Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam"

Átírás

1 Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái mindössze 15 kg-ot nyomnak, más fajtái a 150 kg-ot is elérhetik. A hím (kos) nagy csavarodó szarvakat visel, a nőstény szarva jóval kisebb. Léteznek szarvval nem rendelkező fajták is. Testét többnyire vastag szőrzet, gyapjú fedi. Növényevő, kérődző állat. Leginkább legelészni szeret. A nőstény (anyajuh) nap vemhesség után hozza világra 1-2, ritkábban három bárányát. Húsáért, tejéért és gyapjáért tenyésztik. Verőköltő bodobács A poloskák közé tartozó rovar. Hazánkban igen gyakori, kora tavasztól késő őszig találkozhatunk vele. Gyakran csapatostól sütkéreznek házfalakon, fák tövében, kőrakásokon. Ha beköszönt a tél, a talajba, vagy a vastag avarba húzódnak. A verőköltő bodobács testhossza kb. 1 cm. Hasi rész, feje és lábai fekete színűek. Repülni nem tud. Nem csíp, és más poloskafajokhoz képest kevésbé kellemetlen szagú. A népnyelv fülbemászónak is nevezi ezt az ízeltlábú állatot, ám a fülünkbe nem mászik. Különféle korhadó növényi részek, földre hullott gyümölcsök és más, főleg elpusztult rovarok nedveit szívogatja. Petéit a talajba helyezi. A petékből kikelő lárvák nem bábozódnak be, hanem tovább növekedve többször is vedlenek, míg végső, kifejlett állapotukat el nem érik. Májusi cserebogár A kifejlett példányok általában májusban bújnak elő a földből. Leginkább lombos erdőkben, réteken, mezőkön találkozhatunk velük. Nagyméretű bogár, az imágó hossza mm. Rendkívül érdekes a pajorok mozgása a talajban. Rágóikkal összekaparják a földet, majd bukfenceznek egyet, s a laza földcsomót testük mögé gyömöszölik. Ezt ismételve haladnak előre. A pajorok 3 vagy 4 évet töltenek a talajban, különböző talajmélységekben. A tél beállta előtt 80 cm mélységre is lehúzódnak a hideg elől. Tavasszal pedig újra feljönnek a felszín közelébe, ahol táplálékuk, a növények gyökerei találhatók. Az imágók faleveleket rágnak, ám előfordul, hogy friss hajtásokat is megrágnak. A májusi cserebogár komolykárokat okoz a mezőgazdaság és az erdőgazdaság számára.

2 Német darázs Az egyik leggyakoribb darázsfaj, hazánkban is széles körben elterjedt. Testhossza mm. Összetett szemekkel, fejlet rágó szájszervekkel rendelkezik. Ha nyugalomban van, hártyás szárnyait testéhez szorítja. Fullánkja mérget tartalmaz, ami főleg azok számára jelent komoly veszélyt, akik allergiásak rá. Fullánkját többször is tudja használni. Elsősorban fák nedveivel, mézharmattal, nektárral táplálkozik, de a lárvákat rovarokkal táplálja. Hatalmas létszámú családban, államban élnek. Az államot a királynő, a hímek és a dolgozók alkotják. A királynő megbénított és a darázsfészekbe szállított rovarra helyezi petéit. Közönséges daru Hazánkban nem vagy csak nagyon ritkán fészkel. Vendégként érkezik hozzánk márciusban vagy áprilisban. Kedveli a Hortobágyot. Leginkább a réteket, mezőket, vizes területeket kedveli. Hosszú távú vonuló. Mindenevő. Állati és növényi eledel egyaránt szerepel az étlapján. Kedveli a rovarokat, halakat, madárfiókákat, szívesen fogyasztja a magvakat és egyéb növényi részeket. A párzási időszakban a kakas táncot jár, így udvarol a nősténynek. A párzást követően zavartalan mocsarakon, pusztákon épít fészket a pár. A kicsinyek leendő otthonát növényi részekből építik, majd a tojó lerakja 2 db tojását, melyen a szülők felváltva ülnek egy hónapig. A vonulás megkezdéséig együtt gondozzák a kicsiket, majd ősszel útra kelnek mindannyian. Házi egér Ez a rágcsáló mezők, erdős területek, emberlakta települések és házak, pincék, magtárak lakója. Szőrzetének színe lehet sárgásbarna vagy szürkésfekete. Leginkább szürkületkor merészkedik elő búvóhelyéről, de macskamentes környezetben világos nappal is sokat mozog. Fű- és gabonamagvakkal, valamint rovarokkal táplálkozik, ám ha beszabadul egy éléskamrába, metszőfogai segítségével. szinte bármilyen élelmiszert megrágcsál. A párzási időszak nem kötődik évszakhoz, az év bármely szakában szaporodhat. Házi galamb Szárnyaival 5-8 csapást végez egy másodperc alatt. Magevő állat, leginkább az olajos magvakat és a hüvelyes szemterméseket kedveli. A kifejlett példányok általában megkeresik maguknak a szükséges táplálékot. Tenyésztik, tehát értelemszerűen az ember közelében kap szállást a galambcsapat, padláson, dúcban vagy külön házban. A nőstény tavasz elején kotlik, a tojásokat a hímmel felváltva költi ki. A párzás és a tojásrakás a nyár folyamán többször megismétlődik. Többnyire 6-10 tojás várható egy évben. Bizonyos fajtáit díszmadárként tartják, másokat a húsáért

3 tenyésztik, s vannak, amelyeket sportcélokra (röptetés) tartanak. Gyapjaslepke Mezőgazdasági kártevő rovar. A nőstény nagyméretű szárnyai ellenére röpképtelen. A hím tud repülni. A fás szárú növények lombját rágja, meggátolva ezzel a növény megfelelő fejlődését. Többnyire nyár elején kezdődik meg a rajzása, s ha a nyár meleg és száraz, könnyen elszaporodik. A nőstény fák törzsére, ágaira, vagy leveleire teszi a petecsomóit. A petéket gyapjas szőrök védik. A következő év tavaszán fejlődnek ki a szőrös lárvák, amelyek később bebábozódnak. A nyár második felében kelnek ki az imágók (ez a rovarok fejlődésének utolsó fázisa). Házi kacsa Baromfiféle. Kedveli a halastavakat, de remek alkalmazkodóképességének köszönhetően száraz területeken is jól tartható, nevelhető. Tollazata dús. A faroktőnél zsírmirigy található, ennek váladékával rendszeresen átkeni magát, így válik vízhatlanná a tollazata. Csőre lapos, belül szaruredők találhatók, melyekkel képes kiszűrni a vízből a szükséges táplálékot, illetve annak aprítását is lehetővé teszi. Úszóhártyás lábainak köszönhetően kiválóan úszik, szárazföldön imbolyogva totyog. Különféle magvakkal, növényi részekkel, vízinövényekkel, csigákkal, rovarokkal táplálkozik. A kacsacsalád egész évben bővül. A tojó akár 300 tojást is lerak egy év alatt. A kiskacsák kb. 1 hónap eltelte után kelnek ki, s a fiatal nőstények már 6 hónapos korukban tojni kezdenek. Tolláért, húsáért, májáért, zsírjáért és tojásáért tenyésztik. Házi tyúk Húsáért, belső szerveiért, tojásáért és tolláért tenyésztett baromfi. A kakas általában díszesebb tollazatú, nagyobb termetű és erősebb, mint a tojó. Úgynevezett kapirgáló lábakkal rendelkezik. Csőre igen erős, lefelé hajló. A kakas általában legyezőszerűfarktollat visel. A nőstény jellegzetes kotyogó hangot ad, a kakas kukorékol. Kedveli a gabonamagvakat, gilisztát, rovart, csigát. Mivel a tenyésztésnek általában az a célja, hogy minél előbb felhízlalják az állatot, rendszerint fehérjedús takarmánnyal etetik. A kakas a párzási időszakban táncot jár a nőstény előtt, pöffeszkedik, ha kell, megvív a többi hímmel. A nőstény tojást rak, melyekből 3 hét alatt kelnek ki a pelyhes kiscsibék. Ha a lerakott tojást naponta elveszik, egy tojó akár 300 tojást is tojhat évente.

