Események. A lecke tartalmából:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Események. A lecke tartalmából:"

Átírás

1 4. ÓRA Események A lecke tartalmából: Az eseményvezérelt programozás Események kiváltása Az önhívó események elkerülése Az objektumok eseményeinek elérése Eseményparaméterek használata Eseménykezelõk létrehozása Az eseménynevek frissen tartása A Visual C# beépített tervezõeszközeivel könnyû tetszetõs felületet készíteni egy alkalmazáshoz: gyönyörû ablakokat állíthatunk elõ, amelyeken gombok vannak, amelyekre kattinthatunk, szövegmezõk, amelyekbe információt írhatunk be, képmezõk, amelyek képeket jelenítenek meg, és még sok más kreatív és vonzó elemmel állhatunk elõ, amellyel a felhasználók kapcsolatba léphetnek. Egy Visual C#-program fejlesztésének azonban mindez csak a kezdete a felület megtervezésén kívül fel kell vérteznünk azzal a képességgel is a programunkat, hogy mind a felhasználó, mind a Windows tevékenységére válaszolva mûveleteket tudjon végrehajtani. Ezt események segítségével érjük el.

2 82 I. rész A Visual C# 2008 környezet A 3. órán az objektumokról és azok tagjairól, a tulajdonságokról és a tagfüggvényekrõl tanultunk. Ezen az órán az objektumok eseményei és az eseményvezérelt programozás kerülnek terítékre, és megtanuljuk, hogyan tehetjük az események segítségével az alkalmazásainkat válaszképessé. Az eseményvezérelt programozás A hagyományos programozási nyelveken (amelyekre gyakran eljárásközpontú nyelvekként hivatkoznak) írt programok maguk szabják meg, hogy melyik kódrész végrehajtására mikor kerül sor. Amikor elindítunk egy ilyen programot, elõször a program elsõ kódsora fut le, majd a kód végrehajtása teljes mértékben elõre meghatározott módon folytatódik. A kód ugyan idõnként ágakra válhat szét, vagy ciklusokat indíthat, de a végrehajtás menetét teljesen a program határozza meg. Ez gyakran azzal jár, hogy az ilyen program csak korlátozottan képes a felhasználó mûveleteire válaszolni, például elvárhatja, hogy a képernyõn megjelenõ vezérlõkbe adott sorrendben írjunk be szöveget. Ez szöges ellentétben áll a Windows-programok viselkedésével, amelyekben a felhasználó a felület különbözõ elemeivel léphet kapcsolatba gyakran teljesen tetszõleges sorrendben. A Visual C# az eseményvezérelt programozási modellre épül. Az eseményvezérelt alkalmazásokat nem kötik gúzsba az eljárásközpontú programok korlátai, mert az eljárásközpontú nyelvek felülrõl lefelé haladó megközelítése helyett a kód logikailag összetartozó részeit eseményekben fogják össze. Az események bekövetkeztének nincs elõre megszabott sorrendje; az eseményvezérelt programokban a felhasználó adott események interaktív elindításával például egy gombra kattintással gyakran teljesen maga szabhatja meg, hogy melyik kódrész hajtódjon végre. Az eseményeket a hozzájuk tartozó kóddal együtt eseménykezelõknek vagy eseményeljárásoknak hívjuk. Események kiváltása A 3. órán megtanultuk, hogy a tagfüggvények nem mások, mint az objektumok függvényei. Bizonyos értelemben az események is egyfajta különleges tagfüggvények, amelyekkel egy objektum az állapotváltozásait jelezheti az ügyfelek (az objektumot használó kódok) számára. A Visual C# 2008 leírása valójában igen gyakran tagfüggvényekként hivatkozik az eseményekre (ami a kezdõ programozókat kétségkívül összezavarhatja). Az események tehát olyan tagfüggvények, amelyeknek a meghívása különleges módon történik általában egy mûveleten keresztül, amelyet a felhasználó egy ablakon végrehajt, vagy maga a Windows által, nem pedig egy kódutasítással. Az eseményeknek számos típusa létezik, és az elindításuk (kiváltásuk) is sokféleképpen történhet. Már láttuk, hogyan válthatja ki a felhasználó egy gomb eseményét azzal, hogy a gombra kattint. Az események kiváltására azonban nem csak a felhasználói mûveletek alkalmasak; esemény az alábbi négy módon indítható el:

3 4. óra Események 83 A felhasználó valamilyen mûveletet hajt végre a programban. Ha egy gombra kattint, akkor például a gomb Click eseményét váltja ki. Szükség szerint az objektumok is kiválthatják a saját eseményeiket. A Timer (Idõzítõ) vezérlõ például szabályos idõközönként elindíthatja a saját Timer eseményét. Az operációs rendszer (a felhasználó által futtatott Windows-változattól függetlenül) szintén kiválthat eseményeket. Meghívással a programozó is elindíthat eseményeket, ugyanúgy, ahogy egy Visual C# kódban egy tagfüggvényt hív meg. Felhasználói mûveletek által kiváltott események Az eseményeket egy programban a leggyakrabban a felhasználói mûveletek váltják ki. Minden ablak és szinte minden vezérlõ, amelyet egy ablakra helyezhetünk, az objektum típusára jellemzõ eseményhalmazzal rendelkezik. A Button (Gomb) vezérlõnek például számos eseménye van, köztük a Click (Kattintás) esemény, amellyel a korábbi órákon már találkoztunk. Amikor a felhasználó egy gombra kattint, a gomb Click eseménye indul el, és végrehajtódik a Click eseményben található kód. 4 A TextBox (Szövegmezõ) vezérlõ, amely lehetõvé teszi, hogy a felhasználó adatokat vigyen be a billentyûzet segítségével, szintén rendelkezik eseményekkel. A TextBox egyes eseménytípusai megegyeznek a Button vezérlõével, például ennek a vezérlõnek is van Click eseménye, de a TextBox-hoz olyan események is tartoznak, amelyeket a Button vezérlõ nem támogat; ilyen például a MultilineChanged esemény, amelyre akkor kerül sor, amikor a szövegmezõ Multiline (Többsoros) tulajdonsága megváltozik. Mivel a felhasználó nem írhat szöveget egy Button vezérlõbe, a gomboknak nincs Multiline tulajdonságuk, így MultilineChanged eseményük sem. Minden objektum, amely támogatja az eseményeket, egyedi eseményhalmazzal bír. Minden eseménytípusnak megvan a saját viselkedése, ezért lényeges, hogy értsük az eseményeket, amelyeket használunk. A TextChanged esemény viselkedését például a kezdõ fejlesztõk nem biztos, hogy magától értetõdõnek találják, mert ez az esemény minden alkalommal elindul, amikor a szövegmezõ tartalma megváltozik. Képzeljük el, mi történne, ha beírnánk a következõ szöveget egy általunk létrehozott projekt egy üres szövegmezõjébe: Ozric Tentacles! Könnyen azt hihetnénk, hogy a TextChanged esemény csak akkor indul el, amikor véglegesítjük a beírtakat, például elhagyjuk a szövegmezõt, vagy lenyomjuk az ENTER-t, de ez az esemény nem így mûködik. Ehelyett tizenhatszor kerül sor a TextChanged esemény bekövetkezésére, miközben beírjuk a fenti szöveget, mivel a szövegmezõ minden alkalommal megváltozik, amikor beírunk egy új karaktert. Még egyszer hangsú-

4 84 I. rész A Visual C# 2008 környezet lyozzuk: fontos, hogy ismerjük az általunk használt események finomságait és pontos viselkedését, mert ha anélkül vesszük igénybe õket, hogy teljes mértékben tisztában lennénk a mûködésükkel, a programunk szokatlan (ez általában nemkívánatost jelent) eredményeket adhat. Azt, hogy miként válthatunk ki eseményeket (amelyek csupán egyfajta eljárások) Visual C# kód segítségével, a 10. órán tárgyaljuk részletesen. Objektum által kiváltott események Néha elõfordul, hogy egy objektum maga indítja el a saját eseményeit. Ennek legközönségesebb példája a Timer vezérlõ Tick eseménye. A Timer a szokványos fájlmegnyitó párbeszédablakhoz hasonlóan nem látható vezérlõ, tehát nem jelenik meg egyetlen ablakon sem a program futása közben, csak tervezéskor látható a nem vizuális vezérlõk számára fenntartott helyen. A Timer vezérlõ egyetlen célja, hogy az Interval (Idõköz) tulajdonságában megadott idõközönként elindítsa a Tick eseményét. A Timer vezérlõ Interval tulajdonságának beállításával a Tick esemény elindulásának idõközét szabályozzuk (ezredmásodperces lépésekben). A Tick esemény kiváltása után a Timer vezérlõ visszaállítja önmagát, és amint a beállított idõköz ismét letelt, újra elindítja a Tick eseményt. Ezt mindaddig ismétli, amíg az idõközt meg nem változtatjuk, a Timer vezérlõt ki nem kapcsoljuk, vagy el nem távolítjuk azt az ablakot, amelyiken a Timer vezérlõt elhelyeztük. Az idõzítõket a leggyakrabban arra használjuk, hogy egy órát hozzunk létre egy ablakon. Az idõt megjeleníthetjük egy szövegcímkében, és szabályos idõközönként frissíthetjük, ha elhelyezzük az aktuális idõt megjelenítõ kódot a Timer eseményben. A 8. órán majd írunk is egy programot, amely a Timer vezérlõt használja. Az operációs rendszer által kiváltott események Az események elindításának harmadik módja, hogy az eseményt maga a Windows váltja ki. Ezeknek az eseményeknek gyakran a létezésérõl sem tudunk. Amikor egy ablakot például részben vagy teljes egészében eltakar egy másik ablak, a programnak értesülnie kell róla, amikor a felül levõ ablakot átméretezik vagy áthelyezik, hogy újrarajzolhassa a rejtett ablak területét. A Windows és a Visual C# ennek érdekében együttmûködik: amikor az elfedõ ablakot áthelyezik vagy átméretezik, a Windows az ablak újrarajzolására utasítja a Visual C#-ot, amelyet az meg is tesz, ezen kívül pedig kiváltja az ablak Paint eseményét. A Paint eseményben elhelyezett kóddal egyéni megjelenítést is meghatározhatunk az ablak számára, például alakzatokat rajzolhatunk rá egy Graphics objektummal. Az egyéni rajzolókódunk így minden alkalommal végrehajtódik, amikor az ablak újrarajzolja önmagát.

5 4. óra Események 85 Az önhívó események elkerülése Ügyelnünk kell rá, hogy soha ne írjunk olyan kódot, amelyben egy esemény vég nélkül meghívhatja önmagát. Az ilyen eseményeket önhívó (rekurzív) eseményeknek hívják. Szemléltetésképpen lássunk egy olyan helyzetet, ami önhívó eseményt okozhat! Gondoljunk a TextBox vezérlõ korábban ismertetett TextChanged eseményére: ez az esemény minden alkalommal bekövetkezik, amikor a szövegmezõben található szöveg megváltozik. Ha olyan kódot helyezünk el a TextChanged eseményben, amely megváltoztatja a szövegmezõ szövegét, az esemény ismét el fog indulni, ami végül végtelen ciklust eredményez. Az önhívó események csak akkor szakadnak meg, amikor a Windows StackOverflow kivételt ad vissza (lásd a 4.1. ábrát), ami azt jelzi, hogy a Windows már nem rendelkezik elég erõforrással ahhoz, hogy folytassa az önhívást ábra Ha StackOverflow kivételt kapunk, egy önhívó esemény lehet a bûnös Önhívó viselkedést nem csak egy esemény okozhat egy ciklusban. Például ha egy A esemény elindít egy B eseményt, amely viszont ismét az A eseményt váltja ki, a két esemény együttesen eredményez végtelen ciklust. Önhívó viselkedést ezenkívül események láncolata is elõidézhet, nem csak egy vagy két esemény. Az önhívó eljárásoknak is lehet haszna, például amikor összetett matematikai függvényeket írunk. Önhívó eseményeket gyakran használnak például faktoriálisszámításra. Mindazonáltal ha szándékosan hozunk létre önhívó eseményt, gondoskodnunk kell róla, hogy az önhívás ne ismétlõdhessen vég nélkül.

6 86 I. rész A Visual C# 2008 környezet Az objektumok eseményeinek elérése Az objektumok eseményeinek elérése egyszerû, és ha követtük a könyv eddigi példáit, több objektumnak már használtuk is az alapértelmezett eseményét. Ha el szeretnénk érni egy objektum eseményeit, kattintsunk duplán az objektumra az ablaktervezõ nézetben. Most egy olyan projektet fogunk megalkotni, amely segít, hogy ráérezzünk az események mûködésére. Indítsuk el a Visual C# 2008-at, hozzunk létre egy új Windows Application projektet View Events néven, majd kövessük az alábbi lépéseket: 1. Kattintsunk az egér jobb gombjával a Form1.cs fájlnévre a Solution Explorerben, válasszuk a Rename (Átnevezés) parancsot, és módosítsuk az ablak nevét ViewEventsForm.cs-re. Ha a program rákérdez, hogy szeretnénk-e frissíteni az összes hivatkozást a kódban, ezúttal is feleljünk igennel (Yes). 2. Kattintsunk egyszer az ablakra, hogy megjelenítsük a tulajdonságait, majd változtassuk a Text tulajdonság értékét View Events Example-re. 3. Az eszközkészlet segítségével adjunk egy képmezõt az ablakhoz, és változtassuk a nevét pictest-re. Már tudjuk, hogy egy vezérlõ alapértelmezett eseményéhez úgy férhetünk hozzá, ha duplán kattintunk a vezérlõre az ablaktervezõben. A vezérlõk azonban gyakran események tucatjaival rendelkeznek. Az események listáját a Properties ablak Events (Események) gombjára kattintva érhetjük el. (Az Events gomb az, amelyiken egy villám rajza látható.) 4. Kattintsunk most az Events gombra a Properties ablakban, hogy megtekintsük a PictureBox vezérlõ által támogatott események listáját (lásd a 4.2. ábrát) ábra Az egyes vezérlõk által támogatott eseményeket a Properties ablakban érhetjük el

7 4. óra Események Görgessünk lefelé a listában a MouseDown eseményig, és kattintsunk rá duplán. Ezzel megnyitjuk a kódszerkesztõt, amely készen áll rá, hogy beírjuk a MouseDown esemény kódját (lásd a 4.3. ábrát) ábra Amikor elõször jelöljük ki egy objektum valamelyik eseményét, a Visual C# egy üres eseményeljárást hoz létre Jelenleg a pictest objektum MouseDown eseményét látjuk. A kurzor a MouseDown eseményeljárás belsejében tartózkodik, várva, hogy beírjuk a kívánt kódot. A kurzor felett látható kód az eseményt bevezetõ utasítás, más néven eseménydeklaráció. Az eseménydeklaráció olyan utasítás, amely az adott esemény szerkezetét határozza meg. Figyeljük meg, hogy az eseménydeklaráció az objektum nevébõl, egy aláhúzásjelbõl (_) és az esemény nevébõl áll, az esemény nevét pedig egy zárójelpár követi. A zárójelek között álló elemek az eseményparaméterek, amelyekrõl hamarosan szót ejtünk. Az eseményeljárások bevezetésének ez a szabványos szerkezete. Amikor duplán kattintunk egy eseményre az Events listában, a Visual C# egy új eseményeljárást hoz létre az adott esemény számára. A teljes eseménydeklaráció és az esemény szerkezete így fest: private void pictest_mousedown(object sender, MouseEventArgs e) { } A kapcsos zárójelek az eljárás kezdetét és végét jelölik; az eljárás teljes kódjának e két kapcsos zárójel között kell állnia. Ügyeljünk rá, hogy ne töröljük sem a nyitó, sem a záró zárójelet!

8 88 I. rész A Visual C# 2008 környezet Eseményparaméterek használata Ahogy korábban említettük, az eseménydeklarációk zárójelein belül álló elemeket eseményparamétereknek hívjuk. Az eseményparaméterek olyan változók, amelyeket a Visual C# hoz létre, és amelyekhez szintén a Visual C# rendel értéket. Ezeket a változókat az eseményre vonatkozó lényeges adatok kiolvasására és idõnként beállítására használjuk. Az adat lehet szöveg, szám, objektum szinte bármi. Ha egy eseményeljárásnak több paramétere is van, azokat mindig vesszõk választják el egymástól. Amint fentebb láthattuk, a MouseDown (Egérgomb lenyomása) esemény két paraméterrel rendelkezik. Amikor az eseményeljárást elindítják, a Visual C# önmûködõen létrehozza az eseményparamétereket, és az eljárás adott végrehajtásának idejére értéket rendel hozzájuk. Amikor az eseményeljárás legközelebb lefut, a paraméterek értéke módosul. A paraméterek értékeit arra használjuk, hogy a kódunkban döntéseket hozzunk vagy mûveleteket hajtsunk végre. Az ablakok MouseDown eseményének a paraméterei tehát a következõk: object sender és MouseEventArgs e A paraméterek elsõ eleme a paraméterben tárolt adat típusát jelzi, míg a második az adatot tároló változó nevét. A MouseDown elsõ paramétere, a Sender (Küldõ), egy általános objektumot tartalmaz. Az objektumparaméterek bármilyen típusú objektumok lehetnek, amelyeket a Visual C# támogat. Még nem muszáj ismernünk az adattípusokat; elég annyival tisztában lennünk, hogy a különbözõ paraméterváltozók különbözõ típusú információkat hordozhatnak. Egyesekben szöveget, másokban számokat találunk, megint mások pedig (igen gyakran) egy objektumot tárolnak. A Sender paraméter mindig egy hivatkozást tartalmaz, amely arra a vezérlõre mutat, amelyik kiváltotta az eseményt. A MouseDown esemény e paramétere ezzel szemben az a hely, ahol a tényleges mûvelet végbemegy. Az e paraméter szintén egy objektumot tárol, de ennek az objektumnak a típusa MouseEventArgs, és olyan tulajdonságai vannak, amelyek a MouseDown eseményhez kapcsolódnak. Ha látni szeretnénk ezeket a tulajdonságokat, írjuk be a következõ kódot, de a pont karakter beírása után ne nyomjunk le semmilyen billentyût: e. Amint beírjuk a pontot, egy lenyíló lista jelenik meg, amely az e objektum tagjait (tulajdonságait és tagfüggvényeit) mutatja (lásd a 4.4. ábrát). Az e objektum segítségével számos dolgot megállapíthatunk a MouseDown esemény bekövetkezésének körülményeirõl. Az érdekesebb információkat a 4.1. táblázat sorolja fel.

9 4. óra Események táblázat A MouseEventArgs szokványos tagjai Tulajdonság Clicks Button X Y Leírás Azt adja vissza, hogy a felhasználó hányszor kattintott az egér gombjával. Azt adja vissza, hogy melyik egérgombot nyomták le (left, middle és right, vagyis bal, középsõ vagy jobb). Azt a vízszintes koordinátát adja vissza, ahol az egérmutató tartózkodott, amikor a felhasználó kattintott. Azt a függõleges koordinátát adja vissza, ahol az egérmutató tartózkodott, amikor a felhasználó kattintott. Minden alkalommal, amikor egy esemény bekövetkezik, a Visual C# olyan értéket ad a paramétereknek, amelyek mindig az esemény adott bekövetkezésének körülményeit tükrözik ábra Az IntelliSense lenyíló listái szükségtelenné teszik, hogy objektumok százait jegyezzük meg Minden eseményhez sajátos paraméterek tartoznak. A TextChanged esemény például más paramétereket ad vissza, mint a MouseDown. Eseményekkel nagyon gyakran fogunk dolgozni, úgyhogy gyorsan megtanuljuk majd az egyes eseménytípusok paramétereit. Azt, hogy a saját függvényeinkhez és eljárásainkhoz hogyan hozhatunk létre paramétereket, a 10. órán tanuljuk.

10 90 I. rész A Visual C# 2008 környezet Eseménykezelõ törlése Egy eseménykezelõ törlése nem csak annyiból áll, hogy töröljük az eseményeljárást. Amikor új eseménykezelõt adunk egy osztályhoz, a Visual C# automatikusan létrehozza számunkra az eseményeljárást, és a kurzort annak belsejébe helyezi, hogy beírhassuk a kívánt kódot. A Visual C# ugyanakkor a színfalak mögött ennél kicsit többet is tesz, mert az eseményeljárást a vezérlõhöz kell kapcsolnia. Ezt úgy éri el, hogy az osztály rejtett kódjában elhelyez egy kódutasítást. Ezzel az utasítással általában nem kell törõdnünk, de amikor törlünk egy eseményeljárást, a Visual C# a rejtett kódot nem törli automatikusan, ezért a fordítás meghiúsul. A hibát úgy küszöbölhetjük ki a legegyszerûbben, hogy futtatjuk a projektet, és amikor a Visual C# szembetalálkozik a hibával, megmutatja a problémát okozó utasítást, amelyet így már törölhetünk. Próbáljuk is ki most: 1. Töröljük az alább látható teljes MouseDown eljáráskódot (ehhez a kapcsos zárójeleken belül álló kód mellett magukat a kapcsos zárójeleket is törölnünk kell): private void pictest_mousedown(object sender, MouseEventArgs e) { e. } 2. Futtassuk a projektet az F5 billentyû lenyomásával. Egy üzenet fogunk kapni, miszerint fordítási hiba lépett fel. Kattintsunk a No (Nem) gombra, hogy visszatérjünk a kódszerkesztõhöz ábra A Visual C# az Error List ablakban megmutatja a fordítási (a kódunkban található) hibákat

11 4. óra Események Megjelenik az Error List (Hibalista) ablak, amely részletezi az imént bekövetkezett hibát (lásd a 4.5. ábrát). Kattintsunk duplán a hibára, és a Visual C# a problémát okozó utasításra ugrik, amely így fest (terjedelmi okok miatt két sorra tördelve): this.pictest.mousedown += new System.Windows.Forms.MouseEventHandler(this.picTest_MouseDown); 4. Vegyük észre, hogy az eljárások bal felsõ sarokban található lenyíló listája az InitializeComponent() elemet mutatja. Ez az ablak egyik eseménye (amint láthatjuk, baloldalt, az objektumok lenyíló listájának mezõjében az ablak neve áll). Ne változtassunk meg semmit ebben az eljárásban, hacsak nem tudjuk pontosan, mit csinálunk! Mi most egy hivatkozást szeretnénk törölni, amely egy már nem létezõ eseményeljárásra mutat, ezért töröljük a teljes utasítást. A kódunkat most már le lehet fordítani és futtatni. Amikor törlünk egy eseményeljárást, mindig törölnünk kell az eljárást az objektumához kapcsoló utasítást, mielõtt futtathatnánk a kódot. Most, hogy már tudjuk, hogyan kell törölni egy eseménykezelõt, lássuk a leggyorsabb és legkönnyebb módszert: tekintsük meg az objektumot tervezõnézetben, és kattintsunk a Properties ablak Events gombjára, hogy lássuk az objektum eseményeit. Ezt követõen jelöljük ki az esemény nevét a Properties ablakban, és nyomjuk le a DELETE billentyût. Ez meghagyja az esemény kódját az osztályban, amíg nem töröljük, de használaton kívül helyezi. 4 Egy eseményeket használó példaprojekt felépítése Most a MouseMove (Egérmozgatás) esemény használatát fogjuk megtanulni a Picture Viewer projektünk 3. órabeli állapotának módosításán keresztül. El fogjuk érni, hogy amikor a felhasználó a kép felett mozgatja az egeret, a mutató X és Y koordinátái megjelenjenek az ablakon. Az egérmutató helyzetét az e paraméter segítségével fogjuk kiolvasni. A felhasználói felület elkészítése Kiindulópontként használjuk a Picture Viewer projektet abban a formában, amelyben a 3. óra végén hagytuk. Ha nem készítettük el a projektet, a szerzõ webhelyérõl is letölthetjük. Az ablakon két szövegcímkére lesz szükségünk: egyre az X, egyre pedig az Y koordinátához. A szövegcímkék (Label vezérlõ) statikus szöveg megjelenítésére valók, tehát a felhasználók nem írhatnak beléjük szöveget. Kövessük az alábbi lépéseket:

12 92 I. rész A Visual C# 2008 környezet 1. Kattintsunk duplán a ViewerForm.cs elemre a Solution Explorerben, hogy megnyissuk az ablakot a tervezõnézetben. 2. Adjunk egy Label vezérlõt az ablakhoz, duplán kattintva a Label eszközre az eszközkészletben, és állítsuk be a tulajdonságait a következõk szerint: Tulajdonság Érték Name lblx Location 300, 110 Text X: 3. Az eszközkészlet segítségével adjunk még egy szövegcímkét az ablakhoz. Ennek tulajdonságértékei legyenek a következõk: Tulajdonság Érték Name lbly Location 300, 125 Text Y: Az ablakunknak most úgy kell kinéznie, mint a 4.6. ábrán. Célszerû gyakran menteni a munkánkat, ezért most mentsük is a projektet az eszköztár Save All (Mindent ment) gombjára kattintva ábra A Label vezérlõkben statikus szöveget jeleníthetünk meg a felhasználók számára Eseménykezelõk létrehozása Példaprogramunk felülete ezzel készen is van most jön az izgalmas rész. Létrehozzuk azokat az eseményeljárásokat, amelyek lehetõvé teszik a programnak, hogy csináljon is valamit. Az elsõ esemény, amellyel kezdenünk kell valamit, a MouseMove. A kód elkészítéséhez kövessük a következõ lépéseket:

13 4. óra Események Kattintsunk az ablakra helyezett képmezõre, hogy kijelöljük, majd kattintsunk a Properties ablak Events gombjára (arra, amelyiken egy villám látható), hogy lássuk a képmezõ által támogatott események listáját. 2. Görgessünk lefelé a listában, amíg meg nem találjuk a MouseMove eseményt, és kattintsunk rá duplán, hogy létrehozzunk egy új MouseMove eseménykezelõt (lásd a 4.7. ábrát). 3. Írjuk be az alábbi kódot a MouseMove eseményeljárásba: lblx.text = "X: " + e.x.tostring(); lbly.text = "Y: " + e.y.tostring(); ábra Minden alkalommal, amikor kijelölünk egy új eseményt, a Visual C# egy üres eseményeljárást hoz létre, amennyiben korábban nem hoztunk létre egyet a vezérlõ számára Ez a kód meglehetõsen egyszerû, és lehet, hogy már értjük is. Ha még mindig nem lenne világos, hamarosan az lesz. Vegyük az elsõ sort (vagyis az elsõ utasítást): az lblx.text az egyenlõségjel bal oldalán áll, tehát a Text a szövegcímke egy tulajdonsága, amelynek valamilyen értéket adunk. Az "X: " szöveg egy literális érték, amelyet a Label vezérlõ Text tulajdonságába helyezünk. Erre azért van szükség, mert amikor beállítjuk a Text tulajdonságot, teljesen felülírjuk annak jelenlegi értékét. A Properties ablakban az X: értéket adtuk a tulajdonságnak, ezért a tulajdonság beállításakor ezt is meg kell adnunk. A beállításnak persze csak akkor vesszük hasznát, ha az X pillanatnyi értékét is kiírjuk, amelyet az e objektum X tulajdonsága tartalmaz. Az "X: " literális értéket összefûzzük az e.x-ben tárolt értékkel; a két karakterlánc összefûzésére a + jel szolgál. Figyeljük meg az X tulajdonság ToString() tagfüggvényének használatát: erre azért van szükség, mert a Visual C# csak szöveget (karakterláncot) tud összefûzni, az X és az Y tulajdonság azonban számokat tárol. A ToString() függvény a számok karakterlánccá alakítására szolgál.

