E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére"

Átírás

1 SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: /2006-SZMM TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet módosításáról Budapest, december

2 Vezetői összefoglaló I. Rövid tartalmi összefoglaló A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet (Szmr.), illetve a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) módosítását elsősorban az indokolja, hogy az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló T/1305. számú törvényjavaslat a kormányzati szervezetalakítással összefüggő törvénymódosításokról szóló T/1202. számú törvényjavaslattal összhangban kormányrendeleti szintre utalja az eljáró hatóságok kijelölését. A kijelölés a működési engedélyezéssel és a normatív állami támogatásokkal összefüggésben a tervezetben található módosításokkal történik meg. A rendeletek módosítása másrészt az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló T/1305. számú törvényjavaslatban meghatározott változások követése céljából vált szükségessé. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény módosítása szerint a szociális információs szolgáltatás, mint önállóan nevesített szociális szolgáltatás megszűnik, ennek megfelelően hatályon kívül helyezésre kerülnek e szolgáltatás bejelentésével kapcsolatos szabályok is. A térítési díjak terén a törvényjavaslat legfontosabb módosítása az alapszolgáltatásoknál egységesen alkalmazható szolgáltatási önköltség-fogalom bevezetése, illetve egyes alapszolgáltatások esetében ide értve a házi segítségnyújtást, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és a támogató szolgáltatást a szociális rászorultság vizsgálatának előírása az igénybevétel során. A térítési díjra vonatkozó végrehajtási szabályok a törvényjavaslatnak megfelelően rögzítik, hogy ezen alapszolgáltatások esetében a szociálisan nem rászorult személyek ellátására a rendelet szabályai nem terjednek ki, ebben az esetben tehát a fenntartó a térítési díjat szabadon állapítja meg. A szolgáltatások évi normatíváinak nevében bekövetkező változások miatt szükséges az igénylési, elszámolási mellékletek módosítása. A nem állami fenntartók esetében a évben elinduló irányított területi kiegyenlítési rendszerhez történő illeszkedés miatt a rendelet előírja, hogy normatívaelőleget csak befogadásra nem kötelezett szolgáltatás, illetve férőhely után lehet folyósítani, és a szükséges mértékben kitolja a januári folyósítás határidejét.

3 2 A hajléktalanok téli krízisellátását segíti elő az a módosítás, amely szerint az időszakos férőhelyek a továbbiakban nemcsak egy év téli időszakára, hanem több évre is engedélyezhetőek, az engedélyben szereplő időszak pedig a működési engedély egyszerű módosításával is kitolható: akár egy téli időszakon belül, akár több évre. Az engedélyező hatóságnak természetesen minden télen kötelező ellenőrzést tartania, így az ellátás színvonalának csökkenését a módosítás nem eredményezi. A tervezet erősíti a hajléktalanokat ellátó intézmények ellenőrzésének eszközeit: a továbbiakban téli időszakon kívül a hajléktalanokat ellátó intézményekkel szemben ugyanolyan szankciók alkalmazhatók, mint más szolgáltatókkal szemben, ugyanis e jogkövetkezmények alkalmazása téli időszakon kívül krízishelyzetet nem okozhat, ugyanakkor elősegítheti a megfelelő színvonalú ellátási rendszer kialakítását. II. A kormányprogramhoz való viszony A tervezet a kormányprogrammal közvetlen összefüggésben nincs. III. Előzmények Az előterjesztés az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló T/1305. számú és a Magyar Köztársaság évi költségvetéséről szóló T/1145. számú törvényjavaslatokban foglaltak véghajtásához szükséges. IV. Várható szakmai hatások A tervezett szabályok rugalmasabbá teszik a hajléktalanokat ellátó intézmények működési feltételeit, ugyanakkor erősítik a hatósági ellenőrzés eszközeit. V. Várható gazdasági hatások Az előterjesztésnek közvetlen gazdasági kihatása nincs. VI. Várható társadalmi hatások Az időszakos férőhelyek több évre történő engedélyezhetőségnek megteremtése és az időszakos férőhelyek engedélyezési idejének egyszerűsített meghosszabbítása növeli a hajléktalanellátás biztonságát és rugalmasságát.

4 3 VII. Kapcsolódások Az előterjesztés összefüggésben áll az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló T/1305. számú és a Magyar Köztársaság évi költségvetéséről szóló T/1145. számú törvényjavaslatokkal.

5 H A T Á R O Z A T I J A V A S L A T A Kormány megtárgyalta és elfogadta a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet módosításáról elkészített kormány-előterjesztést, és elrendeli az előterjesztés mellékletét képező kormányrendelet-tervezetnek a Kormány rendeleteként a Magyar Köztársaság évi költségvetéséről szóló törvénnyel történő egyidejű Magyar Közlönyben történő kihirdetését.

6 Melléklet a /2006-SZMM számú kormány-előterjesztéshez A Kormány.../2006. (......) Korm. r e n d e l e t e a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet, valamint a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet módosításáról A Kormány az Alkotmány 35. -ának (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alkotmány 40. -ának (3) bekezdésében foglalt jogkörében eljárva, illetve a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) a (1) bekezdésének e)-g) és n)-o) pontjában, valamint a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény 7. -ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el: A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet módosítása 1. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Szmr.) 1/A. -a a következő (2)-(4) bekezdéssel egészül ki, egyidejűleg a jelenlegi szövegrészének jelölése (1) bekezdésre változik: (2) A szociális hatóság az Szt.

7 2 a) 90/A. -ának alkalmazása során a helyi önkormányzat, illetve a társulás székhelye szerint illetékes megyei, fővárosi szociális és gyámhivatal (a továbbiakban: Hivatal), b) 92/C. -a (5) bekezdésének alkalmazása során az intézmény székhelye, telephelye szerint illetékes Hivatal. (3) A gyermekvédelmi és gyámügyi feladat- és hatáskörök ellátásáról, a gyámhatóság szervezetéről és illetékességéről, valamint egyes kapcsolódó kormányrendeletek módosításáról szóló /2006. ( ) Korm. rendelet mellékletében kijelölt települési, fővárosi kerületi önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: városi jegyző) a feladat- és hatáskörét az ott meghatározott illetékességi területén, a felsorolt településekre kiterjedően is ellátja. (4) A városi jegyző e rendelet szerinti hatósági eljárásában felettes szervként a Hivatal jár el, és a Hivatal látja el a városi jegyző szakmai irányítását. A Hivatal felettes szerve a szociál- és családpolitikáért felelős miniszter. 2. lép: (1) Az Szmr. 2. -ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelékezés (2) A működést engedélyező szerv a) szociális szolgáltató esetén a kérelemben megjelölt elsődleges ellátási terület szerint illetékes városi jegyző, b) nappali ellátást nyújtó szociális intézmény esetén az intézmény székhelye, illetőleg telephelye szerint illetékes városi jegyző, c) bentlakásos szociális intézmény esetén az intézmény székhelye, illetőleg telephelye szerint illetékes Hivatal. (2) Az Szmr. 2. -ának (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (9) A működést engedélyező szerv a működési engedély kiadásáról, módosításáról és visszavonásáról a 10. számú melléklet szerinti nyilvántartási lapon adatot szolgáltat a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézetnek. 3. Az Szmr. 8. -ának (1) bekezdése a következő g) ponttal egészül ki:

8 3 [A működést engedélyező szerv a szociális intézmény működési engedélyét módosítja, ha] g) a 8/A. (6) bekezdésének b) pontja szerinti időtartam megváltozik. 4. (1) Az Szmr. 8/A. -a (1) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép: A működési engedéllyel rendelkező nappali melegedő, éjjeli menedékhely és hajléktalan személyek átmeneti szállásának fenntartója időszakos férőhelyek engedélyezését kérheti a november 1-je és április 30-a közötti időszakra (a továbbiakban: téli időszak) vagy annak egy részére. A fenntartó kérelmére az időszakos férőhelyek több év téli időszakára vagy azok egy részére is engedélyezhetők. Az időszakos férőhelyek engedélyezése iránt benyújtott kérelmet a Hivatal egy szakaszban, tizenöt napon belül bírálja el. (2) Az Szmr. 8/A. -ának (4) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki: [Az időszakos férőhelyek kialakítását a Hivatal akkor engedélyezi, ha] e) az intézmény az (1) bekezdés szerinti szolgáltatások valamelyikére jogerős működési engedéllyel (ideiglenes működési engedéllyel) rendelkezik. 5. Az Szmr ának (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (6) Ha a Hivatal az időszakos férőhelyek kialakítását engedélyezte, az intézmény működését a 8/A. (6) bekezdésének b) pontja szerinti időszakban, az időszakos férőhelyek több évre történő engedélyezése esetén évente legalább egyszer ellenőrzi. 6. (1) Az Szmr ának (7) bekezdése a következő e) ponttal egészül ki: [A Hivatal (2) bekezdés d) pontja szerinti határozata tartalmazza]

