HUMÁNPOLITIKAI INNOVÁCIÓK A KILENCVENES ÉVEKBEN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "HUMÁNPOLITIKAI INNOVÁCIÓK A KILENCVENES ÉVEKBEN"

Átírás

1 TARDOS KATALIN: HUMÁNPOLITIKAI INNOVÁCIÓK A KILENCVENES ÉVEKBEN *A kutatás az OTKA F számú pályázatának és a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj támogatásával készült.

2 2 Az emberi erõforrás-gazdálkodás vállalati stratégiáiban a változások nem közvetlenül 1989-ben, a rendszerváltás elején kezdõdtek. Már a nyolcvanas évek közepétõl lényeges változásokat figyelhettünk meg a munkaerõpiacon. A korábban tapasztalt munkaerõhiány helyett a munkaerõ-felesleg jelei mutatkoztak. A gazdálkodói szervezetek már a nyolcvanas évek közepétõl létszámstopot vezettek be. A tömeges elbocsátások még nem voltak jellemzõek ebben az idõszakban, de a vállalatok jelentõs része - a természetes fogyás módszerével - csökkentette alkalmazottainak létszámát. Ha egyszer valaki kikerült elõzõ munkahelyérõl, érzékelhetõen nehezebb volt új munkahelyet találnia. A munkaerõpiac átalakulása alkalmat adott a szervezeteknek a szigorúbb munkafegyelem bevezetésére. A munkanélküliségtõl való félelem fokozatosan növekedett ebben az idõszakban, ezzel összefüggésben a munkavállalók körében jellemzõ volt a nagyobb önfegyelem, a szabályok szigorúbb betartása és elfogadása mint magatartási forma, éppen azért, hogy nehogy elveszítsék munkahelyüket. Ezen elõzmények és feltételek között kezdõdött a kilencvenes évek elején a munkaerõpiac és a vállalati humánpolitika radikális átstrukturálódása. Ebben a tanulmányban áttekintést adok a kilencvenes évek Magyarországán a vállalati humánpolitikában bekövetkezett lényeges változásokról. Elõször a nyolcvanas évekre jellemzõ tipikus emberi erõforrás-gazdálkodási gyakorlatokat a kilencvenes évekre jellemzõ tendenciákkal vetem össze. Másodszor a tulajdonforma, nemzetiség, vállalatnagyság illetve a szervezet keletkezési éve szerinti csoportosításban vizsgálom meg a különbözõ szervezeti típusokban tapasztalt tendenciákat. Végül, azt elemzem, hogy milyen mértékû volt a külföldi szervezetek hatása a magyarországi cégek humánpolitikájára, más szóval mennyire jellemzõ az emberi erõforrás-gazdálkodás elnyugatosodása.

3 3 MÓDSZEREK, MINTA E tanulmány adatai egy 71 szervezetbõl álló mintán alapszanak. Az adatfelvétel között készült. A szervezeti minta országosan nem reprezentatív, ugyanakkor úgy gondolom, hogy ahhoz elég nagy, hogy az emberi erõforrás-gazdálkodásban bekövetkezett fõbb változási tendenciákat megfigyelhessük és elemezhessük. Ennek ellenére szükséges volna a jövõben a kutatás adatait egy nagyobb, reprezentatív mintán ellenõrizni. Mintánkban - az országos megoszláshoz képest - a nagyobb szervezetek felülreprezentáltak, ugyanis csak olyan szervezeteket választottunk, amelyek legalább 50 fõt alkalmaztak. Tulajdonviszony szerint vizsgálva a szervezetek megoszlását, nem találunk szignifikáns különbséget az állami és magántulajdonú szervezetek mintán belüli és országos megoszlása között, de a magáncégeken belül az országos átlaghoz képest nagyobb arányban szerepelnek a külföldi tulajdonban lévõ szervezetek. Így lehetõség nyílik arra, hogy behatóbban megvizsgáljuk a külföldi szervezetek magyarországi hatását a vállalati humánpolitikára. HUMÁNPOLITIKA A NYOLCVANAS ÉS KILENCVENES ÉVEKBEN A nyolcvanas években fel sem merült annak az explicit igénye, hogy a szervezet emberi erõforrás-gazdálkodása a cég üzleti stratégiájához illeszkedve egy integrált és koherens rendszerben mûködjék. Ez nem jelentette azt, hogy a cég üzleti igényei és emberi erõforrás-gazdálkodása között ne lett volna semmilyen kapcsolat. Ugyanakkor, az egyes vállalatok humánpolitikája között viszonylag kismértékû különbségek mutatkoztak.

4 4 Ha szemügyre vesszük az elsõ táblázatot (Lásd mellékletben), láthatjuk, hogy az emberi erõforrás-gazdálkodás mai modelljének tipikus elemei gyakorlatilag nem léteztek az átmenet idõszaka elõtt. A munkaerõ összetételében alig-alig voltak változások. A kiválasztásra mint stratégiai fontosságú folyamatra nem irányult jelentõs figyelem. A vállalatok nem rendelkeztek számítógépesített integrált humánpolitikai adatbázissal. A teljesítményértékelés formális rendszere gyakorlatilag ismeretlen volt. Az iparban, ahol könnyû volt mérni a teljesítményt, ugyan jellemzõ volt a teljesítményfüggõ kereset (darabbér formájában), de a teljesítményfüggõ kereset más formái alig-alig voltak használatban a vállalatok által alkalmazott bérrendszerben. Ha az összes alkalmazottat tekintjük, akkor viszonylag alacsony volt a szervezetek képzésre fordított beruházásai. A karriertervezés rendszerének kiépítése ritkán fordult elõ. Az elkötelezettség és a szervezeten belüli kommunikáció növelése nem jelentkezett prioritásként. A munkahelyi szociálpolitika rendszere viszonylag magas színvonalú volt, amennyiben a bölcsödei-óvódai ellátást, üdültetést, üzemorvosi ellátást, étkeztetést tekintjük mérvadónak. Másfelõl viszont, ha a jó munkakörülmények biztosítását, az egészségromlást megelõzõ programokat, és egyéb nem pénzbeli ösztönzõket, juttatásokat tekintjük, akkor már korántsem volt annyira pozitív a helyzet. A szakszervezetek gyakorlatilag az összes munkahelyen jelen voltak, de szerepük formális volt. A kisebbségeket nagyobb arányban foglalkoztatták a nyolcvanas években mint manapság, de ez nem a tudatos esélyegyenlõség politikájának, hanem a hatvanas, hetvenes évekre jellemzõ munkaerõhiánynak volt betudható. A kisebbségek (cigányok, rokkantak) voltak az elsõk között, akik a gazdasági válság korai szakaszában elvesztették állásukat. A cigány népesség 50 százalékos munkanélküliségi rátája bizonyítja, hogy manapság nagyobb szükség volna az esélyegyenlõség és antidiszkriminációs politikára mint valaha. Összefoglalva, a szocialista idõszak unalomig ismert szlogenje, miszerint a legfõbb érték az ember! a kiüresedett tartalma miatt nevetségessé vált. Általános vélekedés volt,

5 5 hogy a szervezetek a lehetõ legkisebb költségráfordítás mellett, rövid távon gondolkodva használták az emberi erõforrásukat. Másfelõl az is igaz, hogy a vállalatok a nyolcvanas évek közepéig viszonylag magas munkahelyi biztonságot és szociálpolitikát biztosítottak, valamint - igaz alacsony bérekért, de - nem túl nagy munkaterhelést róttak alkalmazottjaikra. Ahogy korábban említettem, a nyolcvanas évek, fõképp a második fele elõ-változási idõszakként is felfogható. Ugyanakkor a változások erõssége és mennyisége a kilencvenes évek elejétõl kezdve megsokszorozódott. A legmélyrehatóbb változás a foglalkoztatás biztonságának radikális csökkenése volt. Nem csak arról volt szó, hogy a cégek jelentõsen csökkenttették az alkalmazottjaik számát, hanem a létszámcsökkentés mellett tudatos politika volt a munkaerõ összetételének megváltoztatása. Ebbõl a szempontból általános tendencia a régi munkaerõnél képzettebbek és fiatalabbak alkalmazása. Nem kérdéses, hogy ebben az idõszakban a munkaerõszükségletben strukturális változások álltak be. Bizonyos tudásfajták, készségek sokkal keresettebbekké váltak, mint például a nyelvtudás, számítógépes vagy marketinges ismeretek. Ugyanakkor a strukturális változás nem igazolja a 40 év felettiekkel szemben megmutatkozó diszkrimináció mértékét. A munkaerõösszetétel módosulását jól érzékelteti, hogy a mintában szereplõ szervezetek szinte mindegyikénél alkalmaztak a megelõzõ évben új embert, és a szervezetek háromnegyedénél voltak elbocsátások is. Érdekes felhívni a figyelmet azonban arra, hogy míg a munkaerõ összetételének megváltoztatása karakteres tendencia volt az elmúlt években, a cégeknek csak egy kisebb hányada fektetett hangsúlyt a kiválasztási módszerek finomítására, modernizálására. Az új kiválasztási módszerek alkalmazása helyett a cégek nagy része folytatta a hagyományos egykét interjúból álló kiválasztási gyakorlatát. Ezért is van az, hogy a cégek ragaszkodnak a próbaidõ intézményéhez, mert a kiválasztással kapcsolatos döntésük esetleges alacsony érvényességét így tudják utólag korrigálni.

