Vadászati állattan. Szarvasfélék. Őz, szikaszarvas, jávorszarvas

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vadászati állattan. Szarvasfélék. Őz, szikaszarvas, jávorszarvas"

Átírás

1 Vadászati állattan Szarvasfélék Őz, szikaszarvas, jávorszarvas

2 Őz (Capreolus capreolus) Az újvilági szarvasok (Odocoileinae) alcsalád egyetlen európai képviselője. Azonban csak Eurázsiában őshonos, a legrégebbi leletek Franciaországból származnak. Európában néhány sziget és a legészakibb részek kivételével mindenhol megtalálható. Betelepítették az USA-ba.

3 Magyarországon az utolsó jégkorszak után jelent meg. A XVII. századtól említik rendszeresen vadászott fajként. Állománya a nagyragadozók (farkas, hiúz, medve) létszámának csökkenésével párhuzamosan nőtt. Az ezredfordulóra a Kárpátmedencében állománya elérte a db-ot. A mezőgazdaság átalakulásával erdei őzből mezei őz (antilopszerű viselkedés nagyobb csapatok kialakulása) lett. A nyolcvanas évekre állománya elérte a egyedet, ma közel őzet becsülnek Magyarországon a vadgazdálkodók es becslés: egyed.

4

5 Jászkisér 1975 Tömege: 770 g CIC pontszám: 231,53. Világranglista 2. hely Az első 10-ben 5 magyar bak szerepel, a 3. és a 4. is magyar bak.

6 Bak, suta, gida. Domb és hegyvidéki őzek 5-6 kg-mal könnyebbek, mint a mezei őzek. Az Alföldön kg-os testtömeg a jellemző. A nyári szőrzet vörösesbarna, míg a téli szürkésbarna. Vedlés évente kétszer van, a tavaszi a feltűnő, télre csak besűrűsödik a szőrzet. A gida barna, néha majdnem fekete, fehér pöttyökkel, 2-3 hónapos korra átvedlik nyári szőrzetre. A tükör vészjelző funkciót lát el, veszélyben nagyobb lesz, mert a szőrszálak kifelé merednek. Az őz esetében különösen fontosak a bőrmirigyek. Ezeket használják kommunikációra a párzás idején és ezek segítségével tájékozódnak is agancstői, anális, csánk, ujjközötti. Az őz fogképlete: hónaposan jön ki a P3. Egyéb korbecslési módszer szemlencse száraz tömegből, pajzsporc elcsontosodásból, fogkopásból, trófea alapján.

7

8 Az őz hullatéka Az őz nyoma.

9 Négy hónaposan a hímek fején megjelenik két kis dudor. Novemberdecember hónapokra néhány cm-es csap, ún. gida agancs jön létre, amit január-február folyamán elvetnek. A 2. agancs gombnyársas, nyársas, villás, esetleg hatos. Öt-hat éves korban kulminálnak és 3-4 évig tartják meg ezt az agancs minőséget. A hanyatlás a 10. év után következik be. Az agancs fejlesztése a legrosszabb körülmények között (télen) történik, ezért a felrakott agancs még jobban függ a környezettől, mint a szarvasnál és még kevésbé ismétlődik. Az őz koncentrátum-válogató, azaz csak könnyen emészthető, rostban szegény, energiában, fehérjében gazdag táplálékot fogyaszthat. Mivel gyors emésztése van, ezért gyakran kell táplálkoznia (4 óránként). A bakok territoriálisak áprilistól szeptemberig. A territórium mérete néhány tíz ha. A territóriummal nem rendelkező bakok kóborolnak ( kivándorolnak ), max km-re távolodnak el a születési helyüktől

10 Az erdei őz esetében a suták kis csoportokban élnek, a bakok pedig külön járnak. Télen nagyobb csapatokba tömörülnek. A mezei őzek nagy csoportokat alkotnak (10-30 egyed, amiben suták és bakok vegyesen fordulnak elő). Az őzek mozgáskörzete ha. Az üzekedés július augusztus hónapokra esik. A sutának kb. 36 órája van a sikeres párzásra (ennyi az ösztrusz ideje). Egy bak 4-5 sutát is boríthat. A vemhesség időtartama nap, azonban a vehemépítés csak nap, ugyanis a hólyagcsíra állapot után 4-4,5 hónap diapauza következik decemberig (ennek oka az, hogy az ellések időjárásilag és táplálék tekintetében is kedvező időszakra essenek). Az ellések zöme május, június (fűre ellés) folyamán zajlik le. A gidákat 2-3 hónapig szoptatják. Vadászati idénye: bak ápr. 15-szept. 30./suta, gida okt. 1- febr. utolsó napja es hasznosítás: egyed.

11 Szikaszarvas (Cervus nippon) A szikaszarvast Kelet-Ázsiából telepítették be Fehérvárcsurgó és Gödöllő környékére. A törzsalakot, a japán szikaszarvast (Cervus nippon nippon) ben telepítette be gróf Károlyi Gyula, a Dybowski-szikaszarvast (Cervus nippon hortulanum) 1975-ben a volt Szovjetunióból vásárolták tévedésből.

12 Elterjedési területe Betelepítették: Ausztria; Csehország; Lengyelország; Ukrajna; Dánia; Finnország; Franciaország; Németország; Írország; Anglia; Litvánia; Madagaszkár; Új-Zéland; Fülöp-szigetek; USA.

13 2012-es becslés: 0 egyed. A testoldala fehéren pettyezett, a hátvonalon fekete sáv húzódik végig. A farok fehér, a középvonalán fekete csík látható. A bika nyakán jellegzetes sörény található. A hátsó lábon hosszú fehér szőrpamacsok vannak közvetlenül a sarok alatt. Az agancson csak szemág és középág fejlődik ki és utána az agancs villásan végződik. Négy éves kor után csak a szárhossz és a szárvastagság változik. Szeptember-október folyamán zajlik le a bőgés, sokszor előfordul náluk is a bőgőteknő. A vemhességi idő hónap, miután általában 1 borjút ellenek a tehenek júniusban. Ezután 3-4 hónapot szoptat az anyaállat. Vadászati idénye: szept. 1-dec es hasznosítás: 0 egyed.

14 Jávorszarvas (Alces alces) Északi elterjedésű faj. A holarktikus elterjedési területe magában foglalja Eurázsia és Észak-Amerika erdős-sztyepp régióját. Európában északon a Skandináv országokban, a Balti államokban, Belorussziában, Oroszországban, Lengyelország északi és keleti részén, valamint Ukrajna északi részén fordul elő

15 Magyarországon valószínűleg az ukrajnai populáció kóborló egyedei jelennek meg. A nyolcvanas évek elején 4 egyed előfordulásáról van biztos információnk ben Szuhogy mellett ejtettek el egy fiatal bikát.

