Speciális eszközök speciális feladatokhoz: Autodesk Inventor Professional

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Speciális eszközök speciális feladatokhoz: Autodesk Inventor Professional"

Átírás

1 Speciális eszközök speciális feladatokhoz: Autodesk Inventor Professional Kezdje az Autodesk Inventor Series programmal, amely a világ legkeresettebb 3D gépészeti tervezõszoftvere. Ezt az alaptechnológiát különleges funkciók egészítik ki a kábelek, kábelkorbácsok és csõvezetékek kezeléséhez és a PCB IDF fájlok importálásához. Mindezekhez vegye hozzá az iparágvezetõ ANSYS technológiára épülõ FEA végeselem-analízis funkciókat a feszültség és nyúlásvizsgálatok végrehajtásához, közvetlenül az Autodesk Inventor szoftveren belül. A termék nem csak egy hatékony 3D eszköz, de a legjobb módszer a tervezõcsapatok és gyártástervezõ mérnökök kapcsolattartásának Az Ön meglévõ 2D terveit integrálni tudja 3D tervezési környezetbe, így kockázatmentes és egyszerû módszert kínál a 3D tervezés bevezetéséhez. Az Autodesk Inventor Professional újabb bizonyítéka annak, hogy az Autodesk az egyes tervezési feladatokhoz a legmegfelelõbb eszközöket kínálja. Kábelezés Autodesk Inventor környezetben is elkészíthetõk a kábelezési és kábelkorbács tervek virtuális modelljei. Használjon hatékony eszközöket a teljes termék megtervezéséhez Vezetékek tervezése Egyszerûen hozhatók létre vezetékek az Autodesk Inventor Professional szoftverben. Egy vezeték létrehozásához határozzunk meg két összekötõ elektromos csatlakozópontot, és a szoftver automatikusan hozzáad egy vezetéket. Ahogy a kábeltervezés elõrehalad, a szoftver fenntartja a megfelelõ elektromos csatlakozást. Kábelkorbács útvonalának meghatározása A kábelkorbácsokat a 3D modellben jelenítheti meg a legjobb tervezési kompromisszumok kialakításával, biztosítva, hogy elegendõ hely álljon rendelkezésre az elektromos rendszer számára. A kábelkorbácsokat és kábelútvonalakat egy pont és kattintás módszer alkalmazásásával határozhatja meg, a megadott pontok alapján a program 3D-s virtuális vezetékeket hoz létre a modellben. A kábelkorbács alakjának finomításához könnyen hozzáadhat a modellhez pontokat és mozgathatja is azokat. Az Autodesk Inventor Professional termék segítségével asszociatív kapcsolatokat hozhat létre, biztosítva ezzel a kábelkorbács automatikus frissítését a részegységek módosítása esetén is. A vezetékek megjelenítik a rájuk jellemzõ fizikai paramétereket (átmérõ, szín, hossz), valamint az elektromos adatokat (vezetékazonosító, a jel nevét és a kapcsolódási információkat). Az összes vonatkozó Autodesk Inventor geometria egyetlen paranccsal létrehozható, sõt, ezek az intelligens vezetékek együtt mozognak a csatlakozóikkal, amelyek így olyan elektromos tervezési módszert kínálnak, ahogy a gépészeti tervezés során dolgozunk.

2 Elektromos alkatrész tervezése és elhelyezése Az elektromos kapcsolat alapjait gyorsan és könnyedén készítheti el az elektromos részegységek helyének azonosítása révén. Elektromos csatlakozópontokat és tulajdonságokat adhat hozzá Autodesk Inventor alkatrészekhez, majd a szokásos alkatrész pozícionálási utasításokkal elhelyezheti ezeket az összeállításokban. Egy adott kábelkorbács minden elektromos alkatrésze egyedi referenciajelölõvel rendelkezik, amelynek segítségével az alkatrész könnyedén visszakereshetõ az elektromos adatok között. Többvezetékes kábelek A minõség növelhetõ és a hibák megelõzhetõk az egyedi kábelvezetékek, és azok csatlakozásainak, útvonalának követésével. Minimalizálhatja a gyártási hulladékot egy olyan teljesebb darabjegyzék (DBJ) létrehozásával, amely pontos kábelhosszokat és mennyiségi adatokat tartalmaz. Létrehozhatja a kábelkorbácsok intelligens megjelenítését, nyomon követheti, hogy a kábelköteg mely vezetékei vannak használatban és melyek szabadok, valamint használhatja az útvonalkövetés funkciót a kábelköteg egyes vezetékeinek közös útvonalon történõ elvezetéséhez. A következõ lehetõségek állnak rendelkezésre: A kábelek automatikus importálása a meglévõ huzallisták improtálási lehetõségének használatával Darabjegyzék létrehozása, melyek az egyedi huzalok helyett a kábeladatokat jelenítik meg Konfigurálható jelentések elõllítása a kábelekre vonatkozóan

3 Forrasztások A speciális forrasztás objektumok lehetõvé teszik a forrasztásokat tartalmazó kábelkorbácsok érintkezéseinek gyors és pontos megjelenítését. A forrasztások szabad területen vagy vezetéken, illetve szakaszokon belül is elhelyezkedhetnek. A vezetékek interaktívan forraszthatók, vagy a vezetéklista importálása során hozzáadhatók a forrasztásokhoz. Az Autodesk Inventor Professional intelligens forrasztás objektumai biztosítják a vezetékek átfedéseit vagy a forrasztott vezetékek közötti hézagokat, valamint adatokat szolgáltatnak a jelentésekhez és a kiosztási dokumentációkhoz, csökkentve ezzel a kábelezést tartalmazó tervek hibáinak számát. Minõségi termékek készítése már az elsõ lépésben Vezetékhossz számítása Kiküszöbölheti a mintadarab lemérésének idõrabló és hibalehetõségeket rejtõ folyamatát. Az Autodesk Inventor Professional termék automatikusan és nagy pontossággal számítja ki a huzalhosszokat, a tervek módosításakor pedig elvégzi a szükséges frissítéseket. A hosszkiegészítési tényezõ segítségével szabályozhatja a vezetékek és kábelkötegek hosszát a túl hosszú vagy túl rövid vezetékek miatt keletkezõ hulladék és gyártási késedelem csökkentése érdekében. Az Embedded Length (Beépítési hossz) funkció lehetõvé teszi, hogy a program kiszámítsa a huzal csatlakozóba vagy forrasztásba vezetéséhez szükséges további hosszát. A Global Slack (Általános kábellazaság) funkció százalékosan ad további hosszt minden kábelhez és huzalhoz. A Round Up (Felfelé kerekítés) funkció praktikus, legyártható huzalhosszok kialakítását segíti a vezeték és kábel hosszának felfelé kerekítésével a megadott egységeknek megfelelõen. Vezetékalak-szabályozás A korábbiaknál realisztikusabb kábelezési tervek hozhatók létre a csatlakozókba kötött vezetékvégek alakjának szabályozásával. A vezetékeken és vezetékcsonkokon ellenõrzõpontok hozhatók létre, így szabályozható a szakasz nélküli vagy a szakaszok közötti vezetékek alakja.

4 Kábelköteg átmérõ számítása A 3D vizuális megfigyelési és ütközésérzékelõ eszközök használatával pontosan meghatározható, hogy a kábelköteg megfelelõen illeszkedik-e az összeállításhoz. A szoftver automatikusan kiszámítja a kötegátmérõket minden esetben, amikor hozzáadunk vagy eltávolítunk huzalokat, beleszámítva a huzalok közti légrést is. Kapcsolat az AutoCAD Electrical szoftverrel elõállított elektromos tervekkel Biztosíthatja, hogy a 3D vezetéktervezés már az elsõ lépéstõl megfeleljen az elektromos vázlatnak. Az elektromos csatlakozásokat az AutoCAD Electrical szoftverbõl egy huzalozási lista fájl segítségével viheti át az Autodesk Inventor Professional programba. A huzalozási lista fájl az AutoCAD Electrical jelentések egyike. Hajlítási sugár ellenõrzése Amennyiben automatikusan ellenõrzi, hogy a vezetékek hajlítási sugara ne legyen kisebb a minimális hajlítási sugárnál, javíthatja a kábelkötegek minõségét, emelheti a gyártás színvonalát és elkerülheti a költséges újragyártásokat. Beazonosíthatja a szûk hajlítások miatt elõforduló hibahelyeket és ellenõrizheti a gyárthatóságot nagyobb kábelkötegek esetében is.