6 6 A felmérés adatai egyértelmûen mutatják, hogy a legjelentõsebb innovációk a teljesítményfüggõ keresetek és a formális teljesítményértékelés bevezetéséhez kapcsolódnak. Szintén újdonságnak számít, hogy a cégek nagyobb gyakorisággal fektetnek hangsúlyt a vezetõik rendszeres továbbképzésére, és az emberi erõforrás-gazdálkodás információs rendszerének kiépítésére, ideértve az új típusú munkaköri leírások elkészítését. A szervezeti kultúrában bekövetkezett változások is nagyon általánosak: a szervezetek körében megfigyelhetõ, hogy egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak az elkötelezettséggel és kommunikációval kapcsolatos politikák bevezetésére. A szervezetek legkevésbé a karrierfejlesztési programokra, a minden alkalmazottra kiterjedõ képzésekre, a kisebbségek alkalmazására és a kiválasztási módszerek korszerûsítésére fordítanak gondot. A szakszervezetek szerepe és jelenléte a munkahelyeken egyértelmûen csökkent, és a tendencia folytatódni látszik. Összességében talán nem csökkent, a munkahelyi szociálpolitika szerepe, de tartalmát tekintve jelentõs változások álltak be. Sok szervezet eladta üdülõjét, gyermekellátási intézményét, de egyre inkább elõtérbe kerülnek a nem pénzbeli ösztönzõk mint juttatási formák (például: árengedmény termékekre, vállalati autó, mobiltelefon, stb.) Összefoglalva: a kilencvenes évek folyamán a vállalati humánpolitikában lezajlott átstrukturálódási folyamatok a magas munkanélküliség és a foglalkoztatás biztonságának, a szakszervezetek szerepének csökkenése, valamint az egy munkavállalóra jutó munkamennyiség növekedése mellett mentek végbe. A humánpolitikai innovációk elsõszámú célpontja a bérrendszer reformja, amelyet gyakran a formalizált teljesítményértékelési rendszer bevezetése kísér. Egyre hangsúlyosabbá vált egy olyan szervezeti kultúra kialakítása, amelyben központi szerep jut az elkötelezettségnek, részvételnek és kommunikációnak. A változtatások végrehajtásában segítséget nyújt a humánpolitika információs rendszerének kifejlesztése. A vezetõbeosztásban lévõk a legesélyesebbek arra, hogy a humán

7 7 beruházásokból, mint amilyenek a továbbképzések, részesüljenek. A hosszabb távon megtérülõ emberi beruházások mint az alkalmazottak nagy részére kiterjedõ képzések, az egészségmegõrzõ programok, a karrierfejlesztési rendszer kidolgozása egyelõre nem kapott központi figyelmet a vállalati humánpolitikán belül. A kisebbségekre is kiterjedõ esélyegyenlõségi politikát a szervezetek nem tartják a maguk számára követendõ példának. ÁLLAMI ÉS MAGÁN TULAJDONÚ SZERVEZETEK Az állami tulajdonban lévõ gazdálkodó szervezetek, illetve költségvetési intézmények humánpolitikája erõsen hasonlít a korábban a nyolcvanas évekrõl elmondottakra. (Lásd 2. táblázatot.) Az állami szektorban - összehasonlítva a magánszektorral - sokkal kisebb mértékû változások mentek végbe. Az innovációk motorja egyértelmûen a magánszektor. Fontos leszögezni, hogy szinte bármelyik részterületét vizsgáljuk az emberi erõforrásgazdálkodásnak a magántulajdonban lévõ cégeknél magasabb arányban találunk olyan szervezeteket, amelyek az adott politikát a gyakorlatban megvalósították. Az állami szektoron belül nagyon ritkán találkozunk jól kidolgozott kiválasztási rendszerrel, számítógépesített humánpolitikai adatbázissal, formalizált teljesítményértékelési módszerrel, teljesítményfüggõ keresetekkel, az alkalmazottak többségére kiterjedõ képzési, valamint karrierfejlesztési programokkal. A vezetõk képzése, a munkahelyi szociálpolitika és egészségmegõrzési programok valamivel elterjedtebbek, de a szervezetek felében mégis teljes mértékben hiányoznak. Négy olyan terület van, ahol az állami tulajdonú, illetve költségvetési intézmények kedvezõbb képet mutatnak a magánszektorhoz képest: 1) munkaköri leírások, 2) kisebbségek foglalkoztatása, 3) a szakszervezetek jelenléte, 4) alacsonyabb elbocsátási ráta.

8 8 Az állami szervezetek közel háromnegyedében rendelkeznek munkaköri leírásokkal, ugyanekkora az aránya azon állami szervezeteknek is, amelyekben alkalmaznak kisebbségeket, amely jelentõsen magasabb a magánszektorban tapasztalt arányoknál. Ez tisztán mutatja azt a tendenciát, hogy a kilencvenes években a társadalmilag hátrányos helyzetben lévõ csoportoknak az állami szektoron belül még mindig nagyobb esélyük van a foglalkoztatásra. A legnagyobb különbséget állami és magánszektor között a szakszervezetek jelenléte kapcsán figyeltük meg. Az állami szervezetek gyakorlatilag mindegyikében mûködnek szakszervezetek, míg a magán tulajdonú szervezetek kevesebb mint felében. Végül, de nem utolsó sorban az állami szektorban a munkaerõ kicserélõdése sokkal lassabb. Kevésbé gyakoriak az elbocsátások mint a magánszektorban. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy az új munkavállalók aránya, illetve az elõzõ évben elõforduló elbocsátások tekintetében nem szignifikánsan nagyok a különbségek az állami és magánszektor között. Más kutatások is megerõsítették azt a feltevést, hogy mind az állami, mind a magánszektor hozzájárul a munkanélküliség termelõdéséhez. Magyarországon a kilencvenes évek végére az alkalmazásban állók 70 százalékát (Országos Munkaügyi és Módszertani Központ adata) magántulajdonú szervezetek foglalkoztatták. Korábban említettem, hogy a humánpolitikai innovációk szempontjából a magánszektornak volt központi szerepe a kilencvenes években. A magáncégek humánpolitikájának legjellemzõbb vonásai a teljesítményfüggõ kereset, a vezetõk továbbképzése, és a vállalat iránti elkötelezettséget elõtérbe állító szervezeti kultúra. A magántulajdonú szervezetek háromnegyede hangsúlyozta humánpolitikájának ezen jegyeit. A magáncégek körülbelül kétharmadában találunk formalizált részvételi és kommunikációs rendszereket, és fejlett szociálpolitikát. Érdekes megjegyezni, hogy ugyan se az állami, se a magáncégek nem mutatnak érdeklõdést az egészségmegõrzõ programok iránt, a

9 9 magáncégeknél általában a szociálpolitika mégis hangsúlyosabb mint az állami szervezeteknél. (Mint késõbb látni fogjuk ez fõképp a külföldi magáncégekre jellemzõ.) A munkakörök változása, újraalakítása mind az állami, mind a magánszektoron belül hasonló arányban jelent meg. Jól kidolgozott kiválasztási folyamat, számítógépesített HR információs rendszer, teljesítményértékelés, az alkalmazottak nagy része számára nyújtott képzések, karrierfejlesztési programok ugyan jóval gyakrabban fordulnak elõ a magáncégeknél mint az államiaknál, de összességében a magáncégeknek is csak a felében találkoztunk ezekkel a humánpolitikai tevékenységekkel. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy néhány szembetûnõ prioritással találkozunk a magántulajdonú szervezetek humánpolitikájában. A munkaerõ összetételének megváltoztatása mellett, fõképp a teljesítmények rövid távú javítására összpontosítják erejüket, mégpedig a bérrendszeren belül a pénzbeli ösztönzõk szerepének növelése útján. Nagy hangsúlyt kapott az új magatartási formák és attitûdök kialakítása is. A szervezet iránti elkötelezettség elsõrendû elvárás az alkalmazottakkal szemben. A változások végrehajtásában központi szerephez jutnak a vezetõk, ezzel összefüggésben a magáncégek háromnegyede úgy látja, hogy érdemes a vezetõk fejlesztésére áldoznia. A magáncégek adatainak elemzése során nyilvánvalóvá vált, hogy érdemes finomabb bontásban megvizsgálni az ebbe a csoportba tartozó szervezeteket. Mégpedig a következõk szerint: 1) Privatizált szervezetek, 2) Magánalapítású szervezetek, 3) Multinacionális cégek. (Az elsõ két csoport kölcsönösen kizárja egymást, de a multinacionális szervezetek mindkét csoportot, tehát a privatizált és az eleve magán alapítású szervezetek csoportját keresztbemetszik.)

10 10 PRIVATIZÁLT SZERVEZETEK A privatizált szervezetek kategóriába tartozó cégek fele nagy, vagyis 500 fõnél többet foglalkoztat. Többségük régi vállalat, jelen esetben ez minimum 10 évnél régebbi alapítást feltételez, de nem ritka közöttük még a második világháborút megelõzõ idõszakra visszanyúló múlt sem. Negyedük vegyes tulajdonú, vagyis egy részük állami tulajdonban maradt. Végül pedig fontos leszögezni, hogy majdnem kizárólag ipari cégekrõl van szó. A privatizált szervezetek humánpolitikája ötvözi az állami és a magán cégek humánpolitikájának tipikus jegyeit. (Lásd 3. táblázatot.) Ennél a csoportnál találjuk a legnagyobb arányban új munkavállalók alkalmazását és elbocsátását is. Úgy vélem nem járunk messze az igazságtól, amikor azt a feltételezést fogalmazzuk meg, hogy a privatizált szervezetek körében volt a legnagyobb mértékû a munkaerõ cseréje a kilencvenes években. Ezek a privatizált cégek szembe kerültek azzal a kihívással, hogy hogyan tudnak hatékonyabban mûködni egy nem általuk kiválasztott alkalmazotti gárdával, amelynek a szocializációja a szocialista idõszakra esett. Ehhez a kihíváshoz kapcsolódik véleményem szerint az a jelenség is, hogy a privatizált cégek körében a leggyakoribb, hogy a vezetõk képzésére nagy hangsúlyt fektetnek. Másfelõl viszont azt is megfigyelhetjük, hogy az alkalmazottak szélesebb rétegeire nem terjednek ki a továbbképzések. Elõfordulási arányuk csaknem megegyezik az állami szektorban tapasztaltakkal. A privatizált cégek csupán egyharmada fordít erõforrásokat az alkalmazottak nagyobb csoportjának képzésére. Nem nehéz felfedezni azt a mögöttes filozófiát, hogy amennyiben a munkavállalók nem felelnek meg a követelményeknek, akkor a cég döntése inkább az elbocsátás mint a képzés, fejlesztés irányába mutat. A privatizált szervezetek megelõzik a többi magántulajdonú céget a számítógépesített HR információs bázis, a munkaköri leírások elõfordulása, az intézményesített részvételi és

