Vadászati állattan. Ragadozók. Kutyafélék

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vadászati állattan. Ragadozók. Kutyafélék"

Átírás

1 Vadászati állattan Ragadozók Kutyafélék

2 Nyestkutya (Nyctereutes procyonoides) A nyestkutya pofáján fekete álarc található (hasonlít a mosómedvéhez), de a feje nagyobb, erős pofaszakáll és gyűrű nélküli farok jellemzi. A testhossza cm, a farokhossza cm, míg a testtömege 6,5-10 kg. Nyoma nagyon jellemző, az ujjpárnák jellegzetesen sugárirányban (?) szétállnak (néha a középső ujjpárna részben összenőtt), a karmok látszódnak (4 db). A fogképlete: Japán, Szibéria, Észak- és Észak-Kelet-Kína, Mandzsúria, Kelet- Mongólia és Észak- Vietnám az eredeti elterjedési területe között 9000 db egyedet telepítettek be a Szovjetunió európai részeire, ahonnan terjeszkedni kezdett és ma már Észak-Franciaországban is megtalálható. Magyarországon 1961-ben a Lónyai-erdőben bukkant fel először, majd Békés, Somogy, Vas, Fejér és Pest megyében regisztrálták a jelenlétét. Jellemzően sík területeken, vizes részekhez közel fordul elő. Ritkán látható, rejtett életmódot folytató ragadozó, hangot is ritkán ad. Leginkább a nyomából lehet következtetni a jelenlétére.

3

4

5 A nyestkutya monogám, párzása február-április hónapok között. A nőstény nap után 6-10 kölyköt ellik kotorékban. A kotorékot elfoglalja a rókától is, vagy akár a borztól, azonban sokszor egy kotorékban fordulnak elő. Táplálékában az egerek, békák, tojások és fiókák (földön fészkelő madarak esetében), rákok, piócák, rovarok és gyümölcsök is megtalálhatók. Invazív faj, ezért egész évben vadászható.

6 ürülék Nyom

7 Farkas (Canis lupus) A faj fokozottan védett Magyarországon. Holarktikus elterjedésű faj sok alfaj (pl. kutya, dingó is) Magyarországon a 20. században már csak szórványos előfordulásai voltak Duna-Tisza köze és a Dunántúl déli része, Északi-khg keleti területei. Az Aggteleki-karszton és a Zempléni-hg-ben szaporodó egyedek, családok is előfordulnak/élnek. Testhossza cm, testtömege kg. Fogképlete: Változatos élőhelyeken fordul elő tajga, tundra, sztyepp, sivatag, hegyvidék, mérsékelt övi erdők

8

9

10 Ragadozó, a kisemlősöktől a nagytestű patásokig mindent elfogyaszt, de ezeket inkább télen nagy hóban, amikor legyengültek, vagy betegek, illetve falkában vadássza le. Csoportos életmódot folytat, falkákban él, bár ez populáció sűrűség függő. Territóriumot tartanak akár 500 km 2 A falkát a domináns hím és nőstény vezeti. Monogám faj a falkán belül is csak a domináns egyedek szaporodnak. A szaporodási időszak január-március, utána nap a vemhesség és 3-8 kölyköt fial a szuka. 1 hónapig csak szopnak, nyár közepén már önállóan vadásznak. Az ivarérettséget 2 évesen érik el.

11 Farkas nyoma

12 Vadászati állattan Ragadozók Macskafélék

13 Vadmacska (Felis silvestris) Az európai vadmacska Skóciában, Elzász-Lotharingiában, a Harzhegységben, az Ibériai- félszigeten, Olaszországban, Szardínián, Szicílián, a Kárpátokban, Magyarországon és a Kaukázusban fordul elő. Közeli rokonai (núbiai vadmacska, indiai sztyeppmacska) Afrikában a Jóreménység-fokig, Ázsiában Dél-Kínáig találhatók meg. Magyarországon nagyobb, zártabb, zavartalan erdőségekben (középhegységek, dombvidéki erdők) és ártéri erdőkben (Dráva, Duna Gemencnél, Tisza) él. Állománya Nyugat-Európában növekedett a visszatelepítéseknek köszönhetően. Magyarországon csökken a populáció-sűrűsége és az elterjedési területe is. A Kaukázusban állítólag jelentős állománya él még, de ott nem végeznek létszámbecsléseket a fajra és szabadon vadászható. Testhossza 100 cm, ebből a farka több mint 1/3. Marmagassága 40 cm, testtömege 5-10 kg. A kandúrok nagyobbak. A fogképlete:

14

15

16

17

18 A vadmacska mindig vadas (sárgás-barna, cirmos) bundájú, nincs benne fekete egybefüggő folt, vagy vörös, kevés a fehér szőrszál is. A pofán két oldalt 2-2 sötét csík húzódik, a fejtetőn 4 csík húzódik le a tarkóra, amelyek egy sötét gerincvonalban egyesülnek. Ez a vonal nem húzódik rá a farokra, ahogy azt sokszor láthatjuk a házimacskáknál. A testoldalon, a lábakon sötét, elmosódott csíkok találhatók. A kontrasztosság a házimacskákra jellemző. A hasoldalon sötét pettyeket láthatunk, az állon, a torkon, a mellkason lehet egy kisméretű (max. 20 Ft-os nagyságú) fehér folt. Az ágyék szőrzete a felnőtt egyedeknél mindig tiszta sárgásbarna és ráhúzódik a combok belső felületére. A karmok szaruszínűek, a talpon a párnák mindig feketék. A farok egyenletesen dús szőrzetű, vastag, nem vékonyodik el a vége felé. A farok vége mindig fekete, a farkon kevés (3-5 db) záródó fekete gyűrű található. A farok a test hosszához viszonyítva rövidebb a vadmacskánál. A hátsó lábuk hosszabb, mint a házimacskáknak. Az ivarérettséget 10 hónaposan érik el, de ez főleg a kandúroknál nem jelent szaporodásban való részvételt is. Két szaporodási idénye (pacsmagolás) van, február-márciusban a fő időszak, és nyáron (június-július) lehet egy második alom (nálunk ritka).

19 A kandúrok keresik fel a nőstények otthonterületeit nap vemhesség után 2-4 vak kölyök születik valamilyen eldugott helyen (farakás alatt, faodúban, sziklaüregben, rókakotorékban). 3-4 hónapos korra válnak függetlenné. A nőstények az anyjukhoz közel telepednek le, míg a kandúrok elvándorolnak egészen messzire is akár. Sok hím egyed nem is telepedik le, hanem ún. nomád életmódot folytat. A kandúrok mozgáskörzete nagyobb ( ha) és kevésbé ragaszkodnak hozzá, mint a nőstények ( ha). De! a szaudi sivatagban 5300 ha-os nőstény mozgáskörzetet is mértek! Táplálékuk főként kisemlősök, énekes madarak, vadgazdálkodási jelentősége kicsi (minimális mezei nyúl és fácán fogyasztás). Házi kosztot, háziállatokat nem fogyaszt, mivel messze elkerüli a lakott területeket. Állománya folyamatosan csökken, aminek okai az élőhely-vesztés (öreg erdők kitermelése és helyettük intenzíven művelt erdők telepítése), hibridizáció a házimacskával, orvvadászat, közlekedési elhullás és a házimacskák által közvetített halálos fertőzések. Vörös könyves faj, aktuálisan veszélyeztetett és védett 1974 óta, majd 2012 óta fokozottan védett. A házimacska populációt 400 millióra becsülték 20 évvel ezelőtt a világon.

20

21

22 Hiúz (Lynx lynx) A faj fokozottan védett Magyarországon. Az Alpoktól Szibérián át a Távol-Keletig ér az elterjedési területe, délen a Tibeti fennsíkig. Európában szigetszerű populációi élnek Skandináviában, a Kárpátokban, az Alpokban és a Balkánon. Svájcba, Németországba és Franciaországba visszatelepítették, innen kerültek azután Belgiumba. Magyarországon a 80-as évekig kipusztultnak tekintették, majd az Északi-khg-ben jelent meg újra Börzsöny, Mátra, Zemplén, Aggtelek. Testhossza cm, testtömege kg. Fogképlete: A vörös vagy vörösbarnás hát sötét foltozású. Rövid, szinte csonkának ható farka fekete végű.

23

24

25 Arcát alulról viszonylag hosszú pofaszakáll keretezi hallást segíti A fülén hosszú fekete bojt található. Élőhelyigény szempontjából a hiúz is specialista a nagykiterjedésű lombhullató és tűlevelű erdők lakója. Magányosan él, territoriális. Mozgáskörzete akár 60 km 2 is lehet. Ragadozó, a kisemlősök, madarak mellett a kistestű patásokat is elkapja. Pacsmagolás február-március napos vemhesség után 2-3 kölyköt fial, akik 5-6 hónapos korukig szopnak, bár 8 hetes koruktól már esznek húst. A következő szaporodási időszak végéig anyjukkal maradnak. Az ivarérettséget a nőstények 20-22, míg a hímek hónaposan érik el.

26 Hiúz nyom

27 Vadászati állattan Ragadozók Medvefélék

28 Barna medve (Ursus arctos) A barna medve fokozottan védett Magyarországon 2012 óta. Oroszországban él a faj nagy része (kb egyed), míg az USA és Kanada területén kb , Európában példány található. A világon az egyedszáma meghaladhatja a et. Az európai barna medve mellett pl. a szíriai, a tibeti, a kamcsatkai, a hokkaidói barna medve, a grizzly és a kodiak medve az alfajai cm a testhossza, cm a marmagassága, a testtömege pedig kg. De az észak-amerikai alfajok akár a 800 kg-ot is elérhetik. Fogképlete: 3142/3143. Hazánkban az utóbbi 20 évben hétszer fordult elő. Mindenféle élőhelyen előfordul az elterjedési területén. Ázsiában a sztyeppéken, északon bozótos területeken, míg a mérsékelt égövben az erdők jelentik a fő élőhelyét. Az 5000 m tengerszintfeletti magasságig is felhatol.

29

30

31 Tápláléka rendkívül változatos. A növényevő medvefélék és a ragadozó jegesmedve között egyfajta átmenetet képez. A grizzly pl. inkább tisztán ragadozó azokon az élőhelyeken, ahol sok a patás és halban gazdagok a folyók. Magányos életmódot folytat, territoriális faj. Közép-Európában akár 2500 ha lehet a territórium mérete. A nőstények mozgáskörzete a 400 km 2 -t is elérheti, míg a hímeké ennek háromszorosa. Télre (november-március) nyugalmi állapotba kerül, ásott üregekbe, barlangokba húzódik meg. A párosodás május-június között zajlik. Az embrionális diapauza késő őszig tart. Az 1-3, ritkán 4 bocs januárban születik meg a hibernáció alatt. Szemük csak 4-5 hetesen nyílik ki. 4 hónapig szoptatja a bocsokat az anyamedve, de 2-3 évig együtt élnek. A nőstények 3 évesen ivarérettek, de csak 4-5 évesen vemhesülnek először és 2-4 évente lesznek újabb kölykeik évig élhetnek.

32 Barna medve nyoma

33 Barna medve ürüléke

34 Vadászati állattan Ragadozók Mosómedvefélék

35 Mosómedve (Procyon lotor) Észak- és Közép-Amerika közönséges faja. Európába betelepítették, Németországban (1927, 1934), Azerbajdzsánban és Belorussziában (1936) hoztak létre nagyobb állományokat, majd a II. világháború alatt egy tenyészetből is kiszabadultak. Jelenleg Lengyelország, Csehország, Svájc, Ausztria, a Benelux államok, Észak-Franciaország, Oroszország és a Balti államok területén fordul elő. Magyarországon Lövőnél (Győr megye) és a Szigetközben figyelték meg, de több észlelés is volt, főleg a Dunántúlon. Bizonyító példány került elő szeptemberében Gödöllőről, ahol egy vemhes nőstényt fogtak be. A mosómedve hasonlít a borzra a fehér-fekete csíkozottság miatt és a nyestkutyára is az álarca miatt, de a nyestkutya bundája nem tartalmaz fehér színt, valamint erős pofaszakálla van. A világos pofán, a szemek vonalában fekete sáv húzódik (álarc), farka feketén gyűrűzött és a vége is fekete. A lábfejek csupaszak. Teste szürkés-sárga, szürkésbarna, háta gyakran fekete. Testtömege 3-10 kg, testhossza cm. Fogképlete: A mosómedve mindenevő, gyümölcsök, víziállatok, madártojás, fióka is előfordul a táplálékában, de lakott településeken nagy kuka fosztogató hírében áll. Invazív faj, egész évben vadászható.

36

37 Mellső láb Hátsó láb Ürülék

38 Vadászati állattan Ragadozók Menyétfélék

39 Menyét (Mustela nivalis) A legkisebb termetű ragadozó emlős. Európában, Ázsia mérsékelt égövi zónájában, Észak-Amerikában és Afrika északi részein is előfordul. Bokroscserjés erdei tisztások, rétek-legelők, lucernások gyakori lakója. A vakond járatait is szereti, télen lakott területekre is behúzódik. Farka és hátoldala egész évben egységes barna színű, bár télen szürkés árnyalatúnak tűnik. A hím testtömege g, testhossza cm. A nőstény testtömege g, testhossza cm. Fogképlete: Tápláléka elsősorban apró rágcsálókból (70%), madarakból (15%) áll, de a patkányt és a nyúlfiakat is megtámadja. Fő ivarzási periódusa februármárcius idején. Egy szaporodási idényben a nőstény több kannal is párosodhat. 5-6 hetes vemhesség után, 3-7 db alig 1 g-os csupasz, vak kölykök születnek. 6-8 hétig szopnak, 3 hónapos korra elérik a kifejlett méreteket. 2-3 hónaposan önállóak lesznek, a nőstények már születési évükben is kölykezhetnek. Védett. Nem keverendő a szintén védett hermelinnel! A hermelin nagyobb termetű, mint a menyét. A farka hosszabb, nincs pofafoltja, télen fehér a bundája, a farok vége azonban mindig fekete.

40 Menyét Hermelin nyáron télen

41 Nyest (Martes foina) Közép- és Dél-Európában honos, de Ázsiában is megtalálható Magyarországon általánosan elterjedt, az emberi településeken is (pl. Budai vár) előfordul (kőnyest). Komoly károkat tud okozni az állatállományban és emellett a házakban, kocsikban (szigetelések, kábelek elrágása). Alapszíne szürkésbarna, a torokfolt rendszerint fehér, villásan elágazik és a mellső lábakra ráhúzódik. Szutyakja világos hússzínű. A talp és ujjpárnák csupaszok, ezért a nyoma tisztán kirajzolódik. Fogképlete: A P 3 külső oldala domború, az M 1 külső oldala homorú és a belső résszel egyenlő méretű (szabályos nyolcas). A párzási időszak június-augusztus között. A vemhesülés után diapauza februárig. A nőstény április-májusban 3-6 csupasz és vak kölyköt hoz a világra. Tápláléka gyümölcsökből, rovarokból, kisemlősökből, madarakból, tojásból stb. áll. Vadászható egész évben.

42 Nyest és nyuszt.

43 Nyuszt nyoma

44 Közönséges, avagy házi görény (Mustela putorius) Egész Európában elterjedt, kivéve Skandinávia középső és északi részeit, Izlandot, a Brit-szigetek és a Balkán déli részeit illetve Szardínia és Korzika szigetét. Kelet felé terjeszkedik. Mezőgazdasági területek közelében él, lakott területekre is behúzódik. Falvakban gyakoribb, mint városokban. Károkat okozhat az állatállományban. Bundája barnás-fekete alapszínű, az orr, a szemsáv illetve a pofa egy része sárgásfehér, orrhegye fekete. A hím testtömege 1-1,5 kg, a nőstényé 0,6-0,9 kg. Testhossza cm, farok hossza cm. Fogképlete: Szaporodási időszaka elhúzódik márciustól júliusig napos vemhesség után db kölyköt fial a nőstény, amelyek 9-10 g tömegűek, vakok, finom szürkés-fehéres szőrzettel borítottak. Ritkán kétszer is szaporíthat egy évben. Az utódok 4-5 hétig szopnak, a szemük a szoptatás végére nyílik ki, 9 hónaposan lesznek ivarérettek. Tápláléka rágcsálókból, békákból, halakból, földön fészkelő madarakból, rovarokból és gyümölcsökből áll. Tenyésztett változata a vadászgörény (Mustela putorius furo). Vadászható faj, idénye július 1. február utolsó napja között.

45 Házi görény Molnár görény

46 Borz (Meles meles) A Skandináv-félsziget északi részétől eltekintve egész Európában megtalálható. Terjeszkedő, jól alkalmazkodó faj, Magyarországon mára szinte csak a viharsarokban nincs. Domb és hegyvidéki erdők lakójából fokozatosan intenzív mezőgazdasági területekre tért át (Dévaványa). Testhossza cm, a farok cm-es, füle 4-5 cm hosszú. Testtömege kifejletten kg. A megnyúlt fejen két oldalt végig húzódó fekete sáv látható. A bunda alapszíne szennyes sárga, de a fedőszőrök szürkés-fehéresfeketék, ezért az összbenyomás szürke, őszülő. Fogképlete: , de az első előzápfog hiányozhat, vagyis leggyakrabban: Az egyedek 1,5 évesen ivarérettek. Július-augusztus folyamán párzanak. A kölykezés február-március hónapokban zajlik le. A vemhességi idő: 7 hónap, de blasztula állapot után decemberig lefagy. 2-4 db vak (csak 1 hónap múlva nyílik ki a szemük) és csaknem csupasz utódot fial, amelyek 2 hónapig szopnak, fél év múlva válnak önállóvá. A menyétfélék közül az egyetlen nem magányos faj. Télen kevésbé aktív, de nem alszik téli álmot. Magyarországon vadászható 2001-től, idénye július 1- től február utolsó napjáig tart.

47

48 Nyom Kotorék latrina (kakigödör)

49 Vidra (Lutra lutra) Eurázsia jellegzetes, mindenhol előforduló ragadozója volt. Ma már csak ott fordul elő, ahol ezt a vízminőség lehetővé teszi. Hazai elterjedésére jótékony hatással volt a halastó program, viszont itt nagy károkat képes okozni. Halakban gazdag, tiszta vizek mentén jelenik meg. Az egyedek territoriálisak. A fiataloknak általában el kell hagyniuk az anyjuk területét, ami sok vadütközéshez vezet. Prémje sötétbarna, feje lapított, lábain úszóhártyák vannak. Testtömege kifejletten 7-14 kg, testhossza cm, farok hossza cm. Nagy talppárnája, kis ujjpárnái és úszóhártyája van, ezért jellegzetes nyomot hagy maga után. A víz alatt az orr- és a fülnyílások bezáródnak, a szemet pedig a szemhéjmirigy váladéka védi. Fogképlete: A párzási idény január-február hónapokra esik. Két hónapos vemhesség után 2-4 csupasz és vak kölyköt hoz a világra a nőstény. A szoptatás két hónapig tart. Kilenc hónaposan válnak önállóvá, ivaréretté azonban csak 1,5-3 évesen. Magyarországon fokozottan védett.

50

51 Vidra vár, nyomok a parton és csúszásnyomok.

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK

ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK ÁLLATMENTÉSRE FELKÉSZÜLNI! TÁRSASJÁTÉK ÁLLATKÁRTYÁK Csány-Szendrey Általános Iskola Rezi Tagintézménye 2017 Foltos szalamandra Szín: fekete alapon sárga foltok Testalkat: kb.: 20 cm hosszú Élőhely: Lomberdőben

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája

Magyarországi vadak etológiája Magyarországi vadak etológiája VI. Előadás Menyétfélék és a borz Menyétféle ragadozók (Mustelidae) Világszerte elterjedt, fajokban gazdag csoport. Rövid lábú, talponjáró, hosszú testű ragadozók. Erős szagú

Részletesebben

Magyarországi vadak etológiája. A vadmacska és a hiúz

Magyarországi vadak etológiája. A vadmacska és a hiúz Magyarországi vadak etológiája A vadmacska és a hiúz Macskaféle ragadozók (Felidae) Csak a korai oligocénben váltak el legközelebbi rokoinaiktól, a cibetmacskaféléktől. Rajtuk kívül még a hiénafélékkel

Részletesebben

Vadászat, vadgazdálkodás II.

Vadászat, vadgazdálkodás II. Vadászat, vadgazdálkodás II. Természetvédelmi mérnök szak levelező tagozat, III. évfolyam 2007/08 tanév 2. félév Apróvadfajok: emlősök Vadászható (szept. 1 dec. 31). Mezei nyúl Hazánkban a nagy, összefüggő

Részletesebben

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek

Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Természetvédelmi jellegű problémák, megoldási lehetőségek Madárfauna Halfogyasztás Madárfauna Sebzés Kárókatona Phalacrocorax carbo (Linnaeus, 1758) Rokon fajok Kis kárókatona (Phalacrocorax pygmaeus)

Részletesebben

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II.

Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Állatsereglet a szavannán A szavannák állatai II. Nagytestű növényevők Sok fű kedvező élőhely. Évszakváltáskor vándorlások- A fű kevés tápanyagot biztosít, ezért szinte folyamatosan legelniük kell. Patások.

Részletesebben

Eurázsiai borz (Meles meles)

Eurázsiai borz (Meles meles) Eurázsiai borz (Meles meles) Felismerés jegyei: A borz feje és nyaka fehér, két a szem és a fül vonalában húzódó - fekete sávval. A fej vékony és hegyes, a test és a lábak rövidek. A szemek és fülek kicsik,

Részletesebben

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka

vulpes) Vörösróka A róka lábnyoma és hullatéka (Lloyd, 1981) Vörösróka Vörösróka Vörösróka A vörösróka A róka (Vulpes (Vulpes vulpes) vulpes) o az egész Északi féltekén, a mediterrán zónáig - Afrika északi partjaival bezárólag - és Ausztrália nagy részén; o két jégkorszakot is átvészelt

Részletesebben

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil

Kivilágosodó erdők. Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil Kivilágosodó erdők Elhelyezkedése, éghajlata, növényei. A csimpánz és a nílusi krokodil 10-20. szélességi fokok között. Afrika > Ausztrália > India > Dél-Amerika Az esőerdők és a szavanna közötti átmenet:

Részletesebben

RAGADOZÓ EMLŐSÖK ÉS TÁPLÁLKOZÁS-ÖKOLÓGIÁJUK

RAGADOZÓ EMLŐSÖK ÉS TÁPLÁLKOZÁS-ÖKOLÓGIÁJUK KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Kisállattenyésztési Tanszék Ökológiai Munkacsoport RAGADOZÓ EMLŐSÖK ÉS TÁPLÁLKOZÁS-ÖKOLÓGIÁJUK Oktatási segédanyag Összeállította: Dr. Lanszki József Lektorálta: Dr.

Részletesebben

Vadászati állattan & etológia. Róka

Vadászati állattan & etológia. Róka Vadászati állattan & etológia Róka Róka (Vulpes vulpes) Az egész Északi féltekén megtalálható a mediterrán zónáig - Afrika északi partjaival bezárólag - és Ausztrália nagy részén. Közép- és Dél-Amerika,

Részletesebben

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos

FÜLEMÜLE. Luscinia megarhynchos FÜLEMÜLE Luscinia megarhynchos Ezt a nyári vendéget inkább hallani fogod, mint látni. Nappali énekét sötétedéskor is folytatja. És micsoda dal ez! A legszebb és legbonyolultabb melódiákat este énekli,

Részletesebben

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra

Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola pályázata az innovatív iskolák fejlesztése című konstrukcióra Éjszakai túra a Medvetalp Túracsoporttal! Találkozó/Indulás: Május 17-én ( szombaton),

Részletesebben

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II.

10/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan II. 10/b tétel GERINCES RENDSZERTAN II. KÉTÉLTŰEK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: KÉTÉLTŰEK (AMPHIBIA) REND: FARKOS KÉTÉLTŰEK» CSALÁD: SZALAMANDRAFÉLÉK Testük

Részletesebben

Vadászati állattan és etológia, emlősök ÁLLATTAN. A., Párosujjú patások. A/1., Disznófélék. I. Vaddisznó (Sus scrofa)

Vadászati állattan és etológia, emlősök ÁLLATTAN. A., Párosujjú patások. A/1., Disznófélék. I. Vaddisznó (Sus scrofa) 1. Elterjedés és állományhelyzet ÁLLATTAN A., Párosujjú patások A/1., Disznófélék I. Vaddisznó (Sus scrofa) Egész Eurázsiában és Afrika északi részén megtalálható a faj. Európában az Alpokból, Skandináviából

Részletesebben

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III.

11/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan III. 11/b tétel GERINCES RENDSZERTAN III. HÜLLŐK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: HÜLLŐK (REPTILIA) REND: TEKNŐSÖK» CSALÁD: MOCSÁRITEKNŐS-FÉLÉK Ujjaik között az

Részletesebben

Vadmacska (Felis silvestris Schreber) A vadmacska elterjedése Európában (Mitchell-Jones et al. 1999)

Vadmacska (Felis silvestris Schreber) A vadmacska elterjedése Európában (Mitchell-Jones et al. 1999) Vadmacska (Felis silvestris Schreber) Nemzetközi védettség: Berni Egyezmény II. függelék Habitat Direktíva IV. függelék CITES II,A Magyarországi védettség: Védett (FV lesz?) Elterjedése Skóciától Dél-Kínáig,

Részletesebben

SUBIECTELE Limba maghiar

SUBIECTELE Limba maghiar ROMÂNIA JUDEUL TIMI MUNICIPIUL TIMIOARA DIRECIA DE MEDIU SERVICIUL PROTECIA MEDIULUI SUBIECTELE Limba maghiar pentru competiia intercolar în vederea seleciei unitilor colare (elevi i cadre didactice) care

Részletesebben

Populáció A populációk szerkezete

Populáció A populációk szerkezete Populáció A populációk szerkezete Az azonos fajhoz tartozó élőlények egyedei, amelyek adott helyen és időben együtt élnek és egymás között szaporodnak, a faj folytonosságát fenntartó szaporodásközösséget,

Részletesebben

A faunaidegen inváziós fajok Nyestkutya és mosómedve problémái Faunaidegen inváziós vendégeink

A faunaidegen inváziós fajok Nyestkutya és mosómedve problémái Faunaidegen inváziós vendégeink Nyestkutya és mosómedve Faunaidegen inváziós vendégeink Dr. Heltai Miklós Egyetemi docens Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Új fajok a társulások fajstruktúrájában A hatások nehezen kiszámíthatók

Részletesebben

Ragadozók. Emlős ragadozók Magyarországon. Ragadozók kladogramja. Konfliktusok a ragadozókkal 2013.10.29. Ragadozók szerepe az ökoszisztémában

Ragadozók. Emlős ragadozók Magyarországon. Ragadozók kladogramja. Konfliktusok a ragadozókkal 2013.10.29. Ragadozók szerepe az ökoszisztémában Ragadozók Emlős ragadozók Ragadozó gazdálkodás A ragadozók (Carnivora) az emlősök (Mammalia) osztályának egyik rendje. Latin nevük Carnivore, a Carne (hús) és a Vorare (felfal) szóösszetétel eredménye,

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam

Környezetismeret-környezetvédelem állatok. 4. évfolyam Környezetismeret-környezetvédelem állatok 4. évfolyam Juh A köznyelv inkább birkának nevezi ezt a bégető állatot. Tülkös szarvú, páros ujjú patás. Az egyik legrégebben háziasított állat. Bizonyos fajtái

Részletesebben

Az éghajlati övezetesség

Az éghajlati övezetesség Az éghajlati övezetesség Földrajzi övezetek Forró övezet Mérsékelt övezet Hideg övezet Egyenlítői öv Átmeneti öv Térítői öv Trópusi monszun vidék Meleg mérsékelt öv Valódi mérsékelt öv Hideg mérsékelt

Részletesebben

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus)

A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) A patkánysiklók élete a természetben. (Pantherophis obsoletus) Írta: Thurn Tamás Köszönet a képekért: http://www.herp-pix.org http://www.edu.ge.ch/co/renard/coursfacbio/welcome.htm Ez a csodálatos hüllő

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza

Tiszavirágzás. Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirágzás Amikor kivirágzik a Tisza Tiszavirág (Palingenia longicauda) A tiszavirág Magyarország és Európa legnagyobb méretű kérésze, mely látványos rajzása - tiszavirágzás - révén vált közismertté.

Részletesebben

2012 év madara - az egerészölyv

2012 év madara - az egerészölyv 2012 év madara - az egerészölyv Az egerészölyv a leggyakoribb ragadozó madarunk, sík- és hegyvidéken egyaránt előfordul, így a laikusok által úton-útfélen látott sasok általában ennek a fajnak a képviselői.

Részletesebben

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje

Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Magyarország madarai 7. elıadás 2011. február 23. 2011.08.12. Sarlósfecske-, szalakóta és harkályalkatúak rendje Sarlósfecske alkatúak rendje Habitusuk fecskére emlékeztet, lábuk rövid kapaszkodó láb,

Részletesebben

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE

KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE KÉRDŐÍV FELNŐTT LAKOSSÁG RÉSZÉRE A közönséges ürge nyílt rövidfüvű területeken lakó rágcsáló. Fokozottan védett fajnak számít, elsősorban azért, mivel ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink, mint

Részletesebben

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása

A megtelepedés okai. Városi vadgazdálkodás. A megtelepedés okai. A megtelepedés okai. A városokban előforduló fajok csoportosítása A megtelepedés okai Városi vadgazdálkodás IV. előadás: A városi területeken előforduló fajok Alkalmazkodás az emberi civilizáció egyébként zavaró, káros körülményeihez Az urbanizálódás szelekciós tényező

Részletesebben

Amazónia varázslatos állatvilága

Amazónia varázslatos állatvilága Amazónia varázslatos állatvilága Az Amazonas-medence állatvilága Óriási fajgazdagság. (egysejtűek, férgek, rovarok /lepkék, bogarak kicsik és óriásiak/ különféle kétéltűek, hüllők és emlősök) Nappal az

Részletesebben

Az ökológia alapjai NICHE

Az ökológia alapjai NICHE Az ökológia alapjai NICHE Niche Meghatározás funkció ill. alkalmazkodás szerint a növény- és állatfajok élő és élettelen környezetükbe eltérő módon illeszkednek be ott a többi élőlénytől többé-kevésbé

Részletesebben

1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid,

1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid, A TAJGA NÖVÉNYEI 1. A tajga éghajlat: A hideg-mérsékelt öv éghajlata Az Északi-sarkkör környékén alakul ki, pl. Szibéria (Észak-Ázsia), Kanada (Észak-Amerika) Rövid, viszonylag meleg nyár és hosszú, zord

Részletesebben

AZ ARANYSAKÁL ŐSHONOS RAGADOZÓNK: Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet. Kaposvári Egyetem, Természetvédelmi Tanszék

AZ ARANYSAKÁL ŐSHONOS RAGADOZÓNK: Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet. Kaposvári Egyetem, Természetvédelmi Tanszék Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet Kaposvári Egyetem, Természetvédelmi Tanszék ŐSHONOS RAGADOZÓNK: AZ ARANYSAKÁL Szabó László, Heltai Miklós, Lanszki József Ki Ő??? Változatos elnevezés: -csikasz,

Részletesebben

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló

Környezetismeret-környezetvédelem országos csapatverseny döntő május évfolyam I. forduló Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Környezetismeret-környezetvédelem

Részletesebben

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6.

Državni izpitni center MAGYAR NYELV. ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. A tanuló kódszáma: Državni izpitni center *N17113921* 6. osztály MAGYAR NYELV ORSZÁGOS TUDÁSFELMÉRÉS az alacsonyabb követelményszintű alkalmazott képzési program 6. osztályában 2017. május 4., csütörtök

Részletesebben

A latin Camelus név a görög kamelosz szóból származik, az pedig az arab dzsamal vagy a héber gahmal szavakból, melyek mindegyike tevét jelent.

A latin Camelus név a görög kamelosz szóból származik, az pedig az arab dzsamal vagy a héber gahmal szavakból, melyek mindegyike tevét jelent. 260px-Bactrian_Camel.jpg Dromedary.02.jpg Teve A teve a következő két párosujjú patás fajra utal a Camelus nemen belül: a dromedárra vagy egypúpú tevére (Camelus dromedarius) és a kétpúpú tevére vagy ázsiai

Részletesebben

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és

Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és TÁRSAS VISELKEDÉS Az állatok természetes élőhelyükön magányosan vagy csoportokban élnek. A csoportok rendkívül sokfélék lehetnek. Családot alkotnak a szülők és utódaik, kolóniát a nagy telepekben élő családok,

Részletesebben

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE

Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Német juhászkutya MEMSAAI.ELTE Tartalom Német juhászkutya...1 Teste...3 Feje...3 Marmagassága...4 Testtömege...4 Szőrzete...4 Színei...4 Alomszáma...4 Várható élettartama...5 Vérmérséklete...5 Jelleme...5

Részletesebben

Szociális viszonyok és kooperáció

Szociális viszonyok és kooperáció Szociális viszonyok és kooperáció Különböző csoportszerkezetek Szaporodó pár a kölykeikkel Pl. vörös róka: hasonló etogram kutyához, farkashoz, de a hierarchiával kapcsolatos viselkedések hiányoznak (Tembrock,

Részletesebben

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Természetvédelem Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Magyarország állatvilága - Magyarországon kb. 32 000 állatfaj ismert - Vélhetően a teljes faunát 40-42

Részletesebben

Vakondok: az önkéntes kertész. Előadó: Takács Marianna

Vakondok: az önkéntes kertész. Előadó: Takács Marianna Vakondok: az önkéntes kertész Előadó: Takács Marianna aranyos kisállat Vakond ádáz ellenség Elterjedési terület: Európa, Ázsia Tartózkodási hely: vadászterületén felbukkanó halmok mutatják vadászterülete

Részletesebben

Fajfenntartó viselkedés

Fajfenntartó viselkedés Fajfenntartó viselkedés Az állatok viselkedésének egyik alapvető megnyilvánulása a szaporodással kapcsolatos viselkedés. Ez az ivarérettséget elért egyedekre jellemző és a legtöbb fajnál meghatározott

Részletesebben

A vadmacska (Felis silvestris) populációt veszélyeztető tényezők és a védelem lehetőségei

A vadmacska (Felis silvestris) populációt veszélyeztető tényezők és a védelem lehetőségei A vadmacska (Felis silvestris) populációt veszélyeztető tényezők és a védelem lehetőségei Dr. Biró Zsolt Dr. Szemethy László Szent István Egyetem, Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék Fotó: IUCN Cat

Részletesebben

KÉRDŐÍV GAZDÁLKODÓK, VADÁSZOK RÉSZÉRE

KÉRDŐÍV GAZDÁLKODÓK, VADÁSZOK RÉSZÉRE KÉRDŐÍV GAZDÁLKODÓK, VADÁSZOK RÉSZÉRE A közönséges ürge nyílt rövidfüvű területeken lakó rágcsáló. Fokozottan védett fajnak számít, elsősorban azért, mivel ritka, értékes nagytestű ragadozó madaraink,

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

Szalamandrák és gőték

Szalamandrák és gőték Fotó: Németh Bálint A szalamandrák és a gőték alkotják a farkos kétéltűek rendjét: hosszú, megnyúlt testük, két pár hasonló formájú végtagjuk, hosszú farkuk révén könnyen megkülönböztethetők a farkatlan

Részletesebben

A menyét-félék. erdőgazdasági jelentősége

A menyét-félék. erdőgazdasági jelentősége A menyét-félék. erdőgazdasági jelentősége Az erdő állati és növényi ellenségei ellen gazdasági intézkedésekkel, technikai módszerekkel és biológiai úton lehet védekezni. Amíg a gazdasági intézkedések terén

Részletesebben

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása

Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása Alaszkai Malamut Az alaszkai malamut és a szibériai husky összehasonlítása (Forrás: Az Amerikai Alaszkai Malamut Klub bírói oktatóanyaga) Összeállította: W. Willhauck Fordította: Romoda Csilla Fajta eredete:

Részletesebben

Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft

Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft Nagy kócsag A Wikipédiából, a szabad lexikonból. Nagy kócsag Státusz: nem veszélyeztetett Magyarországon fokozottan védett! Eszmei értéke: 100 000 Ft Rendszertan Ország: Állatok (Animalia) Törzs: Gerinchúrosok

Részletesebben

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T

V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T V A D V I L Á G M E G Ő R Z É S I I N T É Z E T Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő telefon: 28-522086, fax: 28-420189, email: css@ns.vvt.gau.hu Szakdolgozatok javasolt

Részletesebben

Pézsmapocok (Ondatra zibethicus) Felismerés jegyei:

Pézsmapocok (Ondatra zibethicus) Felismerés jegyei: Pézsmapocok (Ondatra zibethicus) Felismerés jegyei: Patkányformájú rágcsáló. Bundája a hátán gesztenyebarna, a hasán szürke, de többféle fekete vagy világosszürke színváltozata is lehetséges. Prémje kétféle

Részletesebben

Vörös róka (Vulpes vulpes)

Vörös róka (Vulpes vulpes) Vörös róka (Vulpes vulpes) Felismerés jegyei: Legismertebb, legelterjedtebb ragadozónk. Testméretekben ivari dimorfizmus mutatható ki, a kan tömeg 13-14 %-kal nagyobb a szukáénál. Testén a vöröses szín

Részletesebben

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI

A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Egység, alprojekt/alprogram neve Rendezvény cím, dátum A HÁZINYULAK NAGYÜZEMI TARTÁSÁNAK KÖVETELMÉNYEI Előadó neve SZÁRMAZÁS, ELTERJEDÉS, DOMESZTIKÁCIÓ Nyúlszerű rágcsálók

Részletesebben

A hód megjelenése, életmódja, táplálkozása

A hód megjelenése, életmódja, táplálkozása A hód megjelenése, életmódja, táplálkozása Az eurázsiai hód Európa legnagyobb testű rágcsálója, testének hossza 75 és 100 cm között változik, farka 30-35 cm hosszú, súlya 20-48 kg. Barna bundája tömött,

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

Rendszertani besorolás. Molekuláris törzsfa

Rendszertani besorolás. Molekuláris törzsfa Rendszertani besorolás Molekuláris törzsfa Gímszarvas, dámszarvas, szikaszarvas Párosujjú patások rendje (Artiodactyla) Kérődzők alrendje (Ruminantia) Disznóalakúak Tevealakúak Vízilófélék Szarvasfélék

Részletesebben

Városi vadgazdálkod. lkodás. jellemzői. Az alapadatgyűjt. Az alkalmazott módszerek m. Rádiótelemetria, vagy különböző vizuális jelölők.

Városi vadgazdálkod. lkodás. jellemzői. Az alapadatgyűjt. Az alkalmazott módszerek m. Rádiótelemetria, vagy különböző vizuális jelölők. Városi vadgazdálkod lkodás III. előadás: Adatgyűjtési, kutatási módszerek városi területeken Az alapadatgyűjt jtés s jellemzői Az adatgyűjtés célja: Előforduló fajok listájának elkészítése Relatív vagy

Részletesebben

Hárságyi Dorottya Biológus MSc

Hárságyi Dorottya Biológus MSc Hárságyi Dorottya Biológus MSc Endemikusnak vagy bennszülöttnek az élőlények azon fajait és egyéb rendszertani egységeit nevezzük, amelyek természetes állapotban csak egy adott elterjedési terület (area)

Részletesebben

Vadászati állattan. Szarvasfélék. Őz, szikaszarvas, jávorszarvas

Vadászati állattan. Szarvasfélék. Őz, szikaszarvas, jávorszarvas Vadászati állattan Szarvasfélék Őz, szikaszarvas, jávorszarvas Őz (Capreolus capreolus) Az újvilági szarvasok (Odocoileinae) alcsalád egyetlen európai képviselője. Azonban csak Eurázsiában őshonos, a legrégebbi

Részletesebben

A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat nélkül.

A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid feladatokon keresztül, kifejtendő feladat nélkül. OSZTÁLYOZÓ VIZSGA Földrajz 7. évfolyam félévi vizsga 1.) Feladatlap: A vizsgakövetelményben felsorolt 7. évfolyamos tananyag számonkérése egyszerű, rövid 1.) Szóbeli felelet: Jónás-Dr. Kovács-Dr. Mészáros-Vízvári:

Részletesebben

K ISTESTŰ RAGADOZÓ FAJOK CSAPDÁZÁSA TEREPI SEGÉDLET

K ISTESTŰ RAGADOZÓ FAJOK CSAPDÁZÁSA TEREPI SEGÉDLET ISTESTŰ RAGADOZÓ K FAJOK CSAPDÁZÁSA TEREPI SEGÉDLET Fenntartható természetvédelem megalapozása a magyarországi Natura 2000 területeken. A projekt a Svájci Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával

Részletesebben

Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet. A magyar kacsa tenyésztési programja

Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet. A magyar kacsa tenyésztési programja Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet A magyar kacsa tenyésztési programja 2004 Bevezetés Kacsafajtáink eredete, háziasítása és elterjedése Házikacsánk őse az északi féltekén általánosan elterjedt tőkés

Részletesebben

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály

Osztá lyozóvizsga te ma ti ka. 7. osztály Osztá lyozóvizsga te ma ti ka 7. osztály Tankönyv: Földrajz 7. Mozaik Kiadó 1. A földtörténet eseményei 2. Afrika természet- és társadalomföldrajza 3. Ausztrália természet- és társadalomföldrajza 4. Óceánia

Részletesebben

Távoli vidékek éjjeli ragadozói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál (

Távoli vidékek éjjeli ragadozói Közzétéve itt: magyarmezogazdasag.hu az Agrárhírportál ( Bagolymustra Kaposvárott Nyugat-Európában az elmúlt egy-másfél évtizedben igen nagy népszerűségnek örvend a felelős állattartók körében az egzotikus baglyok tartása, s a nagyobb testű fajokkal még hasznot

Részletesebben

Elektronikus változat: http://www.interkonyv.hu/konyvek/?isbn =978-963-2792-88-0. 32-216 Ft/fejezet K1? V: C) 131-160

Elektronikus változat: http://www.interkonyv.hu/konyvek/?isbn =978-963-2792-88-0. 32-216 Ft/fejezet K1? V: C) 131-160 Elektronikus változat: http://www.interkonyv.hu/konyvek/?isbn =978-963-2792-88-0 32-216 Ft/fejezet K1? V: C) 131-160 Miklósi, Á: Dog Behaviour, Evolution, and cognition (Oxford University Press, 2014)

Részletesebben

Report on the main results of the surveillance under article 11 for annex II, IV and V species (Annex B)

Report on the main results of the surveillance under article 11 for annex II, IV and V species (Annex B) 0.1 Member State HU 0.2.1 Species code 1357 0.2.2 Species name Martes martes 0.2.3 Alternative species scientific name 0.2.4 Common name nyuszt 1. National Level 1.1 Maps 1.1.1 Distribution Map Yes 1.1.1a

Részletesebben

Vándorló milliók 1. Kontinensek közötti (interkontinentális) vándorlások: - népvándorlás Ázsiából Európa felé (4-9. század); - kivándorlás Európából Amerikába (15-16. 16. századtól napjainkig, a legintenzívebb

Részletesebben

Kutya. Farkas. Bevezető

Kutya. Farkas. Bevezető 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 Bevezető A jelen kiadvány főként 7 éven felüli gyerekek részére készült. Elsősorban az erdélyi dombvidék azon emlőseinek nyomait és életjeleit

Részletesebben

Vaddisznó. Európai és hazai elterjedés. Nagyvadállományok hasznosítása

Vaddisznó. Európai és hazai elterjedés. Nagyvadállományok hasznosítása Európai és hazai elterjedés Vaddisznó Nagyvadállományok hasznosítása P Kb. 25 alfaj: fôleg testnagyság és szinezet alapján P 120-150 kg-os nagyság, de 200-300 kg-os is elôfordul P Észak- és Dél-Amerikába

Részletesebben

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia

(ÁT)VÁLTOZÁS. Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia (ÁT)VÁLTOZÁS Budainé Kántor Éva Reimerné Csábi Zsuzsa Lückl Varga Szidónia Feladat kiosztása Lapozd át a Szitakötő tavaszi számát, és keresd ki azokat a cikkeket amelyek változással, illetve átváltozással

Részletesebben

1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT. Származás fajok szerint

1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT. Származás fajok szerint XI/810/95rev3 1.1. 1. TÁBLÁZAT: A FELHASZNÁLT ÁLLATOK SZÁMA SZÁRMAZÁSI HELYÜK SZERINT 1.2. 1.3. A jelentést tevő országon belül bejegyzett tenyésztő vagy beszállító létesítményből származó állatok Származás

Részletesebben

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ

NEM TÉRÍTI MEG A BIZTOSÍTÓ Ismét kaptunk egy olvasói levelet. Nem névtelenül, névvel és címmel. A levelet elolvasva nem biztos, hogy bárki is szeretne ilyen helyen lakni. Kicsit jobban körbejárva a problémát, rögtön közelebb jutottunk

Részletesebben

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet. a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról

41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet. a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról A Kormány az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 49. -a (3) bekezdésének f)

Részletesebben

14/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan V.

14/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan V. 14/b tétel GERINCES RENDSZERTAN V. EMLŐSÖK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPCSOSAK (GNATHOSTOMATA) OSZTÁLY: EMLŐSÖK (MAMMALIA) REND: ROVAREVŐK» CSALÁD: SÜNFÉLÉK Erősen fejlett a bőrizomzatuk,

Részletesebben

Nyestezés. Állattani leírása

Nyestezés. Állattani leírása Leggyakoribb városlakó vadfajunk a nyest elterjedése, táplálkozása, károkozása, lehetséges védekezési módok Nyest: Martes foina (Erxleben, 1777) UK Beech marten A Steinmarder Sl Kuna belica HR Kuna bjelica

Részletesebben

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999

FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 FCI-Standard Nr 243 / 09. 06. 1999 Az alábbi idézet Nagy Tamás: AZ ALASZKAI MALAMUT címû könyvébõl való. Az idézet a szerzõ külön engedélyével lett megjelenítve. Az itt látható szöveg szerzõi jogvédelem

Részletesebben

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru

P Európa: ország P Ázsia: 1 ország P Afrika: 2 ország P É-Amerika: < USA (10) < Kanada < Nyugat-Indiák. P D-Amerika < Argentína, Chile, Peru Dámszarvas Nagyvadállományok hasznosítása A dám jellemzése P Elõ- és Kisázsiából származik < Európai és mezopotámiai v. perzsa dám 100000 éve élt Európában egy hasonló faj K-Macedóniában 4600-1900 évvel

Részletesebben

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK

AGRÁRPIACI JELENTÉSEK AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ÉLİÁLLAT ÉS HÚS 2009. május 18. Élıállat és Hús 2009. 19. hét Megjelenik kéthetente Felelıs szerkesztı: Dr. Stummer Ildikó Készítette: Módos Rita modos.rita@aki.gov.hu Kiadja: Agrárgazdasági

Részletesebben

Íme, a 2019-es év fajai!

Íme, a 2019-es év fajai! Íme, a 2019-es év fajai! Az év madara: a gólyatöcs A fekete-fehér tollazatú gólyatöcs, népies nevén székigólya, egy vonuló madárfaj, amely március-áprilisban érkezik hazánkba, majd a hideg idő beállta

Részletesebben

Vadászati idények 2010

Vadászati idények 2010 Vadászati idények 2010 7/2010. (II. 2.) FVM rendelete a vad védelmérıl, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet

Részletesebben

GYERMEKEK FIZIKAI FEJLŐDÉSE. Százalékos adatok és görbék. Fiúk Lányok Fiúk Lányok 1 72 76 81 69 74 79 8,8 10,5 12,6 8,1 9,7 11,6

GYERMEKEK FIZIKAI FEJLŐDÉSE. Százalékos adatok és görbék. Fiúk Lányok Fiúk Lányok 1 72 76 81 69 74 79 8,8 10,5 12,6 8,1 9,7 11,6 MAGASSÁG (cm) SÚLY (kg) Fiúk Lányok Fiúk Lányok min átlag max min átlag max min átlag max min átlag max 0 46 50 54 46 49 54 2,5 3,5 4,3 2,5 3,4 4,2 0,5 64 68 73 62 66 70 6,7 8,2 9,9 6,1 7,5 9,0 1 72 76

Részletesebben

SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI

SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI SH/4/8 Vadhatás és emlős ragadozó SZIE VMI Szemethy László, Katona Krisztián, Fehér Ádám (szemethy.laszlo@mkk.szie.hu, www.vmi.info.hu ) Fenntartási terv fórum Mátrafüred, 2015.07.06. A jelenlegi helyzet

Részletesebben

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ. FELADATLAP 7. osztály

TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ. FELADATLAP 7. osztály TELEKI PÁL ORSZÁGOS FÖLDRAJZ VERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ FELADATLAP 7. osztály 2018.03.17. Kedves Versenyző! Mielőtt elkezdenéd a feladatlap kitöltését, figyelmesen olvasd át az alábbi útmutatót! Ú T M U T

Részletesebben

MOLNÁRGÖRÉNYT! ISMERJÜK MEG A TITOKZATOS.

MOLNÁRGÖRÉNYT! ISMERJÜK MEG A TITOKZATOS. ISMERJÜK MEG A TITOKZATOS MOLNÁRGÖRÉNYT! Segítse munkánkat! Görényekkel kapcsolatos megfigyeléseit küldje el a gorenyinfo@gmail.com címre, vagy jelentse be a füzet hátlapján lévő telefonszámon. www.mammalogy.hu

Részletesebben

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN

HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN HELYI JELENTŐSÉGŰ TERMÉSZETVÉDELMI TERÜLETEK GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYÉBEN Lajtmann József Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központ 2014. január 14. VÉDETT TERMÉSZETI TERÜLETEK SZÁMA MAGYARORSZÁGON ORSZÁGOS

Részletesebben

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu

KEDVES OLVASÓ! Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele. AKTUÁLIS HÍREINK Kardozók. www.biomonitoring.komszol.hu GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. - Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 7. Győri Komplex Biológiai Monitorozó Rendszer Hírlevele www.biomonitoring.komszol.hu

Részletesebben

Lutra és társai: hazánk menyétféle ragadozóinak rövid bemutatása (átdolgozott, bővített kiadás)

Lutra és társai: hazánk menyétféle ragadozóinak rövid bemutatása (átdolgozott, bővített kiadás) Gera Pál Postacím: 1156. Bp., Nyírpalota utca 60. Telefon: + 36 30 258 3637 E-mail: gerapal@t-online.hu Honlap: http://www.otter.econservation.eu Lutra és társai: hazánk menyétféle ragadozóinak rövid bemutatása

Részletesebben

Életközösségek, rendszertan

Életközösségek, rendszertan 7.osztály, biológia heti 2 óra, 74 órára. Életözössége, rendszertan Cél A tananyag tudásrendszeréne felhasználásával a tanuló atív tevéenyedtetése során fejleszteni a ulcsompetenciához tartozó észségeet,

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben

EMLŐS RAGADOZÓK MAGYARORSZÁGON

EMLŐS RAGADOZÓK MAGYARORSZÁGON EMLŐS RAGADOZÓK MAGYARORSZÁGON Szerkesztette: Heltai Miklós Gödöllő 2010. Tartalomjegyzék Bevezetés (Heltai Miklós)... 8 I. Magyarország ragadozói... 10 (szerkesztette: Lanszki József és Heltai Miklós)...

Részletesebben

Világtendenciák. A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé

Világtendenciák. A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé Világtendenciák A 70-es évek végéig a világ szőlőterülete folyamatosan nőtt 10 millió hektár fölé 80-as évek elejétől: túltermelési válság 25 % visszaesés (34% az EU-ban) Asztali bort adó szőlőterületek

Részletesebben

Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit!

Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit! TITOK 2007 HERMAN OTTÓ VERSENY 7. OSZTÁLY 1. FORDULÓ Néhány feladatnak több megoldása van! Keresd meg valamennyit! 1. Hol található a Föld legnagyobb trópusi sivatagja? (A) Ázsiában (B) Ausztráliában (C)

Részletesebben

1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT

1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT Tartalom 1. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT 2. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT KAPOTT SZEMÉLYEK MEGOSZLÁSA ELŐZŐ ÁLLAMPOLGÁRSÁG ORSZÁGA SZERINT 3. MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT

Részletesebben

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER Nemzeti Biodiverzitásmonitorozó Rendszer 1998-2001 Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

ASP a Cseh Köztársaságban

ASP a Cseh Köztársaságban ASP a Cseh Köztársaságban Topigs Norsvin Danubia Workshop 2017 Simon Amstutz Sertéshús termelés Csehországban Egy főre jutó sertéshús fogyasztás 40 kg évente Önellátottság ~40% 1998-2011 kocaállomány csökkenés

Részletesebben

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK

Bármennyire hihetetlen: a rovarvilág legjobb repülõi a vízhez kötõdnek. Általában. Élõ helikopterek HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK 01-EloHeli.qxd 10/3/2007 4:34 PM Page 1 HÁROMSZÁZMILLIÓ ÉV ÓTA REPÜLNEK Élõ helikopterek A nagyszitakötők szárnyainak töve és tori kapcsolódásuk bonyolult, fantasztikus röpképességüket lehetővé tevő architektúrája

Részletesebben

Egy terület, két világrekord. Írta: Hírszerkesztő 2009. február 06. péntek, 07:45

Egy terület, két világrekord. Írta: Hírszerkesztő 2009. február 06. péntek, 07:45 Aki a Nyírerdő Zrt. Guthi Erdészetének telephelyét megilletődöttség nélkül végig tudja járni, az igencsak elvetemült aszfaltkoptató lehet! Merthogy van itt istálló, tucatnyi gyönyörű, sárga gidránnal és

Részletesebben

Ragadozógazdálkodási stratégia Különös tekintettel a veszélyeztetett, védett préda fajok állományainak védelmére

Ragadozógazdálkodási stratégia Különös tekintettel a veszélyeztetett, védett préda fajok állományainak védelmére Ragadozógazdálkodási stratégia Különös tekintettel a veszélyeztetett, védett préda fajok állományainak védelmére Heltai Miklós és Szemethy László Szent István Egyetem, Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék

Részletesebben