A lényegi követelményeknek való megfelelőség értékelése a honosított európai szabványok szerint. Pacapime Kft. tanfolyam július 22.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A lényegi követelményeknek való megfelelőség értékelése a honosított európai szabványok szerint. Pacapime Kft. tanfolyam 2015. július 22."

Átírás

1 A lényegi követelményeknek való megfelelőség értékelése a honosított európai szabványok szerint Pacapime Kft. tanfolyam július 22. Nagy Miklós

2 1. Gyártás és összetétel 2. Újrahasználat 3. Hasznosítás 1.1. Megelőzés az anyagfelhasználás csökkentésével (MSZ EN 13428) 1.2. A csomagolásban jelen lévő négy nehézfém mérésének és ellenőrzésének a követelményei (MSZ EN ) (MSZ CR ) 2. Újrahasználat (MSZ EN 13429) 3.1. Alapanyagkénti hasznosítás (MSZ EN 13430) 3.2. Energetikai hasznosítás (MSZ EN 13431) 1.3. A csomagolásban jelen lévő veszélyes anyagok mérésének és ellenőrzésének a követelményei (MSZ EN ) (MSZ CR ) 3.3.Szerves hasznosítás (MSZ EN 13432)

3 1. Gyártás és összetétel 1.1. Megelőzés az anyagfelhasználás csökkentésével (MSZ EN 13428) Az értékelés végrehajtása Meg kell vizsgálni, hogy legalább az alábbi tíz teljesítmény ismérv közül melyik az a kritikus ismérv, amely alapvetően befolyásolja a csomagolás tömegét és térfogatát, tehát az alkalmazandó csomagolás kiválasztását. Teljesítményismérvek Áruvédelem, A csomagolószer gyártási folyamata, Csomagolási/töltési folyamat, Logisztika (beleértve a szállítást, raktározást és kezelést), Termékbemutatás és marketing, Felhasználó/fogyasztó általi elfogadás, Tájékoztatás, Biztonság, Jogi szabályozás, Egyéb követelmények.

4 Áruvédelem A terméket a csomagolás helyszínétől a végső felhasználásig védeni kell a sérüléstől és az értékcsökkenéstől. Az igények funkcionális egységenként (fogyasztó, gyűjtő- és szállítási csomagolás) általában eltérőek, ezért ezeket külön-külön kell vizsgálni. Fogyasztói csomagolással szembeni áruvédelmi követelmény lehet pl. a fény-, zsír-, aromazáró csomagolás, a tömörzárás, stb. Szállítási csomagolásoknak pedig a szállítás, tárolás, kezelés során fellépő statikus és dinamikus, valamit klimatikus igénybevételek elviselésére kell alkalmasnak bizonyulniuk (rázó, nyomó, terhelés, a felütközésből eredő hatások, a nedvesség elleni védelem, stb.)

5

6

7

8

9 A csomagolószer gyártási folyamata A csomagolószert előállító a tervező számára meghatározza a gyártási folyamat során figyelembe veendő jellemzőket. Az igények a csomagolóeszköz alakjára, vastagsági tűrésekre, méretre, a szerszámozás megvalósíthatóságára, a gyártási hulladék lehető legkisebb mértékűre való csökkentés előírására stb. vonatkozhatnak. Példák: aeroszol palack átmérősor, stancolási minimumtávolság, nyomtatás-technológiai jellemzők, fröccsöntési specialitások, stb.

10

11 A csomagolás folyamata A csomagoló/töltő a tervező számára meghatározza az általa működtetett folyamat során a gyártási és csomagolási hulladék lehető legkisebb mértékűre csökkentése érdekében szükséges jellemzőket. Az igények ütközési és húzó erőhatásokkal szembeni ellenállásra, mechanikai szilárdságra, a csomagolóvonal sebességére és hatékonyságára, a szállítópályán való stabilitásra, hőhatással szembeni ellenállásra, hatékony zárásra, legkisebb fejtérfogatra, higiéniára stb. vonatkozhatnak. Példák a gyakran előforduló lényeges követelményekre: - cold seal hegesztőréteg a csomagolóanyagon, - fémdoboz esetén: szállítópályán való stabilitás a töltés és hőkezelés során, - pizza csomagolás - kenyér csomagolás

12

13 Logisztika (beleértve a szállítást, tárolást és kezelést) A csomagolás bármely formája legyen alkalmas a szállítási és kezelési rendszereket, a termék megfelelő védelmének fenntartását és a csomagolt termék biztonságos kezelését és használatát magában foglaló logisztikai folyamatokra. A követelmények lehetnek: méretkoordináció az optimális térkihasználás érdekében, kompatibilitás egységrakomány-képző és -bontó rendszerekkel, valamint a kezelési és tárolási rendszerekkel, a csomagolási rendszer sértetlensége a szállítás és kezelés során stb. Példa: toner csomagolása, hűtőszekrények csomagolása

14

15

16 Termékbemutatás és marketing A csomagolástól elvárható (a felhasználó/fogyasztó, valamint az ösztönző vásárlás vonatkozásában) a termék azonosítása. Ezek az igények a márkaképhez, címkézéshez, bemutatáshoz stb. kapcsolódnak. Az igények a termékazonosításra és márkafelismerésre, címkézésre, kiskereskedelmi bemutató rendszerekkel való kompatibilitásra, utántöltő rendszerekkel való kompatibilitásra, dézsmálás elleni védelemre stb. vonatkozhatnak.

17

18

19 Felhasználó/fogyasztó általi elfogadás A csomagolás feleljen meg (adagnagyság és kényelmes kezelés, nyitás, visszazárás, tárolás stb.) a felhasználó/fogyasztó igényeinek és elvárásainak. Az igények az adagnagyságra, csoportcsomagolásra, kezelési ergonómiára, sértetlenségre, tárolási élettartamra, könnyű nyithatóságra, adagolás és kiürítés lehetőségére, vonzó bemutatásra stb. vonatkozhatnak.

20

21

22

23 Tájékoztatás A csomagolás legyen alkalmas minden szükséges, a termék használatára, továbbá egyéb hasznos tájékoztatás hordozására. Az igények termékinformációkra, tárolási, alkalmazási és használati tájékoztatásra, vonalkódokra, minőségmegőrzési időtartamra stb. vonatkozhatnak (pl. főzésre és tálalásra vonatkozó, könnyen olvasható, részletes utasítások).

24

25

26

27 Biztonság A csomagolás legyen alkalmas a felhasználó/fogyasztó biztonságával kapcsolatos követelmények (például: veszélyes áruk) stb. teljesítésére. Az igények a biztonságos kezelés tervezésére, gyermekbiztosságra, dézsmálás elleni védelemre, a veszélyesség jelzésére, a tartalom egyértelmű azonosítására, a biztonságos nyitóeszközre, nyomás alatti záróelemre stb. vonatkozhatnak. (bébiétel esetén: dézsmálás elleni védelem (a szennyezés megelőzésére/ felismerésére), ipari termékek esetén: behatárolt méret a kezelő általi biztonságos emelés érdekében, nyomonkövetés, hamisítás elleni védelem nyomtatási kérdései, LOT szám, áruvédelmi jelzések, stb)

28

29

30 Jogi szabályozás A csomagolás feleljen meg az előírásoknak, szabályoknak és nemzetközi kereskedelmi megállapodásoknak. A csomagolásokkal kapcsolatos számos követelményt a nemzeti és nemzetközi jogszabályok, szabványok tartalmazzák. Ezek az előírások számos fontos csomagolási területet (mint élelmiszerek, gyógyszerek, veszélyes áruk és vegyi anyagok csomagolása) érintenek. Csomagolásra vonatkozó további szabályozások is vannak, amelyeket a szállítás különböző területein (mint légi, vasúti vagy tengeri szállításban) alkalmaznak.