5 Tervek készítése rövidebb idõ alatt Vezetékezés Automatizált és kézi vezetékezési beállításokat használhat a vezetékek ezreinek elhelyezéséhez, és teljes mértékben szabályozhatja a kritikus vezeték útvonalát. A vezetékeket három funkcióval illesztheti be a szakaszokba: Kézi vezetékezéshez egy vezetékútvonal egyértelmû kijelölése szükséges. Interaktív vezetékezéshez a telepítési útvonal kezdõ- és a végpontjának kijelölése szükséges, és egy algoritmus választja ki a legrövidebb útvonalat. Az automatikus vezetékezés megkeresi az összes lehetséges útvonal közül a legrövidebbet. Helyzetábrázolások támogatása A helyzetábrázolások támogatása pontosabbá teszi a terv mozgó alkatrészeit összekötõ vezetékekkel kapcsolatos döntéseket. A vezetékek, kábelek és szakaszok a teljes mozgásfolyamat során megfigyelhetõk a helyzetábrázolás aktiválásakor, így a kábelkorbács maximális hossza interaktív módon határozható meg. Szakaszmozgatás elõnézete Az új verzióban a terv munkapontjainak mozgatásakor megtekinthetõ a kábelkorbács szakaszok és a vezetékalakok változásainak elõnézete. A végzett módosítások valósidejû visszajelzése révén egyszerûen módosítható a kábelkorbácsok alakja. Vezetéklista importálása Vezetékek százai importálhatók egy konfigurálható lista segítségével. Az elektromos tervezés adatai a vezetéklisták 3D gépészeti összeállításokba történõ importálásakor is megmaradnak, és a hiányzó csatlakozók, tûk és vezetékdefiníciók érzékelése megtörténik a huzaladatok importálása során. Frissítés csak közvetlen utasításra Idõt takaríthat meg, ha letiltja a kábelkorbács összeállítás frissítését és újraszámítását, és csak akkor számíttatja azt újra a programmal, ha valóban szükség van rá. Mivel így nem kell a terv frissítéseire várnia, a fõ összeállítás szerkesztése sokkal gyorsabb.

6 A leggyorsabb út gyártáskész rajzok elõállításához Kiosztási rajzok 2D kábelkorbács dokumentációk gyorsan eõállíthatóak pontos, intelligens tulajdonságokkal és méretezésekkel, melyek automatikusan frissülnek a 3D terv módosítása esetén. Ezzel csökkentheti azokat a hibákat, amelyek a kézi dokumentációkészítésbõl és a tervek többszöri ismétlésébõl adódnak. Egyszerûen kezelheti és feliratozhatja a 3D kábelkorbácsok vagy vezetékek 2D megjelenítését. Hozzáadhat tûket, huzal és csatlakozó tulajdonságokat, létrehozhat 2D csatlakozónézeteket, méretezheti az aktuális vezeték és kábelköteg hosszakat, valamint megadhat további, a gyártáshoz szükséges adatokat. Jelentéskészítés A jelentések létrehozása a központi adattárolásnak köszönhetõen egyszerûbbé vált. A jelentéskészítõ eszköz segítségével, mely a jelentéssablonok definiálásához használható, vezetéklisták, lezárási ábrák, vágási táblázatok és egyéb, a kábelkorbácsok tervezéséhez és gyártásához szükséges jelentések készíthetõk. Középvonalak visszaállítása a rajzban A vezetékeket és szakaszokat 3D középvonalként is megjelenítheti a 2D rajzban, így felgyorsul az összeállítási dokumentáció elkészítése. Megjeleníthet néhány kiválasztott, vagy akár az összes középvonalat, és meghatározhatja, hogy a vezeték- és szakaszkörvonalak megjelenjenek-e. Kiosztási rajzok automatikus vezetékvég-kezelése A vezetékvégek megjelenítésének rugalmasabb szabályozása felgyorsítja a kiosztási rajzok feliratozását. Megjeleníthetõk csak a kötegek az egyes vezetékek részletei nélkül, a kiosztási rajzok kezdeti létrehozása során pedig globálisan szabályozható a vezetékvégek szétágaztatása, emellett a rajz feliratozásakor ez egyedileg is elvégezhetõ. Az egyes vezetékek a tû száma szerint növekvõ vagy csökkenõ sorrendben jeleníthetõk meg, illetve a vezetékek összezárhatók. Ilyenkor a kábelköteg a leghosszabb vezetéknek megfelelõ méretben látható. Összeállítási dokumentáció A digitális fényképek vagy durva vázlatok helyett az Autodesk Inventor Professional szoftverrel készítheti el a kábelkorbácsok, összeállításokban történõ elhelyezéséhez szükséges dokumentációt. Mivel a kábel és kábelkorbács geometriát az Autodesk Inventor program is felismeri, a szabványos rajzkezelõ funkciókkal könnyedén létrehozhatja a szerelési dokumentációt. Kiosztási rajz síkba vetítése A kábelkorbács síkba vetítésekor a rajz a lépték átállítása nélkül is a rajzlap közepére kerül, ha túlnyúlik a lap szélein. A felesleges lépések kihagyásának lehetõségével gyorsabbá válik a kiosztási rajz elkészítése. Kiosztási rajz vezetékeinek módosítása A kábelkorbácsok dokumentálása felgyorsul, mivel a vezetékcsonkok elforgatása a szakaszok végpontjai körül történik, melyeket a szoftver elforgatási pontoknak tekint. Az új verzióban nem szükséges elfordulási pontot megadni a vezetékhez. Az eredmény? A vezetékvégek gyorsabb elhelyezése a kiosztási rajzokban.

7 Kiosztási rajz frissítése Az Autodesk Inventor szoftver rajzkezelõjének frissítési funkciójával összhangban az összes kiosztási rajz objektum a rajzfrissítési funkciót használja, nem pedig saját frissítési mechanizmust. Kiosztási rajz nézet a rajzokban A kiosztási rajz létrehozásához egyszerûen nyisson meg egy rajzot, és adjon hozzá egy nézetet. Az új verzióban már nem szükséges a rajzot a 3D kábelkorbácson belül létrehozni. A szabványos rajznézet létrehozási munkafolyamatokkal könnyebbé és gyorsabbá vált a szoftver használatának elsajátítása is. Tervezési adatok hatékonyabb közzététele és kezelése XML kimenet Az XML kimenet funkció a kábelköteg összeállítás teljes körû leírását nyújtja egy jól áttekinthetõ, nyelvfüggetlen XML fájlban. A korábbiaknál még jobban integrálhatók a vezetékezési adatok a tervezési folyamatba olyan makrók és más segédprogramok létrehozásával, melyek a kábelek adatait az XML fájlból érik el. Autodesk Vault integráció Az összes Autodesk gépipari tervezõtermék részeként elérhetõ Autodesk Vault segíti a tervezési folyamathoz kapcsolódó adatok biztonságos kezelését és a tervezõcsapatok munkájának összehangolását. A tervek újrafelhasználhatóságának segítségével maximalizálhatja cége befektetésének megtérülését. DWF (Design Web Format) Az Autodesk DWF (Design Web Format ) fájlformátum segítségével a tervezõcsapat minden tagja egyszerûen és biztonságosan jelenítheti meg a közvetlenül az Autodesk gépészeti tervezõalkalmazásokból közzétett 2D és 3D terveket. Az Autodesk DWF Composer használatával könnyedén véleményezheti, nyomtathatja, és jelölésekkel láthatja el a terveket. Az ingyenes Autodesk DWF Viewer alkalmazás használatával a csapat minden tagja megtekintheti és kinyomtathatja a terveket. Könnyen tanulható, gyorsan telepíthetõ Ismerõs felhasználói felület Az Autodesk Inventor szoftver ismeretében az Autodesk Inventor Professional könnyen megtanulható és használata rendkívül egyszerû. Az Autodesk Inventor ismerõs felhasználói felületének köszönhetõen nincs szükség új szoftver használatának elsajátítására, így az elõnyök azonnal kihasználhatók. Fejlett súgórendszer A 3D tervezésre való átállást felgyorsítja a környezetérzékeny súgórendszer. A díjnyertes tervezéstámogató rendszer (DSS) böngészõ alapú támogatást és elektronikus infrastruktúrát kínál a könnyû tanuláshoz, így a felhasználó gyorsan haladhat.

8 Csõvezetékek Automatizálhatja a hajlítható és merev csõvezetékek, rugalmas tömlõk Autodesk Inventor összeállításokban történõ tervezését. Hatékony eszközök a teljes termékcsalád megtervezéséhez Rugalmas tömlõk A rugalmas tömlõk és szerelvények terveinek megfelelõ illeszkedését egy virtuális prototípus létrehozásával biztosíthatja, amely pontos gyártási dokumentációt eredményez. A 3D spline alapú módszer a valósághû tömlõmodellek tervezéséhez használható. A szoftver ellenõrzi a minimális hajlítási sugár betartását, automatikusan kiszámítja a tömlõhosszt és összegzi a tömlõhosszakat. Csõvezetékezés A csõvezeték-útvonalak létrehozása és módosítása gyorsan és egyszerûen végrehajtható a kezdõpont, végpont és tetszõleges közbülsõ pont kijelölésével. A rajzokkal fenntartott asszociativitás révén a csõvezetékútvonalak automatikusan frissülnek a 3D összeállítás megváltozásakor. A szabály alapú megközelítés automatikusan rákényszeríti a modellt a tervezési szabályok például a minimális vagy maximális hossz betartására, így még nagyobb hatékonyságot biztosít.

