Napközbeni gyermekellátás reformja 2017.évtől BÖLCSŐDÉKKÉ ALAKULÓ CSALÁDI NAPKÖZIK LEHETŐSÉGEI

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Napközbeni gyermekellátás reformja 2017.évtől BÖLCSŐDÉKKÉ ALAKULÓ CSALÁDI NAPKÖZIK LEHETŐSÉGEI"

Átírás

1 Napközbeni gyermekellátás reformja 2017.évtől BÖLCSŐDÉKKÉ ALAKULÓ CSALÁDI NAPKÖZIK LEHETŐSÉGEI SZAKMAI KONFERENCIA

2 Változó jogszabályok évi XXXI. tv. (Gyvt.) 15/1998 NM rendelet (Szmr.) 369/2013. korm.rend. (Sznyr.) 257/2000. korm.rend. Ágazati pótlék módosulása

3 Kötelező önkormányzati feladat Feladatellátók: települési önkormányzatok, önkormányzati társulások, nem állami fenntartók Feladat ellátása közvetlenül vagy ellátási szerződés, társulás keretében Finanszírozás önkormányzatok soron kívüli befogadása, nem államiak a gyvt a szerint Várható a kapacitás felmérése és az igényekhez igazodó bővülés

4 Új ellátási formák jellemzői és szabályozása a 15/1998 NM rendelet (Szmr. alapján) Mini bölcsőde Munkahelyi bölcsőde Családi bölcsőde Napközbeni gyermekfelügyelet

5 Mini bölcsőde Egyszerűbb feltételekkel létrehozható intézmény. Állami támogatása megegyezik a bölcsődei normatívával. Kisgyermekgondozó 1 fő és 1 fő bölcsődei dajka munkakör létesítése kötelező (akkor is ha a kisgyermekgondozói végzettséggel a második ember is rendelkezik). 7 fő a fogadható létszám, egy fővel több ha valamennyi gyermek betöltötte a 2 éves életkort. A fogyatékos gyermek csökkenti a létszámot. Kötelező helyettesről gondoskodni a gondozó akadályoztatása esetére. Bölcsődei dajka képzés jövőre indul, a tanfolyam elvégzésére kötelezettséget kell vállalni, ha korábban kerül valaki bölcsődei dajka munkakörben alkalmazásra. A jövő évben 2000 fő részére a tanfolyam ingyenesen elvégezhető lesz az EFOP pályázat keretében. A felszereléslista tartalmazza azokat a kivételeket, melyekkel a mini bölcsődének a klasszikus bölcsődéhez képest nem kell rendelkeznie. Önállóan is működtethető, illetve bölcsődéhez vagy többcélú intézmény szervezeti egységeként. A térségi fenntartású mini bölcsőde is ugyanannyi normatívában részesül mint a települési önkormányzat általi fenntartású. A családi bölcsőde ha társulás keretében működik és az előírt feltételeknek megfelel a társulás, akkor az alap normatíva 130 %-át igényelheti. A mini bölcsődében ugyanúgy mint a klasszikus bölcsődében a gyermekek a hiányzás napjaira is megkapják a normatívát ha a hiányzás nem haladja meg a havi 10 napot. 11 nap hiányzásnál az adott hónapban már nem jár normatíva. Természetesen tört hónapban, vagy a nyári zárva tartásnál ezt a szabályt arányosan lehet alkalmazni.

6 Munkahelyi bölcsőde Foglalkoztató lehet a fenntartó, a dolgozók gyermekeinek fogadására szolgál elsősorban. Helyileg a munkahely területén vagy annak közelében működik. Valamennyi foglalkoztató/fenntartó ugyanannyi állami támogatásban részesülhet, összege a bölcsődei normatíva (491 ezerft) 30 %-a. Állami fenntartók korábban nem részesülhettek központi költségvetési támogatásban, a munkahelyi bölcsőde forma révén ez változhat. Befogadási szabályok a gyvt. szerint. Kiírásra kerül GINOP pályázat, ebben kialakításra és egy kezdeti időszakban bérre is nyerhető támogatás. 7 bölcsődés korú gyermek fogadható, ha valamennyi gyermek betöltötte a második évét, akkor egy fővel többen részesülhetnek az ellátásban. A 6. gyermek felvételétől segítő bevonására van szükség, a segítő szociális gondozói díjban részesíthető. A fogyatékos gyermek ebben a szolgáltatási formában is csökkenti a létszámot. Kötelező felszereltség listája a bölcsődei alap programban és a felszerelési lista mellékletekben található. Fontos! Akinek a 29/2003-as ESzCsM rendelet szerinti érvényes tanúsítványa van - családi napközi működtetésére felkészítő tanfolyam - a munkahelyi bölcsődében betöltheti a szolgáltatás nyújtó feladatkört. A személyes gondoskodást végző személyek nyilvántartásba vétele rendszerben csak a szakképzettséggel rendelkező szakmai munkakörbe sorolt (szakmai munkakörbe sorolni továbbra sem kötelező!!!) dolgozók kerülnek. A csak szolgáltatást nyújtó személy munkakörben lévők három évente egy a kijelölt módszertani feladatokat ellátó szerv által meghatározott továbbképzés elvégzésére kötelezettek.

7 15/1998-as NM rendelet: Családi bölcsőde 51/F. (1) A családi bölcsődében a (2) és (3) bekezdésben meghatározott kivétellel, a saját, napközbeni ellátást máshol igénybe nem vevő gyermeket is beszámítva legfeljebb öt gyermek nevelhető, gondozható. (2) A családi bölcsődében, ha a) egy sajátos nevelési igényű gyermeket látnak el, legfeljebb három gyermek, b) kizárólag sajátos nevelési igényű gyermeket látnak el, legfeljebb két gyermek nevelhető, gondozható.

8 (3) A családi bölcsődében, ha a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személy mellett segítő személyt is alkalmaznak, a) az (1) bekezdésben meghatározott létszámon felül még két gyermek, b) a (2) bekezdésben meghatározott létszámokon felül még egy-egy gyermek nevelhető, gondozható. (4) A bölcsődei szolgáltatást nyújtó személy melletti segítő tevékenységet szociális gondozói díjban részesülő személy, illetve munkaviszonyban vagy más foglalkoztatásra irányuló jogviszonyban foglalkoztatott személy is elláthatja általános teljes napi munkaidőben vagy részmunkaidőben.

9 51/G. (1) A fenntartó döntése alapján a családi bölcsődében a szolgáltatást nyújtó személy foglalkoztatására a 2. számú melléklet II. Rész I. Alapellátások cím 2.4. pontjában meghatározott munkakörök létesíthetők. A szolgáltatást nyújtó személy munkakört betöltő személynek eredményesen el kell végeznie a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személyek képesítési előírásait meghatározó miniszteri rendeletben előírt tanfolyamot. A kisgyermeknevelő munkakört betöltő személynek rendelkeznie kell a 2. számú melléklet II. Rész I. Alapellátások cím 2.4. pontjában a kisgyermeknevelő munkakör betöltéséhez előírt képesítéssel. (2) Ha a fenntartó nem létesít a 2. számú melléklet II. Rész I. Alapellátások cím 2.4. pontjában meghatározott kisgyermeknevelő munkakört, a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személynek eredményesen el kell végeznie a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személyek képesítési előírásait meghatározó miniszteri rendeletben előírt tanfolyamot.

10 (3) A családi bölcsődében a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személynek és a segítő személynek érvényes Egészségügyi Nyilatkozattal kell rendelkeznie. (4) A családi bölcsőde fenntartójának igazolnia kell, hogy betegség vagy egyéb váratlan esemény bekövetkezése esetén a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személy helyettesítése megoldott olyan személlyel, aki megfelel a Gyvt. 44/A. (2) bekezdésében, valamint a (3) bekezdésben foglaltaknak és a 2. számú melléklet II. Rész I. Alapellátások cím 2.4. pontjában a szolgáltatást nyújtó személy tekintetében előírt képesítési feltételnek. A helyettesítésre szociális gondozói díjban részesíthető személy is alkalmazható. 51/H. (1) A Gyvt. 44/A. (1) bekezdésének alkalmazásában saját otthon alatt a szolgáltatást nyújtó személy életvitelszerű tartózkodására szolgáló lakást, illetve a szolgáltatás nyújtására alkalmas, a szolgáltatást nyújtó személy által igazoltan e célra használható más lakást kell érteni.

11 (2) A Gyvt. 44/A. (3) bekezdésének alkalmazásában saját gyermek alatt annak a szolgáltatást közvetlenül nyújtó személynek a törvényes képviselete alatt álló gyermeket kell érteni, aki a Gyvt. 5. s) pont sc) alpontjában foglaltak alapján egyben a szolgáltatás fenntartója is. (3) Ha a családi bölcsődében a szolgáltatást nyújtó személy az életvitelszerű tartózkodására szolgáló lakásban nyújtja az ellátást, az ellátás megkezdésekor, azt követően pedig évente háziorvosi igazolással igazolja, hogy a vele közös háztartásban élő személy egészségi állapota nem veszélyezteti az ellátandó gyermekeket. (4) A családi bölcsődében a szolgáltatást nyújtó személynek háromévente legalább egy alkalommal részt kell vennie a módszertani szerv által kijelölt szervezet által tartott a) szakmai továbbképzésen, vagy b) sajátos nevelési igényű gyermeket is ellátó családi bölcsőde esetén speciális szakmai továbbképzésen.

12 . 51/J. (1) A családi bölcsőde feladatainak ellátására csak száraz, világos, jól szellőztethető és fűthető épület alkalmas. (2) Az egy épületben működő családi bölcsődék közül legfeljebb három használhatja közös helyiségként a konyhát és a fürdőszobát, feltéve, hogy azok tárgyi feltételei megfelelnek a felszerelési jegyzékben foglaltaknak. (3) A családi bölcsődében az esetleges balesetek megelőzése érdekében a gyermekek tartózkodására szolgáló helyiségeket úgy kell kialakítani, hogy azok megfeleljenek a gyermekek életkorának és ártalmaktól mentes, testi épséget nem veszélyeztető körülményeket biztosítsanak. (4) A családi bölcsődében a csoportszoba a szolgáltatás nyújtásával azonos időben más célra nem használható.

13 Közös szabályok Bölcsődei ellátás iránti igények felmérése Bölcsődei ellátás igénybevételének időtartama -Orvosi javaslat esetén a bölcsődei ellátás meghosszabbítható (óvodáskorúak ellátása alapellátás keretében) Sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásával kapcsolatos szabályok (PSZSZ, ellátás formái, létszámok kivételes eset) Gyermek napi gondozási ideje (minimum, maximum) 15/1998.NM rend.: 36. Ha a fenntartó eltérően nem rendelkezik, a keresőtevékenységet folytató vagy folytatni kívánó szülő

14 legkésőbb a gyermek bölcsődei ellátásának megkezdését megelőző két héttel a bölcsődei ellátást nyújtó intézménynek, szolgáltatónak munkáltatói igazolást nyújt be, vagy bemutatja a leendő munkáltatójának igazolását arról, hogy a szülő nála alkalmazásban fog állni, megjelölve annak kezdő időpontját is. 40. (1) A Gyvt. 42. (4) bekezdése szerinti szolgáltatások biztosítása nem veszélyeztetheti a bölcsődei ellátás keretében kötelezően nyújtandó, a Gyvt. 42. (1) bekezdésében foglalt ellátás biztosítását. A Gyvt. 42. (4) bekezdése szerinti szolgáltatásokért külön térítési díj kérhető. (2) Az időszakos gyermekfelügyelet a gyermek számára a szülő által igényelt alkalommal és időtartamban, az e célra kialakított

15 csoportban vagy a bölcsődei ellátást nyújtó bölcsődei csoport üres férőhelyein nyújtható szolgáltatás. Ha a bölcsődei csoport üres férőhelyein nyújtják a szolgáltatást, a bölcsődei ellátást és az időszakos gyermekfelügyeletet azonos időben igénybe vevő gyermekek száma nem haladhatja meg az e rendeletben meghatározott, egy bölcsődei csoportban ellátható gyermekek maximális számát. (3) A gyermekhotel olyan gyermek részére nyújt a szülő által igényelt időtartamú, de akár huszonnégy órás folyamatos ellátást, akiről szülője elfoglaltsága miatt átmeneti ideig nem tud gondoskodni. A szolgáltatás hétvégén és ünnepnapon is biztosítható, időtartama azonban gyermekenként egy nevelési éven belül nem haladhatja meg a tíz ellátási napot. (4) A Gyvt. 42. (4) bekezdése szerinti más gyermeknevelést segítő szolgáltatás a játszócsoport, a nevelési tanácsadás, valamint a játék- és eszközkölcsönzés.

16 A játszócsoportban a gyermek és a szülő együttes játéklehetősége a kisgyermeknevelő, bölcsődei szolgáltatást nyújtó személy segítségével biztosítható a) a bölcsődei ellátást nyújtó bölcsődei csoporton kívül önálló csoportban, vagy b) a bölcsődei ellátást nyújtó bölcsődei csoportban, de nem a bölcsődei ellátás nyújtásával azonos időben. 41. (1) A bölcsődei ellátás keretén belül a nevelés és a gondozás a 10. mellékletben meghatározott Bölcsődei nevelés-gondozás országos alapprogramja alapján folyik. (2) A Bölcsődei nevelés-gondozás országos alapprogramja alapján a bölcsődei ellátást biztosító intézmény, szolgáltató helyi szakmai programot készít.

17 Tájékoztatási kötelezettség Dokumentumok: szakmai program, házirend, tájékoztató a felvételről, véleményezési és panaszlehetőségekről (nem kell érdekvédelmi fórumot létrehozni), nyári nyitva tartásról,, térítési díjakról térítési díjszabályzat ajánlott, tekintettel arra, hogy a jövedelemnyilatkozat nyomtatványban (328/2011.korm.rendelet) ez áll: Az évi XXXI. törvény 148. (10) bekezdése szerint a mindenkori intézményi térítési díjjal azonos személyi térítési díj megfizetését vagy a mindenkori intézményi térítési díj és a számára megállapítható személyi térítési díj különbözete egy részének megfizetését a kötelezett vállalja-e (a rovat kitöltése nem minősül tényleges vállalásnak)

18 INTÉZMÉNY és SZOLGÁLTATÁS ÖSSZEHASONLÍTÁSA B Ö LCSŐDE, MINI B Ö LCSŐDE ( I NTÉZMÉNY) GYERMEKÉTKEZTETÉS HATÁLYA ALÁ TARTOZIK INGYENES ÉTKEZTETÉS! KÖTELEZŐ KÉT DOLGOZÓ FOGLALKOZTATÁSA SZAKKÉPZETT KISGYERMEKGONDOZÓ ÉS BÖLCSŐDEI DAJKA SZAKMAI MUNKAKÖR, KJT. SZERINTI PÓTSZABADSÁG, NEVELÉS NÉLKÜLI MUNKANAPOK, TOVÁBBKÉPZÉSI KÖTELEZETTSÉG A SZOC.TOV.KÉPZÉSI RENDSZERBEN 7 ÓRÁS MUNKAIDŐ CSALÁDI B Ö LCSŐDE, MHELY I BÖLCSŐDE (SZ OLGÁLTATÁS) NEM TARTOZIK A GYERMEKÉTKEZTETÉS HATÁLYA ALÁ 5 FŐS CSALÁDI BÖLCSŐDÉBEN 1 TANÚSÍTVÁNYOS SZOLG.NYÚJTÓ SZEMÉLY LÁTJA EL A GYERMEKEKET. 7 FŐS CSABŐ-BEN ÉS MUNKAHELYI BÖLCSŐDÉBEN ÁLLANDÓ SEGÍTŐ. LEHET SZOC.GONDOZÓI DÍJAZÁSBAN IS RÉSZESÍTHETŐ. EGYÉB TOVÁBBKÉPZÉS 3 ÉVENKÉNT EGYSZER NEM KÖTELEZŐ A SZAKMAI MUNKAKÖR

19 INTÉZMÉNY és SZOLGÁLTATÁS ÖSSZEHASONLÍTÁSA B Ö LCSŐDE, MINI B Ö LCSŐDE INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJ ÁLLAMI FENNTARTÓNÁL ÉS KTG-I TÁM-BAN RÉSZESÜLŐ NEM ÁLLAMIAKNÁL GONDOZÁSI DÍJBÓL ÉS ÉTKEZÉSI DÍJBÓL ÁLL SZEMÉLYI TÉRÍTÉSI DÍJ LEGFELJEBB AZ INT.TÉR.DÍJ 100 %-A LEHET. A CSALÁD JÖVEDELME ALAPJÁN MEGÁLLAPÍTOTT ÉTKEZÉSI DÍJ, GONDOZÁSI DÍJ EGYÜTTESEN MAX. AZ 1 FŐRE JUTÓ JÖVEDELEM 25 %-A LEHET CSALÁDI B Ö LCSŐDE, MHELY I BÖLCSŐDE INTÉZMÉNYI TÉRÍTÉSI DÍJ KTG-I TÁM- BAN RÉSZESÜLŐ NEM ÁLLAMIAKNÁL NEM KELL KÜLÖN MEGHATÁROZNI SZEMÉLYI TÉRÍTÉSI DÍJ AZ 1 FŐRE JUTÓ JÖVEDELEM MAX. 50 %-A LEHSZEMÉLYI TÉRÍTÉSI DÍJ LEGFELJEBB AZ INT.TÉR.DÍJ 100 %-A LEHET. A CSALÁD JÖVEDELME ALAPJÁN MEGÁLLAPÍTOTT ÉTKEZÉSI DÍJ, GONDOZÁSI DÍJ EGYÜTTESEN MAX. AZ 1 FŐRE JUTÓ JÖVEDELEM 50 %-A LEHET

20 Napközbeni gyermekfelügyelet Ellátható gyermeklétszám Sajátos nevelési igényű gyermekek ellátásával kapcsolatos szabály (PSZSZ) Szakmai iránymutatás Továbbképzés Koordinátorra vonatkozó feltételek Szülő otthonában biztosított gyermek felügyelet hivatásos és társadalmi gondozó (utóbbi szociális gondozói díj ellenében ) nyújthatja tanúsítvány birtokában (a korábbi házi gyermekfelügyelet került be a szolgáltatások körébe) Az ellátás biztosítására vonatkozó szabályok - szolgáltatás helyszíne - alapterület -3 nm/fő, legalább 15 nm-es helyiség -.

21 ÁNTSZ szakkérdés (étkezés) /1998-AS NM. R E NDELET J E L E NLEGI 48..(3) A saját otthonban nyújtott családi napközi szolgáltatás keretében biztosított étkeztetés családi étkeztetésnek minősül, amelyet az Intézet módszertani levelében foglaltak szerint kell biztosítani. 46. (1) A Gyvt a (5) bekezdésének alkalmazásában saját otthon alatt a családi napközi szolgáltatást nyújtó személy életvitelszerű tartózkodására szolgáló lakást, illetve más lakást kell érteni. 1 5 / AS NM R E NDELET JAN.1 -TŐL 51/O (6) A saját otthonban nyújtott napközbeni gyermekfelügyelet szolgáltatás keretében biztosított étkeztetés családi étkeztetésnek minősül 51/M. (1) A Gyvt. 44/B. (3) bekezdés a) pontja alkalmazásában saját otthon alatt a szolgáltatást nyújtó személy életvitelszerű tartózkodására szolgáló lakást kell érteni. VISZONT ÍGY SEM TARTOZIK A KÖZÉTKEZTETÉS SZABÁLYAI ALÁ!!! LÁSD Sznyr. vonatkozó 2017-től hatályos részét (ahogyan például a Biztos Kezdet gyerekházak sem )

22 ÁNTSZ szakkérdés (étkezés szabályozása) / AS KO R M. R E NDELET J E L E NLEGI 19. (1)Szociális étkeztetés esetén az élelmiszer-higiénia és élelmiszer-biztonság jogszabályi követelményeinek való megfelelés szakkérdését is vizsgálni kell / AS KO R M. R E NDELET JAN.1 -TŐL 19. (1) Szociális étkeztetés esetén az élelmiszer-higiénia és élelmiszer-biztonság jogszabályi követelményeinek való megfelelés szakkérdését is vizsgálni kell. (2)Családi napközi esetén, ha egy lakásban egy családi napközi kerül kialakításra, és a gondozott gyermekek száma a saját, napközbeni ellátást máshol igénybe nem vevő gyermekeket és az időszakos gyermekfelügyelet keretében ellátott gyermekeket is beleszámítva sem haladja meg a hét főt, az engedélyesre vonatkozó közegészségügyi és az ivóvíz-minőségi követelményeknek való megfelelés szakkérdését is vizsgálni kell. (3)A (2) bekezdésben nem említett családi napközi és alternatív napközbeni ellátás esetén a) az engedélyesre vonatkozó közegészségügyi, az ivóvízminőségi, a hulladékkal és nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közegészségügyi, járványügyi vonatkozású követelményeknek, valamint a kémiai biztonságra és a dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak való megfelelés szakkérdését is vizsgálni kell, (2)Munkahelyi bölcsőde, családi bölcsőde és napközbeni gyermekfelügyelet esetén kivéve a kizárólag a Gyvt. 44/B. (3) bekezdés d) pontja szerinti szolgáltatást nyújtó engedélyest, ha egy lakásban egy engedélyes kerül kialakításra, és a gondozott gyermekek száma a saját, napközbeni ellátást máshol igénybe nem vevő gyermekeket és az időszakos gyermekfelügyelet keretében ellátott gyermekeket is beleszámítva sem haladja meg a hét főt, az engedélyesre vonatkozó közegészségügyi és az ivóvíz-minőségi követelményeknek való megfelelés szakkérdését is vizsgálni kell. (3)A (2) bekezdésben nem említett munkahelyi bölcsőde, családi bölcsőde és napközbeni gyermekfelügyelet esetén kivéve a kizárólag a Gyvt. 44/B. (3) bekezdés d) pontja szerinti szolgáltatást nyújtó engedélyest, valamint alternatív napközbeni ellátás esetén a) az engedélyesre vonatkozó közegészségügyi, az ivóvíz-minőségi, a hulladékkal és nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közegészségügyi, járványügyi vonatkozású követelményeknek, valamint a kémiai biztonságra és a dohányzóhelyek kijelölésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak való megfelelés szakkérdését is vizsgálni kell,

23 ÁNTSZ szakkérdés (étkezés szabályozása) / AS KO R M. R E NDELET J E L E NLEGI (5)Nappali szociális ellátás, bentlakásos szociális intézményi ellátás, bölcsőde, hetes bölcsőde, gyermekek átmeneti otthona, családok átmeneti otthona, gyermekotthon és utógondozó otthon esetén a) az élelmiszer-higiénia és élelmiszerbiztonság jogszabályi követelményeinek való megfelelés szakkérdését is vizsgálni kell, kivéve az időszakos férőhelybővítést, a nappali szociális ellátást, a lakóotthont, a családok átmeneti otthonát és az utógondozó otthont, ha az engedélyes meleg étkeztetést nem nyújt, / AS KO R M. R E NDELET JAN.1 -TŐL (5)Nappali szociális ellátás, bentlakásos szociális intézményi ellátás, bölcsőde, mini bölcsőde, gyermekek átmeneti otthona, családok átmeneti otthona, gyermekotthon és utógondozó otthon esetén a) az élelmiszer-higiénia és élelmiszerbiztonság jogszabályi követelményeinek való megfelelés szakkérdését is vizsgálni kell, kivéve az időszakos férőhelybővítést, a nappali szociális ellátást, a lakóotthont, a mini bölcsődét, a családok átmeneti otthonát és az utógondozó otthont, ha az engedélyes meleg étkeztetést nem nyújt,

24 369/2013-as kormányrendelet A kormányrendelet új 50/A -a tartalmazza az új szolgáltatások létrehozásának és a családi napközik átalakulásának szabályozását: "50/A. (1) Gyermekek napközbeni ellátása esetén az engedélyes bejegyzése vagy adatmódosítás iránti, január 1-jét megelőzően indult eljárást a (2) (4) bekezdésben foglalt eltérésekkel az egyes kormányrendeleteknek a gyermekek napközbeni ellátásának átalakításával összefüggő módosításáról szóló 191/2016. (VII. 13.) Korm. rendelettel megállapított szabályok alapján kell lefolytatni, ha az engedélyes működésének kezdő időpontja, illetve az az időpont, amelytől kezdődően az engedélyes az adatmódosításnak megfelelően működtethető, december 31-ét követően van. (2) A 31. (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően a működést engedélyező szerv nem vizsgálja a 19. (2) bekezdése és a 19. (3) bekezdés a) pontja szerinti szakkérdést, illetve nem keresi meg a 19. (3) bekezdés b) pontja szerinti szakhatóságot, ha

25 a) a Gyvt január 1-jét megelőzően hatályos 43. (6a) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti családi napközit családi bölcsődére, munkahelyi bölcsődére vagy napközbeni gyermekfelügyeletre módosítja, vagy b) a Gyvt január 1-jét megelőzően hatályos 43. (6a) bekezdés b) pontja szerinti családi napközit napközbeni gyermekfelügyeletre módosítja. (3) A Gyvt január 1-jét megelőzően hatályos 43. (6a) bekezdés b) pontja szerinti családi napközi családi bölcsődére vagy munkahelyi bölcsődére történő módosítása során a működést engedélyező szerv a 31. (2) bekezdésében foglaltaktól eltérően akkor vizsgálja a 19. (2) bekezdése és a 19. (3) bekezdés a) pontja szerinti szakkérdést, illetve akkor keresi meg a 19. (3) bekezdés b) pontja szerinti szakhatóságot, ha az eljárás során a feltételek teljesítésével kapcsolatban kétség merül fel. (4) A családi napközi bölcsődére vagy mini bölcsődére történő módosítása során a működést engedélyező szerv a 31. (4) bekezdésében foglaltaktól eltérően akkor vizsgálja a 19. (5) bekezdés a), b) és d) pontja szerinti szakkérdést, illetve akkor keresi meg a 19. (5) bekezdés c) és d) pontja szerinti szakhatóságot, ha az eljárás során a feltételek teljesítésével kapcsolatban kétség merül fel."

26 Tennivalók 1. és legfontosabb lépés: dönteni augusztus 31-ig!! Adatmódosítási kérelem beadása az illetékes hatóságnak elektronikusan Figyelemmel a hatályos adatokban bejegyzett korcsoportra!!! (Gyvt /a bekezdés korcsoportjai a),b),c)), Mulasztás esetén hivatalból jegyzik be az új formát! Hálózatok alakítása három szolgáltatás esetében Év végéig végigvinni a módosításokat szükség szerint (cégbíróság, tvszék, honlap, hirdetőtábla, stb.)

27 Gyvt (1) Gyermekek napközbeni ellátása január 1-jétől kizárólag az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló évi CCXXIII. Törvénnyel megállapított VI/C. Fejezet szerinti bölcsőde, mini bölcsőde, munkahelyi bölcsőde, családi bölcsőde, napközbeni gyermekfelügyelet és alternatív napközbeni ellátás keretében biztosítható. (2) Ha a családi napközi és házi gyermekfelügyelet fenntartója augusztus 31-éig a szülők, törvényes képviselők egyidejű tájékoztatása mellett nem kérelmezi a szolgáltatói nyilvántartásba bejegyzett adatok módosítását a január 1-jétől hatályos rendelkezéseknek megfelelő ellátási forma bejegyzése érdekében, a működést engedélyező szerv november 30-áig hivatalból a) a kizárólag bölcsődés korú gyermekeket ellátó családi napközit családi bölcsődére, b) a nem kizárólag bölcsődés korú gyermekeket ellátó családi napközit napközbeni gyermekfelügyeletre, és c) a házi gyermekfelügyeletet napközbeni gyermekfelügyeletre módosítja.

28

29 Adatbejegyzés módosítási kérelem benyújtása OSZIR rendszer használatára jogosultság szerzése (ha még nincs) Ügyfélkapu az E-képviselő magánszemély részére MŰKENG rendszer használat,a az elektronikus kérelem kitöltése A változásról a felületen az egyéb oknál kell írni ha a felületen az új szolgáltatások még nincsenek megnevezve módosítás időbeli hatálya Kérelem kitöltése 2. Mellékletek feltöltése Csatolt dokumentumként feltölteni a nyilatkozatot A módosított szakmai programot (ha kéri a hatóság, vagy a program átdolgozásáról nyilatkozni, ha az is elég) Hálózatnál szmsz-t (ha kéri a hatóság, vagy nyilatkozatot, hogy a működésig kidolgozásra kerül) Mentés, véglegesítés Beküldés Év végéig a változások végig vitele 3. Beadás és a gyakorlati módosítások megvalósítása

30 Átmeneti szabályok 3 évnél idősebb gyermekek ellátása, szülői felmentés, orvosi igazolás jelentési kötelezettség (!) Szakképzettnek kell tekinteni azt a családi bölcsődében vagy napközbeni gyermekfelügyelet keretében foglalkoztatott személyt, aki január 1-jét megelőzően a családi bölcsődévé vagy napközbeni gyermekfelügyeletté átalakult családi napköziben vagy a napközbeni gyermekfelügyeletté átalakult házi gyermekfelügyeletben szakképzettnek minősült. Kötelező feladat 2018.december 31-ig teljesítendő az önkormányzatoknak A napközbeni gyermekfelügyeletben speciális esetekben átmeneti ideig még jár a finanszírozás - pályázat fenntartási időszakában, óvodáskorúak részére 2017.aug.31-ig,ha 2015-ben már rendelkeztek megállapodással a befogadott (óvónős) családi napköziben ÚJ INFORMÁCIÓ!!! AZ AUGUSZTUS 31-I HATÁRIDŐIG BEJELENTETT VÁLTOZÁSSAL A CSALÁDI NAPKÖZI MINI BÖLCSŐDÉVÉ ALAKULHAT A KÖLTSÉGVETÉSI TÁMOGATÁST MEGŐRIZVE!!! Szociális gondozói díj ellenében végzett tevékenység sajátosságai Közérdekű önkéntes munkavégzés nem kötelező segítői munkakörben bejelentési kötelezettség!!! Változik az ágazati pótlék rendszere 3 évről 2-re csökken a fizetési fokozat hossza

31 5. számú melléklet a 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelethez----

32 Hálózatok 16/1998 NM rend..: 51/I. (1) A Gyvt. 44/A. (4) bekezdése szerinti családi bölcsőde hálózat fenntartója a telephelyeken működő családi bölcsődében szolgáltatást nyújtó személyek munkáját folyamatosan figyelemmel kíséri, biztosítja számukra a szakmai tanácsadást, valamint kapcsolatot tart az ellátást igénybe vevőkkel és igényeiket figyelembe véve segíti a családi bölcsődében szolgáltatást nyújtó személyeket a szolgáltatások szervezésében, összehangolásában és a helyettesítés megszervezésében. (2) A családi bölcsőde hálózat fenntartója az (1) bekezdésben foglalt feladatok ellátására legalább egy fő koordinátort alkalmaz. A koordinátori feladatokat ötnél kevesebb családi bölcsőde működtetése estén a hálózatba szervezett bármelyik családi bölcsődében dolgozó szolgáltatást nyújtó személy vagy a hálózatban más munkakörben foglalkoztatott személy is elláthatja, ha eredményesen elvégezte a bölcsődei szolgáltatást nyújtó személyek képesítési előírásait meghatározó miniszteri rendeletben előírt tanfolyamot

33 Akinek jelenleg három családi napközije van és a jövő évtől valamennyit vagy családi bölcsődévé vagy mindhármat napközbeni gyermekfelügyeletté módosítja, akkor hálózatba kell az adott szolgáltatást szervezni. Ha a három családi napköziből csak kettő alakul át családi bölcsődévé(vagy napközbeni gyermekfelügyeletté) és a harmadik napközbeni gyermekfelügyeletté (vagy családi bölcsődévé), akkor nem beszélhetünk hálózatról. A hálózati működtetés nem nagy változás ott ahol az egy napközit működtető fenntartó fokozatosan bővítette a szolgáltatását. Ez a hálózat kialakulásának egyik módja. Általában az egy napközi indulását követően fordult elő, hogy jó hírű napközibe már olyan sokan jelentkeztek, hogy nem tudtak mindenkit felvenni. A fenntartó,- aki akár az első napközi vezetője is volt - az újonnan kialakított második napközi beindításánál többnyire segítő szerepet látott el. Aztán a második és többi napközi szolgáltatás szakmai minőségét is felügyelte, hogy a családi napközik szakmaisága megfelelő maradjon. Ezt a feladatot akár úgy is ellátta,hogy az első napköziben továbbra is ő végezte a szolgáltatás nyújtó feladatokat.

34 A hálózattá szerveződés másik útja amikor már a kezdetben a fenntartó szakmai segítő/vezető személyt bíz meg a szolgáltatás nyújtók segítésével, pl. pályázatot nyújt be egyszerre 3-5 szolgáltatás beindítására. Az ilyen típusú hálózatban a szakmai vezető segíti a gyermekellátást, vagyis koordinátori szerepet (is) lát el, ebben a működési formában sem okoz nagy gondot a hálózattá szerveződés. Négy telephelyig a hálózati működés szinte semmi újat nem hoz. Az eddig is vezető szerepben lévő első szolgáltató továbbra is elláthatja a gyermekellátás feladatát az egyik szolgáltatásban és emellett mint koordinátor is tevékenykedik. Amit eddig amúgy is végzett leírásra kerül a szervezeti és működési szabályzatban. A hálózatban (családi bölcsőde vagy napközbeni gyermekfelügyelet) való működtetés kötelező dokumentuma a szervezeti és működési szabályzat. Az öt telephelynél nagyobb hálózatokban már a kialakulástól függetlenül a koordinátor részmunkaidőben vagy teljes állásban a telephelyek szakmai munkájának támogatásával foglalkozik.

35 A hálózati szakmai program továbbra is telephelyenként készül, a különbség abban van, hogy a program foglalkozik azzal is, hogyan működnek együtt a telephelyek, milyen szakmai támogatást kapnak a dolgozók, milyen közös feladatok és szolgáltatások vannak a hálózatnak köszönhetően. Csak az ötödik telephely létrehozásától érvényes az a szabály, hogy a koordinátor egyidejűleg nem lehet a szolgáltatás nyújtója a hálózatban. A szervezeti és működési szabályzat és a hálózati szakmai program készítésénél figyelembe vehető a már hálózatban működők szakmai oldalán található ajánlás. oldalon a szakmai anyagok menü. Ezeket érdemes áttanulmányozni és a saját működési sajátosságok alapján megalkotni a hálózati dokumentumokat.

36 RENDKÍVÜL FONTOSAK A MEGBÍZHATÓ INFORMÁCIÓK, FÓRUMOK! Javaslatom: kapcsolódjatok a hozzátok passzoló SZAKMAI KÖZÖSSÉGEKHEZ! Hamarosan: Köszönöm a figyelmet! Grosch Mária - Országos Gyermekvédelmi Szakértői Névjegyzék tagja gyermekek napközbeni ellátása szakértő , csanalapszerkeszto@gmail.com

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE KISTARCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE 2143 Kistarcsa, Szabadság út 48. Telefon: (28)- 507-133 Fax: (28)-470-357 Nyílt ülésen tárgyalandó ELŐTERJESZTÉS A Képviselő-testület 2017. február 22-i ülésére

Részletesebben

Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása Február 17. Budapest

Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása Február 17. Budapest Gyermekek napközbeni ellátási rendszerének átalakítása 2016. Február 17. Budapest A gyermekek napközbeni ellátását érintő változások célja Új, rugalmasabb szabályok bevezetése Egyszerűbb ellátási formák

Részletesebben

6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet

6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet Hatály: közlönyállapot (2016.III.24.) 6/2016. (III. 24.) EMMI rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti, gyermekvédelmi intézmények, valamint személyek szakmai feladatairól és működésük feltételeiről

Részletesebben

15. Szociális ügyek. Közigazgatási hatósági eljárás (2. sor)

15. Szociális ügyek. Közigazgatási hatósági eljárás (2. sor) Közigazgatási hatósági eljárás (2. sor) 15. Szociális ügyek A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági nyilvántartásba (e táblázat alkalmazása során a

Részletesebben

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok 1. A fenntartóval és a szolgáltatóval kapcsolatos iratok: 1.1. Állami fenntartó esetén

Részletesebben

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok

Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok Az engedélyes bejegyzése iránti kérelemhez csatolandó, illetve a működést engedélyező szervnek bemutatandó iratok A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények és hálózatok hatósági

Részletesebben

Az új bölcsődei ellátási formák, a év január 1.-től életbe lépett jogszabályi előírások alapján

Az új bölcsődei ellátási formák, a év január 1.-től életbe lépett jogszabályi előírások alapján Az új bölcsődei ellátási formák, a 2017. év január 1.-től életbe lépett jogszabályi előírások alapján I. Országos NEVOSZ Konferencia Fenntartói és intézményfejlesztési kihívások a XXI. századi Magyarországon

Részletesebben

Szak áj é oz oz at nap

Szak áj é oz oz at nap Szakmai tájékoztató nap 2015. Február 16. Budapest Szakmai tájékoztató nap A bölcsődei ellátást érintő változásokról Mi indokolja a jogszabály módosítást Milyen jogszabályokat érint a változás Mely tartalmakban

Részletesebben

Heves megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala 2015.

Heves megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala 2015. Mentuszné dr. Terék Irén Heves megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala 2015. Mit jelent a családi napközi? Szolgáltatás. A családi napközi a gyermekjóléti alapellátás része, a gyermekek napközbeni

Részletesebben

AZ ÓVODÁBAN BÖLCSŐDE ALAPÍTÁS ÉS MŰKÖDTETÉS, VALAMINT A KÖTELEZŐEN VEZETENDŐ DOKUMENTÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE

AZ ÓVODÁBAN BÖLCSŐDE ALAPÍTÁS ÉS MŰKÖDTETÉS, VALAMINT A KÖTELEZŐEN VEZETENDŐ DOKUMENTÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE AZ ÓVODÁBAN BÖLCSŐDE ALAPÍTÁS ÉS MŰKÖDTETÉS, VALAMINT A KÖTELEZŐEN VEZETENDŐ DOKUMENTÁCIÓ JOGSZABÁLYI HÁTTERE 2018. november 19. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR A bölcsődei ellátás az 1997. évi XXXI. Törvény a gyermekek

Részletesebben

GOMBAI GÓLYAFÉSZEK ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE A mini bölcsődei ellátás igénybevételének módja

GOMBAI GÓLYAFÉSZEK ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE A mini bölcsődei ellátás igénybevételének módja GOMBAI GÓLYAFÉSZEK ÓVODA ÉS MINI BÖLCSŐDE A mini bölcsődei ellátás igénybevételének módja 1 Tájékoztató a mini bölcsődei ellátás igénybevételének módjáról A mini bölcsőde a gyermekjóléti alapellátás részeként,

Részletesebben

A szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat, ellátásokat érintő legfontosabb változások

A szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat, ellátásokat érintő legfontosabb változások A szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokat, ellátásokat érintő legfontosabb változások Mezei Rita Szociális Hatósági és Ellenőrzési Osztály 2012. február 1 I. Az 1993. évi III. törvény (Szt.) szociális

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya 1. 1

I. Fejezet. Általános rendelkezések. 1. A rendelet hatálya 1. 1 Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról és a gyermekétkeztetés térítési díjairól (Egységes

Részletesebben

A tervezetben foglaltak nem tükrözik a miniszter végleges álláspontját. - 1 -

A tervezetben foglaltak nem tükrözik a miniszter végleges álláspontját. - 1 - - 1 - Az Országgyűlés által 2015. december 15-én elfogadott, egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/7402. számú törvényjavaslat (a

Részletesebben

Finanszírozással, befogadással, átalakulással, személyi tárgyi feltételekkel kapcsolatos kérdések:

Finanszírozással, befogadással, átalakulással, személyi tárgyi feltételekkel kapcsolatos kérdések: Finanszírozással, befogadással, átalakulással, személyi tárgyi feltételekkel kapcsolatos kérdések: 1. Mennyivel emelkedik a családi bölcsőde normatívája a családi napköziéhez képest? Jelenleg a családi

Részletesebben

A családi napközik átalakulása és a változással kapcsolatos fenntartói teendők

A családi napközik átalakulása és a változással kapcsolatos fenntartói teendők A családi napközik átalakulása és a változással kapcsolatos fenntartói teendők egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2015. évi CCXXIII.

Részletesebben

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/1995. /V. 25./ sz. RENDELETE

SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/1995. /V. 25./ sz. RENDELETE SIÓFOK VÁROS ÖNKORMÁNYZATA 15/1995. /V. 25./ sz. RENDELETE a bölcsődés-korú gyermeket nevelő családok szociális támogatásáról (Hatálytalan 2011. május 1-jétől, hatályon kívül helyezte a bölcsődés korú

Részletesebben

(Egységes szerkezetben a 15/2014. (VI. 30.), a 23/2014. (VIII. 27.) a 4/2015.(III. 27.) a 16/2015.(VI. 29.) önkormányzati rendelettel)

(Egységes szerkezetben a 15/2014. (VI. 30.), a 23/2014. (VIII. 27.) a 4/2015.(III. 27.) a 16/2015.(VI. 29.) önkormányzati rendelettel) Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének 10/2014. (IV. 30.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról és a gyermekétkeztetés térítési díjairól (Egységes

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület június 22- i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület június 22- i ülésére ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2017. június 22- i ülésére Előterjesztés a Gyermeklánc Óvoda dokumentumainak elfogadásáról A Képviselő-testület az alábbiak szerinti 13/2017.(I.19)Kt. sz. határozatával

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület november 24 -i ülésére

Előterjesztés a Képviselő-testület november 24 -i ülésére Előterjesztés a Képviselő-testület 2016. november 24 -i ülésére Előterjesztés a bölcsődei ellátás újraindításáról Jánoshalma Város Képviselő-testülete, 2013. augusztusában döntést hozott, hogy az Óvoda

Részletesebben

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó

Bodorkós Ferenc polgármester. Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó Tájékoztató a kötelező bölcsődei szolgáltatás 2017. január 1. napjától történő biztosításáról Bodorkós Ferenc polgármester Dr. Görög István jegyző Kissné Sághi Rita igazgatási előadó Az előterjesztést

Részletesebben

1. 1. (3) Az ingyenes szünidei gyermekétkeztetés és a nyári szünidei gyermekfelügyelethez kapcsolódó étkeztetés iránti kérelmekről a jegyző dönt.

1. 1. (3) Az ingyenes szünidei gyermekétkeztetés és a nyári szünidei gyermekfelügyelethez kapcsolódó étkeztetés iránti kérelmekről a jegyző dönt. Sajószentpéter Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2011. (I.24.) önkormányzati rendelete a gyermekek napközbeni ellátásáról (egységes szerkezetben az 5/2011.(II.25.) a 17/2012.(V.30.), a 13/2013.(VI.27.),

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. - 1 -

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. - 1 - - 1 - Az egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/7402. számú törvényjavaslat (a továbbiakban: törvényjavaslat) tartalmazza a gyermekek

Részletesebben

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK FEJLESZTŐ FOGLALKOZTATÁS PÁLYÁZAT 2017. JANUÁR 13. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA FOGLALKOZÁSI REHABILITÁCIÓS FŐOSZTÁLY SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG 1 1. Mt. szerinti

Részletesebben

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testületének 23/2001. (VII.01.) sz. rendelete a gyermekek védelmét szolgáló ellátások helyi szabályairól

Tata Város Önkormányzati Képviselő-testületének 23/2001. (VII.01.) sz. rendelete a gyermekek védelmét szolgáló ellátások helyi szabályairól Tata Város Önkormányzati Képviselő-testületének 23/2001. (VII.01.) sz. rendelete a gyermekek védelmét szolgáló ellátások helyi szabályairól A rendelet megalkotásának napja: 2001. június 26. I. rész 1 Tata

Részletesebben

Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2018. (XI. 30.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Buzsák Község Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és

Részletesebben

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről Kartal Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2017 (VIII.31.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Kartal Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről

Részletesebben

Lőrinci Város Önkormányzata Képviselőtestületének. 8/2006. (V. 25.) önkormányzati RENDELETE. A gyermekek védelméről. Rendelet-módosítási javaslat

Lőrinci Város Önkormányzata Képviselőtestületének. 8/2006. (V. 25.) önkormányzati RENDELETE. A gyermekek védelméről. Rendelet-módosítási javaslat Jelenlegi szabályozás Lőrinci Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2006. (V. 25.) önkormányzati RENDELETE A gyermekek védelméről Lőrinci Város Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban:

Részletesebben

BÖLCSÖDEI KÉRDŐÍV. Minden telephelyről külön lapot kérünk kitölteni!

BÖLCSÖDEI KÉRDŐÍV. Minden telephelyről külön lapot kérünk kitölteni! KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1203 BÖLCSÖDEI KÉRDŐÍV 2015 Adatszolgáltatók:

Részletesebben

2. A személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevételének módja, eljárási szabályok

2. A személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevételének módja, eljárási szabályok Kazincbarcika Város Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2017. (III. 30.) rendelete a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési

Részletesebben

EFOP KISGYERMEKKORI NEVELÉS

EFOP KISGYERMEKKORI NEVELÉS EFOP-3.1.1-14 KISGYERMEKKORI NEVELÉS TÁMOGATÁSA A VÁLTOZÁSOK ÁTTEKINTÉSE DR.MÁTAY KATALIN VÁLTOZÁSOK A napközbeni kisgyermeknevelés-gondozási feladat: Bölcsődei ellátás Bölcsőde Mini bölcsőde Munkahelyi

Részletesebben

Rákóczifalva Nagyközség Képviselő-testületének 19/2007.(VII. 25.) a 23/2007.(XI.28.) a 11/2008.(VI.27.) a 3/2009.(II. 13.) a 15/2009.(IX.04.

Rákóczifalva Nagyközség Képviselő-testületének 19/2007.(VII. 25.) a 23/2007.(XI.28.) a 11/2008.(VI.27.) a 3/2009.(II. 13.) a 15/2009.(IX.04. Rákóczifalva Nagyközség Képviselő-testületének 19/2007.(VII. 25.) a 23/2007.(XI.28.) a 11/2008.(VI.27.) a 3/2009.(II. 13.) a 15/2009.(IX.04.) a 17/2009.(XI.27.) a 4/2010.(II. 12.) a 5/2011. (IV. 1.) a

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére.

E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület szeptember 4-én tartandó ülésére. Izsák Város Polgármesterétől E l ő t e r j e s z t é s A Képviselő-testület 2018. szeptember 4-én tartandó ülésére. Tárgy: A települési támogatásokról és szociális ellátásokról szóló rendelet módosításához.

Részletesebben

/ tanítási év (2 példányban tanévenként kitöltendő)

/ tanítási év (2 példányban tanévenként kitöltendő) 6724 Szeged, Huszár u. 1. (6701 Szeged, Pf.:485) Tel.: (62) 561-961 Fax: (62) 561-962 E-mail: titkarsag@ngsz.hu Web: www.ngsz.hu Adószám: 15484990-2-06 RAIFFEISEN BANK ZRt: 12067008-00103129-00100005 NYILATKOZAT

Részletesebben

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1.

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének./2015. (..) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

BÖLCSŐDEI ELLÁTÁSOK ÚJ RENDSZERE január 1-jétől. Számel Edina Salgótarján, június 28.

BÖLCSŐDEI ELLÁTÁSOK ÚJ RENDSZERE január 1-jétől. Számel Edina Salgótarján, június 28. BÖLCSŐDEI ELLÁTÁSOK ÚJ RENDSZERE 2017. január 1-jétől Számel Edina Salgótarján, 2018. június 28. Minden településen, ahol 40-nél több a 3 év alatti gyermekek száma, vagy legalább 5 gyermek tekintetében

Részletesebben

Kömlő Község Önkormányzata Képviselő Testületének 5/2007. /VI. 28./ Rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Kömlő Község Önkormányzata Képviselő Testületének 5/2007. /VI. 28./ Rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Kömlő Község Önkormányzata Képviselő Testületének 5/2007. /VI. 28./ Rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Kömlő Község Önkormányzatának Képviselő Testülete, a gyermekek védelméről

Részletesebben

HIRDETMÉNY A 2017/2018. NEVELÉSI ÉVRE SZÓLÓ ÓVODAI, BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSRÓL ÓVODAI BEIRATKOZÁS

HIRDETMÉNY A 2017/2018. NEVELÉSI ÉVRE SZÓLÓ ÓVODAI, BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSRÓL ÓVODAI BEIRATKOZÁS HIRDETMÉNY A 2017/2018. NEVELÉSI ÉVRE SZÓLÓ ÓVODAI, BÖLCSŐDEI BEIRATKOZÁSRÓL Budakeszi Város Önkormányzata, mint a Pitypang Sport Óvoda, a Budakeszi Szivárvány Óvoda, a Budakeszi Bölcsőde, a Mosolyvár

Részletesebben

A rendelet hatálya. Intézményi térítési díjak

A rendelet hatálya. Intézményi térítési díjak Egységes szerkezetbe foglalta: Pádár Gabriella Egységes szerkezetbe foglalás ideje: 2015. június 29. Hatályos 2015. július 1-től Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata Képviselő-testületének

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. A Gólyafészek Bölcsőde szülőkkel kötendő megállapodás módosításáról

ELŐTERJESZTÉS. A Gólyafészek Bölcsőde szülőkkel kötendő megállapodás módosításáról Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS A Gólyafészek Bölcsőde

Részletesebben

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület június 3-ai ülésére

Budakalász Város Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület június 3-ai ülésére Budakalász Város Polgármestere 99/2014.(VI.03.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2014. június 3-ai ülésére Tárgy: Javaslat a Budakalászi Bölcsőde működésével kapcsolatos

Részletesebben

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat. 10 /2001. (V. 25.) rendelete

Jászladány Nagyközségi Önkormányzat. 10 /2001. (V. 25.) rendelete Jászladány Nagyközségi Önkormányzat 10 /2001. (V. 25.) rendelete A személyes gondoskodást nyújtó helyi gyermekvédelmi ellátások formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról.

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Népjóléti Iroda

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Népjóléti Iroda Ikt.szám: 5293/2014. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Népjóléti Iroda J a v a s l a t a Salgótarján és Térsége Önkormányzatainak Társulása által biztosított személyes gondoskodást nyújtó

Részletesebben

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS 2017.02.27. HÁZI SEGÍTSÉGNYÚJTÁS A GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET MEGÁLLAPÍTÁSA https://www.facebook.com/szocokos http://tamogatoweb.hu Nagy Edina Meleg Sándor A GONDOZÁSI SZÜKSÉGLET VIZSGÁLATA ÉS A JOGOSULTSÁGOK

Részletesebben

Tata Város Polgármesterétől H-2890 Tata, Kossuth tér 1. : (36) (34) 588-611 Fax: (36) (34) 586-480 E-mail: polgarmester@tata.hu

Tata Város Polgármesterétől H-2890 Tata, Kossuth tér 1. : (36) (34) 588-611 Fax: (36) (34) 586-480 E-mail: polgarmester@tata.hu Tata Város Polgármesterétől H-2890 Tata, Kossuth tér 1. : (36) (34) 588-611 Fax: (36) (34) 586-480 E-mail: polgarmester@tata.hu Szám: I-1- /2012. ELŐTERJESZTÉS Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

ALPOLGÁRMESTERE. Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és hozza meg döntését!

ALPOLGÁRMESTERE. Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést tárgyalja meg és hozza meg döntését! BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KER. ALPOLGÁRMESTERE ÖNKORMÁNYZATÁNAK Tisztelt Képviselő-testület! Tárgy: Javaslat a Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális szolgáltatásokról,

Részletesebben

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/1998. (III.26.) SZÁMÚ R E N D E L E T E

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/1998. (III.26.) SZÁMÚ R E N D E L E T E EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK 11/1998. (III.26.) SZÁMÚ R E N D E L E T E A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról.

Részletesebben

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (IX. 18.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1.

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (IX. 18.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2015. (IX. 18.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről

Részletesebben

M i n i s z t e r i r e n d e l e t

M i n i s z t e r i r e n d e l e t EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERE Ikt. szám: 59815-2/2015/JISZOC A 2011. évi CXII. törvény 27. (5)-(7) bekezdései szerint NEM NYILVÁNOS. Készült 2015. december 16-án. M i n i s z t e r i r e n d e l e t a

Részletesebben

Kizárólag az 1-8. évfolyamon, valamint az 1-8. évfolyamon felül nappali rendszerű oktatásban részt vevő tanulók részére

Kizárólag az 1-8. évfolyamon, valamint az 1-8. évfolyamon felül nappali rendszerű oktatásban részt vevő tanulók részére 6724 Szeged, Huszár u. 1. (6701 Szeged, Pf.:485) Tel.: (62) 561-961 Fax: (62) 561-962 E-mail: titkarsag@ngsz.hu Web: www.ngsz.hu Adószám: 15484990-2-06 RAIFFEISEN BANK ZRt: 12067008-00103129-08400000 NYILATKOZAT

Részletesebben

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének

Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének Polgár Város Önkormányzat Képviselő-testületének 29/2015. (VII. 31.) önkormányzati rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról (egységes szerkezetben a 45/2015. (XII. 18.) a 30/2017. (XII.

Részletesebben

Hidegség Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004.(XII. 25.) rendelete

Hidegség Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004.(XII. 25.) rendelete Hidegség Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004.(XII. 25.) rendelete a gyermekvédelmi ellátásokról Hidegség Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

A R. 7. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A R. 7. (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának 14/2018. (IV. 27.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó gyermekvédelmi és szociális ellátásokról szóló 13/2000. (III. 17.) önkormányzati rendelet

Részletesebben

T/4448. számú törvényjavaslat

T/4448. számú törvényjavaslat MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/4448. számú törvényjavaslat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvénynek az ingyenes bölcsődei és óvodai gyermekétkeztetés kiterjesztése érdekében

Részletesebben

Jászapáti Városi Önkormányzat 8/2004.(V.1) rendelete. A gyermekvédelem helyi szabályairól (Egységes szerkezetben) március 21.

Jászapáti Városi Önkormányzat 8/2004.(V.1) rendelete. A gyermekvédelem helyi szabályairól (Egységes szerkezetben) március 21. Jászapáti Városi Önkormányzat 8/2004.(V.1) rendelete A gyermekvédelem helyi szabályairól (Egységes szerkezetben) 2016. március 21. Jászapáti Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a gyermekek védelméről

Részletesebben

FELVÉTELI SZABÁLYZAT

FELVÉTELI SZABÁLYZAT ZALAEGERSZEGI EGYESÍTETT BÖLCSŐDÉK ZALAEGERSZEG, PETŐFI U. 21-25. FELVÉTELI SZABÁLYZAT Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata a három éves kor alatti gyermekek napközbeni ellátását a Zalaegerszegi

Részletesebben

A R. 5. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A R. 5. (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: 14 Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlésének 52/2008. (XII. 17.) Kgy. rendelete a szociális és gyermekvédelmi ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő intézményi térítési díjakról szóló 58/2006.

Részletesebben

A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/ /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető.

A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/ /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető. Társadalmi egyeztetés A tervezettel kapcsolatban bővebb felvilágosítás a Titkárságon a 06/29-330-011 /101 es, és 102 es mellék telefonszámon kérhető. Gyömrő Város Önkormányzat Képviselő-testületének a

Részletesebben

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki:

1.. (1) Az intézményi térítési díj megállapítása a következő ellátásokra terjed ki: Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete 3/2012. (II.16.) önkormányzati rendelete A Nagyközségi Szociális Gondozási Központ Intézmény Cibakháza Székhely által nyújtott szociális ellátások

Részletesebben

FELVÉTELI SZABÁLYZAT

FELVÉTELI SZABÁLYZAT SÜNIVÁR BÖLCSŐDE TAKSONY, FŐ U.83. Telefon/Fax:06-24/478-055 E-mail: bolcsode@taksony.hu FELVÉTELI SZABÁLYZAT Jóváhagyta: Taksony Nagyközség Önkormányzat Fenntartó Készítette: Mojzes Zsuzsanna bölcsődevezető

Részletesebben

A Rendelet 21. (3) bekezdés b) pontja hatályát veszti. A Rendelet az alábbi 25/C. -al egészül ki:

A Rendelet 21. (3) bekezdés b) pontja hatályát veszti. A Rendelet az alábbi 25/C. -al egészül ki: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 22/2010. (VI.22.) rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 5/2003. (IV. 22.) számú rendelet

Részletesebben

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása

A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek és alapfeladatainak bemutatása TÁMOP-5.5.7-08/1-2008-0001 Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ Gyermekvédelmi ellátás rendszere I/I. A gyermekjóléti alap és gyermekvédelmi szakellátási rendszer intézményeinek

Részletesebben

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete

Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete. 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete Biharkeresztes Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2007. (II. 1.) BVKt rendelete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény helyi végrehajtásáról I. Rész Biharkeresztes

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben)

(az időközbeni módosításokkal egységes szerkezetben) Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 39/2004. (IX. 29.) számú rendelete a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12,13,14,15,

Részletesebben

(Egységes szerkezetben, a legutóbbi módosítások dőlt betűvel jelölve)

(Egységes szerkezetben, a legutóbbi módosítások dőlt betűvel jelölve) Kerecseny község Önkormányzata Képviselőtestületének az 1/2015. (II.25.), 6/2014. (IX.17.), a 16/2013. (XII.31.), és a 15/2013. (X.3.) önkormányzati rendeletekkel módosított 10/2009.(XI.30.) sz. rendelete

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 2/2006.(II.10.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatás helyi szabályozásáról

Részletesebben

23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének. a gyermekek védelméről

23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének. a gyermekek védelméről 23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a gyermekek védelméről Módosítva: 35/2003.(VIII. 28.), Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének, rendeletével,

Részletesebben

23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének. a gyermekek védelméről

23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének. a gyermekek védelméről 23/2003. (IV. 30.) Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselőtestületének rendelete a gyermekek védelméről Módosítva: 35/2003.(VIII. 28.), Szentgotthárd Város Önkormányzata Képviselő-testületének, rendeletével,

Részletesebben

a) gyermekjóléti szolgálat b) gyermekek napközbeni ellátása - bölcsődében - időszakos gyermekfelügyelet - játszócsoport (játszóház)

a) gyermekjóléti szolgálat b) gyermekek napközbeni ellátása - bölcsődében - időszakos gyermekfelügyelet - játszócsoport (játszóház) Kazincbarcika Város Önkormányzatának 7/1998. (II. 27.) sz. rendelete a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról 1 Kazincbarcika

Részletesebben

BÖLCSÖDEI ÉS ÓVODAI ELLÁTÁS

BÖLCSÖDEI ÉS ÓVODAI ELLÁTÁS BÖLCSÖDEI ÉS ÓVODAI ELLÁTÁS Jegyzet I. A bölcsödei ellátás A bölcsőde olyan szolgáltató intézmény, amely alaptevékenysége keretében napközbeni ellátást nyújt a gyermekek számára. A legfontosabb feladata,

Részletesebben

DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 8/2013. (V.10.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelmi ellátások formáiról

DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének. 8/2013. (V.10.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelmi ellátások formáiról DECS Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (V.10.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelmi ellátások formáiról Módosítások: - 26/2013. (XII.19.) ökr. - 11/2014. (XII.29.) ökr. - 5/2015.

Részletesebben

A rendelet hatálya. (2) E rendelet hatálya nem terjed ki:

A rendelet hatálya. (2) E rendelet hatálya nem terjed ki: 133/1997. (VII. 29.) Korm. rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról A Kormány

Részletesebben

A rendelet célja. A rendelet hatálya

A rendelet célja. A rendelet hatálya Borsodnádasd Város Önkormányzatának 6/2009.(III.27.) számú rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény végrehajtásának helyi szabályairól, egységes szerkezetben

Részletesebben

Tisztelt Szülők! Záhony Város Önkormányzata

Tisztelt Szülők! Záhony Város Önkormányzata Tisztelt Szülők! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban Gyvt.) 2015. szeptember 1- jétől hatályos rendelkezései, az ott

Részletesebben

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET

Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének. 5/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET Tárnok Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2011. (II.11.) számú ÖNKORMÁNYZATI RENDELET A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról 1 1 Módosította: 5/2012.(II.14.) számú

Részletesebben

15/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet

15/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet 1. oldal 15/2011. (IV.28.) önkormányzati rendelet a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátásokról, azok igénybevételéről és az ellátások intézményi térítési díjainak megállapításáról (Egységes

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 10/1996. (III. 1.) számú. r e n d e l e t e. az intézményi térítési díjak megállapításáról

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK. 10/1996. (III. 1.) számú. r e n d e l e t e. az intézményi térítési díjak megállapításáról NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYÛLÉSÉNEK 10/1996. (III. 1.) számú r e n d e l e t e az intézményi térítési díjak megállapításáról Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyûlése a helyi önkormányzatokról szóló

Részletesebben

20/2016.(V.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről

20/2016.(V.31.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi rendszeréről Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testületének 20/2016.(V.31.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről Mezőberény Város Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk

Részletesebben

KEREKEGYERDŐ BÖLCSŐDE FELVÉTELI SZABÁLYZATA I. AZ ELLÁTÁSRA JOGOSULTAK KÖRE:

KEREKEGYERDŐ BÖLCSŐDE FELVÉTELI SZABÁLYZATA I. AZ ELLÁTÁSRA JOGOSULTAK KÖRE: KEREKEGYERDŐ BÖLCSŐDE FELVÉTELI SZABÁLYZATA Kerekegyháza Város Önkormányzata a három éves kor alatti gyermekek napközbeni ellátását a Kerekegyerdő Bölcsődében ( 6041 Kerekegyháza, Erdő u. 31/a) biztosítja.

Részletesebben

Kisbajcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2004. (XI.10.) rendelete egyes gyermekvédelmi ellátásokról

Kisbajcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2004. (XI.10.) rendelete egyes gyermekvédelmi ellátásokról Kisbajcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2004. (XI.10.) rendelete egyes gyermekvédelmi ellátásokról Kisbajcs Község Önkormányzata Képviselő-testületének a gyermekek védelméről és a gyámügyi

Részletesebben

Kömlő Község Önkormányzata Képviselő Testületének 5/2009. (III.25.) rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Kömlő Község Önkormányzata Képviselő Testületének 5/2009. (III.25.) rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Kömlő Község Önkormányzata Képviselő Testületének 5/2009. (III.25.) rendelete A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról Kömlő Község Önkormányzatának Képviselő Testülete, a gyermekek védelméről

Részletesebben

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 136. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/324-585

PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 136. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/324-585 PÁPA VÁROS POLGÁRMESTERE 136. 8500 PÁPA, Fő u. 5. Tel: 89/324-585 Fax: 89/515-083 E-mail: polgarmester@papa.hu E L Ő T E R J E S Z T É S a Képviselőtestület 2013. október 10-i ülésére Tárgy: Pápa Város

Részletesebben

TÁMOP-2.4.5-12/2 -KMR. A pályázat benyújtásának végső határideje: 2012. május 1. Nonprofit és egyéb nem nyereségérdekelt szervezet:

TÁMOP-2.4.5-12/2 -KMR. A pályázat benyújtásának végső határideje: 2012. május 1. Nonprofit és egyéb nem nyereségérdekelt szervezet: A MUNKA ÉS A MAGÁNÉLET ÖSSZEHANGOLÁSÁT SEGÍTŐ HELYI KEZDEMÉNYEZÉSEK ALTERNATÍV NAPPALI GYERMEKELLÁTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK LÉTREHOZÁSÁNAK TÁMOGATÁSA TÁMOP-2.4.5-12/2 -KMR A pályázat benyújtásának kezdő dátuma:

Részletesebben

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete

31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete 31/2002. (VII.26.) sz. önkormányzati rendelete a rendszeres és rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról, valamint az egyéb gyermekvédelmi ellátási formákról szóló 67/1997. (XII.29.) sz. önk. rendelet módosításáról

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok

TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok TÁJÉKOZTATÓ Demens személyek nappali ellátására vonatkozó szabályok A nappali ellátás igénybevételéhez hasonlóan rendelkezni kell: - Szakmai Program - Szervezeti és Működési Szabályzat - Házirend A Szakmai

Részletesebben

Budapest, XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete

Budapest, XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének. 9/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete Budapest, XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2012. (III. 13.) önkormányzati rendelete a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokról és a

Részletesebben

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység MEGÁLLAPODÁS

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység MEGÁLLAPODÁS A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt) 32. (5) bekezdés a) pontja értelmében a gyermekjóléti alapellátások igénybevételének a megkezdése előtt, állami fenntartású

Részletesebben

Csömör Nagyközség Önkormányzata képviselő-testületének. 22/2010. (XII. 10.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi szabályozásáról

Csömör Nagyközség Önkormányzata képviselő-testületének. 22/2010. (XII. 10.) önkormányzati rendelete. a gyermekvédelem helyi szabályozásáról Csömör Nagyközség Önkormányzata képviselő-testületének 22/2010. (XII. 10.) önkormányzati rendelete a gyermekvédelem helyi szabályozásáról Csömör Nagyközség Önkormányzatának képviselő-testülete a gyermekek

Részletesebben

Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Csesznek Községek Körjegyzősége

Bakonyszentkirály, Bakonyoszlop, Csesznek Községek Körjegyzősége Bakonyszentkirály Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008. (VIII.26.) rendelete a gyermekvédelem helyi szabályozásáról Bakonyszentkirály Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a gyermekek

Részletesebben

9. Bölcsőde alapítása május 24. ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének május 24-ei ülésére. 9.

9. Bölcsőde alapítása május 24. ELŐTERJESZTÉS. Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének május 24-ei ülésére. 9. ELŐTERJESZTÉS Maglód Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2018. május 24-ei ülésére 9. napirend Tárgya: Bölcsőde alapítása Előadó: Tabányi Pál polgármester Melléklet: Alapító okirat tervezete Az előterjesztés

Részletesebben

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Oktatási és Kulturális Minisztérium 31404/2008. E L ŐT E R J E S Z T É S A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. (VI. 8.) MKM rendelet módosításáról Budapest, 2008. december VEZETŐI

Részletesebben

1.. 2.. A rendelet 2.. (3) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

1.. 2.. A rendelet 2.. (3) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: Doboz Nagyközség Önkormányzatának 6/2009. (III.20.) rendelete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 27/2008. (XII.11.), 8/2008. (III. 1.), és a 19/2007. (XII. 14.) rendelettel módosított

Részletesebben

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról

SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E. a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról SZERENCS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 8/2015. (III.31.) ÖNKORMÁNYZATI R E N D E L E T E a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról egységes szerkezetben a 14/2015.(VI.25.), valamint a 28/2015.(XII.17.),

Részletesebben

A Kormány. /2010. ( ) Korm. r e n d e l e t e

A Kormány. /2010. ( ) Korm. r e n d e l e t e 1 A Kormány /2010. ( ) Korm. r e n d e l e t e a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatók, intézmények ágazati azonosítójáról és országos nyilvántartásáról szóló 226/2006. (XI. 20.) Korm.

Részletesebben

Kétsoprony Község Képviselőtestületének 9/2008. (V.30.) számú rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1.. 2..

Kétsoprony Község Képviselőtestületének 9/2008. (V.30.) számú rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. 1.. 2.. Kétsoprony Község Képviselőtestületének 9/2008. (V.30.) számú rendelete a gyermekvédelem helyi rendszeréről. Egységes szerkezetben Kétsoprony Község Képviselőtestülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Helyi joganyagok - Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2 2. oldal ai) hajléktalan személyek nappali melegedője, b) Szociális s

Helyi joganyagok - Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2 2. oldal ai) hajléktalan személyek nappali melegedője, b) Szociális s Helyi joganyagok - Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2 1. oldal Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 9/2014. (III. 27.) önkormányzati rendelete a Salgótarján

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S Kismaros Község Önkormányzat Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottságának október 17-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S Kismaros Község Önkormányzat Pénzügyi, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottságának október 17-i ülésére Kismarosi Közös Önkormányzati Hivatal 2623 Kismaros, Kossuth Lajos út 22., Tel.: 27/639-131; Fax: 27/639-108, E-mail: jegyzo@kismaros.hu E L Ő T E R J E S Z T É S Kismaros Község Önkormányzat Pénzügyi,

Részletesebben

(1) Ez a rendelet 2011. november 1-jén lép hatályba. (2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

(1) Ez a rendelet 2011. november 1-jén lép hatályba. (2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni. Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestületének../2011. (..) önkormányzati rendelet-tervezete a Pápa városban biztosítható személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételének rendjéről, a

Részletesebben

I. fejezet Általános rendelkezések. A rendelet célja. A rendelet hatálya

I. fejezet Általános rendelkezések. A rendelet célja. A rendelet hatálya Bátonyterenye Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2012. (III.29.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE a gyermekvédelmi alapellátások igénybevételéről és a fizetendő térítési díjról Bátonyterenye Város Önkormányzata

Részletesebben