11 11 kommunikációs rendszer, illetve a szakszervezetek jelenléte gyakoriságában. Ezek a jellemzõk részben a cégek nagy méretével, részben az állami múlttal függnek össze. Nem találunk különbséget a különbözõ magáncégek körében a jól kidolgozott kiválasztási rendszer, a formális teljesítményértékelés, a fejlett munkahelyi szociálpolitika illetve a kisebbségek alkalmazási gyakorisága tekintetében. A magáncégek körében az igazi differenciáló tényezõ a teljesítményfüggõ kereset, a karrierfejlesztési és egészségmegõrzõ programok, és az elkötelezettség középpontba állítása tekintetében találjuk. Az állami szektor szervezeteihez képest nyilvánvalóan hatalmas változáson mentek át ezek a szervezetek, és ha azt vizsgáljuk, hogy a humánpolitikájuk inkább az állami vagy inkább a magán alapítású szervezetekéhez hasonlít, akkor egyértelmûen az utóbbit kell megjelölnünk. Véleményem szerint az évek elõrehaladásával ez a ma még meglévõ különbség a privatizált, illetve eleve magáncégek között fokozatosan csökkenni fog. MAGÁNALAPÍTÁSÚ SZERVEZETEK Általában véve az eleve magántulajdonú szervezetek, amelyek nem rendelkeznek állami múlttal kisebb méretûek és újabb keletkezésûek. Háromnegyedük 10 évnél fiatalabb szervezet, és felük 300 fõnél kevesebb munkavállalót foglalkoztat. A privatizált szervezetekkel ellentétben, amelyek szinte kizárólag ipari tevékenységet végeztek, e cégek többsége a szolgáltatási szektorhoz tartozó tevékenységet ûz. E magánalapítású szervezetek humánpolitikája hasonlít legjobban az emberi erõforrásgazdálkodás normatív modelljéhez. Ebben a vállalati kategóriában találkoztunk leggyakrabban a teljesítményfüggõ keresetekkel, a munkavállalók széles csoportjaira kiterjedõ képzési és egészségmegõrzési programokkal, a szervezet iránti elkötelezettség hangsúlyozásával. Ezen vonások mellett megfigyelhettük az átlagosnál nagyobb

12 12 gyakorisággal elõforduló karrierfejlesztési programokat és szociálpolitikai juttatások rendszerét. Másfelõl viszont - valószínûleg a kisebb mérettel összefüggésben - az átlagosnál ritkábban találkoztunk számítógépesített HR információs rendszerrel és naprakész munkaköri leírásokkal. Hangsúlyozni szeretném, hogy a szervezetek ezen szegmensében gyakorlatilag nem mûködnek szakszervezetek. Ugyanakkor az is igaz, hogy a fentebb említettekbõl kitûnik, hogy ezek a cégek valóban igyekeznek a gyakorlatba átültetni azt a szlogent, hogy a munkaerõ a legértékesebb erõforrás. A széles körben hozzáférhetõ képzések, karrierfejlesztési és egészségmegõrzõ programok, a szociálpolitikai juttatások viszonylag magas színvonala, az intézményesített részvételi és kommunikációs lehetõségek valóban meghatározó jellemzõi ennek a vállalati csoportnak. Az érem másik oldala, hogy szigorú teljesítményfüggõ bérrendszer mûködik és erõs elkötelezettséget és lojalitást követelnek az alkalmazottjaiktól. MULTINACIONÁLIS CÉGEK A multinacionális cégek közép- vagy nagyméretûek, vagyis több mint 300 fõt foglalkoztatnak. A multinacionális szervezetek kétharmada új szervezetnek számít Magyarországon. Durván a szervezetek fele az iparban, másik fele a szolgáltatásban mûködik. A multinacionális cégek körében az átlagosnál alacsonyabb mértékben figyeltük meg az új alkalmazottak felvételét a megelõzõ évben, de az átlagosnál nagyobb gyakorisággal fordultak elõ elbocsátások. Élhetünk azzal a feltételezéssel, hogy a multinacionális cégek körében egyszerre jellemzõ a létszámcsökkentés és a munkaerõ összetételének megváltoztatására irányuló törekvés.

13 13 A multinacionális cégek humánpolitikája erõsen hasonlít a magánalapítású cégek csoportjáéhoz: a teljesítményfüggõ kereset dominanciája, a vezetõk és a szélesebb alkalmazotti rétegek számára nyújtott képzési lehetõségek, karrierfejlesztési programok, szociálpolitikai juttatások magas színvonala mind jellemzõ. Ugyanakkor szeretném kiemelni, hogy néhány területen a multinacionális cégek nagyobb szakértelmet mutatnak minden más szervezeti kategóriához képest. Így például humánpolitikájukban sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a jól kidolgozott kiválasztási folyamat alkalmazása, a teljesítményértékelés és karriertervezés formális rendszere. Összefoglalva: a multinacionális cégek - hasonlóan a privatizált vállalatokhoz - erõsen változtatják a munkaerõösszetételüket, és a munkakörök belsõ struktúráját. A magánalapítású szervezetekre meg abban hasonlítanak, hogy domináns a teljesítményfüggõ kereset, másfelõl hangsúlyosak azok a politikák, amelyek hosszabb távon támogatják a teljesítmény magas színvonalát: képzések, karrierfejlesztés, jóléti juttatások. MAGYAR ÉS KÜLFÖLDI MAGÁNTULAJDONÚ SZERVEZETEK A magyar magáncégek sokkal kisebbek mint a külföldiek. A magyar cégek kétharmada 300 fõnél kevesebbet alkalmaz. Keletkezési idejüket tekintve nincs különbség a magyar és külföldi magáncégek között: kicsit több mint felük a rendszerváltás után keletkezett, vagyis 10 évnél fiatalabb. Egyetlen kivételtõl eltekintve az összes vizsgált humánpolitikai részterületre vonatkozó tényezõ esetében a külföldi cégek nagyobb gyakoriságot mutatnak. (Lásd 4. táblázatot.) Az egyetlen vonás amely a magyar magáncégek körében gyakrabban fordul elõ mint a külföldiek esetében az a teljesítményfüggõ kereset. A különbség nem jelentõs, de

14 14 fontosnak tartom kiemelni, hogy a magyar cégek körében tipikus vonás, hogy a humánpolitikai innovációk közül a teljesítményarányos bérrendszert alkalmazzák. Jellemzõ, hogy a magyar cégek a teljesítményorientáltság kemény oldalára koncentrálnak. A teljesítményfüggõ keresetek mellett megfigyelhetjük a külföldi cégekkel egyezõ mértékben a szervezet iránti elkötelezettség követelményét, a részvétel és kommunikáció intézményes formáit, az új munkakörök kialakítását, és naprakész munkaköri leírások készítését. Másfelõl viszont a magyar magáncégek humánpolitikájából nagy gyakorisággal hiányzik a jól kidolgozott kiválasztási rendszer, a teljesítményértékelés formális rendszere, valamint a számítógépesített HR információs bázis. A humánpolitika puha oldala kifejezetten alulfejlett. A magán cégek negyedénél találunk csak karrierfejlesztési programot. Alacsony a munkavállalók többsége számára nyújtott képzési lehetõség, a szociálpolitikai juttatások gyakorisága. Úgy tûnik, hogy a magyar cégek a kiválasztás során jobban diszkriminálnak a kisebbségek foglalkoztatását tekintve mint a külföldiek. (egyharmaduk alkalmaz cigányokat vagy fogyatékosokat, míg a külföldi cégek felénél figyelhettük meg a kisebbségek alkalmazását.) A szakszervezetek sokkal kisebb arányban vannak jelen a magyar magáncégeknél mint a külföldieknél. A megfigyelt különbségek részben a kisebb vállalatnagyságból, részben az eltérõ gazdasági helyzetbõl adódnak, de véleményem szerint az okok egy része a szervezetek által képviselt mögöttes filozófiában keresendõ. A magyar magáncégek inkább az emberi erõforrás-gazdálkodás kemény vonalát képviselik, míg a mintában szereplõ külföldi szervezetek esetében nagyobb egyensúlyt figyelhettünk meg a humánpolitika kemény, illetve puha felfogása között.

15 15 KIS-, KÖZÉP- ÉS NAGYMÉRETÛ SZERVEZETEK Ha megnézzük az 5. táblázatot, akkor megfigyelhetjük, hogy a középméretû szervezetek ( fõt foglalkoztató cégek) rendelkeznek a leginnovatívabb humánpolitikával, akár a kicsi, akár a nagy szervezetekhez hasonlítjuk a humánpolitika egyes részterületeinek gyakoriságát. A nagy, 500 fõnél többet alkalmazottat foglalkoztató szervezeteknél nagyobb arányban találkozunk naprakész munkaköri leírásokkal, intézményesített részvételi és kommunikációs lehetõséggel és szakszervezetekkel. Érdekes módon, a kis méretû szervezeteknél jelentkezik a leggyakrabban a szervezet iránti elkötelezettség hangsúlyozása. Természetesen ezek a jellemzõk nem kizárólagosan a szervezet méretével függnek össze, hanem azzal is hogy a mérettel milyen egyéb vállalati jellemzõk korrelálnak. A középméretû szervezetek körében találjuk az állami és magyar nemzetiségû szervezetek legalacsonyabb arányát. Szintén ebben a kategóriában a legvalószínûbb a 10 évnél nem régebbi alapítás. Ezek a tényezõk együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy összességében a középméretû szervezetekrõl mondhatjuk, hogy az általuk megvalósított humánpolitika hasonlít a leginkább az emberi erõforrás-gazdálkodás integrált modelljére.