9 Merev csõvezeték-útvonal meghatározása Az elsõrangú alakkezelési lehetõségeknek köszönhetõen a merev csõvezeték gyorsan létrehozható tetszõleges számú hajlítással, hajlítási szöggel és sugárral. A merev csõ alakjának meghatározásához a sugár és elforgatás fogók sokkal jobb kezelési lehetõséget kínálnak. Minõségi termékek készítése már az elsõ lépésben Szerelvény-elemtár A megfelelõ alkatrészek automatikusan beilleszthetõk a csõvezeték részegységek kiterjedt elemtárából. Az automatikus beillesztésnek köszönhetõen javul a minõség, egyszerûbben rendezhetõk az alkatrészek és elkerülhetõ a fáradságos keresés. A csõvezeték elemtár már része az Autodesk Inventor szabványos elemtárának, így az Autodesk Inventor Series és az Autodesk Inventor Professional tartalom egységes felületen érhetõ el. Az elemtár az iparban általánosan elterjedt ISO, ANSI, DIN és JIS szerelvényeket, tömlõket és csöveket tartalmazza. A következõ szolgáltatások javítják a termelékenységet és felgyorsítják a munkafolyamatot: Tulajdonságok (például azonosítók) hozzáadása vagy módosítása az elemtár meglévõ alkatrészeinél Beállíthatók a szerelvények, csövek és más csõvezeték tartalmak elhelyezéséhez használt fájlnevek Intuitív felület a felhasználói alkatrészek hozzáadásához Egyéni hajlítások a csõvezetékekben A csõtervezésnél elõfordulhat, hogy könyökelem helyett a csõvezeték hajlítására van szükség. Az egyéni hajlítás rugalmasságot és szabályozhatóságot biztosít még a nem szabványos tervek esetében is. A merev csõvezetékezésbõl már ismert módszerekkel lehet létrehozni egyéni sugarú és szögû hajlításokat.

10 Tervezési szabályok A tervek minõsége és gyárthatósága olyan hajlítható és merev csõvezetékek alkalmazásával tökéletesíthetõ, melyek igazodnak az elõre beállított szabványokhoz. A tervezési szabályok beállításával meghatározható a minimális szakaszhossz, hajlítási sugár és a csatlakozások közötti maximális távolság. Megadhatók az egyes csõvezetéktípusokhoz tartozó szerelvények is. Tervek készítése rövidebb idõ alatt Útvonalak létrehozása A csõvezeték-útvonalak automatikusan is létrehozhatók a gyártási szabványokhoz illeszkedõ valós alkatrészek használatával. Az útvonalkészítõ eszköz a csõvezeték- és tömlõútvonalakat fizikai csõvezeték-rendszerré alakítja, és igény szerint automatikusan elhelyezi a szerelvényeket, csõszakaszokat, merev csöveket és tömlõket. Ez a folyamat szabványos Autodesk Inventor alkatrészeket hoz létre, ezáltal könnyen el lehet végezni fizikai jellemzõk számítását és az ütközések vizsgálatát. A csatlakozások elhelyezése automatikus és igazodik a csövek maximális hosszához, a gyártás megkönnyítése érdekében a hosszvágás növekménye is megadható. Útvonalszerkesztés Idõt takaríthat meg a fejlett visszajelzési és szerkesztési módszerek segítségével, amelyekkel könnyedén módosíthatja a csõvezetékeket a tervezés során. Az útvonalak a szakaszok vontatásával, a csomópontok hozzáadásával vagy törlésével és mozgatásával módosíthatók, a szoftver pedig részletes visszajelzést ad, ha a szerkesztés bonyolult változásokat idéz elõ. Jelölések mutatják a szakaszok lehetséges vontatási irányait, és pirossá válnak a tervezési szabályokat megszegõ szakaszok.

11 Csõvezeték hajlítási táblázatok Idõt takaríthat meg és csökkentheti a hibák számát, ha a 3D adatok alapján automatikusan készíti el a hajlítási táblázatokat. A gyártáshoz szükséges adatokat szabványos XYZ vagy YBC formátumú ASCII hajlítási táblázatok formájában készítheti el. Útvonal származtatása 3D vázlatból Könnyebben biztosítható a csövek párhuzamossága és más geometriákhoz történõ kényszerezése, amennyiben 3D vázlatokat használunk az útvonalak származtatására. Ez a megoldás nagyobb teljesítményt is biztosít. A meglévõ 3D vázlatok egészének vagy egy részének használatával létrehozhatók a csövek útvonalai. 3D vázlatok szerkesztésével az útvonal automatikusan frissül. Kihasználhatók az Autodesk Inventor 3D vázlatkörnyezet fejlesztésének elõnyei, például a továbbfejlesztett kényszerek. A kézzel készített 3D vázlatok újra felhasználhatók csõvezeték útvonalként. Stílusok Biztos lehet abban, hogy a tervben lévõ összes részegység megfelelõen csatlakozik egymáshoz, ha a tervezési és gyártási szabványok meghatározására használt stílusokat alkalmazza. Gyorsan megadhatja a használatos csõvezeték-típusok anyagát, méretét, szabványait és tervezési szabályait és módosíthatja a meglévõ csõvezetékek stílusát.

12 Helyzetábrázolás támogatása A helyzetábrázolások révén jobb minõségû tervek hozhatók létre, mivel pontosabb döntések hozhatók az összeállítás csöveinek és tömlõinek a mozgatás során történõ megfigyelésekor. A merev csövek a mostani verzióban merev testként mozognak és frissülnek, állapotuk minden helyzetábrázolásban megjelenik. A rugalmas tömlõk a mozgatásuk során megnyúlnak, lehetõvé téve a maximális tömlõhossz interaktív meghatározását. A leggyorsabb út a gyártáskész rajzok elõállításához ISOGEN PCF kimenet Csökkentheti a hibákat a Piping Component File (csõvezeték részegység fájl - PCF) kimenet használatával, melybõl külsõ alkalmazásokban automatikusan elkészítheti az izometrikus csõrajzokat. A PCF fájlokkal átviheti terveit az iparági szabványokat használó Alias ISOGEN szoftverbe. A PCF bemeneti fájl alapján az ISOGEN program létrehoz egy az izometrikus rajzokat tartalmazó DXF vagy DWG fájlt. Frissítés csak közvetlen utasításra A frissítés elhalasztása felgyorsítja a fõ összeállítás szerkesztését. A csõvezeték összeállítások mostantól igény szerinti idõpontokban frissíthetõk, lerövidítve ezzel a szerkesztést és felgyorsítva azok folyamatát. Útvonalkészítés csak közvetlen utasításra A csõtervek létrehozása és módosítása felgyorsítható, ha a csövek és tömlõk útvonalának szerkesztésekor elhalasztja az útvonalak feldolgozását. Az automatikus útvonal-létrehozási funkció létrehozza az új útvonalakat, de ezen útvonalak érvényesítése elhalasztható addig, amíg elégedett nem lesz az eredménnyel. Összeállítási dokumentáció Gyorsan és könnyen kaphatók pontos részletinformációk a hajlítható és merev csövezésrõl, valamint a tömlõk összeállításon belüli elhelyezkedésérõl. Mivel a csõvezeték geometriát az Autodesk Inventor program is felismeri, a szabványos rajzkezelõ funkciókkal könnyedén létrehozhatja a szerelési dokumentációt.

