Köszöntjük programunk nyitórendezvényén!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Köszöntjük programunk nyitórendezvényén!"

Átírás

1 Köszöntjük programunk nyitórendezvényén! Salgótarján, június 29. Körmendy Éva, programvezető

2 Kik vagyunk?

3 Kik vagyunk? ILS Nyelviskola / KATEDRA Salgótarján a 21. tanévét zárta SEAGULL Szakképző Iskola a 17. tanévét zárta

4 KIK VAGYUNK? ILS Nyelviskola J. L. Seagull Alapítvány J. L. Seagull Alapítványi Középiskola J. L. SEAGULL Szakképző Iskola 2006 KATEDRA Nyelviskola Salgótarján

5 Célja: szakképzési, nyelvtanulási lehetőséget biztosítson hátrányos helyzetű fiatalok számára, egy állami feladatokat ellátó, közoktatási intézményben. Alapítva: 1994-ben

6 Kik vagyunk? ILS 21 év, közel nyelvtanuló SEAGULL 17 év, közel tanuló az iskolarendszerű képzésben SEAGULL felnőttképzés 17 év, közel felnőtt tanuló 21 év közel tanuló képzése

7 Iskola munkaerőpiac Mire való az iskola?

8 Merre megyünk? Terveink tévútra visznek, mert nincsen céljuk. Ha az ember nem tudja, melyik kikötőbe indul, mindegy, merről fúj a szél. (Seneca)

9 Az események nem fognak a kedvünkért lelassulni, csakhogy mi is megértsük, hogy mi történik. Nem készül a kedvünkért pillanatfelvétel.

10 Vajon miben különböznek a fejlődő szervezetek, fejlődő városok, térségek az éppen eltűnőben lévőktől?

11 A TUDÁS az országok, a vállalatok és az egyének új hadszíntere.

12 Iskola munkaerőpiac Mit tanítson az iskola?

13 Azt kell tanítani, amire a munkaerőpiacnak szüksége van.

14 Változó oktatási koncepciók Hányan kerüljenek a felsőoktatásba? A jelenlegi 18 évesek 75-80%-a A jövőbeli 18 évesek 35-40%-a

15 Változó oktatási koncepciók Milyen iskolatípusban hányan tanuljanak? Szakiskola - 35% Gimnázium - 25% Szakközépiskola - 40%

16 Változó oktatási koncepciók Mit / kit / meddig finanszírozzon az állam?

17 Kell-e a változás? Jó-e a magyar oktatás? Talál-e a munkaerőpiac képzett munkaerőt? Elégedettek-e az iskola partnerei, a szülők, a fenntartók, a finanszírozó állam? Kell-e és kinek a felnőttképzés? Ki finanszírozza a felnőttképzést: a munkáltató, az állam, az egyén?.

18 Munkaerőpiac foglalkoztathatóság Kompetenciahiányok a leendő munkavállalók körében

19 Kompetenciahiányok A közelmúltban nyilvánosságra hozott adatok: Hazánk tanulói digitális szövegértésüket tekintve elmaradnak az OECD-átlagtól. A digitális szövegértés nem egyszerűen a digitalizált szöveg megértését méri, hanem a digitális világban való eligazodást, a számítógépes szöveghasználatot. Okok: a családi háttér, az internethez való hozzáférés hiánya. (Gloviczki Zoltán, közoktatásért felelős helyettes államtitkár)

20 Mik az akadályok? A munkaerő-piacon és a képzésben is egyik fő akadály: A DIGITÁLIS ANALFABÉTIZMUS

21 Digitális esélyegyenlőség az alkotmányban A kormány bejelentette, hogy 2013-ra Magyarország teljes területén elérhetővé teszi a gyors, szélessávú interneteléréslehetőségét. A kormány nemzeti üggyé emeli az infokommunikációt. A kormányzat megalkotta a Digitális Megújulás Cselekvési Tervet.

22 Az EU-tagállamok átlagához képest alacsony a szélessávú penetráció (19,7 %) és az internethasználat, illetve még régiós viszonylatban is jelentősen alacsonyabb az e-ügyintézés, az online kereskedelem, az e-fizetés és e-számlázás. Az e-közigazgatási szolgáltatásokat közel 1 millióan használják, a magyarorszag.hu oldalnak naponta ezer látogatója van, akik napi 2 millió oldalt néznek meg.