14 94 I. rész A Visual C# 2008 környezet A második utasítás ugyanezt végzi el, csak éppen az Y értékkel. Az objektumokban az a szép, hogy nem kell velük kapcsolatban minden részletet megjegyeznünk. Nem kell például memorizálnunk minden gombtípus visszatérési értékeit. (Egyébként is, ki akarna emlékezni olyasmikre, hogy e.x, e.y vagy e.button?) Csak annyit kell tudnunk, hogy az eseménnyel kapcsolatos információkat az e paraméter hordozza. Ha beírjuk az e betût, majd egy pontot, megjelenik az IntelliSense lenyíló listája, és megmutatja az e tagjait. Ne ijedjünk meg a könyv során felbukkanó objektumhivatkozásoktól! Fogadjuk el, hogy lehetetlen valamennyit megjegyezni, és nincs is rá szükség. A fontosakat meg fogjuk tanulni, ha pedig elakadnánk, a Súgóhoz is fordulhatunk. Ezenkívül ha egy adott esetben ismerjük a szülõobjektumot (a példánkban ez az e), könnyen meghatározhatjuk a hozzá tartozó objektumokat és tagokat az IntelliSense lenyíló listáinak segítségével. Kattintsunk most az eszköztár Save All gombjára a munkánk mentéséhez (nyilván nem szeretnénk elveszíteni), majd az F5 billentyû lenyomásával futtassuk a projektet, és mozgassuk az egeret a képmezõ felett. Láthatjuk, hogy az általunk létrehozott két szövegcímkében megjelennek az egérmutató koordinátái (a képmezõhöz viszonyítva; lásd a 4.8. ábrát) ábra A MouseMove esemény segítségével könnyen nyomon követhetjük a mutató mozgását a vezérlõk felett Most mozgassuk az egérmutatót a képmezõ területén kívülre. Figyeljük meg, hogy a címkék azt az utolsó koordinátát mutatják, amelyen a mutató a képmezõ felett tartózkodott, a MouseMove esemény ugyanis csak akkor indul el, ha az egeret az eseményhez kapcsolt vezérlõ (esetünkben tehát a képmezõ) felett mozgatjuk. Az immár értelmetlen számokat viszont nem hagyhatjuk ott, nem igaz?

15 4. óra Események 95 A PictureBox-nak történetesen van egy másik eseménye, amellyel kiküszöbölhetjük ezt a problémát: a MouseLeave. Különös módon MouseLeave eseményre akkor kerül sor, ha az egérmutató elhagyja egy vezérlõ területét (végül is, ki lehetett találni). Ahhoz, hogy töröljük a koordinátákat, amikor a mutató elhagyja a képmezõt, kövessük az alábbi lépéseket: 1. Állítsuk le a projektet, ha még mindig futna, a Picture Viewer ablak bezárásával. 2. Kattintsunk a ViewerForm.cs[Design] fülre, hogy visszatérjünk az ablaktervezõhöz. 3. Kattintsunk a képmezõre (ha még nem lenne kijelölve), hogy megtekintsük az eseményeit. Keressük meg a MouseMove eseményt az események listájában, és kattintsunk rá duplán, hogy létrehozzunk egy új eseményeljárást. 4. Írjuk be az alábbi kódot a MouseLeave eseménybe: lblx.text = " "; lbly.text = " "; Futtassuk újra a projektet az F5 billentyû lenyomásával, és vigyük az egérmutatót a képmezõ fölé, majd húzzuk el onnan megfigyelhetjük, hogy a koordináták eltûnnek. Mozgassuk újra a mutatót a képmezõ fölé, és ismét megjelennek tökéletes! Ha kigyönyörködtük magunkat, állítsuk le a futó projektet. 4 Már csak egy tennivalónk maradt. Észrevettük, hogy amikor elindítjuk a programot, a címkékben az X: és Y: szöveg látható? Nem lenne jobb, ha ezek sem jelennének meg addig, amíg a felhasználó a képmezõ fölé nem viszi az egeret? Megtehetnénk, hogy a szövegcímkék Text tulajdonságait üresen hagyjuk a Properties ablakban, de ha így teszünk, a tervezõben nem fogjuk látni a címkéket az ablakon, és véletlenül eltakarhatjuk õket más vezérlõkkel. Jobb megoldás, ha akkor adunk nekik kezdõértéket, amikor az ablak betöltõdik. Ezt a következõ mûveletek elvégzésével érhetjük el: 1. Kattintsunk ismét a ViewerForm.cs[Design] fülre, hogy visszatérjünk az ablaktervezõhöz. 2. Kattintsunk az ablakra, hogy kijelöljük és megtekinthessük az eseményeit. 3. Az ablak eseménylistájában keressük meg a Load (Betöltés) eseményt, és kattintsunk rá duplán egy új eseménykezelõ létrehozásához. A Load esemény automatikusan bekövetkezik, amikor az ablak betöltõdik, ami tökéletes alkalom a Label vezérlõk elõkészítéséhez. 4. Írjuk be az alábbi két kódutasítást: lblx.text = " "; lbly.text = " "; Ennyi az egész. Az F5 billentyû lenyomásával futtassuk a projektet, és próbáljuk ki a program mûködését. Amikor a program ablaka betöltõdik, a koordinátacímkéknek üresnek kell lenniük (vagyis láthatatlanok lesznek), de amikor az egeret a képmezõ fölé visszük, megjelennek, ha pedig elhagyjuk a képmezõ területét, ismét eltûnnek. Ugye hogy mennyi mindent el lehet érni egy kis kóddal és a megfelelõ eseményekkel?

16 96 I. rész A Visual C# 2008 környezet Összefoglalás Ezen az órán az eseményvezérelt programozásról tanultunk: megtudtuk, mik azok az események, hogyan lehet elindítani õket, és hogyan kerülhetjük el az önhívó eseményeket. Ezenkívül láttuk, hogyan érhetjük el egy objektum eseményeit, és hogyan használhatjuk az eseményparamétereket. Programjaink kódjának nagy része valamilyen esemény hatására fog lefutni, és gyakran elõfordul majd az is, hogy egy vezérlõ több eseményéhez is kódot kell írnunk. Ha megértettük, hogyan mûködnek az események, és tisztában vagyunk vele, hogy milyen események és eseményparaméterek állnak a rendelkezésünkre, képesek leszünk olyan összetett Visual C#-programokat írni, amelyek számos felhasználói és rendszermûveletre válaszolni tudnak. Kérdezz-felelek K: Lehet egyéni eseményeket létrehozni egy objektumhoz? V: Igen, létrehozhatunk egyéni eseményeket a saját objektumainkhoz (az egyéni objektumokról a 16. órán tanulunk) és a meglevõ objektumokhoz is. Az egyéni események létrehozása azonban túlmutat könyvünk keretein. K: A felülettel nem rendelkezõ objektumok is támogathatnak eseményeket? V: Igen, de ha egy ilyen objektum eseményeit szeretnénk használni, az objektumváltozót különleges módon kell beállítanunk, különben az események nem lesznek hozzáférhetõk. A mûvelet nem egyszerû, ezért az ismertetése meghaladja ennek a könyvnek a kereteit. Ismétlés Ez a rész az anyaggal kapcsolatos kérdések felvetésében, valamint a tanultak áttekintésében segít, és hozzájárul ahhoz, hogy az elméleti tudásunkat gyakorlatban is kamatoztathassuk. Ismétlõ kérdések 1. Nevezzünk meg három dolgot, ami eseményt válthat ki! 2. Igaz vagy hamis? Minden objektum ugyanazt az eseményhalmazt támogatja. 3. Mi a gombok alapértelmezett eseménytípusa? 4. Hogy hívják azt, amikor egy eseményhez olyan kódot írunk, amely ugyanazt az eseményt váltja ki, és így láncreakciószerûen újra és újra elindítja az eseményt? 5. Mi a legegyszerûbb módja annak, hogy elérjük egy vezérlõ alapértelmezett eseménykezelõjét?

17 4. óra Események Minden vezérlõesemény egy hivatkozást ad át az eseményt kiváltó vezérlõnek. Mi a neve annak a paraméternek, amelyik ezt a hivatkozást tartalmazza? Válaszok 1. Felhasználói mûvelet, rendszerbemenet, egyéb kód. 2. Hamis. 3. A Click, vagyis a kattintás. 4. Önhívás. 5. Kattintsunk duplán a vezérlõre az ablaktervezõben. 6. Sender, vagyis küldõ. Gyakorlatok 1. Az eddig megszerzett tudásunkra alapozva hozzunk létre egy új projektet, amelynek az ablaka tervezéskor szürke, de futtatáskor kék színnel jelenik meg. 2. Hozzunk létre egy projektet, amelyben egy ablak és egy szövegmezõ található. Írjunk olyan kódot a TextChanged eseményhez, amely önhívást eredményez, ha a felhasználó szöveget ír be. (Tipp: fûzzünk egy karaktert a felhasználó által beírt karakterlánc végéhez egy az alábbihoz hasonló utasítással: 4 txtmytextbox.text = txtmytextbox.text + "a"; A pluszjel arra utasítja a Visual C#-ot, hogy egy a betût fûzzön a szövegmezõ tartalmához. Figyeljük meg, hogy végül StackOverFlow hibaüzenetet kapunk ami sohasem jó jel.)

18

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Ugráló gomb oktatási segédlet    Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Ugráló gomb Készítsünk egy egyszerű játékprogramot, ami egy mozgó nyomógombot tartalmaz. A nyomógomb beállított ideig marad egy helyben, majd az ablakon számára elhatárolt terület (panel) egy véletlenszerűen

Részletesebben

A szerzõrõl... xi Bevezetés... xiii

A szerzõrõl... xi Bevezetés... xiii TARTALOMJEGYZÉK A szerzõrõl...................................................... xi Bevezetés...................................................... xiii I. rész A Visual Basic 2005 környezet 1. óra Irány

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 8. előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 8. előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 8. előadás Visszatekintés A Windows Console alkalmazások egy karakteres képernyőt biztosítottak, ahol a kimenet a kiírt szöveg, míg a bemenet a billentyűzet volt.

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

components : IContainer dx : int dy : int tmidőzítő : Timer toolstripseparator1 : ToolStripSeparator tsmikilépés : ToolStripMenuItem

components : IContainer dx : int dy : int tmidőzítő : Timer toolstripseparator1 : ToolStripSeparator tsmikilépés : ToolStripMenuItem http:www.johanyak.hu Analóg óra Készítsünk egy analóg órát megjelenítő alkalmazást. A feladat egy lehetséges megoldása a következő: 1. Az alkalmazás vázának automatikus generálása Fájl menü, New, Project

Részletesebben

Grafikus felhasználói felület (GUI) létrehozása A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása

Grafikus felhasználói felület (GUI) létrehozása A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása Alkalmazott Informatikai Intézeti Tanszék MŰSZAKI INFORMATIKA Dr.Dudás László 0. MATLAB alapismeretek IX. A GUI jelentése Egy egyszerű GUI mintaalkalmazás létrehozása Alkalmazott Informatikai Intézeti

Részletesebben

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015

Objektumorientált programozás Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 7. ELŐADÁS Több információ az alkalmazásban - Fülek az űrlapon - Több űrlapos alkalmazások 2 Több információ az alkalmazásban

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

E-Freight beállítási segédlet

E-Freight beállítási segédlet E-Freight beállítási segédlet Az E-Freight rendszer működéséhez szükséges programok és beállítások v08 A legújabb verzióért kérjük, olvassa be az alábbi kódot: 1. Támogatott böngészők Az E-Freight az Internet

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása Kézikönyv Szelekciós jegyzék létrehozása Tartalomjegyzék 1 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - VEVŐ MEGJELENÍTÉS... 4 2 VEVŐ - ÜRES... 6 3 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 8 4 VEVŐ - ÜRES... 9 5 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 11 6 VEVŐ

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

LibreOffice makrók. PCLinuxOS Magazine augusztus. Írta: zerocool

LibreOffice makrók. PCLinuxOS Magazine augusztus. Írta: zerocool PCLinuxOS Magazine 2014. augusztus Írta: zerocool OK, bevallom! Excel-varázsló voltam. Történetesen ez volt az egyetlen nagy akadály, ami a Linux-ra váltásban gátolt. Tudtam, ha nem dobom el az Exceltrükkök

Részletesebben

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről

Műveletek makrókkal. Makró futtatása párbeszédpanelről. A Színezés makró futtatása a Makró párbeszédpanelről Műveletek makrókkal A munkafüzettel együtt tárolt, minden munkalapon elérhető makrót a Fejlesztőeszközök szalag Makrók párbeszédpanelje segítségével nyithatjuk meg, innen végezhetjük el a makrókkal megoldandó

Részletesebben

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató

Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató Windows 8.1 frissítés, részletes útmutató A Windows 8.1 telepítése és frissítése A BIOS, illetve alkalmazások és illesztőprogramok frissítése, valamint a Windows Update futtatása A telepítés típusának

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diaminták A prezentáció elkészítésénél elsőként érdemes egy mintaoldalt készíteni, mert ennek tartalma és beállításai automatikusan rákerülnek minden új oldalra amit majd beillesztünk a bemutatónkba. A diaminta

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5

Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 Tartalom jegyzék 1 BEVEZETŐ 2 1.1 SZOFTVER ÉS HARDVER KÖVETELMÉNYEK 2 2 TELEPÍTÉS 2 3 KEZELÉS 5 3.1 ELSŐ FUTTATÁS 5 3.2 TULAJDONOSI ADATLAP 6 3.3 REGISZTRÁLÁS 6 3.4 AKTIVÁLÁS 6 3.5 MÉRÉS 7 3.5.1 ÜGYFÉL

Részletesebben

Mappák megosztása a GroupWise-ban

Mappák megosztása a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Mappák megosztása a GroupWise-ban Amennyiben a feladataink végzése szükségessé teszi, lehetővé tehetjük, hogy a GroupWise rendszerben tárolt személyes mappáinkat, az ott található tételeket

Részletesebben

7. Előadás. Makrók alkalmazása. Salamon Júlia. Előadás I. éves mérnök hallgatók számára

7. Előadás. Makrók alkalmazása. Salamon Júlia. Előadás I. éves mérnök hallgatók számára 7. Előadás Makrók alkalmazása. Salamon Júlia Előadás I. éves mérnök hallgatók számára Feltételes ciklusok Ha a ciklusváltozó intervallumát, előre nem tudjuk mert például a program futása során megszerzett

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó

Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Java-s Nyomtatványkitöltő Program Súgó Hálózatos telepítés Windows és Linux operációs rendszereken A program nem használja a Registry-t. A program három könyvtárstruktúrát használ, melyek a következők:

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet

Thermo1 Graph. Felhasználói segédlet Thermo1 Graph Felhasználói segédlet A Thermo Graph program a GIPEN Thermo eszközök Windows operációs rendszeren működő grafikus monitorozó programja. A program a telepítést követően azonnal használható.

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Ablak és ablakműveletek

Ablak és ablakműveletek Ablak és ablakműveletek 1. Jelölje meg az igaz állításokat! A. A képen egy ablakot lehet látni. B. A Windows operációs rendszerben a mappák és programok ablakokban nyílnak meg. C. Egyszerre csak egy ablakot

Részletesebben

1 Rendszerkövetelmények

1 Rendszerkövetelmények 1 Rendszerkövetelmények 1.1 Operációs rendszer Az i-deal2 ajánlatadó alkalmazás a Microsoft.Net és Click Once technológiáin alapul. Ezek használatához legalább Microsoft Windows XP SP2 (Szervízcsomag 2),

Részletesebben

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez

CareLink Personal telepítési útmutató. Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez CareLink Personal telepítési útmutató Első lépések a CareLink Personal adatfeltöltéshez A CareLink USB illesztőprogram telepítése A CareLink USB illesztőprogramot telepíteni kell. Ez az illesztőprogram

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása. http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba

Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása. http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba Johanyák Zsolt Csaba: Grafikus felület programozása http://www.johanyak.hu e-mail: johanyak.csaba@gamf.kefo.hu Copyright 2008 Johanyák Zsolt Csaba 1. Gyümölcsárazó automata Készítsünk egy gyümölcsárazó

Részletesebben

A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation a Microsoft Corporation bejegyzett védjegye vagy védjegyei az Egyesült Államokban

A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation a Microsoft Corporation bejegyzett védjegye vagy védjegyei az Egyesült Államokban ETR Munkaasztal ETR Munkaasztal Változások a Kereső ablakban Azonosító: ETR-MA (KIEG_2) Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2001. szeptember 22. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows,

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2.

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2. Kézikönyv Szelekciós jegyzék 2. Tartalomjegyzék 1 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 4 2 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 6 3 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 7 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 8 5 PARANCS KERESÉSE...

Részletesebben

Ugráló gomb oktatási segédlet Ugráló gomb

Ugráló gomb oktatási segédlet Ugráló gomb Ugráló gomb Készítsünk egy egyszerű játékprogramot, ami egy mozgó nyomógombot tartalmaz. A nyomógomb beállított ideig marad egy helyben, majd az ablakon számára elhatárolt terület (panel) egy véletlenszerűen

Részletesebben

M-Fájlok létrehozása MATLAB-ban

M-Fájlok létrehozása MATLAB-ban M-Fájlok létrehozása MATLAB-ban 1 Mi az M-fájl Annak ellenére, hogy a MATLAB rendkívül kifinomult és fejlett számológépként használható, igazi nagysága mégis abban rejlik, hogy be tud olvasni és végrehajtani

Részletesebben

Sorosítás (szerializáció) és helyreállítás. 1. Bináris sorosítás és helyreállítás. 1.1. Szükséges névterek. 1.2. Attribútumok. 1.3.

Sorosítás (szerializáció) és helyreállítás. 1. Bináris sorosítás és helyreállítás. 1.1. Szükséges névterek. 1.2. Attribútumok. 1.3. Sorosítás (szerializáció) és helyreállítás Cél: a memóriában tárolt adatok egyszerű lemezre mentése és visszatöltése. A sorosítás során létrehozunk egy állományt és egy sorosítást kezelő objektumot. Ez

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

Programozási technológia

Programozási technológia Programozási technológia Swing GUI készítése NetBeans IDE segítségével Dr. Szendrei Rudolf ELTE Informatikai Kar 2018. Bevezető Eddig a grafikus felhasználói felületet kódból hoztuk létre kézzel. A mi

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban

Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban Adabáziselérés ODBC-n keresztül utasításokkal C#-ban 1. Előkészítés Access adatbázis lemásolása, ODBC DSN létrehozása Másoljuk le az alábbiakat: Mit Honnan Hova list.mdb p:\johanyák Csaba\Vizualis programozas\data\

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

A program telepítése

A program telepítése program telepítése Töltse le a telepítőt a www.kocheskochkft.hu internetes oldalról. Programjaink menü alatt válassza a Egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos nyilvántartás programot, kattintson

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban

Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban - 1 - Fő me nü Kéretlen levelek, levélszemét, spamek kezelése a GroupWise-ban Az Egyetem GroupWise levelező rendszerébe irányuló levelek közül az értéktelen levélszemét szűrése központilag történik. Azonban

Részletesebben

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer

Objektumok és osztályok. Az objektumorientált programozás alapjai. Rajzolás tollal, festés ecsettel. A koordinátarendszer Objektumok és osztályok Az objektumorientált programozás alapjai Rajzolás tollal, festés ecsettel A koordinátarendszer A vektorgrafikában az egyes grafikus elemeket (pontokat, szakaszokat, köröket, stb.)

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

1. lecke: Nappali tervezés

1. lecke: Nappali tervezés 1. lecke: Nappali tervezés Az oktatási anyagot, melyet a kezében tart minden leendő és jelenlegi ARCHLine.XP felhasználónak ajánljuk. Segítségével bárki könnyedén, lépésről lépésre elsajátíthatja a program

Részletesebben

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge

Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Telepítési útmutató a Solid Edge ST7-es verziójához Solid Edge Tartalomjegyzék Bevezetés 2 Szükséges hardver és szoftver konfiguráció 3 Testreszabások lementése előző Solid Edge verzióból 4 Előző Solid

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

FordEcat Gyors útmutató

FordEcat Gyors útmutató FordEcat Gyors útmutató Bejelentkezés Megjegyzés: Inserire il proprio nome utente assegnato e la propria password. Ezt követően válassza ki a nyelvet. Nome: prestare attenzione rispetta maiuscole/minuscole.

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar

Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710. Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz. Magyar Mio Technology Limited www.mio-tech.be C510, C710 Gyors használati utasítás a Mio Map v3 programhoz Magyar 2 A Fő menü Amikor a Mio Map elindul, a fő menü jelenik meg. Innen lehet elérni a Mio Map minden

Részletesebben

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások

Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások Selling Platform Telepítési útmutató Gyakori hibák és megoldások 265ced1609a17cf1a5979880a2ad364653895ae8 Index _ Amadeus szoftvertelepítő 3 _ Rendszerkövetelmények 3 Támogatott operációs rendszerek 3

Részletesebben

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában.

Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. Tisztelt Ügyfelünk! Az alábbiakban szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a CIB Internet Bankból történő nyomtatáshoz szükséges böngésző beállítások végrehajtásában. A CIB Internet Bankból történő nyomtatás

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

Segédlet pedagógusok részére

Segédlet pedagógusok részére Segédlet pedagógusok részére Tartalomjegyzék Az Aromo kezelése 3 Az Aromo elindítása, bejelentkezés 3 Jelszó beállítása... 4 A programindító 5 Működés... 5 Programok indítása... 5 A Programindító dialógus

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

Operációs rendszerek. Tanmenet

Operációs rendszerek. Tanmenet Tanmenet TANMENET- Operációs rendszerek Témakörök Javasolt óraszám 1. Operációs rendszerek alapjai 2. Windows 2000 ismeretek- Munka a képernyőn 3. Windows 2000 ismeretek- A Start menü elemei 4. Windows

Részletesebben

Matlab Fuzzy Logic Toolbox

Matlab Fuzzy Logic Toolbox Matlab Fuzzy Logic Toolbox The Future looks Fuzzy Newsweek, May, 28, 1990. A fuzzy irányítási rendszerek vizsgálatára Windows alatt futó Matlab programcsomag szimulációs eszközeit és a Matlab-ra ráépülő

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv - Android kliens

Felhasználói kézikönyv - Android kliens Felhasználói kézikönyv - Android kliens Tartalom Telepítés Indítás Fő képernyők Térkép Rétegválasztó ablak Kilépés Keresés Lista Részletek Telepítés Az Élő Berek Android alkalmazás letölthető a www.e-berek.hu

