Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Élőhelyvédelem. Gyepek védelme"

Átírás

1 Élőhelyvédelem Gyepek védelme

2 A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

3 Az őserdők átalakításának folyamata

4 A magyarországi füves élőhelyek rendszere Nedves rétek Láprétek Mocsárrétek Üde és nedves magaskórósok Üde rétek Sovány gyepek Száraz gyepek Löszgyepek Homoki gyepek Lejtőgyepek (lejtősztyeppek, pusztafüves lejtők) Sziklagyepek Sziki növényzet Félszáraz gyepek

5 Év A művelési ágak arányának alakulása az összes területből Szántó Gyümölcsös, kert, szőlő 1000 hektár Gyepek védelme Rét, legelő Év Százalék ,4 2,3 21, ,1 3,5 17, ,3 4,1 15, ,2 5,9 13, ,7 6,2 12, ,4 3 16,4

6 A gyepek tradicionális hasznosítása Extenzív legeltetés

7 A gyepek tradicionális hasznosítása Extenzív kaszálás

8 Gyepek veszélyeztető tényezői A gyepeket általánosan veszélyeztető tényezők természetes veszélyforrások antropogén veszélyforrások cserjésedés, erdősülés (szukcesszió) intenzív gyepgazdálkodás gyepek feltörése gyepek beerdősítése

9 Gyepek veszélyeztető tényezői természetes veszélyforrások cserjésedés, erdősülés (szukcesszió) Okok: A korábbi művelési módok megváltozása, megszűnése, illetve háttérbe szorulása. Értékelés természetvédelmi szempontból: A folyamat megítélése mindig egyedi elbírálást követel!

10 Cél: Minél nagyobb hozam elérése Gyepek védelme Gyepek veszélyeztető tényezői antropogén veszélyforrások intenzív gyepgazdálkodás Módszerek: felülvetés, fokozott trágyázás, gyakori kaszálás, a talaj mechanikai bolygatásával járó módszerek (pl. gyepek felújítása), intenzív legeltetés. Értékelés természetvédelmi szempontból: A gyepek fajkészletének elszegényedése, gyomosodás, ritka és érzékeny fajok visszaszorulása, eltűnése.

11 Gyepek veszélyeztető tényezői Antropogén veszélyforrások Gyepek feltörése Cél: A gyep művelésiágból szántó művelésiágba történő átállás. Módszerek: a gyepek feltörése Értékelés természetvédelmi szempontból: A gyepi életközösségek teljes megsemmisülése.

12 Gyepek veszélyeztető tényezői Antropogén veszélyforrások Gyepek beerdősítése Cél: A gyep művelésiágból erdő művelésiágba történő átállás. Módszerek: a terület valamilyen módszerrel történő talajelőkészítését követően erdősítés. Értékelés természetvédelmi szempontból: A gyepi életközösségek teljes vagy részleges megsemmisülése.

13 Egyes gyeptípusok speciális veszélyeztető tényezői Szikla- és lejtőgyepek Honvédelmi hasznosítás (gyakorló- és lőterek) Hatásuk: A terület degradációja a túlzott mechanikai igénybevétel miatt Értékelés természetvédelmi szempontból: A katonai tevékenységek megítélése kettős! Sok természetvédelmi szempontból értékes terület a fennmaradását a katonai hasznosításnak köszönheti! (Homokgyepeket is érinti!)

14 Egyes gyeptípusok speciális veszélyeztető tényezői Szikla- és lejtőgyepek Siklóernyőzés Hatásuk: A kiindulási pontként szolgáló magaslat degradálódása.

15 Egyes gyeptípusok speciális veszélyeztető tényezői Homoki- és sziki gyepek Intenzív libalegeltetés Hatásuk: A gyepterületek drasztikus degradációja. A libák a növényzetet tövig rágják, a trágyájuk szinte mindent kiéget.

16 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) Hazánk területének 16,4%-a gyep. Ezek többségének fenntartásához az aktív természetvédelmi kezelés részeként végzett hagyományos gazdálkodás folytatására van szükség, modern módszerekkel. Régi paraszti gazdálkodás sajátosságai: A kaszálás az emberi, ill. az állati munkaerőn alapult Lassú, lépésről lépésre haladó kaszálás Mozaikosság

17 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A természetvédelmi szempontú kaszálás napjainkban: A gyepek természetközeli hasznosítása ma már nem képzelhető el munkagépek nélkül. Ennek megfelelően a természetvédelmi szempont érvényesítése a kaszálás idejének helyes megválasztásával, a megfelelő munkagépek kiválasztásával valósítható meg. Ha nem természetvédelmi vagyonkezelés alatt álló területről van szó, akkor az ökonómiai szempontok figyelembevételétől sem lehet eltekinteni.

18 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) Kaszálás idejének helyes megválasztása: A fűben fészkelő madárfajok fiókáinak kirepülési ideje (időjárástól és tájegységtől erősen befolyásolt!) Ebből a szempontból június vége-július a legoptimálisabb. Egyéb állatfajok jelenlétének figyelembevétele. Védett és ritka növényfajok virágzásának és magszórásának figyelembevétele.

19 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A túl késői kaszálás az ökonómiai hátrányok mellett természetvédelmi szempontból sem ajánlott, mivel a júliusi-augusztusi szárazságban a fű már nem tud úgy sarjadni őszig, hogy az őszi-téli búvóhelyet, illetve avas állománya tavaszi fészkelő helyet jelentsen a következő évben itt költő fajoknak.

20 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A megfelelő munkagép megválasztása: Rotációs kaszák (a kaszálást forgó kések végzik) Dobkasza, korongos vagy tárcsás kasza,

21 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A megfelelő munkagép megválasztása: Vágókéses kaszák (a kaszálást alternáló kések végzik) Duplakéses kasza

22 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A kaszák összehasonlító értékelése: Természetvédelmi szempontból a duplakéses kasza a kedvezőbb, mivel ebben az esetben a fű csak egyszer találkozik a késekkel, míg a rotációs technológiánál a kaszák forgó mozgása örvényeket kelt, melynek hatására a levágott fű egy része visszahullik a kaszára, ezzel megnő az állatok sérülésének esélye is. Duplakéses Dobkasza Korongkasza

23 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) MIKRODOMBORZATRA ÉS AZ ÉLŐVILÁGRA GYAKOROLT HATÁS Duplakéses: A két legmagasabb ponton feltámaszkodik, áthidal. A tarlót kisebb súlya és a technológia miatt nem lapítja szét, azon csúszik. Korong kasza: A két legmagasabb ponton feltámaszkodik, áthidal, nem lapítja szét a tarlót annyira, mint a dobkasza. Dobkasza: Forogva csúszik, nehéz, emiatt szétlapító hatással van a tarlóra, földre és élőlényre egyaránt Duplakéses Dobkasza Korongkasza

24 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A megfelelő munkamenet megválasztása: Kiszorító kaszálási mód: Ezt a módszert leginkább a madarak, kétéltűek és az apróvad védelmére dolgozták ki. A kiszorító kaszálásnak az a lényege, hogy a traktorok középről kifelé történő haladásának folytán az állatok végig lábon álló növényzetben rejtőzködve tudnak kaszálatlan részek felé haladni, így folyamatosan van lehetőségük menekülni a lekaszált részek közötti pár méteres sávon.

