Nemzetközi ÁFA elszámolások. 2015/2016. II. félév ADÓZÁS II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nemzetközi ÁFA elszámolások. 2015/2016. II. félév ADÓZÁS II."

Átírás

1 Nemzetközi ÁFA elszámolások

2 Miről volt szó? Társasági adózás a Modellegyezmény tükrében Telephely keletkezése Üzletvezetés helye Gazdasági jelenlét Beszámítás Mentesítés

3 Miről lesz szó? Közvetett adók a nemzetközi adózás szemszögéből EU direktívák Teljesítés helyének megállapítása, termékértékesítés, szolgáltatás Fuvaroztatás Fordított adózás Tesztek, példák

4 Néhány fogalom Közösségen belüli értékesítés: kivitel (nem export EU) tagországa Közösségen belüli beszerzés:behozatal (nem import) EU tagországból 3. ország mindig EU-n kívüli Elvek: a több országot érintő ügyeket két részre bontani, mintha két országba ment volna végbe az ügylet

5 Közösségi adószám A közösségen belüli ÁFA-s műveletek végzésére ad lehetőséget, bevallás, levonás, visszaigénylés, összesítő jelentés A bejelentkezés szükségességét aszerint lehet eldönteni, hogy ki milyen tevékenységet végez, vagy éppen terméket elad, azt fuvaroztatja és azt milyen minőségében teszi?

6 Héa-irányelvek EU 2006/112 direktíva, 2008/8.EK Egységes legyen a tagországokba, és viszonylag egyszerűen számítható Termékértékesítés:belföldön, eladó kiszámítja beszedi, befizeti Beszerzés: vásárló kifizeti az eladónak és levonja Elvek: származtató ország, rendeltetési ország, területi elv Termék értékesítés: rendeltetési elv eladó nem ÁFA-s számlát állít ki Termék beszerzés: rendeltetési elv, importőr(vevő) számítja ki, és fizeti be az ÁFA-t Harmadik országba export: rendeltetési elv ( olyan cég, amelynek nincs telephelye fiókja egyetlen EU országban sem) eladó nem ÁFA-s számlát állít ki Harmadik országból import: vámhatóság az első hazai rendeltetési helyig számítja ki a szállítói ktg-et is beszámítva a vám alapját, vámot, egyéb ktg-eket, illetékeket, illetve minderre rakódik az ÁFA, amit az importőr fizet, majd levonásba helyez

7 Teljesítés helye-alapesetek Főszabály termékértékesítés esetén, ahol az áru az értékesítést kísérő fuvaroztatás megkezdésekor van Szolgáltatás- megrendelő székhelye, gazdasági letelepedése szerint Bérmunka-rendeltetési ország elve Ingatlan területi elv Összeszerelés- ahol összeszerlik

8 Kivételek Harmadik országnak nyújtott bizonyos szolgáltatások, pl tanácsadás nyújtása 3.országban lesz a teljesítés helye ÁFA mentes, akkor is, ha nem adóalany Fordítva is igaz: Harmadik országbeli szolgáltató nem ÁFA alanynak nyújt pl telekommunikációs szolgáltatást az EU-ban, ekkor az adott EU ország a teljesítés helye

9 Teljesítési hely meghatározása több ország esetén A teljesítés helye termékértékesítés esetén az a hely, ahol a fuvar indulásakor található. Többszereplős esetben meg kell keresni fuvarozásos értékesítést. Annak indulási helye lesz az értékesítés helye.

10 Termékértékesítés-fuvaroztatás Az értékesítések teljesítési helye a meghatározó az ÁFA kötelezettség szempontjából, de ha kettőnél többen szerepelnek az ügyletben, akkor egyenként kell megítélni a teljesítés helyét, A láncban csak egyetlen értékesítést lehet megítélni a fuvarozás megkezdésének helye alapján, ahol a fuvaroztatás történik

11 Termékértékesítés, ki fuvaroztat? B(?) Számla Számla A(?) C (?) Fuvar

12 Termékértékesítés

13 Termékértékesítés B vevőként fuvaroztat C-be Egy értékesítés adómentes (piros) B bejelentkezik C-ben és lesz egy közösségen belüli értékesítése (kék) B A C

14 Termékértékesítés B eladóként fuvaroztat C-be Egy értékesítés adómentes (piros) B bejelentkezik A-ban és lesz egy közösségen belüli (hazai)beszerzése (kék) A_nak hazai, országonbelüli értékesítése B C-be adómentesen szállít, C-nek lesz egy közösségen belüli beszerzése B A C

15 Háromszüg ügyletek A háromszögügylet lényege, hogy az egyik ("C") tagország adózója (beszerző) részére a "közbenső vevőként" megjelenő másik tagállamban adózó ("B") végez termékértékesítést úgy, hogy a terméket egy harmadik közösségi ország adózójától ("A") szerzi be. A termék azonban nem kerül be a közbenső vevő tagországába, mert azt "A" tagországból közvetlenül "C" tagországába juttatják el. A háromszögügyletnél tehát a tulajdonváltozás nem követi a termék tényleges mozgását. Míg "C" tagország adózója termékbeszerzést valósít meg a közbenső vevő "B"-től, "A" tagország adózója pedig termékértékesítést teljesít a közbenső vevő "B" részére, addig a közbenső vevő kettős szerepben jelenik meg az ügyletben. Egyrészt termékbeszerzést valósít meg "A" tagország adózójától, másrészt termékértékesítést hajt végre "C" tagország adózója felé.

16 Háromszögügylet-mentesség Háromszögügyletre vonatkozó speciális áfa szabály lényege, hogy "B" ország adózójának (a közbenső vevőnek) nem kell "C" országban adóalanyként bejelentkeznie - annak ellenére, hogy "C" országban értékesít -, ha az adókötelezettséget helyette "C" teljesíti a saját tagállamában.

17 Láncügyletek A B C D A-ból származó terméket B megvásárol, B eladóként fuvaroztat Egy üzlet lehet mentes, ez B és C közötti lesz Vagyis B bejelentkezik A-ban, ott fizet, C-nek viszont be kell jelentkeznie D-ben és ott számol el.

18 A B C D A-ból származó terméket B megvásárol, C vevőként fuvaroztat Egy üzlet lehet mentes, ez B és C közötti lesz Vagyis B bejelentkezik A-ban, ott fizet, C-nek viszont be kell jelentkeznie D-ben és ott számol el.

19 A B C D A-ból származó terméket B megvásárol, C eladóként fuvaroztat Egy üzlet lehet mentes, ez C és D közötti lesz Vagyis B bejelentkezik A-ban, ott fizet, C-nek is be kell jelentkeznie A- ben és ott számol el.

20 A B C D A-ból származó terméket B megvásárol, D vevőként fuvaroztat Egy üzlet lehet mentes, ez C és D közötti lesz Vagyis B bejelentkezik A-ban, ott fizet, C-nek viszont be kell jelentkeznie A-ban és ott számol el.

21 Szolgáltatások fordított adózás Fordított adózás esetében az adófizetési kötelezettséget a törvény a szolgáltatás nyújtójáról a szolgáltatás igénybevevőjére teszi. A fordított adózás szabályai szerint a termék vevője, szolgáltatás igénybevevője állapítja meg az adót, vagyis a megrendelő számítja ki és fizeti be az adót ebben az esetben az adót viselő és az adót fizető ugyanaz!, ugyanakkor az általa vásárolt szolgáltatás után, hiszen ez beszerzésnek minősül, az általa megállapított, fizetendő adóként bevallott általános forgalmi adót levonásba helyezheti (természetes ilyen esetben feltételezzük, hogy az adólevonás minden egyéb törvényi feltétele adott.) Az adólevonási jog érvényesítése szempontjából tehát a fordított adózás szabályai szerint megállapított adóra ugyanolyan szabályok érvényesülnek, mint a másik adóalany által áthárított, előzetesen felszámított adóra.

22 Szolgáltatás Szolgáltatás: 2008/8/EK. Irányelv teljesítési helye január elsejétől, ahol az igénybevevő letelepedett, vagyis ahol a székhelye, telephelye található. ( korábban szolgáltatás nyújtója szerint) Ingatlan esetén az ingatlan helye határozza meg a teljesítés helyét, az ÁFA felszámítását( területi elv)

23 Ki számítja fel az ÁFA-t és mennyit? Az eseteket eleve két csoportba kell osztanunk, az elsőbe azok az esetek tartoznak, amikor adóalany nyújt adóalanynak szolgáltatást, a második esetben viszont a szolgáltatás igénybevevője nem adóalany

24 Adóalany-adókötelezett Az első esetben, vagyis amikor mindkét fél adóalany, vagy annak kellene lennie, akkor a szolgáltatást ott teljesítik általános szabály szerint, ahol a szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig ott, ahol a lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van. Abban az esetben is él ez a szabály, ha a szolgáltatást igénybevevőt az adóhatóság ÁFA nyilvántartásba vette, és közösségi adószámmal rendelkezik, függetlenül attól, hogy nem alanya az ÁFA-nak.