9 4 e) az illetékes Igazgatóság felhívását a határozatban foglaltak végrehajtására. lép: (2) Az Szmr ának (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés (9) A működést engedélyező szerv a nappali melegedő, az éjjeli menedékhely és a hajléktalan személyek átmeneti szállása esetén a téli időszakban a 15. (2) bekezdés b)-c) pontja szerinti jogkövetkezményeket akkor alkalmazhatja, ha az intézmény épületének állaga vagy az intézmény működése az ellátottak életét, testi épségét vagy egészségét súlyosan veszélyezteti, illetve az ellátottak más alkotmányos jogait súlyosan sérti. 7. Az Szmr ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) A vállalkozói engedély kiadásáról a vállalkozó székhelye szerint illetékes városi jegyző dönt. 8. Az Szmr ának (4) bekezdése a következő második és harmadik mondattal egészül ki: A nem állami fenntartó normatívaelőlegre csak olyan szolgáltatás, illetve feladatmutató után jogosult, amelynek a külön jogszabály szerinti irányított területi kiegyenlítési rendszerbe történő befogadását nem kellett kérnie. Az Igazgatóság a befogadással nem érintett szolgáltatások, illetve feladatmutatók körét a fenntartó ez irányú nyilatkozata és a rendelkezésére álló egyéb adatok alapján állapítja meg. 9. Az Szmr. 22/C. -ának (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (7) Ha a fenntartó a visszafizetési kötelezettséget előíró határozat jogerőre emelkedését követő nyolc napon belül visszafizetési és kamatfizetési kötelezettségének nem tesz eleget, azok összegét az Igazgatóság a határozathozatal évében esedékes hozzájárulásból levonja. Az Igazgatóság

10 5 indokolt esetben, a fenntartó kérelmére a tartozást több, de legfeljebb hat részletben is levonhatja úgy, hogy a visszafizetés és a kamatfizetés a határozathozatal évében megtörténjen. 10. Az Szmr. 22/E. -a helyébe a következő rendelkezés lép: 22/E. (1) A kincstár az Szt. a) 127/A. -a (3) bekezdésének alkalmazása során az egyházi kiegészítő támogatást folyósító Igazgatóság, b) 127/A. -a (4) bekezdésének alkalmazása során a helyi önkormányzat, illetve a társulás székhelye szerint illetékes Igazgatóság. (2) Az Igazgatóság e rendelet szerinti eljárásában felettes szervként a szociál- és családpolitikáért felelős miniszter jár el. 11. Az Szmr. 2., 5. és 7. számú melléklete helyébe e rendelet 1-3. számú melléklete lép. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet módosítása 12. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet (a továbbiakban: R.) 1. -ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) E rendelet hatálya nem terjed ki a) házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás esetében a szociálisan nem rászorult személyek térítési díjára, b) a Gyvt. szerinti gyermekjóléti alapellátásokra és gyermekvédelmi szakellátásokra, valamint a minisztérium fenntartásában működő javítóintézetekre.

11 6 13. (1) Az R. 9. -ának (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (2) Az étkeztetés intézményi térítési díja nem haladhatja meg szolgáltatási önköltségnek a tervezett ellátotti létszámra jutó napi összegét. (2) Az R. 9. -a (4) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép: (4) Az étkeztetés intézményi térítési díja a szolgáltatás teljesítésének helye szerint differenciált. A kiosztó helyen, illetve a lakáson történő étkeztetés térítési díja a kiszállítás költségét is tartalmazza. 14. Az R ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) A házi segítségnyújtás gondozási óradíja nem haladhatja meg az intézményi térítési díj és a normatív támogatás különbségének az évi munkaórákra és egy gondozóra jutó összegét. 15. Az R. 14/A. -ának (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: (1) A támogató szolgáltatás térítési díja a szolgáltatási önköltség és a normatív támogatás különbsége alapján megállapított támogató szolgálati óradíjból és szállítási kilométerdíjból áll. 16. Az R a (2) bekezdésének első mondata helyébe a következő rendelkezés lép: Az étkezésért fizetendő térítési díjat a 9. (2) bekezdése szerint kell megállapítani. Záró rendelkezések

12 7 17. (1) Ez a rendelet január 1-jén lép hatályba. (2) Az Szmr.-nek a működési engedélyezésre vonatkozó, e rendelettel megállapított szabályait a jogerősen le nem zárt ügyekben kell alkalmazni. (3) Az Szmr.-nek a normatív állami hozzájárulás igénylésére vonatkozó, e rendelettel megállapított szabályait a jogerősen le nem zárt ügyekben, az állami normatív hozzájárulás folyósítására, elszámolására és ellenőrzésére vonatkozó szabályait a évi állami hozzájárulás folyósítása, elszámolása és ellenőrzése során kell alkalmazni. A évi normatív állami hozzájárulás folyósítása, elszámolása és ellenőrzése során a december 31-én hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni. Az Szmr. 22/C. -ának (7) bekezdésében foglalt e rendelet 9. -ával megállapított rendelkezéseket a évi normatív állami hozzájárulás elszámolása és ellenőrzése során is alkalmazni kell. (4) Az R. e rendelettel megállapított 1. -a (2) bekezdésének a) pontját január 1-jétől azokra az új igénylőkre kell alkalmazni, akiknek szociális rászorultságát megvizsgálták. A szolgáltatást évben is igénybe vevő személyekre január 1-jéig a december 31-én hatályos szabályokat kell alkalmazni. (5) Az átlagot jóval meghaladó minőségű elhelyezési körülményeket és szolgáltatásokat biztosító tartós bentlakásos intézményre, illetve az emelt szintű férőhelyekre január 1-jét követően az R december 31-én hatályos szabályait kell alkalmazni. 18. (1) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az Szmr. a) 2. -ának (5) bekezdése, b) 2. -ának (7) bekezdésében (a továbbiakban együtt: működést engedélyező szerv) szövegrész, c) 2. -ának (8) bekezdése, d) 4. -a (8) bekezdésének b) pontja, e) 8/A. -ának (7) bekezdése, f) 1. számú melléklete. (2) január 1-jén hatályát veszti az R a.

13 8 (3) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a) az Szmr. aa) 2. -a (10) bekezdésének első és második mondatában, valamint 4. -ának (5) bekezdésében a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet szövegrész helyébe a Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet szövegrész, ab) 14. -a (4) bekezdésének a) pontjában a szociális ágazat irányítását ellátó minisztérium szövegrész helyébe a szociál- és családpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium szövegrész, ac) 19. -ának (2) és (4) bekezdésében a jegyzőnek szövegrész helyébe a városi jegyzőnek szövegrész, ad) 19. -a (3) bekezdésének b) pontjában, 20. -a (1) bekezdésének bevezető szövegrészében, 20. -a (2) bekezdésének második mondatában és 20. -ának (3) bekezdésében a jegyző szövegrész helyébe a városi jegyző szövegrész lép, ae) 21. -a (9) bekezdésének második mondatában a tárgyév 5. munkanapjáig szövegrész helyébe a tárgyév 8. munkanapjáig szövegrész, af) 22. -ának (2) bekezdésében a 15-éig szövegrész helyébe a 20- áig szövegrész, ag) 22/B. -a (2) bekezdésének második mondatában a szociális ágazat irányításáért felelős miniszter szövegrész helyébe a szociál- és családpolitikáért felelős miniszter szövegrész; b) az R. ba) 1. -ának (1) bekezdésében a szociális ágazat irányításáért felelős szövegrész helyébe a szociál- és családpolitikáért felelős miniszter által vezetett szövegrész, bb) 3. -a (1) bekezdésének b) pontjában a szociális ágazatot irányító szövegrész helyébe a szociál- és családpolitikáért felelős szövegrész, bc) 6. -ában a 116. (2) helyébe a 116. (3) szövegrész, bd) 24. -ában a kezelheti szövegrész helyébe a kezeli szövegrész lép. 19. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet és a gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató tevékenység engedélyezéséről, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi vállalkozói engedélyről szóló 259/2002. (XII. 18.) Korm. rendelet módosításáról szóló 296/2005. (XII. 23.) Korm. rendelet 31. -a (2) bekezdésének e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