25 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A megfelelő munkamenet megválasztása: Kiszorító kaszálási mód Gyepek védelme

26 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása A különböző fajták legelési szokásai és az élőhelyre gyakorolt hatásai jelentősen eltérhetnek egymástól. Ebből kifolyólag egy adott gyepterület legeltetésére mindig a legmegfelelőbb fajt, ill. fajtát kell kiválasztani.

27 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (juh) A juhok a talajhoz közel rágnak, és a rövid, lágyfüvű legelőket kedvelik. A magasabb fűvel borított területeket lehetőség szerint elkerülik, így mozaikos legelő alakul ki. Fásszárú növényt csak minimális mennyiségben fogyasztanak, így azok esetenként elszaporodhatnak. Felhagyott legelők helyreállítására nem alkalmasak.

28 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (juh) A patások közül a juhok fejtik ki a legkisebb taposási nyomást a talajra. A nedves gyepek legeltetésére nem alkalmasak a májmételyre való érzékenységük miatt.

29 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (szarvasmarha) A szarvasmarha a magasabb, erősebb növényzetet is szívesen fogyasztja, a rövidfüvű élőhelyeket nem tudja hasznosítani. Legelés közben egyenletesen oszlik el a legelőn. Üdébb, nedvesebb gyepek legeltetésére is alkalmas, és képes a cserjés területek megnyitására is. Jelentős a taposása, így laza talajon könnyen eróziót okoz.

30 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (bivaly) Nehezen kezelhető jószágok. Természetvédelmi szempontból elsősorban a nedves, vizes élőhelyek fenntartásában van jelentősége.

31 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (ló) A lovak nagyon szelektíven legelnek. Hajlamosak egyes területek túllegelésére, míg más területek szinte érintetlenül hagyására. A lovak legeltetése jellemzően gyomosodást eredményez. Lovakkal csak nagy kiterjedésű, komplex élőhelyeket, ill. botanikai értékekben szegény gyepeket érdemes legeltetni. A cserjés területek felnyitására alkalmasak, így legelők helyreállításában hasznosak lehetnek.

32 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (kecske) Igen agresszíven legelő, nehezen kezelhető állat. Jellemzően nem kívánatos a legelőkön a jelenléte, de fásszárú növények terjedésének megakadályozására, ill. cserjés területek megnyitására kitűnően alkalmas. A fűfélék bőséges jelenléte esetében is jelentős mennyiségű fásszárút fogyaszt.

33 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (liba) Az alacsonyfüvű legelőt kedveli, nagy tömegben a legelőt teljesen tönkreteheti. Természetvédelmi szempontból jellemzően nem kívánatos a legelőn.

34 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása Ha a legelő szerkezete, ill. az elérni kívánt cél megkívánja, akkor több fajból, ill. fajtából álló legelőközösség is kialakítható. A természetvédelmi kezelés céljából történő legeltetésre általában az ősi háziállatfajtákat alkalmazzák, mely egyben génmegőrző szerepet is jelent.

35 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (égetés) Alapvetően egy meglehetősen drasztikus beavatkozás, mely kontrollált körülmények között, kezelési módszerként is használható. Száraz gyepek esetében a ritkán előforduló, gyorsan átfutó avartüzek elősegítik a felhalmozódott szerves anyag eltávolítását. Elősegíti a kisebb, nyílt foltok fennmaradását, gátolja a szukcessziót. A túl gyakori égetés mindenképpen a terület leromlásához, gyomosodásához és az értékes fajok jelentős részének visszaszorulásához vezet. Égetni nagy területeket nem célszerű. Ha nagy területen szükséges ez a kezelés, akkor évekig elnyújtva, mozaikosan kell alkalmazni.

36 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A magyarországi klimatikus és termőhelyi adottságok mellett a füves élőhelyek döntő többsége az emberi használat nélkül jelentős változásnak indul, rajta a szukcessziós folyamatok az adott termőhelyen jellemző zárótársulás (általában erdő) felé mutatnak. Azokon a gyepterületeken, melyeken ez a folyamat megkezdődött, és a cél a gyep megőrzése, ott aktív beavatkozásra, cserjeirtásos élőhelyrekonstrukció elvégzésre van szükség.

37 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A cserjeirtásos élőhely-rekonstrukció megkezdése előtt mindenképpen szükséges néhány fontos kérdés tisztázása: Érdemes-e egyáltalán elkezdeni a beavatkozásokat? Mely állapotot szeretnénk elérni a helyreállítással? Milyen beavatkozások szükségesek? Lesz-e lehetősége a gyepi fajok természetes visszatelepülésére vagy mesterségesen kell megoldani? Lesz-e lehetőség az időről időre szükségessé váló beavatkozások elvégzésére?

38 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Érdemes-e egyáltalán elkezdeni a beavatkozásokat? Abban az esetben, ha a szóban forgó területen a cserjésedési folyamat előrehaladott, a cserjés záródott, a gyepi fajok a cserjés alól már kiszorultak, továbbá a cserjés közvetlen környezetében sem fordul elő olyan gyep ahonnan megfelelő mennyiségű és minőségű propagulum juthatna a rekonstruálandó területre, akkor a cserje irtásnak nem érdemes nekikezdeni. Ezekben az esetekben jellemzően már egy viszonylag vastag talajréteg kialakult, a gyepi vegetáció már csak nyomokban lelhető fel, így a cserjés kiirtását követően jelentős gyomosodással kéne számolni. Az ilyen élőhelyeken csak nagy energiákkal és a területre mesterségesen kijuttatott szaporítóanyaggal lehet belátható időn belül sikeres a beavatkozás.

39 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Érdemes-e egyáltalán elkezdeni a beavatkozásokat? Érdemes mérlegelni, hogy megéri-e egyáltalán belekezdeni. Lehet, hogy jobb hagyni a természetes folyamatok érvényesülését, hiszen így is létrejöhet értékes élőhely!!!

40 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Mely állapot az amelyet el szeretnénk érni a helyreállítással? Tisztában kell lenni azzal, hogy mely állapotot szeretnénk visszaállítani az adott területen, ill. azzal, hogy lehetséges-e ez egyáltalán. Ennek eldöntésére elengedhetetlen a terület tájtörténeténk ismerete. A legfontosabb információ, hogy a területeket hogyan hasznosították!

41 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Milyen beavatkozások szükségesek? A tájtörténeti ismeretek jellemzően irányadók a szükséges kezelések meghatározásához. Annak ismeretében, hogy egykor milyen módon hasznosították a gyepet meg lehet határozni azt az aktív beavatkozási módot, mellyel a kívánt állapot elérhető, vagy legalább megközelíthető. Nem csak az egykori gazdálkodási mód a fontos, hanem annak időbeli alakulása és a korábbi egyéb igénybevételek is. Természetesen az ideális az egykori hasznosítás visszaállítása lenne, de erre csak ritkán nyílik lehetőség, így leggyakrabban csak a régi hasznosítás hatását van lehetőség utánozni.

42 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Lesz-e lehetősége a gyepi fajok természetes visszatelepülésére vagy mesterségesen kell megoldani? Alapvető kérdés, hogy a regenerálódó gyep kap-e természetes úton propagulumot, vagy azoknak a területre jutását mesterségesen kell megoldani. Valójában azt kell vizsgálni, hogy a rekonstruálni kívánt területen hogyan alakulnak a szomszédossági viszonyok. Ha a propagulumot mesterségesen kell a területre juttatni, akkor egyrészt annak beszerzéséről is gondoskodni kell (lehetőleg környékbeli gyepekből), másrészt figyelembe kell venni a fajok magszórását és egyéb szaporodásbiológiai sajátosságaikat.