31 Egyéb követelmények Ha a kritikus terület nem szerepel az előző kilenc követelmény között, de az a csomagolásra vonatkozóan létező minőségi követelmény, akkor annak érdekében, hogy a csomagolás legkisebb megfelelő tömegének/ térfogatának elérése kimutatható legyen azokat az egyéb követelmények közé kell sorolni. Az egyéb követelmények gazdasági, társadalmi vagy környezeti tényezőket tartalmazhatnak (hibás termékek lehetséges mennyiségének előírása).

32 CSOMAGOLÁS Megelőzés anyagfelhasználás csökkentéssel Ellenőrző jegyzék az értékeléshez Csomagolás: hullámpapírlemez doboz + hpl. párnázat számítógép képernyőhöz és tartozékaihoz Ellenőrzőjegyzék-hivatkozás: Teljesítményismérvek Legfontosabb/vonatkozó követelmények Kritikus területek Hivatkozások Termékvédelem Nedvesség elleni védelem Nem A csomagolóeszköz gyártási folyamata Nem A csomagolás/töltés folyamata A párnázat szerepe a szerelés során Nem Logisztika Szállításra és kezelésre való alkalmasság Igen XX Laboratórium i jelentése Termékbemutatás és marketing Márkanév legyen ól látható Nem Felhasználó/fogyasztó általi elfogadás Tájékoztatás A csomagoláson ne legyen látható sérülés Nem Nem Biztonság Fogóelem szükséges Nem Szabályozás Nem Egyéb követelmények 4 ppm-nél kevesebb hibás csomagolás Nem

33 CSOMAGOLÁS Megelőzés anyagfelhasználás-csökkentéssel Ellenőrző jegyzék az értékeléshez Csomagolás: 1 literes egyutas üvegpalack Termékhivatkozás: friss gyümölcslé 026 Csomagoláshivatkozás: BPSC/1L Ellenőrzőjegyzék-hivatkozás: Teljesítményismérvek Legfontosabb/vonatkozó követelmények Kritikus területek Hivatkozások Termékvédelem UV- és oxigénállóság Nem A csomagolóanyag gyártási folyamata Üvegelosztás homogenitása Nem Csomagolási/töltési folyamat Ütésállóság/mechanikai stabilitás Igen Stabilitási vizsgálat és számítás Logisztika Ütésállóság/mechanikai stabilitás Nem Termékbemutatás és marketing Modulméret/jellegzetes alak Nem Felhasználó/fogyasztó általi elfogadás Tájékoztatás Dézsmálásbiztos zárás/könnyű nyithatóság és visszazárhatóság Nem Nem Biztonság Dézsmálásbiztos zárás Nem Műszaki és jogi szabályozás Nem vonatkozik rá Nem Egyéb követelmény Nincs Nem Aláírás: Kelt:

34 A négy nehézfémtartalom meghatározása A négy nehézfém (ólom, kadmium, higany és hatértékű króm) koncentrációja (összesítve) a csomagolás egyetlen összetevőjében sem haladhatja meg a 0,01 %-ot. Ha a csomagolás-összetevő nehézfém tartalma meghaladja az előírt határértéket, meg kell vizsgálni a kibocsátott nehézfém jelenlétét a hamuban és a csurgalékvízben és meg kell állapítani a hatályos szabályozásoknak való megfelelést. Ha ez nem valósul meg, az adott csomagolás-összetevő nem hozható forgalomba, a szabályozás szerinti kivételektől eltekintve. A csomagolás-összetevőknek lehetnek olyan alkotóelemei (pl. az acéllemez hordónak a bevonat vagy a nyomdafesték), amelynek nehézfém tartalma meghaladja a határértéket, azonban a nehézfém tartalmat a csomagolás-összetevő teljes tömegéhez viszonyítva kell megállapítani, így a határértékeknek való megfelelés elérhető.

35 Dioxinnal és nehézfémekkel terhes gőzök gomolyognak a számítógépből kioperált, füstölgő kábelkupacok fölött Accrában, Ghána fővárosában. A fémkereskedő csak akkor hajlandó átvenni a rézkábeleket, ha az eladó előbb leégeti róluk a szigetelést. Fényképezte: Peter Essick

36 Az indiai Újdelhi szegénynegyedében sok nincstelen család megélhetése alapul illegális e- hulladékon. Ez a férfi áramköri lapokból kiolvasztott ólmot önt egyik edényből a másikba. Felesége ugyanezekben főz, mit sem tudva a halálos veszélyről. Fényképezte: Peter Essick

37 Nehézfém határértékeknek való megfelelés bemutatása minden egyes csomagolás-összetevő nehézfém tartalmát meg kell vizsgálni a megfelelő analitikai vizsgálati módszerekkel; a gyártó ezeket a vizsgálati információkat a csomagolás-összetevők előállítóitól összegyűjti; ezen adatok alapján a csomagolás-összetevők súlyozott részarányával kiszámítja a teljes csomagolás nehézfém tartalmát. Példa: a csomagolás 3 (A, B,C) összetevőből áll, ezek részaránya a csomagolásban a következő: A = 20% (0,2 súlyrész) B = 40% (0,4 súlyrész) C = 40% (0,4 súlyrész) A csomagolás-összetevő előállítóktól a nehézfém tartalomra (NT) a következő, hiteles adatokat kapta: NT ( A ) = 0,005% NT ( B ) = 0,003% NT ( C ) = nincs mérhető mennyiségben. Tehát az összetevők nehézfém tartalma nem éri el a 0,01%-os határértéket. A teljes csomagolás nehézfém tartalma a súlyozott részarány figyelembe vételével: NT = 0,005 x 0,2 + 0,003 x 0,4 + 0 = 0, ,0012 = 0,0022% Tehát a csomagolás nehézfém tartalma az előírt 0,01 %-os határértéknél kisebb.

38 Nehézfémek előfordulása a csomagolás-összetevőkben Csomagolásösszetevő vagy alkotóelem Természetes előfordulás Rendeltetésszerű használat miatt hozzáadott Feldúsulás anyagában hasznosítás miatt Alumínium Cr (VI) nem kimutatható Pb ppm között lehet Megjegyzések Cd és Hg<10 ppm összes nehézfém < 100 ppm Üveg -díszítés nélküli Ólom szennyeződések, okai: -borosüveg zárókupak -ólomüvegek -kerámia bevonatok 30 % alatti másodnyersanyag bedolgozás esetén Pb<100 ppm Nagyobb visszadolgozási aránynál a Pb koncentráció ppm-et elérheti, de erre a szabályozás felmentést ad Üveg zománcfestéssel díszített PbO-t tartalmaz, de ez nagy kémiai ellenálló képességű és nem helyettesíthető. A Cd-t a vörös és sárga zománcokhoz kis mennyiségben használnak. Csak kis hatása lehet a hasznosításra. Kioldódás nem mutatható ki. Ólomkristály üveg A PbO alapvető alkotóelem, részaránya 30 %-ot is elérhet Inkább csak luxuscsomagolásoknál használják és nem vezetik be a hasznosítási folyamatba. A szabályozás a határérték alól felmentést ad. Karton Természetes eredetű töltőanyagokat tartalmazhat Pb<15 ppm A nehézfém tartalom kissé növekedik. Pb ppm között Összes nehézfém tartalom <100 ppm. Műanyagok -élelmiszerekkel érintkező Töltő és adalékanyagokból kisebb szennyeződések Szándékosan nem adnak hozzá nehézfémet Az élelmiszerrel érintkező műanyag csomagolásra vonatkozó szabályozás a mérvadó. Műanyagok - élelmiszerrel nem érintkező (ládák, rekeszek, rakodólapok) Lásd az előző rovatot Csak 1994 előtt használtak Cd-tartalmú színezékeket. A Pb, Cr(VI) és a Hg tartalom 100 ppm alatti Újrahasználati rendszerekben anyagában hasznosítással többször használják. A szabályozás szerint mentesítés adható a határérték alól, feltételekkel.

39 Nehézfémek előfordulása a csomagolás-összetevőkben Egyéb műanyagok Az előzőek szerint. Főleg festékek,hőstabilizátorok, kenőanyagok. Nyomdafestékből eredő szennyeződések előfordulhatnak. Acélcsomagolások (hordók kivételével) Ólom, mint szennyezőanyag előfordulhat. A forrasztás helyett beve-zetett hegesztés a forraszanyagokat kiküszöbölte. Cd és Hg nincs az acélban, Cr (VI) nem kimutatható. Pb 0,5 3 ppm között. Összes nehézfém < 100 ppm Acélhordók A lakkok és festékek 40 %-a nehézfém-mentes, 60 %-a max. 15 % nehéz-fémet, főként Pb-t és cink-kromátot tartalmazhat. Az acéllemez jóval 100 ppm alatti nehézfém tartalmú. A határértékek betartása a bevonóanyagtól függ. Fa Az alapanyag nehézfém tartalma: Cr < 3 ppm Pb < 10 ppm Cd < 1 ppm Hg < 10 ppm Fém szögek és kapcsok 100 ppm alatti nehézfém tartalmúak. Favédő anyagokat külön követelmények szerint használnak. Hg+Pb+Cr(VI)+Cd < 100 ppm tiszta fa esetén. Festék elhanyagolhatóan kis mértékű. Favédő anyag mérgező is lehet! Festékek, bevonatok A fémhordó bevonatok nehézfém-tartalma a hordókhoz képest egyes esetekben meghaladja a 100 ppm-et. Rekondicionáláskor a bevonatot is felújítják. Végül a hordók újraolvasztásra kerülnek. A kromát alapú festékek és az ólom-sók mással helyettesíthetők, de ezek rendszerint költségesebbek. Nyomdafestékek Ma már szándékosan nem adnak a fóliák és fémdobozok nyomdafestékeihez nehézfémet. Hordók szita-nyomtatásához még használnak Cr (VI) tartalmú festéket, de ennek mennyisége 100 ppm alatt tartható. Lásd mint az előző rovaton Az európai festékgyártók szövetségének (CEPE) tagjai nem használnak nehézfémet a festékgyártáshoz, kivéve néhány speciális szitanyomó festéket. Parafa dugó Pb < 10 ppm Cd < 10 ppm Hg < 10 ppm Cr(VI) < 10 ppm A természetes nehézfém tartalmat a felületlezáró bevonatok (szilikonok, parafinok) nem növelik. Pb+Cd+Hg+Cr(VI) < 100 ppm

40 A veszélyes anyag vagy készítmény jelenlétének meghatározása A csomagolás-összetevő szállítójának nyilatkoznia kell arról, hogy felhasznált-e a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően környezetre veszélyes N jelű anyago(ka)t az összetevő előállításához és arról, hogy ezek jelen vannak-e a forgalomba hozott összetevőben. Ha igen, be kell mutatnia, hogy ezeket az anyagokat csak a lehető legkisebb mértékben használta fel, továbbá azt is, hogy ezek az anyagok vagy készítmények megjelenhetnek-e a környezetben A veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól szóló 44/2000. (XII.27.) EüM rendelet 2. sz. mellékletének C pontja írja le a környezeti veszélyek meghatározásának menetét, D pontja pedig a koncentrációs határértékeket tartalmazza a környezetre veszélyes, N betűvel jelölt anyagokra és készítményekre.

41

42 2. Újrahasználat AZ MSZ EN 13429:2004 Csomagolás. Újrahasználat c. szabvány szerinti értékelés: Az újrahasználati rendszerben ugyanarra a célra újrahasznált (újratöltött) csomagolások fizikai tulajdonságainak és jellemzőinek lehetővé kell tenniük több fordulót (rotációt) a felhasználás rendes körülményei között előre látható feltételek mellett, Az újrahasznált csomagolás (csomagolás-összetevő) életútja végén, amikor már nem lehet újrakondicionálni és újrahasználni, hulladékká válik, ezért az újrahasználat követelményein túl ki kell elégítenie a minden csomagolásra vonatkozó lényegi követelményeket is.

43 Az értékelés szempontjai Annak megítélésére, hogy a csomagolás a tervezett használati körülmények között megfelel-e az újrahasználhatóság követelményének, a csomagolónak/ töltőnek az alkalmazhatóságot az alábbiakkal bizonyítania kell azzal hogy: a csomagolás újrahasználhatósága a kinyilvánított szándéka; a csomagolás tervezése alkalmassá teszi a fő összetevőket arra, hogy a szokásos előrelátható használati feltételek mellett több kiszállítást vagy körforgást teljesítenek; a csomagolás sikeresen újrakondicionálható-e; a csomagolás újratöltésre/újraberakásra alkalmas-e; az újrahasználatot támogató, megfelelő újrahasználati rendszer rendelkezésre áll-e a piacon, ahol a csomagolt termék forgalomba hozásáért a csomagoló/töltő felelős.

44 Igazolási eljárás A csomagolónak az összes forgalomba hozott csomagolt termék esetében a folyamat lehetséges legkorábbi szakaszában meg kell határoznia és fel kell jegyeznie a következőket: a csomagolás újrahasználhatóságára vonatkozó szándékot (megadva azokat a sajátos körülményeket, amelyek között az újrahasználat elvégezhető); azt, hogy a csomagolás tervezése alkalmassá teszi a fő összetevőket arra, hogy a szokásos, előrelátható használati feltételek mellett több körforgást teljesítenek. azt, hogy a csomagolást jelentős károsodás nélkül lehet kiüríteni/kirakni, ezen túlmenően azt is, hogy melyik lehet előreláthatóan javított; azt, hogy a csomagolás valamilyen módszerrel és valamely meghatározott szinten újrakondicionálható (tisztított, mosott, javított), megtartva a képességét a tervezett funkciója teljesítésére, az elvégzéséért felelősök egészségének és biztonságának veszélyeztetése nélkül; azt, hogy bármilyen újrakondicionálási eljárást úgy szabályoznak és hajtanak végre, hogy a lehető legkisebb legyen a környezet terhelése; azt, hogy a csomagolás a termék károsodása nélkül vagy az elvégzéséért felelősök egészségének és biztonságának kockáztatása nélkül újratölthető/újrarakható; azt, hogy az újrahasználhatóság megvalósulása érdekében az újrahasználati rendszer rendelkezésre áll azokon a piacokon, ahol a csomagolt termék forgalomba hozásáért a gyártó a felelős; azt, hogy a megfelelőként azonosított újrahasználati rendszer, a felhasználás tényleges körülményei között a műszaki előírások valamelyikének megfelel.

45 A jelenleg ismert újrahasználati rendszerek a következők: Zárt láncú rendszer Az a rendszer, amelyben az újrahasználható csomagolást valamely társaság vagy társaságok kooperáló csoportja tartja körforgásban. Nyitott rendszer Az a rendszer, amelyben az újrahasználható csomagolás nem meghatározott társaságok között végez körforgást. Hibrid rendszer Két részből álló rendszer: a) újrahasználható csomagolás, amely a végfelhasználónál marad és nem kerül a kereskedelmi újratöltést eredményező újraelosztási rendszerbe; b) egyutas csomagolás, amelyet a tartalom (töltet) újrahasználható csomagolásba való áttöltése céljából kiegészítő termékként használnak.

46 GYÁRTÓ (csomagoló/töltő) ÚJRAKONDICIONÁLÁS ELOSZTÓ (elosztó/újraelosztó) Csomagolás újrahasználatra FELHASZNÁLÓ (ürítő/szállító) Zártláncú rendszer folyamatábrája

47 A GYÁRTÓ (csomagoló/töltő) MÁSIK gyártó (csomagoló/töltő) ÚJRAKONDICIONÁLÁS FELHASZNÁLÓ (ürítő/felhasználó) Jelmagyarázat Első körforgás Az elsőt követő körforgás Nyitott rendszer folyamatábrája

48

49 Újrahasználható csomagolás Kiegészítő termék GYÁRTÓ (csomagoló/töltő) ELOSZTÓ FELHASZNÁLÓ (ürítő) A rendszert elhagyja és hulladékká válik Az ürítő visszatartja a következő újratöltéshez a további kiegészítő termékből Hibrid rendszer folyamatábrája

50

51 Köszönöm figyelmüket!

Csomagolások környezetvédelmi megfelelısége értékelésének szempontjai

Csomagolások környezetvédelmi megfelelısége értékelésének szempontjai Csomagolások környezetvédelmi megfelelısége értékelésének szempontjai A CSAOSZ Titkársága hosszú ideje segíti a tagvállalatokat információkkal a 91/2006 (XII. 26.) GKM rendelet alapján 2009. január 1-jétıl

Részletesebben

Csomagolási hulladék-hasznosítási célok az EU-ban (kg alapú, %-os értékek)

Csomagolási hulladék-hasznosítási célok az EU-ban (kg alapú, %-os értékek) A lényegi környezetvédelmi követelményekre vonatkozó szabványok, a megfelelőség igazolásának EU szabványokon alapuló eljárása Összeállította: dr. Kertész Béla Budapest 2006.. Csomagolási hulladék-hasznosítási

Részletesebben

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet MHK adatbázis 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet (C) 1993-2008 Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet A tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról szóló 1996.

Részletesebben

Magyar Borkönyv - Borászati termékek jelölése és kiszerelése. A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése)

Magyar Borkönyv - Borászati termékek jelölése és kiszerelése. A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése) A Magyar Borkönyv előírásai (borászati termékek jelölése és kiszerelése) Tartalomjegyzék 1. fejezet: Bevezetés... 5 1. : A rendelkezések célja...5 2. : A rendelkezések hatálya alá tartozó termékek... 6

Részletesebben

AZ ÖKOLÓGIAI TERMÉKEK FELDOLGOZÁSA ÉS ÖKOLÓGIAI BORTERMELÉS

AZ ÖKOLÓGIAI TERMÉKEK FELDOLGOZÁSA ÉS ÖKOLÓGIAI BORTERMELÉS AZ ÖKOLÓGIAI TERMÉKEK FELDOLGOZÁSA ÉS ÖKOLÓGIAI BORTERMELÉS A következőkben a biotermékek előállítását, jelölését és ellenőrzését szabályozó 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletek fontosabb követelményeit

Részletesebben

Plenárisülés-dokumenum

Plenárisülés-dokumenum EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Plenárisülés-dokumenum 15.6.2010 A7-0196/2010 ***I JELENTÉS egyes veszélyes anyagok elektromos és elektronikus berendezésekben való alkalmazásának korlátozásáról szóló európai

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4.

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 1. 2. 3. 4. 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 2016.01.01 2017.12.31 8 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített

Részletesebben

126/2003. (VIII. 15.) KORM. RENDELET A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVEK RÉSZLETES TARTALMI KÖVETELMÉNYÉRŐL

126/2003. (VIII. 15.) KORM. RENDELET A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVEK RÉSZLETES TARTALMI KÖVETELMÉNYÉRŐL 126/2003. (VIII. 15.) KORM. RENDELET A HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERVEK RÉSZLETES TARTALMI KÖVETELMÉNYÉRŐL A Kormány a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Hgt.) 59. -a (1)

Részletesebben

Települési szilárd hulladékok vizsgálata. Mintavétel.

Települési szilárd hulladékok vizsgálata. Mintavétel. Kiadás kelte MAGYAR SZABVÁNY MSZ 21976-1 Települési szilárd hulladékok vizsgálata. Mintavétel. Investigation of municipal wastes, Sampling Hivatkozási szám: MSZ 21976-1:2005 MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET

Részletesebben

Mosószerek KT-66. Érvényes: 2016. december 31-ig. Követelményrendszer a magyar nemzeti Környezetbarát Termék minősítő védjegy elnyeréséhez RVEZET

Mosószerek KT-66. Érvényes: 2016. december 31-ig. Követelményrendszer a magyar nemzeti Környezetbarát Termék minősítő védjegy elnyeréséhez RVEZET RVEZET Környezetbarát Környezetbarát Termék Nonprofit Termék Kft. Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 1027 336-1156, Budapest, fax: Lipthay (+36-1) utca 336-1157 5. E-mail: info@okocimke.hu

Részletesebben

Minőségbiztosítási Kézikönyv

Minőségbiztosítási Kézikönyv Minőségbiztosítási Kézikönyv Jelen Kézikönyv a Balogh Oktató Kft. tulajdona. Továbbadása, sokszorosítása előzetes írásos engedély nélkül nem megengedett. 2016 Nyilvántartási szám: 05-0247-04 Felnőttképzési

Részletesebben

155/2003. (X. 1.) Kormány rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről

155/2003. (X. 1.) Kormány rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről 155/2003. (X. 1.) Kormány rendelet a polgári célú pirotechnikai tevékenységek felügyeletéről Kivonat a szilveszteri árusítással kapcsolatosan. Legfelsőbb bírósági határozat tűzijátékok hirdetésével kapcsolatosan.

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT RENDELKEZŐ RÉSZ

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT RENDELKEZŐ RÉSZ RENDELKEZŐ RÉSZ A tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló módosított 1996. évi XXXI. törvény 19. (1) bekezdésének kötelezése, valamint a Tűzvédelmi Szabályzat készítéséről

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.1.1/09-11. Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.1.1/09-11. Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a örnyezet és Energia Operatív Program EOP-1.1.1/09-11 Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése című konstrukcióhoz érvényes: 2013. január 9 -től Tartalom A. A

Részletesebben

ügyvezető igazgató Tárgy: Központi jogszabályváltozás miatt az 53/2004. (XI. 30.) Kgy. rendelet módosítása

ügyvezető igazgató Tárgy: Központi jogszabályváltozás miatt az 53/2004. (XI. 30.) Kgy. rendelet módosítása Előterjesztő megnevezése: Makrai László ügyvezető igazgató Iktatószám: /2015. Tárgy: Központi jogszabályváltozás miatt az 53/2004. (XI. 30.) Kgy. rendelet módosítása Melléklet: 1 pld. rendelet-tervezet

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG Ügyszám: 19388/2014. Iktatószám: 82966/2014. Ügyintéző: Sturmné Laczó Andrea Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély H A T Á R O Z A T 1.00

Részletesebben

Apollo ORBIS termékcsalád Kielégíti az MSZ EN 54-5,7 szabvány előírásait. Optikai füstérzékelő. Műszaki adatok. Típusjel: OPX-04-12005-APO

Apollo ORBIS termékcsalád Kielégíti az MSZ EN 54-5,7 szabvány előírásait. Optikai füstérzékelő. Műszaki adatok. Típusjel: OPX-04-12005-APO Apollo ORBIS termékcsalád Kielégíti az MSZ EN 54-5,7 szabvány előírásait. Optikai füstérzékelő Típusjel: OPX-04-12005-APO érzékelje anélkül, hogy ez a megbízhatóság rovására történjen. Az érzékelőt úgy

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2011L0065 HU 29.01.2014 002.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2011/65/EU IRÁNYELVE

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0276 ÚMFT Programiroda TÁMOP-2.2.-08/-2008-0002 A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: Hulladé//30/Ism/Rok/// Hulladékgazdálkodás

Részletesebben

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése.

Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. Gépbiztonság. Biztonságtechnikai és szabványok áttekintése. 1. Bevezetés. A gépek biztonsága tekintetében az EU.ban több szintű szabványrendszer van kialakítva, amely a gépek lehető legszélesebb körét

Részletesebben

2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja. tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság második olvasatra adott ajánlására (A6-0076/2005),

2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja. tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság második olvasatra adott ajánlására (A6-0076/2005), 2006.9.2. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 33 E/425 tekintettel az EK-Szerződés 251. cikkének (2) bekezdésére, tekintettel eljárási szabályzata 62. cikkére, tekintettel a Közlekedési és Idegenforgalmi

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG. Határozat

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG. Határozat ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024 web:

Részletesebben

310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet. az ózonréteget lebontó anyagokkal és egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységekr l

310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet. az ózonréteget lebontó anyagokkal és egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységekr l 310/2008. (XII. 20.) Korm. rendelet az ózonréteget lebontó anyagokkal és egyes fluortartalmú üvegházhatású gázokkal kapcsolatos tevékenységekr l A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995.

Részletesebben

MRR Útmutató a Kockázat értékeléshez és az ellenőrzési tevékenységekhez

MRR Útmutató a Kockázat értékeléshez és az ellenőrzési tevékenységekhez EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL CLIMATE ACTION Directorate A International and Climate Strategy CLIMA.A.3 Monitoring, Reporting, Verification NEM LEKTORÁLT FORDÍTÁS! (A lektorálatlan fordítást

Részletesebben

Számlakészítés a SPRINT programmal

Számlakészítés a SPRINT programmal Számlakészítés a SPRINT programmal A jelen dokumentáció leírás a 2016. január 1 után kiadott SPRINT programmal végezhető számlakészítéshez. A dokumentáció nem tartalmazza a SPRINT program telepítési módjait

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Hatályos: 2013.07.09-7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének

Részletesebben

Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2014. (V.05.) önkormányzati rendelete

Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2014. (V.05.) önkormányzati rendelete Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2014. (V.05.) önkormányzati rendelete A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról, a településtisztaság biztosításáról Ordacsehi Községi Önkormányzat

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély Ügyszámunk: 18857/2013. Iktatószámunk: 92289/2013. Ügyintézőnk: Görög Annamária H A T Á R

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D042280/04 számú dokumentum mellékletét.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D042280/04 számú dokumentum mellékletét. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2016. április 4. (OR. en) 7478/16 ADD 1 ENV 190 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2016. március 29. Címzett: Tárgy: a Tanács Főtitkársága Melléklet

Részletesebben

A BESZÁMOLÁSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA

A BESZÁMOLÁSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA S1MORNÉ DETRE AGNES: A BESZÁMOLÁSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA A beszámolási rendszer A statisztikai beszámolási rendszer az egyes statisztikai beszámolójelentések szervesen összefüggő rendszere, amely feltételezi

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA PAPÍRFELDOLGOZÓ MESTERSZINT ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Budapest, 1997. 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgára jelentkezéshez az alábbi szakképesítések

Részletesebben

27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet. a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról. A rendelet hatálya

27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet. a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról. A rendelet hatálya 27/2005. (XII. 6.) KvVM rendelet a használt és szennyvizek kibocsátásának ellenőrzésére vonatkozó részletes szabályokról A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110.

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 881-1/2016. Tárgy: Győr, GYŐR-SZOL Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodási Zrt. Távhőszolgáltatási Igazgatóság telephelyének egységes környezethasználati

Részletesebben

II. 2.) A szállítható nem veszélyes hulladékok megnevezése, EWC kódja és mennyisége:

II. 2.) A szállítható nem veszélyes hulladékok megnevezése, EWC kódja és mennyisége: ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u.28-32. Levélcím:9002 Győr,Pf.471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint első fokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím : 9002 Győr, Pf. 471.

Részletesebben

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉG- ÉS FOGYASZTÓÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG

EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉG- ÉS FOGYASZTÓÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG Ref. Ares(2013)500648-25/03/2013 EURÓPAI BIZOTTSÁG EGÉSZSÉG- ÉS FOGYASZTÓÜGYI FŐIGAZGATÓSÁG F. Igazgatóság Élelmiszerügyi és Állategészségügyi Hivatal DG(SANCO) 2012-6287 MR VÉGLEGES VÉGLEGES JELENTÉS

Részletesebben

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki A Közlekedési Főfelügyelet közleménye a nemzetközi forgalomban használt autóbuszok (M2 és M3 jármű-kategóriába tartozó gépkocsik) vizsgálatát (is) végző vizsgálóállomásokon alkalmazandó mérő-adatgyűjtő

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE. Tizenharmadik jelentés az euróövezet jövőbeli bővítésének gyakorlati előkészületeiről. {SWD(2013) 491 final}

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE. Tizenharmadik jelentés az euróövezet jövőbeli bővítésének gyakorlati előkészületeiről. {SWD(2013) 491 final} EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.12.3. COM(2013) 855 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE Tizenharmadik jelentés az euróövezet jövőbeli bővítésének gyakorlati előkészületeiről {SWD(2013) 491 final} HU HU A BIZOTTSÁG

Részletesebben

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT

TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT Gárdonyi Géza Általános Iskola 1137 Bp. Radnóti M. u. 8-10. TŰZVÉDELMI SZABÁLYZAT A tűz elleni védekezés általános szabályairól és a létesítmények használatáról 2013. Készítette: Keszthelyi Zoltán Tűzvédelmi

Részletesebben

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK KEZELÉSI UTASÍTÁS HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK A készülék használatba vétele előtt gondosan olvassa el ezt

Részletesebben

E.ON TISZÁNTÚLI ÁRAMSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG KÖZÜZEMI SZOLGÁLTATÓI ÜZLETSZABÁLYZAT

E.ON TISZÁNTÚLI ÁRAMSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG KÖZÜZEMI SZOLGÁLTATÓI ÜZLETSZABÁLYZAT 2006. szeptember 15. E.ON TISZÁNTÚLI ÁRAMSZOLGÁLTATÓ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG KÖZÜZEMI SZOLGÁLTATÓI ÜZLETSZABÁLYZAT Bekezdés TARTALOMJEGYZÉK Oldal 1.AZ ÜZLETSZABÁLYZAT TÁRGYA ÉS HATÁLYA...5

Részletesebben

VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-27/2004/22. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az Aqua Plastech Kft. (Hajdúsámson) ellen indított versenyfelügyeleti eljárásban

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 81475-1-13/2012. engedély Ea: dr. Petrovics György Pádár Csilla Tárgy: hulladékkezelési H A T Á R O Z A T A Holdi Környezettechnológiai

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.17. COM(2016) 151 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK a biocidoknak a biocid termékek forgalmazásáról és felhasználásáról szóló 528/2012/EU

Részletesebben

a KTI Nonprofit Kft. Út- és Hídügyi Tagozat Jártassági Vizsgálatokat Szervező Iroda (H-1116 Budapest, Temesvár u. 11-15.)

a KTI Nonprofit Kft. Út- és Hídügyi Tagozat Jártassági Vizsgálatokat Szervező Iroda (H-1116 Budapest, Temesvár u. 11-15.) JMKK MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV KIVONAT a KTI Nonprofit Kft. Út- és Hídügyi Tagozat Jártassági Vizsgálatokat Szervező Iroda (H-1116 Budapest, Temesvár u. 11-15.) MSZ EN ISO/IEC 17043:2010 szerint működő

Részletesebben

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 10.1:2015.07.15.

Tűzvédelmi Műszaki Irányelv TvMI 10.1:2015.07.15. 1 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALMAK... 3 3. ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK... 4 4. KIÜRÍTÉS... 5 4.1. Általános feltételek... 5 4.2. Elrendezési megoldások, feltételek a kiüríthetőség igazolására... 7

Részletesebben

FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSRE

FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSRE FELHÍVÁS FENNTARTHATÓ KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSRE A felhívás címe: Fenntartható települési közlekedésfejlesztés A felhívás kódszáma: TOP-3.1.1-15 Magyarország Kormányának felhívása a települési önkormányzatok

Részletesebben

PB tartályok Biztonsági Szabályzata

PB tartályok Biztonsági Szabályzata PB tartályok Biztonsági Szabályzata I. FEJEZET ALKALMAZÁSI TERÜLET A Szabályzatban foglaltakat alkalmazni kell valamennyi, a fogyasztóknál elhelyezett cseppfolyósított propán-butángázos tartályos gázellátó

Részletesebben

Ez a biztonsági adatlap a szabad akaratból készült: nem szükséges a 1907/2006 rendelet (EK), 31-ik cikke szerint.

Ez a biztonsági adatlap a szabad akaratból készült: nem szükséges a 1907/2006 rendelet (EK), 31-ik cikke szerint. Ez a biztonsági adatlap a szabad akaratból készült nem szükséges a 1907/2006 rendelet (EK), 31-ik cikke szerint. BIZTONSÁGI ADATLAP CETOL WF 945 BASE TC/003 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás

Részletesebben

Tájékoztató és minősítő rendszerek

Tájékoztató és minősítő rendszerek 2015/10/09 01:15 1/13 Tájékoztató és minősítő rendszerek < Áruismeret Tájékoztató és minősítő rendszerek A minőség tanúsítása, megfelelőség tanúsítás Mit jelent a tanúsítás? A tanúsítás sokáig nem volt

Részletesebben

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet. a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet. a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról 1. oldal 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról A Kormány a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.)

Részletesebben

Püspökladányi Víziközmő Társulat. Alapszabálya. 1. A Társulat elnevezése és székhelye. 2. A Társulat célja

Püspökladányi Víziközmő Társulat. Alapszabálya. 1. A Társulat elnevezése és székhelye. 2. A Társulat célja Püspökladányi Víziközmő Társulat Alapszabálya 1. A Társulat elnevezése és székhelye 1.) A Társulat elnevezése: Püspökladányi Víziközmő Társulat 2.) A Társulat székhelye: 4150 Püspökladány, Kossuth u.26.

Részletesebben

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK

(Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK 2011.2.26. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 54/1 II (Nem jogalkotási aktusok) RENDELETEK A BIZOTTSÁG 142/2011/EU RENDELETE (2011. február 25.) a nem emberi fogyasztásra szánt állati melléktermékekre és

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2004.11.20. L 345/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) A BIZOTTSÁG 1973/2004/EK RENDELETE (2004. október 29.) az 1782/2003/EK tanácsi rendelet IV. és IVa. címeiben meghatározott támogatási rendszereket,

Részletesebben

PARANCSA A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK. 26/ 1980. számú. Budapest, 1980. évi augusztus hó 11-én. BELSŐ HASZNÁLATRA! BELÜGYMINISZTÉRIUM

PARANCSA A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK. 26/ 1980. számú. Budapest, 1980. évi augusztus hó 11-én. BELSŐ HASZNÁLATRA! BELÜGYMINISZTÉRIUM BELÜGYMINISZTÉRIUM BELSŐ HASZNÁLATRA! 10-22/26/1980. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 26/ 1980. számú PARANCSA Budapest, 1980. évi augusztus hó 11-én. ÁBTL - 4.2-10 - 22/26/1980 /1 BELÜGYMINISZTÉRIUM

Részletesebben

ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP

ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP 1. A TERMÉK ÉS A CÉG NEVE Kereskedelmi név Cikkszám Alkalmazás Szállító Husqvarna AB Cím SE 561 82 Huskvarna Ország Svédország Telefon +46 36 14 65 00 Fax +46 36 14 73 55 Kapcsolattartó

Részletesebben

AZ ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA

AZ ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA I. AZ ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁSI SZABÁLYZAT CÉLJA, TARTALMA Az önköltség számítási szabályzat célja, a vállalkozás gazdálkodásának hatékonyabbá tétele a költséggazdálkodás tervezése, elemzése útján. Szabályozza

Részletesebben

ELSŐ RÉSZ Általános rendelkezések I. Fejezet

ELSŐ RÉSZ Általános rendelkezések I. Fejezet Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2013.(II.05.) önkormányzati rendelete a helyi hulladékkezelési közszolgáltatás rendjéről, a településtisztaság egyes kérdéseiről és a közszolgáltatás

Részletesebben

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG KÖZÉP-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS TERMÉSZETVÉDELMI FELÜGYELŐSÉG Tárgy: Hulladékgazdálkodási engedély Ügyszám: 25632/2014. Iktatószám: 24353/2015. Ügyintéző: Görög Annamária H A T Á R O Z A T 1.00 Engedélyes:

Részletesebben

VI. FEJEZET. LAKBÉRTÁMOGATÁS ÉS LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS A lakbértámogatásra való jogosultság 45.

VI. FEJEZET. LAKBÉRTÁMOGATÁS ÉS LAKÁSFENNTARTÁSI TÁMOGATÁS A lakbértámogatásra való jogosultság 45. 3. számú melléklet Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről, a lakások lakbérének mértékéről, valamint a lakbértámogatásról szóló 23/2007. (VI. 18.)

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 20 és 100 m3/óra közötti mérőteljesítménnyel rendelkező felhasználók vonatkozásában 2010. július 1.

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 20 és 100 m3/óra közötti mérőteljesítménnyel rendelkező felhasználók vonatkozásában 2010. július 1. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK 20 és 100 m3/óra közötti mérőteljesítménnyel rendelkező felhasználók vonatkozásában 2010. július 1. 1 Fogalom meghatározások A Szerződésben használt fogalmak a földgázellátásról

Részletesebben

TERVEZET- A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI ELŐTERJESZTÉS

TERVEZET- A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI ELŐTERJESZTÉS Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium NFGM/ 739 / /2009. ELŐTERJESZTÉS a nemesfémtárgyak és termékek vizsgálatának, hitelesítésének és nemesfémtartalmuk tanúsításának részletes szabályairól szóló

Részletesebben

Kiegészítő tájékoztatás a 2015/S 167-304450 számú közbeszerzési eljáráshoz.

Kiegészítő tájékoztatás a 2015/S 167-304450 számú közbeszerzési eljáráshoz. Kiegészítő tájékoztatás a 2015/S 167-304450 számú közbeszerzési eljáráshoz. Kérdés 1. Elegendő T. Ajánlatkérő számára az egyéni vállalkozói igazolványom másolatának csatolása az egyéni vállalkozói jogi

Részletesebben

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat

31/1994. (XI. 10.) IKM rendelet. Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról. Hegesztési Biztonsági Szabályzat 1. oldal, összesen: 24 1. oldal, összesen: 24 43/1999. (VIII. 4.) GM rendelet a Hegesztési Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló. (XI. 10.) IKM rendelet módosításáról A munkavédelemr l szóló 1993. évi

Részletesebben

17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet

17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet 17/2001. (VIII. 3.) KöM rendelet a légszennyezettség és a helyhez kötött légszennyező források kibocsátásának vizsgálatával, ellenőrzésével, értékelésével kapcsolatos szabályokról A környezet védelmének

Részletesebben

Logisztikai rendszerek (KOKUA116)

Logisztikai rendszerek (KOKUA116) 1 Logisztikai rendszerek (KOKUA116) Bevezetés - a tantárgy oktatásának célja: a logisztika fogalmának meghatározása, a logisztikai szemléletmód megismertetése, a logisztikai rendszerek és folyamatok összetevőinek

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-TANK Általános tárolótartályok. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005.

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-TANK Általános tárolótartályok. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. MŰSZAKI LEÍRÁS AS-TANK Általános tárolótartályok Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november 2 Jelen Műszaki Leírás (ML) tárgya az ASIO, spol. S.r.o. (Jiřikovice 8,

Részletesebben

-szakelmélet jegyzet (Készült: 2005. február 14., v1.3: 2005. október 6.)

-szakelmélet jegyzet (Készült: 2005. február 14., v1.3: 2005. október 6.) A kötél -szakelmélet jegyzet (Készült: 2005. február 14., v1.3: 2005. október 6.) 1 Általánosságban...1 1.1 Feladata...1 2 Technikai jellemzők...2 2.1 Szerkezete...2 2.2 Paraméterek...2 3 Milyen kötelet

Részletesebben

Éghajlatvédelmi kerettörvény. - tervezet: 4. változat - 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum

Éghajlatvédelmi kerettörvény. - tervezet: 4. változat - 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum Éghajlatvédelmi kerettörvény - tervezet: 4. változat - 2010. évi törvény az éghajlat védelmérıl Preambulum Az Országgyőlés az éghajlatvédelmi kerettörvény elıkészítésérıl szóló 60/2009. (VI. 24.) OGY határozatnak

Részletesebben

A Büntetés-végrehajtási Szervezet. Közalkalmazotti. Kollektív Szerz dése

A Büntetés-végrehajtási Szervezet. Közalkalmazotti. Kollektív Szerz dése Tervezet a munkáltatói oldal véleményét nem tartalmazza! A Büntetés-végrehajtási Szervezet özalkalmazotti ollektív Szerz dése A közalkalmazottak jogviszonyát szabályozó ollektív Szerz dés létrejött a Büntetés-végrehajtás

Részletesebben

I. Termékjellemzők Vonatkozó jogszabályok: 3/2003 (I. 25.) BM-GKM-KvVM együttes rendelet A műszaki specifikáció: MSZ EN 13241-1 ÉME - Egyéb - A megfelelőség-igazolás módozata a műszaki specifikáció szerint

Részletesebben

ÖSSZEVONT TÁJÉKOZTATÓ. a KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

ÖSSZEVONT TÁJÉKOZTATÓ. a KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Ez a Tájékoztató a Tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény ( Tpt. ), a 2003/71/EK irányelvnek a tájékoztatóban foglalt információk formátuma, az információk hivatkozással történő beépítése, a tájékoztatók

Részletesebben

ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ÉPÜLETGÉPÉSZ TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ÉPÜLETGÉPÉSZ TEHNIKUS SZKKÉPESÍTÉS SZKMI ÉS VIZSGKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ DTOK 1. szakképesítés azonosító száma: 54 582 01 0000 00 00 2. szakképesítés megnevezése: Épületgépész

Részletesebben

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II.

A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. A beszerzési logisztikai folyamat tervezésének és működtetésének stratégiái II. Prof. Dr. Cselényi József Dr. Illés Béla PhD. egyetemi tanár tanszékvezető egyetemi docens MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási

Részletesebben

Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS

Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS Dr. Papp Renáta Dr. Balogh Sándor PhD c. egy. docens: KOCKÁZAT FOGALMA KOCKÁZAT ELEMZÉS A MUNKAHELYEN KOCKÁZAT-BECSLÉS A "kockázat" és értékelésének fogalma az Európai Unió alapvető munkavédelmi jogforrásából,

Részletesebben

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE TERÜLETFEJLESZTÉSI, TERÜLETRENDEZÉSI ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA 8200 VESZPRÉM, MEGYEHÁZ TÉR 1.

VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE TERÜLETFEJLESZTÉSI, TERÜLETRENDEZÉSI ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA 8200 VESZPRÉM, MEGYEHÁZ TÉR 1. VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSE TERÜLETFEJLESZTÉSI, TERÜLETRENDEZÉSI ÉS GAZDASÁGI BIZOTTSÁGA 8200 VESZPRÉM, MEGYEHÁZ TÉR 1. Szám: 04/143-3/2016 E L Ő T E R J E S Z T É S a Területfejlesztési, Területrendezési

Részletesebben

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2.

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...5 1. ÁRU ÉS KOCSIÁRAMLATOK TERVEZÉSE...6 1.1. A vonatközlekedési terv fogalma, jelent sége és kidolgozásának fontosabb elvei...6 1.2. A kocsiáramlatok és osztályozásuk...7 1.2.1.

Részletesebben

1996. évi CXIII. törvény. a lakástakarékpénztárakról. A törvény hatálya. Fogalmak

1996. évi CXIII. törvény. a lakástakarékpénztárakról. A törvény hatálya. Fogalmak 1996. évi CXIII. törvény a lakástakarékpénztárakról Az Országgyűlés annak érdekében, hogy - ösztönözze a lakáscélok saját erőből történő megvalósítását elősegítő előtakarékosságot, - elősegítse a lakásvagyon

Részletesebben

Érdemes-e ablakot cserélni, vagy eléséges az utólagos tömítése a meglévő szerkezeteknek?

Érdemes-e ablakot cserélni, vagy eléséges az utólagos tömítése a meglévő szerkezeteknek? Nyílászárók 38 HÁZ és KERT Nyílászárók Érdemes-e ablakot cserélni, vagy eléséges az utólagos tömítése a meglévő szerkezeteknek? A lakások többségében a korábban beépített ablakok általában sokkal kevésbé

Részletesebben

14/1998. (XI. 27.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról

14/1998. (XI. 27.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról 14/1998. (XI. 7.) GM rendelet a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról 011.08.06-tól hatályos szöveg! A műszaki-biztonsági felügyeletet ellátó szervezetről szóló 166/199. (XII. 7.) Korm. rendelet 3. - ának

Részletesebben

Tagállamok - Szolgáltatásra irányuló szerződés - Ajánlati felhívás - Tárgyalásos eljárás. HU-Siófok: Javítási és karbantartási szolgáltatások

Tagállamok - Szolgáltatásra irányuló szerződés - Ajánlati felhívás - Tárgyalásos eljárás. HU-Siófok: Javítási és karbantartási szolgáltatások 1/14 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:138317-2011:text:hu:html HU-Siófok: Javítási és karbantartási szolgáltatások 2011/S 84-138317 AJÁNLATI/RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS

Részletesebben

Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37. KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUM 2016/S 091-162660. Budapest, 2016. május

Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37. KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUM 2016/S 091-162660. Budapest, 2016. május Iparművészeti Múzeum 1091 Budapest, Üllői út 33-37. KÖZBESZERZÉSI DOKUMENTUM Szállítási szerződés Transzparencia program keretében szerver állomás kialakításához szükséges eszközök beszerzésére tárgyában

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EU rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült a 453/2010 EU rendelet szerint 1 Felülvizsgálat dátuma/revizíó: 2012.11.04. /4-1HU 1.SZAKASZ: A KÉSZÍTMÉNY ÉS A VÁLLALAT AZONOSÍTÁSA 1.1 Termék azonosító: 1.2 Anyag/keverék felhasználása/iparág: 1 K vizes parketta- és egyéb falakk beltérre.

Részletesebben

Csatlakozások MSZ EN 61439-3

Csatlakozások MSZ EN 61439-3 Ú J Csatlakozások MSZ EN 61439-3 Műszaki információk LES Kültéri, védelem nélküli villamos szerelésekhez Védettség: IP 66 Kombinálható szekrényrendszer, amely minden irányba bővíthető 4 szekrényméret 90

Részletesebben

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. 2007. december. Nemzeti Kapcsolattartó, a Támogatási forrást nyújtó alap: Pályázati kapcsolattartó, támogatásközvetítı szervezet:

PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ. 2007. december. Nemzeti Kapcsolattartó, a Támogatási forrást nyújtó alap: Pályázati kapcsolattartó, támogatásközvetítı szervezet: PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ Az EGT/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében a magyar környezet- és természetvédelmi céllal létrejött társadalmi szervezetek támogatása, a Második Nemzeti Környezetvédelmi Program

Részletesebben

Strangszabályozó- és elzárószelep. BOA-Control/BOA-Control IMS. Üzemeltetési útmutató

Strangszabályozó- és elzárószelep. BOA-Control/BOA-Control IMS. Üzemeltetési útmutató Strangszabályozó- és elzárószelep BOA-Control/BOA-Control IMS Üzemeltetési útmutató Impresszum Üzemeltetési útmutató BOA-Control/BOA-Control IMS Minden jog fenntartva. A tartalmak a gyártó írásos hozzájárulása

Részletesebben

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV

FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV Szepsi Laczkó Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola Sátoraljaújhely FELNŐTTKÉPZÉSI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYV 1. kiadás Hatályba léptetve: 2013. október 30. Ellenőrzött példány Nem ellenőrzött

Részletesebben

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról

19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet. a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról A Kormány a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény 132. 1-13., 15., 17-35., 38-40.,

Részletesebben

Biztonsági Adatlap. Készült a 1907/2006/EK, 31. cikk alapján. Kiadás dátuma: 2013. 10. 18. Verzió száma 7 Felülvizsgálva: 2013. 10. 18.

Biztonsági Adatlap. Készült a 1907/2006/EK, 31. cikk alapján. Kiadás dátuma: 2013. 10. 18. Verzió száma 7 Felülvizsgálva: 2013. 10. 18. Oldal: 1 / 8 *1. Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítója - 1.1 Az anyag/készítmény azonosítása - Kereskedelmi megnevezés: Putoline GP 80 - Moped 91 kódszám: 570172 - Az anyag/készítmény

Részletesebben

16. VILÁGÍTÓ, FÉNYJELZŐ BERENDEZÉSEK ÉS AZOK ALKALMASSÁGÁNAK VIZSGÁLATA. Összeállította: Gál István

16. VILÁGÍTÓ, FÉNYJELZŐ BERENDEZÉSEK ÉS AZOK ALKALMASSÁGÁNAK VIZSGÁLATA. Összeállította: Gál István 16. VILÁGÍTÓ, FÉNYJELZŐ BERENDEZÉSEK ÉS AZOK ALKALMASSÁGÁNAK VIZSGÁLATA Összeállította: Gál István 2 A közúti közlekedésre gyártott különböző járművek világító és fényjelző berendezéseire meghatározott

Részletesebben

ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT

ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT MTMG Logisztikai Zártkörűen Működő Részvénytársaság ÁRUFUVAROZÁSI ÜZLETSZABÁLYZAT Jóváhagyta a Nemzeti Közlekedési Hatóság. A jóváhagyó határozat száma (EH/VA/NS/A/84/3/2014) 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés

Részletesebben

FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL

FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL FELCSÚTI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL BIZONYLATI RENDJE Hatályos: 2013. március 1-jétől. BIZONYLATI REND A Felcsúti Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) Bizonylati rendjét a számvitelről

Részletesebben

SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében

SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében SZABÁLYZAT Bakonyi Helyi Márka védjegy szabályzata az európai területi A vidék minősége védjegynek való megfeleltetés érdekében Figyelem! Szerzői jogvédelem alatt álló dokumentum. Az anyag részben vagy

Részletesebben

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK XI. FEJEZET TŰZOLTÓ SUGÁRCSÖVEK

TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK XI. FEJEZET TŰZOLTÓ SUGÁRCSÖVEK 1 TŰZOLTÓ TECHNIKAI ESZKÖZÖK, FELSZERELÉSEK XI. FEJEZET TŰZOLTÓ SUGÁRCSÖVEK 1. A TŰZOLTÓ SUGÁRCSÖVEK TŰZVÉDELMI MŰSZAKI KÖVETELMÉNYEI. A fejezet tárgya a tűzoltás céljára alkalmazható, legfeljebb 1,6 MPa

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 1828 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 13. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei A belügyminiszter 3/2014. (I. 31.) BM rendelete a 2007 2013 közötti programozási időszakban a Szolidaritási programokból

Részletesebben

Tiszaújváros szennyvíztisztító telep korszerűsítése, kiviteli terv. 3-10-3-Ép-1 Építési tervek, műszaki leírás. Munkaszám: M-3/2010

Tiszaújváros szennyvíztisztító telep korszerűsítése, kiviteli terv. 3-10-3-Ép-1 Építési tervek, műszaki leírás. Munkaszám: M-3/2010 Tre-Ben 2000 Kft. Telefon: 56/422-197 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Fax: 56/513-318 5081 Szajol Dankó P. u 8/A. e-mail: benedek.zoltan@treben.hu Mobil: 20/366-7545 Munkaszám: M-3/2010 Tiszaújváros szennyvíztisztító

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Eszközbeszerzés a Szécsény Kistérségi Hulladékgazdálkodási Konzorcium KEOP-1.1.1/C/13-2013-0029 projektje egyes részei tárgyában SZÉCSÉNY KISTÉRSÉGI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KONZORCIUM

Részletesebben

BF 400. H Diagnosztikai mérleg. Használati utasítás

BF 400. H Diagnosztikai mérleg. Használati utasítás BF 400 H H Diagnosztikai mérleg Használati utasítás Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel. +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de Magyar

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata

Dévaványa Város Önkormányzata Dévaványa Város Önkormányzata Esélyegyenlőségi és Fenntarthatósági Terv Készítette: Educatio Bene Kft. 21. március 11. I. BEVEZETŐ...4 II. III. 1. AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG...4 2. A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS...4

Részletesebben