4 Hétpettyes katicabogár A legkülönbözőbb élőhelyeken megtalálható. Számára az a legfőbb, hogy környezetében táplálékot jelentő levéltetveket találjon. Rendkívül hasznos bogár, mert nagyszámú levél- és pajzstetvet elfogyaszt, amelyek károsítanák a növényeket. A nőstény tavasszal rakja le petéit, többnyire a levelekre. Leghamarabb 10 nap múlva kelnek ki a mozgékony lárvák, majd bábként folytatják életüket. A kifejlett katicabogarak az áttelelést követő szaporodás után elpusztulnak. Házi kecske Páros ujjú patás. Hazánkban úgy is nevezték: a szegény ember tehene. A hím kecske neve bak, a fiatal hímé gida, a nőstény kecske neve anya, a még nem ivarérett nőstény kecske pedig a gödölye. Fején egy pár tülkös szarvat visel, amely hátrafelé hajlik. Növényevő. Különösen kedveli a káposztaféléket, szívesen fogyaszt répaféléket, alacsonyan lévő faleveleket is. A bakkecskék csatákat vívnak a nőstényért általában szeptemberben és novemberben, olykor májusban is. Az anyakecske leggyakrabban 1-2 utódot ellik, ritkán akár ötöt is. Bizonyos fajtáit húsáért és tejéért tenyésztik, másokat csak a tejért, némely fajtát pedig szőréért. Házi kutya Húsevő ragadozó, de a megfelelő emésztéshez bizonyos növényi táplálékra is szüksége van. A nőstény kutya (szuka) évente többször tüzel, ilyenkor készen áll a párzásra. A vemhesség napig tart, majd világra jönnek a kutyakölykök, melyeknek száma igen változó, akár 10-nél több kölyök is születhet. Burgonyabogár Más néven kolorádóbogár. Előszeretettel rágja a burgonya és más burgonyafélék (pl. paradicsom) levelét, s ezzel megakadályozza a növény fejlődését. A nőstény bogár a növények levelein rakja le petéit, összesen kb darabot. A lárva pirosas színű, később sárgává válik. A teljes kifejlődést követően beássa magát a talajba és bebábozódik. A kikelés után rögtön rágni kezdi a burgonyafélék leveleit. A termesztők permetezéssel és összeszedéssel irtják, de természetes ellenségei is vannak: ragadozó rovarok, rovarevő madarak.

5 Házi légy Ez a kétszárnyú rovar minden élőhelyen megtalálható, az ember lakta környezetet is kedveli. Egy pár repülő szárnyat visel, második pár szárnya billérré alakult, melynek segítségével zümmögő hangot hallat, valamint manőverezni tud repülés közben. Többnyire cikkcakkban repül. Szeme összetett szem: apró szemecskékből áll, melynek segítségével mozaikképet lát. Alaklátása gyenge, ám érzékelni tudja a legkisebb mozgásokat is. Tapogatópárnás nyaló-szívó szájszervvel rendelkezik. Csápjai igen rövidek. Három pár lábán tapadókorongok vannak. Rászáll az ember által fogyasztandó élelmiszerre, leginkább a húsra, húskészítményekre, gyümölcsre. Ezek nedvéből szívogat. Az egyik legfőbb tápforrása az állati ürülék. Rendkívül szapora rovar. Egyetlen pártól akár félmillió utód is származhat egy hónap alatt. A megtermékenyített nőstény lerakja petéit, s egy nap alatt kikelnek a lárvák, (a lárvát nyűnek vagy csontkukacnak is nevezzük), majd bebázódnak. Az imágó legfeljebb 10 nap alatt kifejlődik, s kibújik a bábból. A nőstény akár 3 napos korában képes petéket rakni. Házi lúd Baromfi. Tollazata általában fehér, de létezik szürke vagy tarka változata is. Úszóhártyás lábainak és csónakszerű testének köszönhetően jól alkalmazkodik a vízi életmódhoz. A töméssel hizlalt lába általában mást már nem fogyaszt. A természetes szaporodási ciklus az év első két hónapjában megkezdődik. Egy alkalommal általában 5-6 tojást rak, melyekből közel egy hónap eltelte után kelnek ki a kislibák. Húsáért, májáért, tollazatáért tenyésztik. A hasznosítás szerint megkülönböztetünk húsludakat, pecsenyeludakat, toll-ludakat stb. Ló Páratlan ujjú patás, fejlett izomzatú állat. Nagyon sok tenyésztett fajtája létezik, ezért testméretük, formájuk, színük igen változatos. Ménesnek nevezzük a nagyobb lócsoportot, melyekben alá-fölérendeltségi viszony van a tagok között. Az 1-4 éves nem herélt hím ló neve csikó, a 4 évesnél idősebb hímet csődörnek vagy ménnek nevezzük. A legfeljebb 4 éves nőstény ló a kancacsikó, a 4 évesnél idősebb a kanca. Kizárólag növényi táplálékot fogyaszt. Szeret fűféléket legelészni, szénát és szalmát rágcsálni. A tenyésztett lovak legfontosabb tápláléka az abrak, amely tartalmazhat pl. rozst, húslisztet vagy zabot. A nőstény vemhessége napig, tehát közel egy évig tart. Általában egyetlen utódot ellik.

6 Házi macska A házi macskának napjainkra nagyon sok fajtája alakult ki, ismerünk szőr nélküli, hosszú szőrű és rövid szőrű fajtákat. A test nagyságában, a mancs formájában és a farok felépítésében is lehetnek különbségek. A faroknak igen jelentős szerepe van a test kormányzásában, egyensúlyozásában. Hallása és látása kiváló. Még az egerek egymás közötti halk kommunikációját is képes meghallani. Térlátása és színlátása egyaránt jól fejlett. Behúzható karmai segítik a megkapaszkodásban, zsákmányszerzésben, harcban. Remekül fut, kiválóan ugrik. Mindig talpra esik. Ezt úgy éri el, hogy esés közben testével megcsavarodik, s a megfelelő irányba (a talaj felé) fordul. Ezt önigazító reflexnek nevezzük. A házi koszton vagy macskatápon élő házi kedvenc is vadászik néha, pl. egerekre, kisebb madarakra, esetleg patkányokra. Zsákmányát hosszasan figyeli, a földre lapul, majd megtámadja áldozatát. Mivel ragadozó, a húsféléket, húskészítményeket kedveli leginkább, de kis mennyiségben növényi táplálékra is szüksége van. Tavasszal és ősszel van szaporodási időszaka. Ilyenkor a kandúr és a nőstény is hallatja jellegzetes hangját. A nőstény bő két hónapig vemhes, majd világra hozza 3-5 kölykét. Házi sertés Párosujjú patás, elsősorban húsáért tenyésztett haszonállat. A kölyök sertést malacnak, a hímet kannak, a nőstényt kocának nevezzük. Szaglása kiváló. Állandóan növő metszőfogakkal rendelkezik, az alsó és felső szemfogai agyarrá nőhetnek, zápfogai gumósak. Mindenevő. Szinte bármilyen zöldséget, gyümölcsöt, ételmaradékot megeszik, de mivel általában az a cél, hogy minél előbb elérje a vágósúlyt, eledelét fehérjedús táppal keverik. Búgásnak nevezzük a disznók ivarzását. Egy alomból 6-12 malac születik. Nemcsak a húsért, hanem a disznóbőrért is tenyésztik, amelyet pl. a bőripar hasznosít, szőrét pedig ecsetkészítésre használják. Házi nyúl Haszonállatként és házi kedvencként egyaránt tartják. A baknyúl (vagyis a hím) valamivel nagyobb termetű a nősténynél. Négy metszőfoga van, fogait rendszeresen koptatja, nehogy túlnőjenek. Többnyire ugrálva halad előre. Kizárólag növényi eledellel táplálkozik. Kedvenc csemegéje a sárgarépa, kedveli a káposztaféléket, a gyenge füveket, a búzát, az árpát és a szénát. Az anyanyúl kb. 1 hónap vemhesség után 7-10 kölyköt (nyúlfit) hoz a világra.

7 Vándorpatkány Ez a rágcsáló különösen kedveli az emberlakta területeket. Szívesen beköltözik szennyvízcsatornákba, mezőgazdasági épületekbe és szemétlerakó helyekre. Barna vagy norvég patkánynak is nevezik. Szőrzete jól védi a nedvességtől és a hidegtől. Mellső lábaival képes megfogni a táplálékot. Hallása és szaglása igen jól fejlett. Kiválóan úszik. A vándorpatkányok több nemzedék egyedei által alkotott nagycsaládokban élnek, amelyet egy rangidős példány ural. A nagycsalád tagjai között szigorú aláfölérendeltségi viszony van. Mindig a rangidős patkány foglalja el a táplálékforráshoz legközelebb eső területet. Leginkább éjszaka indul táplálékkereső útjára. Mindenevő. Szívesen fogyaszt magvakat, többek közt gabonát; emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket; s ha alkalma adódik rá, képes akár baromfikat is elejteni. A nőstény általában egy föld alatti üreget bélel ki különféle anyagokkal. Egy évben akár ötször is képes utódokat elleni, egy alkalommal akár 11-et. Számos emberre is veszélyes betegséget terjeszt, pl. iszaplázat, vérzéses lázat, s harapás útján tetanuszt. Pulyka Nagy termetű baromfi. Feje csupasz, a csőr tövében bőrlebeny látható, amely a hímek esetében különösen feltűnő. A mellkason lévő úgynevezett tollecset a kakasnál a földig is leérhet. A hím példány vastag sarkantyúkat visel. Lefelé ívelő, erős, vaskos csőre segítségével könnyen felszedegeti a talajon lévő magvakat és a kemény növényi részeket. Amikor eljön a dürgés ideje, a kakas legyezőszerűen szétterjeszti farktollait, így igyekszik elnyerni a tojó tetszését. Földre épített fészkébe fajtától függően évente tojást rak a tojó. Elsősorban húsáért és tolláért tartják. Szarvasmarha Nagy testű, kérődző, patás állat. Húsáért és tejéért tenyésztik. Homlokát tülkös szarv fedi, amely a homlokcsont nyúlványa. A szarvon a bőr vastagon elszarusodott, ezt a képződményt nevezzük tülöknek. Az állat az ujjhegyén jár. Zápfogai redős felületűek, jellegzetes növényevő fogak. A tehén évente egy alkalommal ellik, általában egy, ritkán két borjat hoz a világra. Bőréből ipari és ruházati cikkeket, tülkéből dísztárgyakat, faggyújából szappant és kenőanyagokat készítenek, csontjából enyvet nyernek ki, trágyája pedig szinte nélkülözhetetlen a mezőgazdaság számára.

8 Közönséges vakond Régies nevén vakondok. A föld alatt éli életét. Amikor a talajfelszín közelében turkál, fölkupacolja a földet, így jön létre a vakondtúrás. Szinte mindenféle élőhelyet kedvel, kivéve a köves területeket. Sötét járataiban nincs szüksége látásra, kiváló tapintása segíti a tájékozódásban. Ásás közben hátsó mancsaival a járat falának támaszkodik, s közben a mellső lábain található erős karmok segítségével ás. Hosszúkás orra jelentős szerepet játszik a zsákmány felkutatásában. Ragadozó. Elsősorban gilisztákkal, rovarlárvákkal és csigákkal táplálkozik. Portyázásai során az útjába kerülő falatokat elfogyasztja. A nőstény 1 hónapnyi vemhesség után hozza világra 2-7 kölykét. Mivel járataival megbolygatja a talaj élővilágát, mezőgazdasági szempontból kártékonynak tekinthető.

Vadászat, vadgazdálkodás II.

Vadászat, vadgazdálkodás II. Vadászat, vadgazdálkodás II. Természetvédelmi mérnök szak levelező tagozat, III. évfolyam 2007/08 tanév 2. félév Apróvadfajok: emlősök Vadászható (szept. 1 dec. 31). Mezei nyúl Hazánkban a nagy, összefüggő

Részletesebben

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása A megtelepedés okai Városi vadgazdálkodás IV. előadás: A városi területeken előforduló fajok Alkalmazkodás az emberi civilizáció egyébként zavaró, káros körülményeihez Az urbanizálódás szelekciós tényező

Részletesebben

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont MINDKETTŐ EGYIK SEM KAÁN KÁROLY XXIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont 1. feladat.. NÉGYFÉLE VÁLASZTÁS

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

- Magyarország. Rend: Veneroidea. Bursaphelenchus xylophilus - Az első rész tartalmából. A második rész tartalmából. A harmadik rész tartalmából

- Magyarország. Rend: Veneroidea. Bursaphelenchus xylophilus - Az első rész tartalmából. A második rész tartalmából. A harmadik rész tartalmából Invázi ziós állatok - Magyarország Az első rész tartalmából Rovarok az erdőben Bursaphelenchus xylophilus - fenyőfon fonálféreg A második rész tartalmából Rovarok az erdőn kívül A harmadik rész tartalmából

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. - Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 7. Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele www.biomonitoring.komszol.hu

Részletesebben

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ. Általános észrevételek, juh- és kecsketartás SZENT ISTVÁN EGYETEM Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar SEGÉDLET A KÖZFOGLALKOZTATÁSI PROGRAMOKHOZ KAPCSOLÓDÓ ÁLLATTARTÁSHOZ ÉS ÁLLATITERMÉK- FELDOLGOZÁSHOZ Általános észrevételek, juh- és kecsketartás

Részletesebben

AZ 5. ÉVFOLYAMOS TERMÉSZETISMERET TANTÁRGY TANMENETJAVASLATA

AZ 5. ÉVFOLYAMOS TERMÉSZETISMERET TANTÁRGY TANMENETJAVASLATA AZ 5. ÉVFOLYAMOS TERMÉSZETISMERET TANTÁRGY TANMENETJAVASLATA Az 5. évfolyamos természetismeret témakörei a tankönyvben Évi óraszám: 72 (heti 2) 5. évfolyam Témakör Leckék száma Élet a kertben 11 Anyagok

Részletesebben

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava

MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava MÁRCIUS BÖJTMÁS HAVA TAVASZELŐ KIKELET HAVA - bölénytor (fák) hava A hónap régi magyar (katolikus) neve Böjtmás hava. Ez az elnevezés arra utal, hogy március a böjt második hónapja. A nagyböjt java többnyire

Részletesebben

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai

KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai KÖLCSÖNÖS MEGFELELTETÉS 2013. évi új előírásai JFGK 16.: BORJAK VÉDELME A követelmények célja: Az állattartót terheli a felelősség azért, hogy a borjak tartási körülményei minden szempontból megfeleljenek

Részletesebben

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei Farkas Róbert SZIE ÁOTK Parazitológiai és Állattani Tanszék, 1078 Budapest, István u. 2. Farkas.Robert@aotk.szie.hu Az utóbbi

Részletesebben

Társas madarak, azaz csapatban élnek. A párok az elsô évben csak jegyesek, azután lépnek házasságra. Életük végéig hûségesek egymáshoz.

Társas madarak, azaz csapatban élnek. A párok az elsô évben csak jegyesek, azután lépnek házasságra. Életük végéig hûségesek egymáshoz. Kedves Gyerekek! A megújult Csipogó rovatban mostantól Csicseri és Csicsóka, a két fiatal csóka fog benneteket kaluzolni. Ezentúl a testvérem és én kísérünk Téged a Csipogó világában. Azért kaptam a Csicseri

Részletesebben

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Tartalom Német juhászkutya...1 Teste...3 Feje...3 Marmagassága...4 Testtömege...4 Szőrzete...4 Színei...4 Alomszáma...4 Várható élettartama...5 Vérmérséklete...5 Jelleme...5

Részletesebben

Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskola TERMÉSZETISMERET TANMENET 5. OSZTÁLY. Készítette: Kampitsné Gaál Lívia

Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskola TERMÉSZETISMERET TANMENET 5. OSZTÁLY. Készítette: Kampitsné Gaál Lívia Dr. Nagy László EGYMI Beszédjavító Általános Iskola TERMÉSZETISMERET TANMENET 5. OSZTÁLY Készítette: Kampitsné Gaál Lívia Óra Tananyag Felépítés, működés Fogalmak Folyamatok, A képességfejlesztés jellemzői:

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

1. feladat: Állattartás, háziállatok

1. feladat: Állattartás, háziállatok 1 12/1.oldal 1. feladat: Állattartás, háziállatok Melyik háziállatfajhoz kapcsolhatók az alábbi kifejezések? A szarvasmarhához, a juhhoz, esetleg a lóhoz? Csoportosítsátok őket a megadott ábra szerint!

Részletesebben

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802

Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:. Csapat neve:

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők;

TANMENETJAVASLAT. 1. témakör A növények és az állatok élete, életműködései. környezeti tényezők; Éves óraszám: 55,5 óra Heti óraszám: 1,5 óra TANMENETJAVASLAT A harmadik osztályos természetismeret témakörei az új leckék óraszámával: 1. témakör: A növények és az állatok élete, életműködése 9 óra 2.

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló. 1. a) Írjátok a képek alá az állatok nevét!

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló. 1. a) Írjátok a képek alá az állatok nevét! Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 1. a) Írjátok a képek alá az

Részletesebben

1 Elnevezésük 2 Elterjedésük 3 Megjelenésük 4 Életmódjuk 5 Szaporodásuk 6 Fajaik 7 A vérszívó szúnyogok elleni védekezési módok 8 Jegyzetek 9 Források

1 Elnevezésük 2 Elterjedésük 3 Megjelenésük 4 Életmódjuk 5 Szaporodásuk 6 Fajaik 7 A vérszívó szúnyogok elleni védekezési módok 8 Jegyzetek 9 Források Szúnyogfélék A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából (Szúnyog szócikkből átirányítva) Ugrás: navigáció, keresés Szúnyogfélék Anopheles cf. gambiae Ország: Törzs: Osztály: Öregrend: Rend: Alrend: Alrendág:

Részletesebben

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok

A vizek élővilága Letölthető segédanyagok A vizek élővilága Ez a téma a 6. osztályos természetismeret része. A Magyar Természettudományi Múzeumban a Sokszínű élet című kiállítás egyik fejezete éppen ezzel a témával foglalkozik. Több tankönyvkiadó

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3

TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK...1 1. BEVEZETÉS...2 2. IRODALMI ÁTTEKINTÉS...3 2.1 Természetes adottság, és tájhasználat... 3 2.1.1 Természetes adottság meghatározása... 3 2.1.2 Tájhasználat jellemzői

Részletesebben

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj

SZKA208_26. Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj SZKA208_26 Legfontosabb természeti kincsünk: a talaj tanulói LEGFONTOSABB TERMÉSZETI KINCSÜNK 8. évfolyam 289 26/1 A TALAJ ÖSSZETEVŐI A homok kis kőszemcsékből áll, melyek gömbölyded vagy sokszögű formát

Részletesebben

Tesztminta (válogatás az előző évek anyagaiból)

Tesztminta (válogatás az előző évek anyagaiból) Tesztminta (válogatás az előző évek anyagaiból) Madárfajismeret Énekesmadarak 1. Az alábbi csoportok közül melyik tartalmaz csak olyan fajokat, amelyeknél csupán tollazati bélyegek alapján az ivar meghatározható?

Részletesebben

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV.

4/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces szervezettan IV. 4/b tétel GERINCES SZERVEZETTAN IV. MADARAK Előfordulás A Földön közel 9000 madárfaj él. A civilizáció hatását sok faj nem tudta tolerálni, kipusztultak (pl. dodó, moa). Napjainkban elterjedésük egyenlőtlen.

Részletesebben

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek!

Előszó. Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! Előszó Kedves Kollégák, Szülők és Gyerekek! A Varázslatos környezetismeret 2. évfolyam című gyakorlófüzet játékos feladatokon keresztül segíti a tanulókat az állatok és azok élőhelyének megismerésében,

Részletesebben

FIZIKA A BIOLÓGIÁBAN HIDROSZTATIKA - HŐTAN. Hidrosztatika Fogalmak: hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, úszás (átlagsűrűség), felületi feszültség

FIZIKA A BIOLÓGIÁBAN HIDROSZTATIKA - HŐTAN. Hidrosztatika Fogalmak: hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, úszás (átlagsűrűség), felületi feszültség FIZIKA A BIOLÓGIÁBAN HIDROSZTATIKA - HŐTAN Hidrosztatika Fogalmak: hidrosztatikai nyomás, felhajtóerő, úszás (átlagsűrűség), felületi feszültség Lebegés: Süllyedés: Úszás: A bemerülési mélység a folyadék

Részletesebben

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány.

Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van. Tápanyaghiány. Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. Nem betegség, éhezik. Tápanyaghiánya van Tápanyaghiány Június hónapban fokozottan jelentkezik a tápanyaghiány. A fák és növények alultápláltsága házi kertben is előfordul. Tünetei a rövid hajtások, a kisméretű

Részletesebben

A Blanche du Massif Central juhfajta

A Blanche du Massif Central juhfajta A Blanche du Massif Central juhfajta 1 Története: A Blanche du Massif Central fajta eredete a Massif Central hegység déli részén elterülő nagy régióra vezethető vissza. Ezeket az anyajuhokat mindig is

Részletesebben

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ

BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ BIOLÓGIA TANTÁRGYI VERSENY 2013. MEGYEI DÖNTŐ 2 Kedves Versenyző! Szeretettel köszöntünk a 2012/2013. tanév biológia tantárgyi versenyének megyei döntőjén! Gratulálunk az iskolai fordulón elért eredményedhez,

Részletesebben

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme Élőhelyvédelem Gyepek védelme A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

Részletesebben

Az anorexia kifejezést először az ókorban használták, eredetileg hiányzó vágyat jelentett,

Az anorexia kifejezést először az ókorban használták, eredetileg hiányzó vágyat jelentett, Az anorexia kifejezést először az ókorban használták, eredetileg hiányzó vágyat jelentett, később már csak kizárólag az étvágy hiányát jelentette. Kialakulásának magyarázatában kezdetben vallásos elképzelések

Részletesebben

Egy terület, két világrekord. Írta: Hírszerkesztő 2009. február 06. péntek, 07:45

Egy terület, két világrekord. Írta: Hírszerkesztő 2009. február 06. péntek, 07:45 Aki a Nyírerdő Zrt. Guthi Erdészetének telephelyét megilletődöttség nélkül végig tudja járni, az igencsak elvetemült aszfaltkoptató lehet! Merthogy van itt istálló, tucatnyi gyönyörű, sárga gidránnal és

Részletesebben

Egy előre, két kettőre

Egy előre, két kettőre Baka Judit Egy előre, két kettőre Magyar népi játékok 2. rész Erdélyi Tankönyvtanács, 2010 Válogatás a szerző Ki játszik ilyent? című könyvéből (folytatás előző számunkból) A szerző engedélyével Szerkesztette:

Részletesebben

Nemek harca. avagy a függôcinegék viharos élete KÖZELKÉP

Nemek harca. avagy a függôcinegék viharos élete KÖZELKÉP ng_040_053_cinege 2007.11.08 10:42 Page 40 Nemek harca avagy a függôcinegék viharos élete ÍRTA SZENTIRMAI ISTVÁN FÉNYKÉPEZTE DARÓCZI CSABA VÍZPARTOK KÖZELÉBEN JÁRVA bizonyára sokan láttak már a füzek vagy

Részletesebben

A karrier galamb. MGKSZ Bíráló tanfolyam2011 - Szakdolgozat. Szabó Gábor

A karrier galamb. MGKSZ Bíráló tanfolyam2011 - Szakdolgozat. Szabó Gábor A karrier galamb MGKSZ Bíráló tanfolyam2011 - Szakdolgozat Szabó Gábor Tartalomjegyzék Bevezetés......2 Eredete.. 2 A karrier galamb helyzete, ahogy én látom....2 Tapasztalataim....3 Bírálata.....4 Mellékletek..

Részletesebben

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.)

Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Szőlő és alma növényvédelmi előrejelzés (2016. június 16.) Nagykőrös-Cegléd-Monor-Kecel-Lőrinci térségére Kiadva: 2016.06.16. 12:00-kor. Érvényes: 2016.06.23-ig. Várható frissítés: 2016.06.23. 12:00-kor.

Részletesebben

A Dévaványa Város Képviselő-testületének 2012.03.29.-ei ülésére. Beszámoló a Szociális Földprogram működéséről

A Dévaványa Város Képviselő-testületének 2012.03.29.-ei ülésére. Beszámoló a Szociális Földprogram működéséről E L Ő T E R J E S Z T É S A Dévaványa Város Képviselő-testületének 2012.03.29.-ei ülésére. Beszámoló a Szociális Földprogram működéséről Tisztelt Képviselő-testület! Dévaványa Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat!

KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat! KIÁLLÍTÁSVEZETÔ GYEREKEKNEK! Kövesd a madarat! Kövesd a madarat! A mûvészek szeretik a madarakat, mûveikben szívesen idézik elénk ôket. Csicsergésük felcsendül a zenemûvekben, színes tollazatukkal, változatos

Részletesebben

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL

2016.05.02. A GASZTRONÓMIA JELENTŐSÉGE GASZTRONÓMIA AZ ELSŐ KÖNYVEK A GASZTRONÓMIÁRÓL - és vacsorára mit kapunk? - ez az idős hölgy cukorbeteg! - ha kérhetném, valami száraz hús legyen inkább, a Bakonyit már ismerjük. - van a csoportban két vegetariánus! - sertéshúst ne, mert mohamedánok.