16 A jávorszarvas a legnagyobb testű szarvasféle. A bika testtömege 3-500, a tehéné kg, a testhosszuk cm. A nyoma 16 cm hosszú és 12 cm széles, a fűköröm mindig látszik. Szélesre tárható patája van, aminek köszönhetően a süppedős területeken és a magas hóban is biztonsággal tud közlekedni. Az agancsfejlesztés április-május folyamán történik, a tisztítás augusztus-szeptember hónapokban, míg a levetés novemberben. Jellegzetes ellaposodó agancsot csak az 5 évnél idősebb bikák fejlesztenek. Az agancs akár 20 kg-os és 135 cm terpesztésű is lehet. Változatos élőhelyeken is előfordul, beleértve a tajga elegyes fenyveseit, a ritkás nyírerdőket és a fátlan tundra területeket is. Többnyire azonban vonzódik a nedves, lápos talajú erdőkhöz és ennek megfelelően folyók mentén, lefolyástalan mocsaras sík területeken gyakori. Leggyakrabban nyír és éger erdőkben telepszik meg. Elterjedési területén többfelé is növekvő állományáról számolnak be, mely részben a sűrű erdők kivágásának és az azok helyén megjelenő másodlagos, de táplálékban bővelkedő erdőknek vagy lágyszárú társulásoknak köszönhető.

17 A jávorszarvas magányos állat. Még a tehenek sem alkotnak csoportokat, hanem magányosan, illetve borjukkal járnak táplálék után. Hatalmas területeket bekóborolnak, territóriumot nem tartanak. Rendkívül széles a táplálékspektruma. Előszeretettel fogyasztja a fák és bokrok kérgét, a fűféléket, illetve a vízbe gázolva a vízi növényeket is. Nyáron fő tápláléka a levelek és a rügyek, a kisebb tápértékű füveket inkább elkerüli, ha teheti. A jávorszarvas rövid nyakú, ami arra utal, hogy a bokrok rügyeihez, leveleihez alkalmazkodott. A párzási időszak csúcsán, szeptemberben-októberben a bikák hívó hangot adnak ki. A bikák több nősténnyel pározhatnak, de nem háremtartó. A tehén kilenc hónapig vemhes és április-június hónapokban ellik többnyire két borjút, de esetenként három is lehet. Az újszülött kg tömegű. Születés után azonnal követik anyjukat, kéthetesen már úszni is tudnak. 3-4 hónapig szopnak, majd fokozatosan szoknak át a szilárd táplálékra. A fiatalok a következő ellésig anyjukkal maradnak. 2,5-3 éves korban válnak ivaréretté. Akár 25 éves korukig élhetnek.

18 Tülkösszarvúak Kecskeformák Muflon

19 Muflon (Ovis aries) Az utolsó jégkorszak után csak Szardínia, Ciprus és Korzika szigetén maradt meg. Innen telepítették be Franciaország, Olaszország, Ausztria, Csehszlovákia, Lengyelország, Jugoszlávia, Magyarország egyes területeire. Betelepítették az USAba és Argentínába is. Magyarországon is szigetszerű populációk vannak a Mátra-Bükk, a Zemplén, a Gödöllői-dombság, a Budai-hegység, a Pilis, a Vértes területén és Tapolca környékén ben 889 elejtett kosból 64 volt aranyérmes, a legtöbb Veszprém megyében esett. Hevesben lőtték a legtöbb kost, de gyengébb volt a minőségük ben egyedet becsültek országosan (+6,6 %).

20

21

22

23

24 Trófea A világranglistán a csehek vezetnek és rajtuk kívül csak néhány más ország képviselteti magát (1 YU, 3 HR, 3 SK, 2 BG, 1 A, 2 HU az első 51 között). A magyarok közül a legjobb a 13. helyen álló bajnai kos 97,75 cm-rel (2004).

25

26

27 Kos, anyajuh, jerke, bárány. A kosok testtömege kg, az anyajuhoké kg. Testhossz: cm. A muflon alapszíne barna, nyáron vöröses, télen gesztenyebarna. A hastájék, a láb belső oldala (térdtől lefelé), a láb külső oldala, a tükör, az orr és a szem körül és a fül belső része fehéres. A kosok a gerinc mentén sötétbarna szíjjal rendelkeznek, a keresztcsont előtt pedig fehér-szürkés nyereggel. Szakáll alakul ki a nyakon és a mellkason. A tarka típus esetében a barna több árnyalata fordul elő a szőrzetben, a tükör, a hasoldal, a láb és a nyeregfolt határozottan fehér. A barna típus egyöntetűen középbarna, hátvonala sötétebb, a has vonalán világosabb csík található, a nyeregfolt elmosódott, színe szürkés. A sötét típus sötétbarna, a nyak világosabb, a nyeregfolt szürkés-fehér. A fekete típusnál a test és a nyak fekete, nyeregfolt nincs. Vedlés évente kétszer van. A muflon fogképlete: A C 1 46 hónaposan jön ki. A szarv hossza és a rajta lévő évgyűrűk szintén jól használhatóak, de csak kb. 8 éves korig, mert onnantól kezdve a növekedés és a kopás kiegyenlíti egymás hatását. Használják még a szarvtülkök távolságát, valamint a fejrajzolatot is korbecslésre (ez utóbbi a nagy egyedi variabilitás miatt nem használható).

28

29 A muflon csiga (szarv) növekedése a születés után kezdődik, megjelenik a szarvcsap és rajta a szarvtülök. Az első évben kétélű, majd három élű a szarv és az állat egész életében növekszik. Körülbelül a nyolcadik életév után a növekedést ellensúlyozza a kopás. Néha az anyajuhnak is lehet szarva, de az mindig kétélű és csak néhány cm-es.

30 A muflon nyoma. A muflon hullatéka.

31 A muflon fűevő típus rostban gazdag, rosszabb minőségű táplálékot is fogyaszthat lassú emésztés és nagy bendő jellemzi. Habár legelő állat és szinte mindent elfogyaszthat, de ha teheti jobb minőségű táplálékot eszik. Télen táplálékának akár 80 %-a is fászárú lehet. Szinte egész nap táplálkozik (14-17 óra időtartam). A táplálkozó és a pihenőhely között általában csak 1-2 km a távolság. A muflon nyájállat. Az üzekedés után az öregebb kosok kis csapatokat alkotnak (3-5 fő). Az anyajuhok, a bárányok, a jerkék és a fiatal kosok 6-10, fős vegyes csapatokban élnek. A csapatok összetétele szezonálisan változik. A vezér egyed (általában idősebb nőstény) határozza meg a csapat mozgását. A nyáj mozgáskörzete néhány tíz ha. A síkvidéktől a magashegységig mindenhol előfordulhat (akár 6000 m-ig is). Hazánkban főleg tölgyes és bükkös erdőkben. Szezonálisan más-más területet használhatnak, télen a déli lejtőkre húzódnak. Ugyanakkor a déli kitettségű, napos, jól belátható sziklás hegyoldalakat máskor is szívesen felkeresik.

