Nyálkahártya immunológia. Az immunológia specialis formája

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyálkahártya immunológia. Az immunológia specialis formája"

Átírás

1 Nyálkahártya immunológia Az immunológia specialis formája

2 Születéskor a nyálkahártya felszinek sterilek (germ free) Születéskor a szervezet nyálkahártya felszínei sterilek. Röviddel a születés után a felső légutakat, a gyomorbél nyálkahártyát és az alsó urogenitális régiót betelepítik azok a bakteriumok, melyek a belégzett levegővel, a táplálékkal és a kiválasztás során kerülnek a nyálkahártya felszínekre. Ez az u.n. normál flóra.

3 Amíg a szervezet egészséges a nyálkahártya felszínek gátat képeznek a károsító noxák bejutása ellen Ha ez a gát valamilyen okból felmondja a szolgálatot, a pathogén bacteriumok hamar, nagy területet foglalnak el a nyálkahártyán (colonizálódnak) és helyi, vagy távoli területeken betegséget okoznak.

4 A szervezet különböző mechanizmsokat aktivál saját védelmére Mechanicus védelem (a nyál mosó hatása, bél motilitás) Kémiai védelem (pl. proteolyticus enzymeka nyálban: lysosim. Imunológiai védelem: specifikus és nem specifikus, humorális és celluláris (immunoglobulinok, complement, B és T sejtek, NK sejtek, macrophagok).

5 Történelmi áttekintés Tukydides i.e. V. szd. felismerte, hogyha valaki felgyógyul fertőző betegségből többé nem kapja azt meg. I.e. 900-ban a Kínaiak titkos ritualét dolgoztak ki a pestis ellen (a porrá tört pestises varrt, vízben felforralták és inhalálták). Ez a nasalis vaccinálás őse. Ez a módszer Kínából Indián keresztül Törökországba került, de sok volt a halálos fertőzés ben Lady Mary Wortley Montagu vitte Angliába. Edward Jenner felismerte a módszer fontosságát, de félt a halálos kimenetelű fertőzéstől 1798-ban felismerte azt is, hogy a himlős teheneket fejő nők, nem kapják meg a human betegséget sem.

6 A sérült állatok nyalogatják sebeiket, hogy tisztitsák és gyorsítsák a gyógyulást. Az ókorban a sebeket nyállal, vizelettel és anyatejjel gyógyították. Eserich 1885-ben fedezte fel, hogy az újszülöttek bélflórája különösen érzékeny az anyatejre ben Gungler és vonmurat fedezte fel az Ig-kat, a boszorkánytejben, és Hanson 1961-ben az sigat

7 A bacteriumok tapadása a nyálkahártya felszínekhez és a védekezés lehetőségei.

8 Egy bacterium és fimbriái

9 A bacteriális adhesio három formája ismert Interactio típusa Bacterialis ligand Hámsejt receptor Lectin-szénhidrát Lectin (1.típusú fimbria) Glycoprotein (uroplakin Hólyagsejteken) Polysaccharid (LPS Gram Lectin( cornea hámsejt negativ baktériumok) lectin) Fehérje-fehérje Fibronectin kötő fehérje (Str. (fibronetin a respiratórikus Pyogenes F proteinje) sejteken) Hydrophobin-fehérje Glycolipid(lipoteich sav, lipid receptorok? S. pyogenes) fibronectin, lipid kötő régio a hámsejteken) Lipid kötő fehérjék mebrán lipidek (a sejtek (Campilobacter spp. felszíni phospholipidjei és fehérjék) sphingolipidjei)

10 Lectin és adhesin

11 Az adhesinek nagyrésze szénhidrát specifikus ezért lectinnek tekinthető. Bacteriális adherencia gyulladás esetén. A virulencia gének felszabadulása, bactérium növ ekedés Baktérium tapadás a hámhoz cytokion felszabadulás Hámsej tek Immunregulátor cytolinek felszabadulása Neutrophilek transmembran vándorlása Neutrophilek transendotheliális vándorlása NEUTROPHIL Phagocyta Bactérium emésztés ÉR Immunmodulator mediatorok felszabadulása pl. neutrophil chemoattractánsok cytotoxikus anyagok felszabadulása

12 Állatkísérletekben bizonyították, hogy a bacterium indukálta fertőzések megelőzhetőek a kórokozó nyálkahártyához tapadásának gátlásával. A nyálkahártya immunitás legfontosabb eszköze a bacteriális tapadás gátlásában az siga (secretoros IgA) de működhetnek a metabolizmus gátló és receptor antagonista szerek is.

13 Nyálkahártya immunitás A rendszer functioja az IMMUNITÁS melynek fő része az siga, de szereplenek benne cytokinek, chemokinek, ezek receptorai és olyan veleszületett factorok, mint a DEFENSIN. Az általános immunrendszerhez hasonlóan azonban ez is betegségekre hajlamosít.

14 A nyálkahártya immunitásban központi szerepe van a szövetek közti kommunikációnak. Ez a LYMPHOCYTA HOMING. (ellenőrzőtt vándorlás a cészövetekbe). Ezek olyan molekulák, melyek felismerik az adhesineket a szájban, tüdőben, gyomor-bél és genitalis tractusban.

15 A nyálkahártya immunitás functionális és structuralis viszonya

16 Inductiv regio Az inductív terület jelentősége

17 Az antigénnel először az inductív területen találkozik a szervezet, majd a lymphocyták elvándorolnak a nyálkahártyák effector szöveteibe (homing). Ezeket a nyálkahártya területeket együttesen: közös nyálkahártya immunrendszernek nevezik

18 Az M sejetek jelentősége Vannak olyan moleculák, melyeket az emlős szervezet nem képes előállítani (vitaminok, növekedési factorok). Ezeket az anyagokat a béltraktus DÓMJAIBAN található M sejtek vehetik fel. Hogy mi kerülhet a szervezetbe azt az alatta lévő lymphoid sejtek döntik el.

19 Ez a folyamat a lymphocyták felszínén lévő homing receptorokon át manifestalodik. (MAdCAM-1)

20 A nyálkahártya lamina propriájában főleg IgA termelő plasmasejteket, kevesebb T és B lymphocytát, valamint macrophagokat (Langerhans sejtek) találunk.

21 Az IgA-nak a transcelluláris vándorlás során biztonyos antivírus hatása is van. A secretoros komponens védi meg az IgA moleculat a proteolyticus enzymek hatásától. Az IgA-nak a gyulladásban, csak ESCORT functioja van (nem activál komplementet, macrophagokat és nem opsonisál, mint az IgG és IgM).

22 A nyálkahártya effector functioja (az IgA hámsejten belüli vándorlása) A nyálkahártya plasmasejtek jellemzően IgA-t termelnek, melynek egy része oligomer, de egy J lánccal dimerré kapcsolódhat. Ez a dimer molekula a hámsejtek distalis oldalán jelenlévő receptorokhoz kapcsolódik. (ez a receptor a secretoros komponens)

23 A nyálkahártya Klinikai Immunologiája

24 A száj egészsége a nyálkahártya integritásától függ, mely gátolja a bacteriumok és macromoklekulák megtapadását és átjutását. A nyálkahártyát nem specifikus(mucin lysosim, lactoferrin) és specifikus (immun) mechanizmusok védik. A száj immunrendszere a hasonlóságok ellenére különbözik az egyéb nyálkahártyák immunmechanizmusaitól.

25 A különbségek A nyálmirigyek által termelt és a szájüregbe jutó siga A sulcus folyadék immunglobulin és immunsejt tartalma.

26 A legnagyobb különbség a száj és más nyálkahártyák között a fogak jelenléte. A junctionalis hámon könnyen átjutnak serum fehérjék, de ugyanakkor a bacteriumok is jobban provokálják.

27 A nyál ml-ként kb. 100 millió bacteriumot tartalmaz, és a szájból legalább 400 különböző bacterium tenyészthatő ki. A szájnyálkahártya az első találkozási pont az évente elfogyasztott több, mint 460 kg élelmiszerrel. A szájnyálkahártya képes ennek a nagy mennyiségű antigénnek a kezelésére, azaz ezek normál körülmények között nem károsítanak.

28 A nyálkahártya állandóan antigénben fürdik, sérülés, vagy betegség esetén ezek átjutnak a felszínen. Az átjutó antigének, vagy microorganismusok B sejt mitogének, ami lehet LPS, vagy HSP, és ezek a T és B lymphocytákból cytokinek felszabadulását eredményezik.

29 A teljes nyálmennyiség naponta: ml. Ebből a parotis 40%-t, a submandibularis nyálmirigy 40%-t, a sublingualis 10 és a kisnyálmirigyek 10%-t termelnek. Az IgA 1:IgA 2= 45:50%. A teljes nyál immunoglobulin tartalma: siga:igg:igm= 200:2:1 mg/100 ml

30 A szájüregi immunitás mechanizmusa

31 Az immunoglobulinok szájüregbe jutása

32 A legfontosabb izotypus az siga, de a monomer IgA és IgG is fontos A szájnyálkahártya hámban hízósejtek is kimutathatók ezért I.típusú hypersensitivitási reactio létrejöhet (Glossitis migrans).

33 A jó vascularizáltság miatt a III. típusú hypersensitivitási reactio is kialakulhat (erythaema exudativum multiforme)

34 Kis nyálmirigyek A kis nyálmirigyek a nyálmennyiség 10%-át termelik, de az siga 25%-a származik a kisnyálmirigyekből

35 Az IgA és siga hatásmechanizmusa Vírusneutralisatio (mind extra, mind intracellulárisan) Toxin neutralisatio (pl. cholera toxin) Microorganismusok adherenciájának gátlása(mind a nyálkahártyához, mind a fogakhoz Az antigéneknek a systemas immunrendszerbe jutásának gátlása.

36 Nem specifikus védekező mechanizmusok Nyál és a mucin Agglutinál Nyál és a lactoferrin Nyál és a lisosym Nyál és a lactoperoxidase Vaskötő, bacteriostaticus Mucin gátolja, hatása kétséges Peroxid, antibacterialis hatás

37 Klinikai Nyálkahártya Immunologia

38 Természetes Caries Immunologia emberben

39 Az biztos, hogy emberben van természetes caries ellenes immunitás. Azokban a személyekben akiknél alacsony a caries frequencia, magas a Str, Mutans ellenes IgG titer, míg magas caries frequencia esetén ez a szint alacsony. Ez azonban más bacteriumok esetén nincs így, mint: Lactobacillus. casei, L.acidophilus és Actinomyces viscosus.

40 A Parodontitis immunologiája

41 A parodontitis osztályozása Gera I. Parodontológia című tankönyvében megtalálható. A Parodontitis az a betegség, mely érinti a fogakat és a tartószöveteket beleértve a csontot is. Míg a Gingivitis reversibilis betegség a Parodontitis súlyos, a fogak elvesztésével járó kórkép. Néhány általános betegség a Parodontitis kialakulásához, illetve annak exacerbatiojához vezet.

42 Kórokozói A Parodontitis

43 A dentalis plakkban mintegy 200 különböző bacterium mutatható ki. Ezek fele azonosítható illetve tenyészthető. Van azonban néhány olyan bacterium, mely egyértelműen kapcsolatba hozható a betegséggel. A Porphiromonas Gingivalis a chr. Parodontitis, az Actinobacter Actinomycetem- commitans az Agressiv Parodontitis legfontosabb aetiológiai tényezője.

44 Chronicus Parodontitis

45 Agressiv Parodontitis

46 A Provetella Intermedia és a Spirohetak az Acut Necrotisalo Ulcerativ Gingivitissel (ANUG), míg a Capnocytophagak az immuncompromittált betegek fogágybetegségében játszik szerepet.

47 Actinobacter Actinomycetemcom- mitans tenyészet

48 Porphiromonas Gingivalis tenyészet

49 Fusobacterium Nucleatum tenyészet

50 A periopathogen bacteriumok termékei pl. az A.a leucotoxinja, vagy más bacteriumok tok antigénjei (LPS),csontresorbeáló hatásúak, de más kötöszövetet károsító enyzymeket és cytokineket is felszabadítanak, ezek hydrolyticus hatásúak pl. a phospholipase, collagenase, protease, hyaluronidase valamint redukáló szerek, mint a mercaptán. Csoda, hogy a rengeteg károsító tényező ellenére a legtöbb ember parodontiuma ép.

51 Parodontitises betegekben magasabb a Gram negatív bacteriumok elleni keringő antitest szint, mint egészségesekben. Ez a betegség súlyosságával párhuzamosan emelkedik. Ezért úgy vélik, hogy ez az antitest szint a betegség súlyosságát tükrözi.

52 A GCF (sulcus folyadék) antitest szintje gyakran magasabb, mint a serum szint, ez helyi termelésre utal. Az azonban még nem tisztázott, hogy ez az emelkedett antitest szint a pathogenesis része, vagy csak a folyamatos antigén jelenlét miatt alakul ki.

53 Chronicus Parodontits

54 Chr. Parodontitisben emelkedett antitest szintet találtak P. Gingivalis ellen. Valamint antitesteket és opsonizáló activitást. A bacterium ellen termelt antitest legalább egy évig gátolja annak szaporodását. Ez arra utal, hogy a szájflóra immunológiai módszerrekel való befolyásolása jó módszer lehet a kezelésben illetve a megelőzésben.

55 A Chr. Parodontitis kialakulásának lépései Nem minden Gingivitisből lesz Parodontitis, de minden Parodontitist megelőz Gingivitis. A Parodontitis kialakulásának négy fokozata van. Initialis lesio Korai lesio Kialakult lesio Elörehaladott lesio

56 A Parodontológiai kórképek további immunológiai vonatkozásai a Parodontológia tanulmányok során hangzik el.

57 A Szájnyálkahártya betegségei Immunológiai vonatkozások

58 Az elmúlt 15 évben óriási fejlődésen ment át a basalis membrán, az adhezios moleculak és ezek komplex interactiojának megértése. Ezek olyan celluláris folyamatokra hatnak, mint a proliferatio, a differentialodás, vagy az apoptosis. Az adhezios moleculak fontosságát a fekélyes és hólyagos szájbetegségekben ismerték fel.