Részletesebben

18. Szövegszerkesztők

18. Szövegszerkesztők 18. Szövegszerkesztők A szövegszerkesztés olyan számítógépes művelet, amelynek során később nyomtatásban megjelenő szövegegységeket, dokumentumokat hozunk létre, majd azokat papírra kinyomtatjuk. A különböző

Részletesebben

munkafüzet open eseményéhez

munkafüzet open eseményéhez Makrók használata az Excelben - munkafüzet open eseményéhez VBA-eljárás létrehozása Az Auto_Open makróval kapcsolatos fenti korlátozások megkerülhetők az Open eseményhez rendelt VBA-eljárással. Példa Auto_open

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára

Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Tanúsítvány igénylése sportegyesületek számára Felhasználói útmutató ver. 1.0 Budapest, 2017. január 04. 1 A Microsigner telepítő letöltése A telepítés megkezdéséhez

Részletesebben

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0

Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Evolut Főkönyv program telepítési és beállítási útmutatója v2.0 Az Ön letölthető fájl tartalmazza az Evolut Főkönyv 2013. program telepítőjét. A jelen leírás olyan telepítésre vonatkozik, amikor Ön

Részletesebben

Adat le,- és feltöltés a DOS operációs rendszerrel rendelkező Topcon mérőállomásokra, TopconLink szoftver alkalmazásával (V1.0)

Adat le,- és feltöltés a DOS operációs rendszerrel rendelkező Topcon mérőállomásokra, TopconLink szoftver alkalmazásával (V1.0) Adat le,- és feltöltés a DOS operációs rendszerrel rendelkező Topcon mérőállomásokra, TopconLink szoftver alkalmazásával (V1.0) 1/11 Tartalomjegyzék 1. Koordináta konverzió Topcon Link szoftverrel, feltöltéshez

Részletesebben

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051

Szövegszerkesztés Verzió: 0.051 Verzió: 0.051 1 Tartalomjegyzék A Word 2003 munkakörnyezet...9 Word 2003 program megnyitása...9 A Word 2003 képernyő...9 Program bezárása:...11 Az eszköztár...12 Környezetfüggő eszköztár...13 Fájl menü...14

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Diák Microsoft Office PowerPoint 2003 esetén Új dia létrehozása A Fájl/Új dokumentum vagy a Szokásos eszközsoron található ikon használatával tudunk Új diasorozatot, prezentációt készíteni. (De az előző fejezetben

Részletesebben

Polár kezelési segédletek

Polár kezelési segédletek Polár kezelési segédletek A leltározás folyamata 1. kiadás Tartalomjegyzék 1. Leltározás Leltártörzs készítése...3 1.1. További szűkítési lehetőségek...3 2. Leltározás Adatok felvitele...4 2.1. Nemzeti

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 10. Előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 10. Előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 10. Előadás A Timer komponens Tulajdonságok: Típus Tulajdonság Magyarázat bool Enabled Engedélyezve int Interval Meghívás periódusa ms-ban Metódusok: Típus Metódus

Részletesebben

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése

ÁNYK53. Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése ÁNYK53 Az Általános nyomtatványkitöltő (ÁNYK), a személyi jövedelemadó (SZJA) bevallás és kitöltési útmutató együttes telepítése Az ÁNYK53 egy keretprogram, ami a személyi jövedelemadó bevallás (SZJA,

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla

3. Ezután a jobb oldali képernyő részen megjelenik az adatbázistábla, melynek először a rövid nevét adjuk meg, pl.: demo_tabla 1. Az adatbázistábla létrehozása a, Ha még nem hoztunk létre egy adatbázistáblát sem, akkor a jobb egérrel a DDIC-objekt. könyvtárra kattintva, majd a Létrehozás és az Adatbázistábla menüpontokat választva

Részletesebben

Kézikönyv. Dinamikus szelekció készítése és a "tartomány" kapcsoló használata

Kézikönyv. Dinamikus szelekció készítése és a tartomány kapcsoló használata Kézikönyv Dinamikus szelekció készítése és a "tartomány" kapcsoló Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 4 2 ÁRUCIKK - ÜRES... 6 3 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 8 4 ÁRUCIKK - ÜRES... 9 5 ABAS-ERP MASZKINFÓ...

Részletesebben

4. Laborgyakorlat. A fájlokról ezeket az adatokat, a fájlrendszer tárolja. Számunkra az 1, 3, 4. oszlopok lesznek az érdekesek.

4. Laborgyakorlat. A fájlokról ezeket az adatokat, a fájlrendszer tárolja. Számunkra az 1, 3, 4. oszlopok lesznek az érdekesek. Linux fájlrendszerek. 4. Laborgyakorlat Előző gyakorlaton, már volt szó a fájlrendszerekről, mikor a mount parancs -t kapcsolójáról volt szó. Linux alatt, az egyes fájlokhoz való hozzáférések miatt, a

Részletesebben

1. Alapok. #!/bin/bash

1. Alapok. #!/bin/bash 1. oldal 1.1. A programfájlok szerkezete 1. Alapok A bash programok tulajnképpen egyszerű szöveges fájlok, amelyeket bármely szövegszerkesztő programmal megírhatunk. Alapvetően ugyanazokat a at használhatjuk

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása

Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Szakrendelések nyitva tartásának nyilvántartása Alapok, Munkahelyek nyitva tartás sorra kattintva megjelenik az alábbi ablak: A Lista fülön, jelöljük ki azt a munkahelyet, amelynek a nyitvatartási rendjén

Részletesebben

G Data MobileSecurity 2 telepíte si u tmutato

G Data MobileSecurity 2 telepíte si u tmutato G Data MobileSecurity 2 telepíte si u tmutato Köszönjük, hogy megvásárolta a G Data MobileSecurity 2 biztonsági programcsomagot Android operációs rendszerű okostelefonjának védelmére. A G Data MobileSecurity

Részletesebben

Adóbevallás leadása elektronikusan

Adóbevallás leadása elektronikusan Adóbevallás leadása elektronikusan Ügyfélkapu regisztráció és bejelentkezés Első lépésben szükségünk lesz Ügyfélkapu fiókra ennek a létrehozásához be kell fáradnunk az okmányirodába, és regisztrációt kell

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv

HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő. Felhasználói kézikönyv HF-DVR H.264 Hálózati Rögzítő Felhasználói kézikönyv Bevezető Ez a felhasználói kézikönyv a HF-DVR5704T 4 csatornás H.264 tömörítésű hálózati rögzítő használatát mutatja be. Nem tér ki az eszköz telepítésére,

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

DebitTray program Leírás

DebitTray program Leírás DebitTray program Leírás Budapest 2015 Bevezetés Egy-egy kintlévőséghez tartozó határidő elmulasztásának komoly következménye lehet. Éppen ezért a Kintlévőség kezelő program főmenü ablakában a program

Részletesebben

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint

Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint Ablakok. Fájl- és mappaműveletek. Paint I. Ablakok I.1. Ablak fogalma Windows = ablak, rövidítése: win Program indítás kinyílik az ablaka I.2. Ablak részei A programablak rendszerint az alábbi részekre

Részletesebben

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához

Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Használati útmutató a Székács Elemér Szakközépiskola WLAN hálózatához Készítette: Szentgyörgyi Attila Turcsányi Tamás Web: http://www.wyonair.com E-mail: 2008. november 8. TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben