A vadmacska (Felis silvestris) populációt veszélyeztető tényezők és a védelem lehetőségei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A vadmacska (Felis silvestris) populációt veszélyeztető tényezők és a védelem lehetőségei"

Átírás

1 A vadmacska (Felis silvestris) populációt veszélyeztető tényezők és a védelem lehetőségei Dr. Biró Zsolt Dr. Szemethy László Szent István Egyetem, Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék Fotó: IUCN Cat Specialist Group honlap

2 Bevezetés A vadmacska Európa egyik legkevésbé ismert és legveszélyeztetettebb ragadozója (Berni Konvenció, FFH Direktíva). A legfőbb problémák: 1. az élőhelyvesztés és -feldarabolódás (természetes erdők irtása, monokultúrás telepítések), ehhez kapcsolódóan a populációk feldarabolódása is 2. a házimacskával történő hibridizáció 3. az illegális vadászat 4. a megnövekedett közlekedés okozta elhullások 5. a házimacskák által közvetített betegségek.

3 agyarországon a vadmacska 1974 óta védett, a Vörös önyvben az aktuálisan veszélyeztetett taxonok közé sorolják onban csak 1987-ben kezdődtek kutatások a taxon elyzetével kapcsolatban a Szent István Egyetem Vadbiológia Vadgazdálkodási Tanszékének elődjén, a Vadbiológiai ktató és Kutató Állomáson Szemethy László irányításával. ajd ugyanez a kutatócsoport kezdett el foglalkozni a admacska és a házimacska terület- és időhasználatával és a ét taxon introgresszív hibridizációjával 1989-ben. A vadmacska esetében az országos változásokat Heltai iklós doktori disszertációjában ismerteti, ami szintén lhívja a figyelmet a vadmacska rosszabbodó helyzetére és a utatások és a védelem hiányosságaira.

4

5

6

7

8

9 Módszerek Vizsgáltuk a vadmacskák és a házimacskák területhasználatát, a mozgáskörzeteik közti átfedés mértékét, valamint az élőhely- preferenciájukat. Megbecsültük, hogy a házimacskák hatása milyen messzire érvényesülhet a lakott területektől és ennek ismeretében mennyi tiszta vadmacska terület marad Magyarországon.

10 Vizsgáltuk a vadmacskák és a házimacskák közti hibridizálódás mértékét. Felmértük a vadmacskák és a házimacskák táplálék-összetételét és a közöttük lévő átfedés mértékét.

11

12

13

14 2. Élőhely-preferencia 1 0,8 0,6 Ivlev index 0,4 0,2 0-0,2-0,4-0,6-0,8-1 fenyő rét bozót mg lakott kert nádas irtás tölgy akác éger Élőhely típus vadmacska házimacska p<0.05 valószínűségi szinten szignifikáns eredményt jelöl.

15 1 0,8 0,6 0,4 Ivlev index 0,2 0-0,2-0,4-0,6-0,8-1 Szegély Belső részek vadmacska házimacska p<0.05 valószínűségi szinten szignifikáns eredményt jelöl.

16 . Potenciálisan tiszta vadmacska-élőhelyek A házimacskák hatóköre alapján az Északi-, és a unántúli-középhegység belső, háborítatlanabb erdőségei, első-somogy területének és a Dráva árterének erdei, alamint a Tisza és a Körösök ártéri erdei.

17 4. Hibridizáció A házimacskák és a hibridek morfológiai és genetikai besorolása nagyfokú egyezést mutatott (közel 100 %), míg a vadmacskák esetében ez csak 43 % volt. A tévesztés abból eredt, hogy több genetikailag tiszta vadmacskát morfológia alapján hibridként azonosítottunk.

18 . Táplálkozás-ökológia. Táplálék-összetétel, niche-szélesség, niche-átfedés Relatív gyakoriság (%) kisemlős nyúlféle madár háziállat házi koszt növény Zsákmány csoport vadmacska hibrid házimacska

19

20 iche-átfedés Renkonen-index (%) vadmacska-hibrid vadmacska-házimacska házimacska-hibrid Taxon párok

21 A zsákmányfajok jellemzői A vadmacskák nagyobb tömegű préda fajokat fogyasztottak. A vadmacskák gyakrabban fogyasztottak madarakat, mint a házimacskák. A vadmacskák NEM fogyasztanak emberhez/településhez kapcsolódó préda fajokat.

22 Következtetések A vadmacskák általában nagyobb területet használnak, mint a házimacskák, de vannak kivételek. Az elvadult házimacskák ugyanakkora és ugyanolyan területeket használhatnak, mint a vadmacskák. Ezek az állatok akár a vadmacskák mozgáskörzetei közé is betelepedhetnek. A nőstények jobban ragaszkodnak a területükhöz, mint a hímek. Ezek közül kerülnek ki az ún. nomádok is. Bár a nőstények is hajlandóak ak kóborolni időnként. A kandúrok a párzási időszakban kóborolnak el a területükről és ilyenkor a vadmacska hímek a házimacska nőstények területeit is meglátogathatják (szaporodás?). A vadmacskák a sűrű, fedett erdőket, bozótosokat kedvelik, amelyek ek közelében nyílt rétek találhatók,, ahol vadászhatnak. Ezeknek a eltérő élőhelyeknek a határzónájában gyakrabban fordulnak elő, mint a belső b részeken. A lakott területeket elkerülik. A házimacskák szintén előnyben részesítik a vadászatra alkalmas nyílt területeket, a nagy táplálékbőségű helyeket és a lakott területeket. Az elvadult házimacskák ugyanazokat az élőhelyeket preferálják, mint t a vadmacskák.

23 A kóbor házimacskák távolsági hatása alapján kevés olyan terület maradt Magyarországon, ahol tiszta genetikai állományú vadmacska-populáció fennmaradhat. Az elvadult egyedek ezt az arányt még tovább rontják. A genetikai vizsgálatok igazolták, hogy Magyarországon a vadmacska és a házimacska hibridizálódik és ez veszélyezteti a tiszta vadmacska acska genetikai állomány fennmaradását. A vadmacskák és a hibridek jobban hasonlítanak egymásra táplálkozásuk alapján, mint a házimacskákra. Ugyanakkor erős niche- átfedés van a három csoport között, ami szűkös források esetén versengéshe she vezethet, ami a ritkábban előforduló vadmacska számára kedvezőtlen. en. A házimacskák inkább opportunisták a táplálkozásukat tekintve, míg m a vadmacskák inkább specialisták, ami újfent a házimacskák előnyét jelenti egy esetleges versengés helyzetben.

24 Javaslatok Vadmacska-rezerv rezervátumok kialakítása azokon a potenciálisan tiszta élőhelyeken, ahol a házimacskh zimacskák k forrásak saként szolgáló emberi települések messze vannak (2 km távolst volsággal számolva), illetve nem jelentettek még m hibrideket. Tovább bbá ezeken belül l is olyan részek r kiemelése, amelyek megfelelnek a vadmacskák élőhely iránti igényeinek (zavartalan sűrűségek, s kis nyílt mezőkkel). Stahl és Artois (1994) szerint egy ilyen terület nem lehet kisebb, mint 100 km 2. Ezeken a rezervátumokon intenzív élvefogó csapdázást st kell folytatni, hogy kifogjuk a házimacskh zimacskákat, kat, illetve megakadályozzuk a behatolásukat a területre Tovább bbá az így megfogott vadmacskák k esetében vérmintv rmintán n alapuló genetikai vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy az egyed valóban tiszta genommal rendelkezik-e. e. Az állatokat fülkrotáliával megjelölve lve nyomon követhetk vethető tovább sorsuk (túlélésbecsl( sbecslés). Néhány megfogott vadmacska példp ldánnyal zárttz rttéri ri szaporítást st lehet végezni v a későbbi populáci ció-pótlások érdekében (Nowell( és Jackson 1996, ld. Szegedi vadaspark). MásrM srészt szt spermabankot is létre l lehet hozni a tiszta genetikai állománnyal rendelkező egyedek révén, r amit a későbbiekben k szintén n fel lehet használni szaporításra. sra.