13 Középvonalak visszaállítása a rajzban A rugalmas, új középvonal-megjelenítési lehetõségek lecsökkentik a kirészletezés idejét és felgyorsítják a csõvezeték rajzok létrehozását. A csövek 3D vázlatainak középvonalai megjeleníthetõk a rajzban, és lehetõség van a középvonalakhoz történõ méretezésre is a vetületi és Tervadatok megosztása és kezelése Autodesk Vault integráció Az Autodesk Inventor Professional szoftverrel integrált Autodesk Vault hatékonyabb adatkezelést tesz lehetõvé a tervadatok rendszerezésével és a nem szándékos változtatások elleni védelemmel. Ez a könnyen használható adatkezelõ eszköz könnyebben hozzáférhetõvé és újrafelhasználhatóvá teszi a tervezési folyamathoz kapcsolódó adatokat, és segítségével elkerülhetõk a munkacsoportok közötti fájlmegosztásból eredõ verzióléptetési problémák. A legfontosabb, hogy az Autodesk Vault integrálható az Autodesk tervezõalkalmazásokba, így az eddiginél sokkal könnyebbé válik az adatkezelés. DWF (Design Web Format) A DWF fájlformátum segítségével a tervezõcsapat minden tagja egyszerûen és biztonságosan jelenítheti meg a közvetlenül az Autodesk gépészeti tervezõalkalmazásokból közzétett 2D és 3D terveket. Az Autodesk DWF Composer használatával könnyedén véleményezheti, nyomtathatja ki és láthatja el jelölésekkel a terveket. A csapat minden tagja megtekintheti és kinyomtathatja a terveket az ingyenes Autodesk DWF Viewer alkalmazás használatával. Könnyen tanulható, gyorsan telepíthet megtört nézetekben. Az összes vagy a kijelölt középvonalak a cs körvonalával is megjeleníthetõk. Hosszösszegzés az alkatrészlistában Az összegzési és tételszámozási képességek pontosabb információt szolgáltatnak a beszerzéshez és gyártáshoz. Az alkatrészlistában beállítható az azonos típusú csõvezetékek és tömlõk összegzése, és egyetlen tételként jeleníthetõ meg az összegzett hossz. Az összegzett sorokban szereplõ csövek hosszúságait tételszámok használatával jelenítheti meg. Az összeállításban használt minden egyes csõvezeték anyag egyedi alkatrész-számmal rendelkezik, és saját sora van az alkatrészlistában. Globális DBJ fejlesztések A korábbiaknál pontosabb és egységesebb DBJ révén javítható a termék minõsége és gyárthatósága. A továbbfejlesztett DBJ funkció lehetõvé teszi az összesített csõmennyiségek és az egyedi csõhosszak megjelenítését egyetlen rajzon. A szoftver támogatja a nem grafikus kiegészítõ alkatrészeket, így a plombákat, csavarokat és anyákat, valamint a DBJ felépítésének fokozottabb szabályozását is az összeállítás darabjegyzékében szereplõ fantomcsõ részegységek automatikus elrejtésével. Ismert felhasználó felület Az Autodesk Inventor szoftver ismeretében az Autodesk Inventor Professional használata könnyen elsajátítható és rendkívül egyszerû. Az Autodesk Inventor ismerõs felhasználói környezetének köszönhetõen nem kell új szoftvert megismernie, így az elõnyök azonnal kihasználhatók. Fejlett súgórendszer A 3D tervezésre való átállást felgyorsítja a környezetérzékeny súgórendszer. A díjnyertes tervezéstámogató rendszer (DSS) böngészõ alapú támogatást és elektronikus infrastruktúrát kínál a könnyû tanuláshoz, így a felhasználó gyorsan haladhat. Automatikus útvonaltervezési megoldás Az anyagköltségek csökkenthetõk a tervezési céloknak megfelelõ alternatív útvonal-lehetõségek elemzésével. Az automatikus útvonaltervezés két kiválasztott pont között több érvényes megoldást vesz figyelembe, és a megoldásokat az útvonal hossza és a szakaszok száma alapján, sorrendben jeleníti meg. Szerelvények elhelyezése A hibák és a kézi beavatkozások elkerülésére a szerelvényeket az automatikus korlátozás és útvonal-kiegészítés funkciók segítségével adhatja hozzá a tervhez. A meglévõ szakaszokba a jól ismert Autodesk i-drop funkcióval helyezhet el új szerelvényeket, szelepeket és más részegységeket.

14 Feszültségelemzés Terheléseket és peremfeltételeket rendelhet egy Autodesk Inventor alkatrészmodellhez, majd elemezheti az eredményeket. Minõségi termékek készítése már az elsõ lépésben Alkatrészek funkcionalitásának kiértékelése Idõt takaríthat meg az alkatrész tervezését kísérõ becslések kiküszöbölésével. Az alkatrészek mûködését valós terhelési feltételek között is vizsgálhatja. Az Autodesk Inventor Professional segítségével megjelenítheti, hogy az alkatrészek milyen alakváltozást szenvednek a valóságos terhelések hatására. Biztonsági tényezõ ellenõrzése A tervezési döntéseket saját intuíciója helyett vizsgálatok alapján hozhatja meg, a szimulációk segítségével optimális alkatrész alakítható ki. Meghatározhatja a problémás területeket, amelyek a kívánt biztonsági tartományon kívül esnek, és alternatív megoldásokkal küszöbölheti ki ezeket a problémákat. Anyagválasztás vizsgálata Kiküszöbölheti az alkatrészek túlméretezését és elkezdheti a költségek csökkentését a feladatra lehetõ legalkalmasabb anyagtípus kiválasztásával. Az alkatrészek egyedi költségeit csökkenti a takarékosabb anyagfelhasználás, és mérsékli a kiadásokat a szállítási, anyagkezelési és raktározási mûveletek során is. Feszültségelemzés Kiváló minõségû alkatrészeket hozhat létre és csökkentheti a mûködési hibák esélyét az Autodesk Inventor alkalmazásban elvégzett feszültségvizsgálatokkal. A beépített vizsgálatok az ANSYS technológiára épülnek, mely az alkatrészek igénybevételének, alakváltozásának és biztonsági tényezõjének meghatározását teszi lehetõvé. A felhasználó által meghatározott terhelésekre és alkatrészgeometriára alapozva az Autodesk Inventor Professional automatikusan elõállítja a végeselemes hálót, és elvégzi a feszültség- és alakváltozás-vizsgálatokat is.

15 Eredmények beépített megtekintése Mivel az eredmények megtekinthetõk az Autodesk Inventor környezet elhagyása nélkül, a szükséges módosítások gyorsan elvégezhetõk és további szimulációk is gyorsan végrehajthatók a kívánt eredmények eléréséig. Súrlódásmentes kényszerek A két új súrlódásmentes kényszer segítségével az alkatrészek szélesebb köre elemezhetõ. A csap kényszer egy furat középpontja körüli elfordulást, a súrlódásmentes lap kényszer pedig egy lap mentén történõ mozgást tesz lehetõvé. ANSYS DesignSpace 8.1 integráció A DesignSpace 8.1 integráció révén lépést tarthat az ANSYS legújabb szolgáltatásaival és teljesítményfejlesztéseivel.

16 Tervadatok megosztása és kezelése Végeselem adatok exportálása az ANSYS programba Az Autodesk Inventor Professional szoftverrel végzett vizsgálatok eredményeit közvetlenül felhasználhatja más ANSYS termékekben, amely megalapozza a további ellenõrzéseket, tervezési felülvizsgálatokat és magasabb szintû elemzéseket. Ez a funkció pontosan megadja a terhelési adatokat a fejlettebb szimulációk elvégzéséhez. Ellenõrzési eredmények megosztása Az eredményeket exportálhatja animáció (avi) vagy kép (bmp) formátumba, így gyorsan és könnyen hozzáadhatja a vizsgálati eredményeket a jelentésekhez. Könnyen tanulható, gyorsan telepíthetõ Könnyen használható integrált elemzés Az alkatrésztervek ellenõrzése és a tervmódosítások hatásának felderítése azonnal, helyben elvégezhetõ, anélkül, hogy az Autodesk Inventor alkalmazásból kilépve megszakítaná a tervezési folyamatot. A szoros integráció nem igényli a CAD modell fordítását, így ezt az elemzési funkciót könnyebb használni, mint az önálló rendszereket. Mivel olyan funkciókhoz fér hozzá, amelyeket alapvetõen csak az elemzõ szakemberek használnak, a terveket már a készítés során ellenõrizheti és jóváhagyhatja, megkönnyítve azok tökéletesítését. Alkatrészek elemzése környezetükben Az új verzióban az alkatrészek az összeállításokon belül elemezhetõk, nem szükséges azokat külön megnyitni. Az alkatrészek környezetükben történõ vizsgálatával jobban áttekinthetõ azok mûködése valódi környezetükben, így a tervezés e szintjén kevesebb hiba jelentkezik. Alakváltozási animációk Az alakváltozási vizsgálat animálásával és AVI formátumban történõ elmentésével részleteiben is megismerhetõ és másokkal is megosztható egy alkatrész terhelés közbeni viselkedése.

17 Végeselem paraméterek összefoglalása Az elemzéshez szükséges paraméterek egyetlen, könnyen hozzáférhetõ helyre kerültek, ezáltal a paraméteráttekintõ könnyebben átlátható és felgyorsul a munkafolyamat. IDF importálás Automatizálható a nyomtatott áramkörök geometriájának elõállítása. Nyomtatott áramkörök geometriája A PCB fájlokban található IDF (Intermediate Data Format - közbensõ adatformátum) formátumú nyomtatott áramkörök Autodesk Inventor Professional programba importálásával idõ takarítható meg, mivel így a megfelelõ illeszkedés valóságos prototípus létrehozása nélkül megvalósítható. További információk az Autodesk Inventor Series programról Az AutoCAD Inventor Professional alapja az Autodesk Inventor Series, amely átfogó 2D és 3D tervezési- és dokumentációkészítõ tervezõrendszer. A csomag tartalmazza az Autodesk Inventor szoftvert, a 2D rajzoláshoz és részletezéshez kifejlesztett AutoCAD Mechanical programot és az Autodesk Vault adatkezelõ rendszert, így nincs szükség a 2D és 3D tervezési megközelítés közötti választásra, mivel az Autodesk Inventor Series az egyes feladatokhoz mindig a megfelelõ eszközt kínálja. További információkért látogassa meg a honlapot. Az Autodesk további segítséget nyújt Az Autodesk Consulting szolgáltatásai az üzleti folyamatok egyszerûsítését és az Autodesk technológiába fordított befektetések lehetõ legjobb kihasználását segítik. Látogassa meg honlapunkat. Az Autodesk Éves Szoftverkövetés a legkönnyebb és legköltséghatékonyabb módszer tervezõeszközeinek és ismereteinek naprakészen tartásához. E szolgáltatással, az Autodesk szoftverek legújabb verziói mellett, web alapú közvetlen Autodesk támogatáshoz és egyéb üzleti és technológiai elõnyökhöz is hozzájuthat. További információért vegye fel a kapcsolatot Hivatalos Autodesk Forgalmazójával, vagy látogassa meg a honlapot! Vásárlás és további információ Az AutoCAD Mechanical szoftver megvásárolható az Autodesk Hivatalos Gépészeti Forgalmazóinál. A hivatalos forgalmazók listája megtalálható a weboldalon Válassza a könnyebb utat a 3D tervezés és elemzés felé! További információkért látogassa meg a honlapot! Autodesk Magyarország Az Autodesk, az AutoCAD, az Autodesk Inventor, a Design Web Format, a DWF, a DXF és az I-drop védjegyek vagy bejegyzett védjegyek az Autodesk, Inc. tulajdonában az Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban. Minden más márkanév, terméknév vagy védjegy a megfelelõ birtokosok tulajdona. Az Autodesk fenntartja a jogot a termékajánlatok és specifikációk elõzetes értesítés nélküli módosítására, és elhárítja a felelõsséget a jelen dokumentum tipográfiai és grafikai hibáiért Autodesk, Inc. Minden jog fenntartva.