14 9 [Amennyiben a nem állami fenntartású tartós bentlakásos szociális intézmény július 1-je előtt jogerős működési engedéllyel rendelkezett, vagy a fenntartó az elvi működési engedély iránti kérelmet július 1-je előtt benyújtotta, a Hivatal az Szmr. 8. (2) bekezdésének a) és c)-h) pontja alapján az ismételt működési engedélyt akkor adja ki, ha] e) az intézmény ide nem értve a külső férőhelyeket elhelyezésére szolgáló ingatlan ea) a fenntartó kizárólagos tulajdonában vagy haszonélvezeti jogában van, vagy a fenntartó az intézményt helyi önkormányzattal, illetve társulással kötött ellátási szerződés keretében működteti, amennyiben az intézmény az Szmr ának (5) bekezdése alapján újnak minősül, vagy e feltételeknek november 30-át követően megfelelt, eb) a fenntartó kizárólagos, haszonélvezettel nem terhelt tulajdonában vagy olyan helyi önkormányzat, társulás, illetve állami szerv kizárólagos tulajdonában, illetve vagyonkezelésében van, amellyel a fenntartó az intézmény által nyújtott tartós bentlakásos intézményi szolgáltatásokra valamennyi férőhely tekintetében ellátási szerződést kötött, amennyiben az intézmény e feltételeknek november 30-át követően megfelelt.

15 2. számú melléklet a 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelethez 1. számú melléklet a /2006. ( ) Korm. rendelethez IGÉNYBEJELENTÉS a közfeladatot ellátó egyházi, nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató, intézmény évi költségvetési támogatásához 1. A bejelentés célja: igénylés pótigénylés lemondás 2. A fenntartó neve:... Székhelye:... Adószáma:... Telefonszáma:... Bankszámlát vezető pénzintézet neve:... Bankszámlaszáma:... Vezető neve, beosztása, telefonszáma: A szolgáltató, intézmény neve:... Székhelye:... Telephelye:... Adószáma:... Vezető neve, beosztása, telefonszáma: A működési engedély száma: A működést engedélyező szerv igazolásának száma: Mellékelem az igényelt jogcímet, az engedélyezett létszámot és a tárgyévre tervezett feladatmutatót tartalmazó adatlapot. 7. Az igénylés/lemondás kezdetének időpontja: Az igénybejelentés pénzügyi támogatási célra történő felhasználásához és nyilvántartásához hozzájárulok. 9. Kijelentem, hogy a térítési díjra vonatkozó jogszabályokat betartom. 10.* a) Kérem, hogy a tárgyévre vonatkozó, az Szt. 92/C. (2)-(4) bekezdésében meghatározott pénzösszeget (tartalékalapot) az éves normatív hozzájárulás összegéből az Igazgatóság utalja át az e célra nyitott bankszámlára. Bankszámlát vezető pénzintézet neve:... Számlaszám:... b) Nyilatkozom, hogy a tárgyévre vonatkozó, az Szt. 92/C. (2)-(4) bekezdésében meghatározott pénzösszeget (tartalékalapot) magam kívánom elkülöníteni. c) Az Szt. 92/C. (3) bekezdése alapján pénzeszköz-elkülönítési kötelezettségem nem áll fenn. Az adatok hitelességét igazolom. Kelt: * A megfelelő rész aláhúzandó... a fenntartó cégszerű aláírása és bélyegzője

16 Adatlap szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi közfeladatot ellátó egyházi, nem állami szervek által nyújtott szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatások költségvetési támogatásának igényléséhez A fenntartó neve:... Székhelye:... A szolgáltató, intézmény/telephely neve:... Székhelye:... Az igényelt normatív állami hozzájárulás jogcíme Gyermekjóléti központ Szociális étkeztetés Házi segítségnyújtás Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 100%-os Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 50%-os Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás Támogató szolgálat 100%-os Támogató szolgálat 50%-os Közösségi ellátások 100%-os Közösségi ellátások 50%-os Utcai szociális munka 100%-os Utcai szociális munka 50%-os Időskorúak nappali intézményi ellátása Pszichiátriai és szenvedélybetegek, hajléktalanok nappali intézményi ellátása Fogyatékos és demens személyek nappali intézményi ellátása Gyermekvédelmi különleges és speciális ellátás Fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek bentlakásos intézményi ellátása 100%-os Fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek bentlakásos intézményi ellátása 50%-os Demens betegek bentlakásos intézményi ellátása 100%-os mértékű támogatáshoz Demens betegek bentlakásos intézményi ellátása 50%-os mértékű támogatáshoz Otthont nyújtó ellátás Utógondozói ellátás Átlagos szintű ápolást, gondozást nyújtó ellátás bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó szociális intézményekben Családok átmeneti otthonában elhelyezett szülők ellátása Emelt színvonalú bentlakásos ellátás 100%-os Térítési díj átlag: 4 Emelt színvonalú bentlakásos ellátás 50%-os Térítési díj átlag: Engedélyezett férőhelyszám 1 Tervezett feladatmutató 2 Pótigénylés/ lemondás 3 1 Az engedélyezett férőhelyszámot pótigénylés és lemondás esetén is ki kell tölteni a hatályos működési engedélyben szereplő férőhelyszám alapján. 2 A feladatmutatót két tizedesjegy pontossággal kell meghatározni. A tervezett feladatmutató a gyermekjóléti központ, falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás, támogató szolgálat, közösségi ellátások, utcai szociális munka esetén legfeljebb 1 lehet. Pótigénylés és lemondás esetén az eredeti igényjelentésben szereplő tervezett feladatmutató és a megelőző pótigénylések és lemondások feladatmutatójának összegét kell feltüntetni. 3 A feladatmutató változását két tizedesjegy pontossággal kell feltüntetni. 4 Az éves szintre számolt 1 főre jutó személyi térítési díjak összegének intézményi átlaga

17 Hajléktalanok átmeneti intézményei Bölcsődei ellátás Családi napközi ellátás Ingyenes intézményi étkeztetés Kelt: P.H. Fenntartó aláírása

18 2. számú melléklet a /2006. ( ) Korm. rendelethez 5. számú melléklet a 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelethez Igazgatóság megnevezése... Fenntartó típusa... Szociális és gyermekjóléti alap- szolgál- tatás feladatai Támogatási jogcím Gyermekjóléti központ Szociális étkeztetés Házi segítségnyújtás Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 100%-os Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 50%-os Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás Támogató szolgálat 100%-os Támogató szolgálat 50%-os mértékű támogatáshoz Közösségi ellátások 100%-os Közösségi ellátások 50%-os Utcai szociális munka 100%-os Utcai szociális munka 50%-os Időskorúak nappali intézményi ellátása Pszichiátriai és szenvedélybetegek, hajléktalanok nappali intézményi ellátása HUMÁNSZOLGÁLTATÁSOK NEGYEDÉVI TÁMOGATÁSI IGÉNYE fő, fő, fő, Össz- Egyházi kiegészítő támogatás szolgálat, hónap szolgálat hónap szolgálat, hónap igény hónap hónap hónap egyházi központ (E Ft) központ (E Ft) központ (E Ft) (E Ft) (E Ft) (E Ft) (E Ft) összigény (E Ft) Összesen (E Ft)

19 Fokozott ápolást, gondozást igénylő ellátás Átlagos ápolást, gondozást igénylő ellátás Fogyatékos és demens személyek nappali intézményi ellátása Gyermekvédelmi különleges és speciális ellátás Fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek bentlakásos intézményi ellátása 100%-os Fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek bentlakásos intézményi ellátása 50%-os mértékű támogatáshoz Demens betegek, bentlakásos intézményi ellátása 100%-os Demens betegek, bentlakásos intézményi ellátása 50%-os mértékű támogatáshoz Otthont nyújtó ellátás Utógondozói ellátás Átlagos szintű ápolást, gondozást nyújtó ellátás bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó szociális intézményekben Családok átmeneti otthonában elhelyezett szülők ellátása Emelt színvonalú bentlakásos ellátás 100%-os Emelt színvonalú bentlakásos ellátás 50%-os Hajléktalanok átmeneti intézményei Gyermekek Bölcsődei ellátás napközbeni Családi napközi ellátás ellátása Ingyenes intézményi étkeztetés Szociális továbbképzés és szakvizsga támogatása Összesen Kelt:.. P.H.. aláírás

20 7. számú melléklet a 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelethez Határidő:... Címzett: Magyar Államkincstár Területi/Regionális Igazgatósága Csatolandó: intézményenkénti, telephelyenkénti táblázatok 3. számú melléklet a /2006. ( ) Korm. rendelethez ADATLAP a nem állami és egyházi fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók és intézmények évre igényelt normatív állami hozzájárulásának elszámolásához Az adatszolgáltató fenntartó Neve:... Típusa*: egyházi jogi személy alapítvány közalapítvány társadalmi szervezet gazdasági társaság egyéni vállalkozó közhasznú társaság, nonprofit gazdasági társaság egyéb Címe:... I évben a fenntartó részére a tárgyévi határozat alapján kiutalt összeg, levonva az év közben visszafizetett támogatás összegét a) normatív állami hozzájárulás... Ft b) egyházi kiegészítő támogatás**... Ft c) összesen (a+b)... Ft II. A tényleges feladatmutatók alapján járó támogatás összege a) normatív állami hozzájárulás***... Ft b) egyházi kiegészítő támogatás**... Ft c) összesen (a+b)... Ft III. Különbözet [II. c)-i. c)] a) Visszafizetendő (ha negatív)... Ft b) Az Igazgatóság által utalandó (ha pozitív)... Ft Dátum:... Az elszámolással foglalkozó, javításra jogosult személy P. H.... a fenntartó vezetőjének aláírása neve (olvashatóan):... telefonszáma, telefaxszáma és címe:... Megjegyzés: * Kérjük a megfelelő négyzetet X jellel bejelölni! ** A normatív állami hozzájárulás összegének...%-a (egész forintra kerekítve). *** II/a: a fenntartott intézmény(ek), telephely(ek) által megküldött adatlap 9. oszlopa összesen sorának összegével egyező. (Kivéve azokat a fenntartókat, akik az éves költségvetési törvény alapján a normatív hozzájárulás 30%-ában részesülnek.)

21 Intézményi, szolgáltatói és telephelyi adatok Elszámolási időszak:... Intézmény, szolgáltató neve, működési engedélyének száma:... Intézmény, szolgáltató székhelye, telephelye:... A normatív állami hozzájárulás jogcímének megnevezése (a költségvetési törvény 3. sz. melléklete szerint Éves normatíva összege (Ft/szolgálat, Ft/ellátott Ft/férőhely) Működés hónapjainak száma Igazolt munkaórák, összesített gondozási órák száma (óra) Tényleges gondozási napok száma (nap) Naponta összesített tényleges ellátotti létszám összesen (fő) Gondozási napokon ténylegesen rendelkezésre álló férőhelyek száma (férőhely) Tényleges feladatmutató (szolgálat, fő, illetve férőhely) Szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatás feladatai: b) Gyermekjóléti központ c) Szociális étkeztetés d) Házi segítségnyújtás ea) Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 100%-os eb) Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás 50%-os f) Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás ga) Támogató szolgáltatás 100%-os mértékű támogatáshoz gb) Támogató szolgáltatás 50%-os mértékű támogatáshoz ha) Közösségi ellátások 100%-os hb) Közösségi ellátások 50%-os ia) Utcai szociális munka 100%-os mértékű támogatáshoz ib) Utcai szociális munka 50%-os j) Időskorúak nappali intézményi ellátása k) Pszichiátriai és szenvedélybetegek, hajléktalanok nappali intézményi ellátása l) Fogyatékos és demens személyek nappali intézményi ellátása A tényleges feladatmutató alapján járó normatív állami hozzájárulás (Ft)

22 12/a Fokozott ápolást, gondozást igénylő ellátás aa) Gyermekvédelmi különleges és speciális ellátás aba) Fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek bentlakásos intézményi ellátása 100%-os abb) Fogyatékos személyek, pszichiátriai és szenvedélybetegek bentlakásos intézményi ellátása 50%-os aca) Demens betegek bentlakásos intézményi ellátása 100%-os acb) Demens betegek bentlakásos intézményi ellátása 50%-os 12/b Átlagos ápolást, gondozást igénylő ellátás ba) Otthont nyújtó ellátás bb) Utógondozói ellátás bc) Átlagos szintű ápolást, gondozást nyújtó ellátás bentlakásos és átmeneti elhelyezést nyújtó szociális intézményekben bd) Családok átmeneti otthonában elhelyezett szülők ellátása 12/ca Emelt színvonalú bentlakásos ellátás 100%-os cb) Emelt színvonalú bentlakásos ellátás 50%-os mértékű támogatáshoz 13. Hajléktalanok átmeneti intézményei 14. Gyermekek napközbeni ellátása a) Bölcsődei ellátás b) Családi napközi ellátás c) Ingyenes intézményi étkeztetés Összesen Megjegyzés: Az adatok számítása a mellékelt Kitöltési útmutató szerint történik. 2. oszlop: Emelt színvonalú bentlakásos ellátás esetén a számítás szerint járó éves normatíva összegét kell beírni. 8. oszlop: A tényleges feladatmutatót két tizedesjegy pontossággal kell kerekíteni. Az 11/b) és 11/f)-ib) pont szerinti jogcímek esetén a tényleges feladatmutató legfeljebb 1 lehet. 9. oszlop: Soronként kell kerekíteni egész forintra. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy az elszámolólapon közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Kelt: Az intézmény, szolgáltató vezetőjének aláírása

23 Kitöltési útmutató az elszámoló adatlap 8. oszlopához - Szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás és időskorúak, pszichiátriai és szenvedélybetegek, hajléktalanok, nappali intézményi ellátása, valamint a fogyatékos és demens személyek nappali intézményi ellátása esetén: Tényleges ellátotti létszám az adott évre vonatkozó költségvetési törvényben meghatározott osztószám Tényleges ellátotti létszám = az ellátottak nyilvántartása alapján naponta összesített, a normatív állami hozzájárulás szempontjából figyelembe vehető ellátotti létszám (a táblázat 6. oszlopa). 9. oszlop: 2. oszlop x 8. oszlop - Támogató szolgálat esetén: Igazolt munkaórák száma (2300 /12) x működés hónapjainak száma Igazolt munkaórák száma = az ellátottak nyilvántartása alapján összesített, a normatív állami hozzájárulás szempontjából figyelembe vehető személyi segítésre és szállító szolgáltatásra fordított munkaórák száma (a táblázat 4. oszlopa). Az igazolt munkaórák száma 0, ha a tárgyévben ellátott személyek száma nem éri el a 40 főt, illetve ha a normatív állami hozzájárulást nem az egész évre vették igénybe annak időarányos részét. 9. oszlop: 8. oszlop x [(Éves normatíva Ft összege/12) x működés hónapjainak száma] - Közösségi ellátások esetén: Igazolt munkaórák száma (2100 /12) x működés hónapjának száma Igazolt munkaórák száma = az ellátottak nyilvántartása alapján összesített, a normatív állami hozzájárulás szempontjából figyelembe vehető munkaórák száma (a táblázat 4. oszlopa). Az igazolt munkaórák száma 0, ha a tárgyévben ellátott személyek száma nem éri el a 60 főt, illetve ha a normatív állami hozzájárulást nem az egész évre vették igénybe annak időarányos részét. 9. oszlop: 8. oszlop x [(Éves normatíva Ft összege/12) x működés hónapjainak száma] - Utcai szociális munka esetén: Igazolt munkaórák száma (MN /12) x működés hónapjának száma Igazolt munkaórák száma = az ellátottak nyilvántartása alapján összesített, a normatív állami hozzájárulás szempontjából figyelembe vehető munkaórák száma (a táblázat 4. oszlopa). MN = Az adott évre vonatkozó költségvetési törvényben meghatározott munkanapok száma x 4 9. oszlop: 8. oszlop x [(Éves normatíva Ft összege/12) x működés hónapjainak száma] - Falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatás esetén: Igazolt munkaórák száma (MN /12) x működés hónapjának száma Igazolt munkaórák száma = az ellátottak nyilvántartása alapján összesített, a normatív állami hozzájárulás szempontjából figyelembe vehető munkaórák száma (a táblázat 4. oszlopa). MN = Az adott évre vonatkozó költségvetési törvényben meghatározott munkanapok száma x 8 9. oszlop: 8. oszlop x [(Éves normatíva Ft összege/12) x működés hónapjainak száma]

24 - Fokozott ápolást, gondozást igénylő ellátás, átlagos gondozást, ápolást igénylő ellátás, emelt színvonalú bentlakásos ellátás és gyermekek napközbeni ellátása esetén: Tényleges ellátotti létszám az adott évre vonatkozó költségvetési törvényben meghatározott osztószám Tényleges gondozási napok száma = az ellátottak nyilvántartása alapján összesített, a normatív állami hozzájárulás szempontjából figyelembe vehető gondozási napok száma, illetve a gyermekek napközbeni ellátása esetén a bölcsődék havi jelentőlapja szerint bent lévő gyermekek száma alapján összesített gondozási napok száma (a táblázat 5. oszlopa). 9. oszlop: 2. oszlop x 8. oszlop - Hajléktalanok átmeneti intézménye esetén: Tényleges ellátotti létszám az adott évre vonatkozó költségvetési törvényben meghatározott osztószám Tényleges férőhelyek száma = a gondozási napokon rendelkezésre álló férőhelyek számának éves összege, ideértve az időszakos férőhelyeket is (a táblázat 7. oszlopa). 9. oszlop: 2. oszlop x 8. oszlop

25 Az előterjesztés szöveges része I. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet módosítása A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelet (Szmr.) módosítását egyrészt az indokolja, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló évi III. törvénynek (Szt.) az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló T/1305. számú törvényjavaslat a kormányzati szervezetalakítással összefüggő törvénymódosításokról szóló T/1202. számú törvényjavaslattal összhangban kormányrendeleti szintre utalja az eljáró hatóságok kijelölését. A kijelölés a működési engedélyezéssel és a normatív állami támogatásokkal összefüggésben a tervezetben található módosításokkal történik meg. A Szt. módosítása szerint a szociális információs szolgáltatás mint önállóan nevesített szociális szolgáltatás megszűnik, ennek megfelelően hatályon kívül helyezésre kerülnek e szolgáltatás bejelentésével kapcsolatos szabályok. A szolgáltatások évi normatíváinak nevében bekövetkező változások miatt szükséges az igénylési, elszámolási mellékletek módosítása. A nem állami fenntartók esetében a évben elinduló irányított területi kiegyenlítési rendszerhez történő illeszkedés miatt a rendelet előírja, hogy normatíva-előleget csak befogadásra nem kötelezett szolgáltatás, illetve férőhely után lehet folyósítani, és a szükséges mértékben kitolja a januári folyósítás határidejét. A hajléktalan személyek téli ellátása során a működő férőhelyek iránti igény ugrásszerűen megnő. Az ilyenkor fellépő kapacitás-hiány kezelése érdekében nyílik lehetőség az időszakos intézményi férőhelyek működtetésére. Mint az az elmúlt évek során tapasztalható volt, ilyen pótférőhelyek az egyes településeken minden téli időszakban üzemelnek. A módosítás értelmében a fenntartó kérelmére az időszakos férőhelyek több év téli időszakára vagy azok egy részére is engedélyezhetők. A fenntartók ugyanis minden évben azonos kapacitásra és azonos intézményekre vonatkozóan kérik meg az időszakos férőhelyekre a működési engedélyt, a több évre szóló működési engedély kiadásával, illetve azzal, hogy az engedélyben meghatározott időtartam a működési engedély módosításával megváltoztatható, egyrészt rugalmasabbá válik a hajléktalan emberek téli krízisellátása, másrészt egyszerűsíthető az eljárás folyamata, és tehermentesíthető a működési engedélyt kiadó hatóság.

26 2 Az Szmr. hatályos szabályozása szerint a jogszabályoknak nem megfelelő működés esetén az egyéb szociális intézményekre alkalmazott jogkövetkezményeket a hajléktalan-ellátó intézmények körében csak korlátozottan lehetett alkalmazni lehessen. A hajléktalan emberek ellátása esetében azonban semmi sem indokolja ezt a kivételezést, csupán a téli időszakban, amikor egy intézmény bezárása, működésének megszüntetése akár az intézményben lakók közvetlen életveszélybe kerülését okozhatja. A tervezet szerint ellenőrzés keretében a hajléktalan-ellátó intézmény megszüntetésére, férőhelyszámának csökkentésére csak a téli időszakban nem kerülhet sor az ellátottak védelme érdekében. A tervezet a fentieken túl néhány, a jogalkalmazást segítő, pontosító, egyértelműsítő rendelkezést tartalmaz az Szmr.-hez, illetve az azt módosító 296/2005. (XII. 23.) Korm. rendelethez, továbbá átvezetésre kerül a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet nevének változása is. II. A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet módosítása A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.) Korm. rendelet módosítása elsősorban az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló T/1305. számú törvényjavaslatban meghatározott változások követése céljából vált szükségessé. A térítési díjak terén a törvényjavaslat legfontosabb módosítása az alapszolgáltatásoknál egységesen alkalmazható szolgáltatási önköltség-fogalom bevezetése, illetve egyes alapszolgáltatások esetében ide értve a házi segítségnyújtást, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és a támogató szolgáltatást a szociális rászorultság vizsgálatának előírása az igénybevétel során. A térítési díjra vonatkozó végrehajtási szabályok a törvényjavaslatnak megfelelően rögzítik, hogy ezen alapszolgáltatások esetében a szociálisan nem rászorult személyek ellátására a rendelet szabályai nem terjednek ki, ebben az esetben tehát a fenntartó a térítési díjat szabadon állapítja meg. A szolgáltatási önköltség meghatározása az intézményi térítési díj maximális összegének meghatározása szempontjából bír jelentőséggel, mivel az intézményi térítési díj nem haladhatja meg az egy szolgáltatási egységre (a szolgáltatás jellegétől függően pl. ételadag, munkaóra, kilométer) eső szolgáltatási önköltséget. Kérem a Kormányt, hogy az előterjesztést fogadja el. Budapest, december Kiss Péter

2. számú melléklet a 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelethez

2. számú melléklet a 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelethez 2. számú melléklet a 188/1999. (XII. 16.) Korm. rendelethez Igénybejelentés a közfeladatot ellátó egyházi, nem állami fenntartású szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltató, intézmény 2008.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 764-2/2009-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és a falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről,

Részletesebben

A Kormány. /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e

A Kormány. /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e Melléklet a 2077-1/2006. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2006. (.) Korm. r e n d e l e t e TERVEZET a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások térítési díjáról szóló 29/1993. (II. 17.)

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 5109-1/2007-SZMM TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatkörének

Részletesebben

A Kormány. /2010. ( ) Korm. r e n d e l e t e

A Kormány. /2010. ( ) Korm. r e n d e l e t e 1 A Kormány /2010. ( ) Korm. r e n d e l e t e a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények ágazati azonosítójáról és országos nyilvántartásáról szóló 226/2006. (XI. 20.) Korm.

Részletesebben

A normatív elszámolás feladatai, az ellenőrzések tapasztalatai, várható jogszabályi változások

A normatív elszámolás feladatai, az ellenőrzések tapasztalatai, várható jogszabályi változások A normatív elszámolás feladatai, az ellenőrzések tapasztalatai, várható jogszabályi változások Előadó: Imre Ildikó referens Magyar Államkincstár Önkormányzati Főosztály Humánszolgáltatások Osztálya Tel:

Részletesebben

székhelye: település közterület neve jellege szám emelet, ajtó irányítószám típusa: állami, nem állami, egyházi ágazati azonosító 1 : adószám: - -

székhelye: település közterület neve jellege szám emelet, ajtó irányítószám típusa: állami, nem állami, egyházi ágazati azonosító 1 : adószám: - - A A működési engedély kiadása iránti kérelemhez (a szociális szolgáltatók és intézmények működésének engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 321/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 5. -a alapján a fenntartó

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2007. (II. 28.) rendelete

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 8/2007. (II. 28.) rendelete Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2007. (II. 28.) rendelete a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló

Részletesebben

Bevezető rész. A rendelet hatálya. Általános szabályok

Bevezető rész. A rendelet hatálya. Általános szabályok Szekszárdi Önkormányzat 36/2001.(XII.21.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjáról * a módosításokkal egységes szerkezetben Bevezető rész Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Bevezető rész. A rendelet hatálya. Általános szabályok

Bevezető rész. A rendelet hatálya. Általános szabályok Szekszárdi Önkormányzat 36/2001.(XII.21.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjáról * a módosításokkal egységes szerkezetben Bevezető rész Szekszárd Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Megyei Jogú Város Közgyűlésének 17/2012. (III.29.) önkormányzati rendelete a i Kistérség Többcélú Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint

Részletesebben

A R. 9. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A R. 9. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Kapos vár Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2011. (IX.30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi és szociális ellátásokról szóló 13/2000. (III. 17.) önkormányzati

Részletesebben

(1) Ez a rendelet 2011. november 1-jén lép hatályba. (2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(1) Ez a rendelet 2011. november 1-jén lép hatályba. (2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni. Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének../2011. (..) önkormányzati rendelet-tervezete a Pápa városban biztosítható személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a

Részletesebben

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek. módosításáról

M i n i s z t e r i r e n d e l e t. egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek. módosításáról ---------------------- SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 1585-2/2009-SZMM M i n i s z t e r i r e n d e l e t egyes szociális tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról Budapest, 2009. február

Részletesebben

-1'!3. számú előterjesztés

-1'!3. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Jegyző je -1'!3. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére aszociális szolgáltatásokról szóló 39/2004. (VI. 24.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÁS az együttes finanszírozás szabályairól

TÁJÉKOZTATÁS az együttes finanszírozás szabályairól TÁJÉKOZTATÁS az együttes finanszírozás szabályairól Tisztelt Felhasználók! 2015. január 1-től több jogszabály tételesen rendelkezik arról, hogy az egyes szociális, és gyermekjóléti szolgáltatások, valamint

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA augusztus 16., hétfõ. Tartalomjegyzék. 229/2010. (VIII. 16.) Korm.

MAGYAR KÖZLÖNY szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA augusztus 16., hétfõ. Tartalomjegyzék. 229/2010. (VIII. 16.) Korm. MAGYAR KÖZLÖNY A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2010. augusztus 16., hétfõ 133. szám Tartalomjegyzék 229/2010. (VIII. 16.) Korm. rendelet 69/2010. (VIII. 16.) ME határozat 70/2010. (VIII. 16.) ME határozat

Részletesebben

1.. Az ER 4. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

1.. Az ER 4. (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának 8/2009. (III. 25.) rendelete a szociális szolgáltatásokról és a fizetendő térítési díjakról szóló 12/2007. (III. 12.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

185. PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/ Fax: 89/ E L Ő T E R J E S Z T É S

185. PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/ Fax: 89/ E L Ő T E R J E S Z T É S PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu 185. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2011. december 22-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

Kivonat. Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzat Képviselő - testülete 2010. március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből.

Kivonat. Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzat Képviselő - testülete 2010. március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. Kivonat Készült: Fehérgyarmat Város Önkormányzat Képviselő - testülete 2010. március 25-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből. FEHÉRGYARMAT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 5/2010. (III.29.)

Részletesebben

Az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszerben nyilvántartott adatok

Az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszerben nyilvántartott adatok 5. számú melléklet a /2006. ( ) Korm. rendelethez Az országos jelentési és férőhelyfigyelő rendszerben nyilvántartott adatok 1. Alapszolgáltatások 1.1. Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás kivételével

Részletesebben

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E

MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E L E T E Marcali Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 8700 Marcali, Rákóczi u. 11. Tel.: 85/501-000 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 7/2012. (II. 17.) Ö N K O R M Á N Y Z A T I R E N D E

Részletesebben

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt intézmények címét és elérhetőségét az 1. függelék tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben felsorolt intézmények címét és elérhetőségét az 1. függelék tartalmazza. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 46/2018. (XII.15.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a fizetendő térítési díjak

Részletesebben

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló rendelet módosítására

a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló rendelet módosítására E L Ő T E R J E S Z T É S a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról szóló rendelet módosítására Tisztelt Képviselő-testület! Répcelak Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális

Részletesebben

1. Fenntartó adatai. neve: székhelye: település utca/út/tér/köz/sor szám emelet, ajtó irányítószám Adószám: - -

1. Fenntartó adatai. neve: székhelye: település utca/út/tér/köz/sor szám emelet, ajtó irányítószám Adószám: - - A A mőködési engedély kiadása iránti kérelemhez (a szociális szolgáltatók és intézmények mőködésének engedélyezésérıl és ellenırzésérıl szóló 321/2009. (XII. 29.) Korm. rendelet 5. -a alapján a fenntartó

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. a Kormány részére. egyes szociális tárgyú kormányrendeletek módosításáról

ELŐ TERJESZTÉS. a Kormány részére. egyes szociális tárgyú kormányrendeletek módosításáról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 2476-1/2007-SZMM TERVEZET ELŐ TERJESZTÉS a Kormány részére egyes szociális tárgyú kormányrendeletek módosításáról Budapest, 2007. január Vezetői összefoglaló I. Tartalmi

Részletesebben

J a v a s l a t. Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő: ÓTSZEGYII igazgatója. Ózd, március 30.

J a v a s l a t. Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő: ÓTSZEGYII igazgatója. Ózd, március 30. J a v a s l a t az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény által nyújtott szociális és gyermekjóléti ellátások formáira, azok igénybe vételének módjára és intézményi

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 11-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 11-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. február 11-i ülésére Tárgy: Az egyes személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről és az alkalmazandó

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/ Fax: 89/

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/ Fax: 89/ PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 90. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. június 27-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1 Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének 58/2010. (XII. 17.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint

Részletesebben

A szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat, ellátásokat érintő legfontosabb változások

A szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat, ellátásokat érintő legfontosabb változások A szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat, ellátásokat érintő legfontosabb változások Mezei Rita Szociális Hatósági és Ellenőrzési Osztály 2012. február 1 I. Az 1993. évi III. törvény (Szt.) szociális

Részletesebben

(A 39/2015. (Xl.24.) módosító rendelettel, valamint a 16/2016. (lll.22.) módosító rendelettel egységes szerkezetben.)

(A 39/2015. (Xl.24.) módosító rendelettel, valamint a 16/2016. (lll.22.) módosító rendelettel egységes szerkezetben.) Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2015. (lll.31) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások és a köznevelési intézményekben biztosított

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS. Békéscsaba, Szent István tér 7.

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS. Békéscsaba, Szent István tér 7. BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS JEGYZŐJÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: Xl 599812013. Előadó: Dr. Tőgye Ildikó Mell.: Rendelettervezet Postacím: 5601 Pf 112. Telefon: (66) 523-802 Telefax: (66)

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. 2012. november 29-i rendes ülésére

ELŐTERJESZTÉS. 2012. november 29-i rendes ülésére 5. számú előterjesztés Minősített többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2012. november 29-i rendes ülésére Tárgy: A szociális szolgáltatásokról szóló 22/2003. (VIII.

Részletesebben

Egységes szerkezet. 6/2010. (V.07.) önkormányzati rendelete

Egységes szerkezet. 6/2010. (V.07.) önkormányzati rendelete Egységes szerkezet Jászfelsőszentgyörgy Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2011. (IV.19.) a 18/2011. (XII.16.) a 5/2012. (IV.26.) a 4/2013. (III.29.) és a 3/2015. (III.30.) rendeletekkel módosított

Részletesebben

15/2009. (IV.16.) Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

15/2009. (IV.16.) Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA K É P V I S E L Ő - T E S T Ü L E T E 15/2009. (IV.16.) Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete a személyes gondoskodás keretébe tartozó egyes

Részletesebben

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 37/2007. (VI. 29.) rendelete 1

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. 37/2007. (VI. 29.) rendelete 1 Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2007. (VI. 29.) rendelete 1 a személyes gondoskodás keretébe tartozó szociális szolgáltatásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról szóló

Részletesebben

Szakosított ellátások. Idősek otthona. egy ellátottra jutó havi önköltség 131 628 Ft ellátottak száma 84 fő

Szakosított ellátások. Idősek otthona. egy ellátottra jutó havi önköltség 131 628 Ft ellátottak száma 84 fő 2.sz. melléklet 21. tábla 132 681 000 Ft Szakosított ellátások Idősek otthona egy ellátottra jutó havi önköltség 131 628 Ft ellátottak száma 84 fő 2007-ben már részesült ellátásban Intézményi idősek otthona

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 22-én tartandó ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének február 22-én tartandó ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Komló Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. február 22-én tartandó ülésére Az előterjesztés tárgya: A települési támogatásokról, valamint a szociális és gyermekvédelmi

Részletesebben

Az önkormányzat a szociálisan és a gyermekvédelemre rászorultak részére személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatást és ellátást biztosít.