32 Október közepére a kosok egyre agresszívebbek lesznek miáltal a kos csapatok felbomlanak. A vegyes csapat ivarérett nőstény egyedeiből háremet gyűjtenek. Eközben folynak az üzekedési harcok, amivel a vetélytársakat eltávolítják. A nem ivarérett egyedek sokszor külön csapatot alkotnak a párzás idején. A termékenyítés általában a csapaton kívül történik. Az üzekedés november végéig, decemberig, ritkán januárig tart. A vemhesség időtartama nap. Az ellések márciusáprilis hónapokban következnek be. Az anyajuh 1-2 bárányt ellik. A szoptatás 1-1,5 hónapig tart. Ezután a kapcsolat szorossága is csökken. A következő ellésre a bárányok már önálló tagjai a csapatnak. 18 hónapos ivarérettek. Vadászati idénye: muflon kos: egész évben/ juh, jerke, bárány: szept. 1- febr. utolsó napja es hasznosítás: 3521 egyed.

33

34 Nyúlfélék Mezei nyúl, üregi nyúl

35 Mezei nyúl (Lepus europeus) Skandinávia kivételével egész Európában őshonos. A XIX. sz. végén oda is betelepítették. Észak felé haladva a testtömege nő (Bergman-szabály). A testtömeg különbségek azonban nem jelentenek alfajokat! Magyarországon mindenhol (erdőszéleken is) előfordul. A tavaszi törzsállomány növekedett a 2011-es évhez képest (+9,4 %), a teríték szintén növekedett (+46,1 %) ben a hasznosítás egyed volt, amiből lelövés és befogás.

36

37 Vadászati idénye: október 1 - december 31. A végleges méreteket 2 éves korra érik el. Ivari dimorfizmus nincs. Az átlagos testtömeg kg, a testhossz cm, amihez járul még 7-12 cm farokhossz.

38

39 Alapszíne vörösesbarna, a fülkagyló hegyén fekete folt található, a farok felül fekete, alul fehér színű. Évente kétszer vedlik, tavasszal februártól májusig; ősszel szeptembertől novemberig. A kültakaróban verejtékmirigyek nincsenek! A mezei nyúl fogképlete: , a két metszőfog nem egymás mellett, hanem egymás mögött helyezkedik el. A metszőfogak fogzománca belül vékonyabb, ezért a belső oldaluk jobban kopik, mint a külső, aminek következtében a metszőfoguk mindig éles. A metszőfogak gyökércsatornája nyitott, azaz ezek a fogaik folyamatosan nőnek. A tejfogak nagyon rövid ideig vannak meg, két hét után már végleges fogakkal rendelkeznek a kisnyulak.

40 A korbecslésre használják a szemlencse száraz tömegét. Magyarországon a 280 mg-nál kisebb tömegű szemlencsével rendelkező egyedek fiatalok (ideiek), míg az annál nehezebbel bírók felnőttek. A Stroh-jegy vagy könyökcsonti dudor a könyökcsont elcsontosodási folyamata közben tűnik el fokozatosan a könyökcsontról. Közvetlenül a csukló felett tapintható. Ez azonban eltűnik az állat 8 hónapos korára. A fogváltás már a napon megtörténik, így nem használható. A fogmetszet ennél a fajnál is nagyon jól használható, de nehézkes. Hasonlóan jól alkalmazható az állkapocs metszet. A mezei nyúl általában sokféle növényt fogyaszt, változatos a tápláléka. Fontosak a lédús növények a vegetációs víz miatt. A mezei nyulak gyakorlatilag nem isznak, minden vízszükségletüket fedezik ebből a forrásból. Az utóbélben fermentálók közé tartozik (vakbélben), ami azt jelenti, hogy a vakbele megnőtt és tele van cellulóz bontó baktériumokkal. A cellulóz (rostok) lebontása itt történik meg, azonban innen nem tudja felszívni (mivel visszafelé nem megy a bélperisztaltika), ezért az első híg bélsár ürüléket megeszik cökotrófia. Ezzel a módszerrel nyerik ki a cellulózban lévő rengeteg tápanyagot és energiát.

41

42

43

44 A mezei nyúl nyoma. A mezei nyúl hullatéka.

45 A mezei nyúl magányos életmódot folytat. Mozgáskörzete kb. 30 ha. Az ivarérettséget átlagosan 8-10 hónaposan érik el. A korán született nyulak 4 hónap alatt, átlagosan 7-8 hónaposan, míg a későn születettek 3-4 hónaposan lesznek ivarérettek. A bak nyulak szexuális aktivitása decembertől szeptemberig tart. A nőstények januártól szeptemberig képesek párzásra és fialásra. Poliösztruszos, azaz több ivari ciklusa van a nősténynek, ami a megtermékenyítéstől független, de mindig a párzáshoz kapcsolódik. A nőstény mezei nyúlnak duplex méhe van, azaz a közös szakaszban nincs méhnyálkahártya, ott nem lehet magzat, szemben a ragadozók kétszarvú méhével. A párzást órával indukált peteleválás követi. A vemhesség ideje nap, de az ellések 38 naponként következnek be. szuperfötáció (kettős vemhesség) magyarázata az, hogy a vemhes nyúl még a fialás előtt pár nappal (3-4) újra párzik, ami peteleválást okoz, amely petéket a méh nyálkahártyájában tárolt spermiumok termékenyítik meg, azaz már 4 nappal korábban megindul a következő utódok fejlődése, mielőtt fialt volna. Így látszólag a következő kisnyulak az előző fialás után 38 nappal jönnek a világra. Almonként átlagosan 2-3 utód születik, amelyek g-os testtömeggel rendelkeznek. Egy évben 4-5 ciklus lehet, ami összesen 8-9 utódot jelent, de ezekből csak 2-3 éri meg a felnőtt kort (magas a fiatalkori mortalitás). Az éves utódszám állandó.

46 Szuperfötáció

47 Nincs igazi becslés éjszakai reflektoros létszámbecslés! Nem alkalmazkodik a hasznosítás a becsléshez Nem tervezik a hasznosítást! Nem figyelik az elhullásokat. Nem figyelik a szaporulat alakulását fiatal-öreg arány! Kevés az élőhelyfejlesztés, takarmányozás! Gazdálkodás

48

49 Elhullás (db) Elhullás % Csongrád 2003 Lakitelek Dny Dny/max. populáció

50 Kiindulási feltétel: N 1 =N 0. Az N 0 -t kora tavasszal becsüljük a kisnyulak születése előtt. A nőstények szaporítanak őszig a fiatalok aránya a populációban a fiatal/öreg aránnyal becsülhető (r). A felnőtt egyedeknek van nyári (S 1 ) és téli (S 2 ) túlélése. ezt saját adatok és a szakirodalom alapján 0.7-nek és 0.8-nak vették. A felnőttek száma őszre: N 0 *S 1

