Vállalkozási ismeretek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Vállalkozási ismeretek"

Átírás

1 A hozzárendelt 1. vizsgafeladat: Jogi ismeretek Vállalkozási ismeretek Szóbeli tételsor Ismertesse Magyarország jogrendszerének felépítését. Mi a jogforrás? 1.2. Ismertesse a törvényhozói, végrehajtói és bírói szervek szétválasztásának lényegét. Ez alapján vázolja fel a Magyarországon érvényben lévő rendszert Ismertesse a jogszabályok szerkezeti elemeit (hipotézis, diszpozíció, szankció) Mi a jog fogalma? Mutassa be a jogszabályok érvényessége és hatályossága közti különbségeket Mik a törvény és a rendelet közötti különbségek? 1.6. Az állam definíciója, szerepe, kormányformák. Mi a történeti és a kartális alkotmány? 1.7. Ismertesse az állam fő funkcióit és mutassa be Magyarország államszerkezetét A kamarák szerepe a gazdaságban. Milyen problémákat vet fel az önkéntes és a kötelező kamarai tagság? 1.9. Ismertesse a szerződés fogalmát és lényeges elemeit.

2 1.10. Mutassa be a szerződések fajtáit példákon keresztül Ismertesse a munkaszerződések lényeges elemeit Mutassa be a magánokirat és közokirat közötti lényeges különbségeket Mi a lényeges különbség a jogi személyiséggel rendelkező és a jogi személyiséggel nem rendelkező vállalkozások között Ismertesse az egyéni vállalkozás és az egyéni cég létrehozásának menetét. Mi a különbség az egyéni vállalkozás és az egyéni cég között? Hasonlítsa össze a Betéti Társaságot és a Korlátolt Felelősségű Társaságot a jogi státusz, a felelősségi kör és a törzstőke viszonylatában Mi a különbség a Zrt. és az Nyrt. között? Hasonlítsa össze a Bt-t, a Kft-t, az Nyrt/Zrt-t a tagok felelőssége, az alapító okirat az első számú vezető és a legfőbb szervük alapján Mikor van szükség Felügyelő Bizottságra és Könyvvizsgálóra. Mik a feladataik? Ismertesse a cégalapítás menetét és az ehhez szükséges dokumentumokat. Magyarországon mi a cégbíróságok feladata? Ismertesse a gazdasági társaságok, az egyéni vállalkozás és az egyéni cég megszűnésének formáit. Mi a csődeljárás?

3 A hozzárendelt 2. vizsgafeladat Marketing ismeretek 2.1. Ismertesse a Maslow féle szükséglet hierarchiát. Mi a szerepe a csapatmunkának egy vállalkozás életében? 2.2. Ismertesse a tevékenység, részfolyamat és főfolyamat fogalmát példákon keresztül. Mi a projekt, milyen típusai vannak? 2.3. Ismertesse az üzleti terv felépítését és készítésének lehetséges okait, valamint célközönségét! 2.4. Mutassa be a szakmájának megfelelő iparágat és piaci környezetét! 2.5. Ismertesse a tiszta verseny, a monopolisztikus verseny, az oligopolium és a tiszta monopolium piacok közötti különbségeket! 2.6. Milyen piacokon van jelen egy vállalkozás a működése során? 2.7. Mi a marketig-mix? Ismertesse a termék- és árpolitika szerepét! 2.8. Ismertesse az eladási hely- és a promotion szerepét! 2.9. Mutassa be a szolgáltatási szektorban a 4P-t kiegészítő 3P-t! Milyen marketingstratégia szükséges egy prémium kategóriás és milyen egy tömegtermék esetében?

4 2.11. Ismertesse a vállalati arculat fogalmát és elemeit. Mutassa be a lényeges különbségeket a külső és belső PR között? Mik a kommunikációs folyamat alapelemei? Mutassa be a kommunikációs folyamatot példákon keresztül! Árképzési módszerek. Mutassa be saját szakmájának árképzési sajátosságait! Ismertesse a piaci stratégiákat: piacvezető, -kihívó vállalatok számára! Mutassa be a piackövető, és piaci szegletekre specializált vállalatok stratégiáját! Határozza meg a vevőértéket és vevőelégedettséget! Hogyan lehet a vevőértéket és elégedettséget elérni, a vevők figyelmét felkelteni, megtartani? Mi a HIPI elv és milyen következtetéseket lehet belőle levonni? Hogyan csoportosítható a szolgáltatások fizikai tartalma? Mi a marketingkutatás? Mutassa be a marketingkutatás folyamatát! Ismertesse a reklám fogalmát! Milyen csoportokba soroljuk a reklámcélokat? Melyek a jó reklámüzenet ismérvei? Hogyan lehet mérni a reklámhatékonyságot?

5 A hozzárendelt 3. vizsgafeladat: Adó-TB-pénzügyi-számviteli ismeretek 3.1.Ismertesse a vállalkozások bankkapcsolatait, a magyar bankrendszer felépítését, kamat, lízing, bérlet meghatározása. 3.2.Határozza meg a pénz fogalmát és funkcióit. Ismertesse a készpénzforgalom feltételeit. 3.3.Mit jelent a finanszírozás, milyen módjai vannak. Ismertesse a hitelezési alapelveket. Határozza meg a pénzügyi terv lényegét. 3.4.Mi az adó, milyen szempontok szerint csoportosíthatók az adófajták? Jellemezze a vállalkozások költségvetési befizetéseit (adóhatóságok, alapfogalmak, adókötelezettség, adóbevallás) 3.5.Határozza meg az ÁFA jellemzőjét, tartalmát, elszámolásának módját, az adómentesség tartalmát és fajtáit. Ismertesse az ÁFA bevallásának és befizetésének rendjét. 3.6.Ismertesse a számlára, az egyszerűsített számlára és a nyugtára vonatkozó alapvető előírásokat. 3.7.Ismertesse a fogyasztási és a jövedéki adó főbb jellemzőit. 3.8.Kik tartoznak a társasági adó hatálya alá? Ismertesse a társasági adó számítási módját és a főbb szabályait. 3.9.Ismertesse a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók jövedelmének meghatározására vonatkozó szabályokat. Az egyéni vállalkozó a vállalkozói adóalap kiszámításakor milyen kiadásokat számolhat el? Ismertesse a személyi jövedelemadó alanyát, tárgyát. Határozza meg az összevont adóalap elemeit, mértékét, az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményeket.

6 3.11. Hogyan és mikor történik a személyi jövedelemadó bevallása és megfizetése Ismertesse az EVA (Egyszerűsített vállalkozói adó) szabályait, adómegállapítás, bevallás Ismertesse a KATA (Kis-adózó vállalkozások tételes adója) szabályait, adómegállapítás és bevallás Ismertesse a hazai társadalombiztosítási rendszert, kik a biztosítottak, mi tartozik a TB szolgáltatások közé és mi ennek a fedezete Ismertesse az egyéni- és társas vállalkozókkal kapcsolatos járulékfizetési és bevallási kötelezettségeket Milyen a helyi és kisebbségi önkormányzatok költségvetése, csoportosítsa a helyi adókat, ismertesse az iparűzési adó szabályait Ismertesse a hibás és késedelmes adóbefizetés és bevallás következményeit A számviteli bizonylat fogalma. Mi a bizonylati elv és a bizonylati fegyelem? Melyek a bizonylatok alaki és tartalmi kellékei? Milyen módon csoportosíthatók a bizonylatok? Milyen ismérvei vannak a szigorú számadási bizonylatoknak? Ismertesse a könyvvezetés fogalmát és formáit, beszámolási kötelezettséget Ismertesse a kettős könyvvitel lényegét. Csoportosítsa a számviteli előírások szerint a vállalkozás vagyonát, mérlegét. Mit jelentenek a következő fogalmak: üzleti év, mérleg fordulónapja, mérlegkészítés időpontja, a beszámolókkal kapcsolatos közzétételi kötelezettség?

7 3.21. Mi a leltár? Ismertesse a leltárkészítés célját, menetét és alapbizonylatait Ismertesse az osztalékfizetéssel kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket, az osztalékfizetés korlátait. Mutassa be az adózott eredménnyel kapcsolatban hozható döntéseket és ezeknek a társaság pénzügyi likviditási helyzetére gyakorolt hatásait Mutassa be az államháztartás rendszerét, az állam feladatait, az állam funkcióit. Határozza meg az államháztartás gazdálkodásának alapelveit. Mik a központi költségvetés bevételei, hogyan csoportosítjuk a támogatásokat.

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1722-09/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

"A" tételek. 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére!

A tételek. 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére! "A" tételek 1. Sorolja fel az állami szervek típusait, röviden ismertesse azok feladatait! Mutasson rá a legfőbb közjogi méltóság szerepére! 2. Sorolja fel a jogalkotásra jogosult állami szerveket, és

Részletesebben

KÖZÖS TÉTELEK. 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai?

KÖZÖS TÉTELEK. 6. Milyen szintekből épül fel a magyarországi bankrendszer. Melyek a jegybank legfontosabb feladatai? KÖZÖS TÉTELEK 1. Ismertesse a verbális és nonverbális kommunikáció alkalmazását az üzleti kapcsolatokban! A verbális kommunikáción belül térjen ki a párbeszéd, a csoportos kommunikáció és az előadás szerepére.

Részletesebben

Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel BA. A tételek

Záróvizsga tételek Pénzügy Számvitel BA. A tételek A tételek 1. Jellemezze a piac főbb tényezőit (kereslet, kínálat, ár) és befolyásoló elemeit a Marshall kereszt felhasználásával! Határozza meg az egyéni és a piaci kereslet viszonyát! Hasonlítsa össze

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

31 341 03 0000 00 00 Töltőállomás-kezelő Töltőállomás-kezelő 2/43

31 341 03 0000 00 00 Töltőállomás-kezelő Töltőállomás-kezelő 2/43 A 10/07. (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06. (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítéselágazás, részszakképesítés,

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Szóbeli vizsgatevékenység KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL A vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosító száma, megnevezése: 2143-06 Statisztikai feladatok A vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: A statisztikai elemzés

Részletesebben

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

I. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYOS ALAPJAI TÉMAKÖR TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A KÖZIGAZGATÁSI ALAPVIZSGA TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A közigazgatási alapvizsga tananyagának témakörei: I. A Magyar Köztársaság alkotmányos alapjai II. A közigazgatás felépítése és működése III. Államháztartási

Részletesebben

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester Fényképész és fotótermék-kereskedő mester 3 (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 063-09-2 Technológiai ismeretek, munka- és környezetvédelmi ismeretek, etika () Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

a) Mutassa be a szolgáltatások alapvető jellemzőit, sajátosságait és fő csoportosításait!

a) Mutassa be a szolgáltatások alapvető jellemzőit, sajátosságait és fő csoportosításait! 1. a) Mutassa be a szolgáltatások alapvető jellemzőit, sajátosságait és fő csoportosításait! b) Milyen szerepet játszanak a koncentrált piacok a külkereskedelemben? Milyen nemzetközi szabályok, egyezmények

Részletesebben

RÉSZ IPARI TERMELÕ-SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG ELLENÕRZÉSE...11 1. A

RÉSZ IPARI TERMELÕ-SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG ELLENÕRZÉSE...11 1. A TARTALOM Elõszó..................................................................9 A. RÉSZ IPARI TERMELÕ-SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG ELLENÕRZÉSE............11 1. A piaci tevékenység ellenõrzése...........................................11

Részletesebben

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek

Záróvizsga tételek. Turizmus-vendéglátás szak. 2012. A tételek Záróvizsga tételek Turizmus-vendéglátás szak 2012. A tételek 1. A turizmus fogalma. A turizmus rendszere, a kereslet, kínálat elemei. A turizmus csoportosítása. A turizmus előzményei és fejlődése. A turizmus

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Részszakképesítés: 31 341 04 Raktáros Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Raktározás

Részszakképesítés: 31 341 04 Raktáros Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Raktározás A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magába: A termelési és nagykereskedelmi raktárirányítás szoftverei Tárolási módok és alkalmazásuk feltételei Kötött helyes

Részletesebben

PM közlemény. Pénzügyi közlöny 2010/3. (2010. március 30)

PM közlemény. Pénzügyi közlöny 2010/3. (2010. március 30) PM közlemény a pénzügyminiszter ágazatába tartozó felsőfokú szakképzés keretében oktatott szakképesítéseknek a pénzügyminiszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló

Részletesebben

Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben!

Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben! Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben! Információtartalom vázlata: A vállalkozás fogalma o Az üzleti vállalkozás célja, érdekeltjei,

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAK A ZÁRÓVIZSGA FİBB TÉMAKÖREI VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY

NYÍREGYHÁZI FİISKOLA GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR GAZDÁLKODÁSI ÉS MENEDZSMENT SZAK A ZÁRÓVIZSGA FİBB TÉMAKÖREI VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY VÁLLALKOZÁSSZERVEZÉSI SZAKIRÁNY 1. Kis és középvállalkozások (KKV) gazdasági és társadalmi jelentısége. 2. A vállalkozói döntések, a vállalkozóvá válás folyamata 3. KKV minıségi és mennyiségi ismérvei.

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Mélyépítéstan 2. Szilárdságtan 3. Szervezési és vállalkozási ismeretek

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Mélyépítéstan 2. Szilárdságtan 3. Szervezési és vállalkozási ismeretek Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Mélyépítéstan 2. Szilárdságtan 3. Szervezési és vállalkozási ismeretek Megjegyzések: 1. A Mélyépítéstan vizsgatantárgy szóbeli tételei szóban és vázlatrajzokkal megválaszolható

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magában:

A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magában: Szakképesítés: 54 345 01 Logisztikai ügyintéző A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magában: A logisztika fogalma, elhelyezkedése és jelentősége a vállalati szervezetben

Részletesebben

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar BSc. faipari mérnöki alapszak. Záróvizsga tételek 2014. Gazdasági ismeretek

Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar BSc. faipari mérnöki alapszak. Záróvizsga tételek 2014. Gazdasági ismeretek Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar BSc. faipari mérnöki alapszak Záróvizsga tételek 2014. Gazdasági ismeretek 1. A vállalkozás célrendszere és környezete, a vállalkozások tulajdonosi

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK. 1. A képzés szabályozásának jogi háttere

I. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK. 1. A képzés szabályozásának jogi háttere 2. számú melléklet AZ 55 344 01 ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZAKÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS 55 344 01 0010 55 02 KÖLTSÉGVETÉS-GAZDÁLKODÁSI SZAKÜGYINTÉZŐ ELÁGAZÁSÁNAK AJÁNLOTT SZAKKÉPZÉSI PROGRAMJA I. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK

Részletesebben

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS I. RÉSZLETES VIZSGAKÖVETELMÉNYEK BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY ÉS VIZSGALEÍRÁS A belügyi rendészeti ismeretek középszinten letehető szóbeli vizsga. A vizsga célja A középszintű érettségi vizsga célja

Részletesebben

1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról!

1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról! 1. Határozza meg a turizmus fogalmát! Adjon áttekintést a turizmus történeti fejlődéséről, a modern turizmus kialakulásáról! 2. Mutassa be a turizmus piaci rendszerét, azaz a turizmus szereplőit, jellemzőit,

Részletesebben

54 850 01 0010 54 06 Vízgazdálkodó Környezetvédelmi technikus 2/42

54 850 01 0010 54 06 Vízgazdálkodó Környezetvédelmi technikus 2/42 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014

ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 ZÁRÓVIZSGA KÉRDÉSEK Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc Szak 2014 1. a./ A termőföld sajátos tulajdonságai, használat- és minőség szerinti értékelése. A föld pénzbeli értékelése, a földjáradék,

Részletesebben

A második részben található a tanári példány, amely az értékelést segíti.

A második részben található a tanári példány, amely az értékelést segíti. A vizsgafeladat ismertetése: A központilag összeállított szóbeli vizsga kérdései a következő témaköröket tartalmazzák: Villamos hálózatok alapjai, elektronikus áramkörök alapjai, villamos gépek alapjai,villamos

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA SZAK KÖZÖS TÉTELEK

ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR TURIZMUS-VENDÉGLÁTÁS BA SZAK KÖZÖS TÉTELEK KÖZÖS TÉTELEK 1. Ön, mint közgazdász ismertesse a turizmus makrogazdaságban betöltött helyét és hatását a GDP-re! Térjen ki a turizmus egyéb gazdasági hatásaira! 2. Ön előadást tart egy külföldi csoport

Részletesebben

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek

Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek Kozmetikai és háztartásvegyipari alapismeretek 1. A) Határozza meg az anyagi rendszer fogalmát és csoportosítsa az anyagi rendszereket! B) Ismertesse az antibiotikumok fogalmát, hatásmód szerinti csoportosításukat!

Részletesebben

A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható!

A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre, a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott Közösségi IT mentor és

Részletesebben

Témakörök: Művelődés- és könyvtörténet Tájékoztatási ismeretek Könyvkereskedelmi ismeretek. Művelődés- és könyvtörténet

Témakörök: Művelődés- és könyvtörténet Tájékoztatási ismeretek Könyvkereskedelmi ismeretek. Művelődés- és könyvtörténet 2 Témakörök: Művelődés- és könyvtörténet Tájékoztatási ismeretek Könyvkereskedelmi ismeretek Művelődés- és könyvtörténet 1. A mezopotámiai kultúra kialakulása. A könyv megjelenési formája. Az ékírás megfejtése.

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29.

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. Iktatószám: Önköltség-számítási szabályzat Készült: 2011. január 1. Hatályba lépés időpontja:

Részletesebben

Űrlap önkormányzati támogatás elszámolásához

Űrlap önkormányzati támogatás elszámolásához Űrlap önkormányzati támogatás elszámolásához szociális, egészségügyi ellátást, illetve foglalkoztatást végző szervezetek támogatása Csak a vastag keretben lévő rovatokat kérjük kitölteni! Támogatott szervezet

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témakörök mindegyikét tartalmazza. A tételekhez segédeszköz

Részletesebben

SZÁMVITELI POLITIKA SZABÁLYZAT

SZÁMVITELI POLITIKA SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Dunaújvárosi Főiskola szenátusa 17-2006./2007. sz. határozatával 2006.12.12-énelfogadta Módosítás: 27-2008/2009. sz. 2009. 03. 03-án módosította. 2006 Dunaújváros 1. kiadás 1. módosítás

Részletesebben

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból

Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból 1084 Budapest, Rákóczi té r 4. Tel.: 313-0030, Tel./fax : 313-3182, Honlap: www.jelky.hu Osztályozó, javító és különbözeti vizsgatematika Anyagismeret és textiltörténet tantárgyakból A vizsgára vonatkozó

Részletesebben

B. AZ ÓKOR Mutassa be az ókor tárgykultúráját különös tekintettel Egyiptom, Görögország és a Római Birodalom építészet, bútor és tárgytörténetére!

B. AZ ÓKOR Mutassa be az ókor tárgykultúráját különös tekintettel Egyiptom, Görögország és a Római Birodalom építészet, bútor és tárgytörténetére! 2 1. TÉTEL A. A LAKÁS BÚTORAINAK CSOPORTOSÍTÁSA FUNKCIÓ SZERINT Ismertesse az egyes bútorfajtákat funkcionális jellegzetességeiknek megfelelően és említsen rájuk példákat a jellemző méretek megnevezésével!

Részletesebben

KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS, JELENTÉS

KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS, JELENTÉS Győrffi Dezső kamarai tag könyvvizsgáló 3800 Szikszó Hunyadi u. 40. Tel: (46) 596-271 KÖNYVVIZSGÁLÓI ÉRTÉKELÉS, JELENTÉS i rendelettervezetének és egyszerűsített beszámolójának felülvizsgálatáról 2012.

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

54 851 01 0100 52 01 Települési környezetvédelmi ügyintéző. Települési környezetvédelmi technikus

54 851 01 0100 52 01 Települési környezetvédelmi ügyintéző. Települési környezetvédelmi technikus A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek

Szóbeli vizsgatantárgyak. 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Szakmai ismeretek 2. Munkajogi, munkavédelmi ismeretek, minőségbiztosítás 3. Gazdasági alapismeretek 2 1. Szakmai ismeretek szóbeli vizsgatételei "A" tételek: 1. Az alapanyagok

Részletesebben

Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását az 2001-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 183/2001.

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak

Szóbeli vizsgatantárgyak Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Magasépítéstan 2. Szilárdságtan 3. Szervezési és vállalkozási ismeretek Megjegyzések: 1. A Magasépítéstan vizsgatantárgy szóbeli tételei szóban és vázlatrajzokkal megválaszolható

Részletesebben

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

1.b. 2.a. 2.b. 3.a. 3.b. 4.a. 4.b.

1.b. 2.a. 2.b. 3.a. 3.b. 4.a. 4.b. TARTALOMJEGYZÉK 1.a. A számvitel törvényi szintű szabályozásának szükségessége. A számviteli törvény célja, filozófiája, hatálya, kikre terjed ki. A számviteli törvény által meghatározott számviteli alapelvek

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1.a. Ismertesse a kereskedelem helyét és szerepét a nemzetgazdaságban! A kereskedelem fogalmát, feladatát. b. Ismertesse a fogyasztónak a kereskedelemmel, a bolttal

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0061-06/2 Az ügyviteli rend, a levelezés, a pénzforgalom, a számlázás és az okmánykezelés elıírásai.

Részletesebben

I/1. Az ERSTE Bank Hungary Nyrt. rövid bemutatása Cégjogi forma: Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Alapítási időpont: 1986. december 16. Cégbejegyzés időpontja: 1988. április 12. (utolsó változásbejegyzés:

Részletesebben

Az ügyfél által benyújtandó dokumentumok listája az OTP LendületPlusz Folyószámlahitel esetében

Az ügyfél által benyújtandó dokumentumok listája az OTP LendületPlusz Folyószámlahitel esetében Az ügyfél által benyújtandó dokumentumok listája az OTP LendületPlusz Folyószámlahitel esetében Kérelem: kötelező ill. indikatív ajánlat esetében: DM levél; fióki megkeresés esetén: Hitelkérelem (A1).

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKÁCS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKÁCS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA SZAKÁCS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2014 Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Cím: 1054 Budapest, Szabadság tér 7. Telefon: +36 (1) 457-5401 E-mail: dolgozvatanulj@mkik.hu Honlap:

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 0002-11/1 A piackutatás módszereinek és a marketingtevékenység eszközeinek bemutatása megadott célok és feltételek

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A KÖR 2004 Informatikai Nonprofit Kft. 2013. évi BESZÁMOLÓJÁHOZ

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A KÖR 2004 Informatikai Nonprofit Kft. 2013. évi BESZÁMOLÓJÁHOZ KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET A 2013. évi BESZÁMOLÓJÁHOZ I. I/1. Általános rész A vállalkozás bemutatása 1. A cég elnevezése: KÖR 2004 Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2. A cég rövidtett elnevezése: 3.

Részletesebben

PR ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

PR ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI PR ÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 342 02 0000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: PR ügyintéző

Részletesebben

Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Gazdasági Igazgatóság Ügyrendje

Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Gazdasági Igazgatóság Ügyrendje Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Gazdasági Igazgatóság Ügyrendje 2012. Az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (továbbiakban: CSFK) gazdasági igazgatósága

Részletesebben

Hatályos: 2015.01.01-től. gazdasági igazgató. Budapest

Hatályos: 2015.01.01-től. gazdasági igazgató. Budapest MAGYAR MŰSZAKI ÉS KÖZLEKEDÉSI MÚZEUM ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZATA 2015 Hatályos: 2015.01.01-től Készítette: Szivák Ildikó gazdasági igazgató Budapest 3 I. Általános rész A Magyar Műszaki és Közlekedési

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CUKRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CUKRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA CUKRÁSZ MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

A tételhez segédeszköz nem használható.

A tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a következő témaköröket tartalmazza: Villamos hálózatok alapjai, elektronikus áramkörök alapjai, villamos gépek alapjai,

Részletesebben

Részszakképesítés: 51 812 01 Utazásügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az utazásügyintéző tevékenységei

Részszakképesítés: 51 812 01 Utazásügyintéző Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Az utazásügyintéző tevékenységei A vizsgafeladat ismertetése: központilag összeállított kérdéssora az alábbi témaköröket foglalja magában: Turisztikai piac bemutatása. Nemzetközi és hazai turizmustrendek. A turizmus fajtái, formái. Szálláshelyismeret.

Részletesebben

MKTB (BA) KÉPZÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2016. június. I. Témakör Egészségügy és családtámogatás

MKTB (BA) KÉPZÉS TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSI SZAKIRÁNY ZÁRÓVIZSGA TÉTELSOR 2016. június. I. Témakör Egészségügy és családtámogatás I. Témakör Egészségügy és családtámogatás Egészségbiztosítás 1. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. tv. hatálya, alapelvei. 2. Az egészségbiztosítás elemei. Társadalombiztosítás,

Részletesebben

KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET A Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt. 2013. december 31-i fordulónapra készített éves beszámolójához

KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET A Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt. 2013. december 31-i fordulónapra készített éves beszámolójához KIEGÉSZITŐ MELLÉKLET A Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt. 2013. december 31-i fordulónapra készített éves beszámolójához A vállalkozás ismertetése A Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTATÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Hajdú utca 29. ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT KÉSZÜLT: 2013.01.01. KÉSZÍTETTE: JÓVÁHAGYTA: Borgulya

Részletesebben

516. sz. Ipari Szakképző Iskola és Kollégium 7200 Dombóvár, Népköztársaság u. 21. 52 811 02 0000 00 00 VENDÉGLŐS. Helyi tanterv 2008.

516. sz. Ipari Szakképző Iskola és Kollégium 7200 Dombóvár, Népköztársaság u. 21. 52 811 02 0000 00 00 VENDÉGLŐS. Helyi tanterv 2008. 56. sz. Ipari Szakképző Iskola és Kollégium 700 Dombóvár, Népköztársaság u.. 5 8 0 0000 00 00 VENDÉGLŐS Helyi tanterv 008. Készítette: Ériné Dávid Erzsébet . A képzés szabályozásának jogi háttere A központi

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Pénzügyi számviteli ügyintéző szakképesítés Szóbeli vizsgatevékenysége A vizsgafeladat megnevezése: dózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése: z elektronikus adóbevalláshoz

Részletesebben

KOMPLEX KÉRDÉSEK. 1. Foghíjbeépítés mélygarázsos, többszintes irodaház esetén

KOMPLEX KÉRDÉSEK. 1. Foghíjbeépítés mélygarázsos, többszintes irodaház esetén ÉPÍTŐMÉRNÖKI ZÁRÓVIZSGA KOMPLEX KÉRDÉSEK 1. Foghíjbeépítés mélygarázsos, többszintes irodaház esetén 2. Lakópark építése mozgásveszélyes területen 3. Kereskedelmi épület építése felhagyott gyártelepen,

Részletesebben

SZÁMVITELI POLITIKA, SZÁMVITELI SZABÁLYZAT

SZÁMVITELI POLITIKA, SZÁMVITELI SZABÁLYZAT Ikt.sz.: 47192/2012. Ikt.k.: 2012.10.17. BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. SZÁMVITELI POLITIKA, SZÁMVITELI SZABÁLYZAT Készült:

Részletesebben

Egyszerűsített éves beszámoló mérlege "A" változat

Egyszerűsített éves beszámoló mérlege A változat Adószám: 14419250-2-09 Cégbíróság: Debreceni Törvényszék Cégbírósága Cégjegyzék szám: 09-09-015413 ALFÖLD SZAKKÉPZŐ Szakképzés-szervezési Nonprofit Közhasznú Kft 4030 Debrecen, Fokos utca 12 Egyszerűsített

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN)

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KERESKEDELMI VÁLLALKOZÁSOK SZERVEZÉSE, GAZDÁLKODÁSA

KERESKEDELMI VÁLLALKOZÁSOK SZERVEZÉSE, GAZDÁLKODÁSA 2 KERESKEDELMI VÁLLALKOZÁSOK SZERVEZÉSE, GAZDÁLKODÁSA 1. A kereskedelmi vállalkozások környezete, a környezet összetevői. A gazdaságpolitikai célok, eszközök és a piaci környezet. 2. A kereskedelmi vállalatok

Részletesebben

Kereskedelem és marketing szakmai szigorlati kérdéssor. 2015/16. tanév

Kereskedelem és marketing szakmai szigorlati kérdéssor. 2015/16. tanév Kereskedelem és marketing szakmai szigorlati kérdéssor 1. kérdés 2015/16. tanév Definiálja a piacot és a piac méretének meghatározó mutatóit! Jellemezze a különböző piactípusokat! Mutassa be a különböző

Részletesebben

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész

52 522 06 0000 00 00 Erőművi kazángépész Erőművi kazángépész A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Faipari gépek és technológiák

Faipari gépek és technológiák 1. 2. 3. Faipari gépek és technológiák pont Technológia: az iparág gyártási eljárásai pont Anyagismeret: az anyagok, és alkalmazási eljárásai vagy géptan: - a gép helye a technológiában - a gép felépítése,

Részletesebben

Termelésorientált (társadalomközpontú) korszak (kb. 1850-1920)

Termelésorientált (társadalomközpontú) korszak (kb. 1850-1920) Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1495-06 Marketing és PR ismeret Vizsgarészhez rendelt vizsgafeladat megnevezése: 1495-06/2 Marketing- és PR alapfogalmainak ismertetése,

Részletesebben

Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde

Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde Összeállította: Friedrichné Irmai Tünde 1 A kereskedelmi vállalkozások létérdeke a forgalom folyamatosságának fenntartása, növelése. Ehhez nem elegendő csupán alkalmazkodniuk a vevők igényeihez, hanem

Részletesebben

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE

IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 2 IDEGENFORGALMI KISVÁLLALKOZÁSOK ' SZERVEZÉSE ÉS MŰKÖDÉSE 1. Határozza meg a turizmus fogalmát, ismertesse a turizmus történeti fejlődését! Ismertesse a turizmus rendszerét és a környezeti hatásokat!

Részletesebben

Kresalek Péter Merétey-Vida Zsolt. Ellenõrzési. alapismeretek

Kresalek Péter Merétey-Vida Zsolt. Ellenõrzési. alapismeretek Kresalek Péter Merétey-Vida Zsolt Ellenõrzési alapismeretek 3. A könyvvizsgálói ellenõrzés A könyvvizsgálói ellenõrzés jelentõs szerepet tölt be a piacgazdaságokban. Kialakulását is alapvetõen a piac érdekei

Részletesebben

A tételsor Árukezelés

A tételsor Árukezelés 2 A tételsor Árukezelés 1. Beszéljen az árubeszerzés módjairól, valamint az áruátvétel szerepéről, formáiról! Ismertesse az átvett élelmiszerek kísérő dokumentumait! 2. Beszéljen a táplálkozás jelentőségéről,

Részletesebben

15EB 01 15EB 01/A. Cégadatok (A) MAGYAR KÖZLÖNY LAP ÉS KÖNYVKIADÓ KFT. Cégjegyzékszáma: 01 09 269016

15EB 01 15EB 01/A. Cégadatok (A) MAGYAR KÖZLÖNY LAP ÉS KÖNYVKIADÓ KFT. Cégjegyzékszáma: 01 09 269016 Igazságügyi Minisztérium Céginformációs és az Elektronikus Cégeljárásban Közreműködő Szolgálat 1055 Budapest, Kossuth tér 4. Cégadatok (A) Cég neve: 15EB 01 Cégjegyzékszáma: 01 09 269016 Székhelye: MAGYAR

Részletesebben

31 582 20 0000 00 00 Vízkútfúró Vízkútfúró

31 582 20 0000 00 00 Vízkútfúró Vízkútfúró A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2012. évi tevékenységéről

T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2012. évi tevékenységéről Nemzetgazdasági Minisztérium 1055 Budapest, Honvéd u. 13-15. T á r g y: Összefoglaló tájékoztató a Baranya Megyei Békéltető Testület 2012. évi tevékenységéről Dr. Matolcsy György Miniszter Úr részére Tisztelt

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/20. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

51 213 01 0010 51 01 Eseményrögzítő Fényképész és fotótermékkereskedő. 51 213 01 0010 51 02 Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő

51 213 01 0010 51 01 Eseményrögzítő Fényképész és fotótermékkereskedő. 51 213 01 0010 51 02 Filmlaboráns Fényképész és fotótermékkereskedő . vizsgafeladat A 10/200 (II. 2.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 1.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján.

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS MESTERKÉPZÉSI PROGRAM 2013 I. Általános irányelvek 1. A mesterképzés szabályozásának jogi háttere A mesterképzési program a szakképzésről

Részletesebben

Elszámolási Szabályzat

Elszámolási Szabályzat Vasutas Önkéntes Nyugdíjpénztár 1145 Budapest, Columbus u. 35. Levélcím: 1580 Bp. Pf. 133. Elszámolási Szabályzat 2. számú módosítással egységes szerkezetben 2014.04.25. Elfogadva: a 22/2014. számú igazgatótanácsi

Részletesebben

A KE02978/2014/MVLSZ-4 számú határozat melléklete

A KE02978/2014/MVLSZ-4 számú határozat melléklete Oldalszám: 1 A KE02978/2014/MVLSZ-4 számú határozat melléklete Kérelem száma: KE02978/2014/MVLSZ Érkezett: Oldalszám: 2 A kérelmező adatai Általános A kérelmező szervezet teljes neve: A kérelmező szervezet

Részletesebben

Befektetési alapok Általános terméktájékoztató. Befektetési alapok

Befektetési alapok Általános terméktájékoztató. Befektetési alapok Befektetési alapok A befektetési alapok a legnépszerűbb pénzügyi termékek közé tartoznak. Rendkívül széles termékkínálatuknak köszönhetően minden Befektető megtalálhatja az egyedi igényeinek leginkább

Részletesebben

33 522 04 0001 33 05 Robbanásbiztos berendezés kezelője. Villanyszerelő 2/47

33 522 04 0001 33 05 Robbanásbiztos berendezés kezelője. Villanyszerelő 2/47 117-08 Robbanásbiztos berendezés kezelése A /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés

Részletesebben

Mit tud az adatvédelemről, a személyes adatról és a közérdekű adatról? Mi a netikett, kire vonatkozik és mit tartalmaz?

Mit tud az adatvédelemről, a személyes adatról és a közérdekű adatról? Mi a netikett, kire vonatkozik és mit tartalmaz? 1. TÉTEL: A KOMMUNIKÁCIÓ MODELLJE Mit tud a kommunikáció fogalmáról, fajtáiról? Ismertesse a kommunikáció általános modelljét! Ismertesse a vendéglői rendelést mint kommunikációs folyamatot! 2. TÉTEL:

Részletesebben

2. Körvonalazza a gázhegesztésnél alkalmazott gázok tulajdonságait és tárolásukat!

2. Körvonalazza a gázhegesztésnél alkalmazott gázok tulajdonságait és tárolásukat! 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a gázhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét! Az ömlesztő hegesztési

Részletesebben

KERESKEDŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

KERESKEDŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI KERESKEDŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 52 341 05 1000 00 00 2. A szakképesítés megnevezése: Kereskedő 3.

Részletesebben

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza Dunaújváros, Bartók tér 1. LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014.01.01-től dr. Borsós Beáta igazgató LELTÁRKÉSZÍTÉSI ÉS LELTÁROZÁSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek

Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek Kereskedelmi és vállalkozási ismeretek 1. A gazdasági tevékenység lényege és területei. A kereskedelem feladatai és formái. A kereskedelem szerepe és kapcsolatrendszere a nemzetgazdaságban. 2. A piac fogalma.

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottsága 2008. június 18-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottsága 2008. június 18-i ülésére Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottság Elnöke Szám: 739-2/2008. ELŐTERJESZTÉS a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlése Oktatási és Kulturális Bizottsága 2008. június 18-i

Részletesebben

ÓBUDAI VAGYONKEZELŐ Zrt.

ÓBUDAI VAGYONKEZELŐ Zrt. ÓBUDAI VAGYONKEZELŐ Zrt. SZERVEZETI- és MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Tartalomjegyzék ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 6 1. A szabályzat alkalmazási köre 6 2. A Társaság főbb adatai 6 3. A Társaság jogállása 7 4. Az SzMSz

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM. 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM T 54 344 01 Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés A vizsgafeladat megnevezése: Komplex szakmai vizsga Szóbeli vizsgatevékenysége Adózási feladatok A vizsgafeladat ismertetése:

Részletesebben

Pedagógia és szabadidőpedagógia

Pedagógia és szabadidőpedagógia Pedagógia és szabadidőpedagógia 1. Ismertesse a nevelés fogalmát, célját, feladatát és alapvető jegyeit! Mutassa be a nevelést befolyásoló tényezőket és azok szerepét. 2. Ismertesse a nevelési folyamat

Részletesebben

JELENTÉS. a MIÉP - Jobbik a Harmadik Út Párt 2006-2007. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről. 0912 2009. május

JELENTÉS. a MIÉP - Jobbik a Harmadik Út Párt 2006-2007. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről. 0912 2009. május JELENTÉS a MIÉP - Jobbik a Harmadik Út Párt 2006-2007. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről 0912 2009. május 3. Önkormányzati és Területi Ellenőrzési Igazgatóság 3.1. Szabályszerűségi Ellenőrzési

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14.

KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. m á j u s 1 8. KÖZGAZDASÁGI ALAPISMERETEK (ÜZLETI GAZDASÁGTAN) EMELT SZINTŰ PRÓBAÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. február 14. MEGOLDÓKULCS STUDIUM GENERALE KÖZGAZDASÁGTAN

Részletesebben

IDEGENFORGALMI ISMERETEK

IDEGENFORGALMI ISMERETEK IDEGENFORGALMI ISMERETEK 1. Határozza meg a turizmus fogalmát, tartalmi lényegét! Milyen szerepet játszanak az utazási indítékok a turizmusban? Csoportosítsa az utazásokat a motivációk szerint! 2. Ismertesse

Részletesebben