Óra Témakör Tananyag 1-2. Fogalmak, ismeretek. Készség-és képességfejlesztési

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Óra Témakör Tananyag 1-2. Fogalmak, ismeretek. Készség-és képességfejlesztési"

Átírás

1 TANMENETJAVASLAT Radóczné Bálint Ildikó Virág Gyuláné: Irodalom 5 tankönyv az 5. Évfolyam számára Megjegyzés: a tanmenetjavaslatot heti 2, évi 72 órára készítettem. Az óraszámoknál zárójelben az az ütemezés szerepel, amely heti 2 és fél, évi 90 irodalomórával számol. Rövidítések feloldása: Tk.: irodalomkönyv; Mf.: irodalom munkafüzet, If.: irodalom feladatlapok Óra Témakör Tananyag 1-2. (1-3.) ÉV ELEJI ISMÉT- LÉS, ISMERKE- DÉS, FELMÉRÉS Ismerkedés a taneszközökkel. Nyári olvasmányélmények. Tájékozódás a tudás, a képességek és készségek szintjén. Válogatás a feladatok között a tanulók képességeinek megfelelően: Mf oldal Fogalmak, ismeretek Az 1 4. évfolyamon tanult művek és műfajok fő jellegzetességei. Készség-és képességfejlesztési célok Rendszerezés, összehasonlítás, összefüggések felismerése. Ajánlott tevékenységformák Módszertani javaslatok A taneszközök használatának megismerése. A kötelező és ajánlott olvasmányok bemutatása. Az 1-4. évfolyamon tanultak rendszerezése, ismétlése, alkalmazása. Az eddig tanult irodalmi ismeretek felidézése különböző munkaformákban. Az észlelt hiányosságok pótlására irányuló gyakorlások egyéni, páros és/vagy csoportmunkában. Megjegyzés, kapcsolódási pontok A 4. osztályos kompetenciamérés eredményeire és feladataira érdemes támaszkodni, és visszautalni az év eleji ismerkedés, ismétlés, felmérés során. Időtől függően az év eleji szövegértés megíratása: Kolozsvári Grandpierre Emil A tíz buta legény című meséje. Feladatlap az If.-ben. A helyi tanterv időkeretéből felhasználható órák.

2 folyamatosan 3. (4.) Diagnosztizáló mérések folyamatosan: különböző műfajú szövegek hangos és néma olvasása, értése. A KÖNYVEK VA- RÁZSA Michael Ende: Előszó helyett: szigorúan véve, Petőcz András: Internet-vers Tk oldal A hangos olvasás értékelési szempontjainak ismerete: tempó, folyamatosság, kifejezőség vagy egyhangúság, hibatévesztés, írásjelek érzékeltetése, hallhatóság. Olvasás. A helyes és jól formált beszéd, a kiejtési képesség fejlesztése. A hangos olvasási képesség és a szövegértési képesség fejlesztése. A szövegelemzésben való jártasság elmélyítésével a szövegértő képesség fejlesztése, az irodalmi élmények iránti fogékonyság erősítése. Annak felismertetése, hogy az olvasás jelentős szerepet játszik a személyiség formálásában, a képzelet, a szövegalkotás, a szövegértés fejlesztésében. Az olvasási kedv erősítése. A számítógép-használat előnyei és káros hatásai. Érvek és ellenérvek megfogalmazása adott témában. A hangos, kifejező olvasás és a néma, értő olvasás gyakorlása és ellenőrzése. A helyes beszédlégzés, a szünet, az artikuláció, a hanglejtés, hangsúly, hangerő, beszédtempó gyakorlása folyamatosan, minden tanítási órán, tréningszerűen. Hangformáló gyakorlatok végeztetése: a Mf oldalain lévő szövegekből és a tankönyv szemelvényeiből való válogatás. A címadás gyakorlása. A cselekmény felidézése, tömör összefoglalása. Önálló szövegfeldolgozás kérdések alapján. A tanulócsoport olvasási szokásainak megbeszélése. Mf oldal Ajánlatos minden gyereknek mérőlapot készíteni egész évre pl. a kézikönyvben található minta alapján. A tankönyv felépítésének, a Feladatok, kérdések és a Kapcsolódó szerepének a megismertetése az első órákon kiemelt feladatunk. Dráma és tánc: kifejező beszéd, történetmondás.

3 Óra Témakör Tananyag Fogalmak, ismeretek Készség-és képességfejlesztési célok Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok Megjegyzés, kapcsolódási pontok 4. (5-6.) MESÉK BŰVÖLE- TÉBEN A mesékről, A valós mese, Az okos lány Tk oldal Népmese és műmese. Verses és prózai forma. Mesegyűjtők. Valós mese. Elbeszélői nézőpont. A meglévő tudás mozgósítása, felelevenítése, új szempontok szerinti rendezése. A hangos, kifejező olvasás képességének fejlesztése a mese feldolgozása során. Az alsó tagozatban megismert mesefajták műfaji sajátosságainak felismerése tanári irányítással vagy önállóan. A különböző korok meséinek megismerése egyéni és csoportos munkaformában, a tapasztaltak összevetése frontálisan. A hangos olvasás gyakorlása szereposztásban. A Magyar értelmező kéziszótár, a Sző, fon, nem takács. Mi az? című könyvek használata. Mf oldal Célszerű a Tk. feladatai közül néhányat előzetesen feladni. Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek: történetekben a valós és a fiktív elemek megkülönböztetése. 5. (7.) A Nap gyermekei Tk oldal Próza. A kultúrák közötti különbségek felismerése, átélése és elfogadása. A hangos olvasás gyakorlása szereposztásban. A mese pilléreinek táblázatba foglalása: szereplők, helyszín, alaphelyzet, események, következmények tanulság. A mesék csoportosítása kooperatív technikával. Mf. 13. oldal

4 6. (8-9.) Az állatmese - Egy téma négyféle feldolgozása, Heltai Gáspár: A hollóról és a rókáról, La Fontaine: A holló meg a róka, Romhányi József: A róka és a holló Tk oldal Állatmese, fabula. Verses mese, verses szöveg. Az elemző képesség fejlesztése a különböző nyelvállapotú mesék olvasása során. A hangos, kifejező olvasás képességének fejlesztése a mesék feldolgozása során. A mesék korábbi nyelvállapotot tükröző kifejezéseinek felfedezése és értelmezése szótárak, lexikonok segítségével. Gyakorlatok a mai és a korábbi nyelvállapot különbségeinek felismerésére. A helyes beszédlégzés, a szünet, az artikuláció, a hanglejtés, hangsúly, hangerő, beszédtempó gyakorlása. Mf oldal Célszerű egy vagy több mesét előzetes olvasásra feladni. 7. (10.) A tréfás mese, A bolond falu Tk oldal Tréfás mese. Túlzás. A kifejezőképesség fejlesztése a dramatizálás során. Tájnyelvi szavak magyarázata. Meserészletek eljátszása. Mf. 16. oldal Dráma és tánc: kifejező beszéd, mesemondás. 8. (11.) A csalimese, Gyűszű, Fésű, Hadd - el, Hazug mese Tk oldal Csalimese, hazugságmese. A meglévő tudás mozgósítása, felelevenítése, új szempont szerinti rendezése. Az alsó tagozatban olvasott mesék felidézése. A hangos olvasás gyakorlása. Közmondások gyűjtése. A humor szerepének érzékelése a különféle mesékben. Mf. 17. oldal (12-13.) A tündérmese, Tündérszép Ilona és Árgyélus Tk oldal Tündérmese (varázsmese). Mesék a klasszikus magyar irodalomból. Mesei jellemzők, motívumok, meseformulák A rendszerezés, a csoportosítás képességének fejlesztése a mesefajták és a szerkezeti sajátosságok szintetizálása során. A mese cselekményének összefoglalása. A helyszínek változásának megfigyelése. Rendszerezés (a tankönyvi táblázat segítségével). A címadás gyakorlása. Dramati- Dráma és tánc: kifejező beszéd, mesemondás. Óravázlat a tantárgyi programban.

5 (pl.: mesekezdet, mesezárás, állandó kifejezések, meseszámok, átváltozások, eszközök, tárgyak, ismétlődő tettek, cselekedetek, szereplők, szerepkörök, helyszínek). Beszélő név. A szövegalkotó és szövegértő képesség fejlesztése a mesei elemekhez kapcsolódó feladatok során. A rendszerező, összehasonlító és elemző képesség fejlesztése. zálás. A beszélő név jellemzőinek megismerése, beszélő név kitalálása mesei szereplőknek. A mesei jellemzők megismerése, megfigyelése az alsó tagozatban tanultak felhasználásával. A mesei motívumok táblázatba foglalása. Mf oldal Óra Témakör Tananyag 11. Varázslatos történetek - írók, költők meséi, (14.) Hans Christian Andersen: A teáskanna Tk oldal Fogalmak, ismeretek Műmese. Készség-és képességfejlesztési célok. Követelmények A hangos, kifejező olvasás képességének fejlesztése a mesék feldolgozása során. Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok A mese értő, értelmező felolvasása a szereplő jellemének érzékeltetésével. Mf. 20. oldal Megjegyzés, kapcsolódási pontok 12. (15.) Boldizsár Ildikó: A Nap és a Hold találkozása Tk oldal Műmese. A hangos, kifejező olvasás képességének fejlesztése a mesék feldolgozása során. Jóslás, a mese megismerése részenként. A mese értő, értelmező felolvasása a szereplők jellemének érzékeltetésével. Mf. 21. oldal 13. (16-17.) J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve Tk oldal Meseregény. A rendszerező, összehasonlító és elemző képesség fejlesztése. A Roxfort négy házának, a tanórák hangulatának jellemzése. Mf oldal Célszerű a Tk. feladatai közül néhányat előzetesen feladni.

6 14. (18-19.) 15. A mesékről Összefoglalás Tk oldal Számonkérés A rendszerezés, a csoportosítás képességének fejlesztése a mesefajták és a szerkezeti sajátosságok szintetizálása során. A kifejezőképesség fejlesztése a memoriterekkel. Kutatómunka (Milyen mesét tűz műsorára a televízió és a rádió?). Dramatizálás, bábok, rajzok készítése. A jegyzetelés és a vázlatkészítés gyakorlása. Meserészletek szöveghű ismerete, kifejező előadása. Mf oldal Válogatás a Tk. és a Mf. feladataiból. Memoriterek hangoztatása (A bolond falu részletei, egy állatmese). Feladatlap az If.-ben. (20.) (21-22.) Az 1. irodalmi dolgozat írása: mese Az elbeszélő fogalmazás jellemzői. Az írásbeli kifejezőkészség fejlesztése. A szövegalkotási képesség fejlesztése. Mese írása mesei motívumok felhasználásával legalább egymásfél oldal terjedelemben. Javítás nyelvtanórán (23-24.) Kuckó Olvassunk együtt! A népdalokról, Szerelmi dalok, Bujdosóénekek, A népköltészet hatása Petőfi Sándor verseiben, Megy a juhász szamáron Tk oldal Óra Témakör Tananyag 20. PETŐFI SÁNDOR: JÁNOS VITÉZ A népdalok jellemzői. Fogalmak, ismeretek A régió, a lakóhely A szókincs bővítése, árnyalása, a kifejezőképesség fejlesztése az olvasott szövegben található új kifejezések felhasználásával. Készség-és képességfejlesztési célok Az irodalmi mű, mint a kulturális emlékezet szereplőjé- A már ismert népdalok felidézése, zenehallgatás. Kutatómunka a lakóhely népszokásairól. A már ismert Petőfi-művek felidézése előzetes feladatként. A megbeszéléskor a tanulók tanári irányítással összevetik ismereteiket, tapasztalataikat. Mf oldal Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok A lakóhely és Petőfi kapcsolatának felkutatására gyűjtőmunka A helyi tanterv időkeretéből felhasználható órák. Megjegyzés, kapcsolódási pontok Ajánlott mű: Fekete Sándor: Így élt a sza-

7 (25.) Mozaikok Petőfi Sándor életéből Tk oldal (26-27.) Kalauz a János vitéz megismeréséhez, János vitéz 1-4. rész, A János vitéz nyelvezete Tk oldal irodalmi emlékei. Az epikus művek szerkezeti egységei (előkészítés, bonyodalom) és jellemzőik. Az idő és a tér az elbeszélő művekben. A mű nyelvezete. nek és közvetítőjének elmélyült befogadása, egyéni, csoportos és közös munkára épülő feldolgozása. Az irodalmi értékek iránti fogékonyság erősítése az alkotást méltató szövegek megismertetésével. A tér- és időészlelés képessége. Képesség a szóhasználat, a kiejtés, a testbeszéd összehangolására különféle beszédhelyzetekben. A kifejezőképesség fejlesztése a memoriterek ritmikus hangoztatásával. végzése. Térképhasználat. Mf oldal Az alkotást méltató szövegek felkutatása, megismerése. Az epikus művek szerkezeti egységeinek felfedezése, megismerése, megnevezése. A helyszínek változásának nyomon követése. Memoriterek tanulása, ritmikus hangoztatása. Hangformáló gyakorlatok. Mf oldal badságharc költője. Vizuális kultúra; mozgóképkultúra és médiaismeret: illusztrációk, a János vitéz rajzfilmen, hangoskönyvben. Memoriter: az 1. rész végig, a 4. rész 8. és 9. versszaka. 23. (28.) Hogyan mesél a költő? Tk oldal A próza és a vers közötti különbség. Néhány szókép: hasonlat, megszemélyesítés, metafora és jellemzőik. A képiség megjelenése a műben. Az összehasonlító és az elemző képesség fejlesztése a prózai és verses forma öszszehasonlítása során. A szövegalkotási képesség fejlesztése a hasonlatok, metaforák írása során. A szóképek felismerésének gyakorlása, hasonlatok, metaforák írása. Hasonlatok illusztrálása. Gyakorlatok a hasonlat, a megszemélyesítés és a metafora írására, hangulati hatásuk felismerésére. Mf. 39. oldal

8 24. (29-30.) János vitéz 5-6. rész, A leírás Tk oldal Az epikus művek szerkezeti egységei (a cselekmény kibontakozása) és jellemzői. A leírás. Az elbeszélés és a leírás műfaji jellemzői. A szociális kompetencia fejlesztése mások véleményének türelmes és figyelmes meghallgatása, szembesítése során. A szövegalkotási képesség fejlesztése adott nézőpontú leírások megfogalmazásával és összehasonlításával. Saját vélemény megfogalmazása a szereplők erkölcsi választásairól, döntéseiről, és azok megvédése érvek és a szövegből vett idézetek felhasználásával. Fogalmazási gyakorlatok: pl. a szobád leírása valamelyik sarokból elindulva. Azonos tárgyról különféle nézőpontból (vagy hangnemben) készített leírások összevetése. Mf oldal Memoriter: 6. rész 6. versszaka. 25. (31.) János vitéz rész Tk oldal Fordulópont. Az idő és a tér az elbeszélő művekben. Mesei elemek. A tér- és időészlelés képessége. Cselekménymondás, a helyszínek nyomon követése, mesetérkép készítése. Szólásmagyarázatok. A címadás gyakorlása. Zenehallgatás (katonadalok). Mf oldal Ajánlott mű: O. Nagy Gábor: Magyar szólások és közmondások. Óra Témakör Tananyag Fogalmak, ismeretek Készség-és képességfejlesztési célok Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok Megjegyzés, kapcsolódási pontok

9 26. (32.) János vitéz rész Tk oldal Az idő és a tér az elbeszélő művekben. A tér- és időészlelés képessége. A szövegalkotó és szövegértő képesség fejlesztése, például a történethez másik befejezés írása, valamint játékos táviratok megfejtése során. A csata láthatóvá tételének eszközei: hangutánzó és hangulatfestő szavak, hasonlatok, metaforák és megszemélyesítések. Játékos táviratok és apróhirdetések írása. Érvek és ellenérvek gyűjtése adott témában. Mf oldal 27. (33.) 28. Ének-zene: ritmusérzék fejlesztése, ritmizálás. (34-35.) János vitéz 14. rész, A János vitéz verselése Tk oldal János vitéz rész Tk oldal Az idő az elbeszélő művekben. Ritmus. Ütemhangsúlyos verselés, sormetszet, cezúra, négyütemű felező tizenkettes sorfajta. Páros rím. A múltbeli események megismerése során az ok és okozat feltárása. Az ütemhangsúlyos verselés felismerésében való jártasság kialakítása. Véleményformálás, a szociális kompetencia fejlesztése. Ritmikai gyakorlatok. Az ütemhangsúlyos verselés felismerésének gyakorlása. Rímkereső, a verssorok befejezése rímelő szavakkal. Mf oldal Jóslás, a részek megismerése szakaszonként. Mi kell a boldogsághoz? - értékek rangsorolása. Mf oldal Memoriter: 18. rész 11. és 12. versszaka (36-37.) János vitéz rész, Nyelvi alakzatok a János vitézben, Mesei motívumok a A szereplők cselekedetei, a hős kalandjai, erkölcsi választásai. Nyelvi alakzatok: megszólítás, felkiáltás, kérdés, ismétlés, A szociális kompetencia fejlesztése mások véleményének türelmes és figyelmes meghallgatása, szembesítése során. A szövegalkotó képesség fejlesztése a nyelvi alakzatok Vélemény megfogalmazása a szereplők cselekedeteiről, a helyzetekről. Gyakorlatok a nyelvi alakzatok keresésére. Óravázlat a tantárgyi programban.

10 költeményben Tk oldal felsorolás, párhuzam, ellentét. értelmezése és írása során. Az összehasonlító képesség fejlesztése a mesei elemek megkeresése során. Mesei motívumok keresése. Leírás készítése Óriásországról. Koncentráció: az olvasott mesék óriásainak felidézése, tulajdonságaik számbavétele. Mf oldal 31. (38.) János vitéz rész Tk oldal A mesei motívumok. A meseszerű és a valós az elbeszélő költeményben. A mű részleteinek dramatikus feldolgozása. Az összehasonlító és az elemző képesség fejlesztése a meseszerű és a valós elemek érzékelése során. A szövegalkotó képesség fejlesztése vers írása során. A meseszerű és a reális elemek keresése a szövegben egyéni és csoportos munkában, a tapasztalatok megbeszélése frontálisan. A mesék és a János vitéz motívumainak összehasonlítása. A mű részleteinek dramatizálása. A szóhasználat, a kiejtés, a testbeszéd összehangolása különféle beszédhelyzetekben. Varázsige írása. Mf oldal Memoriter: 21. rész 15. versszaka Óravázlat a tantárgyi programban. 32. (39-40.) János vitéz rész, A János vitéz műfaja Tk oldal Tetőpont, megoldás. Elbeszélő költemény. Az elemző képesség fejlesztése az a mű szerkezetének vizsgálata során. A tér- és időészlelés képessége. Írassunk a műhöz egy másik befejezést! Válasszuk ki közülük érvek meghallgatása után a legjobbnak tűnőt! Feladatok a különböző műfaji ismertetőjegyek felismerésére, a jellemzők egyéni vagy csoportos táblázatba foglalása, a megoldások összevetése. Mf oldal Memoriter: 25. rész 1. versszaka, 27. rész 6. és 11. versszaka 33- Összefoglalás Az epikai művek A rendszerezés képességének Az epikus művek szerkezeti Célszerű előzetesen

11 34. (41-42.) Tk oldal szerkezeti felépítése. Az idő és a tér az elbeszélő művekben. fejlesztése a szerkezeti egységek felismerése során. A kifejezőképesség fejlesztése a memoriterek hangoztatásával. A tér- és időészlelés képessége. Az összehasonlító képesség fejlesztése a film és a mű elemeinek érzékelése során. elemeinek ismerete. A tetőpont, a fordulópontok, a kitérők érzékelése. A versszak és a nagyobb szerkezeti egységek viszonyának értelmezése. Feladatok az idő és a tér megállapítására. Rajzok készítése a helyszínekről, az alkotások öszszehasonlítása, megbeszélése. Jankovics Marcell János vitéz című rajzfilmének megnézése és a művel való összehasonlítása. kiadni néhány feladatot, és azok egy részét csoportmunkában megoldani. Erkölcstan: társas kapcsolatok, segítő kapcsolatok, felnőtté válás, beavatás. 35. (43.) Témazáró dolgozat írása Feladatlap az If.-ben (44-45.) A 2. irodalmi dolgozat írása: elbeszélés leírással Óra Témakör Tananyag 38. (46.) MÚLTUNK A MÍ- TOSZOKBAN A görög mítoszok, Prométheusz Tk oldal Fogalmak, ismeretek A mítoszok és a mitológia fogalmának, néhány ismertetőjegyének az ismerete. Néhány mítosz ismerete. Készség-és képességfejlesztési célok A meglévő tudás felelevenítése, új szempontok szerinti rendezése. Nyelvileg és tartalmilag egyaránt jól formált elbeszélés írása leíró résszel kb. egy-másfél oldal terjedelemben. Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok Koncentráció: a történelemórákon tanultak felidézése. A mítoszok jellemzőinek feltárása projektmunkában vagy kooperatív technikával. Rajzok készítése a görög-római istenekről. A történelemórákon tanultak Javítás nyelvtanórán Megjegyzés, kapcsolódási pontok Ajánlott mű: Trencsényi-Waldapfel Imre: Görög regék. Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek: ókori gö-

12 felidézése, képek keresése istenekről és ókori épületekről. Mf oldal rög istenek, hősök. Ének-zene; vizuális kultúra: mitológiai témák a zenében, a képzőművészetben. Erkölcstan: család, kapcsolatok (47-49.) Parisz ítélete, Daidalosz és Ikarosz, Összefoglalás Tk oldal Néhány mítosz ismerete. A mítoszok és a mesék különbségei. A szövegalkotó és szövegértő képesség fejlesztése. Az összehasonlító és az elemző képesség fejlesztése. Az irodalom folytonosságának és változó jellegének felismerése. A hangos olvasás gyakorlása. A cselekménymondás, a vázlatírás, az összehasonlítás, a jellemzés gyakorlása. A mítoszok és a mesék jellemzőinek megfigyelése, összehasonlítása tanári irányítással. A tanulást segítő grafikus módszerek alkalmazása: például két különböző műfajú és rendeltetésű szövegtípus összehasonlítása, a tapasztalatok ábrázolása Venn-diagram segítségével. Egy-egy mítoszhoz kapcsolódó, különféle korokban született képzőművészeti és/vagy zenei alkotások gyűjtése és összevetése csoportmunkában, majd a munkák bemutatása osztályszinten. Rendszerezés, összegzés. Kiscsoportos tablók készítése A mítoszok közül egyet célszerű előzetes olvasásra feladni. Erkölcstan: család, kapcsolatok. Ének-zene; vizuális kultúra: mitológiai témák a zenében, a képzőművészetben.

13 Egy-egy téma megjelenítése más művészeti ágakban. Képesség a történetek dramatikus feldolgozására egy-egy ismert görög mítosz szereplőiről/cselekményéről. Egy-egy mítosz történetének egyéni vagy csoportos átültetése a mai viszonyok közé, a különféle megoldások megbeszélése, a helyzetek átélése, dramatikus megjelenítése az empátia fejlesztésére. Mf oldal 41. (50.) Számonkérés Feladatlap az If.-ben. Célszerű a magyarázó szöveget vagy egy bibliai történetet előzetes olvasásra feladni. (51.) Félévi szövegértés Feladatlap az If.-ben. Korábban is meg lehet íratni, idő hiányában elhagyható. 42. (52.) A BIBLIA VILÁGA A Bibliáról, Az Ószövetség, A világ teremtése Tk oldal Biblia, Ószövetség, Újszövetség, szállóige. A meglévő ismeretek felelevenítése, új szempontok szerinti rendezése. A hangos olvasási képesség és a szövegértés fejlesztése. Gyakorlatok a meglévő ismeretek felelevenítésére. Feladatok a lényegkiemelésre. A hangos, kifejező olvasás és a néma, értő olvasás gyakorlása és ellenőrzése. A helyes beszédlégzés, a szünet, az artikuláció, a hanglejtés, a hangsúly, a hangerő és a beszédtempó - gyakorlás folyamatosan, Ajánlott mű: Csizmadia Károly: Bibliai eredetű szállóigék, szólásmondások, közmondások. Történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek: ó- és újszövetségi történetek.

14 minden tanítási órán, tréningszerűen. Mf oldal Óra Témakör Tananyag 43. A vízözön története Tk oldal (53.) Fogalmak, ismeretek Könyv- és könyvtárhasználat. Készség-és képességfejlesztési célok A tér- és időészlelés képessége. Könyvtári tájékozódás, a különböző információhordozók használatának és az internet kereső programjának a felhasználásával. A digitális kompetencia fejlesztése. Ajánlott tevékenységformák, módszertani javaslatok A térképhasználat során a bibliai helyszínek megkeresése. Az önálló feladatvégzés, az ismeretszerzés gyakorlása. Az anyaggyűjtés és az anyag elrendezésének gyakorlása. Mf. 83. oldal Megjegyzés Erkölcstan: család, kapcsolatok. Óra Témakör Tananyag 44. (54-55.) Az Újszövetség, Jézus, az ember fia Tk oldal Fogalmak, ismeretek Evangélium. Az elbeszélés nézőpontja, az elbeszélő személye, az elbeszélő és a szereplők. Készség-és képességfejlesztési célok A történeti és az erkölcsi érzék fejlesztése bibliai történetek olvasása és feldolgozása során. A kulturális és történeti távolság felfedezése, megértése és elfogadása. Ajánlott tevékenységformák. módszertani javaslatok A kulturális és történeti különbözőség egy-egy példájának megfigyelése és megbeszélése az életmód, a tárgyi kultúra stb. kapcsán. Munkácsy-képek elemzése. Az elbeszélő személyének megállapítása, a nézőpontváltásos történetmondás gyakorlása rövid elbeszélő szövegek feldolgozása és újraírása során. Mf oldal Megjegyzés, kapcsolódási pontok Óravázlat a tantárgyi programban. 45. Összefoglalás A történeti és erkölcsi érzék Feladatok az idő és a tér megál- Ének-zene; vizuális

15 (56.) Tk oldal fejlesztése bibliai történetek olvasása és feldolgozása során. A kulturális és történeti távolság felfedezése, megértése és elfogadása. lapítására, rajzok készítése a helyszínekről, az alkotások öszszevetése, megbeszélése. Mf. 88. oldal kultúra: biblikus témák a zenében, a képzőművészetben. 46. (57.) Számonkérés EZ A FÖLD A MI HAZÁNK A szülőföldről Tk oldal 47. (58.) (59-60.) Keresztury Dezső: Két szülőföldem Tk oldal Petőfi Sándor: Az alföld Tk oldal Téma. Motívum. A térészlelés képessége. A térképhasználat során a szövegben olvasott helyszínek megkeresése. Szómagyarázatok készítése. Feladatok annak felismertetésére, hogy vannak gyakori témák, motívumok az irodalomban. Mf. 89. oldal Tájleíró költemény. Képesség a művekben megjelenített téma, motívum, gondolat, érzelem, hangulat azonosítására. A verbális és nem verbális kapcsolata, együttes értelmezésük. A vers felépítése és a költői eszközök (táblázat). Illusztráció készítése a műhöz. Memoriterek tanulása, ritmikus hangoztatása. Mf oldal Természetismeret: az olvasott művek topológiája. Memoriter. 50. Petőfi Sándor: Úti levelek, Úti jegyzetek Úti levél, útleírás. Képesség a műfaji sajátosságok felismerésére. Gyakorlatok a műfaji sajátosságok felismerésére. Célszerű az egyik művet előzetes olva-

16 (61.) Tk oldal Mf oldal sásra feladni. Informatika: tájékozódás, információgyűjtés tájakról, városokról. 51. (62.) A Bükk domborzati térképének az elkészítése. Alkotó, kreatív feladatok a Bükk ritka nevezetességeinek a bemutatására. Mf oldal Kutatómunka, könyvtárlátogatás, beszámoló készítése annak érdekében, hogy a tanuló megismerjen valamely kulturális, irodalmi, népi hagyományt lakóhelye (tájegység/település/ kerület) vagy iskolája vonatkozásában (pl. felkeresnek egy irodalmi emlékhelyet, emléktáblát, szobrot). Ismerkedik jelenének hagyományaival (pl. nemzetiségi irodalom, folklór, múzeum, színház), az ide kötődő/kapcsolódó szerző legalább egy irodalmi művével; gyűjtőmunkája eredményeképpen (internet-használattal is) az anyagból valamely prezentációt készít (63-64.) Rockenbauer Pál: Gyalogszerrel a Bükki Nemzeti Parkban Tk oldal A régió megismerése. Tk oldal Régió, hagyomány, emlékhely, irodalmi emlékhely. A térészlelés képessége. Könyvtári tájékozódás, a különböző információhordozók használatának és az internet kereső programjának a felhasználásával. A digitális kompetencia fejlesztése. A szociális kompetencia fejlesztése. Hon és népismeret: hazai táj; az én városom, falum. Informatika: tájékozódás, információgyűjtés tájakról, városokról.

17 (65-72.) Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk Tk oldal Regény, ifjúsági regény. Konfliktus (összeütközés). Cselekmény, tér- és időviszonyok, szerkezet, elbeszélői nézőpont. Képesség a téma, a hangnem, a hangulat megállapítására. A tér- és időészlelés képessége. A szövegértés és a szövegalkotási készség fejlesztése. Az önálló munka és a csoportos kooperáció alapvető műveleteinek megtapasztalása. A szövegalkotás fejlesztése jellemzés során. Az epikus művek felépítésének megfigyelése. A művek közös és önálló olvasása, értelmezése, közös megbeszélése. Gyakorlatok az olvasmányélmények rövid megfogalmazására különféle szóbeli és írásos műfajokban. A szövegekhez kapcsolódó illusztrációk megfigyelése, rajzok készítése. Kreatív gyakorlatok (pl. szereplő jellemzése egy másik szereplő szempontjából, egy szereplő feltételezhető gondolatainak megfogalmazása stb.). A regényből készült film, vagy abból részletek megtekintése. A regény és a film összehasonlítása a kifejezőeszközök, a befogadói élmény és a jelentés szempontjából. Mf oldal Házi dolgozat (levél) írása. Erkölcstan: jó és rossz, bűn és erény, a lelkiismeret. Dráma és tánc: elbeszélő szöveg egy-egy jelenetének dramatizált megjelenítése. 59. (73-74.) Összefoglalás Tk oldal A rendszerezés képességének fejlesztése. A kifejezőképesség fejlesztése a memoriterek hangoztatásával. Rendszerezés, összegzés. Mf oldal Az Összefoglalást a Kuckó utánra is tervezhetjük. 60. Számonkérés Feladatlap az If.-ben.

18 (75.) 61. (76.) Kuckó Olvassunk együtt! Petőfi Sándor: Szülőföldemen, Weöres Sándor: Tájkép Tk oldal A kifejezőképesség fejlesztése a vers ritmusának érzékeltetésével. A művek közös és önálló olvasása, értelmezése, közös megbeszélése. Mf oldal A helyi tanterv időkeretéből felhasználható óra (77-78.) AZ EMBER VILÁ- GA Az életünkről, Arany János: Családi kör, Kormos István: Eltűntek az égen Tk oldal Életkép. A közösség néhány jellemző élethelyzetének, konfliktusának megjelenítése az irodalomban. A szövegértés fejlesztése, az irodalmi értékek iránti fogékonyság erősítése. Képesség a műfaji sajátosságok felismerésére. A kifejezőképesség fejlesztése a vers ritmusának érzékeltetésével. Gyakorlatok a vers szerkezeti felépítésének és képeinek megismerésére. Az epikus és lírai érzéseket kifejező részek megkeresése, hangulati hatásuk megbeszélése. Az epikus és lírai érzéseket kifejező részek megkeresése, hangulati hatásuk megbeszélése. A memoriter tanulása, ritmikus hangoztatása. Mf oldal Memoriter. Óravázlat a tantárgyi programban. 64. (79-80.) Fekete István: Február Tk oldal Novella. A hangos olvasás fejlesztése különböző műfajú szövegekkel. A helyes beszédlégzés, a szünet, az artikuláció, a hanglejtés, hangsúly, hangerő, beszédtempó gyakorlása. A szövegalkotási készség fejlesztése. Cselekménymondás, cselekménytömörítés. Fekete István műveinek felele-

19 venítése. A művek közös és önálló olvasása, értelmezése, közös megbeszélése. Mf oldal 65. (81.) Nógrádi Gábor: PetePite Tk oldal A szociális kompetencia fejlesztése. Milyen lenne más helyében? Érvek és ellenérvek megfogalmazása a témában. Irodalmi alkotások gyűjtése a szerepcseréről. Mf oldal (82-83.) 68. (84.) 69. (85.) 70. Móricz Zsigmond: Fillentő Tk oldal Mark Twain: Tom Sawyer kalandjai Tk oldal Összefoglalás Tk oldal Számonkérés Elbeszélés. A műfaji sajátosságok felismerésének képessége. A szociális kompetencia fejlesztése. A szövegértés fejlesztése, az irodalmi értékek iránti fogékonyság erősítése. A rendszerezés képességének fejlesztése. A kifejezőképesség fejlesztése a memoriterek hangoztatásával. A művek közös és önálló olvasása, értelmezése, közös megbeszélése. Mf oldal A munka és a szórakozás értelmezése. A regényrészlet közös megbeszélése, a szereplők jellemzése. Mf oldal Rendszerezés, összegzés. Mf oldal Előzetes olvasásra is feladhatjuk a művet. Erkölcstan: család, barátság, kapcsolatok. Az Összefoglalást a Kuckó utánra is tervezhetjük. Feladatlap az If.-ben. (86.)

20 71. (87.) Petőfi Sándor: Egy estém otthon, Bálint Ágnes: Szeleburdi család Tk oldal Képesség a művekben megjelenített téma, motívum, gondolat, érzelem, hangulat azonosítására. A családi kapcsolatok tükröződése az irodalmi alkotásokban. A család és a szomszédok konfliktusai, az okok a megbeszélése. Mf oldal A helyi tanterv időkeretéből felhasználható óra. 72. (88-90.) Év végi ismétlés Tk oldal Az 5. osztályban tanult ismeretek rendszerezése. A szövegértés és a szövegalkotás gyakorlása különböző szövegtípusokon. A nyelvhasználati, szövegalkotási és szövegértő képesség komplex fejlesztése. Rendszerező, ismereteket alkalmazó és tudatosan használó kommunikációs képesség fejlesztése. A tanult ismeretek alkalmazása az év végi összefoglaló feladatokban. A tapasztalt hiányosságok pótlására irányuló gyakorlatok. Az összefoglalás sajátosságainak és szerepének megismerése és megértése különböző munkaformákban és feladattípusokkal. Mf oldal Időtől függően az év végi felmérés megíratása: Feladatlap az If.-ben. Időtől függően az év végi szövegértés megíratása: Feladatlap az If.-ben. A helyi tanterv időkeretéből felhasználható óra.

HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA. 5. évfolyam

HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA. 5. évfolyam HELYI TANTERV TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS MŰVÉSZETI ISKOLA 5. évfolyam A tantárgy elsődleges célja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek

Részletesebben

Feladatellátási hely neve és címe: Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészet-oktatási Intézmény, 9900 Körmend, Kölcsey u. 12.

Feladatellátási hely neve és címe: Kölcsey Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészet-oktatási Intézmény, 9900 Körmend, Kölcsey u. 12. Körmend Város Önkormányzata 9900 Körmend, Szabadság tér 7. Tel.: 94/592-900, fax: 94/410-623 E-mail: kormend@kormend.hu Pályázati azonosító: TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0107 Pályázat címe: A körmendi Dr. Batthyányné

Részletesebben

Magyar irodalom 5-8. évfolyam. 5. évfolyam

Magyar irodalom 5-8. évfolyam. 5. évfolyam Magyar irodalom 5-8. évfolyam 5. évfolyam A tantárgy elsődleges célja a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulás eredményességéhez szükséges kulcskompetenciák, készségegyüttesek és tudástartalmak megalapozásának

Részletesebben

Magyar irodalom 5-8. évfolyam

Magyar irodalom 5-8. évfolyam Magyar irodalom 5-8. évfolyam 5. évfolyam Éves óraszám: 72 Heti óraszám: 2 A könyvek varázsa Mesék bűvöletében Petőfi Sándor: János vitéz Múltunk a mítoszokban A Biblia világa Ez a föld a mi hazánk (Táj,

Részletesebben

Javaslat a helyi tantervének elkészítéséhez. Magyar nyelv és irodalom. 5. évfolyam

Javaslat a helyi tantervének elkészítéséhez. Magyar nyelv és irodalom. 5. évfolyam Javaslat a helyi tantervének elkészítéséhez Magyar nyelv és irodalom 5. évfolyam Oktatási célok - a nyelvjárási változatok felismertetése; - a kommunikációs folyamat alapvető tényezőinek tudatosítása;

Részletesebben

SZEREPEK ÉS MAGATARTÁSMINTÁK. A modul helye a tananyagban

SZEREPEK ÉS MAGATARTÁSMINTÁK. A modul helye a tananyagban SZEREPEK ÉS MAGATARTÁSMINTÁK MODUL A modul helye a tananyagban A 7. évfolyam szövegértés-szövegalkotás kompetencia alapú programcsomagjának 1. fejezete a Kisfiúk és nagyfiúk. Ennek egyik modulja a Szerepek

Részletesebben

5 A szóbeli kommunikáció, a. Az auditív és vizuális észlelésnek, a belső kép készítésének fejlesztése.

5 A szóbeli kommunikáció, a. Az auditív és vizuális észlelésnek, a belső kép készítésének fejlesztése. 1. Kinetikus észlelés - Madárhangok hallgatása CD-ről Csukd be a szemed! Ha megérintem a fejed, válaszolj a kérdésemre! - Milyen hangokat hallasz? - Hol járhatunk? - Milyen madarakat látsz? 2 - Milyen

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV... 4

TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV... 4 5-8. OSZTÁLY TARTALOMJEGYZÉK HELYI TANTERV... 4 ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS SZAKASZA, FELSŐ TAGOZAT, 5 8. ÉVFOLYAM... 4 AZ 5-8. ÉVFOLYAM TANTÁRGYI RENDSZERE ÉS AZ ÓRASZÁMOK... 11 MAGYAR IRODALOM... 12 MAGYAR

Részletesebben

Ismerkedés az új olvasókönyvvel és a munkafüzettel A tankönyv és a munkafüzet felépítése, fejezetei

Ismerkedés az új olvasókönyvvel és a munkafüzettel A tankönyv és a munkafüzet felépítése, fejezetei TANTRV - Magyar nyelv és irodalom - ISCD1 - Primér nevelési-oktatási sztenderd 2. osztály Törzsanyag és követelményrendszer Hónap Hét A-szint / minimum B-szint / átlag C-szint / optimum S Z P T M B R 1.

Részletesebben

TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0011 A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben

TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0011 A kompetencia alapú oktatás feltételeinek megteremtése Vas megye közoktatási intézményeiben Digitális taneszközök használata a történelem órán ÓRALEÍRÁS Tantárgy: Történelem Évfolyam: 9. évfolyam Létszám: 20-30 fő Időkeret: 4 Tankönyvi kapcsolódás: Száray Miklós: Történelem I., középiskolák,

Részletesebben

TÁMOP-3.4.3/08/2-2009-0005 ZSENI-ÁLIS-a zalai tehetségekért EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERV ANYANYELVI FEJLESZTÉSI PROGRAM

TÁMOP-3.4.3/08/2-2009-0005 ZSENI-ÁLIS-a zalai tehetségekért EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERV ANYANYELVI FEJLESZTÉSI PROGRAM TÁMOP-3.4.3/08/2-2009-0005 ZSENI-ÁLIS-a zalai tehetségekért EGYÉNI FEJLESZTÉSI TERV ANYANYELVI FEJLESZTÉSI PROGRAM A tevékenység neve, címe: Anyanyelvi kultúra fejlesztése 4. osztályos tehetségígéreteknél

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Magyar nyelv és irodalom. készült

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Magyar nyelv és irodalom. készült 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Magyar nyelv és irodalom készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 5-8./2.2.01.1. alapján 5-8. évfolyam 2 MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

Részletesebben

Megjegyzés: a TANMENETJAVASLAT zárójelbe tett számai heti 1,5, évi 55 órával, a zárójel nélküli számozás heti 2, évi 74 irodalomórával számol

Megjegyzés: a TANMENETJAVASLAT zárójelbe tett számai heti 1,5, évi 55 órával, a zárójel nélküli számozás heti 2, évi 74 irodalomórával számol IRODALOM TANMENETJAVASLAT - 8. osztály Megjegyzés: a TANMENETJAVASLAT zárójelbe tett számai heti 1,5, évi 55 órával, a zárójel nélküli számozás heti 2, évi 74 irodalomórával számol Óra 1-2. (1-2. 3-4.

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A változat

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A változat MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A változat Az 5 8. évfolyamon a magyar nyelv és irodalom tantárgy alapvető célja és feladata az alsóbb évfolyamokon megalapozott szövegértés, szövegalkotás képességének továbbfejlesztése,

Részletesebben

MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS?

MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS? MI AZ A TÁPLÁLKOZÁSI PIRAMIS? Az egészséges táplálkozás alapjai a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis ÉVFOLYAM: 1 2. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM:

Részletesebben

A helyes ejtési képesség fejlesztése

A helyes ejtési képesség fejlesztése Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4-08/2. - 2009-0094 " Oktatásfejlesztés Baja Város Önkormányzata által fenntartott

Részletesebben

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Milyen vagyok én? Én és te. heterogén csoportmunka

Óravázlat. A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei. Milyen vagyok én? Én és te. heterogén csoportmunka Óravázlat Tantárgy: Téma: Résztémák: osztályfőnöki A szakmai karrierépítés feltételei és lehetőségei Önismeret Milyen vagyok én? Én és te Időigény: Munkaforma: 1 óra frontális osztálymunka heterogén csoportmunka

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Prezentáció és íráskészségfejlesztés. tanulmányokhoz I. évfolyam GM és PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Prezentáció és íráskészségfejlesztés tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Prezentáció és íráskészség

Részletesebben

MILYEN A HELYES TESTTARTÁS?

MILYEN A HELYES TESTTARTÁS? MILYEN A HELYES TESTTARTÁS? A biomechanikailag helyes testtartás, tartáskorrekció ÉVFOLYAM: 7 8. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 7-8. AZ ÓRA TÉMÁJA: A biomechanikailag

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Magyar nyelv és irodalom 7. ÉVFOLYAM. Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Magyar nyelv és irodalom 7. ÉVFOLYAM. Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2 7. ÉVFOLYAM Éves óraszám: 74 Heti óraszám: 2 Témakörök Új tananyag feldolgozása Gyakorlás Összefoglalás, ellenőrzés Teljes óraszám Év eleji ismétlés, ismerkedés, felmérés - 2 2 4 Irodalom és kulturális

Részletesebben

magyar nyelvi és szófajtani ismeretek ismeretterjesztő szövegek feldolgozása az anyaggyűjtés, a hivatkozás formái; a szövegszerkesztés lépései

magyar nyelvi és szófajtani ismeretek ismeretterjesztő szövegek feldolgozása az anyaggyűjtés, a hivatkozás formái; a szövegszerkesztés lépései MAGYAR NYELV ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 7. TANMENETJAVASLAT (heti 1, évi 37 óra) Taneszközök: Antalné Szabó Ágnes Raátz Judit: Magyar nyelv és kommunikáció 7. tankönyv (NT-11731) Antalné Szabó Ágnes Raátz Judit:

Részletesebben

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2. 2. 01. 1 (A) változat alapján

EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2. 2. 01. 1 (A) változat alapján MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 5-8. EMMI kerettanterv 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 2. sz. melléklet 2. 2. 01. 1 (A) változat alapján Magyar nyelv és irodalom az általános iskolák 5 8. évfolyama számára

Részletesebben

- A képességek mellett a személyiség-tényezők formálásának is nagyon fontos szerepet kell kapnia a programokban.

- A képességek mellett a személyiség-tényezők formálásának is nagyon fontos szerepet kell kapnia a programokban. A tehetség, olyasmi amit feltalálunk és nem felfedezünk. 1. TEHETSÉGKERESÉS, AZONOSÍTÁS A tehetséggondozó programok akkor hatékonyak, ha azokba olyan gyerekek kerülnek be, akik adottságaik alapján valóban

Részletesebben

IKT FEJLESZTŐ MŰHELY KONTAKTUS Dél-dunántúli Regionális Közoktatási Hálózat Koordinációs Központ

IKT FEJLESZTŐ MŰHELY KONTAKTUS Dél-dunántúli Regionális Közoktatási Hálózat Koordinációs Központ Óratervezet: Kémia 7. osztály Témakör: Kémiai kötések Óra anyaga: Molekulák építése, térbeli modellezése Eszközök:, aktív tábla, projektor, számítógépek A tanóra részei Tanári tevékenység Tanulói tevékenység

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Helyi tanterv 1-4. évfolyam 2014. TANULÁSMÓDSZERTAN. 1-4. évfolyam

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Helyi tanterv 1-4. évfolyam 2014. TANULÁSMÓDSZERTAN. 1-4. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN A tanulási folyamat születésünktől kezdve egész életünket végigkíséri, melynek környezete és körülményei életünk során gyakran változnak. A tanuláson a mindennapi életben elsősorban az

Részletesebben

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26

Néprajzi Múzeum. Új hely Új épület(ek) Új elképzelések. Museum 2.0 2016.04.26 Néprajzi Múzeum Új hely Új épület(ek) Új elképzelések A Néprajzi Múzeum nyitott kulturális tér, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek

Részletesebben

2030 Érd, Fácán köz 1. 5-8. évfolyam - 2013. HELYI TANTERV MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 5-8. évfolyam

2030 Érd, Fácán köz 1. 5-8. évfolyam - 2013. HELYI TANTERV MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. 5-8. évfolyam Érdi Batthyány 1 HELYI TANTERV MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 5-8. évfolyam Általános tantervű és köznevelési típusú sportiskolai osztályok részére Összeállította: Ivánkovitsné Nagy Mónika az Érdi Batthyány

Részletesebben

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20.

Beszámoló: a kompetenciamérés eredményének javítását célzó intézkedési tervben foglaltak megvalósításáról. Őcsény, 2015. november 20. Őcsényi Perczel Mór Általános Iskola székhelye: 7143 Őcsény, Perczel Mór utca 1. Tel: 74/496-782 e-mail: amk.ocseny@altisk-ocseny.sulinet.hu Ikt.sz.: /2015. OM: 036345 Ügyintéző: Ősze Józsefné Ügyintézés

Részletesebben

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei

A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei A környezettan tantárgy intelligencia fejlesztő lehetőségei Készítette: Pék Krisztina biológia környezettan szak Belső konzulens: Dr. Schróth Ágnes Külső konzulens: Dr. Széphalmi Ágnes A szakdolgozatom

Részletesebben

MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND?

MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND? MILYEN A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND? Az egészséges táplálkozás alapjai a tápanyagok ismertetése és szerepe, a táplálkozási piramis ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM:

Részletesebben

Óraszám Tananyag Fogalmak Tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés: a tankönyv

Óraszám Tananyag Fogalmak Tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés: a tankönyv NT-11713/1 IRODALOM 7. TANMENETJAVASLAT Fejezetcím: A romantika: 32 óra Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai Órakeret Egy korstílus a romantika

Részletesebben

Szövegértés, szövegalkotás 7. Óravázlat Témahét: Csillagászat 2010. január 20. 3 órás tömb

Szövegértés, szövegalkotás 7. Óravázlat Témahét: Csillagászat 2010. január 20. 3 órás tömb 7. Óravázlat Témahét: Csillagászat 2010. január 20. 3 órás tömb Fejlesztési Barchoba a háton Kérdésfeltevés fejlesztése, Papír Csillaképek, meteorok, kis- és nagybolygók, csillagászok nevei Kik tartoznak

Részletesebben

Új fejlesztéseink (NAT 2012) Középiskolai fizika, kémia

Új fejlesztéseink (NAT 2012) Középiskolai fizika, kémia Új fejlesztéseink (NAT 2012) Középiskolai fizika, kémia Új 9.-es fizikatankönyveink (NAT 2012) Minden tankönyvhöz: Útmutató és tanmenetjavaslat Feladatok részletes megoldása NTK Player - digitális tananyag

Részletesebben

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése.

Esti 11. A területi fejlettség különbség jellemzői, az eltérő gazdasági fejlettség okainak feltárása; a regionális politika lényegének megértése. Esti 11. Óra Tananyag Fejlesztési cél, kompetenciák Tanulói tevékenységek /Munkaformák Felhasznált eszközök 1. Év eleji ismétlés Az Európai Unió (Tk.:32-40.) Az együttműködés kialakulását és elmélyítését

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM A változat Az 5 8. évfolyamon a magyar nyelv és irodalom tantárgy alapvető célja és feladata az alsóbb évfolyamokon megalapozott szövegértés, szövegalkotás képességének továbbfejlesztése,

Részletesebben

Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó folyamatosan a köznevelés megújításának szolgálatában. 2014. augusztus

Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó folyamatosan a köznevelés megújításának szolgálatában. 2014. augusztus Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó folyamatosan a köznevelés megújításának szolgálatában 2014. augusztus NAT 2012 Kiadványok Középiskola BIOLÓGIA, FÖLDRAJZ Biológia tankönyvek felsorolása SZAKKÖZÉPISKOLA

Részletesebben

1. sz. innovatív óravázlat

1. sz. innovatív óravázlat 1. sz. innovatív óravázlat Műveltségi terület: Idegen nyelv Tantárgy: NÉMET Osztály: 12/A Csoport tudásszintje: kezdő, II. idegen nyelv, A1/1 Témakör: Essen und Trinken Az óra témája: Egészséges táplálkozás

Részletesebben

Az informatika oktatás téveszméi

Az informatika oktatás téveszméi Az informatika oktatás Az informatika definíciója Definíció-1: az informatika az információ keletkezésével, továbbításával, tárolásával, feldolgozásával foglalkozó tudomány. Definíció-2: informatika =

Részletesebben

MIÉRT FONTOS A HELYES TESTTARTÁS?

MIÉRT FONTOS A HELYES TESTTARTÁS? MIÉRT FONTOS A HELYES TESTTARTÁS? A biomechanikailag helyes testtartás, tartáskorrekció ÉVFOLYAM: 3 6. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 3-6. AZ ÓRA TÉMÁJA: A biomechanikailag

Részletesebben

A nevelés-oktatás tervezése II.

A nevelés-oktatás tervezése II. A nevelés-oktatás tervezése II. Pedagógia I. Neveléselméleti és didaktikai alapok NBÁA-003 Hunyady Györgyné M. Nádasi Mária (2004): Pedagógiai tervezés. Pécs, Comenius Bt. Kotschy Beáta (2003): Az iskolai

Részletesebben

Óraszám Tananyag Fogalmak Tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés Magyar mondavilág A monda műfaja Beckó vára

Óraszám Tananyag Fogalmak Tevékenységek Kapcsolódási pontok 1. Bevezetés Magyar mondavilág A monda műfaja Beckó vára NT-11613/1 IRODALOM 6. TANMENETJAVASLAT Fejezetcím: Mondák, novellák, balladák Elbeszélő költemények 15 óra Tematikai egység/ Fejlesztési cél Előzetes tudás A tematikai egység nevelési-fejlesztési céljai

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz IV. évfolyam Pénzügy és Számvitel Szak/Minden szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi-számviteli informatika 2. tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2014/2015. I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi-számviteli

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia III. Tantárgy kódja TAB 1312 Meghirdetés féléve 4. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 2 óra szeminárium a részvétel kötelező.

Részletesebben

Helyi tanterv Magyar nyelv és irodalom 5 8. évfolyam számára

Helyi tanterv Magyar nyelv és irodalom 5 8. évfolyam számára Helyi tanterv Magyar nyelv és irodalom 5 8. évfolyam számára 1 Alapelvek, célok és feladatok A tantárgy jellegéből adódóan fontos feladat a nyelvi és irodalmi kultúra fejlesztése, az egyéni ismeretszerzés

Részletesebben

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI

VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ ISKOLA BEVEZETÉSÉNEK INTÉZMÉNYI TAPASZTALATAI XXI. Századi Közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 EREDMÉNYESSÉG ÉS TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG (TÁMOP 3.1.1. / 4.2.1.) VÁLTOZÁSOK ÉS EREDMÉNYESSÉG: A DÉLUTÁNIG TARTÓ

Részletesebben

TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Hónap S Z E P T E M B E R TANTERV - MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Művelődési sztenderd 4. osztály Törzsanyag és követelményrendszer Hét A-szint / minimum B-szint / átlag C-szint / optimum 1. Ismerkedés az új

Részletesebben

TANMENET SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS KOMPETENCIA MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

TANMENET SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS KOMPETENCIA MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM TANMENET SZÖVEGÉRTÉS-SZÖVEGALKOTÁS KOMPETENCIA MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM 4. osztály 2012-2013. Készítette: Varjú Ágnes Készült az Educatio Kht. kompetenciafejlesztő oktatási program kerettanterve és az

Részletesebben

Helyi tanterv az alapfokú

Helyi tanterv az alapfokú Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Helyi tanterv az alapfokú

Részletesebben

Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola 028327. Különös közzétételi lista

Kétegyházi Márki Sándor Általános Iskola 028327. Különös közzétételi lista Kétegyházi Márki Sándor Általános 028327 Különös közzétételi lista 2015/2016 1. A pedagógusok iskolai végzettsége és szakképzettsége hozzárendelve a helyi tanterv tantárgyfelosztásához Szak Szakvizsga

Részletesebben

Számítógép-használati szokások az általános iskolások körében

Számítógép-használati szokások az általános iskolások körében Generációk az információs társadalomban Infokommunikációs kultúra, értékrend, biztonságkeresési stratégiák Projekt záró workshop TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0005 Program Számítógép-használati szokások

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2398-06 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Fogászati asszisztens szakképesítés. 2398-06 Gyermekfogászati és fogszabályozási beavatkozások modul. 1. Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Károlyi Mihály Fővárosi Gyakorló Kéttannyelvű Közgazdasági Szakközépiskola TANTERV MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM Készítette: a magyar munkaközösség (Balogh Anikó, Dr. Szabóné Bánkuti Katalin, Mándoki Mária,

Részletesebben

SZKC_105_09. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_09. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. TÖRTÉNETEK III. SZK_105_09 a z é n d i m e n z i ó i Ki vagyok én? önmagunk és mások megismerése modul szerzõi: Makai Katalin, Schüttler Vera SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM tanári

Részletesebben

Magyar nyelv és irodalom

Magyar nyelv és irodalom Thököly Imre Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló Magyar nyelv és irodalom tantárgy 7-8. évfolyam 2013. Magyar nyelv és irodalom 7 8. évfolyam A 7 8. évfolyamon a változó és egyre összetettebb

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS DRÁMA... 43

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS DRÁMA... 43 ERKEL FERENC PEDAGÓGIAI PROGRAM V. kötet HELYI TANTERV FELSŐ TAGOZAT 5-8. 2009. TARTALOMJEGYZÉK MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM... 3 TÖRTÉNELEM ÉS ÁLLAMPOLGÁRI ISMERETEK... 22 HON- ÉS NÉPISMERET... 38 TÁNC ÉS

Részletesebben

ELLENŐRZÉS, MÉRÉS AZ ÉRTÉKELÉSHEZ. 47. modul

ELLENŐRZÉS, MÉRÉS AZ ÉRTÉKELÉSHEZ. 47. modul Matematika A 3. évfolyam ELLENŐRZÉS, MÉRÉS AZ ÉRTÉKELÉSHEZ 47. modul Készítette: Dr. VASNÉ LÉGRÁDY MARIANN matematika A 3. ÉVFOLYAM 47. modul ELLENŐRZÉS, MÉRÉS AZ ÉRTéKELÉSHEZ MODULLEÍRÁS A modul célja

Részletesebben

Kritikai érték fejlesztése

Kritikai érték fejlesztése TÁMOP 3.1.4-08/2 2008-0085 Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben HAMMIDO Alapfokú Művészeti Iskola (6722 Szeged, Kossuth L. sgt. 23.) SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI

Részletesebben

TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education

TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education TEMG0402 A környezettan tanítás módszertana Gyakorlat / Methodology of Envronmental Education Képzés: Környezettan tanár MSc Kredit: 2 Tantárgyfelelős: Tóthné dr. Kosztin Beáta Oktatók: Tóthné dr. Kosztin

Részletesebben

Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola KERETTANTERV: Általános iskola 5 8. évfolyam A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012.(XII.21.) számú

Részletesebben

Műveltségi vetélkedő 2012

Műveltségi vetélkedő 2012 Gárdonyi Géza Műveltségi vetélkedő 2012 Idén emlékezünk Gárdonyi Géza halálának 90. évfordulójára. Intézményünk, a Kultúrház és Könyvtár méltóképpen kíván megemlékezni hazánk egyik legolvasottabb írójáról.

Részletesebben

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei MEZŐGAZDASÁGI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Minta. Általános jellemzők

A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója. Minta. Általános jellemzők A középszintű szóbeli vizsga értékelési útmutatója Általános jellemzők FELADATTÍPUS ÉRTÉKELÉS SZEMPONTJAI PONTSZÁM Bemelegítő beszélgetés Nincs értékelés. 1. Társalgási feladat/interjú: három témakör;

Részletesebben

A felsőtagozatos munkaközösség munkaterve a 2011/2012- es tanévre

A felsőtagozatos munkaközösség munkaterve a 2011/2012- es tanévre A felsőtagozatos munkaközösség munkaterve a 2011/2012- es tanévre Mezőzombor, 2011. szeptember 15. Bodnár Bertalanné mkv. Jóváhagyta: 2011. szeptember... Kiss Péterné Ig. 2 A munkaközösség tagjai: A felső

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A jegyzet: A magyar nyelv könyve (főszerk.: A. Jászó Anna). Trezor Kiadó. Budapest, 2008.

KÖVETELMÉNYEK. A jegyzet: A magyar nyelv könyve (főszerk.: A. Jászó Anna). Trezor Kiadó. Budapest, 2008. Magyar nyelv IV. (Jelentéstan, szövegtan) TAB 1304 Meghirdetés féléve 4. Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 15+15 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Kissné dr. Rusvai Julianna főiskolai docens

Részletesebben

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL

Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT. Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL Fejlesztı neve: LÉNÁRT ANETT Tanóra / modul címe: CÉGES REKLÁMBANNER KÉSZÍTÉSE PROJEKTMÓDSZERREL 1. Az óra tartalma A tanulási téma bemutatása; A téma és a módszer összekapcsolásának indoklása: Az órán

Részletesebben

Tartalom Berlitz 1. Berlitz 1.1 Tények és számok 1.2 A Berlitz Nyelviskola Magyarországon

Tartalom Berlitz 1. Berlitz 1.1 Tények és számok 1.2 A Berlitz Nyelviskola Magyarországon Tartalom 1. Berlitz 1.1 Tények és számok 1.2 A Berlitz Nyelviskola Magyarországon 1.3 A Berlitz-módszer 1.4 Tanáraink 1.5 Tananyagaink 1.6 A tanulás folyamata 1.7 Nyelvismereti szintjeink 1.8 Nyelvi központjaink

Részletesebben

tartalmi szabályozók eredményesebb

tartalmi szabályozók eredményesebb Rövid távú, átmeneti intézkedések a tartalmi szabályozók eredményesebb alkalmazására Konkrét javaslatok 1. NAT és a kerettanterv heti összóraszámainak harmonizációja 2. Kerettantervek helyi alkalmazásának

Részletesebben

INFORMATIKA. Bevezető. Vass Lajos Általános Iskola Helyi tanterv Informatika 4. osztály

INFORMATIKA. Bevezető. Vass Lajos Általános Iskola Helyi tanterv Informatika 4. osztály INFORMATIKA Bevezető Az alsó tagozatos informatikai fejlesztés során törekedni kell a témához kapcsolódó korosztálynak megfelelő használatára, az informatikai eszközök működésének bemutatására, megértésére

Részletesebben

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára. MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ 4. évfolyam MNy2 Javítási-értékelési útmutató MAGYAR NYELV a 4. évfolyamosok számára MNy2 JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A javítási-értékelési útmutatóban feltüntetett válaszokra a megadott pontszámok adhatók.

Részletesebben

A Helyi tantervet 2008. szeptemberben az 5. évfolyamon kell bevezetni!

A Helyi tantervet 2008. szeptemberben az 5. évfolyamon kell bevezetni! A Helyi tanterv tantárgyi rendszere és heti óraszáma A tanterv fıbb jellemzıi: Tantárgystruktúrában megtalálható integrált tantárgyak: Tantárgy Évfolyam Mőveltségterületet Magyar nyelv és irodalom 7-8

Részletesebben

- 1 - Szent-Györgyi Albert Általános Iskola. TÁMOP-3.1.4/08/2/2008-0031 Munkaterv

- 1 - Szent-Györgyi Albert Általános Iskola. TÁMOP-3.1.4/08/2/2008-0031 Munkaterv - 1 - Szent-Györgyi Albert Általános Iskola TÁMOP-3.1.4/08/2/2008-0031 Munkaterv - 2 - Célhoz rendelt feladatok a Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív

Részletesebben

Az 5 8. osztályos kerettanterv, a helyi tanterv és a kerettantervhez igazított tankönyvek tartalma

Az 5 8. osztályos kerettanterv, a helyi tanterv és a kerettantervhez igazított tankönyvek tartalma Az 5 8. osztályos kerettanterv, a helyi tanterv és a kerettantervhez igazított tankönyvek tartalma A táblázatban az egyes fejezetek sorrendje a tankönyvekhez és a helyi tantervhez igazodik. A kerettantervi

Részletesebben

A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam 4. ÉVFOLYAM

A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam 4. ÉVFOLYAM A Mozaik Kiadó kiadványai 4., 8. és 12. évfolyam A meglevő iskolai könyvtári állomány további használhatósága A 2014-ben életbe lépett jogszabályi változások miatt a 4., 8. és 12. évfolyamos tankönyvek

Részletesebben

Scherlein Márta MATEMATIKA 1. TANANYAGBEOSZTÁS, KÖVETELMÉNYEK KOMPETENCIÁK, FEJLESZTÉSI FELADATOK

Scherlein Márta MATEMATIKA 1. TANANYAGBEOSZTÁS, KÖVETELMÉNYEK KOMPETENCIÁK, FEJLESZTÉSI FELADATOK Scherlein Márta MATEMATIKA 1. TANANYAGBEOSZTÁS, KÖVETELMÉNYEK KOMPETENCIÁK, FEJLESZTÉSI FELADATOK TANANYAGBEOSZTÁS, KÖVETELMÉNYEK A tanmenetet három lehetséges óraszámhoz igazítva állítottuk össze. I.

Részletesebben

3. évfolyam. 3-4. évf. Magyar nyelv és irodalom

3. évfolyam. 3-4. évf. Magyar nyelv és irodalom 3. évfolyam A beszédkészség, a szóbeli szövegek megértésének, értelmezésének és alkotásának fejlesztése képezi alapját és kiinduló pontját valamennyi újonnan megtanulásra kerülő nyelvi tevékenységnek.

Részletesebben

NÉMET NEMZETISÉGI NÉPISMERET

NÉMET NEMZETISÉGI NÉPISMERET Német nemzetiségi népismeret középszint 0811 ÉRETTSÉGI VIZSGA 201. NÉMET NEMZETISÉGI NÉPISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA PROJEKT JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam)

MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM. BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM BEVEZETŐ ÉS KEZDŐ SZAKASZ (1 4. évfolyam) BEVEZETÉS ALAPELVEK, CÉLOK Az általános iskola kezdő szakaszában a magyar nyelv és irodalom tantárgy legalapvetőbb célja az anyanyelvi

Részletesebben

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE

ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE ÓRACSOPORT TEMATIKUS TERVE modul címe: Világörökségünk (Tokaj-hegyalja történelmi borvidék - kultúrtáj) Táj és életmód, 3. félév Szak: tanító, óvodapedgógus az óracsoport témaköri megnevezése: Népi táplálkozáskultúra.

Részletesebben

Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport

Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport Festetics Kristóf ÁMK Pókaszepetk Óvoda iskola átmenet segítő mikro-csoport Tagjai: Célok: Szocializációs különbségek csökkentése Óvoda és iskola nevelési stratégiájának, módszertanának egymáshoz való

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK

SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK SZÁMÍTÓGÉPES NYELVI ADATBÁZISOK A MAGYARÓRÁN Sass Bálint joker@nytud.hu Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet Korpusznyelvészeti Osztály A magyarnyelv-oktatás időszerű kérdései Szlovákiában

Részletesebben

TARTALOM 1. FEJEZET / ÚJ PEDAGÓGIAI PARADIGMA 2.0: TÉTELEK A DIGITÁLIS TANULÁSRÓL

TARTALOM 1. FEJEZET / ÚJ PEDAGÓGIAI PARADIGMA 2.0: TÉTELEK A DIGITÁLIS TANULÁSRÓL TARTALOM ELŐSZÓ (Benedek András) 11 1. FEJEZET / ÚJ PEDAGÓGIAI PARADIGMA 2.0: TÉTELEK A DIGITÁLIS TANULÁSRÓL (Benedek András) 15 1. A tanulásról elméletek és összefüggések 16 1.1. Tanulás és tudás új összefüggések

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Logisztika. tanulmányokhoz IV. évfolyam Számvitel szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Logisztika tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) II. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Logisztika Tanszék: Vállalkozás és Emberi

Részletesebben

TANMENETJAVASLAT A 3. ÉVFOLYAM ÍRÁS TANÍTÁSÁHOZ

TANMENETJAVASLAT A 3. ÉVFOLYAM ÍRÁS TANÍTÁSÁHOZ TANMENETJAVASLAT A 3. ÉVFOLYAM ÍRÁS TANÍTÁSÁHOZ KÉSZÍTETTE: KURUCZNÉ BORBÉLY MÁRTA tankönyvszerző 2009 Készült az Apáczai Kiadó Kerettanterve Kuruczné Borbély Márta Hétszínvirág írás-helyesírás munkafüzetéhez

Részletesebben

2.110. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 812 03 TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXVIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ

2.110. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 812 03 TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXVIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ 2.110. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 812 03 TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a VIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ A 10063-12 azonosító számú, Ügyviteli folyamatok alkalmazása megnevezésű

Részletesebben

Dinamikus geometriai programok

Dinamikus geometriai programok 2011 október 22. Eszköz és médium (fotó: http://sliderulemuseum.com) Enter MTM1007L információ: zeus.nyf.hu/ kovacsz feladatok: moodle.nyf.hu Reform mozgalmak A formális matematikát az életkori sajátosságoknak

Részletesebben

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI ASSZISZTENS KÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT

ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI ASSZISZTENS KÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TANTÁRGYI PROGRAMOK JOGI ASSZISZTENS KÉPZÉS LEVELEZŐ TAGOZAT KÖTELEZŐ NYELVI KURZUSOK ANGOL NYELVBŐL 1. Szak megnevezése: Jogi asszisztens levelező képzés 2. A tantárgy neve:

Részletesebben

MIKOR ÉLÜNK FIZIKAILAG AKTÍVAN?

MIKOR ÉLÜNK FIZIKAILAG AKTÍVAN? MIKOR ÉLÜNK FIZIKAILAG AKTÍVAN? A fizikailag aktív életvezetés alapjai a fizikai aktivitási piramis ÉVFOLYAM: 7 8. TANÁRI SEGÉDLET TANÁRI SEGÉDLET A TÉMA FELDOLGOZÁSÁHOZ ÉVFOLYAM: 7-8. AZ ÓRA TÉMÁJA: A

Részletesebben

Dió projekt leírása. A modul célja. Idıkeret Osztály Tananyag

Dió projekt leírása. A modul célja. Idıkeret Osztály Tananyag Dió projekt leírása A modul célja Idıkeret Osztály Tananyag A már meglévı ismeretre építve, új tudás szerzése a dióról, a diófáról, a szülık bevonása az iskolai munkába, közös házi feladatokkal Kb. 8 hét

Részletesebben

Dobó István Általános Iskola

Dobó István Általános Iskola Dobó István Általános Iskola Irodalom tanmenet az 5. évfolyam számára 2017/2018 Az OFI által javasolt tanmenetet az osztályra adaptálva és az iskolánk által adott lehetőségekre alapozva átalakítottam.

Részletesebben

Szerkesztés-modellezés Divat- stílustervező osztályok

Szerkesztés-modellezés Divat- stílustervező osztályok OV Szerkesztés-modellezés Divat- stílustervező osztályok 10.,11. évfolyam /10. a,b és 11. a,b,c,d osztályok/ heti 2 óra A vizsgára vonatkozó szabályok: A vizsga típusa: gyakorlati + szóbeli - A tanuló

Részletesebben

Az első négy évfolyamon a diákok térítésmentesen kapják meg a tankönyveket.

Az első négy évfolyamon a diákok térítésmentesen kapják meg a tankönyveket. Kedves Szülők! Idén is elérkezett a tankönyvrendelés időszaka. Idén a Kello Szülők részére kialakított egy felületet - www.szuloifelulet.kello.hu oldalt, aminek használata nem kötelező! Itt a szülő ellenőrizheti

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Foglalkozásegészségügyi szakápoló szakképesítés. 2379-06 Foglalkozásegészségügyi felmérés modul. 1.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Foglalkozásegészségügyi szakápoló szakképesítés. 2379-06 Foglalkozásegészségügyi felmérés modul. 1. Emberi Erőforrások Minisztériuma Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes

Részletesebben

vétkesek közt cinkos, aki néma

vétkesek közt cinkos, aki néma P o l g á r a d e m o k r á c i á b a n vétkesek közt cinkos, aki néma az erkölcsi döntés szabadsága, a cinizmus és a moralizálás csapdái és a kívülálló felelőssége Készítette: Szekszárdi Júlia SZOCIÁLIS,

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Dráma és Tánc. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12.

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Dráma és Tánc. készült. a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12. 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Dráma és Tánc készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 3. sz. melléklet 9-12./3.2.12. alapján 9. évfolyam 2 DRÁMA ÉS TÁNC Célok és feladatok A dráma

Részletesebben

A vizuális képességek rendszere

A vizuális képességek rendszere A vizuális képességek rendszere Vizuális nevelés tantárgypedagógia Sándor Zsuzsa (animációk nélküli változat a 6-7 éves kisgyerek megdöbbentően jó megfigyelő és emlékező; karakteresen és érzelmi töltettel

Részletesebben

információinak megértése 400-450 szó terjedelmű

információinak megértése 400-450 szó terjedelmű PROFEX Jogi és közigazgatási szaknyelv - KER szintjeihez illesztett részletes leírás Beszédértés KÜSZÖB SZINT (B 1) KÖZÉPSZINT (B 2) HALADÓSZINT (C 1) lassú beszédtempójú narratív szöveg tényszerű információinak

Részletesebben

Országos kompetenciamérés 2006

Országos kompetenciamérés 2006 Országos kompetenciamérés 2006 A SULINOVA Kht. jelentései alapján összeállította: Kovács Károly A tesztek alapvetı statisztikai jellemzıi, valamint a tesztfüzetek feladatai és azok jellemzıit bemutató

Részletesebben

proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD

proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD proability projekt Tananyagfejlesztés Toarniczky Andrea, PhD Primecz Henriett PhD Csillag Sára PhD Kiinduló problémakör Az integrációt gátló tényezők Gyakorlati akadályok (Könczei és tsai 2002) (1) a megfelelő

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: Előre meghatározott tételsor alapján előadott szóbeli felelet.

A vizsgafeladat ismertetése: Előre meghatározott tételsor alapján előadott szóbeli felelet. A vizsgafeladat ismertetése: Előre meghatározott tételsor alapján előadott szóbeli felelet. A tételekhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A feladatsor első részében található 1-20-ig

Részletesebben

GYULAI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA

GYULAI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA GYULAI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA KÖNYVTÁRPEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. Tartalomjegyzék NEVELÉSI PROGRAM... 3 AZ ISKOLAI KÖNYVTÁR CÉLJAI AZ INTÉZMÉNYRENDSZEREN BELÜL... 3 Általános célok... 3 Tehetség, képesség

Részletesebben