Biotermék-technológia II.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Biotermék-technológia II."

Átírás

1 Pécs Miklós előadásában: Biotermék-technológia II. 2012/13 ősz KZ

2 Nukleotidok, vitaminok (anyagcsere-mérnökség) Iparilag termelt nukleotidok: IMP, GMP, inozin, ATP. Az IMP és az XMP a bioszintézis láncban intermedier, vagyis köztitermék, ha ilyet akarunk gyártani, akkor valahogyan meg kell állítani a bioszintézist. Nagy tömegben a nukleotidokat az élelmiszeriparban használják ízfokozóként, az ötödik ízért, az umamiért felelősek. Japánban kezdték el használni, a szójaszószok erjesztése során a benne lévő nukleinsavak lebomlanak az enzimek hatására, így megjelennek ezek a mononukleotidok. Nagyon kis mennyiségben nátrium-glutamáthoz adva szinergikusan fokozza az ízeket. Antibiotikumok, citosztatikumok mellett alkalmazhatók, nukleinsav-szintézis során fejtik ki hatásukat, antimetabolitként beépülve (8-azaguanin). Megtalálhatóak ezen kívül szívgyógyszerekben, izomerősítőkben, vírusok reprodukcióját gátló szerekben. Milyen gyártásokat lehet alkalmazni? Az egyik az RNS-hidrolízis, a másik a de novo fermentáció. RNS-hidrolízis: Bár a baktériumokban nagyobb a fajlagos RNS-tartalom, praktikus okokból az élesztőket használják a termeltetésre. A nagy RNS-tartalomhoz intenzív fehérjeszintézisre kell rábírni az élesztőt, mert ilyenkor van szükség sok m-, t- és rrns. Ehhez az anyagcserét nem szükséges mutációkkal befolyásolni, elég a célra megfelelő törzset kiválasztani: Candida utilis és Saccharomyces cerevisiae. A maximális RNS-tartalom érdekében a logaritmikus szakaszban érdemes csinálni (maximális szaporodás). Folytonos technológiával melasz, vagy szulfitszennylúg szénforráson 35 g/l SCP koncentráció elérhető 10-15% RNS-tartalom; t/év gyártó kapacitás. Zn 2+ koncentrációnak is fontos szerepe van, ezért annak adagolására van szükség (0,25 ppm) A nukleinsav bioszintézis során nátriumadagolás nem szükséges. A sejttömegeket fel kell dolgozni: neki lehet esni durva módszerekkel, ugyanis az RNS nagyon stabil: Sejtfeltárás: 5-20%-os NaOH-oldat, 100ºC hőmérsékleten, 8 órán át tartó forró lúgos főzéssel a fehérjék tönkremennek, az RNS feloldódik. Savval lehet kicsapni, mert a nukleinsavak gyenge savak, az erős savak csökkentik ezeknek a disszociációját, ha a csoport nem disszociál, akkor nincs töltése, ha nincs töltése, nincs hidrátburka, ha pedig nincs hidrátburka, akkor az oldhatósága csökken. Ezután van még egy alkoholos mosás, majd szárítás. Enzimes hidrolízis: Az ipari eljárások során a hidrolízist 2%-os RNS-oldatban végzik, ph=5 mellett, 4 órán keresztül, 65 C-on. A folyamat végén nukleotidok keveréke keletkezik, melyek elválasztása történhet anioncserélővel vagy metanolos frakcionált kicsapással.

3 De novo fermentációs gyártás: Az anyagcsere-mérnöki beavatkozásokhoz ismerni kell a bioszintézis menetét: A primer metabolitok előállításánál a génállományt úgy változtatják meg, hogy: A bioszintézis út elágazásait lezárják, ezáltal minden anyag a céltermék irányába áramlik (auxotróf mutánsok). Ha ez létfontosságú molekulák előállítását érinti, akkor leaky (szivárgó) mutánsok, vagy tápoldat-kiegészítés. A terméket továbbalakító reakciólépéseket eliminálják. Felfüggesztik a túltermelést megakadályozó mechanizmusokat (antimetabolit rezisztens mutánsok) IMP és XMP termelés de novo fermentációval 1. A sejt által termelt utolsó intermedier az IMP legyen, mindkét további anyagcsereutat elzárják, de: a normális életfolyamatokhoz kis mennyiségben szükség van nukleotidokra vagy a táptalajba adagolunk kis mennyiséget vagy leaky mutánst izolálunk, ez kis mennyiségben termeli a GMP-t és AMP-t. 2. A túltermelést megakadályozó szabályozásokat megszüntetik antimetabolit rezisztens (6- merkapto-purin) mutánsokat alkalmaznak. 5 -IMP termelés direkt fermentációs technológiája A kívánt törzs jellemzői: Bacillus subtilis, Brevibacterium ammoniagenes Az SAMP-szintetáz enzim hiányzik (IMP átalakítás) ezek a törzsek AMP-re auxotróf tulajdonságúak.

4 Kicsi az IMP XMP átalakítás katalízisét végző enzim aktivitása GMP feed back működése A sejt citoplazma membránja permeábilis 5 -IMP-re A fermentáció során lényeges a megfelelő foszfát, Mg- és Mn-koncentrációk beállítása. 2-3 napos folyamat a hipoxantin-képzés, és 8 napos az 5 -IMP-termelés, mely extracelluláris termék. A szénforrás, a képződött sejttömeg és az előállított nukleotidok mennyiségének fermentáció alatti változásait a diagramok mutatják: ATP-szintézis Az ATP biológiai úton történő előállításához a glikolízis ATP-t fogyasztó lépéseit elkerülik úgy, hogy a terméket előállító élesztősejteknek (Saccharomyces cerevisiae) a glikolízis egy köztitermékét adagolják. Az adagolt fruktóz-1,6-biszfoszfátot kémiai szintézissel állítják elő, és mellette Mg 2+ ionokat adnak a rendszerhez. A glikolízis második felét működtetik így, ezáltal az ATP-termelő folyamatot részesítve előnyben, amellyel közel 100%-os P/O hányados érhető el (megvalósítója: Gánti Tibor, aki emellett a Chemoton-elméletet is kidolgozta). Korábban lóizomból állították elő, napjainkban az élesztős bioszintézisé a vezető szerep. Szívizom-erősítőként használatos (Atrifos, ATP; Reanal), évente körülbelül 1 tonna mennyiséget állítanak elő. Vitaminok

5 A vitaminok általunk nem előállítható, szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos, kis mennyiségben szükséges anyagok. A vitaminok primer metabolitok. A mikroorganizmusok felhasználhatók tiamin (B1), riboflavin (B2), fólsav (B10), pantoténsav (B5), biotin (H- vitamin), piridoxál (B6), B12 vitamin és ergoszterin (D2 provitamin) előállításához. Bizonyos vitaminok szintézisének meghatározott lépései mikroorganizmusokkal végeztethetőek, katalizálhatóak, például a D-szorbit L-szorbózzá történő bio-oxidációja Acetobacter suboxidans segítségével a C-vitamin szintézise során. Ipari méretekben azonban csak a B12 és B2 vitaminok előállítása gazdaságos. A-vitamin: Az A-vitamin (retinol) karotinoidokból képződik. A karotinoidok az A-vitamin provitaminjai, izoprén vázas vegyületek, melyekben konjugált kettős kötés rendszer található. Karotinoidok a növényekben, és egyes moszatokban is megtalálhatóak (például vörösmoszatokban, barnamoszatokban). A provitaminok vitaminná történő átalakítása során a β-karotin körülbelül hatodrésze, az egyéb karotinoknak csupán a tizede alakul át retinollá. A növényi eredetű β-karotin karoténdioxigenáz hatására alakul A-vitaminná. Állati eredetű táplálék fogyasztásával kész A-vitaminhoz is juthatunk. Míg az α- és β-karotin szerkezetében két gyűrű is található, addig a γ-karotin csak egy gyűrűt tartalmaz, a likopén pedig egyetlen gyűrűt sem. A zeoxanthin hidroxilált β-karotin származék. Előállítás Kémiai szintézissel (polimerizáció): ez a leggyakoribb, legjellemzőbb előállítási mód Növényekből (sárgarépa), algákból is izolálható Élesztővel fermentációs úton Blakeslea trispora élesztő bizonyult a leghatékonyabb β- karotin termelő fonalasgombának. Kevert tenyészettel 3 g/l-es vitaminkoncentráció érhető el. A fermentációs eljárás azonban nem versenyképes (bár sokféle mikroorganizmus képes karotinoidok előállítására), a szintetikus technológiák olcsóbban kivitelezhetőek. A nyersanyagárak növekedésével ezek az arányok a jövőben megváltozhatnak a fermentációs előállítás javára. Felhasználás: Humán vitaminként történő használata mellett az A-vitamin margarin, sajt, tojástermékek engedélyezett élelmiszer-színezéke. Más színezékekkel szemben előnyösebb, mert szervezetbarát (természetes színezék). Elsőként a Roche cég állított elő β-karotint élelmiszer-ipari célokra. Az A-vitamin felhasználás körülbelül 100 tonna évente a világon.

6 B12-vitamin (kobalamin): A B12-vitamin ún. C1-átvivő, így egyszénatomos egységek szállításában vesz részt. A C1 egységek a metil-, metilén-, metenil-, formil-, és formimino-csoportok. (A C1 egységeket a szervezetben a metil-terahidrofolát, betain, metil-b12, S-adenozilmetionin hordozzák.) Az 1920-as évekig halálos betegségnek számító vészes vérszegénység gyógyítója két orvos volt, George Richards Minot és William Perry Murphy. Rájöttek, hogy ha betegeik nagy mennyiségű marha májat esznek, azzal a betegség kordában tartható os felfedezésükért 1934-ben Nobel-díjat kaptak. Az 1930-as évek folyamán a kutatók világszerte próbálták izolálni a májban található gyógyító hatóanyagot, melyről úgy hitték egy B-vitamin, ezért a B12 nevet adták az anyagnak, jóval az izolálása előtt ben Ricke és Smith májból izolálták a vészes vérszegénységet gyógyító vitamint. A vitamint először kristályos formában 1948-ban állították elő mg-os mennyiségben, mintegy hat tonna máj feldolgozásával. (A B12-vitamin szerkezetének felderítésében nagy szerepet játszott Dorothy Hodgkin munkája, melyért 1964-ben kémiai Nobel-díjat is kapott.) Az es években először melléktermékként nyerték ki a B12-vitamint sztreptomicin és klóramfenikol, vagy neomicin fermentációk fermentleveiből. A vitaminhozam ekkor körülbelül 1 mg/l volt. A B12-vitamint az emberi szervezetben a bélmikroflóra képes megtermelni a vastagbélben, de ott a vitamin nem tud felszívódni, csak a gyomor és a vékonybél nyálkahártyája által kiválasztott glikoproteinhez kapcsolódva (intrinsic faktor). Az esetek többségében vitaminhiány akkor lép fel, ha nem képződik a kobalaminokat szállító intrinsic faktor. A vitamint élelmiszerekből is felvehetjük (máj, vese, szív, hal, tojás, tejtermékek). A vitamin gyógyszerként használatos vészes vérszegénység kezelésére. A B12 a takarmányiparban is használt vitamin, sertések és szárnyasok. A B12-vitamint olyan tetrapirrol gyűrű (koringyűrű, mely a porfirinhez hasonló) építi fel, melyben kobalt található. (Ha a kobaltot magnézium helyettesíti, akkor klorofillról, ha vas, akkor hem alegységről beszélünk.) A kobalamidban a ribóz C-1 atomja az 5,6- dimetilbenzimidazol bázisával kapcsolódik össze, amely a CN mellett kobaltot tartalmaz további koordinációs pontként. Előállítás: A B12-vitamin előállítására többféle eljárás és többféle mikroorganizmus használatos. sztreptomicin fermentáció melléktermékeként (1 mg/l-es koncentráció, törzsfejlesztéssel eljutottak a 3,3 mg/l vitamin koncentrációig) biológiai szennyvíztisztító: az eleveniszapban a sejtekben felhalmozódik a vitamin (4-10 mg B12/kg iszap). de novo szintézises fermentáció (Farmitalia; GSK; Merck; Rhone-Poulenc ma: Sanofi; Gistt-Brocades ma: DSM). Metanolhasznosító vegyes tenyészetekkel

7 A leggyakrabban alkalmazott mikroba a Pseudomonas denitrificans (ezzel a mikroorganizmussal a Merck gyógyszergyár fejlesztett ki technológiát először, mely eljárást szabadalmaztattak is az 1950-es években). Különböző Propionibacteriumok (P. shermanii, P. Freudenreichii) is alkalmazhatóak (Chinoin), valamint metántermelő anaerob baktériumok (Richter), metanol szénforráson alkalmazva. Az alkalmazott szénforrás lehet glükóz, vagy metanol. Glükózon végzett fermentációk: Streptomyces olivaceus (3,3 mg/l) Propionibacter shermanii (30-40 mg/l) (100 mg/l) Pseudomonas denitrificans (60 mg/l) Protaminobacter ruber és Rhodopseudomonas spheroides protoplaszt fúziójával a Farmitalia által létrehozott Pseudomonas putida segítségével mg/l koncentráció érhető el. Metanol szénforráson a sejtek termelnek B12-vitamint, mely a C1-metabolizmus koenzimje, ezért feltétlenül szükség van jelenlétére a sejtekben a C1-átvitelhez. Metanol szénforráson végzett fermentációk: Methanosarcina bankerii (42 mg/l) Eleveniszap (35 mg/kg) Propionibacterium freudenreichii ATCC 6207 Propionibacterium shermanii ATCC A fermentáció kétlépcsős, egy 2-4 napig tartó anaerob és 3-4 nap hosszú aerob szakaszból áll. Így 100 mg/l-es koncentráció érhető el, azonban a termék intracelluláris, így sejtfeltárásra van szükség. Ezt hőkezelés segítségével oldják meg, melynek hatására a sejtek felszakadnak és a kiáramló vitaminnak köszönhetően vörösre festik a fermentlevet. A kezelés perces forralásból áll, C-on, 6,5-8,5 ph-n. Az így kapott termék az instabil hidroxi-kobalamin, melyet kémiai konverzióval alakítanak már stabilis cianokobalaminná. A nyerstermék körülbelül 80%-os tisztaságú, a gyógyszertisztaság pedig 95-98%-os, ezért a kapott vegyületet kromatográfiás eljárás segítségével tisztítják (az átlátszó oszlopon követhető a vörös színű B12-vitamin). A hozam 75%-os. 1. Pseudomonas denitrificans A fermentáció során prekurzor vegyületeket adagolnak, például 5,6-dimetilbenzimidazolt. A melaszon végrehajtott fermentáció előrehaladását betain adagolással segítik, mely növeli a bioszintézis hatékonyságát, emellett a sejtmembrán permeabilitását is növelheti. Ezt a fermentációs eljárást nem emelték ipari szintre, a kísérletek laboratóriumi körülmények között folytak. Tizenkét éves törzsfejlesztés során a kezdeti elérhető 0,6 mg/l B12-vitamin koncentrációt sikerült 60 mg/l-re növelni.

8 2. Metanolhasznosítók A Kőbányai Gyógyszergyárban (ma: Richter) dolgozó Johan Béla jelentős eredményeket ért a hazai B12-vitamin-gyártásban. A Richter Gedeon Nyrt. korábban a B12-vitamin gyártási technológiájával a világpiacon is jelentős szerepet töltött be. (Az 1960-as években a Szovjetunió jelentős szállítója volt, a 70-es évektől pedig egyre nagyobb mértékű lett a nyugati export is.) 1000 m 3 -es anaerob reaktort alkalmaztak, metanol rátáplálást, félfolytonos technológiával. Állandó keveréktenyészetet, mely 2-3 B12 termelő és emelett 3-4 szinbionta törzsből állt. (Korábban az inokulum a szennyvíztelepről érkezett.) A cég a világon az egyetlen volt, mely keveréktenyészetekkel állíttatta elő a B12-vitamint. A cég dorogi üzemében alkalmazták a keverék tenyészetes eljárást. A befertőződés veszélye csekély, mert a kizárólagos szénforrásként adott metanol sterilizáló hatást is kifejt. A fermentáció folyamatos, újraoltásra nincs szükség. Az 1950-es években a világtermelés (700 g) felét hazánkban gyártották (362 g). A folyamat nagyon olcsó, mert az eljárás anaerob (nincs szükség levegőztetésre), nem steril, közönséges vaslemez tartályokban (4 x 1000 m 3 ) kivitelezhető, keverési igénye minimális (naponta négyszer negyedóra). Ez tette gazdaságossá a viszonylag alacsony hatóanyag koncentráció ellenére is. Az üzem az ezredfordulóig működött, ekkor már annyira elhasználódott, hogy a felújítása nem lett volna gazdaságos. A sejtfeltárást hőkezeléssel és ph állítással végezték, majd a kapott terméket cianid hozzáadásával alakították át (hidroxikobalamin cianokobalamin). B2 vitamin: Riboflavint viszonylag sok mikroorganizmus képes szintetizálni, közöttük több baktérium, fonalasgomba és élesztő, ipari alkalmazásban azonban két fonalasgombának van nagyobb jelentősége. Kezdetben Eremothecium ashbyii törzsekkel végezték a fermentációt, majd egy genetikailag stabilabb törzsre, az Ashbya gossypii törzsre dolgoztak ki fermentációs eljárást. Ezzel a törzzsel jelentős hozamok érhetőek el, azonban így is erőteljes versenyben áll a fermentációs vitamintermelés a kémiai szintézissel. A gomba azért termeli túl a riboflavint, hogy megvédje a spóráit az UV-fénytől. Az Ashbya gossypii-vel (NRRL Y-1058 mutáns) végrehajtott fermentáció körülményei: Szénforrásként alkalmazható kukoricalekvár (CSL) + pepton + szójaolaj, glükóz, inozit (pszeudo-cukor, ciklohexán: nem oxigén zárja a gyűrűt) rátáplálással. Enyhe levegőztetés szükséges (0,3 vvm). A kívánt termék intracelluláris, ezért hőkezeléssel tárják fel a sejteket. A fermentációval 15 g/l vitaminkoncentráció érhető el. C-vitamin: A szintézisnek csak egy lépése nem kémiai: a D-szorbitból L-szorbózt csinál az Acetobacter suboxydans a Bertrand-szabály szerint: a régiospecifikus enzime, akkor oxidálja a három egymás melletti szénen lévő OH-csoport közül a középsőt ketocsoporttá, ha a három csoport sztereokémiai szempontból egy irányba néz.

9 Mikrobiális poliszacharidok A növényi poliszacharidokat régen alkalmazzák: keményítő, cellulóz, agar-agar, alginát, pektin, inulin... A mikróbiális poliszacharidokat csak néhány évtizede használják, pedig sokféle van belőlük: dextrán, xantán, pullulán, szkleroglükán, leván, ciklodextrin. Elsősorban reológiai tulajdonságaik miatt használják őket. Funkció a természetben: kiszáradás ellen, fagocitózis ellen, tartalék tápanya immunológiai determináns. Lehetnek extracellulárisak, vagy sejtfalhoz, illetve sejtmembránhoz kötve. A növényi poliszacharidok gyártása sokszor nem elég tiszta és reprodukálható a gyógyszergyárak számára, úgyhogy egyes anyagokat, pl. alginátot, az algából történő kivonás helyett szintézissel próbálják előállítani. Helytelenül olvadáspontnak nevezik azt a hőmérsékletet, ahol a viszkozitás drasztikusan leesik. Pszeudoplasztikusság az a tulajdonság, hogy a viszkozitás függ nyíróerőtől. Xantán bioszintézis: 12 enzimes lépésből áll, ez a 12 gén egy operonban található. Az öt építőegység a sejten belül kapcsolódik össze a sejten belül, egy lipid-carrierhez kötve, majd ez leválik és egy transzferáz enzim kilöki a citoplazma-membránon. A sejten kívül kerül állnak össze polimerré és itt kerül rá az ecetsav és a piruvát is. Móltömeg akár millió is lehet. Ha sok xantánt akarok, akkor nem érdemes babrálni az egyes géneket, mert előtte-mögötte van egy csomó másik gén, aminek adott a sebessége. Mivel egy operonon vannak, ezért inkább a promóterhez kell hozzányúlni, nagyobb kópiaszám kell az mrns-ből. A sejt így csinálja, lássuk, hogy csinálja az ember: mi kell hozzá? Hát mivel poliszacharidról beszélünk ezért pl. sok cukor, ez tipikusan glükóz. Kevés nitrogén kell, hogy ne szaporodjanak, hanem raktározzák el a glükózt xantán formában: magas C/N arány. A ph kb. semleges. A levegőztetés problémás, mert viszkózus a tápoldat. Nagy átmérőjű, függőleges elemekkel összekötött keverők a legjobbak. Sajnálatos pozitív visszacsatolás, hogy ahol nincs keveredés, ott nő a viszkozitás, emiatt még nehezebb keverni, így ott örökre holttér keletkezik. Gyártás: ~ t/év Törzs: Xanthomonas campestris - növénypatogén (főleg káposzta, gyümölcsfák) a technológiából nem kerülhet ki élő sejt (kimenő levegő szűrése, lé utósterilezése). A xantán burok miatt rossz az anyagátadás a környezettel, emiatt lassan növekszik, más törzsek könnyen túlnövik. Törzsfenntartás, inokulum készítés: Papírcsík inokulum technika:

10 Szűrőpapírcsíkba beitatva és megszárítva tartós és könnyen kezelhető törzskonzervet kapunk; hagyományos átoltásos technikánál gyorsabb, egyszerűbb törzsfenntartás. C-forrás: glükóz (4-5 %), mert 2-3%-os xantán már nagyon viszkózus. N-forrás: komplex, szerves anyagok (0,05-0,1 %) Hőmérséklet: C ph: 7 0,3, a képződő savakat közömbösíteni kell Időigény: óra Konverzió: %, azaz g/l Down-stream: Hőkezelés: 90 C-on pasztőrözés, a mikrobák elölése. A mikrobiális poliszacharidok vízben oldódnak, így ha csökkentem a közeg polaritását, akkor kicsapódnak: alkoholos kicsapás (hexán is kicsapja, de az nem oldódik a vízben!), le lehet szűrni, kiszárítani, megőrölni, eladni. Rengeteg alkohol (etanol) kell hozzá (1:1), ezért nagy oldószer-regenerálóra van szükség (kb % vízig desztillálják). Dextrán: glükóz polimer, lineáris rész: α(1-6), elágazás α(1-4) kötéssel Bioszintézis: transzglikozilálás, egy lépéses. A Leuconostoc mesenteroides megfogja a szacharózt, leveszi a glükózt és ráteszi a polimer végére, a fruktóz pedig megmarad, kivéve azt az egyet, amivel kezdődik a lánc. A cukorgyárak nem igazán szeretik ezt a folyamatot, mert eldugulnak a csövek. A tejsav bacik hajlamosak annyi tejsavat termelni, hogy magukat is megöljék, ezért azt fermentáció közben semlegesíteni kell. A folyamat anaerob, nem kell levegőztetni. A nitrogén-tartalom alacsony, a sejttömeg mindössze 0,5 g/l, ez 80 g/l dextránt termel. Feldolgozás: kicsapás metanollal, szűrés, oldás pirrogénmentes vízben, újabb metil-alkoholos kicsapás. Felhasználás: Vérplazma-pótló: ehhez fel kell darabolni, mert a humán szérum albuminnak nem 500 kda, csak 66 kda a móltömege (de ez alá, ~55kDa-ra, a vese szűrési határa alá törik, így szép lassan lebomlik). Vagy enzimes, vagy savas hidrolízis után frakcionált kicsapás. Dextrán gél (kromatográfiás töltet, méretkiszorításos kromatográfiához): térhálósítani kell: vízoldhatatlan, inert, hidrofil szemcsék. Sephadex : Separation Pharmacia dextrane (ma GE Healthcare, USA tulajdona). Leván: Bacillus subtilis vagy Aerobacter levanicum leván-szacharáz enzimje szintetizálja ezt a polifruktózt. A konverzió a dextrán 100% helyett csak 62%. Felhasználás: élelmiszeripar, kozmetika, gyógyszer.

11 Pullulán Törzs: Aureobasidium pullulans, élesztőszerű gomba α-1,4- és α-1,6 glükán szerkezet Változó molekulatömeg Vízoldható, vizes oldata igen viszkózus Jó adhéziós tulajdonság Nem toxikus Fermentáció: 4 % cukor, 5 nap, ~70 % hozam Felhasználás: filmek (ehető is), fóliák készítése Szkleroglükán Törzs: (Sclerotium Athelia rolfsii, S. glucanicum) β-glükán: nagyrészt β(1-3) és kevés β(1-6) kötés Vízoldható Pszeudoplasztikus tulajdonság Felhasználás: o kőolajfúrási iszapok stabilizálására o festékek, tinták készítésére o növényi magbevonat ragasztójaként Alginát Mannuronsav β(1-4) polimer, kevés guluronsavval > anionos jellegű (vö. pektin) Kationkötő, kationcserélő Ca 2+ - ionokkal gélt képez (sejtek bezárása) Eredetileg tengeri moszatokból nyerték ki, ma fermentálják is (Ps. aeruginosa, Azotobacter vinelandii). Hialuronsav: Diszacharid egységekből (1-3 glükuronsav glükózamin) álló polimer. Polimerizációfoka változó, több milliós móltömegig. Az élőlényekben sok helyen fordul elő, legnagyobb koncentrációban, a kakastaréjban. Szerepe többféle: Kenőanyag ízületi felszíneken Sejtek mechanikai védelme Sebgyógyulás folyamata Magzati fejlődés, differenciálódás Alkalmazásai: Égések, forrázások, sebgyógyulás Ízületi súrlódások kezelése injekcióval Plasztikai sebészet: feltöltés, implantátum Kozmetikumok

12 Gyártás: Kétféle eljárást használnak: szervextrakció (kakastaréj), fermentáció. A fermentációs gyártás valamivel olcsóbb, de az injekciós minőséget nehezen éri el. 1. A szervek aprítása 2. Fehérjebontás alkálikus proteázzal (ph= 8) 3. Főzés híg savas oldatban 4. Szűrés 5. Kicsapás benzalkónium-kloriddal, szűrés 6. Visszaoldás NaCl oldatban 7. A maradék benzalkónium-klorid butanolos extrakciója 8. Kicsapás, mosás etanollal. Heparin: Minden szerv által termelt, véralvadásgátló szulfonált poliszacharid. Ciklodextrinek: Glükóz egységekből álló oligomer, amiben az OH-csoportok kifelé állnak, belül pedig enyhén apoláris. Van 6-os, 7-es és 8-as gyűrű (sorban: α-, β-, γ-cd). Elég sok törzs tud ilyet csinálni, α-amilázzal előkezelt keményítőből. Az α-amiláz endoenzim, ezzel kb. 10-es polimerizációig kell előbontani, ez a CGTáz (ciklodextrin-glikozil-transzferáz) szubsztrátja: 6- ot összehajt, a többi felesleges 4-et levágja. Általában nem nyugvósejtesen csinálják, hanem izolált enzimekkel. Arányszabályozás: Toluol adagolásával el lehet tolni az arányt, mert β- zárványkomplexet lehet kialakítani, ami csak nagyon kissé oldódik vízben, kicsapódik, végül 90% β-cd és 1% α-cd lesz. 1-dekanollal 3,7% β-cd és 36% α-cd lesz. Mercian-eljárás: Bacillus circulans enzim, vizes oldatban: ph = 6, T = 55 C, 8,3 % elfolyósított keményítő nem használnak zárvány molekulát. α-, β-, γ-cd keverék képződik, hozam: α -22,3 %, β -10,8 %, γ -5,1 % Σ=40% Elválasztás: szelektív adszorpcióval (folyamatos recirkuláció, hűtés 30 C-ra, majd vissza 55 C-ra)

13 α-megkötés: kitozán hordozón sztearinsav ligand szelektivitás: ~100 %. β-megkötés: ciklohexán propánamid-n-kapronsav ligandon Irányított gyártások: α-cd: Dekanollal komplexálják, emiatt szinte csak α-cd képződik (a terméket folyamatosan elvéve az egyensúly sose áll be), a túl jó oldódás miatt viszont nehéz kikristályosítani. Desztillálják, a hozam így kb. 50%. β-cd: Hidrolízis: 33%-os keményítő, folyósítás a-amilázzal, 80 C-on, 1h, ph=7.2, Ca 2+ kell. Enzim inaktiválás: C-on 30 percig. Biokonverzió: CGT-áz enzim, 50 C h, keverés. toluollal komplexálják, jól kiválik, szűrik, vákuum bepárlás (toluol el), kristályosítás. Hozam: ~90%. γ-cd: Nehéz előállítani, és kisebb is rá az igény, β-cd gyártás mellékterméke. Konverzió CGT-ázzal. Komplexáló szer: metil-etilketon-α-naftol keverék. Oldhatatlan komplex, mely metanolban azért oldódik. Ioncsere, aktív szenes tisztítás. Hozam: ~20% Felhasználás: Molukulacsomagolás: gyógyszerek formulázása: nő a felszívódás, vízben nem oldható vegyületek is adhatók injekciókban, hozzáférhetőség nő. Stabilizál: véd a párolgástól, oxidációtól, hőtől. Irritáló hatás csökkenthető. Példák, amiket CD-kbe raknak: prosztaglandinok, koleszterincsökkentő fokhagymaolaj, szteroidok. Élelmiszeripar: íz- és illatanyagokat stabilizálja. Vajból ki lehet venni a koleszterint β-cd-vel. Kozmetikumok: az illat hosszabb ideig megmarad. Egyéb iparágak: Mikrobiológiai konverziók: a szteroid kristályok nem oldódnak fel, ezért CD-ekkel kell bevinni a fermentlébe. Szennyvíz detoxifikálásra is lehet használni, akkor, ha valamilyen anyagot kis koncentrációban el tudja bontani a mikroorganizmus, de ha hirtelen sokat kap, akkor az elpusztítja. Ilyenkor β-cd-t adunk a léhez, ami fokozatosan, lassan adja le az anyagot. Biospecifikus elválasztás: CD-vel töltött oszlopon átfolyatunk α-amiláz-tartalmú folyadékot, amit mondjuk, tisztítani akarunk. Az enzim ráharap a CD-re, mert a keményítő szubsztrátanalógja, de lebontani nem tudja, így később lemoshatjuk

14 Nukleinsav manipulációs enzimek Restrikiós enzimek (RE): Önvédelmi funkciójuk van, meg tudják különböztetni a saját DNSt az idegentől, a metilezettség alapján. Minden restrikciós enzim nevének első három betűje az őt előállító mikroorganizmus latin nevéből ered, az első betű a genus nevének első betűje, a következő kettő pedig a fajnév első két betűje. Jelentőségük: A RE-k helyspecifikus endonukleázok, azaz specifikus pontokon vágják a nukleinsavak belsejét. Alkalmasak: DNS szekvenálására restrikciós térképezésre (a cél a teljes genom bázisszekvenciájának és ez alapján a gének kódoló régióinak meghatározása (DNS részleges emésztése endonukleázokkal, majd a keletkezett DNS darabok szekvenálása, összeillesztése, a kromoszóma szakaszok azonosítás) gének izolálására (gén manipulációban), gén átvitelre (génsebészetben rezisztencia bevitele, markerek bevitele) plazmidok, vírusok hasonlóságának bizonyítására Reverz transzkriptáz (RTC): megtörte a centrális dogmát, ez mrns-ről ír a DNS-re. Először a polia farokhoz hozzáköt egy polit farok, majd a reverz transzkriptáz kiegészíti ezt egy- az RNS-sel komplementer szállal, amelynek egy kis szabad szakasz lesz a végén. Ezt követően NaOH-os kezelésnek vetjük alá (cdns), majd a DNS-polimeráz befejezi a szabad szakasz folytatásaként a másik szálat is. A két szál közötti kapcsolatot az S1 nukleáz (ld. később) szünteti meg. A DNS-ligáz pedig összekapcsolja a kisebb DNS darabokat. T4 DNS-ligáz: Feladata a szomszédos nukleotidok, a cukor-foszfát gerinc összekapcsolása. Foszfodiészter-kötést képez a szintetizálódott szál fragmentumai között. A ligáz alkalmas mind tompa, mind ragadós végű DNS darabok összekapcsolására, valamint linker szakaszok DNShez illesztésére is.

15 ragadós és tompa végű DNS kapcsolása: A DNS-ligáz sebességét jellemzik a következő értékek: 20 C; 1 óra; ragadós vég 95%-a kapcsolódik össze 20 C; 1 óra; tompa vég 50%-a kapcsolódik össze Ezen értékek növelhetőek 8-10 %-os polietilén glikol (PEG) hozzáadásával, valamint az enzimkoncentráció növelésével. linker szakasz kapcsolása: a linker egy kétszálú, palindrom szekvenciájú, restrikciós endonukleáz hasítási helyet tartalmazó oligonukleotid, amit a DNS-ligázzal DNS szálak végéhez kapcsolhatunk. Alkalmas klónozandó DNS szakaszok vektorba történő beépítésére, amennyiben a használt vektor és az adott linker azonos restrikciós enzimmel hasítható. Klónozandó DNS RE-val támadható (PstI) Vektor bontása RE-val T4 DNS ligáz köti a vektort és a DNS darabot. Terminális transzferáz: A DNS 3 végén képes homonukleotid farkat kiépíteni, tapadós véget eredményezve. Borjú csecsemőmirigyéből nyerhető ki. Alkalmazása: 1. RE-mel emésztett DNS darabok összeillesztésére azáltal, hogy homonukleotid végeket képez és azok ragadós végként összeilleszthetőek 2. Rekombináns plazmid készítésére Klenow-enzim: A DNS-polimeráz I egy része a Klenow-fragmentum. 3 doménből áll és 3 enzimaktivitása van. Az enzimrészletet az E. coli DNS-polimeráz I enzimének részleges proteolízisével állítják elő. A Klenow-fragmentum megtartja a DNS-polimeráz I-re általánosan jellemző DNS-polimeráz (5 3 ) és 3 5 exonukleáz aktivitást, de elveszti az 5 3 exonukleáz aktivitást. Klenow-enzim felhasználása: o Sanger DNS szekvenálás: 3 5 szintézis o Reverz transzkiptáz után a második lánc szintézise o Ragadós vég feltöltés és levágás

16 S1 nukleáz egy glikoprotein: 18% szénhidrát tartalmú, ph-optimuma= 4,0-4,3; Zn igényes. Nukleotid láncokat bont (egyszálút szer gyorsabban, mint kettős szálút, a DNS-t ötször gyorsabban, mint az RNS-t) Aspergillus oryzae termeli. Felhasználása: Egyszálú, kiugró DNS/RNS szál bontása Intron régió térképezés (?) DNS hurok lebontása cdns-nél Ragadós vég lebontása Bal 31 nukleáz: Alteromonas espejiana termeli. Kétszálú DNS bontására alkalmas, exonukleáz aktivitása mind a 3, mind az 5 végen működik. Endonukleáz aktivitása kicsi, felesleges részek eltávolítására alkalmas, de ezt a tulajdonságát igyekszünk visszaszorítani. Működéséhez Mg 2+ és Ca 2+ szükséges. Felhasználása: szignál szekvencia lebontása: preproinzulin proinzulin. T4 polinukleotid kináz: E. coli T4 fágjából izolálták. Négy azonos alegységből áll, phopt= 7,6; Topt= 37 C. Működéséhez Mg 2+ és ATP szükséges. Az 5 véghez foszfát csoportot kapcsol, illetve kicserélődést katalizál. Felhasználás: 5 vég izotópos jelölése (Maxam-Gilbert szekvenálás, valamint Sanger módszer) 5 foszfát addíció oligonukleotidra 3 foszforil csoportok eltávolítása Taq-polimeráz: Magas hőfok optimumú DNS-polimeráz. Thermus aquaticus (hőforrásból), Hőstabil, (Topt=75 C). Sebessége: 150 nukleotid/sec, pontossága viszont hagy kívánni valót maga után, ezért a jó doménjeit mostanában hibridizálták egy olyannal, ami ellenőrzi is, amit csinál. Felhasználása: PCR technikában.

17 Tumorellenes hatóanyagok (mikrobiális, növényi) Aktinomicinek: Kinon szerkezet: nagyon érzékeny redox reakciókra: szeretne hidrokinonná alakulni. A szerkezetből látszik az is, hogy színes, hő-, szabadgyök- és fényérzékeny. Apoláris oldószerben nem oldódik jól, vízben, alkoholban igen. Szintézis: A két ciklopeptid tiotempláton képződik. Az aminosavak úgy kapcsolódnak össze, hogy minden egyes aminosavhoz tartozik egy őt megkötő enzimfehérje, ezek összeállnak egymás mellé körbe, mint az óra számlapján a számok. Mindegyik megköti a saját aminosavát, és attól tio a templát, hogy ezt egy SH-csoporton keresztül teszi (tioésztér forma). Amikor az enzimek mindegyik fogja a saját aminosavát, akkor egy ATP segítségével aktiválódik a rendszer, és létrejöhet a ciklopeptid. Érdekessége, hogy van egy peptid, aminek az aminosav-sorrendjét nem a DNS vagy az mrns tárolja, hanem az enzimkomplex, aminek kötőhelyei hajlamosak megkötni bizonyos aminosavakat. A fenoxazin váz a triptofán bomlástermékeiből képződik, két egyforma vegyület dimerizálásával. Hatás: Guaninhoz kötődik, gátolja a transzkripciót, erősen az RNS-re, kevésbé a DNS-re. Előállítás: fermentációval. Igen veszélyes anyag, a gyártásnál és feldolgozásnál végig teljesen zárt technológia (containment). A készülékeket csak ártalmatlanító tisztítás után szabad megnyitni, minden elmenő anyagot helyben ártalmatlanítani kell. A technológia végén, a kristályos anyag mozgatásánál, kiszerelésénél a dolgozókat szigetelik el - űrhajós védőruhában dolgoznak. Felszívódás: pora bőrön át vagy belélegezve is felszívódik. Toxicitás: vörös csontvelő működését károsítja, gyomor és bélpanaszok, veseműködési zavart is okozhat (reverzibilis).

18 Antraciklinek: daunomicin, Adriamicin (doxorubicin) Tulajdonságok: vörös kristályos anyag, sóképzésre hajlamos: hidrokloridját (.HCl) hozzák forgalomba maró, hólyaghúzó anyag kémiai módosítással létrehozott származékainak hatása mind gyengébb Bioszintézis: Analóg a tetraciklinekkel, poliketid típusú, acetil-koa-kból épül fel. Előállítás: Fermentációval. Hatás: A DNS láncok közé ékelődik, a cukor a dezoxiribóz-foszfát láncokhoz köt. (daunóz + dezoxiribóz), bázispár / AB molekula. Gátolja a transzkripciót RNS-re, DNS-re, különösen az rrns-re. Gátolja a DN-ázok működését is. Hatásspektrum: leukémia, szarkómák, Hodgkin-kór, stb. Toxicitás: Az általános + szívizom, szívműködés (tachycardia, arytmia). Ha a bőrre kerül, hólyaghúzó hatású (másodfokú égéshez hasonlító tünetek: hólyagok stb.). Az Adriamicin kevésbé toxikus. Felhasználás: infúzióban, erősen hígítva, mert a beadás helyén is károsítaná a szöveteket, terápiás index kicsi.

19 Kromomicinek: mitramicin, olivomicin Tulajdonságok: sárga, kristályos anyag ph=4 alatt hidrolizál (messze a fiziológiástól) kétértékű ionokkal kelátot képez, Ca, Mg rendben van, de a nehezebb fémekkel alkotott kelátja oldhatatlan ezért biológiailag inaktív. Hatás: Egy Mg 2+ ionnal dimert alkot, ez illeszkedik be a DNS láncok közé. Ez is a guaninhoz kötődik. 4 bázispárnyi hosszan fedi le a DNS-t. Gátolja a transzkripciót DNS-re és RNS-re egyaránt, de a reverz transzkriptázokat nem. Hatásspektrum: malignus hypercalcaemia ellen leviszi a Ca 2+ szintet zavarja a véralvadást Toxicitás: az általános + máj- és veseműködési zavarok Felhasználás: infúzióban, terápiás indexe kicsi Mitozánok: mitomicin C Tulajdonságok: Kinon vörös, bomlékony, oxidáló hatásra, fényre érzékeny kristályos anyag alkoholban jól oldódik, vízben alig. Hatás: a sejtben alakul át az aktív formává alkilezi a DNS-t = kovalensen összeköti a két láncot nincs kiírás (irreverzíbilis pontmutációt okoz) Toxicitás: általános + bőrkiütést okoz a bőrhámra kerülve Alkalmazás: emésztőcsatorna rákjai, pikkelysömör, melanómák [csúnya bőrelváltozások, áttétek] ellen intravénás injekcióban.

20 Glükopeptidek: Bleomicin Oligopeptid, egy heteroaromás gyűrűvel, és két cukor egységgel. Az egyes aminosavak nehezen ismerhetők fel, a bioszintézisből látszik, hogy szokatlan elemekből áll. Tulajdonságok: Krémszínű kristályok higroszkópos vízben jól oldódik, redox érzékeny: -SH vegyületek, H2O2, aszkorbinsav, nehézfémionok inaktiválják. Hatás: Beilleszkedik a DNS kettős spirál kisebbik hajlatába. Gátolja a timidin beépülését a DNS-be. Jelenlétében a DNS fragmentálódik. Alkalmazás: Csak parenterálisan, nincs immunszuppresszív hatása - a nyirokszövetek enzimjei lebontják - de nem is alkalmazható a nyirokrendszer tumorjai ellen. Aminoszterolok: Szkvalamin. Teljesen más eredet, szerkezet, támadáspont ben izolálták a Squalus acanthias (cápafajta) májából. (felfedezés alapja: a porcos halak - így a cápák - között nagyon ritka a tumor. Keresték a védettség okát. Tulajdonságok: vízoldható, ellenálló molekula, mint a szteroidok általában

21 Bioszintézis: epealkoholokhoz hasonló, poliamin módosítással, prekurzorként szerepelhetnek a szteroidalkoholok. Előállítás: szintetikusan Hatás: Közvetlenül gátolja az endothel (érfal) sejtek aktivációját, mozgását és szaporodását így a tumor vérellátását csökkenti (a tumornak a gyors szaporodáshoz megfelelő vérellátással kell rendelkeznie) mikróba-, tumor-, angiogenezis (érfal regeneráció, különböző növekedési faktorok hatására) gátló hatású. Hatásspektrum: Gliómák (agydaganat), kóros érfalnövekedés okozta betegségek (rák, diabeteszes retinopátia (vaksághoz vezethet), fibrodysplasia ossificans progressiva (genetikai betegség: a nagyobb izmokban folytatódik a csontok képzése ez mozgáskorlátozottsághoz vezet)), tüdőrák, petefészekrák, egyéb tumorok, melanóma, mell-, agyrák. Felhasználás/Alkalmazás: Kemoterapikumokkal (pl. Cytoxan) kombinálva, de még csak klinikai vizsgálatokban (2000). A mikrotubuláris rendszer A mikrotubuláris rendszer az eukarióta sejtek tubulinból és a hozzá kapcsolódó fehérjékből álló rendszere. A mikrotubuláris rendszer érzékeli, monitorozza és megtalálja a sejt geometriai középpontját. Megtalálható az interfázisos sejt citoplazmájában, az osztódó sejt húzóorsójában, az axonban, a ciliumban és a flagellumban. A mikrotubulus kb. 25 nm vastag üreges képződmény. E merev polimer lánc egy jobbmenetes rövidmenetű és egy balmenetes hosszúmenetű hélixből áll. A tubulin, mint monomer az idegszövetben az összfehérje %-át teszi ki. Molekulasúlya kb. 50 kda. A tubulin nem egységes, megkülönböztetünk α- és β- tubulint, ezek egy heterodimer rendszert alkotnak. A geometriai variabilitásra utal, hogy legalább 6 különböző α, illetve β- tubulint tudunk megkülönböztetni. A polimerizáció-depolimerizáció folyamatához kémiailag GTP és Mg 2+ szükséges. A folyamatot a hőmérséklet döntő mértékben befolyásolja. Magas hőmérsékleten (37 C) a polimerizáció, még alacsony hőmérsékleten a depolarizáció a jellemző folyamat.

22 A polimerizációt befolyásoló szerek: Kolhicin (az őszi kikericsből izolálható antimitotikum; a köszvény gyógyításában már ősi idők óta használt szer, amely MT-polimerizációt gátol). Tumor ellen nem haszálják, mert túl sok a mellékhatása. Ültetvényeken termesztik, magját extrahálják. Podofillotoxin: az amerikai mandragora (Podophyllum peltatum) rizómájában található lignán. Hánytató, bőrizgató, szemölcsirtó. Vinca-alkaloidok (vinkrisztin, vinblasztin; MT polimerizációt gátló antimitotikus szerek; P-glikoprotein pumpára is hatnak) Taxol (tiszafából izolálható; MT stabilizáló antimitotikum) A vinca-alkaloidok terápiás alkalmazása: Mindkét természetes anyag hatékony neoplasztikus szer, mely megakadályozza az új és az abnormálisan növekedő sejtek, mint például a rákos sejtek osztódását. A rózsameténg leveléből kinyert vinblasztint, vinkrisztint és ezek félszintetikus származékait (vinorelbin, vindeszin) gyakran alkalmazzák a tumor ellenes kezelések során. Bár az egyes molekulák szerkezete között csak csekély különbség látható, de ennek ellenére terápiás hatásuk és toxicitásuk jelentősen eltér. A vinca-alkaloidok sejtspecifikus ágensek, melyek az osztódó sejteket blokkolják a mitózis folyamatában (a metafázisban). Specifikus biológiai aktivitással rendelkeznek, amely során képesek a tubulinhoz kötődni, e húzófonalak képesek a kromoszómákat a sejt megfelelő pólusaiba húzni. Az alkaloidok a heterodimer tubulin béta egységéhez kötődnek és egy irreverzibilis asszociátumot képeznek a spirális polimerrel. Ezzel megakadályozzák, hogy a tubulin húzófonalakká kapcsolódjon össze és így a sejt osztódása megáll. Alkalmazás: limfómák, tüdőrák, áttételes tumorok esetén. Mellékhatások: az általános, + a vinkrisztin esetében idegrendszeri tünetek. A gyógyászati alkalmazásuk során főleg intravénásan, infúzióban adagolják (szulfátsók formájában). Jelentős szövetirritáló hatásuk van. Metabolizmusuk főleg a májban megy végbe. Kiürülés: kb. 24 óra alatt, a vinkrisztin eliminációja lassabb. Adagját testfelületre számolják ki (mg/m 2 ).

23 A vinblasztin és vinkrisztin mennyisége a Catharantus roseusban kicsi, mindössze 5 ppm, ezért az extrahált termék ára magas. Más utak: Növényi szövettenyésztés: kalluszban és szuszpenzióban is működik, de rossz kihozatallal, mert meg kell kínozni őket a termeléshez. Alegységkapcsolás: A vinblasztin két monomer egységből épül fel, a catharantinból és a vindolinból. A vindolin koncentrációja a C. roseusban kb. 0,2%, jóval nagyobb, mint a catharantiné. Tehát célszerű a vindolint a növényből extrahálni, és catharantint szövettenyészetben előállítani, majd ezeket enzimes, vagy kémiai úton összekapcsolni. Taxol: Vízben rosszul oldódik, szervers oldószerekben viszont jól. Alkalmazása: petefészek-, méh- és emlődaganatok, agyi tumorok, tüdőrák. Hatása: sztöchiometrikusan kapcsolódik a beépült α-tubulinhoz, azaz nem a mikrotubulusok felépülését, hanem lebomlását akadályozza. Kombinálható a polimerizáció-gátlókkal. Előállítás: A természetes források nagyon korlátozottak, mert a tiszafa igen lassan nő (több száz év), és a kérgében nagyon kis mennyiségben ( mg/kg) fordul elő a taxol. A tűlevélben még kevesebb, mg/kg van. Egy beteg kezeléséhez három öreg tiszafát kell feldolgozni. Alternatív eljárások: - félszintézis más taxánvázas anyagokból - totálszintézis: megoldható, de drága (négy C*) - tőlevelek extrakciója (megújul, nem kell a fát kivágni) - növényi szövettenyésztés

24 Növényi hormonok A növényi hormonok kémiailag és hatástanilag egészen más anyagok, mint az állatiak. Auxinok Citokininek Gibberellinek: csak ez fermentációs termék, ezzel foglalkozunk A japán földművesek régóta tartottak a rizs növény egy megbetegedésétől, amit bakanae - nak (bolond palántának) neveztek. A fertőzött növény sokkal magasabbra nőtt, mint a többi, ettől végül is kidőlt és nem lehetett learatni. A 1898-ban Kurosava azonosította, hogy az abnormális növekedést egy parazita gomba jelenléte okozza (Gibberella fujikuroi = imperfect alakja a Fusarium moniliforme). Az ötvenes években felújították a kutatásokat, és egy sor anyagot izoláltak, amelyek elősegítik a rizs palánták növekedését. A növekedést az a jelenség okozza, hogy a gomba anyagcseréje során a növényi növekedési hormonnal azonos molekulát állít elő, ráadásul jóval nagyobb mennyiségben, mint a növényi sejtek. Ma már több mint 110- féle gibberellin származék ismeretes (melynek körülbelül 30%-a biológiailag aktív). Gibberellineket alapvetően a magasabb rendű növények termelik, a növekedésüket irányító fitohormonok egyik csoportja. A gomba csak véletlenül termeli ezt a hormonhatású szekunder metabolitot. A gibberellinek, mint hormonok, nem csak a lineáris növekedés fokozzák, hanem gyorsítják a virág kifejlődését, növelik a méretét (el lehet érni, hogy kétnyári növények már az első nyáron virágozzanak). magas szintjük megzavarja a virágok ivarát (kétivarú virágok helyett egyivarúak fejlődnek, és fordítva) gyorsítják a magvak csírázását (malátázás) Kémiailag a gibberellinek a terpének közé tartoznak, azaz izoprén egységekből épülnek fel. Biokémiailag a gibberellinek szénváza a kaurénvázból származtatható, de a bioszintézis során a középső hattagú gyűrű öttagúvá szőkül, így alakul ki a gibberellán alapváz. Ez két karbonsav csoporttal kiegészülve alkotja a gibberellinsavat (GA). Szénatomszám szerint a gibberellinek két csoportra oszthatók: C-19-es és C-20 vegyületekre. A gibberellinsav származékokat az egyszerűség kedvéért számozással azonosítják, GA1 től GA45-ig. A három legaktívabb természetes gibberellinsav molekula: A GA1 fordul elő a legtöbb növényben, a GA4 a káposztafélékben, a GA3 pedig az a közös forma, amit a növények és a G. fujikuroi egyaránt termelnek. A további azonosított gibberellinek (a bioszintézis köztitermékei, vagy bomlástermékek) inaktívak, vagy elhanyagolható aktivitásúak. Az aktivitást egy standardizált törpe rizsfajta növekedésével mérhetjük. A bioszintézis a kloroplasztban kezdődik, ott alakul ki a kaurénváz. A második szakasz az endoplazmás retikulumban megy végbe, a B gyűrű beszőkülésével kialakul a gibberellán

25 váz. Továbblépve a citoszolban működik a GA20-oxidáz, amely GA köztitermékeket hoz létre. Ezután következik a GA3-oxidáz, amely létrehozza a ténylegesen aktív és hatékony GA4- et és GA1-et. A gibberellinsav gyártása A gibberellinsav (GA3) fermentációs úton előállítható. A fermentációhoz használt törzs a Gibberella fujikuroi, levegőztetett, szubmerz tenyészetben. A tenyésztési hőmérséklet 25 fok, a ph gyengén savas, 3,5 alá nem csökkenhet. A folyamat tipikus szekunder metabolit fermentáció, a növekedési és termékképzési fázis elkülönül egymástól. A folyamat kulcsmetabolitja a glicin, melynek jelenléte nagyon fontos a sejtek növekedéséhez, a termékképzés viszont már glicin-limitben történik. Az ábra régi adataihoz képest a modernebb technológiákban a fermentáció ideje lerövidült, és az elérhető gibberellin koncentráció elérte az 1-2 g/l-t. A termék intracelluláris, ezért a folyamat végén autolízis elérésére törekednek, így a termék kiszabadul az oldatba. Feldolgozás: A gibberellinek izolálása semleges közegben megvalósítható anioncserélő gyantán, mivel gyenge savként viselkedik. További lehetőséget jelent a szerves oldószeres extrakció savas közegben, ahol disszociációja visszaszorul, és jobban oldódik szerves oldószerben.

26 Alkaloidok (fermentált és extrahált - anyarozs, opiát-csoport) Az elsődleges anyagcsere folyamatai és molekulái közvetlenül részt vesznek a normális növekedésben, létfenntartásban és energiatermelésben (anabolizmus és katabolizmus). Hiányukban az élőlény általában elpusztul. A másodlagos anyagcsere folyamatai és molekulái nem vesznek részt közvetlenül ezekben a folyamatokban, célszerűségük, hasznosságuk nehezen értelmezhető. Nem létfontosságúak, megjelenésük csak bizonyos életszakaszokban jellemző. Alkaloid: növényi eredetű, nitrogénatomot tartalmazó, szekunder metabolitok. Régi, empirikus név, arra utal, hogy a N-atom miatt legtöbbször bázikus természetű molekulák. Az anyarozs vagy varjúköröm (Claviceps purpurea) nevű gabonaparazita feketés, sötétlila színű növényi kórokozó, fitopatogén gomba, amely az érett gabonakalászban a virágok helyén egy megnyúlt, 2 5 cm hosszú, görbült, fekete szkleróciumot képez, ez a gomba egyik fejlődési stádiuma. Leállítja vérkeringést, zsibbadást, elhalást okoz. Az anyarozst mesterségesen fertőzött gabonatáblákon termesztik a gyógyszeripari felhasználása miatt (pl. anyaméh-összehúzó, vérzéscsillapító, vérnyomáscsökkentő hatása), mert mint obligát parazita, fermentációs tenyésztése nehézkes. Ergometrin - a szülés megindítására, gyorsítására és érösszehúzó hatása miatt a szüléssel kapcsolatos vérzések csökkentésére használják. Lizergsav-dietilamid (LSD): Fiziológiás függőséget (addikciót) nem okoz. Legveszélyesebb mellékhatása az ún. flashback, amely az egyszeri használat után évek múltán is, bármikor jelentkezhet. Ópium alkaloidok: A Papaver somniferum [= mák, fő termelési helye az aranyfélhold (Afganisztán, Irán, Pakisztán) és az aranyháromszög, (Vietnám, Myanmar, Thaiföld)] tucatnyi hasonló szerkezetű vegyületet termel: morfin, kodein (3-metilmorfin), narkotin, kotarnin, tebain (paramorfin), papaverin, stb. A kábítószerekhez a zöld mákgubó tejnedvét használják. Magyarországon: Kabay-eljárás (Kabay János, BME-VBK, Tiszavasvári) 1925: Előállítás: Bázikus anyagok 1. Extrakció híg savval (sóképzés) 2. Tisztítás, koncentrálás, a bázis kicsapása lúggal 3. Benzolos oldás csak a morfin oldhatatlan 4. Bepárlás, lúgos oldás csak a narkotin oldhatatlan

27 Digitálisz-glikozidok: A gyűszűvirág fajok (Digitalis purpurea, D. lanata) hatóanyagai. A szívizom ionháztartását befolyásolják, meghosszabbítják az akciós potenciál idejét, ezzel növelik a perctérfogatot. Szívelégtelenség esetén használják. Kémiai szerkezet: Szteránvázas aglikon, + 3 cukor (digitoxóz). A szteránváz miatt a vérben jól kötődik a karrier fehérjékhez. A digoxin az aktív hatóanyag, egyetlen -OH csoportban tér el = 12-OH-digitoxin. Előállítás: A növény jelentős mennyiségű inaktív digitoxint is termel, ez egy lépésben hidroxilezéssel átalakítható az aktív digoxinná. A konverziót nem mikroorganizmussal, hanem D. lanata szövettenyészetével végzik. Csak a differenciálódott sejtek képesek az átalakításra, a kallusz nem. Sejtszaporítás 5 napig, ezután 2 naponként digitoxin adagolás, összesen 15 nap. Melléktermékek: purpurea-glikozid-a és deacetil-lanatozid-c. Reaktor: 200 literes air-lift típusú, vagy immobilizált sejtes. Körülmények: 24 C, levegőztetés Konverzió: ~67 %-os Hatóanyag extrakció: acetonitrillel. Dioszgenin: Szteránvázas vegyület, a mexikói yam gyökér termeli. A gyökérgumóból extrahálták, de kísérleteztek szövettenyésztéssel is. Régebben jelentős volt a termelése, ma már nem gazdaságos. Felhasználása: szteroid alapanyagként (ma inkább szitoszterolt használnak). Ösztrogén aktivitása is van (= fitoösztrogén)

28 Biopeszticidek Definíció szerint a biopeszticidek olyan természetes eredetű anyagok, melyeket állatokból, növényekből, baktériumokból vonnak ki különböző módszerekkel. Előnyeik: Természetüknél fogva kevésbé toxikusak Csak a célkártevőkre hatnak Kisebb mennyiségben fejtik ki hatásukat Gyorsan bomlanak A biopeszticidek csoportosítása: Biokémiai rovarirtók: élőlényekből kinyert, természetes eredetű anyagok, pl: növényi hormonok, kivonatok, feromonok Növénybe épített védelem (Plant-Incorporated-Protectants; PIPs): A növények génállományába mesterségesen bejuttatott idegen gén Bacillus thuringiensis: A faj leírása: Gram+, aerob, spóraképző (parasporális test) Morfológia: kb. 1 μm átmérőjű, 2-5 μm hosszú pálca A spóra ellipszis alakú, 0,8*1,6-2 μm Kristályos fehérje zárvány - (δ-endotoxin) Metabolizmusa: Kemoheterotróf, aerob közegben a szénhidrátokat szerves savakká, majd CO2-dá alakítja. Komplex anyagcseréje van, a glükózból keletkező ecetsavat a primer metabolizmusban felhalmozza, később hasznosítja. Életciklusa: Spóracsírázás Növekedés, szaporodás Spórázás és kristályképzés A δ-endotoxin hatásmechanizmusa: A bélcsatornában előbb feloldódik, majd a fehérje mindkét végén proteolízissel aktiválódik; az öt doménből kettő levágódik. A kiszabadult domének hozzákötődnek a bélhámsejteken lévő receptorokhoz, majd az egyik doménje belefúródik a sejtmembránba, ezzel lyukakat hozva létre, ami a rovar elpusztulásához vezet.

29 A biopeszticidek előállítási költségének a csökkentése fontos, hogy versenyképesek legyenek a kémiai növényvédőszerekkel szemben. A toxinok szekunder metabolitok, a spórázás során képződnek. A fermentáció kezdeti szakaszában a tenyészet exponenciális növekedő szakaszban van, majd amikor bizonyos tápanyag-koncentrációk a kritikus érték alá esnek, beindul a spórázás. A spórázás befejeztével a sejtek lizálnak, és kiszabadulnak a spórák és a toxinzárványok. A Bacillus thuringiensis a glükózt a glikolízissel hasznosítja, míg az acetát ionokat a citromsav ciklusba viszi. Az exponenciális növekedési fázis alatt a sejtek az acetát ionokat felhalmozzák, majd ezt hasznosítják a spórázás kezdeti szakaszában. Érdekes adat, hogy az acetát hasznosítás már akkor elkezdődik, amikor még kis koncentrációban glükóz van jelen, szemben az E.coli-val, ami csak a glükóz teljes elfogyásakor kezdi az acetát ionokat hasznosítani. Többnyire glükóz szén-forrást használnak, de a nagy (>40 g/l) glükóz koncentráció gátolja a növekedést, ezért rátáplálásos technikát alkalmaznak. A C-forrás lehet még keményítő, glicerin, dextrin, vagy melasz. A nitrogénforrás-igényéről kimutatták, hogy szervetlen nitrogén-sók (pl. (NH4)2SO4) nem elégségesek, szerves nitrogénforrásra is szükség van (húskivonat, pepton, szójaliszt). Egyéb tápanyagok (K +, Mg 2+, PO4 3-, élesztő extraktum) hiánya is okozhat limitációt. A μt értéke 0,5 és 0,8 1/h között mozog. Az 1, spóra/ml jó végtermék-koncentráció. Nagy a levegőztetési igénye. Az optimális ph: 6,5-7,5 között van. A tenyészet nem ph érzékeny, de azért pufferelni kell a tápközeget. Fermentációs hőmérséklet: C. A szervetlen ionok közül a Mg, Cu, Fe, Co, Zn, K játszik szerepet. Történtek kísérletek ún. szemiszolid tápközegen történő fermentációra, de előnyben részesítik a szubmerz eljárást. A Nyugat-Európai országokban környezetvédelmi előírás, hogy a biopeszticidek ne tartalmazzanak csírázóképes spórákat (drágítják a terméket). Megoldások: Spóramentes mutánsok alkalmazása Spórák feloldása a fermentlében Hőlabilis spórát termelő mutánsok alkalmazása

30 A fermentlé feldolgozásának lépései: Centrifugálás, szeparálás (a sejtekben van a kristály) Adalékok hozzáadása Porlasztva szárítás Sterilezés Formulázáskor figyelembe kell venni, hogy mire fogják használni, pl. ha vízbe kell, akkor jól oldódjon; ha levélre kell, akkor az kell, hogy megtapadjon. Legolcsóbb a fermentlé közvetlen felhasználása, ilyenkor nem is kell porlasztva szárítani, csak a spórákat eltávolítani. Egyebek: Szuszpenziók, tabletták, granulátumok Minőség-ellenőrzés, analitika: Nehéz feladat, mert nincs szelektív reagense. A hatóanyagtartalmat tehát közvetett módszerrel lehet meghatározni: Csírázóképes spóraszámot meghatározni (arányos a kristályok mennyiségével, ha tudjuk a kristályok átlagos tömegét, akkor tudunk következtetni). Megbízhatóbb rovar-biotesztek kifejlesztése (Petri csészébe 10 db lárva + levél, pusztulást számolni), nehéz sztenderdizálni. Immunbiológiai módszerek (antitest-antigén).

31 Szteroidkonverziók Az emberi szervezetben a szteránvázas hormonoknak a víz- és sóháztartás szabályozásában (mineralo-kortikoidok), az anyagcserében (pl. glükokortikoidok - glükoneogenezis), a nemi működésekben (ösztrogének, gesztagének, tesztoszteron) és a gyulladásos folyamatok szabályozásában van szerepük. A gyógyszeripar sok szteroid hormont és hormon-analógot állít elő, e gyártások egy része biotechnológiai lépéseket tartalmaz. Előállításuk általában soklépéses folyamat, amelyben a biokémiai és szintetikus lépések egyaránt előfordulnak. A biokémiai lépések rendszerint egyetlen enzimes átalakítást jelentenek, azaz biokonverziókról van szó. Az átalakítások során leggyakrabban nyugvósejtes fermentációt (olyan elszaporított sejttömeg, melynek nincs szénforrása, nem szaporodik) alkalmaznak. Az alkalmazott törzsek nagyon sokfélék, lehetnek baktériumok, élesztők, fonalas gombák. A bennük azonosított, és a technológiában kihasznált enzimek eredeti szubsztrátja nem az átalakítandó szteroid, hanem valamilyen más molekula, csak a szerkezeti hasonlóság miatt az enzim felismeri, megköti és átalakítja a szteránváz bizonyos régióját. A konverziók általános lefolyása: Számos különböző technológia létezik, ezek tipikus, közös lépéseit a következőképpen foglalhatjuk össze: A folyamat lépései tehát: Oltás, sejtszaporítás a törzs igényeinek megfelelő tápoldaton. A sejtek elszaporodása és a táptalaj részleges kimerülése után a konverzióhoz szükséges enzimet indukálják - induktor anyagot adagolnak. Ez lehet a szteroid szubsztrát kis adagja, vagy olcsóbb szintetikus molekula, pl. naftol-származék. Az indukció hatékonyságát enzimaktivitás méréssel lehet ellenőrizni. Az aktivitás általában óra alatt eléri a kívánt szintet. A szteroid szubsztrát beadagolása: komoly problémát jelent, hogy a szteroidok rosszul oldódnak vízben, ezért azokat különböző technikákkal viszik be a fermentlébe: A szubsztrátot felveszik oldószerben (pl.: etanol, mert az nem nagyon károsítja a tenyészetet), és lassan a fermentorba engedik. A szteroid a vizes fázisban kikristályosodik, megfelelő kivitelezéssel igen apró, nagy felületű kristályokat kapunk. Olajokkal, tenzidekkel és detergensekkel megolvasztják a szteroidot (lesterilezik), és az olvadt anyag apró cseppekre diszpergálható (emulzióképzés). Lehűtve az apró cseppekből apró szemcsék/kristályok lesznek, nagy fajlagos felülettel.

32 A ciklodextrinek molekulája alkalmas apoláris jellegű molekulák befogadására, így a szteroidokkal is zárványvegyületet képez. Ez egy reverzibilis folyamat, a szabad és kötött molekulák kémiai egyensúlyban vannak. Ahogy az átalakulás során a szabad szubsztrát molekulák fogynak, a komplexből felszabadulva folyamatosan pótlódnak. A rosszul oldódó szubsztrát tehát apró, nagy fajlagos felületű kristályok formájában van jelen a lében, a vizes fázis telített oldatnak tekinthető. A mikroba az oldatból felveszi a szubsztrátot, átalakítja, és leadja a terméket. A termék is rosszul oldódó szteroid, koncentrációja gyorsan eléri az oldhatósági határt, és ez is kikristályosodik a fermentléből. Ezt a jelenséget kristályfermentációnak nevezik. Látszólag nem történik semmi, a folyadékban a kristályok mennyisége nem változik, a szubsztrát és a termék koncentrációja állandó (telítési), a konverzió mégis megtörténik. Végtermékgátlás nem lép fel, hátránya viszont, hogy tömegátadási problémák léphetnek fel. Feldolgozás: A szteroid egy része oldott, a másik része szilárd fázisban van, ilyenkor rendszerint teljes/totál extrakciót végeznek erősen apoláris oldószerrel, pl. diklór-metánnal, mely minden apoláris anyagot kiold. Az oldószer lehajtása után vegyes anyag marad vissza (pl. szubsztrát, termék és melléktermékek együtt). A következő lépésben olyan oldószert alkalmaznak, mely szelektíven old ki egy komponenst = ez a szelektív-, vagy differenciál-extrakció. A szterán alapváz: Ahol R2 metilcsoport, R1 metil vagy H, az R3 variábilis szubsztituens. A különböző szteroidok előállításához alapanyagként növényi, állati és szintetikus szteroidokat használnak fel. Növényi eredető szteroid a szitoszterin, mely a szójaolajban és egyes fafajták anyagában található, illetve a sztigmaszterin, amely a babfélékben fordul elő. A koleszterint állatok epeváladékából nyerik, míg szintetikus úton hasonló vegyületeket pl. ß-naftol és borostyánkősav-anhidrid reakciójával állíthatunk elő. Az egyes konverziókat az alapanyagokból kiindulva, lépésről lépésre tárgyaljuk, így jutunk el az egyes funkcionális csopotokhoz. Szitoszterolból előállított vegyületek: Androszténdion (AD): Az átalakítást Mycobacterium phlei-vel végzik. A konverzió hatásfoka kb. 70%-os: 24 g/l szitoszterinből 10g/l AD + 3g/l szitoszterin + 1g/l egyéb anyag keletkezik. A teljes fermentlevet extrahálják diklór-metánnal, majd szűrik. A szelektív extrakciót 85%-os metanollal végzik, amely az androsztén-diont oldja, a szitoszterint viszont nem. A reakció második lépése kémiai szintézis, vízmentes THF-ben hajtják végre fém kálium és acetilén gáz jelenlétében. A keletkezett etiszterol maga is gyógyszerhatóanyag (progeszteronhatású) de további progeszteron származékokat (két szénatomos egység a D gyűrűn) és spironolaktont (vízhajtó) állítanak elő belőle.

33 9α-hidroxi-androsztén-dion (9αOH-AD) Mikroorganizmus: Mycobacterium smegmatis. A biokonverzióban 30 g/l-es koncentrációban bevitt szitoszterinből a mólsúly csökkenést és a melléktermék képződést figyelembe véve 14,5 g/l elméleti konverzió érhető el. Az üzemi fermentációnál g/l-es átlagszint érhető el. (Konverziós fok ~ 70%). A szitoszterinből a szénforrásként alkalmazott glicerinnel és különböző tenzidekkel (Tween- 80, Struktol, polipropilén-glikol) együtt vizes rendszerben intenzív keverés mellett 121C -on (sterilezés hőfoka) szuszpenziót készítenek. A szuszpenziót kiegészítik az egyéb táptalaj-komponensekkel (szójaliszt, NH4Cl, KH2PO4, CaCO3). Beállítják a táptalaj ph-ját, majd 121C -on sterilezik. A kétszeri hőkezelés során a tenzidek jelenlétében a szitoszterin átkristályosodik és igen apró szemcsemérető lapos, illetve tős kristályok képződnek. A fermentáció során a szaporodó Mycobacterium megkötődik a szitoszterin kristályok felületén, és ott megy végbe a biokonverzió. Feldolgozás: szelektív oldószerként di-izopropil-étert alkalmaznak, amely a szitoszterolt oldja, a 9-OH-AD-t nem. A második lépés itt is kémiai, a vízelvonáshoz 85%-os H3PO4-ban főzik, melynek hatására a 9. és a 11. szénatom között kettős kötés alakul ki, erre később könnyen addícionáltathatunk pl. vizet, vagy HF-ot. Mindkét esetben az elektronszívó csoport a 11 C atomra orientálódik, a kialakuló szerkezet a gyulladásgátló szteroidok alapja. Víz addíciónál az OH csoport a 11-es szénatomra kötődik. A 11-OH-AD-hez fém káliumot és acetilént adva 11-OH-etiszterol keletkezik, melynek C2 oldalláncát több lépésben átalakítva hidrokortizon állítható elő. Gyulladásgátlók: HF-ot addícionáltatva fluorid származékokat, szuperkortikoidokat (nagyhatású gyulladás-gátlókat) kapunk. A hidrokortizon gyulladásgátló és további gyulladásgátlók alapanyaga, amelyet a klasszikus úton Reichstein-S (PL) acetátból állítottak elő, de a 11OH-etiszteronból is kialakítható. A hidrokortizon is hatékony gyulladásgátló, de kedvezőtlenül hat a só és vízháztartásra, ezért kis módosítással prednizolont állítanak elő belőle, amely szintén jó gyulladásgátló, azonban kevesebb a mellékhatása. A prednizolon vízoldhatósága különböző szubsztituensek hozzákapcsolásával növelhető: A prednizolonból állítják elő a Ftorocort (Richter) kenőcs hatóanyagát, a triamcinolon-acetonidot.

34 Nemi hormonok Androgén szteroid hormonok hatása kettős: 1. Androgén hatás A férfi nemi szervek kifejlődése és növekedése A normális férfi szexuális működés fenntartása A másodlagos nemi jellegek kialakítása Szükségesek a hímivarsejtek éréséhez 2. Anabolikus hatás Izomtömeg növelése Fékezik a katabolizmust és a lebontó folyamatokat Orvosilag csak az anabolikus hatás a cél (roborálás). Olyan származékokat keresnek, amelynél az anabolikus hatás nagyobb, az androgén pedig kisebb. Ezeket egyes sportolók és a testépítők doppingszerként is alkalmazzák (sztanozolol, nandrolon). A korábban bemutatott gyártású androszténdion tehát a férfi nemi hormonok közé tartozik. Az emberi szervezetben végbemenő bioszintetikus utak és az ipari gyártás reakciósora nem esik egybe. A humán út a koleszterinből indul, az ipari gyártásnál az AD a megfelelő kiindulási anyag. Tesztoszteron: A tesztoszteron egy lépésben ketoredukcióval állítható elő az androszténdionból, azaz közvetve szitoszterolból. A konverziót szelektált Saccharomyces cerevisiae élesztő törzzsel végzik Magyarországon gyártott anabolikus jellegű tesztoszteron származék a Nerobol, melyet az orvosi gyakorlatban roborálásra fejlesztettek ki, egyes sportolók és testépítők viszont doppingszerként használják. Gyártása: Metilezés metil-tesztoszteron. Dehidrogénezés, ugyanolyan, mint a hidrokortizon prednizolon átalakításnál. Az A-gyűrű a három konjugált kötés miatt síkba merevedik. Eredmény: anabolikus hatás marad, androgén hatás csökken.

35 Női szteroid hormonok két, eltérő szerkezetű és hatású csoportba sorolhatók: 1. A természetes ösztrogének fiziológiai szerepe A női nemi szervek kifejlődése A másodlagos nemi jellegek kialakítása (női, férfi) A peteérésben és a fogamzásban A csontsűrűség szabályozásában (női, férfi) Anyagcserében 2. A természetes gesztagének fiziológiai szerepe A terhesség megtartása A peteérés és ovuláció gátlása A spontán méhösszehúzódások gátlása

36 Szintetikus nor-szteroidok Nor-szteroidok: a nor-jelző a szerves kémiában arra utal, hogy a molekulában egy szénatom hiányzik. Ebben az esetben a 19-es metil csoport hiányzik. Szeko-szteroidok: a szeko-előtag felnyitott gyűrűre utal, itt a C gyűrű nyitott, a 8-14 kötés hiányzik Szintetikus gyártás: β-naftol és borostyánkősav-anhidrid alapanyagból. A termékek fontos fogamzásgátlók Feldolgozás: a kivált terméket és a sejteket leszűrik, majd a szűrőlepényt etil-acetáttal extrahálják. Az etil származék (etolon) gyártása teljesen analóg a módon történik.

37 Állati sejttenyésztés, sejtvonalak, tenyésztés Az élőlények hierarchikus szerveződése: Sejt Szövet Szerv Szervrendszer Egyedfejlődés: embrionális őssejt differenciálódott sejtek Történeti áttekintés: 1952 Gey: humán rákos sejtek tenyésztése: HeLa-sejtek, a rákos sejtekben nem működnek az ellenőrző mechanizmusok 1967 Van Wezel: a mikrokarrieres sejttenyésztés (az állati sejtek nagy része csak felülethez tapadva képes szaporodni) rdns technika alkalmazása állati szöveteknél 1975 Köhler-Milstein: hibridóma sejt előállítása és mab termelés in vitro A sejttenyésztés alapjai Sejttenyésztés: diszpergált sejtek fenntartása in vitro körülmények között. Szövettenyésztés: a szövet fenntartását jelenti oly módon, mely lehetővé teszi a sejtek differenciálódását ill. a struktúra és/vagy funkció megőrzését. Állati sejt/szövettenyésztés: egészen más, mint a mikroorganizmusok tenyésztése. A szövetekből elkülönített, diszpergált sejtek szaporítása in vitro. A sejtvonalak nagy része csak felülethez kötve növekszik (monolayer, kontaktgátlás) speciális tenyésztő edények. Van néhány, ami szuszpenzióban is szaporodik (CHO, BHK, VeRo, HeLa), mint a mikrobák fermentorszerű készülékek. Általában emlős sejteket tenyésztenek, de előfordul madár és rovar sejtek tenyésztése is. Jelentősége: Kutatás: az állati sejtekre jellemző biokémiai utak, különböző sejtszintű szabályozások Rekombináns fehérjék előállítására (pl. interferonok, növekedési hormonok, stb.) Monoklonális ellenanyag termeltetésére (hibridóma sejtekkel Állati vírusok szaporítására vakcinagyártás céljából Sérült szövetek rekonstrukciója, nem funkcionáló szövetek helyettesítése a saját szövetek tenyésztésével, melyre nincs immunológiai válasz; embrionális eredetű és szöveti őssejt alkalmazása állatkísérletek kiegészítése, részleges helyettesítése A fenntartás korlátja: A gerincesek legtöbb sejtje csak korlátozott számban osztódik az izolálást követően, azaz a tenyészet elöregszik (szeneszcencia). Okai: a kromoszómavégek (telomérák) minden osztódási ciklusban bekövetkező megrövidülése

38 aktiválódnak a sejtciklust ellenőrző (és azt leállító) mechanizmusok Csak a tumor- és a rovarsejtek osztódnak korlátlanul (immortality). Szaporítható sejttípusok: Szinte minden szövet szaporítható, az izom és ideg kevésbé. Fibroblaszt (kötőszövet): generációs ideje kicsi, felületeken gyorsan nő, túlnövi az egyéb szöveteket. Epitheliális (hám) sejtek: sok specializálódott sejt van. Májsejtek (jellemzőjük a jó regenerációs képesség), tüdősejtek, vesesejtek, Vérsejtek és nyiroksejtek (immunsejtek), csontvelő, csont, porc szövet, szív- és simaizom szövetek. Endokrin sejtek (adrenális, agyalapi mirigy, pankreasz-sziget-sejtek). Korai embrionális eredetű sejtek jól szaporodnak, rágcsálók (pl. egér, patkány, hörcsög) sejtjei is. Leggyakoribb szuszpenziós sejtvonalak: Emlősök: CHO (chinese hamster ovary, BHK (baby hamster kidney), Vero (afrikai zöld majom vese epitéliás sejtje) Emberi: Namalwa (lymphoblastoid sejtvonal), MRCS (humán embrionális tüdő sejtek) HeLa (tumor, méh) Myeloma sejtvonal: mab termelés. Rovarok: Spodoptera frugiperda - hangya Az állati sejttenyésztés tápoldatai: reprodukálni kell a természetes környezetet: vér, sejtközti folyadék (sokkomponensű, drága) Szénforrás: glükóz (mint a vércukor), glutamin! energia és N-forrás. A glutaminból a glutaminolízis folyamata során szabadul fel az energia (a glutamin-szintézis tükörfolyamata). Ez az energiatermelés az oxigén ellátottság függvénye. A hibridóma és tumor sejtekben nagyon intenzíven folyik a glikolízis és a glutaminolízis folyamata is féle aminosav, vitaminok, koenzimek, lipidek, ásványi ionok (pontos összetétel, ozmózisnyomás). Szérum: a sejtvonalak nagy része igényli a vérfehérjék jelenlétét is, enélkül a legtöbb sejtvonal elpusztul. Ezt újszülött állatok (borjú, csikó) vérszérumával biztosítják (5-15%). Ez nagyon drága (és nehezen reprodukálható), ezért törekszenek a minimalizálására, helyettesítésére vagy teljes elhagyására. Komplex rendszer, az albumin mellett sok szabályozó, serkentő és gátló faktort tartalmaz. A szérum hátrányai:

39 drága nehezen reprodukálható, változó összetételű fertőzésveszély (baktériumok, vírusok) ellenanyagok (immunfehérjék) lehetnek benne a fehérjék bonyolultabbá teszik a céltermék kinyerését Ezért törekednek a szérummentes, kémiai komponensekből összemért tápoldatok használatára. A szérum részleges vagy teljes pótlására hidrofil polimerekkel, pl. dextránnal próbálkoznak. Néhány sejttípusra sikerült szintetikus médiumot kidolgozni. A sejtek érzékenyek a szervetlen ionok pontos koncentrációjára, pl az üveg edényekből kioldódó anyagokra, ezért vagy műanyag edényeket, vagy víztöltéssel többször autoklávozott üveget használnak tenyésztésükhöz. Hígításhoz, mosáshoz, kezeléshez nem elegendő a fiziológiás sóoldat, hanem sokkomponensű vérpótló oldatokat használnak pl.: PBS = phosphate buffered salin BSS = buffered salin solution A víznek is különlegesen tisztának kell lennie (ionmentes, szervesanyag-mentes, endotoxinmentes, pirogénmentes) és ezt is műanyag edényben tárolják. Körülmények: A sejtek nagyon érzékenyek pl. a nyírásra: nagyon kíméletes keverés, a levegőztetésnél sem lehetnek buborékok Az oxigénigény nagyon kicsi, rendszerint elég a fejtérfogatot átöblíteni levegővel. Sok sejtvonal kedveli a CO2 jelenlétét (2-5%). Hőmérséklet: emlős sejteknél 37 C, madársejteknél 41 C, rovarsejteknél 28 C. Forgó palackok: Műanyag (eldobható) és üveg is, üveg: 1-10 l, hasznos térfogat: 0,1-1,5 l, 1-4 rpm, inkubátor szekrényben vagy szobában, szuszpenziós és tapadós tenyésztésre is jó. Tenyésztés ~7 napig, utána lefejtés proteázos kezeléssel a sejt szuszpenzióba vihető. Olcsó, de munkaigényes, több száz palackot kell kezelni. Mikrokarrieres tenyésztés: van Wezel 1967: DEAE Sephadex A50-en, kis szuszpendált gyöngyök felületén, átmérő: μm, sűrűség: 1,02-1,05g/cm 3 (lebegésben tartható). A fermentor térfogatának 8-15%-a hordozó, felülete 0,5-1,5 m 2 /l, ami forgó palacknak felel meg = nagy produktivitás. Előnyei: nagy felületet be lehet bevinni egy adott reaktor-térfogatba viszonylag homogén környezet

40 nincs szükség új reaktortípusokra Lépések: inokulum: forgó palackból a tenyészetet tripszinnel leoldják. A sejtek megtapadnak a gyöngy felületén: átlagosan 5-6 sejt egy gyöngyön, elszaporodnak, egy rétegben nőnek (kontaktgátlás), néha több rétegben. Tapadás: két folyamat kombinációjaként jön létre: 1. a sejtek adszorpciója a felületre (elektrosztatikus és van der Waals erők) 2. molekuláris kapcsolódás a felülettel és sejt terjedés (ragasztó fehérjék) Függ: sejtvonaltól, mikrokarrierek jellemzőitől, a sejt növekedési fázisától, a médium összetételétől és a sejt/mikrokarrier számaránytól Reaktorok: keverős, fluid ágyas, air-lift Nyírás: immobilizált sejtek érzékenyebbek a nyírásra, lekerekített keverők, a keverő átmérője a reaktor átmérőjéhez képest nagyobb, mint mikrobatenyésztő reaktorok esetén. Levegőztetés: történhet indirekt módon: membránon vagy nagy permeábilitású szilikon csövön keresztül (gázdiffúzió, néhány 100 l-ig), direkt levegőztetés: a felszálló és szétpukkanó buborékok sejteket károsítják, ez ellen felületaktív anyagokat, pl Pluronic F-68, habzásgátlókat alkalmaznak. A gyöngyök könnyen ülepednek, felfrissíthető a tápoldat, perfúziós tenyésztés. A gyöngyöket használat után elbontják Makropórusos hordozók: A tapadási felület további növelése. Általánosan használt anyagok: üveg, polisztirol, zselatin, kollagén, cellulóz, polietilén, méretük átlagosan 500μm Pórusok belsejébe is települnek a sejtek, így a folyadék nyírásától is védve vannak Hátrányok: a részecskék felülete tele van gödrökkel és repedésekkel, emiatt a folyadékban való mozgásuk is szabálytalan, fokozott turbulencia károsíthatja a felületi sejteket a tápanyagok és oxigén koncentráció csökkenése a gyöngyön belül Egyéb lehetőségek felületi tenyésztésre: Aggregátumok: a legtöbb tapadós sejt képes aggregátumokat képezni Indukálás: pl. Ca2+ ionok megfelelő koncentrációjával Előnyeik: megegyeznek a mikrokarrieres technikával Mikrogyöngyökkel indukált aggregáció: sokkal kisebb, mint a mikrokarrier ( mm), nem benövik a sejtek, hanem aggregálódnak tőle. Gélbe zárás, mikrokapszulázás. agaróz gél, Ca 2+ -alginát.

41 Spinner flask: A középső nyak tartja a keverőt (vitorla vagy golyóvégű üvegbot, mint a harangnyelv), ezt mágnessel lehet kívülről kevertetni. Kevert reaktoroknál lekerekített turbulenciamentes keverőket kell használni, hogy megkíméljék a sejteket. Olyanokat alkalmaznak, mint a tengeralattjáróknál, az alaki hasonlóság nem véletlen: örvénymentes, csendes működés szükséges. Perfúziós reaktorok: Kétfelé osztják a folyadékteret, az egyik részben van a tápoldat és a sejtek, a másik térben a tápoldat és a buborékok. A kettő között membrán van: az oxigén átmegy a sejtekhez, de a buborékok nem. Az elválasztó lehet egy egyszerű fémszita is, amin nem férnek át a sejtek. Kívül vannak a sejtek. Ívszita: Ha tangenciális áramlás van, akkor csak a lyukak átmérőjéhez képest feleakkora szemcsék férnek át, ugyanez van, ha nem a folyadék, hanem maga a szita forog. Ugyanúgy perfúziós eljárás, ha nem szita van, hanem ultraszűrű membrán. Ebben az esetben is a sejtvisszatartás van, csak a kis molekulák férnek át a membránon. A tápoldatot kint telítik oxigénnel, majd visszapumpálják. Ha a buborékok nem ártanak a sejteknek, akkor lehet air-liftet alkalmazni: Fluidágyas reaktorok: Hasonlítanak a mikrokarrieres megoldáshoz is, csak 30%-kal sűrűbbek a víznél a szemcsék, ez teszi lehetővé, hogy legyen kihordás, vagyis a szemcsék ne menjenek ki a sejtekkel együtt. A biztonság kedvéért a tartály felfelé tágul, így fent lelassul a folyadékáramlás.

42 Kell tápoldat készítő rész, ezt szűréssel sterilezni kell, bekerül egy tárolóba. Ez megy a főreaktorhoz, amin van egy oldalági levegőztető. Ha kész van, akkor, jön az aratás: el kell választani a sejteket, a vizet eltávolítani, HPLC-n tisztítani, esetleg liofilizálni. Összefoglalás: Batch: rossz produktivitás, a sejtkoncetráció 10 6 sejt/ml, egy hét alatt Fed-batch: Hosszabb ideig lehet tartani, hiszen az elfogyasztott tápanyagokat tudjuk pótolni. glükóz + aminosavak, 3 hét, nagyobb produktivitás Folytonos (perfúziós): sejtkoncentráció 10 7 sejt/ml, 6 hét, termék is koncentráltabb, a szükséges reaktortérfogat a szakaszosnak csak 1%-a. A reaktor és módszer kiválasztása az alapján történik, hogy mennyi a szükséges termék menynyiség: repo: 100mg/beteg: elegendő a forgó palack, tpa: 100mg/ beteg: fermentor (PA: plazminogén aktivátor: vérrög feloldódást segíti elő.)

43 Sterilitás: A mikroorganizmusok gyors szaporodási képességük miatt igen hamar túlnövik a tenyészetet. Észlelés: a savasodást az fenolvörös indikátor kimutatja. A mikrobafertőzés általában környezetből jön: Pseudomonas, Staphylococcus, E. coli, Candida, Aspergillus, stb. törzsek, akár patogének is. Megelőzésére egyes esetekben antibiotikumot adnak a tápoldatba (csak prokarióták ellen jó, élesztő ellen nem). A vírusokat nehezebb észlelni, hosszan lappanghatnak, forrásuk általában a szövet izolátum vagy a savó. Sejtpreparálás tenyésztéshez: A szövetet szét kell szedni sejtekre, ennek két módszere van: Mechanikus disszociáció a sejtek enzimatikus kezelés nélküli szétválasztása mechanikus úton a szövet megfelelő átmérőjű tűn keresztül fecskendőbe történő fel-le szívogatásával (pl. lágy, könnyen diszpergálható agyszövet esetén); a szövet megfelelő pórusmérető műanyag szitán történő átpréselésével. Enzimes disszociáció: kollagenáz, tripszin, tripszin+edta, proteáz enzimek alkalmazásával történik. A sejtszuszpenzió steril nylon szűrőn át történő szűrése a sikeresen diszpergált sejtek és a megmaradt, nagyobb szövetdarabok szétválasztása céljából. A sejtek alacsony fordulaton történő ülepítése centrifugával. A sejtüledék reszuszpendálása, a felülúszót ekkor friss tápfolyadékra cseréljük. Sejtszámlálás, a kívánt sejtsűrűség beállítása: Elektronikus sejtszámlálóval (részecskeszámláló) Bürker kamrás számlálással Affinoszlopon: az antitest megköti a specifikus felületi antigént tartalmazó sejteket. Citofluoriméterrel (nem csak számol, hanem jellemez és osztályoz is): a sejtszuszpenzióhoz fluoreszcens festéket adnak, ami hozzákötődik a sejt nukleinsavaihoz. Egy kapillárison viszik át a sejteket (egyesével, libasorban) és gerjesztő fénnyel megvilágítják. A mért floureszcens fény a sejtszámon kívül sok egyéb információt ad (méret, nukleinsav-tartalom, ezek eloszlása) Ha elérték a megfelelő sejtsűrűséget, a tenyészetből szubkultúrákat készítenek, ezek egy részét tárolásra/deponálásra előkészítik, illetve közvetlenül továbbtenyésztésre, manipulációra vagy termelésre használják fel. Szubkultúra: egy genetikailag homogén tenyészetet több résztenyészetre osztanak, amelyeknek további felhasználása eltérő lehet. Elkészítése: tripszin+edta oldattal inkubáljuk 37 C-

44 on a sejteket, mikroszkóp alatt követjük, majd 2-3 perc után szérumot adunk hozzá, hogy leállítsa az emésztést. Alacsony fordulatszámon centrifugáljuk le a sejteket, távolítsuk el a felülúszót, majd reszuszpendáljuk a sejteket friss, szérumot tartalmazó tenyésztő oldatban vagy fagyasztó médiumban. Sejtvonalak eltartása: Egy sejtvonal átlagosan 100 átoltás után elöregszik, szaporodó képessége csökken, majd a szaporodás leáll. Ezért gazdálkodni kell a szaporítási ciklusokkal. Célszerű a preparálás után kevés átoltással számos szubkultúrát készíteni, és ezek nagy részét tartósítani. Ez az ún. master cell bank, amihez vissza lehet nyúlni, ha a használatban lévő tenyészetek elöregedtek, vagy befertőződtek. Az egyes munkahelyeken (labor, üzem) is létrehoznak tartósan tárolt szubkultúrákat a kapott sejtvonalakból, amihez vissza lehet nyúlni a szaporodó tenyészetek elvesztése esetén ( working cell bank ). Célszerű a tenyészeteket és az átoltásokat törzskönyv-szerűen nyilvántartani. Lefagyasztás: A füleltről való leválasztás után, a szubkultúrát, egy 0-4 C közti fagyasztómédiumban szuszpendáljuk, ami hidrofil anyagokat, cukrokat tartalmaz, ezek a jégkristályok kialakulását szabályozzák. A sejtszuszpenzió 1 ml-es adagjait speciális fagyasztóedénykékbe pipettázzuk, -80 C-ra hűtjük (1-3 C/perc), egy éjszakát itt marad. Másnap helyezzük a sejteket tartalmazó fagyasztó edényt a folyékony nitrogént tartalmazó tárolóba. Mind a folyadék fázisú (-196 C), mind a gáz halmazállapotú nitrogén (-156 C) megfelelő hűtést biztosít. Felolvasztás: A sejteket tartalmazó tárolóedényt gyorsan olvasszuk ki 37 C-os vízfürdőben, kíméletes rázatás közben. Amint a jégkristályok kiolvadnak, a sejteket óvatosan pipettázzuk át egy előmelegített, komplett tenyésztőoldatot tartalmazó centrifugacsőbe. A sejteket alacsony fordulatszámú centrifugálással ülepítsük, majd öntsük el a krioprezervatív anyagot tartalmazó felülúszót (ezek jelenlétében a sejtek ugyanis törékenyek). A sejteket óvatosan reszuszpendáljuk a tenyésztő médiumban, meghatározzuk a sejtszámot és az életképességet (viabilitást). Mérjük ki a sejteket a kívánt számban a megfelelő tenyésztőedénybe. Az inokulumban legalább 3 x 10 5 élő sejt/ml legyen.

45 Glikozilálások Glikozilálás: A poszttranszlációs módosítások legnagyobb fajtája: a fehérjeláncra komoly mennyiségű egyéb anyagokat, pl. szénhidrátokat rakunk rá. Azért van erre szükség, mert sok fehérje nem csak aminosavakból áll, hanem másokból is, a biológiai aktivitásokhoz pedig kellenek ezek az addícionált csoportok. Ez alapvetően meghatározza az alkalmazható organizmus típusát is. Prokariótákat (pl. E. colit), amelyek nem képesek glikozilálni, csak olyan egyszerű rekombináns fehérjék gyártásánál használhatunk fel, amelyek nem tartalmaznak szacharidokat (pl. inzulin). Az élesztők képesek ugyan a termelt fehérjék glikozilálására, de túlnyomórészt mannánokat kapcsolnak rájuk, ami eltér a humán fehérjék mintázatától. Ahol a szénhidrát mintázat pontos reprodukciójára van szükség, ott emlős sejtvonalakat kell alkalmazni, még ha ezek a technológiák nehézkesebbek és költségesebbek is, mint a mikroorganizmusok tenyésztése. A glikozilálás típusai: A cukorrészek az aminosavlánc elkészülte után kerülnek rá a molekulára. Ez csak bizonyos funkciós csoporttal rendelkező aminosavakon lehetséges: N-glikozilálás: az Asn-X-Ser/Thr/Cys aminosavhármas nitrogénjén, ahol X bármely aminosav lehet, csak a két széle számít. Sokkal bonyolultabb. O-glikozilálás: Ser vagy Thr-on. N-glikozilálás: Az N-glikozilálás során először egy 14 cukoregységből áll szerkezet alakul ki, az ER membránjába horgonyozott dolichol (19 tagú poli-izoprénil pirofoszfát: bazinagy) templáton. Ez tevődi át a fehérjére és soklépéses érési folyamat eredményeképpen jön létre a végső, komplex forma. Oligomannóz (köztes) forma: a teljes szerkezet bioszintézis során kétszer is előforduló köztitermék. Komplex és hibrid formák: a fehérjéken kialakuló végső láncok. Nyele 2 N-AGA, aztán az elágazásnál 3 db mannóz.

46 A fehérjékben előforduló Asn-X-Ser/Thr egységeknek mintegy kétharmad részéhez kapcsolódik cukorrész. A továbbiak sztérikus okok vagy az X aminosav savas jellege miatt fedetlenek maradnak. A fehérjék szénhidrát részeik kialakulása során hosszú utat tesznek meg a sejten belül. A riboszómáról az ER lumenjébe kerülnek, onnan transzport vezikulákban végig haladnak a Golgi komplex cisz-, médium- és transz rétegein és csak ezután kerülnek a felhasználási helyükre. Az útvonal minden állomásán lokalizált enzimek végeznek egy-egy átalakítást az oligoszacharidokon, mint a gyárakban a szerelőszalag. Az első hét egység beépülése az ER külső felületén történik, aztán befordul a lumenbe és ott folytatódik. Ha kész a cukorlegyező, akkor ezt rá kéne tenni a fehérjére: OST = oligoszachariltranszferáz enzim figyeli, hogy mikor jön az Asn-X-Ser/Thr hármas. Ennek felbukkanása esetén helyezi át a 14- oligoszacharidot a dolicholról a fehérjére, ami aztán megüresedve vissza tud menni a gyártószalag elejére.

47 Az utolsó 3 ráépült glükóz közben levágódik, így visszakapjuk ugyanazt az oligomannóz köztes formát. A fehérjerész chaperonhoz kötődik, transzportvezikulába kerül és elmegy a cisz- Golgiba. A cisz-golgi rétegben a további bioszintézis eltérő az élesztőkben és az emlős sejtekben. Az élesztők további mannóz egységeket építenek hozzá, miáltal nagy, immunogén oligomannánok jönnek létre. Az emlős sejtekben viszont mannóz egységek hasadnak le a komplex és hibrid egységek kialakulása során. A Golgi komplex középső ciszternáiban a mannóz egységek száma tovább csökken (3) és megkezdődik az új egységek (N-acetilglükózamin és fukóz) beépítése. A transz-golgi komplex fejezi be a szénhidrátláncok kialakítását galaktóz és N-acetil-neurámsav egységek rákapcsolásával. Innen a kész fehérjék többfelé távozhatnak (citoplazma, lizoszóma, extracelluláris). Bioszimilaritás: Kémiailag nem tökéletesen egyforma anyagoknak lehet nagyon hasonló hatása, így ki lehet mutatni, hogy a vérben lévő EPO teljesen humán-e. Az O-glikozilálások egész más mechanizmussal mennek végbe. A kész fehérjelánc megfelelő OH csoportjára egyenként kapcsolódnak a cukrok UDP-aktivált formában. Az alap ez esetben az N-acetil-galaktózamin kötése és ehhez kapcsolódik egy galaktóz és/vagy egy N-acetilglükózamin. Erre az elágazó triszacharidra épülhet még sokféle, változatos felépítésű cukor. O-glikozilálások hordozzák a vércsoport tulajdonságokat is (glikoforin).

48 Rekombináns fehérjék Gyártás lehet: Prokariótákkal (baktériumokkal) Könnyen, gyorsan szaporíthatók, olcsó táptalaj, de: a termék sokszor intracelluláris (zárványtest), és nincs poszttranszlációs modifikáció (metilezés, glikozilálás) Eukariótákkal (állati szövettenyészetben) Lassú szaporodás, drága tápoldat, kényes fermentáció, kisebb koncentráció, de: biológiailag aktív termék. Milyen fehérjét lehet előállítani? Nyilván olyat, ami visszahozza azt a sok költséget, amit belefektetünk, tehát nem tömegenzimeket. Az egészségügy az a terület, ami ezt meg tudja fizetni. Funkció szerint: Hormonok (inzulin, eritropoietin) Enzimek (általában orvosi célra; VIII faktor, tpa, aszparagináz) Antitestek (terápia - analitika; Herceptin, ProstaScint) Vakcinák (aktív és passzív immunizálás) Legnagyobb piaci részesedése az EPO-nak van, viszont nincs már nagyon növekedési potenciálja. Ezután a monoklonális antitestek jönnek, majd inzulin, ezekben nagy még a potenciál az FDA-nál levő engedélykérelmek alapján. Véralvadási fehérjék előállítása: Gyógyszerként előállított fehérjék: Alvadási oldal: Faktor VIII, Faktor IX Gátló oldal: szöveti plazminogén aktivátor (tpa), antitrombin, hirudin, urokináz (upa), (heparin, sztreptokináz) Szöveti plazminogén aktivátor (tpa): A vérrögök az erek elzárásával életveszélyes állapotokat hozhatnak létre: szívinfarktus, agyi katasztrófa, mélyvénás trombózis (dobogós halálok). A vérrög térhálósított fibrinből van. A vérrögök feloldásához szükséges egyik faktor a tpa Nagyon specifikus szerin-proteáz. A kialakult térhálós fibrin szövedéket (var a seben, vagy vérrög az ereken belül) a plazmin bontja le. (Mikroba-eredetű: sztreptokináz) Plazminogén előanyag formájában kering a vérben. A tpa-nak gyenge az aktivitása fibrin távollétében, a fibrin aktiválja. Az aktív plazmin is autokatalízis. A trombin is aktiválja a tpproa-t tpa-vá.

49 Plazminogén aktiválása: szöveti plazminogén aktivátor (tpa, 70 kda-os fehérje, a fibrin aktiválja), sztreptokináz (Streptococcus-ok termelik, 45 kda-os fehérje, aszpirin stimulálja, mellékhatások léphetnek fel) urokináz (upa, a vese termeli, a vizeletben is megtalálható, 54 kda) Kék: aktiválás, Piros: gátlás Szívinfarktusnál szívkatéteren keresztül lehet megközelíteni a vérrögöt, így juttatják be az enzimoldatot, ami felpuhítja. A véralvadás 5 perces folyamat, a vérrögoldás viszont több napig tart. A fibrinogén kering a vérben, ezt az aktív trombin alakítja át fibrin monomerekké, ami aztán polimerizálódik. Az így létrejött fibrint a plazmin bontja le.

50 Így néz ki a tpa (5 domén): Nehéz lánc: 2db 82 AS-ból álló hurok (kringle domén), mely homológ a plazminogénnel, a protrombinnal, és az urokinázzal. Az N-terminálison 43 AS-ból álló finger domén, nagy aktivitásért ez felelős. Könnyű lánc: aktív centrum - His, Asp, Ser - ez homológ más Serproteázokkal (tripszin, plazmin, trombin). Előállítás: Ez volt az első rekombináns fehérje termék, 1989-ben a Genentech (már a Roche tulajdona) kezdte el gyártani. A gént melanóma (bőrrák) sejtekből izolálták, és áttették E. coliba, és megpróbálták expresszáltatni. Ez gyenge aktivitást mutatott, mert nem volt glikozilálva, és a diszulfidhidak sem alakultak ki megfelelően. Ekkor még nem tudták, hogy a prokarióták nem tudnak glikozilálni, és csak lassan tudnak diszulfidhidakat kialakítani, mert nekik csak egy citoplazmaterük van, nincsenek kis szervecskéik. Ráadásul reduktív a közeg, ami a hidrogénezésnek, a hidak felbomlásának kedvez, pedig a tpa extrém sok diszulfid-hidat tartalmaz emlős sejttenyészetben kell gyártani. Klónozás: SV40-be, transzfekció: CHO DHFR-deficiens (dihidrofolát-reduktáz) sejtekbe Sok génkópia épült be (Ca-foszfátos módszer). Tápközegek: - Tenyésztés 10 %-os szérumon, aztán tápoldatcsere: 0,5 % szérum + inzulin, progeszteron, kortizon: a tpa izolálás egyszerű, mivel alig van jelen szérumfehérje, klasszikus kromatográfiás módszerekkel lehetséges. - Tenyésztés és termelés végig 10%-os szérumon: izolálás adszorpcióval MAB kolonnán. Proteáz inhibitort (Aprotinin) is kell hozzáadni, hogy ne egyék meg egymást a szerin-proteázok és Tween-80 (0,01%) jelenlétében, egy lépcsőben végzik a specifikus megkötést.

51 Antihemofíliás faktor = Faktor VIII: Véralvadási faktor, hiánya vérzékenységet okoz. Génje az X kromoszómán helyezkedik el a nemhez kötött recesszív öröklődés iskolapéldája ( Habsburgok). A veleszületett vérzékenységet 80%-ban a F-VIII hiánya okozza. Pótlásával (~hetente) a véralvadás normalizálható. Proteolítikus enzim, szerin-proteáz. A F-IX-el, trombinnal, foszfolipiddel (PL) és Ca 2+ -nal együtt (= tenáz komplex) a F-X-et aktiválja. Önmagában nincs enzimaktivitása. A F-VIII-at proteázok aktiválják, de a vérben az egyéb proteolítikus enzimek gyorsan (~1 óra) el is bontják. Eredetileg egyetlen hatalmas glikoprotein láncként szintetizálódik (300 kda), amely háromféle doménből áll össze. Érése során két proteolítikus hasítás révén a B domén jelentős része leválik, és két eltérő alegységből álló heterodimer keletkezik: A1-A2-B nehéz lánc, 92 kda és A3-C1-C2 könnyű lánc, 73 kda A vérben ez az inaktív (zimogén) forma kering, a von Willebrand (FIN) faktorhoz kötött állapotban. A F-VIII aktiválását Arg mellett hasító szerin-proteázok végzik, amelyek kiszabadítják az A-doméneket. Három fragmentből álló komplex jön létre, amit kétértékű fémion (pl. Mg 2+ ) tart össze. A B-doménnek nincs további szerepe. Módosítás: 1. Az A2 és A3 fragment közti laza kapcsolatot egy diszulfid híd beépítésével erősítették meg. Az aktív molekula élettartama jelentősen növekedett. 2. Az emlős sejtekben kifejezett F-VIII lassan termelődik (túl nagy mrns instabil, chaperon igény, ER Golgi transzport). Méret csökkentés: a B-domén kihagyása. Az aktivitást nem befolyásolta, de a hiányzó glikozilek miatt még lassabban érlelődött. Megoldás: a hosszú B lánc helyett egy rövid összekötő szakaszt építettek be, rajta egy N-glikozilálási hellyel (Asn) szörös növekedés. Gyártás: Transzformált CHO-sejtekkel (szuszpenziós, szérummentes tápoldat, inzulin van benne, de az is rekombináns, ~60 jól definiált komponens). 500 l reaktor, folytonos fermentáció, hígítási sebesség ~1 /nap. Affinkromatográfia (pl. szelektív kötődése a vw-faktorhoz) Vírus inaktiválás (szolvent-detergens módszerrel). Formulázás HSA (humán szérum albumin), vagy egyéb állati fehérje nélkül. Az állati fehérje mentesség megszünteti a vírus-, vagy prion átvitel veszélyét, de nyomnyi hörcsög-fehérjét azért tartalmaz. Hirudin: A pióca nyálában található alvadásgátló. A népi gyógyászatban régen használták a piócát, később patikában is árulták (sőt: PhH VI). Trombin inhibítora, annak aktív centrumához kötődik. Szerkezet: 65 AS, 3 diszulfid-híd, térszerkezete ismert. GYOKI: kidolgozták a hirudin előállítását piócából: Éheztetés, fagyasztás, darálás, extrakció vizes pufferrel, szennyezések kicsapása alkohollal, vákuumbepárlás, acetonos frakcionálás, zeolit töltetes kromatográfia, majd liofilezés. Majd kidolgozták a rekombináns hirudin gyártását: élesztőbe klónozták. Koncentráció: 10 mg/l (kevés).

52 Vér Áramló folyadék, amely anyagokat és hőt szállít a szervezeten belül, és beállítja az állandó belső környezetet a sejtek számára. A sejtközti folyadékban diffúziós transzport működik, ez lassú és korlátozott a hatótávolsága, de ez nagyobb élőlényeknél már kevés, a vér viszont áramlik = konvekciós transzport. Kétirányú: a sejtekhez viszi a tápanyagokat és az oxigént, elszállítja az anyagcseretermékeket, a szén-dioxidot és a hőt. Lazarostos kötőszövet. Mennyisége kb. 5 liter. Összes szárazanyag: 17 %, de térfogatra az alakos elemek %-ot tesznek ki. Vér = vérplazma + sejtes elemek (centrifugálás esetén) Vér = szérum + vérlepény (alvadás után) Alvadás esetén a fibrinháló és a véralvadási faktorok aktív formája is benne vannak a szérumban, míg a plazmában csak az előanyagok.

53 A krioprecipitátumban (fagyasztással kicsapott vérkészítmény) van a vw-faktor, F-8, F-13, fibrinogén. A felülúszóban van: F-2,7,9,10. Plazmafehérjék: g/l Albumin g/l Immunoglobulinok 2-4 g/l Fibrinogén 9-10 g/l 6 nagy mólsúlyú fehérje (transzferrin, haptoglobin ) 8,5 g/l kb. 110 különböző plazmafehérje (többek közt alvadási faktorok és enzim inhibitorok) Albumin felhasználása: nincs biokémiai funkciója, csak ozmózisnyomást emeli, pufferol, volumenpótlásra használják, 5 és 20%-os oldatban. PPS (plazma protein oldat): ugyanúgy plazmapótlásra való, de jobb kihozatala. Immunoglobulinok felhasználása: IgG subcutan/intavénásan: primer immunhiányos (PID) szindrómákban szenvedők kezelésre. Tetanusz IgG, Anti-CMV (Cytomegalovirus) IgG, megelőzésre. Hepatitisz B, rubeola, veszettség, kullancscsípés kezelése. Hemosztatikumok felhasználása: Faktor VIII: A-hemofíliások kezelése. FVIII + vw-faktor: von Willebrand betegség kezelése. Faktor IX: B-hemofíliások kezelése. F-2,7,9,10: Orálisan alvadásgátolt (vérhígítót szedő) betegek kezelése, ha mégis szükség van az alvadás elősegítésére. Fibrinogén: fibrinogén hiány szubsztitúciója. A véralvadás folyamata egy kaszkádreakció; az egyes lépésekben a faktorok szelektív és részleges proteolízissel aktiválják a következő enzimet. Két indítási lehetőség: Külső (extrinsic) út: a sérülés következtében kívülről a vérbe kerülő anyagok váltják ki. Belső (intrinsic) út: szokatlan, negatív töltésű szilárd felület váltja ki, csak a vér belső anyagai vesznek részt. Az üveg épp ilyen anyag, ezért ha vérrel dolgoznak, akkor bevonatos kémcső kell. A kétféle alvadási reakciósor a X (Stuart) faktor aktiválásával közösen folytatódik. Az Xa faktor a III, IV és V faktorokkal (foszfolipid, kalcium, akcelerin) katalizálja a protrombin trombin (II IIa) átalakulást (alsó index a : aktivált forma).

54 A vérlemezkék a téglák, a fibrin pedig a habarcs köztük. A trombin a fibrinogén fibrin folyamatot katalizálja. A fibrin ezután lineáris kötegekké polimerizálódik, majd a XIIIa (Laki- Lóránd) faktor térhálósítja. A véralvadás gátlása: Ca 2+ megkötése, oxaláttal vagy citráttal heparin (poliszacharid, állati szervekből) hirudin (pióca, rec-fehérje) kumarin-származékok (rágcsálóirtó szer, ellenmérge: K-vitamin) Antitrombin III: proteáz-inhibitor, heparin segíti a kötődést a faktorokhoz. Gátolt fehérje: Trombin, F-2,10,12,11,8. Gyártástechnológia: II. Világháború idején kezdett kifejlődni a technológia: először volt a Cohn-féle frakcionálás (8-40% etanol + ph változtatgatással csinált öt frakciót, az elsőben volt a VIII-faktor, akkor még csak így lehetett hozzájutni), aztán Kistler/Nitschmann-módszer, majd jöttek a kromatográfiás technológiák és a 90-es években a rekombináns készítmények. Vírusinaktiválás: Állati eredetű anyagokban lehetnek vírusok. Bár törekednek rá, hogy egyre kevesebbet használjanak, pl. szérummentes táptalaj, de affin-kromatográfiánál és formulázásnál is lehetnek állati vagy emberi eredetű anyagok. Lehetséges módjai: hőkezeléses inaktiválásnál probléma, hogy a fehérjék előbb mennek tönkre, mint a DNS/RNS. El lehet távolítani még őket ultraszűréssel, és kicsapással. Kémiai módszerek: szolvens-detergens eljárás, jód

TUMORELLENES ANTIBIOTIKUMOK

TUMORELLENES ANTIBIOTIKUMOK TUMORELLENES ANTIBIOTIKUMOK A rák gyógyszeres kezelése nem megoldott - néhány antibiotikum segíthet átmenetileg. Nincs igazán jó és egyértelmű terápiája, alternatívák: - sebészeti beavatkozás - besugárzás

Részletesebben

Vitaminok. A-vitamin. Előállítás

Vitaminok. A-vitamin. Előállítás Vitaminok A vitaminok általunk nem előállítható, szervezetünk számára elengedhetetlenül fontos, kis mennyiségben szükséges anyagok. A vitaminok primer metabolitok. A mikroorganizmusok felhasználhatók tiamin

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04.

4. SZERVES SAVAK. Az ecetsav biológiai előállítása SZERVES SAVAK. Ecetsav baktériumok. Az ecetsav baktériumok osztályozása ECETSAV. 04. Az ecetsav biológiai előállítása 4. SZERVES SAVAK A bor után legősibb (bio)technológia: a bor megecetesedik borecet keletkezik A folyamat bruttó leírása: C 2 H 5 OH + O 2 CH 3 COOH + H 2 O Az ecetsav baktériumok

Részletesebben

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1

BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1 EC 2. TRANSZFERÁZK: EC 2.4. Transzglikozilálás v. transzglikozilezés Mikrobiális poliszacharidok R 1 - - R 2 + R 3 R 1 - - R 3 + R 2 - Glikozil donor: Akceptor: Termék lehet: Mellék- Aktivált hexóz: alkohol,

Részletesebben

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl.

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl. A sejtek kémiai felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A biogén elemek Biogén elemeknek az élő szervezeteket felépítő kémiai elemeket nevezzük. A természetben található 90 elemből ez mindössze kb.

Részletesebben

6. Zárványtestek feldolgozása

6. Zárványtestek feldolgozása 6. Zárványtestek feldolgozása... 1 6.1. A zárványtestek... 1 6.1.1. A zárványtestek kialakulása... 2 6.1.2. A feldolgozási technológia... 3 6.1.2.1. Sejtfeltárás... 3 6.1.2.2. Centrifugálás, tisztítás...

Részletesebben

C. MEMBRÁNFUNKCIÓT GÁTLÓ ANTIBIOTIKUMOK I. POLIÉNEK (GOMBAELLENES ANTIBIOTIKUMOK) Közös tulajdonságok. Az antifungális hatás összehasonlítása

C. MEMBRÁNFUNKCIÓT GÁTLÓ ANTIBIOTIKUMOK I. POLIÉNEK (GOMBAELLENES ANTIBIOTIKUMOK) Közös tulajdonságok. Az antifungális hatás összehasonlítása C. MEMBRÁNFUNKCIÓT GÁTLÓ ANTIBIOTIKUMOK I. POLIÉNEK (GOMBAELLENES ANTIBIOTIKUMOK) KÖZÖS TULAJDONSÁGOK: - nagy laktongyűrű (26-38 tagú), - konjugált kettős kötések (3-7 db.), - aminocukrok (pl. mikózamin),

Részletesebben

IPARI ENZIMEK IPARI ENZIMEK ENZIMEK ALKALMAZÁSAI MEGOSZLÁS IPARÁGAK SZERINT IPARI ENZIMEK PIACA IPARI ENZIMEK FORRÁSAI

IPARI ENZIMEK IPARI ENZIMEK ENZIMEK ALKALMAZÁSAI MEGOSZLÁS IPARÁGAK SZERINT IPARI ENZIMEK PIACA IPARI ENZIMEK FORRÁSAI IPARI ENZIMEK Történelem, mérföldkövek Ősrégi: borjúgyomor tejalvasztó enzim, rennin maláta keményítőbontó enzimek, amilázok 1836 Schwann: pepszin a gyomornedvből (triviális név) 1876 Kühne: enzim elnevezés

Részletesebben

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról Rengeteg tévinformáció "marketing szöveg" és áltudományos szenzáció található a világhálón a vitaminokról és forrásaikról. Cikkünkben megpróbálunk a tényekre

Részletesebben

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK

2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK 2. A MIKROBÁK ÉS SZAPORÍTÁSUK A biológiai ipar jellemzően mikroorganizmusokat, vagy állati és növényi szervezetek elkülönített sejtjeit szaporítja el, és ezek anyagcseréjét használja fel a kívánt folyamatok

Részletesebben

D. A DNS-RE HATÓ (RÁKELLENES) ANTIBIOTIKUMOK AKTINOMICINEK AKTINOMICINEK 2. AKTINOMICINEK 3. AKTINOMICINEK 4. ANTRACIKLINEK (DAUNOMICIN, ADRIAMICIN)

D. A DNS-RE HATÓ (RÁKELLENES) ANTIBIOTIKUMOK AKTINOMICINEK AKTINOMICINEK 2. AKTINOMICINEK 3. AKTINOMICINEK 4. ANTRACIKLINEK (DAUNOMICIN, ADRIAMICIN) D. A DNS-RE HATÓ (RÁKELLENES) ANTIBIOTIKUMOK Közös tulajdonságok: - citosztatikusak (humán sejtek osztódását gátolják) - a DNS-sel lépnek kölcsönhatásba valamilyen módon - gyorsan osztódó szövetekre hatnak

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 10. osztály 2016. február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 10. osztály 2016. február 20. BIOLÓGIA VERSENY 10. osztály 2016. február 20. Kód Elérhető pontszám: 100 Elért pontszám: I. Definíció (2x1 = 2 pont): a) Mikroszkopikus méretű szilárd részecskék aktív bekebelezése b) Molekula, a sejt

Részletesebben

4. SZERVES SAVAK SZERVES SAVAK. Felhasználása. Citromsav. Termelés. Történet. Pécs Miklós: Biotermék technológia

4. SZERVES SAVAK SZERVES SAVAK. Felhasználása. Citromsav. Termelés. Történet. Pécs Miklós: Biotermék technológia SZERVES SAVAK Mind prokarióták, mind eukarióták termelnek savakat, nincs különbség. 4. SZERVES SAVAK Anyagcserében: Az aeroboknál: a szénforrások szerves savakon keresztül oxidálódnak. Ha nem megy végig

Részletesebben

Wessling technológiai továbbképzés

Wessling technológiai továbbképzés Wessling technológiai továbbképzés Gabonaipar II. rész Werli József Sütőipari technológia Elhangzott 2014. szeptember 3-án A gyártástechnológia legfontosabb műveletei. nyersanyagok előkészítése tésztakészítés,

Részletesebben

A replikáció mechanizmusa

A replikáció mechanizmusa Az öröklődés molekuláris alapjai A DNS megkettőződése, a replikáció Szerk.: Vizkievicz András A DNS-molekula az élőlények örökítő anyaga, kódolt formában tartalmazza mindazon információkat, amelyek a sejt,

Részletesebben

DER (Felületén riboszómák találhatók) Feladata a biológiai fehérjeszintézis Riboszómák. Az endoplazmatikus membránrendszer. A kódszótár.

DER (Felületén riboszómák találhatók) Feladata a biológiai fehérjeszintézis Riboszómák. Az endoplazmatikus membránrendszer. A kódszótár. Az endoplazmatikus membránrendszer Részei: DER /durva (szemcsés) endoplazmatikus retikulum/ SER /sima felszínű endoplazmatikus retikulum/ Golgi készülék Lizoszómák Peroxiszómák Szekréciós granulumok (váladékszemcsék)

Részletesebben

A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA

A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA 5. előadás A BAKTÉRIUMOK SZAPORODÁSA Növekedés: a baktérium új anyagokat vesz fe a környezetből, ezeket asszimilálja megnő a sejt térfogata Amikor a sejt térfogat és felület közti arány megváltozik sejtosztódás

Részletesebben

A tananyag felépítése: A BIOLÓGIA ALAPJAI. I. Prokarióták és eukarióták. Az eukarióta sejt. Pécs Miklós: A biológia alapjai

A tananyag felépítése: A BIOLÓGIA ALAPJAI. I. Prokarióták és eukarióták. Az eukarióta sejt. Pécs Miklós: A biológia alapjai A BIOLÓGIA ALAPJAI A tananyag felépítése: Környezetmérnök és műszaki menedzser hallgatók számára Előadó: 2 + 0 + 0 óra, félévközi számonkérés 3 ZH: október 3, november 5, december 5 dr. Pécs Miklós egyetemi

Részletesebben

IPARI ENZIMEK 2. Proteázok. Alkalikus proteázok. Pécs Miklós: Biotermék technológia 1. 6. fejezet: Ipari enzimek 2.

IPARI ENZIMEK 2. Proteázok. Alkalikus proteázok. Pécs Miklós: Biotermék technológia 1. 6. fejezet: Ipari enzimek 2. IPARI ENZIMEK 2 Proteázok A proteázok az ipari enzimek egyik legfontosabb csoportja (6200 t tiszta E/év) Peptid kötéseket bont (létrehoz) (hidrolízis, szintézis) Fehérje lebontás: élelmiszer, tejalvadás,

Részletesebben

Archenius egyenlet. fehérje denat. optimum

Archenius egyenlet. fehérje denat. optimum Bírság A bírság nem mentesít semmi alól. A környezetvédelmi minisztérium vagy a jegyző szabhatja ki (utóbbi esetben a bírság 30%-a az önkormányzatot illeti). ( ) Alap 9-18.000 Ft Környezetveszélyeztetés

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 22. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 22. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

3. Aminosavak gyártása

3. Aminosavak gyártása 3. Aminosavak gyártása Előállításuk Fehérje-hidrolizátumokból: cisztein, leucin, aszparaginsav, tirozin, glutaminsav Kémiai szintézissel: metionin, glicin, alanin, triptofán (reszolválás szükséges) Biotechnológiai

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

Az élő szervezetek felépítése I. Biogén elemek biomolekulák alkotóelemei a természetben előforduló elemek közül 22 fordul elő az élővilágban O; N; C; H; P; és S; - élő anyag 99%-a Biogén elemek sajátosságai:

Részletesebben

A baktériumok genetikája

A baktériumok genetikája 6. előadás A baktériumok genetikája A baktériumoknak fontos szerep jut a genetikai kutatásokban Előny: Haploid genom Rövid generációs idő Olcsón és egyszerűen nagy populációhoz juthatunk A prokarióták

Részletesebben

KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA. Bevezető előadás

KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA. Bevezető előadás KÖRNYEZETI MIKROBIOLÓGIA ÉS BIOTECHNOLÓGIA Bevezető előadás Dr. Molnár Mónika, Dr. Feigl Viktória Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

Az endomembránrendszer részei.

Az endomembránrendszer részei. Az endomembránrendszer Szerkesztette: Vizkievicz András Az eukarióta sejtek prokarióta sejtektől megkülönböztető egyik alapvető sajátságuk a belső membránrendszerük. A belső membránrendszer szerkezete

Részletesebben

Baktériumok tenyésztése

Baktériumok tenyésztése Baktériumok tenyésztése Koch posztulátumok A betegből a kórokozó izolálása Izolálás, tenyésztés, tápközegben fenntartás Kísérleti állatba oltva a betegségre jellemző tünetek kialakulása Ezen állatokból

Részletesebben

A basidiomycota élesztőgomba, a Filobasidium capsuligenum IFM 40078 törzse egy olyan

A basidiomycota élesztőgomba, a Filobasidium capsuligenum IFM 40078 törzse egy olyan A basidiomycota élesztőgomba, a Filobasidium capsuligenum IFM 40078 törzse egy olyan fehérjét (FC-1 killer toxint) választ ki a tápközegbe, amely elpusztítja az opportunista patogén Cryptococcus neoformans-t.

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Hydroxocobalamin RPH Pharmaceuticals

Hydroxocobalamin RPH Pharmaceuticals Nyilvános Értékelő Jelentés Gyógyszernév: Hydroxocobalamin RPH Pharmaceuticals (hidroxokobalamin-klorid) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: RPH Pharmaceuticals AB Kelt: 2015. december

Részletesebben

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek.

A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. Szénhidrátok Szerkesztette: Vizkievicz András A szénhidrátok az élet szempontjából rendkívül fontos, nélkülözhetetlen vegyületek. A bioszféra szerves anyagainak fő tömegét adó vegyületek. A szénhidrátok

Részletesebben

A biológiai mozgás molekuláris mechanizmusai

A biológiai mozgás molekuláris mechanizmusai BIOLÓGIAI MOZGÁSOK A biológiai mozgás molekuláris mechanizmusai Kollektív mozgás Szervezet mozgása ( Az évszázad ugrása ) Szerv mozgás BIOLÓGIAI MOZGÁSOK BIOLÓGIAI MOZGÁSOK Ritmusosan összehúzódó szívizomsejt

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 14. KÉMIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 14. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

A felvétel és a leadás közötti átalakító folyamatok összességét intermedier - köztes anyagcserének nevezzük.

A felvétel és a leadás közötti átalakító folyamatok összességét intermedier - köztes anyagcserének nevezzük. 1 Az anyagcsere Szerk.: Vizkievicz András Általános bevezető Az élő sejtekben zajló biokémiai folyamatok összességét anyagcserének nevezzük. Az élő sejtek nyílt anyagi rendszerek, azaz környezetükkel állandó

Részletesebben

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

FÖLDMŰVELÉSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 FÖLDMŰVELÉSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás Biológiai tényezők és a talajművelés Szervesanyag gazdálkodás I. A talaj szerves anyagai, a szervesanyagtartalom

Részletesebben

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam 9-10. évfolyam A szakközépiskolában a kémia tantárgy keretében folyó személyiségfejlesztés a természettudományos nevelés egyik színtereként a hétköznapi életben hasznosulni képes tudás épülését szolgálja.

Részletesebben

Makrolid antibiotikumok

Makrolid antibiotikumok Makrolid antibiotikumok Közös tulajdonságok: - nagy laktongyűrű - aminocukor + valódi cukor - bázikusak (- 2 ), sóképzés - bioszintézis: poliketid típusú - támadáspont: riboszóma 50S Eritromicin 1952,

Részletesebben

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikroökológiai tényezői Szennyeződés forrásai és közvetítői A mikroorganizmusok belső tulajdosnágai Belső tényezők (az

Részletesebben

RÁKELLENES ANTIBIOTIKUMOK

RÁKELLENES ANTIBIOTIKUMOK RÁKELLEES ATIBITIKUMK a rák gyógyszeres kezelés nem megoldott - néhány antibiotikum segíthet átmenetileg nincs igazán jó és egyértelmű terápiája, alternatívák: - kemoterápia - sebészeti beavatkozás - besugárzás

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

Biológia 3. zh. A gyenge sav típusú molekulák mozgása a szervezetben. Gyengesav transzport. A glükuronsavval konjugált molekulákat a vese kiválasztja.

Biológia 3. zh. A gyenge sav típusú molekulák mozgása a szervezetben. Gyengesav transzport. A glükuronsavval konjugált molekulákat a vese kiválasztja. Biológia 3. zh Az izomösszehúzódás szakaszai, molekuláris mechanizmusa, az izomösszehúzódás során milyen molekula deformálódik és hogyan? Minden izomrosthoz kapcsolódik kegy szinapszis, ez az úgynevezett

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége).

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége). Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) 4. óra A halastavak legfőbb problémái és annak kezelési lehetőségei (EM technológia lehetősége). Bevezetés Hazánk legtöbb horgász- és halastaván jelentős

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik

Elektrokémia. A nemesfém elemek és egymással képzett vegyületeik Elektrokémia Redoxireakciók: Minden olyan reakciót, amelyben elektron leadás és elektronfelvétel történik, redoxi reakciónak nevezünk. Az elektronleadás és -felvétel egyidejűleg játszódik le. Oxidálószer

Részletesebben

Egy sejt fehérje Single-Cell Protein (SCP) (Hallgatói jegyzet)

Egy sejt fehérje Single-Cell Protein (SCP) (Hallgatói jegyzet) Egy sejt fehérje Single-Cell Protein (SCP) (Hallgatói jegyzet) Nagy mennyiségű sejttömeg előállítása a cél, ezt a sejttömeget használják később fel. Az emberiség élelmiszerigénye nő, a mezőgazdaság nem

Részletesebben

Szénhidrátok I. (Carbohydrates)

Szénhidrátok I. (Carbohydrates) sztályozás: Szénhidrátok I. (arbohydrates) Polihidroxi-aldehidek (aldózok) vagy polihidroxi-ketonok (ketózok) és származékaik. általános képlet: ( ) n / n ( ) m ; n, m 3 (egész számok) monoszacharidok:

Részletesebben

Vitaminok leírása, hatásai

Vitaminok leírása, hatásai Vitaminok leírása, hatásai A vitaminok két nagyobb csoportra oszthatók, vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. &amp

Részletesebben

1. Bevezetés. Mi az élet, evolúció, információ és energiaáramlás, a szerveződés szintjei

1. Bevezetés. Mi az élet, evolúció, információ és energiaáramlás, a szerveződés szintjei 1. Bevezetés Mi az élet, evolúció, információ és energiaáramlás, a szerveződés szintjei 1.1 Mi az élet? Definíció Alkalmas legyen különbségtételre élő/élettelen közt Ne legyen túl korlátozó (más területen

Részletesebben

A baktériumok szaporodása

A baktériumok szaporodása A baktériumok szaporodása Baktériumsejt növekszik, majd osztódik a populáció szaporodik - Optimális körülmények esetén a sejttömeg (sejtszám) exponenciálisan nõ az idõvel - Generációs idõ: az az idõ, ami

Részletesebben

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói 1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói Plazmamembrán Membrán funkciói: sejt integritásának fenntartása állandó hő, energia, és információcsere biztosítása homeosztázis

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cernevit por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz. A, D, E, C és B-vitamin-komplex

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Cernevit por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz. A, D, E, C és B-vitamin-komplex BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Cernevit por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz A, D, E, C és B-vitamin-komplex Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (25/2014 (VIII.26.) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus

Részletesebben

Transzgénikus növények előállítása

Transzgénikus növények előállítása Transzgénikus növények előállítása Növényi biotechnológia Területei: A növények szaporításának új módszerei Növényi sejt és szövettenyészetek alkalmazása Mikroszaporítás Vírusmentes szaporítóanyag előállítása

Részletesebben

BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész

BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész Előadók: Ballagi András, c. egyetemi tanár Richter Gedeon NyRt. - BME Írásos segédanyag található a: http://oktatas.ch.bme.hu /oktatas /konyvek /mezgaz /Biol-biotech-vegyész-MSc

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA EMELT SZINT 240 perc Útmutató A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az id leteltével a munkát be kell fejezni. A feladatok megoldási sorrendje tetsz leges. A

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973 Antibiotikumok I. Az antibiotikumok az élő szervezetek elsősorban mikroorganizmusok által termelt úgynevezett másodlagos anyagcseretermékek (szekunder metabolitok) legfontosabb csoportja. Ökológiai szerepük,

Részletesebben

Tárgyszavak: hemofilia; terápia; vértranszfúzió; vérplazma; krioprecipitátum; VIII. faktor; tisztítás; rekombináns DNS-technika; génterápia.

Tárgyszavak: hemofilia; terápia; vértranszfúzió; vérplazma; krioprecipitátum; VIII. faktor; tisztítás; rekombináns DNS-technika; génterápia. BIOTECHNOLÓGIA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN A hemofilia kezelésének fejlődése a transzfúziótól a génterápiáig Tárgyszavak: hemofilia; terápia; vértranszfúzió; vérplazma; krioprecipitátum; VIII. faktor; tisztítás;

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

DNS, RNS, Fehérjék. makromolekulák biofizikája. Biológiai makromolekulák. A makromolekulák TÖMEG szerinti mennyisége a sejtben NAGY

DNS, RNS, Fehérjék. makromolekulák biofizikája. Biológiai makromolekulák. A makromolekulák TÖMEG szerinti mennyisége a sejtben NAGY makromolekulák biofizikája DNS, RNS, Fehérjék Kellermayer Miklós Tér Méret, alak, lokális és globális szerkezet Idő Fluktuációk, szerkezetváltozások, gombolyodás Kölcsönhatások Belső és külső kölcsöhatások,

Részletesebben

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TAKARMÁNYOZÁSTAN. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TAKARMÁNYOZÁSTAN Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Ásványi anyagok vázrendszer, fogak (Ca, P, F) enzim aktivátorok (Zn, Mn) ozmotikus viszonyok (K, Na, Cl) sav-bázis

Részletesebben

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző

Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző Teniszezők Táplálkozása Összeállította: Faludi Levente szakedző A táplálkozás nem teljesítményfokozó tényező, de a táplálkozásban elkövetett hibák csökkentik a teljesítőképességet! Energia szükséglet Egy

Részletesebben

A nukleinsavak polimer vegyületek. Mint polimerek, monomerekből épülnek fel, melyeket nukleotidoknak nevezünk.

A nukleinsavak polimer vegyületek. Mint polimerek, monomerekből épülnek fel, melyeket nukleotidoknak nevezünk. Nukleinsavak Szerkesztette: Vizkievicz András A nukleinsavakat először a sejtek magjából sikerült tiszta állapotban kivonni. Innen a név: nucleus = mag (lat.), a sav a kémhatásukra utal. Azonban nukleinsavak

Részletesebben

SZÁJNYÁLKAHÁRTYÁN ALKALMAZOTT GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK. Praeparationes buccales

SZÁJNYÁLKAHÁRTYÁN ALKALMAZOTT GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK. Praeparationes buccales Szájnyálkahártyán alkalmazott gyógyszerkészítmények Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.7.4-1 SZÁJNYÁLKAHÁRTYÁN ALKALMAZOTT GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNYEK Praeparationes buccales 04/2012:1807 Ez a cikkely nem alkalmazható a fogászati

Részletesebben

Vitaminok meghatározása és csoportosítása

Vitaminok meghatározása és csoportosítása Vitaminok Vitaminok meghatározása és csoportosítása A vitaminok a(z emberi) szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulatömegű, változatos összetételű szerves vegyületek, melyeket a táplálékkal kell

Részletesebben

VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE KÜLÖNBÖZŐ SZÁRAZANYAG- TARTALMÚ KUKORICASZILÁZSOKNÁL

VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE KÜLÖNBÖZŐ SZÁRAZANYAG- TARTALMÚ KUKORICASZILÁZSOKNÁL VESZTESÉGEK CSÖKKENTÉSE KÜLÖNBÖZŐ SZÁRAZANYAG- TARTALMÚ KUKORICASZILÁZSOKNÁL (BESILÓZÁS, ERJEDÉS, TÁROLÁS, KITÁROLÁS, ETETÉS) A kukoricaszilázs hazánkban a szarvasmarha tartás alap tömegtakarmánya. Mint

Részletesebben

BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész

BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész BIOLÓGIA és BIOTECHNOLÓGIA 3. rész Előadók: Ballagi András, c. egyetemi tanár Richter Gedeon NyRt. - BME Írásos segédanyag található a: http://oktatas.ch.bme.hu /oktatas /konyvek /mezgaz /Biol-biotech-vegyész-MSc

Részletesebben

1. Az élő szervezetek felépítése és az életfolyamatok 17

1. Az élő szervezetek felépítése és az életfolyamatok 17 Élődi Pál BIOKÉMIA vomo; Akadémiai Kiadó, Budapest 1980 Tartalom Bevezetés 1. Az élő szervezetek felépítése és az életfolyamatok 17 Mi jellemző az élőre? 17. Biogén elemek 20. Biomolekulák 23. A víz 26.

Részletesebben

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék

Környezettechnológia. Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Környezettechnológia Dr. Kardos Levente adjunktus Budapesti Corvinus Egyetem Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék Szennyvíz Minden olyan víz, ami valamilyen módon felhasználásra került. Hulladéktörvény szerint:

Részletesebben

Gibberellinek. 1. ábra: Gibberellán, gibberellinsav szerkezete. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1

Gibberellinek. 1. ábra: Gibberellán, gibberellinsav szerkezete. BME Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudomány Tanszék 1 Gibberellinek A japán földmővesek régóta tartottak a rizs növény egy megbetegedésétıl, amit bakanae - nak (bolond palántának) neveztek. A fertızött növény sokkal magasabbra nıtt, mint a többi, ettıl végül

Részletesebben

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára

EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS. Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára EGÉSZTESTSZÁMLÁLÁS Mérésleírás Nukleáris környezetvédelem gyakorlat környezetmérnök hallgatók számára Zagyvai Péter - Osváth Szabolcs Bódizs Dénes BME NTI, 2008 1. Bevezetés Az izotópok stabilak vagy radioaktívak

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

Nyilvános Értékelő Jelentés. C-vitamin Béres. 1000 mg filmtabletta. (aszkorbinsav)

Nyilvános Értékelő Jelentés. C-vitamin Béres. 1000 mg filmtabletta. (aszkorbinsav) Nyilvános Értékelő Jelentés Gyógyszernév: (aszkorbinsav) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Béres Gyógyszergyár Zrt. Kelt: 2016. március 10. TARTALOM NEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREKNEK

Részletesebben

Biokatalízis, biokonverziók, biotranszformációk Rákhely, Gábor

Biokatalízis, biokonverziók, biotranszformációk Rákhely, Gábor Biokatalízis, biokonverziók, biotranszformációk Rákhely, Gábor Biokatalízis, biokonverziók, biotranszformációk Rákhely, Gábor Publication date 2012 Szerzői jog 2012 Szegedi Tudományegyetem TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1

Részletesebben

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás 1. Gyomor-bélrendszeri tünetek: puffadás, hasi fájdalom, erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek. Napi 12 gramm laktóz (= 2,4

Részletesebben

AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA. Fehérjeemésztés kimutatása földigiliszta tápcsatornájában

AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA. Fehérjeemésztés kimutatása földigiliszta tápcsatornájában AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA Az állati szervezetek testük felépítéséhez szükséges anyagokat és energiát táplálék formájában veszik fel. Táplálékuk minısége szerint lehetnek húsevık, növényevık és mindenevık. A

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

Ásványi anyagok, nyomelemek

Ásványi anyagok, nyomelemek Ásványi anyagok, nyomelemek Makroelemek Mikroelemek - Nyomelemek Makroelemek Kalcium (Ca) Egészséges felnõttek esetén a napi szükséglet 800 mg. Serdülõ- és idõskorban, valamint terhesség, szoptatás esetén

Részletesebben

A fehérjék harmadlagos vagy térszerkezete. Még a globuláris fehérjék térszerkezete is sokféle lehet.

A fehérjék harmadlagos vagy térszerkezete. Még a globuláris fehérjék térszerkezete is sokféle lehet. A fehérjék harmadlagos vagy térszerkezete Még a globuláris fehérjék térszerkezete is sokféle lehet. A ribonukleáz redukciója és denaturálódása Chrisian B. Anfinsen A ribonukleáz renaturálódása 1972 obel-díj

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Immunhisztokémiai és immuncitokémiai módszerek alkalmazása a patológiában

Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Immunhisztokémiai és immuncitokémiai módszerek alkalmazása a patológiában 1 Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Immunhisztokémiai és immuncitokémiai módszerek alkalmazása a patológiában Készítette: Az Országos Pathologiai Intézet és a Pathologus Szakmai Kollégium

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 52 815 02 Gyakorló kozmetikus Értékelési skála: 81 100 pont 5 (jeles) 71 80 pont

Részletesebben

Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából

Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából Gyógyszerhatóanyagok azonosítása és kioldódási vizsgálata tablettából ELTE TTK Szerves Kémiai Tanszék 2015 1 I. Elméleti bevezető 1.1. Gyógyszerkönyv A Magyar gyógyszerkönyv (Pharmacopoea Hungarica) első

Részletesebben

Az élő anyag szerkezeti egységei: víz, nukleinsavak, fehérjék. elrendeződés, rend, rendszer, periodikus ismétlődés

Az élő anyag szerkezeti egységei: víz, nukleinsavak, fehérjék. elrendeződés, rend, rendszer, periodikus ismétlődés Az élő anyag szerkezeti egységei: víz, nukleinsavak, fehérjék Agócs Gergely 2013. december 3. kedd 10:00 11:40 1. Mit értünk élő anyag alatt? Az élő szervezetet felépítő anyagok. Az anyag azonban nem csupán

Részletesebben

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek.

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalomról mindnyájuknak van valamilyen szintű tapasztalati tudása,

Részletesebben

O k t a t á si Hivatal

O k t a t á si Hivatal O k t a t á si Hivatal A versenyző kódszáma: 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló KÉMIA I. kategória FELADATLAP Munkaidő: 300 perc Elérhető pontszám: 100 pont ÚTMUTATÓ

Részletesebben

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 13. KÉMIA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 13. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Kémia

Részletesebben

AQUA PURIFICATA. Tisztított víz. Letöltetlen, tisztított víz

AQUA PURIFICATA. Tisztított víz. Letöltetlen, tisztított víz Aqua purificata Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 AQUA PURIFICATA Tisztított víz 01/2009:0008 H 2 O M r 18,02 DEFINÍCIÓ A tisztított víz indokolt és engedélyezett esetek kivételével azon gyógyszerek előállítására

Részletesebben

Tantárgy tematikája: I. Félév

Tantárgy tematikája: I. Félév Képzés: BSc Tantárgy kódja és neve: TBBE0571, TBBE0572 + TBBL0572, Biomérnöki műveletek és folyamatok I-II Kredit: 3, 3+2 Tantárgyfelelős: Dr. Karaffa Levente Oktatók: Dr. Karaffa Levente, Dr. Fekete Erzsébet

Részletesebben

Fehérjeszerkezet, és tekeredés. Futó Kinga

Fehérjeszerkezet, és tekeredés. Futó Kinga Fehérjeszerkezet, és tekeredés Futó Kinga Polimerek Polimer: hasonló alegységekből (monomer) felépülő makromolekulák Alegységek száma: tipikusan 10 2-10 4 Titin: 3,435*10 4 aminosav C 132983 H 211861 N

Részletesebben

Kémiai és fizikai kémiai ismeretek és számítások

Kémiai és fizikai kémiai ismeretek és számítások Kémiai és fizikai kémiai ismeretek és számítások 1. A) A hidrogén és vegyületei a hidrogén atomszerkezete, molekulaszerkezete, izotópjai színe, halmazállapota, oldhatósága, sűrűsége reakciója halogénekkel,

Részletesebben

Az örökítőanyag. Az élőlények örökítőanyaga minden esetben nukleinsav (DNS,RNS) (1)Griffith, (2)Avery, MacLeod and McCarty (3)Hershey and Chase

Az örökítőanyag. Az élőlények örökítőanyaga minden esetben nukleinsav (DNS,RNS) (1)Griffith, (2)Avery, MacLeod and McCarty (3)Hershey and Chase SZTE, Orv. Biol. Int., Mol- és Sejtbiol. Gyak., VIII. Az örökítőanyag Az élőlények örökítőanyaga minden esetben nukleinsav (DNS,RNS) (1)Griffith, (2)Avery, MacLeod and McCarty (3)Hershey and Chase Ez az

Részletesebben

Klasszikus analitikai módszerek:

Klasszikus analitikai módszerek: Klasszikus analitikai módszerek: Azok a módszerek, melyek kémiai reakciókon alapszanak, de az elemzéshez csupán a tömeg és térfogat pontos mérésére van szükség. A legfontosabb klasszikus analitikai módszerek

Részletesebben

Dr. Fröhlich Georgina

Dr. Fröhlich Georgina Sugárbiol rbiológia Dr. Fröhlich Georgina Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központ Budapest Ionizáló sugárzások a gyógyításban ELTE TTK, Budapest Az ionizáló sugárzás biológiai hatásai - determinisztikus

Részletesebben

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok)

A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) A borok tisztulása (kolloid tulajdonságok) Tisztasági problémák a borban Áttetszőség fogyasztói elvárás, különösen a fehérborok esetében Zavarosságok: 1. bor felületén (pl. hártya); 2. borban szétszórtan

Részletesebben

IX. Szénhidrátok - (Polihidroxi-aldehidek és ketonok)

IX. Szénhidrátok - (Polihidroxi-aldehidek és ketonok) IX Szénhidrátok - (Polihidroxi-aldehidek és ketonok) A szénhidrátok polihidroxi-aldehidek, polihidroxi-ketonok vagy olyan vegyületek, amelyek hidrolízisekor az előbbi vegyületek keletkeznek Növényi és

Részletesebben