23 Legfontosabb kereslet és kínálat oldali kihívások A digitális készségek alacsony szintje A digitális írástudás olyan mértékben vált kiemelt elvárássá a munkaerőpiacon, hogy hiánya vagy hiányosságai korlátozott foglalkoztathatóságot eredményeznek, ami alapvetően visszaveti az egész ország versenyképességét.

24 Az IKT felhasználói ismeretek szintjének elmaradása az adott munkakör által igényelt ismeretszinttől pénz- és időveszteséggel jár a gazdaság és a közszféra számára is.

25 Az alacsony digitális írástudásra vezethető vissza, hogy az online kormányzati, közigazgatási és egészségügyi szolgáltatások is csak lassan terjednek, ami elodázza a költséghatékony, a milliárdokban mérhető megtakarítást eredményező online szolgáltatások alkalmazását.

26 Az alacsony digitális írástudás szintje megakadályozza az online oktatási, képzési formák tömeges elterjedését, ezáltal meggátolja a tömeges részvételt a felnőttképzési programokban, ami szintén visszahat az alacsony munkaerő-piaci versenyképességre, az alacsony foglalkoztathatóságra.

27 Milyen helyzetképből indult a Támop program? Társadalmi integráció munkaerő-piaci integráció egymástól elválaszthatatlan A munka nemcsak a megélhetés eszköze, hanem a társadalom életében való részvétel egyik fontos eleme is. A személyiségében kiegyensúlyozott, ismeretek és készségek terén megfelelően felkészült, támogató családi és társadalmi környezetben élő személyek nagyobb eséllyel képesek megállni helyüket a munkaerőpiacon.

28 Milyen problémákra keres választ a TÁMOP program? 1. Alacsony foglalkoztatási ráta Magyarországon Munkanélküliségi mutatók a válság következtében tovább romlottak Magas az inaktívak aránya Magas a tartós munkanélküliek aránya Az alacsony iskolai végzettségűek nem jutnak be a munkaerő-piacra

29 Milyen problémákra keres választ a TÁMOP program? 2. A munkaerő-piacra való belépéshez hiányoznak a kulcskompetenciák Az alacsony iskolai végzettségűek az ország leghátrányosabb helyzetű térségeiben élnek, ahol a munkalehetőségek korlátozottak A tartós munkanélküliek, inaktívak kapcsolati hálója esetleges, hiányos

30 Milyen problémákra keres választ a TÁMOP program? 3. A tartós munkanélküliek, inaktívak halmozott hátrányokkal küzdenek, nincs kapcsolatuk segítő intézményekkel A munkanélküli lét sokszor generációkon átnyúló jelenség.

31 Mi lehet a megoldás a program célcsoportja számára? A célcsoport tagjai egyénre szabott, többirányú, összehangolt segítség nélkül nem képesek ebből a helyzetből kilépni. Esetükben az első lépést a foglalkoztatás felé az önálló életvitelre képessé tevő, és a munkaerőpiacra való belépést előkészítő és arra motiváló programok, támogató szolgáltatások jelenthetik. Ezek a programok lehetővé teszik, hogy később sikeresen kapcsolódhassanak a hagyományos képzési/foglalkoztatási programokba, munkaerő-piaci szolgáltatásokba, és ezáltal társadalmi befogadásuk és foglalkoztatási esélyeik javuljanak.

32 TÁMOP C-09/ program célja Az alacsony foglalkoztatási eséllyel bíró inaktív emberek számára olyan, az öngondoskodási képességet és kulcskompetenciákat erősítő programok, tréningek, képzések, támogató szolgáltatások biztosítása, amelyek erősítik társadalmi integrációjuk esélyét, lehetővé teszik, hogy minél előbb álláskeresővé váljanak, a hagyományos képzési/foglalkoztatási programokba sikerrel kapcsolódhassanak be. A hátrányokat okozó problémáikat összefüggésükben, egyénre szabott problémakezelési módszerek alkalmazásával, egymásra épülő, összehangolt szolgáltatási háló kiépítésével kell kezelni.

33 TÁMOP C program forrásai Cél: országosan minimum fő bevonása a projektekbe, közülük minimum fő esetében kerüljön sor az egyéni fejlesztési terv sikeres megvalósítására. A fenti célok megvalósítására forint kerülhet felhasználásra.