59 A nyálkahártya dermatosisok adhesios moleculai Dermatosis Néhány pemphigoid forma Adhesios molecula traget Lamini Laminin 5 és 6 keringő és kötött Pemphigoid antigének Target antigén bullosus pemphigoidban BPAG1 (BPAG2) Target antigén benignus ny.h. pemphigoidban (BP 180) (85%) V. típusú collagén Linearis IgA dermatosis VII. collagén központi helicalis domainje Desmoglein Pemphigus bőrön desmoglein 3 (Dsg3) szájban desmoglein 1 (Dsg 1) Desmoplakin Erythaema exudativum multiforme Desmoplakin 1 Betegek egy kisebb csoportja Desmoplakin 3

60 Basalis keratinocyta Plasma membran Hemidesmosomális plakk cytosceleton E p it h e li u m BPAG1 NH2 4 6 integrin Lamina lucida LAD1 NC16A Laninin 5 BPAG2 Basalis Mem-brán Lamina densa COOH Extracelluláris mátrix Horgonyzó plakk VII. Típusú collagén Kötő szövet

61 Pemphigoid Az autoantitestek károsítják a laminin 5 és 6 közötti interactiot és így sérül a basalis zóna integrita. A PEMPHIGOID két antigénjét (BP230 és BP180) 1977-ben fedezték fel, mindkettő a hemidesmosomák része.

62 A Bullosus Pemphitgoid antigének (BPAG1 és 2)szoros homológiát mutatnak a horgonyzó fehérjékkel (lectin és desmoplakin 1 és 2). A BPAG 1 a Pemphigoidos betegek 90%-ában kimutatható, de a hólyagképződés mechanismusa még nem ismert.

63 Benignus nyálkahártya Pemphigoid

64 A basalis membrant és az adhesios moleculakat kódoló gének számos autoimmun betegség kialakulásában játszanak szerepet. Bullosus pemphigoid szövettana.

65 BPAG1 (IgG típusú) autoantitest IF kimutatása

66 Aphtás szájgyulladás A nyálkahártya immunitással kapcsolatos vonatkozások

67 Az aphtás szájgyulladásnak három megjelenési formája van Kis aphtás szájgyulladás(mikulitz) Periadenitis necrotica recurrens (Suttton) Herpetiform ulceratio(cooke)

68 Aphtás szájgyulladás I. Recidiváló aphta (Mikulitz és Kummer 1898) A keringésben nyálkahártya ellenes autoantitestek mutathatók ki Az összes aphtás elváltozás 65-70%-a Heg nélkül gyógyul

69 Aphtás szájgyulladás II. Periadenitis necrotica recurrens mucosae oris (Sutton) A keringésben nyálkahártya ellenes autoantitest mutatható ki Az összes aphtás eset kb. 5%-a 40 nap alatt spontán, heggel gyógyul

70 Aphtás szájgyulladás III. Herpetiform ulceratio (Cooke.1960) A szájban mindenhol előfordul, ott is ahol nincs submucosa Nyálkahártya hám ellenes antitest nincs Az összes aphtás eset 20-15%-a Heg nélkül gyógyul, de nagyon fájdalmas

71 Lehetnek veleszületett tényezők pl. hypersensitivitási hajlam, de lehet szociális, psychés, vagy endocrine tényező, bacteriális, vagy élelmiszer kémiai összetevője. Haematológiai hiánybetegség növelheti a szájfekélyek iránti hajlamot. Aetiologia

72 Az aphtás szájgyulladásban nyálkahártya ellenes autoantitestek és cytotoxicus lymphocyták mutathatók ki A feltételezett keresztreagáló anyag egy hősokk fehérje (HSP). Ez arra utal, hogy a betegséget egy bacteriális eredetű HSP peptid vezeti be, ami a nyálkahártya Langerhans sejtjeit stimulálja autoreactiv T sejt clonok kialakítására.

73 Bár az irodalmi adatok alapján jelenleg úgy tűnik, hogy a vírusoknak kisebb szerepe van a betegség kialakulásában, DNS hybridisatios módszerrel több esetben sikerült HSV-1 nek megfelelő homológokat kimutatni apthás betegeken.

74 Candidasis A betegség immunológiai vonatkozásai

75 Az emberek 40%ánál a Candida gomba a normál szájflora tagja. Egészségesekben a gombaszám: 800/ml nyál, betegeken elérhati a t A betegség gyakori: immunkompromittáltakon, xerostomiában, immunsuppressiv kezltekben és fogsorviselőkön.

76 A Candida fertőzést okozó formái Candida albicans Candida parapsillosis Candida tropicalis Candida glabarata Candida crusei Candida Dubliniensis (ez főleg HIV fertőzötteken fordul elő)

77 Pseudomembrános Candidasis (szájpenész) Csecsemőkön, idős, vagy legyengült személyeken gyakori. A fehér foltok könnyen letörölhetők (alóla enyhe vérzés). A foltok Candida hyphakat és sporákat, hám és PMN sejeteket tartalmaznak.

78 Immunkompro- mittált beteg Candidasisa

79 Acut atrophias Candidasis Más néven antibioticum eredetű szájgyulladás, mert leggyakrabban gyógyszer hatásra alakul ki. A száj normál floraja csökken, és nagy területen erythaemás stomatitisként jelentkezik, amihez a nyelv depapilláltsága társul.

80 Chronicus atrophiás Candidasis (Denture Stomatitis) Viszonylag tünetmentes, néha diffus erathaema, vagy gyulladás formájában jelenik meg a fogsor által fedett palatumon.

81 Chronicus hyperplasticus Candidasis (Papillomatosis) Chronicus, nodularis forma, főleg közép-, és időskorúakon fordul elő Ezt a Candida invasiv formája (hyphas forma) okozza, átjuthat a hám teljes vastagságán. Ha leukoplakiával kombinálódik, magas a malignus elfajulás veszélye.

82 Elméletileg az siga, a nyálkahártyán át transudálodó IgG és a celluláris immunitásnak is szerepe van a Candida elleni védekezésben. T sejt hiányos esetekben a Candida fertőzés minden betegben előfordul. B sejt hiányos betegeken nem fordul elő.

83 Chronicus mucocutan Candidasis Ebben a betegségben, mely súlyos T sejt működési defficienciával jár, több más a humorális immunitást érintő immunhiányt is leírtak, de az nem tisztázott, hogy az immundefectus a primer kórok, vagy következmény.

84 Lichen oris Immunologiai vonatkozások

85 A Lichen Ruber Planus A szájnyálkahártya elszarusodásával járó, de a bőrön és a genitáliákon is megjelenő; azaz MUCOCUTAN betegség. A szájnyálkahártyán különböző megjelenési formái vannak. Elemi jelensége a: PAPULA

86 Papularis forma

87 Reticularis forma

88 Plaquos forma

89 Bullosus forma

90 Erosios forma

91 Atrophiás forma

92 Kevés adat szól amellett, hogy a lichen kalsszikus értelemben autoimmun betegség, de a basalis rétegben kialakuló degeneratio mentén megjelenő lymphocytas beszűrődés arra utal, hogy az immunologiai történéseknek fontos szerepe van a betegség pathomechanismusában.

93 Korai stadiumban a Langerhans sejtek számának növekedése arra utal, hogy ezek antigén presentáló sejtként működnek a intraepithelialis lymphocyták felé. Az antigén még nem tisztázott, de kimutattak lichen specificus epidermalis antigént a basalis illetve spinosus sejtrétegben.

94 A kötőszöveti lymphocyta infiltratum vizsgálata azt mutatja, hogy ezek a sejtek CD25+, aktivált T sejtek, de CD8+ cytotoxicus T sejtek is találhatók.

Lichen oris. Száj és Bőrlézio

Lichen oris. Száj és Bőrlézio Lichen oris Száj és Bőrlézio A lichen Görög eredetü szó, azt jelenti MOHA, ezt Hypocrates 142. tekercsében említi. A betegség ma valószínüleg ugyan azt a kórképet fedi, mint a Görögök idejében. Megemlíti

Részletesebben

Oralis Candidasis. A száj gombás fertőzései

Oralis Candidasis. A száj gombás fertőzései Oralis Candidasis A száj gombás fertőzései A szájban előforduló gombás fertőzések döntő többségét (mintegy 95%), a Candida Albicans gomba okozza, de más Candida fajok is előfordulhatnak, melyek a körülmények

Részletesebben

Herpes Simplex Virus Infectio Varicella-Zoster Virus Infectio Cytomegalovirus Infectio Epstein-Barr virus infectio Coxsackievirus Infectio

Herpes Simplex Virus Infectio Varicella-Zoster Virus Infectio Cytomegalovirus Infectio Epstein-Barr virus infectio Coxsackievirus Infectio Herpes Simplex Virus Infectio Varicella-Zoster Virus Infectio Cytomegalovirus Infectio Epstein-Barr virus infectio Coxsackievirus Infectio Gingivitis herpetica acuta Gingivitis herpetica acuta Gingivostomatitis

Részletesebben

A Parodontologia és Szájbetegségek kapcsolata. Minden olyan betegség, melynek a gingiván tünetei vannak.

A Parodontologia és Szájbetegségek kapcsolata. Minden olyan betegség, melynek a gingiván tünetei vannak. A Parodontologia és Szájbetegségek kapcsolata Minden olyan betegség, melynek a gingiván tünetei vannak. Azért van a címben a minden betegség kifejezés, mert nemcsak szájbetegségekről, hanem sok esetben

Részletesebben

Oralpathologiai elváltozások a gingiván. A szájbetegségek és a parodontológia kapcsolata

Oralpathologiai elváltozások a gingiván. A szájbetegségek és a parodontológia kapcsolata Oralpathologiai elváltozások a gingiván A szájbetegségek és a parodontológia kapcsolata Számos lokális és szisztémás betegség van, melyek szájtüneteket okoznak. Ezek a szájtünetek az esetek többségben

Részletesebben

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 16. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 16. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Plazma enzim mediátorok: - Kinin rendszer - Véralvadási rendszer Lipid mediátorok Kemoattraktánsok: - Chemokinek:

Részletesebben

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK Bácsi Attila, PhD, DSc etele@med.unideb.hu Debreceni Egyetem, ÁOK Immunológiai Intézet INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ Példák intracelluláris baktériumokra Intracelluláris

Részletesebben

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 10. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Miért fontos a komplement rendszer? A veleszületett (nem-specifikus) immunválasz része Azonnali válaszreakció A veleszületett

Részletesebben

Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés

Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés Szervezetünk védelmének alapja: az immunológiai felismerés Erdei Anna ELTE, TTK, Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék ELTE, Pázmány-nap, 2012. Az immunrendszer fő feladata a gazdaszervezet védelme a

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői.

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Immunológia alapjai 3 4. előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B- sejt receptorok: molekuláris szerkezet, funkciók, alcsoportok Az antigén meghatározása

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői

Immunológia alapjai előadás. Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői Immunológia alapjai 3 4. előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B- sejt receptorok: molekuláris szerkezet, funkciók, alcsoportok Az antigén meghatározása

Részletesebben

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek

A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek A kemotaxis kiváltására specializálódott molekula-család: Cytokinek Cytokinek - definíció Cytokin (Cohen 1974): Sejtek közötti kémi miai kommunikációra alkalmas anyagok; legtöbbjük növekedési vagy differenciációs

Részletesebben

Natív antigének felismerése. B sejt receptorok, immunglobulinok

Natív antigének felismerése. B sejt receptorok, immunglobulinok Natív antigének felismerése B sejt receptorok, immunglobulinok B és T sejt receptorok A B és T sejt receptorok is az immunglobulin fehérje család tagjai A TCR nem ismeri fel az antigéneket, kizárólag az

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B-sejt receptorok:

Immunológia alapjai előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B-sejt receptorok: Immunológia alapjai 3 4. előadás Az immunológiai felismerés molekuláris összetevői. Az antigén fogalma. Antitestek, T- és B-sejt receptorok: molekuláris szerkezet, funkciók, alcsoportok Az antigén meghatározása

Részletesebben

17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására

17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására 11. 2016. nov 30. 17.2. ábra Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására 17.3. ábra A sejtközötti térben és a sejten belül élő és szaporodó kórokozók ellen kialakuló védekezési mechanizmusok

Részletesebben

A dentális plakk. Az orális baktériumok megtelepedése önmagában fiziológiás folyamat és véd a potenciálisan patogén, exogén baktériumokkal szemben

A dentális plakk. Az orális baktériumok megtelepedése önmagában fiziológiás folyamat és véd a potenciálisan patogén, exogén baktériumokkal szemben A dentális plakk Kemény fogszöveteken (zománc) megjelenő lerakódás, amelyet élő és elhalt baktériumok, extracelluláris baktérium termékek és nyál eredetű makromolekulák, ásványi anyagok alkotnak. Az orális

Részletesebben

Ünnepek és hétköznapok

Ünnepek és hétköznapok Az Olvasóhoz Magyar Fogorvos 2014/6 279 Ünnepek és hétköznapok Közeleg az év vége, és eljönnek az ünnepek is. Az adventi várakozás, a karácsonyi készülődés amolyan lelki hangolódás, átmenet a hétköznapok

Részletesebben

Herpes Vírus fertőzések. A Herpes Vírus csoportnak 8 tagja van

Herpes Vírus fertőzések. A Herpes Vírus csoportnak 8 tagja van Herpes Vírus fertőzések A Herpes Vírus csoportnak 8 tagja van Herpes Simplex Vírus (HSV) A herpes vírus csoport tagjai DNS vírusok A vírus ikozaeder alakú (12 oldal) A kapsid 162 kapsomerből áll, melyet

Részletesebben

Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás.

Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Az immunrendszer felépítése Veleszületett immunitás (komplement, antibakteriális

Részletesebben

Az ellenanyagok szerkezete és funkciója. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az ellenanyagok szerkezete és funkciója. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az ellenanyagok szerkezete és funkciója Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Bev. 1. ábra Immunhomeosztázis A veleszületett és az adaptív immunrendszer szorosan együttműködik az immunhomeosztázis fenntartásáért

Részletesebben

Immunológia 4. A BCR diverzitás kialakulása

Immunológia 4. A BCR diverzitás kialakulása Immunológia 4. A BCR diverzitás kialakulása 2017. október 4. Bajtay Zsuzsa A klónszelekciós elmélet sarokpontjai: Monospecifictás: 1 sejt 1-féle specificitású receptor Az antigén receptorhoz kötődése aktiválja

Részletesebben

A szervezet válasza a parodontium bakteriális behatásaira. 3. óra

A szervezet válasza a parodontium bakteriális behatásaira. 3. óra A szervezet válasza a parodontium bakteriális behatásaira 3. óra 1. Az ép íny Színe halványrózsaszín Szorosan tapad a foghoz Széle késpenge szerűen elvékonyodik Az interdentális papillák szorosan kitöltik

Részletesebben

Antigén, Antigén prezentáció

Antigén, Antigén prezentáció Antigén, Antigén prezentáció Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék Bajtay Zsuzsa ELTE, TTK Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék ORFI Klinikai immunológia tanfolyam, 2019. február. 26 Bev. 2. ábra Az

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 6. előadás Humorális és celluláris immunválasz A humorális (B sejtes) immunválasz lépései Antigén felismerés B sejt aktiváció: proliferáció, differenciálódás

Részletesebben

Allergia immunológiája 2012.

Allergia immunológiája 2012. Allergia immunológiája 2012. AZ IMMUNVÁLASZ SZEREPLŐI BIOLÓGIAI MEGKÖZELÍTÉS Az immunrendszer A fő ellenfelek /ellenségek/ Limfociták, makrofágok antitestek, stb külső és belső élősködők (fertőzés, daganat)

Részletesebben

Az ajak és nyelv betegségei. Ízérzés zavarai

Az ajak és nyelv betegségei. Ízérzés zavarai Az ajak és nyelv betegségei Ízérzés zavarai Ajakduzzanat Egyéni és rassz szerinti különbségek is vannak. Az abnormalis ajakduzzanat lehet diffuz, vagy részleges. Diffus: Angioedema Duzzanat (fertőzés,

Részletesebben

HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS

HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS HUMAN IMMUNDEFICIENCIA VÍRUS (HIV) ÉS AIDS Dr. Mohamed Mahdi MD. MPH. Department of Infectology and Pediatric Immunology University of Debrecen (MHSC) 2012 Diagnózis HIV antitest teszt: A HIV ellen termel

Részletesebben

PARODONTIUM A FOGAKAT RÖGZÍTŐ SZÖVETEK EGYÜTTESE 1. GINGIVA 2. CEMENT 3. GYÖKÉRHÁRTYA 4. ALVEOLARIS CSONT

PARODONTIUM A FOGAKAT RÖGZÍTŐ SZÖVETEK EGYÜTTESE 1. GINGIVA 2. CEMENT 3. GYÖKÉRHÁRTYA 4. ALVEOLARIS CSONT PARODONTIUM A FOGAKAT RÖGZÍTŐ SZÖVETEK EGYÜTTESE 1. GINGIVA 2. CEMENT 3. GYÖKÉRHÁRTYA 4. ALVEOLARIS CSONT DENTALIS PLAKK (BIOFILM) - MINDEN FOGÁGYBETEGSÉG OKA A bakteriális plakk a természetben teljes

Részletesebben

A T sejt receptor (TCR) heterodimer

A T sejt receptor (TCR) heterodimer Immunbiológia - II A T sejt receptor (TCR) heterodimer 1 kötőhely lánc lánc 14. kromoszóma 7. kromoszóma V V C C EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN CITOSZÓL lánc: VJ régió lánc: VDJ régió Nincs szomatikus

Részletesebben

Kacsa IMMUNOLÓGIA. A jobb megértés alapjai. S. Lemiere, F.X. Le Gros May Immunrendszer. Saját, veleszületett immunitás. Szerzett immunitás

Kacsa IMMUNOLÓGIA. A jobb megértés alapjai. S. Lemiere, F.X. Le Gros May Immunrendszer. Saját, veleszületett immunitás. Szerzett immunitás Kacsa IMMUNOLÓGIA Immunrendszer Saját, veleszületett immunitás A jobb megértés alapjai Szerzett immunitás S. Lemiere, F.X. Le Gros May 2016 Háziasított viziszárnyasok Cairina moschata dom. Anas platyrhyncos

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 2. előadás A veleszületett és specifikus immunrendszer sejtjei Vérképzés = Haematopeiesis, differenciálódás Kék: ősssejt Sötétkék: éretlen sejtek Barna: érett

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 3. előadás Az immunrendszer molekuláris elemei: antigén, ellenanyag, Ig osztályok Az antigén meghatározása Detre László: antitest generátor - Régi meghatározás:

Részletesebben

A dentális plakk. A dentális plakk fejlıdése

A dentális plakk. A dentális plakk fejlıdése A dentális plakk Kemény fogszöveteken (zománc) megjelenı lerakódás, amelyet élı és elhalt baktériumok, extracelluláris baktérium termékek és nyál eredető makromolekulák, ásványi anyagok alkotnak. Az orális

Részletesebben

DENTALIS PLAKK - MINDEN FOGÁGYBETEGSÉG OKA

DENTALIS PLAKK - MINDEN FOGÁGYBETEGSÉG OKA DENTALIS PLAKK - MINDEN FOGÁGYBETEGSÉG OKA A PARODONTITIS POLYMICROBIALIS INFECTIO A JÓTÉKONY VAGY KÖZÖNBÖS HATÁSÚ NORMÁL FLÓRA ÉS A PARODONTOPATOGEN BAKTÉRIUMOK EGYÜTTESE KULCSFONTOSSÁGÚ SZEREPET JÁTSZIK

Részletesebben

Az immunológia alapjai

Az immunológia alapjai Az immunológia alapjai 8. előadás A gyulladásos reakció kialakulása: lokális és szisztémás gyulladás, leukocita migráció Berki Timea Lokális akut gyulladás kialakulása A veleszületeh és szerzeh immunitás

Részletesebben

Mikrobiális antigének

Mikrobiális antigének Mikrobiális antigének Dr. Pusztai Rozália SZTE, ÁOK, Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézet 2008. november 17. Antigének Konvencionális antigének Superantigének Antigén - az érett immunrendszer

Részletesebben

Mikroorganizmusok patogenitása

Mikroorganizmusok patogenitása Mikroorganizmusok patogenitása Dr. Maráz Anna egyetemi tanár Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék Élelmiszertudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem Mikroorganizmusok kölcsönhatásai (interakciói) Szimbiózis

Részletesebben

Az adaptív immunválasz kialakulása. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az adaptív immunválasz kialakulása. Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az adaptív immunválasz kialakulása Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE NK sejt T Bev. 1. ábra Immunhomeosztázis A veleszületett immunrendszer elemei nélkül nem alakulhat ki az adaptív immunválasz A veleszületett

Részletesebben

A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer

A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer A vér élettana III. Fehérvérsejtek és az immunrendszer Prof. Kéri Szabolcs SZTE ÁOK Élettani Intézet, 2015 ELLENSÉG AZ IMMUNOLÓGIÁBAN: - VÍRUS, BAKTÉRIUM, GOMBA, PARAZITÁK - IDEGEN SEJTEK - SAJÁT SEJTEK

Részletesebben

Mit lehet tudni az allergiákról általában?

Mit lehet tudni az allergiákról általában? Az allergiás emberek száma minden generációban évről-évre nő. A sokak életét megkeserítő megbetegedésnek sok formája ismert, bár manapság leginkább a légúti tünetek okozó allergiákról és azok kezelésére

Részletesebben

4. A humorális immunválasz október 12.

4. A humorális immunválasz október 12. 4. A humorális immunválasz 2016. október 12. A klónszelekciós elmélet sarokpontjai: Monospecifictás: 1 sejt 1-féle specificitású receptor Az antigén receptorhoz kötődése aktiválja a limfocitát A keletkező

Részletesebben

Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv

Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv A VESEÁTÜLTETÉS PATOLÓGIÁJA Allograft: a donorból a recipiensbe ültetett szerv Az allograftot a peritoneum alá, a fossa iliaca-ba helyezik, az a. és a v. renalist a megfelelő iliacalis érrel varrják össze,

Részletesebben

Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés Karl Landsteiner Karl Landsteiner:

Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés Karl Landsteiner Karl Landsteiner: Az AB0 vércsoport rendszer Dr. Nemes Nagy Zsuzsa Szakképzés 2011 Az AB0 rendszer felfedezése 1901. Karl Landsteiner Landsteiner szabály 1901 Karl Landsteiner: Munkatársai vérmintáit vizsgálva fedezte fel

Részletesebben

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András

Vírusok Szerk.: Vizkievicz András Vírusok Szerk.: Vizkievicz András A vírusok az élő- és az élettelen világ határán állnak. Önmagukban semmilyen életjelenséget nem mutatnak, nincs anyagcseréjük, önálló szaporodásra képtelenek. Paraziták.

Részletesebben

Az ophthalmopathia autoimmun kórfolyamatára utaló tényezôk Bizonyított: A celluláris és humorális autoimmun folyamatok szerepe.

Az ophthalmopathia autoimmun kórfolyamatára utaló tényezôk Bizonyított: A celluláris és humorális autoimmun folyamatok szerepe. Az ophthalmopathia autoimmun kórfolyamatára utaló tényezôk Bizonyított: A celluláris és humorális autoimmun folyamatok szerepe. szemizom, retrobulbaris kötôszövet, könnymirigy elleni autoantitestek exophthalmogen

Részletesebben

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek

Immunológia alapjai. Az immunválasz szupressziója Előadás. A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Immunológia alapjai 19 20. Előadás Az immunválasz szupressziója A szupresszióban részt vevő sejtes és molekuláris elemek Mi a szupresszió? Általános biológiai szabályzó funkció. Az immunszupresszió az

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Sej-sejt kommunikációk az immunválaszban.

Immunológia alapjai előadás. Sej-sejt kommunikációk az immunválaszban. Immunológia alapjai 7-8. előadás Sej-sejt kommunikációk az immunválaszban. Koreceptorok és adhéziós molekulák. Cytokinek, chemokinek és receptoraik. A sejt-sejt kapcsolatok mediátorai: cross-talk - Szolubilis

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás MHC. szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás.

Immunológia alapjai előadás MHC. szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Immunológia alapjai 5-6. előadás MHC szerkezete és genetikája, és az immunológiai felismerésben játszott szerepe. Antigén bemutatás. Antigén felismerés Az ellenanyagok és a B sejt receptorok natív formában

Részletesebben

HOMEOPÁTIÁVAL ELÉRT EREDMÉNY PSORIASISBAN DR. DÉRER CECILIA HOMEOPATA BAJA II.INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS A PSORIASIS GYAKRAN ELŐFORDULÓ BŐRBETEGSÉG. A BETEGEK 5-8 %-A SZENVED

Részletesebben

NŐI NEMISZERVEK PATHOLOGIÁJA

NŐI NEMISZERVEK PATHOLOGIÁJA NŐI NEMISZERVEK PATHOLOGIÁJA Vulvitis A vulva finom bőre és nyálkahártyája vulnerabilis számos nem specifikus fertőzésre és egyéb dermatológiai elváltozásokra. Intenzív viszkedés és az ezzel együtt járó

Részletesebben

(1) A T sejtek aktiválása (2) Az ön reaktív T sejtek toleranciája. α lánc. β lánc. V α. V β. C β. C α.

(1) A T sejtek aktiválása (2) Az ön reaktív T sejtek toleranciája. α lánc. β lánc. V α. V β. C β. C α. Immunbiológia II A T sejt receptor () heterodimer α lánc kötőhely β lánc 14. kromoszóma 7. kromoszóma 1 V α V β C α C β EXTRACELLULÁRIS TÉR SEJTMEMBRÁN CITOSZÓL αlánc: VJ régió β lánc: VDJ régió Nincs

Részletesebben

BEVEZETÉS AZ IMMUNOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS AZ IMMUNOLÓGIÁBA BEVEZETÉS AZ IMMUNOLÓGIÁBA AZ IMMUNRENDSZER SEJTJEI ÉS SZERVEI BURIÁN KATALIN, 2018 Az immunitás latin eredetű, jelentése: védelem Szűkebb értelemben védelem a betegségek ellen. A különböző sejtek és molekulák,

Részletesebben

A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása. Uher Ferenc, PhD, DSc

A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása. Uher Ferenc, PhD, DSc A B sejtek érése, aktivációja, az immunglobulin osztályok kialakulása Uher Ferenc, PhD, DSc Az immunglobulinok szerkezete Fab V L V H C L C H 1 C H 1 Az egér immunglobulin géncsaládok szerveződése Hlánc

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás.

Immunológia alapjai előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Immunológia alapjai 24-25. előadás Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Tolerált bőr graftok MHC (H2) azonos egereken TOLERANCIA & AUTOIMMUNITÁS Toleranciáról beszélünk, ha

Részletesebben

A szervspecifikus autoimmun betegségek pathomechanizmusa. Dr. Bakó Gyula DE OEC III. Belklinika Ph.D. Kurzus, Debrecen, 2011.

A szervspecifikus autoimmun betegségek pathomechanizmusa. Dr. Bakó Gyula DE OEC III. Belklinika Ph.D. Kurzus, Debrecen, 2011. A szervspecifikus autoimmun betegségek pathomechanizmusa Dr. Bakó Gyula DE OEC III. Belklinika Ph.D. Kurzus, Debrecen, 2011. Centrális és perifériás tolerancia Az adaptív immunitás esetén a tolerantia

Részletesebben

Mikroorganizmusok patogenitása

Mikroorganizmusok patogenitása Mikroorganizmusok patogenitása Dr. Maráz Anna egyetemi tanár Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék Élelmiszertudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem Mikroorganizmusok kölcsönhatásai (interakciói) Szimbiózis

Részletesebben

Parodontális megbetegedések

Parodontális megbetegedések Parodontális megbetegedések A fogágy részei: gingiva, parodontális ligamentumok, processus alveolaris, cementum. A mikrobák szerepe: általában az endogén mikroflóra egyensúlyának eltolódása fakultatív

Részletesebben

A szájelváltozások jelentôsége

A szájelváltozások jelentôsége A szájelváltozások jelentôsége diabéteszes betegeknél EISENHAUERNÉ FÖRDÔS ANDREA Az oktatóanyag A MAgyAr diabetes társaság vezetôsége Megbízásából, A sanofi támogatásával készült készítette A MAgyAr diabetes

Részletesebben

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény

A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény A tumor-markerek alkalmazásának irányelvei BOKOR KÁROLY klinikai biokémikus Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény 2016.10.17. 1 2016.10.17. 2 2016.10.17. 3 A TUMORMARKEREK TÖRTÉNETE I. ÉV FELFEDEZŐ

Részletesebben

Immunológia alapjai. 23-24. előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás.

Immunológia alapjai. 23-24. előadás. Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Immunológia alapjai 23-24. előadás Immunológiai tolerancia. Fiziológiás és patológiás autoimmunitás. Tolerált bőr graftok MHC (H2) azonos egereken TOLERANCIA & AUTOIMMUNITÁS Toleranciáról beszélünk, ha

Részletesebben

Autoimmun hólyagos betegségek

Autoimmun hólyagos betegségek Autoimmun hólyagos betegségek Kárpáti Sarolta 2016. február 29. Allergo-immunológiai továbbképző tanfolyam A bőr szerkezete Intraepidermalis Subepidermalis Junkcionális A hólyagképződés subcornealis intraepidermális

Részletesebben

Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok

Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok Kórokozók elleni adaptiv mechanizmusok 2016. 10. 05. Az immunválasz kialakulása és lezajlása patogén hatására. Nyálkahártyán keresztül Különbözó patogének eltérő utakon jutnak a szervezetbe Légutakon

Részletesebben

Immunológia alapjai előadás. A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és

Immunológia alapjai előadás. A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és Immunológia alapjai 15-16. előadás A humorális immunválasz formái és lefolyása: extrafollikuláris reakció és csíracentrum reakció, affinitás-érés és izotípusváltás. A B-sejt fejlődés szakaszai HSC Primer

Részletesebben

Immunológia alapjai 7-8. előadás Adhéziós molekulák és ko-receptorok.

Immunológia alapjai 7-8. előadás Adhéziós molekulák és ko-receptorok. Immunológia alapjai 7-8. előadás Adhéziós molekulák és ko-receptorok. Az immunválasz kezdeti lépései: fehérvérsejt migráció, gyulladás, korai T sejt aktiváció, citokinek. T sejt receptor komplex ITAMs

Részletesebben

Vakcinák 2011. / 9. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK

Vakcinák 2011. / 9. Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Vakcinák 2011. / 9 Immunológiai és Biotechnológiai Intézet PTE KK Bevezetés Fertőzéses megbetegedések elleni küzdelem Himlő, diphteria, tetanus, poliomyelitis, kanyaró, szamárköhögés, mumpsz, rubeola A

Részletesebben

1. AKUT PARODONTÁLIS ESETEK KEZELÉSE

1. AKUT PARODONTÁLIS ESETEK KEZELÉSE 1. AKUT PARODONTÁLIS ESETEK KEZELÉSE A GINGIVITIS- PARODONTITIS KRÓNIKUS BETEGSÉG DE VANNAK AKUT FELLÁNGOLÁSAI ILL. AKUT KLINIKAI FORMÁI A PARODONTÁLIS KEZELÉS CÉLJA A GYULLADÁS MEGSZÜNTETÉSE A PARODONTÁLIS

Részletesebben

Túlérzékenységi (hypersensitiv) reakció

Túlérzékenységi (hypersensitiv) reakció Túlérzékenységi (hypersensitiv) reakció Antigénfelismerésen alapuló, az antigén elpusztítására irányuló gyulladásos válaszreakció 4 típusa van I-es típusú: allergiás/anaphylaxiás reakció Azonnali (néhány

Részletesebben

Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban. Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet

Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban. Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet Biológus Bsc. Sejtélettan II. Szekréció és felszívódás a gasztrointesztinális tractusban Tóth István Balázs DE OEC Élettani Intézet 2010. 11. 12. A gasztrointesztinális rendszer felépítése http://en.wikipedia.org/wiki/file:digestive_system_diagram_edit.svg

Részletesebben

Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben

Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben dendrit Sejttest Axon sejtmag Axon domb Schwann sejt Ranvier mielinhüvely csomó (befűződés) terminális Sejt - kölcsönhatások az idegrendszerben Szinapszis típusok

Részletesebben

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen

Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító szám: Az orvosi biotechnológiai mesterképzés

Részletesebben

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban

Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban Immunológiai módszerek a klinikai kutatásban 7. előadás Immunizálás. Poliklonális és monoklonális ellenanyag előállítása, tisztítása, alkalmazása Az antigén (haptén + hordozó) sokféle specificitású ellenanyag

Részletesebben

SPÓRAKÉPZİ BAKTÉRIUMOK ANAEROB BAKTÉRIUMOK. Anderlik P.

SPÓRAKÉPZİ BAKTÉRIUMOK ANAEROB BAKTÉRIUMOK. Anderlik P. SPÓRAKÉPZİ BAKTÉRIUMOK ANAEROB BAKTÉRIUMOK Anderlik P. 2008 1 Gram pozitív, spórak raképzı, pálcák aerob : Bacillus anaerob: Clostridium extotoxin talajspórás 2 1 3 4 2 Bacillus anthracis Tüdıantrax!!!

Részletesebben

A CYTOKIN AKTIVÁCIÓ ÉS GÉN-POLIMORFIZMUSOK VIZSGÁLATA HEL1COBACTER PYLORI FERTŐZÉSBEN ÉS CROHN BETEGSÉGBEN

A CYTOKIN AKTIVÁCIÓ ÉS GÉN-POLIMORFIZMUSOK VIZSGÁLATA HEL1COBACTER PYLORI FERTŐZÉSBEN ÉS CROHN BETEGSÉGBEN % A CYTOKIN AKTIVÁCIÓ ÉS GÉN-POLIMORFIZMUSOK VIZSGÁLATA HEL1COBACTER PYLORI FERTŐZÉSBEN ÉS CROHN BETEGSÉGBEN BEVEZETÉS Mind a Helicobacter pylori fertőzésre, mind pedig a gyulladásos bélbetegségekre, mint

Részletesebben

Munkánk alapvető célkitűzése volt, hogy a hazai adatokat nyerjünk a száj- és szemszáradás,

Munkánk alapvető célkitűzése volt, hogy a hazai adatokat nyerjünk a száj- és szemszáradás, Bevezetés Munkánk alapvető célkitűzése volt, hogy a hazai adatokat nyerjünk a száj- és szemszáradás, valamint az azokkal kapcsolatos szubjektív panaszok gyakoriságáról. A szubjektív panaszokon túlmenően

Részletesebben

A psoriasis biológia terápiájának jelene és jövője. Holló Péter dr

A psoriasis biológia terápiájának jelene és jövője. Holló Péter dr A psoriasis biológia terápiájának jelene és jövője Holló Péter dr Merre halad a psoriasis biológiai terápiája? Meglévő biológiai szerekkel új eredmények Hosszú távú hatásossági biztonságossági metaanalízisek

Részletesebben

Antibiotikumok a kutyapraxisban

Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikum választás Bakteriális fertőzés Célzott Empirikus Megelőző Indokolt esetben Ismert betegség kiújulásának megelőzésére Rizikócsoportoknál Mikor ne adjunk? Nem

Részletesebben

A preventív vakcináció lényege :

A preventív vakcináció lényege : Vakcináció Célja: antigénspecifkus immunválasz kiváltása a szervezetben A vakcina egy olyan készítmény, amely fokozza az immunitást egy adott betegséggel szemben (aktiválja az immunrendszert). A preventív

Részletesebben

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE)

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? Az SLE diagnózisa a panaszok (mint pl. fájdalom), a

Részletesebben

A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN

A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN DR. GERA ISTVÁN A PLAKK KÉPZŐDÉS FOLYAMATOS SENKI NEM TUD TÖKÉLETESEN FOGAT MOSNI, KIVÁLT KÉPEN JELENTŐS PARODONTÁLIS TAPADÁSVESZTESÉG UTÁNI ÁLLAPOTBAN CSAK RENDSZERES PROFESSZIONÁLIS FOGTISZTÍTÁSSAL

Részletesebben

HOGYAN VÉDENEK A VÉDŐOLTÁSOK?

HOGYAN VÉDENEK A VÉDŐOLTÁSOK? HOGYAN VÉDENEK A VÉDŐOLTÁSOK? KACSKOVICS IMRE, DSc ELTE, IMMUNOLÓGIAI TANSZÉK 2015 TÁMOP 4.1.2.B.2-13/1-2013-0007 ORSZÁGOS KOORDINÁCIÓVAL A PEDAGÓGUSKÉPZÉS MEGÚJÍTÁSÁÉRT AZ ELŐADÁS VÁZLATA Történeti áttekintés

Részletesebben

Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában. Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest

Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában. Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest Kibővült laboratóriumi diagnosztikai lehetőségek a férfi infertilitás kivizsgálásában Dr. Németh Julianna Laboratórium KFT, Budapest Infertilitás/subfertilitás Férfi infertilitás esetek 90%-ban spermium

Részletesebben

FELSŐ LÉGÚT BETEGSÉGEI

FELSŐ LÉGÚT BETEGSÉGEI FELSŐ LÉGÚT BETEGSÉGEI Rhinitis acut rhinitis ( közönséges nátha") adeno-, echo-, és rhinovirusok okozzák vérbő és vizenyős orrnyálkahártya bőséges catarrhalis orrfolyással Továbbterjedhet, társuló pharingotonsillitist

Részletesebben

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer

Dengue-láz. Dr. Szabó György Pócsmegyer Dengue-láz Dr. Szabó György Pócsmegyer Történelem Az ókori Kínában leírták. 1906-ban igazolták, hogy szúnyog terjeszti a betegséget. 1907-ben igazolták, hogy vírus. A II. világháború után kezdett megvadulni

Részletesebben

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST HUMÁN MIKROBIOM 10 billió baktérium alkotja a 1,5-2 kg súlyú humán mikrobiomot. Elsősorban az emberi bélben található A bél által szabályozott bélflóra a

Részletesebben

Immunmoduláns terápia az autoimmun betegségek kezelésében. Prof. Dr. Zeher Margit DE OEC Belgyógyászati Intézet III. sz. Belgyógyászati Klinika

Immunmoduláns terápia az autoimmun betegségek kezelésében. Prof. Dr. Zeher Margit DE OEC Belgyógyászati Intézet III. sz. Belgyógyászati Klinika Immunmoduláns terápia az autoimmun betegségek kezelésében Prof. Dr. Zeher Margit DE OEC Belgyógyászati Intézet III. sz. Belgyógyászati Klinika 1 Mikrobiális immunmodulátorok Teljes baktériumok (Lactob.casce)

Részletesebben

A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések

A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések A fiziológiás terhesség hátterében álló immunológiai történések APAI Ag ANYAI Ag FERTŐZÉS AUTOIMMUNITÁS MAGZATI ANTIGEN ALACSONY P SZINT INFERTILITAS BEÁGYAZÓDÁS ANYAI IMMUNREGULÁCIÓ TROPHOBLAST INVÁZIÓ

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P Komplex szakmai

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Az egészségügyi szakembereket arra kérjük,

Részletesebben

A csodálatos Immunrendszer Lányi Árpád, DE, Immunológiai Intézet

A csodálatos Immunrendszer Lányi Árpád, DE, Immunológiai Intézet A csodálatos Immunrendszer Lányi Árpád, DE, Immunológiai Intézet Mi a feladata az Immunrendszernek? 1. Védelem a kórokozók ellen 2. Immuntolerancia fenntartása Mik is azok a kórokozók? Kórokozók alatt

Részletesebben

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu)

Immunológia I. 2. előadás. Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Immunológia I. 2. előadás Kacskovics Imre (imre.kacskovics@ttk.elte.hu) Az immunválasz kialakulása A veleszületett és az adaptív immunválasz összefonódása A veleszületett immunválasz mechanizmusai A veleszületett

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE

A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE VII. Praxismenedzsment Konferencia Budapest, 2013. november 23. A SZARVASMARHA LÉGZŐSZERVI BETEGSÉG-KOMPLEXE Fodor László Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, Járványtani és Mikrobiológiai Tanszék

Részletesebben

A BRDC KÓROKTANA ÉS TÜNETTANA AETIOLOGY AND CLINICAL SIGNS OF BRDC

A BRDC KÓROKTANA ÉS TÜNETTANA AETIOLOGY AND CLINICAL SIGNS OF BRDC Nemzetközi Szarvasmarha Akadémia Szarvasmarha telepi BRDC menedzsment a gyakorlatban Budapest, 2012. november 30. A BRDC KÓROKTANA ÉS TÜNETTANA AETIOLOGY AND CLINICAL SIGNS OF BRDC Fodor László Szent István

Részletesebben

FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT?

FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT? FOGÁGYBETEGSÉG OKA, TÜNETEI ÉS KEZELÉSE MIT TEHETÜNK, HOGY MEGŐRIZZÜK EGÉSZSÉGES FOGÁGYUNKAT? Dr. Csicsai Adrienn 2011. október 1. A civilizált emberiség 96 %-nak a fogazata nem egészséges: az 50 év felettiek

Részletesebben

A Globális regulátor mutációknak mint az attenuálás lehetőségének vizsgálata Escherichia coli-ban

A Globális regulátor mutációknak mint az attenuálás lehetőségének vizsgálata Escherichia coli-ban A Globális regulátor mutációknak mint az attenuálás lehetőségének vizsgálata Escherichia coli-ban című támogatott kutatás fő célja az volt, hogy olyan regulációs mechanizmusoknak a virulenciára kifejtett

Részletesebben

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika

Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Dr. Abonyi Tamás Tanulmányok: Állatorvostudományi Egyetem, 1981. Kutatási terület: Haszonállatok egészségvédelme, állománydiagnosztika Korábbi munkahelyek: MTA Mezőgazdasági Kutató Intézet Kísérleti Gazdasága

Részletesebben

Mikroorganizmusok (mikrobák) szabad szemmel nem látható élőlények

Mikroorganizmusok (mikrobák) szabad szemmel nem látható élőlények Mikroorganizmusok (mikrobák) szabad szemmel nem látható élőlények A mikrobák csoportosítása I. Vírusok Nem érik el a sejtes szerveződés szintjét Örökítő anyag (nukleinsav) és fehérje Szubvirális elemek:

Részletesebben