Az önkormányzat a szociálisan és a gyermekvédelemre rászorultak részére személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatást és ellátást biztosít. PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 20/2005. (IX. 30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról* Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 10/1996. (III. 1.) számú. r e n d e l e t e. az intézményi térítési díjak megállapításáról

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 10/1996. (III. 1.) számú. r e n d e l e t e. az intézményi térítési díjak megállapításáról NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK 10/1996. (III. 1.) számú r e n d e l e t e az intézményi térítési díjak megállapításáról Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyûlése a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Tiszakécske Város Önkormányzat Képviselő-testületének 22/2017. (XI.30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről Tiszakécske Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának.

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény módosításának célja az, hogy megtörténjen a törvényi szintű szabályozást igénylő felkészülés az életvitelszerű közterületi

Részletesebben

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1

Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 Budafok - Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának 17/2012. (VI.25.) önkormányzati rendelete 1 a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokról, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról

Részletesebben

ALPOLGÁRMESTERE. Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és hozza meg döntését!

ALPOLGÁRMESTERE. Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és hozza meg döntését! BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ALPOLGÁRMESTERE ÖNKORMÁNYZATÁNAK Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Javaslat a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális szolgáltatásokról,

Részletesebben

3. A gyermekétkeztetési térítési díj napi összegét a 2. melléklet tartalmazza.

3. A gyermekétkeztetési térítési díj napi összegét a 2. melléklet tartalmazza. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 8/2015. (lll. 31) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások és a köznevelési intézményekben biztosított

Részletesebben

A Kormány. /2006. ( ) Korm. r e n d e l e t e

A Kormány. /2006. ( ) Korm. r e n d e l e t e Melléklet a 6877-1/2006. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2006. ( ) Korm. r e n d e l e t e a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények ágazati azonosítójáról és országos

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. március 29-i ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. március 29-i ülésére Tárgy: Otthonközeli Szociális Támogató Közhasznú Egyesület hozzájáruló nyilatkozat kiadására irányuló kérelmének elbírálása Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző, Véleményező bizottság: dr. Bimbó Mária

Részletesebben

J a v a s l a t. Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő: ÓTSZEGYII igazgatója. Ózd, április 25.

J a v a s l a t. Előterjesztő: Társulási Tanács Elnöke Előkészítő: ÓTSZEGYII igazgatója. Ózd, április 25. J a v a s l a t Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény által nyújtott szociális és gyermekjóléti ellátások formáira, azok igénybe vételének módjára és intézményi térítési

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselőtestület 2010. június 29-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselőtestület 2010. június 29-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 Pápa, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 98. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2010. június 29-i ülésére Tárgy: Előadó: Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének.../2010.

Részletesebben

egyes szociális szolgáltatások évi kiegészítő támogatásáról

egyes szociális szolgáltatások évi kiegészítő támogatásáról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 3698-1/2007-SZMM TERVEZET M i n i s z t e r i r e n d e l e t egyes szociális szolgáltatások 2007. évi kiegészítő támogatásáról Budapest, 2007. február A szociális

Részletesebben

Vámospércs Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (IV.15.) számú önkormányzati rendelete

Vámospércs Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (IV.15.) számú önkormányzati rendelete Egységes szerkezetbe foglalt rendelet-tervezet Vámospércs Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2014. (IV.15.) számú önkormányzati rendelete a Vámospércsi Mikrotérségi Családsegítő és Gyermekjóléti

Részletesebben

KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETE 12/2010. (IV. 20.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete a személyes gondoskodás keretébe tartozó egyes szociális és gyermekjóléti

Részletesebben

Helyi joganyagok - Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2 2. oldal ai) hajléktalan személyek nappali melegedője, b) Szociális s

Helyi joganyagok - Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2 2. oldal ai) hajléktalan személyek nappali melegedője, b) Szociális s Helyi joganyagok - Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2 1. oldal Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelete a Salgótarján

Részletesebben

MEZŐNYÁRÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 1/2016.(II. 04.) önkormányzati rendelete

MEZŐNYÁRÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 1/2016.(II. 04.) önkormányzati rendelete MEZŐNYÁRÁD KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 1/2016.(II. 04.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról és a térítési díjakról Mezőnyárád Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

Részletesebben

1. (1) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokat biztosítja:

1. (1) Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata az alábbi személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokat biztosítja: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 6/2015. (II.26.) Ör., a 2/2016. (II.25.)., a 30/2016. (VI.29.) Ör., a 4/2017. (II.23.)Ör, a 10/2018.(II.22.) és a 25/2018. (VI.27.) Ör-rel módosított

Részletesebben

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe.

(2) Szakosított ellátás: - ápolást- gondozást nyújtó bentlakásos otthon: Magyarország közigazgatási területe. Vaja város képviselő testületének 7/2018 (VI.14..) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó alapellátások és szakosított ellátások helyi szabályairól Vaja Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Tárgy: Szociális intézményi térítési díjak megállapítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet számítási anyagok

Tárgy: Szociális intézményi térítési díjak megállapítása Mell.: 1 db rendelet-tervezet számítási anyagok Szentes Város Polgármesterétől 6600 Szentes, Kossuth tér. 6. U-8353-6/2017. Témafelelős: Lencséné Szalontai Mária Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete Tárgy: Szociális intézményi térítési díjak

Részletesebben

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete

Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének. 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete Budapest XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2011. (IV.05.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 43/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 43/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 43/2010. (XII.17.) önkormányzati rendelete a felnőtt és gyermek személyes gondoskodást nyújtó ellátásról szóló 24/2004. (IV. ) ÖKT rendelet módosításáról

Részletesebben

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki:

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki: Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2012. (II.16.) önkormányzati rendelete A Nagyközségi Szociális Gondozási Központ Intézmény Cibakháza Székhely által nyújtott szociális ellátások

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

Kecel Időseiért Közalapítvány 6237 Kecel Fő tér 1. M e g h í v ó

Kecel Időseiért Közalapítvány 6237 Kecel Fő tér 1. M e g h í v ó Kecel Időseiért Közalapítvány 6237 Kecel Fő tér 1. M e g h í v ó A Kecel Időseiért Közalapítvány 2018. február 08. napján 18 órai kezdettel tartja soron következő ülését, melyre ezúton tisztelettel meghívom.

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 25/2014. (VI.30.) Ör, a 15/2015.(III.26.) Ör, a 23/2015. (V.28.) Ör, a 33/2015. (X.29.) Ör., az 5/2016. (II.25.) Ör., a 7/2017. (II.23.) a 7/2018.

Részletesebben

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról egységes szerkezetben a 14/2015.(VI.25.), valamint a 28/2015.(XII.17.),

Részletesebben

TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK, ÉVI ELSZÁMOLÁSA

TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK, ÉVI ELSZÁMOLÁSA TÁMOGATÓ SZOLGÁLTATÁSOK, 2016. ÉVI ELSZÁMOLÁSA Szakmai segédanyag https://www.facebook.com/szocokos http://tamogatoweb.hu Meleg Sándor ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A támogató szolgálatok, a pszichiátriai, illetve

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 32/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 32/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 32/2013. (VI.24.) önkormányzati rendelete Az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó

Részletesebben

Általános rendelkezések

Általános rendelkezések Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 9/2014.(III.27.) önkormányzati rendelete a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok

Részletesebben

(1d) A Szücs és Társa Kft. a 3. melléklet 2. pontja szerinti rezsiköltséget számláz az étkezést igénybe vevő költségvetési szerv számára.

(1d) A Szücs és Társa Kft. a 3. melléklet 2. pontja szerinti rezsiköltséget számláz az étkezést igénybe vevő költségvetési szerv számára. Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata közgyűlésének 9/2016. (III. 11.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjáról szóló 36/2001. (XII. 21.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete

VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete VASKÚT KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 23/2013. (XII.6.) önkormányzati rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről, a fizetendő

Részletesebben

A Kormány. /2012. ( ) Korm. r e n d e l e t e. egyes szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról

A Kormány. /2012. ( ) Korm. r e n d e l e t e. egyes szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról Az előterjesztés az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2012. évi CXVIII. törvényhez kapcsolódó, kormányrendeleti szintű módosításokat, elsősorban a támogatott lakhatás,

Részletesebben

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. /2014. (..) önkormányzati rendelete

Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének. /2014. (..) önkormányzati rendelete Budapest Főváros III. Kerület, Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testületének /2014. (..) önkormányzati rendelete egyes szociális és gyermekjóléti szolgáltatások térítési díjával összefüggő önkormányzati

Részletesebben

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Szabó-Nagy Andrea E L Ő T E R J E S Z T É S

Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Szabó-Nagy Andrea E L Ő T E R J E S Z T É S Püspökladány Város Polgármesterétől 4150 Püspökladány, Bocskai u. 2. sz. Készítette: Szabó-Nagy Andrea E L Ő T E R J E S Z T É S a szociális ellátásokról, valamint a szociális gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokról

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya Ózd Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2011. (IV.22.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások formáiról, igénybevételéről és térítési díjáról [egységes szerkezetben]

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/ Fax: 89/

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/ Fax: 89/ PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 76. 8500 PÁPA, Fő u. 12. Tel: 89/515-000 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2012. május 17-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata

Részletesebben

Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. 115.

Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. 115. Térítési díj 1993. évi III. törvény 114. (1) Ha e törvény másként nem rendelkezik, a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért térítési díjat kell fizetni. (2) A térítési díjat az e törvényben meghatározottak

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁSOK ÉVI ELSZÁMOLÁSA

KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁSOK ÉVI ELSZÁMOLÁSA KÖZÖSSÉGI ELLÁTÁSOK 2016. ÉVI ELSZÁMOLÁSA Szakmai segédanyag https://www.facebook.com/szocokos http://tamogatoweb.hu Meleg Sándor ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A támogató szolgálatok, a pszichiátriai, illetve

Részletesebben

III./ A Szoc. tv.-be bevezetésre került a szociális bírság. Erre vonatkozó rendelkezések az SZmr.-ben is megjelennek:

III./ A Szoc. tv.-be bevezetésre került a szociális bírság. Erre vonatkozó rendelkezések az SZmr.-ben is megjelennek: A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmény és falugondnoki szolgálat működésének engedélyezéséről, továbbá a szociális vállalkozás engedélyezéséről szóló 188/1999 (XII. 16.) Korm. Rendeletet (továbbiakban:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselőtestület május 6-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Képviselőtestület május 6-i ülésére PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 8500 Pápa, Fő utca 12. Tel.: 89/515-000 Fax.: 89/313-989 45. E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2010. május 6-i ülésére Tárgy: Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének.../2010.

Részletesebben

J a v a s l a t. Ózd, 2015. április 8.

J a v a s l a t. Ózd, 2015. április 8. J a v a s l a t Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény által nyújtott szociális és gyermekjóléti ellátások formáira, azok igénybe vételének módjára és intézményi térítési

Részletesebben

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testületének 23/2001. (VII.01.) sz. rendelete a gyermekek védelmét szolgáló ellátások helyi szabályairól

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testületének 23/2001. (VII.01.) sz. rendelete a gyermekek védelmét szolgáló ellátások helyi szabályairól Tata Város Önkormányzati Képviselő-testületének 23/2001. (VII.01.) sz. rendelete a gyermekek védelmét szolgáló ellátások helyi szabályairól A rendelet megalkotásának napja: 2001. június 26. I. rész 1 Tata

Részletesebben

Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testülete /2010. (...) rendelete

Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testülete /2010. (...) rendelete Kelebia Községi Önkormányzat Képviselő-testülete /2010. (....) rendelete A személyes gondoskodást nyújtó szociális, valamint a gyermekek napközbeni ellátásának térítési díjáról Kelebia Községi Önkormányzat

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 31/2005.(10.20.) számú rendelete a szociális szolgáltatásokról szóló 9/2004.(03.31.) számú rendelet módosításáról

Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 31/2005.(10.20.) számú rendelete a szociális szolgáltatásokról szóló 9/2004.(03.31.) számú rendelet módosításáról 4 sz. melléklet Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 31/2005.(10.20.) számú rendelete a szociális szolgáltatásokról szóló 9/2004.(03.31.) számú rendelet módosításáról Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlése

Részletesebben

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének

Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a 25/2014. (VI.30.) Ör, a 15/2015.(III.26.) Ör, a 23/2015. (V.28.) Ör, a 33/2015. (X.29.) Ör., az 5/2016. (II.25.) Ör., a 7/2017. (II.23.) a 7/2018.

Részletesebben

Szajol Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-án tartandó ülésére

Szajol Község Önkormányzata Képviselő-testületének január 26-án tartandó ülésére ELŐTERJESZTÉS Szajol Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2016. január 26-án tartandó ülésére A Szolnoki Kistérség Többcélú Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról,

Részletesebben

Sárospatak Város Jegyzőjétől 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404

Sárospatak Város Jegyzőjétől 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 Sárospatak Város Jegyzőjétől 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-240 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu Levelezési cím: 3950 Sárospatak Pf.:218 J A V A S L A T - a Képviselő-testületnek

Részletesebben

1. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások és a köznevelési

1. Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások és a köznevelési Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 16/2017. (lll.27.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti ellátások és a köznevelési intézményekben biztosított

Részletesebben

1. melléklet a 165/2015. (VI. 30.) Korm. rendelethez. A kiegészítő pótlék összege (Ft)

1. melléklet a 165/2015. (VI. 30.) Korm. rendelethez. A kiegészítő pótlék összege (Ft) 16564 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 95. szám A Kormány 165/2015. (VI. 30.) Korm. rendelete a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális, valamint a gyermekjóléti

Részletesebben

TÁRGY: A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKÉRT FIZETENDŐ INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJAKRÓL SZÓLÓ 4/2012.(II.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL

TÁRGY: A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKÉRT FIZETENDŐ INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJAKRÓL SZÓLÓ 4/2012.(II.16.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL ELŐTERJESZTÉS EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. ÁPRILIS 4-EI RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉRE SORSZÁM:. MELLÉKLETEK: 0 db TÁRGY: A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOKÉRT FIZETENDŐ INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJAKRÓL

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT DOROG PF.:43. TF.: FAX.:

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT DOROG PF.:43. TF.: FAX.: DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2008. március 28-i ülésére Tárgy:

Részletesebben

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Alapító Okiratát Módosító Okirat

A Kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ Alapító Okiratát Módosító Okirat 1. sz. melléklet a 179/2014. (VII. 24.) önkormányzati határozathoz A Alapító Okiratát Módosító Okirat Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testülete által 2014. május 28-án kiadott 135/2014. (V.28.)

Részletesebben

18. Támogatott lakhatás ellenőrzési szempontsora évben

18. Támogatott lakhatás ellenőrzési szempontsora évben 18. Támogatott lakhatás ellenőrzési szempontsora 2016. évben 1. AZONOSÍTÓ ADATOK 1.1. Adatszolgáltató Neve:... Beosztása:. Elérhetőségei:... Szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatok 1.2. Intézmény

Részletesebben

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester. Készítette: Untenerné Márton Ágnes osztályvezető

Előterjesztő: Szitka Péter polgármester. Készítette: Untenerné Márton Ágnes osztályvezető Előterjesztő: Szitka Péter polgármester Készítette: Untenerné Márton Ágnes osztályvezető Tárgy: Javaslat a Szociális Szolgáltató Központ egységeként működő 3. Sz. Idősek Klubja (Kazincbarcika, Táncsics

Részletesebben

SZIVAR VÁNY SZOCIÁLIS GONDOSKODÁST NYÚJTÓ

SZIVAR VÁNY SZOCIÁLIS GONDOSKODÁST NYÚJTÓ i Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testület ülése SZIVAR VÁNY SZOCIÁLIS GONDOSKODÁST NYÚJTÓ vj XW\ +&[ 1WJÓ, KÖZHASZNÚ TÁRSASÁG na ^ 2009 ÁPR. 1 6 1108 Budapest, Újhegyi sétány

Részletesebben

13. Önkormányzati szociális feladatok

13. Önkormányzati szociális feladatok 13. Önkormányzati szociális feladatok Önkormányzati kötelezettségek Kötelező feladatok: Települési önkormányzat: alapszolgáltatások egyes típusai Vállalható feladatok: nem mehet az alapfeladatok rovására

Részletesebben

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez

Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez Kérelem a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás igénybevételéhez 1. Az ellátást igénybe vevő adatai: Név: Születési neve: Anyja neve: Születési helye, időpontja: Lakóhelye: Tartózkodási helye:

Részletesebben

Általános rendelkezések 1..

Általános rendelkezések 1.. Gyömrő Város Önkormányzatának 5/2010. (III. 17.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéért fizetendő térítési díjakról a 10/2011. (III.29.) sz. és a 17/2011.

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK március 5-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK március 5-i ülésére NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERE 8800 Nagykanizsa, Erzsébet tér 7. Telefon: 500-700 E L Ő T E R J E S Z T É S NAGYKANIZSA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 2009. március 5-i ülésére Napirend címe:

Részletesebben