Autodesk Inventor Professional : Termékismertető

Autodesk Inventor Professional : Termékismertető Autodesk Inventor Professional : Termékismertető Szakosodott eszközök szakági munkákhoz: Autodesk Inventor Professional. Induljon el a világ 3D gépészeti tervezőrendszer eladásainak élén álló Autodesk

Részletesebben

Térjen át a 3D tervezésre ugyanazzal a vállalattal, amelyik a 2D tervezési technológiát adta Önnek!

Térjen át a 3D tervezésre ugyanazzal a vállalattal, amelyik a 2D tervezési technológiát adta Önnek! Térjen át a 3D tervezésre ugyanazzal a vállalattal, amelyik a 2D tervezési technológiát adta Önnek! Tartalomjegyzék A teljes termékcsalád megtervezése 1 Minőségi termékek készítése már az első lépésben...4

Részletesebben

Autodesk Inventor 10 10 érv a frissítés mellett

Autodesk Inventor 10 10 érv a frissítés mellett Autodesk Inventor 10 10 érv a frissítés mellett Szeptemberben megjelent az Inventor 10 magyar verziója. A korábbi változatok felhasználóiban ilyenkor mindig felmerül a kérdés: mit ad számomra az új változat,

Részletesebben

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer

CabMap hálózat-dokumentáló rendszer CabMap hálózat-dokumentáló rendszer A CabMap hálózat-dokumentáló rendszer elsősorban passzív optikai hálózatok elektronikus dokumentálására szolgál. A rendszer hatékony és rugalmas hozzáférést biztosít

Részletesebben

Felfedezés. Elemzés. Optimalizálás. AutoCAD. Civil 3d

Felfedezés. Elemzés. Optimalizálás. AutoCAD. Civil 3d Felfedezés. Elemzés. Optimalizálás. AutoCAD Civil 3d Innovatívabb megoldásokat tehet le az asztalra Az AutoCAD Civil 3D szoftver jobb módszert kínál az építőmérnöki projektek tervezési, elemzési és dokumentálási

Részletesebben

Az igény szerinti betöltés mindig aktív az egyszerűsített megjelenítéseknél. Memória megtakarítás 40%.

Az igény szerinti betöltés mindig aktív az egyszerűsített megjelenítéseknél. Memória megtakarítás 40%. Négy új diagnosztikai eszköz. Továbbfejlesztett hibajavítás a gyakori vázlat problémákhoz. Helyi szerelési gyorsmenü. A szerelési referencia kezelő megmutatja a kapcsolódó referenciát. Továbbfejlesztett

Részletesebben

Kezdjen el 3D-ben gondolkodni. AutoCAD

Kezdjen el 3D-ben gondolkodni. AutoCAD Kezdjen el 3D-ben gondolkodni. AutoCAD Civil 3d 2009 Jobb vele dolgozni Az AutoCAD Civil 3D szoftver egyszerűen jobb módszert kínál az építőmérnöki projektek tervezési, elemzési és dokumentálási feladatainak

Részletesebben

Autodesk Inventor Series 9 Újdonságok összefoglalása

Autodesk Inventor Series 9 Újdonságok összefoglalása Autodesk Inventor Series 9 Újdonságok összefoglalása Az igazság a 3D-vel kapcsolatban: még szükség van a 2D-re is. Az Autodesk Inventor Series nem véletlenül lett első a világ 3D gépészeti tervezőrendszer

Részletesebben

Autodesk Inventor Suite

Autodesk Inventor Suite 1 / 5 Autodesk Inventor Suite 2 / 5 Autodesk Inventor Suite Az Autodesk Inventor Suite egy olyan parametrikus tervező - modellező szoftver, melynek segítségével hatékonyan hozhatjuk létre alkatrészeink

Részletesebben

Smart Strategic Planner

Smart Strategic Planner Smart Strategic Planner STRATÉGIAI FTTX HÁLÓZAT TERVEZŐ ÉS KÖLTSÉG ELEMZŐ ESZKÖZ távközlési hálózatok informatikai hálózatok kutatás és fejlesztés gazdaságos üzemeltetés Smart Strategic Planner Térinformatikai

Részletesebben

Gyorsabban elkészülő tervek. Kevesebb csúszás. Elégedettebb ügyfelek. AutoCAD. Civil 3D 2008

Gyorsabban elkészülő tervek. Kevesebb csúszás. Elégedettebb ügyfelek. AutoCAD. Civil 3D 2008 Gyorsabban elkészülő tervek. Kevesebb csúszás. Elégedettebb ügyfelek. AutoCAD Civil 3D 2008 Áttérés a 3D tervezésre Az AutoCAD Civil 3D szoftver segítségével tervezőcsapata gyorsabban és pontosabban fejezheti

Részletesebben

A 10 legfontosabb érv, amiért érdemes kipróbálni a Visio 2010 programot

A 10 legfontosabb érv, amiért érdemes kipróbálni a Visio 2010 programot A 10 legfontosabb érv, amiért érdemes kipróbálni a Visio 2010 programot A Microsoft Visio 2010 tökéletesített diagramkészítő eszközei, a dinamikus, adatközpontú szemléltetőeszközök és a valós idejű internetes

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A5 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

AutoCAD Mechanical 2005 - Termékismertető

AutoCAD Mechanical 2005 - Termékismertető AutoCAD Mechanical 2005 - Termékismertető Van jobb az AutoCAD-nél a 2D gépészeti tervezéshez? Az AutoCAD Mechanical. Szeretne páratlan termelékenységet elérni 2D gépészeti tervezésénél? Akkor vessen egy

Részletesebben

WebCenter. Online jóváhagyás és együttműködés. Gönczi Zsolt 2011. Október 27-28.

WebCenter. Online jóváhagyás és együttműködés. Gönczi Zsolt 2011. Október 27-28. WebCenter Online jóváhagyás és együttműködés Gönczi Zsolt 2011. Október 27-28. Egy termék piaci bevezetésének kihívásai Alkalmazkodni kell az felek időbeosztásához A felek alkalomadtán földrajzilag távol

Részletesebben

SOLIDWORKS ELECTRICAL PROGRAMCSOMAG TÖKÉLETESEN INTEGRÁLHATÓ ELEKTROMOS ÉS GÉPÉSZETI TERVEZÉS

SOLIDWORKS ELECTRICAL PROGRAMCSOMAG TÖKÉLETESEN INTEGRÁLHATÓ ELEKTROMOS ÉS GÉPÉSZETI TERVEZÉS SOLIDWORKS ELECTRICAL PROGRAMCSOMAG TÖKÉLETESEN INTEGRÁLHATÓ ELEKTROMOS ÉS GÉPÉSZETI TERVEZÉS INTEGRÁLT ELEKTROMOS RENDSZEREK TERVEZÉSE A SOLIDWORKS Electrical Solutions a mérnöki tudományokhoz kifejlesztett

Részletesebben

Újdonságok 2013 Budapest

Újdonságok 2013 Budapest Újdonságok 2013 Budapest Tartalom 1. Általános 3 2. Szerkesztés 7 3. Elemek 9 4. Terhek 10 5. Számítás 12 6. Eredmények 13 7. Méretezés 14 8. Dokumentáció 15 2. oldal 1. Általános A 64 bites változat lehetőséget

Részletesebben

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján.

6.1.1.2 Új prezentáció létrehozása az alapértelmezés szerinti sablon alapján. 6. modul Prezentáció A modul a prezentációkészítéshez szükséges ismereteket kéri számon. A sikeres vizsga követelményei: Tudni kell prezentációkat létrehozni és elmenteni különböző fájl formátumokban A

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

ivir vezetői információs rendszer

ivir vezetői információs rendszer Cégvezetés egyszerűbben, gyorsabban, hatékonyabban: sikeresebben. Kerüljön előnybe velünk! Kevesebb időt a válaszokra, többet a döntésekre! ivir segítségével Hatékony döntések pillanatok alatt; Új lehetőségekre

Részletesebben

Zimbra levelező rendszer

Zimbra levelező rendszer Zimbra levelező rendszer Budapest, 2011. január 11. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Dokumentum információ... 3 Változások... 3 Bevezetés... 4 Funkciók... 5 Email... 5 Társalgás, nézetek, és keresés...

