

1 Kutatási jelentés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának, 2014 őszi alapkiképzés intenzív szakaszában résztvevő, elsőéves hallgatóinak véleményei alapján NKE Oktatási Iroda

2 Tartalomjegyzék 1. A kutatás módszertana Kutatási eredmények Szociodemográfiai adatok Eredmények a hallgatók egészére vetítve Eredmények szakok alapján Eredmények nemek szerint Szöveges hallgatói vélemények Vezetői összefoglaló... 39

3 1. A kutatás módszertana A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán a klasszikus, egyetemi oktatást megelőzi az alapkiképzés intenzív szakasza, az öthetes alapkiképzési időszak. A hallgatók számára itt kezdődik az a szakmai - szervezeti szocializáció, amely elengedhetetlen a hivatástudat kialakulásához, elmélyüléséhez. A tisztjelöltek által megfogalmazott vélemények, attitűdök megismerése segítséget jelent az egyetem vezetésének valamint a Kiképzési és Nevelési Osztály rendészeti kiképzőinek és gyakorlati oktatóinak abban, hogy vélemények figyelembevételével tervezzék a következő év alapkiképzési programját. A 2014/2015-ös tanévben az alapkiképzésben 231 fő vett részt. Közülük 190 hallgató töltötte ki hiánytalanul a kérdőívet, amely rendkívül magas, 82,25 %-os válaszadói hajlandóságot eredményezett. A minta eloszlásánál megfigyelhető aránytalanságok nem teszik lehetővé, hogy reprezentatív súlyozással a Katasztrófavédelem szak (a rövidítése: KVSZ) hallgatóinak véleményét figyelembe vegyük, így az ő válaszaik alapján messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. A Bűnügyi Igazgatási (BISZ) és a Rendészeti Igazgatási szakok (RISZ) hallgatóinak részvétele viszont elégséges ahhoz, hogy megfelelő szintű érvényességgel bíró eredményekhez jussunk. (1. táblázat) 1. táblázat. A kutatás reprezentativitása FÉRFI NŐ ÖSSZES Mintában Kitöltötte % Mintában Kitöltötte % Mintában Kitöltötte % BISZ 53 fő 47 fő 88,6% 43 fő 41 fő 95% 96 fő 88 fő 91,66% KVSZ 20 fő 7 fő 35 % fő 7 fő 35% RISZ 81 fő 70 fő 86,4% 34 fő 25 fő 73,5% 115 fő 95 fő 82,6% ÖSSZ 154 fő 124 fő 80,5% 77 fő 66 fő 85,7% 231 fő 190 fő 82,25%

4 2. Kutatási eredmények 2.1. Szociodemográfiai adatok A magas kitöltöttségi mutatók jó minőségű mintát eredményeztek a Bűnügyi Igazgatási valamint a Rendészeti Igazgatási szak esetében. Ugyanakkor a Katasztrófavédelem szak hallgatói nagyon alacsony arányban töltötték ki a kérdőíveket, így az ő esetükben eredményeik csak a tájékoztatás miatt kerültek az elemzésbe (1. ábra). A reprezentatív súlyozást követően a válaszadók karonkénti (2. ábra), nemenkénti eloszlása (3. ábra) megegyezik a hallgatói alapsokaság megoszlásával. 1. ábra. Az elemzés reprezentativitása, karonként (n=231) 2. ábra. A NKE RTK hallgatóinak karonkénti eloszlása (n=231)

5 3. ábra. Az elemzés reprezentativitása, nemenként (n=231) 2.2. Eredmények a hallgatók egészére vetítve Az elsőéves hallgatók háromnegyede (74%) gimnáziumi, egynegyedük szakközépiskolai érettségit szerzett (4. ábra). Mindkét iskolatípusnál megjelentek azok a tanulók is, akik rendészeti alapismeretek oktatásban részesültek középiskolai tanulmányaik alatt. Ők azok, akiknél már fiatal éveikben megkezdődött a szakmai - szervezeti szocializáció folyamata. 4. ábra. A hallgatók középiskolai végzettsége (n=190)

6 A diákok fizikai felvételire történő felkészülése meglehetősen kiegyensúlyozott képet mutat (5. ábra). Mivel csak az egyetemre bejutott tanulók alkották a válaszadók populációját, így feltételezhetjük, hogy többségük (akik nem, vagy csak néhány hetet készültek) eleve jó fizikai állapotban volt, hiszen különösebb felkészülés nélkül tudták teljesíteni az elvárt szinteredményeket. 5. ábra. A fizikai felvételire fordított idő (n=190) Az alapkiképzésen részt vettek kétharmada (65,1%) sok újat tanult, közel háromnegyedük úgy ítéli meg, hogy az itt eltöltött 5 hét elősegíti későbbi tanulmányait. Nagyon magas az oktatói segítőkészség pozitív megítélésének aránya (85,2%), amely hozzájárulhat ahhoz is, hogy a hallgatók közel fele (49%) szívesen részt venne felsőbb éves kiképzőként a jövőbeli gyakorlatokon. Ugyanakkor a hallgatók csaknem kétharmada (60,2%) kisebb-nagyobb mértékben, de hiányolta a valódi munkatapasztalat megszerzését. A fizikai igénybevételt a többség nem érezte megterhelőnek, ami a fizikai felvételire való felkészülést tekintve nem meglepetés. Pszichésen sem érezték teljesíthetetlennek az alapkiképzés 5 hetét a hallgatók, bár minden negyedik, ötödik résztvevő panaszkodott mentális megterhelésről (6. ábra).

7 6. Alapkiképzésről alkotott vélemények (n=190) A hallgatók nagyjából fele számolt be arról, hogy az alapkiképzés alatt volt holtpontja (53,9%). Ez elsősorban a bentlakásos időszakra tehető (7. ábra). Mivel az erre az időszakra vonatkozó ellátással a hallgatók döntő része elégedett volt (83%), a holtpont minden bizonnyal valami szubjektív tényezőnek köszönhető (8. ábra).

8 7. ábra. Mikor volt az első holtpontja? (n=105) 8. ábra. Az alapkiképzés intenzív szakaszának ún. bentlakásos időszakában elégedett volt az ellátással? (n=190)

9 Az alapkiképzés programjának összeállításakor fontos pedagógiai oka van a szigorú napirendnek illetve annak betartatásának is. Ennek megítélése természetesen eltérő a hallgatók között, bár többségük jól alkalmazkodott az újszerű kihívásokhoz. (9. ábra) 9. ábra. Az alapkiképzés napirendjének megítélése a hallgatók között (n=190) Az egyéb fegyelmezetlenségből eredő pluszfoglalkozásokon a hallgatók mindössze ötöde (21%) nem vett részt, ugyanakkor minden tízedik (10%) felelte azt, hogy naponta volt ilyen jellegű tevékenysége. 10. ábra. Részt vett-e napirenden kívüli, fegyelmezetlenségből adódó alaki foglalkozáson? (n=190)

10 Az alapkiképzés egyik fontos célja a fiatal tisztjelöltek közötti együttműködés alapjainak lefektetése illetve egy olyan szemlélet kialakítása, amely először tanulmányaik, majd később munkavégzésük alatt is segítségükre lesz. Az egymásért tenni akarás és tenni tudás értékeinek elmélyüléséről számoltak be a hallgatók az alapkiképzést követően (11. ábra). Négyötödük jobban alkalmazkodónak (86,6%), nagyjából ugyanennyien jobb csapatjátékosnak (83,3%) vallották magukat az alapkiképzést követően. A többségben nőtt a felelősségvállalás (72%) valamint lényegesen erősödött a kommunikációs készség (69,4%). 11. ábra. Hogyan fejlődtek egyes készségei az alapkiképzés alatt? (n=190) A hivatás kiválasztásánál, a pályán maradásnál fontos tényező, hogy a hallgató leendő munkavállaló azonosulni tudjon azokkal az értékekkel, amelyeket a testület illetve az egyetem a magáénak vall. Ezért különösen fontos, hogy azokra a szimbolikus eseményekre, amelyek alapvetően meghatározzák a tanulási folyamatot (évnyitó, alapkiképzés) milyen attitűddel gondol a hallgató.

