Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Élőhelyvédelem. Gyepek védelme"

Átírás

1 Élőhelyvédelem Gyepek védelme

2 A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

3 Az őserdők átalakításának folyamata

4 A magyarországi füves élőhelyek rendszere Nedves rétek Láprétek Mocsárrétek Üde és nedves magaskórósok Üde rétek Sovány gyepek Száraz gyepek Löszgyepek Homoki gyepek Lejtőgyepek (lejtősztyeppek, pusztafüves lejtők) Sziklagyepek Sziki növényzet Félszáraz gyepek

5 Év A művelési ágak arányának alakulása az összes területből Szántó Gyümölcsös, kert, szőlő 1000 hektár Gyepek védelme Rét, legelő Év Százalék ,4 2,3 21, ,1 3,5 17, ,3 4,1 15, ,2 5,9 13, ,7 6,2 12, ,4 3 16,4

6 A gyepek tradicionális hasznosítása Extenzív legeltetés

7 A gyepek tradicionális hasznosítása Extenzív kaszálás

8 Gyepek veszélyeztető tényezői A gyepeket általánosan veszélyeztető tényezők természetes veszélyforrások antropogén veszélyforrások cserjésedés, erdősülés (szukcesszió) intenzív gyepgazdálkodás gyepek feltörése gyepek beerdősítése

9 Gyepek veszélyeztető tényezői természetes veszélyforrások cserjésedés, erdősülés (szukcesszió) Okok: A korábbi művelési módok megváltozása, megszűnése, illetve háttérbe szorulása. Értékelés természetvédelmi szempontból: A folyamat megítélése mindig egyedi elbírálást követel!

10 Cél: Minél nagyobb hozam elérése Gyepek védelme Gyepek veszélyeztető tényezői antropogén veszélyforrások intenzív gyepgazdálkodás Módszerek: felülvetés, fokozott trágyázás, gyakori kaszálás, a talaj mechanikai bolygatásával járó módszerek (pl. gyepek felújítása), intenzív legeltetés. Értékelés természetvédelmi szempontból: A gyepek fajkészletének elszegényedése, gyomosodás, ritka és érzékeny fajok visszaszorulása, eltűnése.

11 Gyepek veszélyeztető tényezői Antropogén veszélyforrások Gyepek feltörése Cél: A gyep művelésiágból szántó művelésiágba történő átállás. Módszerek: a gyepek feltörése Értékelés természetvédelmi szempontból: A gyepi életközösségek teljes megsemmisülése.

12 Gyepek veszélyeztető tényezői Antropogén veszélyforrások Gyepek beerdősítése Cél: A gyep művelésiágból erdő művelésiágba történő átállás. Módszerek: a terület valamilyen módszerrel történő talajelőkészítését követően erdősítés. Értékelés természetvédelmi szempontból: A gyepi életközösségek teljes vagy részleges megsemmisülése.

13 Egyes gyeptípusok speciális veszélyeztető tényezői Szikla- és lejtőgyepek Honvédelmi hasznosítás (gyakorló- és lőterek) Hatásuk: A terület degradációja a túlzott mechanikai igénybevétel miatt Értékelés természetvédelmi szempontból: A katonai tevékenységek megítélése kettős! Sok természetvédelmi szempontból értékes terület a fennmaradását a katonai hasznosításnak köszönheti! (Homokgyepeket is érinti!)

14 Egyes gyeptípusok speciális veszélyeztető tényezői Szikla- és lejtőgyepek Siklóernyőzés Hatásuk: A kiindulási pontként szolgáló magaslat degradálódása.

15 Egyes gyeptípusok speciális veszélyeztető tényezői Homoki- és sziki gyepek Intenzív libalegeltetés Hatásuk: A gyepterületek drasztikus degradációja. A libák a növényzetet tövig rágják, a trágyájuk szinte mindent kiéget.

16 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) Hazánk területének 16,4%-a gyep. Ezek többségének fenntartásához az aktív természetvédelmi kezelés részeként végzett hagyományos gazdálkodás folytatására van szükség, modern módszerekkel. Régi paraszti gazdálkodás sajátosságai: A kaszálás az emberi, ill. az állati munkaerőn alapult Lassú, lépésről lépésre haladó kaszálás Mozaikosság

17 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A természetvédelmi szempontú kaszálás napjainkban: A gyepek természetközeli hasznosítása ma már nem képzelhető el munkagépek nélkül. Ennek megfelelően a természetvédelmi szempont érvényesítése a kaszálás idejének helyes megválasztásával, a megfelelő munkagépek kiválasztásával valósítható meg. Ha nem természetvédelmi vagyonkezelés alatt álló területről van szó, akkor az ökonómiai szempontok figyelembevételétől sem lehet eltekinteni.

18 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) Kaszálás idejének helyes megválasztása: A fűben fészkelő madárfajok fiókáinak kirepülési ideje (időjárástól és tájegységtől erősen befolyásolt!) Ebből a szempontból június vége-július a legoptimálisabb. Egyéb állatfajok jelenlétének figyelembevétele. Védett és ritka növényfajok virágzásának és magszórásának figyelembevétele.

19 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A túl késői kaszálás az ökonómiai hátrányok mellett természetvédelmi szempontból sem ajánlott, mivel a júliusi-augusztusi szárazságban a fű már nem tud úgy sarjadni őszig, hogy az őszi-téli búvóhelyet, illetve avas állománya tavaszi fészkelő helyet jelentsen a következő évben itt költő fajoknak.

20 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A megfelelő munkagép megválasztása: Rotációs kaszák (a kaszálást forgó kések végzik) Dobkasza, korongos vagy tárcsás kasza,

21 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A megfelelő munkagép megválasztása: Vágókéses kaszák (a kaszálást alternáló kések végzik) Duplakéses kasza

22 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A kaszák összehasonlító értékelése: Természetvédelmi szempontból a duplakéses kasza a kedvezőbb, mivel ebben az esetben a fű csak egyszer találkozik a késekkel, míg a rotációs technológiánál a kaszák forgó mozgása örvényeket kelt, melynek hatására a levágott fű egy része visszahullik a kaszára, ezzel megnő az állatok sérülésének esélye is. Duplakéses Dobkasza Korongkasza

23 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) MIKRODOMBORZATRA ÉS AZ ÉLŐVILÁGRA GYAKOROLT HATÁS Duplakéses: A két legmagasabb ponton feltámaszkodik, áthidal. A tarlót kisebb súlya és a technológia miatt nem lapítja szét, azon csúszik. Korong kasza: A két legmagasabb ponton feltámaszkodik, áthidal, nem lapítja szét a tarlót annyira, mint a dobkasza. Dobkasza: Forogva csúszik, nehéz, emiatt szétlapító hatással van a tarlóra, földre és élőlényre egyaránt Duplakéses Dobkasza Korongkasza

24 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A megfelelő munkamenet megválasztása: Kiszorító kaszálási mód: Ezt a módszert leginkább a madarak, kétéltűek és az apróvad védelmére dolgozták ki. A kiszorító kaszálásnak az a lényege, hogy a traktorok középről kifelé történő haladásának folytán az állatok végig lábon álló növényzetben rejtőzködve tudnak kaszálatlan részek felé haladni, így folyamatosan van lehetőségük menekülni a lekaszált részek közötti pár méteres sávon.

25 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (kaszálás) A megfelelő munkamenet megválasztása: Kiszorító kaszálási mód Gyepek védelme

26 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása A különböző fajták legelési szokásai és az élőhelyre gyakorolt hatásai jelentősen eltérhetnek egymástól. Ebből kifolyólag egy adott gyepterület legeltetésére mindig a legmegfelelőbb fajt, ill. fajtát kell kiválasztani.

27 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (juh) A juhok a talajhoz közel rágnak, és a rövid, lágyfüvű legelőket kedvelik. A magasabb fűvel borított területeket lehetőség szerint elkerülik, így mozaikos legelő alakul ki. Fásszárú növényt csak minimális mennyiségben fogyasztanak, így azok esetenként elszaporodhatnak. Felhagyott legelők helyreállítására nem alkalmasak.

28 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (juh) A patások közül a juhok fejtik ki a legkisebb taposási nyomást a talajra. A nedves gyepek legeltetésére nem alkalmasak a májmételyre való érzékenységük miatt.

29 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (szarvasmarha) A szarvasmarha a magasabb, erősebb növényzetet is szívesen fogyasztja, a rövidfüvű élőhelyeket nem tudja hasznosítani. Legelés közben egyenletesen oszlik el a legelőn. Üdébb, nedvesebb gyepek legeltetésére is alkalmas, és képes a cserjés területek megnyitására is. Jelentős a taposása, így laza talajon könnyen eróziót okoz.

30 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (bivaly) Nehezen kezelhető jószágok. Természetvédelmi szempontból elsősorban a nedves, vizes élőhelyek fenntartásában van jelentősége.

31 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (ló) A lovak nagyon szelektíven legelnek. Hajlamosak egyes területek túllegelésére, míg más területek szinte érintetlenül hagyására. A lovak legeltetése jellemzően gyomosodást eredményez. Lovakkal csak nagy kiterjedésű, komplex élőhelyeket, ill. botanikai értékekben szegény gyepeket érdemes legeltetni. A cserjés területek felnyitására alkalmasak, így legelők helyreállításában hasznosak lehetnek.

32 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (kecske) Igen agresszíven legelő, nehezen kezelhető állat. Jellemzően nem kívánatos a legelőkön a jelenléte, de fásszárú növények terjedésének megakadályozására, ill. cserjés területek megnyitására kitűnően alkalmas. A fűfélék bőséges jelenléte esetében is jelentős mennyiségű fásszárút fogyaszt.

33 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása (liba) Az alacsonyfüvű legelőt kedveli, nagy tömegben a legelőt teljesen tönkreteheti. Természetvédelmi szempontból jellemzően nem kívánatos a legelőn.

34 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (legeltetés) A legelő háziállatfajták helyes megválasztása Ha a legelő szerkezete, ill. az elérni kívánt cél megkívánja, akkor több fajból, ill. fajtából álló legelőközösség is kialakítható. A természetvédelmi kezelés céljából történő legeltetésre általában az ősi háziállatfajtákat alkalmazzák, mely egyben génmegőrző szerepet is jelent.

35 Tradicionális hasznosítás fenntartása, ill. utánzása (égetés) Alapvetően egy meglehetősen drasztikus beavatkozás, mely kontrollált körülmények között, kezelési módszerként is használható. Száraz gyepek esetében a ritkán előforduló, gyorsan átfutó avartüzek elősegítik a felhalmozódott szerves anyag eltávolítását. Elősegíti a kisebb, nyílt foltok fennmaradását, gátolja a szukcessziót. A túl gyakori égetés mindenképpen a terület leromlásához, gyomosodásához és az értékes fajok jelentős részének visszaszorulásához vezet. Égetni nagy területeket nem célszerű. Ha nagy területen szükséges ez a kezelés, akkor évekig elnyújtva, mozaikosan kell alkalmazni.

36 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A magyarországi klimatikus és termőhelyi adottságok mellett a füves élőhelyek döntő többsége az emberi használat nélkül jelentős változásnak indul, rajta a szukcessziós folyamatok az adott termőhelyen jellemző zárótársulás (általában erdő) felé mutatnak. Azokon a gyepterületeken, melyeken ez a folyamat megkezdődött, és a cél a gyep megőrzése, ott aktív beavatkozásra, cserjeirtásos élőhelyrekonstrukció elvégzésre van szükség.

37 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A cserjeirtásos élőhely-rekonstrukció megkezdése előtt mindenképpen szükséges néhány fontos kérdés tisztázása: Érdemes-e egyáltalán elkezdeni a beavatkozásokat? Mely állapotot szeretnénk elérni a helyreállítással? Milyen beavatkozások szükségesek? Lesz-e lehetősége a gyepi fajok természetes visszatelepülésére vagy mesterségesen kell megoldani? Lesz-e lehetőség az időről időre szükségessé váló beavatkozások elvégzésére?

38 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Érdemes-e egyáltalán elkezdeni a beavatkozásokat? Abban az esetben, ha a szóban forgó területen a cserjésedési folyamat előrehaladott, a cserjés záródott, a gyepi fajok a cserjés alól már kiszorultak, továbbá a cserjés közvetlen környezetében sem fordul elő olyan gyep ahonnan megfelelő mennyiségű és minőségű propagulum juthatna a rekonstruálandó területre, akkor a cserje irtásnak nem érdemes nekikezdeni. Ezekben az esetekben jellemzően már egy viszonylag vastag talajréteg kialakult, a gyepi vegetáció már csak nyomokban lelhető fel, így a cserjés kiirtását követően jelentős gyomosodással kéne számolni. Az ilyen élőhelyeken csak nagy energiákkal és a területre mesterségesen kijuttatott szaporítóanyaggal lehet belátható időn belül sikeres a beavatkozás.

39 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Érdemes-e egyáltalán elkezdeni a beavatkozásokat? Érdemes mérlegelni, hogy megéri-e egyáltalán belekezdeni. Lehet, hogy jobb hagyni a természetes folyamatok érvényesülését, hiszen így is létrejöhet értékes élőhely!!!

40 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Mely állapot az amelyet el szeretnénk érni a helyreállítással? Tisztában kell lenni azzal, hogy mely állapotot szeretnénk visszaállítani az adott területen, ill. azzal, hogy lehetséges-e ez egyáltalán. Ennek eldöntésére elengedhetetlen a terület tájtörténeténk ismerete. A legfontosabb információ, hogy a területeket hogyan hasznosították!

41 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Milyen beavatkozások szükségesek? A tájtörténeti ismeretek jellemzően irányadók a szükséges kezelések meghatározásához. Annak ismeretében, hogy egykor milyen módon hasznosították a gyepet meg lehet határozni azt az aktív beavatkozási módot, mellyel a kívánt állapot elérhető, vagy legalább megközelíthető. Nem csak az egykori gazdálkodási mód a fontos, hanem annak időbeli alakulása és a korábbi egyéb igénybevételek is. Természetesen az ideális az egykori hasznosítás visszaállítása lenne, de erre csak ritkán nyílik lehetőség, így leggyakrabban csak a régi hasznosítás hatását van lehetőség utánozni.

42 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Lesz-e lehetősége a gyepi fajok természetes visszatelepülésére vagy mesterségesen kell megoldani? Alapvető kérdés, hogy a regenerálódó gyep kap-e természetes úton propagulumot, vagy azoknak a területre jutását mesterségesen kell megoldani. Valójában azt kell vizsgálni, hogy a rekonstruálni kívánt területen hogyan alakulnak a szomszédossági viszonyok. Ha a propagulumot mesterségesen kell a területre juttatni, akkor egyrészt annak beszerzéséről is gondoskodni kell (lehetőleg környékbeli gyepekből), másrészt figyelembe kell venni a fajok magszórását és egyéb szaporodásbiológiai sajátosságaikat.

43 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) Lesz-e lehetőség az időről időre szükségessé váló beavatkozások elvégzésére? Abban az esetben ha csak élőhely-rekonstrukcióról van szó és az ideális területhasználat újbóli elkezdésére nincs lehetőség, akkor számolni kell azzal is, hogy a területen továbbra is dolgozik a szukcesszió, így időről időre élőhely-fenntartási beavatkozásokra lesz szükség. (Pl.: tisztító kaszálás stb.)

44 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A cserjeirtásos élőhely-rekonstrukció megvalósításának technikai lehetőségei. A területet borító cserjék fajának, korának és a terület méretének függvénye (az anyagi lehetőségeken túl). Nagyobb területek cserjementesítése elsősorban szárzúzók alkalmazásával valósítható meg. A szárzúzó a cserjék, esetleg kisebb fák vastagabb törzsének zúzására csak korlátozottan alkalmas.

45 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A cserjeirtásos élőhely-rekonstrukció megvalósításának technikai lehetőségei. Kisebb területeken, vastagabb törzsek esetében motorfűrészes cserjeirtás is sikerrel alkalmazható. Az elvégzett cserjeirtást követően gyakran évekig vissza kell járni a területre leverni a tuskó- és gyökérsarjakat. Ez történhet kéziszerszámokkal vagy motoros kaszával (a megfelelő vágófejjel!!) A sarjak képződése a tuskók vegyszeres kezelésével csökkenthető. Vegyszer alkalmazása esetén körültekintően kell eljárni, általában a vágásfelület ecsettel történő kenése megfelelő eljárás.

46 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A cserjeirtásos élőhely-rekonstrukció megvalósításának technikai lehetőségei. A cserjeirtás sarkalatos kérdése, hogy mi történik a kitermelt cserjékkel. Általában az alábbi lehetőségek közül lehet választani: A levágott cserjék helyszínen történő összegyűjtése A levágott cserjék elégetése A levágott cserjék aprítékolása A levágott cserjék elszállítása

47 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A levágott cserjék helyszínen történő összegyűjtése Jellemzően nem szerencsés, mivel egy meglehetősen nagy alapterületű halom keletkezik, mely alatt a gyep kipusztul.

48 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A levágott cserjék elégetése A nagymennyiségű faanyag egy helyben történő égetése az égetés helyszínén a növényzet, ill. a talajfauna teljes pusztulását okozhatja. Csak akkor érdemes az égetést alkalmazni ha van a közelben olyan roncs terület melyen nem okoz jelentős kárt!

49 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A levágott cserjék aprítékolása Csak akkor jó megoldás, ha az apríték nem a gyepbe kerül, mivel ez olyan tápanyag többletet jelentene, mely a gyep kedvezőtlen irányú átalakulását eredményezné.

50 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A levágott cserjék elszállítása Meglehetősen költséges megoldás, viszont ez kíméli legjobban a területet.

51 Füves élőhelyek helyreállítása (cserjeirtásos gyeprekonstrukció) A cserjeirtásos élőhely-rekonstrukció megvalósításának technikai lehetőségei. A munkagépekkel végzett munka-fázisokat mindig csak megfelelő talajviszonyok mellett szabad végezni. Ez száraz gyepek esetében nyári szárazság vagy téli fagy lehet, míg nedves gyepek esetében általában csak a téli fagyok jöhetnek számításba.

52 Füves élőhelyek helyreállítása (visszagyepesítéses gyeprekonstrukció) Az eljárás lényege, hogy korábban szántóként használt területeken a művelés felhagyását követően újból a területre jellemző gyepet hoznak létre. Ebben az esetben a propagulumok területre juttatása csak mesterséges módon képzelhető el. Optimális esetben a szaporítóanyag a környékbeli gyepekből, aratással nyerhető. A visszagyepesítendő területeken talajelőkészítés szükséges, majd a magok elvetése (pl. műtrágya szóróval). A szükséges vetőmagkeverék arányai a termőhelyi adottságok függvénye.

53 Füves élőhelyek helyreállítása (visszagyepesítéses gyeprekonstrukció) A vetést az adott gyeptípus esetében megállapított ideális időben kell elvégezni. (Csapadék és hőmérsékletviszonyok figyelembevételével stb.) A vetést követően jelentős gyomosodásra lehet számítani, mely ellen a gyomok virágzásakor elvégzett tisztítókaszálás hatékony megoldás.

54 Füves élőhelyek helyreállítása (fásított, erdősített területeken végzett gyeprekonstrukció) Elsősorban a kopárfásítás és a homoki gyepek helyén létrehozott faállományok esetében. Jellemző, hogy ezek az állományok szélsőséges, erózióra hajlamos termőhelyeken állnak. Ebből kifolyólag, gyakran csak a fokozatos, egyszerre kis területen zajló rekonstrukció képzelhető el. Ezekben a szélsőséges termőhelyeken álló állományokban gyakran megfigyelhető a faállomány kiritkulása, kisebb-nagyobb csoportokban a fák pusztulása. Ezekben a foltokban gyakran megjelennek a gyepi fajok is. Ezek a foltok a rekonstrukció kiindulópontjai lehetnek, melyek fokozatos tágításával elérhető a gyepterület növelése.

55 Füves élőhelyek helyreállítása (fásított, erdősített területeken végzett gyeprekonstrukció) A szélsőséges termőhelyi adottságok fokozott óvatosságra intenek! A meredek oldalakon a gépekkel való mozgás csak korlátozottan lehetséges. Középhegységi körülmények között, az egykori kopárfásított területeken nem lehet cél a nagyterületű gyepek kialakítása, mivel így a termőréteg újbóli lepusztulásának veszélye fennáll. Ilyen termőhelyeken a cél egy mozaikos élőhely kialakítása. (bokorerdők, lejtőgyepek)

56 Ajánlott irodalom Gyepek védelme

57 Ajánlott irodalom Gyepek védelme

58 Ajánlott irodalom Gyepek védelme

MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ

MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ A MADÁRBARÁT GAZDÁLKODÓ 12 PONTJA 1. Ismerjük meg a gazdaságunkban és környékén elôforduló madarak és más állatok életmódját, szokásait, igényeit! 2. Vegyszerek használata helyett segítsük a természetes

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/1519/2008. Tervezet az Ebergőci-láprét természetvédelmi terület létesítéséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2008. december Az Ebergőci-láprét természetvédelmi

Részletesebben

A Tiszalöki szikesek (HUHN20114) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve

A Tiszalöki szikesek (HUHN20114) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve A Tiszalöki szikesek (HUHN20114) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Nyíregyháza 2014 Ügyfél Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Együttműködő partner E-misszió Természet- és

Részletesebben

Natura 2000 fenntartási terv

Natura 2000 fenntartási terv Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési alap: a vidéki területekbe beruházó Európa Natura 2000 fenntartási terv HUON20014 Gércei tufagyűrű és láprét kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület Őriszentpéter,

Részletesebben

A HUDI20032 Mocsai ürgés legelő

A HUDI20032 Mocsai ürgés legelő A HUDI20032 Mocsai ürgés legelő kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve ELŐREHALADÁSI JELENTÉS Budapest 2014 A HUDI20032 MOCSAI ÜRGÉS LEGELŐ NATURA 2000 TERÜLET FENNTARTÁSI TERVE

Részletesebben

A Komlóskai Mogyorós-tető és Zsidó-rét (HUBN 20090) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve

A Komlóskai Mogyorós-tető és Zsidó-rét (HUBN 20090) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve A Komlóskai Mogyorós-tető és Zsidó-rét (HUBN 20090) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Jósvafő 2013 Ügyfél Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság Együttműködő partner BioAqua