Részletesebben

Geometria megadása DXF fájl importálásából

Geometria megadása DXF fájl importálásából 30. sz. Mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. március Geometria megadása DXF fájl importálásából Program: GEO5 FEM GEO5 Fájl: Demo_manual_30.gmk DXF Fájlok: - model201.dxf eredeti fájl, amit bonyolultsága

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen

Lemezalkatrész modellezés. SolidEdge. alkatrészen A példa megnevezése: A példa száma: A példa szintje: Modellezõ rendszer: Kapcsolódó TÁMOP tananyag rész: A feladat rövid leírása: Lemezalkatrész modellezés SZIE-A2 alap közepes - haladó SolidEdge CAD 3D

Részletesebben

Az AutoCAD Mechanical szoftver előnyei

Az AutoCAD Mechanical szoftver előnyei Az AutoCAD Mechanical szoftver előnyei Tartalomjegyzék Ismétlődő és összetett feladatok csökkentése...1 Hibák csökkentése... 3 A rajzkészítés hatékonyságának növelése... 5 Tervadatok kezelése és közzététele...

Részletesebben

Jellemzõk és elõnyök összefoglalása

Jellemzõk és elõnyök összefoglalása AUTODESK CIVIL 3D 2007 Jellemzõk és elõnyök összefoglalása Az Autodesk Civil 3D 2007 szoftver egy erõteljes és rugalmas építõmérnöki alkalmazás, amelynek célja a termelékenység jelentõs növelése, az idõmegtakarítás

Részletesebben

SharePoint Online. Keresés Webhelyek, személyek vagy fájlok között kereshet. Webhely vagy hírbejegyzés létrehozása

SharePoint Online. Keresés Webhelyek, személyek vagy fájlok között kereshet. Webhely vagy hírbejegyzés létrehozása Rövid útmutató az első lépésekhez A biztonságos hozzáférésnek, megosztásnak és fájltárolásnak köszönhetően bárhonnan hatékonyan dolgozhat. Jelentkezzen be az Office 365-előfizetésébe, majd az appindítón

Részletesebben

Modellek dokumentálása

Modellek dokumentálása előadás CAD Rendszerek II AGC2 Piros Attila Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gép- és Terméktervezés Tanszék 1 / 18 DOKUMENTÁCIÓK FELOSZTÁSA I. Felosztás felhasználás szerint: gyártási dokumentáció

Részletesebben

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE

Részletesebben

E-Kataszteri rendszer ismertető

E-Kataszteri rendszer ismertető E-Kataszteri rendszer ismertető Az E-Szoftverfejlesztő Kft. által fejlesztett KATAwin kataszteri és eszköznyilvántartó rendszert 2,600 db önkormányzat alkalmazza évek óta. Teljeskörű Certop minősítéssel

Részletesebben

SMART Notebook termékcsaládok

SMART Notebook termékcsaládok Termék összehasonlítás termékcsaládok A következő táblázat a oktatói termékcsalád négy különböző termékét hasonlítja össze: Alapvető tudnivalók Platform csoportos oktató Windows és Mac számítógépek A számítógépes

Részletesebben

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is.

Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Projektmenedzsment tréning

Projektmenedzsment tréning Projektmenedzsment tréning Komplex szervezetfejlesztési projekt megvalósítása Kaposvár Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalánál ÁROP-1.A.2/B-2008-0020 2010.10.20. Tematika Projektek Projektcsapat összeállítása

Részletesebben

Elektronikai tervezés Dr. Burány, Nándor Dr. Zachár, András

Elektronikai tervezés Dr. Burány, Nándor Dr. Zachár, András Elektronikai tervezés Dr. Burány, Nándor Dr. Zachár, András Elektronikai tervezés írta Dr. Burány, Nándor és Dr. Zachár, András Publication date 2013 Szerzői

Részletesebben

ESZR - Feltáró hálózat

ESZR - Feltáró hálózat ESZR - Feltáró hálózat ERDŐGAZDÁLKODÁS/FELTÁRÓ HÁLÓZAT Bevezetés Az erdészeti tevékenységeket támogató technológiák folyamatos fejlődésével szükségessé válik az erdőfeltárás, az erdőfeltáró hálózatok -

Részletesebben

Stay calm. You re covered. A DrivePro szolgáltatások Önnek is segítenek az élvonalban maradni

Stay calm. You re covered. A DrivePro szolgáltatások Önnek is segítenek az élvonalban maradni DrivePro Life Cycle szolgáltatások Stay calm. You re covered. A DrivePro szolgáltatások Önnek is segítenek az élvonalban maradni Optimális működés a legelső naptól drives.danfoss.hu/services/drivepro-services

Részletesebben

Állítsa be pillanatok alatt. Élvezze sok-sok éven át.

Állítsa be pillanatok alatt. Élvezze sok-sok éven át. MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Állítsa be pillanatok alatt. Élvezze sok-sok éven át. ÚJ living by Danfoss termosztátok Váltson magasabb komfortszintre! Egyszer beállítja és elfelejtheti a programozást Az

Részletesebben

CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK

CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK CONSTEEL 7 ÚJDONSÁGOK Verzió 7.0 2012.11.19 www.consteelsoftware.com Tartalomjegyzék 1. Szerkezet modellezés... 2 1.1 Új makró keresztmetszeti típusok... 2 1.2 Támaszok terhek egyszerű külpontos pozícionálása...

Részletesebben

ÁROP 1.A.2/A-2008-0278

ÁROP 1.A.2/A-2008-0278 SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS ÉS HATÓSÁGI SZOLGÁLTATÁS Bemutató Készült az Új Magyarország Fejlesztési

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

SOLIDWORKS ELECTRICAL PROGRAMCSOMAG TÖKÉLETESEN INTEGRÁLHATÓ ELEKTROMOS ÉS GÉPÉSZETI TERVEZÉS

SOLIDWORKS ELECTRICAL PROGRAMCSOMAG TÖKÉLETESEN INTEGRÁLHATÓ ELEKTROMOS ÉS GÉPÉSZETI TERVEZÉS SOLIDWORKS ELECTRICAL PROGRAMCSOMAG TÖKÉLETESEN INTEGRÁLHATÓ ELEKTROMOS ÉS GÉPÉSZETI TERVEZÉS INTEGRÁLT ELEKTROMOS RENDSZEREK TERVEZÉSE A SOLIDWORKS Solutions a mérnöki tudományokhoz kifejlesztett speciális

Részletesebben

FANUC Robotics Roboguide

FANUC Robotics Roboguide FANUC Robotics Roboguide 2010. február 9. Mi Mi az az a ROBOGUIDE Robot rendszer animációs eszköz ROBOGUIDE is an off-line eszköz a robot rendszer beállításához és karbantartásához ROBOGUIDE is an on-line

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja

Virtuális hegesztés. A jövő kiképzési módja Virtuális hegesztés A jövő kiképzési módja Valósághű tanulás a szimulátorral 100%-ban biztonsági kockázat nélkül Erőforrás takarékos A sikeres oktatócsomag ÁLTALÁNOS TUNDNIVALÓK A jövő hegesztési kiképzésének

Részletesebben

Revit alapozó tanfolyam

Revit alapozó tanfolyam Revit alapozó tanfolyam Tematika Tanfolyam hossza: 3 nap 1. nap 1. Felhasználói felület 1.1 A Felhasználói felület elemei 1.2 Beállítási lehetőségek 2. Revit alapok 2.1 BIM alapok 2.2 Mi a különbség a

Részletesebben

KITERJESZTETT GARANCIA

KITERJESZTETT GARANCIA KITERJESZTETT GARANCIA A termék forgalmazója 10 év, a gyártásból eredő anyag és konstrukciós hibákra kiterjedő jótállást vállal a BVF SRHC fűtőkábelekre. A jótállás kizárólag a szakszerűen kitöltött és

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Revit alaptanfolyam szerkezettervezőknek

Revit alaptanfolyam szerkezettervezőknek Revit alaptanfolyam szerkezettervezőknek Tematika Tanfolyam hossza: 3 nap 1. nap 1. Felhasználói felület 1.1 A Felhasználói felület elemei 1.2 Beállítási lehetőségek 2. Revit alapok 2.1 BIM alapok 2.2

Részletesebben

Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások

Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások Gyártási termelési folyamat és a Microsoft Dynamics AX 2012 R2 logisztikai szolgáltatások Ez a dokumentum gépi fordítással készült, emberi beavatkozás nélkül. A szöveget adott állapotában bocsátjuk rendelkezésre,

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

DWG fájlok megosztása, megtekintése és szerkesztése bárkivel, bárhol, bármikor

DWG fájlok megosztása, megtekintése és szerkesztése bárkivel, bárhol, bármikor DWG fájlok megosztása, megtekintése és szerkesztése bárkivel, bárhol, bármikor KÖLTSÉGHATÉKONY FELHŐALAPÚ MOBIL MEGOLDÁSOK A TERVEZŐ ALKALMAZÁSOKBAN Cservenák Róbert Autodesk Cloud AutoCAD WS Ingyenes

Részletesebben

EGYSZERŰSÉG ÉS ÁTTEKINTHETŐSÉG AZ ÜZLETI ANALITIKÁBAN CRS PORTÁL AVENSOFT KFT. 1072 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 42. WWW.CRSPORTAL.HU WWW.AVENSOFT.