25 Az intenzív v csapdázás s során n megfogott házimacskh zimacskákat kat véglegesen v ki kell vonni a területr letről. l. A környezk rnyező településeken (3-5 5 km-es körzetben) k korlátozni kell a lakóházank zankénti nti macskák k számát, illetve sterilizálni lni kell az ott lévől macskákat. kat. A sterilizálást esetleg jobban elfogadják k az emberek, mint a macskák eltávol volítását t (Ash( és Adams 2003). Ugyanakkor figyelembe kell vennünk, nk, hogy ennek kis hatékonys konysága lehet (Castillo( és Clarke 2003), és s nem gátolja g meg a házimacskák k területfoglal letfoglalását t a természetes területeken, a táplt plálkozási versengést st és s a betegségek gek terjesztését. t. Ezért létfontossl tfontosságú a magyarországi gi vadmacska-popul populáció fennmaradása szempontjából l a rezervátumok szigorú védelme a behatoló házimacskáktól. Természetesen ezek mellett fontos a Stahl és Artois (1994) által javasolt természetszer szetszerű erdőgazd gazdálkodás s fejlesztése se és s az emberi zavarás s (pl. erdőfelt feltárások) csökkent kkentése. Legalább a rezervátumok, védett v területek környékén n az úthálózat olyan módon m való kialakítása, vagy átalakítása szüks kséges, ami megvédi az állatokat az egyre növekvn vekvő forgalomtól l (az utak kerülj ljék k el ezeket a helyeket, vagy alakítsanak ki sok biohidat a területen áthaladó utak felett).

26

Ragadozógazdálkodási stratégia Különös tekintettel a veszélyeztetett, védett préda fajok állományainak védelmére

Ragadozógazdálkodási stratégia Különös tekintettel a veszélyeztetett, védett préda fajok állományainak védelmére Ragadozógazdálkodási stratégia Különös tekintettel a veszélyeztetett, védett préda fajok állományainak védelmére Heltai Miklós és Szemethy László Szent István Egyetem, Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék

Részletesebben

RAGADOZÓ EMLŐSÖK ÉS TÁPLÁLKOZÁS-ÖKOLÓGIÁJUK

RAGADOZÓ EMLŐSÖK ÉS TÁPLÁLKOZÁS-ÖKOLÓGIÁJUK KAPOSVÁRI EGYETEM ÁLLATTUDOMÁNYI KAR Kisállattenyésztési Tanszék Ökológiai Munkacsoport RAGADOZÓ EMLŐSÖK ÉS TÁPLÁLKOZÁS-ÖKOLÓGIÁJUK Oktatási segédanyag Összeállította: Dr. Lanszki József Lektorálta: Dr.

Részletesebben

Kiadó: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal, 2004

Kiadó: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal, 2004 Kiadó: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal, 2004 Összeállította: Szemethy László, Firmánszky Gábor, dr. Heltai Miklós, Szabó Ádám és Márkus Márta Témafelelős a KvVM-nél:

Részletesebben

5. Fajok táplálkozási sajátosságai

5. Fajok táplálkozási sajátosságai 79 5. Fajok táplálkozási sajátosságai 5.1. Vörös róka a) Táplálékmintázat mezőgazdasági művelés alatt álló területeken Fonó körzete Általános táplálék-összetétel A Fonó körzetében vizsgált vörös róka számára

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI ÁLLATFAJ- VISSZATELEPÍTÉSEK ELEMZÉSE AZ IUCN ÚTMUTATÓ ALAPJÁN

A MAGYARORSZÁGI ÁLLATFAJ- VISSZATELEPÍTÉSEK ELEMZÉSE AZ IUCN ÚTMUTATÓ ALAPJÁN SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR K Ö RN Y E Z E T - É S T Á J G A Z D Á L K O D Á S I I NT É Z E T TERMÉSZETVÉDELMI ÉS TÁJÖKOLÓGIAI TANSZÉK A MAGYARORSZÁGI ÁLLATFAJ- VISSZATELEPÍTÉSEK

Részletesebben

MIT ESZIK A SAKÁL? Misztikus ködben

MIT ESZIK A SAKÁL? Misztikus ködben MIT ESZIK A SAKÁL? Dr. Lanszki József, Kaposvári Egyetem Ökológiai Munkacsoport Szűcs Eleonóra, Szent István Egyetem Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék Heltai Miklós, Szent István Egyetem Vadbiológiai

Részletesebben

MEGÁLLAPODÁS a természetvédelmi és a vadgazdálkodási ágazat képviselői között

MEGÁLLAPODÁS a természetvédelmi és a vadgazdálkodási ágazat képviselői között MEGÁLLAPODÁS a természetvédelmi és a vadgazdálkodási ágazat képviselői között a vadászható fajok körét és az apróvadfajok vadászati idényét, valamint egyes trófeák behozatalát illetően amely létrejött:

Részletesebben

A kerecsensólyom (Falco cherrug) élőhely-preferencia vizsgálatának tapasztalatai a Hevesi-sík mintaterületen

A kerecsensólyom (Falco cherrug) élőhely-preferencia vizsgálatának tapasztalatai a Hevesi-sík mintaterületen Természetvédelmi Közlemények 18, pp. 467-479, 2012 A kerecsensólyom (Falco cherrug) élőhely-preferencia vizsgálatának tapasztalatai a Hevesi-sík mintaterületen Szekeres Balázs 1, Belényesi Márta 2, Prommer

Részletesebben

Otthon, édes otthon az aranysakál hazai története az elmúlt évtizedekben

Otthon, édes otthon az aranysakál hazai története az elmúlt évtizedekben A Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézete és a Gödöllői Vadászati Szakkollégium szakmai programja Otthon, édes otthon az aranysakál hazai története az elmúlt évtizedekben KONFERENCIA ÖSSZEFOGLALÓ

Részletesebben

A fészekaljpredáció szegélyhatásának vizsgálata

A fészekaljpredáció szegélyhatásának vizsgálata A fészekaljpredáció szegélyhatásának vizsgálata (Study of edge effect on nest predation) Doktori (PhD) értekezés Batáry Péter Debreceni Egyetem Természettudományi Kar Debrecen, 2004. Ezen értekezést a

Részletesebben

Akadémiai doktori értekezés tézisei. Ragadozóemlős populációk és közösségek ökológiája, különös tekintettel a táplálkozási kapcsolatokra

Akadémiai doktori értekezés tézisei. Ragadozóemlős populációk és közösségek ökológiája, különös tekintettel a táplálkozási kapcsolatokra Akadémiai doktori értekezés tézisei Ragadozóemlős populációk és közösségek ökológiája, különös tekintettel a táplálkozási kapcsolatokra Lanszki József Kaposvár 2013 I. BEVEZETÉS, CÉLKITŰZÉS dc_538_12 2

Részletesebben

MAGYARORSZÁG KÖZÉPFESZÜLTSÉGŰ ELEKTROMOS

MAGYARORSZÁG KÖZÉPFESZÜLTSÉGŰ ELEKTROMOS MAGYARORSZÁG KÖZÉPFESZÜLTSÉGŰ ELEKTROMOS VEZETÉKHÁLÓZATÁNAK MADÁRVÉDELMI SZEMPONTÚ ÉRTÉKELÉSE Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2008, Budapest A jelentés elkészítését a Környezetvédelmi és

Részletesebben

Kárpát-medencei Nyugati földikutya kisfajok

Kárpát-medencei Nyugati földikutya kisfajok T E R M É S Z E T V É D E L E M VM Környezetügyért Felelős Államtitkárság FAJMEGŐRZÉSI TERVEK Kárpát-medencei Nyugati földikutya kisfajok (Nannospalax (superspecies leucodon)) 2013 Kiadó: Vidékfejlesztési

Részletesebben

Mocsári teknős (Emys orbicularis) állományok összehasonlító vizsgálata különböző típusú területeken

Mocsári teknős (Emys orbicularis) állományok összehasonlító vizsgálata különböző típusú területeken Mocsári teknős (Emys orbicularis) állományok összehasonlító vizsgálata különböző típusú területeken Kalmár Zsófia egyetemi hallgató Szent István Egyetem Állattani és Ökológiai Tanszék Témavezetők: Molnár

Részletesebben

Róka, a hasznos dúvad

Róka, a hasznos dúvad Róka, a hasznos dúvad Mészáros Orsolya vadgazda mérnöki szak, I.évfolyam Bevezetés a szakmai feladatok készítéséhez Tartalom Bevezetés és célok ismertetése 3 Módszer és felhasznált anyagok 3 Eredmények

Részletesebben

Házi macska genombankjának kialakítása és gyakorlati jelentõsége a Maine Coon fajta modelljén keresztül

Házi macska genombankjának kialakítása és gyakorlati jelentõsége a Maine Coon fajta modelljén keresztül Házi macska genombankjának kialakítása és gyakorlati jelentõsége a Maine Coon fajta modelljén keresztül Rzepiel Andrea 1,2, Bíró Zsolt 3, Lehotzky Pál 1, Ózsvári László 4, Horvai-Szabó Mária 2, Nagy Zsolt

Részletesebben

INTEGRÁLT FOGOLYGAZDÁLKODÁS. Dr. Faragó Sándor

INTEGRÁLT FOGOLYGAZDÁLKODÁS. Dr. Faragó Sándor INTEGRÁLT FOGOLYGAZDÁLKODÁS Dr. Faragó Sándor A MAGYARORSZÁGI VADÁSZHATÓ VADFAJOK VÉDELMI PROGRAMJAI PROGRAM A FOGOLY (Perdix perdix) VÉDELMÉRE MAGYARORSZÁGON Prof. Dr. Faragó Sándor 1600000 1400000 1200000

Részletesebben

2. Irodalmi áttekintés

2. Irodalmi áttekintés 5 1. Bevezetés A rejtőzködő életmódjuk miatt nehezen kutatható közepes testméretű ragadozó emlősök és a csúcsragadozók természetvédelmi, valamint gazdasági jelentőségére az utóbbi időben egyre nagyobb

Részletesebben

A városi zöldfelületi rendszer minősége

A városi zöldfelületi rendszer minősége Kritérium N 2 Egy adott város környezetének minősége nagyban függ a város zöldfelületeitől. Ezen fejezet kritériumainak vizsgálata segít a zöldfelületek környezetre gyakorolt hatásának értékelésében. A

Részletesebben

Urbanizálódó ragadozó emlősök lakossági megfigyelése és megítélése két Somogy megyei faluban

Urbanizálódó ragadozó emlősök lakossági megfigyelése és megítélése két Somogy megyei faluban Acta Agraria Kaposváriensis (2005) Vol 9 No 1, 51-58 Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kaposvár University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Kaposvár Urbanizálódó ragadozó emlősök lakossági

Részletesebben

Tudományoktól a döntéshozatalig

Tudományoktól a döntéshozatalig IX. Magyar Természetvédelmi Biológiai Konferencia Tudományoktól a döntéshozatalig Helyszín: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Időpont: 2014. november 20-23. Absztrakt-kötet

Részletesebben

OTTHON AZ ERDŐBEN projekt keretei közt. AZ MKNE projektcsapata

OTTHON AZ ERDŐBEN projekt keretei közt. AZ MKNE projektcsapata A biodiverzitás és oktatása az OTTHON AZ ERDŐBEN projekt keretei közt AZ MKNE projektcsapata 1 Összeállította: Kecskés Ferenc Lektorálta: Halácsy Ágnes, Tóthné Tímár-Geng Csilla Magyar Környezeti Nevelési

Részletesebben

A CSANÁDI-PUSZTÁK EMLŐSFAUNÁJA Kókai Károly¹, Kotymán László² & Mészáros Csaba¹

A CSANÁDI-PUSZTÁK EMLŐSFAUNÁJA Kókai Károly¹, Kotymán László² & Mészáros Csaba¹ A CSANÁDI-PUSZTÁK EMLŐSFAUNÁJA Kókai Károly¹, Kotymán László² & Mészáros Csaba¹ ¹ Magyarmadártani és Természetvédelmi Egyesület ² Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Bevezetés A Csanádi-puszták Békés

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. A különböző tojástípusok, mesterséges fészkek és a zavarás szerepe fészekaljpredációs vizsgálatok során.

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM. A különböző tojástípusok, mesterséges fészkek és a zavarás szerepe fészekaljpredációs vizsgálatok során. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Biológiai Doktori Iskola Ökológia Doktori Program A különböző tojástípusok, mesterséges fészkek és a zavarás szerepe fészekaljpredációs vizsgálatok során PhD értekezés tézisei Kurucz

Részletesebben

A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 1. melléklete: A biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája

A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 1. melléklete: A biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája A 2009-2014 közötti időszakra szóló Nemzeti Környezetvédelmi Program 1. melléklete: A biológiai sokféleség megőrzésének stratégiája Bevezetés... 2 A biológiai sokféleségről szóló nemzetközi egyezmény haza

Részletesebben

Kiadó: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal, 2004

Kiadó: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal, 2004 Kiadó: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Természetvédelmi Hivatal, 2004 Írta és szerkesztette: prof. Faragó Sándor Munkatársak: Bodnár Mihály, Borbáth Péter, Boros Emil, Fatér Imre, Kapocsi István,

Részletesebben

Crisicum 8: 179 190. (2014)

Crisicum 8: 179 190. (2014) Crisicum 8: 179 190. (2014) A Tisza-Maros szög nyugati felének emlősfaunája. Emlősadatok Újszeged, Szőreg, Deszk, Kübekháza, Újszentiván és Tiszasziget települések közigazgatási területeiről Kókai Károly

Részletesebben

Vadászati állattan és etológia, emlősök ÁLLATTAN. A., Párosujjú patások. A/1., Disznófélék. I. Vaddisznó (Sus scrofa)

Vadászati állattan és etológia, emlősök ÁLLATTAN. A., Párosujjú patások. A/1., Disznófélék. I. Vaddisznó (Sus scrofa) 1. Elterjedés és állományhelyzet ÁLLATTAN A., Párosujjú patások A/1., Disznófélék I. Vaddisznó (Sus scrofa) Egész Eurázsiában és Afrika északi részén megtalálható a faj. Európában az Alpokból, Skandináviából

Részletesebben

Az Emlős nagyragadozók hosszú távú védelmének megalapozása Magyarországon c. LIFE Nature program monitoringgal kapcsolatos részei

Az Emlős nagyragadozók hosszú távú védelmének megalapozása Magyarországon c. LIFE Nature program monitoringgal kapcsolatos részei Az Emlős nagyragadozók hosszú távú védelmének megalapozása Magyarországon c. LIFE Nature program monitoringgal kapcsolatos részei Nagyragadozó-adatbázis kiépítése A visszatelepülés folyamatának pontos

Részletesebben