43 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Lesz-e lehetőség az időről időre szükségessé váló beavatkozások elvégzésére? Abban az esetben ha csak élőhely-rekonstrukcióról van szó és az ideális területhasználat újbóli elkezdésére nincs lehetőség, akkor számolni kell azzal is, hogy a területen továbbra is dolgozik a szukcesszió, így időről időre élőhely-fenntartási beavatkozásokra lesz szükség. (Pl.: tisztító kaszálás stb.)

44 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A cserjeirtásos élőhely-rekonstrukció megvalósításának technikai lehetőségei. A területet borító cserjék fajának, korának és a terület méretének függvénye (az anyagi lehetőségeken túl). Nagyobb területek cserjementesítése elsősorban szárzúzók alkalmazásával valósítható meg. A szárzúzó a cserjék, esetleg kisebb fák vastagabb törzsének zúzására csak korlátozottan alkalmas.

45 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A cserjeirtásos élőhely-rekonstrukció megvalósításának technikai lehetőségei. Kisebb területeken, vastagabb törzsek esetében motorfűrészes cserjeirtás is sikerrel alkalmazható. Az elvégzett cserjeirtást követően gyakran évekig vissza kell járni a területre leverni a tuskó- és gyökérsarjakat. Ez történhet kéziszerszámokkal vagy motoros kaszával (a megfelelő vágófejjel!!) A sarjak képződése a tuskók vegyszeres kezelésével csökkenthető. Vegyszer alkalmazása esetén körültekintően kell eljárni, általában a vágásfelület ecsettel történő kenése megfelelő eljárás.

46 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A cserjeirtásos élőhely-rekonstrukció megvalósításának technikai lehetőségei. A cserjeirtás sarkalatos kérdése, hogy mi történik a kitermelt cserjékkel. Általában az alábbi lehetőségek közül lehet választani: A levágott cserjék helyszínen történő összegyűjtése A levágott cserjék elégetése A levágott cserjék aprítékolása A levágott cserjék elszállítása

47 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A levágott cserjék helyszínen történő összegyűjtése Jellemzően nem szerencsés, mivel egy meglehetősen nagy alapterületű halom keletkezik, mely alatt a gyep kipusztul.

48 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A levágott cserjék elégetése A nagymennyiségű faanyag egy helyben történő égetése az égetés helyszínén a növényzet, ill. a talajfauna teljes pusztulását okozhatja. Csak akkor érdemes az égetést alkalmazni ha van a közelben olyan roncs terület melyen nem okoz jelentős kárt!

49 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A levágott cserjék aprítékolása Csak akkor jó megoldás, ha az apríték nem a gyepbe kerül, mivel ez olyan tápanyag többletet jelentene, mely a gyep kedvezőtlen irányú átalakulását eredményezné.

50 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A levágott cserjék elszállítása Meglehetősen költséges megoldás, viszont ez kíméli legjobban a területet.

51 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A cserjeirtásos élőhely-rekonstrukció megvalósításának technikai lehetőségei. A munkagépekkel végzett munka-fázisokat mindig csak megfelelő talajviszonyok mellett szabad végezni. Ez száraz gyepek esetében nyári szárazság vagy téli fagy lehet, míg nedves gyepek esetében általában csak a téli fagyok jöhetnek számításba.

52 Füves élőhelyek helyreállítása (visszagyepesítéses gyeprekonstrukció) Az eljárás lényege, hogy korábban szántóként használt területeken a művelés felhagyását követően újból a területre jellemző gyepet hoznak létre. Ebben az esetben a propagulumok területre juttatása csak mesterséges módon képzelhető el. Optimális esetben a szaporítóanyag a környékbeli gyepekből, aratással nyerhető. A visszagyepesítendő területeken talajelőkészítés szükséges, majd a magok elvetése (pl. műtrágya szóróval). A szükséges vetőmagkeverék arányai a termőhelyi adottságok függvénye.

53 Füves élőhelyek helyreállítása (visszagyepesítéses gyeprekonstrukció) A vetést az adott gyeptípus esetében megállapított ideális időben kell elvégezni. (Csapadék és hőmérsékletviszonyok figyelembevételével stb.) A vetést követően jelentős gyomosodásra lehet számítani, mely ellen a gyomok virágzásakor elvégzett tisztítókaszálás hatékony megoldás.

54 Füves élőhelyek helyreállítása (fásított, erdősített területeken végzett gyeprekonstrukció) Elsősorban a kopárfásítás és a homoki gyepek helyén létrehozott faállományok esetében. Jellemző, hogy ezek az állományok szélsőséges, erózióra hajlamos termőhelyeken állnak. Ebből kifolyólag, gyakran csak a fokozatos, egyszerre kis területen zajló rekonstrukció képzelhető el. Ezekben a szélsőséges termőhelyeken álló állományokban gyakran megfigyelhető a faállomány kiritkulása, kisebb-nagyobb csoportokban a fák pusztulása. Ezekben a foltokban gyakran megjelennek a gyepi fajok is. Ezek a foltok a rekonstrukció kiindulópontjai lehetnek, melyek fokozatos tágításával elérhető a gyepterület növelése.

55 Füves élőhelyek helyreállítása (fásított, erdősített területeken végzett gyeprekonstrukció) A szélsőséges termőhelyi adottságok fokozott óvatosságra intenek! A meredek oldalakon a gépekkel való mozgás csak korlátozottan lehetséges. Középhegységi körülmények között, az egykori kopárfásított területeken nem lehet cél a nagyterületű gyepek kialakítása, mivel így a termőréteg újbóli lepusztulásának veszélye fennáll. Ilyen termőhelyeken a cél egy mozaikos élőhely kialakítása. (bokorerdők, lejtőgyepek)

56 Ajánlott irodalom Gyepek védelme

57 Ajánlott irodalom Gyepek védelme

58 Ajánlott irodalom Gyepek védelme

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása

A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása A mészkőbányászat által roncsolt táj erdősítése az erdőmérnök kihívása Készítette: Ádám Dénes Okl. erdőmérnök Igazságügyi szakértő www.erdoszakerto.hu Tartalom Helyszín Domborzat Termőhely Erdőállomány

Részletesebben

Az özönnövények visszaszorításának helye a természetvédelmi területkezelés rendszerében

Az özönnövények visszaszorításának helye a természetvédelmi területkezelés rendszerében Az özönnövények visszaszorításának helye a természetvédelmi területkezelés rendszerében Fenntartható tájhasznosítás a Peszér-adacsi réteken Dr. Vadász Csaba Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Miről lesz

Részletesebben

5/2008. (II. 19.) KvVM rendelet. a Bél-kő természetvédelmi terület létesítéséről

5/2008. (II. 19.) KvVM rendelet. a Bél-kő természetvédelmi terület létesítéséről 5/2008. (II. 19.) KvVM rendelet a Bél-kő természetvédelmi terület létesítéséről A természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény 24. (1) bekezdés a) pontjában, valamint 85. b) pontjában kapott felhatalmazás

Részletesebben

Bércesné Mocskonyi Zsófia A NAGYKŐRÖSI PUSZTAI TÖLGYESEK TÖRTÉNETÉNEK TÉRINFORMATIKAI ELEMZÉSE

Bércesné Mocskonyi Zsófia A NAGYKŐRÖSI PUSZTAI TÖLGYESEK TÖRTÉNETÉNEK TÉRINFORMATIKAI ELEMZÉSE Bércesné Mocskonyi Zsófia A NAGYKŐRÖSI PUSZTAI TÖLGYESEK TÖRTÉNETÉNEK TÉRINFORMATIKAI ELEMZÉSE A vizsgálat céljai A nagykőrösi homoki erdőssztyepp-tölgyesek múltbeli tájhasználatának térinformatikai feldolgozása.

Részletesebben

VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ, VALAMINT AZ AGRÁRKÖRNYEZET-GAZDÁLKODÁSI ÖVEZETEKBEN

VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ, VALAMINT AZ AGRÁRKÖRNYEZET-GAZDÁLKODÁSI ÖVEZETEKBEN VIDÉKFEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A KEDVEZŐTLEN ADOTTSÁGÚ, VALAMINT AZ AGRÁRKÖRNYEZET-GAZDÁLKODÁSI ÖVEZETEKBEN Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség A TÁMOGATÁSOK ÁLTALÁNOS KERETE Figyelembe véve,

Részletesebben

1 KTT 140 7 68 2 EF 100 50 287 Erdősítés elegyfafajai: 3 GY 140 15 25 4 GY 100 15 11 2. vált. mód: Erdősítés célállománya:

1 KTT 140 7 68 2 EF 100 50 287 Erdősítés elegyfafajai: 3 GY 140 15 25 4 GY 100 15 11 2. vált. mód: Erdősítés célállománya: Helység: 8024 Felsőcsatár Tag: 24 Részlet: F Ügyszám: XVIII-G-001/11439/2010 Oldal: Gazdálkodó: 3202589 Grundmann József Részlet területe: 4,75 ha Erdészeti táj: Pinka-fennsík Elsődleges rendeltetés: Talajvédelmi

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI TÁMOGATÁSOK MAROS MEGYÉBEN

MEZŐGAZDASÁGI TÁMOGATÁSOK MAROS MEGYÉBEN A. NÖVÉNYTERMESZTÉS MEZŐGAZDASÁGI TÁMOGATÁSOK MAROS MEGYÉBEN 1. FÖLD ALAPU TAMOGATAS (SAPS) Igényelhető bármilyen típusú szántóföldre, gyepekre, gyümölcsösökre vagy szőlőültetvényekre. Feltétel az adott

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

Természetbarát gyepgazdálkodás. Útmutató gazdák részére

Természetbarát gyepgazdálkodás. Útmutató gazdák részére Természetbarát gyepgazdálkodás Útmutató gazdák részére 1 2 3 Milyen természeti értékek élnek a réteken? A szlovén-magyar határrégió gyepeinek élővilága egyedülállóan gazdag, bennük sok olyan növény- és

Részletesebben

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba

Erdőgazdálkodás. Dr. Varga Csaba Erdőgazdálkodás Dr. Varga Csaba Erdő fogalma a Föld felületének fás növényekkel borított része, nyitott és mégis természetes önszabályozással rendelkező ökoszisztéma, amelyben egymásra is tartós hatást

Részletesebben

A vizes élőhelyek szerepe délkiskunsági

A vizes élőhelyek szerepe délkiskunsági A vizes élőhelyek szerepe délkiskunsági mintaterületeken Varga Ádám Szabó Mária ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék V. Magyar Tájökológiai Konferencia, Sopron,

Részletesebben

A nyersbőr fogalma, szerkezete, topográfiája, kémiai felépítése, valamint minőségüket meghatározó tényezők jellemzése.

A nyersbőr fogalma, szerkezete, topográfiája, kémiai felépítése, valamint minőségüket meghatározó tényezők jellemzése. A tudomány, a technológia - ezt világosan és erősen akarom mondani - nem old meg minden problémát. De tudomány és technológia nélkül semmiféle problémát nem lehet megoldani. /Teller Ede/ A nyersbőr fogalma,

Részletesebben

A parlagfű Magyarországon

A parlagfű Magyarországon Előadás a Környezetvédelmi Világnap alkalmából Csongrád, 2012. június 5. A parlagfű Magyarországon Szerzők: Dr. Juhászné Halász Judit Exner Tamás Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület A parlagfű bemutatása

Részletesebben

Tájfutó eszközök. Tájfutó elméleti ismeretek. Síkrajz: A térképjelek csoportosítása. 1. foglalkozás. kék színnel (É-D vonal! is) (ember alkotta)

Tájfutó eszközök. Tájfutó elméleti ismeretek. Síkrajz: A térképjelek csoportosítása. 1. foglalkozás. kék színnel (É-D vonal! is) (ember alkotta) Tájfutó eszközök Tájfutó elméleti ismeretek. foglalkozás Tájfutó öltözék A térkép Méretarány :0000 azaz cm = 00 m :4000, :5000 Északi irány Alap szintköz 5 m Méreten felül ábrázolás Tereptárgyak eltolása

Részletesebben

VÁZLATOK. XXXVI. A mérsékelt éghajlati övezet A MÉRSÉKELT ÖVEZET

VÁZLATOK. XXXVI. A mérsékelt éghajlati övezet A MÉRSÉKELT ÖVEZET VÁZLATOK XXXVI. A mérsékelt éghajlati övezet A MÉRSÉKELT ÖVEZET Általános jellemzők: Négy, többé-kevésbé jól elkülöníthető évszak jellemzi Évi középhőmérséklet: 0-20 o C között mozog Évi közepes hőingása:

Részletesebben

ERDÉSZET EMLÉKEZTETŐ: Erdőművelés Erdőhasználat Erdőtervezés. Termőhely klíma hidrológiai viszonyok talaj kölcsönhatás az erdővel

ERDÉSZET EMLÉKEZTETŐ: Erdőművelés Erdőhasználat Erdőtervezés. Termőhely klíma hidrológiai viszonyok talaj kölcsönhatás az erdővel 1. Erdészet, erdőgazdálkodás 1.1 Története 1.2 Szervezetek, jog 2. Erdőgazdálkodás alapjai 2.1. Szakterületek, fogalmak 2.2. Termőhely, fafajok 2.3. Erdőtársulások 2.4. Erdődinamika 3.) Erdőgazdálkodás

Részletesebben

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve

A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve A Rádi Csekei-rét Helyi Jelentőségű Természetvédelmi Terület természetvédelmi kezelési terve fotó: Richard Wesley Nagy Gergő Gábor 1 Rottenhoffer István 2,3 2012. 1 Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti

Részletesebben

A hazai biodiverzitás védelem. Dr. Rodics Katalin Vidékfejlesztési Minisztérium

A hazai biodiverzitás védelem. Dr. Rodics Katalin Vidékfejlesztési Minisztérium A hazai biodiverzitás védelem új szempontjai Dr. Rodics Katalin Vidékfejlesztési Minisztérium 2010-s célok 2002. Johannesburg (110 államfő)-földi méretekben csökkenteni a biológiai sokféleség pusztulásának

Részletesebben

Özönnövények problémája a Duna-Ipoly NP Ig. területén 1. Elterjedési viszonyok

Özönnövények problémája a Duna-Ipoly NP Ig. területén 1. Elterjedési viszonyok Özönnövények nyek problémája és kezelése a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Natura 2000 területein Sipos Katalin (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) g) Özönnövények problémája a Duna-Ipoly NP Ig.

