Adattípusok. Numerikus adatok. A numerikus adatok különböző típusú számértékek. Logikai érték

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Adattípusok. Numerikus adatok. A numerikus adatok különböző típusú számértékek. Logikai érték"

Átírás

1 Adattípusok Numerikus adatok A numerikus adatok különböző típusú számértékek. Logikai érték A logikai adattípus értéke igaz, vagy hamis lehet. Tárolására egy byte-ot tartanak fenn. A logikai értékekkel logikai műveleteket lehet végrehajtani. Karakter A karaktereket kódolt formában tárolják, a személyi számítógépeken általában ASCII kódban. Egy karaktert egy byte-on ábrázolnak. A karakteres adatokon a leggyakrabban végzett művelet a láncolás és a szövegrész kiemelése. Dátum A dátum típusú adatokkal speciális műveleteket lehet végezni, például két dátum különbsége a két időpont között eltelt napok száma. Egy dátum 8 byte-ot foglal le. A matematikai műveleteket dátumok esetén is használhatjuk, néhány megszorítással. Egy szám típusú kifejezés dátumoz hozzáadása vagy kivonása csak a dátum értékének előzetes szám típusúvá alakításával lehetséges. Konstansok A karakteres konstans egy karaktersorozat, amely idézőjelek (" vagy ') közé van téve. Két, egymásnak megfelelő határoló jel között használható a másik határoló is. Az üres karakterlánc egy 0 hosszúságú lánc, jelölése: "". A numerikus konstansok pozitív, vagy negatív egész számok. Ezeket nem kell határolókkal ellátni. A logikai konstansok az igaz - jelölése. T. - és a hamis - jelölése. F. - értékek. Kifejezések A kifejezés egy számítás jelölése. Előírja valamely érték kiszámításának módját. A kifejezés műveletekből és operandusokból áll. A kifejezések lehetnek numerikus, logikai vagy karakterlánc típusúak. Operandusok: konstansok, változók, függvényhívások. A kifejezések kiértékelése a matematikai szabályoknak megfelelően a precedencia figyelembe vételével történik. Először a zárójelekben található kifejezések értékelődnek ki (belülről kifelé). Ezen belül előbb mindig a nagyobb prioritású művelet hajtódik végre. Azonos prioritású műveletek esetén a kifejezés kiértékelése balról jobbra történik. Precedencia (kiértékelési sorrend): 1. Zárójelben lévő műveletek (balról jobbra) 2. Hatványozás 3. Szorzás és osztás (balról jobbra) 4. Összeadás és kivonás (balról jobbra)

2 Matematikai (numerikus) műveletek + összeadás - kivonás * szorzás / osztás ** hatványozás % maradék (modulus) képzés () a műveletek csoportosítása Relációs műveletek < kisebb, mint > nagyobb, mint = egyenlő < >,!=, # nem egyenlő <= kisebb, vagy egyenlő >= nagyobb, vagy egyenlő == pontosan azonos $ karakter előfordulása szövegben ( ) A műveletek sorrendjének megváltoztatása Az azonosság a karakter típusú kifejezéseket azonos karakterekre és azonos hosszúságra vizsgálja meg, ha a kifejezés numerikus, akkor az összehasonlításnál csak a 12 legnagyobb helyiértékű jegyet vizsgálja meg. A $ művelet értelmezése: n $ m értéke IGAZ, ha az n változóban levő karaktersorozat megtalálható az m változóban levő karaktersorozatban. Példák: "alma " = "alma" "alma " == "alma" x= y= x = y x == y igaz hamis hamis igaz "DR." $ UPPER(TSZEM->NEV) kifejezés értéke igaz, ha a TSZEM adatbázis NEV nevű változójában levő karaktersorozatban szerepel a DR. karaktersorozat. A vizsgálat előtt a NEV mező betűit nagybetűssé alakítja az UPPER() függvény.

3 Logikai műveletek IGAZ értéket ad vissza, ha.and. ÉS művelet mindkét kifejezés IGAZ.OR. VAGY művelet az egyik kifejezés IGAZ.NOT. TAGADÁS (negálás) valamelyik kifejezés hamis! TAGADÁS (negálás) ( ) a műveletek sorrendjének megváltoztatása Karakteres műveletek + két, vagy több karaktersorozat összeláncolása - két, vagy több karaktersorozat összeláncolása úgy, hogy a - jel előtti karaktersorozat végéről a szóközök a - jel utáni karaktersorozat végére kerülnek.

4 Matematikai (numerikus) függvények ABS(<numkif>) numkif numerikus kifejezés Az ABS függvény a numerikus kifejezés abszolút értékét képzi. INT(<numkif>) numkif numerikus kifejezés Az INT függvény a numerikus kifejezés egész részét képzi. LOG(<numkif>) numkif numerikus kifejezés A LOG függvény a numerikus kifejezés természetes logaritmusát képzi. MAX(<numkif1>,<numkif2>) numkif1 numerikus kifejezés numkif2 numerikus kifejezés A MAX függvény két numerikus kifejezés közül a nagyobbik értékét adja vissza. MIN(<numkif1>,<numkif2>) numkif1 numerikus kifejezés numkif2 numerikus kifejezés A MIN függvény két numerikus kifejezés közül a kisebbik értékét adja vissza. ROUND(<expN1>, <expn2>) expn1 a kerekítendő numerikus kifejezés. expn2 a kerekítés után a tizedesjegyek száma. A ROUND() az <expn1> számot az <expn2>-nek megfelelő számú tizedesjegyre kerekíti. Az <expn2> értékének 0, vagy negatív számként megadása esetén a kerekítés egész számra történik. Ha az <expn2> negatív, ez megadja a tizedesponttól balra lévő azon helyeknek a számát, amelyre a kerekítés vonatkozik. SQRT(<numkif>) numkif numerikus kifejezés Az SQRT függvény a numerikus kifejezés négyzetgyökét számítja ki.

5 Karakterműveleteket végző függvények ALLTRIM(<strkif>) A függvény eltávolítja a karakteres kifejezés vezető és követő szóközeit. AT (<expc1>, <expc2>) Megkeresi a megadott részkarakterlánc <expc1> egy másik karakterláncon <expc2> belüli első elôfordulási helyét, és a kezdôpont egész típusú numerikus értékével tér vissza. <expc1> a keresendô karakterlánc (substring) <expc2> az a karakterlánc, amelyben a keresést el kívánjuk végezni. Ha a keresendő karakterláncot a kijelölt karakterlánc nem tartalmazza, az AT() 0 értékkel tér vissza. LEN(<strkif>) Ez a függvény a karakteres kifejezés hosszát adja meg, vagyis megszámolja hány darab karakterből áll a kifejezés és ezt a számot adja vissza eredményként. LEFT(<strkif>,<numkif>) numkif hossz A függvény a karakteres kifejezés a hosszban megadott számú baloldali karakterét adja eredményül. A hosszba a szóközök is beleszámítanak. LOWER(<expC>) Átalakítja a megadott karaktelánc nagybetűit kisbetűkké. Paraméter: <expc> az átalakítandó karakterlánc. A paraméterben meghatározott karakterlánc nagybetűit kisbetűkre alakítja át. LTRIM(<strkif>) A függvény levágja a karakteres kifejezés vezető szóközeit. RAT(<expC1>, <expc2>) Megkeresi az adott részkarakterlánc <expc2> utolsó előfordulását az adott karakterláncon <expc1> belül, és megadja annak kezdő pozícióját egész típusú numerikus értékként. Ha a keresett részkarakterlánc a vizsgáltban nem található meg, a RAT() 0-t ad vissza. RIGHT(<strkif>,<numkif>) numkif hossz A függvény a karakteres kifejezés a hosszban megadott számú jobbboldali karakterét adja eredményül.

6 RTRIM(<strkif>) A függvény levágja a karakteres kifejezés követő szóközeit. SPACE(<numkif>) numkif numerikus kifejezés A függvény a numerikus kifejezésben megadott számú szóközt állít elő. STRTRAN(<expC1>, <expc2> [,<expc3>] [,<expn1>] [,<expn2>]) Karakterlánc (szöveg) keresése és helyettesítése adott karakterláncon belül. <expc1> az a karakterlánc, amelyben a keresést végre kívánjuk hajtani <expc2> a keresendő karakter-sorozat <expc3> az a karakter-sorozat, amellyel a keresettet helyettesíteni kívánjuk. Ha ezt a paramétert nem adjuk meg, a talált karaktersorozat null-karakterlánccal helyettesítődik, azaz kivágásra kerül. <expn1> az első olyan előfordulás sorszáma, ahol cserélni szeretnénk. Ha ezt nem adjuk meg, alapértelmezésben értéke 1. <expn2> a kicserélendő elemek száma. Ha ezt nem adjuk meg, alapértelmezés szerin az összes talált elem helyettesítésre kerül. STUFF(<expC1>, <expn1>, <expn2>, <expc2>) Egy karakterlánc karaktereinek helyettesítése, és az új karakterlánc visszaadása. <expc1> a cél-karakterlánc. <expn1> a cél-karakterlánc azon pozíciója, amelytől a helyettesítést kezdjük. <expn2> a helyettesítendő karakterek száma a cél-karakterláncban. <expc2> a helyettesítő karakterlánc. Az <expn2>-nek megfelelő számú karaktert helyettesíti az <expc1> karakterláncban az <expn1>-nek megfelelő helytől kezdve, <expc2) karakterlánccal helyettesítve a megadott karaktereket. A következő hat műveletet végezhetjük el: Beszúrás: Ha az <expn2> értékeként 0-t adunk meg, karakterek nem kerülnek eltávolításra az <expc1>-ből, és az <expc2> karakterlánc az <expn1>-től kezdődően beszúrásra kerül, és a visszaadott érték a teljes karakterláncot tartalmazza. Helyettesítés: Ha helyettesítő karakterláncot (<expc2>) adunk meg, (az <expn2>-nek megfelelő hosszúságút), az <expc2> az <expn1>-től kezdődően behelyettesítésre kerül. Törlés: Ha a helyettesítő karakterlánc (<expc2>) egy null-(üres)-karakterlánc (""), az <expn2>-nek megfelelő számú karakter az <expc1>-ből kivágásra kerül, bármilyen karakter beszúrása nélkül.

7 Helyettesítés és beszúrás: Ha a helyettesítő karakterlánc (<expc2>) hosszabb, mint az <expn2>-nek megfelelő érték, az <expn1>-től kezdődően az összes karakter cserére kerül, és a helyettesítő karakterlánc (<expc2>) beszúrásra kerül. Helyettesítés és törlés: Ha a helyettesítő karakterlánc (<expc2>) hossza kisebb, mint az <expn2>-vel megadott érték, a cél-karakterlánc (<expc1>) az <expc2> végétől kezdődően törlésre kerül az <expn2> által megadott pozícióig. Helyettesítés és a maradék törlése: Ha az <expn2> nagyobb, mint a cél-karakterlánc (<expc1>) hossza, a helyettesítő karakterlánc (<expc2>) az <expn1>-től kezdődően helyettesítésre kerül, és az <expc1> maradék része törlésre kerül. SUBSTR(<strkif>,<numkif1>,<numkif2>) numkif1 kezdő pozíció numkif2 a karakterek száma Ez a függvény egy karakterláncból egy részkarakterláncot képez. A numkif1 adja meg, hogy a részlánc az eredeti karakterlánc hányadik karakterétől kezdődik, a numkif2 pedig, hogy hány karakterből fog állni. Ha a numkif2-t nem adjuk meg, akkor a részkarakterláncot a megadott pozíciótól a karakterlánc végéig képzi a függvény. Ez történik akkor is, ha numkif2 értéke nagyobb, mint a kezdő pozíciótól hátralevő karakterek száma. Ha a kezdő pozíció nagyobb, mint a kiinduló karakterlánc hossza, akkor az eredmény egy üres karakterlánc lesz. UPPER(<expC>) Átalakítja a kisbetűket nagybetűs megfelelőjükre az adott karakterláncban. Paraméter: <expc> az átalakítandó karakterlánc. Az UPPER() az összes kisbetűt nagy megfelelőjére alakítja az <expc> karakterláncban, a többi karaktert pedig érintetlenül hagyja.

8 Konverziós függvények A konverziós függvényekkel az adatokat egyik típusról egy másikra alakíthatjuk át. CTOD(<strkif>) Ez a függvény egy karakteres kifejezést dátummá alakít át. A karakteres kifejezésnek a megfelelő dátum formátumban kell lennie és érvényes dátumot kell tartalmaznia. A dátum formája alapértelmezés szerint: hónap/nap/év, az év az évszázadot nem tartalmazza. DTOC(<datkif>) datkif dátum kifejezés Ez a függvény egy dátum típusú adatot karakterlánccá alakít. így már karakteres műveleteket tudunk végezni a dátummal, például összeláncolhatjuk egy szöveggel. STR(<numkif1>[,<numkif2>[,<numkif3>]]) numkif1 numerikus kifejezés numkif2 hossz numkif3 tizedes jegyek száma A függvény egy numerikus kifejezést karakterlánccá alakít át. A hossz paraméter azt adja meg, hogy a karakterlánc hány karakter hosszú legyen, ebbe a tizedespontot is bele kell számítani. Ha a szám ennél rövidebb, akkor szóközök fogják megelőzni. Ha a hosszra és a tizedes jegyekre nem adunk meg értéket, akkor 10 karakter hosszúságú lesz az eredmény. Ha a numerikus kifejezésben több tizedes jegy van a megadottnál, akkor kerekít a függvény az átalakításkor, ha pedig a szám túl nagy és nem fér el a megadott hosszon, akkor az eredmény a megadott hosszúságú * sorozat lesz. VAL(<strkif>) A függvény egy karaktersorozatot számmá alakít át. A karaktersorozatot addig értelmezi, amíg számnak tekinthető. A vezető szóközöket figyelmen kívül hagyja.

9 Dátum és időkezelő függvények DATE() A függvény a rendszerdátumot adja meg, eredménye dátum típusú. Alapértelmezés szerint a dátum hónap/nap/év alakú, de a SET DATE ANSI utasítással a megszokottabb év.hó.nap alakra változtatható. Alapértelmezés szerint az évszázad nem jelenik meg. TIME() A függvény a rendszeridőt adja meg óó:pp:ss formában. Az eredmény típusa karakteres. MONTH(<expD>) Dátum érték numerikus értékké alakítása, mely a dátumnak megfelelő hónapnak a számát adja meg. <expd> az átalakítandó dátum. Egy 0-tól 12-ig terjedő egész számot ad vissza. Null dátum megadása 0 érték visszaadását eredményezi. YEAR(<expD>) Dátumérték átalakítása évszámmá. Paraméter: <expd> az átalakítandó dátum-érték. A megadott dátumnak megfelelő évszám egész típusú numerikus értékét adja vissza.

10 Egyéb függvények EMPTY(<kif>) kif karakteres kifejezés numerikus kifejezés dátumkifejezés logikai kifejezés A függvény egy adott kifejezésről eldönti, hogy üres-e. A függvény eredménye a kifejezés típusától függően logikai igaz (.T.), ha - egy karakteres változó üres (hossza=0), vagy ha csak szóközöket tartalmaz - egy numerikus kifejezés értéke 0 - egy dátumkifejezés üres dátumot tartalmaz - egy logikai kifejezés értéke hamis (.F.) IF(<expL>, <exp1>, <exp2>) IIF(<expL>, <exp1>, <exp2>) Két megadott kifejezés valamelyikének eredményével tér vissza egy logikai kifejezés értékétől függően. Paraméterek: <expl> a kiértékelendő logikai kifejezés. <exp1> a logikai kifejezés 'igaz' (.T.) értéke esetén visszaadandó értékű kifejezés <exp2> a logikai kifejezés 'hamis' (.F.) értéke esetén visszaadandó értékű kifejezés. Az <exp1> és az <exp2> különböző adattípusúak is lehetnek. Az IF() visszaadja a logikai kifejezés értékétől függően valamelyik megadott paraméter értékét.

Lekérdezések az SQL SELECT utasítással

Lekérdezések az SQL SELECT utasítással Lekérdezések az SQL SELECT utasítással Az SQL SELECT utasítás lehetőségei Vetítés Kiválasztás 1. tábla 1. tábla Összekapcsolás 1. tábla 2. tábla Elemi SELECT utasítások SELECT * {[DISTINCT] column expression

Részletesebben

8. Mezőutasítások. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu. 8. Mezőutasítások. v2013.10.24.

8. Mezőutasítások. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu. 8. Mezőutasítások. v2013.10.24. Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Mezőutasítások (1) A Word lehetőségeit

Részletesebben

MATEMATIKAI FÜGGVÉNYEK

MATEMATIKAI FÜGGVÉNYEK MATEMATIKAI FÜGGVÉNYEK ABS Egy szám abszolút értékét adja eredményül. =ABS(32) eredménye 32, =ABS(-32) eredménye ugyancsak 32 DARABTELI Összeszámolja egy tartományban a megadott feltételeknek eleget tevő

Részletesebben

HTML ÉS PHP ŐSZI FÉLÉV

HTML ÉS PHP ŐSZI FÉLÉV 1 HTML ÉS PHP ŐSZI FÉLÉV Szövegek kezelése PHP-val 2 Szövegek tárolása Az UTF-8 kicsit részletesebben 3 Az UTF-8 minden karaktert 1-6 bájton tárol Ez összesen 1 111 998 különböző karakter tárolását teszi

Részletesebben

Készítette: Nagy Tibor István

Készítette: Nagy Tibor István Készítette: Nagy Tibor István Operátorok Műveletek Egy (vagy több) műveleti jellel írhatók le A műveletet operandusaikkal végzik Operátorok fajtái operandusok száma szerint: egyoperandusú operátorok (pl.:

Részletesebben

Karakterkészlet. A kis- és nagybetűk nem különböznek, a sztringliterálok belsejét leszámítva!

Karakterkészlet. A kis- és nagybetűk nem különböznek, a sztringliterálok belsejét leszámítva! A PL/SQL alapelemei Karakterkészlet Az angol ABC kis- és nagybetűi: a-z, A-Z Számjegyek: 0-9 Egyéb karakterek: ( ) + - * / < > =! ~ ^ ; :. ' @ %, " # $ & _ { }? [ ] Szóköz, tabulátor, kocsivissza A kis-

Részletesebben

Adatbáziskezelés. SQL parancsok. Függvények

Adatbáziskezelés. SQL parancsok. Függvények SQL parancsok Függvények Az SQL függvények csoportosítása Két csoportra oszthatjuk a függvényeket, attól függően, hogy milyen környezetben alkalmazzuk azokat. Amelyek CSAK egy adott adatelemen végrehajthatóak.

Részletesebben

1. Alapok. #!/bin/bash

1. Alapok. #!/bin/bash 1. oldal 1.1. A programfájlok szerkezete 1. Alapok A bash programok tulajnképpen egyszerű szöveges fájlok, amelyeket bármely szövegszerkesztő programmal megírhatunk. Alapvetően ugyanazokat a at használhatjuk

Részletesebben

az Excel for Windows programban

az Excel for Windows programban az Excel for Windows táblázatkezelőblázatkezel programban Mit nevezünk nk képletnek? A táblt blázatkezelő programok nagy előnye, hogy meggyorsítj tják és könnyebbé teszik a felhasználó számára a számítási

Részletesebben

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 2. előadás

Programozás BMEKOKAA146. Dr. Bécsi Tamás 2. előadás Programozás BMEKOKAA146 Dr. Bécsi Tamás 2. előadás Szintaktikai alapok Alapvető típusok, ismétlés C# típus.net típus Méret (byte) Leírás byte System.Byte 1Előjel nélküli 8 bites egész szám (0..255) char

Részletesebben

Algoritmusok Tervezése. 4. Előadás Visual Basic 1. Dr. Bécsi Tamás

Algoritmusok Tervezése. 4. Előadás Visual Basic 1. Dr. Bécsi Tamás Algoritmusok Tervezése 4. Előadás Visual Basic 1. Dr. Bécsi Tamás Bevezetés A BASIC (Beginner s All-purpose Symbolic Instruction Code) programnyelvet oktatási célokra hozták létre 1964-ben. Az általános

Részletesebben

file./script.sh > Bourne-Again shell script text executable << tartalmat néz >>

file./script.sh > Bourne-Again shell script text executable << tartalmat néz >> I. Alapok Interaktív shell-ben vagy shell-scriptben megadott karaktersorozat feldolgozásakor az első lépés a szavakra tördelés. A szavakra tördelés a következő metakarakterek mentén zajlik: & ; ( ) < >

Részletesebben

dr.xlsx A programról Szövegműveletekhez használható függvények

dr.xlsx A programról Szövegműveletekhez használható függvények dr.xlsx A programról A CD struktúrája A CD 9 munkafüzetben mutatja be a Microsoft Excel 2003, 2007 és 2010 függvényeit. Az egyes munkafüzetek a "tartalom" munkafüzetből érhetők el a munkafüzet nevére kattintással.

Részletesebben

EXCEL FÜGGVÉNYEK A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGIN

EXCEL FÜGGVÉNYEK A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGIN EXCEL FÜGGVÉNYEK A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGIN MATEMATIKAI FÜGGVÉNYEK ABS KEREK.FEL KEREK.LE KEREKÍTÉS SZUMHA SZUM LOGIKAI FÜGGVÉNYEK ÉS VAGY HA Egy szám abszolút értékét adja eredményül. Egy számot mindig

Részletesebben

LEGO robotok. XII. rész

LEGO robotok. XII. rész LEGO robotok XII. rész III.1.22. Változók és konstansok A változó fogalma a matematikában egy értelmezési tartománnyal rendelkező, ebből bármilyen értéket felvehető objektum, melynek értéke logikailag

Részletesebben

Excel Hivatkozások, függvények használata

Excel Hivatkozások, függvények használata Excel Hivatkozások, függvények használata 1. Fejezet Adatok, képletek, függvények Adatok táblázat celláiba írjuk, egy cellába egy adat kerül lehet szám, vagy szöveg * szám esetén a tizedes jegyek elválasztásához

Részletesebben

Excel Hivatkozások, függvények használata

Excel Hivatkozások, függvények használata Excel Hivatkozások, függvények használata 1. Fejezet Adatok, képletek, függvények Adatok táblázat celláiba írjuk, egy cellába egy adat kerül lehet szám, vagy szöveg * szám esetén a tizedes jegyek elválasztásához

Részletesebben

BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK

BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK BASH SCRIPT SHELL JEGYZETEK 1 TARTALOM Paraméterek... 4 Változók... 4 Környezeti változók... 4 Szűrők... 4 grep... 4 sed... 5 cut... 5 head, tail... 5 Reguláris kifejezések... 6 *... 6 +... 6?... 6 {m,n}...

Részletesebben

A C programozási nyelv I. Bevezetés

A C programozási nyelv I. Bevezetés A C programozási nyelv I. Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv I. (bevezetés) CBEV1 / 1 A C nyelv története Dennis M. Ritchie AT&T Lab., 1972 rendszerprogramozás,

Részletesebben

Statisztikai függvények

Statisztikai függvények EXCEL FÜGGVÉNYEK 9/1 Statisztikai függvények ÁTLAG(tartomány) A tartomány terület numerikus értéket tartalmazó cellák értékének átlagát számítja ki. Ha a megadott tartományban nincs numerikus értéket tartalmazó

Részletesebben

ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK

ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK ALGEBRAI KIFEJEZÉSEK, EGYENLETEK AZ ALGEBRAI KIFEJEZÉS FOGALMÁNAK KIALAKÍTÁSA (7-9. OSZTÁLY) Racionális algebrai kifejezés (betűs kifejezés): betűket és számokat a négy alapművelet véges sokszori alkalmazásával

Részletesebben

Megjegyzés: A programnak tartalmaznia kell legalább egy felhasználói alprogramot. Példa:

Megjegyzés: A programnak tartalmaznia kell legalább egy felhasználói alprogramot. Példa: 1. Tétel Az állomány két sort tartalmaz. Az első sorában egy nem nulla természetes szám van, n-el jelöljük (5

Részletesebben

Kifejezések. A programozás alapjai előadás. Operátorok. Kifejezések. Operátorok precedenciája. Operátorok precedenciája

Kifejezések. A programozás alapjai előadás. Operátorok. Kifejezések. Operátorok precedenciája. Operátorok precedenciája A programozás alapjai 1 Kifejezések 5. előadás Híradástechnikai Tanszék Operandusok Literál Azonosító Kifejezés Kifejezések Precedencia Melyik hajtódik először végre? Asszociativitás Balról jobbra vagy

Részletesebben

Számítástechnika I. BMEKOKAA152 BMEKOKAA119 Infokommunikáció I. BMEKOKAA606. Dr. Bécsi Tamás 2. előadás

Számítástechnika I. BMEKOKAA152 BMEKOKAA119 Infokommunikáció I. BMEKOKAA606. Dr. Bécsi Tamás 2. előadás Számítástechnika I. BMEKOKAA152 BMEKOKAA119 Infokommunikáció I. BMEKOKAA606 Dr. Bécsi Tamás 2. előadás Console I/O bővebben Lásd mintaprogram 2015.09.21. Számítástechnika I. 2. Előadás 2 Számábrázolásról

Részletesebben

A C programozási nyelv I. Bevezetés

A C programozási nyelv I. Bevezetés A C programozási nyelv I. Bevezetés Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék A C programozási nyelv I. (bevezetés) CBEV1 / 1 A C nyelv története Dennis M. Ritchie AT&T Lab., 1972 rendszerprogramozás,

Részletesebben

Cellák. Sorok számozás Oszlop betű Cellák jelölése C5

Cellák. Sorok számozás Oszlop betű Cellák jelölése C5 Táblázatkezelés Cellák Sorok számozás Oszlop betű Cellák jelölése C5 Típusok Szám Különleges számok: Tudományos: 1E2, 5E-3 Szöveg Dátum Logikai Tört: kettedes, negyedes, stb. A cella értéke nem változik

Részletesebben

SZÁMÍTÁSOK A TÁBLÁZATBAN

SZÁMÍTÁSOK A TÁBLÁZATBAN SZÁMÍTÁSOK A TÁBLÁZATBAN Az Excelben az egyszerű adatok bevitelén kívül számításokat is végezhetünk. Ezeket a cellákba beírt képletek segítségével oldjuk meg. A képlet: olyan egyenlet, amely a munkalapon

Részletesebben

Lekérdezések az SQL SELECT utasítással. Copyright 2004, Oracle. All rights reserved.

Lekérdezések az SQL SELECT utasítással. Copyright 2004, Oracle. All rights reserved. Lekérdezések az SQL SELECT utasítással Copyright 2004, Oracle. All rights reserved. Az SQL SELECT utasítás lehetıségei Vetítés Kiválasztás 1. tábla 1. tábla Összekapcsolás 1. tábla 2. tábla 1-2 Copyright

Részletesebben

Sztringkezelő függvények. A string típusú változók kezelése, használata és szerepük a feldolgozás során

Sztringkezelő függvények. A string típusú változók kezelése, használata és szerepük a feldolgozás során Sztringkezelő függvények A string típusú változók kezelése, használata és szerepük a feldolgozás során Mi string? Röviden: karakterek tárolására alkalmas típus A karakterek betűk, számok, vagy tetszőleges,

Részletesebben

6. BASH programozás I.

6. BASH programozás I. 6. BASH programozás I. A BASH héj, mint a legtöbb héj, nemcsak egy felhasználói felület, de kifinomult, magasszintű programozási nyelvet megvalósító értelmező program (interpreter) is. A BASH ezzel a nyelvvel

Részletesebben

4. Fejezet : Az egész számok (integer) ábrázolása

4. Fejezet : Az egész számok (integer) ábrázolása 4. Fejezet : Az egész számok (integer) ábrázolása The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson

Részletesebben

Excel 2010 függvények

Excel 2010 függvények Molnár Mátyás Excel 2010 függvények Csak a lényeg érthetően! Tartalomjegyzék FÜGGVÉNYHASZNÁLAT ALAPJAI 1 FÜGGVÉNYEK BEVITELE 1 HIBAÉRTÉKEK KEZELÉSE 4 A VARÁZSLATOS AUTOSZUM GOMB 6 SZÁMÍTÁSOK A REJTETT

Részletesebben

5. KOMBINÁCIÓS HÁLÓZATOK LEÍRÁSÁNAK SZABÁLYAI

5. KOMBINÁCIÓS HÁLÓZATOK LEÍRÁSÁNAK SZABÁLYAI 5. KOMBINÁCIÓS HÁLÓZATOK LEÍRÁSÁNAK SZABÁLYAI 1 Kombinációs hálózatok leírását végezhetjük mind adatfolyam-, mind viselkedési szinten. Az adatfolyam szintű leírásokhoz az assign kulcsszót használjuk, a

Részletesebben

DARAB2(tartomány) A tartomány területen található kitöltött cellák mennyiségét adja eredményül.

DARAB2(tartomány) A tartomány területen található kitöltött cellák mennyiségét adja eredményül. 1 AZ EXCEL FÜGGVÉNYEI Az Excel számos, munkánkat megkönnyítő függvényt tartalmaz. A következőkben az Excel fontosabb függvényeinek használatával ismerkedünk meg. A függvények alkalmazásakor a félkövér

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 3 tanóra (135 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

length (s): Az s karaklerlánc hossza, substr(s,m,n): Az s mezőben levő karakterláncnak az m-edik karakterétől kezdődő, n darab karaktert vágja ki.

length (s): Az s karaklerlánc hossza, substr(s,m,n): Az s mezőben levő karakterláncnak az m-edik karakterétől kezdődő, n darab karaktert vágja ki. 9. Gyakorlat AWK 2 length (s): Az s karaklerlánc hossza, substr(s,m,n): Az s mezőben levő karakterláncnak az m-edik karakterétől kezdődő, n darab karaktert vágja ki. Ha az n-et elhagyjuk, akkor az m-ediktől

Részletesebben

Rekurzió. Dr. Iványi Péter

Rekurzió. Dr. Iványi Péter Rekurzió Dr. Iványi Péter 1 Függvényhívás void f3(int a3) { printf( %d,a3); } void f2(int a2) { f3(a2); a2 = (a2+1); } void f1() { int a1 = 1; int b1; b1 = f2(a1); } 2 Függvényhívás void f3(int a3) { printf(

Részletesebben

Programozás alapjai gyakorlat. 4. gyakorlat Konstansok, tömbök, stringek

Programozás alapjai gyakorlat. 4. gyakorlat Konstansok, tömbök, stringek Programozás alapjai gyakorlat 4. gyakorlat Konstansok, tömbök, stringek Házi ellenőrzés (f0069) Valósítsd meg a linuxos seq parancs egy egyszerűbb változatát, ami beolvas két egész számot, majd a kettő

Részletesebben

A legfontosabb DOS parancsok

A legfontosabb DOS parancsok A legfontosabb DOS parancsok A DOS parancsok általános formája: KULCSSZÓ paraméterek Az utasítások akár kis-, akár nagybetűkkel is írhatók, a DOS nem tesz köztük különbséget. A kulcsszó és az első paraméter

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK Informatikai alapismeretek középszint 0631 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003

The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 . Fejezet : Számrendszerek The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An InformationTechnology Approach. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons Wilson Wong, Bentley College Linda Senne,

Részletesebben

4. Javítás és jegyzetek

4. Javítás és jegyzetek és jegyzetek Schulcz Róbert schulcz@hit.bme.hu A tananyagot kizárólag a BME hallgatói használhatják fel tanulási céllal. Minden egyéb felhasználáshoz a szerző engedélye szükséges! 1 Automatikus javítás

Részletesebben

2. Fejezet : Számrendszerek

2. Fejezet : Számrendszerek 2. Fejezet : Számrendszerek The Architecture of Computer Hardware and Systems Software: An Information Technology Approach 3. kiadás, Irv Englander John Wiley and Sons 2003 Wilson Wong, Bentley College

Részletesebben

AZ EXCEL FÜGGVÉNYEI. Táblázatkezelés Excel XP-vel. ÁTLAG(tartomány) DARAB(tartomány)

AZ EXCEL FÜGGVÉNYEI. Táblázatkezelés Excel XP-vel. ÁTLAG(tartomány) DARAB(tartomány) Táblázatkezelés Excel XP-vel AZ EXCEL FÜGGVÉNYEI STATISZTIKAI FÜGGVÉNYEK Az Excel számos, munkánkat megkönnyítő függvényt tartalmaz. A következőkben az Excel fontosabb függvényeinek használatával ismerkedünk

Részletesebben

Aritmetikai kifejezések lengyelformára hozása

Aritmetikai kifejezések lengyelformára hozása Aritmetikai kifejezések lengyelformára hozása Készítették: Santák Csaba és Kovács Péter, 2005 ELTE IK programtervező matematikus szak Aritmetikai kifejezések kiértékelése - Gyakran felmerülő programozási

Részletesebben

Abszolútértékes és gyökös kifejezések Megoldások

Abszolútértékes és gyökös kifejezések Megoldások Abszolútértékes és gyökös kifejezések Megoldások ) Igazolja, hogy az alábbi négy egyenlet közül az a) és b) jelű egyenletnek pontosan egy megoldása van, a c) és d) jelű egyenletnek viszont nincs megoldása

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez

TANMENETJAVASLAT. Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA. tankönyv ötödikeseknek. címû tankönyvéhez TANMENETJAVASLAT Dr. Korányi Erzsébet MATEMATIKA tankönyv ötödikeseknek címû tankönyvéhez A heti 3 óra, évi 111 óra B heti 4 óra, évi 148 óra Javaslat témazáró dolgozatra: Dr. Korányi Erzsébet: Matematika

Részletesebben

Adatszerkezetek Adatszerkezet fogalma. Az értékhalmaz struktúrája

Adatszerkezetek Adatszerkezet fogalma. Az értékhalmaz struktúrája Adatszerkezetek Összetett adattípus Meghatározói: A felvehető értékek halmaza Az értékhalmaz struktúrája Az ábrázolás módja Műveletei Adatszerkezet fogalma Direkt szorzat Minden eleme a T i halmazokból

Részletesebben

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Programozási technikák Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 12. ELŐADÁS Adatbázis-kezelés Delphiben 2 Adatmegjelenítés lekérdezés segítségével A táblákhoz hasonlóan a lekérdezések is az adatbázis

Részletesebben

a) A logaritmus értelmezése alapján: x 8 0 ( x 2 2 vagy x 2 2) (1 pont) Egy szorzat értéke pontosan akkor 0, ha valamelyik szorzótényező 0.

a) A logaritmus értelmezése alapján: x 8 0 ( x 2 2 vagy x 2 2) (1 pont) Egy szorzat értéke pontosan akkor 0, ha valamelyik szorzótényező 0. MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Abszolútértékes és Gyökös kifejezések A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval

Részletesebben

Az EXCEL függvényei. DARAB2(tartomány) A tartomány területen található kitöltött cellák mennyiségét adja eredményül.

Az EXCEL függvényei. DARAB2(tartomány) A tartomány területen található kitöltött cellák mennyiségét adja eredményül. STATISZTIKAI FÜGGVÉNYEK Az EXCEL függvényei Átlag(tartomány) A tartomány terület numerikus értékeit tartalmazó cellák értékének átlagát számolja ki. Ha a megadott tartományban nincs numerikus értéket tartalmazó

Részletesebben

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Abszolútértékes és Gyökös kifejezések

MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Abszolútértékes és Gyökös kifejezések MATEMATIKA ÉRETTSÉGI TÍPUSFELADATOK MEGOLDÁSAI EMELT SZINT Abszolútértékes és Gyökös kifejezések A szürkített hátterű feladatrészek nem tartoznak az érintett témakörhöz, azonban szolgálhatnak fontos információval

Részletesebben

Komputeralgebra rendszerek

Komputeralgebra rendszerek Komputeralgebra rendszerek III. Változók Czirbusz Sándor czirbusz@gmail.com Komputeralgebra Tanszék ELTE Informatika Kar 2009-2010 ősz Index I 1 Szimbolikus konstansok kezelés A konstansok Nevek levédése

Részletesebben

Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Mit tudunk már? Feltételes operátor (?:) Típus fogalma char, int, float, double

Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Mit tudunk már? Feltételes operátor (?:) Típus fogalma char, int, float, double Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Programozás alapjai I. (C nyelv, gyakorlat) BME-IIT Sz.I. 2005.10.10.. -1- Mit tudunk már? Típus fogalma char, int, float,

Részletesebben

M. 33. Határozza meg az összes olyan kétjegyű szám összegét, amelyek 4-gyel osztva maradékul 3-at adnak!

M. 33. Határozza meg az összes olyan kétjegyű szám összegét, amelyek 4-gyel osztva maradékul 3-at adnak! Magyar Ifjúság 6 V SOROZATOK a) Három szám összege 76 E három számot tekinthetjük egy mértani sorozat három egymás után következő elemének vagy pedig egy számtani sorozat első, negyedik és hatodik elemének

Részletesebben

Raszteres elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán

Raszteres elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Raszteres elemzés végrehajtása QGIS GRASS moduljával 1.7 dr. Siki Zoltán Egy mintapéldán keresztül mutatjuk be a GRASS raszteres elemzési műveleteit. Az elemzési mintafeladat során gumipitypang termesztésére

Részletesebben

ÁTLAG(tartomány) DARAB(tartomány) DARAB2(tartomány) STATISZTIKAI FÜGGVÉNYEK

ÁTLAG(tartomány) DARAB(tartomány) DARAB2(tartomány) STATISZTIKAI FÜGGVÉNYEK STATISZTIKAI FÜGGVÉNYEK ÁTLAG(tartomány) A tartomány terület numerikus értéket tartalmazó cellák értékének átlagát számítja ki. Ha a megadott tartományban nincs numerikus értéket tartalmazó cella, a #ZÉRÓOSZTÓ!

Részletesebben

Komputeralgebra rendszerek

Komputeralgebra rendszerek Komputeralgebra rendszerek III. Változók Czirbusz Sándor czirbusz@gmail.com Komputeralgebra Tanszék ELTE Informatika Kar 2009-2010 ősz Index I 1 Szimbolikus konstansok kezelés A konstansok Nevek levédése

Részletesebben

Adatbázisok. 8. gyakorlat. SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE), SELECT október október 26. Adatbázisok 1 / 17

Adatbázisok. 8. gyakorlat. SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE), SELECT október október 26. Adatbázisok 1 / 17 Adatbázisok 8. gyakorlat SQL: CREATE TABLE, aktualizálás (INSERT, UPDATE, DELETE), SELECT 2015. október 26. 2015. október 26. Adatbázisok 1 / 17 SQL nyelv Structured Query Language Struktúrált lekérdez

Részletesebben

Alapok. tisztán funkcionális nyelv, minden függvény (a konstansok is) nincsenek hagyományos változók, az első értékadás után nem módosíthatók

Alapok. tisztán funkcionális nyelv, minden függvény (a konstansok is) nincsenek hagyományos változók, az első értékadás után nem módosíthatók Haskell 1. Alapok tisztán funkcionális nyelv, minden függvény (a konstansok is) nincsenek hagyományos változók, az első értékadás után nem módosíthatók elég jól elkerülhetők így a mellékhatások könnyebben

Részletesebben

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György

Adatbázis-lekérdezés. Az SQL nyelv. Makány György Adatbázis-lekérdezés Az SQL nyelv Makány György SQL (Structured Query Language=struktúrált lekérdező nyelv): relációs adatbázisok adatainak visszakeresésére, frissítésére, kezelésére szolgáló nyelv. Születési

Részletesebben

Szövegek C++ -ban, a string osztály

Szövegek C++ -ban, a string osztály Szövegek C++ -ban, a string osztály A string osztály a Szabványos C++ könyvtár (Standard Template Library) része és bár az objektum-orientált programozásról, az osztályokról, csak később esik szó, a string

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel Tanmenet Táblázatkezelés Excel XP-vel TANMENET- Táblázatkezelés Excel XP-vel Témakörök Javasolt óraszám 1. Bevezetés az Excel XP használatába 4 tanóra (180 perc) 2. Munkafüzetek

Részletesebben

Algoritmusok Tervezése. 1. Előadás MATLAB 1. Dr. Bécsi Tamás

Algoritmusok Tervezése. 1. Előadás MATLAB 1. Dr. Bécsi Tamás Algoritmusok Tervezése 1. Előadás MATLAB 1. Dr. Bécsi Tamás Tárgy adatok Előadó: Bécsi Tamás, St 106, becsi.tamas@mail.bme.hu Előadás:2, Labor:2 Kredit:5 Félévközi jegy 2 db Zh 1 hallgatói feladat A félév

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. előadás. Alapok (folyt.)

Táblázatkezelés 2. előadás. Alapok (folyt.) Táblázatkezelés 2. előadás Alapok (folyt.) Kallós Gábor kallos@sze.hu Pusztai Pál pusztai@sze.hu Tartalom Képletek használata Kifejezések, operátorok, függvények, típuskonverziók A képletekre vonatkozó

Részletesebben

Programozás alapjai. 5. előadás

Programozás alapjai. 5. előadás 5. előadás Wagner György Általános Informatikai Tanszék Cserélve kiválasztásos rendezés (1) A minimum-maximum keresés elvére épül. Ismétlés: minimum keresés A halmazból egy tetszőleges elemet kinevezünk

Részletesebben

A szürke háttérrel jelölt fejezet/alfejezet szövege a CD-mellékleten található. A CD-melléklet használata. 1. Elméleti áttekintés 1

A szürke háttérrel jelölt fejezet/alfejezet szövege a CD-mellékleten található. A CD-melléklet használata. 1. Elméleti áttekintés 1 A szürke háttérrel jelölt fejezet/alfejezet szövege a CD-mellékleten található meg. A CD-melléklet használata Bevezetés xi xiii 1. Elméleti áttekintés 1 1.1. Adatmodellezés 3 1.2. Táblák, oszlopok és sorok

Részletesebben

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei

Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Java II. I A Java programozási nyelv alapelemei Miskolci Egyetem Általános Informatikai Tanszék Utolsó módosítás: 2008. 02. 19. Java II.: Alapelemek JAVA2 / 1 A Java formalizmusa A C, illetve az annak

Részletesebben

Mit tudunk már? Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Legnagyobb elem keresése. Feltételes operátor (?:) Legnagyobb elem keresése (3)

Mit tudunk már? Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat. Legnagyobb elem keresése. Feltételes operátor (?:) Legnagyobb elem keresése (3) Programozás alapjai C nyelv 4. gyakorlat Szeberényi Imre BME IIT Mit tudunk már? Típus fogalma char, int, float, double változók deklarációja operátorok (aritmetikai, relációs, logikai,

Részletesebben

Programozási nyelvek Python

Programozási nyelvek Python Programozási nyelvek Python A nyelv története és jellemzői 2 A nyelv története Tervező Guido van Rossum (1956, Hollandia) Befolyásoló nyelvek ABC (pl. blokkok jelölése behúzással); Modula-3; C; C++; Unix

Részletesebben

Összetett programozási tételek Rendezések Keresések PT egymásra építése. 10. előadás. Programozás-elmélet. Programozás-elmélet 10.

Összetett programozási tételek Rendezések Keresések PT egymásra építése. 10. előadás. Programozás-elmélet. Programozás-elmélet 10. Összetett programozási tételek Sorozathoz sorozatot relő feladatokkal foglalkozunk. A bemenő sorozatot le kell másolni, s közben az elemekre vonatkozó átalakításokat lehet végezni rajta: Input : n N 0,

Részletesebben

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;...

Egész számok. pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... Egész számok természetes számok ( ) pozitív egész számok: 1; 2; 3; 4;... 0 negatív egész számok: 1; 2; 3; 4;... egész számok ( ) 1. Írd a következõ számokat a halmazábra megfelelõ helyére! 3; 7; +6 ; (

Részletesebben

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA. 9. Nyelvi előkészítő osztály

MATEMATIKA TANMENET SZAKKÖZÉPISKOLA. 9. Nyelvi előkészítő osztály MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI ELJÁRÁS MELLÉKLET Tanmenetborító Azonosító: ME-III.1./1 Változatszám: 2 Érvényesség 2013. 01. 01. kezdete: Oldal/összes: 1/6 Fájlnév: ME- III.1.1.Tanmenetborító SZK- DC-2013 MATEMATIKA

Részletesebben

Értékes jegyek fogalma és használata. Forrás: Dr. Bajnóczy Gábor, BME, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék

Értékes jegyek fogalma és használata. Forrás: Dr. Bajnóczy Gábor, BME, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Értékes jegyek fogalma és használata Forrás: Dr. Bajnóczy Gábor, BME, Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Kémiai és Környezeti Folyamatmérnöki Tanszék Értékes jegyek száma Az értékes jegyek számának meghatározását

Részletesebben

Számítástechnika I. BMEKOKAA152 BMEKOKAA119 Infokommunikáció I. BMEKOKAA606. Dr. Bécsi Tamás 3. előadás

Számítástechnika I. BMEKOKAA152 BMEKOKAA119 Infokommunikáció I. BMEKOKAA606. Dr. Bécsi Tamás 3. előadás Számítástechnika I. BMEKOKAA152 BMEKOKAA119 Infokommunikáció I. BMEKOKAA606 Dr. Bécsi Tamás 3. előadás A Math osztály (System.Math) Metódus Művelet Math.Sin(x) sin(x), ahol az x szög értékét radiánban

Részletesebben

Programozás C- és Matlab nyelven C programozás kurzus BMEKOKAM603 Előfeldolgozó rendszer Tömbök. Dr. Bécsi Tamás 4. Előadás

Programozás C- és Matlab nyelven C programozás kurzus BMEKOKAM603 Előfeldolgozó rendszer Tömbök. Dr. Bécsi Tamás 4. Előadás Programozás C- és Matlab nyelven C programozás kurzus BMEKOKAM603 Előfeldolgozó rendszer Tömbök Dr. Bécsi Tamás 4. Előadás A?: operátor Nézzük meg a következő kifejezést: if (a>b) z=a; else z=b; Ez felírható

Részletesebben

Komputeralgebra Rendszerek

Komputeralgebra Rendszerek Komputeralgebra Rendszerek Konstansok, változók, típusok Czirbusz Sándor ELTE IK, Komputeralgebra Tanszék 2015. február 24. TARTALOMJEGYZÉK 1 of 110 TARTALOMJEGYZÉK I 1 TARTALOMJEGYZÉK 2 Nevek kezelése

Részletesebben

7. Gyakorlat A relációs adatmodell műveleti része

7. Gyakorlat A relációs adatmodell műveleti része 7. Gyakorlat A relációs adatmodell műveleti része Relációs algebra: az operandusok és az eredmények relációk; azaz a relációs algebra műveletei zártak a relációk halmazára Műveletei: Egy operandusú Két

Részletesebben

1. fogalom. Add meg az összeadásban szereplő számok elnevezéseit! Milyen tulajdonságai vannak az összeadásnak? Hogyan ellenőrizzük az összeadást?

1. fogalom. Add meg az összeadásban szereplő számok elnevezéseit! Milyen tulajdonságai vannak az összeadásnak? Hogyan ellenőrizzük az összeadást? 1. fogalom Add meg az összeadásban szereplő számok 73 + 19 = 92 összeadandók (tagok) összeg Összeadandók (tagok): amiket összeadunk. Összeg: az összeadás eredménye. Milyen tulajdonságai vannak az összeadásnak?

Részletesebben

2017/2018. Matematika 9.K

2017/2018. Matematika 9.K 2017/2018. Matematika 9.K Matematika javítóvizsga 2018. augusztus szóbeli 3 rövidebb (feladat, definíció, tétel) és 3 hosszabb feladat megoldása a 30 perces felkészülési idő alatt a megoldás ismertetése

Részletesebben

Gyakorló feladatok Gyakorló feladatok

Gyakorló feladatok Gyakorló feladatok Gyakorló feladatok előző foglalkozás összefoglalása, gyakorlató feladatok a feltételes elágazásra, a while ciklusra, és sokminden másra amit eddig tanultunk Változók elnevezése a változók nevét a programozó

Részletesebben

Intermec EasyCoder PM4i nyomtató programozásának alapjai Intermec Fingerprint v8.00 nyelven

Intermec EasyCoder PM4i nyomtató programozásának alapjai Intermec Fingerprint v8.00 nyelven Intermec EasyCoder PM4i nyomtató programozásának alapjai Intermec Fingerprint v8.00 nyelven Bevezető Basic-szerű, nyomtatóra szánt programozási nyelv, melyet az Intermec Technologies fejlesztett ki számítógép

Részletesebben

Forráskód formázási szabályok

Forráskód formázási szabályok Forráskód formázási szabályok Írta: Halmai Csongor, Webcenter Bt. A php és html kódrészletek Ugyanazon fájlon belül nem szerepelhet php kód és html tartalom. E kettő különválasztására smarty-t vagy más

Részletesebben

van neve lehetnek bemeneti paraméterei (argumentumai) lehet visszatérési értéke a függvényt úgy használjuk, hogy meghívjuk

van neve lehetnek bemeneti paraméterei (argumentumai) lehet visszatérési értéke a függvényt úgy használjuk, hogy meghívjuk függvények ismétlése lista fogalma, használata Game of Life program (listák használatának gyakorlása) listák másolása (alap szintű, teljes körű) Reversi 2 Emlékeztető a függvények lényegében mini-programok,

Részletesebben

Bevezetés a programozásba

Bevezetés a programozásba Bevezetés a programozásba 1. Előadás Bevezetés, kifejezések http://digitus.itk.ppke.hu/~flugi/ Egyre precízebb A programozás természete Hozzál krumplit! Hozzál egy kiló krumplit! Hozzál egy kiló krumplit

Részletesebben

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése

ECDL Táblázatkezelés. www.nomina3p.hu 1. 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései. 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1 Az alkalmazás 4.1.1 A táblázatkezelés első lépései 4.1.2 Beállítások elvégzése 4.1.1.1 A táblázatkezelő alkalmazás megnyitása és bezárása. 4.1.1.2 Egy és több munkafüzet (dokumentum) megnyitása. 4.1.1.3

Részletesebben

Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából

Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából Követelmény az 5. évfolyamon félévkor matematikából Gondolkodási és megismerési módszerek Néhány elem kiválasztása adott szempont szerint. Néhány elem sorba rendezése, az összes lehetséges sorrend felsorolása.

Részletesebben

Függvények december 6. Határozza meg a következő határértékeket! 1. Feladat: x 0 7x 15 x ) = lim. Megoldás: lim. 2. Feladat: lim.

Függvények december 6. Határozza meg a következő határértékeket! 1. Feladat: x 0 7x 15 x ) = lim. Megoldás: lim. 2. Feladat: lim. Függvények 05. december 6. Határozza meg a következő határértékeket!. Feladat: ( + 7 5 ) ( + 7 5 ) ( + 0 ). Feladat: ( + 7 5 ) ( + 7 5 ) ( + 0) 3. Feladat: ( + 0 7 5 ) 4. Feladat: ( + 0 7 5 ) ( + 7 0 5

Részletesebben

A SZÁMFOGALOM KIALAKÍTÁSA

A SZÁMFOGALOM KIALAKÍTÁSA A SZÁMFOGALOM KIALAKÍTÁSA TERMÉSZETES SZÁMOK ÉRTELMEZÉSE 1-5. OSZTÁLY Számok értelmezése 0-tól 10-ig: Véges halmazok számosságaként Mérőszámként Sorszámként Jelzőszámként A számok fogalmának kiterjesztése

Részletesebben

Matematika. 1. évfolyam. I. félév

Matematika. 1. évfolyam. I. félév Matematika 1. évfolyam - Biztos számfogalom a 10-es számkörben - Egyjegyű szám fogalmának ismerete - Páros, páratlan fogalma - Sorszám helyes használata szóban - Növekvő, csökkenő számsorozatok felismerése

Részletesebben

Objektumorientált Programozás III.

Objektumorientált Programozás III. Objektumorientált Programozás III. Vezérlési szerkezetek ismétlés Matematikai lehetőségek Feladatok 1 Hallgatói Tájékoztató A jelen bemutatóban található adatok, tudnivalók és információk a számonkérendő

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék 1. Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2

Tartalomjegyzék. Tartalomjegyzék 1. Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Az SQL nyelv 1 Az SQL DDL alapjai 2 Adatbázis parancsok 2 Táblaparancsok 2 A táblázat létrehozása 2 A táblázat módosítása 3 A tábla törlése 3 Indextábla létrehozása 3

Részletesebben

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek

BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek 06 BASH script programozás II. Vezérlési szerkezetek Emlékeztető Jelölésbeli különbség van parancs végrehajtása és a parancs kimenetére való hivatkozás között PARANCS $(PARANCS) Jelölésbeli különbség van

Részletesebben

vágólapos tábla-készítés

vágólapos tábla-készítés vágólapos tábla-készítés Sorold el Pistike, milyen módszerekkel tudunk táblát készíteni a PowerPivot bővítményben! Igen, Tanító bácsi! Importálással, adatbázis-táblázat átalakításával és vágólappal. Ez-az,

Részletesebben

Regionális forduló november 18.

Regionális forduló november 18. Regionális forduló 2017. november 18. 9-10. osztályosok feladata Feladat Egy e-mail kliens szoftver elkészítése lesz a feladatotok. Az elkészítendő alkalmazásnak az alábbiakban leírt specifikációnak kell

Részletesebben

Kifejezések. Kozsik Tamás. December 11, 2016

Kifejezések. Kozsik Tamás. December 11, 2016 Kifejezések Kozsik Tamás December 11, 2016 Kifejezések Lexika Szintaktika Szemantika Lexika azonosítók (változó-, metódus-, típus- és csomagnevek) literálok operátorok, pl. + zárójelek: (), [], {},

Részletesebben

Készítette: Nagy Tibor István

Készítette: Nagy Tibor István Készítette: Nagy Tibor István A változó Egy memóriában elhelyezkedő rekesz Egy értéket tárol Van azonosítója (vagyis neve) Van típusa (milyen értéket tárolhat) Az értéke értékadással módosítható Az értéke

Részletesebben

CSORDÁS JÁNOS: ALAPFÜGGVÉNYEK MICROSOFT OFFICE EXCEL-BEN BUDAPEST, DECEMBER 31. Alapfüggvények a Microsoft Office Excel-ben

CSORDÁS JÁNOS: ALAPFÜGGVÉNYEK MICROSOFT OFFICE EXCEL-BEN BUDAPEST, DECEMBER 31. Alapfüggvények a Microsoft Office Excel-ben 1 CSORDÁS JÁNOS: ALAPFÜGGVÉNYEK MICROSOFT OFFICE EXCEL-BEN BUDAPEST, 2013. DECEMBER 31. Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium Csordás János 2013. v2. ALAPFÜGGVÉNYEK MICROSOFT OFFICE EXCEL-BEN I. Egyszerű

Részletesebben

Járműfedélzeti rendszerek II. 1. előadás Dr. Bécsi Tamás

Járműfedélzeti rendszerek II. 1. előadás Dr. Bécsi Tamás Járműfedélzeti rendszerek II. 1. előadás Dr. Bécsi Tamás A tárgy órái Előadás hetente (St101) csüt. 8:15 Bécsi Tamás C elmélet Ajánlott irodalom Dennis Ritchie: A C programozási nyelv Gyakorlat hetente

Részletesebben

Matematikai programok

Matematikai programok Matematikai programok Mátrixalapú nyelvek MatLab Wettl Ferenc diái alapján Budapesti M szaki Egyetem Algebra Tanszék 2017.11.07 Borbély Gábor (BME Algebra Tanszék) Matematikai programok 2017.11.07 1 /

Részletesebben