25 Mentesség euro-ig Ha egy nem adóalany ( ez jelenthet céget is, aki nem ÁFA-alany, mert pl alanyi mentes, vagy adómentes tevékenységet végez), eurónál kisebb értéket szerez be EUban, akkor nem fizet ÁFA-t. Efölött viszont közösségi adószámot kell kérnie és egyben ÁFA-kötelezett lesz.

26 Nem adóalany adókötelezett Egy magyar nem adóalany eurónál nagyobb értékű terméket szerzett be az EU-ból, akkor már a korábbi szabályok szerint is ÁFA alannyá vált, és közösségi adószámot kellett kérnie. Ha ezek után szolgáltatást vásárol, mondjuk Ausztriából, akkor közölnie kell a eurónál nagyobb termékbeszerzés miatt kiváltott adószámot a partnerével és önadózás keretében, és - mint a szolgáltatás igénybevevője- fogja az erre eső ÁFA-t bevallani.

27 Nem adóalany, nem adókötelezett Ha viszont a szolgáltatás igénybevevője nem adóalany, akkor a szolgáltatást ott teljesítik általános szabály szerint, ahol a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal letelepedett, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig ott, ahol a lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye van.

28 Példa Ha tehát magyarországi adóalany vesz igénybe szolgáltatást közösségi adószámmal rendelkező külföldi cégtől, akkor a magyar cég fizeti meg az ÁFA-t. Ha külföldi adóalany vesz igénybe magyar, közösségi adószámmal rendelkező adóalanytól szolgáltatást, akkor a külföldinek kell, mint igénybevevőnek a forgalmi adót megfizetnie.

29 Változó főszabály A szolgáltatást igénybevevője fizeti az ÁFA-t a következő szolgáltatások esetében is: ügynöki szolgáltatás, termékfuvarozás, termékre (ingatlant kivéve) irányuló szakértői tevékenység, terméken végzett bérmunka.

30 Fuvarozás-termékértékesítés nélkül Termék közösségen belüli fuvarozása esetén a teljesítés helye a főszabály szerint az igénybe vevő telephelyétől függ, ugyanez igaz a személyszállításra is. Általában a fuvarozás a termékértékesítés részét képezi, azzal együtt jelenik meg a számlában, így nem szükséges ketté bontani.

31 Egyéb szolgáltatások Éttermi szolgáltatás esetében a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatást ténylegesen nyújtják. Ugyanez vonatkozott december 31-ig a kiállításokra, bemutatókra, oktatási szórakoztatási és sportszolgáltatásokra is. Változás!

32 Kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási, sport és hasonló szolgáltatás nyújtásakor, amennyiben a vevő is adóalany, a teljesítés helyének ezentúl az számít, ahol a szolgáltatást igénybe vevő gazdasági céllal letelepedett. Kivétel a jegyértékesítés, ennek bevétele ott adóköteles, ahol a rendezvényt tartják. Ha a szolgáltatás igénybevevője nem adóalany, akkor a teljesítés helye az a hely, ahol a szolgáltatást ténylegesen nyújtották.

33 Területi elv Az ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásoknál (ebbe a körbe tartoznak a tágabb értelemben az ingatlanhoz kötődő szolgáltatások, mint az ingatlanközvetítői és ingatlanszakértői, valamint az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatások) a teljesítés helye az a hely, ahol az ingatlan van. (Területi elv)

34 Nem adóalannyal kötött üzletek Nem adóalany részére nyújtott szolgáltatás esetén változatlanul a szolgáltatást nyújtó letelepedési helye számít a teljesítés helyének. A fuvarozás az indulási helyen számít teljesítettnek.

35 Egy kiskapu becsukódik Közlekedési eszköz bérbeadása esetén ugyanis a rövid távú, 30 napot meg nem haladó bérlet esetén (vízi közlekedési eszköznél ez a határ 90 nap) a teljesítés helye az a hely, ahol az eszközt ténylegesen birtokba adták. Vagyis ebben az esetben a szolgáltatást nyújtó fizet ott, ahol az eszközt a vevő tényleges birtokába adták. Ennél hosszabb bérlet esetén az igénybe vevő fizeti az ÁFA-t. Ez éppen ellentétes a korábbi szabályozással, amikor egy hosszabb távra bérelt német gépkocsi bérleti díjára jutó ÁFA-t a német hatóság a magyar cégnek megtérítette, mert a bérlet után a szolgáltatás nyújtója fizette be az ÁFA-t. Vagyis ez forgalmi adómentes lehetőség volt a magyar cégeknek.

36 Mi szólhat ellene? A fordított adózás ellentétes a hozzáadott érték típúsú adózás szabályaival, amely az értékesítési láncban a terhek szétosztását mondja ki. Egy adott pillanatban - fordított számla szolgáltatás igénybevétel esetében viszont egyszerre jelenik meg a fizetendő adó és a levonandó adó.

37 Gyakorlati előnyök Versenysemleges, az adózó(vevő) azonos adómértékkel számolt szolgáltatást vesz -önadózás, magának kell bevallani és befizetnie Új szolgáltatások esetében internetes üzletek a szabályozások is erre épülnek Szűkíti a csalás lehetőségét

38 Különleges szabályok Opcionális különleges eljárási szabályok a 112/2006-os direktíva előírása szerint Kisvállalkozások helyzetének megkönnyítése elv a könnyítés nem vezethet az adóteher könnyítéséhez Adminisztrációs terhel enyhítése Regisztrációs és bevallási kötelezettségek csökkentése, átalányadózás, adómentesség

39 Kötelezően alkalmazott különleges szabályok Kisvállalkozások: A kisvállalkozások esetében olyan egyszerűsített adózási formákat lehet előírni, amelyek legalábbis részben biztosítják a költségvetés adóbevételeit, de a vállalkozások állandó adminisztrációs feladatait csökkentik. A tagállamoknak az ilyen rendszer bevezetésére irányuló szándékaikat közölniük kell az Áfa Bizottsággal, amely elsősorban azt vizsgálja, hogy mennyire jogos az igény, illetve hogy a speciális rendelkezések vezetnek-e az adóterhek csökkenéséhez. Ez utóbbi fennállása esetén ugyanis nincs lehetőség arra, hogy a kedvezményes elbánás az előterjesztett formában lépjen életbe.

40 1. Átalányadózás - A tételes nyilvántartás-vezetésre alapuló bevallások helyett lehetséges az árbevétel adott hányadának befizetését előírni. A csökkentett adóterhet ellensúlyozza, hogy az adóalany elveszíti adólevonási jogát is. Az adóalany nem jogosult az adó továbbhárítására sem, mivel ilyen esetekben az általa végzett értékesítések után olyan adólevonási jogok nyílnának meg, amellyel a költségvetésben nem áll fenn befizetett összeg. Ennek megfelelően ilyen rendszert a zömmel végső felhasználók felé teljesítők esetében célszerű bevezetni. Az átalányadó mértékét úgy kell megállapítani, hogy az így előálló fizetési kötelezettség hasonló szinten legyen a normál adózási szabályokat választókéhoz.

41 Példák Az EU tagállamaiban átalányadózásra csak korlátozott körben alkalmazott példákat lehet találni. Belgiumban egyes kisvállalkozások, amelyek gyakorlatilag kizárólag végső fogyasztók felé értékesítenek (újságárusok, élelmiszer-kiskereskedések, fodrászok és hasonló intézmények), típusonként kiszámított áfa-átalány fizetését választhatják. Spanyolországban szintén a zömmel magánszemélynek értékesítő kisvállalkozások vonatkozásában van érvényben egy átalányadórendszer. Franciaország a bevételek és a kiadások összesítése alapján állapít meg átalányadó-fizetési kötelezettséget, Hollandiában a különböző adókulcsok alá tartozó termékek sokfélesége esetén lehetséges átalányadót fizetni.