34 A Tanulás Esély Nógrádban! program célja A Salgótarján, Bátonyterenye, Pásztó, Szécsény kistérségekben 54 fő álláskereső önálló életvitelre való képességeinek javítása érdekében a munkaerő-piacra való belépést előkészítő, arra motiváló programok megvalósítása egyéni esetkezeléssel, utókövetéssel, valamint 48 fő számára államilag elismert szakma megszerzésére való felkészítéssel.

35 A Tanulás Esély Nógrádban! program megvalósítása A program megvalósítója a J. L. SEAGULL Szakképző Iskola és Felnőttképzési Központ stábja és az egyes programokhoz felkért szakértők. A program megvalósítását szakmai együttműködési hálózat működtetése is segíti. Stratégiai együttműködő szervezet a Nógrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja és annak kirendeltségei, mely már a pályázat benyújtása előtt együttműködési megállapodást kötött a sikeres megvalósítás érdekében.

36 Legyen Ön is partnerünk a program megvalósításában!

DIGITÁLIS MEGÚJULÁS CSELEKVÉSI TERV

DIGITÁLIS MEGÚJULÁS CSELEKVÉSI TERV DIGITÁLIS MEGÚJULÁS CSELEKVÉSI TERV 2010-2014 AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS ÁGAZAT CSELEKVÉSI TERVE A TÁRSADALOM ÉS A GAZDASÁG MEGÚJULÁSÁÉRT TARTALOM ÁLLAMTITKÁRI KÖSZÖNTŐ... 6 1. DIGITÁLIS JÖVŐKÉP ÉS CSELEKVÉSI

Részletesebben

I. Gyermek jól-lét területét érintő feladatok Feladatok összefoglalása: Beavatkozási irányok: I. Gyermek jól-lét

I. Gyermek jól-lét területét érintő feladatok Feladatok összefoglalása: Beavatkozási irányok: I. Gyermek jól-lét I. Gyermek jól-lét I. Gyermek jól-lét területét érintő feladatok Feladatok összefoglalása: Beavatkozási irányok: Programok/intézkedések megnevezése TÁMOP 5.1.1 LHH kistérségek projektjei (LHH eljásárásrendek

Részletesebben

Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző Központ. Miskolc. Üzleti terv, gazdasági kapcsolatok stratégiája

Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző Központ. Miskolc. Üzleti terv, gazdasági kapcsolatok stratégiája Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző Központ Miskolc Üzleti terv, gazdasági kapcsolatok stratégiája Érvényes: 2011. július 01-től Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző Központ Miskolc Gazdasági

Részletesebben

Magyarország Ifjúsági Garancia Akcióterve

Magyarország Ifjúsági Garancia Akcióterve Magyarország Ifjúsági Garancia Akcióterve Az ifjúsági munkanélküliség Európa egyik legégetőbb, legsúlyosabb problémája. A kihívás komolyságát és mélyreható voltát felismerve, az Európai Tanács ajánlása

Részletesebben

1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához.

1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ. a Társadalmi Megújulás Operatív Program. LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához. 1. sz. melléklet SZAKMAI PROGRAM ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program LHH Kistérségek projektjei c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-5.1.1-11/1/A és TÁMOP-5.1.1-11/1/B 1 Tartalom 1. Általános

Részletesebben

Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar

Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kar AZ ORSZÁGOS TRANZITFOGLALKOZTATÁSI EGYESÜLET TÁMOP 5.3.1 PROJEKTJÉNEK MEGVALÓSÍTÁSÁHOZ A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ CÉLCSOPORT TOBORZÁSI-, ÉS KIVÁLASZTÁSI

Részletesebben

HELYZETKÉP - MAGYARORSZÁG

HELYZETKÉP - MAGYARORSZÁG Az egész életen át tartó tanulás fejlesztése az intézmények közötti nemzetközi együttműködéssel TÁMOP-2.2.4.-08/1-2009-0012 HELYZETKÉP - MAGYARORSZÁG 7. A tanulók menedzselése Szemere Bertalan Szakközépiskola,

Részletesebben

Nagy lépés a kistérségnek TÁMOP-5.1.1-11/1/B-2012-0006

Nagy lépés a kistérségnek TÁMOP-5.1.1-11/1/B-2012-0006 Nagy lépés a kistérségnek TÁMOP-5.1.1-11/1/B-2012-0006 Tartalomjegyzék oldal 1. Bevezetés... 2 2. Helyi közösségépítő tevékenységcsoport... 7 3. A tevékenységek részletes bemutatása, következtetések..

Részletesebben

Az EU 2020 Stratégia és a fogyatékos emberek számára hozzáférhető szakiskolai innovációk Magyarországon

Az EU 2020 Stratégia és a fogyatékos emberek számára hozzáférhető szakiskolai innovációk Magyarországon Az EU 2020 Stratégia és a fogyatékos emberek számára hozzáférhető szakiskolai innovációk Magyarországon Bevezetés José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke 2009. évi újraválasztásához kapcsolódóan

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK. Levelező tagozat. Public Relations szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK. Levelező tagozat. Public Relations szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK Levelező tagozat Public Relations szakirány A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK HELYZETE ÉS LEHETŐSÉGEI MA MAGYARORSZÁGON: PARTNERÜNK

Részletesebben

Egyeztetett dokumentum. Készült a ROP-3.2.1.-2004-10-0001/31 számú szerződés keretében

Egyeztetett dokumentum. Készült a ROP-3.2.1.-2004-10-0001/31 számú szerződés keretében NÓGRÁD MEGYE FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA Egyeztetett dokumentum Készült a ROP-3.2.1.-2004-10-0001/31 számú szerződés keretében A Nógrád megye foglalkoztatási stratégiája című dokumentum elkészítésében

Részletesebben

Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására

Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására Stratégiai alternatívák kialakítása az egyes kistérségi, helyi szintű szociális, társadalmi problémák megoldására Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület és Sáránd Község Önkormányzata TÁMOP-5.1.1-11/1/B-2012-0006,

Részletesebben

A Magyar Köztársaság Kormánya SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013-IG

A Magyar Köztársaság Kormánya SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013-IG SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2013-IG Oktatási Minisztérium 1055-Budapest, Szalay u. 10-14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium 1054-Budapest Alkotmány u. 3. Tel.: +36 (1) 473 7000 Fax:

Részletesebben

Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program. Programkiegészítő Dokumentum

Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program. Programkiegészítő Dokumentum Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program Programkiegészítő Dokumentum 2004-2006 Magyar Köztársaság Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Oktatási Minisztérium Egészségügyi Szociális és Családügyi

Részletesebben

STRATÉGIÁK II.1 A 121 2.3 INTÉZKE-

STRATÉGIÁK II.1 A 121 2.3 INTÉZKE- 121 Babos Zsuzsánna Túlélési stratégiák II. 1 A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 2.3 intézkedésének szerkezete és felépítése Magyarország az Európai Unió tagállamaihoz hasonlóan jogosulttá vált

Részletesebben

TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0017

TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0017 AKCIÓTERV az elkészült Gazdasági és Foglalkoztatási Stratégiához Készült A helyi és határon átnyúló foglalkoztatási megállapodások TÁMOP-1.4.4-08/1 pályázati program támogatásával, című, TÁMOP-1.4.4-08/1-2009-0017

Részletesebben

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS IRÁNYAI

AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS IRÁNYAI ZACHÁR LÁSZLÓ AZ EGÉSZ ÉLETEN ÁT TARTÓ TANULÁS IRÁNYAI Az elmúlt tíz évben az emberi erőforrás-fejlesztés a magyar társadalomfejlődés egyik központi problémakörévé vált, különösen a felnőttek oktatása

Részletesebben

ÜZLETI STRATÉGIÁK A BAKONYI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS SZÁMÁRA

ÜZLETI STRATÉGIÁK A BAKONYI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS SZÁMÁRA ÜZLETI STRATÉGIÁK A BAKONYI SZAKKÉPZÉS-SZERVEZÉSI TÁRSULÁS SZÁMÁRA 2010. június 1 Tartalom 1 Bevezetés... 3 2 A FELNŐTTKÉPZÉS... 5 2.1 A felnőttképzés piaca... 5 2.2 A felnőttképzés funkciói... 8 2.3 A

Részletesebben

Kisújszállás Város Önkormányzata

Kisújszállás Város Önkormányzata HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAM Kisújszállás Város Önkormányzata 2013. június Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 A program háttere... 3 A program céljai... 3 Küldetésnyilatkozat... 4 A település bemutatása...

