Dr. Tóth Lajos Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék. Logisztikai teljesítménymérők

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Tóth Lajos Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék. Logisztikai teljesítménymérők"

Átírás

1 Dr. Tóth Lajos Széchenyi István Egyetem Logisztikai és Szállítmányozási Tanszék Logisztikai teljesítménymérők

2 Teljesítménymérő vagy mutató információ a folyamatról, amely: - előírt módon meghatározott és rögzített; - vállalat vezetését támogatja; - szabványokkal vagy más információkkal összefüggésben áll.

3 A mérés okai: - Fejlődési folyamat nélkülözhetetlen része; - Minőségi és ár elvárások a piacon; - Változások, változtatások nyomon követése; - Alvállalkozásba adott tevékenységek ellenőrzése.

4 A teljesítménymérővel szemben támasztott követelmények Előírt módon meghatározott és rögzített legyen Támogassa a vállalat vezetését a stratégiai célok elérésében Álljon összefüggésben a vonatkozó szabványokkal és más információkkal (CN CEN hazánkban: MSZ CR 13908:2000) Segítse a külső és belső kooperációt

5 Teljesítmények a logisztikai láncban "n-1" folyamat "n" folyamat "n+1" folyamat Ráfordítások Kibocsátások

6 Átalakítási folyamatnak nevezzük a logisztikai lánc funkcionálisan még elkülöníthető elemi részeit, amelyekben megtörténik egy adott logisztikai teljesítmény előállítása. A mérhető folyamatadatok néhány példája az átalakítási folyamatokra: készletszint, termelési átfutási idő, termelési kapacitás, stb.

7 Teljesítménymérők csoportosítása: - Ráfordítás mérők; - A folyamatra vonatkozó teljesítménymérők; - Kibocsátás mérők.

8 Ráfordításoknak nevezzük az átalakítási folyamatok bemeneteit. A mérhető folyamatadatok néhány példája: anyag, tőke, humán erőforrás, energia, információ, stb.

9 Kibocsátások alatt az átalakítási folyamatok kimeneteit értjük. A mérhető folyamatadatok néhány példája a kibocsátások esetében: termelési kibocsátás, értékesítések, kiszállítás, információ, stb.

10 Teljesítménymérők Ráfordításmérők: Hatékonyság: az előírt ráfordítás és a tényleges ráfordítás hányadosa Kihasználtság: a tényleges ráfordítás és az előírt ráfordítás hányadosa (a hatékonyság reciproka)

11 Teljesítménymérők Átalakítási folyamatra vonatkozók Termelékenység: a tényleges kibocsátás és a tényleges ráfordítás hányadosa Rugalmasság: a kibocsátási mérték változásának időalapú teljesítménymérője Átfutási idő: a folyamat kezdete és befejezési közti idő (a válaszsebesség időalapú teljesítménymérője) Készletszint: a rendszerben lévő készlet mennyiségalapú mérője Készletforgás: a készletfogyasztás mértékén alapuló arányszám

12 Teljesítménymérők Kibocsátásmérő: Teljesítőképesség: a valóságos kibocsátás és a tervezett norma kibocsátás hányadosa

13 Célok rangsora Megfelelõ termék Ellátás rugalmassága Megfelelõ mennyiségben Szállítás megbízhatósága Megfelelõ idõben Szállítási idõ Optimális költségen Készletszint Célok rangsora Teljesítménymérõk hozzárendelése

14 A szervezet vezetési szintjei Felső vezetési (menedzsment) szint (stratégia) Közép vezetési szint (taktika) Operatív vezetési szint (Tervezés/ellenőrzés) Gyártás Gyártmány fejlesztés Logisztika Marketing Fizikai folyamatok szintje (végrehajtás)

15 Alkalmazása: A logisztikai célok kialakítása A szervezet logisztikai szerkezetének kialakítása Az irányítási eszközök kialakítása A teljesítménymérők kiválasztási követelményeinek meghatározása Normák és ellenőrzési határok rögzítése Teljesítménymérők meghatározása A mérési eszközök meghatározása

16 Tevékenységi területek - A csoport: Értékesítés és vevőszolgálat - B csoport: Beszerzés, beszállítás - C csoport: Termék - D csoport: Gyártás - E csoport: Raktározás - F csoport: Szállítás - G csoport: Készletellenőrzés - H csoport: Különféle teljesítménymérők

17 Szabályozási körök kialakítása A szabályozandó folyamat pontos meghatározása, és lehatárolása A mérőeszköz kialakítása és biztosítása A teljesítmény normaértékének meghatározása az ellenőrzés pontos leírásával A mért értékeknek a megfelelő döntési pontokhoz (eszközök, személyek) való eljuttatása Megfelelő korrigáló intézkedések megtétele a folyamat szabályozása érdekében

18 Kapcsolat a minőségbiztosítási rendszerhez A logisztikai folyamatokat az anyagáramlás mentén horizontálisan kell kialakítani, de figyelembe kell venni az előbbi, a vertikális szerkezetre vonatkozó megállapításokat is. Meg kell határozni azokat a változókat, amelyekkel a folyamat irányítható. Fel kell állítani az ezeknek megfelelő teljesítménymérőket. A folyamat irányításáért felelős dolgozókat kötelezni kell ezek alkalmazására a folyamat irányításában, és ennek érdekében ki kell alakítani a felelősségi köröket is. Rendszereket és eljárásokat kell létrehozni a mérésre, és a beszámolásra. Normákat és számszerű tűrési határokat kell felállítani a számszerűsíthetőség érdekében.

19 PÉLDA Egy nagykereskedelmi vállalat szolgáltatásának minőségét jellemzi, hogy a. a tőle megrendelt komissiózott tételekben a megfelelő termékek a megfelelő darabszámban lettek-e kiküldve, b. azok az előre jelzett időben érkeznek-e meg a kiskereskedelmi partnerhez. Az a és b pontokban a minőségi teljesítés egy-egy tulajdonságát fogalmaztuk meg. A fenti két tulajdonság a kiskereskedelmi partner részéről jól körülírja a beszállítói minőséget, és alkalmas a beszállító minőségi megítélésére.

20 Tételszám Megrendelt cikk Megrendelt mennyiség [db] Beszállított cikk Beszállított mennyiség [db] Hibás mennyiség [db] 1 Ásó 10 Ásó Kapa 35 Kapa Nagyharang 1 Nagyharang Kisharang 34 Bögre Kerti törpe 54 Kerti törpe Kerti nyúl 23 Kerti nyúl Világító névtábla 12 Világító névtábla Pótizzó 70 Pótizzó Rézkilincs 2 Rézkilincs Rézmozsár 123 Rézmozsár 123 0

21 A tulajdonság teljesítménymérői Beszállítási pontosság 1, amely a helyesen beérkezett és az összes megrendelt tételek arányát mutatja. Beszállítási pontosság 1 = beérkezett megfelelő tételek száma [tételszám] összes megrendelt tételek száma [tételszám] A beszállítási pontosság 1 fogalom szerint volt 6 minőségre és mennyiségre is megfelelő tételünk a 10-ből, így a mért mérték értéke 0,6 lett.

22 A tulajdonság teljesítménymérői Beszállítási pontosság 2, amely a helyesen beérkezett és az összes megrendelt termékek arányát mutatja. Beszállítási pontosság 2 = beérkezett megfelelő termékek száma [db] összes megrendelt termékek száma [db] A fenti példában a beszállítási pontosság 2 fogalom szerint volt összesen =330 db megfelelően beérkezett termék, amelyben szerepelnek a hibás termékek is. (Nem érkezett Kisharang, és a Világító névtáblából csak 12 darab volt megrendelés szerinti.) A példában összesen 364 darab cikket rendeltünk meg. A beszállítási pontosság 2 fogalom szerint 330/364=0,91 lett az eredmény.

23 A tulajdonság teljesítménymérői Beszállítási pontosság 2Q, amely a helyesen beérkezett és nem minőséghibás valamint az összes megrendelt termékek arányát mutatja. Beszállítási pontosság 2Q = beérkezett megfelelő minőségű termékek száma [db] összes megrendelt termékek száma [db] A beszállítási pontosság 2Q fogalom szerint a számláló értéke a 7 db minőségi hibás termék levonásával 323, az eredmény: 0,89.