16 16 ÚJ ÉS RÉGI SZERVEZETEK A szervezetek életkora szintén meghatározó tényezõnek bizonyult a humánpolitika vállalati gyakorlatát illetõen. (Lásd 6. táblázatot.) Az új szervezetek esetében szignifikánsan gyakrabban találkoztunk jól kidolgozott kiválasztási rendszerrel, teljesítményfüggõ keresettel, teljesítményértékeléssel, széles körben hozzáférhetõ képzési programokkal, karrierfejlesztéssel, hangsúlyos szociálpolitikával. A régi, vagyis 10 évnél idõsebb vállalatok esetében gyakrabban fordulnak elõ a naprakész munkaköri leírások, az egészségmegõrzõ programok, az intézményesített részvételi és kommunikációs lehetõségek, valamint a szakszervezetek. ÖSSZEGZÉS A tanulmányban áttekintettem a humánpolitika változásának fõbb tendenciáit a kilencvenes évek Magyarországán. 10 év alatt óriási változások zajlottak le. A megnövekedett munkaerõpiaci verseny és egyéni teljesítménykövetelmények mellett végbemenõ változások hatására ma sokkal differenciáltabb képet mutatnak a szervezetek a humánpolitika szempontjából mint 10 évvel ezelõtt. A változások motorja egyértelmûen a külföldi tulajdonú magáncégek voltak. Nem csak a tõke áramlott be az országba, hanem vele párhuzamosan meghonosodtak azok az eljárások, normák is, amelyek a munkavállalók hatékony vezetésére vonatkoznak. A külföldi szervezetek tulajdonképpen szerencsések voltak abból a szempontból, hogy a magyar munkavállalók már a nyolcvanas évek közepétõl kezdve fokozatosan szocializálódtak a változások szükségességéhez. (Természetesen ez nem jelenti

17 17 azt, hogy ne találkozhatnánk komoly kulturális különbségekkel) A külföldi szervezetek megtelepedésük után azonnal hozzáláttak a humánpolitikai gyakorlat megváltoztatásához. Ez a felgyorsult tanulási folyamat a foglalkoztatottak tömegei számára komoly megpróbáltatást jelentett. Az átalakulás társadalmi költségei kétségkívül magasak (egészségromlás, tartós munkanélküliség, szegénység, stb.) Feltételezhetjük, hogy az emberi erõforrás-gazdálkodással kapcsolatos változások 10 év alatt nem zárultak le, vagyis az elkövetkezendõ években is folytatódni fognak. A humánpolitikai innovációk hatékonyságát két szempontból is fontos lesz elemezni a közeljövõben: a szervezeti hatékonyság és a foglalkoztatottak jóléte szempontjából.

18 18 1. TÁBLÁZAT: AZ EMBERI ERÕFORRÁS-GAZDÁLKODÁS RÉSZTERÜLETEINEK ELÕFORDULÁSI ARÁNYA MAGYARORSZÁGON A NYOLCVANAS ÉS KILENCVENES ÉVEKBEN NYOLCVANAS ÉVEK KILENCVENES ÉVEK A FOGLALKOZTATÁS MAGAS BIZTONSÁGA VÁLTOZÁSOK A MUNKAERÕ MAGAS ÖSSZETÉTELÉBEN ÚJ MAGAS ALKALMAZOTTAK ELBOCSÁTÁSOK MAGAS MODERN MÓDSZEREK A KIVÁLASZTÁSBAN - KÖZEPES SZÁMÍTÓGÉPESÍTETT HUMÁN KÖZEPES INFORMÁCIÓS RENDSZER NAPRAKÉSZ MUNKAKÖRI KÖZEPES KÖZEPES LEÍRÁSOK MUNKAKÖRÖK KÖZEPES ÁTALAKÍTÁSA, MUNKAKÖRI ÁTSZERVEZÉS TELJESÍTMÉNY-FÜGGÕ MAGAS KERESET FORMÁLIS KÖZEPES TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS KÉPZÉS AZ ÖSSZES ALKALMAZOTT SZÁMÁRA KÉPZÉS A VEZETÕK SZÁMÁRA MAGAS KARRIERTERVEZÉS ÉS KÖZEPES FEJLESZTÉS EGÉSZSÉGMEGÕRZÉSI PROGRAM HANGSÚLYOS MUNKAHELYI KÖZEPES KÖZEPES SZOCIÁLPOLITIKA KISEBBSÉGEK KÖZEPES FOGLALKOZTATÁSA A VÁLLALAT IRÁNTI MAGAS ELKÖTELEZETTSÉG HANGSÚLYOS INTÉZMÉNYESÍTETT MAGAS RÉSZVÉTEL ÉS KOMMUNIKÁCIÓ SZAKSZERVEZETEK MAGAS KÖZEPES

19 19 2. TÁBLÁZAT: AZ EMBERI ERÕFORRÁS-GAZDÁLKODÁS ADOTT JELLEMZÕJÉVEL RENDELKEZÕ VÁLLALATOK ARÁNYA AZ ÁLLAMI ÉS A MAGÁNTULAJDONÚ VÁLLALATOK KÖRÉBEN. (%-BAN) ÁLLAMI MAGÁN ÚJ ALKALMAZOTTAK ELBOCSÁTÁSOK AZ ELÕZÕ ÉVBEN MODERN MÓDSZEREK A KIVÁLASZTÁSBAN SZÁMÍTÓGÉPESÍTETT HUMÁN INFORMÁCIÓS RENDSZER NAPRAKÉSZ MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK MUNKAKÖRÖK ÁTALAKÍTÁSA, MUNKAKÖRI ÁTSZERVEZÉS TELJESÍTMÉNY-FÜGGÕ KERESET A MUNKAKÖRI ELEMZÉSEK HASZNÁLATA A TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS- NÉL KÉPZÉS AZ ÖSSZES ALKALMAZOTT SZÁMÁRA KÉPZÉS A VEZETÕK SZÁMÁRA KARRIERTERVEZÉS ÉS FEJLESZTÉS EGÉSZSÉGMEGÕRZÉSI PROGRAM HANGSÚLYOS MUNKAHELYI SZOCIÁLPOLITIKA ALKALMAZNAK KISEBBSÉGEKET A VÁLLALAT IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉG HANGSÚLYOS INTÉZMÉNYESÍTETT RÉSZVÉTEL ÉS KOMMUNIKÁCIÓ SZAKSZERVEZETEK VÁLLALATOK SZÁMA ÖSSZESEN N=19 N=52

20 20 3. TÁBLÁZAT: AZ EMBERI ERÕFORRÁS-GAZDÁLKODÁS ADOTT JELLEMZÕJÉVEL RENDELKEZÕ VÁLLALATOK ARÁNYA A PRIVATIZÁLT, MAGÁN ALAPÍTÁSÚ ÉS MULTINACIONÁLIS VÁLLALATOK KÖRÉBEN. (%-BAN) MAGÁN ALAPÍTÁSÚ VÁLLALAT PRIVA- TIZÁLT VÁLLA- LATOK MULTI- NACIONÁLIS VÁLLALAT ÚJ ALKALMAZOTTAK ELBOCSÁTÁSOK AZ ELÕZÕ ÉVBEN MODERN MÓDSZEREK A KIVÁLASZTÁSBAN SZÁMÍTÓGÉPESÍTETT HUMÁN INFORMÁCIÓS RENDSZER NAPRAKÉSZ MUNKA-KÖRI LEÍRÁSOK MUNKAKÖRÖK ÁT ALAKÍTÁSA, MUNKA-KÖRI ÁTSZERVEZÉS TELJESÍTMÉNY-FÜGGÕ KERESET A MUNKAKÖRI ELEM ZÉSEK HASZNÁLATA A TELJESÍTMÉNYÉRTÉ- KELÉSNÉL KÉPZÉS AZ ÖSSZES ALKALMAZOTT SZÁMÁRA KÉPZÉS A VEZETÕK SZÁMÁRA KARRIERTERVEZÉS ÉS FEJLESZTÉS EGÉSZSÉGMEGÕRZÉSI PROGRAM HANGSÚLYOS MUNKAHELYI SZOCIÁLPOLITIKA ALKALMAZNAK KISEBBSÉGEKET A VÁLLALAT IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉG HANGSÚLYOS INTÉZMÉNYESÍTETT RÉSZVÉTEL ÉS KOMMUNIKÁCIÓ SZAKSZERVEZETEK VÁLLALATOK SZÁMA ÖSSZESEN N=30 N=21 N=20

21 21 4. TÁBLÁZAT: AZ EMBERI ERÕFORRÁS-GAZDÁLKODÁS ADOTT JELLEMZÕJÉVEL RENDELKEZÕ VÁLLALATOK ARÁNYA A MAGYAR ÉS KÜLFÖLDI MAGÁNTULAJDONÚ VÁLLALATOK KÖRÉBEN. (%-BAN) KÜLFÖLDI ÉS MAGÁN MAGYAR ÉS MAGÁN ÚJ ALKALMAZOTTAK ELBOCSÁTÁSOK AZ ELÕZÕ ÉVBEN MODERN MÓDSZEREK A KIVÁLASZTÁSBAN SZÁMÍTÓGÉPESÍTETT HUMÁN INFORMÁCIÓS RENDSZER NAPRAKÉSZ MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK MUNKAKÖRÖK ÁTALA KÍTÁSA, MUNKAKÖRI ÁTSZERVEZÉS TELJESÍTMÉNY-FÜGGÕ KERESET A MUNKAKÖRI ELEM ZÉSEK HASZNÁLATA A TELJESÍTMÉNY- ÉRTÉKELÉSNÉL KÉPZÉS AZ ÖSSZES ALKALMAZOTT SZÁMÁRA KÉPZÉS A VEZETÕK SZÁMÁRA KARRIERTERVEZÉS ÉS FEJLESZTÉS EGÉSZSÉGMEGÕRZÉSI PROGRAM HANGSÚLYOS MUNKAHELYI SZOCIÁLPOLITIKA ALKALMAZNAK KISEBBSÉGEKET A VÁLLALAT IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉG HANGSÚLYOS INTÉZMÉNYESÍTETT RÉSZVÉTEL ÉS KOMMUNIKÁCIÓ SZAKSZERVEZETEK VÁLLALATOK SZÁMA ÖSSZESEN N=39 N=13