EGYSZERŰSÉG ÉS ÁTTEKINTHETŐSÉG AZ ÜZLETI ANALITIKÁBAN CRS PORTÁL AVENSOFT KFT. 1072 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 42. WWW.CRSPORTAL.HU WWW.AVENSOFT. CRS PORTÁL AVENSOFT KFT. 1072 BUDAPEST, RÁKÓCZI ÚT 42. WWW.CRSPORTAL.HU WWW.AVENSOFT.HU EGYSZERŰ KEZELHETŐSÉG ÁTTEKINTHETŐ LOGIKA A CRS Portál egy olyan, web alapú üzleti intelligencia (BI) megoldás, amely

Részletesebben

Design and dra ing. Classic. Főbb funkciók. Founda on. 2D Dra ing. Premium

Design and dra ing. Classic. Főbb funkciók. Founda on. 2D Dra ing. Premium Solid Edge A Solid Edge egy olyan 2D/3D CAD rendszer, mely a szinkronmodellezési technológia révén gyorsabb tervezést és revíziókezelést tesz lehetővé, valamint az importált adatok könnyebb kezelhetőségével

Részletesebben

Innocity Kft. terméktervezés, szerszámtervezés öntészeti szimuláció készítés + 3 6 / 7 0 / 4 2 1 8-407. w w w. i n n o c i t y.

Innocity Kft. terméktervezés, szerszámtervezés öntészeti szimuláció készítés + 3 6 / 7 0 / 4 2 1 8-407. w w w. i n n o c i t y. terméktervezés, szerszámtervezés öntészeti szimuláció készítés I n n o c i t y K u t a t á s i é s I n n o v á c i ó s T a n á c s a d ó K f t 2 6 0 0 V á c, P e t ő f i S á n d o r u. 5 5 / A + 3 6 /

Részletesebben

GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer

GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszer Könnyű kezelhetőség, átláthatóság jellemzi a GoodBill számlázó és kintlévőség menedzselő rendszert. Nem igényel különös képzettséget a számla elkészítéséhez.

Részletesebben

RADPLAN. A Mentum Planet, Mentum Ellipse az InfoVista bejegyzett védjegye, minden jog fenntartva!

RADPLAN. A Mentum Planet, Mentum Ellipse az InfoVista bejegyzett védjegye, minden jog fenntartva! RADPLAN A távközlési hálózatok teljesebb dokumentálása érdekében létrehoztuk a RadPlan rendszert, amely az optikai hálózatok elektronikus dokumentálásán kívül alkalmas még a rádiófrekvenciás hálózatok

Részletesebben

KITERJESZTETT GARANCIA

KITERJESZTETT GARANCIA KITERJESZTETT GARANCIA A termék forgalmazója 10 év, a gyártásból eredő anyag és konstrukciós hibákra kiterjedő jótállást vállal a BVF SRHC 7/45 HWTM fűtőkábelekre. A jótállás kizárólag a szakszerűen kitöltött

Részletesebben

Mathcad. 2009. Június 25. Ott István. www.snt.hu/cad. S&T UNITIS Magyarország Kft.

Mathcad. 2009. Június 25. Ott István. www.snt.hu/cad. S&T UNITIS Magyarország Kft. Mathcad 2009. Június 25. Ott István www.snt.hu/cad Matematika a gépészet nyelve Mit? Miért? 10 x 2 dx = 333 1 π cos ( x) + sin( x) dx = 2 0 i 3 1 4 i4 i 1 2 i3 + 1 4 i2 d ds ( 3s) 2 + s 2 18 s + 1 2 Pro/ENGINEER

Részletesebben

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió

Kézikönyv. SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Kézikönyv SOFiSTiK SOFiCAD-B (Vasalásszerkesztő modul) 16.5 és 17.1 verzió Copyright 2006 MonArch Kft., SOFiSTiK AG Minden jog fenntartva Ez a kézikönyv és a hozzá tartozó szoftver a MonArch Kft. által

Részletesebben

Az ÚJ Leica DISTO X-range

Az ÚJ Leica DISTO X-range Az ÚJ Leica DISTO X-range 2 Leica DISTO X3 és X4 Robusztus kialakítás a nehéz körülményekre Víz és por ellen védett ház IP 65 szabvány 2m ütésálló Tömör gumi ház Mit jelent ez a felhasználónak? Strapabíró

Részletesebben

E-Kataszteri rendszer ismertető

E-Kataszteri rendszer ismertető E-Kataszteri rendszer ismertető Az E-Szoftverfejlesztő Kft. által fejlesztett KATAwin kataszteri és eszköznyilvántartó rendszert 2,700 db önkormányzat alkalmazza évek óta. Teljeskörű Certop minősítéssel

Részletesebben

Technikai információk fejlesztőknek

Technikai információk fejlesztőknek Technikai információk fejlesztőknek Különbségek a Java-s nyomtatványkitöltő program és az Abev2006 között 1. A mezőkód kijelzés bekapcsolása a Szerviz/Beállítások ablakban érhető el. 2. Az xml állományok

Részletesebben

A dinamikus geometriai rendszerek használatának egy lehetséges területe

A dinamikus geometriai rendszerek használatának egy lehetséges területe Fejezetek a matematika tanításából A dinamikus geometriai rendszerek használatának egy lehetséges területe Készítette: Harsányi Sándor V. matematika-informatika szakos hallgató Porcsalma, 2004. december

Részletesebben

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével A szalag kezelése Az új Fájl File menü A Gyorselérési eszköztár Az új nézetvezérlő elemek Összefoglalás Tudnivalók a Windows XP-t használó olvasók számára

Részletesebben

CAMLAND Beruházás-megfigyelő

CAMLAND Beruházás-megfigyelő 2016 CAMLAND Beruházás-megfigyelő Felhasználói útmutató Készítette: GeoVision Hungária Kft. Tartalomjegyzék Bevezető... 2 Bejelentkezés... 2 Vezérlőpult... 3 Kamera adatlap... 4 Nézetek kezelése... 6 Felhasználók...

Részletesebben

Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben

Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben Csatlakozás a végeselem modulhoz SolidWorks-ben Meglévő alkatrész vagy összeállítás modellt ellenőrizhetünk különböző terhelési esetekben a CAD rendszer végeselem moduljával ( SolidWorks Simulation ).

Részletesebben

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül!

Office 2007 teszt. Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! Office 2007 teszt Question 1 Válassza ki, milyen típusú SmartArt objektumok NEM készíthetők az alábbiak közül! a. Hierarchia b. Kapcsolatok c. Mátrix d. Folyamatok e. Gantt-chart Question 2 Az Access 2007-ben

Részletesebben

SOLIDWORKS PREMIUM KÉSZÍTSEN NAGYSZERŰ TERVEKET A SOLIDWORKS 2016-TAL

SOLIDWORKS PREMIUM KÉSZÍTSEN NAGYSZERŰ TERVEKET A SOLIDWORKS 2016-TAL SOLIDWORKS PREMIUM KÉSZÍTSEN NAGYSZERŰ TERVEKET A SOLIDWORKS 2016-TAL 3D-S TERVEZÉSI MEGOLDÁSOK A SOLIDWORKS Premium tökéletesen integrálja a hatékony tervezőeszközöket beleértve az iparág vezető alkatrész-

Részletesebben

KAPCSOLÁSI RAJZ KIDOLGOZÁSA

KAPCSOLÁSI RAJZ KIDOLGOZÁSA KAPCSOLÁSI RAJZ KIDOLGOZÁSA Az elektronikai tervezések jelentős részénél a kiindulási alap a kapcsolási rajz. Ezen összegezzük, hogy milyen funkciókat szeretnénk megvalósítani, milyen áramkörökkel. A kapcsolási

Részletesebben

Acél és vázszerkezetek integrált tervezése és analízise Pro ENGINEER Expert Framework + Pro/MECHANICA

Acél és vázszerkezetek integrált tervezése és analízise Pro ENGINEER Expert Framework + Pro/MECHANICA Acél és vázszerkezetek integrált tervezése és analízise Pro ENGINEER Expert Framework + Pro/MECHANICA 2009. június 25. Ott István www.snt.hu/cad Mi az Expert Framework Extension (EFX)? A nagy összeállítások

Részletesebben

Szerelési kézikönyv. Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EK2CB07CAV3. Szerelési kézikönyv

Szerelési kézikönyv. Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EK2CB07CAV3. Szerelési kézikönyv Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza EKCB07CAV Daikin Altherma alacsony hőmérsékletű monoblokk opcionális doboza Magyar Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék A dokumentum bemutatása.

Részletesebben

Általános nyomtató meghajtó útmutató

Általános nyomtató meghajtó útmutató Általános nyomtató meghajtó útmutató Brother Universal Printer Driver (BR-Script3) Brother Mono Universal Printer Driver (PCL) Brother Universal Printer Driver (Inkjet) B verzió HUN 1 Áttekintés 1 A Brother

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben

SZOFTVER AJÁNLATOK. A) Építőmérnöki szoftverek. B) AutoCAD programok védelme. C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer. Érvényes 2014.

SZOFTVER AJÁNLATOK. A) Építőmérnöki szoftverek. B) AutoCAD programok védelme. C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer. Érvényes 2014. SZOFTVER AJÁNLATOK A) Építőmérnöki szoftverek B) AutoCAD programok védelme C) MÉRNÖK SZÓTÁR rendszer Érvényes 2014.december 31-ig További információk: engsoft.atw.hu A szoftvereinket több mint 20 éve több

Részletesebben

TERVEZŐRENDSZER ÉS OKTATÓPROGRAM FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

TERVEZŐRENDSZER ÉS OKTATÓPROGRAM FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Design Suite ELEKTRONIKAI TERVEZŐRENDSZER ÉS OKTATÓPROGRAM FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV DesignSoft www.designsoft.hu i-1 SZERZŐI JOGOK Copyright 1990-2008 DesignSoft Kft. Minden jog fenntartva. A eredeti telepítőlemezén

Részletesebben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben

Prezentáció. Kategória Tudásterület Hivatkozás Tudáselem 1. Az alkalmazás használata 1.1 Első lépések a prezentációkészítésben Prezentáció Syllabus 6.0 A syllabus célja Az alábbiakban ismertetjük a Prezentáció modul követelményeit, amely a modulvizsga alapját is képezi. 2019 ECDL Alapítvány A syllabus az ECDL Alapítvány tulajdonát

Részletesebben

Vladimir Zworykin díj az innovációért. Aranyérem "A legjobb innovatív termék" a MIPS-2011 nemzetközi kiállításon

Vladimir Zworykin díj az innovációért. Aranyérem A legjobb innovatív termék a MIPS-2011 nemzetközi kiállításon A 2008-ban az Orosz Föderációban alapította Artem Razumkov Az Eocortex nyílt platformú Videó Menedzsment Szoftver (VMS) globális szolgáltatója, a videóanalitika erős intelligenciájával. Jelenleg több mint

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

Autodesk Inventor LT 1, 2, 3D.

Autodesk Inventor LT 1, 2, 3D. Autodesk Inventor LT 1, 2, 3D. Alkatrésztervek modellezése 3D-ben Az Autodesk Inventor LT szoftver parametrikus 3D testmodellezésével az alkatrészterveket 3D-ben modellezheti az egyszerű 2D rajzok helyett.

Részletesebben

Stacionárius csőhálózat számítási feladat augusztus 25.

Stacionárius csőhálózat számítási feladat augusztus 25. Áramlástechnikai rendszerek (BMEGEVGAG13) Stacionárius csőhálózat számítási feladat 2016. augusztus 25. 1 A hálózatszámítási feladat lépései: 1. A hálózat geometriájának és topológiájának definiálása a

Részletesebben

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter

CD-ROM (Szoftver, Használati útmutató, garancia) 5V DC, 2.5A Áram-adapter Ez a terméket bármely ma használatos web böngészővel (pl. Internet Explorer 6 or Netscape Navigator 7.0) beállítható. Kezdő lépések DP-G321 AirPlus G 802.11g/2.4GHz Vezeték nélküli Multi-Port Nyomtató

Részletesebben

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2007 Fóliák, tulajdonságok

Dr. Pétery Kristóf: AutoCAD LT 2007 Fóliák, tulajdonságok 2 Minden jog fenntartva, beleértve bárminemű sokszorosítás, másolás és közlés jogát is. Kiadja a Mercator Stúdió Felelős kiadó a Mercator Stúdió vezetője Lektor: Gál Veronika Szerkesztő: Pétery István

Részletesebben

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu

Molnár Mátyás. Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat. Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu Molnár Mátyás Bevezetés a PowerPoint 2013 használatába magyar nyelvű programváltozat Csak a lényeg érthetően! www.csakalenyeg.hu TÉMÁK HASZNÁLTA A téma meghatározza bemutató színeit, a betűtípusokat, a

Részletesebben

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK

CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK CONSTEEL 8 ÚJDONSÁGOK Verzió 8.0 2013.11.20 www.consteelsoftware.com Tartalomjegyzék 1. Szerkezet modellezés... 2 1.1 Új szelvénykatalógusok... 2 1.2 Diafragma elem... 2 1.3 Merev test... 2 1.4 Rúdelemek

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. AirPrint

Felhasználói kézikönyv. AirPrint Felhasználói kézikönyv AirPrint BEVEZETÉS Mindent megtettünk annak érdekében, hogy e dokumentumban található adatok teljes körűek, pontosak és naprakészek legyenek. A gyártó nem vállal felelősséget a hatáskörén

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek

Prezentáció, Prezentáció elkészítése. Nézetek Microsoft Power Point 2003 program esetén Különböző nézetek közül választhatunk, melyeket többféleképpen érhetünk el: kattinthatunk a Nézet menüre, és onnan választjuk ki a használni kívánt nézetet; a

Részletesebben

A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek

A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek A CAD rendszerek felépítése,szolgáltatások szintje Integrált gépészeti tervező rendszerek Analízis, technológiai modul Programozási lehetőségek II. előadás 2010. április 7. 1/14 A CAD rendszerek felépítése

Részletesebben

NÉGY EGYSZERŰ MÓD, AMELLYEL AZ ALKALMAZOTTAK RUGALMASABBAN DOLGOZHATNAK

NÉGY EGYSZERŰ MÓD, AMELLYEL AZ ALKALMAZOTTAK RUGALMASABBAN DOLGOZHATNAK NÉGY EGYSZERŰ MÓD, AMELLYEL AZ ALKALMAZOTTAK RUGALMASABBAN DOLGOZHATNAK Jusson magasabbra a vállalkozásával Nem számít, hogyan értékeli a vállalkozása jelenlegi teljesítményét, szinte minden vállalati

Részletesebben

2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye.

2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. Letöltés! 1. kiadás 2008 Nokia. Minden jog fenntartva. A Nokia, a Nokia Connecting People és az Nseries a Nokia Corporation védjegye, illetve bejegyzett védjegye. A Nokia tune a Nokia Corporation hangvédjegye.

Részletesebben

A Portfolio Global Trader kereskedési rendszer használati útmutatója

A Portfolio Global Trader kereskedési rendszer használati útmutatója A Portfolio Global Trader kereskedési rendszer használati útmutatója Tartalom A kereskedési felület... 2 1. Testre szabható nézetek... 2 2. Dokumentumok és Panelek... 2 Árfolyamtábla... 4 1. Gyors és közvetlen

Részletesebben

Gépészeti tervezés nagy erőkkel. AutoCAD. Mechanical 2008

Gépészeti tervezés nagy erőkkel. AutoCAD. Mechanical 2008 Gépészeti tervezés nagy erőkkel. AutoCAD Mechanical 2008 Az AutoCAD Mechanical előnyei Ha a mérnökök versenyképesek és sikeresek kívánnak maradni a mai tervezési piacon, minden korábbinál gyorsabban kell

Részletesebben

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (KIV O NAT 2018 JÚNIUS) SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A térinformatikai rendszer kezelőfelülete Autodesk MapGuide Enterprise

Részletesebben

Összeállítás 01 gyakorló feladat

Összeállítás 01 gyakorló feladat Összeállítás 01 gyakorló feladat Összeállítás-modellezés szerelési kényszerek Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelep összeállítás modelljét! A rajzkészítés nem része a feladatnak!

Részletesebben

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei

Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Microsoft Office PowerPoint 2007 fájlműveletei Program megnyitása Indítsuk el valamelyik tanult módszerrel a 2007-es verziót. Figyeljük meg, hogy most más felületet kapunk, mint az eddigi megszokott Office

Részletesebben

Lépcsők és korlátok hozzáadása

Lépcsők és korlátok hozzáadása Lépcsők és korlátok hozzáadása 10 Ebben a leckében lépcső és korlát objektumokat adhat hozzá az alapvető épületelrendezéshez. A következők létrehozását tanulhatja meg: Többemeletes egyenes lépcső. Többemeletes

Részletesebben

Áramlástechnikai rendszerek Stacionárius csőhálózat számítási feladatok szeptember BME Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék

Áramlástechnikai rendszerek Stacionárius csőhálózat számítási feladatok szeptember BME Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék Áramlástechnikai rendszerek Stacionárius csőhálózat számítási feladatok 2013. szeptember BME Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék A hálózatszámítási feladat lépései: 1. A hálózat geometriájának és topológiájának

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben