CAMPUS HUNGARY ÖSZTÖNDÍJPROGRAM B2 (KONVERGENCIA RÉGIÓ)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "CAMPUS HUNGARY ÖSZTÖNDÍJPROGRAM B2 (KONVERGENCIA RÉGIÓ)"

Átírás

1 CAMPUS HUNGARY ÖSZTÖNDÍJPROGRAM B2 (KONVERGENCIA RÉGIÓ) ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS A MÁSODIK ÉS HARMADIK PÁLYÁZATI CIKLUSBAN ÖSSZEFOGLALÓ A kutatás háttere, módszertan A Campus Hungary ösztöndíjban részesülők hazaérkezésüket követően elégedettségi kérdőívet töltenek ki, ezeket 3 részletben értékeljük ki. Az első pályázati ciklus hallgatói ösztöndíjasainak eredményeit feldolgozó tanulmányunkban megfogalmazott elsődleges tanulságokat - miszerint a kiutazás szakmai és személyes hozadékait tekintve a program kifejezetten sikeresnek és eredményesnek bizonyult - a második és harmadik ciklusban kiutazott hallgatók véleménye is megerősíti. Ez különösen azért örvendetes, mert a második pályázati ciklustól kezdődően az egyéni, illetve csoportos rövid hallgatói tanulmányút, valamint a külföldi szakmai gyakorlat mellett új elemként lép be további négy ösztöndíj típus: 1) a hallgatói részképzés, 2) a rövid, illetve 3) hosszú tanulmányút oktatóknak, valamint 4) a rövid tanulmányút adminisztratív munkatársak részére. Ezekre az ösztöndíj típusokra vonatkozóan jelen elemzésben kapunk először képet az ösztöndíjasoknak a programmal való elégedettségét illetően. A kérdőíveket egységes elégedettségi mutatórendszer mentén állítottuk össze az összehasonlíthatóság biztosítására, de éppen az eltérő kategóriákból adódóan bizonyos típus-specifikus, kiegészítő kérdéseket is feltettünk a külföldi tapasztalat mélyebb elemzése érdekében. A csoportos tanulmányútra kiutazott csoportvezetők közül 18-an töltötték ki a kérdőívet. Az ösztöndíj típushoz tartozó kis elemszámra való tekintettel magát az ösztöndíj típust külön nem, hanem a rövid hallgatói tanulmányutasokéval együtt elemeztük. A vezetői összefoglalóban feltüntetett eredmények az ő adataikat is tartalmazzák. Főbb eredmények és tanulságok 561 kérdőív válaszait értékeltük ki. Ebből 331 fő hallgató, 199 fő oktató és 31 fő adminisztratív munkatárs. A válaszadó hallgatók fele doktori hallgató. Az első pályázati forduló eredményeivel összhangban, az ösztöndíjasok nagyon hasznosnak találták a programot, amely mind szakmai és nyelvi fejlődésükben, mind szakmai kapcsolatrendszerük építésében nagy segítséget jelentett.

2 A kiutazás hozadékait vizsgáló kérdésekre (szakmai fejlődés, idegennyelv-tudás fejlődése, szakmai kapcsolatok elmélyítése, konkrét szakmai együttműködések lehetősége) adott válaszokból az alábbiakat állapíthatjuk meg: o Az ösztöndíj típusokat tekintve: Az ösztöndíjas időszak az ösztöndíjasok szakmai fejlődését legalább 90%-ban nagyban vagy érzékelhetően segítette mindegyik ösztöndíj típus esetében. Az idegennyelv-tudás nagymértékű vagy érezhető fejlődéséről a részképzésre, a szakmai gyakorlatra, és meglepő módon az adminisztratív személyzetnek szóló tanulmányútra kiutazottak számoltak be a legnagyobb arányban. A szakmai kapcsolatok elmélyítését az ösztöndíjas tapasztalat legnagyobb arányban a rövid és hosszú oktatói tanulmányútra kiutazottak körében segítette. Jövőbeni további együttműködések biztosan vagy valószínűleg legnagyobb arányban a hosszú oktatói tanulmányutasok és az kiutazott adminisztratív munkatársak körében várhatók. o A képzési szinteket tekintve: Míg a hallgatói visszajelzések alapján mindegyik képzési szinten eredményesnek bizonyult a program, a doktori ösztöndíjasok önértékelésük alapján különösen sokat profitáltak a Campus Hungary Ösztöndíjprogram adta lehetőségekből. A különböző képzési szintek eltérő eredményeit nézve érdemes szem előtt tartani azt is, hogy a külföldi tanulmányi tapasztalat során olyan, a jelen felmérés keretei (önértékelés) között nehezen mérhető készségek is fejlődnek, amelyek az egész személyiséget formálják, érlelik (pl. önállóság, nyitottság, kezdeményezőkészség, kooperativitás, tolerancia) és amelyek az egyén jövőbeni életére, annak minden területére különösképpen a munka világában való helytállásra kihatnak. A folyamatmenedzsmentet negatív kritika az első forduló visszajelzéseihez hasonlóan - elsősorban az ösztöndíjpályázat burkolt utófinanszírozottsága miatt éri. A pályázás folyamatát tekintve, a második és harmadik pályázati fordulók során hasonló problémákkal kellett szembesülniük az ösztöndíjasoknak a szerződéskötés és folyósítás terén, mint korábban. A válaszadók 18%-a jelezte, hogy volt fennakadás. Közülük sok ösztöndíjas (ösztöndíj típustól függetlenül) beszámol arról, hogy komoly anyagi terhet jelent számára a késedelmes szerződéskötés és utalás: egyrészt mert saját forrásból kell finanszíroznia addig magát, másrészt pl. repülőjegy vásárlásakor akár sokszorosára is nőhet a jegyár,

3 ha szerződés (és utalás) hiányában nem vállalja be az ösztöndíjas, hogy hetekkel, esetleg hónapokkal korábban előfinanszírozza utazása költségeit. A nagyon sok pozitív visszajelzés mellett számos olyan javaslatot is megfogalmaztak a kérdőívek kitöltői, amelyek az eljárásrend finomítását szolgálhatták. Ezekből válogattunk az egyes ösztöndíj típusok kérdőíveinek kiértékelését tartalmazó fejezetek végén. Néhány visszajelzés álljon itt: Negatívum: A pályázati összeg csak a tanulmányi út után lett átutalva. Pozitívum: Azóta újabb pályázatot adtam be, féléves részképzésre, melynél már minden tökéletesen ment, a támogatást is megkaptam időben. Nem ismerek még ennyire felhasználóbarát pályázati lehetőséget. Külön köszönet érte! Nekem megfelel ez a meglepően egyszerű pályázati forma! A pályáztatás folyamatával tökéletesen elégedett voltam. A pályázáshoz tartozó információk elérhetőek interneten, számomra minden információ megtalálható volt. Pozitív: általában minden emre kaptam választ, viszonylag rövid időn belül. Egyetlen negatív észrevételem lenne: egy éves késéssel szóltak, hogy pótolnom kell egy dokumentumot. Több féléve folyamatosan pályázom és azt vettem észre, hogy a rendszer egyre gyorsabban, kifinomultabban működik. A kérdőív eredményei alapján az ügyfélszolgálat munkájával alapvetően elégedettek voltak az oda forduló ösztöndíjasok. A munkatársak segítőkészségével, udvariasságával és felkészültségével az érintett válaszadók legalább 90%-a elégedett vagy inkább elégedett volt. Kifejezetten elégedetlen nagyon kevés válaszadó volt (3-5%). A fenti kritika mellett rengeteg pozitív visszajelzés született, az alábbiakhoz hasonlóak: A munkatársak felkészültsége, és a kérdéseimre való válaszadásuk korrekt, tisztán érthető és elég gyors volt. Piros pont. :) Nagyon megkönnyítette a munkám az ügyfélszolgálat munkatársának gyors reagálása a megkeresésemre, és segítőkészsége - hazautazás után kerestem meg elektronikusan. Mindig készségesen segítettek, ha szükség volt rá, ezúton is köszönöm szépen.

4 Grafikonok Alapadatok Válaszadó hallgatók megoszlása képzési szint szerint (n=331, %) Válaszadó oktatók megoszlása tudományterület szerint (n=199, %)

5 A legnépszerűbb célországok a válaszadó hallgatók körében képzési szintenként (n= 331 fő) A legnépszerűbb célországok a válaszadó oktatók körében tudományterületek szerint (n= 199 fő)

6 Hozadékok Az alábbiakban a pozitív válaszok arányait mutatjuk be az egyes hozadékok tekintetében az egyes ösztöndíj típusok, valamint az összes válaszadó szerint. Az ösztöndíjas időszak hatása a szakmai fejlődésre Megítélése szerint, mennyire segítette az ösztöndíjas időszak az Ön szakmai fejlődését? (összes válaszadó, % n=561) Az ösztöndíjas időszak hatása az idegennyelv-tudásra Megítélése szerint, mennyire segítette az ösztöndíjas időszak az Ön idegennyelv-tudásának fejlődését? (összes válaszadó, n=561, %)

7 Az ösztöndíjas időszak hatása a szakmai kapcsolatok elmélyítése és bővítése tekintetében Megítélése szerint, mennyire segítette a kiutazás a szakmai kapcsolatok elmélyítését és bővítését? (összes válaszadó, kivéve adminisztratív munkatársak, n=543, %) Az ösztöndíjas időszak hatása további együttműködések tekintetében Várható-e a kiutazás eredményeképpen bármilyen további együttműködés? (összes válaszadó, n=561, %)

8 Elégedettség az Ügyfélszolgálat munkájával Mennyire volt elégedett munkatársaink segítőkészségével, udvariasságával? (összes válaszadó, n=561, %) Mennyire volt elégedett munkatársaink felkészültségével? (összes válaszadó, n=561, %) Mennyire volt elégedett munkatársaink gyorsaságával és hatékonyságával? (összes válaszadó, n=561, %)

9 Elégedettség a pályázati rendszerrel Milyen mértékben fedezte az ösztöndíj az Ön igényeit? (összes válaszadó, kivéve adminisztratív munkatársak, n=543, %) Milyen mértékben fedezte az ösztöndíj az Ön igényeit? (csak hallgatók, képzési szint szerint, %, n=331) Az ösztöndíjon felül rendelkezett-e más anyagi forrással? (%, n=561)

10 Az ösztöndíjon felül rendelkezett-e más anyagi forrással? (összes válaszadó hallgató, %, n=331) Mennyire volt elégedett a kiértesítés és a szerződéskötés körülményeivel? (összes válaszadó, fő, n=561) Volt-e fennakadás az ösztöndíj folyósításakor? (összes válaszadó, %, n=561)

Országos kompetenciamérés 2013. Országos jelentés

Országos kompetenciamérés 2013. Országos jelentés Országos kompetenciamérés 2013 Országos jelentés Szerzők Balázsi Ildikó, Lak Ágnes Rozina, Szabó Vilmos, Szabó Lívia Dóra, Vadász Csaba Tördelő Szabó Ágnes Balázsi Ildikó, Lak Ágnes Rozina, Szabó Vilmos,

Részletesebben

PÁLYAKÖVETÉSES FELMÉRÉSEK AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEMEN

PÁLYAKÖVETÉSES FELMÉRÉSEK AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEMEN PÁLYAKÖVETÉSES FELMÉRÉSEK AZ EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEMEN 2009. 1 Tartalomjegyzék I. A LEGFONTOSABB PÁLYAKÖVETÉSI EREDMÉNYEK BEMUTATÁSA... 4 A. Időrendi leírás az eddigi folyamatokról, az elvégzett

Részletesebben

Verziószám: 2.0. 2011. december 20.

Verziószám: 2.0. 2011. december 20. BESZÁMOLÓ A MINŐSÍTETT ADAT VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ 2009. ÉVI CLV. TÖRVÉNY A GYAKORLATBAN C. ÁROP-2.2.10-10-2010-004. AZONOSÍTÓ SZÁMÚ NORMATÍV PÁLYÁZAT JELENLÉTI NAPOS KÉPZÉSEIRŐL A JOGALKALMAZÁS JAVÍTÁSA ÁROP-2210/2010.

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Az alapítvány jelenlegi szervezeti felépítése, belső struktúrája és vezetési szintjei 7

Tartalomjegyzék. Az alapítvány jelenlegi szervezeti felépítése, belső struktúrája és vezetési szintjei 7 Tartalomjegyzék Előzmények, 3 Bevezetés 4 Az alapítvány jelenlegi szervezeti felépítése, belső struktúrája és vezetési szintjei 7 Tervezés, pénzügyi kontrolling 10 Workflow, működés és döntéshozatal 13

Részletesebben

Közszolgálati életpálya és emberi erőforrás gazdálkodás

Közszolgálati életpálya és emberi erőforrás gazdálkodás Közszolgálati életpálya és emberi erőforrás gazdálkodás Szabó Szilvia Az emberi erőforrás fejlesztés humánfolyamata a közszolgálatban ( Közszolgálati Humán Tükör 2013 résztanulmány) ISBN 978-615-5269-46-2

Részletesebben

Budapest, 2010. november

Budapest, 2010. november A k o h é z i ó s p o l i t i k a h a t á s a a v i s e g r á d i o r s z á g o k f o g l a l k o z t a t á s i s z i n t j é r e é s m i n ő s é g é r e É r t é k e l ő j e l e n t é s Budapest, 2010.

Részletesebben

Az innovációs és ipari parkok szerepe az innováció erősítésében

Az innovációs és ipari parkok szerepe az innováció erősítésében Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. 1117 Budapest, Dombóvári út 17-19. Tel.: (36 1) 204-2951 (36 1) 204-2970 Fax: (36 1) 204-2953 E-mail:ipargazd@t-online.h Internet:http://www.ikt.hu Az innovációs

Részletesebben

A Kreditrendszer Megvalósítása a Magyar Felsőoktatási intézményekben

A Kreditrendszer Megvalósítása a Magyar Felsőoktatási intézményekben A felsœoktatási intézmények regisztrácós eljárásainak a Kreditrendszer bevezetése céljából történœ auditálása 1 A Kreditrendszer Megvalósítása a Magyar Felsőoktatási intézményekben Dr. C. J. Koster & Dr.

Részletesebben

HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS

HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS 2011. június Minden jog fenntartva. A tanulmány eredményeinek és megállapításainak felhasználása csak a forrás pontos megjelölésével lehetséges. MÓDSZERTAN

Részletesebben

A HALLGATÓK INTÉZMÉNYI MENEDZSELÉSE

A HALLGATÓK INTÉZMÉNYI MENEDZSELÉSE Ö S S Z E H A S O N L Í T Ó É R T É K E L É S E K A HALLGATÓK INTÉZMÉNYI MENEDZSELÉSE A magyar egyetemi hallgatók általánosan elégedettek azzal, miként segíti őket az intézmény. Elsősorban a legközvetlenebbül

Részletesebben

Oktatási innováció a szálloda-menedzser képzés területén

Oktatási innováció a szálloda-menedzser képzés területén Tartalom VII. A vendégelégedettség mérése a szállodai gyakorlatban... 494 1. Bevezetés... 494 2. A szolgáltatások sajátosságai... 495 3. A vendég elégedettsége... 498 3.1 A szolgáltatásminőség... 502 3.2

Részletesebben

Készítette: Dr. Bálint Julianna, főiskolai tanár, minőségügyi megbízott. 2011. február. 20.

Készítette: Dr. Bálint Julianna, főiskolai tanár, minőségügyi megbízott. 2011. február. 20. 8-ban és 1-ben végzett hallgatók körében lezajlott on-line kutatás eredményeinek az Ybl Miklós Építéstudományi Karra végzett feldolgozása és elemzése Készítette: Dr. Bálint Julianna, főiskolai tanár, minőségügyi

Részletesebben

Második Országos Betegelégedettségi Vizsgálat. II. kötet

Második Országos Betegelégedettségi Vizsgálat. II. kötet Második Országos Betegelégedettségi Vizsgálat II. kötet Elemzés és átvilágítási terv Budapest, 2001. április A tanulmány a "Második Országos Betegelégedettségi Vizsgálat" című kutatási program keretében

Részletesebben

S Z A K D O L G O Z A T

S Z A K D O L G O Z A T ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Doktori és Továbbképzési Osztály Budapest S Z A K D O L G O Z A T Irányító tanár: Dr. Torda Ágnes főiskolai docens Készítette: Tamás Eszter gyógypedagógus szakvizsga

Részletesebben

A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5

A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5 Földi Kata 1 László Éva 2 Szűcs Róbert Sándor 3 Máté Zoltán 4 Szolnok, 2013 A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5 Napjainkban egyre inkább aktuálissá válik

Részletesebben

Változásban a CRO-k szerepe

Változásban a CRO-k szerepe Változásban a CRO-k szerepe kihívások és lehetőségek kpmg.com/hu 2 Section or Brochure name Változásban a CRO-k szerepe kihívások és lehetőségek 3 Vezetői összefoglaló Székely Zoltán Pénzügyi szolgáltatási

Részletesebben

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat

Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat Pályakövetési rendszer kialakítása és pályakövetési szabályzat a Bakonyi Szakképzés-szervezési Társulás részére Készült a TÁMOP-2.2.3-07/2-2F A szak- és felnőttképzés struktúrájának átalakítása című konstrukció

Részletesebben

Beszámoló a Bókay János Humán Szakközépiskola tanulói körében 2014- ben végzett igény- és elégedettségvizsgálatról, fejlesztési javaslatok

Beszámoló a Bókay János Humán Szakközépiskola tanulói körében 2014- ben végzett igény- és elégedettségvizsgálatról, fejlesztési javaslatok Beszámoló a Bókay János Humán Szakközépiskola tanulói körében 2014- ben végzett igény- és elégedettségvizsgálatról, fejlesztési javaslatok 2014 februárjában az iskola tanulói körében igény- és elégedettségvizsgálatot

Részletesebben

A moduláris szakképzési rendszer bevezetésnek tapasztalatai a 9. Építészet szakmacsoportban

A moduláris szakképzési rendszer bevezetésnek tapasztalatai a 9. Építészet szakmacsoportban Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége A moduláris szakképzési rendszer bevezetésnek tapasztalatai a 9. Építészet szakmacsoportban Készítették az ÉVOSZ munkacsoport tagjai: Menyhért Anikó André Lászlóné

Részletesebben

Takács Sándor Csillag Sára Kiss Csaba

Takács Sándor Csillag Sára Kiss Csaba Takács Sándor Csillag Sára Kiss Csaba Szilas Roland Még egyszer a motivációról, avagy Hogyan ösztönözzük alkalmazottainkat itt és most? A szerzők a Budapesti Corvinus Egyetem Vezetéstudományi Intézetében

Részletesebben

Jelen kutatási beszámoló további felhasználásához lépjen kapcsolatba az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Közhasznú Társasággal!

Jelen kutatási beszámoló további felhasználásához lépjen kapcsolatba az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet Közhasznú Társasággal! A kutatásra Ercsi Nagyközség Önkormányzatának megbízásából került sor. A program megvalósítója a Monitor Társadalomkutató Intézet és Módszertani Központ volt. 1999. január Jelen kutatási beszámoló további

Részletesebben

Tartalom ... 16. képzési terület... 60. során.

Tartalom ... 16. képzési terület... 60. során. Diplomás pályakövetés 2010 A 2007 ben végzettek munkaerő piaci jellemzői Kutatási gyorsjelentés Tartalom 1. Összefoglaló gyorsjelentés... 2 2. Képzési területenkénti adatok... 16 2.1. Agrár képzési terület...

Részletesebben

Pénzügyi szervezetek kultúrája vállalati esetpéldák

Pénzügyi szervezetek kultúrája vállalati esetpéldák Hetesi E. Majó Z. Lukovics M. (szerk.) 2009: A szolgáltatások világa. JATEPress, Szeged, 399-418. o. Pénzügyi szervezetek kultúrája vállalati esetpéldák Málovics Éva 1 Kuba Péter 2 Nyíri Zoltán 3 Tanulmányunkban

Részletesebben

Módszertani útmutató a civil szervezetek teljesítményméréséhez

Módszertani útmutató a civil szervezetek teljesítményméréséhez Módszertani útmutató a civil szervezetek teljesítményméréséhez Az útmutató a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával a Hatékonyan működő és együttműködő egészségügyi civil szervezetek a Dél-Dunántúli

Részletesebben

A szolgáltatás-vezetés hazai tapasztalatairól egy empirikus felmérés tükrében

A szolgáltatás-vezetés hazai tapasztalatairól egy empirikus felmérés tükrében Hetesi E. Majó Z. Lukovics M. (szerk.) 2009: A szolgáltatások világa. JATEPress, Szeged, 15-38. o. A szolgáltatás-vezetés hazai tapasztalatairól egy empirikus felmérés tükrében Heidrich Balázs 1 Jelen

Részletesebben

Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány cigánynak lenni ismerjük meg egymást! című középiskolai foglalkozásának értékelése

Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány cigánynak lenni ismerjük meg egymást! című középiskolai foglalkozásának értékelése Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány cigánynak lenni ismerjük meg egymást! című középiskolai foglalkozásának értékelése Váradi Luca 2013. Augusztus A Projekt az Európai Bizottság támogatásával valósult

Részletesebben

Teljesítményértékelési kézikönyv

Teljesítményértékelési kézikönyv A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. Projekt (EMIR) azonosító száma: ÁROP-1.A.2/A-2008-0097 Teljesítményértékelési kézikönyv Államreform

Részletesebben

Ajánlások a felsőoktatás és a gazdasági szféra közötti együttműködések javítására és kialakításuk elősegítésére

Ajánlások a felsőoktatás és a gazdasági szféra közötti együttműködések javítására és kialakításuk elősegítésére Ajánlások a felsőoktatás és a gazdasági szféra közötti együttműködések javítására és kialakításuk elősegítésére Összeállította: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit

Részletesebben

307 Függelék DPR.indd 307 2/19/13 7:50 PM

307 Függelék DPR.indd 307 2/19/13 7:50 PM 307 Függelék DPR.indd 307 DPR.indd 308 309 módszertani leírás Frissdiplomások 2011 1. Az adatfelvétel módszertana A Diplomás Pályakövető Rendszer 2011-es adatfelvételére 2010 első félévében (február június)

Részletesebben