Részletesebben

HR Tm2, IR TSWV, IR M

HR Tm2, IR TSWV, IR M HR Tm2, IR TSWV, IR M Folytonnövő, csüngő, kúp alakú, szép fehér, édes, nagy bogyójú hibrid. A termés tömege 120-140g. Szedéséretten fehér, teljesen beérve piros. Növekedési erélye nagy, ízközei aránylag

Részletesebben

A világ kecskeállománya

A világ kecskeállománya KECSKETENYÉSZTÉS A világ kecskeállománya millió (db) 800 700 600 500 400 300 200 100 0 730 680 560 620 450 1980 1990 1995 2000 2005 Évek India (120), Kína (100), Pakisztán (40) Nigéria (26), Etiópia (18)

Részletesebben

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 Az alábbi idézet Nagy Tamás: AZ ALASZKAI MALAMUT címû könyvébõl való. Az idézet a szerzõ külön engedélyével lett megjelenítve. Az itt látható szöveg szerzõi jogvédelem

Részletesebben

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez

Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Állatvédelmi útmutató az állatok kábításához és leöléséhez Kábítás 1. Cél 1.1.Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 6. -a kimondja, hogy az állatoknak tilos indokolatlan

Részletesebben

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria

Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria SZOLNOK VÁROSI ÓVODÁK EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZOLGÁLAT ÉS PEDAGÓGIAI-SZAKMAI SZOLGÁLTATÓ INTÉZMÉNY Az innováció címe: Barátom a természet Készítette: Kis Judit Kovács Istvánné Nagy Árpádné Ollé Valéria Az

Részletesebben

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit

A talaj és védelme. Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához. Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj és védelme Óravázlatok életünk alapjainak feltárásához, 10-14 évesek tanításához Készítette: Vásárhelyi Judit A talaj nagyon fontos természeti erőforrása az emberiségnek, és a nemzeteknek is. Bosznia

Részletesebben

Csirke betegségek és problémák

Csirke betegségek és problémák Csirke betegségek és problémák A baromfi leggyakoribb betegségei A házityúk legtöbb betegségét tartási és takarmányozási hibák idézik elő. Természetesen vannak öröklött hajlamok bizonyos betegségekre és

Részletesebben

A vaddisznó elterjedése

A vaddisznó elterjedése A vaddisznó elterjedése Számos (25+) alfaj Méret, színezet és nagyság (tömeg) alapján Általában 120-150 kg nagyság, de 200-300 kg-os is előfordul Eurázsiai-elterjedés Észak- és Dél-Amerikába betelepítették

Részletesebben

Az öröklődés legfontosabb alapfogalmai Genotípus X környezet interakció. A környezet meghatározó. Genetika & szelekció a vadgazdálkodásban

Az öröklődés legfontosabb alapfogalmai Genotípus X környezet interakció. A környezet meghatározó. Genetika & szelekció a vadgazdálkodásban a vadgazdálkodásban A genetika a vadászok számára misztikus Német tradiciók az agancs nagysága genetikailag determinált a gyenge egyedek selejtezésével az agancs javítható Selejtezés = válogatás = válogató

Részletesebben

SIROKI ZOLTÁN ALAPÍTVÁNY IDŐSZAKI KIADVÁNYA 7. SZÁM 2013 JÚLIUS-SZEPTEMBER. A Siroki díj (vándorserleg) eddigi tulajdonosai

SIROKI ZOLTÁN ALAPÍTVÁNY IDŐSZAKI KIADVÁNYA 7. SZÁM 2013 JÚLIUS-SZEPTEMBER. A Siroki díj (vándorserleg) eddigi tulajdonosai A Siroki díj (vándorserleg) eddigi tulajdonosai SIROKI ZOLTÁN ALAPÍTVÁNY IDŐSZAKI KIADVÁNYA l993 Péter Géza l994 Ballagó Emánuel l995 Virágh Dezső l996 Laskay Sándor l997 Vas Sándor l998 Tóth Sándor 200l

Részletesebben

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 3. MÓDSZERTANI LEVÉL A TETVESSÉG ELLENI VÉDEKEZÉSRŐL

ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 3. MÓDSZERTANI LEVÉL A TETVESSÉG ELLENI VÉDEKEZÉSRŐL ORSZÁGOS EPIDEMIOLÓGIAI KÖZPONT 3. MÓDSZERTANI LEVÉL A TETVESSÉG ELLENI VÉDEKEZÉSRŐL 1. melléklet A fejtetű és a fejtetvesség elleni védekezés gyermekközösségekben A fejtetvesség leggyakrabban a különböző

Részletesebben

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít?

2. k ö p ü l ( S ) zurbol(d) zürböl(d) Mit csinál az ember, ha a tejfölből vajat készít? 1. t e j e s k u k o r i c a ( S ) g y e n g e t e n g e r i ( D ) g y e n g e m á l é ( D ) Mi a neve annak a még nem érett kukoricának, amit nyáron le szoktak szedni, hogy csövestől megfőzzék vízben?

Részletesebben

ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI, ÁLLATJÓLÉTI KÖVETELMÉNYEK Állatjólét

ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI, ÁLLATJÓLÉTI KÖVETELMÉNYEK Állatjólét Az FVM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet megbízásából készült ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI, ÁLLATJÓLÉTI KÖVETELMÉNYEK Állatjólét Szerző: Dr. Buri Antal Lektorok: Dr. Péter Katalin Dr. Hanzséros

Részletesebben

NAGYKÁLLÓI ERDEI ISKOLA VADON TANÖSVÉNY

NAGYKÁLLÓI ERDEI ISKOLA VADON TANÖSVÉNY NAGYKÁLLÓI ERDEI ISKOLA VADON TANÖSVÉNY Az erdő fohásza Vándor, ki elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet! Én vagyok a tűzhelyed melege hideg téli éjszakákon, én vagyok tornácod barátságos fedele, melynek

Részletesebben

web: www.bakonyerdo.hu email: termeszethaza@bakonyerdo.hu cím: 8315 Gyenesdiás, Dornyai u. 4. tel.: + 36 30/ 239 9894; + 36 30/ 239 4279 + 36 30/ 216

web: www.bakonyerdo.hu email: termeszethaza@bakonyerdo.hu cím: 8315 Gyenesdiás, Dornyai u. 4. tel.: + 36 30/ 239 9894; + 36 30/ 239 4279 + 36 30/ 216 Gyenesdiás 2016 Téli túra Vizes élőhelyek napja előadás, vetélkedő, interaktív programok Téli Álom előadás téli álmot alvó állatainkról, interaktív programok A Keszthelyi-hegység kialakulása, földtani

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség.

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség. ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ 01 A TALAJ ELŐKÉSZÍTÉSE A TALAJNAK A KÖVETKEZŐ FELTÉTELEKNEK KELL MEGFELELNIE: > a talajvíz szintje 2 méternél mélyebben legyen, > 6 m mélységig ne legyen sziklatömb,

Részletesebben

Vörös róka (Vulpes vulpes)

Vörös róka (Vulpes vulpes) Vörös róka (Vulpes vulpes) Felismerés jegyei: Legismertebb, legelterjedtebb ragadozónk. Testméretekben ivari dimorfizmus mutatható ki, a kan tömeg 13-14 %-kal nagyobb a szukáénál. Testén a vöröses szín

Részletesebben

Zalakomár község Önkormányzat képviselő - testületének 6/2010. (IV. 28.) r e n d e l e t e az állattartás szabályairól

Zalakomár község Önkormányzat képviselő - testületének 6/2010. (IV. 28.) r e n d e l e t e az állattartás szabályairól Zalakomár község Önkormányzat képviselő testületének 6/2010. (IV. 28.) r e n d e l e t e az állattartás szabályairól Zalakomár község Önkormányzatának Képviselőtestülete élve a Magyar Köztársaság Alkotmánya

Részletesebben

ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN

ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA ÁLLATÁLLOMÁNY ALAKULÁSA A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓBAN 2005. augusztus 1. 2300/8/2005. GYŐR 2005. október Készült a KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGÁN,

Részletesebben

1. melléklet a 2/2010. (VI. 30.) VM rendelethez 1. Az R. 2. számú melléklete I. fejezetének 1. pontja helyébe a következő szöveg lép:

1. melléklet a 2/2010. (VI. 30.) VM rendelethez 1. Az R. 2. számú melléklete I. fejezetének 1. pontja helyébe a következő szöveg lép: 1. melléklet a 2/2010. (VI. 30.) VM rendelethez 1. Az R. 2. számú melléklete I. fejezetének 1. pontja helyébe a következő szöveg lép: [Nemkívánatos anyagok, vegyületek termékek 1. Arzén (*), (**) a) Takarmány-alapanyagok,

Részletesebben

Készítsünk madármegfigyelési naplót!

Készítsünk madármegfigyelési naplót! CSORMÍVES Készítsünk madármegfigyelési naplót! 1. Vegyünk egy sima iskolai füzetet, vagy egy keményebb táblás jegyzetfüzetet. 2. Írjuk bele nevünket és címünket, vagy telefonszámunkat, hogy ha esetleg

Részletesebben

Szemölcs ellen mi a megoldás?

Szemölcs ellen mi a megoldás? Szemölcs ellen mi a megoldás? Szemölcs ellen mi a megoldás? Egyéb elnevezései: papilla verruca, papilla, verruca, wart, plantar wart, népies neve: tyúksegg. A szemölcs kialakulásának okai A szemölcsök

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Feng shui A belsõ harmónia megteremtése feng shuival A kínaiak évezredek óta a feng shui alapelvei szerint építik és rendezik be házaikat és maguk az építõmesterek is e szabályokat követik. hirdetés Ma

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL MEZŐGAZDASÁGI TERMELÉS 2005 BUDAPEST, 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Készült a KSH Mezőgazdasági és környezetstatisztikai főosztályán Főosztályvezető: Dr. Laczka Éva Főosztályvezető-helyettes:

Részletesebben

Módszertani megjegyzések

Módszertani megjegyzések Módszertani megjegyzések Gazdaság: mezőgazdasági tevékenységet folytató, technikailag és gazdaságilag különálló termelőegység, amely legalább 1500 m 2 termőterületet (szántó, konyhakert, gyümölcsös, szőlő,

Részletesebben

FELADATLAPOK BIOLÓGIA

FELADATLAPOK BIOLÓGIA FELADATLAPOK BIOLÓGIA 7. évfolyam Patonainé Tóth Gyöngyi SZÍNTESTEK VIZSGÁLATA 01 1/2! T BALESETVÉDELEM, BETARTANDÓ SZABÁLYOK, AJÁNLÁSOK A kísérlet során használt eszközökkel rendeltetésszerűen dolgozz!

Részletesebben

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-4-1284/2002 számú előírás. Héjas mogyoró. Standard for hazelnuts in shell

MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV. Codex Alimentarius Hungaricus. 1-4-1284/2002 számú előírás. Héjas mogyoró. Standard for hazelnuts in shell MAGYAR ÉLELMISZERKÖNYV Codex Alimentarius Hungaricus 1-4-1284/2002 számú előírás Héjas mogyoró Standard for hazelnuts in shell Ezen előírás a Bizottság 1284/2002/EK rendeletének átvételével készült. This

Részletesebben

Ökrök takarmányozása

Ökrök takarmányozása Ökrök takarmányozása Pisztácia, mogyoró Főbb jellemzőik: Alacsony zsír, ásványi anyag és rosttartalom Fehérjéjük (2-3%) nagyrészt NPN anyagokból áll Kevés keményítőt, vagy cukrot tartalmaznak Száraz, hűvös

Részletesebben

"Madarak és Fák Napja" XXII. Országos Tanulmányi Verseny Országos döntő 2015.

Madarak és Fák Napja XXII. Országos Tanulmányi Verseny Országos döntő 2015. "Madarak és Fák Napja" XXII. Országos Tanulmányi Verseny Országos döntő 2015. Jelige, csapat: Elérhető pontszám: 125 pont Elért pontszám: Helyezés: I. feladat: 10 pont/ Madárhangok Minden helyes megoldás

Részletesebben

egy nagy nyaklevest, mert az üveg drága dolog volt az ötvenes évek közepén. Azt is kezdtem megtanulni, hogy nem mindegy, milyen irányba tartod a

egy nagy nyaklevest, mert az üveg drága dolog volt az ötvenes évek közepén. Azt is kezdtem megtanulni, hogy nem mindegy, milyen irányba tartod a A FEGYVERHORDOZÓ Ahogy gyerekkoromban a világra csodálkoztam, a szép lányokon, szerelmen kívül igazán a puska érdekelt. Három-négy éves koromban, amikor a marcali korházban sérvvel operáltak, látogatni

Részletesebben

MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ

MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ A MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ 12 PONTJA 1. Ismerjük meg a gazdaságunkban és környékén elôforduló madarak és más állatok életmódját, szokásait, igényeit! 2. Vegyszerek használata helyett segítsük a természetes

Részletesebben

Növény- és állattani ismeretek 7.

Növény- és állattani ismeretek 7. Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr Udvardy Péter Növény- és állattani ismeretek 7. NÁI7 modul Gazdasági állatok tenyésztése 2 (sertés, juh, baromfi) SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Takarmányozás hatása a húsminőségre elsősorban genetikailag determinált (nőivarú és idősebb állatok testszöveteibe

Részletesebben

Újudvar község Önkormányzata Képviselő-testületének 12 /1992. számú Rendelet az állattartás szabályairól és az állati hulladék kezeléséről 1

Újudvar község Önkormányzata Képviselő-testületének 12 /1992. számú Rendelet az állattartás szabályairól és az állati hulladék kezeléséről 1 Újudvar község Önkormányzata Képviselő-testületének 12 /1992. számú Rendelet az állattartás szabályairól és az állati hulladék kezeléséről 1 1.. /1/ Újudvar Község közigazgatási területén állatot tartani

Részletesebben

Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha

Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha Minden virágnak más a vízigénye, minden lakásnak más a hőmérséklete, fényviszonya Kisebb cserépbe hamarabb kiszárad a föld, a nagy cserépbe, ha száraz a föd teteje az alsó rész vizes lehet- fapálcikával

Részletesebben

Komplex Természetismeret Verseny

Komplex Természetismeret Verseny BORONKAY GYÖRGY MŰSZAKI KÖZÉPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Komplex Természetismeret Verseny 3. forduló Csapat neve: Csapat iskolája: Az alábbi feladatlapon kérnénk feltüntetni a csapat nevét és iskoláját! A kinyomtatott

Részletesebben

Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei:

Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei: Muflon (Ovis gmelini musimon) Felismerés jegyei: A hímjét kosnak, a nstényét második éves korától az els bárányozásig jerkének, ezután anyajuhnak hívjuk. A szaporulat kosbárány, vagy jerkebárány. Testszíne

Részletesebben

HALÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés

HALÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA. Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés HALÁSZ SZAKMAISMERTETŐ INFORMÁCIÓS MAPPA Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program (HEFOP) 1.2 intézkedés Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése HALÁSZ Feladatok és tevékenységek A halak világának

Részletesebben

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest. Rókavár a Guggerhegy oldalában

Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest. Rókavár a Guggerhegy oldalában Harasztiné Bata Zsuzsa, ny. óvodapedagógus Budapest Rókavár a Guggerhegy oldalában Igazán hosszú volt a tél és sok öröme volt Bencének és Somának a szánkózásban, hógolyózásban, hóember építésben. Nagymama

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Tökéletes választás. táplálkozás szempontjából érzékeny kutyák számára.

Tökéletes választás. táplálkozás szempontjából érzékeny kutyák számára. Tökéletes választás táplálkozás szempontjából érzékeny kutyák számára. prémium szárazeledel mindenféle termetű és korú kutyának. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. egyedülálló a táplálkozás szempontjából

Részletesebben

Az orsócsigák paradicsoma: Törökország

Az orsócsigák paradicsoma: Törökország Az orsócsigák paradicsoma: Törökország Páll-Gergely Barna A Sümela (görögül Sumelas) nevű kolostor messze földön híres, történelmi jelentőségű hely. Itt 15 orsócsigafaj él együtt, így e tekintetben a kolostor

Részletesebben

59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet

59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet 1. oldal 59/2008. (IV. 29.) FVM rendelet vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni védelméhez szükséges cselekvési program részletes szabályairól, valamint az adatszolgáltatás és nyilvántartás

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0317 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: Állatte//30/Ism/Rok A kódrészletek jelentése: Állattenyésztő szakképesítés-csoportban, a célzott, 30- as szintű

Részletesebben

Életközösségek, rendszertan

Életközösségek, rendszertan 7.osztály, biológia heti 2 óra, 74 órára. Életözössége, rendszertan Cél A tananyag tudásrendszeréne felhasználásával a tanuló atív tevéenyedtetése során fejleszteni a ulcsompetenciához tartozó észségeet,

Részletesebben

2003. február A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 2. szám

2003. február A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 2. szám 2003. február A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Játszótereinek lapja III.évf. 2. szám Kalendárium ebruár - Böjtelő, Télutó hava A február igazi téli hónap, de azért a vége felé mind több jel mutat arra,

Részletesebben

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland

Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Az én kisenciklopédiám Zöldségek Roland Ta r t a l o m Borsó.... 6 Hagyma..... 8 Fokhagyma....10 Spenót....12 Saláta......14 Retek.. 16 Tök... 18 Uborka...20 Káposzta.....22 Karalábé....24 4 Ta r t a l

Részletesebben

www.primigi.com export@primigi.com IMAC S.p.A. - ITALY

www.primigi.com export@primigi.com IMAC S.p.A. - ITALY I.P. gyermek lábát mérje meg a Primigi, egy különleges kaland lépésről lépésre egy különleges kaland lépésről lépésre www.primigi.com export@primigi.com IMAC S.p.A. - ITALY A PRIMIGI Passo dopo passo (Lépésről

Részletesebben

Komposztálás a közfoglalkoztatásban

Komposztálás a közfoglalkoztatásban Komposztálás a közfoglalkoztatásban Az önkormányzatok különleges komposztálási technológiával bővíthetik közfoglalkoztatási programjaikat. A Compastor által kínált lehetőség értékteremtő, költséghatékony

Részletesebben

Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen.

Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen. trnd Projektmenetrend Foresto nyakörv: Akár 8 hónapon át tartó védelem a kullancsok és bolhák ellen. trnd Projekt Projektblog: www.trnd.hu/foresto trnd kapcsolattartód: suzanne@trnd.hu Teszteljük kutyánkkal

Részletesebben

Egészség-ábécé. Kalendárium. Zöld mozaik. Tudod-e? Mese. Információk. - A láb és a lábbelik. - A Rákellenes Világnap. - Az uhu

Egészség-ábécé. Kalendárium. Zöld mozaik. Tudod-e? Mese. Információk. - A láb és a lábbelik. - A Rákellenes Világnap. - Az uhu 2008. november A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszótereinek lapja VIII. évf. 11 szám Kalendárium - A Rákellenes Világnap Zöld mozaik - Az uhu Mese - Hová tűnt a sün? Egészség-ábécé - A láb és a lábbelik

Részletesebben

Főbb jellemzőik. Főbb csoportok

Főbb jellemzőik. Főbb csoportok Újszájú állatok Szerk.: Vizkievicz András A földtörténeti óidő kezdetén a kambrium időszakban több mint 500 millió évvel ezelőtt éltek azok az ősi férgek, melyeknél szétvált az ősszájú és az újszájú állatok

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 /

xkir Tesztintézmény Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 / xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Mezőgazdaság..SZAKMACSOPORT Agrártechnikus..SZAKMA OKJ SZÁMA: 54 621 02 0010 54 02 1 / Feladatok, ismeretek, készségek ÉRVÉNYES: 2008. szeptember 1 tõl 2 / Feladatok,

Részletesebben

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK Áramütés A kerecsensólyom gyakran ül fel a villanyoszlopokra. A kereszttartóra történő beülés

VESZÉLYEZTETŐ TÉNYEZŐK Áramütés A kerecsensólyom gyakran ül fel a villanyoszlopokra. A kereszttartóra történő beülés A kerecsensólyom az egyetlen olyan ragadozómadarunk, amely fontos szerepet játszik a magyarság hitvilágában (Emese álma). Az eurázsiai sztyeppzóna karakterfaja, amelynek Kárpát-medencei populációja az

Részletesebben

Állatvédelmi útmutató az állatok kiirtásához

Állatvédelmi útmutató az állatok kiirtásához Állatvédelmi útmutató az állatok kiirtásához I. Állatleölési cselekvési terv Az állatokat a leölés és a kapcsolódó műveletek során meg kell kímélni minden elkerülhető fájdalomtól, szorongástól vagy szenvedéstől.

Részletesebben

A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA

A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA VITORLÁSKIKÖTŐK A BALATON KÖRÜL 2016 BALATONI HAJÓZÁSI ZRT. Ha Balaton, akkor Hajózás! BAHART KIKÖTŐ LÁNCA, ILLETVE TÚRAHELYEI BAHART vitorláskikötők Balatonalmádi

Részletesebben

AKRIL DESIGN PONYVAVÁLASZTÉK

AKRIL DESIGN PONYVAVÁLASZTÉK AKRIL DESIGN PONYVAVÁLASZTÉK A napellenző megrendelésekor az egyik legfontosabb szempont a megfelelő színű ponyva kiválasztása. A hatalmas felületű textília szinte öltözteti az épületet, meghatározza a

Részletesebben