51 A fiatalok mennyisége őszre: N 0 *S 1 *r Az őszi létszám: N 0 *S 1 +N 0 *S 1 *r = N 0 *S 1 *(1+r) A tavaszi létszám ebből úgy alakul ki, hogy hasznosítjuk (H) az állományt és elhullik természetes úton egy része (S 2 ). A jövő tavaszi létszám ezek alapján: N 1 =(N 0 *S 1 *(1+r))*S 2 -H H= N 0 *S 1 *S 2 *(1+r)-N 0 H=N 0 *(S 1 *S 2 (1+r)-1)

52 A hasznosítható mennyiséget legjobban az r befolyásolja. Ha a fiatal/öreg arány 0,8 alá esik, akkor a hasznosítható mennyiség már negatív lesz! Az r meghatározása egy korai, a vadászati szezon elején rendezett nagyterítékű vadászat során történik! Problémák a modellben: - a vadászat során nem minden nyulat lőnek le, sokszor válogatnak a nagyobb nyulak javára - nem látják a kis nyulakat a nagy takarás miatt - nincs nagy teríték pontatlanabb lesz a becslés

53 - nem korai a vadászat a kisnyulak egy részénél már nincs meg a Stroh-jegy, ami alapján a korhatározást javasolják. - a Stroh-jegy kitapintása, megtalálása bizonytalan lehet, különösen későbbi vadászatokon jobb lenne a szemlencse száraztömege, de az több munkát és felszerelést igényel.

54

55 Üregi nyúl (Oryctolagus cuniculus) Az utolsó jégkorszakig Európában mindenhol előfordult, utána Délnyugat Európában, Észak-Afrikában és itt-ott szigetszerű populációi maradtak csak fenn. Később betelepítették Nagy-Britanniába, Nyugatés Közép-Európába, Skandinávia déli részére, Ukrajnába, Új- Zélandra, Dél- és Észak-Amerikába. Szintén betelepítették, illetve a házi nyulak elvadultak Ausztráliában, Új-Zélandon és több szigeten. Ezekben az országokban, különösen Ausztráliában hatalmas károkat okoz, amiért kártevőként tartják számon, és többféle módszerrel próbálják visszaszorítani a terjeszkedését (pl. dingók betelepítése, ami azonban szintén csak kárt okozott, specifikus betegségek myxomatózis elterjesztése). Magyarországra a Földközi-tenger mellékéről telepítették be és jelentős állományai alakultak ki a Duna-Tisza-közén a homok hátságokon (Bugac-Bócsa), de jó állományai voltak a Mezőföldön is. Egész évben vadászható volt a legutóbbi vadászati törvény végrehajtási-rendelet módosításig, annak ellenére, hogy Európában és nálunk is jelentős állomány csökkenés volt tapasztalható, aminek okai az élőhelyvesztés és a betegségek (myxomatózis, RHD). Most már csak szeptember 1. és január 31. között vadászható es hasznosítás: 1343.

56

57

58 Ürülékhalom Nyom Üregi nyúl és a vára.

59

60 Tulajdonság Mezei nyúl Üregi nyúl Színeződés fedőszőrök töve fülkagyló hegye farok Szőrruha bajuszszőrök Alak, nagyság, testméretek testtömeg testhossz farokhossz fülhossz hátsó lábhossz karmok hosszában szem szivárványhártyája bélsárgolyók Kromoszómaszám (2n=) rőtes vörösesbarna fehér fekete folt kétszínű: alul fehér felül fekete laza, felálló, gyakoriak a forgók hosszúak (6-7 cm) 3,5-4,5 kg cm 7-12 cm cm cm nincs barázda sárgásbarna, a pupilla látható kerekdedek (átm mm) 48 vadszínű (aguti) kékes árnyalatú feketén szegett fehéren világító hátrafelé simuló, fényes rövidek (2-3 cm) 1,5-3,0 kg cm 4,5-7,5 cm 6,5-8 cm 8-11 cm barázda van sötét, pupillával egybeolvad, gömbölyűek (7-8 mm) 44

61 Tulajdonság Mezei nyúl Üregi nyúl Életmód búvó-, fészkelőhely végtagfunkció futóképesség vészjelzés társas élet Szaporodásmód ivarzás ideje fialás időszaka vemhesség időtartama alomvetés évente alomnagyság újszülött fejlettségi foka Fejlődés ivarérettség ökológiai élettartam földfelszínen futás gyors, kitartó nincs magányos (szoliter) I-VIII. II-IX nap 3-4 ízben 2-3 nyúlfi nyitott szemmel, szőrösen, tejfogakkal, fészekhagyó 4-7 hónapos korban 5-6 év földben, járatokban ásás gyors, de fáradékony dobbantás kolóniában II-III-IX. III-X nap 3-5 ízben 5-6 (4-12) nyúlfi vakon (10 napig), csupaszon, fogatlanul, fészeklakó, 4 hétig szopik 1éves korban 5-6 (10) év

Vadászati állattan és etológia, emlősök ÁLLATTAN. A., Párosujjú patások. A/1., Disznófélék. I. Vaddisznó (Sus scrofa)

Vadászati állattan és etológia, emlősök ÁLLATTAN. A., Párosujjú patások. A/1., Disznófélék. I. Vaddisznó (Sus scrofa) 1. Elterjedés és állományhelyzet ÁLLATTAN A., Párosujjú patások A/1., Disznófélék I. Vaddisznó (Sus scrofa) Egész Eurázsiában és Afrika északi részén megtalálható a faj. Európában az Alpokból, Skandináviából

Részletesebben

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI

SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI INTÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI SZIE VADVILÁG MEGŐRZÉSI ITÉZET GÖDÖLLŐ 2010. ÁPRILIS 9. AZ ŐZ SZAPORODÁSBIOLÓGIAI JELLEMZŐI DR. MAJZIGER ISTVÁ SZEGEDI TUDOMÁYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR HÓDMEZŐVÁSÁRHELY ADRÁSSY U. 15. mi@mgk.u-szegd.hu

Részletesebben

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka Vörösróka A vörösróka A róka (Vulpes (Vulpes vulpes) vulpes) o az egész Északi féltekén, a mediterrán zónáig - Afrika északi partjaival bezárólag - és Ausztrália nagy részén; o két jégkorszakot is átvészelt

Részletesebben

Rendszertani besorolás. Molekuláris törzsfa

Rendszertani besorolás. Molekuláris törzsfa Rendszertani besorolás Molekuláris törzsfa Gímszarvas, dámszarvas, szikaszarvas Párosujjú patások rendje (Artiodactyla) Kérődzők alrendje (Ruminantia) Disznóalakúak Tevealakúak Vízilófélék Szarvasfélék

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru Dámszarvas Nagyvadállományok hasznosítása A dám jellemzése P Elõ- és Kisázsiából származik < Európai és mezopotámiai v. perzsa dám 100000 éve élt Európában egy hasonló faj K-Macedóniában 4600-1900 évvel

Részletesebben

Az õz populációbiológiája és az õzgazdálkodás

Az õz populációbiológiája és az õzgazdálkodás Elõfordulás, elterjedési terület Az õz populációbiológiája és az õzgazdálkodás Nagyvadállományok hasznosítása # 3 õzfaj geurópai õz gszibériai õz gmandzsúriai õz # legközelebbi rokona a fehérfarkú szarvas

Részletesebben

Integrált vad- és élőhely-gazdálkodás I. Apróvadgazdálkodás

Integrált vad- és élőhely-gazdálkodás I. Apróvadgazdálkodás Integrált vad- és élőhely-gazdálkodás I. Apróvadgazdálkodás Gazdálkodás a mezei nyúllal A mezei nyúl jelentősége Hazánk apróvad-gazdálkodásának legfontosabb faja Nagy a vadászati érdeklődés a mezei nyúl

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei:

Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei: Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei: A hímjét kosnak, a nstényét második éves korától az els bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

Vadászat, vadgazdálkodás II.