Részletesebben

A NÖVÉNYÁLLOMÁNY ÖSSZETÉTELÉNEK SZABÁLYOZÁSA

A NÖVÉNYÁLLOMÁNY ÖSSZETÉTELÉNEK SZABÁLYOZÁSA A NÖVÉNYÁLLOMÁNY ÖSSZETÉTELÉNEK SZABÁLYOZÁSA TERMÉSSZABÁLYOZÁS GYEPJAVÍTÁSI MÓDSZEREK GYEPJAVÍTÁSI MÓDSZEREK KÖZVETLEN MÓDSZEREK Gyeptörés Gyeptelepítés felülvetés KÖZVETETT MÓDSZEREK Gyomirtás, gyomszabályozás

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM GYEPGAZDÁLKODÁSI MÓDSZERTAN. Dr Szemán László EGYETEMI JEGYZET

SZENT ISTVÁN EGYETEM GYEPGAZDÁLKODÁSI MÓDSZERTAN. Dr Szemán László EGYETEMI JEGYZET SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR NTTI. GYEPGAZDÁLKODÁSI TANSZÉK GYEPGAZDÁLKODÁSI MÓDSZERTAN EGYETEMI JEGYZET Dr Szemán László Gödöllő 2006 Tartalomjegyzék SZENT ISTVÁN EGYETEM...

Részletesebben

Területrendezési ajánlások Békés megye területrendezési tervéhez. I. fejezet A MEGYE TÉRSZERKEZETÉRE VONATKOZÓ AJÁNLÁSOK

Területrendezési ajánlások Békés megye területrendezési tervéhez. I. fejezet A MEGYE TÉRSZERKEZETÉRE VONATKOZÓ AJÁNLÁSOK Területrendezési ajánlások Békés megye területrendezési tervéhez A megyei területrendezési terv érvényesítését és alkalmazását, valamint a településrendezési tervek készítését és használatát elősegítő

Részletesebben

Ökológiai földhasználat

Ökológiai földhasználat Ökológiai földhasználat Ökológia Az ökológia élőlények és a környezetük közötti kapcsolatot vizsgálja A kapcsolat színtere háromdimenziós környezeti rendszer: ökoszisztéma Ökoszisztéma: a biotóp (élethely)

Részletesebben

Álmai kertje - valósággá válhat!

Álmai kertje - valósággá válhat! Kert 14 HÁZ és KERT Kert Álmai kertje - valósággá válhat! A Prenor Kft. 60 éve termeszt faiskolai dísznövényeket Szombathelyen, az Alpokalja lábánál. Nálunk több mint 800 féle díszfa, cserje és fenyőféle

Részletesebben

A Fehér-, Fekete- és Kettős-Körös folyók környezetvédelmi cselekvési programja (CRISKÖR)

A Fehér-, Fekete- és Kettős-Körös folyók környezetvédelmi cselekvési programja (CRISKÖR) A Fehér-, Fekete- és Kettős-Körös folyók környezetvédelmi cselekvési programja (CRISKÖR) www.huro-cbc.eu This document has been produced with the financial assistance of the European Union. The content

Részletesebben

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei FELHASZNÁLT IRODALOM 1. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1945. 2. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1953. 3. Rubner: Die pflanzengeograph. Grundlagen des Waldbaues, 1953. 4. Braun Blanquet: Pflanzensoziologie, 1951.

Részletesebben

A Dél-ásványi gyepek (HUHN20098) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. fenntartási terve

A Dél-ásványi gyepek (HUHN20098) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. fenntartási terve A Dél-ásványi gyepek (HUHN20098) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Debrecen 2014 1 Ügyfél Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Együttműködő partnerek BioAqua Pro Környezetvédelmi

Részletesebben

A HUDI20016 Epöli szarmata vonulat

A HUDI20016 Epöli szarmata vonulat A HUDI20016 Epöli szarmata vonulat kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve ÖNKORMÁNYZATI KIFÜGGESZTÉSRE Budapest 2014 Jelen fenntartási terv az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési

Részletesebben

A HUDI20037 Nyakas-tető szarmata vonulat

A HUDI20037 Nyakas-tető szarmata vonulat A HUDI20037 Nyakas-tető szarmata vonulat kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve ELŐREHALADÁSI JELENTÉS Budapest 2014 Jelen fenntartási terv az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési

Részletesebben

A HUDI20022 Gógány- és Kőrös-ér mente

A HUDI20022 Gógány- és Kőrös-ér mente A HUDI20022 Gógány- és Kőrös-ér mente kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve ÖNKORMÁNYZATI Budapest 2014 Jelen fenntartási terv az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból

Részletesebben

VI/12/e. A CÉLTERÜLETEK MŰKÖDÉSI, ÜZEMELTETÉSI JAVASLATAINAK KIDOLGOZÁSA A TÁJGAZDÁLKODÁS SZEMPONTJÁBÓL (NAGYKUNSÁG)

VI/12/e. A CÉLTERÜLETEK MŰKÖDÉSI, ÜZEMELTETÉSI JAVASLATAINAK KIDOLGOZÁSA A TÁJGAZDÁLKODÁS SZEMPONTJÁBÓL (NAGYKUNSÁG) MEGVALÓSÍTÁSI TERV A TISZA-VÖLGYI ÁRAPASZTÓ RENDSZER (ÁRTÉR-REAKTIVÁLÁS SZABÁLYOZOTT VÍZKIVEZETÉSSEL) I. ÜTEMÉRE VALAMINT A KAPCSOLÓDÓ KISTÉRSÉGEKBEN AZ ÉLETFELTÉTELEKET JAVÍTÓ FÖLDHASZNÁLATI ÉS FEJLESZTÉSI

Részletesebben

A táj definíciója (Tvt.)

A táj definíciója (Tvt.) A táj fogalma A földfelszínnek több szempontból egységes, a környező területektől különböző része. A kialakításában részes tájalkotó tényezők részben természetiek: domborzat, éghajlat, növényzet stb.,

Részletesebben

Hajósi-homokpuszta (HUKN20014) NATURA 2000 terület fenntartási terve Önkormányzati közzétételi dokumentum (2. változat)

Hajósi-homokpuszta (HUKN20014) NATURA 2000 terület fenntartási terve Önkormányzati közzétételi dokumentum (2. változat) Hajósi-homokpuszta (HUKN20014) NATURA 2000 terület fenntartási terve Önkormányzati közzétételi dokumentum (2. változat) Akusztika Mérnöki Iroda Kft. 6500 Baja, Szent László u. 105. sz. Munkaszám: BM..

Részletesebben

Fenntartási terv. Tervezet (2014. július 23-i állapot szerinti változat)

Fenntartási terv. Tervezet (2014. július 23-i állapot szerinti változat) Fenntartási terv Tervezet (2014. július 23-i állapot szerinti változat) Dévaványa-környéki gyepek kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület (HUKM20014) Ügyfél: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

Részletesebben

EGY TERMÉSZETKÖZELI AGROGÉN TÁJ SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS VIZSGÁLATA-BIHARUGRAI MINTATERÜLET Duray Balázs 1, Hegedűs Zoltán 2

EGY TERMÉSZETKÖZELI AGROGÉN TÁJ SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS VIZSGÁLATA-BIHARUGRAI MINTATERÜLET Duray Balázs 1, Hegedűs Zoltán 2 EGY TERMÉSZETKÖZELI AGROGÉN TÁJ SZERKEZETI ÉS FUNKCIONÁLIS VIZSGÁLATA-BIHARUGRAI MINTATERÜLET Duray Balázs 1, Hegedűs Zoltán 2 1. Bevezetés A dolgozat egy komplex tájökológiai vizsgálatot mutat be a Körös-Maros

Részletesebben

Kert. A varázslatos gyep

Kert. A varázslatos gyep Kert A varázslatos gyep Az a gyep, amely néhány évvel ezelőtt még gyönyörűnek tetszett, ma már nem felel meg ízlésünknek. Hát, még ha átnézünk a szomszédba! Akkor látjuk csak igazán, hogy a szomszéd pázsitja

Részletesebben

1) Felszíni és felszín alatti vizek

1) Felszíni és felszín alatti vizek Kaba város környezeti állapotának bemutatása 2015. év A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. (1) bek. e) pontja értelmében a települési önkormányzat (Budapesten

Részletesebben

Kisalföldi homokpuszta

Kisalföldi homokpuszta LIFE08 NAT/H/000289 Kisalföldi homokpuszta LIFE08 NAT/H/000289 Takács Gábor Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság A projektterület Milyen lehetett az ember előtt? Győrtől Esztergomig húzódó homokvidék

Részletesebben

Közlekedésépítő szak Útépítési-, fenntartási- és üzemeltetési

Közlekedésépítő szak Útépítési-, fenntartási- és üzemeltetési Közlekedésépítő szak Útépítési-, fenntartási- és üzemeltetési Közútfejlesztő-, közútkezelő szakmérnöki ágazatok Tantárgy: Közutak üzemeltetése 1. előadó: Dr. Szakos Pál Közutak fenntartása 1.,2. Útüzemeltetés

Részletesebben

F-42894 számú OTKA kutatás zárójelentése

F-42894 számú OTKA kutatás zárójelentése A Nemzeti Agrár-környezetvédelmi Program (NAKP) pályázati rendszer bevezetésének hatása a kijelölt mintaterületek földhasználatára és természeti értékeinek védelmére 1. Bevezetés F-42894 számú OTKA kutatás

Részletesebben

A HUBF20021 Péti-hegy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve

A HUBF20021 Péti-hegy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa A HUBF20021 Péti-hegy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Tapolca-Csopak 2014 Pályázat azonosítója

Részletesebben

A HUDI20045 Szigethalmi homokbuckák

A HUDI20045 Szigethalmi homokbuckák A HUDI20045 Szigethalmi homokbuckák kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve ÖNKORMÁNYZATI KIFÜGGESZTÉSRE Budapest 2014 Jelen fenntartási terv az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési

Részletesebben

Domborzati és talajviszonyok

Domborzati és talajviszonyok Domborzati és talajviszonyok Domborzat VIZSGÁLAT TERMÉSZETI ADOTTSÁGOK Sárpilis az Alföld, mint nagytájhoz, a Dunamenti - Síkság, mint középtájhoz és a Tolna - Sárköz nevezetű kistájhoz tartozik. A Sárköz

Részletesebben

A Gatály (HUHN20100) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. fenntartási terve

A Gatály (HUHN20100) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. fenntartási terve A Gatály (HUHN20100) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Túrkeve 2014 Ügyfél Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Együttműködő partnerek Nimfea Természetvédelmi Egyesület Trollius

Részletesebben

Módszertani megjegyzések

Módszertani megjegyzések Módszertani megjegyzések Gazdaság: mezőgazdasági tevékenységet folytató, technikailag és gazdaságilag különálló termelőegység, amely legalább 1500 m 2 termőterületet (szántó, konyhakert, gyümölcsös, szőlő,

Részletesebben

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM

KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/492/2009. Tervezet a Soproni Tájvédelmi Körzet bővítéséről (közigazgatási egyeztetés) Budapest, 2009. június A Soproni Tájvédelmi Körzet bővítéséről szóló

Részletesebben

Vermek-dombja földtani alapszelvény (Pz-36) - természeti emlék természetvédelmi kezelési tervdokumentációja

Vermek-dombja földtani alapszelvény (Pz-36) - természeti emlék természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Vermek-dombja földtani alapszelvény (Pz-36) - természeti emlék természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Megalapozó dokumentáció 1. Általános adatok 1.1. A tervezési terület azonosító adatai a) Közigazgatási

Részletesebben

A HUDI20037 Nyakas-tető szarmata vonulat

A HUDI20037 Nyakas-tető szarmata vonulat A HUDI20037 Nyakas-tető szarmata vonulat kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Budapest 2014 Jelen fenntartási terv az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura

Részletesebben

A HUDI21056 Jászkarajenői puszták. kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve

A HUDI21056 Jászkarajenői puszták. kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve A HUDI21056 Jászkarajenői puszták kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Budapest 2014 Jelen fenntartási terv az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 területek

Részletesebben

Tulajdonviszonyok Gyakorlati területhasználat Szabályozási vonatkozások

Tulajdonviszonyok Gyakorlati területhasználat Szabályozási vonatkozások 1 VIZSGÁLATOK 1 A projekt témájának megfelelően a vizsgálatok tárgya azoknak a paramétereknek (természeti, természetföldrajzi, tulajdonosi, használati, szabályozási, stb.) a meghatározása, amelyekkel jellemezhető

Részletesebben

A Balatonendrédi dombok (HUDD20034) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve

A Balatonendrédi dombok (HUDD20034) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve A Balatonendrédi dombok (HUDD20034) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Csopak 2014. Támogatási határozat azonosítója: 1536230136 Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság

Részletesebben

GYEPEK MÉRGEZŐ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI. Egyetemi jegyzet képanyaga

GYEPEK MÉRGEZŐ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI. Egyetemi jegyzet képanyaga GYEPEK MÉRGEZŐ ÉS GYÓGYNÖVÉNYEI Egyetemi jegyzet képanyaga A képeket készítette és az anyagot szerkesztette: Dr. Tasi Julianna egyetemi adjunktus SZIE Gödöllő A gyepek növényállománya Optimális gyepszerkezet:

Részletesebben

Természetvédelmi kezelés

Természetvédelmi kezelés Természetvédelmi kezelés Magára hagyás, bekerítés egyensúlyi paradigma természetes, önálló életközösségek (? van) zárt rendszert feltételez gátolja a természetes zavarást is Kezelés nem egyensúlyi paradigma

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV SAJÓECSEG KÖZSÉG SAJÓPÁLFALA KÖZSÉG SAJÓSENYE KÖZSÉG SAJÓVÁMOS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIAI TERV SAJÓECSEG KÖZSÉG SAJÓPÁLFALA KÖZSÉG SAJÓSENYE KÖZSÉG SAJÓVÁMOS

Részletesebben

A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 2. melléklete: Nemzeti Természetvédelmi Alapterv III 2009-2014

A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 2. melléklete: Nemzeti Természetvédelmi Alapterv III 2009-2014 A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 2. melléklete: Nemzeti Természetvédelmi Alapterv III 2009-2014 BEVEZETÉS... 4 1. MAGYARORSZÁG TERMÉSZETI ÁLLAPOTA ÉS JÖVŐKÉPE... 5 1.1

Részletesebben

SÁRBOGÁRDI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS STRUKTURATERV 2005 DECEMBER ZÁRÓ DOKUMENTÁCIÓ ZÁRÓ DOKUMENTÁCIÓ 2005.

SÁRBOGÁRDI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS STRUKTURATERV 2005 DECEMBER ZÁRÓ DOKUMENTÁCIÓ ZÁRÓ DOKUMENTÁCIÓ 2005. SÁRBOGÁRDI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS STRUKTURATERV ZÁRÓ DOKUMENTÁCIÓ 2005. DECEMBER SÁRBOGÁRDI KISTÉRSÉG KOMPLEX FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ ÉS STRUKTURATERV ZÁRÓ DOKUMENTÁCIÓ 2005. DECEMBER

Részletesebben

Hídvégardói temető melletti földtani képződmény feltárása - természeti emlék természetvédelmi kezelési tervdokumentációja

Hídvégardói temető melletti földtani képződmény feltárása - természeti emlék természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Hídvégardói temető melletti földtani képződmény feltárása - természeti emlék természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Megalapozó dokumentáció 1. Általános adatok 1.1. A tervezési terület azonosító

Részletesebben

ÖKO Zrt. vezette Konzorcium

ÖKO Zrt. vezette Konzorcium ÖKO Zrt. vezette Konzorcium Vízgyőjtı-gazdálkodási tervek készítése címő KEOP-2.5.0.A kódszámú projekt megvalósítása a tervezési alegységekre, valamint részvízgyőjtıkre, továbbá ezek alapján az országos

Részletesebben

1 / 19. Kányavár község Képviselőtestületének 7/2005. (VI. 28.) számú Önkormányzati Rendelete. Kányavár Helyi Építési Szabályzatáról

1 / 19. Kányavár község Képviselőtestületének 7/2005. (VI. 28.) számú Önkormányzati Rendelete. Kányavár Helyi Építési Szabályzatáról 1 / 19 Kányavár község Képviselőtestületének 7/2005. (VI. 28.) számú Önkormányzati Rendelete Kányavár Helyi Építési Szabályzatáról (Egységes szerkezetben a 6/2008. (V.29.) számú rendelettel.) Kányavár

Részletesebben

A Nyíregyházi lőtér (HUHN20060) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve

A Nyíregyházi lőtér (HUHN20060) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve A Nyíregyházi lőtér (HUHN20060) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Debrecen 2014 Ügyfél Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Együttműködő partner BioAqua Pro Környezetvédelmi

Részletesebben

Lászi-forrási földtani alapszelvény (T-058) NP részterület természetvédelmi kezelési tervdokumentációja

Lászi-forrási földtani alapszelvény (T-058) NP részterület természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Lászi-forrási földtani alapszelvény (T-058) NP részterület természetvédelmi kezelési tervdokumentációja Megalapozó dokumentáció 1. Általános adatok 1.1. A tervezési terület azonosító adatai a) Közigazgatási

Részletesebben

A Holládi erdő (HUDD20061)

A Holládi erdő (HUDD20061) A Holládi erdő (HUDD20061) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve EGYEZTETÉS ELŐTTI TERVEZET Csopak 2016. Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság 8229 Csopak, Kossuth utca

Részletesebben

SZÁNTÓFÖLDI GAZDÁLKODÁS AZ ÁRTÉRI TÁJGAZDÁLKODÁSBAN

SZÁNTÓFÖLDI GAZDÁLKODÁS AZ ÁRTÉRI TÁJGAZDÁLKODÁSBAN SZÁNTÓFÖLDI GAZDÁLKODÁS AZ ÁRTÉRI TÁJGAZDÁLKODÁSBAN B O K A R T I S Z-F Ü Z E T E K 5. Kiadja a BOKARTISZ Kht. AZ ÁRTÉRI TÁJGAZDÁLKODÁSRÓL SZÓLÓ TOVÁBBI KIADVÁNYAINK: Az ártéri tájgazdálkodás Ártéri gyümölcsészet

Részletesebben

6. A CÉLPROGRAMOK BEMUTATÁSA 6.1. AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ALAPPROGRAM 6.2. INTEGRÁLT GAZDÁLKODÁSI CÉLPROGRAM (ICM * )

6. A CÉLPROGRAMOK BEMUTATÁSA 6.1. AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ALAPPROGRAM 6.2. INTEGRÁLT GAZDÁLKODÁSI CÉLPROGRAM (ICM * ) 6. A CÉLPROGRAMOK BEMUTATÁSA 6.1. AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI ALAPPROGRAM Az alapprogram intézkedései között a gazdálkodás körülményeit feltáró felmérés végrehajtása, a környezeti szempontokat figyelembe

Részletesebben

Erdőgazdálkodás. Nemzetközi és hazai kitekintés

Erdőgazdálkodás. Nemzetközi és hazai kitekintés Erdőgazdálkodás Nemzetközi és hazai kitekintés Az erdő: a világ egyik legösszetettebb életközössége, amely magában foglalja - a talajban élő mikroorganizmusokat, - a földfelszínen élő mohákat, gombákat,

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

V. évf. 2. szám 2014. június (Megjelenik negyedévente) Hírek a Zöld szigetről

V. évf. 2. szám 2014. június (Megjelenik negyedévente) Hírek a Zöld szigetről GYÕRI KOMPLEX BIOLÓGIAI MONITOROZÓ RENDSZER 15 Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele www.biomonitoring.komszol.hu V. évf. 2. szám 2014. június (Megjelenik negyedévente) Hírek a Zöld szigetről

Részletesebben

A Kurca (HUKM20031) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. fenntartási terve

A Kurca (HUKM20031) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. fenntartási terve A Kurca (HUKM20031) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Debrecen 2014 Ügyfél BioAqua Pro Környezetvédelmi Szolgáltató és Tanácsadó Kft. Együttműködő partnerek RESPECT Tanácsadó

Részletesebben

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK I. Bevezetés Ha a mai módon és ütemben folytatjuk az energiafelhasználást, 30-40 éven belül visszafordíthatatlanul

Részletesebben

A jövő erdőgazdálkodása a Szigetközben

A jövő erdőgazdálkodása a Szigetközben A jövő erdőgazdálkodása a Szigetközben LIMP TIBOR 1. Az erdőgazdálkodás vízellátási, vízháztartási igényei A Szigetközben folyó erdőgazdálkodás jövőképének kialakítása során a jelenlegi kedvezőtlen ökológiai

Részletesebben

Szukcesszió-vizsgálatok a fenyőfői erdeifenyvesekben. Boglári Zoltán, oemh. 2011.

Szukcesszió-vizsgálatok a fenyőfői erdeifenyvesekben. Boglári Zoltán, oemh. 2011. Szukcesszió-vizsgálatok a fenyőfői erdeifenyvesekben Boglári Zoltán, oemh. 2011. a szukcessziót csak akkor tudjuk előremozdítani, ha a termőhelyi átalakulás megtörténik ahhoz, hogy az újabb növényi fokozat

Részletesebben

A Mezőtúri Szandazugi-legelő (HUHN20149) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. fenntartási terve

A Mezőtúri Szandazugi-legelő (HUHN20149) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület. fenntartási terve A Mezőtúri Szandazugi-legelő (HUHN20149) kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Túrkeve 2014 Ügyfél Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Együttműködő partnerek Nimfea Természetvédelmi

Részletesebben

TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam

TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam TERMÉSZETISMERET 5 6. évfolyam Tantárgyi célok, feladatok A természetismeret tantárgy olyan műveltségképet közvetít, amely egységben jeleníti meg az élő és élettelen természet jelenségeit, folyamatait,

Részletesebben

A HUDI20013 Csolnoki löszgyepek

A HUDI20013 Csolnoki löszgyepek A HUDI20013 Csolnoki löszgyepek kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület fenntartási terve Budapest 2014 Jelen fenntartási terv az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a Natura 2000 területek

Részletesebben

BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2008. (V.13.) ÖK számú rendelete a helyi környezet védelméről

BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2008. (V.13.) ÖK számú rendelete a helyi környezet védelméről BALATONHENYE KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2008. (V.13.) ÖK számú rendelete a helyi környezet védelméről Balatonhenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a környezet védelmének

Részletesebben

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Levegõ Füzetek Budapest, 2006 A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Pál János, Simon Gergely A DDT-t kezdetben annyira veszélytelennek hitték, hogy embereken, élõsködõk ellen is használták A

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV DÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 178/2005.(XII. 29.) KT. HATÁROZATA A KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉRŐL Dány község Önkormányzatának Képviselő testülete az 1990. évi LXV. tv. szerint,

Részletesebben

8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK

8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK 8. számú melléklet FOGALOMJEGYZÉK 1. aktív mezőgazdasági termelő: a mezőgazdasági termelők részére nyújtandó közvetlen támogatás igénybevételére vonatkozó szabályokról szóló 8/2015. (III.13.) FM rendeletben

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III.

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 11. Faanatómia Fahibák III. Mechanikai sérülések Mechanikai sérülések a hengeres fa sérülése a közelítés, választékolás,

Részletesebben

B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE EGRI ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 3300 Eger, Dobó utca 18. Tel.: 36/511-570 Fax: 36/411-890 Heves Megyei Bíróság mint Cégbíróság Cg. 10-09-021606 E-mail: egriepir@egriepir.hu B E K Ö L C E TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

Részletesebben

TÁJGAZDÁLKODÁSI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ISMERETEK (LANDSCAPE MANAGEMENT AND RURAL DEVELOPMENT)

TÁJGAZDÁLKODÁSI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ISMERETEK (LANDSCAPE MANAGEMENT AND RURAL DEVELOPMENT) Ángyán József TÁJGAZDÁLKODÁSI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI ISMERETEK (LANDSCAPE MANAGEMENT AND RURAL DEVELOPMENT) Egyetemi jegyzet Lektor: Menyhért Zoltán A Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet jegyzete a természetvédelmi

Részletesebben

BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK S Z E R K E Z E T E K M E G E R Ő S Í T É S E BMEEOHSASA4 segédlet a BME Építőmérnöki Kar hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi

Részletesebben

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE A vegyszeres vízkezelésnek az alábbi feladatai vannak: ph-beállítás, fertıtlenítés, algaképzıdés megelızése, szőrést segítı pelyhesítés vízkıkiválás meggátolása téliesítés

Részletesebben

SZENTKIRÁLYSZABADJA KÖZSÉG Településszerkezeti terve

SZENTKIRÁLYSZABADJA KÖZSÉG Településszerkezeti terve SZENTKIRÁLYSZABADJA KÖZSÉG Településszerkezeti terve EREDETI LEÍRÁS ÉS MÓDOSÍTÓ HATÁROZATOK (2015. decemberig bezárólag) VÁROS ÉS HÁZ BT 2016 JANUÁR SZENTKIRÁLYSZABADJA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE 4 1. TELEPÜLÉSSZERKEZET

Részletesebben

Natura 2000 Fenntartási Terv

Natura 2000 Fenntartási Terv Natura 2000 Fenntartási Terv HUON20007 Köles-tető kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület Őriszentpéter, 2016.05.30. Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság Együttműködő partner Zöld Zala Természetvédő

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A természeti értékek helyi védelméről szóló rendelet módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. A természeti értékek helyi védelméről szóló rendelet módosításáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/112, 113, 142 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A természeti ek helyi

Részletesebben

GESZT ÖNKORMÁNYZAT 21/2007 (X.03.) SZ. RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

GESZT ÖNKORMÁNYZAT 21/2007 (X.03.) SZ. RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK GESZT ÖNKORMÁNYZAT 21/2007 (X.03.) SZ. RENDELETE A HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATRÓL Geszt Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló - többször módosított - 1990. évi LXV. törvény,

Részletesebben

A Településszerkezeti Terv Leírása Nyírgyulaj Község Településszerkezeti Tervéhez 24/2007(IV.12) KT sz. határozattal jóváhagyva

A Településszerkezeti Terv Leírása Nyírgyulaj Község Településszerkezeti Tervéhez 24/2007(IV.12) KT sz. határozattal jóváhagyva A Településszerkezeti Terv Leírása Nyírgyulaj Község Településszerkezeti Tervéhez 24/2007(IV.12) KT sz. határozattal jóváhagyva I.fejezet Általános leírás 1. A Településszerkezeti Terv hatálya Nyírgyulaj

Részletesebben

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban

Az agrárgazdaság szereplôi. A mezôgazdaság eredményei. Vadgazdálkodás és halászat. az élelmiszergazdaságban TARTALOM 3 Elôszó 4 6 10 Az agrárgazdaság szereplôi A magyar mezôgazdaság adottságai A mezôgazdaság eredményei 14 Erdôgazdálkodás 15 Vadgazdálkodás és halászat 16 Agrár-vidékfejlesztési intézkedések 20

Részletesebben

A földtulajdon és a földhasználat alakulása Tolna megyében

A földtulajdon és a földhasználat alakulása Tolna megyében A földtulajdon és a földhasználat alakulása Tolna megyében Tóth Orsolya V. évfolyam, gazdasági agrármérnök szak Kaposvári Egyetem Gazdaságtudományi Kar, Kaposvár Vállalatgazdasági és Szervezési Tanszék

Részletesebben

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu

10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. http://fahiba.fmk.nyme.hu Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet http://fahiba.fmk.nyme.hu 10. Faanatómia (Fahibák), Jellegzetességek, szabálytalanságok II. Görbeség Görbeség: a hengeres fa hossztengelye íves

Részletesebben

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához

3. számú melléklet. Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához 3. számú melléklet Ismertető az élőfüves pályák karbantartásához Jelen tájékoztató, általánosságban tartalmaz információkat az élőfüves sportpályák kezelésére. Javasoljuk, hogy a konkrét kezelésre vonatkozó

Részletesebben

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség.

ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ. A fentiek megállapításához talajfelmérésre lehet szükség. ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ ÜLTETÉSI ÚTMUTATÓ 01 A TALAJ ELŐKÉSZÍTÉSE A TALAJNAK A KÖVETKEZŐ FELTÉTELEKNEK KELL MEGFELELNIE: > a talajvíz szintje 2 méternél mélyebben legyen, > 6 m mélységig ne legyen sziklatömb,

Részletesebben

ÖRVÉNYES. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Jóváhagyásra előkészített anyag

ÖRVÉNYES. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Jóváhagyásra előkészített anyag ÖRVÉNYES Jóváhagyásra előkészített anyag Megbízó Örvényes község Önkormányzata Huszár Zoltán polgármester 8242 Örvényes, Fenyves utca 1. Tel.: 87/449-034 Tervező Völgyzugoly Műhely Kft. 2083, Solymár,

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

Nagygombaközösségek fajösszetételére és termőtestképzésére ható tényezők őrségi erdőkben

Nagygombaközösségek fajösszetételére és termőtestképzésére ható tényezők őrségi erdőkben 9. Magyar Ökológus Kongresszus, Keszthely, 2012 Nagygombaközösségek fajösszetételére és termőtestképzésére ható tényezők őrségi erdőkben Kutszegi Gergely 1, Siller Irén 2, Dima Bálint 3, Takács Katalin

Részletesebben

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás

Gyepgazdálkodás. Sáringer-Kenyeres Tamás Gyepgazdálkodás Sáringer-Kenyeres Tamás Bevezetés A telepítés (felújítás) elıkészítése táblásítás. A táblák méreteit a természetes határok, a hasznosítási, továbbá az üzemelési igények figyelembevételével

Részletesebben

150/2004. (X. 12.) FVM rendelet. I. Fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya. Fogalommeghatározás

150/2004. (X. 12.) FVM rendelet. I. Fejezet. Általános rendelkezések. A rendelet hatálya. Fogalommeghatározás 150/24. (X. 12.) FVM rendelet a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai Mezőgazdasági Orientációs és Garancia Alap Garancia Részlege társfinanszírozásában megvalósuló

Részletesebben

KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL

KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL 634.0.383 DR. KECSKÉS SÁNDOR, KOSZTKA MIKLÓS KATIONAKTÍV BITUMENEMULZIÓ AZ ERDÉSZETI ÚTÉPÍTÉSEKNÉL Az erdészeti útépítésnél és -fenntartásnál rendkívül lényeges, hogy olyan kötőanyagot használjunk, mely

Részletesebben

HAJDÚNÁNÁS VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 2012. ÉVI FELÜLVIZSGÁLAT

HAJDÚNÁNÁS VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 2012. ÉVI FELÜLVIZSGÁLAT HAJDÚNÁNÁS VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV 2012. ÉVI FELÜLVIZSGÁLAT ALÁTÁMASZTÓ MUNKARÉSZEK FELÜLVIZSGÁLATA (Előkészítő munkák) 1. A felsőbbszintű tervekkel való összhang előzetes értékelése 2. Örökségvédelem

Részletesebben

1.2.4.1.1 ÉLİHELYEK ELNEVEZÉSEI

1.2.4.1.1 ÉLİHELYEK ELNEVEZÉSEI 1. táblázat Általános Nemzeti Élıhely Rendszer kategóriái ÉLİHELYEK JELE TERMÉSZETES ÉLİHELYEK 1.2.4.1.1 ÉLİHELYEK ELNEVEZÉSEI A Hinarasok A1 Békalencsés, rucaörömös, tócsagazos úszóhínár A2 Rencés, kolokános

Részletesebben

TÁJTÖRTÉNETI VIZSGÁLATOK CSERHÁTI MINTATERÜLETEN

TÁJTÖRTÉNETI VIZSGÁLATOK CSERHÁTI MINTATERÜLETEN Tájökológiai Lapok 6 (1 2): 127 144. (2008) 127 TÁJTÖRTÉNETI VIZSGÁLATOK CSERHÁTI MINTATERÜLETEN ZAGYVAI GERGELY Nyugat-Magyarországi Egyetem, Környezettudományi Intézet 9400 Sopron, Bajcsy-Zsilinszky

Részletesebben

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK 2-5-1 TERVEZÉSI ALEGYSÉG 2-12 Nagykőrösi-homokhát TERVEZÉSI ALEGYSÉG Közép-Tisza-vidéki 2007. Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi és Vízgyűjtő-gazdálkodási

Részletesebben

ÖNTÖZÉSI ISMERETEK. A növények fejlıdésükhöz elsı sorba. fényt, hıt, levegıt, tápanyagot és vizet igényelnek.

ÖNTÖZÉSI ISMERETEK. A növények fejlıdésükhöz elsı sorba. fényt, hıt, levegıt, tápanyagot és vizet igényelnek. ÖNTÖZÉSI ISMERETEK ÖNTÖZÉSI ISMERETEK A növények n nyek vízfogyasztv zfogyasztása sa és s vízigv zigénye A növények fejlıdésükhöz elsı sorba fényt, hıt, levegıt, tápanyagot és vizet igényelnek. A feltételek

Részletesebben

A parlagfűről, parlagfű mentesítésről

A parlagfűről, parlagfű mentesítésről A parlagfűről, parlagfű mentesítésről Összeállította: Stánitz Éva megyei tisztifőorvos Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Szabó Lajos hivatalvezető Vas Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE AZ USZODAVEGYSZEREK KEZELÉSE

MEDENCÉK VEGYSZERES VÍZKEZELÉSE AZ USZODAVEGYSZEREK KEZELÉSE AZ USZODAVEGYSZEREK KEZELÉSE A vegyszereket jól elzárva, hûvös, száraz és jól szellõzött helyiségben kell tárolni. A közvetlen napsugárzástól védeni kell. Az anyagokat élelmiszerekkel, könnyen korrodáló

Részletesebben

Ökológia alapjai 9. előadás Valkó Orsolya. Az inváziós fajok

Ökológia alapjai 9. előadás Valkó Orsolya. Az inváziós fajok Ökológia alapjai 9. előadás Valkó Orsolya Az inváziós fajok Az inváziós fajok kutatása Biológiai invázió: Akkor beszélhetünk invázióról, ha egy nem őshonos faj elterjedési területe és populációmérete adott

Részletesebben

BÁTYA község Önkormányzata Képviselő - testületének /2013.(...) önkormányzati rendelete BÁTYA KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL

BÁTYA község Önkormányzata Képviselő - testületének /2013.(...) önkormányzati rendelete BÁTYA KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL BÁTYA község Önkormányzata Képviselő - testületének /2013.(...) önkormányzati rendelete BÁTYA KÖZSÉG HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZATÁRÓL Bátya község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2)

Részletesebben

Mezővédő fásításunk a szovjet természetátalakító terv nyomdokában

Mezővédő fásításunk a szovjet természetátalakító terv nyomdokában Mezővédő fásításunk a szovjet természetátalakító terv nyomdokában LADY GÉZA I. Hazánk síkvidéki erdőségeinek fokozatos kiirtása, folyóinak szabályozása és kiterjedt belvizeinek lecsapolása gyarapította

Részletesebben

Alépítményként az építési szabályzatoknak megfelelõ hordozóréteget kell készíteni, mert ez adja át a közlekedés okozta terhelést az altalajnak.

Alépítményként az építési szabályzatoknak megfelelõ hordozóréteget kell készíteni, mert ez adja át a közlekedés okozta terhelést az altalajnak. Gyeprács telepítése A Ritter gyeprács telepítése A TELEPÍTÉS ELÕNYEI - Könnyen, gyorsan és olcsón lehet telepíteni. - A felület a kitöltõ anyagtól függõen azonnal terhelhetõ. - A kis súlya miatt a telepítéshez

Részletesebben

BÜK VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE FELÜLVIZSGÁLAT TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ZÁRÓ VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ 2015. MÁJUS

BÜK VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE FELÜLVIZSGÁLAT TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ZÁRÓ VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ 2015. MÁJUS BÜK VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE FELÜLVIZSGÁLAT TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV ZÁRÓ VÉLEMÉNYEZÉSI DOKUMENTÁCIÓ 2015. MÁJUS Bük Város Településrendezési terve - Felülvizsgálat 2015 Településszerkezeti terv

Részletesebben

1995. évi LIII. törvény. a környezet védelmének általános szabályairól. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1995. évi LIII. törvény. a környezet védelmének általános szabályairól. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja A jogszabály mai napon hatályos állapota 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól Az Országgyűlés tekintettel arra, hogy a természeti örökség és a környezeti értékek a nemzeti

Részletesebben

Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Tárgy: Tájékoztató a mezőgazdasági termelők, egyéni és társas vállalkozások helyzetéről

Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése. Tárgy: Tájékoztató a mezőgazdasági termelők, egyéni és társas vállalkozások helyzetéről Iktatószám: 06-7918-10/2009. Címzett: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése Tárgy: Tájékoztató a mezőgazdasági termelők, egyéni és társas vállalkozások helyzetéről Az anyagot készítette: Lakosságszolgálati

Részletesebben