Részletesebben

Mit tehet a polgármester? A munkanélküliség csökkentésének alternatívái

Mit tehet a polgármester? A munkanélküliség csökkentésének alternatívái Mit tehet a polgármester? A munkanélküliség csökkentésének alternatívái Gábor Dezső polgármester, Farkaslyuk Gábor Dezső közoktatási szakértő: tanügy-igazgatás, térségi (kistérségi, megyei, régiós) tervezés

Részletesebben

KIM Konzultációs, Képző- és Életpálya Központ

KIM Konzultációs, Képző- és Életpálya Központ KIM Konzultációs, Képző- és Életpálya Központ Működési tervezet a középfokú oktatásból, képzésből való lemorzsolódás megelőzése, csökkentése és kezelése érdekében Készítette: Győrik Edit Budapest 2008

Részletesebben

Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv Összefoglaló

Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv Összefoglaló Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv Összefoglaló A Nemzeti foglalkoztatási akcióterv (a továbbiakban: Akcióterv) a Kormány foglalkoztatáspolitikai céljait és intézkedéseit foglalja össze az Európai foglalkoztatási

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP 2014-2020

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP 2014-2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP 2014-2020 Célrendszer prioritástengelyek rövid előzetes intézkedés tartalom előzetes forrásallokáció GINOP 2.0 KÜLSŐ TÁJÉKOZTATÁSRA! ELŐZETES TÁRSADALMASÍTÁSRA!

Részletesebben

EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA EGER MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Eger Megyei Jogú Város Közgyűlése 362/ 2013 (VI.27.) határozatával elfogadva TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 2 1. Jogszabályi háttér bemutatása...

Részletesebben

I. Termelőiskola célcsoportja

I. Termelőiskola célcsoportja I. Termelőiskola célcsoportja 1. Termelőiskola mint a hátrányos helyzetűek második esélyt adó intézménye: A termelőiskola egy új oktatási modellt képvisel, amely integrálja a személyiségfejlesztést és

Részletesebben

A felnőttképzés lehetőségei a végzettséghez juttatásban. Kádárné dr. Balla Anita osztályvezető Türr István Képző és Kutató Intézet

A felnőttképzés lehetőségei a végzettséghez juttatásban. Kádárné dr. Balla Anita osztályvezető Türr István Képző és Kutató Intézet A felnőttképzés lehetőségei a végzettséghez juttatásban Kádárné dr. Balla Anita osztályvezető Türr István Képző és Kutató Intézet A felnőttképzés fogalma A felnőttképzés fogalma komplex. a hazánkban élő

Részletesebben

JELENTÉS. a felnőttképzés feltételrendszerének, eredményességének, a gazdaság munkaerőigénye kielégítésében betöltött szerepének ellenőrzéséről

JELENTÉS. a felnőttképzés feltételrendszerének, eredményességének, a gazdaság munkaerőigénye kielégítésében betöltött szerepének ellenőrzéséről JELENTÉS a felnőttképzés feltételrendszerének, eredményességének, a gazdaság munkaerőigénye kielégítésében betöltött szerepének ellenőrzéséről 1035 2010. december 3. Önkormányzati és Területi Ellenőrzési

Részletesebben

Észak-Alföldi Regionális Rehabilitációs Kerekasztal Találkozó

Észak-Alföldi Regionális Rehabilitációs Kerekasztal Találkozó Észak-Alföldi Regionális Rehabilitációs Kerekasztal Találkozó A Lépéselőny Egyesület Munkarehabilitáció, esélyegyenlőség, fogyatékosügy címen május 28-án kerekasztal találkozót szervezett a Visszatérés

Részletesebben

Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală

Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală HURO/0901/165/2.3.1 Maradj az iskolában/ramai la scoala www.huro-cbc.eu www.hungary-romania-cbc.eu Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală Módszertani kézikönyv 1 Maradj az iskolában /Rămâi la şcoală Módszertani

Részletesebben

Az ifju sa gi munkane lku lise g cso kkente se t ce lzo NSRK-fejleszte sek ta rsadalmi-gazdasa gi ha ttere nek felta ra sa - 2.

Az ifju sa gi munkane lku lise g cso kkente se t ce lzo NSRK-fejleszte sek ta rsadalmi-gazdasa gi ha ttere nek felta ra sa - 2. Az ifju sa gi munkane lku lise g cso kkente se t ce lzo NSRK-fejleszte sek ta rsadalmi-gazdasa gi ha ttere nek felta ra sa - 2. kötet mellékletek Értékelési zárójelentés végleges változat 2013. január

Részletesebben