Vadászat, vadgazdálkodás II. Vadászat, vadgazdálkodás II. Természetvédelmi mérnök szak levelező tagozat, III. évfolyam 2007/08 tanév 2. félév Apróvadfajok: emlősök Vadászható (szept. 1 dec. 31). Mezei nyúl Hazánkban a nagy, összefüggő

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

Vadászati állattan & etológia. Róka

Vadászati állattan & etológia. Róka Vadászati állattan & etológia Róka Róka (Vulpes vulpes) Az egész Északi féltekén megtalálható a mediterrán zónáig - Afrika északi partjaival bezárólag - és Ausztrália nagy részén. Közép- és Dél-Amerika,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg

Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 2. oldal 4. A 404. számú Zselic-közép-somogyi vadgazdálkodási tájeg Magyar joganyagok - 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet - a Dél-dunántúli Vadgazdálkodá 1. oldal 10/2018. (VII. 3.) AM rendelet a Dél-dunántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási

Részletesebben

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés

Populációdinamika és modellezés. A populációk változása populációdinamika. A populáció meghatározása. Modellezés Populációdinamika és modellezés Vadbiológia és ökológia Prof. Dr. Csányi Sándor A populáció meghatározása g Ökológia: saz egyed feletti (szupraindividuális) szervezôdés strukturális és funkcionális jelenségeinek

Részletesebben

Vadászati állattan. Ragadozók. Kutyafélék

Vadászati állattan. Ragadozók. Kutyafélék Vadászati állattan Ragadozók Kutyafélék Nyestkutya (Nyctereutes procyonoides) A nyestkutya pofáján fekete álarc található (hasonlít a mosómedvéhez), de a feje nagyobb, erős pofaszakáll és gyűrű nélküli

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

Elterjedés és állomány Π Faj-kollektívum Európától Észak- Amerikáig < Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra betelepítették

Elterjedés és állomány Π Faj-kollektívum Európától Észak- Amerikáig < Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra betelepítették Elterjedés és állomány Π Faj-kollektívum Európától Észak- Amerikáig < Dél-Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra betelepítették Π tipikus élőhelyei < nagy kiterjedésű, dús aljnövényzetű és cserjeszintű,

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája. A vadmacska és a hiúz

Magyarországi vadak etológiája. A vadmacska és a hiúz Magyarországi vadak etológiája A vadmacska és a hiúz Macskaféle ragadozók (Felidae) Csak a korai oligocénben váltak el legközelebbi rokoinaiktól, a cibetmacskaféléktől. Rajtuk kívül még a hiénafélékkel

Részletesebben

Mezei nyúl (Lepus europaeus)

Mezei nyúl (Lepus europaeus) Mezei nyúl (Lepus europaeus) Felismerés jegyei: Testszíne barnásvörös, hátsó lábai hosszabbak az els knél. Fülei hosszúak, hegyük fekete, el re hajtva túlérnek az orrhegyen. A farok fels része sötét vagy

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Vaddisznó. Európai és hazai elterjedés. Nagyvadállományok hasznosítása

Vaddisznó. Európai és hazai elterjedés. Nagyvadállományok hasznosítása Európai és hazai elterjedés Vaddisznó Nagyvadállományok hasznosítása P Kb. 25 alfaj: fôleg testnagyság és szinezet alapján P 120-150 kg-os nagyság, de 200-300 kg-os is elôfordul P Észak- és Dél-Amerikába

Részletesebben

Populációs paraméterek becslése

Populációs paraméterek becslése Populációs paraméterek becslése Vegyük elôször az ökológia törvényeit. A demográfia egyenleteivel írták ôket (E.O. Wilson) Tudományt csinálni annyit tesz, mint a természet mintázatait keresni (R. McArthur).

Részletesebben

VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK. Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl

VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK. Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl VADÁSZATI ÁRJEGYZÉK Koronás-szarvas Kft. KAB-HEGY 2004. Nonprofit Kft. Érvényes: 2010. március 1-tıl SZARVAS VADÁSZAT Vadászati idény: Bika, tehén: szeptember 1-január 31. Ünı, borjú: szeptember 1-február

Részletesebben

A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben. Létszám - sűrűség

A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben. Létszám - sűrűség A létszámbecslés szerepe a hasznosítástervezésben Dr. Szemethy László egyetemi docens SzIE, Gödöllő Vadvilág Megőrzési Intézet Létszám - sűrűség Létszám: a vad száma a területen ezt jelentjük, de tudjuk-e,

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Éjszakai túra a Medvetalp Túracsoporttal! Találkozó/Indulás: Május 17-én ( szombaton),

Részletesebben

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről 9004 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám Az agrárminiszter 13/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Tiszántúli Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről Az 1 2. tekintetében

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél!

Vadászati Árjegyzék 2011/2012. Pilisi Parkerdő Zrt. Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Kedves Vadászok! Üdvözöljük Önöket a Pilisi Parkerdő Zrt-nél! Vadászati Árjegyzék 2011/2012 Pilisi Parkerdő Zrt Mielőtt nekilátnának áraink áttanulmányozásához, kérjük, hogy olvassák el az általános tudnivalókat.

Részletesebben

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Emlősök Kültakaró, szőr, karom, pata, szarv, agancs

Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana. Emlősök Kültakaró, szőr, karom, pata, szarv, agancs Vadmadarak és emlősök anatómiája és élettana Emlősök Kültakaró, szőr, karom, pata, szarv, agancs Általános jellemzők Szőrzet Bőrmirigyek Ötujjú végtag módosulások Fogazat mederben, differenciált Másodlagos

Részletesebben

Mennyibe kerül a BVD?