Részletesebben

Természetvédelmi célú vidékfejlesztési támogatások Natura 2000 területeken

Természetvédelmi célú vidékfejlesztési támogatások Natura 2000 területeken Természetvédelmi célú vidékfejlesztési támogatások Natura 2000 területeken Az élőhelyvédelmi irányelv és a LIFE program 20. évfordulója Budapest, 2012. május 17. Balczó Bertalan, VM Nemzeti Parki és Tájvédelmi

Részletesebben

Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés tematikus előíráscsoportjainak előírástáblázata

Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés tematikus előíráscsoportjainak előírástáblázata . számú melléklet grár-környezetgazdálkodási kifizetés előíráscsoportjainak előírástáblázata Tematikus előíráscsoport. Horizontális szántó földhasználati kategória támogatás előírásai támogatás. 2. 3.

Részletesebben

TAPASZTALATAI SZÁRAZ HOMOKI TERMŐHELYEKEN

TAPASZTALATAI SZÁRAZ HOMOKI TERMŐHELYEKEN GYÖKÉRFELT RFELTÁRÁSOK TAPASZTALATAI SZÁRAZ HOMOKI TERMŐHELYEKEN Csiha Imre Keserű Zsolt Kamandiné Végh Ágnes Rásó János Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi i Kísérleti K Állomás Homoki erdőssztyepp-tölgyesek

Részletesebben

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés)

Tervezet. az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről. (közigazgatási egyeztetés) KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1363/2007. Tervezet az Abaújkéri Aranyos-völgy természetvédelmi terület létesítéséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2007. július I. A döntési javaslat

Részletesebben

Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén LIFE+ Természet program

Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén LIFE+ Természet program Kiemelt jelentőségű természeti értékek megőrzése a Turjánvidék Natura 2000 terület déli részén LIFE+ Természet program Csóka Annamária projektvezető Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Szárazgyepek helyreállítása

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetgazdálkodási és az integrált gazdálkodási alprogram bemutatása.

Részletesebben

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese?

TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó homoki tölgyese? TETRA PAK VETÉLKEDŐ KÉRDÉSEK 1. forduló 1. Hol található a világ legnagyobb trópusi erdőterülete? a. A Kongó-medencében. b. Amazóniában. c. Pápua-Új Guineán. 2. Hol található hazánk és Európa egyik utolsó

Részletesebben

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info.

Igényeim: Oszlopos japán díszcseresznye / Prunus serrulata Amanogawa Igényeim Babérmeg Felhasználásom Betegségeim. lama@zoldvilag.info. Igényeim: Fény Napsütötte helyeket kedvelem, a félárnyékot is elviselem Víz Mezofita, azaz közepesen vízigényes viszonyok között érzem jól magam, ilyen körülmények között, és benapozott helyen teljes pompámat

Részletesebben

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P

1. Á L P P I Ó C 6. R A K A S Z 2. L Á K A S N Y A R A 7. Ö L T Ő S Ü V 3. K Ó S B A R E G E N I C 8. G Y A N E L E P 1. forduló 7 8. osztály Iskola neve: Csapattagok neve: Beküldési határidő: 2014. február 14. Hétvezér Általános Iskola A 2. fordulóba bejutott csapatok nevét honlapunkon nézhetik meg 03.04-től. Elérhető

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1342/2008. Tervezet a Megyaszói-tátorjános természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. szeptember

Részletesebben

NATURA 2000 GYEPTERÜLETEK ELŐÍRÁSOK ÉS TÁMOGATÁSOK

NATURA 2000 GYEPTERÜLETEK ELŐÍRÁSOK ÉS TÁMOGATÁSOK NATURA 2000 GYEPTERÜLETEK ELŐÍRÁSOK ÉS TÁMOGATÁSOK Magyar Madártani Egyesület Fülöp Gyula Kék vércse LIFE - gazdálkodói fórumok - 2007 Natura 2000 területek lehetnek: Farm-alapú támogatás (SPS) területe

Részletesebben

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK

Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Fenntartható kistelepülések KOMPOSZTÁLÁSI ALAPISMERETEK Táltoskert Biokertészet Életfa Környezetvédő Szövetség Csathó Tibor - 2014 Fenntarthatóság EU stratégiák A Földet unokáinktól kaptuk kölcsön! Körfolyamatok

Részletesebben

Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (X.28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól

Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (X.28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2011. (X.28.) önkormányzati rendelete az állattartás helyi szabályairól Lébény Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK Borsod-Abaúj-Zemplén MEGYÉBEN Barati Sándor (Zöld Akció Egyesület) Hudák Katalin (Miskolc Megyei Jogú város Polgármesteri Hivatala) Pannónia Szálló, 2014. febr.

Részletesebben

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK

TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK TERMÉSZTVÉDELMI ELVÁRÁSOK AZ ERDŐGAZDÁLKODÁSBAN - TERMÉSZETVÉDELMI SZAKMAPOLITIKAI KERETEK A természet mindennél és mindenkinél jobb vezető, ha tudjuk, hogyan kövessük. C. G. Jung Az előadás vázlata Természetvédelmi

Részletesebben

CSÚSZÁSMENTES LAPOK ÉS HAJLÍTOTT LÁBAZAT

CSÚSZÁSMENTES LAPOK ÉS HAJLÍTOTT LÁBAZAT IPARI BURKOLATOK AZ IPARI LÉTESÍTMÉNYEK TERVEZÉSEKOR FOKOZOTT FIGYELMET IGÉNYELNEK A VONATKOZÓ HATÁLYOS JOGSZABÁLYOK, VALAMINT A TERMÉSZETES HASZNÁLATBÓL ADÓDÓ MAGAS IGÉNYBEVÉTELNEK VALÓ MEGFELELÉS. AZ

Részletesebben

TERMÉSZET EMBER KÖRNYEZET

TERMÉSZET EMBER KÖRNYEZET JAVÍTÓKULCS 1. forduló 7 8. osztály 1. feladat Milyen fajneveket rejtenek az összekeveredett betűk? 1. LÁPI PÓC 6. SZARKA 2. ARANYSAKÁL 7. SÜVÖLTŐ 3. BARKÓSCINEGE 8. NAGY PELE 4. TENGELIC 9. LÉPRIGÓ 5.

Részletesebben

A bogyós gyümölcsök betegségei

A bogyós gyümölcsök betegségei A bogyós s gyümölcs lcsök betegségei gei (Kertész) 1 Szamóca nyálkagombás károsodása Kórokozó: Diachea leucopodia (Myx) Képek: internet 2 Szamóca mikoszferellás levélfoltossága Kórokozó: Mycosphaerella

Részletesebben

Beszámoló. A Tétényi fennsík helyi természetvédelmi területen Természetvédelmi Hatósági engedély keretében végzett munkálatokról

Beszámoló. A Tétényi fennsík helyi természetvédelmi területen Természetvédelmi Hatósági engedély keretében végzett munkálatokról Beszámoló A Tétényi fennsík helyi természetvédelmi területen Természetvédelmi Hatósági engedély keretében végzett munkálatokról Engedély szám: FPH061/445-6/2013. A végrehajtási időszak 2014. január 1.

Részletesebben

TERMÉSZETI POTENCIÁLOK ÁTALAKULÓ BIRTOKVISZONYOK

TERMÉSZETI POTENCIÁLOK ÁTALAKULÓ BIRTOKVISZONYOK TERMÉSZETI POTENCIÁLOK ÁTALAKULÓ BIRTOKVISZONYOK A tájgazdálkodás múltja, jelene és jövője egy hazai borvidék példáján Szerzők: Dr. Nyizsalovszki Rita, MTA-DE Földművelési és Területfejlesztési Kutatócsoport

Részletesebben

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves

Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves Leíró éghajlattan_2 Trewartha-féle éghajlat-osztályozás: Köppen-féle osztályozáson alapul nedvesség index: csapadék és az evapostranpiráció aránya teljes éves potenciális evapostranpiráció csapadék évszakos

Részletesebben

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015.

SZORTIMENT AJÁNLAT 2015. Kisker COMPO UNIVERZÁLIS VIRÁGTÁP COM TÁPOLDAT UNIVERZÁLIS 500ML 4 008 398 943 523 12 357 Ft 550 Ft Felhasználás: január - december, általános minden növény számára ideális tápanyagutánpótlást biztosít

Részletesebben

12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról

12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról 12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének az 1990. évi LXV. Tv. 16. (1) bekezdésének felhatalmazása alapján az állatok

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1719/2008. Tervezet a Villányi Templom-hegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. december

Részletesebben

2. Itató és porfürdő

2. Itató és porfürdő Gyakorlati madárvédelem a ház körül 2. Itató és porfürdő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2011. A legegyszerűbb itató a 40-60 cm átmérőjű műanyag virágalátét: - ez nem törik el könnyen

Részletesebben

Vámosmikola Község Önkormányzata Képviselőtestületének 23/2004.(VI.15.) rendelete az Állattartás szabályairól

Vámosmikola Község Önkormányzata Képviselőtestületének 23/2004.(VI.15.) rendelete az Állattartás szabályairól Vámosmikola Község Önkormányzata Képviselőtestületének 23/2004.(VI.15.) rendelete az Állattartás szabályairól Vámosmikola Község Önkormányzata Képviselőtestületének 23/2004.(VI.15.) rendelete az Állattartás

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK Mezőgazdasági alapismeretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 25. MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A TALAJ A TALAJ. TALAJPUSZTULÁS, TALAJSZENNYEZÉS A talaj szerepe: Talajdegradáció

A TALAJ A TALAJ. TALAJPUSZTULÁS, TALAJSZENNYEZÉS A talaj szerepe: Talajdegradáció A TALAJ A TALAJ a földkéreg legfelső, laza, termékeny takarója kőzetek + elhalt szerves maradékok mállási folyamatok legértékesebb rész: humusz jellemzők: szemcsézettség, pórusméret, vízfelvevő képesség,

Részletesebben

Vadontermő gyógynövények a hazai vegetációban

Vadontermő gyógynövények a hazai vegetációban Vadontermő gyógynövények a hazai vegetációban A társulás típusát meghatározza: Klíma-zóna (makroklíma) Európai lombhullató erdők *Ezen belül (mikroklíma): Edafikus tényezők Vízellátás Domborzati tényezők

Részletesebben

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában

A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A kálium jelentősége a vöröshagyma tápanyagellátásában A vöröshagyma a hazai és a nemzetközi piacokon is folyamatosan, egész évben igényelt zöldségfélénk. A fogyasztók ellátása részben friss áruval, de

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/86/2009. Tervezet a Bodrogszegi Várhegy természetvédelmi terület természetvédelmi kezelési tervéről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2009. május A

Részletesebben

ERDÉSZET EMLÉKEZTETŐ: Történet Tartamos erdőgazdálkodás Fenntartható fejlődés

ERDÉSZET EMLÉKEZTETŐ: Történet Tartamos erdőgazdálkodás Fenntartható fejlődés 1. Erdészet, erdőgazdálkodás 1.1 Története 1.2 Szervezetek, jog 2. Erdőgazdálkodás alapjai 2.1. Szakterületek, fogalmak 2.2. Termőhely, fafajok 2.3. Erdőtársulások 2.4. Erdődinamika 3.) Erdőgazdálkodás

Részletesebben

Összecsukható mini trambulin

Összecsukható mini trambulin CIKK SZÁM: 1254 Összecsukható mini trambulin JYFM38"-DIA96CM JYFM40"-DIA101.6CM JYFM48"-dia121.92CM JYFM48"-DIA121.92CM Kérjük olvassa el az alábbi használati utasítást, mert ez elengedhetetlen részét

Részletesebben

Élőhelyvédelem. Kutatások

Élőhelyvédelem. Kutatások Élőhelyvédelem Kutatások Célkitűzések A hazai természetközeli növényzet mai állapotának pontos megismerése, teljes körű felmérése, természetes növényzeti örökségünk tudományos értékelése. Az ország nagy

Részletesebben

Hogyan lehet megőrizni a nyári barnaságot?

Hogyan lehet megőrizni a nyári barnaságot? Őszi-téli bőrápolás Hogyan lehet megőrizni a nyári barnaságot? Évszakváltás idején mindig jobban oda kell figyelnünk bőrünkre, szépségápolási szokásainkra. A nyári barnaság megőrzésének több módja van:

Részletesebben

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 32/2012. (X.5.) Önkormányzati rendelete. az állatok tartásáról. / egységes szerkezetben /

Algyő Nagyközség Önkormányzat. Képviselő-testületének. 32/2012. (X.5.) Önkormányzati rendelete. az állatok tartásáról. / egységes szerkezetben / Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 32/2012. (X.5.) Önkormányzati rendelete az állatok tartásáról / egységes szerkezetben / Hatályos: 2012.10.01.-től Algyő Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás

KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás KOMPOSZTÁLJ UNK EGYÜT T! leírás Komposztálás Otthoni komposztálással a természetes lebomlási folyamatoknak köszönhetően jó minőségű humusz nyerhető a konyhai és a kerti zöldhulladékokból, amelyek ideális

Részletesebben

A szervesanyag-gazdálkodás jelentsége a mezgazdaságban

A szervesanyag-gazdálkodás jelentsége a mezgazdaságban A szervesanyag-gazdálkodás jelentsége a mezgazdaságban Az agrár környezetvédelemben rejl megújuló energiaforrások A biogáz a jöv egyik megújuló energiaforrása Mosonmagyaróvár, 2003. február 25. Dr. Schmidt

Részletesebben

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján!

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! 1. Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! Információtartalom vázlata: - Erdeifenyő jellemzése - Feketefenyő jellemzése

Részletesebben

Csapatépítő tréning ajánlatok

Csapatépítő tréning ajánlatok Csapatépítő tréning ajánlatok Céges rendezvények, csapatépítő tréningek alkalmával ma már elengedhetetlen fontosságúvá vált a megfelelő helyszín kiválasztása, amelyet nem csupán a könnyű megközelíthetőség

Részletesebben

ÚTON A FENNTARTHATÓ MEZŐGAZDASÁG FELÉ A talajtól a tányérunkig. Rodics Katalin

ÚTON A FENNTARTHATÓ MEZŐGAZDASÁG FELÉ A talajtól a tányérunkig. Rodics Katalin ÚTON A FENNTARTHATÓ MEZŐGAZDASÁG FELÉ A talajtól a tányérunkig Rodics Katalin Globális helyzetkép az ipari mezőgazdaság fenntarthatatlanságáról MEZŐGAZDASÁG, TERMÉSZET KAPCSOLATA A mezőgazdaság erősen

Részletesebben

A szélenergia alkalmazásának környezeti hatásai. Készítette: Pongó Veronika Témavezető: Dr. Kiss Ádám

A szélenergia alkalmazásának környezeti hatásai. Készítette: Pongó Veronika Témavezető: Dr. Kiss Ádám A szélenergia alkalmazásának környezeti hatásai Készítette: Pongó Veronika Témavezető: Dr. Kiss Ádám Tematika Dolgozat célja Szélenergia negatív hatásai Zajmérés Szélenergia pozitív hatásai Összefoglalás

Részletesebben

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4.

Ellenőrző kérdések 1. Tájfutó elméleti ismeretek. Ellenőrző kérdések 2. Ellenőrző kérdések 3. Ellenőrző kérdések 5. Ellenőrző kérdések 4. Ellenőrző kérdések. Hogy hívjuk a tájoló forgatható részét? Tájfutó elméleti ismeretek 3. foglalkozás Kelepce Szekerce X Szelence Ellenőrző kérdések. Mivel jelölik a vaddisznók dagonyázó-helyét? Ellenőrző

Részletesebben

Amire a munkához szüksége van:

Amire a munkához szüksége van: Amire a munkához szüksége van: Vastagbevonó Földdel érintkező épületrészeknek a talaj nedvességével, nem nyomó talajvízzel és feltorlódó szivárgóvízzel szembeni védelmére. Alkalmas: függőleges és vízszintes

Részletesebben

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu

Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. wwww.florapack.hu KÜLÖNLEGES CSEMEGESZŐLŐK: ŐK: Anita Bíró kék Carina Conegliáno (Adriána) Csausruzsovüj (Klára) Dabuki Diamant Dunavszka lazúr Emperor

Részletesebben

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos 54 543 02 0010 54 01 Bútoripari technikus Fa- és bútoripari technikus

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos 54 543 02 0010 54 01 Bútoripari technikus Fa- és bútoripari technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

{loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=28 image INDUFLOOR-IB2360. Műgyanta záró réteg betonra. {tab=termékleírás}

{loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=28 image INDUFLOOR-IB2360. Műgyanta záró réteg betonra. {tab=termékleírás} {loadposition ujakcio} {phocagallery view=category categoryid=13 imageid=68} {phocagallery view=category categoryid=25 imageid=136} {phocagallery view=category categoryid=28 image {phocagallery Vékonybevonat

Részletesebben

A minőség az igényeknek való megfelelést és nem az eleganciát

A minőség az igényeknek való megfelelést és nem az eleganciát A minőség az igényeknek való megfelelést és nem az eleganciát jelenti. Termékeinknek magas minőségi korlátot állítottunk. Biztosak vagyunk benne, hogy termékeink a legmagasabb igényeket, elvárásokat is

Részletesebben

A minőség az igényeknek való megfelelést és nem az eleganciát

A minőség az igényeknek való megfelelést és nem az eleganciát A minőség az igényeknek való megfelelést és nem az eleganciát jelenti. Termékeinknek magas minőségi korlátot állítottunk. Biztosak vagyunk benne, hogy termékeink a legmagasabb igényeket, elvárásokat is

Részletesebben

Gyengén agresszív oldatokkal kapcsolatban álló beton tárolók és cementanyagú felületek bevonása.

Gyengén agresszív oldatokkal kapcsolatban álló beton tárolók és cementanyagú felületek bevonása. Isamite Oldószeres bitumenes védőbevonat ALKALMAZÁSI TERÜLET Beton alaptestek szigetelése. Víztározók és fém felületek rozsdamentes festéke. A Plastimul vagy Plastisol 1-gyel kezelt felületek alapozása.

Részletesebben

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető

Tájékozódási futás és természetvédelem. Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Tájékozódási futás és természetvédelem Vajda Zoltán Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság biológus osztályvezető Miért van szükség védett területekre? Élőhelyek pusztulása Klímaváltozás Lecsapolás Beruházások

Részletesebben

Változások az ökológiai gazdálkodás támogatásában

Változások az ökológiai gazdálkodás támogatásában Változások az ökológiai gazdálkodás támogatásában Fátyolka lak Katica fészek Biocont Kft szívességéből Dr. Roszík Péter c. egyetemi docens, alelnök, Magyar Biokultúra Szövetség 2014.05.22. Székesfehérvár

Részletesebben

A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI 8. melléklet A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett nyilvános termőföld-haszonbérleti pályázat keretében benyújtott ajánlatok részét képező

Részletesebben

A talaj termékenységét gátló földtani tényezők

A talaj termékenységét gátló földtani tényezők A talaj termékenységét gátló földtani tényezők Kerék Barbara és Kuti László Magyar Földtani és Geofizikai Intézet Környezetföldtani osztály kerek.barbara@mfgi.hu környezetföldtan Budapest, 2012. november

Részletesebben

Kiemelt jelentőségű és különleges természetmegőrzési területnek jelölt területek

Kiemelt jelentőségű és különleges természetmegőrzési területnek jelölt területek 20 40'0"E 87 és különleges 88 EOTR 78. szelvény 89 HUBN22096 HUBN202 Tiszakeszi-morotva bővítése HUBN22096 Tiszaújvárosi ártéri erdők 77 79 HUBN202 67 68 69 20 40'0"E 50'0"E 19 0'0"E 19 10'0"E 46 30'0"N

Részletesebben

VICTORY Csótányirtó gél

VICTORY Csótányirtó gél VICTORY Csótányirtó gél Új generációs gél forma. Hatékonyabb védelem. Tulajdonságok A VICTORY Csótányirtó gél hasznosítja a Késleltetett hatású csalétek technológia előnyét. Ez az új tulajdonság biztosítja

Részletesebben

Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben

Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben Szalay István Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete

Részletesebben

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA

PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA A PÁLYÁZAT TARTALMI ÖSSZEFOGLALÁSA PÁLYÁZATI LAP -2012 AZ ISKOLA Neve: Kőrösi Csoma Sándor Általános Címe: 2120 Dunakeszi, Garas u. 26. Résztvevő diákok száma: körülbelül 500 diák Tervezésben résztvevő pedagógusok száma: 4 tanár Kapcsolattartó

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Talajvédelem-talajremediáció KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Az erózió elleni védekezés műszaki lehetőségei I. 82.lecke A vízerózió elleni műszaki

Részletesebben

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter

FÜLÖP. Elhelyezkedés. Földrajz, természeti adottságok. Történelem. Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter FÜLÖP Terület: 55,87 km 2 Lakosság: 1793 fő Polgármester: Hutóczki Péter Elérhetőség: Fülöp Község Önkormányzata 4266 Fülöp, Arany J. u. 19. Tel./Fax: 52/208-490 Fülöp község címere Elhelyezkedés Fülöp

Részletesebben

Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 7/2007. (VI. 25.) számú rendelete. Az állattartás helyi szabályairól

Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testületének. 7/2007. (VI. 25.) számú rendelete. Az állattartás helyi szabályairól Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testületének 7/2007. (VI. 25.) számú rendelete Az állattartás helyi szabályairól Lócs Községi Önkormányzat Képviselı-testülete az Alkotmány 44/A.. (2) bekezdése és a

Részletesebben

BEVEZETÉS. erdő. működésében összetételében a prognosztizált folyamatok.

BEVEZETÉS. erdő. működésében összetételében a prognosztizált folyamatok. SZIKI KOCSÁNYOS TÖLGY ÁLLOMÁNYOK TERMÉSZETKÖZELI FELÚJÍTÁSI KÍSÉRLETEI A KLÍMAVÁLTOZÁS HATÁSAI MELLETT Kamandiné Végh Á. Csiha I. Keserű Zs. Erdészeti Tudományos Intézet E-mail: erti@erti.hu Debrecen;

Részletesebben

CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról

CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról CSÖRÖG KÖZSÉG KÉPVISELİ-TESTÜLETÉNEK 12/2003.(VI.26.) számú rendelete az állatok tartásáról Csörög Község Képviselı-testülete az Önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. törvény 16..(1) bekezdésében kapott

Részletesebben

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése

Új gyep kialakítása. 1. A talaj elıkészítése Új gyep kialakítása 1. A talaj elıkészítése Mindenek elıtt tudnunk kell, hogy a talajokban sok millió gyommag arra vár, hogy mővelést követıen a talaj felszínére kerülve kikeljen. Ezért ne siessük el a

Részletesebben

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról

Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról Kunszentmiklós Város Önkormányzat Képviselőtestületének 32/2006. (XI. 30.) számú rendelete az állatok tartásáról Kihirdetve: 2006. november 30. Józan Judit jegyző Módosítva: Hatályos: 19/2009. (V.28.)

Részletesebben

41. ábra. Zárt erdőterületek a Duna-Tisza közén 1783-ban. Zárt és nyílt erdőterületek, ligetek, cserjések a Duna- Tisza közén 1783-ban.

41. ábra. Zárt erdőterületek a Duna-Tisza közén 1783-ban. Zárt és nyílt erdőterületek, ligetek, cserjések a Duna- Tisza közén 1783-ban. 41. ábra. Zárt erdőterületek a Duna-Tisza közén 1783-ban Zárt és nyílt erdőterületek, ligetek, cserjések a Duna- Tisza közén 1783-ban. 42. ábra. Kultúrtájak kiterjedése a Duna-Tisza közén a 18. és a 20.

Részletesebben

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék

A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK. Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék A BIOETANOL GYÁRTÁS MELLÉKTERMÉKEI MINT ALTERNATÍV FEHÉRJEFORRÁSOK Mézes Miklós Szent István Egyetem Takarmányozástani Tanszék MELLÉKTERMÉKEK FELHASZNÁLÁSÁNAK CÉLJA - Nagy mennyiségben és folyamatosan

Részletesebben

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TÁPANYAGGAZDÁLKODÁS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése 5. A szerves trágyák szerepe a tápanyag-gazdálkodásban 5.1. A szerves trágyák fő jellemzői

Részletesebben

borszőlők vörös fajták:

borszőlők vörös fajták: Flora-Pack Kertészet 2400 Dunaújváros Venyimi út 28. borszőlők fehér fajták: Bianca Chardonnay Cserszegi fűszeres Irsai Olivér Leányka Nemes olasz rizling Olasz rizling Ottonel muskotály Rizlingszilváni

Részletesebben

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 27/2012. (X.04.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE az állattartási hely kialakításáról

SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 27/2012. (X.04.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE az állattartási hely kialakításáról SZIGETSZENTMIKLÓS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 27/2012. (X.04.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE az állattartási hely kialakításáról Szigetszentmiklós Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az

Részletesebben

Szennyvíziszap + kommunális hulladék zöld energia. Komposztálás? Lerakás? Vagy netalán égetés?

Szennyvíziszap + kommunális hulladék zöld energia. Komposztálás? Lerakás? Vagy netalán égetés? Szennyvíziszap + kommunális hulladék zöld energia Komposztálás? Lerakás? Vagy netalán égetés? A fejlődés civilizáció mellékhatásai És mi ezeknek a hulladékoknak a beltartalma? Álláspontok a szennyvíziszap

Részletesebben

Egységes szerkezetbe foglalta: Valentovics Beáta jegyző Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2014. december 5.

Egységes szerkezetbe foglalta: Valentovics Beáta jegyző Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2014. december 5. Egységes szerkezetbe foglalta: Valentovics Beáta jegyző Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2014. december 5. Jászszentlászló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (IX.15) önkormányzati

Részletesebben

Bio Energy System Technics Europe Ltd

Bio Energy System Technics Europe Ltd Europe Ltd Kommunális szennyviziszap 1. Dr. F. J. Gergely 2006.02.07. Mi legyen a kommunális iszappal!??? A kommunális szennyvíziszap (Derítőiszap) a kommunális szennyvíz tisztításánál keletkezik. A szennyvíziszap

Részletesebben

3. Ökoszisztéma szolgáltatások

3. Ökoszisztéma szolgáltatások 3. Ökoszisztéma szolgáltatások Általános ökológia EA 2013 Kalapos Tibor Ökoszisztéma szolgáltatások (ecosystem services) - az ökológiai rendszerek az emberiség számára számtalan nélkülözhetetlen szolgáltatásokat

Részletesebben

Magyarország mezőgazdasága, 2010 Termelési típus, gazdálkodási cél, gazdaságméret (Általános Mezőgazdasági Összeírás) Előzetes adatok (2)

Magyarország mezőgazdasága, 2010 Termelési típus, gazdálkodási cél, gazdaságméret (Általános Mezőgazdasági Összeírás) Előzetes adatok (2) Magyarország mezőgazdasága, 2010 Termelési típus, gazdálkodási cél, gazdaságméret (Általános Mezőgazdasági Összeírás) Előzetes adatok (2) Központi Statisztikai Hivatal 2011. szeptember Tartalom Bevezető...2

Részletesebben

Sütés, főzés a szabadban

Sütés, főzés a szabadban SZKA_106_02 Sütés, főzés a szabadban Hogyan táplálkozhattak az ősemberek? szka106_01_d.indd 21 2007.10.16. 21:48:28 szka106_01_d.indd 22 2007.10.16. 21:48:28 tanulói Sütés, főzés a szabadban 6. évfolyam

Részletesebben

Arányossággal kapcsolatos feladatok

Arányossággal kapcsolatos feladatok Arányossággal kapcsolatos feladatok 1. Egy régi óra 4 óra alatt 8 percet késik. Mennyivel kell elrevidd az órát este 10 órakor, ha reggel pontosan 7-kor akarsz ébredni?. 6 munkás egy munkát 1 nap alatt

Részletesebben

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 11/2008. (III.27.) ÖK. számú R E N D E L E T E

Mezőkövesd Város Önkormányzatának 11/2008. (III.27.) ÖK. számú R E N D E L E T E Mezőkövesd Város Önkormányzatának 11/2008. (III.27.) ÖK. számú R E N D E L E T E az állati hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatás szabályainak meghatározása Mezőkövesd város Önkormányzatának

Részletesebben

Mit emészt meg és hol emészt a ló?

Mit emészt meg és hol emészt a ló? Takarmányozás Emésztési sajátosságok: 6000 év alatt sokat változott, de alapjában véve maradt FEV a ló. Takarmányváltást csak fokozatosan szabad végrehajtani Mit emészt meg és hol emészt a ló? Mindezt

Részletesebben

SOLTVADKERT 1. SZÁMÚ MELLÉKLET 1. A strand mederfenék jellemzése: Homokos, iszapos. 2. A strandhoz tartozó partszakasz talajának jellemzése: Homokos, és gyepszőnyeggel borított. 3. A víz elérhetősége:

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Kitöltési útmutató a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Ez a formanyomtatvány szolgál a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése

Részletesebben