42 Adómentesség Nincs adólevonási jog Értékhatár: euro árbevétel Ausztria 21,802 Cseh Köztársaság Észtország Németország Fokozatos kedvezmények: Adóhatár fölött közvetlenül fokozatosság

43 További kedvezményes eljárások A már ismert eljárások Mezőgazdasági kistermelés kompenzációs felár választás alapján Utazási irodák árrés szerint adózás kötelezően alkalmazandó Használtcikk kereskedelem különbözet szerinti adózás kötelezően alkalmazandó

44 Tagállamban nem nyilvántartott adóalanyok Adó-visszatérítésre van lehetőség Ha sem székhellyel, sem telephellyel nem rendelkeznek egyik tagállamban sem, adóköteles tevékenységgel szembeni költség esetében, ha a cég saját országában ÁFA köteles Régebben: adminisztratív feltételek, rugalmatlan, hosszadalmas eljárás Jelenleg: saját országában is igényelheti (MOSS)

45 Az adóalap megállapításának különleges esetei Személyi összefonódások esetén: 1. gazdaságilag szoros kapcsolatban lévő felek: anyavállalat, leányvállalat, külföldi székhelyű cég magyar telephelye 2. személyileg összefonódott kör ( adóalany jelenlegi, vagy volt tulajdonosa, munkaviszonyban álló fél, adóalany vezető tisztségviselője) Az adófizetés időpontjában fennálló forgalmi érték ( piaci ár) a meghatározó ( több szabály, leírásuk a társasági adóban)

46 Magánszemélyek ÁFA EU-n belül megszűnt visszaigénylése Kivétel vámáru raktárból értékesítés, a termék igazoltan harmadik országba kerül Harmadik országból való magánszemély csak új termékvásárlás után igényelheti vissza, ha igazoltan 90 napon belül kiviszi ( szolgáltatás, használt gépkocsi után nem igényelhető vissza) Új gépkocsi: ÁFA csak továbbértékesítés esetén igényelhető vissza

47 Példa Horvát vevő vásárol egy használt személygépkocsit és hazaviszi. A kft Ft ért vette és Ft ért adta el. Mennyi az ÁFA különbözet szerinti adózásnál? Levonható-e a beszerzés ÁFA-ja? Visszaigényelheti-e a vevő az ÁFA-t? Visszahozza szervízre. Mit tartalmaz a számla és visszaigényelhetői-e a vevő az ÁFA-t?

48 Horvát vevő vásárol egy használt személygépkocsit és hazaviszi. A kft Ft ért vette és Ft ért adta el. Mennyi az ÁFA különbözet szerinti adózásnál? 27%, ami benne van az árrésben! Levonható-e a beszerzés ÁFA-ja? Nem, mert nem számították föl, hiszen különbözet szerinti adózás Visszaigényelheti-e a vevő az ÁFA-t? Nem, mert használt gépkocsira nem jár Visszahozza szervízre. Mit tartalmaz a számla és visszaigényelhetői-e a vevő az ÁFA-t? Belföldi számla, 27 % -os ÁFA, szolgáltatás után nem lehet visszaigényelni

49 Ki számítja fel az ÁFA-t és mennyit? Külföldi cég belfölditől rendel reklámszolgáltatást,(k) Szállítást (k) Autóbérlést (k) Mindhárom esetben a külföldi számítja, mert a megrendelő fizet, ( fordított ) Belföldi külfölditől rendel szolgáltatást (b) mert a szolgáltatást végző fizet Belföldi külfölditől rendel reklámszolgáltatást (b) fordított

50 ÁFA tervezés -Outsourcing Egy vállalkozás X eddig saját maga üzemeltette a konyháját. Kiszervezné azt, úgy, hogy lehetőleg a legkisebb kára, adófizetési kötelezettsége származzon belőle. Normál kiszervezés: Y vállalkozás adagonként 500 Ft + ÁFA díjért végez. A dolgozó 300Ft/ adagot fizet, vagyis beszerzés 500 Ft + ÁFA, értékesítés 300 Ft + ÁFA. 200 Ft + ÁFA-t neki kell megfizetni, mert ezzel szemben nem áll fizetés.

51 Szolgáltatás bontása Y csak az előkészítő munkát végzi: beszerzés 200 Ft + ÁFA áron Értékesítés: 300 Ft+ ÁFA áron. Így 100 Ft + ÁFA-val szemben nincs fizetés ez 27 Ft/ 100 Ft-ként megtakarítás.

52 Külföldi telephely Alapszabály: ha X vállalkozásnak van egy másik államban raktára, akkor a raktár és a telephelye közötti áruforgalom nem vált ki adófizetési kötelezettséget. Példa: X vállalat Y cégtől akar vásárolni árut, aki ugyanabban az országban tevékenykedik, vagyis ott rezidens. De Y-t arra kéri, hogy az árut a külföldi, országban, lehetőleg a határ mentén lévő telephelyére szállítsa. Van külföldi ÁFA száma, vagyis export lesz Y számára a szállítás, vagyis ÁFA mentes.

53 A raktárban egyszerre nyílik meg a közösségi beszerzés miatt az ÁFA felszámítás import és a levonás beszerzés miatti lehetősége. A két tételt így pénzügyileg nem kell rendezni. A telephelyről Magyarországra szállítja az áruit, EU konstrukcióban a telephelyről való szállítás ÁFA mentes és X-nek van a rezidens országában is adószáma. Vagyis adót nem kellett egyáltalán fizetni. Ez akkor előnyös, ha netán nincs adólevonási joga arra a tevékenységre, vagy azzal nem élhet.

54 Fordított adózás- zéró egyenleg Ez az adótervezési konstrukció a teljesítési hely meghatározására épül. A szolgáltatások esetén a teljesítés helye a megrendelőnél van. Ide tartoznak a marketing szolgáltatások, adótanácsadás, ügyvédi díj stb. Ilyen esetben a szolgáltatást megrendelő számítja föl és fizeti ki az ÁFA és ezt az ÁFA-t azonnal elvonásba helyezi, hiszen beszerzést terhelő ÁFA:

55 Országon belül kötelezett Ország O anyacég Ország 1 20 % Ország 2 18% Ország 3 25% Tanácsadó kp-ja Leányvállalat 1 Leányvállalat 2 Leányvállalat 3

56 ÁFA: O Ország O anyacég + - Tanácsadó kp-ja + - Ország külf Ország 2 Ország 3 Leányvállalat 1 külf. Leányvállalat 2 Leányvállalat 3

57 On line póker adózása Az SZJA, és a TAO szerint az illetőség, az ÁFA szerint a teljesítés helye határozza meg az adókötelezettség teljesítését Probléma, hol pörög a kerék és hol tartózkodik a játékos?

58 A külföldi szervező által juttatott, online szerencsejátékból származó jövedelmet Magyarország akkor adóztathatja, ha a játékos magyar illetőséggel (állampolgárság, állandó lakhely, szokásos tartózkodási hely, létérdek központja alapján) bír.

59 Az online szerencsejátékok nem tartoznak a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá, így a szerencsejátékokra vonatkozó speciális jövedelemadó szabályok sem alkalmazhatóak. Ugyanakkor a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozik minden jövedelem, kivéve amit kifejezetten mentesít a törvény. Mivel pedig ilyen adómentességre vonatkozó szabály nem szerepel a törvényben, így az internetes szerencsejátékból származó jövedelem is adóköteles.

60 Abban az esetben, ha a magánszemély valamilyen hosszabb ideig folytatott tevékenységéhez kapcsolódik a nyeremény megszerzése (például az online póker), a nyeremény a magánszemély önálló tevékenységéből származó bevételének minősül.

61 Abban az esetben pedig, ha a nyeremény megszerzése nem függ tevékenység gyakorlásától (például internetes lottó, sportfogadás), akkor a nyeremény egyéb jövedelmet képez. Mindkét esetben csökkenti a bevételt a nyeremény megszerzése érdekében felmerült, igazolt költség, így például az esetleges regisztrációs díj, és magának a tétnek az összege.

62 Azonban a különböző játékalkalmakkor, illetve különböző fogadások alkalmával elszenvedett veszteséggel a nyeremény nem csökkenthető. Amennyiben a játék önálló tevékenységnek minősül, akkor a felmerült és igazolt költségek helyett a magánszemély alkalmazhatja a 10 százalékos (vélelmezett) költséghányadot is. Fizetendő:15 SZJA +14 EHO

63 TAO,ÁFA? Területi hatályon kívül van, ott fizet, ahol a szervert bejegyezték. Mentes az adó alól: a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá tartozó szerencsejáték-szolgáltatás nyújtása, ideértve ezek közvetítését is (86. (1)i)).

64 Adóperek-joggyakorlat az EUban Elsősorban értelmezési kérdések Fogalmi meghatározások pontosítása Római Szerződésben foglalt alapelvek ellenőrzése, értelmezése

65 Ki fordulhat az Európai Bírósághoz? Bíróságok, személyek, ezen belül természetes személyek is Döntése ellen nincs fellebbezés és kötelező alkalmazni az összes tagországban

66 ÁFA ügyek Parat-ügy C-74/08 A magyar adóhatóság szerint az adóalany az egyes termékbeszerzéseihez kapott államháztartási támogatás esetén ezen beszerzéseire kizárólag a nem támogatott hányad erejéig érvényesíthette áfa levonási jogát. PARAT áfa bevallásában levonta a kapott beruházásaihoz kapcsolódó teljes áfa összegét. Az adóhatóság megállapította, hogy a PARAT köteles a beruházás keretében beszerzett gépek tekintetében levont áfa összegét csökkenteni, tekintettel az általa kapott, vissza nem térítendő támogatásra. A PARAT az adóhatóság határozatával szemben fellebbezést nyújtott be, míg az ügy elkerült az Európai Bírósághoz.

67 Bírósági döntés Az akkor hatályos hatodik HÉA irányelv 17. cikke értelmében ugyanis, amennyiben az adóalany termékeket és szolgáltatásokat adóköteles tevékenységéhez használt fel, jogosult az általa fizetendő adóból levonni az olyan termékek és szolgáltatások után fizetendő, illetve megfizetett hozzáadottérték adót, amelyet részére egy másik adóalany értékesített vagy fog értékesíteni, illetve teljesített vagy teljesíteni fog. Ez a HÉA rendszer egyik alapelve, így nem korlátozható.

68 Az Európai Bíróság tehát arra jutott, hogy a vonatkozó nemzeti szabályozás a HÉA levonási jog olyan általános korlátozását tartalmazta, amely a hatodik irányelvben biztosított levonási jog meg nem engedett korlátozását jelenti.

69 Ez az Art.-be iktatott általános visszatérítési szabályt megállapító 124/C. alapján egyértelműen nem volt lehetséges, ezért az Országgyűlés 2009 májusában beiktatott a évi XCII. törvénybe egy új, 124/D. -t, amely kifejezetten az Európai Bíróság határozatának következtében keletkező levonási jog utólagos gyakorlására állapított meg a 124/C. -tól eltérő szabályokat.

70 Az ellenőrzéssel lezárt bevallási időszak tekintetében is önellenőrzést rendelt elkészíteni és benyújtani, mely önellenőrzést az adóhatóság ismételt ellenőrzésre irányuló kérelemnek tekint. A PARAT ügy következtében az adózók mintegy 40 milliárd forintnyi áfát igényeltek vissza, melynek vagy kifizetését vagy azt kérték, hogy azt már fennálló vagy későbbi áfa kötelezettségük teljesítésébe számítsák be

71 Bizottság kontra Magyarország ügyben hozott ítélete: C-274/10 A ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó ÁFA visszatérítését kizáró magyar szabályozás nincs összhangban az uniós joggal. A tényállás a következő volt: A cégek a befizetendő ÁFA összegéből levonhatják a beszerzéseik után megfizetett ÁFA-t, és amennyiben a levonható ÁFA összege meghaladja a befizetendő adóét, úgy a vállalkozás a különbözet visszatérítését kérheti az államtól. Abban az esetben viszont, ha a cég valamely beszerzése ellenértékét a hozzá kapcsolódó ÁFA-val együtt ténylegesen még nem fizette meg üzleti partnerének, úgy az ezen ügylet keretében felszámítandó ÁFA összegével csökkentenie kellett az államtól visszaigényelhető adó összegét.

72 Bíróság kimondta, hogy az irányelv főszabály szerint nem teszi lehetővé a tagállamok számára, hogy a beszerzések ellenértékének megfizetéséhez kössék az ÁFAkülönbözet visszatérítéséhez való jog gyakorlását.

73 Mahagében Kft ( C-80/11) és Dávid Péter ( C 142/11 A magyar adóhatóságok mindkét esetben hasonló okokra hivatkozva tagadták meg az áfa levonási jogot a számlát befogadóknál. Az adóhatóság szerint az előzetesen felszámított áfa levonását gyakorló felek nem jártak el olyan mértékű körültekintéssel, mely alapján fényt deríthettek volna a számlakiállító vagy azok alvállalkozói tevékenységének visszáságára, csalásra utaló körülményekre (pl, hogy a számlakíállító rendelkezett-e a megvásárolni kívánt mennyiséggel vagy rendelkezett-e a tevékenység elvégzéséhez 2015/2016. szükséges II. félév eszközökkel ADÓZÁS ) II.

74 A Biehl ügy (EB19.C-175/88) Klaus Biehl német állampolgár Luxembourgban vállalt munkát. Bár korábban folyamatosan éveket töltött Luxembourgban, 1983-ban már csak 10 hónapig élt Luxembourgban, mert utána visszaköltözött Németországba. A luxembourgi törvény előírta, hogy ha az adóelőleg levonása során valakinél az adott évi végleges adófizetési kötelezettséghez képest túlfizetés történik, akkor a különbözet nem utalható vissza az adóalanynak többek között akkor, ha számára fizetést folyósítanak munkaviszony alapján, és luxemburgi illetősége csak az év egy részében állt fenn, mivel hogy illetőségét csak az adóév folyamán, év közben szerezte meg vagy az adóév folyamán azt elveszítette azzal, hogy elhagyta az országot.

75 Bírósági ítélet Az Európai Bíróság ítéletében kimondta azt, hogy a kérdéses luxembourgi törvényi rendelkezés hátrányos megkülönböztetést eredményez, és ellentétes a Római Szerződésnek a munkavállalók mozgási szabadságáról rendelkező 48. cikkével is.

76 H.-M. Bachmann (EB4.C- 204/90) Bachmann német állampolgár, aki Belgiumban vállalt munkát. Mivel Németországban már évek óta befizetést teljesített egészség- és nyugdíjbiztosítási pénztárba, ezért az adóalapját ahogyan korábban Németországban Belgiumban is csökkenteni akarta a pénztári befizetésekkel. Ezt azonban a belga adóhatóság megtagadta tőle azzal, hogy a külföldi pénztárba történő befizetés nem jogosít fel adóalap-csökkentésre.

77 Az Európai Bíróság döntésében a nemzeti adórendszer belső szilárdságának védelmére tekintettel nem találta megalapozatlannak a belga jognak azt az előírását, hogy a külföldi egészségbiztosítási és nyugdíjpénztárnak befizetett összegek után nem lehet Belgiumban igénybe venni adókedvezményt. A bíróság megállapította ugyan a munkavállalás szabadságának a megsértését, de a fiskális kohézió elvére való hivatkozással mégis elfogadhatónak találta a belga törvényt.

78 A bíróság által kifejtett álláspont azzal magyarázható, hogy ha a befizetések után kedvezményt lehet igénybe venni, akkor ezzel az a rendelkezés is párosul, hogy a biztosítási kifizetés viszont valamilyen értelemben adóköteles jövedelem. Az viszont méltánytalan, hogy az egyik országban csak a befizetések utáni adókedvezményt veszi egy adóalany igénybe, de nem keletkezik adóköteles jövedelem a biztosítási kifizetés miatt, mert a kifizetés időpontjában az illető már nem rendelkezik abban az országban adójogi illetőséggel. Ezért Belgium a bíróság szerint megalapozottan írta elő azt, hogy a külföldi pénztárba történő befizetés után Belgiumban nem lehet kedvezményt igénybe venni.

79 Werner ügy (EB20.C-112/91) Hans Werner német állampolgár volt, de évek óta holland adójogi illetőséggel rendelkezett, és nem kapott európai bírósági védelmet a német adóhatóságok megkülönböztető bánásmódjával szemben, mivel német állampolgár volt. A német adótörvények értelmében nem vehetett igénybe bizonyos adókedvezményeket az adóalap megállapítása során, mivel nem német adójogi illetőségű volt, Hollandiában viszont azért nem vehetett igénybe adókedvezményeket, mert nem volt jelentős jövedelme az adott évben, amellyel szemben kedvezményeket érvényesíthetett volna.

80 A hátrányos megkülönböztetés nyilvánvalóan igazolhatatlan, mert az adóalany jövedelmének túlnyomó többségét a kérdéses évben Németországban szerezte. Ennek ellenére meglepő módon nem kapott védelmet az európai bíróságtól azon az alapon, hogy egy állam a saját polgárával szemben nem képes hátrányosan megkülönböztető rendelkezéseket hozni.

81 Valójában mint látható a hátrányos megkülönböztetés nem az állampolgárság, hanem a külföldi adójogi illetőség okán valósult meg, ami ráadásul nem is igazán igazolható, tekintetbe véve azt, hogy az adóalany jövedelme az adóévben nagyrészt Németországból származott (ezt a döntést korrigálja a bíróság a Wielockx döntésben).

82 Következmények Kimondták, hogy nem lehet a hátrányos megkülönböztetést igazolni a külföldi illetőségűekkel szemben akkor, ha a külföldi természetes személy jövedelmének nagy része a forrásországban keletkezik. A döntést követően valamennyi tagállamban revízió alá kellett venni az egyéni jövedelemadózás szabályait és hozzáigazítani a bírósági gyakorlatban kifejlesztett doktrínához, amely a Római Szerződés (régi) 48. cikkének végrehajtására hivatott

Nemzetközi ÁFA elszámolások. 2013/2014. II. félév Nemzetközi adózás

Nemzetközi ÁFA elszámolások. 2013/2014. II. félév Nemzetközi adózás Nemzetközi ÁFA elszámolások Néhány fogalom Közösségen belüli értékesítés: Export EU tagországa Közösségen belüli beszerzés: import EU tagországból 3. ország mindig EU-n kívüli Elvek: a több országot érintő

Részletesebben

Nemzetközi ÁFA elszámolások. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS II.

Nemzetközi ÁFA elszámolások. 2014/2015. II. félév ADÓZÁS II. Nemzetközi ÁFA elszámolások Miről volt szó? Társasági adózás a Modellegyezmény tükrében Telephely keletkezése Üzletvezetés helye Gazdasági jelenlét Beszámítás Mentesítés Miről lesz szó? Közvetett adók

Részletesebben

2014.07.06. A szolgáltatások teljesítési helye 2010.01.01-től. A szolgáltatások teljesítési helye 2010.01.01-től

2014.07.06. A szolgáltatások teljesítési helye 2010.01.01-től. A szolgáltatások teljesítési helye 2010.01.01-től A szolgáltatásnyújtások teljesítési helye Általános szabály (tv.37. ) Adóalany részére nyújtott szolgáltatások estén: a teljesítési hely ahol A szolgáltatás igénybevevője gazdasági céllal letelepedett

Részletesebben

Adóparadicsomok Európában és azon túl 2013/ II 1

Adóparadicsomok Európában és azon túl 2013/ II 1 Adóparadicsomok Európában és azon túl 2013/20142. II 1 Kereslet az alacsony adóra Az adóoptimalizálás immáron nem egy országon belül az adófizetés minimalizálását, illetve az ehhez szükséges technikák

Részletesebben

1265 2012. évi Áfa bevallás, július 1-től

1265 2012. évi Áfa bevallás, július 1-től 1265 2012. évi Áfa bevallás, július 1-től Fizetendő általános forgalmi adó Sor sz. A sor szövege magyarázat Kulcs, vagy ahol üres a cella, ott a számla teljes forgalma (összes kulcs) Definiálandó számlák

Részletesebben

1365 2013. évi Áfa bevallás, január 1-től

1365 2013. évi Áfa bevallás, január 1-től 1365 2013. évi Áfa bevallás, január 1-től Fizetendő általános forgalmi adó Sor sz. A sor szövege magyarázat Kulcs, vagy ahol üres a cella, ott a számla teljes forgalma (összes kulcs) Definiálandó számlák

Részletesebben

Kik tartoznak a különleges adózói körbe?

Kik tartoznak a különleges adózói körbe? A különleges adózói körnek az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal létesített közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletek áfa adózásának alapvető szabályai 2016. Kik tartoznak

Részletesebben

1065 2010. évi Áfa bevallás, január 1-től

1065 2010. évi Áfa bevallás, január 1-től 1065 2010. évi Áfa bevallás, január 1-től Fizetendő általános forgalmi adó Sor sz. A sor szövege magyarázat Kulcs, vagy ahol üres a cella, ott a számla teljes forgalma (összes kulcs) Definiálandó számlák

Részletesebben

Az ÁFA törvény változásai

Az ÁFA törvény változásai Törvény módosítás okai: Az ÁFA törvény változásai Hatályba lépése 2010. január l. Az Európai Közösségi irányelvek módosulása, a helyi jogalkalmazásba történı adaptálás Módosulnak: - Szolgáltatásnyújtások

Részletesebben

Kik tartoznak a különleges adózói körbe?

Kik tartoznak a különleges adózói körbe? A különleges adózói körnek az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal létesített - közösségi kereskedelemmel kapcsolatos - ügyleteire vonatkozó alapvető áfa-szabályok 2019. Kik

Részletesebben

A közösségi és egyéb külföldi ügyletek áfája és számlázása

A közösségi és egyéb külföldi ügyletek áfája és számlázása dr. Farkas Alexandra A közösségi és egyéb külföldi ügyletek áfája és számlázása IMPRESSZUM Kiadja a Wolters Kluwer Kft. Budapest, 2016 1117 Budapest, Prielle Kornélia u. 21-35. Telefon; (40) 464-565, +36

Részletesebben

Munkavállalók adózása

Munkavállalók adózása Munkavállalók adózása Külföldi munkavállalók Magyarországon, magyarok külföldön 2015/2016. II.. ADÓZÁS II. Leggyakrabban előforduló jövedelmek Nem önálló munkából származó jövedelmek Önálló jövedelmek

Részletesebben

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013

Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 Az általános forgalmi adóról szóló törvény változásai 2013 2. modul: Pénzforgalmi elszámolás Összeállítást készítette: Sike Olga NAV főosztályvezető-helyettes Pénzforgalmi elszámolás [2012. évi CXLVI.

Részletesebben

A szolgáltatásnyújtás teljesítési helyének aktuális 2011. évi adójogszabályai

A szolgáltatásnyújtás teljesítési helyének aktuális 2011. évi adójogszabályai A szolgáltatásnyújtás teljesítési helyének aktuális 2011. évi adójogszabályai Előadó: RABB Andrea, okl.nki.áfa, adóellenőrzési adószakértő, Moklasz nemzetközi alelnök 1 Folyamatos változások a szolgáltatásnyújtás

Részletesebben

17. Kik tartoznak a különleges adózói körbe?

17. Kik tartoznak a különleges adózói körbe? 17. A különleges adózói körnek az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalannyal létesített közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletek áfa adózásának alapvető szabályai 2011. Kik tartoznak

Részletesebben

Tájékoztató a lakossági betéti termékek kamatjövedelme után fizetendő kamatadóról és egészségügyi hozzájárulásról KAMATJÖVEDELMEK UTÁN FIZETENDŐ KAMATADÓ A Személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII.

Részletesebben

AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015.

AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015. AZ ÚJ KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖKNEK AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉG MÁS TAGÁLLAMÁBÓL TÖRTÉNŐ BESZERZÉSÉNEK ÉS ÉRTÉKESÍTÉSÉNEK alapvető szabályai 2015. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai Közösség

Részletesebben

Héa-rendelet. Végrehajtási rendelet: 282/2011/EU Közvetlenül alkalmazandó Fogalmak Pontosítások

Héa-rendelet. Végrehajtási rendelet: 282/2011/EU Közvetlenül alkalmazandó Fogalmak Pontosítások Áfa 2011. Héa-rendelet Végrehajtási rendelet: 282/2011/EU Közvetlenül alkalmazandó Fogalmak Pontosítások Héa-rendelet - bevezetés Teljesítés helye: Adóalanyok közötti szolgáltatás: 1. Főszabály: megrendelő

Részletesebben

T/6954. számú. törvényjavaslat. a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról

T/6954. számú. törvényjavaslat. a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6954. számú törvényjavaslat a fordított adózás mezőgazdasági szektorra történő kiterjesztésével kapcsolatban egyes törvények módosításáról Előadó: Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági

Részletesebben

Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó december

Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó december Összeállította: dr. Csátaljay Zsuzsanna adótanácsadó Beiktatta a 2012. évi CXLVI. törvény, hatályos, bejelentkezni már lehet alá A pénzforgalmi elszámolást azonban első alkalommal a 2013. január 1. napjától

Részletesebben

Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés

Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés Áfa 2015. Köztisztasági Egyesülés Direktíva változásához kapcsolódó, kihirdetett Áfa tv. módosítás 2014. évi XXXIII. tv. Magyar Közlöny 94. szám, kihirdetve 2014. 07. 14. Hatályba lép 2015. január 1. Az

Részletesebben

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre

2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások. Készítette: Szücs Imre 2012. Évi LXIX törvény 2013-at érintő módosításai nyári törvény módosítások 2013 1. Az általános forgalmi adóról szóló2007. évi CXXVII. törvény módosítása Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII.

Részletesebben

Az új közlekedési eszközöknek az Európai Közösség más tagállamából történő beszerzésének és értékesítésének alapvető szabályai 2019.

Az új közlekedési eszközöknek az Európai Közösség más tagállamából történő beszerzésének és értékesítésének alapvető szabályai 2019. Az új közlekedési eszközöknek az Európai Közösség más tagállamából történő beszerzésének és értékesítésének alapvető szabályai 2019. Kit terhel adókötelezettség? Új közlekedési eszköznek az Európai Közösség

Részletesebben

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben)

Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról. (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestületének 9/2007. (XI.27.) rendelete a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben) Akasztó Község Képviselőtestülete a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum ( :34:29 IP: Copyright 2018 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Munkabér előleg Időállapot: 2017-01-01-2017-12-31 Szerző: Varga Ferenc, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2017-01-03 14:57:11 Tartalomjegyzék: 1. A munkabérelőleg elszámolásának gyakorlata 2. Adózás 3.

Részletesebben

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző

Az, aki a gazdasági tevékenységet saját nevében és kockázatára haszonszerzés céljából, üzletszerűen végző IPARŰZÉSI ADÓ ( nyomtatvány ) Adókötelezettség: Adóköteles Szerencs Város illetékességi területén állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett v állalkozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete*

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK többször módosított 43/1992. (1993.I.1.) rendelete* a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szöveg) A Közgyűlés a helyi adókról

Részletesebben

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO

ADÓZÁS GYAKORLAT. SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO ADÓZÁS GYAKORLAT SZJA; Járulékok; ÁFA; TAO Személyi jövedelem adó SzJA A jövedelemadók általános jellemzői Közvetlen tárgya a jövedelem Adózási egységre (személyre) vetik ki A közfelfogás a legigazságosabbnak

Részletesebben

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról

Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete. az iparűzési adóról Álmosd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2007. (XI. 30.) számú rendelete az iparűzési adóról A képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. (1) bekezdésében

Részletesebben

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől

Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása jétől Élethosszig tartó, befektetési egységekhez kötött életbiztosítások adózási szabályainak változása 2018.01.01-jétől Azon kockázati biztosításnak nem minősülő, határozatlan idejű, kizárólag halál esetére

Részletesebben

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben)

Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/1997.(XII.19.) rendelete a helyi iparűzési adóról (módosításokkal 1 egységes szerkezetben) Vaszar Község Önkormányzat képviselőtestülete (továbbiakban:

Részletesebben

ŐSTERMELŐK HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁSA ÉVRŐL

ŐSTERMELŐK HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁSA ÉVRŐL Adóhatóság tölti ki! Adóhatóság megnevezése:. Bevallás benyújtásának időpontja:. Azonosító szám: ŐSTERMELŐK HELYI IPARŰZÉSI ADÓBEVALLÁSA 2009. ÉVRŐL 2003. december 31-e előtt kezdett őstermelők részére,

Részletesebben

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást online foglalási rendszeren keresztül nyújtó adóalanyok adózására vonatkozó legfontosabb tudnivalók

Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást online foglalási rendszeren keresztül nyújtó adóalanyok adózására vonatkozó legfontosabb tudnivalók 1 Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást online foglalási rendszeren keresztül nyújtó adóalanyok adózására vonatkozó legfontosabb tudnivalók Adószám kiváltása szükséges Az a magánszemély, aki a saját nevében

Részletesebben

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (III. 26.) r e n d e l e t e

PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (III. 26.) r e n d e l e t e PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2004. (III. 26.) r e n d e l e t e a helyi iparűzési adóról, a magánszemélyek kommunális adójáról és az idegenforgalmi adóról * Püspökladány Város

Részletesebben

19/1991. (XI. 14.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a kommunális adóról

19/1991. (XI. 14.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a kommunális adóról 19/1991. (XI. 14.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a kommunális adóról Mód: 22/1992.(XII.23), 21/1993. (XI. 25.), 32/1995.(XII.28.),24/1999.(XII.16.), 41/2002.(XII.12.)

Részletesebben

Új hangsúlyok, új prioritások fórum

Új hangsúlyok, új prioritások fórum Új hangsúlyok, új prioritások fórum Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara Előadó: Farkas Gábor 2019. 05. 13. Brexit timeline Hol tartunk jelenleg? 2018. június 2016 Népszavazás az EU elhagyásáról Parlament

Részletesebben

Palotai Kinga. Általános forgalmi adó változások 2013

Palotai Kinga. Általános forgalmi adó változások 2013 Palotai Kinga Általános forgalmi adó változások 2013 ÁFA VÁLTOZÁSOK OKOK, CÉLOK Jogharmonizáció különös tekintettel: számlázás Adópolitikai célok: Adócsalás elleni küzdelem összesítő jelentés, fordított

Részletesebben

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban)

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban) SZJA 1.példa Egy munkaviszonyban lévő elvált nő, havi rendszeres keresete 180 000 Ft. A munkáltatójától havi 8 000 Ft értékben kap élelmiszervásárlásra jogosító Erzsébet utalványt. Más juttatása az adott

Részletesebben

Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról

Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Szőc község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2009. (XII.22.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról Hatályos: 2014. január 1. Szőc 2013 A hirdetőtáblára kifüggesztve: 2013. november 29.

Részletesebben

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől

Egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség január 1-jétől EHO 2011: egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség 2011-ben. Százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség terheli a munkáltatót, kifizetőt az általa magánszemélynek juttatott

Részletesebben

Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete. A helyi iparűzési adóról.

Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete. A helyi iparűzési adóról. Zalacsány község Önkormányzata 7/1999. (VI. 29.) számú rendelete A helyi iparűzési adóról. Zalacsány község Önkormányzati képviselőtestülete a helyi adókról szóló módosított 1990. évi C. törvény 1.. (1)

Részletesebben

Könyvelői Praktikum (http://online.kpr.hu) :08:43 IP: Copyright 2016 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva.

Könyvelői Praktikum (http://online.kpr.hu) :08:43 IP: Copyright 2016 Egzatik Szakkiadó Kft. - Minden jog fenntartva. Közösségi adószám Időállapot: 2011-01-01-2014-12-31 Szerző: Dr.Zatik Levente, Lektor: Zatik László, Módosítva: 2014-06-29 10:47:24 Tartalomjegyzék: 1. A közösségi adószámra vonatkozó általános szabályok

Részletesebben

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től

A számlázó szoftverekre vonatkozó szabályok 2017 július 01-től ÁFA bevallási szabályok 2017. július 01-től változnak az áfa bevallás, összesítő jelentésére vonatkozó szabályai. Addig is, a következő feladatokat célszerű elvégezni, a felkészülés jegyében. 1. A számlázó

Részletesebben

Dr. Ditrói Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó. Kivételek

Dr. Ditrói Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó. Kivételek 2011. február 8. Dr. Ditrói Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó Kivételek Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Főmenű Előadások 2010. adóévtől Szolgáltatás teljesítés helye Főszabály1 B2B Főszabály2

Részletesebben

Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011-ben - BÉRKALKULÁTOR Nettó bér számítása március 23. szerda, 15:54

Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011-ben - BÉRKALKULÁTOR Nettó bér számítása március 23. szerda, 15:54 Céges telefon használat, adó és elszámolás 2011ben. A munkáltatónak a telefonhasználattal kapcsolatban komoly döntéseket kell hoznia, hogy a dolgozó és a maga számára is a legkedvezőbb módszert tudja alkalmazni.

Részletesebben

DTM Hungary Tax Intelligence

DTM Hungary Tax Intelligence VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2012. Kedves Ügyfelünk! Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és azzal összefüggő, egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Részletesebben

Dr. Ditrói Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó. Kivételek

Dr. Ditrói Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó. Kivételek 2011. március 22. Dr. Ditrói Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó Kivételek Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Főmenű Előadások 2010. adóévtől Szolgáltatás teljesítés helye Főszabály1 B2B Főszabály2

Részletesebben

Mérk Nagyközség Képviselő-testületének. 13/2003/XII.31./ kt. rendelete. A helyi iparűzési adóról

Mérk Nagyközség Képviselő-testületének. 13/2003/XII.31./ kt. rendelete. A helyi iparűzési adóról Mérk Nagyközség Képviselő-testületének 13/2003/XII.31./ kt. rendelete A helyi iparűzési adóról A Képviselő testület! Mérk Nagyközség Önkormányzata a helyi adókról szóló 2003. évi XCII. Tv. felhatalmazása

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 18/1997.(XII.10.) önkormányzati rendelete. a helyi iparűzési adóról. Az adó alanya, adókötelezettség KISÚJSZÁLLÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 8/997.(XII.0.) önkormányzati rendelete a helyi iparűzési adóról a /00. (XI.9.), a 7/00. (X.9.), az 5/00. (XII.7.), a /005. (I.8.) és a 8/005. (X.8.) 5 önkormányzati

Részletesebben

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I.

Kedvezmények, külön adózó jövedelmek ADÓZÁS I. Kedvezmények, külön adózó jövedelmek Hol tartunk Az SZJA jellemzői A törvény alanyi hatálya A bevallási kötelezettség A jövedelemadó általános sémája Jövedelmek csoportosítása Összevonás alá eső jövedelmek

Részletesebben

a helyi iparűzési adóról

a helyi iparűzési adóról Emőd Város**** Önkormányzat Képviselő-testületének 6/1998. (III. 26.), 15/1998. (XII. 18.), 15/2000. (XII. 21.), 17/2002. (XII. 12.), 20/2004. (VIII. 13.), 15/2007. (XII. 14.) rendeletével módosított 12/1997.

Részletesebben

Várható változások 2012

Várható változások 2012 Áfa 2012. Közhatalmi tevékenység fogalma 2011. 12. 31-ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben okozott kár szabályai alkalmazandók legyenek 2012-től ez a kitétel megszűnik

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya. Adókötelezettség. Az adó alanya

A rendelet célja. A rendelet hatálya. Adókötelezettség. Az adó alanya VIZSOLY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 13/2007.(XI. 19.) számú rendelete a helyi iparűzési adóról Vizsoly község önkormányzatának képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének. a helyi iparűzési adóról szóló

Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének. a helyi iparűzési adóról szóló Hosszúhetény Község Önkormányzat Képviselőtestületének a helyi iparűzési adóról szóló 7/2002.(IX.02.) 12/2003.(X.06.) 11/2005.(X.24.) 15/2006.(XII.15.) rendeletekkel módosított 11/1999.XII.01.) rendelete

Részletesebben

Különleges áfaelszámolási

Különleges áfaelszámolási Különleges áfaelszámolási módok KÖLTSÉGVETÉSI KAPCSOLATOK Dr. Zsombori Zsolt adjunktus Mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyra vonatkozó különös szabályok KÜLÖNLEGES ÁFA-ELSZÁMOLÁSI MÓDOK Választási

Részletesebben

Tájékoztató az egyes gabonák, olajos magvak értékesítése esetén 2012. július elsejétől alkalmazandó fordított adózásról

Tájékoztató az egyes gabonák, olajos magvak értékesítése esetén 2012. július elsejétől alkalmazandó fordított adózásról 2012.06.28. Tájékoztató az egyes gabonák, olajos magvak értékesítése esetén 2012. július elsejétől alkalmazandó fordított adózásról (Áfa tv. 142. (1) bekezdés i) pont, 142. (8) bekezdés, Art. 31/A. ) A

Részletesebben

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított

MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított MÁGOCS NAGYKÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 15/2002. (XII. 31.), 16/2007. (XII. 22.) és 14/2008. (XII. 01.) rendeleteivel módosított 1/1999. (II. 01.) rendelete a helyi iparűzési adóról (a módosításokkal

Részletesebben

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása

A százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás alapjának megállapítása EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben - ADÓBEVALLÁS 2014 - Adó 2014 - Adó 1 sz EHO 2012: az egészségügyi hozzájárulás bevallása 2012-ben, EHO (egészségügyi hozzájárulás) fizetési kötelezettség

Részletesebben

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról

Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról 1 Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 10./2002. /XII.12./ Ök. sz. Rendelete a helyi adókról Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestülete a helyi adókról szóló többször módosított

Részletesebben

Szolgáltatások ÁFA-ja és számlázása

Szolgáltatások ÁFA-ja és számlázása VEZINFÓ Szolgáltatások ÁFA-ja és számlázása Budapest, 2012. október 9. Előadó: Dr Ditrói-Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó Adótanácsadók Egyesülete Szakmai Bizottság tagja Az előadás képei letölthetőek:

Részletesebben

ÖNELLENŐRZÉSI LAP ÖNELLENŐRZÉSI PÓTLÉKSZÁMÍTÁS

ÖNELLENŐRZÉSI LAP ÖNELLENŐRZÉSI PÓTLÉKSZÁMÍTÁS BAJI POLGÁRMESTERI HIVATAL 2836 Baj, Petőfi S. u. 50. Tel.: 34/488-597, fax: 34/488-020 ÖNELLENŐRZÉSI LAP a/az évi helyi iparűzési adó helyesbítéséhez Adózó neve: Székhelye: Telephelye: Levelezési címe:

Részletesebben

A tervezet előterjesztője

A tervezet előterjesztője Jelen előterjesztés csak tervezet, amelynek közigazgatási egyeztetése folyamatban van. A minisztériumok közötti egyeztetés során az előterjesztés koncepcionális kérdései is jelentősen módosulhatnak, ezért

Részletesebben

2011-es ÁFA változások

2011-es ÁFA változások 2011-es ÁFA változások Kulturális, sportszolgáltatások teljesítési helye Idén nincs különbség az adóalanyoknak és a nem adóalanyoknak nyújtott kulturális, művészeti, tudományos, oktatási, szórakoztatási

Részletesebben

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 21/1995. (XII.6.) számú. rendelete. az idegenforgalmi adóról

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 21/1995. (XII.6.) számú. rendelete. az idegenforgalmi adóról TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 21/1995. (XII.6.) számú rendelete az idegenforgalmi adóról Az 1990. évi C. törvény 1. (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján Tokaj Város Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása

Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása Mintacím szerkesztése Általános forgalmi adó (Áfa) számviteli elszámolása Általános szabályok szerint Az általános forgalmi adóra vonatkozó adókötelezettséget tartalmazó jogszabályok: 2007. évi CXXVII.

Részletesebben

K I V O N A T. Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből.

K I V O N A T. Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből. SÉNYŐ KÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETE 4533. Sényő, Kossuth u.69. 1308-6/2003. K I V O N A T Készült: Sényő Község Képviselőtestületének 2003. november 28-án tartott ülésének jegyzőkönyvéből. Tárgy: Iparűzési

Részletesebben

AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA

AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS, ILLETVE SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ADÓZÁSA 2012 AZ INGATLAN-BÉRBEADÁS ÉS A SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS ELHATÁROLÁSA SZÁLLÁSHELY-SZOLGÁLTATÁS Részletes feltételeit a 239/2009. (X.20.)

Részletesebben

Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének

Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 1 / 5 2014.12.15. 13:27 Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1999 (II.9..) A helyi adókról Ricse Nagyközség Önkormányzati Képviselőtestületének 6/1999. (II. 09.) sz. Önkormányzati rendelete

Részletesebben

Kapcsolt vállalkozások

Kapcsolt vállalkozások Kapcsolt vállalkozások Budapest, 2011. március 10. Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó Art 1. (8) bekezdése: A szokásos piaci ártól eltérő szerződési feltételeket alkalmazó kapcsolt vállalkozások

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Áfa 2010-2011. 1 Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Ingyenes átadás: a) Az adó levonható és nincs áfa-fizetés: Vállalkozási célú kisértékű termék Áruminta Adomány (feltéve, ha a beszerzéskor

Részletesebben

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 12/2004. (V.26.) számú. rendelete. az iparűzési adóról

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 12/2004. (V.26.) számú. rendelete. az iparűzési adóról TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 12/2004. (V.26.) számú rendelete az iparűzési adóról Tokaj Város Önkormányzat a helyi adókról szóló 1990.évi C. törvény (továbbiakban: Ht.) 1. (1) bekezdésében és 6. -ában

Részletesebben

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. A személyi jövedelemadó változásai 2019-től Családi kedvezmény A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként: -egy eltartott

Részletesebben

ÁFA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI

ÁFA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI ÁFA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI 2012. december 13. 1 Titre de la présentation TELJESÍTÉSI HELY KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZÖK BÉRBEADÁSAKOR Adóalany részére történő bérbeadás Nem adóalany részére történő bérbeadás Hosszú

Részletesebben

MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK. 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ

MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK. 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ MAGYARSZÉK KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELÕ-TESTÜLETÉNEK 15/2009. (XII. 21.) sz. RENDELETE AZ IPARÛZÉSI ADÓRÓL SZÓLÓ 11/2007.(XII.19.) sz. RENDELET MÓDOSÍTÁSÁRÓL A helyi adókról szóló, többször módosított

Részletesebben

ADÓVÁLTOZÁSOK 2011. KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához

ADÓVÁLTOZÁSOK 2011. KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához ADÓVÁLTOZÁSOK 2011 KIEGÉSZÍTŐ az ADÓZÁS című könyv 2010. évi kiadásához Budapest, 2011 Adozas_kieg_2011.indd 1 2011.04.05. 10:46:11 Szerző: Sztanó Imréné dr. Lektor: Dr. Bokor Pál Kézirat lezárva: 20.03.31.

Részletesebben

Nagykereki Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2003. (VIII. 28.) rendelete. A helyi iparűzési adóról

Nagykereki Község Önkormányzat Képviselő-testületének. 6/2003. (VIII. 28.) rendelete. A helyi iparűzési adóról Nagykereki Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2003. (VIII. 28.) rendelete A helyi iparűzési adóról A Képviselő-testület a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.. (1). bekezdésében

Részletesebben

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról

MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK. 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E. a helyi iparűzési adóról MÁTÉSZALKA VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 26/2003. (XII. 22.) Ök. számú R E N D E L E T E a helyi iparűzési adóról (egységes szerkezetben a 22/2011.(XII.30.) önkormányzati rendelettel) a helyi adókról szóló a

Részletesebben

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség

Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség Az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásához szükséges források kiegészítése érdekében egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. Az egészségügyi hozzájárulás

Részletesebben

1.Kivét után fizetendő szja: forintnak a 16%-a= forint.

1.Kivét után fizetendő szja: forintnak a 16%-a= forint. 1. Példa Egyéni vállalkozó SZJA-ja 10 000 000 forint bevétel, 3 000 000 költség, ebből 1 000 000 kivét! Mennyi adót fizet majd összesen? Megoldás ( 2014-es szabályok) 1.Kivét után fizetendő szja: 1.000.000

Részletesebben

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia

Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó évi évközi és évi változásai. Készítette: Ferenczi Szilvia Az EVA, a KATA, a KIVA és az iparűzési adó 2018. évi évközi és 2019. évi változásai Készítette: Ferenczi Szilvia Az egyszerűsített vállalkozói adó változásai (2018. évi évköz változások) 1. Az egyszerűsített

Részletesebben

A teljesítési hely szabályainak változása és hatásai a kiemelt adózókra

A teljesítési hely szabályainak változása és hatásai a kiemelt adózókra A teljesítési hely szabályainak változása és hatásai a kiemelt adózókra dr. Boros Richárd NAV Kiemelt Adózók Adóigazgatósága Különös Hatásköri Ellenőrzési Főosztály főosztályvezető Tartalom: I. Előzmények

Részletesebben

2014. évi XXII. törvény a reklámadóról 1

2014. évi XXII. törvény a reklámadóról 1 OptiJUS Opten Kft. I 2014. évi XXII. törvény 2014. évi XXII. törvény a reklámadóról 1 2014.8.15. óta hatályos szöveg Tartalomjegyzék 1. Értelmező rendelkezések 1 2. Az adókötelezettség, az adóalany 1 3.

Részletesebben

Budapest, augusztus 30.

Budapest, augusztus 30. Budapest, 2012. augusztus 30. Dr. Ditrói Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó Szolgáltatások Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Előadások A lényeg külföldi adóalany vevő belföldi adóalany eladó szolgáltatás

Részletesebben

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség 2.

A rendelet hatálya. A rendelet hatálya kiterjed Gyömrő város közigazgatási területének egészére. Az adókötelezettség 2. Gyömrő Város Képviselő-testületének 25/2002. (XII.19.) sz. önk. rendelete a helyi iparűzési adóról a 33/2003. (XII.22.) az 5/2004. (III.11.) sz. a 8/2012.(III.09.) sz. 29/2012. (XI.29.) sz. és a 19/2015.(XI.30.)

Részletesebben

Adókhoz kapcsolódó feladatok

Adókhoz kapcsolódó feladatok Adókhoz kapcsolódó feladatok Az adórendszer általános jellemzıi 1. feladat A gazdaságirányítás milyen feladatokat tölthet be a piacgazdaságokban: 2. feladat Kik a gazdaságirányítás szereplıi? 3. feladat

Részletesebben

Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/2004. (IV. 30.) rendelete. a helyi iparűzési adóról

Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének. 9/2004. (IV. 30.) rendelete. a helyi iparűzési adóról Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (IV. 30.) rendelete a helyi iparűzési adóról Biharnagybajom Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2004. (IV. 30.) rendelete a

Részletesebben

Járulékok, biztosítási kötelezettség

Járulékok, biztosítási kötelezettség Járulékok, biztosítási kötelezettség 1. Kérdés: Egy Magyarországon bejegyzett betéti társaság beltagja - aki a társaság tevékenységében személyesen közreműködik - román állampolgár, Romániában van munkaviszonyból

Részletesebben

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról

Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról 1 Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2010. (XI.11.) önkormányzati rendelete a helyi adókról Petőfibánya Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi adókról szóló 1990. évi

Részletesebben

Veresegyház Nagyközségi Önkormányzat módosított 5/1991.(IV.01.)számú rendelete az iparűzési adóról, egységes szerkezetben

Veresegyház Nagyközségi Önkormányzat módosított 5/1991.(IV.01.)számú rendelete az iparűzési adóról, egységes szerkezetben Veresegyház Nagyközségi Önkormányzat módosított 5/1991.(IV.01.)számú rendelete az iparűzési adóról, egységes szerkezetben (A rendeletet módosították a 10/2000. (XII.28.), 12/2003. (XII.17.), 11/2002. (XII.

Részletesebben

Előadó: Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó

Előadó: Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó Előadó: Dr. Ditrói-Tóth Zsuzsa ügyvéd, adótanácsadó 2010. szeptember 29. Kivételek Az előadás képei letölthetőek: www.adko.hu Főmenű Előadások 2010. adóév Szolgáltatás teljesítés helye Főszabály1 B2B Főszabály2

Részletesebben

IZSÁK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETE

IZSÁK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETE IZSÁK NAGYKÖZSÉG KÉPVISELŐTESTÜLETE 1/1994.(I.19.) számú rendelete és a módosításáról szóló 17/2003.(XII.24.) kt. sz.; 7/2004. (IV.28.) kt. sz. rendelete A vállalkozók kommunális adójáról. (Egységes szerkezetbe

Részletesebben

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA II. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG

FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK IDŐPONTJA II. [Áfa tv. 58. (1) bek., Mód. tv.* 10. ] FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG Áfa szakmai nap Változások 2015. E-számlázás Közösségi áfa Bírósági ítéletek - Gyakorlat 2015. március 24. Előadó: 10 00-11 00 Sike Olga főosztályvezető helyettes, NAV FIZETÉSI KÖTELEZETTSÉG KELETKEZÉSÉNEK

Részletesebben

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány

Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Áfa 2010-2011. 1 Évközi változások Ingyenes átadások és adomány Ingyenes átadás: a) Az adó levonható és nincs áfa-fizetés: Vállalkozási célú kisértékű termék Áruminta Adomány (feltéve, ha a beszerzéskor

Részletesebben

A változásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések

A változásra vonatkozó jogszabályi rendelkezések Tájékoztató a 2015. január 1-jétől a köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatokra (szarvasmarha, juh és kecske) és vágott testekre vonatkozó 5%-os adómérték alkalmazásáról Az egyes adótörvények és

Részletesebben

Magyarkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999./XII.14./ sz. rendelete a helyi iparűzési adóról. A rendelet hatálya.

Magyarkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999./XII.14./ sz. rendelete a helyi iparűzési adóról. A rendelet hatálya. Magyarkeszi Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999./XII.14./ sz. rendelete a helyi iparűzési adóról Magyarkeszi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat pénzeszközeinek hatékonyabb

Részletesebben

Általános forgalmi adó változások

Általános forgalmi adó változások Általános forgalmi adó változások 2019. Nagy Attila NAV KI Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály Vonatkozó jogszabályok 2018. évi XLI. törvény (Mód1.tv.) 2018. évi LXXXII. törvény (Mód2.tv.) 2 Utalványok

Részletesebben

ÁFA tv. változások 2014

ÁFA tv. változások 2014 ÁFA tv. változások 2014 Áfa tv. 58.. Főszabály [58. (1)]: Ha a felek időszakonként, vagy az ellenértéket meghatározott időszakra állapítják meg, teljesítési időpont az érintett időszak utolsó napja. Kivétel

Részletesebben

Páty Község Önkormányzat Képviselı-testületének 24/2005. (IX. 16.) Kt. számú rendelete a helyi iparőzési adóról

Páty Község Önkormányzat Képviselı-testületének 24/2005. (IX. 16.) Kt. számú rendelete a helyi iparőzési adóról Páty Község Önkormányzat Képviselı-testületének 24/2005. (IX. 16.) Kt. számú rendelete a helyi iparőzési adóról Páty Önkormányzat Képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény

Részletesebben

1 Szja-törvény 74. (2) bekezdés. Szja-törvény 74. (3) bekezdés.

1 Szja-törvény 74. (2) bekezdés. Szja-törvény 74. (3) bekezdés. Ingatlan bérbeadásának alapvető szabályai 2008 10 A magánszemély ingatlan bérbeadásából származó jövedelmének adókötelezettségét elsősorban a személyi jövedelemadóról szóló többször módosított 1995. évi

Részletesebben