Mennyibe kerül a BVD? Mennyibe kerül a BVD? (Budapest, 2013. február 21.) Dr. Ózsvári László PhD, MBA SZIE-ÁOTK, Állat-egészségügyi Igazgatástani és Agrárgazdaságtani Tanszék BEVEZETÉS A téma aktualitása, jelentősége BVD előfordulása:

Részletesebben

Eurázsiai borz (Meles meles)

Eurázsiai borz (Meles meles) Eurázsiai borz (Meles meles) Felismerés jegyei: A borz feje és nyaka fehér, két a szem és a fül vonalában húzódó - fekete sávval. A fej vékony és hegyes, a test és a lábak rövidek. A szemek és fülek kicsik,

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

Vadgazdálkodási adatok Pest megye

Vadgazdálkodási adatok Pest megye Vadgazdálkodási adatok Pest megye 26-29. A megye vadállományának alakulásáról utoljára 26-ban, vagyis a vadászterületek újbóli kijelölése előtt nyújtottunk áttekintést. Forrásként most is a Vadászati Hatóságnál,

Részletesebben

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI Előadó neve SZÁRMAZÁS, ELTERJEDÉS, DOMESZTIKÁCIÓ Nyúlszerű rágcsálók

Részletesebben

Ivari konfliktus. Dr. Szemethy László

Ivari konfliktus. Dr. Szemethy László Ivari konfliktus Dr. Szemethy László Az ivari konfliktus Az ivari konfliktus oka a hímek és a nőstények szaporodási befektetése eltér anizogámia: az ivarsejtek mérete és száma eltérő petesejt: kevés és

Részletesebben

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Tartalom Német juhászkutya...1 Teste...3 Feje...3 Marmagassága...4 Testtömege...4 Szőrzete...4 Színei...4 Alomszáma...4 Várható élettartama...5 Vérmérséklete...5 Jelleme...5

Részletesebben

A Blanche du Massif Central juhfajta

A Blanche du Massif Central juhfajta A Blanche du Massif Central juhfajta 1 Története: A Blanche du Massif Central fajta eredete a Massif Central hegység déli részén elterülő nagy régióra vezethető vissza. Ezeket az anyajuhokat mindig is

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

79/2004 (V.4.) FVM rendelet

79/2004 (V.4.) FVM rendelet 79/2004 (V.4.) FVM rendelet Nagyvadfajok gímszarvas dámszarvas őz, muflon, vaddisznó [szikaszarvas] LV/1996. (VI.16.) törvény vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról A földművelésügyi miniszter

Részletesebben

SUBIECTELE Limba maghiar

SUBIECTELE Limba maghiar ROMÂNIA JUDEUL TIMI MUNICIPIUL TIMIOARA DIRECIA DE MEDIU SERVICIUL PROTECIA MEDIULUI SUBIECTELE Limba maghiar pentru competiia intercolar în vederea seleciei unitilor colare (elevi i cadre didactice) care

Részletesebben

Az ökológia alapjai NICHE

Az ökológia alapjai NICHE Az ökológia alapjai NICHE Niche Meghatározás funkció ill. alkalmazkodás szerint a növény- és állatfajok élő és élettelen környezetükbe eltérő módon illeszkednek be ott a többi élőlénytől többé-kevésbé

Részletesebben

Élelmiszervásárlási trendek

Élelmiszervásárlási trendek Élelmiszervásárlási trendek Magyarországon és a régióban Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: Élelmiszeripari Körkép 2017 Csillag-Vella Rita GfK 1 Kiskereskedelmi trendek a napi fogyasztási cikkek piacán 2 GfK

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

Magyar óriásnyúl tenyésztésének története

Magyar óriásnyúl tenyésztésének története Magyar óriásnyúl tenyésztésének története A nyúl háziasítása és elterjedése Lepus europeus Oryctolagus cunyculus Az üregi nyúl Az üregi nyúl mintegy ezer évvel ezelőtt az Ibériai félszigetről terjedt el

Részletesebben

Gyors szelekciós folyamatos. Amikor az evolúció a szemünk előtt zajlik

Gyors szelekciós folyamatos. Amikor az evolúció a szemünk előtt zajlik Gyors szelekciós folyamatos Amikor az evolúció a szemünk előtt zajlik Nyírfaaraszoló (Biston betularia) Ipari melanizmus Egy lokuszos (sötét a domináns) Más fajokban is létezik Nehézfém tolerancia Meddőhányókat

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 18. Élıállat és Hús 2009. 19. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai

1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1. A vadgazdálkodási egység alapadatai 1.1.1. Név: 1.1.2. Telephely: 1.1.3. Azonosító (kódszám): - - - - 1.1.4. A vadászati jog hasznosítási formája: 1.1.5. A vadgazdálkodási

Részletesebben

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA

Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Magyarország EURÓPA VADÁSZPARADICSOMA Állami vadászterületek Magyarországon KÖZEL 1 MILLIÓ HEKTÁR VADÁSZTERÜLET ÉVENTE MINTEGY 70.000 NAGYVAD KILÖVÉSE ÉVENTE MINTEGY 15.000 APRÓ- ÉS VIZIVAD KILÖVÉSE TÖBB

Részletesebben

MAGYARORSzAG JELENTŐSEBB VADJAI

MAGYARORSzAG JELENTŐSEBB VADJAI MAGYARORSzAG JELENTŐSEBB VADJAI 1. sorozat A magyarországi vadgazdálkodást és vadászatot, melyek hagyományai nagymúltú vadászati kultúránkban gyökereznek, eredményeik világszerte ismertté tették. 1945-ben

Részletesebben

Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet. A magyar kacsa tenyésztési programja

Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet. A magyar kacsa tenyésztési programja Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet A magyar kacsa tenyésztési programja 2004 Bevezetés Kacsafajtáink eredete, háziasítása és elterjedése Házikacsánk őse az északi féltekén általánosan elterjedt tőkés

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását

MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON. Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS A VILÁGON Búza és árpa Törökországban: bőséges talaj nedvesség támogatja a késői szezon javulását Kép Vegetációs index Anatólia fennsík régiójában Az őszi szárazság az Anatóliai

Részletesebben

Muflon. Muflon. Magyarországi állományok értékelése. A szarv jellemzõi. Mesterséges elterjedési terület

Muflon. Muflon. Magyarországi állományok értékelése. A szarv jellemzõi. Mesterséges elterjedési terület Muflon Muflon Populációbiológia és gazdálkodás Mesterséges elterjedési terület P Valószínûleg a háziasítás során került a Közel-keletrôl Korzikára és Szardíniára P Eredetileg a száraz, köves hegyvidékek

Részletesebben

Elemzés a 2010-es év teljesítménytúráiról

Elemzés a 2010-es év teljesítménytúráiról Elemzés a 21-es év teljesítménytúráiról Tartalomjegyzék oldal A teljesítménytúrák száma 21-ben szakágak szerint Új túrák 21-ben 2 Teljesítménytúrák száma hetente 3 Teljesítménytúrák tájegységek szerint

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

AZ ARANYSAKÁL ŐSHONOS RAGADOZÓNK: Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet. Kaposvári Egyetem, Természetvédelmi Tanszék