11 Az alapkiképzésen résztvevő és a kérdőívet kitöltő állományra igaz: büszkék arra, hogy a NKE falain belül készülnek fel a felnőtt éveikre (12. ábra). Az alapkiképzés presztízsét és a vele szemben támasztott hallgatói elvárásokat jól mutatja az a tény, hogy még a tanévnyitó pozitív megítélését (53,9%) is túlszárnyalta az alapkiképzés befejezésének érzése (59,4%). 12. ábra. Büszkeség (n=190) A hallgatók kétharmadának (68%) biztosan önbizalmat adott az alapkiképzés (13. ábra), illetve változott az életszemlélete (69%) (14. ábra), négyötödének (81%) javult a fizikai állóképessége (15. ábra) 13. Mennyire növelte önbizalmát/önbecsülését az alapkiképzés? (n=190)

12 14. ábra. Hogy érzi, az alapkiképzés változtatott-e a korábbi életszemléletén? (n=190) 15. ábra. Mennyire fejlődött a fizikai állóképessége az alapkiképzésnek köszönhetően? (n=190) Az alapkiképzés alatt, a hallgatókkal kapcsolatba került parancsnokok, tanárok, hallgatói parancsnokok és előadók stílusa, hangneme megfelelő volt a diákok elismerően nyilatkoztak róluk. (16. ábra- 20. ábra)

13 16. ábra A parancsnokok (tagozatparancsnok, évfolyamparancsnokok, vezénylő) viselkedése, stílusa az alapkiképzés ideje alatt? (n=190) 17. ábra. A tanárok/oktatók viselkedése, stílusa az alapkiképzés ideje alatt? (n=190)

14 18. A hallgatói parancsnokok viselkedése, stílusa az alapkiképzés ideje alatt? (n=190) 19. Az elméleti órákon előadók hangneme? (n=190)

15 20. A gyakorlati órákon előadók hangneme? (n=190) Megoszlottak viszont a vélemények a szállás, az étkezési illetve a tisztálkodási lehetőségek megítélésének kérdésében. Mindhárom elemnél nagyobb az elégedetlenek aránya, mint az elégedetteké. Az alapkiképzéssel kapcsolatos fontos hallgatói kritika fogalmazódik meg ezekben a válaszokban. A szálláskörülményekkel a hallgatók harmada (33%) nem volt elégedett, ennél kevesebben (29%) voltak elégedettek (21. ábra). 21. A szálláskörülményekkel való elégedettség (n=190)

16 Az étkezési lehetőségekkel szemben is többen fogalmaztak meg kritikát (41%), bár ebben az esetben a negatív vélemény az utolsó három hétnek szólt (22. ábra), hiszen az alapkiképzés intenzív szakasza ún. bentlakásos időszakának ellátása pozitívabb megítélést kapott. 22. Az étkezési lehetőségekkel való elégedettség (n=190) A tisztálkodási lehetőségeket az állomány több mint egyharmada (39%) tüntette fel kedvezőtlen színben, velük szemben csak minden negyedik hallgató volt elégedett (27%). (23. ábra) 23. A tisztálkodás lehetőségekkel való elégedettség (n=190)

17 2.3. Eredmények szakok alapján A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának elsőéves hallgatói három - szakok alapján elkülöníthető alpopulációt alkottak, akik a kutatás mintavételi kereteit jelentették. Mivel a mintaeloszlás nagyon aránytalan, reprezentativitás biztosítására a saját szak tekintetében volt lehetőség. Ennek következtében az eredmények a Katasztrófavédelem szak (továbbiakban KVSZ) hallgatók esetében csak tájékoztató jellegűek (alacsony elemszám és kitöltöttségi mutató miatt). A Rendészeti Igazgatási szak (továbbiakban RISZ) valamint a Bűnügyi Igazgatási szak (továbbiakban BISZ) elsőéves hallgatói megfelelő létszámban vettek részt a felmérésben, magas kitöltöttségi mutatót produkáltak, így jó minőségű mintához jutottunk - az ő véleményeik szempontjából a felmérés reprezentatív. A két szak hallgatóinak alapkiképzéssel kapcsolatban megfogalmazott attitűdjei hasonló tendenciák mentén rajzolódnak ki. Összehasonlításra ezért nem, viszont önmagukban szakok szerint elemezve alkalmasak arra, hogy későbbi pályakövetési kutatásoknál felhasználhatóak legyenek az eredmények. Az alábbi ábrák ( ábra) diagramok formájában ábrázolják a hallgatók véleményét (szakok alapján). Az áttekinthetőség miatt a hallgatók attitűdjeit százalékos formában tüntettük fel. 24. ábra. Fizikai felkészülés a felvételire (szakok szerint) (n=190)

18 25. ábra. Az alapkiképzés elősegíti a további tanulmányaimat (szakok szerint) (n=190) 26. ábra. Az alapkiképzésen sok újat tanultam (szakok szerint) (n=190)

19 27. ábra. Az oktatóim sokat segítettek az alapkiképzés alatt (szakok szerint) (n=190) 28. ábra. Valódi munkatapasztalatra tettem szert (szakok szerint) (n=190)

20 29. ábra. Szívesen vennék részt később felsőbbéves kiképzőként a gyakorlatokon (szakok szerint) (n=190) 30. ábra. Fizikailag megviselt (szakok szerint) (n=190)

21 31. ábra. Mentálisan megviselt (szakok szerint) (n=190) 32. ábra. Részt vett-e napirenden kívüli, fegyelmezetlenségből adódó alaki foglalkozáson? (szakok szerint) (n=190)

22 33. ábra. A napirend elviselése szakok szerint n=189 (szakok szerint) (n=190) 34. ábra. Volt-e holtpontja az alapkiképzés alatt? (szakok szerint) (n=190)

23 35. ábra. Mikor volt holtpontja? (BISZ) (n=88) 36. ábra. Mikor volt holtpontja? (KVSZ) (n=7)

24 37. ábra. Mikor volt holtpontja? (KVSZ) (n=95) 38. ábra. Az alapkiképzés milyen mértékben járult hozzá a kreativitásához? (szakok szerint) (n=190)

25 39. ábra. Az alapkiképzés milyen mértékben járult hozzá a nyitottságához? (szakok szerint) (n=190) 40. ábra. Az alapkiképzés milyen mértékben járult hozzá az alkalmazkodó készségéhez? (szakok szerint) (n=190)

26 41. ábra. Az alapkiképzés milyen mértékben járult hozzá a csapatjátékosságához? (szakok szerint) (n=190) 42. ábra. Az alapkiképzés milyen mértékben járult hozzá az önálló munkavégzéséhez? (szakok szerint) (n=190)

27 43. ábra. Az alapkiképzés milyen mértékben járult hozzá a felelősségvállalásához? (szakok szerint) (n=190) 44. ábra. Az alapkiképzés milyen mértékben járult hozzá a szervezőkészséghez? (szakok szerint) (n=190)

28 45. ábra. Az alapkiképzés milyen mértékben járult hozzá a kommunikációs készséghez? (szakok szerint) (n=190) 46. ábra. Mennyire érezte magát büszkének a sikeres tanévnyitó után? (szakok szerint) (n=190)

29 47. ábra. Mennyire érezte magát büszkének a sikeres tanévnyitó után? (szakok szerint) (n=190) 48. ábra. Mennyire növelte önbizalmát/önbecsülését az alapkiképzés? (szakok szerint) (n=190)

30 49. ábra. Hogy érzi, mennyire fejlődött a fizikai állóképessége az alapkiképzésnek köszönhetően? (szakok szerint) (n=190) 50. ábra. Hogy érzi, az alapkiképzés változtatott-e a korábbi életszemléletén? (szakok szerint) (n=190) 51. ábra. Mennyire voltak elfogadható az Ön számára a parancsnokok (tagozatparancsnok, évfolyamparancsnokok, vezénylő) viselkedése, stílusa az alapkiképzés ideje alatt?

31 (szakok szerint) (n=190) 52. ábra. Mennyire voltak elfogadható az Ön számára a tanárok/oktatók viselkedése, stílusa az alapkiképzés ideje alatt? (szakok szerint) (n=190)

32 53. ábra. Mennyire voltak elfogadható az Ön számára a hallgatói parancsnokok viselkedése, stílusa az alapkiképzés ideje alatt? (szakok szerint) (n=190) 54. ábra. Mennyire voltak elfogadható az Ön számára elméleti órákon előadók hangneme? (szakok szerint) (n=190)

33 55. ábra. Mennyire voltak elfogadható az Ön számára gyakorlati órákon előadók hangneme? (szakok szerint) (n=190) 56. ábra. Mennyire voltak elfogadhatóak az Ön számára a szálláskörülmények? (szakok szerint) (n=190)

34 57. ábra. Mennyire voltak elfogadhatóak az Ön számára az étkezési lehetőségek? (szakok szerint) (n=190) 58. ábra. Mennyire voltak elfogadhatóak az Ön számára a tisztálkodás lehetőségek? (szakok szerint) (n=190)

35 2.4. Eredmények nemek szerint A másik háttérváltozó, amely mentén lényegi megállapításokat lehet és kell is tenni, a nemek változója. Annak ellenére, hogy a vizsgált szakokon növekszik a női hallgatók aránya (KVSZ kivételt képez), nem minden esetben homogének az attitűdök, vagyis a nemi változónak sok esetben fontos meghatározó ereje van. Az alábbiakban a fentiekhez hasonlóan százalékos értékben közlöm a kérdésekre adott válaszokat, de itt már csak a szignifikáns eltéréseket mutató válaszokat tüntetem fel. A mintában szereplő nemi eloszlásokat alapul véve a reprezentatív súlyozásnak köszönhetően a válaszadók populációjának nemi eloszlása megegyezik a kiinduló alapsokaság nemi eloszlásával. A BISZ esetében szinte kiegyenlítődnek a nemi aránytalanságok, a RISZ hallgatói között is minden negyedik hallgató nő. A KVSZ teljes elsőéves állománya férfi (59. ábra). 59. ábra. A minta nemek szerint eloszlása (szakok szerint) (n=190) A középiskolai végzettség alapján történő kategorizálásnál feltűnő jelenség, hogy a nők között minden ötödik hallgató olyan középiskolából érkezett, ahol kapcsolatba került a rendészeti alapismeretek tantárggyal (60. ábra). Bizonyítandó ezzel azt a tendenciát, mely

36 szerint már a középiskolákban is egyre nagyobb a hölgyek közötti elköteleződés a rendőri pálya irányába. 60. ábra. A hallgatók középiskolájának eloszlása (nemek szerint) (n=190) A fizikai felvételitől a nők jobban tartanak, vagy ők a lelkiismeretesebbek (61. ábra). Minden olyan kategóriában, amely feltételezett egy bizonyos fokú tudatosságot a felkészülésben, nagyobb arányban képviseltették magukat. Amíg a férfiak közel negyede (25,8%) nem készült különösebben erre a megmérettetésre, addig a nők közül csak minden tizenegyedik (9,1%) mondta ezt magáról. 61. ábra. A fizikai felvételire való felkészülés jellemzői (nemek szerint) (n=190)

37 Az előzetes elvárásoknak megfelelően a nők között voltak nagyobb arányban azok, akiknek volt holtpontjuk az alapkiképzés 5 hetében (62. ábra). 62. ábra. Volt-e holtpontja az alapkiképzés alatt? (nemek szerint) (n=190) A szálláskörülmények megítélésében markáns különbségek figyelhetők meg (63. ábra). A férfiak jóval kritikusabban voltak, hiszen míg közülük minden harmadik diák fogalmazott meg elégedetlenséget (38,7%), addig a nőknél csak minden hatodik (18,1%). 63. ábra. A szálláskörülményekkel való elégedettség (n=190)

38 Az étkezési körülmények megítélésében is negatívabb hangot ütöttek meg a férfiak, közülük csak minden negyedik (25%) volt elégedett, míg a nőknél csaknem minden második hallgató (45,5%). 64. ábra. Az étkezési körülményekkel való elégedettség (n=190) 2.5. Szöveges hallgatói vélemények Nem volt, vagy alig volt lehetőség étkezésre a bentlakásos időszak után. Ami komoly elgyengülésben, és súlyvesztésben mutatkozott meg. Néha lehetetlen időkeretek voltak, Pl. testnevelés órák előtt és után. Néhány esetben a következetesség hiánya, illetve a kivételezés belső konfliktusokhoz vezetett. Keményebb, magasabb fokú fizikai megerőltetést és rendet képzeltem el, ami szerintem hiányzott. De a kiképzők kifogástalanul végezték a munkájukat. Nagyon élveztem, rengeteg új élménnyel gazdagodtam. Jó érzéssel emlékszem vissza rá. Az egyetlen negatívum, amelyet a kiképzés során tapasztaltam, az volt, hogy nagyon kevés idő volt arra, hogy az órák között átöltözzünk. Sokszor csak néhány perc állt rendelkezésünkre, hogy az öltözőbe/kollégiumba felszaladjunk, egyenruhából sportruházatba átöltözzünk, és visszaérjünk sorakozóra. Ezektől függetlenül a kiképzés

39 nekem nagyon tetszett. Fizikailag sokat fejlődtem. A kiképzők pedig nagyon jól végezték a dolgukat! Jobb szervezettség kellene. Több információ áramlat a Tanárok és Kiképzők között. (szinte mindig ellentétesen dolgoztak) Nagyon ritkán előfordult, hogy az esti eligazítás során kapott utasítás másnap reggelre megváltozott és a változtatás az emberek között szájról szájra terjedt vagy a közösségi oldalon. Ebből másnapra lettek félreértések Vezetői összefoglaló A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hagyományos, elsőéves hallgatókra vonatkozó alapkiképzése 2014 őszén is levezetésre került. A hallgatók három szak: a Bűnügyi Igazgatási szak, a Rendészeti Igazgatási szak valamint a Katasztrófavédelem szak képviseletében teljesítették a kitűzött feladataikat. Ezt követően a hallgatók az alapkiképzésen tanultakat, az oktatók, parancsnokok emberi, szakmai kvalitásait, a körülményeket jellemezték egy online, anonim kérdőív segítségével. A kérdőív kitöltésére két hét (2014. szeptember 26-a és október 13-a közötti időszak) állt rendelkezésre. Az elsőéves hallgatók nagyon magas, 82,25%-os kitöltöttséget produkáltak. Az eredményt némileg árnyalja, hogy a Katasztrófavédelem szak hallgatói közül olyan kevesen töltötték ki a kérdőívet, hogy az nem tette lehetővé a szakra vonatkozó reprezentatív súlyozást és így az eredmények kiterjesztését az egész szakra. A másik két szak esetében rendkívül magas volt a válaszadói hajlandóság, így az eredmények kiterjeszthetőek az eredeti populációra is. Általánosságban megállapítható, hogy a hallgatók rendkívül hasznosnak, a későbbi tanulmányaik, pályájuk alakításában mérföldkőként tekintettek vissza az 5 hetes alapkiképzésre. Élményekkel gazdagodva, komoly kapcsolati tőkét kialakítva kezdhetik meg tanulmányaikat az egyetem falain belül. Pozitívumok: 1. Az alapkiképzésen részt vettek kétharmada (65,1%) sok újat tanult. 2. A hallgatók háromnegyede úgy ítéli meg, hogy az itt eltöltött 5 hét elősegíti későbbi tanulmányait.

40 3. Nagyon magas az oktatói segítőkészség pozitív megítélésének aránya (85,2%). 4. A hallgatók közel fele (49%), szívesen részt venne felsőbb éves kiképzőként a jövőbeli gyakorlatokon. 5. A bentlakásos időszakra vonatkozó ellátással a hallgatók döntő része elégedett volt (83%). 6. Négyötödük jobban alkalmazkodónak (86,6%), nagyjából ugyanennyien jobb csapatjátékosnak (83,3%) vallották magukat az alapkiképzést követően. A többségben nőtt a felelősségvállalás (72%), valamint lényegesen erősödött a kommunikációs készség (69,4%). 7. Az alapkiképzésen résztvevő és a kérdőívet kitöltő állományra igaz: büszkék arra, hogy a NKE falain belül készülnek fel a felnőtt éveikre. 8. A hallgatók kétharmadának (68%) biztosan önbizalmat adott az alapkiképzés, illetve változott az életszemlélete (69%), négyötödének (81%) javult a fizikai állóképessége. 9. Az alapkiképzés alatt a hallgatókkal kapcsolatba került parancsnokok, tanárok, hallgatói parancsnokok és előadók stílusa, hangneme megfelelő volt. A diákok elismerően nyilatkoztak róluk. Negatívumok: 1. A hallgatók csaknem kétharmada (60,2%) kisebb-nagyobb mértékben, de hiányolta a valódi gyakorlati tapasztalat (munkatapasztalat) megszerzését. 2. Minden negyedik, ötödik résztvevő panaszkodott mentális megterhelésről. 3. A hallgatók nagyjából fele számolt be arról, hogy az alapkiképzés alatt volt holtpontja (53,9%). Ez elsősorban a bentlakásos időszakra tehető. 4. Megoszlottak a vélemények a szállás, az étkezési illetve a tisztálkodási lehetőségek megítélésének kérdésében. Mindhárom elemnél nagyobb az elégedetlenek aránya, mint az elégedetteké.

Diplomás Pályakövető Rendszer. Motiváció és elégedettség

Diplomás Pályakövető Rendszer. Motiváció és elégedettség Diplomás Pályakövető Rendszer Motiváció és elégedettség A Diplomás Pályakövető Rendszerhez kapcsolódó kérdőívvel minden tanév második félévében megkeressük az Egyetem aktuális hallgatói állományát. Az

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése es tanév I. félév. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése es tanév I. félév. Oktatók 1. számú melléklet Oktatói munka hallgatói véleményezése 2016-2017-es tanév I. félév Oktatók A Nemzeti Közszolgálati Egyetem az ország legfiatalabb felsőoktatási intézményeként olyan örökséget hordoz,

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. 2016/2017-es tanév I. félév. Testnevelő tanárok

Oktatói munka hallgatói véleményezése. 2016/2017-es tanév I. félév. Testnevelő tanárok 2. számú melléklet Oktatói munka hallgatói véleményezése 2016/2017-es tanév I. félév Testnevelő tanárok A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szellemi műhelyként az ország meghatározó felsőoktatási intézménye.

Részletesebben

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján Jelentés a NKE 2017. évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján 2017. év január hónapban, - a hagyományokhoz híven- a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ismét megtartotta a Nyílt Napok rendezvénysorozatát.

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése as tanév I. félév. Egységes osztatlan képzés

Oktatói munka hallgatói véleményezése as tanév I. félév. Egységes osztatlan képzés 1. számú melléklet Oktatói munka hallgatói véleményezése 2017-2018-as tanév I. félév Egységes osztatlan képzés A Nemzeti Közszolgálati Egyetem olyan örökséget hordoz, amely a tudást mindig értéknek, kiindulási

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése as tanév II. félév. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése as tanév II. félév. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése 2017-2018-as tanév II. félév Oktatók A Nemzeti Közszolgálati Egyetem olyan örökséget hordoz, amely a tudást mindig értéknek, kiindulási alapnak tekintette. Ennek szellemisége

Részletesebben

Jelentés a 2013-as Educatio kiállításról

Jelentés a 2013-as Educatio kiállításról Jelentés a 2013-as Educatio kiállításról Életpálya Iroda Molnár Balázs I. Bevezető A január 18-19-én tartott Educatio kiállításon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (továbbiakban NKE) is állított standot,

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. 2014/2015-ös tanév II. félév. Testnevelő tanárok

Oktatói munka hallgatói véleményezése. 2014/2015-ös tanév II. félév. Testnevelő tanárok Oktatói munka hallgatói véleményezése 2014/2015-ös tanév II. félév Testnevelő tanárok A Nemzeti Közszolgálati Egyetem szellemi műhelyként az ország egyik meghatározó felsőoktatási intézménye. Emellett

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Testnevelő tanárok

Oktatói munka hallgatói véleményezése. Testnevelő tanárok Oktatói munka hallgatói véleményezése Testnevelő tanárok A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatási struktúrájában fontos szerepet játszik a testi nevelés is. Mindezt több tény is alátámasztja: az emre való

Részletesebben

TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM

TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM E4/VI/2/2012. TANÍTÓK ELMÉLETI ÉS MÓDSZERTANI FELKÉSZÍTÉSE AZ ERKÖLCSTAN OKTATÁSÁRA CÍMŰ 30 ÓRÁS PEDAGÓGUS TOVÁBBKÉPZŐ PROGRAM ELÉGEDETTSÉGI KÉRDŐÍVEINEK ÖSSZEGZÉSE Tanfolyam időpontja: 2012. október 12

Részletesebben

Oktatói munka hallgatói véleményezése es tanév II. félév. Oktatók

Oktatói munka hallgatói véleményezése es tanév II. félév. Oktatók Oktatói munka hallgatói véleményezése 2013-2014-es tanév II. félév Oktatók Eredmények 1. A diákok órákon való részvételi hajlandósága évek óta kimagasló. A hallgatók több mint négyötöde (82%) gyakori látogatója

Részletesebben

1. ECHO Innovációs Műhely Obádovics Csilla Vinogradov Szergej: tavaszi on-line felmérés

1. ECHO Innovációs Műhely Obádovics Csilla Vinogradov Szergej: tavaszi on-line felmérés 1. ECHO Innovációs Műhely Obádovics Csilla Vinogradov Szergej: 2010. tavaszi on-line felmérés Módszertan Az aktív hallgatók felmérése Vizsgálati populáció: a Szent István Egyetemen alapképzésben, mesterképzésben,

Részletesebben

Felvételi adatok elemzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Felvételi adatok elemzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Felvételi adatok elemzése a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 2014 A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Karai és Intézetei a 2014-2015-ös tanévben is széles körű kínálattal várták az intézményben továbbtanulni

Részletesebben

Jelentkezési adatok elemzése 2014-ben

Jelentkezési adatok elemzése 2014-ben Jelentkezési adatok elemzése 2014-ben A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Karai és Intézetei a 2014-2015-ös tanévben is széles körű kínálattal várják az intézményben továbbtanulni vágyó fiatalokat. Az

Részletesebben

Tanulmány az Egyetemi Közös Modul bevezetésének oktatói tapasztalatairól

Tanulmány az Egyetemi Közös Modul bevezetésének oktatói tapasztalatairól A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a 2013/2014. tanév első félévében bevezetésre került az Egyetemi Közös Modul (EKM) tárgyainak oktatása. Az eddigi tapasztalatok megismerése érdekében készített kérdőívre

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER 2013/2014. TANÉV ŐSZI FÉLÉV

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER 2013/2014. TANÉV ŐSZI FÉLÉV DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉSI RENDSZER 2013/2014. TANÉV ŐSZI FÉLÉV 1. Neme 2. Születési éve 3. Lakhelye 1 4. Melyik évben végzett? 5. Melyik szakon végzett? 2 6. Milyen tagozaton végzett? 7. Idegen nyelv ismerete

Részletesebben

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola

Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola H- 8200 Veszprém, Jutasi út 18/2 Telefon: (88) 542-700, Fax: (88) 542-726 e-mail: vhfto@vhf.hu Minőségbiztosítási kérdőív kiértékelése Pedagógus szakvizsga, tehetséggondozás,

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK A MÓDSZERTAN Telefonos megkérdezés központilag előírt kérdőív alapján Adatfelvétel ideje: 2013. November 20014.

Részletesebben

Jelentés a KTK évi nyílt napi rendezvényén. kitöltött kérdőívek alapján

Jelentés a KTK évi nyílt napi rendezvényén. kitöltött kérdőívek alapján Jelentés a KTK 2016. évi nyílt napi rendezvényén kitöltött kérdőívek alapján A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2016. január hónapban több aktuális esemény mellett- a leendő hallgatóira is fókuszált. Ennek

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nyílt nap 2013 felmérésről

Összefoglaló jelentés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nyílt nap 2013 felmérésről Összefoglaló jelentés a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nyílt nap 2013 felmérésről Egy oktatási intézmény életében különös jelentőséggel bírnak az egyetemi nyílt napok, hiszen ez kiváló lehetőség arra, hogy

Részletesebben

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján Jelentés a NKE 2016. évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján 2016. év január hónapban, - a hagyományokhoz híven - a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ismét megtartotta a Nyílt Napok

Részletesebben

Hallgatói elégedettségi felmérés

Hallgatói elégedettségi felmérés Hallgatói elégedettségi felmérés 2012/2013. tanév 1. és 2. félév Kérdések k4 k5 k6 k7 k8 k9 k10 k11 k12 k13 k14 Az oktató mennyire felkészült az órákra? Mennyire érthető az oktató által átadott ismeret?

Részletesebben

Alba Radar. 18. hullám. Az iskolai közösségi szolgálat megítélése

Alba Radar. 18. hullám. Az iskolai közösségi szolgálat megítélése Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 18. hullám Az iskolai közösségi szolgálat megítélése - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2013. június 17. Készítette:

Részletesebben

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés

KÖFOP VEKOP A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016-00001 A jó kormányzást megalapozó közszolgálat-fejlesztés A Jó Állam Véleményfelmérés bemutatása Demeter Endre Nemzeti Közszolgálati Egyetem JÓ ÁLLAM VÉLEMÉNYFELMÉRÉS CÉLJAI Hiányzó

Részletesebben

AZ EGYETEMI KAROK JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉSE

AZ EGYETEMI KAROK JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉSE E G Y E T E M I K A R O K H A L L G A T Ó I É R T É K E L É S E AZ EGYETEMI KAROK JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉSE A korábbi fejezetekben témakörönként elemeztük a hallgatók elégedettségét egyetemük

Részletesebben

Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás

Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás, Infrastruktúra Andragógia 2009-2013 Oktatási szolgáltatás 5,00 4,50 4,00 3,50 3,00 2,50 2,00 1,50 1,00 0,50 0,00 T F T F T F T F T F T F 6. 7. 8. 9. 10. 11.

Részletesebben

A partneri elégedettség és igény elemzése

A partneri elégedettség és igény elemzése Szentistváni Általános Művelődési Központ Baja A partneri elégedettség és igény elemzése (szülők és tanulók) 211 Készítette: MICS 1 Bevezetés A mérés amely egyéb, mint a kísérletező személy kölcsönhatása

Részletesebben

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/

Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP B.2-13/ Kompetenciafejlesztés a mérnöktanárképzésben TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0002 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIA 2015.10.13. Dr. Tordai Zita Óbudai Egyetem TMPK Háttér A tanári szerep és a tanárképzés változása Európában

Részletesebben

MINDENNAPOS TESTNEVELÉS ALTERNATÍV LEHETŐSÉGEI. 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÉRDŐÍV ÉRTÉKELÉSE

MINDENNAPOS TESTNEVELÉS ALTERNATÍV LEHETŐSÉGEI. 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÉRDŐÍV ÉRTÉKELÉSE MINDENNAPOS TESTNEVELÉS ALTERNATÍV LEHETŐSÉGEI 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÉRDŐÍV ÉRTÉKELÉSE Tanfolyam képzési időtartama: 2015. január 22-23-24. (30 óra elméleti és

Részletesebben

Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének eredményei 2017/18. tanév őszi félév

Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének eredményei 2017/18. tanév őszi félév Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének eredményei 217/18. tanév őszi félév Az Eszterházy Károly Egyetem Szenátusa a 217. november 29-i ülésén elfogadta az új Oktatói, Kutatói Teljesítményértékelő Rendszert

Részletesebben

Felvidéki tanulmányi kirándulások

Felvidéki tanulmányi kirándulások Felvidéki tanulmányi kirándulások Kopcsik István Történelemtanítás a gyakorlatban Minőségbiztosítási minták Diák- és tanárikérdőív-minták a minőségbiztosításhoz Az első 10 kérdésre adott válaszokat a tanulmányi

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2016. október 20. Minőségfejlesztési beszámoló részei Egyetemi Minőségfejlesztési Program és Minőségügyi Kézikönyv elkészülése 2016. tavaszi

Részletesebben

A 2015/2016-os és a 2016/2017-es tanévben végzett nyolcadikos tanulóink tanulmányi eredményei a középiskolák 9. és 10. évfolyamán

A 2015/2016-os és a 2016/2017-es tanévben végzett nyolcadikos tanulóink tanulmányi eredményei a középiskolák 9. és 10. évfolyamán Bethlen Gábor Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola OM azonosító: 200232 Levelezési cím: H - 4400 Nyíregyháza, Gomba utca 7. Telefon és Fax: +36(42)406-079/18; E-mail: info@bethleniskola.hu

Részletesebben

K Ú R I A Ügykezelő Iroda 1055 Budapest, V., Markó utca 16.

K Ú R I A Ügykezelő Iroda 1055 Budapest, V., Markó utca 16. K Ú R I A Ügykezelő Iroda 1055 Budapest, V., Markó utca 16. Tisztelt Ügyfeleink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy bíróságunk 2016. január 15- február 15 közötti időszakban az Önök segítő közreműködésével Ügyfél-elégedettséget

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI LIPPAI EDIT - MAJER ANNA - VERÉB SZILVIA-

Részletesebben

Elemzés a májusi kompetenciamérés iskolai eredményeiről (8. és 10. évfolyam)

Elemzés a májusi kompetenciamérés iskolai eredményeiről (8. és 10. évfolyam) Elemzés a 26. májusi kompetenciamérés iskolai eredményeiről (8. és 1. évfolyam) Bevezetés A kompetenciamérés keretei A 26 tavaszi kompetenciamérés eredményeit a nyolcadik évfolyamról teljes körűen, a tizedik

Részletesebben

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI LIPPAI EDIT, MAJER ANNA, VERÉB SZILVIA,

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2017. június 15. Minőségfejlesztési beszámoló részei Minőségfejlesztési történések Hallgatói félidős felmérés adatai OHV felmérés 2016.

Részletesebben

2. SZ. MELLÉKLET KÉRDŐÍVEK KIÉRTÉKELÉSE

2. SZ. MELLÉKLET KÉRDŐÍVEK KIÉRTÉKELÉSE BUGYI NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ 33 2. SZ. MELLÉKLET KÉRDŐÍVEK KIÉRTÉKELÉSE A kérdőívet összeállította Bugyi Község Önkormányzata és a Völgyzugoly Műhely Kft. A kérdőívek önkitöltős módszer

Részletesebben

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV

Partneri elégedettségmérés 2007/2008 ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL 2007/2008. TANÉV ÖSSZEFOGLALÓ A PARTNERI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEIRŐL. TANÉV 1 Bevezető Iskolánk minőségirányítási politikájának megfelelően ebben a tanévben is elvégeztük partnereink elégedettségének mérését. A felmérésre

Részletesebben

PROKON EGYESÜLET AZ ELTE ÁJK HALLGATÓINAK VISZONYA A NEMZETI KONZULTÁCIÓHOZ december 19.

PROKON EGYESÜLET AZ ELTE ÁJK HALLGATÓINAK VISZONYA A NEMZETI KONZULTÁCIÓHOZ december 19. PROKON EGYESÜLET AZ ELTE ÁJK HALLGATÓINAK VISZONYA A NEMZETI KONZULTÁCIÓHOZ 2017. december 19. AZ ELTE ÁJK HALLGATÓINAK VISZONYA A NEMZETI KONZULTÁCIÓHOZ INTERNETES ATTITŰDVIZSGÁLAT EREDMÉNYE ÖSSZEGZÉS

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2017. november 16. Minőségfejlesztési beszámoló részei Minőségfejlesztési történések OHV felmérés 2016/2017. tavasz Szolgáltatási felmérés

Részletesebben

Partneri elégedettségmérés. összefoglaló

Partneri elégedettségmérés. összefoglaló Partneri elégedettségmérés összefoglaló Szülői kérdőívek visszaküldése Évfolyam Visszaküldött kérdőívek 1. 75% 2. 57% 3. 85% 4. 92% 5. 67% 6. 75% 7. 80% 8. 90% Összesen 76% Szülők Az elégedettség rangsora

Részletesebben

A évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése, értékelése

A évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése, értékelése A 2008. évi országos kompetenciamérés iskolai eredményeinek elemzése, értékelése Bevezetés A közoktatásért felelős minisztérium megbízásából 2008-ban hatodik alkalommal került sor az Országos kompetenciamérésre.

Részletesebben

Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének kérdőíve 2011/12 őszi félév. egyoktatós kurzusok

Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének kérdőíve 2011/12 őszi félév. egyoktatós kurzusok Oktatói Munka Hallgatói Véleményezésének kérdőíve 2011/12 őszi félév Tisztelt Hallgatónk! egyoktatós kurzusok Az ELTE igen fontosnak tartja, hogy megismerje, hogyan vélekednek a hallgatók az oktatók munkájáról.

Részletesebben

Alba Radar. 26. hullám

Alba Radar. 26. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 26. hullám Az elmúlt év értékelése és a jövőre vonatkozó lakossági várakozások 205. január 3. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu

Részletesebben

Miben fejlődne szívesen?

Miben fejlődne szívesen? Miben fejlődne szívesen? Tartalomelemzés Szegedi Eszter 2011. január A vizsgálat egy nagyobb kutatás keretében történt, melynek címe: A TANÁRI KOMEPETENCIÁK ÉS A TANÍTÁS EREDMÉNYESSÉGE A kutatás három

Részletesebben

Szül zü ők ő Az A e l e ég é e g d e e d t e tts t ég é g r an a g n s g or o a

Szül zü ők ő Az A e l e ég é e g d e e d t e tts t ég é g r an a g n s g or o a Partnerelégedettség- mérés összefoglaló Szülők Az elégedettség rangsora Szülői kérdőívek visszaküldése 1. 10/14 71% 2. 10/12 83% 3. 9/11 82% 4. 11/12 92% 5. 9/15 60% 6. 14/15 93% 7. 14/15 93% 8. 10/14

Részletesebben

CAMPUS HUNGARY ÖSZTÖNDÍJPROGRAM B2 (KONVERGENCIA RÉGIÓ)

CAMPUS HUNGARY ÖSZTÖNDÍJPROGRAM B2 (KONVERGENCIA RÉGIÓ) CAMPUS HUNGARY ÖSZTÖNDÍJPROGRAM B2 (KONVERGENCIA RÉGIÓ) ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS A MÁSODIK ÉS HARMADIK PÁLYÁZATI CIKLUSBAN ÖSSZEFOGLALÓ A kutatás háttere, módszertan A Campus Hungary ösztöndíjban részesülők hazaérkezésüket

Részletesebben

Alba Radar. 24. hullám

Alba Radar. 24. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 24. hullám Seuso-kiállítással kapcsolatos vélemények 2014. november 12. Készítette: Macher Judit macher.judit@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

A hallgatók tanulási szokásainak jellemzői a. Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Összefoglaló jelentés

A hallgatók tanulási szokásainak jellemzői a. Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Összefoglaló jelentés A hallgatók tanulási szokásainak jellemzői a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen Összefoglaló jelentés A tudás felértékelődésének szerepéről ma már senkit nem kell meggyőzni, mint ahogy arról sem, hogy a megszerzéséhez

Részletesebben

Ipsos Public Affairs new PPT template Nobody s Unpredictable

Ipsos Public Affairs new PPT template Nobody s Unpredictable Vélemények A munka törvénykönyvének módosításáról 2011. szeptember Nobody s Unpredictable Módszertani áttekintés A kutatást végezte: Ipsos Média-, Vélemény és Piackutató Zrt. Mintanagyság: 800 fő Mintavétel

Részletesebben

Alba Radar. 6. hullám

Alba Radar. 6. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 6. hullám Lakossági vélemények a Fehérvár Televízió Ütköző című műsoráról 2011. február 28. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu

Részletesebben

Nagykálló Város Önkormányzata

Nagykálló Város Önkormányzata LAKOSSÁGI KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS 2. Nagykálló Város Önkormányzata Készült a,,teljesítmény, minőség, hatékonyság 2.0. ÁROP-1.A.5-2013-2013-0114 projekt keretében KÉSZÍTETTE: MEGAKOM STRATÉGIAI TANÁCSADÓ IRODA

Részletesebben

Lakossági véleményfeltárás. A pályakezdők elhelyezkedési esélyei

Lakossági véleményfeltárás. A pályakezdők elhelyezkedési esélyei Lakossági véleményfeltárás A pályakezdők elhelyezkedési esélyei 2014. április 14. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu A kutatás háttere és módszertana Az Enigma 2001 Kft. rendszeres társadalomtudományi

Részletesebben

A évi dolgozói elégedettség-mérés eredményeinek rövid összefoglalója

A évi dolgozói elégedettség-mérés eredményeinek rövid összefoglalója A 2012. évi dolgozói elégedettség-mérés eredményeinek rövid összefoglalója készítette: Humánpolitikai és Szervezetfejlesztési Igazgatóság 2012. december 2/8 Bevezetés Az elmúlt évhez hasonlóan a Humánpolitikai

Részletesebben

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA

BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA BUDAPESTI KOMMUNIKÁCIÓS ÉS ÜZLETI FŐISKOLA FELMÉRÉS A 212 TAVASZÁN AKTÍV ELSŐ-, MÁSOD- ÉS HARMADIK FÉLÉVES SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSÉN RÉSZT VEVŐ HALLGATÓK KÖRÉBEN 212. TÁMOP-4.1.1/A-/2/KMR-2-4 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról

Vélemények az állampolgárok saját. anyagi és az ország gazdasági. helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról Közép-európai közvélemény: Vélemények az állampolgárok saját anyagi és az ország gazdasági helyzetérôl, a jövôbeli kilátásokról A Central European Opinion Research Group (CEORG) havi rendszeres közvéleménykutatása

Részletesebben

BEJÖVŐ MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEINEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT INTÉZMÉNYI SZINT

BEJÖVŐ MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEINEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT INTÉZMÉNYI SZINT Fő BEJÖVŐ MOTIVÁCIÓS VIZSGÁLATOK EREDMÉNYEINEK ALAKULÁSA 213 ÉS 217 KÖZÖTT INTÉZMÉNYI SZINT A bejövő motivációs felmérésekben résztvevők számának alakulása 213 és 217 között változatos képet mutat. A teljes

Részletesebben

Lakossági elégedettségmérés. Budakalász Város Önkormányzatánál

Lakossági elégedettségmérés. Budakalász Város Önkormányzatánál Lakossági elégedettségmérés Budakalász Város Önkormányzatánál 2017.11.14. TARTALOM A kutatás célja 3 A lakossági elégedettségmérés módszertana 4 Demográfia 5 A felmérés kérdései és a válaszlehetőségek

Részletesebben

A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁRJÁBAN)

A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV JANUÁRJÁBAN) A NEGYEDIK ÉS AZ ÖTÖDIK KÖZÖTTI ÁTMENET (SZÜLŐI KÉRDŐÍV 2013. JANUÁRJÁBAN) Összeállította: Ladányiné Sütő Tünde igazgatóhelyettes Az adatokat összesítette: Horváth Erika és Szabados Mátyás Budapest, 2013.

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

KREATÍV MOZGÁSFORMÁK. 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÉRDŐÍV ÉRTÉKELÉSE

KREATÍV MOZGÁSFORMÁK. 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÉRDŐÍV ÉRTÉKELÉSE KREATÍV MOZGÁSFORMÁK 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KÉRDŐÍV ÉRTÉKELÉSE Tanfolyam képzési időtartama: 2014. október 27-29. (30 óra elméleti és gyakorlati képzés) Tanfolyam

Részletesebben

Hallgatók 2011. Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a felsőoktatási hallgatók körében - 2011. Módszertani összefoglaló

Hallgatók 2011. Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a felsőoktatási hallgatók körében - 2011. Módszertani összefoglaló Hallgatók 2011 Diplomás Pályakövetési Rendszer Intézményi adatfelvétel a felsőoktatási hallgatók körében - 2011 Módszertani összefoglaló Készítette: Veroszta Zsuzsanna PhD 2012. március 1. Az adatfelvétel

Részletesebben

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként

Beérkezett kérdőívek aránya csoportonként A 2019-es szülői elégedettségmérés elemzése Óvodánk az Oktatási Hivatal által kiadott, a köznevelési intézmények tanfelügyeletéhez szerkesztett kérdőívét használja a szülői elégedettség kétévenkénti mérésére.

Részletesebben

Alba Radar. 3. hullám. Vélemények a fehérvári médiáról

Alba Radar. 3. hullám. Vélemények a fehérvári médiáról Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 3. hullám Vélemények a fehérvári médiáról 10. augusztus 31. Készítette: Domokos Tamás tdomokos@echomail.hu Echo Innovációs Műhely Echo

Részletesebben

Félidőben félsiker Részleges eredmények a kutatásalapú kémiatanulás terén

Félidőben félsiker Részleges eredmények a kutatásalapú kémiatanulás terén Félidőben félsiker Részleges eredmények a kutatásalapú kémiatanulás terén Szalay Luca 1, Tóth Zoltán 2, Kiss Edina 3 MTA-ELTE Kutatásalapú Kémiatanítás Kutatócsoport 1 ELTE, Kémiai Intézet, luca@caesar.elte.hu

Részletesebben

RENDSZERES KÖZZÉTÉTELI LISTA

RENDSZERES KÖZZÉTÉTELI LISTA RENDSZERES KÖZZÉTÉTELI LISTA A az 58/2013. (XII. 13.) a felnőttképzési minőségbiztosítási keretrendszerről, valamint a Felnőttképzési Szakértői Bizottság tagjairól, feladatairól és működésének részletes

Részletesebben

PK101027A Elégedettségi értékelő. Továbbképzés A pedagógusok szakmai kiégésének megelőzése

PK101027A Elégedettségi értékelő. Továbbképzés A pedagógusok szakmai kiégésének megelőzése PK7A Továbbképzés címe: A pedagógusok szakmai kiégésének megelőzése Helyszín: Városi Óvodai Intézmény; Jászberény, Mártírok útja. Időpont..7.,..8.,..9., Oktató(k) Dr. Váry Annamária Résztvevők száma: 6

Részletesebben

HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A

HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A HOGYAN JELEZHETŐ ELŐRE A MUNKATÁRSAK BEVÁLÁSA? A BELSŐ ÉRTÉKELŐ KÖZPONT MÓDSZEREI ÉS S BEVÁLÁSVIZSG SVIZSGÁLATA Budapest, 2010.03.25. PSZE HR Szakmai nap Előadó: Besze Judit BÉK módszergazda. 1/28 BEVÁLÁS

Részletesebben

Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése a sérült emberek társadalmi integrációja érdekébe

Visszajelző kérdőív Fogadd el, fogadj el! Pedagógusok felkészítése a sérült emberek társadalmi integrációja érdekébe Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése a sérült emberek társadalmi integrációja érdekébe Kedves Hallgató! KÉPZÉS IDEJE 2017. November 9 december 15. NYILVÁTARTÁSI SZÁMA 2017/OFŐ/4.

Részletesebben

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL A 2004. év őszén teljes körű felmérést végeztünk a szenvedélybetegek szociális szakosított ellátását

Részletesebben

A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI

A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 A FEJLESZTÉS PEDAGÓGUSOKRA ÉS DIÁKOKRA GYAKOROLT HATÁSAI NEVELÉSI-OKTATÁSI PROGRAMOK AZ EGÉSZ NAPOS ISKOLÁK SZÁMÁRA

Részletesebben

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019. Munkaerő-piaci igényekhez alkalmazkodó integrált hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Szolnoki Főiskolán Munkaerő-piaci alkalmazkodás fejlesztése alprojekt

Részletesebben

Beszámoló a Partneri igény- és elégedettségmérésről 2009 / 2010.

Beszámoló a Partneri igény- és elégedettségmérésről 2009 / 2010. Beszámoló a Partneri igény- és elégedettségmérésről 2009 / 2010. Készítette: Scsureczné Pór Magdolna minőségirányítási vezető 1 1. A mérés előzményei Októberben a Partneri igény és elégedettségmérés végrehajtásáért

Részletesebben

Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l

Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l Készítette: Kiss Albert szakmai vezető 2015. február 28. A című pályázat megvalósításában a Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és

Részletesebben

KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS. A minta és mintavétel

KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS. A minta és mintavétel KUTATÁSMÓDSZERTAN 4. ELŐADÁS A minta és mintavétel 1 1. A MINTA ÉS A POPULÁCIÓ VISZONYA Populáció: tágabb halmaz, alapsokaság a vizsgálandó csoport egésze Minta: részhalmaz, az alapsokaság azon része,

Részletesebben

Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK

Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK 6.1. csak annak, aki az ETR adatai alapján az mesterképzésre, doktori képzésre jár az ELTE-n és idejárt alapképzésben

Részletesebben

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Babes-Bolyai Egyetem Összefoglaló jelentés Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Project N : 2015-1-HU01-KA202-13551 Összefoglaló jelentés

Részletesebben

Képzési beszámoló június - július

Képzési beszámoló június - július 2014. június - július Képzési beszámoló A TÁMOP-2.2.2-12/1-2012-0001 azonosítószámú A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése című kiemelt projekt keretén belül megvalósuló Pályaorientációs

Részletesebben

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA

TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA TEHETSÉGBARÁT ISKOLA KONFERENCIA KIEMELKEDŐ KÉPESSÉGŰ PEDAGÓGUSOK, PEDAGÓGIAI TEHETSÉGEK Kovács Edina & Orgoványi- Gajdos Judit A KUTATÁS ELMÉLETI HÁTTERE Tehetséges pedagógus: Tehetség Akadémiai Pedagógiai

Részletesebben

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr!

Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! 1 Tisztelt Igazgató Asszony/Úr! Az Országos kompetenciamérés elemzésében komoly kiegészítő adatokat jelentenek az iskolák különböző jellemzőiről szerzett információk. Az alábbi kérdésekre adott válaszai

Részletesebben

Alba Radar. 28. hullám

Alba Radar. 28. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 28. hullám Civil szervezetek megítélése Székesfehérváron 2015. november 6. Készítette: Bokros Hajnalka bokros.hajnalka@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

JELENTÉS AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ÉVI JELENTKEZÉSI ÉS FELVÉTELI ADATAIRÓL

JELENTÉS AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ÉVI JELENTKEZÉSI ÉS FELVÉTELI ADATAIRÓL JELENTÉS AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM 217. ÉVI JELENTKEZÉSI ÉS FELVÉTELI ADATAIRÓL ELTE Rektori Kabinet Minőségügyi Iroda 217. november TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló... 3 2. Országos adatok...

Részletesebben

Az Iránytű Intézet júniusi közvélemény-kutatásának eredményei. Iránytű Közéleti Barométer

Az Iránytű Intézet júniusi közvélemény-kutatásának eredményei. Iránytű Közéleti Barométer Az Iránytű Intézet júniusi közvélemény-kutatásának eredményei Iránytű Közéleti Barométer Kutatásunk 2000 fős reprezentatív mintára épül. A feldolgozott adatok a megyei és fővárosi nem- és korösszetétel,

Részletesebben

Alba Radar. 20. hullám

Alba Radar. 20. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 20. hullám Adományosztási hajlandóság a Fehérváriak körében - ÁROP 1.1.14-2012-2012-0009 projekt keretén belül - 2013. december 17. Készítette:

Részletesebben

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón

A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón A fiatalok közérzete, pszichés állapota az ezredfordulón Susánszky Éva, Szántó Zsuzsa Semmelweis Egyetem, Magatartástudományi Intézet Kutatási célkitűzések A fiatal felnőtt korosztályok pszichés állapotának

Részletesebben

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra

Kérdőív értékelés 76% 1. ábra Kérdőív értékelés Az adatfelmérést a Petőfi Sándor Művelődési Sportház és Könyvtár olvasói töltötték ki 0- ben. Önkéntesen ember töltötte ki a kérdőívet teljes anonimitás mellett. A kérdőív célcsoportja

Részletesebben

megteremtése Mezőberény és mikrotérségének nevelési - oktatási intézményeiben

megteremtése Mezőberény és mikrotérségének nevelési - oktatási intézményeiben TÁMOP-3.1.4-08/2-2008-0001 Kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Mezőberény és mikrotérségének nevelési - oktatási intézményeiben Készítette: Dr. Kanyóné Dr. Molnár Regina A kutatás céljai

Részletesebben

Alba Radar. 21. hullám

Alba Radar. 21. hullám Alba Radar Lakossági közvélemény-kutatási program Székesfehérváron 21. hullám A székesfehérvári beruházások megítélése 2014. április 14. Készítette: Macher Judit macher.judit@echomail.hu www.echoinn.hu

Részletesebben

Pomizs István Diplomás elvárások és realitás

Pomizs István Diplomás elvárások és realitás Pomizs István Diplomás elvárások és realitás A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája a felsőoktatás kihívásai a XXI. században Diplomás elvárások és realitás Pomizs István PhD hallgató Széchenyi

Részletesebben

Gépészmérnöki és Informatikai Karának

Gépészmérnöki és Informatikai Karának A Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának 2009/2010 TANÉV II. FÉLÉVÉRE VONATKOZÓ KURZUSÉRTÉKELÉSE Készítette: a Gépészmérnöki és Informatikai Kar Minőségbiztosítási és Értékelési Bizottsága

Részletesebben

Idegen nyelvi mérés 2018/19

Idegen nyelvi mérés 2018/19 Idegen nyelvi mérés 2018/19 A feladatlap Évfolyam Feladatszám Itemszám Összes megszerezhető pont 6. Olvasott szövegértés: 3 Hallott szövegértés: 3 5+5+5 5+5+5 15 15 8. Olvasott szövegértés: 3 Hallott szövegértés:

Részletesebben

Pécs, május 10. Dr. Klincsikné Toma Zsuzsanna munkaközösség-vezető

Pécs, május 10. Dr. Klincsikné Toma Zsuzsanna munkaközösség-vezető Pécs, 2016. május 10. Dr. Klincsikné Toma Zsuzsanna munkaközösség-vezető Intézményi eink: Matematika 6. Matematika 8. Szövegértés 6. Szövegértés 8. Intézmény 1635 (1613;1658) 1702 (1685;1717) 1623 (1600;1650)

Részletesebben

Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák

Visszajelző kérdőív Fogadd el, fogadj el! Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák Visszajelző kérdőív "Fogadd el, fogadj el!" Pedagógusok felkészítése az értelmi sérült emberek társadalmi integrációját elősegítő osztályfőnöki órák Kedves Hallgató! KÉPZÉS IDEJE 2014. október 9 december

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer tavaszi felmérésről Gyorsjelentések Nyugat-magyarországi Egyetem Intézményi rész 2007-ben

Részletesebben

KUTATÁSI JELENTÉS AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI VIZSGÁLAT KIEGÉSZÍTŐ KÉRDÉSEIRŐL. részére december

KUTATÁSI JELENTÉS AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI VIZSGÁLAT KIEGÉSZÍTŐ KÉRDÉSEIRŐL. részére december KUTATÁSI JELENTÉS AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI VIZSGÁLAT KIEGÉSZÍTŐ KÉRDÉSEIRŐL A részére 2013. december TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ EGYES ÜGYINTÉZÉSI MÓDOK NÉPSZERŰSÉGE... 3 1.1. ÜGYINTÉZÉSI MÓDOK NÉPSZERŰSÉGE A SZEMÉLYES

Részletesebben

A felsőoktatásban oktatók módszertani megújulással kapcsolatos attitűdje. Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem

A felsőoktatásban oktatók módszertani megújulással kapcsolatos attitűdje. Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem A felsőoktatásban oktatók módszertani megújulással kapcsolatos attitűdje Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem Mi is változott? generáció változása változó elvárások az oktató úgy tanít, ahogyan őt

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer őszi felmérésről Gyorsjelentések Nyugat-magyarországi Egyetem 2007-ben, 2008-ban és

Részletesebben

Centura Szövegértés Teszt

Centura Szövegértés Teszt Centura Szövegértés Teszt Megbízhatósági vizsgálata Tesztfejlesztők: Megbízhatósági vizsgálatot végezte: Copyright tulajdonos: Bóka Ferenc, Németh Bernadett, Selmeci Gábor Bodor Andrea Centura Kft. Dátum:

Részletesebben