22 22 5. TÁBLÁZAT: AZ EMBERI ERÕFORRÁS-GAZDÁLKODÁS ADOTT JELLEMZÕJÉVEL RENDELKEZÕ VÁLLALATOK ARÁNYA A VÁLLALATOK MÉRETE SZERINT (%-BAN) KICSI KÖZEPES NAGY ÚJ ALKALMAZOTTAK ELBOCSÁTÁSOK AZ ELÕZÕ ÉVBEN MODERN MÓDSZEREK A KIVÁLASZTÁSBAN SZÁMÍTÓGÉPESÍTETT HUMÁN INFORMÁCIÓS RENDSZER NAPRAKÉSZ MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK MUNKAKÖRÖK ÁTALA KÍTÁSA, MUNKAKÖRI ÁTSZERVEZÉS TELJESÍTMÉNY-FÜGGÕ KERESET A MUNKAKÖRI ELEM ZÉSEK HASZNÁLATA A TELJESÍTMÉNY- ÉRTÉKELÉSNÉL KÉPZÉS AZ ÖSSZES ALKALMAZOTT SZÁMÁRA KÉPZÉS A VEZETÕK SZÁMÁRA KARRIERTERVEZÉS ÉS FEJLESZTÉS EGÉSZSÉGMEGÕRZÉSI PROGRAM HANGSÚLYOS MUNKAHELYI SZOCIÁLPOLITIKA ALKALMAZNAK KISEBBSÉGEKET A VÁLLALAT IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉG HANGSÚLYOS INTÉZMÉNYESÍTETT RÉSZVÉTEL ÉS KOMMUNIKÁCIÓ SZAKSZERVEZETEK VÁLLALATOK SZÁMA ÖSSZESEN N=27 N=17 N=27

23 23 6. TÁBLÁZAT: AZ EMBERI ERÕFORRÁS-GAZDÁLKODÁS ADOTT JELLEMZÕJÉVEL RENDELKEZÕ VÁLLALATOK ARÁNYA A VÁLLALATOK KELETKEZÉSI IDEJE SZERINT (%-BAN) ÚJ (10 ÉVES ÉS FIATALABB) RÉGI (10 ÉVESNÉL IDÕSEBB) ÚJ ALKALMAZOTTAK ELBOCSÁTÁSOK AZ ELÕZÕ ÉVBEN MODERN MÓDSZEREK A KIVÁLASZTÁSBAN SZÁMÍTÓGÉPESÍTETT HUMÁN INFORMÁCIÓS RENDSZER NAPRAKÉSZ MUNKAKÖRI LEÍRÁSOK MUNKAKÖRÖK ÁTALAKÍTÁSA, MUNKAKÖRI ÁTSZERVEZÉS TELJESÍTMÉNY-FÜGGÕ KERESET A MUNKAKÖRI ELEMZÉSEK HASZNÁLATA A TELJESÍTMÉNY- ÉRTÉKELÉSNÉL KÉPZÉS AZ ÖSSZES ALKALMAZOTT SZÁMÁRA KÉPZÉS A VEZETÕK SZÁMÁRA KARRIERTERVEZÉS ÉS FEJLESZTÉS EGÉSZSÉGMEGÕRZÉSI PROGRAM HANGSÚLYOS MUNKAHELYI SZOCIÁLPOLITIKA ALKALMAZNAK KISEBBSÉGEKET A VÁLLALAT IRÁNTI ELKÖTELEZETTSÉG HANGSÚLYOS INTÉZMÉNYESÍTETT RÉSZVÉTEL ÉS KOMMUNIKÁCIÓ SZAKSZERVEZETEK VÁLLALATOK SZÁMA ÖSSZESEN N=29 N=42

24 24 IRODALOMJEGYZÉK Estrin S.- M.E. Schaffer - I.J. Singh: The Provision of Social Benefits in State-Owned, Privatized and Private Firms in Poland. Centre for Economic Performance. London School of Economics and Political Science. Kertesi Gábor - Köllõ János: Reálbérek és kereseti egyenlõtlenségek, A bérszerkezet átalakulása Magyarországon, I.rész. Közgazdasági Szemle, XLIV. évf július-augusztus. Kézdi Gábor: Foglalkoztatás és keresetek a közszférában. in: Társadalmi Riport TÁRKI, Livian Y.-F.: Gestion des ressources humaines: ce que nous apprend l Europe de L Est. Revue Francaise de Gestion, sz. jan/febr. p Makó Csaba: A vállalati munkaügyi kapcsolatok átalakuló mintái. Munkavállalói beállítottságok nemzetközi összehasonlításban. Aula Kiadó,1998. Dr. Póor József - Karoliny Mártoné Dr. - Héjja Loránt: Az emberi erõforrás menedzselés gyakorlata magyarországi nagyvállalatoknál. Munkaügyi Szemle Július-Augusztus

ZÁRÓBESZÁMOLÓ. OTKA nyilvántartási szám: F 020234 Témavezetõ: Tardos Katalin Téma címe: Az emberi erõforrás gazdálkodás új vállalati stratégiái.

ZÁRÓBESZÁMOLÓ. OTKA nyilvántartási szám: F 020234 Témavezetõ: Tardos Katalin Téma címe: Az emberi erõforrás gazdálkodás új vállalati stratégiái. 1 ZÁRÓBESZÁMOLÓ OTKA nyilvántartási szám: F 020234 Témavezetõ: Tardos Katalin Téma címe: Az emberi erõforrás gazdálkodás új vállalati stratégiái. A kutatás célja A kutatás célja az volt, hogy rendszerezett

Részletesebben

Humánpolitika a dolgozó szegények munkahelyein*

Humánpolitika a dolgozó szegények munkahelyein* TARDOS KATALIN Humánpolitika a dolgozó szegények munkahelyein* A szegénységi küszöb alatti bérekkel rendelkezõk részaránya folyamatosan növekedett a kilencvenes évek Magyarországán. A bérszínvonal és az

Részletesebben

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok

A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok A minimálbér és a garantált bérminimum emelésére adott vállalati válaszok Egy vállalati felmérés tapasztalatai Budapest, 2018. július Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely,

Részletesebben

Osztozni a sikerekben vezetői juttatások

Osztozni a sikerekben vezetői juttatások Osztozni a sikerekben vezetői juttatások 2004 A kutatás a Dimenzió Csoport megbízásából készült. Dr. Füzesi Zsuzsanna, Busa Csilla, Dr. Tistyán László, Brandmüller Teodóra fact@sfact.com www.sfact.com

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAERŐPIACI POLITIKÁK MAGYARORSZÁGON

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAERŐPIACI POLITIKÁK MAGYARORSZÁGON ÁTMENETI GAZDASÁGOKKAL FOGLALKOZÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI KÖZPONT MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM NÉPJÓLÉTI MINISZTÉRIUM ORSZÁGOS MŰSZAKI INFORMÁCIÓS KÖZPONT ÉS KÖNYVTÁR SZOCIÁLIS ÉS MUNKAERŐPIACI POLITIKÁK MAGYARORSZÁGON

Részletesebben

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében

HU Egyesülve a sokféleségben HU A8-0307/2. Módosítás. Thomas Händel a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság nevében 21.10.2015 A8-0307/2 2 3 a bekezdés (új) 3a. sajnálatosnak tartja, hogy nem történt általános utalás az Európa 2020 stratégia intelligens, fenntartható és inkluzív növekedéssel kapcsolatos célkitűzésére;

Részletesebben

BUDAPESTI MUNKAGAZDASÁGTANI FÜZETEK

BUDAPESTI MUNKAGAZDASÁGTANI FÜZETEK BUDAPESTI MUNKAGAZDASÁGTANI FÜZETEK BWP. 2000/5 A külföldi működőtőke-beáramlás hatása a munkaerő-piac regionális különbségeire Magyarországon FAZEKAS KÁROLY Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi

Részletesebben

MUNKAERŐ-PIACIÉS MIGRÁCIÓSVÁLTOZÁSOK

MUNKAERŐ-PIACIÉS MIGRÁCIÓSVÁLTOZÁSOK MUNKAERŐ-PIACIÉS MIGRÁCIÓSVÁLTOZÁSOK A SZLOVÁK-MAGYAR HATÁR MENTI RÉGIÓ MAGYAROLDALÁN(2007ÉS2014 KÖZÖTT) LIII. KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS MISKOLC, 2015. SZEPTEMBER 4. A szlovák-magyar határmenti migráció/slovensko-maďarská

Részletesebben

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program véleményezése FÖK: A program egyike a legjobban kidolgozott anyagoknak. Tekintve az EU-források felhasználásában rejlő kockázatokat, az operatív program hangsúlyát

Részletesebben

Nagy Ildikó: Családok pénzkezelési szokásai a kilencvenes években

Nagy Ildikó: Családok pénzkezelési szokásai a kilencvenes években Nagy Ildikó: Családok pénzkezelési szokásai a kilencvenes években Bevezető A nyolcvanas évek elején egyik megjelent tanulmányában J. Pahl az angol családok pénzkezelési szokásairól írt. A szerző hipotézise

Részletesebben

Más szektorok (múltik, hazai nagyvállalatok és KKV-ék) HR trendjei és a közszolgálati emberi erıforrás menedzsment 2010

Más szektorok (múltik, hazai nagyvállalatok és KKV-ék) HR trendjei és a közszolgálati emberi erıforrás menedzsment 2010 Humán Szakemberek Országos Szövetsége Budapest, 2010. március 24. Más szektorok (múltik, hazai nagyvállalatok és KKV-ék) HR trendjei és a közszolgálati emberi erıforrás menedzsment 2010 Dr. Poór József

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A jogi és igazgatási képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

Szabó Beáta. Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése

Szabó Beáta. Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése Szabó Beáta Észak-Alföld régió szociális helyzetének elemzése A régió fő jellemzői szociális szempontból A régió sajátossága, hogy a szociális ellátórendszer kiépítése szempontjából optimális lakosságszámú

Részletesebben

2013. március 8.: Nemzetközi nőnap. A nők és a nemek közötti egyenlőtlenségek a válság idején

2013. március 8.: Nemzetközi nőnap. A nők és a nemek közötti egyenlőtlenségek a válság idején Kommunikációs Főigazgatóság KÖZVÉLEMÉNY-FIGYELŐ OSZTÁLY Brüsszel, 2013. február 26. 2013. március 8.: Nemzetközi nőnap A nők és a nemek közötti egyenlőtlenségek a válság idején Európai Parlament, Eurobarométer

Részletesebben

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék

Output menedzsment felmérés. Tartalomjegyzék Összefoglaló Output menedzsment felmérés 2009.11.12. Alerant Zrt. Tartalomjegyzék 1. A kutatásról... 3 2. A célcsoport meghatározása... 3 2.1 Célszervezetek... 3 2.2 Célszemélyek... 3 3. Eredmények...

Részletesebben

Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához. Országos szintű mutatók (nemzetközi összehasonlításban)

Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához. Országos szintű mutatók (nemzetközi összehasonlításban) 199 1992 1994 1996 1998 2 22 24 26 28 1 Kutatás-fejlesztési adatok a PTE KFI stratégiájának megalapozásához Készítette: Erdős Katalin Közgazdaságtudományi Kar Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézete

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁJUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

A közbeszerzések első félévi alakulása

A közbeszerzések első félévi alakulása A közbeszerzések 2012. első félévi alakulása különös tekintettel az új Kbt.-vel kapcsolatos tapasztalatokra és a zöld közbeszerzésekre I. A közbeszerzések fő adatai és ajánlatkérői kategóriák szerinti

Részletesebben

Záróvizsga tételek az Emberi erőforrás tanácsadó mesterszak hallgatói számára. A tételsor

Záróvizsga tételek az Emberi erőforrás tanácsadó mesterszak hallgatói számára. A tételsor Záróvizsga tételek az Emberi erőforrás tanácsadó mesterszak hallgatói számára A tételsor 1/A Az emberi erőforrás, mint komplex tudományelméleti probléma. Gáspár L. (2000): 11-20; 71-125. o. 2/A Stratégiai

Részletesebben

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET

ESZTERHÁZY KÁROLY FŐISKOLA GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDASÁGTUDOMÁNYI INTÉZET TANTÁRGYI PROGRAM ÉS ÜTEMTERV 2011/2012. tanév II. félév A TANTÁRGY Kódja: NBP_AD102G3 Megnevezése: Emberi erőforrás menedzsment Szak: Sportszervező II. évfolyam Heti tanóra: 2 A tantárgy kreditértéke:

Részletesebben

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak Emberi erőforrás gazdálkodás és közszolgálati életpálya Új Közszolgálati Életpálya ÁROP-2.2.17-2012-2013-0001 Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú

Részletesebben

Telegdy Álmos. Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra

Telegdy Álmos. Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra Telegdy Álmos Emberek és robotok: az információs és kommunikációs technológia hatásai a munkaerőpiacra Az utóbbi 15 évben a magyar munkaerőpiacon a szakmunkások és gépkezelők aránya jelentősen lecsökkent.

Részletesebben

A fogyatékosság és foglalkoztatás Írországban

A fogyatékosság és foglalkoztatás Írországban A fogyatékosság és foglalkoztatás Írországban Áttekintés A férfiak részvétele a munkában Összehasonlító adatok (Népszámlálás 2002) 100 80 60 40 egyéb fogyatékosok 20 0 20-24 25-34 35-44 45-54 55-64 A nők

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. június 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei

A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei A korhatár előtti nyugdíjba vonulás nemek szerinti különbségei Monostori Judit 1. Bevezetés Az emberi életpálya egyik legfontosabb fordulópontja a nyugdíjba vonulás. A társadalom szinte minden tagja érintett

Részletesebben

Pályázati adatlap. Alapadatok

Pályázati adatlap. Alapadatok Pályázati adatlap Kérjük, töltse ki a részvételi nyilatkozatot és a kérdőívet. A 250, illetve 1000 főnél többet foglalkoztató pályázók számára a kiegészítő kérdéseket ( Csak 250/1000 főnél többet foglalkoztató

Részletesebben

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 213 ÉS 217 KÖZÖTT A dokumentum a szervezeti önértékelés 217-es felmérési eredményeit veti össze a 213-as értékelés eredményeivel. 213-ban csak az oktató/kutató

Részletesebben

TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN

TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN EURÓPAI PARLAMENT BELSŐ POLITIKÁK FŐIGAZGATÓSÁGA B. TEMATIKUS OSZTÁLY: STRUKTURÁLIS ÉS KOHÉZIÓS POLITIKÁK KULTÚRA ÉS OKTATÁS TANÁRKÉPZÉS: AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANÁROK KÉPZÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI EURÓPÁBAN

Részletesebben

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015

Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Rövidtávú Munkaerő- piaci Előrejelzés - 2015 Üzleti helyzet 2009- ben rendkívül mély válságot élt meg a magyar gazdaság, a recesszió mélysége megközelítette a transzformációs visszaesés (1991-1995) során

Részletesebben

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL

LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL LADÁNYI ERIKA A SZENVEDÉLYBETEGEKET ELLÁTÓ SZOCIÁLIS SZAKELLÁTÁST NYÚJTÓ INTÉZMÉNYEK MUNKATÁRSAIRÓL A 2004. év őszén teljes körű felmérést végeztünk a szenvedélybetegek szociális szakosított ellátását

Részletesebben

Ipsos Public Affairs new PPT template Nobody s Unpredictable

Ipsos Public Affairs new PPT template Nobody s Unpredictable Vélemények A munka törvénykönyvének módosításáról 2011. szeptember Nobody s Unpredictable Módszertani áttekintés A kutatást végezte: Ipsos Média-, Vélemény és Piackutató Zrt. Mintanagyság: 800 fő Mintavétel

Részletesebben

A tanulószerződéseket kötő vállalatok profilja

A tanulószerződéseket kötő vállalatok profilja A tanulószerződéseket kötő vállalatok profilja Budapest, 2015. március Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat

Részletesebben

FOGYATÉKOSSÁG-BARÁT MUNKAHELY ELISMERÉS JELENTKEZÉSI LAP NAGYVÁLLALATOK, ÉS 250 FŐ FELETT FOGLALKOZTATÓ KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE

FOGYATÉKOSSÁG-BARÁT MUNKAHELY ELISMERÉS JELENTKEZÉSI LAP NAGYVÁLLALATOK, ÉS 250 FŐ FELETT FOGLALKOZTATÓ KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE FOGYATÉKOSSÁG-BARÁT MUNKAHELY ELISMERÉS JELENTKEZÉSI LAP NAGYVÁLLALATOK, ÉS 250 FŐ FELETT FOGLALKOZTATÓ KÖLTSÉGVETÉSI INTÉZMÉNYEK RÉSZÉRE 1. Pályázat benyújtására jogosultak köre: Fogyatékosság- barát

Részletesebben

Gyöngyösi Győző: Hitelkínálat és munkaerőpiac

Gyöngyösi Győző: Hitelkínálat és munkaerőpiac Gyöngyösi Győző: Hitelkínálat és munkaerőpiac A válságot követő elhúzódó kilábalásban a gyenge kereslet mellett a visszafogott hitelkínálat is szerepet játszott. Szigorodó banki hitelfeltételek mellett

Részletesebben

Bérek és munkaerõköltségek Magyarországon az EU-integráció tükrében

Bérek és munkaerõköltségek Magyarországon az EU-integráció tükrében EURÓPAI UNIÓ Közgazdasági Szemle, XLVIII. évf., 2001. március (244 260. o.) VISZT ERZSÉBET ADLER JUDIT Bérek és munkaerõköltségek Magyarországon az EU-integráció tükrében A fejlettségi szintek alakulása,

Részletesebben

Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es

Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es Az emberi erőforrás Tudatos humánerőforrás-gazdálkodás nélkül nem megy! - látják be a közgazdászok, pedig őket csak a számok győzik meg. A CFO Magazine 2001-es felmérésének eredménye: a cégek pénzügyi

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 A természettudomány képzési terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által készített, Diplomás pályakövetés

Részletesebben

Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében

Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében Foglalkoztatás és minőségügy a Munka kisgyermekkel program tükrében Hogyan kapcsolható össze a minőségügy a foglalkoztatással? 1. CSR (a cégek társadalmi felelősségvállalása) = szociális és környezeti

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL ÁPRILIS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

Esélyegyenlőségi terv 2011.

Esélyegyenlőségi terv 2011. Esélyegyenlőségi terv 2011. ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen, Újhartyán Község Önkormányzata az alábbi esélyegyenlőségi tervet alkotja

Részletesebben

Válságkezelés Magyarországon

Válságkezelés Magyarországon Válságkezelés Magyarországon HORNUNG ÁGNES államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. október 28. Fő üzenetek 2 A magyar gazdaság elmúlt három évtizede dióhéjban Reál GDP növekedés (éves változás)

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. április 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdaságtan alapjai. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdaságtan alapjai Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 8. Előadás Munkapiac, munkanélküliség Universität Miskolc, Fakultät für Wirtschaftswissenschaften, Istitut für Wirtschaftstheorie A gazdaság kínálati

Részletesebben

Work-based Learning in CVET Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben. A szak- és felnőttképzés jövőképe Magyarországon

Work-based Learning in CVET Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben. A szak- és felnőttképzés jövőképe Magyarországon Work-based Learning in CVET Munkaalapú tanulás a felnőttképzésben. A szak- és felnőttképzés jövőképe Magyarországon Békéscsaba, 2017. október 19. Bruckner László Nemzetgazdasági Minisztérium, Szakképzésért

Részletesebben

Nők a munkaerőpiacon. Frey Mária

Nők a munkaerőpiacon. Frey Mária Nők a munkaerőpiacon Frey Mária Magyarországon az elmúlt évtizedekben igen magas női gazdasági aktivitás alakult ki. Ez akkoriban egyben azt is jelentette, hogy a nők túlnyomó része effektíve dolgozott.

Részletesebben

A munkaerőhiányra adott vállalati reakciók

A munkaerőhiányra adott vállalati reakciók A munkaerőhiányra adott vállalati reakciók Budapest, 2017. szeptember Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági kutatásokat

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL GYŐRI IGAZGATÓSÁGA NYUGAT-DUNÁNTÚL MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE Győr 2006 Központi Statisztikai Hivatal Győri Igazgatósága, 2006 ISBN-10: 963-235-050-2 ISBN-13: 978-963-235-050-9

Részletesebben

A HR gyakorlatok alakulása - nemzetközi összehasonlítás fókuszban a közép-keleteurópai és hazai sajátosságokkal. Kovács Ildikó Éva Tanszéki mérnök

A HR gyakorlatok alakulása - nemzetközi összehasonlítás fókuszban a közép-keleteurópai és hazai sajátosságokkal. Kovács Ildikó Éva Tanszéki mérnök A HR gyakorlatok alakulása - nemzetközi összehasonlítás fókuszban a közép-keleteurópai és hazai sajátosságokkal Kovács Ildikó Éva Tanszéki mérnök VIII. NEMZETKÖZI TANÁCSADÓI KONFRERENCIA 2016. október

Részletesebben

A béren kívüli juttatások alkalmazása a magyar vállalkozások körében

A béren kívüli juttatások alkalmazása a magyar vállalkozások körében A béren kívüli juttatások alkalmazása a magyar vállalkozások körében Budapest, 2016. június Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet olyan nonprofit kutatóműhely, amely elsősorban alkalmazott közgazdasági

Részletesebben

Médiaajánló. Magyar Katolikus Rádió: Örömhír mindenkinek!

Médiaajánló. Magyar Katolikus Rádió: Örömhír mindenkinek! Küldetésünk: Rádiónk a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alapítói szándéka szerint keresztény értékrendet közvetítő, az egyetemes és a magyar kultúrát a középpontba állító közösségi rádió, mely minden

Részletesebben

kezelése" című központi program aktív és preventív intézkedésekkel segíti a fiatalok munkaerő-piaci beilleszkedését, a munkanélküliek és a munkaerő-pi

kezelése című központi program aktív és preventív intézkedésekkel segíti a fiatalok munkaerő-piaci beilleszkedését, a munkanélküliek és a munkaerő-pi 4470-4/2007. Szoc1 "s és `. : erium iszter Országgyűlés Hivatala Irományszara. ~C JI 9 3 Érkezett: 2007 FEM 15, 1 r Bernáth Ildikó országgyűlési képviselő asszony részére Fidesz-MPSZ Budapest Tisztelt

Részletesebben

Nemzeti és európai identitás az Iránytű Intézet 2014. márciusi közvélemény-kutatásának tükrében

Nemzeti és európai identitás az Iránytű Intézet 2014. márciusi közvélemény-kutatásának tükrében Nemzeti és európai identitás az Iránytű Intézet 2014. márciusi közvélemény-kutatásának tükrében Közvélemény-kutatásunk március 21-25. között zajlott 1000fő telefonos megkeresésével. A kutatás mintája megyei

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2011. december 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-512 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

INFORMÁCIÓK A RÖVID TÁVÚ MUNKAERŐPIACI PROGNÓZISHOZ 2005 szeptember (Az adatszolgáltatás nem kötelező!)

INFORMÁCIÓK A RÖVID TÁVÚ MUNKAERŐPIACI PROGNÓZISHOZ 2005 szeptember (Az adatszolgáltatás nem kötelező!) FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL INFORMÁCIÓK A RÖVID TÁVÚ MUNKAERŐPIACI PROGNÓZISHOZ 2005 szeptember (Az adatszolgáltatás nem kötelező!) Az adatszolgáltató megnevezése:....

Részletesebben

Munkanélküliség Magyarországon

Munkanélküliség Magyarországon 2010 február 18. Flag 0 Értékelés kiválasztása értékelve Give Give Give Mérték Give Give Még nincs 1/5 2/5 3/5 4/5 5/5 Évek óta nem volt olyan magas a munkanélküliségi ráta Magyarországon, mint most. Ezzel

Részletesebben

Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás?

Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás? Rariga Judit Globális külkereskedelem átmeneti lassulás vagy normalizálódás? 2012 óta a világ külkereskedelme rendkívül lassú ütemben bővül, tartósan elmaradva az elmúlt évtizedek átlagától. A GDP növekedés

Részletesebben

JÁRÁSI ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERV ÉS HELYZETELEMZÉS

JÁRÁSI ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERV ÉS HELYZETELEMZÉS JÁRÁSI ESÉLYTEREMTŐ PROGRAMTERV ÉS HELYZETELEMZÉS Pályázó: Tét Város Önkormányzata Készítette: BFH Európa Projektfejlesztő és Tanácsadó Kft. Alvállalkozó: Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság- és Regionális

Részletesebben

Mérés módja szerint: Időtáv szerint. A szegénység okai szerint

Mérés módja szerint: Időtáv szerint. A szegénység okai szerint Szegénység Fogalma: Az alacsony jövedelem és az ebből fakadó hátrányok HIÁNY (tárgyi, információs, pszichés, szociális következmények) Mérés módja szerint: Abszolút szegénység létminimum (35-45 e Ft) Relatív

Részletesebben

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY

PIAC- ÉS ORSZÁGTANULMÁNY Az észak-európai lakosság utazási szokásai és Magyarország mint turisztikai desztináció ismertsége, imázsa és piaci potenciálja Észak-Európában Összeállította: a Magyar Turizmus Zrt. megbízásából a Xellum

Részletesebben

FEJÉR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE

FEJÉR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE FEJÉR MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETE LAKÓNÉPESSÉG (EZER FŐ) TERMÉSZETES SZAPORODÁS, FOGYÁS (EZRELÉK) VÁNDORLÁSI EGYENLEG (EZRELÉK) A FEJÉR MEGYEI REGISZTRÁLT ÁLLÁSKERESŐK JÁRÁSONKÉNTI ELOSZLÁSA (FŐ) 487

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében január január. okt jan. ápr.

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében január január. okt jan. ápr. Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2013. JANUÁR 2013. január 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 15.851 álláskereső szerepelt,

Részletesebben

HR MENEDZSMENT TRENDEK ÉS TENDENCIÁK KÖZÉP KELET EURÓPÁBAN A CRANET ÉS CEEIRT KUTATÁS TÜKRÉBEN

HR MENEDZSMENT TRENDEK ÉS TENDENCIÁK KÖZÉP KELET EURÓPÁBAN A CRANET ÉS CEEIRT KUTATÁS TÜKRÉBEN HR MENEDZSMENT TRENDEK ÉS TENDENCIÁK KÖZÉP KELET EURÓPÁBAN A CRANET ÉS CEEIRT KUTATÁS TÜKRÉBEN 2004 2016 Karoliny Mártonné, PTE, KTK Szlávicz Ágnes, UNS, EF Nemanja Berber, UNS, EF Poór József, SZIE, CMC

Részletesebben

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus

10. A mai magyar társadalom helyzete. Kovács Ibolya szociálpolitikus 10. A mai magyar társadalom helyzete Kovács Ibolya szociálpolitikus Népességi adatok Magyarország népessége 2014. január 1-jén 9 877 365 fő volt, amely 1981 óta a születések alacsony, és a halálozások

Részletesebben

MUNKAERŐ FLUKTUÁCIÓ VIZSGÁLATA MAGYARORSZÁGON

MUNKAERŐ FLUKTUÁCIÓ VIZSGÁLATA MAGYARORSZÁGON Via Futuri Nemzetközi Konferencia, Fenntarthatóság Versenyképesség Regionális fejlődés MUNKAERŐ FLUKTUÁCIÓ VIZSGÁLATA MAGYARORSZÁGON KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS 480 Válasz 207 Érvényes válasz A KUTATÁS KITERJEDÉSE

Részletesebben

GERONTOLÓGIA. Dr. SEMSEI IMRE. 4. Társadalomi elöregedés megoldásai. Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

GERONTOLÓGIA. Dr. SEMSEI IMRE. 4. Társadalomi elöregedés megoldásai. Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar GERONTOLÓGIA 4. Társadalomi elöregedés megoldásai Dr. SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar A keynes-i elvek alapján felépülő jóléti rendszerek hosszú évtizedekig sikeresek voltak, hiszen univerzálissá

Részletesebben

Kutatás a év közötti magyar lakosság körében. Megrendelő: Café PR

Kutatás a év közötti magyar lakosság körében. Megrendelő: Café PR Kutatás a 14-49 év közötti magyar lakosság körében Megrendelő: Café PR Tinédzserek médiahasználata (korábbi Pulzus-kutatás reprezentatív eredménye) TINIK ÉS AZ INTERNET 36% okostelefonfüggőnek tartja magát

Részletesebben

Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet

Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet Fábián Zoltán: Szavazói táborok társadalmi, gazdasági beágyazottsága - Statisztikai melléklet Megjelent: Angelusz Róbert és Tardos Róbert (szerk.): Törések, hálók, hidak. Választói magatartás és politikai

Részletesebben

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében április április. júni. júli. máj. ápr.

Munkaügyi Központja. A nyilvántartott álláskeresők számának alakulása Tolna megyében április április. júni. júli. máj. ápr. Munkaügyi Központja A MUNKAERŐ-PIACI HELYZET ALAKULÁSA TOLNA MEGYÉBEN - 2013. ÁPRILIS 2013. április 20-án a Tolna Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának nyilvántartásában 13.842 álláskereső szerepelt,

Részletesebben

Teremts esélyt magadnak és másoknak!

Teremts esélyt magadnak és másoknak! Néhány szó a mikrovállalkozásokról a SEED Alapítvány kutatásai és empirikus tapasztalatai tükrében Horváth Anna, SEED Alapítvány 2008. június 26., Budapest Teremts esélyt magadnak és másoknak! Vállalkozások

Részletesebben

Idegen nyelvi mérés 2018/19

Idegen nyelvi mérés 2018/19 Idegen nyelvi mérés 2018/19 A feladatlap Évfolyam Feladatszám Itemszám Összes megszerezhető pont 6. Olvasott szövegértés: 3 Hallott szövegértés: 3 5+5+5 5+5+5 15 15 8. Olvasott szövegértés: 3 Hallott szövegértés:

Részletesebben

Társadalmunk jövedelmi munkaerõ-piaci helyzete

Társadalmunk jövedelmi munkaerõ-piaci helyzete MÓZER PÉTER Társadalmunk jövedelmi munkaerõ-piaci helyzete Az év elején megjelent a Tárki Monitor Jelentések új kötete. A Jelentés több témakör mentén mutatja be és elemzi a magyar társadalmat. A Monitor-vizsgálat

Részletesebben

- 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ Sátoraljaújhelyi Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ. a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról

- 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ Sátoraljaújhelyi Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ. a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról - 1 - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ i Kirendeltség TÁJÉKOZTATÓ a munkanélküliség városi, térségi alakulásáról, 2006. május 31. Napjaink gyorsan változó világában a munkahely megszerzése

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁRCIUS

TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL MÁRCIUS TÁJÉKOZTATÓ BARANYA MEGYE MUNKAERŐ-PIACI HELYZETÉNEK ALAKULÁSÁRÓL Megnevezés A NYILVÁNTARTOTT ÁLLÁSKERESŐK FŐBB ADATAI 213.. Változás az előző hónaphoz képest Változás az előző évhez képest Főben %-ban

Részletesebben

Felmérés eredményei: Expat országmenedzserek

Felmérés eredményei: Expat országmenedzserek Felmérés eredményei: Expat országmenedzserek 1. Honnan érkeztek expat vezérigazgatóik és országmenedzsereik? Az expat országmenedzserek 42%-a Nyugat-Európából vagy az Egyesült Államokból érkezik, 58%-uk

Részletesebben

Központi Statisztikai Hivatal

Központi Statisztikai Hivatal Központi Statisztikai Hivatal A 2003-ra vonatkozó nonprofit-adatgyűjtés legfontosabb megállapításai A Központi Statisztikai Hivatal 2004-ben, három év után ismét teljes körű adatgyűjtést hajtott végre

Részletesebben

A fogyatékos munkavállalók tapasztalatai - EBH kutatások 2010-2013

A fogyatékos munkavállalók tapasztalatai - EBH kutatások 2010-2013 TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése A fogyatékos munkavállalók tapasztalatai - EBH kutatások 2010-2013 Szabados Tímea 2013. December

Részletesebben

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved.

+36 20 316 6766 mail@adatkezelo.hu www.adatkezelo.hu 2015 Első Hazai Adatkezelő Kft. All Rights Reserved. Rólunk Az Első Hazai Adatkezelő Kft. contact center, HR és tréning, munkaerő-kölcsönzés valamint facility management szolgáltatások nyújtásával áll Megbízói rendelkezésére. A rábízott feladatokat 2002

Részletesebben

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai

Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai OKTATÁSIRÁNYÍTÁS ÉS OKTATÁSPOLITIKA A BALKÁNON Az alábbi áttekintés Délkelet-Európa (a volt Jugoszlávia országai Szlovénia kivételével, Bulgária, Románia és Albánia) oktatási rendszerei előtt álló kihívásokat

Részletesebben

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív

Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége. Kérdőív Abaúji Területfejlesztési Önkormányzati Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megy Munkaügyi Központ Encsi Kirendeltsége Kérdőív Foglalkoztatási stratégia kidolgozása Abaújban, a helyi foglalkoztatási kezdeményezések

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15. STATISZTIKAI TÜKÖR A népesedési folyamatok társadalmi különbségei 214/126 214. december 15. Tartalom Bevezető... 1 1. Társadalmi különbségek a gyermekvállalásban... 1 1.1. Iskolai végzettség szerinti különbségek

Részletesebben

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06

Babes-Bolyai Egyetem. Összefoglaló jelentés. Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Babes-Bolyai Egyetem Összefoglaló jelentés Vállalati innovációirányítási rendszer bevezetésére irányuló képzés a versenyképes cégekért 2016/06/06 Project N : 2015-1-HU01-KA202-13551 Összefoglaló jelentés

Részletesebben

Bevándorlók Magyarországon. Kováts András MTA TK Kisebbségkutató Intézet

Bevándorlók Magyarországon. Kováts András MTA TK Kisebbségkutató Intézet Bevándorlók Magyarországon Kováts András MTA TK Kisebbségkutató Intézet Az elemzés fókusza Miben mások a határon túli magyarok, mint a többi bevándorolt? Kik a sikeres migránsok ma Magyarországon? A magyar

Részletesebben

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő piaci helyzetkép Csongrád megye 2012. július 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010

Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Diplomás pályakövetés diplomás kutatás, 2010 Az agrártudományi terület diplomásainak munkaerő piaci helyzete Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által végzett, Diplomás pályakövetés 2009

Részletesebben

Kiss Adél. A tanulás esélyei 1

Kiss Adél. A tanulás esélyei 1 Kiss Adél A tanulás esélyei 1 A térségi jövőképről szóló Székelyföldi Foresight elemzésben az oktatás, a képzés illetve a továbbtanulás kérdése jelentős hangsúlyt kapott. A félperiferikus helyzet, valamint

Részletesebben

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A

Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A Szervezetfejlesztés megvalósítása Nagykáta Város Önkormányzati Hivatalában ÁROP-3.A.2-2013-2013-0015 A projekt háttere, célja Mi keltette életre a projektet? Nagykáta Polgármesteri hivatalának működésében

Részletesebben

Összefoglaló. 1. 1. A teljes mintából származó reprezentatív adatok (vezetői összefoglaló)

Összefoglaló. 1. 1. A teljes mintából származó reprezentatív adatok (vezetői összefoglaló) Összefoglaló Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének felméréséről a gazdasági- műszaki terület dolgozói elvándorlásának alakulásáról (2012. november) I. Általános megállapítások 1. 1. A teljes

Részletesebben

A HATÁROKON TÚLI MAGYARSÁG MEGMARADÁSI ESÉLYEI

A HATÁROKON TÚLI MAGYARSÁG MEGMARADÁSI ESÉLYEI SEBŐK LÁSZLÓ A HATÁROKON TÚLI MAGYARSÁG MEGMARADÁSI ESÉLYEI A környező országokban élő magyarok száma jelenleg mintegy 2,7 millióra tehető csaknem ugyanannyira, mint 1910-ben. Az első világháború előtti

Részletesebben

Helye: Genf, Svájc. Ideje: Célja: ILO, 102. ülés, Employment and Social Protection in the New Demographic Context

Helye: Genf, Svájc. Ideje: Célja: ILO, 102. ülés, Employment and Social Protection in the New Demographic Context Helye: Genf, Ideje: 2013.06.05-06.15. Célja: ILO, 102. ülés, Employment and Social Protection in the New Demographic Context A 2013. június 5. napjától két héten át tartó ILO ülés 4 területre fókuszált:

Részletesebben

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma

Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok. Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Jó gyakorlatok a fogyatékosok foglalkoztatásában és rehabilitációjukban észt tapasztalatok Sirlis Sõmer Észt Szociális Ügyek Minisztériuma Tartalom Történelmi háttér A közelmúlt irányvonalai A foglalkoztatási

Részletesebben

Szezonális foglalkoztatás a magyar mezőgazdaságban Seasonal employment in Hungarian agriculture

Szezonális foglalkoztatás a magyar mezőgazdaságban Seasonal employment in Hungarian agriculture Hamza Eszter 1 Rácz Katalin 2 Ehretné Berczi Ildikó 3 Szezonális foglalkoztatás a magyar mezőgazdaságban Seasonal employment in Hungarian agriculture hamza.eszter@aki.gov.hu 1 Agrárgazdasági Kutató Intézet,

Részletesebben

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye

Munkaerő-piaci helyzetkép. Csongrád megye CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA Munkaerő-piaci helyzetkép Csongrád megye 2013. március 6721 Szeged, Bocskai u. 10-12. +36 (62) 561-561 +36 (62) 561-551 www.csmkh.hu csongradkh-mk@lab.hu

Részletesebben

Jobbak a nők esélyei a közszférában?

Jobbak a nők esélyei a közszférában? Közgazdasági Szemle, LX. évf., 2013. július augusztus (814 836. o.) Lovász Anna Jobbak a nők esélyei a közszférában? A nők és férfiak bérei közötti különbség és a foglalkozási szegregáció vizsgálata a

Részletesebben

A TÁMOP 5.5.1/A-10/

A TÁMOP 5.5.1/A-10/ Munkaerőpiaci profil az Észak-magyarországi régióban A TÁMOP 5.5.1/A-10/1-2010-0024 Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért c. projekt

Részletesebben

Fizetésképtelenség 2014

Fizetésképtelenség 2014 Fizetésképtelenség 2014 Kutatás háttere I. Az adatok az Intrum Justitia saját adatbázisán alapulnak Források: Vásárolt lakossági követelések adatbázisa Kezelt lakossági követelések adatbázisa Általános

Részletesebben

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács

A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács Ifjúsági érdekérvényesítési csatornák vizsgálata Veszprémben - kutatási beszámoló - A kutatást támogatói: Ezredforduló Alapítvány Gyermek és Ifjúsági Alapprogramok Tanácsa Veszprémi Ifjúsági Tanács A kutatási

Részletesebben

Beszámoló. Tisztelt Képviselő-testület!

Beszámoló. Tisztelt Képviselő-testület! Beszámoló Dévaványa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 21. december 9-ei ülésére a foglalkoztatás helyzetéről, munkahely-teremtési és megtartási pályázatokról Tisztelt Képviselő-testület! A képviselő-testület

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ KOHÉZIÓS POLITIKÁJÁNAK HATÁSA A REGIONÁLIS FEJLETTSÉGI KÜLÖNBSÉGEK ALAKULÁSÁRA

AZ EURÓPAI UNIÓ KOHÉZIÓS POLITIKÁJÁNAK HATÁSA A REGIONÁLIS FEJLETTSÉGI KÜLÖNBSÉGEK ALAKULÁSÁRA AZ EURÓPAI UNIÓ KOHÉZIÓS POLITIKÁJÁNAK HATÁSA A REGIONÁLIS FEJLETTSÉGI KÜLÖNBSÉGEK ALAKULÁSÁRA Zsúgyel János egyetemi adjunktus Európa Gazdaságtana Intézet Az Európai Unió regionális politikájának történeti

Részletesebben

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás OKTÓBER

Rövid távú munkaerőpiaci előrejelzés és konjunktúra kutatás OKTÓBER SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM FOGLALKOZTATÁSI HIVATAL MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSELEMZŐ INTÉZET kirendeltség kódja adatszolgáltató sorszáma Rövid távú munkaerőpiaci

Részletesebben

Szállodavállalatok irányítási eszközei. Master of Arts International Hotel (Companies) Management

Szállodavállalatok irányítási eszközei. Master of Arts International Hotel (Companies) Management 1 Master of Arts International Hotel (Companies) Management 9. Szállodavállalatok emberi erőforrás gazdálkodás irányítása Cél, az emberi erőforrás gazdálkodás szállodavállalati szintű irányításának áttekintése

Részletesebben