Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kar. Korszerű élelmiszeripari technológiák. Élelmiszeripari tréning június 2.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kar. Korszerű élelmiszeripari technológiák. Élelmiszeripari tréning 2011. június 2."

Átírás

1 Nyíregyházi Főiskola Műszaki és Mezőgazdasági Kar Korszerű élelmiszeripari technológiák Prof. dr. habil Kerekes Benedek tudományos dékán-helyettes Élelmiszeripari tréning június 2.

2 A versenyképességet meghatározó tényezők

3 Kapcsolatrendszer

4 A minőségre ható tényezők

5 Az élelmiszer-előállítás általános folyamata

6 Az élelmiszer-tartósítás módszerei

7 Gyártás és folyamatfejlesztés Új technológiai folyamat bevezetése A már meglévő technológiai folyamat fejlesztése - kapacitás növelés - költségcsökkentés - új termékhez igazítás - élelmiszerbiztonsági, higiéniai megfelelés, stb.

8 A technológiai fejlesztés szempontjai Rendszerszemlélet Funkcióban való gondolkodás Költségszempontok Kockázatok figyelembe vétele Kompromisszumok elve SWOT analízis Benchmarking (konkurens cégek adottságai, lehetőségei

9 Új feldolgozási technológiák Cél: tökéletesebb és kíméletesebb feldolgozás hosszabb eltarthatósági idő friss küllemű termékek előállítása az élelmiszer-biztonság megőrzése, fokozása Mód: alternatív hőkezelési módszerek nem hőkezelésen alapuló módszerek

10 Az eltarthatósági idő növelése Cél: az enzim-működés csökkentése, leállítása a mikroorganizmusok szaporodásának megállítása az eredeti minőség megőrzése Eszköz: a tartósítás-technológia fejlesztése korszerű laboratóriumi háttér kialakítása a nyomonkövetés biztosítása

11 Kíméletes élelmiszer kezelések Hőhatáson alapuló: rádiófrekvenciás módszer (RH); mikrohullámú kezelés (MW); infravörös sugárzással (IR); ohmikus (elektr. ellenállásos) eljárás. Nem hőkezelésen alapuló: besugárzás; ultraibolya sugárzás (UV); ultrahang kezelés (UH), nagynyomású technológia (HPP); pulzáló elektromos térerő (PEF).

12 Működési elv: Rádiófrekvenciás módszer Az elektróda és a nulla feszültségű pont között létrejött elektromágneses energiaátvitel (13,57 és 27,123 MHz frekvencia tartomány) fűti a terméket. Feltétel: kellő víztartalom. Felhasználható: utósűrítésre; Utószárításra; fagyasztott termék felengedtetésére.

13 Működési elv: Mikrohullámú kezelés Mikrohullámú térben a vízmolekula és az élelmiszerben lévő dipolaritású ion követi az igen gyorsan irányt váltott erőteret, amely a molekulák mozgása, súrlódása által hőt termel (2450 MHz frekvencia, azaz 12 cm-es hullámhossz). Feltétel: kellő víztartalom. Felhasználható: pasztőrözéshez, sterilezéshez; fagyasztott termék felengedtetésére; a szárítási folyamat gyorsítására.

14 Infravörös sugárzásos kezelés Működési elv: Az infravörös (nem látható elektromágneses) sugarak (780 nm és 1 mm hullámhossz között) a sugárzóból kiindulva és a környezet felületeiről visszaverődve, az élelmiszer felületén elnyelődnek, és ez az energia az élelmiszer felületén hővé alakul. Felhasználható: étel melegítésre.

15 Működési elv: Ohmikus (ellenállásos) eljárás az elektromos áramot elektródokkal közvetlenül a termékbe vezetik, 5 kv feszültséget alkalmazva. Feltétel: a terméket elektromos áramot vezető folyadékba kell helyezni (pl. enyhén sós oldat). Felhasználható: gyors felmelegítéshez; előfőzéshez.

16 Működési elv: Ultraibolya sugárzásos kezelés mikrobiológiailag a 240 és 280 nm közötti UV tartomány a leghatásosabb (a mikrobasejtek nukleinsavainak károsítására). Feltétel: a mikrobák színezettsége. Felhasználható: a levegő mikrobáinak csökkentése; az aszeptikus gyártóvonalakban a folyadékok (gyümölcslevek, tej, stb.) töltésénél; a szeletelt kenyér csomagolásánál; sajtok, húsipari szárazáruk érlelő helyiségeiben és hűtőtárolókban.

17 Ultrahang kezelés Az ultrahang 16 khz frekvencia feletti mechanikai (az emberi fül számára hallhatatlan) hullámokat jelent. Anyagtulajdonságok vizsgálata: 1 W/cm2 teljesítmény alatt, e felett az anyag tulajdonságainak megváltoztatására használják: - csírátlanítás, keverés; - húspácolás gyorsítása; - húsok, csontok vágása; - szeparáció, ülepítés; - konzervek zárás előtti habzásának megszüntetése; - fagyasztott húsok felengedése; - tészták kelesztésének gyorsítása; - a tejsavbaktériumok élettevékenységének serkentése, stb.

18 Működési elv: Nagynyomású technológia az élelmiszereket megnövelt nyomásnak ( MPa-nak) teszik ki, annak érdekében, hogy inaktiválják a bennük lévő káros mikroorganizmusokat. Előnye: a tartósítás eredménye független az élelmiszer méretétől, formájától és állományától. Felhasználás: a friss tej eltarthatósági ideje (600 MPa, 1 óra, szobahőmérséklet) kb. 4 napra hosszabbítható; gyümölcslevek, szószok, dzsemek és lekvárok tartósítása.

19 Pulzáló elektromos térerő alkalmazása Működési elv: két elektróda között külső elektromos erőtér rövid idejű, nagyfeszültségű impulzusokkal gyakorol hatást az élő sejtre,s ez a mikroorganizmusok sejtmembránjainak roncsolásában, pórusok keletkezésében nyilvánul meg. A feszültség 2-50 kv, az elektródok közötti távolság 0,2-7 cm, az elektromos térerő intenzitása kv/cm, az impulzusok száma között ingadozhat. Előny: a készterméknek magasabb a vitamin tartalma, jobb az íze. Felhasználható: folyékony, hűtve tárolt élelmiszerek kíméletes tartósítására.

20 Membrán-filtráció alkalmazása Porózus membrán vagy filter használata a folyadék különböző részecskéinek elkülönítésére és koncentrációjára. A részecskék méretük, vagy alakjuk alapján kerülnek elkülönítésre, nyomás valamint különböző nagyságú pórusokkal rendelkező speciális membránok használatával. Különböző membrán-filtrációs módok léteznek: reverz ozmózis, nano-filtráció, ultra-filtráció, mikro-filtráció, a pórusnövekedés sorrendjében. Fő élelmiszeripari alkalmazások: üdítőitalok: - derítése, - üledék eltávolítása, - koncentrálása, - frakcionálása, tisztítása.

21 Példák a nano technika jövőjére Alacsony nátriumtartalmú, mégis sós ízű élelmiszerek előállítása (a nyelvvel történő kölcsönhatások következtében). Tápanyag szállító rendszerek (nano kapszulák alkalmazásával), a mikro-tápanyagok, antioxidánsok vagy gyógyszerek eljuttatásához, kijelölt időben, a test meghatározott részeihez. Olyan élelmiszerek, melyekből megfelelő mennyiségű kalcium szabadul fel a kezdődő csontritkulásos fogyasztóknál. Okos szűrőikkel csapdába ejtik azokat a molekulákat, melyek allergiás reakciót válthatnak ki.

22 Új csomagolási technológiák Vákuum-csomagolás: a terméket egy műanyag vagy alumínium tasakba helyezik, majd eltávolítják a levegő nagy részét; a csomagolás az élelmiszer körül megőrzi a belső atmoszférát, ezért az friss és biztonságos marad. Felhasználható: kávé, fűszer, rizsfélék. Módosított atmoszférás csomagolás: A levegőt gázzal vagy gázkeverékkel helyettesítik, majd ezt 3 C- nál alacsonyabb hőmérsékleten való tárolással kombinálják. Felhasználható: magas zsírtartalmú élelmiszereknél.

23 Aktív csomagolás A gázkeverék összetételének tárolás alatti módosításához különféle anyagokat adnak. Az oxigénelnyelő anyagok jelenléte redukálja a csomagoláson belüli oxigénszintet, mely által lelassul az aerob mikroorganizmusok növekedése, késleltetve a zsírok romlását. Konyhakész ételek csomagolása Az élelmiszert vákuumban csomagolják, majd felmelegítik, hogy meghosszabbítsák az eltarthatóságát, miközben megőrzik az élelmiszer eredeti tápanyagtartalmát, ízét és állagát. Fogyasztás előtt az élelmiszert a csomagolásban újra kell melegíteni.

24 Mikrohullámú sütőben való elkészítéshez: Olyan hőálló műanyagokat használnak tárolóként, mint pl. a kristályosított polietilén tereftalát (CPET), vagy a polipropilén. Környezetbarát csomagolás Speciális műanyagipari adalékanyagot tartalmaz, amely egyes poliolefin alapanyaghoz (PE, PP) megfelelő mennyiségben adagolva, azokat környezetbarát módon lebonthatóvá teszi. A műanyag termék lebomlása napfény, mérsékelt hő, víz és levegő hatására indul meg. Előre meghatározható idő alatt bomlik le: - bevásárló reklámtáskák; - élelmiszeripari csomagolások; - zsugorfóliák, takarófóliák (kertészet).

25 A jövő: intelligens csomagoló rendszerek Az élelmiszerek jobb védelmét és kifinomult felügyeleti módszereket eredményeznek, melyekkel az étel a termelőtől a tányérig nyomon követhető. Könnyebbek, rugalmasabbak, jobban ellenállnak a melegnek, fénynek, a mechanikai és más ártalmaknak. Képesek elnyelni az oxigént és a nedvességet, segítik az élelmiszerek hosszabb ideig való frissen tartását. Antimikrobás tulajdonsággal rendelkező nanorészecskék. Szennyeződés taszító felületek az élelmiszergyártási folyamat csomagolóanyagainál. A csomagolás színének megváltozása figyelmezteti a fogyasztót a romlottságra vagy szennyezettségre.

26 Gyakorlati technológiák

27

28 Gyökérzöldségek gyorsfagyasztása

29 A joghurt gyártása

30

31

32 A kezelés négy lépésből áll: Fagyasztva szárítás 1) Fagyasztás az alacsony hőmérsékletű szárítás feltételeinek biztosításához, 2) Vákuum alkalmazása, hogy lehetővé tegye a megfagyott víz/oldószer elpárolgását, anélkül, hogy az átmenne folyadékfázisba, azaz szublimáljon, 3) Hő alkalmazása a szublimáció gyorsítására, és 4) Kondenzáció az elpárolgott oldószer eltávolításához a vákuumkamrából, szilárd állapotba visszaalakítva azt.

33 A liofilezés jellemzői A vákuumállapotban az alacsony nyomás megelőzi a fagyott termék kiolvadását és felgyorsítja a folyamat következő szakaszát, az elsődleges szárítási fokozatot. A jég szublimációja biztosítja a termék szerkezetének épségét. 3 Az első szárítási lépésben a víz mintegy 95%-a eltávolításra kerül a termékből. A szárítás második fokozatában amely néha magasabb hőmérsékleten megy végbe- a termékben lévő fehérjékhez és szénhidrátokhoz kötött víz is eltávolításra kerül.

34 A fagyasztva szárított termékek jellemzői A fagyasztva szárítás 1-4%-os, extrém alacsony nedvességtartalmat is eredményezhet, megelőzve ezzel a baktériumok és penészek szaporodását és az enzimek terméket károsító kémiai reakciókat indukáló működését. A fagyasztva szárított termékeknek hosszú az eltarthatósági idejük: lezárt, nedvességtől, fénytől és oxigéntől védő csomagolásban szobahőmérsékleten évekig tárolhatók. A rehidrálást követően a fagyasztva szárított termékeknek - összehasonlítva néhány más tartósítási eljárással - jobb íze, állaga és megjelenése lehet. Például a gyümölcsök meleg levegős szárítása zsugorodást okoz, ez egy olyan jelenség, ami nem fordul elő a fagyasztva szárításnál.

35 A liofilezés alkalmazási területei A fagyasztva szárítást csak azoknál a termékeknél alkalmazzák, ahol a minőség a legfontosabb, mint a gyógyélelmiszereknél, az oltóanyagoknál, az antibiotikumoknál, az instant kávénál, zöldségeknél, gyógy- és fűszernövényeknél, instant készételeknél, a reggelizőpelyhek gyümölcseinél, az űrhajósoknak készített élelmiszereknél, minőségi instant leveseknél, értékes vegyületeknél és színezékeknél. Költségcsökkentés: Az egyik irányvonal a hagyományos előszárítást követő fagyasztva szárításra, mint végső lépésre koncentrál ez csökkenti a szárítási időt és az energiafelhasználást.

Fizika 2 (Modern fizika szemlélete) feladatsor

Fizika 2 (Modern fizika szemlélete) feladatsor Fizika 2 (Modern fizika szemlélete) feladatsor 1. Speciális relativitáselmélet 1. A Majmok bolygója című mozifilm és könyv szerint hibernált asztronauták a Föld távoli jövőjébe utaznak, amikorra az emberi

Részletesebben

Tartósítás Őskortól napjainkig. Munkácsy Tudományos Diákköri Konferencia 2015

Tartósítás Őskortól napjainkig. Munkácsy Tudományos Diákköri Konferencia 2015 Tartósítás Őskortól napjainkig Munkácsy Tudományos Diákköri Konferencia 2015 Mentortanár: Bózsa Brigitta Készítő: Szabó Levente 8. c Kisfaludy Utcai Tagiskola 1. Bevezetés: A tartósítószerek szükségessége

Részletesebben

A készülék leírása Energiaellátás A VivaLight polarizált fényt elõállító lámpa A cserélhetõ polarizációs színszûrõ eltávolítása illetve felhelyezése

A készülék leírása Energiaellátás A VivaLight polarizált fényt elõállító lámpa A cserélhetõ polarizációs színszûrõ eltávolítása illetve felhelyezése TARTALOM Tisztelt Felhasználó! Figyelem! Általános leírás Élettani hatásmechanizmus A mûszer fizikai tartalmának leírása A készülék biztonsági elemei A készülék leírása Energiaellátás A VivaLight polarizált

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A TEKA TMW 22 BI-S ÉS A TMW 22 BI-T TÍPUSÚ MIKROHULLÁMÚ SÜTŐKHÖZ TMW 22 BI-S, BI-T 1 A használati útmutatóhoz Tisztelt Vásárló! Köszönjük, hogy a TEKA termékét választotta. Biztosak

Részletesebben

ELEKTROKOZMETIKAI KÉSZÜLÉKEK Indirek készülékek fénykezelésekről

ELEKTROKOZMETIKAI KÉSZÜLÉKEK Indirek készülékek fénykezelésekről ELEKTROKOZMETIKAI KÉSZÜLÉKEK Indirek készülékek fénykezelésekről 2 Összeállította: Makrai Ferenc 1 Azokat a kozmetikai eljárásokat, ahol a kezeléshez felhasznált energiát elektromos áram szolgáltatja,

Részletesebben

Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során.

Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. Fagyasztószekrény Kedves Vásárló! Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. A fagyasztószekrény háztartási célokra készült.

Részletesebben

A kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések új szabványai

A kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések új szabványai A kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések új szabványai Magyar nyelven megjelentek: MSZ EN 61439-1:2012: Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések. 1. rész: Általános szabályok (IEC 61439-1:2011)

Részletesebben

Többrétegű, hővisszaverő szigetelőanyag. Thermo Reflex

Többrétegű, hővisszaverő szigetelőanyag. Thermo Reflex Többrétegű, hővisszaverő szigetelőanyag A többrétegű, hővisszaverő szigetelőanyag, amely felhasználható tetők, tetőterek, falak és padlók hőszigetelésére. A hő terjedése A fizikában a hő olyan energiát

Részletesebben

12LL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

12LL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 12 fejes Lipo Lézer többpólusú Vákuum-görgős Ultrahangos Kavitációs Spa Rendszer 12LL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Figyelmeztetés Köszönjük, hogy cégünk termékét használja. Annak érdekében, hogy tökéletes hatást

Részletesebben

Lassúfőző edény CROCK POT

Lassúfőző edény CROCK POT Lassúfőző edény CROCK POT TÍPUS: SCCQPK5025B (2,7 l) HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FIGYELMESEN OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUATÓT! LEÍRÁS A lassúfőző edény (innentől: lassúfőző) egy főző alsórészből, egy kerámia edényből

Részletesebben

Használati utasítás YM400E

Használati utasítás YM400E Használati utasítás YM400E TARTALOMJEGYZÉK 1. Bemutatkozás 2. Termék tulajdonságai 3. Használat a. Első használat előtt b. A vezérlőpult használata c. Joghurt készítése d. Fromage blanc és fromage frais

Részletesebben

Egészségvédelmi és biztonsági, használati és kezelési, valamint üzembe helyezési útmutató

Egészségvédelmi és biztonsági, használati és kezelési, valamint üzembe helyezési útmutató Egészségvédelmi és biztonsági, használati és kezelési, valamint üzembe helyezési útmutató www.whirlpool.eu/register MAGYAR...3. oldal 2 MAGYAR EGÉSZSÉGVÉDELMI ÉS BIZTONSÁGI, HASZNÁLATI ÉS KEZELÉSI, valamint

Részletesebben

kisgépek kisgépek 2005 április

kisgépek kisgépek 2005 április FAGOR Hungária Kft. 07 Budapest Damjanich u. -5 Tel.: (0-) 79-5870 Fax: (0-) 3-0 e-mail: info@fagor.hu www.fagor.com PI / FAGOR III-03-05 /G.Santamaría F0MFIHU03 kisgépek kisgépek 005 005 április Rozsdamentes

Részletesebben

http://www.geosolar.hu/katalogus/alpha-innotec/foldes-hőszivattyu-hazilag.html

http://www.geosolar.hu/katalogus/alpha-innotec/foldes-hőszivattyu-hazilag.html Tisztelt Érdeklődő! Nagyon szépen köszönjük az érdeklődését az eddigi legkompaktabb hőközpontunk iránt. A WZS ( fagyálló-folyadékos hőszivattyús hőközpont ) a svájci Alpha-InnoTec németországi (kasendorfi)

Részletesebben

Villamos kapcsolókészülékek BMEVIVEA336

Villamos kapcsolókészülékek BMEVIVEA336 Villamos kapcsolókészülékek BMEVIVEA336 Szigetelések feladatai, igénybevételei A villamos szigetelés feladata: Az üzemszerűen vagy időszakosan különböző potenciálon lévő vezető részek (fém alkatrészek

Részletesebben

ALKALMAZÁSI TERÜLET Olyan súlyosan sérült betonszerkezetek javítása, amelyek nagyon folyós habarcsot igényelnek.

ALKALMAZÁSI TERÜLET Olyan súlyosan sérült betonszerkezetek javítása, amelyek nagyon folyós habarcsot igényelnek. Mapegrout SV Gyorskötésű és gyorsszáradású, zsugorodás-kompenzált, könnyen önthető habarcs betonjavításhoz, valamint lefolyók, aknafedelek és útjelző kellékek rögzítéséhez ALKALMAZÁSI TERÜLET Olyan súlyosan

Részletesebben

EASY-BID Kft E A S Y - B I D w w w. e a s y b i d. h u

EASY-BID Kft E A S Y - B I D  w w w. e a s y b i d. h u HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ A Comfort-Bid ECO KÉSZÜLÉKHEZ A KÉSZÜLÉK RÉSZEI Gumírozott ütköző Távirányító WC-tető Kezelő panel LED visszajelző fény Vízbekötési pont Fűthető ülőke Szárítási pont Kezelő panel Fúvóka

Részletesebben

A tételekhez segédeszköz nem használható.

A tételekhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: Egy kiválasztott műanyag jellemző fizikai és kémiai tulajdonságainak ismertetése Adott műanyag termék gyártásához anyag, gép és szerszám választása, majd a gyártástechnológia

Részletesebben

LÉTMINIMUM 2015-BEN MAGYARORSZÁGON

LÉTMINIMUM 2015-BEN MAGYARORSZÁGON LÉTMINIMUM 2015-BEN MAGYARORSZÁGON 2016. április 19. A Központi Statisztikai Hivatal 1991 óta évente közölte a számított létminimum értéket. 2015- ben a KSH bejelentette, hogy szakmai okok miatt nem folytatja

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DIGITAL PRO II V2.05 KON201. Többfunkciós készülék. ELKONcosmetic DIGITAL PRO KON201. ELKONcosmetic. Tisztelt vásárló!

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DIGITAL PRO II V2.05 KON201. Többfunkciós készülék. ELKONcosmetic DIGITAL PRO KON201. ELKONcosmetic. Tisztelt vásárló! HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DIGITAL PRO II V2.05 KON201 Többfunkciós készülék Tisztelt vásárló A egy nagyintegráltságú többfunkciós készülék. A tervezése folyamán a sokéves gyártási tapasztalatokat, a folyamatos

Részletesebben

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3

FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 FOTÓKATALIZÁTOROS LEVEGİTISZTÍTÓ MODELL AP-3 HASZNÁLATI UTASÍTÁS Gratulálunk a levegıtisztító megvásárlásához. Kérjük, olvassa el figyelmesen ezt a használati utasítást, hogy megismerje a készülék megfelelı

Részletesebben

Az Ön kézikönyve AEG-ELECTROLUX CAFE PERFETTO CP2200 http://hu.yourpdfguides.com/dref/812122

Az Ön kézikönyve AEG-ELECTROLUX CAFE PERFETTO CP2200 http://hu.yourpdfguides.com/dref/812122 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató AEG-ELECTROLUX CAFE PERFETTO CP2200. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv

Részletesebben

Hang és ultrahang. Az ultrahangos képalkotás, A-, B- és M-képek. Doppler-echo. Echo elv - képalkotás. cδt = d+d = 2d

Hang és ultrahang. Az ultrahangos képalkotás, A-, B- és M-képek. Doppler-echo. Echo elv - képalkotás. cδt = d+d = 2d Hang és ultrahang Az ultrahangos képalkotás, A-, B- és M-képek. Doppler-echo Echo elv - képalkotás Y Z Eltérítés / szabályozás A-kép egy dimenziós B-kép két dimenziós B-kép cδt = d+d = 2d speciális transzducerből

Részletesebben

Mintakapcsolások - 1.

Mintakapcsolások - 1. Mintakapcsolások - 1. 1. Bevezetés A napenergia aktív hasznosításának néhány, alapvető, mintaértékű rendszerére kívánunk rávilágítani néhány kapcsolási sémával a legegyszerűbbtől, az integrált, több hőforrásos

Részletesebben

SONOPULS 492 ÚJ MODELL

SONOPULS 492 ÚJ MODELL Sonopuls 492 az új 4-es széria csúcskészüléke. A készülék használható ultrahang, elektro és kombinált terápiára. A készülékhez csatlakoztatható 1 és 3MHz-en működő kis és nagy ultrahangfej. A készülék

Részletesebben

6.7.4. Cukrásztermékek készítése

6.7.4. Cukrásztermékek készítése 6.7.4. Cukrásztermékek készítése JOGHÁTTÉR AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 852/2004/EK RENDELETE (2004. április 29.) az élelmiszer-higiéniáról 1.cikk c. c) a szobahőmérsékleten biztonságosan nem tárolható

Részletesebben

Fizika 2. Feladatsor

Fizika 2. Feladatsor Fizika 2. Felaatsor 1. Egy Q1 és egy Q2 =4Q1 töltésű részecske egymástól 1m-re van rögzítve. Hol vannak azok a pontok amelyekben a két töltéstől származó ereő térerősség nulla? ( Q 1 töltéstől 1/3 méterre

Részletesebben

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba.

SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. 3. Foglalkozás SZAKMAI SEGÉDANYAG az FFsuli program elméleti anyagaiba. Élelmiszerek vásárlása Az élelmiszerek vásárlása alapvetően két szempont alapján történhet: a kiválasztást befolyásolják egyrészt

Részletesebben

- egy magasabb életminőségért

- egy magasabb életminőségért KLÍMAKÉSZÜLÉKEK 2008 - egy magasabb életminőségért Európai márka 15 éve a piacon Hollandiában piacvezető saját szegmensében Csúcsminőség Turbó üzemmód Automata légterelés 2 év garancia Arany technológia

Részletesebben

Anyagfelvitel nélküli felületkezelések

Anyagfelvitel nélküli felületkezelések SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR Felületi technológiák Anyagfelvitel nélküli felületkezelések 1. Felületszilárdítás 2. Felületedzés 3. Felületi átolvasztás 4. Felolvasztó hegesztés 1. Felületszilárdító csoportosítása

Részletesebben

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA

MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA MŰANYAGOK ALKALMAZÁSA A jövő csomagolóanyagai a műanyagok A csomagolóiparral szemben egyre nagyobb igényeket támasztanak, egyúttal azt is elvárják, hogy csökkentse a felhasznált anyagok és a hulladék mennyiségét.

Részletesebben

Fel a csúcsra a magasépítésben.

Fel a csúcsra a magasépítésben. Magasépítés Fel a csúcsra a magasépítésben. Magasra helyezte a mércét a magasépítésben? A legkülönbözőbb kihívásoknak is képes lesz megfelelni, szoros határidőket betartani, ráadásul mindezt a költségek

Részletesebben

Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása

Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása Fűtés napkollektorral - mintarendszer leírása A cikk készült: 2007. év elején Hamarosan készül a cikk folytatása a későbbi eseményekről Bevezetés A helyszín adottságai Napkollektoros hőgyűjtés Tartály

Részletesebben

MIÉRT KELL TÁPLÁLKOZNI?

MIÉRT KELL TÁPLÁLKOZNI? TÁPLÁLKOZÁS MIÉRT KELL TÁPLÁLKOZNI? Energiatermelés A szervezet számára szükséges anyagok felvétele Alapanyagcsere: a szervezet fenntartásához szükséges energiamennyiség átl. 7000 kj Építőanyagok: a heterotróf

Részletesebben

Székhelye: H-6771 Szeged, Szerb u. 59. Telefon/fax: 36 62 406-012 Telefon: 36 62 406-011, 36 62 655-873 Adószám: 10224409-2-06

Székhelye: H-6771 Szeged, Szerb u. 59. Telefon/fax: 36 62 406-012 Telefon: 36 62 406-011, 36 62 655-873 Adószám: 10224409-2-06 The Green Company LUMI-HOD 107-B fólia Javaslatok az alkalmazásokra LUMI-HOD 107-B fólia Az LN egy új osztálya az újonnan kifejlesztett foszforeszkáló (sötétben világító) pigmenteknek, nagymértékben különböznek

Részletesebben

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata

Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata Óbudai Egyetem Anyagtudományok és Technológiák Doktori Iskola Mikrohullámú abszorbensek vizsgálata 3. félév Balla Andrea Témavezetők: Dr. Klébert Szilvia, Dr. Károly Zoltán MTA Természettudományi Kutatóközpont

Részletesebben

Kimenő üzemmód ; Teljesítmény

Kimenő üzemmód ; Teljesítmény állítható, ezért gyógyászati anyagként is használhatóak: leszűkült érbe húzva megakadályozza a vérrögök haladását miután a test hőmérsékletén rugóvá ugrik vissza. Hasonlóan széles körben használják az

Részletesebben

Létminimum, 2011. Tartalom

Létminimum, 2011. Tartalom Központi Statisztikai Hivatal Létminimum, 2011 2012. június Tartalom Létminimum, 2011... 2 A létminimumértékek meghatározása... 3 Létminimumértékek a különböző háztartástípusokban... 4 Jelmagyarázat Táblák

Részletesebben

Biztonságtechnika, munkavédelem lp. Karbantartási eszköz, gép, berendezés Csomagolóipar Cigaretta. Biztonságtechnika, karbantartás, munkavédelem

Biztonságtechnika, munkavédelem lp. Karbantartási eszköz, gép, berendezés Csomagolóipar Cigaretta. Biztonságtechnika, karbantartás, munkavédelem Szektor Biztonságtechnika, karbantartás, munkavédelem Csomagolóipar Dohány- és trafikáru Elektrotechnika, elektronika Kategória Biztonságtechnika, munkavédelem lp. Karbantartási eszköz, gép, berendezés

Részletesebben

Dr. Köhler Mihály előadása

Dr. Köhler Mihály előadása Biokultúra Tudományos Nap 2011. december 3. szombat Budapest Dr. Köhler Mihály előadása COLAS-ÉSZAKKŐ Bányászati Kft Bodrogkeresztúr Kakas-hegyi riolit tufa bánya COLAS-Északkő Bányászati Kft. Bodrogkeresztúr

Részletesebben

A KÉSZÜLÉK BEMUTATÁSA

A KÉSZÜLÉK BEMUTATÁSA 60802046H.fm Page 32 Monday, November 12, 2007 9:44 AM A KÉSZÜLÉK BEMUTATÁSA A) Hűtőtér (friss élelmiszerek tárolásához) 1. Polcok (részben szabályozható magassággal) 2. Zöldség- és gyümölcsfiók 3. A hűtőszekrény

Részletesebben

TARTALOM. Biztonsági előírások... 3

TARTALOM. Biztonsági előírások... 3 Használati útmutató TRTLOM iztonsági előírások... 3 1/ ÜZEME HELYEZÉS Elektromos csatlakoztatás... 4 ekötés előtt... 4 Környezetvédelem... 4 Újrahasznosítás... 4 készülék leírása... 5 z ajtó nyitási irányának

Részletesebben

Tehát a 2. lecke tanításához a villamos gépek szerkezetét, működési elvét és jellemzőit ismerni kell.

Tehát a 2. lecke tanításához a villamos gépek szerkezetét, működési elvét és jellemzőit ismerni kell. 4. M. 2.L. 1. Bevezetés 4. M. 2.L. 1.1, A téma szerepe, kapcsolódási pontjai Az emberiség nagy kihívása, hogy hogyan tud megküzdeni a növekvő energiaigény kielégítésével és a környezeti károk csökkentésével.

Részletesebben

Termék portfólió bemutató a vákuum csomagolás szakértőjétől.

Termék portfólió bemutató a vákuum csomagolás szakértőjétől. Termék portfólió bemutató a vákuum csomagolás szakértőjétől. Ez a bemutató a Silko&Co. Kft szellemi tulajdona. Bármilyen változtatás vagy másolás TILOS! és jogi következménnyel jár. A feltüntetett képek

Részletesebben

IQpro funkció Főzés maraton nagyon könnyedén. IQpoach funkció Főzés pontosan a megfelelő hőmérsékleten

IQpro funkció Főzés maraton nagyon könnyedén. IQpoach funkció Főzés pontosan a megfelelő hőmérsékleten FŐZŐLAPOK 41 IQpro funkció Főzés maraton nagyon könnyedén Az IQpro funkcióval egyszerű készíthetünk el olyan ételeket, amelyek hosszabb főzési időt igényelnek lassú előmelegítéssel vagy alacsony hőmérsékleten

Részletesebben

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal. Dr. Vincze Árpád vincze@oah.hu

Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal. Dr. Vincze Árpád vincze@oah.hu Sugárzások kölcsönhatása az anyaggal Dr. Vincze Árpád vincze@oah.hu Mitől függ a kölcsönhatás? VÁLASZ: Az anyag felépítése A sugárzások típusai, forrásai és főbb tulajdonságai A sugárzások és az anyag

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék A SZENNYEZÉS ELVÁLASZTÁSA, KONCENTRÁLÁSA FIZIKAI MÓDSZERREL B) Molekuláris elválasztási (anyagátadási)

Részletesebben

Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához. 17 recept + részletes kalóriatáblázat

Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához. 17 recept + részletes kalóriatáblázat Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához 17 recept + részletes kalóriatáblázat Hepashake, zöldség és egyebek a májböjt alatt Kedves Páciensek! A máj zsírtalanításának fázisa alatt egy, illetve

Részletesebben

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai

Kuti Rajmund. A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai Kuti Rajmund A víz tűzoltói felhasználhatóságának lehetőségei, korlátai A tűzoltóság a bevetések 90%-ban ivóvizet használ tűzoltásra, s a legtöbb esetben a kiépített vezetékes hálózatból kerül a tűzoltó

Részletesebben

Elektromágneses sugárözönben élünk

Elektromágneses sugárözönben élünk Elektromágneses sugárözönben élünk Az Életet a Nap, a civilizációnkat a Tűz sugarainak köszönhetjük. - Ha anya helyett egy isten nyitotta föl szemed, akkor a halálos éjben mindenütt tűz, tűz lobog fel,

Részletesebben

Hûtõ-fagyasztó kombináció

Hûtõ-fagyasztó kombináció Hûtõ-fagyasztó kombináció HU Megköszönjük az Ön bizalmát, amit a mi termékünk megvásárlása iránt tanúsított. Sok örömet kívánunk Önnek a használat során. A hûtõ-fagyasztó kombináció háztartási használatra

Részletesebben

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái C43 Konzervújság 1996. 2. 40-42. és HÚS 1996. 4. 210-214 Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái 1. Penészgombák élelmiszeripari jelentősége A penészgomba elnevezés nem rendszertani

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 63A Digitális Rezgésmérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Használat előtti ellenőrzés... 2 3. Funkciók... 2 4. Előlap és kezelőszervek... 2 5. LCD Képernyő... 3 6. Műszaki jellemzők...

Részletesebben

VÍZKEZELÉS, ADAGOLÁS, MÉRÉS, SZABÁLYOZÁS, AUTOMATIZÁLÁS

VÍZKEZELÉS, ADAGOLÁS, MÉRÉS, SZABÁLYOZÁS, AUTOMATIZÁLÁS MÉRÉS, VX SÓS ELEKTROLIZIS RENDSZER VX Sós elektrolízis készülék VX sorozatú, sós elektrolizis készülék polaritás váltóval. A korszerű elektronikus vezérlés hosszú élettartamot biztosít a celláknak. Nagyméretű

Részletesebben

MEGJEGYZÉS ENGEDÉLY SZÁM: MORA 3430: D 0663 C 111 MORA 3430: D 0663 C 111

MEGJEGYZÉS ENGEDÉLY SZÁM: MORA 3430: D 0663 C 111 MORA 3430: D 0663 C 111 Tisztelt vásárló, MORA termék megvásárlásával Ön egy korszerű elektromos tűzhely tulajdonosa lett. Kívánjuk, hogy készülékünk sokáig gond nélkül szolgálja Önt. Mivel kezelése bizonyos alapelvek betartását

Részletesebben

Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat (BMEGEMTAGK1)

Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat (BMEGEMTAGK1) Segédlet az Anyagszerkezettan és anyagvizsgálat (BMEGEMTAGK1) tárgy hallgatói számára Készítette a BME Anyagtudomány és Technológia Tanszék Munkaközössége Összeállította: dr. Orbulov Imre Norbert 1 Laborgyakorlatok

Részletesebben

Többet látni... Többet nyújtani... testo 875 és testo 881

Többet látni... Többet nyújtani... testo 875 és testo 881 A jövõ elkötelezettje Többet látni... Többet nyújtani... testo 875 és testo 881 ÚJ A professzionális ipari termográfiáért testo 875 és testo 881 a professzionális ipari termográfia eszközei testo 881 hõkamera

Részletesebben

2013. január 21. HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK (HKT) BEJEGYZÉSÉRE VONATKOZÓ KÉRELEM

2013. január 21. HAGYOMÁNYOS KÜLÖNLEGES TERMÉK (HKT) BEJEGYZÉSÉRE VONATKOZÓ KÉRELEM Közlemény a hagyományos különleges terméknek minősülő mezőgazdasági termékek és élelmiszerek uniós elismerésére irányuló eljárásban benyújtott kérelem megjelentetéséről 2013. január 21. A VM Élelmiszer-feldolgozási

Részletesebben

3.1.14. VIZES INFÚZIÓS OLDATOK TARTÁLYAINAK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ HASZNÁLT LÁGYÍTOTT POLI(VINIL- KLORID)-ALAPÚ ANYAGOK

3.1.14. VIZES INFÚZIÓS OLDATOK TARTÁLYAINAK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ HASZNÁLT LÁGYÍTOTT POLI(VINIL- KLORID)-ALAPÚ ANYAGOK 3.1.14. Vizes infúziós oldatok tartályainak előállításához Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.5-1 01/2008:30114 javított 7.5 3.1.14. VIZES INFÚZIÓS OLDATOK TARTÁLYAINAK ELŐÁLLÍTÁSÁHOZ HASZNÁLT LÁGYÍTOTT POLI(VINIL-

Részletesebben

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai

Hulladékgazdálkodás. A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai Hulladékgazdálkodás A hulladékgazdálkodás elméleti alapjai. A hulladékok fogalma, fajtái; környezeti hatásai "A múzeumok a múltat őrzik meg, a hulladék-feldolgozók a jövőt." (T. Ansons) 2015/2016. tanév

Részletesebben

Radarmeteorológia. Makra László

Radarmeteorológia. Makra László Radarmeteorológia Makra László TARTALOM Bevezetés Interpretáció A radarok története Radar hardver Hogyan működik? Elmélet Gyakorlat Visszaverődési kép Radartípusok 1-2. Hagyományos radar Doppler radar

Részletesebben

Csomagológép ismertető

Csomagológép ismertető VM26 Csomagológép ismertető TARTALOM: A GÉP LEÍRÁSA ÉS ISMERTETÉSE ALAPRAJZI MÉRETEK TECHNIKAI ADATOK AZ ALAPGÉP ÉS A RENDELHETŐ KIEGÉSZÍTÉSEK Sealed Air Magyarország Kft. H-2367 ÚJHARTYÁN Amerikai u.1.

Részletesebben

Atomfizikai összefoglaló: radioaktív bomlás. Varga József. Debreceni Egyetem OEC Nukleáris Medicina Intézet 2010. 2. Kötési energia (MeV) Tömegszám

Atomfizikai összefoglaló: radioaktív bomlás. Varga József. Debreceni Egyetem OEC Nukleáris Medicina Intézet 2010. 2. Kötési energia (MeV) Tömegszám Egy nukleonra jutó kötési energia Atomfizikai összefoglaló: radioaktív bomlás Varga József Debreceni Egyetem OEC Nukleáris Medicina Intézet Kötési energia (MeV) Tömegszám 1. 1. Áttekintés: atomfizika Varga

Részletesebben

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal

Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Homoktövis sorbet krém karamellellel szolgált ropogós kecskesajttal Hozzávalók Sorbet krém 6 dl homoktövis velő 1 dl homoktövis lekvár 0,6 dl prosorbet Karamell 6 ek. cukor 2 dl Homoktövis velő Ropogós

Részletesebben

Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01.

Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01. VILÁGÍTÁSTECHNIKA Készítette: Bujnóczki Tibor Lezárva: 2005. 01. 01. ANYAGOK FELÉPÍTÉSE Az atomok felépítése: elektronhéjak: K L M N O P Q elektronok atommag W(wolfram) (Atommag = proton+neutron protonok

Részletesebben

Szakács mester. 054-09 Vendéglátó tevékenység alapozása (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése)

Szakács mester. 054-09 Vendéglátó tevékenység alapozása (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) Szakács mester (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 054-09/1 Élelmi anyagok jellemzői, felhasználási lehetőségei () Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység időtartama:

Részletesebben

Környezet-egészségtan (KM030_1)

Környezet-egészségtan (KM030_1) Környezet-egészségtan (KM030_1) Településegészségtan 2014/2015-ös tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék Települések ~: a társadalmi-gazdasági fejlődés

Részletesebben

HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HŰTŐSZEKRÉNY ERU 14300 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK Gondoskodás 2 Figyelmeztetések és fontos útmutatások A készülék bemutatása 4 Használat 5 A belső részek tisztítása 5 Üzembe helyezés 5 Hőfokszabályzás

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA

MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA MŰANYAGOK FELDOLGOZÁSA Fóliagyártás versenyképesen Az öntött és a fújt fóliák közül is jelenleg a 3-rétegűek a legnépszerűbbek mind a gyártók, mind a felhasználók körében. Megkezdődött azonban az átrendeződés

Részletesebben

Használati utasítás HU FONTOS BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Elektromos készülékek használatakor mindig be kell tartani többek között a következő alapvető óvintézkedéseket: 1. Olvassa végig a

Részletesebben

Műszaki alkatrészek fém helyett PEEK-ből

Műszaki alkatrészek fém helyett PEEK-ből MÛANYAGFAJTÁK Műszaki alkatrészek fém helyett PEEK-ből Tárgyszavak: poli(éter-éter-keton); Victrex; csapágyelemek; tribológia; kopásállóság; áramlásmérő; rögzítőcsavar; CFM eljárás; hangszóró. A részlegesen

Részletesebben

Használati utasítás. Hűtő-fagyasztó készülék

Használati utasítás. Hűtő-fagyasztó készülék H Használati utasítás Hűtő-fagyasztó készülék Köszönjük a bizalmat, amelyet készülékünk megvásárlásával irántunk tanúsított. Kívánjuk, hogy a gép használata sok örömet szerezzen Önnek. A hűtő-fagyasztó

Részletesebben

Mérés és adatgyűjtés

Mérés és adatgyűjtés Mérés és adatgyűjtés 5. óra Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem 2012. március 10. MA - 5. óra Verzió: 2.1 Utolsó frissítés: 2012. március 12. 1/47 Tartalom I 1 Elektromos mennyiségek mérése 2 A/D konverterek

Részletesebben

Ez a bemutató a Silko&Co. Kft szellemi tulajdona. Bármilyen változtatás vagy másolás TILOS! és jogi következménnyel jár. A feltüntetett képek és

Ez a bemutató a Silko&Co. Kft szellemi tulajdona. Bármilyen változtatás vagy másolás TILOS! és jogi következménnyel jár. A feltüntetett képek és Ez a bemutató a Silko&Co. Kft szellemi tulajdona. Bármilyen változtatás vagy másolás TILOS! és jogi következménnyel jár. A feltüntetett képek és márkanév a LAICA S.p.a tulajdona. LAICA vákuumcsomagoló

Részletesebben

Többet látni. Többet nyújtani. testo 880 hõkamera

Többet látni. Többet nyújtani. testo 880 hõkamera A jövõ elkötelezettje Többet látni. Többet nyújtani. testo 880 hõkamera Most: Automatikus Hot-/Cold-Spot felismeréssel és új Profi-szoftverrel TÖBBET LÁTNI... Az infravörös sugárzás az emberi szem számára

Részletesebben

Elektrosztatikus gyulladásveszély üzemanyagok műanyag csőben való szállítása során

Elektrosztatikus gyulladásveszély üzemanyagok műanyag csőben való szállítása során MUNKABIZTONSÁG 2.5 Elektrosztatikus gyulladásveszély üzemanyagok műanyag csőben való szállítása során Tárgyszavak: elektrosztatikus feltöltődés; műanyag csővezeték; üzemanyag; gyújtás. A villamos szigetelő

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

Oscillating Wave Test System Oszcilláló Hullámú Tesztrendszer OWTS

Oscillating Wave Test System Oszcilláló Hullámú Tesztrendszer OWTS Oscillating Wave Test System Oszcilláló Hullámú Tesztrendszer Kompakt, részleges kisülés mérésén alapuló, Tettex a választás. PD-TEAM Mérnöki Iroda Kft. 1134 Budapest Kassák L. u. 62. T: 237 0527 F: 237

Részletesebben

As + As +++ Fe ++ Vízszűrés CO2. As +++ Mn ++ NH4 + Mn ++ Fe ++ CO2

As + As +++ Fe ++ Vízszűrés CO2. As +++ Mn ++ NH4 + Mn ++ Fe ++ CO2 Mn ++ Fe ++ CO2 As + As +++ Fe ++ CO2 NH4 + Fe ++ CO2 Fe ++ Fe ++ As +++ Mn ++ NH4 + CO2 As +++ Fe ++ Vízszűrés Nyomásszűrők a víz kezeléséhez Az Eurowater vállalat több mint 70 éve fejleszt, gyárt és

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Professzionális tepsi

Professzionális tepsi Professzionális tepsi HU Megjegyzés: A készlet az alábbi készülékeknél használható: - 2000 után gyártott nem beépíthető, 500 mm széles készülékek, - 2002 után gyártott nem beépíthető, 600 mm széles készülékek,

Részletesebben

EDESA AIM TÍPUSÚ JÉGGÉPHEZ

EDESA AIM TÍPUSÚ JÉGGÉPHEZ HASZNÁLATI UTASÍTÁS EDESA AIM TÍPUSÚ JÉGGÉPHEZ Figyelmeztetés: A csomagolás elemei (műanyag zacskók, karton dobozok, raklapok) gyermekek elől elzárva tartandók, mivel azok balesetveszélyesek lehetnek számukra!

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

A ROBBANÓANYAGOK KEZELÉSBIZTOSSÁGÁRÓL

A ROBBANÓANYAGOK KEZELÉSBIZTOSSÁGÁRÓL A ROBBANÓANYAGOK KEZELÉSBIZTOSSÁGÁRÓL Dr. BOHUS Géza*, BŐHM Szilvia* * Miskolci Egyetem, Bányászati és Geotechnikai Tanszék ABSTRACT By emitted blasting materials, treatment-safeness is required. These

Részletesebben

VERATEMP+ ÉRINTÉSNÉLKÜLI KLINIKAI HŐMÉRŐ. Használati útmutató

VERATEMP+ ÉRINTÉSNÉLKÜLI KLINIKAI HŐMÉRŐ. Használati útmutató VERATEMP+ ÉRINTÉSNÉLKÜLI KLINIKAI HŐMÉRŐ Használati útmutató Magyarországi forgalmazó és Szerviz: Scart Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1135 Budapest, Szent László út 95. Tel./Fax: +36 1 329-3505 Mobil:

Részletesebben

sütők pirolítikus 18 old. oldalról nyíló 19 old. multifunkciós plusz 19-20 old. multifunkciós 20-21 old. Sütők

sütők pirolítikus 18 old. oldalról nyíló 19 old. multifunkciós plusz 19-20 old. multifunkciós 20-21 old. Sütők sütők pirolítikus 18 old. oldalról nyíló 19 old. multifunkciós plusz 19- old. multifunkciós -21 old. Sütők _minőségi ételek csak az élelmiszer típusát kell megadni A többiről a sütő gondoskodik: beállítja

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1452/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1452/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület BŐVÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1452/2010 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A TÜV Rheinland InterCert Műszaki Felügyeleti és Tanúsító Kft. Termék üzletág Termékvizsgáló

Részletesebben

PC 1000, natúr áttetsző (natúr fényáteresztő, nem optikai minőség)

PC 1000, natúr áttetsző (natúr fényáteresztő, nem optikai minőség) PC 1000, natúr áttetsző (natúr fényáteresztő, nem optikai minőség) Átmérő Átmérő tűrései (1) Tömeg (2) kg/m 40495000 6 0,1 0,4 0,037 8 0,066 0,1 0,5 10 0,101 12 0,151 16 0,2 0,9 0,262 20 0,404 22 * 0,493

Részletesebben

NÉHÁNY HASZNOS ÉS FONTOS INFORMÁCIÓ A TŰZHELY VEZÉRLŐPANELJE

NÉHÁNY HASZNOS ÉS FONTOS INFORMÁCIÓ A TŰZHELY VEZÉRLŐPANELJE HU Tisztelt vásárló, Ön megvásárolta termékcsaládunk egyik kitűnő készülékét. Kívánjuk, hogy termékünk sokáig gond nélkül szolgálja Önt. Kérjük, hogy saját érdekében tartsa be az ezen használati utasításban

Részletesebben

Diagnosztika labor. Előadók: Kocsis Szürke Szabolcs Somogyi Huba Szuromi Csaba

Diagnosztika labor. Előadók: Kocsis Szürke Szabolcs Somogyi Huba Szuromi Csaba Diagnosztika labor Előadók: Kocsis Szürke Szabolcs Somogyi Huba Szuromi Csaba Tartalom A járműdiagnosztika fogalma és feladata Az áramellátó- és indítórendszer diagnosztikai vizsgálata Akkumulátorok bemutatása

Részletesebben

A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával

A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával HULLADÉKOK ENERGETIKAI ÉS BIOLÓGIAI HASZNOSÍTÁSA 8.3 A müncheni biohulladék-erjesztő teljesítményének növelése az előkezelő és víztisztító fokozatok módosításával Tárgyszavak: berendezés; biohulladék;

Részletesebben

Zehnder Comfosystems Hővisszanyerő szellőzés

Zehnder Comfosystems Hővisszanyerő szellőzés Zehnder Comfosystems Hővisszanyerő szellőzés always around you Fűtés Hűtés Friss levegő Tiszta levegő 1 Zehnder Comfosystems Hővisszanyerő szellőzés Általános bemutatás Nyári időszak A XXI. századi építési

Részletesebben

Az Ön kézikönyve ZANUSSI ZT 154 AO http://hu.yourpdfguides.com/dref/667638

Az Ön kézikönyve ZANUSSI ZT 154 AO http://hu.yourpdfguides.com/dref/667638 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

PLASMA HUMANUM COAGMENTATUM CONDITUMQUE AD EXSTIGUENDUM VIRUM. Humán plazma, kevert, vírus-inaktiválás céljából kezelt

PLASMA HUMANUM COAGMENTATUM CONDITUMQUE AD EXSTIGUENDUM VIRUM. Humán plazma, kevert, vírus-inaktiválás céljából kezelt conditumque ad exstinguendum virum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:1646 PLASMA HUMANUM COAGMENTATUM CONDITUMQUE AD EXSTIGUENDUM VIRUM Humán plazma, kevert, vírus-inaktiválás céljából kezelt DEFINÍCIÓ

Részletesebben

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA. Coxevac d232 PI HU 2010-09-06 clean.doc

1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA. Coxevac d232 PI HU 2010-09-06 clean.doc 1.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE COXEVAC szuszpenziós injekció szarvasmarhának és kecskének 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 ml tartalmaz:

Részletesebben

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4.

Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet TÁMOP-3.1.1-11/1-2012-0001 XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz KÉMIA 4. MINTAFELADATSOR KÖZÉPSZINT 2015 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc

Részletesebben

Tartalom. Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás

Tartalom. Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás HU Tartalom Környezetvédelem A melegítő fiók leírása Biztonsági tippek Bekötés Beépítés A melegítő fiók használata Tisztítás és karbantartás KÖRNYEZETVÉDELEM: A termékhez használt csomagolóanyagok újrahasznosíthatók.

Részletesebben

8. osztály megoldások

8. osztály megoldások 8. osztály 8. osztály megoldások 1. Melyik kémiai változás az alábbiak közül? (A) a vasúti sín nyáron kiterjed (B) a fa elkorhad (C) az alumíniumlábas átforrósodik (D) a szénakazal kigyullad (E) a must

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LÉTMINIMUM, 2006

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LÉTMINIMUM, 2006 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LÉTMINIMUM, 2006 Budapest, 2007 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2007 ISBN 978-963-235-105-6 Készült a Központi Statisztikai Hivatal Életszínvonal- és munkaügy-statisztikai

Részletesebben