24 A tulajdonság teljesítménymérői Beszállítási pontosság 3, amely a helyesen beérkezett és az összes megrendelt termékek arányát mutatja egy adott időszakban. Beszállítási pontosság 3 = adott időszakban beérkezett megfelelő termékek száma [db] összes megrendelt termékek száma az adott időszakban [db] Egy adott időegységre vetített viszonyszám NEM kapható meg az időegység alatti egyedi viszonyszámok átlagaként!

25 B tulajdonság teljesítménymérői A beérkezési pontosság 1 legyen a tervezett beérkezési időtől való eltérés. beérkezési pontosság 1 [perc] = tervezett beérkezés [nap, óra, perc] _ tényleges beérkezés [nap, óra, perc] Minél kisebb a mutató számértékének abszolút értéke, a beszállítás annál pontosabb. A kiértékeléshez segítséget nyújt, ha pontossági értékosztályokat határozunk meg, így az egyes beérkezési pontosság 1 értékek egyszerűen besorolhatók.

26 B tulajdonság teljesítménymérői 0 ± 60 Pontos érkezés, beavatkozást nem igényel. ± 60 ± 120 Elfogadható érkezés ± 120 ± 180 Pontatlan, zavaró hatású érkezés ± 180 ± 240 Nem elfogadható pontosságú érkezés ± 240 Tervezhetetlen érkezés Az osztályba sorolással megkaphatjuk az osztályok érkezési gyakoriságát, ezzel a beérkezési pontosság 2 teljesítménymérőt, amely függvényként megmutatja, hogy egy adott valószínűséggel milyen pontos érkezés várható.

27 B tulajdonság teljesítménymérői A beérkezési pontosság szintén nem csak egy adott esetre, sokkal inkább egy adott időintervallumra értelmezhető. Képezzük a beérkezési pontosság 3 fogalmát a beérkezési pontosság 1 fogalma alapján az alábbiak szerint: Beérkezési pontosság3 = az adott időszakban mért átlagos beérkezési pontosság 1. A képletszerű matematikai megfogalmazással az egyes értékek eltérő előjelei miatt van probléma. Amennyiben az értékeket előjelhelyesen összegezzük, és úgy vesszük az átlagot, közel azonos számú és azonos idejű korábbi és későbbi beérkezések esetén számtani középértékként igen pontos beérkezésre utaló értéket kaphatunk a valódi pontosságtól függetlenül.

28 B tulajdonság teljesítménymérői Szabályként kimondhatjuk, hogy a különböző előjeles mennyiségek átlagképzés céljából NEM összegezhetők! Ezt a problémát kétféleképpen küszöbölhetjük ki: 1. Az abszolút értékeket összegezzük, így képezzük a középértéket: x n n i 1 2. Négyzetes középértéket számolunk: n x i x 2 n n i 1 n x 2 i

29 B tulajdonság teljesítménymérői A fenti példában 10 beszállítás esetében az alábbi beérkezési pontosság 1 okat mértük: Előjelhelyesen összegezve és átlagot képezve az eredmény: + 0,6, ami azt jelentené, hogy a vizsgált időszakban a beérkezési pontosság átlagosan 0,6 perc (!) volt, ami nyilvánvalóan nem helyesen jellemzi az időszakot. Az abszolút értékek átlagát számítva: 115,8, ami azonban a pontatlanság előjeléről nem ad tájékoztatást. A négyzetes középértékkel számítva: 143,9, ami szintén nem értelmezhető előjelesen. Meg kell jegyezni, hogy a négyzetes középérték mindig nagyobb, mint az abszolút értékek számtani középértéke.

30 B tulajdonság teljesítménymérői Beérkezési gyakoriság A beérkezési pontosság 2 fogalmából kiindulva hisztogramot készíthetünk, melyben leolvasható az egyes beérkezési osztályok előfordulási gyakorisága az adott időszakban. A példánkban a hisztogram a következőképpen néz ki, megjegyezve, hogy a kiértékeléshez jóval több mérési adatra van szükség. Beérkezési hisztogram < Pontossági osztályok

31 Beszerzés - beszállítás Az alkalmazható mutatókat két csoportba lehet osztani: A beszerzési folyamat teljesítményét jelző mutatók A beszállítói szolgáltatás általános színvonalát mérő mutatók A körülményektől függően a teljesítménymérőket egyedi rendelésekre, rendelések sorozatára, egyedi termékre, termékek sorozatára, egyedi időperiódusra, egy beszállítóra, vagy beszállítók csoportjaira lehet vonatkoztatni.

32 Ajánlott mutatók a beszerzés beszállítás területén Átfutási idővel kapcsolatos fogalmak Minőséggel kapcsolatos fogalmak Szállítási idővel kapcsolatos fogalmak Szállítási mennyiséggel és rugalmassággal kapcsolatos fogalmak Összetett egyesített - teljesítménymérők

33 Ajánlott mutatók Átfutási idővel kapcsolatos fogalmak Rendelés-visszaigazolás átfutási ideje Mérőszáma kifejezhető abszolút értékben a következők szerint: A vevői megrendelés beszállító általi kézhezvételének időpontja és a megrendelt készletek visszaigazolásának időpontja között eltelt idő tényleges megrendelés visszaigazolási idő és a kitűzött megrendelés-visszaigazolási idő különbsége. Képletben: rendelés visszaigazolás átfutási ideje = [nap, óra] tényleges rendelés visszaigazolási idő - [nap, óra] kitűzött rendelés visszaigazolási idő [nap, óra]

34 A rendelés-visszaigazolás átfutási idejének mérőszáma kifejezhető relatív értékben is a következők szerint: A vevői megrendelés beszállító általi kézhezvételének időpontja és a megrendelt készletek visszaigazolásának időpontja között eltelt idő tényleges megrendelés visszaigazolási idő és a kitűzött megrendelés-visszaigazolási idő hányadosa. Képletben: rendelés visszaigazolás átfutási ideje = tényleges rendelés visszaigazolási idő [nap, óra] kitűzött rendelés visszaigazolási idő [nap, óra]

35 Beszállítás átfutási ideje Mérőszáma kifejezhető abszolút értékben a következők szerint: A beszállító felé adott beszerzési megrendelés kibocsátása és a megrendelt készletek megnevezett szállítási helyen történő átvétele között eltelt idő tényleges beszállítói átfutási idő és a kitűzött beszállítói átfutási idő különbsége. Képletben: beszállítás átfutási Ideje [nap, óra] tényleges beszállítói = átfutási idő [nap, óra] - kitűzött beszállítói átfutási idő [nap, óra]

36 A beszállítás átfutási idejének mérőszáma kifejezhető relatív értékben is a következők szerint: A beszállító felé adott beszerzési megrendelés kibocsátása és a megrendelt készletek megnevezett szállítási helyen történő átvétele között eltelt idő tényleges beszállítói átfutási idő és a kitűzött beszállítói átfutási idő hányadosa. Képletben: beszállítás átfutási ideje = tényleges beszállítói átfutási idő [nap, óra] kitűzött beszállítói átfutási idő [nap, óra]

37 Beszerzési megrendelésre vonatkozó információigény átfutási ideje Mérőszáma kifejezhető abszolút értékben a következők szerint: A vételi megrendelésre vonatkozó információkérés kiadási ideje és a beszállító által adott válasz ideje között eltelt idő tényleges, vételi megbízásra vonatkozó információkérési átfutási idő és a kitűzött, vételi megbízásra vonatkozó információkérési átfutási idő különbsége. Képletben: beszerzési megrendelésre vonatkozó információigény átfutási ideje [nap, óra] = tényleges, vételi megbízásra vonatkozó információkérési átfutási idő [nap, óra] - kitűzött, vételi megbízásra vonatkozó információkérési átfutási idő [nap, óra]

38 Minőséggel kapcsolatos fogalmak Beszállítási minőség Beszállításokra vonatkozó kifogások

39 A rendelés-visszaigazolás átfutási idejének mérőszáma kifejezhető relatív értékben is a következők szerint: A vételi megrendelésre vonatkozó információkérés kiadási ideje és a beszállító által adott válasz ideje között eltelt idő tényleges, vételi megbízásra vonatkozó információkérési átfutási idő és a kitűzött, vételi megbízásra vonatkozó információkérési átfutási idő hányadosa. Képletben: beszerzési megrendelésre vonatkozó információigény átfutási ideje = tényleges, vételi megbízásra vonatkozó információkérési átfutási idő [nap, óra] kitűzött, vételi megbízásra vonatkozó információkérési átfutási idő [nap, óra]

40 Minőséggel kapcsolatos fogalmak Beszállítási minőség Mérőszáma meghatározott időperiódusra: Az egyeztetett minőségi előírásoknak megfelelően szállított árumennyiség és a teljes szállított árumennyiség hányadosa. Képletben: beszállítási minőség = megfelelő minőségben szállított árumennyiség [db, kg,stb.] teljes szállított árumennyiség [db, kg, stb.]

41 Beszállításokra vonatkozó kifogások Mérőszáma meghatározott időperiódusra: A nyújtott szolgáltatás kapcsán felmerült kifogások száma és a teljes szállított árumennyiség hányadosa. Képletben: beszállításokra vonatkozó kifogások = felmerült kifogások száma [db] teljes szállított árumennyiség [db, kg, stb.]

42 Szállítási idővel kapcsolatos fogalmak Szállítási megbízhatóság Beszállítói ígéretnek megfelelő szállítási megbízhatóság

43 Szállítási idővel kapcsolatos fogalmak Szállítási megbízhatóság A szállító rugalmasságát és válaszkészségét méri. Mérőszáma meghatározott időperiódusra: A kívánt időpontra szállított árumennyiség és a teljes szállításra tervezett árumennyiség hányadosa. Képletben: szállítási megbízhatóság = kívánt időpontra szállított árumennyiség [db, kg, stb.] teljes szállításra tervezett árumennyiség [db, kg, stb.]

44 Beszállítói ígéretnek megfelelő szállítási megbízhatóság A szállító azon képességét méri, hogy időben a mennyire tudja a szállítási tervet végrehajtani. Mérőszáma meghatározott időperiódusra: A beszállító által ígért időpontban szállított árumennyiség és a teljes szállításra tervezett árumennyiség hányadosa. Képletben: beszállítói ígéretnek megfelelő szállítási megbízhatóság = ígért időpontban szállított árumennyiség [db, kg, stb.] teljes szállításra tervezett árumennyiség [db, kg, stb.]

45 Ajánlott mutatók a raktározás területén Átfutási idővel kapcsolatos fogalmak Minőséggel kapcsolatos fogalmak Erőforrással kapcsolatos fogalmak

46 Átfutási idővel kapcsolatos fogalmak Raktározás átvétel átfutási ideje Az áru átvételének raktári input folyamatok sebességét méri. Mérőszáma kifejezhető abszolút értékben a következők szerint: Az átvételtől a komissiózásra való rendelkezésre állásig eltelt idő tényleges áruátvételi idő és a kitűzött áruátvételi idő különbsége. Képletben: raktározás átvétel átfutási ideje [perc] tényleges áruátvételi idő = - [perc] kitűzött áruátvételi idő [perc]

47 A raktározás átvétel átfutási idejének mérőszáma kifejezhető relatív értékben is a következők szerint: Az átvételtől a komissiózásra való rendelkezésre állásig eltelt idő tényleges áruátvételi idő és a kitűzött áruátvételi idő hányadosa. Képletben: raktározás átvétel átfutási ideje = tényleges áruátvételi idő [perc] kitűzött áruátvételi idő [perc]

48 Raktározás feladás átfutási ideje Mérőszáma kifejezhető abszolút értékben a következők szerint: A rendelés raktárban történő kézhezvétele és az áru kiszállításra való előkészítése között eltelt idő tényleges kiszállításra való előkészítési idő és a kitűzött kiszállításra való előkészítési idő különbsége. Képletben: raktározás feladás átfutási ideje [perc] = tényleges kiszállításra való előkészítési idő - [perc] kitűzött kiszállításra való előkészítési idő [perc]

49 A raktározás átvétel átfutási idejének mérőszáma kifejezhető relatív értékben is a következők szerint: A rendelés raktárban történő kézhezvétele és az áru kiszállításra való előkészítése között eltelt idő tényleges kiszállításra való előkészítési idő és a kitűzött kiszállításra való előkészítési idő hányadosa. Képletben: raktározás feladás átfutási ideje = tényleges kiszállításra való előkészítési idő [perc ] kitűzött kiszállításra való előkészítési idő [perc]

50 Minőséggel kapcsolatos fogalmak Komissiózási pontosság A készlet nyilvántartási és a rendelésteljesítési folyamatok és a személyzet hatékonyságát méri. Mérőszáma meghatározott időperiódusra: A kifogástalan mennyiséggel és választékkal teljesített rendelések (rendelési sorok) számának és az összes rendelésnek (vagy rendelési soroknak) a hányadosa. Képletben: komissiózási pontosság1 = kifogástalanul teljesített rendelések száma [db] összes rendelések száma [db] komissiózási pontosság2 = kifogástalanul teljesített rendelési sorok száma db] összes rendelési sorok száma [db]

51 Sérült készlet arány A raktárvezetési folyamatok és a személyzet hatékonyságát méri. Mérőszáma meghatározott időperiódusra: A sérült készlet értékének és a teljes készletértéknek a hányadosa. Képletben: sérült készlet arány = sérült készlet értéke [Ft] teljes készletérték [Ft]

52 Visszaküldött áruk aránya A komissiózási, az expediálási és a szállítási eljárások hatékonyságát méri. Kizárólag logisztikai szempontokra vonatkozik, és nem a termék egyedi tulajdonságaira. Mérőszáma meghatározott időperiódusra: A visszaküldött készlet mennyiségének és a kiszállított készlet mennyiségének a hányadosa. Képletben: visszaküldött áruk aránya = visszaküldött készlet mennyisége [db, kg, stb.] kiszállított készlet mennyisége [db, kg, stb.]

53 Erőforrással kapcsolatos fogalmak Teljes térkihasználás Készletnyilvántartási egységek területkihasználása Raktártérre jutó termelékenység Személyzet termelékenysége Személyzet hatékonysága Anyagmozgató berendezés tényleges termelékenysége Anyagmozgató berendezés hasznosítása Anyagmozgató berendezés tervezett hasznosítása

54 Ajánlott mutatók a készletezés területén Készletszinttel kapcsolatos fogalmak Készletforgás Készlet kiszolgálási szinttel kapcsolatos fogalmak Készletkiszolgálási szint Termékenkénti készlethiány Fogyasztónkénti készlethiány

55 Általános teljesítménymérők Adathelyességgel kapcsolatos fogalmak Adatpontosság Személyzettel kapcsolatos fogalmak Baleseti arány Hiányzás

56 Általános teljesítménymérők Adathelyességgel kapcsolatos fogalmak Az adatpontossági méréseket azon adatokra kell elsősorban elvégezni, amelyek pontatlansága az üzletmenetre leginkább hatással van. Ilyenek elsősorban: - árucikk adatok, - anyagjegyzék adatok, - útvonal adatok, - vevői adatok, - beszállítói adatok, - készletadatok, - értékesítési megrendelés adatai, - munka megrendelés adatai, - beszerzési megrendelés adatai.

57 Adatpontosság A vállalati működő adatok érvényességének mérőszáma. Meghatározott adathalmazra: A pontosnak talált megkülönböztető értékkel rendelkező adatok száma, valamint a mintában lévő összes adatjellemző számának hányadosa. Képletben: adatpontosság = pontosnak talált adatok száma [db] mintában lévő összes adatok száma [db]

58 Személyzettel kapcsolatos fogalmak Baleseti arány Mérőszáma meghatározott időszakra: A baleset keletkezésében közreműködő személyek számának, valamint az összes személyek számának hányadosa. Képletben: baleseti arány = baleset keletkezésében közreműködő személyek száma [fő] összes személyek száma [fő]

59 Hiányzás A személyzet megelégedettségét és motivációját, esetlegesen a foglalkoztatási egészségügyi ellátás minőségét méri. Mérőszáma meghatározott időszakra: A személyzet hiányzásainak száma napokban, valamint az összes rendelkezésre álló személyzeti nap hányadosa. Képletben: hiányzás = személyzet hiányzásainak száma [nap] összes rendelkezésre álló személyzeti nap [nap]

60 A mért értékek felhasználása A kialakított teljesítménymérők megfelelő informatikai rendszerrel támogatott alkalmazásával valósidejű (real time) információkat kapunk a beszerzési folyamataink minőségéről. Kérdés, hogy ezeket az információkat ki tudjuk-e használni a külső és belső partnerekkel való kapcsolatainkban. Amennyiben a mért értékek felhasználása nincs megoldva, a kialakított teljesítménymérők nem tudják betölteni szerepüket: nem képesek a szabályzóköri visszacsatolást vezérelni. Sajnos, ebben az esetben az egész kialakított mérési folyamat teljesen felesleges.

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA KERESKEDŐ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. november 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

DIPLOMÁS LOGISZTIKAI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék

DIPLOMÁS LOGISZTIKAI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék DIPLOMÁS LOGISZTIKAI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék DIPLOMÁS LOGISZTIKAI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

A készletezés Készlet: készletezés Indok Készlettípusok az igény teljesítés viszony szerint

A készletezés Készlet: készletezés Indok Készlettípusok az igény teljesítés viszony szerint A készletezés Készlet: Olyan anyagi javak, amelyeket egy szervezet (termelő, vagy szolgáltatóvállalat, kereskedő, stb.) azért halmoz fel, hogy a jövőben alkalmas időpontban felhasználjon A készletezés

Részletesebben

TERMELÉSI ÉS MINŐSÉGÜGYI ISMERETEK

TERMELÉSI ÉS MINŐSÉGÜGYI ISMERETEK TERMELÉSI ÉS MINŐSÉGÜGYI ISMERETEK A KÉPZÉSRŐL Termelési és minőségügyi ismeretek kurzusunk a termelésszervezés és a logisztika közötti kapcsolat természetének feltárására törekszik, melynek során a résztvevők

Részletesebben

Foglalkozási napló. Pénzügyi termékértékesítő 14. évfolyam (bank, befektetés, biztosítás)

Foglalkozási napló. Pénzügyi termékértékesítő 14. évfolyam (bank, befektetés, biztosítás) Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Pénzügyi termékértékesítő 14. évfolyam (bank, befektetés, biztosítás) (OKJ száma: 54 343 01) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának

Részletesebben

Egy tanácsadási projekt eset? tanulmány?

Egy tanácsadási projekt eset? tanulmány? Üzleti tanácsadás Egy tanácsadási projekt eset? tanulmány? avagy a laikus fejében sok lehetőség kínálkozik, a mesterében csak kevés Dr. Duma László egyetemi docens, intézetigazgató Seite 1 1 In medias

Részletesebben

FOLYAMATFEJLESZTÉS ÉS LEAN MENEDZSMENT

FOLYAMATFEJLESZTÉS ÉS LEAN MENEDZSMENT FOLYAMATFEJLESZTÉS ÉS LEAN MENEDZSMENT A KÉPZÉSRŐL Képzésünk a folyamatfejlesztés és lean menedzsment témakörében kínál rendszerezett tudásanyagot, amelynek segítségével a lean menedzsment bevezetése zökkenőmentesebbé

Részletesebben

ő ő ő ő ű Ó ő ő ű ű ő ő Ó ő ő ő ő ő ő ű ő ő ű ű ő ő ű Ó ő ő ő Ó ő ű ő ő ő ű ű ű ő ő ő ő ő ő ő Ó ő ő ő ű ő ő ő ő ő ű ő ő Ó ő ő ű ő ő ő ő ő ő ő ű ű ő ő ő ű ű ő ű ő ő Ó Ó ő Ó Ó ő Ó ű ő ő ő ő ő ű ő ű ű ű ű

Részletesebben

2013/35. SZÁM TARTALOM. 45/2013. (XII. 12. MÁV-START Ért. 35.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Oktatási Utasításáról...

2013/35. SZÁM TARTALOM. 45/2013. (XII. 12. MÁV-START Ért. 35.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Oktatási Utasításáról... 2013/35. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 45/2013. (XII. 12. MÁV-START Ért. 35.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Oktatási Utasításáról... 2 Egyéb közlemények Tájékoztatás a MÁV-GÉPÉSZET Zrt.

Részletesebben

LOGISZTIKAI SZAKKÖZGAZDÁSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék

LOGISZTIKAI SZAKKÖZGAZDÁSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék LOGISZTIKAI SZAKKÖZGAZDÁSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék LOGISZTIKAI SZAKKÖZGAZDÁSZ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK I. A szakirányú

Részletesebben

LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS. Mi a kontrolling? Mutatószámok

LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS. Mi a kontrolling? Mutatószámok LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS Mi a kontrolling? Mutatószámok Mi a kontrolling? A kontrolling, mint alkalmazott gazdaságtani módszer az Amerikai Egyesült Államokból ered. Az első gyakorlati alkalmazások termelési

Részletesebben

A minőségirányítási rendszer bevezetése

A minőségirányítási rendszer bevezetése A minőségirányítási rendszer bevezetése ISO 9001 rendszermodell alkalmazása Minőségirányítás Bsc Földessyné Nagy Márta 1 A vezetőség stratégiai döntése Miért akarjuk bevezetni a minőségirányítási rendszert?

Részletesebben

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT

ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT INTÉZMÉNYMŰKÖDTETŐ ÉS FENNTATÓ KÖZPONT 1139 Budapest, XIII., Hajdú utca 29. ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT KÉSZÜLT: 2013.01.01. KÉSZÍTETTE: JÓVÁHAGYTA: Borgulya

Részletesebben

Logisztika A. 4. témakör

Logisztika A. 4. témakör Logisztika A tantárgy 4. témakör A logisztikai rendszer tervezésének módszere, moduljai II. MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék 1 5. Termelési logisztika tervezése Anyagáramlás tervezése:

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29.

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. BUDAPEST FŐVÁROS XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT GAZDASÁGI ELLÁTÓ SZERVEZET 1139. Budapest, XIII., Hajdú utca 29. Iktatószám: Önköltség-számítási szabályzat Készült: 2011. január 1. Hatályba lépés időpontja:

Részletesebben

Vállalkozói ismeretek

Vállalkozói ismeretek 2 Vállalkozói ismeretek 1. A vállalkozásról általában A vállalkozói és a vállalkozási tevékenység jellemzői. A vállalkozások és a vállalkozói döntések. A vállalkozások működési formái. A vállalkozási ötlet

Részletesebben

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II.

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. Prof. Dr. Cselényi József Dr. Illés Béla PhD. egyetemi tanár tanszékvezető egyetemi docens MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási

Részletesebben

TSZA-04/V. Rendszerismertető: Teljesítmény szabályzó automatika / vill

TSZA-04/V. Rendszerismertető: Teljesítmény szabályzó automatika / vill TSZA-04/V Teljesítmény szabályzó automatika / vill Rendszerismertető: 1. A TSZA-04/V működése...2 2. A TSZA-04/V üzemi paramétereinek jelentése...4 3. A TSZA-04/V programozható paramétereinek jelentése...5

Részletesebben

Újracsomagoltuk szolgáltatásainkat. MPL Üzleti csomag - Nagyszerűen egyszerű!

Újracsomagoltuk szolgáltatásainkat. MPL Üzleti csomag - Nagyszerűen egyszerű! Újracsomagoltuk szolgáltatásainkat MPL Üzleti csomag - Nagyszerűen egyszerű! Kicsi? Közepes? Nagy? Egyedi csomag? Egységrakomány? Csomagküldeményeit és áruszállítmányait új csomag szolgáltatásunkkal egyszerűen

Részletesebben

Mobilengine Szolgáltatás. Általános Szerződési Feltételek. T-Systems Magyarország Zrt. ügyfelek részére. Indirekt (nem online) értékesítés

Mobilengine Szolgáltatás. Általános Szerződési Feltételek. T-Systems Magyarország Zrt. ügyfelek részére. Indirekt (nem online) értékesítés Mobilengine Szolgáltatás Általános Szerződési Feltételek T-Systems Magyarország Zrt. ügyfelek részére Indirekt (nem online) értékesítés 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Szolgáltató adatai, alapfogalmak... 3 1.1 Szolgáltató

Részletesebben

A SZIMmetria Kft. vállalatirányítási rendszere és fejlesztési lehetőségei

A SZIMmetria Kft. vállalatirányítási rendszere és fejlesztési lehetőségei Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Anyagmozgatási és Logisztikai Rendszerek Tanszék A SZIMmetria Kft. vállalatirányítási rendszere és fejlesztési lehetőségei

Részletesebben

Szabályozási irányok 2. változat a szélsıséges idıjárás hatásának kezelésére a Garantált szolgáltatás keretében

Szabályozási irányok 2. változat a szélsıséges idıjárás hatásának kezelésére a Garantált szolgáltatás keretében Magyar Energia Hivatal Tervezet 091020 Szabályozási irányok 2. változat a szélsıséges idıjárás hatásának kezelésére a Garantált szolgáltatás keretében A Hivatal hozzászólás céljából 2009. szeptember 21-i

Részletesebben

1116 Budapest, Kondorosi út 6. Cégjegyzékszám: 01-09-889623 Adószám: 14116775-2-43

1116 Budapest, Kondorosi út 6. Cégjegyzékszám: 01-09-889623 Adószám: 14116775-2-43 ELŐZMÉNYEK REÁL HUNGÁRIA ÉLELMISZER KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG 1116 Budapest, Kondorosi út 6. Cégjegyzékszám: 01-09-889623 Adószám: 14116775-2-43 BESZÁLLÍTÓI ÜZLETSZABÁLYZATA

Részletesebben

DT7001. Gyújtószikramentes nyomáskülönbség távadó. Kezelési útmutató

DT7001. Gyújtószikramentes nyomáskülönbség távadó. Kezelési útmutató Gyújtószikramentes nyomáskülönbség távadó Kezelési útmutató - Tartalomjegyzék 1. Kezelési útmutató...4 1.1. Rendeltetése... 4 1.2. Célcsoport... 4 1.3. Az alkalmazott szimbólumok... 4 2. Az Ön biztonsága

Részletesebben

A palackos pébégáz-forgalmazás üzletszabályzata

A palackos pébégáz-forgalmazás üzletszabályzata KIVONAT A PALACKOS PÉBÉ ÜZLETSZABÁLYZATBÓL A palackos pébégáz-forgalmazás üzletszabályzata Kiadás: 2015.08.31. Revízió: 3.1 1 TARTALOMJEGYZÉK Tartalom 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ... 4 1.1. AZ ÜZLETSZABÁLYZAT TÁRGYA...

Részletesebben

Komplex műszaki mentések tervezésének lehetőségei

Komplex műszaki mentések tervezésének lehetőségei Dr. Kuti Rajmund tű. őrgy. Komplex műszaki mentések tervezésének lehetőségei A műszaki mentések számának folyamatos növekedése, és ezen belül a súlyos közlekedési balesetek és a veszélyes anyagok jelenlétében

Részletesebben

A közlekedés társadalmi költségei és azok általános és közlekedési módtól függő hazai sajátosságai

A közlekedés társadalmi költségei és azok általános és közlekedési módtól függő hazai sajátosságai Dr. Tánczos Lászlóné - Dr. Bokor Zoltán A közlekedés társadalmi költségei és azok általános és közlekedési módtól függő hazai sajátosságai Az EU több kutatási programja foglalkozik a közlekedés társadalmi

Részletesebben

JÁNOSSY FERENC SZAKKOLLÉGIUM (JFSZK) képzési programja a 2015/2016 akadémiai évre

JÁNOSSY FERENC SZAKKOLLÉGIUM (JFSZK) képzési programja a 2015/2016 akadémiai évre JÁNOSSY FERENC SZAKKOLLÉGIUM (JFSZK) képzési programja a 2015/2016 akadémiai évre I.A képzési program általános célja A JFSZK tagjainak, azaz a Jánossy Ferenc Szakkollégiumnak a tehetséges és a szakma

Részletesebben

Tantárgyi program Tagozat: Nappali Felsőfokú Szakképzés 2011/2012 II. félév. Kontaktórák száma: Elmélet: 2 Gyakorlat: 2 Összesen 4

Tantárgyi program Tagozat: Nappali Felsőfokú Szakképzés 2011/2012 II. félév. Kontaktórák száma: Elmélet: 2 Gyakorlat: 2 Összesen 4 Tantárgyi program Tagozat: Nappali Felsőfokú Szakképzés 2011/2012 II. félév Tantárgy megnevezése Tantárgy kódja Tantárgy jellege/típusa: Tevékenységmenedzsment TEVM1K0MMEV Elágazás modul Kontaktórák száma:

Részletesebben

Vasúti infrastruktúragazdálkodás kontrolling bázisú döntéselőkészítő rendszerek alkalmazásával

Vasúti infrastruktúragazdálkodás kontrolling bázisú döntéselőkészítő rendszerek alkalmazásával Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar Közlekedésüzemi és Közlekedésgazdasági Tanszék Vasúti infrastruktúragazdálkodás kontrolling bázisú döntéselőkészítő

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HE 24-2012

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HE 24-2012 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS GÉPJÁRMŰ-GUMIABRONCSNYOMÁS MÉRŐK HE 24-2012 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA... 5 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK... 6 2.1 Használt mennyiségek... 6 2.2 Jellemző mennyiségi értékek

Részletesebben

Környezeti teljesítményt befolyásoló környezetirányítási eljárások vizsgálata hazai vállalatoknál

Környezeti teljesítményt befolyásoló környezetirányítási eljárások vizsgálata hazai vállalatoknál Környezeti teljesítményt befolyásoló környezetirányítási eljárások vizsgálata hazai vállalatoknál szekcióelőadás Nyugat-Magyarországi Egyetem Kooperációs Kutató Központ Nonprofit Kft. 2011. május 24. Környezeti

Részletesebben

Antreter Ferenc. Termelési-logisztikai rendszerek tervezése és teljesítményének mérése

Antreter Ferenc. Termelési-logisztikai rendszerek tervezése és teljesítményének mérése Antreter Ferenc Termelési-logisztikai rendszerek tervezése és teljesítményének mérése Doktori értekezés Témavezetők: Dr. Várlaki Péter egyetemi tanár Széchenyi István Egyetem, Műszaki Tudományi Kar, Logisztikai

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI FOLYAMATOK LOGISZTIFIKÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLJE MATHEMATICAL MODELL OF THE LOGISTIFICATION OF SERVICE FLOWS

SZOLGÁLTATÁSI FOLYAMATOK LOGISZTIFIKÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLJE MATHEMATICAL MODELL OF THE LOGISTIFICATION OF SERVICE FLOWS SZOLGÁLTATÁSI FOLYAMATOK LOGISZTIFIKÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLJE MATHEMATICAL MODELL OF THE LOGISTIFICATION OF SERVICE FLOWS Dr Gubán Ákos 1 -Dr Kása Richárd 2- Sándor Ágnes 3 1 tanszékvezető főiskolai

Részletesebben

ARZENÁL KERESKEDELEMFEJLESZTŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG BESZÁLLÍTÓI ÜZLETSZABÁLYZATA

ARZENÁL KERESKEDELEMFEJLESZTŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG BESZÁLLÍTÓI ÜZLETSZABÁLYZATA ARZENÁL KERESKEDELEMFEJLESZTŐ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG 1095 Budapest, Soroksári út 158. Cégjegyzékszám: 01-09-062149 Adószám: 10247132-2-44 BESZÁLLÍTÓI ÜZLETSZABÁLYZATA ELŐZMÉNYEK A. Felismerve azt

Részletesebben

Lőrincz Katalin* A GLOBALIZACIO ÉS A KERESKEDELMI LOGISZTIKA VISZONYA

Lőrincz Katalin* A GLOBALIZACIO ÉS A KERESKEDELMI LOGISZTIKA VISZONYA Lőrincz Katalin* A GLOBALIZACIO ÉS A KERESKEDELMI LOGISZTIKA VISZONYA Napjainkban, amikor beláthatóvá válik az Európai Unióhoz való csatlakozásunk, meg kell vizsgálni, hogy a kereskedelmi folyamatokat

Részletesebben

5. sz. melléklete bérelt vonali szolgáltatásokra vonatkozóan. 5/3. számú melléklet GigaLink bérelt vonali előfizetői szolgáltatás

5. sz. melléklete bérelt vonali szolgáltatásokra vonatkozóan. 5/3. számú melléklet GigaLink bérelt vonali előfizetői szolgáltatás A Magyar Telekom Nyrt. Üzleti Általános Szerződési Feltételeinek 5. sz. melléklete bérelt vonali szolgáltatásokra vonatkozóan 5/3. számú melléklet bérelt vonali előfizetői szolgáltatás Hatálya:2015. december

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

Programelemek. Gyógyító Magyarország Egészségipari Program. Zöldgazdaság-fejlesztési Program. Vállalkozásfejlesztési Program

Programelemek. Gyógyító Magyarország Egészségipari Program. Zöldgazdaság-fejlesztési Program. Vállalkozásfejlesztési Program ÚSZT 2011. Programelemek Gyógyító Magyarország Egészségipari Program Zöldgazdaság-fejlesztési Program Vállalkozásfejlesztési Program Tudomány Innováció Program Foglalkoztatási Program Közlekedésfejlesztési

Részletesebben

Novák Nándor. Készletezés. A követelménymodul megnevezése: A logisztikai ügyintéző speciális feladatai

Novák Nándor. Készletezés. A követelménymodul megnevezése: A logisztikai ügyintéző speciális feladatai Novák Nándor Készletezés A követelménymodul megnevezése: A logisztikai ügyintéző speciális feladatai A követelménymodul száma: 0391-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-005-50 KÉSZLETEZÉS

Részletesebben

SZENT ISTVÁN EGYETEM

SZENT ISTVÁN EGYETEM SZENT ISTVÁN EGYETEM A magyar mezőgazdasági gépgyártók innovációs aktivitása Doktori (PhD) értekezés tézisei Bak Árpád Gödöllő 2013 A doktori iskola Megnevezése: Műszaki Tudományi Doktori Iskola Tudományága:

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS ÜZEMANYAGMÉRŐK CSEPPFOLYÓS PROPÁN-BUTÁN (LPG) MÉRÉSÉRE HE 3/2-2006

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS ÜZEMANYAGMÉRŐK CSEPPFOLYÓS PROPÁN-BUTÁN (LPG) MÉRÉSÉRE HE 3/2-2006 HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS ÜZEMANYAGMÉRŐK CSEPPFOLYÓS PROPÁN-BUTÁN (LPG) MÉRÉSÉRE HE 3/2-2006 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA... 4 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK... 4 3. ALAPFOGALMAK... 5 3.1 Üzemanyagmérő...

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Supply Chain Costing BS0QI4

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Supply Chain Costing BS0QI4 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi kar Közgazdász-gazdálkodási levelező szak Adó és TB szakirány Supply Chain Costing Dunakeszi, 2006-04-30 Lipták Szabolcs BS0QI4

Részletesebben

Ellenőrzés. Értékelés. ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE monitoring

Ellenőrzés. Értékelés. ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE monitoring Ellenőrzés Monitoring Értékelés ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE monitoring IT PROJEKT TÉNYEK Az informatikai projektek 25%-a készül el határidőre, a követelményeknek megfelelően, a tervezett keretösszegen belül maradva.

Részletesebben

Szakmai beszámoló. az OTKA F 060909 számú kutatási projektről

Szakmai beszámoló. az OTKA F 060909 számú kutatási projektről Szakmai beszámoló az OTKA F 060909 számú kutatási projektről Előzmények A közlekedési folyamatok vizsgálata során a közlekedésbiztonság számos nemzetközi, európai és országos munkacsoport fő kutatási területe

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek A Szolgáltató megnevezése, címe: Kör-Kábeltelevíziós Szolgáltató Szövetkezet Körmend 9900 KÖRMEND, Rákóczi Ferenc utca 9-11. Általános Szerződési Feltételek Az ÁSZF készítésének:2009.01.12. utolsó módosításának:

Részletesebben

400-as sorozatú videorögzítő

400-as sorozatú videorögzítő Video 400-as sorozatú videorögzítő 400-as sorozatú videorögzítő www.boschsecrity.h 4 csatornás, valós idejű H.264 felvétel Készítsen és nézzen videofelvételt, 2 vagy 4 felbontásban Beépített webes elérési

Részletesebben

A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei

A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei a meglévő rendszer korszerűsítését kell elvégezni, gyenge pontjait, szűk keresztmetszeteit kell megszűntetni, adott gyártórendszernek kell megtervezni a logisztikai

Részletesebben

Statisztika II. BSc. Gyakorló feladatok I. 2008. február

Statisztika II. BSc. Gyakorló feladatok I. 2008. február 1) Egyik felsıoktatási intézmény oktatóitól megkérdezték, hogy milyen intézménytípust tartanának ideálisnak. A megkérdezettek megoszlása a két kérdésre (irányítás és az oktatók teljesítményének értékelése)

Részletesebben

MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK

MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Műszaki és Gépészeti Tanszék KÉPZÉSI ÉS KIMENETI KÖVETELMÉNYEK MŰSZAKI MENEDZSER ALAPKÉPZÉSI SZAK 1. Az alapképzési szak

Részletesebben

Titrik Ádám. Témavezető: Dr. Lakatos István. Széchenyi István Egyetem

Titrik Ádám. Témavezető: Dr. Lakatos István. Széchenyi István Egyetem Titrik Ádám Szelektív hulladékgyűjtés új real-time alapú infokommunikációs támogatású rendszerének kifejlesztése és közlekedési szempontú optimalizálása doktori értekezés Témavezető: Dr. Lakatos István

Részletesebben

F.1. számú függelék. GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szervezeti felépítése

F.1. számú függelék. GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szervezeti felépítése Egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat 1. számú függelék F.1. számú függelék GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. szervezeti felépítése Hatályos: 1/7.oldal GDF SUEZ Energia Magyarország Zrt. Egyetemes szolgáltatói

Részletesebben

EMLÉKEZTETŐ. az MTA Közlekedéstudományi Bizottság 2012. november 14-i üléséről

EMLÉKEZTETŐ. az MTA Közlekedéstudományi Bizottság 2012. november 14-i üléséről Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Tudományok Osztálya Közlekedéstudományi Bizottság Elnök: Dr. Tánczos Lászlóné az MTA doktora tel.: +36-1-463-3265 fax: +36-1-463-3267 e-mail: ktanczos@kgazd.bme.hu Titkár:

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 5800D Digitális szállópor koncentráció mérő TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági előírások... 2 3. Műszaki jellemzők... 2 4. A készülék felépítése... 3 5. Működési leírás...

Részletesebben

Visszakapcsoló automatika funkció nagyfeszültségű hálózatra

Visszakapcsoló automatika funkció nagyfeszültségű hálózatra Visszakapcsoló automatika funkció nagyfeszültségű hálózatra Budapest, 2011. február Bevezetés A nagyfeszültségű hálózatra alkalmas visszakapcsoló automatika négy visszakapcsolási ciklust tud megvalósítani.

Részletesebben

A logisztika megjelenése

A logisztika megjelenése A logisztika megjelenése Az 1970-es évektől válik fontossá. Kiinduló pont: Egyesült Államok, majd Japán. Meghatározása: Alapanyagok, félkész- és késztermékek, valamint a kapcsolódó információk származási

Részletesebben

RÉSZ IPARI TERMELÕ-SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG ELLENÕRZÉSE...11 1. A

RÉSZ IPARI TERMELÕ-SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG ELLENÕRZÉSE...11 1. A TARTALOM Elõszó..................................................................9 A. RÉSZ IPARI TERMELÕ-SZOLGÁLTATÓ TEVÉKENYSÉG ELLENÕRZÉSE............11 1. A piaci tevékenység ellenõrzése...........................................11

Részletesebben

SZAMLA.TXT (Tétel sor) Megjegyzés. sorszám

SZAMLA.TXT (Tétel sor) Megjegyzés. sorszám Specifikáció a Windows alapú NTAX rendszer pénzügyi moduljához 2016.01.15. Számlák átvétele Az adatokat az itt leírt sorrendben kérjük. Ha valamelyik mező hosszabb, mint a bele írt adat, akkor balra igazítva,

Részletesebben

Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül?

Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül? Közgazdasági Szemle, LXI. évf., 2014. május (566 585. o.) Nyitrai Tamás Növelhető-e a csőd-előrejelző modellek előre jelző képessége az új klasszifikációs módszerek nélkül? A Bázel 2. tőkeegyezmény bevezetését

Részletesebben

DÖNTÉSI MODELL KIALAKÍTÁSA KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS SORÁN ELŐSZÓ

DÖNTÉSI MODELL KIALAKÍTÁSA KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS SORÁN ELŐSZÓ Dr. Gyarmati József mk. őrnagy ZMNE BJKMK Katonai Logisztikai Minőségügyi és Közlekedésmérnöki Tanszék DÖNTÉSI MODELL KIALAKÍTÁSA KÖZBESZERZÉSI ELJÁRÁS SORÁN Absztrakt A cikk egy olyan algoritmust mutat

Részletesebben

Adversum Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

Adversum Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Adversum Tanácsadó és Szolgáltató Kft. Hatékonyságnövelés mérnöki precizitással KAPCSOLAT 5000 Szolnok, Muskátli utca 2/A Honlap: www.adversum.hu SZOLGÁLTATÁSOK Logisztikai tanácsadás Készletgazdálkodás

Részletesebben

7. é v f o l y a m. Összesen: 54. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret. A testek, folyamatok mérhető tulajdonságai. 6 óra

7. é v f o l y a m. Összesen: 54. Tematikai egység/ Fejlesztési cél. Órakeret. A testek, folyamatok mérhető tulajdonságai. 6 óra 7. é v f o l y a m Témakörök Órakeret A testek, folyamatok mérhető tulajdonságai. 6 Hőmérséklet, halmazállapot. 14 A hang, hullámmozgás a természetben. 5 Az energia. 11 A járművek mozgásának jellemzése.

Részletesebben

Foglalkozási napló. Gyakorló mentőápoló 14. évfolyam

Foglalkozási napló. Gyakorló mentőápoló 14. évfolyam Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Gyakorló mentőápoló 14. évfolyam (OKJ száma: 52 723 03) szakma gyakorlati oktatásához A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának

Részletesebben

Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk. Jelfeldolgozás. Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk

Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk. Jelfeldolgozás. Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk 1 1 Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk Jelfeldolgozás 1 Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk 2 Bevezetés 5 Kérdések, feladatok 6 Fourier sorok, Fourier transzformáció 7 Jelek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Sipos Éva. A beszerzés feladatai. A követelménymodul megnevezése: Az anyagbeszerző munkakör követelményei

MUNKAANYAG. Sipos Éva. A beszerzés feladatai. A követelménymodul megnevezése: Az anyagbeszerző munkakör követelményei Sipos Éva A beszerzés feladatai A követelménymodul megnevezése: Az anyagbeszerző munkakör követelményei A követelménymodul száma: 0119-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-50 A BESZERZÉS

Részletesebben

magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság

magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság 12. szám 127. évfolyam 2012. május 18. ÉRTESÍTŐ magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság TARTALOM Utasítás Oldal 28/2012. (V. 18. MÁV Ért. 12.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói utasítás a

Részletesebben

2001.09.17. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 247. szám

2001.09.17. Az Európai Közösségek Hivatalos Lapja L 247. szám A BIZOTTSÁG 2001. szeptember 7-i AJÁNLÁSA a szervezeteknek a Közösség környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszerében (EMAS) való önkéntes részvételét biztosító, 761/2001/EK európai parlamenti és

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM Informatikai Kar. Egy konkrét vállalat likviditás és jövedelmezőség elemzése

DEBRECENI EGYETEM Informatikai Kar. Egy konkrét vállalat likviditás és jövedelmezőség elemzése DEBRECENI EGYETEM Informatikai Kar Egy konkrét vállalat likviditás és jövedelmezőség elemzése Témavezető: Dr. Hernádi László egyetemi adjunktus Készítette: Nagy Nándor gazdaságinformatikus Debrecen 2010

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2010/2011. Az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ nyilvántartási száma: 05-0062-05

TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2010/2011. Az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ nyilvántartási száma: 05-0062-05 Az Észak-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ nyilvántartási száma: 05-0062-05 TOVÁBBKÉPZÉSI PROGRAM 2010/2011 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézet

Részletesebben

Értékesítési logisztika az IT-alkalmazások markában

Értékesítési logisztika az IT-alkalmazások markában Értékesítési logisztika az IT-alkalmazások markában STEINER István Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Miskolc marsi@uni-miskolc.hu A logisztika a nagy megrendelők, ügyfelek mellett egyre inkább a

Részletesebben

A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN

A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN XXXVII. HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS, 2013. május 22-23. A JÖVEDELEM CSÖKKENÉS OKAI A HALÁSZATI ÁGAZATBAN Dr. Szűcs István alelnök Magyar Akvakultúra Szövetség (MASZ) Dr. Németh István elnök

Részletesebben

Alkatrész és munkadíj kedvezmények a DOAS rendszerben

Alkatrész és munkadíj kedvezmények a DOAS rendszerben Alkatrész és munkadíj kedvezmények a DOAS rendszerben 1/41 1149 Budapest, Egressy út 17-21. Telefon: +36 1 469 4021; fax: +36 1 469 4029 Tartalomjegyzék 1. Fontos figyelmeztetés az engedmények használatával

Részletesebben

Termelésmenedzsment alapok. Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan

Termelésmenedzsment alapok. Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Termelésmenedzsment alapok Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan B e v e z e t é s Vállalkozások alapelemei: 1. Tőke biztosítása (vállalati pénzügyek) 2. A termék elkészítése (termelésmenedzsment) 3. A

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Oldal 1 / 60 TITEL Kft ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Kábeltelevíziós szolgáltatás nyújtására Szolgáltatási terület: Budapest VIII. kerület (Tisztviselőtelep), Orczy út Vajda Péter u. Könyves Kálmán krt.

Részletesebben

Fázishasításos elven működő vezérlő elektronika két rezgőadagoló működtetéséhez, max. 2 x 8A. TS35 sínre szerelhető kivitel (IP 20)

Fázishasításos elven működő vezérlő elektronika két rezgőadagoló működtetéséhez, max. 2 x 8A. TS35 sínre szerelhető kivitel (IP 20) VIBRAC - 218 Fázishasításos elven működő vezérlő elektronika két rezgőadagoló működtetéséhez, max. 2 x 8A. TS35 sínre szerelhető kivitel (IP 20) Tip:006-002-005-008 Jellemzők: Két rezgőadagoló működtetése

Részletesebben

Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató -

Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató - VÁLLALKOZÓFEJLESZTÉSI KÉPZÉS Üzleti terv sablonhoz - képzési kitöltési útmutató - A fiatalok vállalkozóvá válásának támogatása a konvergencia régiókban c. pályázati felhívás keretében Kódszám: TÁMOP 2.3.6.A-12/1.

Részletesebben

NÜFLE 2 Esszék. 1. Logisztika fogalma, logisztikai szemléletmód, költség koncepció lényege. 2. Ellátási lánc, ostorcsapás hatás

NÜFLE 2 Esszék. 1. Logisztika fogalma, logisztikai szemléletmód, költség koncepció lényege. 2. Ellátási lánc, ostorcsapás hatás NÜFLE 2 Esszék 1. Logisztika fogalma, logisztikai szemléletmód, költség koncepció lényege A logisztika a vállalatok stratégiájának egyik kulcsfontosságú eleme, mivel az összköltségek 10-40%-át teszik ki

Részletesebben

Vonatkozó HPME azonosítója. Vállalkozási alapú fejlesztés

Vonatkozó HPME azonosítója. Vállalkozási alapú fejlesztés Vonatkozó HPME azonosítója Jogcím UMVP inézkedés Célterület megnevezése (címe) Célterület azonosítója Célterület komplex? A3 Vállalkozási alapú fejlesztés Versenyképesség Termelési és értékesítési láncokat

Részletesebben

Ellenőrzési és Karbantartási Terv 2014 minta

Ellenőrzési és Karbantartási Terv 2014 minta Üzemeltető (név, cím): Játszótér (név (ha van), cím): Játékeszköz lista: 1. sz. melléklet Ellenőrzési és Karbantartási Terv 2014 minta A játékeszközök és részeinek ellenőrzésére vonatkozó előírások: 1.

Részletesebben

Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann

Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann Fiáth Attila Nagy Balázs Tóth Péter Dóczi Szilvia Dinya Mariann Egységes kockázatkezelési módszertan kialakítása a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító társaságnál A felelős vállalatirányítás

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A lényegi követelményeknek való megfelelőség értékelése a honosított európai szabványok szerint. Pacapime Kft. tanfolyam 2015. július 22.

A lényegi követelményeknek való megfelelőség értékelése a honosított európai szabványok szerint. Pacapime Kft. tanfolyam 2015. július 22. A lényegi követelményeknek való megfelelőség értékelése a honosított európai szabványok szerint Pacapime Kft. tanfolyam 2015. július 22. Nagy Miklós 1. Gyártás és összetétel 2. Újrahasználat 3. Hasznosítás

Részletesebben

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08)

Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) C 97/16 Európai Gazdasági és Szociális Bizottság vélemény Tárgy: Európai logisztikai politika (2007/C 97/08) 2005. november 17-én az Európai Unió finn elnökségének tevékenységéhez kapcsolódóan Mari Kiviniemi,

Részletesebben

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM GOP-2010-2.1.1/B

GAZDASÁGFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM GOP-2010-2.1.1/B GAZDASÁGFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAM KIS ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSE PRIORITÁS Komplex vállalati technológia fejlesztés mikro-, kis- és középvállalkozások számára GOP-2010-2.1.1/B I.A támogatás célja

Részletesebben

MISKOLCI TURISZTIKAI IDEGENFORGALMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG. Cégjegyzékszáma: Cg. 05-09-014955.

MISKOLCI TURISZTIKAI IDEGENFORGALMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG. Cégjegyzékszáma: Cg. 05-09-014955. MISKOLCI TURISZTIKAI IDEGENFORGALMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG Cégjegyzékszáma: Cg. 05-09-014955. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2016. 2 Tartalomjegyzék I. fejezet... 4 BEVEZETŐ

Részletesebben

Biztonsági Időzítő Óra ÜZEMELTETÉSI LEÍRÁS

Biztonsági Időzítő Óra ÜZEMELTETÉSI LEÍRÁS típusú Biztonsági Időzítő Óra.0 verzió Budapest, 008. szeptember. Tartalomjegyzék. ÁLTALÁNOS ISMERTETÉS.... MŰSZAKI ADATOK... 4. IDŐZÍTŐ TÍPUSOK... 4 4. AZ IDŐZÍTŐ ELVI MŰKÖDÉSE ÉS FELÉPÍTÉSE... 8 4. AZ

Részletesebben

Vállalkozásgazdaságtan. B e v e z e t é s. Cél: Termelési folyamatok menedzselése. Mit és miért kell menedzselni a termelésben?

Vállalkozásgazdaságtan. B e v e z e t é s. Cél: Termelési folyamatok menedzselése. Mit és miért kell menedzselni a termelésben? Vállalkozásgazdaságtan Termelési folyamatok menedzselése B e v e z e t é s Vállalkozások alapelemei: 1. Tőke biztosítása (vállalati pénzügyek) 2. A termék elkészítése (termelésmenedzsment) 3. A termék

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM ÉPÍTÉSZMÉRNÖKI KAR ÉPÍTÉSKIVITELEZÉSI TANSZÉK POLES JÁNOS MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN - 2 0 0 6 - MINŐSÉGIRÁNYÍTÁS AZ ÉPÍTŐIPARBAN JEGYZET T A R T A

Részletesebben

A logisztikai információs rendszerrel szemben támasztott követelmények: álljon rendelkezésre: a megfelelő információ, olyan amit a fogadó igényel és

A logisztikai információs rendszerrel szemben támasztott követelmények: álljon rendelkezésre: a megfelelő információ, olyan amit a fogadó igényel és A logisztikai információs rendszerrel szemben támasztott követelmények: álljon rendelkezésre: a megfelelő információ, olyan amit a fogadó igényel és megért, a megfelelő időpontban úgy, hogy az előírt időpontban

Részletesebben

A TÁRCA SZINTŰ KONTROLLING, MINT A VEZETŐI DÖNTÉS-ELŐKÉSZÍTÉS ÚJ ELEME. I. A tárca szintű kontrolling általános jellemzői

A TÁRCA SZINTŰ KONTROLLING, MINT A VEZETŐI DÖNTÉS-ELŐKÉSZÍTÉS ÚJ ELEME. I. A tárca szintű kontrolling általános jellemzői A TÁRCA SZINTŰ KONTROLLING, MINT A VEZETŐI DÖNTÉS-ELŐKÉSZÍTÉS ÚJ ELEME Briák Ottó 1 Mottó: A mocsár lecsapolásáról, nem a békák véleményét kell kikérni. I. A tárca szintű kontrolling általános jellemzői

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék DARU IRÁNYÍTÁSA

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék DARU IRÁNYÍTÁSA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék DARU IRÁNYÍTÁSA Önálló laboratórium beszámoló Készítette: Menyhárt Balázs BDVUD4

Részletesebben

Termék leírása. A Suunto Ambit Silver HR Adventure Pack tartalma:

Termék leírása. A Suunto Ambit Silver HR Adventure Pack tartalma: Termék leírása Tartósság és pontosság a Suunto Ambit esszenciája. A legújabb technológiák segítik szezonban és szezonon kívül is a legkeményebb felfedezőket, akik a GoalZero Guide 10 Plus univerzális töltő

Részletesebben

Anyagkezelési és logisztikai folyamatok (MMOG/LE) auditálása

Anyagkezelési és logisztikai folyamatok (MMOG/LE) auditálása Anyagkezelési és logisztikai folyamatok () auditálása Global Materials Management Operations Guideline / Logistics Evaluation AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓI KONFERENCIA Budapest, 2014. február 20. Előadó: Nagy

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS I.

KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS I. KIEGÉSZÍTŐ TÁJÉKOZTATÁS I. Ajánlatkérő neve: Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Beszerzés tárgya: Szállítási szerződés Paks és Környéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás

Részletesebben

A KUTATÁS ÖSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSAI

A KUTATÁS ÖSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSAI A kutatás a zöldség-gyümölcs kisárutermelők kereskedelmi koncentrációhoz történő marketingszemléletű alkalmazkodását vizsgálta a nagy kereskedelmi láncoknak történő értékesítés példáján. A kutatás az OTKA

Részletesebben

Budapest, 2015. október

Budapest, 2015. október MAGYARORSZÁG KORMÁNYA T/6629. számú törvényjavaslat az egyes közlekedéssel összefüggő törvények módosításáról Előadó: Dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Budapest, 2015. október 2015. évi..

Részletesebben

www.eaton.eu/5e Eaton 5E 500/650/850/1100/1500/2000

www.eaton.eu/5e Eaton 5E 500/650/850/1100/1500/2000 www.eaton.eu/5e Eaton 5E 500/650/850/1100/1500/2000 Fontos biztonsági utasítás Olvassa el a készülék telepítése előtt! Személyi biztonság Az UPS saját áramforrással rendelkezik (akkumulátor). Következésképpen

Részletesebben

ÜZLETI ETIKAI DÍJ 2014.

ÜZLETI ETIKAI DÍJ 2014. ÜZLETI ETIKAI DÍJ 2014. Pályázatot benyújtja: Printker Office Land Zrt. Pályázatot elkészítette: Dr. Varga Péter Dénes vezérigazgató A PRINTKER OFFICE LAND ZRT. PÁLYÁZATA A 2014. ÉVI ÜZLETI ETIKAI DÍJ

Részletesebben