AZ ARANYSAKÁL ŐSHONOS RAGADOZÓNK: Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet. Kaposvári Egyetem, Természetvédelmi Tanszék Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Kaposvári Egyetem, Természetvédelmi Tanszék ŐSHONOS RAGADOZÓNK: AZ ARANYSAKÁL Szabó László, Heltai Miklós, Lanszki József Ki Ő??? Változatos elnevezés: -csikasz,

Részletesebben

Integrált vad- és élőhelygazdálkodás: nagyadgazdálkodás. Gímszarvas: táplálkozás, szaporodás, sűrűségfüggés, gazdálkodás

Integrált vad- és élőhelygazdálkodás: nagyadgazdálkodás. Gímszarvas: táplálkozás, szaporodás, sűrűségfüggés, gazdálkodás Integrált vad- és élőhelygazdálkodás: nagyadgazdálkodás Gímszarvas: táplálkozás, szaporodás, sűrűségfüggés, gazdálkodás Táplálkozási viselkedés 24 órás táplálkozás 6-10 táplálkozási periódus, közte kérődzés

Részletesebben

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország

Európa Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország Európa 1930 SW SU GE CS CH LI YU ES CS Albánia Andorra Ausztria Belgium Bulgária Csehszlovákia Dánia Egyesült Királyság Észtország YU Finnország Franciaország Görögország Hollandia Írország Izland Jugoszlávia

Részletesebben

Az agrárminiszter 11/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Duna Tisza közi Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről

Az agrárminiszter 11/2018. (VII. 3.) AM rendelete a Duna Tisza közi Vadgazdálkodási Táj vadgazdálkodási tájegységeinek vadgazdálkodási tervéről M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2018. évi 104. szám 8963 13. A vízivad hasznosítása olyan mértékű legyen, amely minimalizálja a védett és fokozottan védett fajok egyedeinek akár szándékos, akár véletlenül történő

Részletesebben

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak

Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Bevándorlók Magyarországon: diverzitás és integrációs törésvonalak Gödri Irén Globális migrációs folyamatok és Magyarország Budapest, 2015. november 16 17. Bevezető gondolatok (1) A magyarországi bevándorlás

Részletesebben

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2016. március 1. 2017. február 28.

ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT. VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2016. március 1. 2017. február 28. ÁRJEGYZÉK VADÁSZAT VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Érvényes: 2016. március 1. 2017. február 28. Kedves Vadásztársunk! A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Veszprémtől északra, a Bakony keleti vonulatában

Részletesebben

Országos Vadgazdálkodási VADALLOMANYBECSLES. Országos és megyei összesítések

Országos Vadgazdálkodási VADALLOMANYBECSLES. Országos és megyei összesítések Országos Vadgazdálkodási Adattár ", VADALLOMANYBECSLES 1997 Országos és megyei összesítések SZlE Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Telefon: 28-522086, fax: 28-420189

Részletesebben

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása A megtelepedés okai Városi vadgazdálkodás IV. előadás: A városi területeken előforduló fajok Alkalmazkodás az emberi civilizáció egyébként zavaró, káros körülményeihez Az urbanizálódás szelekciós tényező

Részletesebben

Emlősboncolási gyakorlat. Vad madarak és emlősök anatómiája és élettana. vadgazda mérnök hallgatók részére

Emlősboncolási gyakorlat. Vad madarak és emlősök anatómiája és élettana. vadgazda mérnök hallgatók részére Emlősboncolási gyakorlat Vad madarak és emlősök anatómiája és élettana vadgazda mérnök hallgatók részére A gyakorlat célja Zsigerelés közben ill. azt kiegészítve egyes szervek részletesebb vizsgálatával

Részletesebben

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV

VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV VADGAZDÁLKODÁSI ÜZEMTERV Vadgazdálkodási egység: Telephelye: Kelt:,.. A tervet készítette Vadgazdálkodási egység vezetõje A FÔ FEJEZETEK MUTATÓJA Ennek a lapnak a helyére kerül

Részletesebben

ELEMZÉS. A nyilvántartott álláskeresők létszámának trendje és összetétele 1998. január és 2008. december között. Készítette. MultiRáció Kft.

ELEMZÉS. A nyilvántartott álláskeresők létszámának trendje és összetétele 1998. január és 2008. december között. Készítette. MultiRáció Kft. ELEMZÉS A nyilvántartott álláskeresők létszámának trendje és összetétele 1998. január és 2008. december között Készítette MultiRáció Kft. Budapest, 2008. április 1 Tartalom 1. Bevezetés...3 2. A létszámtrendek

Részletesebben

Muflon (Ovis gmelini) Jelentősége és megítélése. Muflon állomány és lelövés

Muflon (Ovis gmelini) Jelentősége és megítélése. Muflon állomány és lelövés Muflon (Ovis gmelini) Jelentősége és megítélése Magyarországra a 19. sz. végén került be Forgách Károly (Ghymes) Mai Magyorország 1903. A vadászterület jellege és az ott élő más fajok jellemzői határozzák

Részletesebben

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018

Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata. Kovács Imre. Gödöllő 2018 Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Gímtrófeák bírálata Kovács Imre Gödöllő 2018 Bírálati lap Trófeabírálat (SMKVB2235VN) V. Mérések 1. Szárhossz A mérés kezdőpontja a koszorú alsó széle. A mérőszalagot nem

Részletesebben

Természetvédelmi Információs Rendszer. Központi protokoll. A fali gyík (Podarcis muralis) állományainak monitorozása

Természetvédelmi Információs Rendszer. Központi protokoll. A fali gyík (Podarcis muralis) állományainak monitorozása Természetvédelmi Információs Rendszer Központi protokoll Verzió: 2011. március 30. A fali gyík (Podarcis muralis) állományainak monitorozása Készítette: Babocsay Gergely 40 1. A vizsgált taxon A fali gyík

Részletesebben

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen

Érdemes vakcinázni a sertések 1-es típusú parvovírusa ellen 1. oldal (összes: 6) 2. oldal (összes: 6) A PPV1 által okozott szaporodásbiológiai zavarok megelőzésére a tenyészkocák vakcinázását széles körben alkalmazzák. Fogékony sertésekben a PPV1 fertőződést követően

Részletesebben

A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. Az európai csülkös vad gazdálkodás két változtatási pontja

A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. A jelenlegi helyzet. Az európai csülkös vad gazdálkodás két változtatási pontja Az európai csülkös vad két változtatási pontja A vadgazdálkodóknak és/vagy vadászoknak számos esetben fel kellene hagynia az állomány megszámlálására tett próbálkozásokkal. A vadgazdálkodóknak és/vagy

Részletesebben

Merinó és hosszúgyapjas fajták - landschaf merinó 1.

Merinó és hosszúgyapjas fajták - landschaf merinó 1. LANDSCHAF MERINÓ Az "A" tözskönyvbe kerülés feltételei kosoknál:, minimum (g/nap): Test éves korban, minimum (kg): Gyapjúfinomság, maximum (mikron) Bírálati pont 3 65 3 93 EREDETE A XVI. században a Németország

Részletesebben

Pézsmapocok (Ondatra zibethicus) Felismerés jegyei:

Pézsmapocok (Ondatra zibethicus) Felismerés jegyei: Pézsmapocok (Ondatra zibethicus) Felismerés jegyei: Patkányformájú rágcsáló. Bundája a hátán gesztenyebarna, a hasán szürke, de többféle fekete vagy világosszürke színváltozata is lehetséges. Prémje kétféle

Részletesebben

Gazdálkodás az őz ökológiájának ismeretében

Gazdálkodás az őz ökológiájának ismeretében TÁMOP Őzgazdálkodási szakmai nap 2010. április 9. Gazdálkodás az őz ökológiájának ismeretében Prof. Dr. Csányi Sándor VadVilág Megőrzési Intézet (Vadbiológia) Szent István Egyetem, 2103 Gödöllő www.vmi.info.hu

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

Vörös róka (Vulpes vulpes)

Vörös róka (Vulpes vulpes) Vörös róka (Vulpes vulpes) Felismerés jegyei: Legismertebb, legelterjedtebb ragadozónk. Testméretekben ivari dimorfizmus mutatható ki, a kan tömeg 13-14 %-kal nagyobb a szukáénál. Testén a vöröses szín

Részletesebben

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 %

ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) napi tömeggyarapodás: 0,8-1 kg. elhullási % : 1-4 % kényszervágási % : 2-5 % PÁLYÁZAT, TANÁCSADÁS, INFORMÁCIÓ Partner tájékoztató ÁLLATTENYÉSZTÉSI IRÁNYSZÁMOK ( S e g é d l e t ) Szarvasmarha Borjú: születési tömeg: 35-40 kg/db föcstej itatás: 3-10 napig tejpótló-szer itatás: 60-100

Részletesebben

Gazdálkodás a mezei nyúllal

Gazdálkodás a mezei nyúllal Az OMVK Fővárosi és Pest megyei Szervezete a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézetével együttműködve 2009. november 20-án Gödöllőn a hivatásos vadászok kötelező továbbképzése keretében szakmai

Részletesebben

Beszámoló feltöltése (zárójelentés)

Beszámoló feltöltése (zárójelentés) Beszámoló feltöltése (zárójelentés) Az OTKA kutatási feladat keretében született eredményeket folyamatosan publikáltuk, ezért e helyen a beszámolási útmutató szerint az elvégzett munkát csupán röviden

Részletesebben

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település:

Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére. Csapat neve:... Csapattagok neve:... Iskola: Település: Tudós Rektor Természettudományi Csapatverseny 8. évfolyam részére Csapat neve:... Csapattagok neve:...... Iskola: Település: 2. forduló 1. Nevezzétek el a képeken látható szöveteket és oldjátok meg a feladatokat,

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

Magyarország 1,2360 1,4622 1,6713 1,8384 2,0186 2,2043

Magyarország 1,2360 1,4622 1,6713 1,8384 2,0186 2,2043 370 Statisztika, valószínûség-számítás 1480. a) Nagy országok: Finnország, Olaszország, Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország, Svédország, Lengyelország, Görögország, Kis országok: Ciprus, Málta,

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 4. Élıállat és Hús 2009. 17. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

(Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG (2009/C 70/09)

(Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG (2009/C 70/09) 2009.3.24. C 70/27 V (Vélemények) EGYÉB JOGI AKTUSOK BIZOTTSÁG Kérelem közzététele a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek földrajzi jelzéseinek és eredetmegjelöléseinek oltalmáról szóló 510/2006/EK tanácsi

Részletesebben

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány?

Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Az állatok szociális szerveződése, csoport vagy magány? Csoport sok egyed együtt, fontosak az egyedek közötti kapcsolatok a csoport szervezettségében fokozatok vannak Az önző egyedeket csoportba kényszerítő

Részletesebben

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Kosborok az erdőkben Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( A trópusokon fák ágain és kérgén megtelepedő és talajlakó fajaik egyaránt vannak, a mérsékelt övben csak utóbbiak. A legtöbb faj élőhelyigénye igen jellegzetes. A különböző gyepeknek, lápoknak is megvannak

Részletesebben

MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent

MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent MISTRAL-HUNGARIA Vadászatszervező és Külkereskedelmi Kft. Internationales Jagdbüro - International Hunting Agent H-2040 Budaörs, Kolozsvári u. 27. Tel./Fax: (00-36-23) 430 557 www.mistral-hungaria.hu Mobil:

Részletesebben

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek

Trófeabírálat. A vadászat szerepe. A trófeák kultusza. Vadászati rendszerek A vadászat szerepe Trófeabírálat I. előadás A közösség táplálékkal való ellátása A fiatalok harcra való felkészítése Sport A sportban a mérhetőség fontos Mennyiség Minőség Dopping Vadászati rendszerek

Részletesebben

Európai z (Capreolus capreolus)

Európai z (Capreolus capreolus) Európai z (Capreolus capreolus) Felismerés jegyei: Az zre jellemz az ivari kétlakúság. Alapvet különbség, hogy a bak visel agancsot a suta, pedig nem. A szrzet májustól októberig világosbarna, rövid, testhez

Részletesebben

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata:

Ismertesse az egyéni vadászati módokat! 1. A. Információtartalom vázlata: 1. A Ismertesse az egyéni vadászati módokat! Egyéni vadászati módok Egyéni vadászat során ejthető vadfajok Egyéni vadászat biztonsági előírásai Egyéni vadászat etikai előírásai 1. B Ismertesse a vadászaton

Részletesebben

2-17 HORTOBÁGY-BERETTYÓ

2-17 HORTOBÁGY-BERETTYÓ A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-17 HORTOBÁGY-BERETTYÓ alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Tiszántúli Környezetvédelmi

Részletesebben

Egy terület, két világrekord. Írta: Hírszerkesztő 2009. február 06. péntek, 07:45

Egy terület, két világrekord. Írta: Hírszerkesztő 2009. február 06. péntek, 07:45 Aki a Nyírerdő Zrt. Guthi Erdészetének telephelyét megilletődöttség nélkül végig tudja járni, az igencsak elvetemült aszfaltkoptató lehet! Merthogy van itt istálló, tucatnyi gyönyörű, sárga gidránnal és

Részletesebben

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1.

Szerződő fél Ratifikáció/Csatlakozás Hatályba lépés dátuma. Albánia Csatlakozás: 2000. június 1. 2000. szeptember 1. Az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek védelméről szóló Római Egyezmény (1998. évi XLIV. törvény az előadóművészek, a hangfelvétel-előállítók és a műsorsugárzó szervezetek

Részletesebben

"#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/

#$ %&'() * %+,'() * 3. . / -5/.5/ -5/ 1. Külső testalakulás A juh külső testalakulása, hasznosítási típusok Szervezeti szilárdságra utal: törzsmélység mellkas mélység Hús- és gyapjútermelésre utal: hát és far terjedelme Járóképességre utal:

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben